facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Μέτρα 3,5 δισ.ευρώ ζητούν οι δανειστές - Η Κομισιόν έστειλε προσχέδιο συμφωνίας

Πρόταση-βόμβα με μέτρα ύψους 3,5 δισ.ευρώ περιλαμβάνει το προσχέδιο συμφωνίας που απέστειλε η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Ant1, το κείμενο συμφωνίας συνετάχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απεστάλη στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για κείμενο που αναφέρεται ως MOU (Memorandum of Understanding), δηλαδή μνημόνιο, και εμπεριέχει τις θέσεις των δανειστών (ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM) και του ΔΝΤ και ουσιαστικά βασίζεται στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Το κείμενο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, προβλέπει, για το 2015, μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, κυρίως φοροεισπρακτικού χαρακτήρα. Περιλαμβάνει, επίσης, όλο το φάσμα των θεμάτων της διαπραγμάτευσης από τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ έως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό αλλά και την πάγια θέση του ΔΝΤ για περικοπές τουλάχιστον στις επικουρικές συντάξεις.



Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ant1, οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν καθυστερήσει πολύ με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό κενό να αυξάνεται μέρα με τη μέρα, γι’ αυτό εμφανίζονται ανυποχώρητοι εις ό,τι αφορά τα αναγκαία εισπρακτικά μέτρα και στις περικοπές που έχουν άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως εμφανίζονται πιο ελαστικοί στην υλοποίηση της λίστας μεταρρυθμίσεων.

Από την κυβέρνηση δεν έχει σχολιαστεί επισήμως το περιεχόμενο του ρεπορτάζ ότι η Κομισιόν έστειλε προσχέδιο συμφωνίας στην Αθήνα.

Κυβερνητικό στέλεχος: «Κλείνουμε, κλείνουμε»

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις έντεκα το βράδυ της Κυριακής, κυβερνητικό στέλεχος ρωτήθηκε αν είμαστε κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές. «Κλείνουμε, κλείνουμε» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού στελέχους που δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση μελετούν γραμμή-γραμμή το κείμενο της συμφωνίας για να αιτιολογήσει τις ελληνικές αντιρρήσεις αν και οι δανειστές φέρονται να έχουν διαμηνύσει ότι δεν δέχονται αλλαγές στα δημοσιονομικά. Ισως δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι χθες Σάββατο, όταν σύμφωνα με το ρεπορτάζ εστάλη η συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Αθήνα η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης συνεδρίαζε για περισσότερο από οκτώ ώρες, προφανώς προκειμένου να αξιολογηθούν οι προτάσεις των δανειστών.

Οι Βρυξέλλες περιμένουν την απάντηση της Αθήνας προκειμένου να συντάξουν το τελικό κείμενο και να υπογραφεί η συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πάντως, σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» υποστηρίζει ότι είναι η αδιαλλαξία των δανειστών και όχι της Ελλάδας που μπλοκάρει τη συμφωνία.

Το βράδυ της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τηλεδιάσκεψη διήρκεσε περίπου 35 λεπτά και ήταν σε εποικοδομητικό κλίμα. Κυβερνητικές πηγές λένε ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασαν τη βούλησή τους για εξεύρεση λύσης και κατέληξαν στην κοινή παραδοχή ότι πρέπει να βρεθεί γρήγορα συμφωνία και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρα 3,5 δισ.ευρώ ζητούν οι δανειστές - Η Κομισιόν έστειλε προσχέδιο συμφωνίας"

Συνάντηση Τσίπρα με Βαρουφάκη για διαπραγμάτευση-Παναρίτη

Η πορεία των διαπραγματεύσεων θα τεθεί στο επίκεντρο συνάντησης που αναμένεται να έχει το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της τοποθέτησης της Έλενας Παναρίτη στη θέση εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Το θέμα του διορισμού της φαίνεται πως δεν έχει κλείσει (όπως δήλωσε σήμερα ο Δ. Παπαδημούλης) και σε κάθε περίπτωση προκάλεσε από χθες «σάλο» τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην αντιπολίτευση.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσαν υπογραφές σε επιστολή που τάσσεται κατά της συγκεκριμένης επιλογής.

To κείμενο που υπογράφουν 42 βουλευτές αναφέρει: "Mε κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Έλενα Παναρίτη ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κι αυτό παρά το ότι η πολιτεία της βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες, τις αντιλήψεις και την πολιτική που πρεσβεύει –και με βάση την οποία εξελέγη– ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια εξέχoυσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορεί να εκϕράζει τη σημερινή κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι συμβολικό, είναι πολιτικό. Είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της".

Το κείμενο υπογράφουν οι: Γιώργος Ακριώτης, Λίτσα Πασχαλίδου- Αμανατίδου, Σία Αναγνωστοπούλου, Ελένη Αυλωνίτoυ, Φωτεινή Βάκη, Γιάννα Γαϊτάνη, Στάθης Γιαννακίδης, Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη, Κωστής Δερμιτζάκης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Ηρώ Διώτη, Ζήσης Ζάννας, Κώστας Ζαχαριάς, Γιάννης Ζερδελής, Μαρία Θελερίτη, Κατερίνα Ιγγλέση, Ηλίας Ιωαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Μαρία Κανελλοπούλου, Xρήστος Καραγιαννίδης, Βασιλική Κατριβάνου, Φάνης Κουρεμπές, Bασίλης Κυριακάκης, Δανάη Κωστοπούλου-Τζήκα, Βάσω Λέβα, Νίκος Μανιός, Μάκης Μπαλαούρας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Θανάσης Σκούμας, Γιάννης Σταθάς, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Ελένη Σωτηρίου, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Νίκος Φίλης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Έλενα Ψαρρέα, Γιώργος Ψυχογιός.

Η ίδια η κά Παναρίτη διέψευσε τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε («αν δεν με θέλουν εκείνοι μία φορά, εγώ δεν τους θέλω δέκα») με αφορμή τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η τοποθέτησή της στο ΔΝΤ. Με σχετικό tweet η Ελ. Παναρίτη αναφέρει «όχι δεν έχω κάνει δηλώσεις, μιλάω όταν πρέπει. Λυπάμαι για τους χαρακτηρισμούς. Είναι κρίμα γιατί η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει».

Κατά της τοποθέτησης της Ελενας Παναρίτη στο ΔΝΤ τάχθηκαν ανοιχτά οι κ.κ. Παπαδημούλης, Φίλης, Λεουτσάκος αλλά και η Σ. Σακοράφα.

Αποστάσεις κράτησε και ο υπουργός εσωτερικών Ν. Βούτσης δηλώνοντας πως ότι ήταν επιλογή του Γιάννη Βαρουφάκη και της Κυβέρνησης και σημείωσε με νόημα ότι «Καλό είναι να αλλάζουν όλοι θέσεις και να αξιοποιούνται αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι όλη στην προμετωπίδα - μπορεί να είναι δίπλα και να στηρίζουν».

