facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

«Το πρόγραμμα “εξοικονομώ κατ’ οίκον” θα αναμορφωθεί και θα συνεχιστεί»

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» θα αναμορφωθεί και θα συνεχιστεί, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Δημήτρη Κωνσταντόπουλου (ΠΑΣΟΚ) και Σπύρου Δανέλλη (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ).

Ειδικότερα ο υπουργός ΠΑΠΕΝ ανάφερε ότι στο πρόγραμμα αυτό θα μπορέσουν στο επόμενο διάστημα να ενταχθούν πάνω 40.000 πολίτες. «Θέλουμε – τόνισε - αυτό το πρόγραμμα να το αναμορφώσουμε, να φτιάξουμε έναν νέο οδηγό. Η βασική μας κατεύθυνση είναι το πρόγραμμα αυτό να προσανατολιστεί στις πιο χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή θα είναι μια ιδιαιτερότητα της νέας προγραμματικής περιόδου για το πρόγραμμα».

Όσον αφορά το προηγούμενο πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε στην περίοδο 2007 – 2014, έχει καλύψει μέχρι σήμερα περίπου 50.000 κατοικίες, ο υπουργός ανάφερε ότι δυστυχώς, αδικαιολόγητα γίνονταν δεκτές αιτήσεις από ένα σημείο και πέρα, διότι ήταν γνωστό ότι οι πόροι του προγράμματος ήταν περιορισμένοι και δεν μπορούσαν να καλυφθούν οι αιτούντες. Ωστόσο πρόσθεσε πως καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες για να μπορέσουν να δίνονται κανονικά και οι επιχορηγήσεις και οι δανειακές υποχρεώσεις για την εκπλήρωση του. Ταυτόχρονα εξήγησε ότι για τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν δεν ευθύνεται η κυβέρνηση, αλλά οι τράπεζες «οι οποίες καθυστερούν τις σχετικές δόσεις και επομένως ταλαιπωρούν τους πολίτες», όπως ανάφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο ετοιμάζει νομοσχέδιο με το οποίο θα ενσωματώνεται σχετική κοινοτική οδηγία εμπρόθεσμα σε σχέση με τις κοινοτικές προδιαγραφές.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Το πρόγραμμα “εξοικονομώ κατ’ οίκον” θα αναμορφωθεί και θα συνεχιστεί»"

Παρέμβαση των ΗΠΑ προς το ΔΝΤ ζήτησε ο Πάνος Καμμένος

Την παρέμβαση των ΗΠΑ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η λύση στις διαδικασίες των συνομιλιών», ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ κατά τη μεταξύ τους συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι διαδικασίες των συνομιλιών πάνε αρκετά καλά, όπως με ενημέρωσε ο πρωθυπουργός», ανέφερε σχετικά.

Παράλληλα ενημέρωσε την Αμερικανίδα αξιωματούχο για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες του πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι «οι ΗΠΑ, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή των διαπραγματεύσεων, θα βοηθήσουν για μια ακόμα φορά» εκτιμώντας ότι θα «έχουμε γρήγορα ευχάριστες εξελίξεις» αν ληφθεί υπόψιν ότι «πλέον η Συμμαχία αντιλαμβάνεται ότι το θέμα του ISIS διευρύνεται και ότι απαιτείται η σταθεροποίηση της Ελλάδας με οποιοδήποτε μέσο».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κοινή δράση μαζί με το ΝΑΤΟ και με τις χώρες οι οποίες είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Στη συνάντηση «διευκρινίστηκε το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ελλάδα σε σχέση με τα υφιστάμενα μέσα, αλλά και με τα μέσα τα οποία χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, για τη συνεργασία με το Ισραήλ, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αίγυπτο, αλλά και τις μετριοπαθείς χώρες της Μέσης Ανατολής».

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Ρωσίας ο κ. Καμμένος αφού ανέφερε ότι συζητήθηκε, επανέλαβε τη θέση της χώρας «να προχωρήσει ο διάλογος που υπάρχει σε μία συμφωνία προς όφελος όλων». «Στα ενεργειακά θέματα, πρόσθεσε, υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των ΗΠΑ, το οποίο θα είναι και μία πολύ σοβαρή προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας».

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό για το οποίο ο κ. Καμμένος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης, ότι αποτελεί προϋπόθεση η απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την περιοχή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι στη συνάντηση «δεν τέθηκε θέμα εσωτερικής τρομοκρατίας. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι το θέμα της εσωτερικής τρομοκρατίας αντιμετωπίζεται επιτυχώς στην Ελλάδα και με κοινή δράση. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση των ΗΠΑ προς το ΔΝΤ ζήτησε ο Πάνος Καμμένος"

Γερμανική νάρκη: Δεν εκβιαζόμαστε - Στο χέρι της Ελλάδας να μην χρεοκοπήσει

Μήνυμα προς την Αθήνα ότι δεν θα περάσει οποιοσδήποτε εκβιασμός έστειλε υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος, όπως μετέδωσε απόψε το Mega, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι αυτό το μήνυμα δεν προέρχεται από τον Σόιμπλε, αλλά το έχει πει εδώ και μήνες ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των σκληρών του Βερολίνου, που θα έβλεπαν θετικά ένα Grexit, δήλωσε στον ανταποκριτή του Mega, Παντελή Βαλασόπουλο τα εξής: "Είμαστε απαισιόδοξοι γιατί δεν κινείται τίποτα. Κάθε τρεις μέρες ο Βαρουφάκης παρουσιάζει νέες ιδέες. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να μην χρεοκοπήσει. Όμως εάν είναι να συμβεί ας συμβεί. Εμείς δεν εκβιαζόμαστε".

Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να προκαλέσει μια σύνοδο και να δώσει λύση στο πρόβλημα είπε: "Η Κομισιόν δεν παίζει τον καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία. Το Eurogroup και θεσμικά είναι εκείνο που θα πάρει τις αποφάσεις".
Ετσι, παρά τα χαμόγελα στη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Άγκελα Μέρκελ, που κάθισαν μάλιστα ο ένας δίπλα στον άλλο, η Γερμανίδα Καγκελάριος άφησε για την κατ 'ιδίαν συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό να υψώσει το "τείχος" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η γερμανική πλευρά θεωρείται απαράβατο όρο για να υπάρξει συμφωνία τη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ωστόσο κρατά όπως φαίνεται την πιο σκληρή στάση κυρίως στα εργασιακά και το ασφαλιστικό που αποτελούν τις "κόκκινες" γραμμές της Αθήνας.

Σύμφωνα με το Mega, η κ. Μέρκελ αν και χαρακτήρισε φιλική και εποικοδομητική τη συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό το βράδυ της Πέμπτης ξεκαθάρισε πως "πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά με τους τρεις θεσμούς καθώς υπάρχουν αρκετά πράγματα ακόμη να γίνουν" και πρόσθεσε: "Η Γερμανία και η Γαλλία πρότειναν στην Ελλάδα και στον Έλληνα πρωθυπουργό όποτε υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα, όποτε χρειαστούν βοήθεια να την παρέχουμε. Αλλά η τελική λύση θα βρεθεί με τους τρεις θεσμούς και γι' αυτό χρειάζεται να εργαστούμε σκληρά".

Ωστόσο παρά τη δύσκολη κατάσταση που διαγράφεται ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος για συμφωνία και τόνισε: "Η συζήτηση χθες το βράδυ με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ήταν πολύ εποικοδομητική, σε πολύ καλή και φιλική ατμόσφαιρα. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος - και η Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη.

