facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Κύκλοι Μαξίμου: Λάθος ο τίτλος του Guardian στη συνέντευξη Τσακαλώτου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν μίλησε για χρεοκοπία, υπογραμμίζουν κύκλοι του Μαξίμου, αναφορικά με τη συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός στον Guardian.

Στη συνέντευξη που έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ιστοσελίδα του Guardian το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο περιεχόμενο αλλά στον τίτλο του άρθρου για τον οποίο δεν φέρει καμιά ευθύνη πόσο δε, μάλιστα, όταν δεν ανταποκρίνεται και στο περιεχόμενο, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στις Βρυξέλλες ως συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης δουλεύοντας για την καλή λύση. Το να μιλάει, ταυτόχρονα, για χρεοκοπία θα ήταν τουλάχιστον αντιφατικό και ανακόλουθο, σημειώνουν.

Ήδη η εφημερίδα άλλαξε τον τίτλο ώστε να ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο της συνέντευξης του Υπουργού.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύκλοι Μαξίμου: Λάθος ο τίτλος του Guardian στη συνέντευξη Τσακαλώτου"

Αντικρουόμενες πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση Brussels Group και EuroWorking Group

Ολοκληρώθηκαν τo απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών στο επίπεδο του Brussels Group, καθώς και η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και αποτίμησε την πορεία των εν εξελίξει διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup δεν προβλέπεται προς το παρόν.

Στον αντίποδα, ελληνικές πηγές σημείωναν ότι οι διαβουλεύσεις αποδίδουν και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας επί της αρχής.

Κύκλοι της ευρωζώνης, με γνώση των διαπραγματεύσεων, παραδέχονται πως το κλίμα που κυριαρχεί στις διαβουλεύσεις είναι βελτιωμένο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους όρους συνεργασίας, παρόλο που, όπως αναφέρουν, ο όγκος εργασίας που έχει επωμιστεί η ελληνική πλευρά είναι τεράστιος και δυσανάλογος σε σχέση με το χρόνο που απομένει έως τη λήξη της παράτασης, στο τέλος του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως υφίστανται ακόμα αποκλίσεις στα δημοσιονομικά, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας, τη δημόσια διοίκηση και μια σειρά από άλλους τομείς.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση των διαδικασιών παίζει, όπως λένε χαρακτηριστικά, η πλήρης τήρηση από όλους της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι από αύριο οι εμπλεκόμενες πλευρές θα μπουν σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων.

Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, χωρίς ωστόσο, μέχρι στιγμής, να γίνει γνωστό το περιεχόμενό της.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντικρουόμενες πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση Brussels Group και EuroWorking Group"

Επιμένουν στην 48ωρη απεργία τους οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ

Επιμένουν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, στην πραγματοποίηση της 48ης απεργίας που έχουν εξαγγείλει για το διήμερο της Κυριακής 31 Μαΐου και της Δευτέρας 1ης Ιουνίου.

Η αντιπαράθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών με τους εκπροσώπους της ΟΣΥΠΑ, πυροδότησε αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων, οι οποίοι και αποφάσισαν να μην προσέλθουν στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Χρ.Σπίρτζη.

Οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν στην απεργία τους και ζητούν «άμεση συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γ.Σταθάκη για μια ειλικρινή και με αμοιβαίο σεβασμό συζήτηση και εύρεση λύσης στα σοβαρότατα θέματα που απασχολούν την ΥΠΑ».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Αλεβιζόπουλος κατήγγειλε στο ΒΗΜΑ 99,5 ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα ασφάλειας στα περιφερειακά αεροδρόμια: «Η Μυτιλήνη κλείνει την Κυριακή, χάλασε το σύστημα προσέγγισης, ενώ υπάρχει πρόβλημα και στη φωτο - σήμανση. Η Ρόδος έχει προβληματικό σύστημα ψύξης και αν καταρρεύσει, θα κλείσει ο εναέριος χώρος», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τις καταγγελίες, απέρριψε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, λέγοντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι ο κ.Αλεβιζόπουλος κινδυνολογεί.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τον αναπληρωτή υπουργό πως «επέλεξε το δρόμο της αναίτιας και στείρας αντιπαράθεσης με παρέμβασή του στα ΜΜΕ, όπου χαρακτήρισε τους εργαζόμενους στην ΥΠΑ "κινδυνολόγους", "ονειροπόλους" και εκτός του θεσμικού τους ρόλου».

«Αν και είχαμε ζητήσει συνάντηση εδώ και τέσσερις μήνες, εκείνος μας απαξίωσε - και σε μια προσπάθειά να μας εκθέσει επικοινωνιακά, ανακοίνωσε από τα ΜΜΕ ότι θα συναντηθεί σήμερα μαζί μας» προσθέτουν.

«Μετά την εξέλιξη αυτή, καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΣΥΠΑ, δηλώνουμε ότι δεν θα συμμετάσχουμε στη σημερινή συνάντηση με τον κ. υπουργό, σεβόμενοι τις αρχές μας και την ευθύνη μας προς το χώρο των αερομεταφορών, διατηρώντας στο ακέραιο τις καταγγελίες μας για την οικονομική ασφυξία στην ΥΠΑ που θα έχει απρόβλεπτες δυσμενείς συνέπειες για το τουρισμό, την Υπηρεσία και την Ελλάδα» συμπληρώνουν.

Το μεσημέρι, η διοίκηση της ΟΣΥΠΑ κατέθεσε αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα συσσωρευμένα προβλήματα, τα οποία, όπως επισημαίνουν τα μέλη της, απειλούν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων και της αεροναυτιλίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένουν στην 48ωρη απεργία τους οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ"

Στη Βουλή η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου έπειτα από 100 μέρες

Ένταση δημιουργήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια, με αφορμή τη δημοσιοποίηση, για πρώτη φορά, στη Βουλή, της συμφωνίας για την παράταση -μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015- του τρέχοντος προγράμματος. 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, πρότεινε να συζητηθεί στην Επιτροπή το περιεχόμενο της σύμβασης, ενώ συμφώνησαν μαζί του οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Δημήτρης Βίτσας, πρότεινε να γίνει ξεχωριστή συνεδρίαση, όταν θα σταλούν όλα τα επίσημα έγγραφα από το υπουργείο Οικονομικών -πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα-, γεγονός που θα εφαρμοστεί, ύστερα από σχετική ψηφοφορία. 

Εν τω μεταξύ, ύστερα από σύγχυση για το ποιος κατέθεσε το έγγραφο στη Βουλή, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Βίτσας, διευκρίνισε απευθυνόμενος προς τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο ότι κατατέθηκε από τον κ.  Χαράλαμπου Αθανασίου και στη συνέχεια μοιράστηκε στα μέλη. 

Ωστόσο, δεν είναι επίσημη κατάθεση από την κυβέρνηση, ενώ γνωστοποίησε ότι έχει ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών (στις 25 Μαΐου) να μεταβιβαστούν τα έγγραφα. «Αυτό που έχετε στα χέρια σας είχε σταλεί τον Απρίλιο του 2015» τόνισε. 

Επίσης, ενημέρωσε ότι έχει σταλεί επιστολή στους θεσμούς για την ύπαρξη αυτής της επιτροπής και να συμβάλουν. 

Σημειώνεται ότι το έγγραφο «κύριας σύμβασης χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης» μεταξύ Ελλάδας και EFSF μοιράστηκε σήμερα στα μέλη της Επιτροπής, με καθυστέρηση τριών μηνών, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης όλη αυτή την περίοδο να κατατεθεί στη Βουλή και να πραγματοποιηθεί ενημέρωση σε θεσμικό επίπεδο.  

Η συμφωνία αναγράφει ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου, ενώ το Eurogroup είχε πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την άποψη ότι  πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι έρχεται για πρώτη φορά και ότι πρέπει να έχουν ευκαιρία οι βουλευτές να τοποθετηθούν Ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Αμυράς τόνισε ότι είναι σημαντικό που έχουμε αυτό το κείμενο στη Βουλή για πρώτη φορά. Πρότεινε να γίνει συζήτηση σε άλλη συνεδρίαση, ενώ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος ζήτησε την κατάθεση και των άλλων εγγράφων.  

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε παρέμβασή του ανέφερε ότι δεν είναι υποχρέωση των κυβερνήσεων να καταθέσουν στη Βουλή συμφωνίες, αλλά η διαφορά είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κύρωσε από τη Βουλή τις συμφωνίες. 

Κασιμάτη: Ζητώ άρση απορρήτου  της ηλεκτρονικής επικοινωνίας των μελών της κυβέρνησης του 2009 - Γιώργος Αμυράς: Αυτά δεν γίνονται ούτε στην Αφρική
Ένταση δημιουργήθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης, όταν η κυρία Νίνα Κασιμάτη ζήτησε τα πρακτικά των υπουργικών συμβουλίων και των Κεντρικών Επιτροπών της κυβέρνησης του 2009, που έφερε το πρώτο μνημόνιο, αλλά και την άρση του απορρήτου της ηλεκτρονικής επικοινωνίας των μελών της κυβέρνησης τότε και να κατατεθούν στην Επιτροπή. 

