facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ- Πετράκος: Να ετοιμαστούμε για πόλεμο – Μητρόπουλος: Τραγωδία η ρήξη

“Πρέπει να ετοιμαστούμε για πόλεμο” διαμήνυσε το Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ, που θα συνεχιστεί και την Κυριακή, έγινε και πάλι διακριτή η διαφορά απόψεων στο κυβερνών κόμμα μεταξύ ρήξης και ανάγκης συμφωνίας με τους δανειστές. 

Ειδικότερα, ο βουλευτής δήλωσε ότι το κόμμα οφείλει να προετοιμάσει το λαό και να τον ενημερώσει για τις εναλλακτικές λύσεις που έχει. “Να μην λέμε ότι όλα είναι καλά. Για μας δεν είναι ούτε πάση θυσία στο ευρώ ούτε στη συμφωνία” ανέφερε. 

Σύμφωνα τον κ. Πετράκο, “ο Τσίπρας δίνει μάχη με τα συμφέροντα και πρέπει να ετοιμαστούμε για πόλεμο. Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να υπογράψει μόνο συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά της”. Ο βουλευτής δήλωσε δε ότι “η 20η Φλεάβρη ήταν μεγάλο λάθος. Να ετοιμαστούμε για παν ενδεχόμενο, δεν πληρώνουμε δεν μπαίνουμε στη λογική των ισοδυνάμων. “Δεν είναι καταστροφή η ρήξη και η έξοδος από το ευρώ” σημείωσε δε.

“Αυτοί που λένε ρήξη να καταθέσουν το δικό τους πρόγραμμα” τόνισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Παππάς (πατέρας του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά) . Ο κ. Παππάς εμφανίστηκε αντίθετος σε μια και συνολική ρήξη που σημαίνει χρεοκοπία, αλλά υπέρ των μικρών ρήξεων.

“Το non paper του Μαξίμου ήταν άρα πολύ σωστό(η αποκατάσταση ρευστότητας)” ανέφερε από την πλευρά του το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Μηλιός. 

Ο κ. Μηλιός υποστήριξε πως “οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι σύγκρουση και ο αντίπαλος πρέπει να φοβάται. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Δεν πρέπει να υπογράψουμε μια συμφωνία που να μην είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας και τις δεσμεύσεις μας και δεν πρέπει να πληρώσουμε αν δεν εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση. Η καθυστέρηση δεν είναι πιστωτικό γεγονός απέναντι σε θεσμικούς δανειστές”.

Πρότεινε πάντως την αθέτηση πληρωμών εντός του πλαισίου της ζώνης του ευρώ(αν πιεστούμε) γιατί “εκτιμώ ότι η αλλαγή νομίσματος σε μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα θα προκαλούσε σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.” 

“Κάποιοι είπαν ότι δόθηκαν προφορικές υποσχέσεις για εξασφάλιση ρευστότητας... πράγματα που δεν συμβαίνουν ούτε στα καφενεία... Επίσης γράφτηκαν διάφορα σχετικά με μένα ότι η κριτική που ασκήσαμε προερχόταν από πικρία και δεχτήκαμε χυδαίες επιθέσεις μέσω του Τύπου... Πάντα χρειάζεται μια νέα Αυριανή και ένας νέος Αυριανισμός αλλά όχι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ” σημείωσε αφήνοντας αιχμές για δημοσιεύματα εναντίον του από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο.

“Η μάχη της διαπραγμάτευσης χάθηκε στις 20 Φλεβάρη. Το δίλημμα ρήξη ή συμφωνία δεν υπάρχει, γιατί η ρήξη οδηγεί σε τραγωδία” σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος. “Είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια συμφωνία με επαχθείς όρους... Παλεύουμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη. Θα μπορούσε να ενισχυθεί αυτή η συμφωνία με ένα δημοψήφισμα” είπε. 

Σημειώνεται ότι στην ΚΕ θα διανεμηθεί σχέδιο πολιτικής απόφασης, ενώ αναμένεται ότι όλες οι τάσεις , αλλά και μεμονωμένα στελέχη θα καταθέσουν πολλές τροπολογίες. 

Mήνυμα ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε «παράλογες απαιτήσεις» στον ΦΠΑ τα εργασιακά ή το ασφαλιστικό, έστειλε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

«Δεν υποχωρούμε (...) ο δρόμος που βαδίζουμε δεν θα είναι εύκολος θα είναι ανηφορικός» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός. «Κάναμε βήματα προσέγγισης, αλλά υπάρχουν και όρια που η λαϊκή εντολή και η κοινή λογική δεν μας επιτρέπεται να υπερβούμε» υποστήριξε.

«Οι θεσμοί τρέμουν ελληνική χρεοκοπία και Grexit» αναφέρει στο μεταξύ σε άρθρο του το προσκείμενο στην Αριστερή Πλατφόρμα iskra.gr σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις Αθήνας – πιστωτών. Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, η συνιστώσα έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό «να μην υποκύψει στις προσταγές των δανειστών».

«Η Κεντρική Επιτροπή θα ζητήσει από την κυβέρνηση η οποία συμφωνία να είναι συμβατή με το πρόγραμμα μας» τόνισε το Σάββατο στο Mega αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, την ώρα που ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης άφηνε μέσω του ΣΚΑΪ αιχμές κατά της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι και ο προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα Στάθης Λεουτσάκος σημείωσε στον σταθμό μας ότι «ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να φέρει τέτοια συμφωνία στη Βουλή.»

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ- Πετράκος: Να ετοιμαστούμε για πόλεμο – Μητρόπουλος: Τραγωδία η ρήξη"

Κυβερνητική πηγή: Βιώσιμη μόνο μία και ενιαία συμφωνία

Τη θέση ότι αν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να είναι μία και ενιαία, διαφορετικά δεν θα είναι βιώσιμη, διατύπωσε κυβερνητική πηγή στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η ίδια πηγή τόνισε ότι το ΔΝΤ έχει θέση υπέρ της διαγραφής μέρους του χρέους της χώρας ώστε να καταστεί βιώσιμο, ωστόσο τέτοιο θέμα δεν συζητά ούτε η Επιτροπή, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, στην κυβέρνηση υπάρχει η εκτίμηση ότι μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία. 

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας εξελίσσεται από το μεσημέρι στο πλαίσιο των γνωστών θέσεων που υποστηρίζουν οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μιλώντας στην ΚΕ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το ΦΠΑ είναι τριών ταχυτήτων, 7%, 14% και 22%, ενώ για τα πρωτογενή πλεονάσματα η κυβέρνηση ζητά για το 2015 να είναι κάτω του 1%, το 2016 να είναι 1,5% και να προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1% για το τρέχον έτος. Οι προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση είναι συμβατές με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ο κ. Δραγασάκης. 

Σημειώνεται ότι στην ΚΕ θα διανεμηθεί σχέδιο πολιτικής απόφασης, ενώ αναμένεται ότι όλες οι τάσεις, αλλά και μεμονωμένα στελέχη θα καταθέσουν πολλές τροπολογίες. 

Mήνυμα ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε «παράλογες απαιτήσεις» στον ΦΠΑ τα εργασιακά ή το ασφαλιστικό, έστειλε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

«Δεν υποχωρούμε (...) ο δρόμος που βαδίζουμε δεν θα είναι εύκολος θα είναι ανηφορικός» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός. «Κάναμε βήματα προσέγγισης, αλλά υπάρχουν και όρια που η λαϊκή εντολή και η κοινή λογική δεν μας επιτρέπεται να υπερβούμε» υποστήριξε.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβερνητική πηγή: Βιώσιμη μόνο μία και ενιαία συμφωνία "

«Ναι» στο γάμο ομοφυλοφίλων ψήφισαν οι Ιρλανδοί

Μαζικά υπέρ του γάμου μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου ψήφισαν οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Παρασκευή στη χώρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τη δημόσια τηλεόραση RTE και αφορούν την πλειονότητα των περιφερειών.

Το «ναι» κέρδισε με 62,3% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία αφορούν 40 από τις 43 περιφέρειες και δεν αφήνουν πλέον καμιά πιθανότητα νίκης στο στρατόπεδο του «όχι».

Η Ιρλανδία γίνεται έτσι η 19η χώρα, η 14η στην Ευρώπη, που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Είναι αντίθετα η μοναδική χώρα που το έκανε έπειτα από δημοψήφισμα, καθώς οι άλλες επέλεξαν την κοινοβουλευτική οδό.

«Είναι ιστορική ημέρα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Λίο Βάραντκαρ. Το δημοψήφισμα αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί «μια πολιτιστική επανάσταση σε μια χώρα που ήταν για καιρό συντηρητική και στην οποία η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε μόλις το 1993».

«Είμαι τόσο υπερήφανος σήμερα που είμαι Ιρλανδός», έγραψε στο Twitter ο Άονταν Ο Ριόρνταν, υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ισότητας, ενώ στους δρόμους του Δουβλίνου Ιρλανδοί, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, γιόρταζαν και αγκαλιάζονταν.