Πάντως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, δια του εκπροσώπου του, Μάρτιν Γέγκερ, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ακόμα και ένα Grexit δεν είναι απίθανο "Θεωρούμε απολύτως απαραίτητο να συμμετέχει το ΔΝΤ στη διαδικασία”, είπε ο Μάρτιν Γέγκερ, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλο για τον λόγο που ο Σόιμπλε δεν έχει αποκλείσει Grexit στις δύο τελευταίες συνεντεύξεις του ο κ. Γέγκερ είπε: "Γιατί είναι πολύ ρεαλιστής".

Η σκληρή γερμανική στάση φάνηκε και από τον αποκλεισμό του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την τριμερή συνάντηση με αίτημα του Βερολίνου. Ωστόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν που συναντήθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό μιλώντας στην Wirtschaftswoche δήλωσε για το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ: "Το ζήτημα δεν έχει μόνο να κάνει με νομισματικούς και οικονομικούς λόγους, αλλά και με την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Δεν μπορούμε απλά να πετάξουμε τους Έλληνες εκτός ευρωζώνης. Οι Έλληνες πρέπει ασφαλώς να μάθουν ότι στην αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντιπαρατίθεται η συνεκτική στάση και τα οικονομικά του άλλου".

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανική νάρκη: Δεν εκβιαζόμαστε - Στο χέρι της Ελλάδας να μην χρεοκοπήσει"

Σαπέν: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο παράλληλου νομίσματος

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο παράλληλου νομίσματος, ξεκαθάρισε την Παρασκευή ο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, σχολιάζοντας τις δηλώσεις που -σύμφωνα με το Bloomberg- φέρεται να έκανε ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφορικά με την πιθανότητα εφαρμογής διπλού νομίσματος για την Ελλάδα.

«Δεν εξετάζεται κανένα σενάριο παράλληλου νομίσματος», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει «plan B» για την Ελλάδα.

Νωρίτερα την Παρασκευή και μιλώντας στο Politico, ο κ. Σαπέν αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της αλλά, όπως τόνισε, ότι οι συνομιλίες πρέπει να επιταχυνθούν και να αυξηθεί η έντασή τους.

Ο Μισέλ Σαπέν επικεντρώθηκε επίσης στην «πολιτική αβεβαιότητα» που υπάρχει γύρω από την ικανότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προωθήσει μια συμφωνία με το Κοινοβούλιο του.

«Ακούμε πολλά διαφορετικά πράγματα που έρχονται από την Αθήνα, αλλά υπάρχει ένας άνθρωπος που πρέπει να πετύχει, και αυτός είναι ο πρωθυπουργός, γι 'αυτό πρέπει να τον εμπιστεύονται», είπε ο χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαπέν: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο παράλληλου νομίσματος"

Νέα εθελούσια για 700 άτομα στον ΟΤΕ

Νέο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης, το οποίο απευθύνεται κυρίως για εργαζομένους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ.

Όπως αναφέρει ο όμιλος, η εφαρμογή του προγράμματος «εντάσσεται στη στρατηγική μετασχηματισμού του ΟΤΕ μέσα από κοινωνικά υπεύθυνες λύσεις», με την συνολική δαπάνη για την υλοποίησή του να εκτιμάται σε 85 εκ. ευρώ, με στόχο την συμμετοχή 700 περίπου εργαζομένων.

«Τα προγράμματα που υλοποιεί ο ΟΤΕ δεν επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η εταιρεία επωμίζεται το σύνολο του κόστους» σημειώνει ο ΟΤΕ.

Τα Προγράμματα προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

- Την χορήγηση οικονομικού κινήτρου με στόχο την αναπλήρωση μεγάλου μέρους των σημερινών καθαρών αποδοχών του εργαζόμενου μέχρι την άμεση λήψη σύνταξης (από 60% έως 90% περίπου, ανάλογα το πρόγραμμα που συμμετέχουν)

- Την προβλεπόμενη για το προσωπικό ΟΤΕ αποζημίωση σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης

- Μικτό ποσό περίπου ίσο με το κόστος της αναγνώρισης του συνολικού χρόνου στρατιωτικής θητείας, που ανέρχεται μέχρι του μικτού ποσού των €11.000 περίπου

- Ομαδική ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη καθώς και

- Προνομιακές προσφορές για προϊόντα και υπηρεσίες του Ομίλου.

Οι εκτιμώμενες συνολικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου για την αυτασφάλιση των εργαζομένων θα καταβληθούν απευθείας από τον ΟΤΕ στα ασφαλιστικά ταμεία, σημειώνει η εταιρία.

«Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει σχεδιάσει Ειδικά Προγράμματα Οικειοθελούς Αποχώρησης βάσει των ετών υπηρεσίας για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων ΟΤΕ (προσωπικό σε διοικητικές υπηρεσίες, καταστήματα, call centers κλπ) που δεν είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, καθώς και για εργαζομένους της COSMOTE» συνεχίζει.

Στις οικονομικές παροχές των προγραμμάτων περιλαμβάνονται η προβλεπόμενη για το προσωπικό αποζημίωση σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης, καθώς και επιπλέον οικονομικό κίνητρο της τάξης των 20 περίπου σημερινών μικτών μισθών του εργαζόμενου. Επιπλέον, παρέχεται ομαδική ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη και προνομιακές προσφορές για προϊόντα και υπηρεσίες του Ομίλου, αναφέρει ο ΟΤΕ.

Τα κίνητρα που παρέχονται στους εργαζομένους που επιθυμούν να αποχωρήσουν είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, δίνουν τη δυνατότητα αποχώρησης με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και λαμβάνουν υπόψη το δύσκολο μακροοοικονομικό περιβάλλον, καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα εθελούσια για 700 άτομα στον ΟΤΕ"

Δημοσκόπηση: «Άλλο ένα Μνημόνιο» η συμφωνία που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα της πανελλαδικής τηλεφωνικής δημοσκόπησης της εταιρείας «METRISI», που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20-22 Μαΐου σε δείγμα 1.108 ατόμων, για λογαριασμό του protothema.gr.

Πρώτον, ότι η κοινή γνώμη -έξι στους δέκα πολίτες- προεξοφλεί τη συμφωνία με τους θεσμούς. Δεύτερον ότι η μεγάλη πλειοψηφία, 58,4%, πιστεύει ότι η συμφωνία θα είναι «άλλο ένα Μνημόνιο» μακριά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτον, ότι μια ισχυρή μειοψηφία ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου τρεις στους δέκα και η πλειοψηφία (έξι στους δέκα) των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ επιθυμούν σκληρή διαπραγμάτευση, ακόμα και αν αυτό οδηγήσει σε έξοδο της χώρας από το ευρώ. 

Συγκεκριμένα: 

• Το 61,2% πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ το 21,2% πιστεύει ότι θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Η συντριπτική πλειοψηφία του 61,2% σχηματίζεται από ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, με χαμηλότερο αυτό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με 47,9%.





• Ποσοστό 58,4% πιστεύει ότι, εάν επέλθει συμφωνία, αυτή θα είναι «άλλο ένα Μνημόνιο, με φόρους και υφεσιακά μέτρα, όπως τα προηγούμενα» και μόλις το 25,2% πιστεύει ότι, εάν επέλθει συμφωνία, αυτή θα είναι σύμφωνη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.




 
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, εκτός των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης, που πιστεύουν ότι η συμφωνία θα είναι «μακριά» από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο πιστεύει και το 34,2% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και το 15,2% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ, γεγονός που δείχνει, ενδεχομένως, εσωκομματικές τριβές.




• Μια ισχυρή μειοψηφία ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, 29,1% και το 63,2% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ επιθυμούν μια σκληρότερη διαπραγμάτευση, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει έξοδο της χώρας από το ευρώ, σε αντίθεση με τους 7/10 πολίτες που δεν επιθυμούν τη συμφωνία.