Ο κ. Γιώργος Αμυράς ζήτησε να εστιάσουμε στην ουσία, αφού άσκησε κριτική στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή. «Αυτά κυρία Κασιμάτη δεν υποστηρίζονται ούτε στην Αφρική» είπε και πρόσθεσε περιπαικτικά: «Συμφωνούμε με την πρόταση της κυρίας Κασιμάτη, αλλά να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο από την 26η Ιανουαρίου». 

Η κυρία Κασιμάτη, απαντώντας στον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, τόνισε ότι έχουμε καλέσει φορείς και αναρωτήθηκε γιατί κάνουμε απαξίωση αυτού του σκέλους, επισημαίνοντας ότι θα έρθουν και τα πολιτικά πρόσωπα. Ο κ. Αμυράς υπογράμμισε ότι όλα τα κόμματα λένε ότι είναι ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να μπει σε συζήτηση.

Τέλος, ο κ. Βίτσας προέβη στην ανάγνωση επιστολής της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία ενημέρωσε ότι έδωσε εντολή να αναπαραγάγουν και να θέσουν υπ' όψιν της επιτροπής αντίγραφο των δικογραφιών, που αφορούν την υπαγωγή και εφαρμογή - υλοποίηση των μνημονίων. Το υλικό από αύριο θα είναι διαθέσιμο. 

Υπάρχει, όπως ανέφερε, ακόμη πρωτογενές υλικό της εξεταστικής επιτροπής για το έλλειμμα του 2009 και της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ, υλικό για το οποίο επίσης έδωσε εντολή να αναπαραχθεί.

Καυστική ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει σχετικά ότι «οι υπουργοί και οι βουλευτές της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μπορούν τώρα να δουν πώς έχασε η σημερινή κυβέρνηση μέσα από τα χέρια της τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει δραματικά προβλήματα ρευστότητας» και υπογραμμίζει ότι «η κα Κωνσταντοπούλου μπορεί τώρα να δει ότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου δεν είναι ένα ανακοινωθέν του Eurogroup, αλλά μια νομικά δεσμευτική σύμβαση υπογεγραμμένη από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στις 27 Φεβρουαρίου. Μια σύμβαση που διέπεται από το αγγλικό Δίκαιο και υπάγεται στη δικαιοδοσία των δικαστηρίων του Λουξεμβούργου». 

«Αυτό είναι μια πρώτη συμβολική αποκάλυψη των απροκάλυπτων ψεμάτων, στα οποία βασίζει την προπαγάνδα της η κυβέρνηση. Το ψέμα όμως έχει μικρά ποδάρια. Εκεί που έφτυναν, γλείφουν τώρα πανικόβλητοι» αναφέρει καυστικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.  

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, πρόκειται για τη σύμβαση που υπέγραψε στις 27.2.2015 ο κ. Βαρουφάκης σε εκτέλεση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, «όταν η χώρα πήγαινε να πάρει λεφτά χωρίς μνημόνιο και πήρε μνημόνιο χωρίς λεφτά».

«Τα σχετικά έγγραφα εμφανίζονται στη Βουλή με καθυστέρηση τριών ολόκληρων μηνών και αφού ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών -παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής- αρνήθηκε προκλητικά να ανταποκριθεί σε σχετικές επίμονες ερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ. Έστω και με τέτοια καθυστέρηση, είναι σημαδιακό το γεγονός ότι το υπογεγραμμένο από τον κ. Βαρουφάκη κείμενο της παράτασης του μνημονίου ήρθε στη Βουλή μέσω της εξεταστικής επιτροπής, η οποία εκ των πραγμάτων ασχολείται και με την παράταση του δεύτερου μνημονίου που υπέγραψε η σημερινή κυβέρνηση χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση και ερήμην της Βουλής, αλλά και με το τρίτο μνημόνιο, που δυστυχώς είναι πλέον αναγκασμένη να υπογράψει η κυβέρνηση λόγω των τραγικών χειρισμών της των τελευταίων τεσσάρων μηνών» αναφέρει η ανακοίνωση. 

Δείτε το έγγραφο 



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου έπειτα από 100 μέρες"

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, όπως ανέφεραν κύκλοι του Μαξίμου.

Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε στις 5:30 και διήρκεσε περίπου μια ώρα. Στο επίκεντρο τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες η πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους εταίρους.

Η τηλεδιάσκεψη των ηγετών έγινε στη σκιά των δηλώσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι απαιτείται ακόμα πολύ δουλειά για να έρθει η συμφωνία αλλά και της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Euroworking Group.

Σε αυτή το κλίμα ήταν βαρύ για την Αθήνα καθώς οι συμμετέχοντες φέρονται να διαμήνυσαν ότι η χώρα θα πρέπει να κλείσει τη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα συνεδρίαση στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Αυτό φαίνεται πως είναι και το βασικό χρονικό ορόσημο δεδομένου ότι εκκρεμεί η πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ, ενώ εξαντλείται και το ορόσημο που έθεσε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στην συνέντευξή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης διαμήνυσαν στην ελληνική πλευρά ότι το πλαίσιο της συμφωνίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα. Τόνισαν επίσης ότι το τρέχον πρόγραμμα τελειώνει στα τέλη Ιουνίου και τα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα για την Αθήνα θα χαθούν εάν δεν έχουν δοθεί μέχρι τότε.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως υφίστανται ακόμα αποκλίσεις στα δημοσιονομικά, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας, τη δημόσια διοίκηση και μια σειρά από άλλους τομείς.

Δεδομένης της περιορισμένης προόδου που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής, μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup δεν είναι προς το παρόν προβλέψιμη, τόνιζαν.

Ελληνικές πηγές σημείωναν ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις αποδίδουν και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας επί της αρχής.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ"

Κορκίδης: Ο Τόμσεν μου είπε «ανήκετε στα Βαλκάνια, 300 ευρώ μισθός καλά είναι»

Με την κατάθεση του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλη Κορκίδη, ξεκίνησε σήμετα το απόγευμα τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή, που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια.

Ο κ. Κορκίδης, η κατάθεση του οποίου συνεχίζεται, μίλησε για τραγικά λάθη που έγιναν, αλλά και για κάποιους που βιάστηκαν να βάλουν τη χώρα στα μνημόνια και γι' άλλους, που βιάστηκαν να την βγάλουν.

Περιγραφικός ήταν ο κ. Κορκίδης ως προς τις συνέπειες που είχαν στην ελληνική αγορά οι επισκέψεις των τροϊκανών, αλλά και ως προς τη συμπεριφορά τους απέναντι σε όσους συναντούσαν για να συζητήσουν.

«Τρομοκρατούσαν την αγορά οι επισκέψεις της Τρόικας στη χώρα μας ανά δίμηνο, τρίμηνο. Είχαν επιπτώσεις αυτές οι επισκέψεις. Φτάσαμε να έχουμε 77 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ 82 δισ. ευρώ έφθασαν τα κόκκινα δάνεια» ανέφερε ο κ. Κορκίδης.

Και συμπλήρωσε: «Μια φορά, το Δεκέμβριο του 2011, μας επισκέφθηκε η Τρόικα, ο κ. Μαζούχ, ο κ. Τόμσεν, στα γραφεία μας, χωρίς να συνοδεύεται από ελληνική εκπροσώπηση. Όταν αντιδράσαμε στο αίτημά τους για μείωση μισθών και πήγαμε να κάνουμε σύγκριση με αντίστοιχους μισθούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ξέρετε τι μας είπε ο κ. Τόμσεν; "Κάνετε μεγάλο λάθος. Δέστε τους μισθούς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, γιατί εκεί ανήκετε". Όταν τον ρώτησα, ποιος νομίζει ότι πρέπει να είναι ο μισθός, μου είπε, "300 ευρώ καλά είναι"».

Και συμπλήρωσε επ' αυτού, στη συνέχεια της ακρόασής του: «Οταν τους είπαμε να συμφωνήσουμε και να συγκριθούμε με μία χώρα ευρωπαϊκή για το θέμα των μισθών, τότε η θέση τους ήταν να πάμε σε μισθούς Βουλγαρίας. Δεν το υπονοούσαν, το είπανε καθαρά».

«Από το τίποτα να πάτε στα 300 ευρώ, μας είπαν» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Το θυμάμαι, γιατί υπήρξε διαπληκτισμός». 

«Γνωρίζαμε ότι τα πράγματα δεν ήταν καλά. Όταν όμως συνειδητοποιήσαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2010 την τραγική κατάσταση, προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα. Έπρεπε αυτή την πραγματικότητα, τουλάχιστο ορισμένοι, να την γνωρίζουν» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Ανέφερε ακόμα ότι δεν είχε εισακουστεί η πρόταση του, όταν είχε ζητήσει από τον τότε πρωθυπουργό να βάλει κόκκινες γραμμές στην αγορά, επισημαίνοντας ότι «αν τότε είχαμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές, από τις 130.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν, οι μισές θα δούλευαν σήμερα».