Από την πλευρά τους τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το Ποτάμι εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους με τον διορισμό της κα. Παναρίτη.

Παπαδημούλης: Δεν συμφωνώ με την συγκεκριμένη επιλογή

Την επιλογή της πρώην συνεργάτιδας του Γιάνη Βαρουφάκη, Έλενας Παναρίτη, ως εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, σχολίασε από χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον realfm 97,8 και την εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή.

«Δεν συμφωνώ με την επιλογή Παναρίτη. Δεν ήταν η καλύτερη. Δεν έχω καταλάβει ακριβώς και τις διαδικασίες με τις οποίες ελήφθη αυτή η απόφαση. Νομίζω ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα ήταν καλό να επανεξετάσει το όλο θέμα», σχολίασε αρχικά για το θέμα της κ. Παναρίτη ο κ. Παπαδημούλης και συνέχισε:
«Η αίσθηση που έχω είναι ότι μόλις περάσουμε τον κάβο στο θέμα της συμφωνίας, που απορροφά ίσως και πάνω από το 90% της δραστηριότητας του πρωθυπουργού, θα πρέπει να επιταχυνθεί η προσπάθεια του κυβερνητικού έργου. Θα πρέπει να εξεταστούν πιο προσεκτικά οι επιλογές προσώπων που στελεχώνουν κρίσιμα πόστα της κορυφής, του κράτους και της ευρύτερης κυβερνητικής μηχανής. Δεν είμαι ευτυχής με αρκετές από τις επιλογές».

Ο κ. Παπαδημούλης εξέφρασε την αντίθεσή του και μέσω Twitter γράφοντας «δεν συμφωνώ με την επιλογή της κ Παναρίτη για την εκπροσώπηση μας στο ΔΝΤ. Ζητώ από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να την επανεξετάσουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο tweet έκανε retweet ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς.

Σακοράφα: Ξεπερνά κάθε όριο η επιλογή

Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Σακοράφα ανέφερε μέσω Twitter: «Η Παναρίτη εκπρόσωπος της πρώτης αριστερής κυβέρνησης; Ε, όχι, αυτό ξεπερνά τα όρια. Δυστυχώς η Παναρίτη δεν είναι η πρώτη ατυχής επιλογή, αλλά είναι αυτή που ξεπερνά κάθε όριο».

Κριτική από το Ποτάμι

H συμφωνία καθυστερεί αλλά τα στελέχη της διαπραγμάτευσης ήδη ανταμείβονται, τονίζει το Ποτάμι. Αναρωτιόμαστε ωστόσο αν η κ. Παναρίτη είχε κριθεί επαρκής για τη διαπραγμάτευση και δεν την είχε αποσύρει ο Πρωθυπουργός, με τι πόστο θα ανταμειβόταν;

Και για να σοβαρευτούμε. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έπρεπε να έχει πολύ περισσότερα προσόντα από το πρώην βουλευτής Επικρατείας του Γιώργου Παπανδρέου, αναφέρει το Ποτάμι.

Σκληρή επίθεση από το ΠΑΣΟΚ

«Θέλουμε να συγχαρούμε θερμά τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τον διορισμό της κ. Παναρίτη στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, αναφέρει σε ανακοίνωση» το ΠΑΣΟΚ.

«Ένα ακόμη εμβληματικό πρόσωπο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού, αφού λάμπρυνε τη θέση του βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στην οποία τη διόρισε ο κ. Γ. Παπανδρέου το 2009 και αφού απέκτησε πλούσια εμπειρία από το πρώτο μνημόνιο, έρχεται τώρα να βοηθήσει την κυβέρνηση Τσίπρα / Καμμένου στη σύναψη και διαχείριση του τρίτου μνημονίου.

Τα αποθέματα εμπειρίας και πολιτικού ήθους της νέας εκπροσώπου στο ΔΝΤ συνιστούν εγγύηση επιτυχίας», τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση Τσίπρα με Βαρουφάκη για διαπραγμάτευση-Παναρίτη"

Τσίπρας: Αν δεν έχουμε ακόμη συμφωνία δεν οφείλεται σε δική μας αδιαλλαξία

Σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι εάν δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές, αυτό δεν οφείλεται σε αδιαλλαξία της Αθήνας.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι και ότι η απόφαση είναι στα χέρια όχι των θεσμών, αλλά στα χέρια των ηγετών της Ευρώπης, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της πολιτικής λύσης.

Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του για τον κίνδυνο δημιουργίας μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων.

Στο άρθρο με τίτλο «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι», ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει ότι το ζήτημα της Ελλάδας δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά αποτελεί το επίκεντρο της σύγκρουσης δύο εκ διαμέτρου αντίθετων στρατηγικών για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει: «Κάποιοι θέλουν να αποδεχτούμε να διορίζονται οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί από τους θεσμούς και οι πολίτες να αποστερούνται από το δικαίωμα του εκλέγειν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος. Κάτι τέτοιο σημαίνει την ολοκληρωτική κατάργηση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, το τέλος κάθε προσχήματος και την αρχή μιας διάσπασης και ενός απαράδεκτου διχασμού της Ενωμένης Ευρώπης. Σημαίνει, εν τέλει, την αρχή για τη δημιουργία ενός τεχνοκρατικού τερατουργήματος, που θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη εντελώς ξένη προς τις ιδρυτικές της αξίες».

Υπάρχει στρατηγική που επιδιώκει τη διάσπαση και τον διχασμό της Ευρωζώνης και συνακόλουθα της ΕΕ, δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία μιας Ευρωζώνης δύο ταχυτήτων, όπου ο σκληρός πυρήνας θα θέτει σκληρούς κανόνες λιτότητας και προσαρμογής και θα διορίζει έναν υπερυπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης με απεριόριστη εξουσία, «με τη δυνατότητα δηλαδή να απορρίπτει ακόμη και προϋπολογισμούς κυρίαρχων κρατών που δεν ευθυγραμμίζονται με τα δόγματα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού».