Το 49,2% πιστεύει ότι, εάν τελικά επιτευχθεί συμφωνία, δεν χρειάζεται να τεθεί σε δημοψήφισμα, αλλά αρκεί η έγκρισή της από την κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.




• Εάν όμως δεν επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς, το 52,6% των πολιτών διαφωνεί με την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, ενώ αντίθετα το 49,3% συμφωνεί με τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας.




• Η προεξόφληση της επίτευξης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς αποτυπώνεται και στη μείωση της ανασφάλειας και του φόβου τόσο για έξοδο από το ευρώ όσο και για χρεοκοπία ή στάση πληρωμών από το Δημόσιο, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία, 71,4%, πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν επιθυμούν ένα Grexit.




• Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει δημοφιλής, αφού η ικανοποίηση για το έργο και τις προσπάθειές του παραμένουν σε υψηλό ποσοστό, 44,9%, παρότι παρουσιάζει πτώση σχεδόν πέντε ποσοστιαίων μονάδων από τον Απρίλιο. 



Αντίθετα, η ικανοποίηση από την κυβέρνηση έχει περιοριστεί στο 32,3%, ενώ σε βασικούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής σχέδια νόμου ή νομοσχέδια διχάζουν την κοινή γνώμη.



• Η δυσαρέσκεια προς την κυβερνητική πολιτική απεικονίζεται επίσης σε τρία σημαντικά ευρήματα. Πρώτον, ότι το 48,5% πιστεύει πως η κυβερνητική πολιτική αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, δεύτερον, στο ότι το 42,4% πιστεύει ότι η κατάσταση στη χώρα είναι σίγουρα/μάλλον χειρότερη σήμερα απ' ό,τι ήταν προ των εκλογών του Ιανουαρίου και τρίτον, στο γεγονός ότι το 56,9% διαφωνεί με την κυβερνητική διαπραγματευτική προσπάθεια απέναντι στους θεσμούς.

• Παράλληλα, η πιθανολογούμενη συμφωνία και η άποψη ότι θα είναι ένα ακόμα μνημόνιο αυξάνει την απογοήτευση για το μέλλον, με 6 στους 10 πολίτες να πιστεύουν ότι τόσο η κατάσταση στη χώρα όσο και στο οικογενειακό τους νοικοκυριό θα χειροτερέψει.

• Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ με 33,4% παραμένει κυρίαρχος, με τη διαφορά με τη ΝΔ (23,9%) σταθερή στο +9,5%. 

Το Ποτάμι βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση με 6,2%, ενώ ενισχυμένοι σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Απριλίου είναι οι ΑΝΕΛ με 5,3%, το ΚΚΕ στο 5,2% και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με 5,1%. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 3,1%, ενώ το «Άλλο Κόμμα» εμφανίζεται ενισχυμένο στο 5,6% και η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 12,2%.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: «Άλλο ένα Μνημόνιο» η συμφωνία που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ"

Γιούνκερ: Εφικτή η συμφωνία εντός του Μα'ι'ου

Σε πολύ καλό κλίμα, αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας διεξήχθη η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κατά τη συνάντηση διάρκειας περίπου μισής ώρας, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ για την πορεία των διαπραγματεύσεων και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν από τη δική του πλευρά επισήμανε ότι έχει γίνει όντως πολύ σημαντική πρόοδος και ότι θεωρεί και αυτός ότι είναι εφικτή μια συμφωνία μέσα στο προσεχές διάστημα, εντός του χρονικού πλαισίου που έχει θέσει η κυβέρνηση, δηλαδή εντός του Μαΐου ή μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στο πλαίσιο της συνάντησης, εκφράστηκε η ανάγκη για αμοιβαία προσπάθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, ώστε να επέλθει σύντομα μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, στο πλαίσιο του ρεαλισμού και της συνευθύνης. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν πολύ καλό το κλίμα της συνάντησης και τη συζήτηση πολύ εποικοδομητική.

Σε σχετική ερώτηση, οι πηγές της κυβέρνησης σημείωναν ότι εάν κυριαρχεί η σκληρότερη γραμμή μεταξύ των εταίρων, «προφανώς μας δυσχεραίνει».

Υπογράμμιζαν επίσης ότι αυτή τη στιγμή απαιτείται να υπάρχει από όλους αντίληψη της κατάστασης και πως εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό την κατάσταση, πρέπει να υπάρχει ρεαλιστική λύση για το πώς έχει διαμορφωθεί η πραγματικότητα. «Τώρα η ρεαλιστική λύση είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία», τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Προχωρώντας σε μια σύντομη αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Ρίγα της Λετονίας, οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για ένα ταξίδι που είχε ουσία, τόσο οι συναντήσεις που έγιναν χτες με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, όσο και η σημερινή με τον κ. Γιούνκερ.

Για το εάν έδωσε το ταξίδι ώθηση στις διαπραγματεύσεις, οι ίδιες πηγές απαντούσαν «σίγουρα» και επισήμαιναν ότι εκφράστηκε η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές να υπάρξει συμφωνία.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Εφικτή η συμφωνία εντός του Μα'ι'ου"

Κονδύλι 171 εκατομμυρίων ευρώ για την απασχόληση των νέων ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κονδύλια της τάξεως των 171 εκατ. ευρώ προβλέπονται για την Ελλάδα μέσω της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων (ΠΑΝ), όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα ΠΑΝ αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, κυρίως με «τη δημιουργία υψηλής ποιότητας ευκαιριών εκπαίδευσης, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και τη βιώσιμη απασχόληση για όλους», «με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Ένα σύνολο μέτρων που υποστηρίζονται από την ΠΑΝ επικεντρώνονται στους νέους ηλικίας από 15 έως 24 ετών, μέσω προγραμμάτων μαθητείας, πρακτικής άσκησης, ενεργειών για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, υποστήριξης της σύστασης νέων επιχειρήσεων και των ολοκληρωμένων δράσεων, με στόχο την επιλογή του κατάλληλου μέτρου.

Για τους νέους ηλικίας 24-29 ετών, η ΠΑΝ στηρίζει ειδικά τις ενέργειες με σκοπό την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και ενέργειες υποστήριξης της σύστασης νέων επιχειρήσεων.
Τα προτεινόμενα μέτρα της ΠΑΝ αναμένεται να προωθήσουν την απασχόληση, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, να βελτιώσουν τις δεξιότητες και την εργασιακή εμπειρία των νέων εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης, με σκοπό τη στήριξη της ένταξης ή επανένταξης στην αγορά εργασίας.

Μέχρι σήμερα, έχουν ήδη δημοσιευτεί τέσσερις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων από το 2014, και περίπου 26.000 νέοι έχουν αρχίσει κατάρτιση πριν από την απόκτηση πρακτικής εμπειρίας σε επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων (ΠΑΝ) εγκρίθηκε, ύστερα από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Φεβρουάριο του 2013, για την καταπολέμηση «της άνευ προηγουμένου ανεργίας των νέων» σε ορισμένες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε να διατεθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη στήριξη των προσπαθειών των κρατών-μελών με σκοπό την καταπολέμηση αυτής της τάσης. Προβλέφθηκε ειδικός προϋπολογισμός για την ΠΑΝ ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που δεν απαιτεί συγχρηματοδότηση σε εθνικό επίπεδο. Για να καταστεί η πρόσθετη συγχρηματοδότηση από τα κράτη-μέλη ακόμη πιο ελκυστική, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, η επένδυση σε έργα συγχρηματοδοτούμενα από την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων σε ένα κράτος-μέλος θα είναι επιλέξιμη για να ενταχθεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στη «ρήτρα επενδύσεων» στο πλαίσιο του προληπτικού σκέλους του Συμφώνου.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κονδύλι 171 εκατομμυρίων ευρώ για την απασχόληση των νέων ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή"

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που έκλεβε πετρέλαιο του Ελληνικού Στρατού

Εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα υγρών καυσίμων από αγωγούς πετρελαίου του Ελληνικού Στρατού, εξαιρετικά μεγάλης χρηματικής αξίας, αφαίρεσε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, η οποία εξαρθρώθηκε έπειτα από επισταμένη έρευνα που διενήργησαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Εχεδώρου και του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή της Διοίκησης Στρατιωτικής Μονάδας της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Για την υπόθεση, ταυτοποιήθηκαν ως δράστες συνολικά οκτώ άτομα, ηλικίας από 31 έως 54 ετών, μεταξύ των οποίων και ένας 41χρονος Υπαξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. Σε βάρος των μελών της σπείρας σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίσταση αδικήματα της «Εγκληματικής οργάνωσης», «Διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής», «Παράβασης καθήκοντος» και παράβασης του Νόμου «Περί τελωνειακού κώδικα».