Πριν καν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, ένας από τους κύριους υπεύθυνους της εκστρατείας του «όχι», ο Ντέιβιντ Κουίν, είχε παραδεχθεί την ήττα του στρατοπέδου του. «Είναι μια σαφής νίκη για το στρατόπεδο του ναι», είχε δηλώσει, δίνοντας συγχαρητήρια στους υποστηρικτές του γάμου των ομοφυλοφίλων.

Η συνταγματική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε από τους Ιρλανδούς επιτρέπει «το γάμο μεταξύ δύο προσώπων χωρίς διάκριση φύλου». Πρόκειται να τεθεί σε ισχύ αυτό το καλοκαίρι και οι πρώτοι γάμοι θα τελεσθούν πριν από το τέλος της χρονιάς.

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναι» στο γάμο ομοφυλοφίλων ψήφισαν οι Ιρλανδοί"

Ο Τσίπρας είπε στον Λιου ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ τον Ιούνιο

Δεν μπορούμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ, φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Τζακ Λιου, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά την σύνοδο κορυφής στην Ρίγα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Mega Μιχάλη Ιγνατίου, ζήτησε από τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι τρεις δόσεις που οφείλει η Ελλάδα να πληρώσει τον Ιούνιο προς το ΔΝΤ (η πρώτη είναι 300 εκατ. ευρώ στις 5 Ιουνίου) να ενοποιηθούν σε μία, η οποία να αποπληρωθεί μετά τα μέσα και προς το τέλος του μήνα. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφασιστεί από το ΔΣ του ΔΝΤ και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θεωρείται πιθανό.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Μιχάλης Ιγνατίου, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στην παρέμβασή του στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ δεν ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικό προς τη χώρα μας, όμως ζήτησε και από την κυρία Λαγκάρντ και από τον κύριο Τόμσεν «να τελειώνουν» τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Πηγές από το Ταμείο μάλιστα σχολίαζαν πως «Ευρωπαίοι και Έλληνες σέρνουν τα πόδια τους κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και εκνευριστικό σε βαθμό ενόχλησης».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τσίπρας είπε στον Λιου ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ τον Ιούνιο"

Συγχαρητήρια Πανούση στον αστυνομικό που «αντιμετώπισε» τη Ζωή

Επικοινώνησε με τον αστυνομικό υποδιευθυντή που «τα άκουσε» από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου πριν από λίγες μέρες, με αφορμή τα αστυνομικά μέτρα έξω από τη Βουλή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega, ο υπουργός έδωσε συγχαρητήρια στον αξιωματικό για την «έντιμη, ψύχραιμη, αξιοπρεπή και νόμιμη στάση του».

Υπενθυμίζεται ότι ο αστυνομικός υποδιευθυντής την περασμένη Τετάρτη ήταν υπεύθυνος των μέτρων ασφαλείας, κατά τη διάρκεια πορείας στο κέντρο της Αθήνας. Η κυρία Κωνσταντοπούλου τον πλησίασε και του ζήτησε σε έντονο ύφος το λόγο για τον οποίο η αστυνομία είχε αποκλείσει τον δρόμο έξω από τη Βουλή. Ο αστυνομικός αντιμετώπισε με ψυχραιμία το περιστατικό και έλαβε τα συγχαρητήρια όλων των συναδέλφων του, τώρα και του υπουργού.

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγχαρητήρια Πανούση στον αστυνομικό που «αντιμετώπισε» τη Ζωή"

Σόιμπλε: Η Ελλάδα να βρει τη λύση μόνη της

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εξετάσουμε την εκταμίευση περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα, καθώς η Αθήνα έχει ήδη υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις και πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ραδιοφωνική συνέντευξη, η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή.

"Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να εκπληρώσει το πρόγραμμα στις 20 Φλεβάρη και κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία ανάγκη να συζητάμε για εναλλακτικές", αναφέρει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση αν πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι πιο κοντά στο να διασωθεί ή να χρεοκοπήσει.

Σημείωσε όμως ότι η Ελλάδα "έχει πολλή δουλειά" μπροστά της.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του G7, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Δρέσδη, είπε ότι "δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας".

Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Η Ελλάδα να βρει τη λύση μόνη της"

Στο 27,5% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση για την Αυγή

Καθαρή υπεροχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και σημαντική αποδοχή της στρατηγικής της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, δείχνει δημοσκόπηση της εταιρίας Public Issue για την Αυγή της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, συντριπτικά μεγάλη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαφορά με τη ΝΔ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 48,5% έναντι 21% της ΝΔ, και ακολουθούν ΚΚΕ 6%, ΧΑ 6%, Ποτάμι 5,5%, ΠΑΣΟΚ 4 %, ΑΝΕΛ 3,5% και λοιπά κόμματα 5,5%.

Στηρίζει τη διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης το 54%, έναντι 37% που διαφωνεί.

Το 56% προκρίνει την έγκριση της ενδεχόμενης συμφωνίας από τη Βουλή και το 34% με δημοψήφισμα.

Το 37% αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποχωρήσει, έναντι του 58% που δηλώνει ότι δεν πρέπει να υποχωρήσει.

Για τις επιμέρους πτυχές της διαπραγμάτευσης, το 89% τάσσεται εναντίον της μείωσης κύριων συντάξεων, το 81% εναντίον της απελευθέρωσης ομαδικών απολύσεων, το 79% εναντίον της μείωσης των επικουρικών, το 57% εναντίον της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ, το 52% εναντίον της επιβολής ενιαίου ΦΠΑ 18%, και το 43% εναντίον της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Η δημοτικότητα του κ. Τσίπρα φθάνει στο 77%, ενώ η καταλληλότητα για την πρωθυπουργία στο 63% με τον κ. Σαμαρά μόλις στο 20%.

Το 44% είναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση.

Οι πολίτες είναι διχασμένοι για την Ευρωπαική Ένωση (50% αρνητική γνώμη, 48% θετική), ψηφίζουν όμως ευρώ σε ποσοστό 71% έναντι 19% της δραχμής, σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα.

Για τη ΝΔ, το 74% θεωρεί ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση, το 62% εκτιμά ότι χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας, ενώ ο Αντ. Σαμαράς θεωρείται στο σύνολο των ψηφοφόρων ως καταλληλότερος αρχηγός για τη ΝΔ με 16% και ακολουθούν Ντ. Μπακογιάννη με 12%, Κ. Καραμανλής με 11%, ενώ Δ. Αβραμόπουλος, Κυρ. Μητσοτάκης και Ν. Δένδιας συγκεντρώνουν από 3%.

Ωστόσο, στους ψηφφοφόρους της ΝΔ τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Σαμαράς 44%, Καραμανλής 15%, Μπακογιάννη 13%.


Διαβάστε Περισσότερα » "Στο 27,5% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση για την Αυγή"

Κυβερνητικοί κύκλοι διαψεύδουν δημοσιεύματα για «διαγραφή Ζωής και Γιάνη»

Κυβερνητικοί κύκλοι διαψεύδουν δημοσιεύματα για «διαγραφή Ζωής και Γιάνη», κάνοντας λόγο για υπέρβαση των ορίων της επιστημονικής φαντασίας.

Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Επένδυση», με τίτλο «Κρίση στην κυβέρνηση. Προς διαγραφή Ζωή και Γιάνης» ξεπερνά τα όρια της επιστημονικής φαντασίας επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι το ίδιο ισχύει προφανώς για την αναφορά ότι «είχε προς στιγμήν προκριθεί η σκέψη να κυκλοφορήσει non paper» κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβερνητικοί κύκλοι διαψεύδουν δημοσιεύματα για «διαγραφή Ζωής και Γιάνη»"

Σαπέν: «Καταστροφή για την Ελλάδα και πρόβλημα για την Ευρωζώνη ένα Grexit»

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν ευχήθηκε σήμερα από τη Λισαβόνα να υπάρξει μια "γρήγορη συμφωνία" για το ελληνικό χρέος, εκτιμώντας ότι μια έξοδος της Αθήνας από το ευρώ θα ήταν "καταστροφή για την Ελλάδα" και ταυτοχρόνως "πρόβλημα για την ευρωζώνη".

Σημειώνεται ότι σε παρέμβασή της χθες η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι "δεν θα πρέπει να υπάρξει μια γρήγορη και πρόχειρη λύση για την Ελλάδα".

Από την Πορτογαλία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει "γρήγορα" μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Η συμφωνία αυτή θα πρέπει "να ολοκληρώνει το προηγούμενο πρόγραμμα αλλά επίσης και να προετοιμάζει τη συνέχεια δεδομένου ότι η Ελλάδα θα παραμείνει, σε κάθε περίπτωση, μια ευπρόσβλητη χώρα", είπε.

"Θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη", πρόσθεσε ο Σαπέν μετά τη συνάντηση που είχε με την ομόλογό του της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε. Θα ήταν επίσης "ένα πρόβλημα για την ευρωζώνη, ακόμη κι αν σήμερα είμαστε πολύ πιο ισχυροποιημένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια", συνέχισε.