«Για όσες χώρες αρνούνται να υποκύψουν στην νέα εξουσία η λύση θα είναι απλή: Σκληρή τιμωρία. Υποχρεωτική λιτότητα. Και, ακόμη περισσότερο, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, πειθαρχικές κυρώσεις, πρόστιμα, ακόμη και παράλληλο νόμισμα. Έτσι οικοδομείται η νέα ευρωπαϊκή εξουσία με πρώτο θύμα την Ελλάδα η οποία στο μυαλό αρκετών αποτελεί χρυσή ευκαιρία παραδειγματισμού για όλους τους υποψήφιους απείθαρχους» τονίζει ο κ. Τσίπρας.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Μετά από τις σοβαρές παραχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης η απόφαση είναι στα χέρια όχι των θεσμών που άλλωστε -με εξαίρεση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- δεν εκλέγονται και δεν λογοδοτούν στους λαούς, αλλά στα χέρια των ηγετών της Ευρώπης» προσθέτει.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες βασικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης υπήρξε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο των λαθών του παρελθόντος και αυτής της αβεβαιότητας.

«Κάτι τέτοιο απαιτεί μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα θέσει ρεαλιστικούς στόχους όσον αφορά τα πλεονάσματα, ενώ παράλληλα θα επαναφέρει την ατζέντα της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Μια τελική λύση στο ελληνικό πρόβλημα είναι πλέον πιο ώριμη και πιο αναγκαία από ποτέ» γράφει ο έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να λάβει αποφάσεις που θα οδηγήσουν σύντομα σε ανόρθωση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα βάζει τέλος στα σενάρια Grexit.

«Πολλοί, βέβαια, ισχυρίζονται ότι η ελληνική πλευρά δεν συνεργάζεται προκειμένου να φτάσει σε μία συμφωνία, γιατί έρχεται στις διαπραγματεύσεις με αδιαλλαξία και χωρίς προτάσεις. Είναι αυτή η πραγματικότητα;» αναρωτιέται στο άρθρο ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει «λεπτομερή και συγκεκριμένα σχέδια στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς που έχουν γεφυρώσει το χάσμα που χώριζε τις θέσεις των δύο πλευρών πριν από λίγους μήνες».

Κλείνοντας το άρθρο-παρέμβαση, ο κ. Τσίπρας αναρωτιέται ποια στρατηγική θα επικρατήσει: «Εκείνη του ρεαλισμού για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισότητας και της δημοκρατίας ή η στρατηγική της ρήξης και της διχοτόμησης;»

Και συνεχίζει: «Αν κάποιοι, πάντως, νομίζουν ή, θέλουν να πιστεύουν, ότι η απόφαση αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο την Ελλάδα διαπράττουν μεγάλος λάθος. Θα τους πρότεινα απλώς να ξαναδιαβάσουν το αριστούργημα του Χέμινγουεϊ: "Για ποιον χτυπά η καμπάνα;"».

Διαβάστε όλο το άρθρο του έλληνα πρωθυπουργού:

«Στις 25 του περασμένου Γενάρη ο ελληνικός λαός πήρε μια γενναία απόφαση. Τόλμησε να αμφισβητήσει το μονόδρομο της σκληρής λιτότητας του μνημονίου και να επιδιώξει μια νέα συμφωνία. Μια νέα συμφωνία που επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός του ευρώ με ένα οικονομικό πρόγραμμα βιώσιμο, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.

» Αυτά τα λάθη, άλλωστε, τα πλήρωσε ακριβά ο ελληνικός λαός, αφού μέσα σε πέντε χρόνια η ανεργία σκαρφάλωσε στο 28% (60% για τους νέους), το μέσο εισόδημα μειώθηκε κατά 40%, ενώ η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, έγινε η χώρα της Ε.Ε. με τον υψηλότερο δείκτη κοινωνικής ανισότητας.

» Και το χειρότερο: Το πρόγραμμα αυτό, παρά τα βαρύτατα πλήγματα στον κοινωνικό ιστό, δεν κατάφερε την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε από το 124% στο 180% του ΑΕΠ, η ελληνική οικονομία -παρά τις βαριές θυσίες του λαού της- παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα κλίμα διαρκούς αβεβαιότητας, που γεννούν οι ανέφικτοι στόχοι δημοσιονομικής εξισορρόπησης που την υποχρεώνουν να πορεύεται σε έναν φαύλο κύκλο λιτότητας και ύφεσης.

» Βασικός στόχος της νέας ελληνικής κυβέρνησης τους τελευταίους τέσσερις μήνες είναι να δοθεί τέλος σε αυτό τον φαύλο κύκλο, τέλος σε αυτή την αβεβαιότητα. Μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία που θέτει ρεαλιστικούς στόχους πλεονασμάτων, ενώ ταυτόχρονα επαναφέρει την ατζέντα της ανάπτυξης και των επενδύσεων, μια οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα, είναι σήμερα πιο ώριμη και πιο αναγκαία από ποτέ.

» Μια τέτοια συμφωνία, εξάλλου, θα σημάνει και το τέλος της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης που ξέσπασε επτά χρόνια πριν, κλείνοντας τον κύκλο της αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.

» Σήμερα η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να πάρει αποφάσεις που θα πυροδοτήσουν μια ραγδαία ανάκαμψη της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας, δίνοντας τέλος στα σενάρια περί Grexit, που εμποδίζουν μια μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και μπορούν ανά πάσα στιγμή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη, τόσο των πολιτών όσο και των επενδυτών στο κοινό μας νόμισμα.

» Λένε, όμως, πολλοί ότι η ελληνική πλευρά δεν βοηθάει σ’ αυτή τη κατεύθυνση γιατί προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις αδιάλλακτη και χωρίς προτάσεις.

» Είναι πράγματι έτσι;

» Επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες, ίσως και ιστορικές, όχι μόνο για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και για την πορεία της Ευρώπης, θα ήθελα με τη σημερινή μου παρέμβαση να αποκαταστήσω την αλήθεια και να ενημερώσω υπεύθυνα την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις πραγματικές προθέσεις και θέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας.

» Η ελληνική κυβέρνηση, στη βάση της απόφασης του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη, έχει καταθέσει ένα ευρύτατο πακέτο μεταρρυθμιστικών προτάσεων, με στόχο μια συμφωνία που θα συνδυάζει τόσο το σεβασμό στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού όσο, όμως, και το σεβασμό στους κανόνες και τις αποφάσεις που διέπουν τη λειτουργία της Ευρωζώνης.

» Βασική κατεύθυνση των προτάσεών μας είναι η δέσμευση σε χαμηλότερα -και ως εκ τούτου εφικτά- πρωτογενή πλεονάσματα το 2015 και το 2016 και σε υψηλότερα για τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι προσδοκούμε ανάλογη αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

» Εξίσου βασικό σημείο των προτάσεών μας είναι η δέσμευση για αύξηση των δημοσίων εσόδων, μέσω, όμως, αναδιανομής των βαρών από τα χαμηλά και μεσαία στα υψηλά εισοδήματα, που μέχρι σήμερα απέφευγαν να πληρώσουν το δικό τους μερίδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς στη χώρα μου προστατεύτηκαν αποτελεσματικά, τόσο από την πολιτική ελίτ, όσο και από τα "στραβά μάτια"» της τρόικα.