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι προαναφερόμενοι, συγκρότησαν τουλάχιστον από το 2013 εγκληματική οργάνωση, με διαρκή- δομημένη δράση και διακριτούς ρόλους και σκοπό τη διάπραξη κλοπών από αγωγούς πετρελαίου του Ελληνικού Στρατού.

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε, ο Υπαξιωματικός υποδείκνυε στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης τις ακριβείς τοποθεσίες των φρεατίων από τις οποίες διέρχονταν οι αγωγοί.

Στη συνέχεια, τα υπόλοιπα μέλη μετέβαιναν, νυκτερινές ώρες προκειμένου να μη γίνονται αντιληπτοί, στα υποδεικνυόμενα σημεία, όπου χρησιμοποιώντας βυτιοφόρο και εργαλεία άντλησης, ιδιοκτησίας 54χρονου ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων, προέβαιναν στην άντληση πετρελαίου υπό την καθοδήγηση και τον συντονισμό 33χρονου συνεργάτη του πρατηριούχου.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, σε χρονικό διάστημα δύο ετών (2013-2014), τα μέλη της οργάνωσης προέβησαν σε πέντε περιπτώσεις κλοπών υγρών καυσίμων και επτά (7) απόπειρες κλοπών, σε διάφορες περιοχές των Νομών Θεσσαλονίκης και Ημαθίας.

Κατά τη διάρκεια της παράνομης δραστηριότητάς τους, αφαίρεσαν συνολικά (294.762) λίτρα υγρού καυσίμου (πετρέλαιο), συνολικής αξίας περίπου (300.000) ευρώ, ενώ το ύψος των διαφυγόντων δασμών ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των (166.729,81) ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα περισσότερα μέλη της οργάνωσης, έχουν απασχολήσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν τις Αστυνομικές Αρχές, για πλήθος ποινικών αδικημάτων.

Η σχηματισθείσα δικογραφία απεστάλη στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που έκλεβε πετρέλαιο του Ελληνικού Στρατού"

Λαγκάρντ: Χρειάζεται πολλή δουλειά για την Ελλάδα, «όχι» πρόχειρο σχέδιo

Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει σχετικά με την Ελλάδα δήλωσε από τη Βραζιλία η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τη στιγμή που οι εταίροι θέτουν ως προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας την έγκριση του Ταμείου.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως το σχέδιο λύσης για την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι «γρήγορο και βρώμικο», στέλνοντας ένα έμμεσο μήνυμα πως δεν είναι δυνατό να γίνει δεκτή μια πρόχειρη λύση που δεν θα τακτοποιεί τις ανησυχίες του Ταμείου.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως οι συνθήκες είναι «ώριμες» ώστε να υπάρξει συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το ΔΝΤ, «μέσα στο επόμενο 10ήμερο».

Σημείωσε πως η συμφωνία θα περιλαμβάνει όλα τα υπό διαπραγμάτευση ζητήματα, ακόμα και τα «αγκάθια» του ασφαλιστικού και του της εργασιακής νομοθεσίας.

Ειδικά για τα δύσκολα ζητήματα, ο κ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει θέσει τις κόκκινες γραμμές της και δεν προτίθεται να υποχωρήσει στα αιτήματα του ΔΝΤ, «με τον τρόπο που τίθενται».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: Χρειάζεται πολλή δουλειά για την Ελλάδα, «όχι» πρόχειρο σχέδιo"

Τέλος και με τη... βούλα στο αυτόφωρο για χρέη έως €50.000

Το τέλος των ποινικών διώξεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως 50.000 ευρώ προβλέπει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐου, ενεργοποιώντας τις σχετικές διατάξεις νόμου οι οποίες ψηφίστηκαν πρόσφατα.
Στην εγκύκλιο περιγράφονται και οι συνακόλουθες αλλαγές στη διαδικασία του αυτοφώρου και δίνονται διευκρινίσεις αναφορικά με εκκρεμείς ποινικές διώξεις ή ένδικα μέσα. Συγκεκριμένα με την εγκύκλιο, ρυθμίζεται εκ νέου το ποινικό αδίκημα της μη καταβολής βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση χρεών προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου καθώς και τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και συγκεκριμένα:
1. Αύξηση του ορίου του αξιοποίνου. Αυξάνεται το κατώτερο ποσό της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς το Δημόσιο και τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα, άνω του οποίου ζητείται η ποινική δίωξη των υπευθύνων, από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ που ίσχυε μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, σε πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ. Αποποινικοποιείται, δηλαδή, η μη καταβολή χρεών για συνολικά ποσά μικρότερα των 50.000 ευρώ.
2. Κατάργηση αυτόφωρης διαδικασίας. Καταργείται η διάταξη η οποία αναδιατύπωνε την αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος, ορίζοντας ως χρόνο τέλεσης αυτού το χρονικό διάστημα από την παρέλευση τεσσάρων μηνών μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής, καθιστώντας το εν λόγω αδίκημα διαρκές και συνεχές αυτόφωρο. Με τις νέες διατάξεις επανέρχεται ο προγενέστερος της ανωτέρω διάταξης χαρακτηρισμός του εν λόγω αδικήματος ως στιγμιαίου, με χρόνο τέλεσης αυτού την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των οφειλών.
3. Δικαστικές αποφάσεις - εκκρεμείς διαδικασίες (αιτήσεις ποινικών διώξεων ή ένδικα μέσα). Αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που εκδόθηκαν για μη καταβολή συνολικών ποσών κάτω των πενήντα χιλιάδων ευρώ, και δεν έχουν εκτελεστεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, δεν εκτελούνται. Αν άρχισε η εκτέλεσή τους, αυτή διακόπτεται.
Εκκρεμείς αιτήσεις ή ένδικα μέσα κατά αποφάσεων για χρέη που υπολείπονται του ποσού των 50.000 ευρώ, δεν εισάγονται για συζήτηση στο δικαστήριο.
4. Λήξη αναστολής παραγραφής χρεών. Η αναστολή παραγραφής των χρεών που άρχισε με την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης για συνολικά ποσά κατώτερα των πενήντα χιλιάδων ευρώ, λήγει την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, δηλαδή την 21η-3-2015, και δεν συμπληρώνεται, σε κάθε περίπτωση, πριν από την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της αναστολής.
Η παραπάνω ρύθμιση προϋποθέτει τη μη έκδοση κατά την ως άνω ημερομηνία τελεσίδικης απόφασης, καθόσον στην περίπτωση ήδη εκδοθείσας τελεσίδικης απόφασης η αναστολή της παραγραφής έληξε την ημερομηνία της τελεσιδικίας.
5. Παραγραφή του αδικήματος που τελεί στην αυτόφωρη διαδικασία. Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις το αδίκημα κατέστη πλέον στιγμιαίο με χρόνο τέλεσης αυτού, το χρονικό σημείο παρέλευσης τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των οφειλών. Κατά συνέπεια την ίδια χρονική στιγμή αρχίζει και η παραγραφή του αδικήματος, η οποία λόγω του πλημμεληματικού χαρακτήρα αυτού είναι πενταετής.
Για τα αδικήματα για τα οποία κατά τη δημοσίευση του νόμου έχει μεν παρέλθει το ως άνω χρονικό διάστημα των τεσσάρων μηνών από το ληξιπρόθεσμο αυτών, δεν έχει όμως ακόμα συμπληρωθεί και το διάστημα των είκοσι (20) μηνών του διαρκούς αδικήματος, η παραγραφή αυτού αρχίζει από τη δημοσίευση του Ν. 4321/2015 δηλαδή την 21η-3-2015.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος και με τη... βούλα στο αυτόφωρο για χρέη έως €50.000"

Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων ζητεί το οικονομικό επιμελητήριο

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος θεωρεί απαραίτητη τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για χρονικό διάστημα που σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις θα έπρεπε να είναι ανοικτό το σύστημα, προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη του συστήματος και να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα οι φορολογούμενοι και οι λογιστές φοροτεχνικοί στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

«Κατά τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων έχουν ήδη παρουσιασθεί πολλά τεχνικά προβλήματα στην εφαρμογή, που οφείλονται στη μη καταχώρηση ή στη καταχώρηση λανθασμένων στοιχείων στους προσυμπληρωμένους κωδικούς του Ε1 με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υποβολή της δήλωσης» όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, σχετικά με την υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων, το ΟΕΕ, λόγω των νέων ρυθμίσεων που έχουν προβλεφθεί στις 11 Μαΐου με τη δημοσίευση του Ν. 4325/2015 αλλά και της ανάγκης άμεσης επίλυσης τεχνικών προβλημάτων όπως η κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών και η μη έκδοση φορολογικής ενημερότητας στους υπαχθέντες, προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών, με απόφασή του να παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία της 26ης Μαΐου 2015 για χρονικό διάστημα ενός μήνα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων ζητεί το οικονομικό επιμελητήριο"

«Κανονικά στο τέλος του μήνα οι συντάξεις»

Κανονικά θα καταβληθούν στο τέλος του μήνα οι συντάξεις του ΙΚΑ και του ΕΤΕΑ, διαβεβαίωσε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, διαπιστώθηκε ότι, «η πορεία των οικονομικών των δύο μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων είναι πάρα πολύ ικανοποιητική όσον αφορά τα έσοδα Μαΐου και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα χρειαστούν έκτακτη επιχορήγηση, εκτός από εκείνη η οποία έχει προβλεφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Ειδικότερα για το ΙΚΑ, εκτιμάται ότι το Μάιο θα εμφανίσει έσοδα άνω των 900 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά το ΕΤΕΑ, ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι εάν χρειασθεί εκτός από τη βοήθεια που έχει υπολογισθεί από τον υπολογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, μπορεί να προσφερθούν ακόμη 10 με 11 εκατ. ευρώ, από οφειλές του ΙΚΑ προς το ΕΤΕΑ.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι μπορεί να μη χρειαστεί ούτε αυτό», ανέφερε ο κ. Στρατούλης, ενώ τόνισε ότι το πλέον βασικό είναι πως οι συντάξεις καταβάλλονται «χωρίς μειώσεις, διότι συνεχίζουμε να μην εφαρμόζουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κανονικά στο τέλος του μήνα οι συντάξεις»"

Παπαδημούλης: «Είναι η ώρα των ηγετών να λύσουν τους κόμπους»

Αισιόδοξος ότι οι συναντήσεις στη Ρίγα θα αποδειχθούν παραγωγικές, εμφανίστηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του Σκάι. Όπως είπε, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα φανεί αν οι συναντήσεις στη Ρίγα αποδείχθηκαν παραγωγικές. Την ίδια ώρα, πάντως, ο κ. Παπαδημούλης έσπευσε να υπογραμμίσει πως «είναι η ώρα των ηγετών, όχι για να υποκαταστήσουν τη δουλειά των τεχνοκρατών, αλλά για να λύσουν τους κόμπους που θα επιτρέψουν, με τις κατάλληλες οδηγίες, στους τεχνοκράτες να επιταχύνουν τη δουλειά, για να ετοιμαστούν τα κείμενα που θα εγκρίνει το Eurogroup, το οποίο θα συγκληθεί».

Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να γίνει μια κλειστή συνεδρίαση του Σώματος την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών το ελληνικό θέμα, σημειώνοντας ότι είναι «πιθανόν να συμβάλλει παραγωγικά στη λύση του θέματος, που άλλωστε επείγει».

Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε πως το «ζητούμενο είναι να έχουμε συμφωνία ενιαία, να φύγουμε από το κάθε τρεις και λίγο» και εκτίμησε πως αυτό είναι κάτι που το θέλει, όχι μόνο η Ελλάδα -για να αποκαταστήσει τη ρευστότητα και την κανονικότητα-, αλλά και η ευρωζώνη -για να κλείσει ένα μέτωπο, να σταθεροποιήσει την κατάσταση στο μέτωπο Ελλάδα, γιατί έχει μπροστά της τους μεγάλους κινδύνους.

Νομίζω ότι καταλαβαίνουν όλοι το επείγον του πράγματος. Από κει και πέρα, αυτή η ενιαία συμφωνία δεν αποκλείεται να εκτελεστεί και να συγκεκριμενοποιηθεί σε περισσότερες της μια φάσεις, είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Πρέπει, με τις αλλαγές που θα πετύχει η ελληνική κυβέρνηση και την ευελιξία που έχει συμφωνηθεί ήδη από τις 20 Φεβρουαρίου, να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα και να περάσουμε στην μετά τον Ιούνιο εποχή, η οποία απαιτεί ένα πρόγραμμα διάρκειας 2-3-4 ετών -ό,τι συμφωνηθεί-, στη διάρκεια του οποίου η Ελλάδα θα δεσμευτεί και θα αναλάβει να κάνει κάποιες αλλαγές που θα της επιτρέψουν να αποκτήσει καλύτερη διοίκηση, φορολογικό σύστημα, ισχυρότερη οικονομία, να γίνει ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος και να έχει μια χρηματοδότηση που θα της επιτρέψει το συντομότερο -επιστρέφοντας στην ανάπτυξη- να μπορεί να δανείζεται κανονικά και με λογικά επιτόκια, όπως οι άλλες χώρες» προσέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και τόνισε πως «είναι απαραίτητο να μην κάνουμε μια συμφωνία που θα αφορά απλώς τους επόμενους δύο μήνες».

Για την εσωκομματική κινητικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδημούλης εκτιμά ότι καμία πτέρυγα και κανένα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ευνοήσει την πτώση της κυβέρνησης.

«Συζητήσεις, διαφορετικές γνώμες και αξιολογήσεις, υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και σε μια τέτοια δύσκολη διαπραγμάτευση είναι και λογικό και αναμενόμενο. Αλλά πτώση της κυβέρνησης, άρνηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ή της κυβερνητικής πλειοψηφίας να στηρίξει μια συμφωνία και την εφαρμογή της, που θα φέρει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, όχι δεν το βλέπω. Είμαι κατηγορηματικός. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια πτέρυγα ή κάποιο κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που θα θελήσει να πάρει την ευθύνη, αυτή την ώρα, να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του πρωθυπουργού, να ευνοήσει την πτώση της κυβέρνησης, να δικαιώσει το σενάριο των αντιπάλων μας για σύντομη αριστερή παρένθεση ή να πριμοδοτήσει αυτό που λυσσασμένα προωθούν ως σενάριο όλοι οι αντίπαλοι μας και μέσα και έξω: τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδημούλης: «Είναι η ώρα των ηγετών να λύσουν τους κόμπους»"

Bloomberg: Σε παράλληλο νόμισμα αναφέρθηκε ο Σόιμπλε - Διαψεύδει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Στην πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί ένα παράλληλο νόμισμα – μαζί με το ευρώ – αναφέρθηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χωρίς όμως να ενστερνίζεται την ιδέα, αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που πρόσκεινται στο γερμανό υπουργό οικονομικών.