"Η ευρωζώνη δεν φτιάχτηκε για να περισταλεί αλλά για να επεκταθεί. Μέσα σε έξι μήνες άλλαξαν πολλά πράγματα, προς το καλύτερο. Η Ευρώπη πάει καλύτερα, πολλές από τις χώρες μας πάνε καλύτερα, η Γαλλία τα πάει πολύ καλύτερα", είπε.

"Η Πορτογαλία κατέβαλε πολλές προσπάθειες" οι οποίες της επέτρεψαν "να βγει από το πρόγραμμα και να απευθύνεται πλέον απευθείας στις αγορές", σχολίασε επίσης ο Γάλλος υπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι "η Ελλάδα θα έχει κάποιες δυσκολίες να το κάνει αμέσως".

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαπέν: «Καταστροφή για την Ελλάδα και πρόβλημα για την Ευρωζώνη ένα Grexit»"

Το σχόλιο του Ανδρέα Λοβέρδου για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως αναφέρει: Άκουσα τον Π/Θ.Θεωρία του εσωτερικού εχθρού πάλι.Τα κλασσικά μιας τάχα αριστεράς σε έναν κόσμο που κινείται αλλού.Και ψεύδη ανερυθρίαστα


Διαβάστε Περισσότερα » "Το σχόλιο του Ανδρέα Λοβέρδου για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα"

Αντιεξουσιαστές έκαψαν (ξανά) τρόλεϊ και ταμπουρώθηκαν στο Πολυτεχνείο

Επεισόδια το Σάββατο στο Πολυτεχνείο, με ομάδα περίπου 50 αντιεξουσιαστών.

Στην αρχή, οι άγνωστοι έστησαν οδόφραγμα στην Πατησίων, χρησιμοποιώντας κάδο απορριμμάτων, στη συνέχεια σταμάτησαν το εν κινήσει τρόλεϊ, κατέβασαν τους επιβάτες του και μετά το πυρπόλησαν.

Αμέσως μετά η ομάδα ατόμων διέφυγε από την Τοσίτσα μέσα στο Πολυτεχνείο, από όπου πέταξαν μολότοφ και πέτρες προς τις δυνάμεις της αστυνομίας που έφτασαν στο σημείο.

Η πυροσβεστική έφτασε άμεσα στο σημείο και περιόρισε τη φωτιά στο τρόλεϊ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιεξουσιαστές έκαψαν (ξανά) τρόλεϊ και ταμπουρώθηκαν στο Πολυτεχνείο"

ΠΑΣΟΚ: Ο Τσίπρας κατασκευάζει εχθρούς

«Μετά τα αμήχανα χαμόγελα, τους χαριεντισμούς και τα γλειψίματα στην κ. Μέρκελ που ανέδειξαν στη Ρίγα το αδιέξοδο της δήθεν εξωτερικής διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσίπρας πήγε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του για να πει ότι το κρίσιμο για αυτόν δεν είναι το συμφέρον της χώρας, αλλά ο έλεγχος των εσωκομματικών του συσχετισμών και η νομή της εξουσίας» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ελληνικός λαός, που αγωνιά για την πορεία της χώρας, δεν έμαθε σήμερα τίποτα υπεύθυνο και συγκεκριμένο από τον κ. Τσίπρα που αδυνατεί να αρθεί στο ύψος της ευθύνης του αξιώματός του» υπογραμμίζει και συμπληρώνει:

«Τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες; Θα υπάρξει ή όχι συμφωνία; Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ, με το ασφαλιστικό, με τις τράπεζες, με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας πριν και κυρίως μετά την 30η Ιουνίου, με το μνημόνιο τρία; Καμία συγκεκριμένη και υπεύθυνη απάντηση δεν έδωσε σήμερα ο κ. Τσίπρας.

Αρνούμενος ρητορικά νέα υφεσιακά μέτρα, οδήγησε τους τελευταίους τέσσερις μήνες τη χώρα πίσω στην ύφεση. Διεκδικώντας ρητορικά μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, οδήγησε τη χώρα πίσω στα πρωτογενή ελλείμματα.

Ευρισκόμενος ο κ. Τσίπρας σε απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο, αντί να ζητήσει εθνική συστράτευση, αφηγείται και πάλι δήθεν συνωμοσίες, κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς και αντί να αναλάβει θεσμικές πρωτοβουλίες απευθύνει ώμους εκβιασμούς στα ΜΜΕ, κυρίως στους εργαζόμενους σε αυτά. Όχι στο όνομα της πολυφωνίας και της διαφάνειας, αλλά συγκεκριμένων συμφερόντων με τα οποία εφάπτεται και τα οποία αναμένουν την μετεκλογική ανταπόδοση.

Τέλος, ενώ θεμελιώδης υποχρέωσή του είναι να ζητήσει την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Eurogroup του 2012 για περαιτέρω παραμετρικές αλλαγές στο δημόσιο χρέος, αλλαγές που είναι παρακολούθημα και συνέχεια του PSI, επανέλαβε τις χυδαίες συκοφαντίες του κατά του PSI, δηλαδή κατά του μεγαλύτερου κουρέματος χρέους στη διεθνή οικονομική ιστορία που συνοδεύεται και από τη ριζικότερη αναδιάρθρωση χρέους που έγινε ποτέ.

Όταν ο κ. Τσίπρας κουρέψει έστω ένα ευρώ από το δημόσιο χρέος, θα αποκτήσει δικαίωμα να ασκεί κριτική. Έως τότε, ας σεβαστεί αυτό που έγινε και είναι η βάση της εθνικής επιχειρηματολογίας για πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές.

Αν δεν του αρέσει η υπεύθυνη αυτή γραμμή, ας εμπιστευθεί την υπόθεση του χρέους στην επιτροπή της κ. Κωνσταντοπούλου. Ας διαλέξει επιτέλους. Και να θυμάται ότι θα απολογηθεί για την επιλογή του».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: Ο Τσίπρας κατασκευάζει εχθρούς"

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας καλοπιάνει τους δικούς του για όσα έρχονται

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ με αφορμή την ομιλία του στον ΣΥΡΙΖΑ: «Μιλάει ακόμα για διαπραγμάτευση, χαρά στο κουράγιο του! Κατά τα άλλα προσπαθεί να καλοπιάσει τους δικούς του εν όψει των όσων έρχονται» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κ.Καραγκούνης.

Η σύντομη ανακοίνωση του εκπρόσωπου της ΝΔ: «Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις πρώτες 100 ημέρες στην κυβέρνηση, αλλά δεν είπε ούτε μια κουβέντα για τα τόσα ψέματα που τώρα πια αποκαλύφθηκαν. Μιλάει ακόμα για διαπραγμάτευση, χαρά στο κουράγιο του!

» Κατά τα άλλα προσπαθεί να καλοπιάσει τους δικούς του εν όψει των όσων έρχονται.»

in
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας καλοπιάνει τους δικούς του για όσα έρχονται"

Ποτάμι: Ο πρωθυπουργός πήγε να απολογηθεί στις συνιστώσες του

Την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας μετά την επιστροφή του από τη Ρίγα, αντί να ενημερώσει τη Βουλή έσπευσε να απολογηθεί στις συνιστώσες του, εκφράζει το Ποτάμι.

«Μίλησε για συμφωνία εντός των ημερών. Δεν εξήγησε όμως ποια θα είναι αυτή η συμφωνία. Αρκέστηκε σε γενικόλογες αναφορές, σε επανάληψη κενών συνθημάτων και σε ευχολόγια» αναφέρει το κίνημα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά η πρώτη κίνηση του πρωθυπουργού μετά την επιστροφή του από ιδιαίτερα κρίσιμες συνομιλίες για το μέλλον της χώρας δεν είναι να ενημερώσει τη Βουλή, τα πολιτικά κόμματα,τον ελληνικό λαό αλλά να απολογηθεί στις συνιστώσες του κόμματός του.

» Όλη η κοινωνία περιμένει μια απάντηση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις δικές του διαδικασίες. Εκεί λοιπόν προσέτρεξε ο κ. Τσίπρας να δώσει λόγο για τις κινήσεις και τις επιλογές του. Από την ομιλία του είναι σαφές ότι η μεγαλύτερη έγνοια του είναι οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του κόμματος του και πώς θα διαπραγματευθεί με την εσωκομματική αντιπολίτευση.

» Ο κ. Τσίπρας μίλησε για συμφωνία εντός των ημερών. Δεν εξήγησε όμως ποια θα είναι αυτή η συμφωνία. Αρκέστηκε σε γενικόλογες αναφορές, σε επανάληψη κενών συνθημάτων και σε ευχολόγια.

» Το μόνο σαφές ήταν ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του 'εδώ και τώρα' μετατέθηκαν κι επισήμως σε ορίζοντα τετραετίας.»

