facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Διαψεύδει ο Τσακαλώτος ότι μίλησε για τρίτο πακέτο βοήθειας

Διαψεύδει ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τις αναφορές ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Algemeine Zeitung, μίλησε για τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας.

Σε δήλωσή του για το σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις αναφέρει τα εξής:

«Διαψεύδω ότι στη συνέντευξη μου στη FAZ 27.5.15 έκανα λόγο για πακέτο διάσωσης.

» Το μόνο που είπα είναι αυτό που τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist [15.5.15] ότι δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση θέλει μία ενιαία λίστα προαπαιτουμένων και για την τρέχουσα συμφωνία και για την συμφωνία που θα ακολουθήσει μετά την πρώτη Ιουλίου.

» Tίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει ο Τσακαλώτος ότι μίλησε για τρίτο πακέτο βοήθειας"

Σόιμπλε: Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών δεν έχουν προχωρήσει πολύ», εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εξέφρασε την έκπληξή του για τις ειδήσεις που έρχονται από την Αθήνα και θέλουν τις δύο πλευρές να βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία.

«Δεν γνωρίζει κανείς ακριβώς. Όλο και ακούμε θετικές ειδήσεις από την Ελλάδα - και αυτό είναι καλό - αλλά επί της ουσίας οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει πολύ», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης και πρόσθεσε: «Για αυτό εκπλήσσομαι συνέχεια όταν ακούω από την Αθήνα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

Κληθείς να σχολιάσει τους αναλυτές, όπως ο Πολ Κρούγκμαν, που λένε ότι είναι λάθος η υπερβολική λιτότητα στην περίπτωση της Ελλάδας και ζητούν άφεση χρέους και οικονομικές «ενέσεις», ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι το ΔΝΤ έχει περισσότερη εμπειρία σε ό,τι αφορά το πώς μπορείς να αναδιαρθρώσεις χώρες οι οποίες ζούσαν για πολύ καιρό πάνω από τις δυνατότητές τους, έτσι ώστε να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. «Και εμείς το κάνουμε αυτό σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ, κάτι το οποίο, κατά τα άλλα, σε όλες τις άλλες χώρες σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα λειτούργησε καλύτερα και από τις προσδοκίες. Αυτό αντιστοιχεί στα διεθνή στάνταρντς και τις διεθνείς εμπειρίες. Και για αυτό πρέπει να πω ότι είναι πάντα ενδιαφέρουσες οι μεμονωμένες απόψεις, οι οποίες μεγεθύνονται και δημοσιογραφικά - ο Πολ Κρούγκμαν γράφει πολλά ενδιαφέροντα άρθρα που διαβάζονται και πολύ.

» Διεθνώς όμως δυστυχώς είναι έτσι και ως τώρα δεν έχω ακούσει και κάποια ιδέα, για το πώς, εάν η Ελλάδα είναι στην Νομισματική Ένωση - και η Ελλάδα είναι στην Νομισματική Ένωση - πώς μπορεί να τα καταφέρει διαφορετικά, χωρίς πρώτα να καταστεί και πάλι ανταγωνιστική».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά, Τζο Όλιβερ, δεν θεωρεί ότι θα μπορούσε να συμβεί «ο,τιδήποτε ανεπιθύμητο» που θα έχει ως αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό της προόδου που έχει επιτευχθεί στις προσπάθειες με στόχο την επίλυση του ελληνικού ζητήματος.

«Οι άνθρωποι το εξετάζουν με πολύ μεγάλη προσοχή... αποφάσεις πρέπει να ληφθούν αλλά θα ληφθούν, νομίζω, με επίγνωση των συνεπειών» επισήμανε σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των 7 ισχυρότερων κρατών του κόσμου (G7).

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει"

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα για να έχουμε συμφωνία

Η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για να φτάσουμε σε συμφωνία, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχολιάζοντας το θετικό κλίμα που εξέπεμψε νωρίτερα η ελληνική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Πρέπει πραγματικά να προσπαθήσουν περισσότερο για να καλύψουν το τελευταίο κενό» δήλωσε ο κύριος Ντάισελμπλουμ στο Reuters.

«Είναι περισσότερο αισιόδοξοι, όλο αυτό το διάστημα» πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα για να έχουμε συμφωνία"

Τσακαλώτος στη FAZ: Ταυτόχρονες διαπραγματεύσεις για συμφωνία και τρίτο πακέτο

Οι διαπραγματεύσεις τόσο για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών όσο και για ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης έχουν ουσιαστικά «ενωθεί», όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για οικονομικά θέματα Ευκλείδης Τσακαλώτος στην γερμανική εφημερίδα FAZ.

«Οι δύο διαπραγματεύσεις έχουν ενωθεί», δηλώνει ο κ. Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα η οποία θα δημοσιευθεί στην έκδοση της Πέμπτης και προσθέτει ότι υπάρχει ανάγκη σύγκλισης των δύο πλευρών σε ένα συγκεκριμένο κατάλογο μέτρων, τα οποία θα αφορούν τόσο την τρέχουσα συμφωνία όσο και ενδεχόμενη νέα κεφαλαιακή στήριξης προς την Αθήνα.

Επίσης ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ότι η συμφωνία θα πρέπει να είναι κατάλληλη σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο όχι μόνο για την ίδια τη χώρα αλλά και για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Ταυτόχρονα διαψεύδει ορισμένα δημοσιεύματα εφημερίδων τα οποία υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει κηρύξει τον πόλεμο στους επιχειρηματίες, υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν τις κατηγορίες ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κηρύξει ένα τέτοιον πόλεμο. Φυσικά έχουμε διαφορετική στάση σε ό,τι αφορά το επιχειρείν σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση».

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος στη FAZ: Ταυτόχρονες διαπραγματεύσεις για συμφωνία και τρίτο πακέτο"

«Η αβεβαιότητα συνεχίζει να παραλύει τη χώρα»

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης, με αφορμή την αναφορά που πρωθυπουργού ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους.

«Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία. Ευρωπαίοι εκπρόσωποι δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία αυτή και τα λεφτά τελείωσαν, όπως διαβεβαιώνουν υπουργοί της κυβέρνησης» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Η αβεβαιότητα συνεχίζει να παραλύει τη χώρα. Και μέσα σε όλα αυτά θριαμβολογούν ότι θα μπορέσουν να καταβληθούν και αυτό το μήνα μισθοί και συντάξεις. Ας τελειώσει επιτέλους αυτό το μαρτύριο για τη χώρα».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Η αβεβαιότητα συνεχίζει να παραλύει τη χώρα»"

Ποτάμι: «Οι Κασσάνδρες είναι δίπλα στον Πρωθυπουργό»

Να εγκαταλείψει τη μέχρι σήμερα τακτική του και να δώσει υπεύθυνες απαντήσεις, καλεί τον Πρωθυπουργό το Ποτάμι, μετά τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για Κασσάνδρες που πρέπει ο λαός να αγνοήσει.

«Όταν ο κ. Τσίπρας καλεί να κλείσουμε τα αυτιά στις Κασσάνδρες, προφανώς έχει στο μυαλό του εκείνους στο κυβερνητικό στρατόπεδο που μιλούν για Κούγκια και προαναγγέλλουν ρήξη και επιστροφή στη δραχμή, στο ίδιο μήκος κύματος με ακραίους στην ΕΕ που θέλουν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», αναφέρεται στη ανακοίνωση του Ποταμιού, όπου εκτιμάται ως θετική η αναφορά ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία, παρότι «συνεχίζει να επικρατεί βαθύ σκοτάδι για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης».