» Από την πρώτη στιγμή της νέας διακυβέρνησης, άλλωστε, δείξαμε αυτές τις προθέσεις και την αποφασιστικότητά μας, νομοθετώντας συγκεκριμένη ρύθμιση που αντιμετωπίζει την απάτη των τριγωνικών συναλλαγών, εντατικοποιώντας τους τελωνειακούς και φορολογικούς ελέγχους, ώστε να περιορίσουμε ουσιαστικά το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή.

» Για πρώτη φορά μετά από χρόνια καταλογίσαμε τα οφειλόμενα χρέη των ιδιοκτητών των μέσων ενημέρωσης προς το ελληνικό δημόσιο.

» Η αλλαγή κλίματος στη χώρα είναι σαφής και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι και τα δικαστήρια επιταχύνουν το έργο τους για την απονομή δικαιοσύνης σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Οι ολιγάρχες, με άλλα λόγια, που είχαν συνηθίσει στην προστασία του πολιτικού συστήματος έχουν, πλέον, πολλούς λόγους να χάνουν τον ύπνο τους.

» Δεν είναι, όμως, μόνο οι βασικές κατευθύνσεις, αλλά και οι εξειδικευμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους θεσμούς που έχουν καλύψει ένα τεράστιο μέρος της απόστασης που μας χώριζε πριν από μερικούς μήνες. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί την υλοποίηση σειράς θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) και της Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης αλλά και παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων ώστε να αρθούν στρεβλώσεις και προνόμια.

» Επίσης, παρά την κάθετη αντίθεσή μας στο μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων που προωθείται από τους θεσμούς, γιατί δεν δημιουργεί αναπτυξιακή προοπτική και δεν μεταφέρει πόρους στην πραγματική οικονομία, αλλά στο, ούτως ή άλλως, μη βιώσιμο χρέος, αποδεχθήκαμε να ολοκληρώσουμε, με κάποιες μικρές τροποποιήσεις, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, αποδεικνύοντας έμπρακτα την διάθεσή μας για βήματα προσέγγισης.

» Συμφωνήσαμε, επίσης, να υλοποιήσουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ απλοποιώντας το σύστημα και ενισχύοντας την αναδιανεμητική διάσταση του φόρου, ώστε να επιτύχουμε αύξηση τόσο της εισπραξιμότητας όσο και των εσόδων. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων που θα επιφέρουν περαιτέρω αύξηση των εσόδων: Έκτακτη εισφορά στα πολύ υψηλά κέρδη, φόρο στο ηλεκτρονικό στοίχημα, εντατικοποίηση των ελέγχων των μεγαλοκαταθετών / φοροφυγάδων, μέτρα για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, ειδικό φόρο πολυτελείας, διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες τις οποίες η τρόικα ξέχασε συμπτωματικά επί πενταετία και άλλα.

» Τα μέτρα αυτά όχι μόνο αυξάνουν τα έσοδα, αλλά ταυτόχρονα δεν δημιουργούν υφεσιακό αποτέλεσμα, αφού δεν μειώνουν ακόμη περισσότερο την ενεργό ζήτηση και δεν προσθέτουν περισσότερα βάρη στα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα.

» Συμφωνήσαμε, επιπλέον, να υλοποιήσουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα. Με την ενοποίηση ταμείων και την κατάργηση διατάξεων που κακώς επιτρέπουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, γεγονός που αυξάνει το πραγματικό όριο συνταξιοδότησης. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν δημιουργήσει το μεσοπρόθεσμο πρόβλημα βιωσιμότητάς τους, οφείλονται κατά κύριο λόγο σε πολιτικές επιλογές για τις οποίες σοβαρότατη ευθύνη φέρουν τόσο οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις όσο και κυρίως η τρόικα (μείωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων κατά 25 δισ. ευρώ μέσω του PSI αλλά και υψηλότατη ανεργία που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο ακραίο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα από το 2010).

» Τέλος, και παρά τη δέσμευσή μας προς τους εργαζόμενους να αποκαταστήσουμε άμεσα την ευρωπαϊκή νομιμότητα στην αγορά εργασίας που αποδιαρθρώθηκε πλήρως την τελευταία πενταετία υπό το πρόσχημα της ανταγωνιστικότητας, αποδεχθήκαμε να υλοποιήσουμε την εργασιακή μεταρρύθμιση μόνο μετά από διαβούλευση με τον ILO, που ήδη έχει τοποθετηθεί θετικά στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

» Με δεδομένα τα παραπάνω εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί αυτή η επιμονή σε μονότονες δηλώσεις θεσμικών αξιωματούχων ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει προτάσεις; Ποιον σκοπό εξυπηρετεί αυτή η παρατεταμένη στάση ρευστότητας προς την Ελληνική οικονομία, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι θέλει να σεβαστεί τις εξωτερικές της υποχρεώσεις, πληρώνοντας από τον Αύγουστο του 2014 περισσότερα από 17 δισ. ευρώ σε τόκους και χρεολύσια (περίπου 10% του ΑΕΠ της) χωρίς καμία απολύτως εξωτερική χρηματοδότηση; Και, τέλος, ποια η σκοπιμότητα των συντονισμένων διαρροών ότι δεν είμαστε κοντά σε μια συμφωνία που θα βάλει ένα τέλος στην πανευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα που συντηρείται εξαιτίας του ελληνικού ζητήματος;

» Η ανεπίσημη απάντηση από την μεριά ορισμένων είναι ότι δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία επειδή η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις της για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αρνείται να προχωρήσει στην περαιτέρω μείωση των συντάξεων.

» Οφείλω, λοιπόν, ορισμένες διευκρινήσεις.

» Σ’ ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα, η θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι δεν είναι δυνατόν η νομοθεσία προστασίας των εργαζομένων στην Ελλάδα να μην ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά στάνταρ ή, πολύ περισσότερο, να παραβιάζει κατάφωρα την ίδια την ευρωπαϊκή εργατική νομοθεσία. Αυτό που ζητάμε δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτά που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Και γι’ αυτό άλλωστε, πρόσφατα, προχώρησα και σε κοινή δήλωση για το θέμα με τον Πρόεδρο Ζ. Κλ. Γιούνγκερ.

» Σ’ ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, αυτό των συντάξεων, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι απολύτως τεκμηριωμένη και λογική. Στην Ελλάδα οι συντάξεις έχουν μειωθεί σωρευτικά στα χρόνια του μνημονίου από 20% μέχρι και 48%, ενώ αυτή τη στιγμή το 44,5% των συνταξιούχων παίρνουν σύνταξη κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, ενώ και ένα ποσοστό, περίπου 23,1% των συνταξιούχων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ζει σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

» Είναι, λοιπόν, προφανές ότι αυτή η εικόνα, αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα.