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Ο πρωθυπουργός πήγε να απολογηθεί στις συνιστώσες του"

Κουτσούμπας: Σε λάθος κατεύθυνση η ρήξη που λένε ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ

Τις τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για ρήξη σχολίασε ο γγ του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση.

«Η λογική αυτών των στελεχών είναι η άλλη όψη του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος. Με άλλα μέτρα και από άλλους δρόμους πάλι θα υποφέρει ο λαός. Είναι διαφορετική -μέρα με τη νύχτα- αυτή που λέει το ΚΚΕ» τόνισε ο Δ.Κουτσούμπας.

Αναφερόμενος στην πρόταση του κόμματός του, είπε: «Εμείς λέμε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους, αλλά όμως την ίδια στιγμή, κοινωνικοποίηση του πλούτου που παράγει ο λαός μας, μονομερή διαγραφή του χρέους.

» Γιατί πρόκειται για ένα χρέος που δεν το δημιούργησε ο λαός, αλλά το δημιούργησε η πλουτοκρατία του τόπου και αυτή πρέπει να το πληρώσει, αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, ισότιμες επωφελείς σχέσεις με άλλες χώρες του κόσμου για επωφελείς συμφωνίες, και βεβαίως εργατική λαϊκή εξουσία, με το λαό πραγματικά στην εξουσία, και όχι στην εξουσία να βρίσκονται πάλι αυτοί που ματώνουν το λαό τόσα χρόνια.»

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουτσούμπας: Σε λάθος κατεύθυνση η ρήξη που λένε ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ"

Τρίτος νεκρός από το δυστύχημα στα διυλιστήρια

Μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων από το τραγικό δυστύχημα που συνέβη στις 8 Μαΐου στα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Την τελευταία του πνοή άφησε το Σάββατο ο 27χρονος Αντώνης Αβράμπου, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο σε πολύ σοβαρά εγκαύματα.

Τα θερμά του συλληπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Απόστολος Αλεξόπουλος, συγκλονισμένοι από την αναγγελία του θανάτου και τρίτου εργαζόμενου, του Αντώνη Αβράμπου, ηλικίας 27 ετών, εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος που συνέβη στις 8 Μαΐου 2015 στα ΕΛΠΕ, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Παράλληλα, δηλώνουν τη βούληση του υπουργείου και της κυβέρνησης να στηρίξουν την οικογένειά του με όλα τα δυνατά μέσα που διαθέτουν, όπως άλλωστε έχει δηλώσει ότι θα κάνει και η νέα Διοίκηση των ΕΛΠΕ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

«Ο Π. Λαφαζάνης και ο Α. Αλεξόπουλος τονίζουν ότι η νέα τραγική εξέλιξη με το θάνατο και τρίτου εργαζόμενου, του Αντώνη Αβράμπου, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει σε βάθος και χωρίς κανένα συμβιβασμό και συγκάλυψη η διαλεύκανση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος και να αποδοθεί με παραδειγματικό τρόπο και χωρίς εξισορροπήσεις, άμεσες ή έμμεσες, η τιμωρία όσων έχουν την ευθύνη για την τραγωδία», τονίζεται.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίτος νεκρός από το δυστύχημα στα διυλιστήρια"

Ομιλία Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Στη σημερινή του ομιλία, ο Αλέξης Τσίπρας ο πρωθυπουργός μιλάει τόσο για το ιστορικό των διαπραγματεύσεων, όσο και για τις τελευταίες εξελίξεις από τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα και τις συναντήσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει την ανάγκη ενότητας στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς και την αξία της συλλογικότητας στην πολιτική δράση.


Διαβάστε Περισσότερα » "Ομιλία Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ (ΒΙΝΤΕΟ)"

Στρατούλης: Ζητήθηκε εγγράφως από τους οργανισμούς να πουν ποσά χρήματα έχουν στις τράπεζες.

Η κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει σε ποιες τράπεζες και πόσα είναι τα διαθέσιμα των ταμείων, δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, αποκαλύπτοντας ότι ζητήθηκε εγγράφως από τους οργανισμούς να πουν ποσά χρήματα έχουν στις τράπεζες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μιλώντας στο Mega εξήγησε και για ποιο λόγο εστάλη έγγραφο με το οποίο ζητείται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία να ενημερώσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, που βρίσκονται σε εμπορικές τράπεζες και με ποιο επιτόκιο έχουν κατατεθεί.

Όπως τόνισε στόχος δεν είναι να πιεστούν οι διοικήσεις των Ταμείων να μεταφέρουν τα διαθέσιμα αυτά στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ αλλά να γνωρίζει το υπουργείο ποια ποσά υπάρχουν και με ποιους όρους και διαγωνισμούς έγιναν οι καταθέσεις αυτές.

«Επειδή μας είπαν ότι αυτά τα χρήματα είναι με 0,3% σε τράπεζα, με 0,5% , με 0,9% και ο,τι το μεγαλύτερο επιτόκιο είναι στο 2,45% δηλαδή μικρότερο από το 2,7% που δίνει το Δημόσιο και η ΤτΕ ο γγ του υπουργείου ήταν υποχρεωμένος να ζητήσει τα ρευστά διαθέσιμα και που τα έχουν κι αν έχουν δοθεί με διαγωνισμό ή όχι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατούλης.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι τα διαθέσιμα των ταμείων σε εμπορικές τράπεζες ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατούλης: Ζητήθηκε εγγράφως από τους οργανισμούς να πουν ποσά χρήματα έχουν στις τράπεζες."

Μάριο Ντράγκι: Λιγότερα λόγια, περισσότερες μεταρρυθμίσεις

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κάλεσε σήμερα τις χώρες της Ευρωζώνης να ενωθούν στον αγώνα για τη μεταρρύθμιση των οικονομιών της νομισματικής ένωσης, υποστηρίζοντας ότι «η κοινή κυριαρχία αποτελεί μια ευκαιρία και όχι μια απειλή».

Ο Ιταλός τραπεζίτης πιέζει τις κυβερνήσεις να μη σπαταλήσουν τον χρόνο που τους αγοράζει η ΕΚΤ τυπώνοντας χρήμα. Η σημερινή έκκληση του προς τις υπερχρεωμένες χώρες ήρθε μία ημέρα αφότου προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα λόγω της υψηλής ανεργίας και των λιγοστών επενδύσεων.

Στο μήνυμά του που διαβάστηκε στους συμμετέχοντες σ’ ένα συνέδριο στη Ρώμη, ο Ντράγκι σημείωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να δράσουν γρήγορα με βάση τις συστάσεις που έχει κάνει η ΕΚΤ, ώστε να ολοκληρώσουν την οικονομική και νομισματική ένωση. «Η παρούσα κατάσταση στη ζώνη του ευρώ καταδεικνύει ότι η καθυστέρηση αυτή θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη» πρόσθεσε, σύμφωνα με το κείμενο του μηνύματος που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ΕΚΤ. Στο ίδιο κείμενο παραδέχτηκε πάντως ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, για παράδειγμα στο ζήτημα της τραπεζικής ένωσης.

Ο Ντράγκι ζήτησε επίσης πιο αυστηρή και πιο διαφανή τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων ώστε να κλείσουν τα χάσματα που παρατηρούνται μεταξύ των χωρών - μελών όσον αφορά την απασχόληση, την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Όπως είπε, οι χώρες θα πρέπει να τηρούν κοινούς κανόνες όταν εφαρμόζουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά να ακολουθούν και μια προσέγγιση που να αφορά συγκεκριμένα την περίπτωση κάθε χώρας ξεχωριστά στο πλαίσιο μιας διαδικασίας «σύγκλισης της ικανότητας των οικονομιών μας να ανθίστανται στα σοκ και να αναπτύσσονται μαζί».

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιλήφθηκαν μόνο αφότου ξέσπασε η κρίση χρέους ότι το κυρίαρχο δικαίωμά τους να επιλέγουν τη δική τους οικονομική πολιτική θα περιοριζόταν εντός της νομισματικής ένωσης, παρατήρησε ο Ντράγκι. Όμως η δουλειά για τη διασφάλιση της μακροχρόνιας σταθερότητας σημαίνει το μοίρασμα του ελέγχου, πρόσθεσε. «Αυτό που μπορεί να μοιάζει με απειλή είναι στην πραγματικότητα μια ευκαιρία» υποστήριξε επίσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάριο Ντράγκι: Λιγότερα λόγια, περισσότερες μεταρρυθμίσεις"

Λαφαζάνης: Χαρίλαε, η σοσιαλιστική Ελλάδα που οραματίστηκες ίσως είναι κοντά

Άρθρο του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για την επέτειο των 10 ετών από το θάνατο του «Καπετάν Γιώτη»

«Χαρίλαε, ψηλά στο λόφο του Αη Λια, στο Παλιοζογλώπι, που αναπαύεσαι, έχεις διαλέξει καλή θέα για να αγναντεύεις και να περιμένεις να δεις τη λεύτερη, ανεξάρτητη και σοσιαλιστική Ελλάδα που οραματίστηκες μέσα από τα βάθη της καρδιάς σου. Ίσως να μην περιμένεις για πολύ!»