«Αντί της υπεύθυνης ενημέρωσης, η κυβέρνηση επιλέγει συνεχώς τις διαρροές περιορισμένης ευθύνης, χωρίς πρόσωπο και υπογραφή» σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενώ με αφορμή το κυβερνητικό non paper που κυκλοφόρησε, το Ποτάμι ζητεί απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

«Ποια δημοσιονομικά μέτρα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, τι ύψους θα είναι και σε ποιους θα σταλεί ο λογαριασμός; Μιλάμε για κλείσιμο της αξιολόγησης του υπάρχοντος προγράμματος ή για συμφωνία - πακέτο για τα επόμενα χρόνια; Προβλέπονται διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που θα βελτιώνουν τη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας και ποιες είναι αυτές;»

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: «Οι Κασσάνδρες είναι δίπλα στον Πρωθυπουργό»"

Ράμα: Δεν θα διαπραγματευτούμε το εθνικό μας συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας με την Ελλάδα

«Δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας» απάντησε την Τετάρτη ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κίνηση των Τιράνων να ζητήσουν από την Αθήνα να τροποποιηθεί το πρόγραμμα ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο -με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα-, αλλά και να τους παραδοθούν χάρτες των ερευνών στην Ήπειρο, αμφισβητώντας ουσιαστικά και τα χερσαία σύνορα με τη χώρα μας

«Κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται, αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές αρχές, με βάση της διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο. Και δεν είναι μυστικό να πω ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα. Εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς» δήλωσε ο κ. Ράμα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στην Αθήνα για τη συμμετοχή του κόμματος των Τσάμηδων, PDIU, στον κυβερνητικό συνασπισμό που ηγείται, τόνισε : «Ως προς το θέμα αυτό, όπως εμείς δεν φανταζόμαστε να υποδείξουμε στην Αθήνα ποιον να επιλέξει στην ηγεσία του Κοινοβουλίου ή της κυβέρνησής της, έτσι δεν φανταζόμαστε την Αθήνα να κάνει το ίδιο σε εμάς».

Οι νέες δηλώσεις Ράμα αναμένεται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο, το ήδη βαρύ κλίμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και να πολλαπλασιάσουν τα σύννεφα μεταξύ Αθήνας και Τιράνων.


Αθήνα: Τα Τίρανα να επιστρέψουν στο σεβασμό της νομιμότητας

Μετά την ρηματική διακοίνωση της αλβανικής κυβέρνησης που ζητούσε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χάρτες των θαλασσίων οικοπέδων του Ιονίου όπου η Ελλάδα σκοπεύει να ερευνήσει για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων και τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, η ελληνική κυβέρνηση προειδοποιεί τα Τίρανα ότι διολισθαίνουν.

«Η πολιτική ηγεσία της φίλης και γείτονος χώρας διολισθαίνει, λόγω και έργω, καθημερινά. Η επιστροφή στη λογική και στο σεβασμό της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Ουδέν σχόλιο περαιτέρω» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας σχολιάζοντας την σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ράμα: Δεν θα διαπραγματευτούμε το εθνικό μας συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας με την Ελλάδα"

«Αντιμέτωπο με την φτώχεια το 24,8% του πληθυσμού της Ε.Ε.»

Για επισιτιστική ανασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης αναφέροντας ότι το 24,8% του πληθυσμού διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Με ψήφισμά της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ζητεί να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέπουν στον πληθυσμό των χωρών – μελών της, να έχει πρόσβαση στην τροφή.

Στη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ υιοθέτησε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη Διεθνή Έκθεση του Μιλάνου 2015, «Τροφή για τον Πλανήτη, Ενέργεια ως Πηγή Ζωής» και κάλεσε τα δημοτικά συμβούλια όλης της χώρας να αποφασίσουν ανάλογα.

Επίσης, η ΚΕΔΕ προσέθεσε στο ψήφισμα την αντίθεσή της στη χαλάρωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των καταναλωτών απέναντι στα μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ΕΕ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ανέφερε ότι «όσο κι αν ακούγεται παράξενο, υπάρχει επισιτιστική ανασφάλεια.Εβδομήντα εννέα εκατομμύρια άνθρωποι στις χώρες μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ περίπου 125 εκατομμύρια, το 24,8% του πληθυσμού, διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού».

Απόρροια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθούνται τις τελευταίες δεκαετίες στην ΕΕ είναι η τεράστια αυτή ανθρωπιστική κρίση , υπογράμμισε στην παρέμβασή του,ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» Δημήτρης Μπίρμπας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αντιμέτωπο με την φτώχεια το 24,8% του πληθυσμού της Ε.Ε.»"

Σε νέες προσλήψεις προχωρά ο ΟΤΕ

Ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους ανθρώπους προσφέρει ο Όμιλος ΟΤΕ με την ανακοίνωση θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων, σε πολλές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο Όμιλος ΟΤΕ ενδιαφέρεται να προσλάβει:
Τεχνικούς Πεδίου, στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και σε Ακαρνανία, Αρκαδία, Καβάλα, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Σέρρες, Φθιώτιδα, Χανιά και Χίο
B2B Account Managers, στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης
Τεχνικούς Υπηρεσιών & Υπηρεσιακών Συστημάτων, στο Νομό Αττικής
Πωλητές καταστημάτων, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για το προφίλ και τις απαιτήσεις των θέσεων στην ιστοσελίδα του ΟΤΕ, www.ote.gr .

Mαζί με τις προσλήψεις του 2013 και 2014, ο Όμιλος ΟΤΕ θα έχει προσλάβει πάνω από 2000 νέους και νέες μέσα σε 2,5 χρόνια.

Πρωτοποριακό πρόγραμμα υποδοχής

Ο Όμιλος ΟΤΕ υποδέχεται τους νέους εργαζομένους με ένα σύγχρονο πρόγραμμα υποδοχής με κεντρικό μήνυμα «Welcome on Board!» Το πρόγραμμα, που διαρκεί 5 ημέρες, δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τη στρατηγική, τις αξίες και τις πολύπλευρες δραστηριότητες του Ομίλου ΟΤΕ με επίκεντρο τον πελάτη. Παράλληλα, προωθεί στους εργαζομένους τη φιλοσοφία της συνεργασίας μεταξύ των μονάδων και της σύνθεσης διαφορετικών γνώσεων και εμπειριών, ενώ περιλαμβάνει βιωματική εκπαίδευση καθώς και επισκέψεις σε λειτουργίες της πρώτης γραμμής.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε νέες προσλήψεις προχωρά ο ΟΤΕ"

Δεν επιβεβαιώνει η Κομισιόν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για συμφωνία

«Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο», ήταν η πρώτη αντίδραση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, αμέσως μετά τη διαρροή του non paper από το Μαξίμου και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε στο Reuters, ότι δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ΔΝΤ δεν έχει υπάρξει ακόμη τοποθέτηση για τις τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο η γερμανική Handelsblatt φιλοξενεί δηλώσεις του Ολιβιέ Μπλανσάρ, στις οποίες επαναφέρει το ενδεχόμενο ενός «Grexit», λέγοντας ότι θα είναι διαχειρίσιμο για την ευρωζώνη.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν επιβεβαιώνει η Κομισιόν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για συμφωνία"

Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε θετική συμφωνία [Βίντεο]

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος της σύσκεψης της διαπραγματεύτικής ομάδας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών δήλωσε πως «είμαστε κοντά σε θετική συμφωνία που θα αναδιανέμει βάρη» και πως «σύντομα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες».

«Η συμφωνία θα είναι θετική για την ελληνική κοινωνία, θα αναδιανέμει βάρη. Έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα και είμαστε στην τελική ευθεία», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε να κάνουμε με τρεις διαφορετικούς θεσμούς πολλές φορές με αντικρουόμενες απόψεις και με πολλούς εταίρους - χώρες με διαφορετικές προσεγγίσεις, ακόμη αλλά ακόμα και εντός των χωρών με πολλές διαφορετικές σκοπιμότητες», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Το τελευταίο διάστημα μπορεί να υπάρξουν πιέσεις και πολλοί που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου. Διαπραγματευόμαστε εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας για την ελληνική οικονομία», δήλωσε και επισήμανε: «Δεν υπάρχει κίνδυνος για μισθούς, συντάξεις, καταθέσεις». «Να κλείσουμε όλοι τα αυτιά στις Κασσάνδρες και τους κινδυνολόγους. Χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία».

Ολόκληρη η δήλωση

Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Έχουμε εδώ και καιρό μια συλλογική διεργασία βάσει της οποίας λαμβάνουμε αποφάσεις. Προφανώς και η τελική ευθύνη αναλογεί στον Πρωθυπουργό και στο υπουργικό συμβούλιο. Εγώ θέλω να πω μόνο ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα και ότι είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μία συμφωνία. Αυτή η συμφωνία θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία, αυτή η συμφωνία θα αναδιανέμει βάρη και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία.