» Ας πούμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους.

» Η μη επίτευξη συμφωνίας, μέχρι στιγμής, δεν οφείλεται σε μια υποτιθέμενη άτεγκτη, αδιάλλακτη και ακατανόητη στάση της Ελλάδας. Αλλά στην επιμονή ορισμένων θεσμικών παραγόντων να καταθέτουν προτάσεις παράλογες και να δείχνουν παντελή αδιαφορία τόσο στην πρόσφατη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού, όσο και στη δημόσια παραδοχή και των τριών θεσμών ότι θα υπάρξει η αναγκαία ευελιξία, ώστε να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία.

» Για ποιο λόγο όμως αυτή η επιμονή ;

» Μια πρώτη αβίαστη σκέψη θα ήταν ότι η επιμονή οφείλεται στην επιθυμία ορισμένων να μη παραδεχθούν τα λάθη τους και να επιβεβαιώσουν εαυτούς παραγνωρίζοντας την αποτυχία τους. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δημόσια παραδοχή, πριν από λίγα χρόνια, του ΔΝΤ ότι έσφαλε στον υπολογισμό της ύφεσης που θα προκαλούσε το μνημονιακό πρόγραμμα. Ωστόσο θεωρώ ότι αυτή είναι μια ρηχή προσέγγιση. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από το πείσμα ή την εμμονή κάποιων παραγόντων.

» Καταλήγω, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα της Ελλάδας δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά αποτελεί το επίκεντρο της σύγκρουσης δύο εκ διαμέτρου αντίθετων στρατηγικών για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

» Η πρώτη στρατηγική επιδιώκει την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε ένα πλαίσιο ισότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και των πολιτών της. Οι υπέρμαχοι αυτής της στρατηγικής ξεκινούν από το δεδομένο ότι δεν είναι δυνατόν να ζητείται από την νέα ελληνική κυβέρνηση να κάνει τα ίδια με την προηγούμενη –η οποία, δεν πρέπει να ξεχνάμε, απέτυχε παταγωδώς. Και ξεκινούν από αυτό το δεδομένο, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να καταργήσουμε τις εκλογές σε όσες χώρες βρίσκονται σε πρόγραμμα. Να αποδεχτούμε, δηλαδή, να διορίζονται οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί από τους θεσμούς και οι πολίτες να αποστερούνται από το δικαίωμα του εκλέγειν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος.

» Καταλαβαίνουν ότι κάτι τέτοιο σημαίνει την ολοκληρωτική κατάργηση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, το τέλος κάθε προσχήματος και την αρχή μιας διάσπασης και ενός απαράδεκτου διχασμού της Ενωμένης Ευρώπης. Σημαίνει εν τέλει την αρχή για την δημιουργία ενός τεχνοκρατικού τερατουργήματος, που θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη εντελώς ξένη προς τις ιδρυτικές της αξίες.

» Η δεύτερη στρατηγική επιδιώκει ακριβώς αυτό: Τη διάσπαση και τον διχασμό της Ευρωζώνης και συνακόλουθα της Ε.Ε.

» Πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία μιας Ευρωζώνης δύο ταχυτήτων, όπου ο σκληρός πυρήνας θα θέτει σκληρούς κανόνες λιτότητας και προσαρμογής και θα διορίζει έναν Υπερυπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης με απεριόριστη εξουσία, με τη δυνατότητα δηλαδή να απορρίπτει ακόμη και προϋπολογισμούς κυρίαρχων κρατών που δεν ευθυγραμμίζονται με τα δόγματα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού.

» Για όσες χώρες δε αρνούνται να υποκύψουν στην νέα εξουσία η λύση θα είναι απλή: Σκληρή τιμωρία. Υποχρεωτική λιτότητα. Και, ακόμη περισσότερο, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, πειθαρχικές κυρώσεις, πρόστιμα, ακόμη και παράλληλο νόμισμα. Έτσι οικοδομείται η νέα ευρωπαϊκή εξουσία με πρώτο θύμα την Ελλάδα η οποία στο μυαλό αρκετών αποτελεί χρυσή ευκαιρία παραδειγματισμού για όλους τους υποψήφιους απείθαρχους.

» Το πρόβλημα, όμως, που δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη της η δεύτερη αυτή στρατηγική είναι το υψηλό ρίσκο που επωμίζεται και τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί. Διότι όχι μόνο διακινδυνεύει να αποτελέσει την αρχή του τέλους για το εγχείρημα της ενωμένης Ευρώπης, μετατρέποντας την ευρωζώνη από νομισματική ένωση σε ζώνη συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά επίσης πυροδοτεί και μια διαδικασία οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας που είναι πολύ πιθανό να μετασχηματίσει πλήρως τις οικονομικές και πολιτικές ισορροπίες σε ολόκληρη τη Δύση.

» Η Ευρώπη, λοιπόν, βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Μετά από τις σοβαρές παραχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης η απόφαση είναι στα χέρια όχι των θεσμών που άλλωστε -με εξαίρεση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- δεν εκλέγονται και δεν λογοδοτούν στους λαούς, αλλά στα χέρια των ηγετών της Ευρώπης.

» Ποια στρατηγική θα επικρατήσει; Εκείνη του ρεαλισμού για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισότητας και της δημοκρατίας ή η στρατηγική της ρήξης και της διχοτόμησης;

» Αν κάποιοι, πάντως, νομίζουν ή, θέλουν να πιστεύουν, ότι η απόφαση αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο την Ελλάδα διαπράττουν μεγάλος λάθος. Θα τους πρότεινα απλώς να ξαναδιαβάσουν το αριστούργημα του Χέμινγουεϊ: "Για ποιον χτυπά η καμπάνα;"».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Αν δεν έχουμε ακόμη συμφωνία δεν οφείλεται σε δική μας αδιαλλαξία"

Κωνσταντοπούλου: Κάθε παιδί που γεννιέται χρωστάει 32.500 ευρώ

Τη θέση ότι οι πολιτικές της λιτότητας και το καθεστώς των μνημονίων προσκρούουν στις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου διατύπωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, από το βήμα της Ολομέλειας του «Φόρουμ των Εναλλακτικών-Συμμαχία κατά της Λιτότητας», που διοργανώνουν αριστερές, προοδευτικές και οικολογικές πολιτικές δυνάμεις, κινήματα και συλλογικότητες, το διήμερο 30-31 Μαΐου 2015 στο Παρίσι.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα, τόνισε ότι «κάθε παιδί που γεννιέται χρωστάει 32.500 ευρώ και αυτή είναι μια αφόρητη αδικία».