Με αυτή τη φράση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και απευθυνόμενος στον Χαρίλαο Φλωράκη, δέκα χρόνια μετά το θάνατο του, κλείνει το άρθρο του σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών για την επέτειο των 10 ετών από το θάνατο του “Καπετάν Γιώτη”.




Το άρθρο έχει ως εξής:

«Ο Χαρίλαος είχε ένα μεγάλο σπάνιο χάρισμα που τον κρατάει ζωντανό ανάμεσα μας. Μαγνήτιζε. Όσοι τον γνώριζαν, έστω και για λίγη ώρα, δεν τον ξεχνούσαν ποτέ. Η φυσιογνωμία του στριφογυρίζει πάντα, βαθιά χαραγμένη, στη μνήμη τους.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης δεν ήταν ένας από τους πολλούς κομμουνιστές ηγέτες της χώρας μας. Ξεχώριζε. Ήταν αυτός που κράτησε όρθιο και μεγάλο το ΚΚΕ στη μεταπολίτευση. Υπήρξε, όμως, ξεχωριστός κομμουνιστής, γιατί ταυτόχρονα ήταν βαθύτατα λαϊκός άνθρωπος και ακατάβλητος πατριώτης.

Ο Χαρίλαος είχε πάνω του κάτι το μοναδικό. Κουβαλούσε κάτι από μια πανάρχαια ελληνική κληρονομιά και ειδικότερα την κληρονομιά των μεγάλων πολέμαρχων και καπεταναίων του ’21, που βρήκαν τη δημιουργική συνέχεια τους στην Εθνική Αντίσταση. Κουβαλούσε κάτι από το ένστικτο τους, την απλότητα και το λαϊκό παροιμιώδη αφτιασίδωτο λόγο τους, τη λεβεντιά και τη ντομπροσύνη τους, τα βαθιά φυσικά ηγετικά τους χαρίσματα.

Χαρίλαε, ψηλά στο λόφο του Αη Λια, στο Παλιοζογλώπι, που αναπαύεσαι, έχεις διαλέξει καλή θέα για να αγναντεύεις και να περιμένεις να δεις τη λεύτερη, ανεξάρτητη και σοσιαλιστική Ελλάδα που οραματίστηκες μέσα από τα βάθη της καρδιάς σου. Ίσως να μην περιμένεις για πολύ!».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Χαρίλαε, η σοσιαλιστική Ελλάδα που οραματίστηκες ίσως είναι κοντά"

Κατρούγκαλος: Μη αποδεκτό τελεσίγραφο σημαίνει ρήξη

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία εμφανίστηκε στον Real FM ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι εάν υπάρξει πρόταση ή τελεσίγραφο μη αποδεκτό από την Ελλάδα, τοτε η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει. Πάντως, ισχυρίστηκε ότι «η πολιτική διαπραγμάτευση είναι αυτή που δίνει τον τόνο και στην τεχνική διαπραγμάτευση».

«Είμαστε στο τελευταίο χιλιόμετρο ενός μαραθώνιου που σημαίνει ότι πηγαίνουμε σε μία συμφωνία η οποία θα έχει χαρακτηριστικά αξιοπρεπούς συμφωνίας αλλιώς δεν θα την υπογράψουμε», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Οι υπεύθυνοι πολιτικοί τύπου Μέρκελ, Γιούνκερ ξέρουν ότι η πολιτική συμφωνία πρέπει να υπάρξει γιατί η αποτυχία είναι αποσταθεροποιητική από το σύνολο της Ευρωζώνης. Ξέρουν επίσης ότι εμείς πράγματι δεν αποκλείουμε τη ρήξη αν βρεθούμε μπροστά σε ένα τελεσίγραφο που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε. Αυτό οδηγεί σε συμφωνία τίμια ακριβώς γιατί ούτε εκείνοι θέλουν να πάρουν την ευθύνη της αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης», επεσήμανε.

«Και εμείς θέλουμε να κάνουμε υποχωρήσεις, αλλά οι υποχωρήσεις αυτές να έχουν χαρακτήρα ενός τίμιου συμβιβασμού. Κακά τα ψέματα, όταν μιλάμε για έναν συμβιβασμό θα έχει και επώδυνα χαρακτηριστικά. Εμείς δεν θέλουμε έναν συμβιβασμό που να ανατρέπει το βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής μας», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Μη αποδεκτό τελεσίγραφο σημαίνει ρήξη"

Κύπρος: Συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας

«Η Ελλάδα δεν προκειται να καταβάλει τη δόση με δικά της χρήματα, καθώς διαθέτει λεφτά για τις ανάγκες του κράτους, δηλαδή μισθούς, συντάξεις, υγεία κ.λπ., και δεν της περισσεύουν» γράφει η εφημερίδα Αυγή στο κεντρικό φύλλο του Σαββάτου.

Με τίτλο «Κουκιά μετρημένα» η εφημερίδα γράφει ότι «τα ψέματα τελείωσαν» και στέλνει μήνυμα: «Οι δανειστές γνωρίζουν ότι την 6η Ιουνίου, από την οποία μας χωρίζουν δύο εβδομάδες, η Ελλάδα δεν πρόκειται να καταβάλει τη δόση με δικά της χρήματα».

Καλεί, μάλιστα, την κυβέρνηση και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ «να διατηρήσουν τη μέγιστη δυνατή εγρήγορση και να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο».

Ολόκληρο το άρθρο της Αυγής έχει ως εξής

Κουκιά μετρημένα

Η διαπραγμάτευση διαρκεί ήδη σχεδόν τέσσερις μήνες. Σε αυτό το διάστημα οι δανειστές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους τήρησαν τακτική παρελκυστική, αποσκοπώντας να κάμψουν την Ελλάδα διά της πιστωτικής ασφυξίας. Αυτό δεν επετεύχθη, παρά το γεγονός ότι κόστισε στη χώρα τουλάχιστον 6 δισ. τα οποία κατευθύνθηκαν στο χρέος και ακόμα περισσότερα που λόγω φόβου αποσύρθηκαν από την εσωτερική αγορά. Η κυβέρνηση, σταθερή στις κόκκινες γραμμές όχι του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά, αλλά της χώρας, αρνήθηκε να συνομολογήσει τη συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής των προκατόχων της.

Τώρα πλέον τα ψέματα τέλειωσαν. Οι δανειστές γνωρίζουν ότι την 6η Ιουνίου, από την οποία μας χωρίζουν δύο εβδομάδες, η Ελλάδα δεν πρόκειται να καταβάλει τη δόση με δικά της χρήματα, καθώς διαθέτει λεφτά για τις ανάγκες του κράτους, δηλαδή μισθούς, συντάξεις, υγεία κ.λπ., και δεν της περισσεύουν. Κουκιά μετρημένα.

Κάτι ανάλογο έγινε και στην προηγούμενη δόση, με τους δανειστές να ανακαλύπτουν αίφνης τη δυνατότητα "ανακύκλωσης" των χρημάτων του ΔΝΤ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αυτό που φαίνεται πως επιδιώκουν οι δανειστές παραμένει η κάμψη της κυβέρνησης, με δεύτερη προσωρινή εναλλακτική την καταβολή δόσεων μόνον για τις δόσεις του καλοκαιριού, καθώς καταλαβαίνουν το αυξημένο και ταυτόχρονα απροσδιόριστο ρίσκο που ενέχει η μη καταβολή για όλες τις πλευρές.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, δεν θέλει να ξαναμπεί η χώρα στο μαρτύριο της σταγόνας και διεκδικεί συμφωνία απαλλαγής από το Μνημόνιο και ανάπτυξης με κατάλληλη διευθέτηση του χρέους.

Το νέο στοιχείο είναι ότι τώρα πλέον φαίνεται καθαρά πως το στρατόπεδο των δανειστών δεν είναι ενιαίο, αφού όσο οι κομβικές ημερομηνίες πλησιάζουν, οι μπλόφες και τα προπετάσματα καπνού δεν μετράνε πια.

Οι λίγες επόμενες μέρες λοιπόν είναι οι πιο κρίσιμες. Η κυβέρνηση και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διατηρήσουν τη μέγιστη δυνατή εγρήγορση και να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας"

Κύπρος: Συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας

Στη μέση της νεκρής ζώνης στη παλιά Λευκωσία υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. 

Οι δύο άνδρες, συνοδευόμενοι από πλήθος κόσμου, πέρασαν στην κατεχόμενη πλευρά της Λευκωσίας, για να περπατήσουν μαζί μέχρι το Μπουγιούκ Χαν (Μεγάλο Χάνι).

Νίκος Αναστασιάδης Μουσταφά Ακιντζί πέρασαν στη συνέχεια το οδόφραγμα, συνοδευόμενοι από πλήθος κόσμου και κανένας πολίτης δεν έδειξε ταυτότητα. Ακολούθησε βόλτα στην αγορά της κατεχόμενης πλευράς της οδού Λήδρας, ενώ κάθισαν στο Μπουγιούκ Χαν (Μεγάλο Χάνι) για να πιουν τον καφέ τους.