Ο Β. Σόιμπλε φέρεται να αναφέρθηκε σε πρόσφατες συνομιλίες του στο παράδειγμα του Μαυροβουνίου, που χρησιμοποιεί μεν το ευρώ ως νόμισμα, αλλά δεν είναι μέλος της ευρωζώνης.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε δεν ενστερνίστηκε την ιδέα, το Bloomberg σχολιάζει πως οι δηλώσεις του γερμανού ΥΠΟΙΚ υποδεικνύουν πως ορισμένοι κύκλοι στη Γερμανία προετοιμάζονται για το χειρότερο ενδεχόμενο σχετικά με τη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως κατά τις τελευταίες ημέρες ο κ. Σόιμπλε έχει αρνηθεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πτώχευσης της χώρα μας, ενώ παλαιότερα είχε προειδοποιήσει πως υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα λόγω «ατυχήματος».

Ανακριβείς χαρακτήρισε τις πληροφορίες περί διπλού νομίσματοσς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

«Οι πληροφορίες είναι ανακριβείς. Τέτοιου είδους σενάριο δεν τίθεται προς συζήτηση» σχολιάσε
το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μέσω twitter, απαντώντας ουσιαστικά στο σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Σε παράλληλο νόμισμα αναφέρθηκε ο Σόιμπλε - Διαψεύδει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ"

Κομισιόν: Δεν υπάρχει διορία για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

Δεν υπάρχει διορία για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

«Δεν υπάρχουν προθεσμίες. Όσο συντομότερα επιτευχθεί η πρόοδος, τόσο το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Αντρέεβα πρόσθεσε πάντως πως το Eurogroup είναι έτοιμο να συνεδριάσει ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, κατά πόσο υφίσταται πέραν της τεχνικής και πολιτική διαπραγμάτευση, απάντησε ότι οι εργασίες συνεχίζονται και στα δύο επίπεδα, τεχνικό και πολιτικό, με την πολιτική διάσταση των διαβουλεύσεων να επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων επί τη βάσει ωστόσο της τεχνικής προόδου. Υπενθύμισε, δε, ότι πρώτα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement) και μετά το Eurogroup να συγκληθεί έτσι ώστε να αποφασίσει για τις εκταμιεύσεις.

Η κ. Αντρέεβα προσέθεσε πως οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς κατά τις επόμενες ημέρες.

Αναφερόμενη στην συνάντηση του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα, η κυρία Αντρέεβα δήλωσε πως θα αποτιμήσουν τη μέχρι τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων και θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Δεν υπάρχει διορία για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα"

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος

«Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική τη συμμετοχή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος», το μήνυμα του εκπροσώπου του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Μάρτιν Γιέγκερ επανέλαβε ουσιαστικά αυτό που είπε η Άνγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της τριμερούς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρίγα.

«Η λύση θα δοθεί σε επίπεδο θεσμών. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις συνομιλίες και με τους τρεις θεσμούς (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ)» ανέφερε ο Γερμανός εκπρόσωπος.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος"

Λαφαζάνης: «Δεχόμαστε μόνο συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά μας»

Αριστερή προειδοποιητική βολή για το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης συμφωνίας κυβέρνησης – πιστωτών έστειλε ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης από την Βουλή την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Ρίγα της Λετονίας προκειμένου να μετάσχει στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

«Η συμφωνία που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις θα προκύψει στο βαθμό που θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας. Μόνο μια τέτοια συμφωνία θα δεχθεί η κυβέρνηση» ξεκαθάρισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης επαναφέροντας το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» για να συνεχίζει πιο εμφατικά: «δεν θα δεχθούμε συμφωνία που θα βάζει στο ψυγείο και στο περιθώριο το πρόγραμμά μας. Ισχύουν απολύτως όλες οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις και εξαγγελίες».

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης απαντώντας στην Ολομέλεια της Βουλής τόνισε: «Οι διαπραγματεύσεις που κάνουμε είναι γιατί δεν θέλουμε να παραδοθούμε και θέλουμε μία συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμα μας που θα κρατήσει όρθια τη χώρα και το λαό να ξεφύγει από την κρίση».

Με τον τρόπο αυτό, ο υπουργός απάντησε εμμέσως και στο ερώτημα που του έθεσε νωρίτερα ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος για το αν ισχύουν οι αυξήσεις κατά 1% των τιμολογίων της ΔΕΗ όπως υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Εκτός αυτών, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον υπουργό να πάρει θέση και για την επιστολή της επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Ανταγωνισμού με την οποία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λύσει ζητήματα μονοπωλίου στην αγορά της ενέργειας.

«Μπορεί να κάνει ό,τι δηλώσεις θέλει η κοινοτική επίτροπος αλλά δεν είναι σωστό με βάση αυτές να κρίνεται η πολιτική της κυβέρνησης» απάντησε ο κ. Λαφαζάνης για να επισημάνει σε άλλο σημείο πως «Υπάρχουν ακραίες νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις στην ΕΕ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τις ακολουθήσουμε. Αυτά δεν τα δεχόμαστε και δεν θα τα εφαρμόσουμε».

Επισήμανε πάντως «κανείς δεν τράβηξε το αφτί της κυβέρνησης», αναφερόμενος προφανώς στις ΗΠΑ, και σημείωσε «μονομερώς αποδεχθήκαμε τον ρώσικο αγωγό. Προσωπικά έκανα επαφές και στηρίζω αυτόν τον αγωγό. Το ίδιο έκανε και ο πρωθυπουργός και χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν και κυρίως χωρίς να ρωτήσουμε τους υπερατλαντικούς συμμάχους μας».

Εκτός αυτού, ο υπουργός παραδέχθηκε πως οι συζητήσεις με την ρωσική κυβέρνηση αναφορικά με την προοπτική δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου που θα περνά και από την χώρα μας έχουν ενοχλήσει «ευρωπαϊκούς και υπερατλαντικούς κύκλους» πρόσθεσε μάλιστα ότι «λαμβάνουμε υπόψη τις αντιδράσεις τους αλλά δεν θα καθορίσουμε την δική μας στάση με βάση αυτές».

Επιπροσθέτως, εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με τον αγωγό λέγοντας «οι συζητήσεις είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο με τη ρωσική πλευρά και θα μπορούσα να πω ότι είναι στην τελική ευθεία» τονίζοντας παράλληλα ότι ο εν λόγω αγωγός «θα συμβάλει ώστε η Ελλάδα να αναχθεί σε ενεργειακό κόμβο, σε πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη με φθηνές τιμές στο φυσικό αέριο και δημοσιονομικά οφέλη. Είναι εθνικά επωφελής και για το δημόσιο και για το λαϊκό συμφέρον».

Σφοδρή αντιπαράθεση με τον Αντρέα Λοβέρδο

Σφοδρή αντιπαράθεση είχαν το πρωί στη Βουλή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, τόσο για την πολιτική εικόνα της κυβέρνησης εν μέσω διαπραγματεύσεων, όσο και για την επικοινωνία του κ. Λαφαζάνη με την επίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager.