Κατά την πρώτη ημέρα του Φόρουμ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου απηύθυνε χαιρετισμό στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Ολομέλειας με θέμα «Τέλος στη λιτότητα. Στόχος μας: Η ανθρωπιστική ανάπτυξη στην Ευρώπη», υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα λιτότητας και τα μνημόνια έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, σε ιλιγγιώδη ποσοστά ανεργίας, με αποκορύφωμα την ανεργία των νέων γυναικών, αύξηση του αριθμού των αστέγων, της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και σε ραδγαία μείωση της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, εκπαίδευση, υγεία, δικαιοσύνη.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μετά από πέντε χρόνια λιτότητας και μνημονίων στην Ελλάδα, η ανεργία από 9,7% το 2009 έφτασε στο 27% το 2015 - με το ποσοστό στους νέους να αγγίζει το πρωτοφανές 60%. Αναφέρθηκε στις αυτοκτονίες που προσέλαβαν διαστάσεις επιδημίας, λόγω της εξαθλίωσης και της απόγνωσης που παρήγαγαν οι μνημονιακοί εκβιασμοί και η ρητορική του μονοδρόμου και της έλλειψης εναλλακτικής, όπως είπε.

Ακόμη, η ίδια μίλησε για 300.000 νοικοκυριά που ζουν χωρίς ηλεκτρισμό, 500.000 παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και για το 44,8% των συνταξιούχων που λαμβάνουν συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας. Ταυτόχρονα, επισήμανε την εκτίναξη του δημοσίου χρέους από λιγότερο του 120% του ΑΕΠ το 2009 σε περισσότερο από 180% του ΑΕΠ σήμερα.

«Αυτή η κοινωνική καταστροφή επιβλήθηκε μέσω αντιδημοκρατικών πρακτικών όπως νομοσχέδια των 800 σελίδων συμπιεσμένων σε ένα, δύο ή τρία άρθρα, έτσι ώστε οι βουλευτές να μην έχουν την επιλογή να υπερψηφίσουν ορισμένες διατάξεις και να καταψηφίσουν κάποιες άλλες. Οι πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων απειλούν το δημοκρατικό κεκτημένο και υπονομεύουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Τέτοιες διαδικασίες απομακρύνουν την Ευρώπη από τις θεμελιώδεις και ιδρυτικές αρχές της», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Η λιτότητα σκοτώνει την κοινωνία και τη δημοκρατία. Πρέπει να τη σταματήσουμε προτού σκοτώσει την ελπίδα και τις νέες γενιές. Κάθε παιδί που γεννιέται στην
Ελλάδα χρωστάει 32.500 ευρώ και αυτή είναι μια αφόρητη αδικία», υπογράμμισε.

«Πρέπει να εξετάσουμε το περιεχόμενο των επονομαζόμενων "διαρθρωτικών αλλαγών" που προωθήθηκαν», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας ότι «ως δήθεν μεταρρυθμίσεις εμφανίσθηκαν οι περικοπές στις δαπάνες υγείας, οι μαζικές απολύσεις, το κλείσιμο νοσοκομείων, σχολείων, δικαστηρίων, η χαριστική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και των στρατηγικής σημασίας δημοσίων επιχειρήσεων, της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, το κλείσιμο της ΕΡΤ, μέτρα που εμποδίζουν την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, ιδιαίτερα για τις φτωχές και πιο ευάλωτες ομάδες πολιτών.

»Υπήρξαν περίοδοι όπου καρκινοπαθείς δεν είχαν πρόσβαση σε φάρμακα για την αντιμετώπιση της ασθένειάς τους, που στα σχολεία δεν υπήρχαν ούτε βιβλία για τους μαθητές, την ίδια ώρα που παιδιά λυποθυμούσαν εν ώρα μαθήματος από την πείνα».

Η πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην ελπίδα που γεννήθηκε στις 25 Γενάρη, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την υπεράσπιση της κοινωνίας, τη θωράκιση της δημοκρατίας και την υπηρέτηση της λαικής εντολής, τον αγώνα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης και την μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής. Τόνισε, δε, ότι αποτελεί θράσος να χαρακτηρίζονται τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες ως δήθεν μονομερείς ενέργειες.

Ακόμη, μίλησε για την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους αλλά και για την διεκδίκηση αναστολής της αποπληρωμής του μέχρι την ολοκλήρωση του λογιστικού ελέγχου.

Τέλος, στηλίτευσε τις «ολοκληρωτικές πρακτικές καθυπόταξης των λαών και οικονομικής αποικιοποίησης των ευρωπαικών κοινωνιών».

Κλείνοντας, η πρόεδρος της Βουλής έστειλε το μήνυμα πως «η αλληλεγγύη των λαών θα νικήσει τα σχέδια των ανάλγητων τεχνοκρατών. Η μάχη που δίνει η Ελλάδα είναι μάχη όλων των λαών της Ευρώπης για δημοκρατία, ελευθερία, αξιοπρέπεια. Και είναι μια μάχη που θα κερδηθεί».

Στο περιθώριο του Φόρουμ, η κ. Κωνσταντοπούλου είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Κόμματος της Ευρωπαικής Αριστεράς και Γενικό Γραμματέα του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Πιέρ Λοράν, καθώς και με το πρώην στέλεχος της ελβετικής τράπεζας HSBC Ερβ Φαλσιάνι.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντοπούλου: Κάθε παιδί που γεννιέται χρωστάει 32.500 ευρώ"

Σταθάκης: Η συμφωνία θα κλείσει εντός ολίγων ημερών

Για «συμφωνία εντός ολίγων ημερών» κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», διευκρινίζοντας πως «θα ακολουθήσει Eurogroup για την έγκριση της χρηματοδότησης».

Στην ερώτηση της εφημερίδας αν θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ο υπουργός Οικονομίας απαντά: «Εξαρτάται από το σύνολο, το οποίο αποτελείται από τη βιωσιμότητα του χρέους και τις προβολές ανάπτυξης των επόμενων τριών-τεσσάρων ετών, το πλαίσιο δεν είναι ακόμη σαφές. Η συμφωνία, όμως, στην οποία στοχεύουμε αποκλείει την ανάγκη ενός νέου σχεδίου διάσωσης».

Σε ό,τι αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Γιώργος Σταθάκης προσθέτει ότι «η αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα λήγει τον Μάρτιο του 2016. Δεν υπάρχει λόγος να προβλεφθεί μια επιμήκυνσή της».

«Υπάρχει κίνδυνος να μην αποπληρωθεί η δόση της 5ης Ιουνίου ή να πακεταριστούν μαζί σειρά δόσεων;» ρωτά η δημοσιογράφος Μαρία Σερένα Νατάλε. «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει τέτοια ανάγκη. Κανένας κίνδυνος» απαντά ο κ. Σταθάκης και διευκρινίζει: «το νήμα που ακολουθούμε είναι μια πολιτική η οποία προσανατολίζεται περισσότερο στην ανάπτυξη. Θέλουμε να αποφύγουμε άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, θέλουμε να δοθεί νέα ώθηση στην ανταγωνιστικότητα και να εξασφαλιστεί συγχρόνως η φορολογική βιωσιμότητα».