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας ανέφερε, επίσης, ότι ο κοινωνικός διάλογος καταργήθηκε με την Τρόικα και «όταν μας είχε καλέσει ο κ. Παπαδήμος για να συμφωνήσουμε για τα μισθολογικά, αυτή η συμφωνία πήγε τελικά στα σκουπίδια. Υπήρχαν όμως κάποιοι που ήθελαν τον κοινωνικό διάλογο. Τα λάθη δεν φορτώνονται με λάθη, λάθος ξεκίνησε η διαδικασία και λάθος συνεχίστηκε».

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει ότι το μνημόνιο βοήθησε τα πράγματα στη χώρα. Δεν ξέρω αν φταίνε οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα, ή ο τρόπος που μπήκαμε στα μνημόνια» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Κλείνοντας την πρώτη τοποθέτηση του, ο κ. Κορκίδης κατέληξε: «Η πτώχευση μιας χώρας απέναντι σε μια αποτυχημένη πολιτική θα ήταν παράδοση άνευ όρων. Δεν πρέπει να τους δώσουμε αυτή την κερδοσκοπική ικανοποίηση. Εμείς οι μικρομεσαίοι Έλληνες πτωχεύσαμε για να μην πτωχεύσει η Ελλάδα. Εγώ προσωπικά εκ μέρους της Συνομοσπονδίας, ζητάω συγγνώμη για τα επώδυνα μέτρα που κάποιες κυβερνήσεις δέχτηκαν, υπέγραψαν, νομοθέτησαν και επέβαλαν και που εκ των πραγμάτων δεν απέδωσαν, αλλά αντίθετα έφεραν την ελληνική αγορά στη σημερινή τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται».

Κορκίδης: Ο κ. Σταμάτης μου είπε ότι η ΕΕ θα αγόραζε το δάνειο του ΔΝΤ - Σταικούρας: Δεν το ξέρω αυτό
Ο κ. Σταϊκούρας προσπάθησε να πιέσει τον κ. Κορκίδη, τον οποίο ρώτησε αν ήταν λάθος όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που είχε το Μνημόνιο. 

Ο κ. Κορκίδης υποστήριξε ότι δεν ήταν όλες λάθος, αλλά «εμείς μελετάμε τα στοιχεία και κοιτάμε τα αποτελέσματα. Κάποια έπρεπε να τα κάνουμε χωρίς Μνημόνια, δεν μπορεί να είμαστε υπό την εποπτεία των λογιστών που μας επιβάλλουν ορισμένα πράγματα».

Αναφέρθηκε, δε, στον τότε πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ο κ. Σαμαράς είχε σκοπό να βγάλει την Ελλάδα από το Μνημόνιο, αλλά αναρωτήθηκε αν οι δανειστές σεβάστηκαν τις ρήτρες και τις υποσχέσεις τους. 

Μάλιστα, ο κ. Κορκίδης, κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης με τον πρώην υφυπουργό, αποκάλυψε ότι, απ' όσο γνωρίζει, υπήρξε επί κυβέρνησης Σαμαρά η σκέψη να αγοράσει η ΕΕ το μερίδιο του χρέους από το ΔΝΤ. 

Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο, για να του απαντήσει με νόημα ο κ. Κορκίδης: «Αλλά εγώ ξέρω, μου το είπε ο κ. Σταμάτης...».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος άσκησε κριτική στη διαδικασία, λέγοντας ότι «χαλάμε χαρτιά και χρόνο, για πράγματα που τα έχουμε ακούσει πάλι».

Κορκίδης σε Βορίδη: Έχω έρθει και στα τρία Ζάππεια, ο φόρος ήταν 15% εκεί, άλλα κάνατε μετά...
Τηλεοπτικό πάνελ έμοιαζε η συζήτηση μεταξύ του κ. Κορκίδη και του Μάκη Βορίδη στη συνεδρίαση της Εξεταστικής για την εισαγωγή της χώρας στο μνημόνιο. 

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων προς τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, ο πρώην υπουργός υπεραμύνθηκε των πολιτικών της κυβέρνησης Σαμαρά, ειδικά του υπουργείου του, για να προκαλέσει την αντίδραση του συνομιλητή του. 

Ο κ. Κορκίδης άσκησε κριτική για τη μεταρρύθμιση που αφορούσε στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων, υποστηρίζοντας ότι δεν εφαρμόστηκε το μέτρο ομοίως στα ταξί και στα φορτηγά. 

Ο κ. Κορκίδης ρώτησε τον κ. Βορίδη το λόγο, για να απαντήσει ο βουλευτής της ΝΔ: «Λέτε να φοβηθήκαμε;». Και συμπλήρωσε ότι «στις πρακτικές που δεν συμφωνούσαμε, δεν τις κάναμε, αλλά όσα βοηθούσαν την οικονομία τα κάναμε».

Στη συνέχεια ο κ. Κορκίδης απάντησε σε έντονο ύφος: «Κάνατε ό,τι σας είπαν, δεν είχατε την επιλογή να κάνετε ό,τι θέλατε. Πάτε να υπερασπιστείτε τώρα μία κυβέρνηση».

Ο κ. Βορίδης έκανε παρατήρηση ότι έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι, για να απαντήσει ο κ. Κορκίδης: «Είχα απαιτήσεις από εσάς και από τον κ. Σταϊκούρα και γι' αυτό έχω ερωτήσεις». 

«Αποτελεί θεσμική υποχρέωση της πολιτείας να ακούσει τους κοινωνικούς εταίρους, όχι να συναποφασίζει» δήλωσε ο κ. Βορίδης. «Θέλετε να μας πείτε κ. Βορίδη ότι αυτά που κάνατε μας έβγαλαν από την κρίση χρέους; Αυτό θέλετε να μας πείτε;» αναρωτήθηκε ο κ. Κορκίδης.

Και προσέθεσε: «Επειδή πέρασα και από τα τρία Ζάππεια, η φορολογία ήταν στο 15% και τελικά αυξήθηκε στο εισόδημα των εταιρειών».

Ο κ. Βορίδης απάντησε ότι αυτό ήταν ήδη μέτρο ψηφισμένο, πριν αναλάβει ο Σαμαράς. «Εσείς, κύριε Βορίδη, δεν θα μπορούσατε να το μειώσετε;» ρώτησε ο κ. Κορκίδης. «Εμείς θέλαμε να κάνουμε μία δημοσιονομική προσαρμογή» απάντησε. 

Ο κ. Κορκίδης εξέφρασε πάντως την άποψη ότι το «success story» της κυβέρνησης βοήθησε στην ψυχολογική στήριξη της αγοράς, όπως βέβαια και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που έφερε προσδοκίες στην κοινωνία.

Την ίδια στιγμή, τάχθηκε υπέρ της άμεσης συμφωνίας και κατά της χρεοκοπίας, του πιστωτικού γεγονότος και κυρίως κατά της επιστροφής στη δραχμή.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορκίδης: Ο Τόμσεν μου είπε «ανήκετε στα Βαλκάνια, 300 ευρώ μισθός καλά είναι»"

Ευ. Χριστοφιλοπούλου: Πόσο κοστίζουν οι συνεδριάσεις του Brussels group;

Το κόστος των συνεδριάσεων του Brussels group ζητεί να μάθει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή.

Όπως επεσήμανε το «μόνο που έχει καταφέρει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα στη διαπραγμάτευση είναι να αποδεχτούν οι εταίροι τη μετονομασία της τρόικας σε «θεσμούς» και των τεχνικών κλιμακίων σε «Brussels group», γεγονός που δεν αποτελεί μια δημοσιονομικά ανώδυνη επικοινωνιακή αλλαγή».

Επίσης, η κ. Χριστοφιλοπούλου στηλιτεύει το γεγονός ότι όλες οι συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν λάβει χώρα εκτός Ελλάδος, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται το κόστος για αεροπορικές μετακινήσεις, διαμονές και ημερήσιες αποζημιώσεις της «πολυπληθούς διαπραγματευτικής ομάδας», η οποία περιλαμβάνει ειδικούς συμβούλους του πρωθυπουργού, συνεργάτες υπουργών και υπαλλήλους μόνιμα εγκατεστημένους στις Βρυξέλλες.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευ. Χριστοφιλοπούλου: Πόσο κοστίζουν οι συνεδριάσεις του Brussels group;"

Ντομπρόβσκις: Υπάρχει πρόοδος, αλλά απομένει ακόμη δουλειά

Σημειώνεται πρόοδος, αλλά απομένει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει και συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το Ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στο Βrussels Group.

Ερωτηθείς ως προς την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο που άρχισαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, ο κ. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι το Βrussels Group συνεχίζει τη δουλειά του σε θέματα όπως ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, η αγορά εργασίας και η δημόσια διοίκηση.