Από εκεί και πέρα θα ήθελα να πω ένα πράγμα: Στην τελική ευθεία είναι προφανές ότι χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε να κάνουμε με τρεις διαφορετικούς θεσμούς, πολλές φορές με αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ τους και κυρίως έχουμε να κάνουμε και με εταίρους –πολλές διαφορετικές χώρες- μεταξύ των οποίων υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά και εντός των χωρών διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες. Ως εκ τούτου το τελευταίο διάστημα μπορεί να υπάρξουν πιέσεις, μπορεί να υπάρξουν πολλοί που θα δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι διαπραγματευόμαστε εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα και αύριο πληρώνονται κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις ενώ εδώ και τέσσερις μήνες κάποιοι διαρκώς διαβεβαιώνουν, μέσα από κινδυνολογία και ψευδείς ειδήσεις, ότι κάθε τρεις και λίγο καταρρέει η ελληνική οικονομία. Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Χρειάζεται, όμως, να κλείσουμε όλοι τα αυτιά στις Κασσάνδρες, στους κινδυνολόγους. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε στους μισθούς και τις συντάξεις ούτε στις τράπεζες ούτε στις καταθέσεις. Και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία. Χρειάζεται, όμως, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία.


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε θετική συμφωνία [Βίντεο]"

Παπαδημούλης: Εκλογές εάν δεν ψηφιστεί η συμφωνία από τους κυβερνητικούς βουλευτές

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9,84 τόνισε ότι η συμφωνία που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση πρέπει να στηριχθεί και από τους 162 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Και πρόσθεσε ότι εάν δεν επιβεβαιωθεί η δεδηλωμένη η μόνη διέξοδος είναι οι νέες εκλογές.

Αναλυτικά, ο κ. Παπαδημούλης είπε:

«Μία συμφωνία που θα φέρει και θα εισηγηθεί την υπερψήφισή της η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, θα στηριχθεί από τους 162 βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει στην ψηφοφορία για την έγκριση και την εφαρμογή αυτή της συμφωνίας, αυτή η δεδηλωμένη να επιβεβαιωθεί.

Αποκλείω να μπορεί να προχωρήσει το σενάριο: εγκρίνεται από 140 και κάποιους από την αντιπολίτευση και προχωράμε σαν να μην τρέχει τίποτα. Σε μία τέτοια περίπτωση αν δεν επιβεβαιωθεί η δεδηλωμένη πλειοψηφία των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση και σε αυτή την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες.

Η δική μου γνώμη σε ένα τέτοιο σενάριο, παρότι προτρέχουμε, είναι ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πει προχωράμε σε νέες εκλογές όπου κατεβαίνω με το πρόγραμμα που έχω υποσχεθεί στον ελληνικό λαό για την τετραετία συν την συμφωνία. Και ζητάω την έγκριση του ελληνικού λαού για να προχωρήσουμε τους επόμενους 44 μήνες με πιο συνεκτική πλειοψηφία, με πιο σαφή εικόνα. Και τότε δεν θα πάρει 36% θα πάρει 45% και όσοι κοντράρουν αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να υποστηρίξουν τη δική τους αντίπαλη θέση με διαφορετικό τρόπο».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδημούλης: Εκλογές εάν δεν ψηφιστεί η συμφωνία από τους κυβερνητικούς βουλευτές"

Δημοσιεύτηκε η απόφαση για επιστροφή απολυμένων και «διαθέσιμων» εκπαιδευτικών

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη (ΦΕΚ Β', Αρ. Φύλλου 945, 26/5/2015), με την οποία γίνεται η επανασύσταση των καταργηθέντων κλάδων - ειδικοτήτων εκπαιδευτικών και οργανικών θέσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια του νομοσχεδίου που συνέταξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος (Ν. 4325/2015)..

Με την επανασύσταση των τεχνικών ειδικοτήτων, των κλάδων και των 2.413 οργανικών θέσεων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Ν. 4325/2015), που είχαν καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, απολυμένοι και «διαθέσιμοι» εκπαιδευτικοί, καθώς και όσοι μετατάχθηκαν σε άλλες θέσεις ή εξαιρέθηκαν από τη διαθεσιμότητα, μπορούν να καταλάβουν αυτές τις θέσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση, η επιπλέον δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης που προκαλείται για το τρέχον έτος ανέρχεται στα 9.385.000 ευρώ και για το επόμενο έτος σε 14.050.000 ευρώ.

ΑΜΠΕ/ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσιεύτηκε η απόφαση για επιστροφή απολυμένων και «διαθέσιμων» εκπαιδευτικών"

Γκουρία: Ενας στους δυο νέους σε Ελλάδα-Ισπανία είναι άνεργος

Ένας στους δύο νέους στην Ελλάδα και στην Ισπανία είναι άνεργος, τόνισε ο Πρόεδρος του ΟΟΣΑ 'Ανχελ Γκουρία, παρουσιάζοντας σήμερα στο Βερολίνο την Έκθεση για τις Δεξιότητες και την Απασχολησιμότητα των Νέων για το 2015. Αντιθέτως, σημείωσε, η Γερμανία με 8%, έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων.

Συνολικά περισσότεροι από 35 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 16-29 ετών στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι άνεργοι, αλλά και εκτός εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ από αυτούς τα 20 εκατομμύρια βρίσκονται εντελώς εκτός επαγγελματικού, εκπαιδευτικού, κοινωνικού και εργασιακού πλαισίου. «Η αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας δεν αποτελεί απλώς ηθική υποχρέωση, αλλά οικονομική ανάγκη. Αυτοί οι νέοι αντιπροσωπεύουν μια χαμένη επένδυση καθώς και ένα βάρος για την κοινωνία», δήλωσε ο κ. Γκουρία και αναφέρθηκε στα χαμηλά φορολογικά έσοδα, στις υψηλές κοινωνικές δαπάνες και στην κοινωνική αστάθεια που σχετίζεται με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων.

Ο Πρόεδρος του ΟΟΣΑ, ο οποίος χθες ανανένωσε για τρίτη φορά τη θητεία του, αναφέρθηκε ακόμη στην ρήση του Αριστοτέλη, «εκεί που διασταυρώνονται οι ανάγκες του κόσμου και τα ταλέντα σου, εκεί βρίσκεται και η κλίση σου», για να καταλήξει επισημαίνοντας ότι «σήμερα πολλές από τις χώρες μας και τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου και της αγοράς εργασίας του και πρέπει να θέσουμε τις δομές, να βρούμε τις σωστές πολιτικές λύσεις ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα νέα ταλέντα αναπτύσσονται και ακολουθούν την κλίση τους».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Γκουρία: Ενας στους δυο νέους σε Ελλάδα-Ισπανία είναι άνεργος"

Επιδοτείται με 500 ευρώ επιπλέον η θέση του γιατρού σε απομακρυσμένες περιοχές

Επιπλέον κίνητρο για να δουλέψουν σε απομακρυσμένες περιοχές που χρειάζονται ιατρική κάλυψη δίνει σε γιατρούς η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, επιδοτώντας την σίτιση και στέγασή τους.

Η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου -με επιστολή της στην αρμόδια 2η Υγειονομική Περιφέρεια σχετικά με τις προκηρυσσόμενες θέσεις επικουρικών και αγροτικών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων σε περιφερειακά Ιατρεία των νησιών- κάνει γνωστό ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προτίθεται να παρέχει δωρεάν σίτιση ή και στέγαση, ανερχόμενη σε ποσό έως 500 ευρώ τον μήνα, ως πρόσθετο κίνητρο, και για όλο το χρονικό διάστημα που θα υπηρετεί ο γιατρός.

Συγκεκριμένα επιδοτεί γιατρούς για τις παρακάτω θέσεις που πρόκειται να προκηρυχθούν:

Μια θέση αγροτικού γιατρού σε κάθε ένα από τα περιφερειακά ιατρεία:
Συκαμνιάς Λέσβου
Αγιάσου Λέσβου
Σιγρίου Λέσβου
Κλειούς Λέσβου
Θύμαινας Ικαρίας
Χρυσομηλιάς Ικαρίας
Καρκιναγρίου Ικαρίας
Καλλιθέας Σάμου
Ψαρών Χίου

Από μια θέση επικουρικού γιατρού στα περιφερειακά ιατρεία
Ψαρών
Οινουσών
Φούρνων
Θύμαινας και
Άη Στράτη

Στην ίδια επιστολή, η περιφερειάρχης ζήτησε επίσης να προκηρυχθούν τρεις θέσεις ιατρών, τις οποίες η Περιφέρεια επίσης προτίθεται να επιδοτήσει. Πρόκειται για τις θέσεις γιατρών στα περιφερειακά ιατρεία Καρδαμύλων Χίου, Βολισού Χίου και Άγρας Χίου.