Οι δύο άνδρες πέρασαν πριν από λίγο από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές συνοδευόμενοι από πλήθος ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων που τους κάλεσαν να εργαστούν για την ειρήνη και τη λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Αναστασιάδης έδωσε στον κ. Ακιντζί ένα κλαδί ελιάς και ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter μια φωτογραφία του ίδιου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αναφέροντας «μαζί διαμορφώνουμε το μέλλον».



Με τη σημερινή τους συνάντηση, οι δύο ηγέτες θέλουν να εγκαινιάσουν μια συνεχή προσωπική επαφή μεταξύ τους αλλά και με τον κυπριακό λαό. Παρόμοιες συναντήσεις προγραμματίζονται αρκετές στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας που έχει αρχίσει.





protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας"

Φορολογικές δηλώσεις 2015: Οι φοροαπαλλαγές και οι αποδείξεις

Όσο αφορά τις αποδείξεις σχετικά με την δήλωση τους στις φορολογικές δηλώσεις 2015, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα πρέπει να έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ. Αν για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος έχει 6.000 ευρώ από σύνταξη και 3.600 ευρώ (300 Χ 12), από ενοίκια οι αποδείξεις που θα πρέπει να δηλώσει είναι 600 ευρώ (6.000 Χ 10%).

Αν έχουν συλλέξει περισσότερες αποδείξεις δεν έχουν κανένα όφελος.

Αντίθετα, αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς. Για παράδειγμα, για εισόδημα 40.000 ευρώ απαιτούνται 4.000 αποδείξεις.

Αν ο φορολογούμενος καταθέσει 2.000 αποδείξεις, δηλαδή 2.000 λιγότερες, τότε πέρα από τον φόρο που θα πληρώσει, θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 2.000 Χ 22% = 440 ευρώ επιπλέον.

Φοροαπαλλαγές

Οι φορολογούμενοι ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος δικαιούνται:

α) Τη μείωση φόρου κατά 200 ευρώ λόγω αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

β) Τη μείωση φόρου για ιατρικές δαπάνες, εφόσον οι ίδιοι ή και τα εξαρτώμενα μέλη τους έχουν δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, είτε στην ημεδαπή, είτε στην αλλοδαπή και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου. Στην έννοια των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης περιλαμβάνονται:

* Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε γιατρούς και ιατρικά κέντρα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και θεραπείες.

* Τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, ιδιωτικές κλινικές και οι δαπάνες που καταβάλλονται για τη διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών, όπως π.χ. συνδρομές σε επιχειρήσεις που παρέχουν διαρκή ιατρική κάλυψη.

* Έξοδα για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη γενικά.

* Αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσηλευτές για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κατ' οίκον.

* Η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών σώματος με τεχνητά μέλη και η δαπάνη αγοράς και τοποθέτησης οργάνων όπως, ακουστικά βαρηκοΐας, γυαλιά οράσεως, βηματοδότες κ.λπ.

* Έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης καθώς και δαπάνη για δίδακτρα ή τροφεία σε ειδικές για την πάθησή τους Σχολές, Ιδρύματα ή Οργανισμούς, τέκνων με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 40%, εφόσον το ετήσιο εισόδημα των τέκνων αυτών δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ.

* Ποσό ίσο με το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων.

Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μειώνουν τον φόρο του έτους στο οποίο καταβλήθηκαν, έστω και αν οι υπηρεσίες παρασχέθηκαν το προηγούμενο έτος.

Σε περίπτωση που οι δαπάνες αυτές καταβάλλονται από τον ίδιο τον φορολογούμενο, όμως τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στον εργοδότη ή σε ασφαλιστικό ταμείο ή σε ασφαλιστική επιχείρηση για την κάλυψη από αυτούς μέρους του ποσού της δαπάνης, για την απόδειξη του υπολοίπου ποσού της δαπάνης απαιτείται σχετική βεβαίωση του εργοδότη ή ασφαλιστικού ταμείου ή ασφαλιστικής επιχείρησης.

γ) Τη μείωση φόρου για δωρεές προς συγκεκριμένους φορείς, δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, εφόσον οι δωρεές αυτές υπερβαίνουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους τα 100 ευρώ.

Για τη μείωση του φόρου φυσικού προσώπου λαμβάνεται υπόψη και η αξία των ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων αυτοκινήτων που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα Κρατικά και Δημοτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα και τα Νοσοκομεία που αποτελούν Ν.Π.Ι.Δ. και επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογικές δηλώσεις 2015: Οι φοροαπαλλαγές και οι αποδείξεις"

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ την επιβολή φόρου στις καταθέσεις

Το Υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» για αύξηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και για επιβολή φόρου στις καταθέσεις.

Τέτοια δημοσιεύματα δεν είναι προς την κατεύθυνση της έγκυρης ενημέρωσης των αναγνωστών, υπογραμμίζει το υπουργείο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ την επιβολή φόρου στις καταθέσεις"

Κορίνα Κρέτσου: 20 δισ. ευρώ την επόμενη επταετία στην Ελλάδα

«Η παρουσία μου εδώ, αποτελεί σημάδι αλληλεγγύης και δείγμα υποστήριξης στην Ελλάδα» Τα παραπάνω τόνισε από την Κοιλάδα του Αχελώου που επισκέφτηκε, την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου αρμόδια για τις Περιφερειακές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την επίσκεψη στην ιστορική Μονή Σέλστου αλλά και στα απομεινάρια της γέφυρας του Κοράκου, ολοκλήρωσε την περιοδεία της στην περιοχή. Η Επίτροπος αφού προσκύνησε στην Ιερά Μονή τόνισε: «Αυτά τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία μπορούν να περάσουν ως στοιχεία του δικτύου του θρησκευτικού τουρισμού της Ελλάδας».

Λίγο πριν αναχωρήσει εμφανίστηκε ενθουσιασμένη για την επίσκεψη σε μία από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης αλλά πλούσια σε φυσική ομορφιά και πολιτιστική κληρονομιά. Σε δηλώσεις υπογράμμισε: «Η περιφερειακή πολιτική, δεν είναι σε θέση να προσφέρει λύσεις στο βραχυπρόθεσμο πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας , αλλά τα 20 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν την επόμενη 7ετία στο πλαίσιο της Περιφερειακής πολιτικής, θα αποτελέσουν ένα υπόβαθρο που θα σηματοδοτήσει τη στέρεη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Από εδώ, μία από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα του τοπικού πληθυσμού και παράλληλα να κάνουμε ό,τι μπορούμε να αναδειχθεί αυτό το τόσο όμορφο τοπίο.

Η κυρία Κρέτσου ήταν η κεντρική ομιλήτρια στην ημερίδα με θέμα: «Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μαΐου στην Κοιλάδα του Αχελώου, στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Εκτός από την Επίτροπο παρεμβάσεις έκαναν οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνηςκαι Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννηςκαι το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσσος Χανιώτης.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι Δήμαρχοι της περιοχής:Απόστολος Κοιμήσης, Αμφιλοχίας, Περικλής Μίγδος, Γ. Καραϊσκάκη και Θεόδωρος Μπαμπαλής, Αγράφων.

Η ημερίδα ήταν διακαναλική και έγινε διεξοδική συζήτηση για την πολιτική Συνοχής και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης και για το νέο προσανατολισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και τις προκλήσεις και ευκαιρίες για την Ελληνική Γεωργία.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Αντώνης Αλαφογιώργος. Στην ομιλία της η Επίτροπος τόνισε ότι η οικονομική κρίση πλήττει την Ελλάδα και πρέπει να ενισχύσουμε την έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Η κυρία Κρέτσου, απευθυνόμενη προς τους Περιφερειάρχες , τους ενεθάρρυνε, να υποβάλουν και οι ίδιοι προγράμματα με καινοτόμες ιδέες ,με ανταγωνιστικό προσανατολισμό, που θα ανοίγουν θέσεις εργασίας κυρίως για τους νέους. Μεταξύ άλλων, επισήμανε πως η παρουσία της στην περιοχή, η συνάντηση με τον κόσμο και τους αυτοδιοικητικούς, είναι για να εξεταστούν οι δυνατότητες να αναστραφεί η «διαρροή» των νέων προς το εξωτερικό.

Η Επίτροπος, είπε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης από το Ταμείο Αλληλεγγύης των περιοχών, όπως ο Έβρος και η Κεντρική Ελλάδα, οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες. Όταν ανάμεσα στο ακροατήριο η Επίτροπος είδε ένα ιερέα είπε: «Βλέπω και τον ιερέα, είμαστε ορθόδοξοι και πρέπει να παλέψουμε, για τα δικαιώματα του πολιτισμού».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Α. Κατσιφάρας, επισήμανε πως η ημερίδα, αποτελεί άμεση επικοινωνία με τους πολίτες της ξεχασμένης περιοχής του ορεινού όγκου και παράλληλα μήνυμα προς την Ευρώπη που έχει τον κεντρικό σχεδιασμό αλλά και τους θεσμούς. « Έχουμε εργαλεία και σχεδιασμό θέλουμε την ευρωπαϊκή στήριξη και να ξεφύγουμε από τις παθογένειες για να ν δοθεί ένα τέλος στο τοίχος της μιζέριας και του αδιεξόδου» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας ,ο εναλλακτικός τουρισμός με πρόσθετα κίνητρα..