«Έχουμε κάνει πρόοδο από χθες, αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και συνεχίζουμε με έντονους ρυθμούς», κατέληξε ο κ. Ντομπρόβσκις.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντομπρόβσκις: Υπάρχει πρόοδος, αλλά απομένει ακόμη δουλειά"

Τσακαλώτος στον Guardian: Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο

Δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία στο Brussels Group, καθώς αυτή θα επέλθει μετά από συζητήσεις που θα γίνουν σε «ανώτατο πολιτικό επίπεδο», όπως τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του στον βρετανικό Guardian.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο η διαβούλευση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο είναι απαραίτητη προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία, ενώ στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επίτευξη μίας συμφωνίας μακροχρόνιου και όχι βραχυχρόνιου ορίζοντα.

«Οι δύο πλευρές δεν πρόκειται να συγκλίνουν απόλυτα, αλλά η γενική εντύπωση είναι ότι υπάρχει σύγκλιση. Υπάρχει η λογική πιθανότητα της σύγκλισης αλλά αυτή θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μετά το πέρας του Brussels Group και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να «κλείσουν» οι διαφορές και να υπάρξει αποτέλεσμα», τονίζει ο κ. Τσακαλώτος.

Διευκρινίζει ακόμη ότι το Brussels Group είναι ο χώρος στον οποίο γίνονται οι συζητήσεις, αλλά δεν λαμβάνονται οι αποφάσεις, ενώ υποστηρίζει ότι σήμερα οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο θέμα του ΦΠΑ.

«Το Brussels Group εργάζεται σε «μικρά κουτάκια», εξετάζει όλα τα θέματα, αλλά οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται εδώ», εξηγεί ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα οικονομικών σχέσεων και επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.

Για την Αθήνα οι διαπραγματεύσεις γίνονται βάσει «του τι είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε, των κόκκινων γραμμών μας και του τι θα λάβουμε ως αντάλλαγμα».

Ο κ. Τσακαλώτος, όπως άλλωστε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατηγορεί το ΔΝΤ ότι διατηρεί την πλέον σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας ότι «το ΔΝΤ είναι πολύ, μα πάρα πολύ σκληρό σε όλα τα θέματα και ουσιαστικά δεν εμπλέκεται με τον ορθό τρόπο στις διαπραγματεύσεις».

Απατώντας στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θέλει μία βραχυπρόθεσμη ή μία μακροπρόθεσμη συμφωνία, ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει μία συμφωνία μόνο για να έχει χρήματα τον Ιούνιο αλλά σε πολύ πιο ευρύ ορίζοντα.

«Οι δύο διαπραγματεύσεις (σ.σ.: για μακροχρόνια και βραχυχρόνια συμφωνία) έχουν de facto συγχωνευθεί με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στις 28 Μαΐου. Τώρα εξετάζουμε μία μεσοπρόθεσμη συμφωνία, ίσως ετήσια, ώστε να να μας δοθεί ένα περιθώριο σε μακροοικονομικό επίπεδο και να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος στον Guardian: Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο"

ΝΔ: Οι συνταξιούχοι δεν γνωρίζουν τι τους ξημερώνει

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή την μη καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ για το μήνα Ιούνιο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση χειροτερεύει. Την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει το ρεσιτάλ επικοινωνιακών τεχνασμάτων και δηλώσεων χωρίς ουσία, οι συνταξιούχοι αντιλαμβάνονται από πρώτο χέρι την "πρώτη φορά αριστερά".

Όπως πληροφορήθηκαν οι δικαιούχοι του ΟΓΑ, οι οφειλές του οργανισμού για τα οικογενειακά επιδόματα δεν θα πληρωθούν σήμερα, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, γεγονός πρωτοφανές για τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα μάλιστα με τον νέο επικεφαλής του οργανισμού Αθανάσιο Μπακαλέξη ένα μέρος των οικογενειακών επιδομάτων που σχετίζονται με δικαστικές αποφάσεις θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα και τα υπόλοιπα θα δοθούν τον Ιούλιο.

Δυστυχώς οι χιλιάδες συνταξιούχοι δεν γνωρίζουν τι τους ξημερώνει. Όλα αυτά βεβαίως έχουν ονοματεπώνυμο: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η Νέα Δημοκρατία ξεκαθαρίζει ότι βρίσκεται στο πλευρό των ασφαλισμένων, στους οποίους η "αριστερή" κυβέρνηση συμπεριφέρεται με τρόπο ανεύθυνο και επικίνδυνο.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Οι συνταξιούχοι δεν γνωρίζουν τι τους ξημερώνει"

Λαγκάρντ: «Πιθανό το ενδεχόμενο Grexit»

Βόμβα στις κυβερνητικές εξαγγελίες περί επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών μέσα στις προσεχείς ημέρες έρχεται να βάλει, μέσω συνέντευξής της στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία χαρακτηρίζει ως πιθανό το ενδεχόμενο Grexit.

«Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι μια πιθανότητα», τόνισε η Λαγκάρντ, η οποία βρίσκεται στη Δρέσδη, όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G7.

Ενδεχόμενη έξοδος δεν θα είναι «ένας υγιεινός περίπατος», αλλά πλέον δεν θα σηματοδοτήσει «το τέλος του ευρώ», επεσήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ στη γερμανική εφημερίδα, η οποία προδημοσιεύει στον ιστότοπό της αποσπάσματα της συνέντευξης, που θα φιλοξενηθεί στο φύλλο της Παρασκευής.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: «Πιθανό το ενδεχόμενο Grexit»"

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εισφορά αλληλεγγύης

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε νέα διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε -σύμφωνα με πληροφορίες- με ισχυρότατη πλειοψηφία (25 υπέρ έναντι 9 κατά), αντισυνταγματική την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα.

Παράλληλα, έκρινε με οριακή πλειοψηφία (15 υπέρ έναντι 12 κατά) ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου δεν θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους δεν προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη για το ζήτημα αυτό και θα ισχύει από την ημέρα δημοσίευσης της δικαστικής απόφασης.

Όμως, κρίθηκε ότι η απόφαση της Ολομέλειας ισχύει αναδρομικά για όσους έχουν ήδη προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να τους επιστραφούν τα ποσά της εισφορά της αλληλεγγύης που τους παρακρατήθηκαν.

Αναγκαίο είναι να διευκρινιστεί ότι η διαφορά των 7 ψήφων των συμβούλων που παρατηρείται κατά τις δύο ψηφοφορίες που έγιναν στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οφείλεται στην δικαιολογημένη απουσία ορισμένων δικαστών από την δεύτερη διάσκεψη.

Ειδικότερα, από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, κρίθηκε ότι δεν πρέπει να έχει αναδρομική εφαρμογή η δικαστική απόφασή της για όσους δεν έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη λόγω της αρνητικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις νόμων που εκδόθηκαν στο μνημονιακό πλαίσιο και ειδικότερα του νόμου 3865/2010 για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό συστήματος του Δημοσίου, του νόμου 3986/2011 για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015 και του νόμου 4002/2011 με τον οποίον τροποποιήθηκε η συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο απασχόλησε το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα και όχι για τους εν ενεργεία εργαζόμενους του Δημοσίου και τους απασχολουμένους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά στα εισοδήματα του 2010 και αρχικά παρακρατήθηκε από τις συντάξεις με συντελεστή 1%-4% σε κλιμακούμενο ποσοστό ανάλογα με το ύψος των συντάξεων, ανά κατηγορία συνταξιούχων και ανάλογα με το σε ποιο φορέα εργάζονταν πριν από τη συνταξιοδότηση οι απόμαχοι της εργασίας. Όμως, στην συνέχεια με την πάροδο των ετών άλλαξε ο τρόπος παρακράτησης.

Στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου εισήχθη προς συζήτηση το ζήτημα της εισφοράς σύμφωνα με το νόμο 4055/2012 περί πρότυπης δίκης.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο κλήθηκε να αποφανθεί για την συνταγματικότητα και την αναδρομική επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και των ενστόλων όλων των σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού, Πυροσβεστικού Σώματος, κ.λπ.).

Τέλος, νέα διάσκεψη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το επίμαχο θέμα δεν θα υπάρξει και αναμένεται η δημοσίευση της απόφασή της μέσα στο επόμενο διάστημα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εισφορά αλληλεγγύης"

Εγκύκλιος Κατρούγκαλου για τη μείωση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο

Με στόχο τη περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, σύμφωνα και με το πρόσφατο νομοσχέδιο περί «Εκδημοκρατισμού της διοίκησης - Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας - Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις», ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος εξέδωσε εφαρμοστική εγκύκλιο, βάζοντας στο επίκεντρο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στα ΚΕΠ, την επέκταση των δικαιωμάτων των πολιτών και σε φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών και στην ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών, στην ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων δημοσίου κλπ.