«Η Περιφέρεια Βορείου είναι η πρώτη Περιφέρεια που αξιοποιεί τη δυνατότητα που παρέχει ο νόμος, με στόχο τα νησιά να αποτελέσουν επιλογή για τους γιατρούς και έτσι να γίνει πράξη η υγειονομική θωράκιση των κατοίκων τους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδοτείται με 500 ευρώ επιπλέον η θέση του γιατρού σε απομακρυσμένες περιοχές"

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Τζ. Λιού με τον Αλ. Τσίπρα

Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης με τους δανειστές και μάλιστα άμεσα, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο Λιου έχει λάβει εντολή από τον πρόεδρο Ομπάμα να θέσει το θέμα της Ελλάδας στη σύνοδο G7 στη Γερμανία.

Θα ζητήσει ακριβέστερα η αμερικανική πλευρά από όλα τα μέρη να καταλήξουν άμεσα σε μια εποικοδομητική και ρεαλιστική λύση μέσα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου, ο κ. Λιού θα προσθέσει ότι αυτή η λύση πρέπει να δοθεί μέχρι τις 5 Ιουνίου. Πριν αναχωρήσει για τη Δρέσδη, ο κ. Λιού συνομίλησε με την Κριστίν Λαγκάρντ με βασικό θέμα την Ελλάδα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ βρίσκεται ήδη στη Γερμανία. Επισήμως, στην ημερήσια διάταξη της G7 δεν είναι στην Ελλάδα αλλά λόγω του ότι τόσο ο κ. Λιού όσο και ο Ιάπωνας ομόλογός του ζήτησαν ενημέρωση, ο κ. Σόιμπλε θα προβεί σε αυτήν.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών θα θέσει το ζήτημα της λιτότητας, στην ανάγκη τερματισμού της οποίας φαίνεται να συμπίπτει με τον Αλ. Τσίπρα.

Για το θέμα των δόσεων προς το ΔΝΤ, πηγές του Ταμείου σημείωναν ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη μετατροπή των τριών δόσεων σε μια, κάτι που ωστόσο έχει γίνει αποδεκτό μια φορά στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το Εθνος, ο κ. Λιού συνομίλησε με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ πριν αναχωρήσουν για τη Γερμανία και στα πρώτα θέματα συζήτησης ήταν και η Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών είπαν ότι δεν θα δοθούν λεπτομέρειες της συνομιλίας στη δημοσιότητα.

Αναφορικά με το μείζον θέμα των δόσεων, έγιναν γνωστά τα εξής: «Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει οι δόσεις από τέσσερις να γίνουν μία. Εχει τη δυνατότητα, αλλά και το δικαίωμα. Η διευθέτηση αυτή έχει ζητηθεί από το Ταμείο ελάχιστες φορές και μόνο μία φορά η απάντηση ήταν θετική». Η εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει εάν η Ελλάδα υπέβαλε επίσημο αίτημα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα διερεύνησε το θέμα και ειδικά τις διαδικασίες.

Στην Δρέσδη από τις 27 ως τις 29 Μαΐου θα βρεθούν, εκτός από τους υπουργούς και τους τραπεζίτες, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, ο νομπελίστας Ρόμπερτ Σίλερ και οι καθηγητές Οικονομικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ και Λάρι Σάμερς.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Τζ. Λιού με τον Αλ. Τσίπρα"

Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της στο ευρώ

Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μια απόφαση για το μέλλον της στην νομισματική ένωση, τονίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε διάλογο του με τον αμερικανό καθηγητή οικονομικών Κένεθ Ρόγκοφ, που θα δημοσιευθεί αύριο Πέμπτη στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Αναφερόμενος στις φιλοδοξίες της Αθήνας, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η φράση «θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ αλλά δεν θέλουμε πια το πρόγραμμα» δεν ισχύει.

Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι η απόφαση για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων είναι αποκλειστική ευθύνη της κάθε χώρας-μέλους, ενώ ο αμερικανός οικονομολόγος πρότεινε να προχωρήσει η Ελλάδα στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για 5-10 χρόνια προκειμένου να εξυγιάνει την οικονομία της.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της στο ευρώ "

Σακελλαρίδης: Θα κλείσουμε γρήγορα συμφωνία, πριν τις 5 Ιουνίου

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία πριν τις 5 Ιουνίου δήλωσε την Τετάρτη ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Σκοπός μας και βούληση και δική μας και των Θεσμών είναι να γίνει μέσα σε ένα χρονικό διάστημα πριν από τις 5 Ιουνίου» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Σακελλαρίδης πρόσθεσε ότι «φτάσει η ώρα της "συγκομιδής" όλο αυτό το οποίο έχει καλλιεργηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων να λάβει σάρκα και οστά στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα γίνει αποδεκτή και από ένα Eurogroup μέχρι τις 5 Ιουνίου».

Όσον αφορά τη συμφωνία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια «ενιαία συμφωνία» προσθέτοντας ότι αυτό «δεν είναι μόνο βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι και βούληση και των εταίρων μας και βούληση και των Θεσμών».

Παράλληλα ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε στα ΠαραπολιτικάFM ότι «από εκεί και πέρα μια μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να γίνει επί τη βάση αναλογιστικών μελετών» προσθέτοντας ότι αυτό έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του συστήματος «προφανώς με γνώμονα έτσι ώστε να μην μειωθούν περαιτέρω συντάξεις».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σακελλαρίδης: Θα κλείσουμε γρήγορα συμφωνία, πριν τις 5 Ιουνίου"

«Έχουμε δείξει ήδη μεγάλη ευελιξία» απαντά ο Σόιμπλε στον Λιου

Την σκληρή στάση του διατηρεί το Βερολίνο στο ελληνικό ζήτημα που σχολιάζοντας την έκκληση του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου για επίδειξη μεγαλύτερης ευελιξίας από τους θεσμούς απαντά ότι «έχουμε ήδη δείξει την μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτό το πρόγραμμα».

Ακόμη ο εκπρόσωπος του Β.Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, απορρίπτει τα περί άσκησης πίεσης από ΗΠΑ σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, επαναλαμβάνοντας ότι στη G7 δεν λαμβάνονται αποφάσεις. Όπως είπε, η Ελλάδα θα συζητηθεί στην συνάντηση της G-7 στην Δρέσδη, αλλά δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα και δεν θα ληφθούν αποφάσεις, καθώς οι διαπραγματεύσεις γίνονται στο Eurogroup.

Προσγειώνει δε τις προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας άμεσα, λέγοντας μάλιστα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Αθήνα καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας. Η συνολική λύση εκκρεμεί, τονίζει, αν και προσθέτει ότι «έχουμε πολύ ειλικρινές ενδιαφέρον να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις».

Όπως επισήμανε ο Γιέγκερ, οι πληροφορίες του Βερολίνου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν συνάδουν με αυτές που έρχονται από την Αθήνα.

«Πρέπει να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μεν κάποια πρόοδος, ειδικά ατμοσφαιρικής φύσης, η συνολική λύση, όμως, η οποία θα ήταν απαραίτητη για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, εξακολουθεί να εκκρεμεί», δήλωσε ο Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που φθάνουν από την Αθήνα αναφορικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

«Μέσα από την καρδιά μου, θα το καλωσόριζα, αν ήταν έτσι», αν, δηλαδή, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε λύση, τόνισε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι «τις περασμένες εβδομάδες υπήρξε πρόοδος, κυρίως σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων».

Πρόσθεσε δε ότι και κατά το παρελθόν υπήρξαν αντίστοιχες δηλώσεις και πληροφορίες από την Αθήνα, για να καταλήξει: «Έχουμε πολύ ειλικρινές και σοβαρό ενδιαφέρον να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Βερολίνο αναμένει πίεση από τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες για το ελληνικό ζήτημα, ο κ. Γιέγκερ απάντησε αρνητικά και σημείωσε ότι στην Δρέσδη δεν αποκλείεται να συζητηθεί το θέμα, αλλά δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη και δεν πρόκειται να ληφθούν εκεί αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις σημερινές δηλωση δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Οικονομικών, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε ότι έχει ήδη επιδειχθεί μεγάλη ευελιξία και αναφέρθηκε τόσο στην παράταση του προγράμματος, όσο και στη δυνατότητα που δόθηκε στην Αθήνα να μην εφαρμόσει μία προς μία τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, αλλά να υποβάλει δικές της προτάσεις.