«Φέρουμε ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις. Τα θέματα-κλειδιά είναι η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ και η μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, για το 2015 ζητάμε 1%, το οποίο να αυξηθεί βαθμιαία στο 3% εντός του 2018. Αναθεώρηση των κανόνων της αγοράς της εργασίας, της ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων, μέτρα για το ιδιωτικό χρέος» προσθέτει.

Ο υπουργός Οικονομίας τονίζει παράλληλα, σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, ότι η κυβέρνηση «εργάζεται πάνω στο θέμα αυτό διατηρώντας ως στόχο τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Η συμφωνία θα κλείσει εντός ολίγων ημερών"

Guardian: Δύσκολες οι προοπτικές της Ελλάδας με ή χωρίς χρεοκοπία

O Τσίπρας και οι συνεργάτες του φαίνεται να βρίσκονται στα τελικά στάδια μιας συμφωνίας με τους πιστωτές, αναφέρει η Guardian σε σχετικό δημοσίευμα.

Ωστόσο η σκληρή αλήθεια για τους Έλληνες είναι πως κανένας από τους δρόμους που ανοίγονται μπροστά δεν είναι εύκολος.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει κατά 25%, η ανεργία είναι υψηλότερη του 25% και που ο μέσος μισθός έχει μειωθεί κατά περίπου 18% σε πραγματικούς μεταξύ των ετών 2008-2013.

Κάθε ημέρα που περνά χωρίς συμφωνία οι καταθέσεις μειώνονται, οι επενδυτές αναβάλλουν τα σχέδια τους και οι τουρίστες επιλέγουν την... Ίμπιζα αντί για την Κρήτη, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αν υπάρξει συμφωνία η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές δαπανών, ενώ λίγες είναι οι πιθανότητες να περιλαμβάνεται σε αυτή μια συμφωνία για ελάφρυνση χρέους. Άρα η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με «βαριές» πληρωμές τα επόμενα χρόνια.

Αν από την άλλη δεν υπάρξει συμφωνία έως την 30ή Ιουνίου τότε η χώρα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας στάσης πληρωμών και την έξοδο από το ευρώ, αναφέρει ο Guardian.

Ένα Grexit θα είχε πλεονεκτήματα λόγω της υποτίμησης του νομίσματος, δεδομένο που θα προκαλούσε «ορδές» τουριστών.

Ωστόσο θα προκαλούσε κεφαλαιακούς ελέγχους, χρηματοοικονομικό χάος και αυξανόμενο πληθωρισμό.

Οι Έλληνες έχουν ήδη υποστεί σημαντικές στερήσεις. Αλλά καθώς πλησιάζει το ορόσημο για την αποπληρωμή μιας ακόμη δόσης είναι δύσκολα να προβλέψει κανείς ένα αποτέλεσμα που δεν θα φέρει και άλλες δυσκολίες, τονίζει ο Guardian.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Guardian: Δύσκολες οι προοπτικές της Ελλάδας με ή χωρίς χρεοκοπία"

Ανάληψη ευθύνης για τη δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού

Μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση, η «Οργάνωση Πολιτοφυλακής» ανέλαβε σήμερα, με κείμενό της σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, την ευθύνη για την δολοφονία, τον περασμένο Φεβρουάριο, του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Σ. Γκαλιμάνη.

«Στις 21 Φεβρουαρίου 2015, στις 5 το απόγευμα, στην περιοχή Κούβελα Στυλίδας, ομάδα πολιτοφυλακής του λαϊκού κινήματος, εκτέλεσε έξω από το το σπίτι του τον Αρχιφύλακα των Φυλακών Τύπου Γ Δομοκού, Σ. Καλλιμάνη. Η εκτέλεση του Καλλιμάνη ήταν μια πράξη λαϊκής δικαιοσύνης. Ο Καλλιμάνης ήταν ένας εχθρός του λαού. Ένας άθλιος βασανιστής του. Ένας πωρωμένος εξουσιαστής...», έτσι ξεκινά το κείμενο με το οποίο η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση που υπογράφει «Οργάνωση Πολιτοφυλακής -Λαϊκή Δικαιοσύνη», αναλαμβάνει την ευθύνη για την εν ψυχρώ δολοφονία του 47χρονου αρχιφύλακα των Φυλακών Δομοκού, Σεραφείμ Γκαλιμάνη.

Στη συνέχεια το κείμενο στρέφεται κατά του «αστικού κράτους» και του «καπιταλιστικού συστήματος» και αναφέρει ότι «ο Καλλιμάνης (και όχι Γκαλιμάνης όπως είναι σωστά το όνομα του θύματος), άνηκε στο σκληρό πυρήνα της σωφρονιστικής ιεραρχίας», τοποθετώντας τον στην ίδια κατηγορία με θύματα δολοφονιών των παλαιών τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η 17 Νοέμβρη, η 1η Μάη, κ.ά.

Η προκήρυξη μελετάται από τους ειδικούς αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, η οποία δεν σχολιάζει το κείμενο.

Ωστόσο, αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν ότι προκαλεί εντύπωση ότι η προκήρυξη εστάλη αμέσως μετά τη σύλληψη των καταζητούμενων Σπύρου Χριστοδούλου και Γρηγόρη Τσιρώνη και την αυτοκτονία του Σπύρου Δραβίλα στη Νέα Αγχίαλο Βόλου, ο οποίος θεωρούνταν ύποπτος για εμπλοκή με κάποιον τρόπο στη δολοφονία του αρχιφύλακα, γι' αυτό εξετάζεται αν η ανάληψη ευθύνης σχετίζεται με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Οι δύο παραπάνω συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στην Εισαγγελία Εφετών κατηγορούμενοι για τις κακουργηματικές πράξεις της διακεκριμένης οπλοκατοχής, της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής και της ληστείας κατά συρροή.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες, επίσης, οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής θεωρούν πως το κείμενο γράφτηκε σε διαφορετικούς χρόνους ενώ από τον τρόπο γραφής θεωρείται πως ο συντάκτης του είναι άτομο με ποινικό παρελθόν που στη συνέχεια πέρασε στον τρομοκρατικό χώρο.