Έτσι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς, από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, καθώς και στις ΔΕΚΟ και στις επιχειρήσεις των ΟΤΑ, υποχρεούνται πλέον να παρέχουν πρόσβαση σε έγγραφα. Ως εκ τούτου τονίζεται ότι άμεση συνέπεια της εν λόγω ρύθμισης είναι η κατά ενιαίο τρόπο άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών, καθώς και η δίκαιη, αναλογική και ισότιμη μεταχείρισή τους από όλες τις υπηρεσίες, αλλά και τους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Οι υπηρεσίες, από τον προσεχή Νοέμβριο, θα αναζητούν αυτεπαγγέλτως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πληρούν τις προϋποθέσεις των σχετικών διατάξεων, δηλαδή αυτά που εκδίδονται από το δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Επιπροσθέτως, ορίζεται ότι όλα τα πιστοποιητικά που εκδίδονται ηλεκτρονικά, μέσω κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων των υπηρεσιών του δημοσίου, ή μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης των συστημάτων αυτών με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΜΗΣ - ΚΕΠ»:

- θα ενταχθούν στις διαδικασίες που διεκπεραιώνουν τα ΚΕΠ και θα εκδίδονται πλέον ηλεκτρονικά και από τα ΚΕΠ.

- θα αναζητούνται αυτεπάγγελτα με ηλεκτρονικό τρόπο από τις υπηρεσίες, στις οποίες τα πιστοποιητικά αυτά υποβάλλονται ως δικαιολογητικά στις διαδικασίες που αυτές διεκπεραιώνουν.

Η ως άνω διάταξη αποσκοπεί αφενός στη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης των πολιτών με την αύξηση της παροχής online πιστοποιητικών μέσω των ΚΕΠ, για χρήση στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες και αφετέρου στην καθιέρωση και προώθηση της ηλεκτρονικής αυτεπάγγελτης αναζήτησης των πιστοποιητικών από το δημόσιο.

Στο πλαίσιο αυτό και μέχρι την πλήρη εφαρμογή των ρυθμίσεων του άρθρου 12 του Ν. 4325/2015, δηλαδή των 6 μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, οι υπηρεσίες, των οποίων οι οργανικές μονάδες διεκπεραιώνουν διοικητικές διαδικασίες, πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διασύνδεσή τους με τα πληροφοριακά συστήματα φορέων του δημοσίου τομέα, που εκδίδουν ηλεκτρονικά τα πιστοποιητικά που απαιτούνται, ως δικαιολογητικά στις διαδικασίες που οι ανωτέρω οργανικές μονάδες διεκπεραιώνουν.

Νέα καινοτομία αποτελεί και η υποχρεωτική πλέον ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων που εκδίδουν ή διαχειρίζονται οι φορείς του δημοσίου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, χρησιμοποιώντας, ιδίως, ως μέσο διακίνησης το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με την επιφύλαξη των διατάξεων για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στην έντυπη μορφή των ΦΕΚ, τα οποία κατά το παρόν διατίθενται από το Εθνικό Τυπογραφείο, καθώς θα διατίθενται και από τα ΚΕΠ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκύκλιος Κατρούγκαλου για τη μείωση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο"

Μαζιώτης: Κατάληψη σε υπουργεία, τράπεζες και Βουλή

Την κοινωνική επανάσταση προτάσσει ως μοναδική λύση ο καταδικασμένος για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» Νίκος Μαζιώτης, καλώντας παράλληλα σε μαζικές καταλήψεις υπουργείων, τραπεζών αλλά και της Βουλής σε κείμενό του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Indymedia.

Το μέλος του Επαναστατικού Αγώνα σχολιάζει μεταξύ άλλων τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις τις ελληνική κυβέρνησης δηλώνοντας πως η επικείμενη συμφωνία «επισφραγίζει την εδώ και καιρό προαναγγελθείσα υποχώρηση της κυβέρνησης και θα αποτελέσει την αρχή του τέλους τής ούτως ή άλλως λαβωμένης συναίνεσης και ανοχής αλλά και την αρχή της πολιτικής χρεοκοπίας της, κάτι που θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όσοι πραγματικά επιδιώκουμε την ανατροπή και την επανάσταση».

Από τις φυλακές Δομοκού ο Νίκος Μαζιώτης χαιρετίζει τις πρόσφατες εμπρηστικές επιθέσεις, προτρέποντας σε ένοπλο αγώνα καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί «κομμάτι του κινήματος και μάλιστα εν δυνάμει, είναι αναπόσπαστο τμήμα μιας στρατηγικής που έχει ως στόχο την επαναστατική ανατροπή. Άλλωστε μαζικός ένοπλος αγώνας σημαίνει εμφύλιος ταξικός πόλεμος».

«Επειδή βρισκόμαστε σε μια εποχή σύγχυσης όπου οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους θα πρέπει να επανακαθορίσουμε και να επανανοηματοδοτήσουμε το τι είναι Επανάσταση. Επανάσταση είναι όταν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, οι φτωχοί, οι καταπιεσμένοι, οι εργαζόμενοι, η νεολαία ανατρέπει με τη βία και τα όπλα την εξουσία, δηλαδή το κράτος που κατέχει μια κοινωνική μειοψηφία, οι πλούσιοι, οι καπιταλιστές, οι ολιγάρχες και επιβάλλει τη θέλησή του».

» Αυτό συνέβαινε ιστορικά από τότε που δημιουργήθηκαν οι ταξικοί διαχωρισμοί και εμφανίστηκε το κράτος και ξέσπασε η πάλη των τάξεων. Άρα η Επανάσταση ή θα είναι Κοινωνική Επανάσταση ή δεν θα είναι Επανάσταση», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα στο κείμενό του ο κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και ληστείες με κεκαλυμμένα χαρακτηριστικά.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαζιώτης: Κατάληψη σε υπουργεία, τράπεζες και Βουλή"

Ευρω-πρόστιμα «φωτιά» για την Ελλάδα για τους βοσκότοπους

Αντιμέτωπη με δυο κοινοτικά πρόστιμα, συνολικού ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται η Ελλάδα λόγω της διαχείρισης των βοσκότοπων, όπως αποκάλυψε σήμερα Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου.

Το πρόστιμο, ύψους 322 εκατομμυρίων ευρώ οριστικοποιήθηκε «πριν από λίγες ημέρες» και αφορά την περίοδο 2009-11, ενώ ο κ. Αποστόλου προειδοποίησε πως επίκειται και νέα ποινή, ανάλογου ύψους, για την περίοδο 2012-2014.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαιτήσει την ανάκτηση μέρους των προστίμων από τους έλληνες κτηνοτρόφους.

Ο κ. Αποστόλου διαβεβαίωσε πάντως πως με πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το υπουργείο δε θίγεται κανένα από τα προϋπάρχοντα δικαιώματα των κτηνοτρόφων. Επιπλέον, για πρώτη φορά δημιουργείται απόθεμα επιλέξιμων εκτάσεων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ήδη βρίσκεται στα χέρια του υπουργικού συμβουλίου και το σχέδιο νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες. Αφού καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο, τότε θα εξεταστούν κι άλλες δράσεις, όπως για παράδειγμα η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Μάλιστα ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Παραγωγής και Κτηνιατρικής Μάκης Αλεξανδρόπουλος θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα των δυσλειτουργιών της σημερινής διαχείρισης, ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρχει κτηνοτρόφος στον Έβρο αλλά το βοσκοτόπι του να φαίνεται στην Εύβοια. «Φανταστείτε τι θα γινόταν σε περίπτωση ελέγχου. Γι' αυτό με ξεκάθαρη στρατηγική θέλουμε να πάμε σε μια πραγματική και δυναμική κτηνοτροφία», είπε χαρακτηριστικά.

Σήμερα η έκταση των επιλέξιμων εκτάσεων ανέρχεται σε 14,8 εκατ. στρέμματα και στόχος του υπουργείου μετά την ολοκλήρωση των οριστικών σχεδίων βόσκησης είναι αυτές να φτάσουν σε βάθος τριετίας τα 30 εκατ. στρέμματα. Άλλωστε εγκρίθηκε ήδη η σύνταξη των πρώτων επτά προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων (η ανάθεση τους θα «τρέξει» τις επόμενες ημέρες) τα οποία θα στηρίξουν τοπικές πρακτικές με την ένταξη για παράδειγμα παραλιμνίων εκτάσεων.

Εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα στο τέλος Αυγούστου και αμέσως μετά θα προχωρήσει η ένταξη των επιλέξιμων εκτάσεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρόθεση του υπουργείου είναι οι εκτάσεις που θα ενταχθούν στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ ως επιλέξιμες, να είναι απολύτως τεκμηριωμένες και σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρω-πρόστιμα «φωτιά» για την Ελλάδα για τους βοσκότοπους"

Μοσκοβισί: Είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί έκρινε σήμερα ότι είναι «δυνατή» η επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα, όμως, σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει η Αθήνα, «δεν είναι ακριβές να λέμε ότι έχουν διανυθεί τα τρία τέταρτα του δρόμου».