Αναφορικά δε με δήλωση του κ. Σόιμπλε για πιθανότητα επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων για την Ελλάδα, ο κ. Γιέγκερ τόνισε ότι ο υπουργός αναφέρεται σε αποκλειστική αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων και συνέστησε να διαβαστεί προσεκτικά αύριο, Πέμπτη, ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού των οικονομικών στην εφημερίδα Die Zeit.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "«Έχουμε δείξει ήδη μεγάλη ευελιξία» απαντά ο Σόιμπλε στον Λιου"

Διπλό μήνυμα-παρέμβαση Λιού προς Ελλάδα και δανειστές – νέα συνομιλία με Τσίπρα

Νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα είχε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο κ. Λιού φέρεται να προειδοποίησε εκ νέου στον πρωθυπουργό πως τυχόν αρνητική έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές θα προκαλούσε άμεσα κακουχίες στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο LSE του Λονδίνου, ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ έστειλε διπλό μήνυμα, τόσο προς τους δανειστές όσο και προς την Ελλάδα, εν μέσω πληροφοριών πως η Ουάσιγκτον επιχειρεί να παρέμβει ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Λιού τόνισε πως παρά την βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας συγκριτικά με το 2012, ουδείς δεν θα πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι μπορεί να προβλέψει την έκβαση μιας βαθιάς ελληνικής κρίσης.

Προειδοποίησε δε πως μόνο ένας κακός υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση του προβλήματος και κάλεσε και τις δυο πλευρές να βρουν άμεσα λύση. «Η [διαπραγμάτευση] στα άκρα είναι κάτι επικίνδυνο, όταν χρειάζεται μόνο ένα ατύχημα [...] Όλοι πρέπει να προσπαθήσουν πολύ και να αντιμετωπίσουν την επόμενη προθεσμία ως την τελευταία προθεσμία», είπε.

Παράλληλα, σε ένα έμμεσο μήνυμα προς το ΔΝΤ, σημείωσε πως θεσμοί όπως το Ταμείο πρέπει να επιδεικνύουν επαρκή ευελιξία ώστε να αποφεύγονται άσκοπες κρίσεις, εφόσον η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Πάντως, στρέφοντας το βλέμμα του προς την Αθήνα, ο κ. Λιού υπογράμμισε πως η ελληνική πλευρά δεν έχει κάνει όσα απαιτούνται για να υπάρξει συμφωνία.

Συμπλήρωσε πως η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει δύσκολες πολιτικές που θα ήταν δύσκολες για κάθε κυβέρνηση.

Ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως είναι στο συμφέρον όλων να βρεθεί μια λύση στην ελληνική κρίση.

Οι δηλώσεις του κ. Λιού έγιναν δυο ημέρες πριν την σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των G7, στη Δρέσδη την Παρασκευή.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλό μήνυμα-παρέμβαση Λιού προς Ελλάδα και δανειστές – νέα συνομιλία με Τσίπρα "

ΥΠΟΙΚ: Δεν θα φορολογηθεί το βοήθημα των θυμάτων του Norman Atlantic

Διαβεβαίωση ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση για να διορθωθεί η φορολογική αδικία κατά των οικογενειών των θυμάτων του «Norman Atlantic», που καλούνται να καταβάλλουν φόρο 40% σε βοήθημα ύψους 1.000 ευρώ, που τους προσφέρθηκε από την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), παρείχε το υπουργείο Οικονομικών στο in.gr.

«Ετοιμάζεται από την κ. Βαλαβάνη η ειδική νομοθετική ρύθμιση, που θα πατάξει αυτήν την αδικία, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ από την επόμενη εβδομάδα» υπογραμμίζουν οι πηγές από το υπουργείο Οικονομικών.

Τον περασμένο Απρίλιο η ΟΦΑΕ ενίσχυσε τις οικογένειες των επτά άτυχων οδηγών, δίνοντας σε καθεμία χρηματικό βοήθημα ύψους 1.000 ευρώ. Όταν όμως οι συγγενείς των νεκρών και των αγνοουμένων πήγαν στην Εφορία για να δηλώσουν το βοήθημα ως όφειλαν, ρυθμίζοντας τις υποχρεώσεις τους, άκουσαν τον υπάλληλο της Εφορίας να τους ζήτα 400 ευρώ φόρο δωρεάς.

Δηλαδή, από τις 7.000 ευρώ του βοηθήματος που έλαβαν συνολικά όλες οι οικογένειες, τα 2.800 έπρεπε να καταλήξουν στα ταμεία του Δημοσίου.

«Αντιμετωπίζουν ακόμη και ποινή φυλάκισης οι γυναίκες των θανόντων και αγνοουμένων» τονίζει στο in.gr ο πρόεδρος του ΟΦΑΕ, Απόστολος Κενανίδης, ο οποίος κοινοποίησε το πρόβλημα μέσω επιστολής της ΟΦΑΕ προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς.

«Η φορολόγηση αυτή προκύπτει από τον νόμο 2961 του 2001 από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο παρά τις προσπάθειες και πιέσεις μας για να βρεθεί μία λύση έτσι ώστε να μην φορολογηθεί αυτό το βοήθημα, μας απάντησαν πως δεν γίνεται να αλλάξει ο νόμος για εμάς.

»Μάλιστα, προσπαθήσαμε να ανοίξουμε έναν λογαριασμό αλληλεγγύης, αλλά ούτε και αυτό μπορούμε να κάνουμε, αφού χρειάζεται ειδικές προϋποθέσεις και όρους. Με ποιες προϋποθέσεις ανοίγεται λογαριασμός αλληλεγγύης χωρίς να φορολογείται; Εν τέλει, σε όσους ενδιαφέρονταν να συνεισφέρουν μέσω του λογαριασμού, τους είπαμε να περιμένουν γιατί τα μισά χρήματα θα τα πάρει η πολιτεία» επισημαίνει.

Για την οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι εν λόγω οικογένειες, τονίζει πως εκτός από την τεράστια ανεργία που υπάρχει, σε αυτές τις οικογένειες εργαζόταν μόνο ένας άνθρωπος, ο σύζυγος-οδηγός. «Οπότε, έχασαν τον άνθρωπό τους, αλλά και το μόνο περιουσιακό τους στοιχείο που ήταν το φορτηγό. Το χειρότερο είναι πως έχουμε να κάνουμε με γυναίκες και ανήλικα παιδιά» καταλήγει με νόημα.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Δεν θα φορολογηθεί το βοήθημα των θυμάτων του Norman Atlantic"

Μητρόπουλος: Ο διαλλακτικός Γιούνκερ έφερε τις πιο σκληρές προτάσεις

O Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που είναι ο διαλλακτικότερος όλων, έφερε στο τραπέζι τις σκληρότερες προτάσεις των δανειστών, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος, οι δανειστές επιμένουν στα 6.000 ένσημα για την κατώτατη σύνταξη και στα 12.500 για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Επίσης, πρόσθεσε, επιμένουν και στους σκληρούς συντελεστές βιωσιμότητας στις επικουρικές συντάξεις, εκφράζοντας το φόβο του ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει πόσο σκληρό είναι αυτό το μέτρο.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, από τις ρυθμίσεις για την αύξηση των ορίων στις πρόωρες συντάξεις που συζητούνται θα σπεύσουν να βγουν σε σύνταξη μέχρι τέλη του 2014 περίπου 303.000 ασφαλισμένοι.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: Ο διαλλακτικός Γιούνκερ έφερε τις πιο σκληρές προτάσεις"

Σύμβουλος Μέρκελ: Μη σπαταλάτε χρόνο-Πληρώστε το ΔΝΤ

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, αλλά παράλληλα πρέπει να σταματήσει να σπαταλά χρόνο και να κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει μια αθέτηση των πληρωμών της προς το ΔΝΤ, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας οικονομικών εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Επειδή αυτό είναι το επιθυμητό, όλα τα μέρη από την πλευρά των πιστωτών εμφανώς επιθυμούν να κρατήσουν αυτή τη δυνατότητα ανοιχτή όσο το δυνατόν περισσότερο», είπε ο Κρίστοφ Σμιτ, σε συνέντευξή του στο Reuters που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Η μπάλα είναι στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αν και η κατάσταση έχει γίνει πιο τεταμένη» είπε ο Σμιτ, ο οποίος είναι επικεφαλής μια ομάδα «σοφών» σε θέματα οικονομίας που συμβουλεύουν την κυβέρνηση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι τα γεγονότα και όχι η κακοφωνία», είπε.