Υπενθυμίζεται πως ο αρχιφύλακας Γκαλιμάνης, πατέρας δύο παιδιών, είχε πυροβοληθεί 43 φορές με Καλάσνικοφ και ένα 9αρι πιστόλι από αγνώστους έξω από το σπίτι του στην Στυλίδα και αμέσως οι έρευνες της αστυνομίας στράφηκαν προς κάθε κατεύθυνση, αφού στο σωφρονιστικό κατάστημα, όπου εργαζόταν, κρατούνται τόσο καταδικασμένοι για τρομοκρατία όσο και διαβόητοι νονοί.

Ε.Σ. (Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜEGA)
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάληψη ευθύνης για τη δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού"

Ο Σόιμπλε θα δώσει ευρώ στον Βαρουφάκη. Δυστυχώς... σοκολατένια

Στον Γιάνη Βαρουφάκη θα δώσει, κατά τα λεγόμενά του, μερικά από τα σοκολατένια ευρώ που του έδωσε 10χρονη «ρεπόρτερ» του γερμανικού κρατικού καναλιού ZDF, καθώς έχει ανάγκη από «φαγητό παρηγοριάς»!

Το θέμα δημοσίευσε η Bild με screenshot από την τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά στις ερωτήσεις της μικρής Ρίκε.

Σχολιάζοντας τα σοκολατάκια που του χάρισε το κοριτσάκι, είπε ότι κάποια από αυτά έχει σκοπό να τα δώσει στον Ελληνα ομόλογό του, προκειμένου με τη σοκολάτα να παρηγορηθεί κάπως για όσα περνάει αυτή την περίοδο.

Ο κ.Σόιμπλε αναφέρθηκε στη σχέση και με άλλους ομολόγους του στην Ευρωζώνη, που δεν περιορίζεται στα οικονομικά. Με τον Ισπανό Λουίς Ντε Γκίντος, για παράδειγμα, οι συζητήσεις τους περιλαμβάνουν και πολύ... ποδόσφαιρο.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σόιμπλε θα δώσει ευρώ στον Βαρουφάκη. Δυστυχώς... σοκολατένια"

Κόντρα στον Παππά ο Μητρόπουλος, δηλώνει αντίθετος στα περί κομματικής πειθαρχίας

Τη σαφή του διαφωνία στο θέμα της κομματικής πειθαρχίας που έθεσε για την ψήφιση της συμφωνίας ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος.

«Αν η συμφωνία περιέχει το παλιό μνημόνιο δεν μπορεί να μπει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Ζητήματα τιμωρίας και κομματικής πειθαρχίας δεν έχουν να κάνουν με τις αξίες της Αριστεράς» ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος και πρόσθεσε ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα ίσως είναι το τελευταίο καταφύγιο του λαού για να στείλει ένα πατριωτικό μήνυμα στους δανειστές».

Ο κ. Μητρόπουλος, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Σκάι, άφησε αιχμές και για την κριτική που ασκείται για το διορισμό της Έλενας Παναρίτη στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ. «Στην επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ μπήκαν οι ίδιες αριστερές παράμετροι; Η Παναρίτη μας μάρανε;» διερωτήθηκε ο κ. Μητρόπουλος, που πρόσθεσε: «Καλύτερα να είναι δίπλα στην Λαγκάρντ η Παναρίτη, παρά ο Λεουτσάκος ή ο Φίλης».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρα στον Παππά ο Μητρόπουλος, δηλώνει αντίθετος στα περί κομματικής πειθαρχίας"

Παναρίτη:Εάν δεν με θέλουν μία, δεν τους θέλω δέκα

'Εντονη είναι η αντίδραση της νέας εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ 'Ελενας Παναρίτη, στις επικρίσεις που άρχισαν να διατυπώνονται δημόσια από την Παρασκευή το βράδυ. "Αν δεν με θέλουν εκείνοι μία φορά, εγώ δεν τους θέλω δέκα" φέρεται να λέει σε όσους την ρωτούν για τις δηλώσεις Σακοράφα, Παπαδημούλη, Φίλη , αλλά και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με την επιλογή της και θέτουν το θέμα ανεπίσημα, σύμφωνα με το usay.gr.

"Πρόκειται για ανώριμες αντιδράσεις, το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να προασπίσω τα συμφέροντα της χώρας μου όπως κάνω από την πρώτη στιγμή που μπήκα στην διαπραγματευτική ομάδα" τονίζει με ένταση στους ίδιους στενούς συνομιλητές της.


enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Παναρίτη:Εάν δεν με θέλουν μία, δεν τους θέλω δέκα"

Παπαδημούλης: Η συμφωνία θα ψηφιστεί για λόγους πολιτικής ευθύνης

Για συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση και η οποία θα βάζει φρένο στον κατήφορο έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ όπως ο ίδιος υπογράμμισε, η συμφωνία θα εγκριθεί και θα ψηφιστεί για λόγους πολιτικής ευθύνης.

«Όσοι πιστεύουν ότι οι διαφορετικές απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσουν σε ρήξη ή πτώση δεν ξέρουν τι τους γίνεται», σημείωσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. και εξέφρασε τη στήριξή του στην κυβέρνηση και όλα της τα μέλη.

«Ο κ. Τσίπρας με το οικονομικό μας επιτελείο δίνει μεγάλη μάχη», συμπλήρωσε, ενώ αναφερόμενος στην επιλογή της κ. Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτίμησε ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και θα επανεξεταστεί μετά την ψήφιση της συμφωνίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδημούλης: Η συμφωνία θα ψηφιστεί για λόγους πολιτικής ευθύνης"

Eξέπνευσε ο τέταρτος σοβαρά τραυματίας από τη φωτιά στα ΕΛΠΕ

Eξέπνευσε σήμερα ο τέταρτος σοβαρά τραυματισμένος εργαζόμενος στα ΕΛΠΕ, ο Κώστας Μαγγούρας, που είχε τραυματιστεί σοβαρά στο δυστύχημα της 8ης Μαΐου 2015 στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις Ασπροπύργου.

Αυτό γνωστοποίησε η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του ομίλου, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο, και σημειώνουν ότι το δυστύχημα της 8ης Μαΐου εξελίχθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, καθώς σήμερα εξέπνευσε και ο τέταρτος σοβαρά τραυματισμένος εργαζόμενος. Εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους, με βαθιά οδύνη, στην οικογένεια του Κώστα και δηλώνουν την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή τους.

Στην ανακοίνωση, στη συνέχεια, αναφέρεται ότι οι άλλοι δύο τραυματίες έχουν διαφύγει τον κίνδυνο και ο ένας, μάλιστα, έχει επιστρέψει στο σπίτι του.

Η διοίκηση επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά ότι, η αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα όλων και καλεί τους εργαζομένους σε κοινή προσπάθεια, ώστε το δυστύχημα στο διυλιστήριο Ασπροπύργου να είναι το τελευταίο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Eξέπνευσε ο τέταρτος σοβαρά τραυματίας από τη φωτιά στα ΕΛΠΕ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news