«Αρχίζουμε να βλέπουμε σχέδια μεταρρυθμίσεων που έχουν ουσία», είπε ο Γάλλος Επίτροπος στον ραδιοφωνικό σταθμό France Culture στο περιθώριο της συνόδου της G7 στη Δρέσδη, μία ημέρα μετά τη διάψευση των πιστωτών της Ελλάδας ότι συντάσσεται ήδη ένα προσχέδιο συμφωνίας.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας"

Γ. Βαρουφάκης: «Οι θεσμοί δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους»

Οι θεσμοί δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους και πρέπει να είναι η τελευταία διαπραγμάτευση μαζί τους, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στο θέμα του ΦΠΑ των νησιών κατά τη συζήτηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, «είχα διατυπώσει μια κατηγορηματική δέσμευση, την οποία τίμησα παρά την ασφυκτική πίεση που δεχόμαστε, να μην υπάρξει καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά κατά την τουριστική περίοδο και μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Δέσμευση στο διηνεκές δεν μπορεί να υπάρξει από κανέναν».

«Στις διαπραγματεύσεις που γίνονται και σήμερα, το τονίζω σήμερα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απολύτως ανάλγητη στάση στις ανάγκες των νησιών μας. Η πίεση είναι ασφυκτική σε όλα τα επίπεδα. Τις προτάσεις μας τις καταθέτουμε σε όλα τα επίπεδα, και εγώ και ο πρωθυπουργός και στο Brussels group και στους θεσμούς», σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ.

«Άλλο να είσαι κάτοικος στη Νίσυρο, στην Κω ή στη Ρόδο και άλλο να είσαι κάτοικος στην ηπειρωτική χώρα, στην Ελλάδα, τη Γερμανία, κ.λπ. και αυτό είναι βασική αρχή για την κυβέρνηση» επισήμανε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών.

Τόνισε ότι εάν δεν θέλουμε οι νησιωτικές περιοχές να είναι μόνο ξενοδοχειακά συγκροτήματα για τουρίστες, χρειάζεται μία αναπτυξιακή πολιτική, ένα αναπτυξιακό πλαίσιο, το οποίο, όπως είπε, θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητές τους και παράγοντες όπως το κόστος μεταφοράς.

Ανέφερε ακόμη ότι δεν μπορούμε να αποδωθούμε σε έναν αγώνα με την Τουρκία για το ποιος θα έχει τον πιο χαμηλό ΦΠΑ. Όμως, σημείωσε ότι δεν είναι μόνο θέμα φορολογίας, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν ώστε να αναβαθμιστεί ο τουρισμός μας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Βαρουφάκης: «Οι θεσμοί δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους»"

Σακελλαρίδης: Εχουμε στόχο συμφωνία έως την Κυριακή

Μπαίνουμε στη διαπραγμάτευση με σκοπό να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Εμείς εργαζόμαστε ώστε να έχουμε συμφωνία», συμπλήρωσε. Πιστεύουμε ότι με βάση τη διαδρομή που έχουμε κάνει είμαστε κοντά σε συμφωνία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις δηλώσεις που γίνονται στο εξωτερικό και δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της Αθήνας υποστήριξε ότι «οι δηλώσεις που γίνονται πολλές φορές δεν είναι ουδέτερες σε σχέση με τη διαπραγμάτευση». Όπως είπε δηλώσεις που δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης εντάσσονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και της πίεσης για να γίνουν υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά. «Οσοι δηλώσουν σε τόσο στεντόρειους τόνους την απαισιοδοξία τους ελπίζω να μην υποκρύπτουν προθέσεις», είπε.

Δεν μιλάμε για δύο διαφορετικά κείμενα όταν μιλάμε για συμφωνία, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αυτή είναι η κρίσιμη στιγμή για να καταγραφούν σε χαρτί τα σημεία συμφωνίας και να βρεθούν συμβιβαστικές φόρμουλες για τα σημεία διαφωνίας.

Οι τράπεζες

Δεν υπάρχει θέμα κεφαλαιακών ελέγχων, οι τράπεζες είναι απόλυτα ασφαλείς, ξεκαθάρισε. Σχολιάζοντας την έκθεση της ΕΚΤ συμπλήρωσε ότι με τη συμφωνία που θα κλείσει με τους εταίρους τα σενάρια περί χρεοκοπίας θα αποτελέσουν παρελθόν.

Επανέλαβε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει την απόλυτη στήριξη από την ελληνική κυβέρνηση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σακελλαρίδης: Εχουμε στόχο συμφωνία έως την Κυριακή"

Σόιμπλε: Παραμονή στο ευρώ χωρίς εφαρμογή του προγράμματος δεν γίνεται

«Παραμονή στο ευρώ χωρίς εφαρμογή του προγράμματος δεν γίνεται» προειδοποιεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε παράλληλη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Zeit με τον αμερικανό οικονομολόγο Κένεθ Ρόγκοφ. 

«Η απόφαση
 για την επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων ανήκει αποκλειστικά στα κράτη-μέλη» αναφέρει δε, και τάσσεται κατά του ενδεχομένου ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Αναδεικνύει δε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων ως βασικό πρόβλημα της Ελλάδας και τονίζει ότι παραμονή στο ευρώ χωρίς εφαρμογή του προγράμματος δεν γίνεται.

Υπέρ ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους τάσσεται, αντίθετα, ο Κένεθ Ρόγκοφ, ο οποίος συζητά με τον κ. Σόιμπλε με συντονιστή την εφημερίδα και επισημαίνει ότι «το μεγάλο λάθος σε αυτή την κρίση ήταν ότι δεν έσβησαν από νωρίς τα χρέη».

«Ο Κένεθ Ρόγκοφ μπορεί ως οικονομολόγος να μιλάει ελεύθερα για τέτοια θέματα και είναι παρατηρητής. Εγώ είμαι πολιτικός και πρέπει να προσέχω ώστε τα λόγια μου να μην μπορούν να παρεξηγηθούν. Θέλω να υπενθυμίσω ότι για την Ελλάδα έγινε ήδη ένα κούρεμα χρέους, το 2012. Αγωνίστηκα πολύ καιρό για αυτό το κούρεμα - ενάντια στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, τότε και ενάντια στο Συμβούλιο του ΔΝΤ και πολλών οικονομολόγων. Εκείνοι είχαν εκτιμήσει την κατάσταση λάθος, όχι εμείς», επισημαίνει ο κ. Σόιμπλε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέου κουρέματος, απαντά: «Έχουμε ήδη ρίξει τα επιτόκια και επιμηκύνει τους χρόνους αποπληρωμής. Από οικονομικής άποψης, αυτό έχει λειτουργήσει σαν ένα ακόμη κούρεμα. Η Ελλάδα πλήρωσε τα προηγούμενα χρόνια για το χρέος της χαμηλότερα επιτόκια από ό,τι η Γερμανία. Η χώρα έχει αυτή τη στιγμή σοβαρότερα προβλήματα από το χρέος της. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ανταγωνιστική. Είπαμε και βοηθάμε επίσης, αλλά πρέπει να στηθούν και πάλι οικονομικά στα πόδια τους. Αυτή είναι η φιλοσοφία του προγράμματος διάσωσης. Η νέα κυβέρνηση λέει: ‘Θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ, αλλά δεν θέλουμε πια το πρόγραμμα’ Αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί». Τονίζει μάλιστα ότι το να διαθέσεις περισσότερα χρήματα για να στηρίξεις την οικονομία, όπως συμβούλευαν αριστεροί οικονομολόγοι όπως ο Πολ Κρούγκμαν και ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, κατέστρεψε την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Οι περισσότερες χώρες - μέλη, λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και της πτώσης του ευρώ προχωρούν, αλλά η Ελλάδα όχι, λέει.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη για όλα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε και, κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να τηρήσει τους όρους λιτότητας, διότι η υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα άντεχε μια έξοδό της από το ευρώ, σημειώνει: «Δεν θα το σχολιάσω. Αλλά δεν ξέρω εάν θα συμβουλευόμουν αμερικανούς οικονομολόγους σε ένα τέτοιο ζήτημα».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ακόμη ότι στο τέλος του 2012 «είπαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε κι άλλα βήματα, εάν τηρηθούν οι προϋποθέσεις. Το πρόβλημα όμως είναι: Η Ελλάδα απασχολεί, ανάλογα με τον πληθυσμό της, τον μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων - και θέλει να διορίσει και περισσότερους. Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους κατώτατους μισθούς και απαιτεί πρόσθετη οικονομική βοήθεια. Η Ευρώπη είναι περίπλοκη, αλλά είναι η μοναδική και αξιόπιστη προσπάθεια να πετύχουμε κάτι καινούργιο και να υπερβούμε τους παλιούς ανταγωνισμούς. Για αυτό πρέπει να είναι βέβαιοι οι άνθρωποι, ακόμη και στην Γερμανία. Δεν θα λειτουργήσει όμως, αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και αυτό σημαίνει και το να τηρεί κανείς τις συμφωνίες».