Ο Σμιτ είπε ότι η Αθήνα καθυστερεί και καθιστά την κατάσταση ασκόπως επισφαλή προσθέτοντας ότι αρνείται να πιστέψει ότι η Ελλάδα απλά θα επέτρεπε στον εαυτό της να χρεοκοπήσει.

«Η κατάσταση έχει γίνει δυσκολότερη επειδή η κυβέρνηση της Αθήνας χωρίς λόγο αφήνει να περάσει τόσο χρόνος. Το βασικό πεδίο μάχης δεν έχει αλλάξει καθόλου».

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η ελληνική κυβέρνηση εν γνώσει της θα επέτρεπε να συμβεί (μια αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ)» δήλωσε.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύμβουλος Μέρκελ: Μη σπαταλάτε χρόνο-Πληρώστε το ΔΝΤ"

Λαφαζάνης: Επιστολή σε Κομισιόν για επαναλειτουργία μονάδας ΔΕΗ

Την επαναλειτουργία της Μονάδας ΙΙΙ του λιγνιτικού Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας της ΔΕΗ, με ταυτόχρονες παρεμβάσεις για την όσο το δυνατόν μείωση των ρύπων από τη λειτουργία της, ζητά ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός της επαναλειτουργίας είναι να καλυφθούν οι ανάγκες για την παροχή τηλεθέρμανσης στην πόλη της Πτολεμαΐδας η οποία καλύπτεται πλέον οριακά από τις Μονάδες ΙΙΙ και IV του ΑΗΣ Καρδιάς.
Σημειώνεται ότι υπέρ της επαναλειτουργίας της μονάδας έχουν ταχθεί οι φορείς και η τοπική αυτοδιοίκηση του Δήμου Εορδαίας. 
Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καλεί την Επιτροπή να εξετάσει τη δυνατότητα ώστε να συμπεριληφθεί και ο συγκεκριμένος Α/Η Σταθμός της Πτολεμαΐδας στον κατάλογο της Χώρας με τις Μονάδες Καύσης που θα υπαχθούν στο «καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας λειτουργίας», σύμφωνα με το άρθρο 33 της Οδηγίας 2010/75/ΕΕ για τις βιομηχανικές εκπομπές.
Επισημαίνεται ότι, τον Ιανουάριο του 2014 με βάση την Κοινοτική Οδηγία και ύστερα από αίτημα που είχε εγκαίρως υποβάλει η ΔΕΗ Α.Ε. προς την αρμόδια Δ/νση του ΥΠΑΠΕΝ, είχε διαβιβαστεί στις Κοινοτικές Αρχές κατάλογος των Μονάδων Καύσης για την υπαγωγή τους σε καθεστώς παρέκκλισης, ο οποίος περιελάμβανε αρχικά μόνο τις Μονάδες Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και IV του λιγνιτικού ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Καρδιάς, καθώς και τις Μονάδες Ι και ΙΙ του λιγνιτικού ΑΗΣ Αμυνταίου.
Ωστόσο, το σοβαρό περιστατικό πυρκαγιάς το οποίο σημειώθηκε την 09.11.2014 και είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας της Μονάδας ΙΙΙ του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, προκάλεσε επιπροσθέτως και την απώλεια 50 MWth για τηλεθέρμανση τα οποία η Μονάδα παρείχε στη γειτονική πόλη της Πτολεμαΐδας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ελλείμματος, στην απαιτούμενη για την τηλεθέρμανση της πόλης, ενέργεια.
Στην επιστολή του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εισηγείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριληφθεί και η Μονάδα ΙΙΙ του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας στο λεγόμενο «καθεστώς παρέκκλισης», το οποίο δίνει τη δυνατότητα περιορισμένης λειτουργίας των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 το αργότερο και επικαλείται επτά (7) συγκεκριμένους λόγους, που καθιστούν επιτακτική την επαναλειτουργία της Μονάδας :
1. Ότι η Μονάδα Ι του λιγνιτικού ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ, η οποία παρείχε 25 MWth για τηλεθέρμανση στην πόλη της Πτολεμαΐδας, έχει αποσυρθεί από το έτος 2014,
2. Ότι, σήμερα, μόνο οι Μονάδες ΙΙΙ και IV του λιγνιτικού ΑΗΣ Καρδιάς παρέχουν ενέργεια για τηλεθέρμανση (50 MWth η καθεμία) στην πόλη της Πτολεμαΐδας,
3. Ότι μοναδική εναλλακτική λύση για παροχή της αναγκαίας ενέργειας για τηλεθέρμανση στην πόλη της Πτολεμαΐδας θα είναι η έναρξη λειτουργίας της νέας Μονάδας V του λιγνιτικού ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, η οποία όμως αναμένεται να λειτουργήσει μετά το έτος 2019,
4. Ότι η τηλεθέρμανση αποτελεί τον πιο αποδοτικό τρόπο θέρμανσης των νοικοκυριών, λαμβάνοντας υπόψη οικονομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους, συγκρινόμενη με την εναλλακτική λύση της καύσης πετρελαίου ντίζελ,
5. Τη δριμύτητα των χειμερινών συνθηκών στη Βόρεια Ελλάδα, όπου βρίσκεται η πόλη της Πτολεμαΐδας,
6. Την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η οποία καθιστά την ανάγκη για διατήρηση, σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα, του κόστους θέρμανσης των νοικοκυριών ακόμη πιο σημαντική από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η ζήτηση θερμικής ενέργειας έχει, σύμφωνα με πληροφορίες από τις τοπικές αρχές, ήδη αυξηθεί,
7. Ότι οι ανάγκες τηλεθέρμανσης της πόλης μπορούν μόνο οριακά να καλυφθούν από τις Μονάδες ΙΙΙ και IV του ΑΗΣ Καρδιάς και, επιπλέον, το πρόβλημα καθίσταται μεγαλύτερο σε περίπτωση βλάβης κάποιας εκ των Μονάδων αυτών.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Επιστολή σε Κομισιόν για επαναλειτουργία μονάδας ΔΕΗ"

Χρονόμετρο στις συνομιλίες βάζει ο Ντράγκι

Το χρονόμετρο πάνω στο τραπέζι έβαλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος σήμερα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Δ.Σ. της ΕΚΤ δεν προχώρησε σε καμία απόφαση όσον αφορά την Ελλάδα: ούτε “κούρεψε” την αξία των collateralls ούτε άνοιξε τη στρόφιγγα της ρευστότητας στον ELA.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από τραπεζικούς κύκλους ως προσπάθεια να στείλει μήνυμα τόσο προς την Αθήνα, όσο και προς τους πιστωτές να κλείσουν άμεσα τη συμφωνία. Διαφορετικά, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, την επόμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να αναγκαστεί να λάβει ποιο «σκληρές» αποφάσεις.

Το καμπανάκι της ΕΚΤ αφορά τη διατήρηση του ELA στα ίδια επίπεδα όπως αυτά είχαν καθοριστεί την προηγούμενη εβδομάδα και η εξέλιξη αυτή προβληματίζει. Ο λόγος είναι ότι ενώ τις προηγούμενες ημέρες η κατάσταση στα γκισέ είχε σταθεροποιηθεί (η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα ανέβασε το όριο του ELA μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ), το τελευταίο 48ωρο έχουν αυξηθεί οι εκροές καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λόγω της έντονης φημολογίας για capital controls αλλά και των αναφορών του υπουργού Οικονομικών για το τέλος στις συναλλαγές (που απεσύρθει άρον άρον) αλλά και της πρόθεσης να επιβληθεί φόρος 30% για τις μαύρες καταθέσεις στο εσωτερικό.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι το μαξιλάρι ρευστότητας που έχει παραμείνει στον ELA είναι χαμηλότερο των 3 δισ. ευρώ και κινείται στην περιοχή των 2,5 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τον ρυθμό των εκροών τις τελευταίες δύο ημέρες μπορεί εύκολα να σπάσει και το φράγμα των 2 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι αν οι εκροές (οι οποίες χθες ανήλθαν στα 300 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό σε ημερήσια βάση για τον τελευταίο μήνα), διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα, η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη.