Ο Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε πως το ζητούμενο είναι η «ορεινή πολιτική», καθώς οι δυσκολίες των ανθρώπων που ζουν στα βουνά, στα ορεινά της χώρας είναι πολύ μεγάλες. Στις ορεινές περιοχές μας είπε, ο κ. Μπαοκογιάννης , νιώθουμε απομόνωση ,ερήμωση και βιώνουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης . « Όταν η Αθήνα παθαίνει κρύωμα, εμείς πνευμονία» ανέφερε χαρακτηριστικά και διατύπωσε το αίτημα , για την αξιοποίηση του τεράστιο αποθεματικού της περιοχής μέσα από τις υποδομές και ενίσχυση ης επιχειρηματικότητας.


Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Α. Καχριμάνης υπογράμισε πως καθημερινά οι Περιφέρειες δίνουν «την μάχη της ουσίας» ενώ τόνισε πως η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί, εάν δοθούν κίνητρα στον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση, αλλά και για τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Ο Τάσος Χανιώτης στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στις ευκαιρίες από τη Κοινή Γεωργική Πολιτική για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελληνική γεωργία στα πλαίσια των γεωργικών εφαρμογών τονίζοντας τα παρακάτω:

"Το 2013 η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) ΚΓΠ γνώρισε μια σημαντική μεταρρύθμιση, της οποίας πρωταρχικός στόχος ήταν να ανταποκριθεί η ΚΓΠ στις εξελισσόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας, προσαρμόζοντας τους μηχανισμούς της προκειμένου να επιτευχθούν τρεις μακροπρόθεσμοι στόχοι πολιτικής: βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και δράσεις για την κλιματική αλλαγή, και ισόρροπη εδαφική ανάπτυξη.

Το 2015 είναι η πρώτη χρονιά που η μεταρρυθμισμένη ΚΓΠ θα περάσει το πρώτο της τεστ. Θα πρέπει να πείσει, εκ νέου, ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις παραγωγών, καταναλωτών και φορολογουμένων σε συνθήκες νέων μακροοικονομικών προκλήσεων, αλλά και να εκμεταλλευτεί συνάμα και σημαντικές νέες ευκαιρίες.

Η πρόκληση είναι κοινή για την ελληνική και την ευρωπαϊκή γεωργία, και αναδείχθηκε έντονα από το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν η γεωργία της ΕΕ βρέθηκε αντιμέτωπη με την παράλληλη μείωση των τιμών πετρελαίου και εμπορευμάτων, και με το ρωσικό εμπάργκο. Στην Ελλάδα, λίγοι τομείς ανέδειξαν εν μέσω κρίσης τόσο έντονα τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης (παρ' όλες τις σημαντικές αδυναμίες και στρεβλώσεις του) όσο ο γεωργικός τομέας.

Οι ευκαιρίες ανάδειξης της ελληνικής γεωργίας στηρίζονται στις νέες τάσεις διατροφής σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο και στην κοινοτική νομοθεσία, που περιέχει σειρά θετικών μέτρων, από τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών ως τη στροφή της παραγωγής προς πιο ήπιες περιβαλλοντικά και πιο προσοδοφόρες ποιοτικά μορφές παραγωγής, και η εξασφαλισμένη εισροή πόρων άνω των 19 δις € για την ελληνική γεωργία την περίοδο 2014-20.


Σε αυτά τα πλαίσια, οι δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας είναι άμεσα συνδεδεμένες με το πώς θα εκμεταλλευτεί καλύτερα τα χαρακτηριστικά της, όπως τη διαφαινόμενη ανάδειξη νέων δυνάμεων με χαρακτηριστικά ποιοτικής, περιβαλλοντικής, καινοτόμου και εξωστρεφούς γεωργικής παραγωγής δημιουργεί προϋποθέσεις νέων θέσεων εργασίας σε όλο το φάσμα της παραγωγής και προώθησης της διατροφικής αλυσίδας, ή συγκεκριμένα και ενθαρρυντικά παραδείγματα συνεταιριστικής και εξαγωγικής δράσης σε μια ευρύτατη γκάμα προϊόντων."

Πριν την αναχώρησή της από την Κοιλάδα του Αχελώου φορείς και κάτοικοι της περιοχής, δίπλα από τα απομεινάρια της ιστορικής και θρυλικής γέφυρας Κοράκου που ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων, για να τιμήσουν την Επίτροπο για την επίσκεψή της πρόσφεραν τοπικά προϊόντα και τοπικές γεύσεις που με την ταυτότητα και την ποιότητά τους εντοπίζουν και αναδεικνύουν τις παραδόσεις, την τοπική τεχνογνωσία, την ιστορία και το πολιτισμικό τοπίο ως πόρο τοπικής ανάπτυξης και ως πηγή καινοτομίας. Για αναμνηστικό δώρο πρόσφεραν στην Επίτροπο ένα γλυπτό που απεικονίζει την ιστορική γέφυρα Κοράκου.

Η Κοιλάδα του Αχελώου βρíσκεται μεταξύ Άρτας, Καρδίτσας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

Τα φαράγγια του Αχελώου στα πόδια των Ελληνικών, της Καλής Κώμης και του Πετρωτού από τη μεριά της Αργιθέας και των απόκρημνων βράχων του Νεγκοζίου και του Σέλτσου από τη μεριά της Άρτας ως τα απομεινάρια της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου αλλά και η Κοιλάδα του που απλώνεται στα πόδια του Αη Βασίλη και της Γρέβιας, των Πηγών, των Γλύνικων, του Τσιφλικίου, της Μεγαλόχαρης και του Μεσόπυργου ως τον Εμπεσσό, τα Βρουβιανά και το Περδικάκι από τη μεριά της Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας αλλά και του Μαράθου, των Βραγκιανών, των Γρυμπιανών, του Αρδάνοβου και του Αργυρίου και Καταφυλίου Αργιθέας - όπου η περίφημη πετρογέφυρα - ως το Νέο Αργύρι Ευρυτανίας συνθέτουν ένα πραγματικά μαγευτικό γεωφυσικό σύνολο με περίσσεια ομορφιά σε κάθε εποχή του χρόνου. Δικαιολογεί δε αυτή η γεωφυσική ενότητα την υπερηφάνεια των Αργιθεατών, των Ραδοβιζυνών, των κατοίκων του ορεινού Βάλτου και των Αγράφων για το ποτάμι τους, για το μυθικό Αχελώο και την πανέμορφη Κοιλάδα του. Ίδιοι τόποι, ίδια ήθη και έθιμα, ίδιος πολιτισμός και ο κόσμος τους στενά συνδεδεμένος, με κοινά συμφέροντα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορίνα Κρέτσου: 20 δισ. ευρώ την επόμενη επταετία στην Ελλάδα"

Στο τραπέζι, φόροι επί συναλλαγών Χ.Α. και καταθέσεων

«Μικρή πρόοδο και πολλή σύγχυση» βλέπουν οι δανειστές στις συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες, την ώρα που στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχει σειρά προτάσεων για μέτρα που καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών, η κυβέρνηση συζητά την αύξηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής κάποιου φόρου στις καταθέσεις, από ένα ύψος και πάνω.

Πάντως, το ενδεχόμενο μιας πλήρους συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) δεν είναι κοντά. Γεγονός το οποίο καθιστά μακρινή και την απόφαση για την εκταμίευση μέρους των δόσεων που εκκρεμούν, παρά τις ανάγκες που έχει η Ελλάδα για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της –εντός και εκτός συνόρων– τον Ιούνιο. Σύμφωνα με στελέχη του υπ. Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην εφαρμογή μέτρων που η Αθήνα δύσκολα μπορεί να αποδεχτεί και τα οποία θεωρεί υφεσιακά. Στην ατζέντα των συζητήσεων (αναμένεται να συνεχιστούν ώς την Κυριακή και να ξεκινήσουν εκ νέου από την Τρίτη) έχουν προστεθεί και άλλα ζητήματα, αλλά σε όλα τα θέματα καταγράφεται απόσταση. Ειδικότερα:

1. Δημοσιονομικά μεγέθη. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οι δανειστές ζητούν υψηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα από ό,τι θεωρεί εφικτό η ελληνική πλευρά. Για το 2015, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να κινηθεί κοντά στο 1% του ΑΕΠ, ενώ για το 2016 να αυξηθεί στα επίπεδα του 2% του ΑΕΠ και για το 2017 και μετά στο 3,5% του ΑΕΠ ετησίως. «Οι δανειστές εμμένουν σε υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα» αναφέρουν από το ΥΠΟΙΚ. Γεγονός το οποίο αυξάνει την ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι.