Από την πλευρά του ο κ. Ρόγκοφ αναφέρει ότι δεν μπορεί να διανοηθεί σενάριο χωρίς μια αποσύνδεση της Ελλάδας από την υπόλοιπη Νομισματική Ένωση. «Αυτό δεν θα πρέπει να σημαίνει ότι η χώρα θα εγκαταλείψει επισήμως το κοινό νόμισμα.Το πιθανότερο είναι περιορισμοί στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων... Στην Ελλάδα λοιπόν το ευρώ θα είχε εκ των πραγμάτων μικρότερη αξία από ό,τι το ευρώ στην Γερμανία. Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον χρόνο - νομίζω μιλάμε για πέντε, ίσως δέκα χρόνια - προκειμένου να λύσει τα προβλήματά της», εξηγεί, για να τονίσει ο κ. Σόιμπλε ότι «η απόφαση για έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων ανήκει αποκλειστικά στα κράτη-μέλη». Αρνείται δε να απαντήσει εάν η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα παράλληλο νόμισμα.

Ερωτώμενος αν σκοπεύει να ηχογραφήσει την επόμενη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντά: «Αχ... Εγώ εκνευρίζομαι με αυτά λιγότερο από ό,τι άλλοι. Ξέρετε, παλιότερα, ως υπουργός Εσωτερικών, διαπραγματευόμουν με υπουργούς του SED (Σοσιαλιστικό Κόμμα Ενώτητας - Ανατολική Γερμανία. Δεν μπορείς να επιλέξεις τους εταίρους σου, αλλά πρέπει να συνεργαστείς μαζί τους».

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Παραμονή στο ευρώ χωρίς εφαρμογή του προγράμματος δεν γίνεται "

BofA: Ενισχύεται συνεχώς το σενάριο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων

Ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει και ο κίνδυνος για επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίου αυξάνεται, τονίζουν οι αναλυτές της BofA, σε πρωινό τους σημείωμα, καθώς, οι χθεσινές ελπίδες της Αθήνας για επίτευξη συμφωνίας άμεσα, διαψεύστηκαν μέσα σε λίγες ώρες από όλους τους σημαντικούς «παίκτες» της διαπραγμάτευσης, την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Το χρονικό περιθώριο για την Ελλάδα έχει στενέψει ασφυκτικά. Η θέση μας παραμένει "αντι-Grexit", αλλά δεδομένου της κατάστασης ρευστότητας και τον όγκο των χρεών που πρέπει να αποπληρώσει (η Ελλάδα) στο πρώτο μισό του Ιουνίου, κάθε μέρα που περνά αυξάνει τον κίνδυνο για ένα σενάριο τύπου Κύπρου: με προσωρινό έλεγχο κεφαλαίων (capital control) που μολαταύτα, εντέλει θα κάνει τα πολιτικά μυαλά να εστιάσουν στο να βρουν μια λύση».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "BofA: Ενισχύεται συνεχώς το σενάριο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων"

Όχι της Βαλαβάνη στην παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων εισοδήματος

Απέρριψε η αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, το αίτημα του προεδρείου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος.

Η κα Βαλαβάνη,μετά από συνάντηση που είχε με το προεδρείο του ΟΕΕ είπε ότι το αίτημα του Επιμελητηρίου δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης (31 Ιουλίου), για να μην επηρεαστεί η πορεία των εσόδων, αλλά και επειδή το ενδεχόμενο αυτό βρίσκει αντίθετους τους θεσμούς.

Κατά συνέπεια, οι φορολογούμενοι και οι φοροτεχνικοί δεν έχουν πλέον παρά ελάχιστο χρόνο για να ανταποκριθούν στη φορολογική τους υποχρέωση, δεδομένου ότι η εφαρμογή στο TAXIS άρχισε να λειτουργεί με 3,5 μήνες καθυστέρηση.

Όπως επισημάνθηκε στην κα. Βαλαβάνη, με βάση το ρυθμό υποβολής μέχρι σήμερα (200.000), είναι φανερό ότι το χρονικό περιθώριο που δόθηκε για την υποβολή σχεδόν 6.000.000 δηλώσεων είναι ανεπαρκές, δεδομένων και των σημαντικών λαθών, που υπάρχουν στην προ-συμπλήρωση των στοιχείων.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Όχι της Βαλαβάνη στην παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων εισοδήματος"

Ο ΟΓΑ δεν πληρώνει τα οικογενειακά επιδόματα

Οι οφειλές του ΟΓΑ για τα οικογενειακά επιδόματα δεν αναμένεται να πληρωθούν σήμερα, Πέμπτη (28/05/2015) όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Για το ζήτημα μίλησε το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο νέος επικεφαλής του οργανισμούς Αθανάσιος Μπακαλέξης, ο οποίος δήλωσε ότι ένα μέρος των οικογενειακών επιδομάτων που σχετίζονται με δικαστικές αποφάσεις θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα.

Τα υπόλοιπα σύμφωνα με τον ίδιο θα δοθούν τον Ιούλιο, μαζί με τη δεύτερη δόση των επιδομάτων. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που τα χρήματα βρεθούν θα καταβληθούν εντός Ιουνίου.


Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΟΓΑ δεν πληρώνει τα οικογενειακά επιδόματα"

ΕΚΤ: Ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει αυξηθεί σημαντικά για την Ελλάδα

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά, αναφέρει σε έκθεσή της για τη δημοσιονομική σταθερότητα που δημοσιεύεται την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην ίδια έκθεση, η ΕΚΤ σημειώνει πως ο ελληνικός τραπεζικός τομέας παρουσιάζει σημαντικές εκροές καταθέσεων.

H EKT στο κείμενο κάνει λόγο για ραγδαία αύξηση των κινδύνων κυρίως από την Ελλάδα.

Γίνεται επίσης λόγος για κίνδυνο που οφείλεται στην οξυμένη πολιτική αβεβαιότητα τους τελευταίους έξι μήνες  (την ώρα που ο τραπεζικός τομέας έχει γίνει «μάρτυρας» σημαντικών εκροών καταθέσεων), στην απώλεια πρόσβασης στις αγορές και στην επιδείνωση της αξίας των στοιχείων της. 

«Οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι μέχρι στιγμής «σιωπηλές» όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά εν τη απουσία μιας γρήγορης συμφωνίας για τις ανάγκες δομικών εφαρμογών, ο κίνδυνος μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων κινδύνου που απαιτούνται για τις ευάλωτα κράτη της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Σε πιο ευρύ επίπεδο οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του χρέους είναι πιθανό να επιμείνουν μεσοπρόθεσμα καθώς ο λόγος "ΑΕΠ προς χρέος" εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε ισορροπημένα επίπεδα σε αρκετές χώρες» αναφέρεται στην έκθεση.



Η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων για τη χώρα: 
 
- Ειδικά οι προσδοκίες του κινδύνου χρεοκοπίας έχουν αυξηθεί ραγδαία στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας. 



- Οι εξελίξεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε αντίθεση με τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται και τα spread σε σχέση με την Γερμανία διευρύνονται. 



Οι μακροχρόνιες και αβέβαιες διαδικασίες διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης με τους πιστωτές έχουν συνεισφέρει σε επεισόδια μεγάλης αστάθειας στις ελληνικές αγορές. Όμως ο κίνδυνος μετάδοσης από την Ελλάδα σε άλλες αγορές της Ευρωζώνης είναι περιορισμένος. Επιπλέον προκάλεσε πολύ μικρές διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ομολόγων στην Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία. 

- Τα spreads σε ορισμένου τύπου χρεόγραφα έχουν αυξηθεί από τις αρχές Μαρτίου λόγω της επανεμφάνισης εντάσεων σχετικά με την Ελλάδα.



- Οι δυσκολίες χρηματοδότησης στην Ελλάδα δεν είχαν επιπτώσεις σε άλλες ευάλωτες χώρες όπου οι καταθέσεις από τις αρχές του 2015 αυξάνονται, φτάνοντας σε αύξηση 1,9% τον Φεβρουάριο.




Διαβάστε εδώ όλη την έκθεση της ΕΚΤ

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΤ: Ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει αυξηθεί σημαντικά για την Ελλάδα"

Σαπέν: Αν είχε ξεκινήσει η συγγραφή της συμφωνίας θα το γνωρίζατε

«Αν είχε ξεκινήσει η συγγραφή της συμφωνίας θα το γνωρίζατε» τόνισε με νόημα την Πέμπτη σε δημοσιογράφους ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σημειώνεται ότι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν την Τετάρτη ότι Αθήνα και δανειστές έχουν αρχίσει τις διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας.