Την ίδια στιγμή, πάντως, είναι σαφές ότι ο Μάριο Ντράγκι στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, καθώς το «πάγωμα» του ELA στερεί τη δυνατότητα από το Δημόσιο να τραβήξει καταθέσεις που θα μετατρέψει σε ρέπος για την εξυπηρέτηση υποχρεώσεων εντός και εκτός των συνόρων.

Κατόπιν όλων αυτών, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε στο πλέον κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης και αν μέχρι την επόμενη εβδομάδα -που θα συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο είναι το πρώτο του μήνα και έχει επίσημο χαρακτήρα-, δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά πάσα πιθανότητα θα προχωρήσει και στην αύξηση του haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρονόμετρο στις συνομιλίες βάζει ο Ντράγκι"

Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό 1,8 δισ. €

«Ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει, αυτήν την στιγμή, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές, είναι η πολύ ισχυρή αντίθεσή μας και προσωπική μου αντίθεση».

Αυτό ανέφερε ο Γιάννης Βαρουφάκης, προσερχόμενος στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε, επίσης, ότι «αυτά τα περί 1,8 δισ. δημοσιονομικού κενού είναι μέρος της προσπάθειας της τρόικα, για να επιβάλλει ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα. Εμείς τα αμφισβητούμε. Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο δημοσιονομικό κενό».


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό 1,8 δισ. €"

FT: Έλληνες και Γερμανοί υποβαθμίζουν την πιθανότητα χρεοκοπίας για την Αθήνα

Έλληνες και Γερμανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την πιθανότητα η Αθήνα να αθετήσει την πληρωμή δόσης 300 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η χώρα στερεύει από ρευστό.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι περιμένει να καταβληθεί η δόση στις 5 Ιουνίου γιατί «θα έχουμε μια συμφωνία (ως τότε)», αλλά δεν έδωσε πληροφορίες για το πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.

Ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος προσπάθησε και αυτός να καθησυχάσει τις ανησυχίες που πυροδότησε το Σάββατο η απειλή του Νίκου Βούτση, του σκληροπυρηνικού υπουργού Εσωτερικών, για χρεοκοπία επειδή «τα χρήματα δεν υπάρχουν για να δοθούν».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι εξετάζονται νέα φορολογικά μέτρα για την κάλυψη του προβλεπόμενου δημοσιονομικού κενού των 3 δισ. ευρώ φέτος, αλλά απέκλεισε την επιβολή φόρου στις εγχώριες τραπεζικές καταθέσεις και στις συναλλαγές στα ATM.«Η φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών προτάθηκε στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες. Το υπουργείο διαφώνησε και η πρόταση απορρίφθηκε», είπε ο ίδιος.

Ο μαχητικός υπουργός Οικονομιών μετακινήθηκε από τη θέση του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά από πιέσεις των δανειστών, για να επανεμφανιστεί αυτήν την εβδομάδα με το αισιόδοξο μήνυμα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

Στο Βερολίνο ο Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε πως δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει στις 5 Ιουνίου.

Η υποχρέωση των 300 εκατ. ευρώ είναι η πρώτη από τέσσερις ακόμα δόσεις δανείων συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ που η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ για να δοθούν νέα δάνεια στην Αθήνα, η Ελλάδα αναμένεται να αθετήσει την πληρωμή προς το Ταμείο.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τους πρώτους τέσσερις μήνες δείχνουν πως Αθήνα έχει μειώσει τις δαπάνες κατά περίπου 2 δισ. ευρώ για να καλύψει τις προηγούμενες δόσεις δανείων προς το ΔΝΤ, πληρώνοντας ταυτόχρονα τις μηνιαίες πληρωμές σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Το υπουργείο Οικονομικών άντλησε αντίστοιχο ποσό με τη δέσμευση των αποθεματικών των συνταξιοδοτικών Ταμείων, των τοπικών αρχών και άλλων κρατικών οντοτήτων για να πληρώσει το ΔΝΤ.

Ο Γερμανός αξιωματούχος σημείωσε πως είναι «ενθαρρυντικό» ότι η Ελλάδα έχει διαμηνύσει ότι είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο.

«Το βρίσκω ενθαρρυντικό, αν είναι αλήθεια, ότι οι Έλληνες εξέφρασαν χθες την επιθυμία να αποπληρώσουν τα 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου» υπογράμμισε. «Πιστεύω ότι υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι δεν θα μιλάμε για χρεοκοπία στις 5 Ιουνίου, είτε πριν, είτε αμέσως μετά» πρόσθεσε.

Αλλά ο Πιερ Μοσκοβισί, ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές πρέπει να επιταχυνθούν για να καταλήξουν σε συμφωνία που θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

«Γνωρίζουμε για τα προβλήματα ρευστότητας στην Ελλάδα και για αυτόν το λόγο είναι τώρα τόσο σημαντικό οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες να επιταχυνθούν. Θέλουμε αυτήν τη συμφωνία, τη θέλουμε γρήγορα, δουλεύουμε σκληρά για αυτήν» δήλωσε σε εκδήλωση στο Δουβλίνο.

«Δεν υπάρχει Plan B» πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει άλλο σχέδιο από την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "FT: Έλληνες και Γερμανοί υποβαθμίζουν την πιθανότητα χρεοκοπίας για την Αθήνα"

Ινδία: Περισσότεροι από 1.100 νεκροί από τον καύσωνα

Ξεπέρασαν τους 1.100 οι νεκροί από το κύμα καύσωνα που πλήττει εδώ και μία εβδομάδα την Ινδία, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσαν σήμερα οι Αρχές.

Το κύμα καύσωνα έχει πλήξει περισσότερο το νότιο τμήμα της χώρας και πολλά από τα θύματα είναι εργάτες, άστεγοι και ηλικιωμένοι, οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους.

Στο Νέο Δελχί η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι η θερμοκρασία θα συνεχίσει να κυμαίνεται γύρω στους 45 βαθμούς Κελσίου ως την ερχόμενη εβδομάδα, δυσχεραίνοντας κι άλλο την ζωή χιλιάδων ανθρώπων που ζουν στην ύπαιθρο.

"Οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν αναμένεται να υποχωρήσουν σημαντικά. Ωστόσο περιμένουμε βελτίωση από τις 2 Ιουνίου με την έλευση ισχυρών βροχοπτώσεων", δήλωσε ο Μπράχμα Πρακάς Γιαντάβ, της ινδικής μετεωρολογικής υπηρεσίας IMD στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί τα νοσοκομεία στα κρατίδια τα οποία έχουν πληγεί περισσότερο και οι αρχές συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να καταναλώνουν άφθονα υγρά.

Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως μεταξύ των πιο φτωχών, πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα κύματα καύσωνα στην Ινδία, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι αντιμετωπίζουν συνεχείς διακοπές ρεύματος, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στο κρατίδιο Άντρα Πραντές, στην νότια Ινδία, το οποίο έχει πληγεί περισσότερο από όλα στην χώρα, σχεδόν 900 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τις 18 Μαΐου και οι αρχές έχουν στήσει σημεία διανομής νερού.

Στο γειτονικό κρατίδιο Τελανγκάνα, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 48 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο, περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε μια εβδομάδα.

Εξάλλου 11 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο κρατίδιο Ορίσα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας και 13 στην Βεγγάλη.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ινδία: Περισσότεροι από 1.100 νεκροί από τον καύσωνα"

Δεν έδωσε αύξηση στον ELA η ΕΚΤ

Στην απόφαση να μην προχωρήσει σε αύξηση του ορίου κατέληξε η ΕΚΤ μετά από εβδομάδες που προχωρούσε σε ανάλογες κινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή αφήνει περιθώριο ρευστότητας γύρω στα 3 δισ. ευρώ.

Η κίνηση της ΕΚΤ ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι τις τελευταίες ημέρες είχε περιοριστεί ο ρυθμός εκροών. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα είχε προχωρήσει σε αύξηση του ELA μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν έδωσε αύξηση στον ELA η ΕΚΤ"

Die Zeit: Πιθανή θεωρεί την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα ο Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί πιθανό σενάριο την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί κατά τη συζήτησή του με τον Αμερικανό καθηγητή οικονομικών Κένεθ Ρόγκοφ, η οποία θα δημοσιευθεί αύριο Πέμπτη στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Η απόφαση για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων είναι αποκλειστική ευθύνη κάθε χώρας μέλους, απάντησε ο Γερμανός υπουργός όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί πιθανή μια τέτοια εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών ο Ρόγκοφ πρότεινε η Ελλάδα να προχωρήσει στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για πέντε ή δέκα χρόνια, ώστε να εξυγιάνει την οικονομία της.