Ο κ. Λοβέρδος στην ομιλία του υπογράμμισε ότι τα κυβερνητικά στελέχη αρθρώνουν αντιφατικές απόψεις και τόνισε με νόημα ότι «λένε ψέματα όπως αναπνέουμε. Ενσαρκώνουν την περίφημη ταινία του 1953 του Δημήτρη Ψαθά "Ζητείται ψεύτης"». Επιπλέον ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής συνέντευξη της Επίτροπου Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, η οποία, σύμφωνα με τον βουλευτή διαψεύδει τα όσα υποστηρίζει ο κ. Λαφαζάνης ότι οι ενέργειές του είναι σε συνεννόηση με την επίτροπο.

«Σας επιστρέφω αυτά που λέτε για τα ψέματα. Τα ποιος λέει ψέματα σε αυτή την πολιτική ζωή ξέρει ο κόσμος», ήταν η έντονη αντίδραση του υπουργού, ο οποίος αναρωτήθηκε: «Είναι συμβατός με τους ευρωπαϊκους κανόνες ο τεμαχισμός της ΔΕΗ που έκανε η κυβέρνησής σας;».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: «Δεχόμαστε μόνο συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά μας»"

Σε 48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Σαρανταοκτάωρη προειδοποιητική απεργία από την Κυριακή 31 Μαΐου ώς τη Δευτέρα 1 Ιουνίου (ανήμερα του Αγίου Πνεύματος), κήρυξε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), καταγγέλλοντας «απαξίωση της ΥΠΑ απ' όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, σε όλους τους τομείς, αεροναυτιλία και αεροδρόμια».

Σε εξώδικη δήλωση-γνωστοποίηση, προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ζητά «να τεθεί άμεσα η ΥΠΑ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της οικονομικής ασφυξίας και της δραματικής έλλειψης προσωπικού».

Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια ζητούν:

-την άμεση απαιτούμενη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας, για έργα και συντηρήσεις σε όλο το φάσμα των υποδομών των αεροδρομίων και της αεροναυτιλίας, καθώς και την εκπόνηση ενός υλοποιήσιμου σχεδίου ανάπτυξης αυτών.
-την άμεση στελέχωση της Υπηρεσίας, που λειτουργεί με προσωπικό κάτω από τα ελάχιστα απαιτούμενα και την άμεση καταβολή στους εργαζόμενους των δεδουλευμένων αμοιβών τους, που κάποιες από αυτές οφείλονται από την άνοιξη του 2014.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε 48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος"

Bild: «Aπό το Varoufake... στο Varoutape»

"Eξέγερση στην Ελλάδα κατά του Βαρουφάκη", είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής εφημερίδας "Bild" το οποίο κάνει αναφορά στην «καταγραφή του Eurogroup από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών» που δημοσίευσαν οι New York Times. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, βρίσκεται για μία ακόμα στο στόχαστρο της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Γερμανίας, η οποία του προσάπτει δύο «σκάνδαλα»: το "Varoutape" και το "Varoutape". Το τελευταίο σκάνδαλο, όπως γράφει η "Bild", προκάλεσε την έντονη δυσφορία των Ελλήνων.

"Στην αρχή είχαμε το "Varoufake", επισημαίνει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία της Γερμανίας φρεσκάροντας τη μνήμη των αναγνωστών της για την περίφημη χειρονομία του Έλληνα πολιτικού κατά των Γερμανών πολιτών. "Αρχικά, ο Γ. Βαρουφάκης είχε διαψεύσει το επίμαχο βίντεο όπου έκανε το προτεταμένο δάκτυλο στους Γερμανούς ρίχνοντας την ευθύνη στους Γερμανούς δημοσιογράφους ότι ήταν προϊόν μοντάζ και, κατά συνέπεια, ψεύτικο (fake). Και εν συνεχεία ο Γιάνης Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι έκανε τη χειρονομία στους συμπολίτες της Μέρκελ. Μετά το σκάνδαλο "Varoufake" με το προτεταμένο δάκτυλο, σειρά είχε το σκάνδαλο "Varoutape". Όπως εξηγεί η εφημερίδα, την ώρα που είναι σε εξέλιξη κρίσιμες συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά την ελληνική κυβέρνηση καθώς στις πέντε Ιουνίου η Αθήνα θα κληθεί να καταβάλει την επόμενη δόση στο ΔΝΤ, ο Έλληνας υπουργός ηχογράφησε κρυφά τις συνομιλίες στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως δήλωσε ο ίδιος στους "New York Times". Η κρυφή ηχογράφηση των συνομιλιών συνιστά παραβίαση του απορρήτου, είναι ένα διπλωματικό φάουλ, είχε σχολιάσει χτες η εφημερίδα, σχόλιο το οποίο αναπαράγει και σήμερα.

«Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι έχει καταγράψει τις συνομιλίες τουλάχιστον σε μία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: "Μία καθόλου διπλωματική κίνηση από τη πλευρά του με τους Έλληνες πολιτικούς- και όχι μόνο - να εξοργίζονται με τις κινήσεις του. Αλλά και στα ελληνικά ΜΜΕ, πολλοί έσπευσαν να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους όταν ενημερώθηκαν για τα περί κρυφής ηχογράφησης .Την ώρα που η πατρίδα του είναι σε δεινή θέση, ο Βαρουφάκης κάνει τα πράγματα χειρότερα. Το ερώτημα είναι ποιος του έχει τώρα εμπιστοσύνη;» αναφέρει το άρθρο.

«Αυτοί που εξοργίστηκαν μαζί του ήταν, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Μητρόπουλος, αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ότι, αν πράγματι συμβαίνει αυτό, τότε είναι απαράδεκτο», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Ο Ανδρέας Λοβέρδος, από το ΠΑΣΟΚ, έσπευσε και αυτός να καταδικάσει εκ μέρους και των υπολοίπων στελεχών του κόμματός του αυτό που έκανε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών». «Δεν είναι μόνο θέμα ηθικής, είναι και μία βάρβαρη και παράνομη ενέργεια. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ο Γ. Βαρουφάκης θέλει να είναι παρών στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους . Αυτό είναι πλέον αδύνατο», δήλωσε ο ο Ανδρέας Λοβέρδος στην εφημερίδα "Bild". Δήλωση στην εφημερίδα έκανε και ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Γ. Βαρουφάκης ηχογραφούσε κρυφά συνομιλίες της συνόδου των υπουργών Οικονομικών σαν να είναι πληροφοριοδότης του FBI. O Βαρουφάκης ήταν ένας καλός καθηγητής κι ένας καλός ομιλητής. Αλλά πρέπει κάποιος να του πει ότι για να γίνουν πιο εύκολες οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους , θα πρέπει να λέει λιγότερα, να δίνει λιγότερες συνεντεύξεις έτσι ώστε να κάνει λιγότερο θόρυβο». 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Bild: «Aπό το Varoufake... στο Varoutape»"

Buiter (Citi) : Σε περίπτωση Grexit το νέο νόμισμα της Ελλάδας θα ήταν "για τα σκουπίδια"

Θα επικρατούσε πανικός εάν η Ελλάδα έφευγε από την Ευρωζώνη και υιοθετούσε ένα εναλλακτικό νόμισμα, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi, Willem Buiter, ο άνθρωπος που "εφηύρε" τον όρο Grexit, στο CNCB.

"Νομίζω ότι η ιδέα ενός Grexit με ένα υποτυπώδες νόμισμα ή ένα κανονικό νόμισμα είναι γελοία. Η Ελλάδα, ιστορικά, έχει αποδείξει ότι δεν είναι καλή στη διαχείριση ενός ανεξάρτητου νομίσματος. Αυτή τη φορά, εάν προχωρούσαν προς μια τέτοια κατεύθυνση, αυτό θα προκαλούσε χάος, οπότε δεν θα το συνιστούσα" είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να εγκαταλείψει το ευρώ και να υιοθετήσει ένα νόμισμα που θα είναι συνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό νόμισμα, υποστήριξε ότι αυτό θα ήταν "για τα σκουπίδια".