«Ο χρόνος της Ελλάδας εξαντλείται» προειδοποίησε δε ο κ. Σαπέν καθ’ οδόν για τη Σύνοδο της G7 στη Δρέσδη.

«Δεν υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη. Σε κάποιο χρονικό σημείο, η συζήτηση πρέπει να μεταφερθεί σε ένα γραπτό κείμενο. Χρειάζεται να υπάρξει ένα σχέδιο» υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός.

«Έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα, είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε συμφωνία που θα είναι θετική για την οικονομία και θα αναδιανείμει τα βάρη» δήλωσε από την πλευρά του την Τετάρτη από το υπουργείο Οικονομικών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαπέν: Αν είχε ξεκινήσει η συγγραφή της συμφωνίας θα το γνωρίζατε "

Λαγκάρντ: Δεν βλέπω ουσιαστικά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις

Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει προτού η Ελλάδα και οι πιστωτές της καταλήξουν σε μια συμφωνία για παροχή ρευστού με αντάλλαγμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, δήλωσε σε συνέντευξή της στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Βρισκόμαστε ακόμα στη διαδικασία της εργασίας προς μια λύση για την Ελλάδα και δεν θα έλεγα πως έχουμε ήδη φτάσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα», σχολίασε. «Τα πράγματα έχουν κινηθεί, όμως εξακολουθεί να υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως έχει "καλό προαίσθημα" ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Β. Σόιμπλε, δήλωσε πως δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, προσθέτοντας πως έχει εκπλαγεί από τον αισιόδοξο τόνο ορισμένων Ελλήνων αξιωματούχων.

«Είναι ωραίο να ακούει κανείς όλα αυτά τα θετικά σχόλια να έρχονται από την Ελλάδα» δήλωσε στο ARD.

«Aλλά επί της ουσίας, δεν έχουν προχωρήσει πολύ πιο κάτω οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους τρεις θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση» είπε. «Για αυτό το λόγο εκπλήσσομαι από αυτά που λέγονται όλη την ώρα από την Αθήνα, συγκεκριμένα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν V. Dombrovskis, ανέφερε ότι δουλεύουμε σκληρά για μια συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. «Εργαζόμαστε πολύ εντατικά για να διασφαλίσουμε μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Ακόμα δεν είμαστε εκεί», είπε σύμφωνα με το Reuters.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: Δεν βλέπω ουσιαστικά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις"

Στον... ΣΥΡΙΖΑ κολλάει η συμφωνία, λέει η αντιπολίτευση

Στα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ και στους... αντάρτες της κυβερνητικής πλειοψηφίας αποδίδουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη δυστοκία επίτευξης της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Κοινή θέση τους ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος ανάμεσα στους δανειστές και στην Αριστερή Πλατφόρμα, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει εντός των τειχών παρά στο εξωτερικό και ότι τα μηνύματα και οι δημόσιες παρεμβάσεις του αφορούν κυρίως το εσωτερικό ακροατήριο.
Η κατάσταση, ωστόσο, ομολογούν άπαντες, έχει φτάσει σε οριακό σημείο και καλούν τον πρωθυπουργό να κόψει το γόρδιο δεσμό και σύντομα να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, δίνοντας ανάσα στην εξουθενωμένη κοινωνία.
Στη Ν.Δ. εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το αν θα υπάρξει τελικά συμφωνία, διαπιστώνουν ότι η για πολλοστή φορά αισιοδοξία της κυβέρνησης αναιρέθηκε αμέσως από τον ορυμαγδό δηλώσεων από το εξωτερικό και ερμηνεύουν την επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Οικονομικών και τη δήλωσή του από εκεί ως μία προσπάθεια κατευνασμού της ανησυχίας των πολιτών για το τραπεζικό σύστημα, εν όψει και του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος.
"Ας τελειώσει επιτέλους αυτό το μαρτύριο για τη χώρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραγκούνης, προσθέτοντας ότι "η αβεβαιότητα συνεχίζει να παραλύει τη χώρα". Στη Συγγρού πιστεύουν ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. θα επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο, καλούμενη να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα διαμορφούμενα δεδομένα.
Για αντιφατικά μηνύματα του πρωθυπουργού κάνουν λόγο στο Ποτάμι, και διαπιστώνουν την έντονη πίεση που δέχεται ο κ. Τσίπρας από την εσωκομματική του αντιπολίτευση.
"Το μεγαλύτερο ζόρι το τραβάει εδώ, όχι έξω. Το στοίχημά του είναι πώς θα μπορέσει να περάσει τη συμφωνία από μέσα", έλεγε χθες στενός συνεργάτης του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος εκτιμά ότι η πολυπόθητη σύγκλιση των δύο πλευρών τελικά θα επέλθει. Από την άλλη, λένε στο Ποτάμι, πολλά κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και την επικείμενη συμφωνία δεν έχουν διευκρινιστεί στο ελάχιστο και στο πλαίσιο αυτό, καλούν το Μέγαρο Μαξίμου "να δώσει επιτέλους υπεύθυνες απαντήσεις", ώστε να γνωρίσουν οι πολίτες την πραγματικότητα.

"Όλα στον αέρα"

Την εικόνα ότι οι διαβουλεύσεις δεν έχουν προχωρήσει έχουν στο ΠΑΣΟΚ, παραπέμποντας προς επίρρωσιν τούτου και στο μπαράζ των δηλώσεων από Ευρώπη και Αμερική αμέσως μετά τη χθεσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα. "Όλα είναι στον αέρα. Το ζήτημα είναι πόσο διατεθειμένοι είναι να υποχωρήσουν", ανέφερε αργά το βράδυ υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος που μιλούσε για μια ακόμα επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης "να δημιουργήσει κλίμα", με δέκτη το εσωκομματικό ακροατήριο. Μίλησε δε για μια "απεγνωσμένη προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποτρέψει τη φυγή των τραπεζικών καταθέσεων, ύστερα από όλα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες".
Χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους, η Χαριλάου Τρικούπη εκφράζει την ελπίδα πως η κυβέρνηση, έστω την ύστατη στιγμή, θα αποτρέψει ένα αδιέξοδο "που θα στρεφόταν πρωτίστως κατά της Ελλάδας, ανεξάρτητα από τις παράπλευρες απώλειες των εταίρων μας".
Τέλος, με δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης σχολιάζουν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή τις εξελίξεις. Ο Περισσός υποστηρίζει πως "το πλαίσιο συμφωνίας παραπέμπει σε νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις, αφού περιέχει διατήρηση του σημερινού αντιλαϊκού πλαισίου". Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή στάσης μετά την ανάληψη της εξουσίας. "Και μνημονιακοί και κομμουνιστές! Απ΄ όλα έχει ο μπαξές", σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον... ΣΥΡΙΖΑ κολλάει η συμφωνία, λέει η αντιπολίτευση"

Σταθάκης: Σε μια – δυο μέρες κλείνουμε συμφωνία – Συμφωνία ή αχαρτογράφητα νερά

Θέμα ωρών είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης υποστήριξε την Τετάρτη στο Mega ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις ανώτατων ευρωπαίων αξιωματούχων.

Ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για σημεία σύγκλισης, ωστόσο απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι η συμφωνία γράφεται ήδη όπως δήλωναν κυβερνητικοί παράγοντες.

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως ίσως λανθασμένα η κυβέρνηση είχε δώσει μεγάλη έμφαση στην πολιτική διαπραγμάτευση. Τόνισε μάλιστα πως βούληση και των δύο πλευρών είναι να υπάρξει συμφωνία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη θα μπουν σε αχαρτογράφητα νερά.

Ο κ. Σταθάκης αποκάλυψε ότι ο στόχος των εσόδων από τις αλλαγές στον ΦΠΑ βρίσκεται κοντά στο 1 δισ. και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για ελληνική πρόταση για τρεις συντελεστές και τη θέση των δανειστών για δύο συντελεστές. Πάντως, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι θα επιβληθεί φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές ενώ πρόσθεσε πως ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί από το επόμενο έτος εκτιμώντας πως τα ποσά για τον ΕΝΦΙΑ του 2015 θα υπολογιστούν με τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Ο υπουργός Οικονομίας είπε πως η συμφωνία δεν θα προβλέπει υφεσιακά μέτρα, δεν θα υπάρχουν περικοπές μισθών και συντάξεων, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει σε δύο δόσεις. Αναφορικά με την 13η σύνταξη ο κ. Σταθάκης είπε πως η καταβολή της θα δοθεί ανάλογα με την πορεία της οικονομίας. Ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε επίσης πως δεν υπάρχει περίπτωση για επιβολή στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες ενώ ανακοίνωσε ότι η συμφωνία στο θέμα των κόκκινων δανείων έχει ήδη κλείσει.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Σε μια – δυο μέρες κλείνουμε συμφωνία – Συμφωνία ή αχαρτογράφητα νερά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news