2. ΦΠΑ και άλλα μέτρα. Το ζήτημα του ΦΠΑ έχει μετατραπεί σε κεντρικό θέμα των διαπραγματεύσεων. Οι δανειστές ζητούν δύο συντελεστές αντί για τρεις που προτείνει η Αθήνα (23%-14%-7%). Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι η πρόταση των θεσμών είναι να υπάρξει ένας υψηλός συντελεστής 23% και ένας χαμηλότερος στο 12%. Μάλιστα, προσθέτουν ότι οι δανειστές ζητούν η ενέργεια να μεταφερθεί στον υψηλό συντελεστή του 23% και χαρακτηρίζουν υφεσιακή την πρόταση. Πάντως, στελέχη των δανειστών αναφέρουν στην «Κ» ότι ο υψηλός συντελεστής θα πρέπει να είναι «κοντά στο 23% και να υπάρχει και ένας χαμηλότερος», χωρίς να προσδιορίζουν το ύψος του. Πέραν αυτών, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν και άλλα μέτρα, όπως η επιβολή τέλους επί των τραπεζικών συναλλαγών άνω των 500 ευρώ (πλην ΑΤΜ) ύψους 0,1%. Επίσης, συζητείται το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και της επιβολής κάποιου φόρου σε καταθέσεις από ένα επίπεδο και πάνω. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για το τελευταίο η συζήτηση έχει επεκταθεί και στις λεπτομέρειες εφαρμογής του.

3. Ασφαλιστικό. Αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι οι δανειστές επιμένουν στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, που επί της ουσίας θα οδηγήσει σε μείωση των επικουρικών συντάξεων. Αυτό, όμως, αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να υποχωρήσει σε κάποια άλλα θέματα (π.χ. καθεστώς ΦΠΑ), ώστε να επιτύχει τη μη εφαρμογή της ρήτρας. Επίσης, προωθείται η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ενώ όπως όλα δείχνουν δεν θα καταβληθεί η 13η σύνταξη.

4. Ιδιωτικοποιήσεις. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου διακρίνουν «σύγκλιση» στο θέμα, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης εξασφαλίζουν περίπου τα μισά έσοδα από ό,τι προβλέπονταν για την επόμενη 5ετία.

5. Εργασιακά. Από την Αθήνα εκτιμούν ότι θα επέλθει τελικά συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για παραπομπή των ανοικτών ζητημάτων σε επόμενο στάδιο.

6. «Κόκκινα» δάνεια. Υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες που δεν έχουν καθοριστεί.

7. Αγορά προϊόντων – κλειστά επαγγέλματα. Στους τομείς αυτούς, η ελληνική πλευρά έχει παρουσιάσει προτάσεις και εκτιμά ότι υπάρχει κοινός τόπος με τους δανειστές.


kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο τραπέζι, φόροι επί συναλλαγών Χ.Α. και καταθέσεων"

«Ρήτρα χρεοκοπίας» ζητούν από τους Ελληνες ξενοδόχους στα τουριστικά πακέτα οι ξένοι πράκτορες

Οι ξένοι τουριστικοί οργανισμοί υποχρεώνουν ξενοδόχους στην Ελλάδα να υπογράψουν και ρήτρα “χρεοκοπίας” ενώ ζητούν επιπλέον διασφαλίσεις για την περίπτωση Grexit και αλλαγών στον ΦΠΑ.

Όπως γράφει η "Καθημερινή" με τη νέα ρήτρα, ο ξένος διοργανωτής θα έχει το δικαίωμα μη πραγματοποίησης του συνεδρίου χωρίς να καταβάλει για την ακύρωση αποζημίωση στο ξενοδοχείο, εάν οδηγηθεί η χώρα σε πτώχευση.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι των ξένων οργανισμών θέτουν ζητήματα πρόσθετων διασφαλίσεων τους στην περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί εκτός Ευρώ.

Επίσης οι οικονομικοί όροι των συμβολαίων σχετίζονται και με τις δρομολογούμενες μεταβολές των συντελεστών του ΦΠΑ στον τουρισμό.

Οι απαιτήσεις των ξένων έρχονται σε συνέχεια άλλων προς Ελληνες επιχειρηματίες που τους ζητούν να πληρώσουν σε μετρητά τα προϊόντα που αγοράζουν από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, για την εισαγωγή πρώτων υλών από χώρες του εξωτερικού οι προμηθευτές ζητούν να πληρώνονται άμεσα, με ρευστό και όχι με επιταγές ή σε δόσεις καθώς φοβούνται ελληνική χρεοκοπία.

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ρήτρα χρεοκοπίας» ζητούν από τους Ελληνες ξενοδόχους στα τουριστικά πακέτα οι ξένοι πράκτορες"

Κεφαλογιάννη: Συμφωνία τώρα, αλλιώς κυβέρνηση εθνικής ενότητας

«Η κυβέρνηση πρέπει να έρθει σε συμφωνία άμεσα. Τώρα. Δεν υπάρχει ούτε μια ημέρα για χάσιμο. Αλλιώς θα φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τα αποτελέσματα της ρήξης με τους εταίρους μας» δηλώνει η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Αγορά η κ. Κεφαλογιάννη στρέφεται κατά της αύξηση των φόρων και επιχειρηματολογεί ότι αντίθετα η μείωσή τους σε τομείς, όπως ο τουρισμός έχει συνεισφέρει στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ασκήσεις σφοδρή κριτική σε μέτρα, για παράδειγμα, φοροεισπρακτικού χαρακτήρα, που γονατίζουν τη μεσαία τάξη».

Σε ερώτηση, εάν η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή ένα δημοψήφισμα θα βοηθούσε στην άρση ενδεχόμενου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, η κ. Κεφαλογιάννη εξέφρασε την αντίθεσή της και τάχθηκε υπέρ μιας «κυβέρνησης εθνικής ενότητας».

Όπως είπε σχετικά: «Οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αν δεν θέλουν, θα πρέπει να μας το πουν. Να ομολογήσουν την αδυναμία τους στον ελληνικό λαό. Και θα βρεθεί λύση. Μία από αυτές θα μπορούσε να είναι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κεφαλογιάννη: Συμφωνία τώρα, αλλιώς κυβέρνηση εθνικής ενότητας"

Κόκκινες γραμμές στη συμφωνία από Λεουτσάκο και Μιχελογιαννάκη

Τις δικές τους «κόκκινες γραμμές» όσον αφορά τη συμφωνία έθεσαν στο Μαξίμου μέσω του ΣΚΑΪ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Στάθης Λεουτσάκος (φωτό) ενόψει και της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος σήμερα Σάββατο και την Κυριακή.

Αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης, ο κ. Μιχελογιαννάκης έκανε λόγο για «Grexit σε αυτούς που δεν τήρησαν τη συμφωνία με το λαό», ενώ ο κ. Λεουτσάκος σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να φέρει τέτοια συμφωνία στη Βουλή.»

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μιχελογιαννάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να θέσει σε δημοψήφισμα ένα κείμενο που ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές του και να ζητήσει από τον λαό να το απορρίψει.

«Δεν φεύγω, ούτε δεν παραδίδω έδρα, είναι δυνατόν να φύγω από τις αρχές που παλέψαμε;» διερωτήθηκε ο κ. Μιχελογιαννάκης, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος τηρεί τις αρχές με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση. «Grexit σε αυτούς που δεν τήρησαν τη συμφωνία με το λαό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Να ψηφίσω, τι να ψηφίσω, ένα δεξί κόμμα; Εμείς υπογράψαμε να δώσουμε την έδρα, εφόσον παραβούμε τις αρχές και τις προαγγελίες που κάναμε, είναι δυνατόν να παραδώσω εγώ την έδρα, όταν μου βάλει ΦΠΑ και μου ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία; Αυτοί να παραδώσουν τις έδρες τους. Υπάρχει πρόγραμμα που βγήκαμε. Αλλοιώνουν το πρόγραμμα, αλλοιώνουν την αριστερά», ανέφερε εξάλλου την Παρασκευή στον Alpha, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοί του που έχουν την ίδια γνώμη με τον ίδιο.

«Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να φέρει τέτοια συμφωνία (σ.σ στη Βουλή) ο πρώτος που θα την καταψήφιζε είναι ο Αλέξης ο Τσίπρας» σημείωσε δε ο προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα Στάθης Λεουτσάκος.

«Οι δανειστές έχουν πρήξει το συκώτι στον λαό όχι εμείς» παρατήρησε ο βουλευτής. «Η κυβέρνηση οφείλει να μην κάνει πίσω να υπερασπιστεί τις κόκκινες γραμμές μας μέχρι τέλους» επέμεινε μέσω του σταθμού μας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόκκινες γραμμές στη συμφωνία από Λεουτσάκο και Μιχελογιαννάκη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news