Με αυτό τον τρόπο εκ των πραγμάτων ένα ευρώ στην Ελλάδα θα έχει μικρότερη αξία από ένα ευρώ στη Γερμανία ή τη Γαλλία. Γι’ αυτό τον λόγο τέτοιου είδους μέτρα είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα.

Ανεξάρτητα από το ζήτημα του ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, ο Σόιμπλε ζητεί στην αυριανή του συνέντευξη από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μια απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στην νομισματική ένωση.

«Έχουμε πει ότι θα σας βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να σταθείτε ξανά στα πόδια σας οικονομικά. Αυτή είναι η φιλοσοφία του προγράμματος διάσωσης. Η νέα κυβέρνηση (της Ελλάδας) λέει: “Θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ, αλλά δεν θέλουμε πια το πρόγραμμα”. Αυτά τα δύο δεν γίνονται», υπογράμμισε ο Σόιμπλε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Die Zeit: Πιθανή θεωρεί την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα ο Σόιμπλε"

Ρέγκλινγκ σε Τσίπρα: Να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μη θέσει σε κίνδυνο όσα έχουν ήδη επιτευχθεί μέσω των μεταρρυθμίσεων.

Διαφορετικά, προειδοποίησε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, «οι θυσίες των Ελλήνων θα είναι μάταιες».

«Χάρη στις επίπονες μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα βρισκόταν ως το τέλος του 2014 σε καλό δρόμο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ σε Τσίπρα: Να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων"

Χρυσάφι κοστίζει η κιλοβατώρα στην Ελλάδα

Ακριβότερες κατά 50-90% είναι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας όπως διαμορφώνονται στην ελληνική χονδρική αγορά (Οριακή Τιμή Συστήματος), έναντι των τιμών που διαμορφώνονται σε χώρες όπως στη Γερμανία, όπου λειτουργεί η αγορά, ακόμη και στη Γαλλία, όπου ο ανταγωνισμός λόγω της κρατικής EDF είναι περιορισμένος.
Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο η μέση τιμή που διαμορφώνεται στο pool με βάση τις προσφορές κυρίως της δεσπόζουσας εταιρείας παραγωγής που είναι η ΔΕΗ, διαμορφώθηκε στα 47,81 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες. Η τιμή αυτή είναι η χαμηλότερη από τον Ιανουάριο του 2014.
Ωστόσο ακόμη και αυτή η χαμηλότερη τιμή απέχει σημαντικά από τις τιμές που διαμορφώνονται στην προθεσμιακή αγορά όσο και στην αγορά spot. Συγκεκριμένα την περίοδο αυτή, οι τιμές για φορτία βάσης στη γερμανική αγορά κυμαίνονται στα επίπεδα των 31-32 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες.
Στη Γαλλία αντίστοιχα, οι τιμές διαμορφώνονται υψηλότερα από ό,τι στη Γερμανία, στα επίπεδα των 35-38 ευρώ και πάλι όμως πολύ χαμηλότερα από ό,τι στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι βιομηχανίες της Κεντρικής Ευρώπης που έχουν πρόσβαση στις αγορές αυτές, προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια είτε σε φυσική μορφή είτε ως χρηματιστηριακό προϊόν σε πολύ μικρότερες τιμές, διαμορφώνοντας ανταγωνιστικό κόστος για τα προϊόντα που παράγουν και εξάγουν.
Με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), στην Ελλάδα οι μέσες τιμές στη χονδρική τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2015 διαμορφώνονταν μεταξύ 61,42 ευρώ τον Ιανουάριο και 47,83 ευρώ τον Απρίλιο.
Τον Απρίλιο, οι προσφορές των λιγνιτικών μονάδων ήταν αυτές που όρισαν την οριακή τιμή για το 59% των ωρών του μήνα, και οι προσφορές των μονάδων φυσικού αερίου για το 7% των ωρών, ενώ οι εισαγωγές (καλύπτουν πλέον το 24% της ζήτησης) το 19,7%. Το 12μηνο του 2014, οι τιμές στη χονδρική αγορά κυμάνθηκαν από 49,48 ευρώ η χαμηλότερη τον Μάιο, μέχρι και 65,75 ευρώ η υψηλότερη τον Ιούλιο.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η εγχώρια βιομηχανία δεν πρόκειται να δει φθηνές τιμές στην κιλοβατώρα όσο δεν λειτουργεί αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και διατηρούνται συνθήκες μονοπωλίου στην παραγωγή και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη γερμανική αγορά, και όχι μόνο, σε ώρες μεγάλης προσφοράς ενέργειας και χαμηλής κατανάλωσης (νυκτερινές ώρες, αργίες κ.λπ.), στο pool διαμορφώνονται από πολύ χαμηλές έως αρνητικές τιμές. Δηλαδή οι παραγωγοί για να διατηρήσουν σε λειτουργία μονάδες βάσης πληρώνουν τους καταναλωτές για να απορροφήσουν την παραγόμενη ενέργεια. Οι συνθήκες για διαμόρφωση αρνητικών τιμών στο σύστημα μπορεί να είναι ελάχιστες μέσα στο χρόνο, ωστόσο συμβάλλουν στο να διαμορφώνεται για τους καταναλωτές ένας καλός μέσος όρος στο ενεργειακό τους κόστος.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσάφι κοστίζει η κιλοβατώρα στην Ελλάδα"

«Παγώνει» η ρήτρα για τις επικουρικές έως το 2017

Κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ενοποιήσεις ταμείων θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες από τα Brussels Group, η συμφωνία -πακέτο ενώ συζητείται η αναστολή έως το 2017 της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Στη συμφωνία θα υπάρχει ρητή δέσμευση ότι τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει το ασφαλιστικό προκειμένου να αποφασιστούν μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος με βάση τις αναλογιστικές μελέτες που θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι.

Η ελληνική ομάδα ζητά η αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από τα 62 να ξεκινήσει μετά το 2018 και να έχει σταδιακή εφαρμογή, αποκρούοντας τις απαιτήσεις των δανειστών που επιμένουν οι αλλαγές να αρχίσουν από το 2016. Εναλλακτικά συζητείται η ενίσχυση των αντικινήτρων για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα. Φαίνεται τελικά πως δεν θα αποφευχθεί η αύξηση του λεγόμενου «πέναλτι», δηλαδή η ποινή μείωσης της σύνταξης που επιβάλλεται σε όσους αποχωρούν πρόωρα. Σήμερα η σύνταξη μειώνεται έως 6% για κάθε χρόνο πρόωρης αποχώρησης από τα γενικά όρια ηλικίας, πχ μια ασφαλισμένη του ΙΚΑ που συνταξιοδοτείται στα 55 αντί στα 60 χάνει περίπου το 30% της σύνταξής της. Πάντως το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξακολουθεί να διαβεβαιώνει τους ασφαλισμένους ότι δεν θα θιγούν τα θεμελιωμένα δικαιώματα.

Στα εργασιακά αναμένεται να συμφωνηθεί ότι θα συζητηθεί ένα μοντέλο με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις υποδείξεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού σε δύο δόσεις (φθινόπωρο 2015 - Απρίλιος 2016).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Παγώνει» η ρήτρα για τις επικουρικές έως το 2017"

Καταγγέλλουν φόρο 40% στο βοήθημα των συγγενών του «Norman Atlantic»

Η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος κάνει λόγο για απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να δεσμεύσει, μέσω των ΔΟΥ, το 40% του βοηθήματος των 1.000 ευρώ που έδωσε η ΟΦΑΕ στις οικογένειες των νεκρών και αγνοούμενων οδηγών που επέβαιναν στο «Norman Atlantic».

Στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, φιλοξενήθηκαν ο πρόεδρος του Ομοσπονδίας Απόστολος Κενανίδης και η σύζυγος ενός αγνοουμένου οδηγού φορτηγού και σχολίασαν το γεγονός.


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγέλλουν φόρο 40% στο βοήθημα των συγγενών του «Norman Atlantic»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news