Σύμφωνα με τον Buiter πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες γιατί, όπως είπε, "η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα κάποια στιγμή τον Ιούνιο και δεν θα μπορεί να πληρώσει τους εσωτερικούς λογαριασμούς της ούτε τους ξένους δανειστές".

Αλλά την ίδια στιγμή, δήλωσε ότι και μια χρεοκοπία δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου.

"Μια χρεοκοπία θα ήταν ασφαλώς σοβαρή για την Ελλάδα και θα προκαλούσε νέους φόρους για τις χώρες της ευρωπεριφέρειας αλλά δεν αποτελεί απαραίτητα την αρχή ενός Grexit" είπε και πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα έμενε στο ευρώ.

Τέλος, σημείωσε ότι "κάποια στιγμή πρέπει να γίνει μια μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις".

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Buiter (Citi) : Σε περίπτωση Grexit το νέο νόμισμα της Ελλάδας θα ήταν "για τα σκουπίδια""

Η «Αυγή» «αδειάζει» Ζωή Κωνσταντοπούλου για ΕΡΤ και αποθεματικά

Θέση στη σύγκρουση Μεγάρου Μαξίμου και Προέδρου της Βουλής παίρνει η «Αυγή» σφάζοντας με το βαμβάκι την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου για τους χειρισμούς της στο θέμα της ΕΡΤ και των αποθεματικών του κοινοβουλίου.

Το κείμενο της εφημερίδας επικαλείται δημοσιεύματα για να επιβεβαιώσει «σύννεφα στις σχέσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου με το Μέγαρο Μαξίμου και για σημεία τριβής που εκδηλώθηκαν στην συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Τρίτης».

Εκτός αυτού επιβεβαιώνει πλήρως τα ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών που έκαναν λόγο για σύγκρουση της Προέδρου με τον αρμόδιο υπουργό για θέματα ΜΜΕ Νίκο Παππά με αφορμή την έγκριση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πρόεδρος της Βουλής εκτός των άλλων δέχθηκε μομφές για την καθυστέρηση εκ μέρους της του ορισμού ημερομηνίας για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία καλείται να επικυρώσει τον διορισμό του νέου Δ.Σ. της ΕΡΤ» και συνεχίζει «όπως έγινε γνωστό, την Τρίτη 19 Μαΐου, στις 11.30 το βράδυ, το γραφείο του υπουργού Επικρατείας ενημερώθηκε ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με θέμα την διοίκηση της ΕΡΤ έχει οριστεί για την Πέμπτη 21 Μαΐου στις 10.30 το πρωί, την ώρα που ο Νίκος Παππάς θα ταξίδευε συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό στην Ρίγα της Λετονίας. Με δεδομένο ότι ήταν πρακτικώς αδύνατον να παραστεί στην ακρόαση, ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή την Τετάρτη, πριν το ταξίδι για την σύνοδο κορυφής, για να λάβει την απάντηση ότι το πρόγραμμα της Βουλής δεν το επιτρέπει. Αρνητική ήταν η απάντηση της Βουλής στην επανακατάθεση του αιτήματος του υπουργού για συνεδρίαση στις 8.30 το πρωί της Πέμπτης ώστε να προλάβει την πτήση για Ρίγα, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να μετατεθεί τελικά για την ερχόμενη Δευτέρα. Το γεγονός αυτό πυροδότησε σενάρια τριβών της Ζωής Κωνσταντοπούλου με το Μαξίμου που φέρουν την Πρόεδρο της Βουλής να είναι αντίθετη με τις επιλογές των Διονύση Τσακνή και Λάμπη Ταγματάρχη στις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για αντεγκλήσεις μελών του προεδρείου της Κ.Ο. με την Ζωή Κωνσταντοπούλου όσον αφορά την κοινοβουλευτική διαδικασία με την οποία η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή ενδεχόμενη συμφωνία με τους δανειστές αλλά και τη στάση που κράτησε η πρόεδρος της Βουλής σχετικά με τα αποθεματικά του Κοινοβουλίου».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η «Αυγή» «αδειάζει» Ζωή Κωνσταντοπούλου για ΕΡΤ και αποθεματικά"

Ελλειμμα 2,2 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τριμήνου

Επιβαρημένο εμφανίζεται στις αρχές του 2015 το ισοζύγιο πληρωμών. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το Μάρτιο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 404 εκατ. ευρώ, κατά 316 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Μαρτίου 2014. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και στην επιδείνωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων. Οι ανωτέρω εξελίξεις αντισταθμίστηκαν, ως ένα βαθμό, από τη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 281 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του Μαρτίου 2014, κυρίως λόγω του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, ως αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Επίσης, περιορίστηκαν και οι καθαρές δαπάνες για αγορές πλοίων. Αντιθέτως, το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία σημείωσε αύξηση, παρά την άνοδο 12,8% των εισπράξεων από εξαγωγές, δεδομένου ότι οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο (17,4%).
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από κατασκευαστικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και από υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών. Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου κατέγραψε μικρή άνοδο, ως αποτέλεσμα της αύξησης 34,3% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών το Μάρτιο και της ανόδου των αντίστοιχων εισπράξεων κατά 13,3%, η οποία αντιστάθμισε την αύξηση (15%) των ταξιδιωτικών δαπανών κατοίκων στο εξωτερικό.
Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε πλεόνασμα 40 εκατ. ευρώ, κατά 336 εκατ. μικρότερο από εκείνο του ίδιου μήνα του 2014, κυρίως λόγω του περιορισμού των καθαρών λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων και της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων σημείωσε έλλειμμα 50 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 38 εκατ. το Μάρτιο του 2014, κυρίως λόγω της μεταστροφής του μικρού πλεονάσματος στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης με την Ε.Ε. σε έλλειμμα.
Το α΄ τρίμηνο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 2,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1 δισ. ευρώ έναντι εκείνου του α΄ τριμήνου του 2014. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην επιδείνωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων καθώς και στην επιδείνωση του ισοζυγίου υπηρεσιών. Αντιθέτως, το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε βελτίωση, η οποία υπεραντιστάθμισε τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του συνολικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 359 εκατ. ευρώ, λόγω της πτώσης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, ως αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, και για αγορές πλοίων. Αντιθέτως, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκε. Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία σημείωσαν άνοδο 2,4%, ενώ αύξηση 9,3% παρουσίασαν και οι αντίστοιχες δαπάνες για εισαγωγές.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε, καθώς η μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές και λοιπές υπηρεσίες αντισταθμίστηκε μόνο μερικώς από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Το α΄ τρίμηνο του 2015, οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 45,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014, αλλά οι αντίστοιχες εισπράξεις αυξήθηκαν μόνο 12,8%.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, το α΄ τρίμηνο του 2015, συρρικνώθηκε κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών που αφορούν εισοδήματα από επενδύσεις (τόκους, μερίσματα, κέρδη) και της μείωσης των καθαρών λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων. Επίσης, το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος στο ίδιο διάστημα του 2014.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Το Μάρτιο του 2015, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων σημείωσε άνοδο κατά 315 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας την άνοδο των καθαρών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την Ε.Ε. προς τη γενική κυβέρνηση, σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2014. Το α΄ τρίμηνο του 2015 το ισοζύγιο κεφαλαίων εμφάνισε πλεόνασμα 480 εκατ. ευρώ, 981 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2014.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Το Μάρτιο του 2015, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε έλλειμμα 83 εκατ. ευρώ, περίπου στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του Μαρτίου του 2014. Το α΄ τρίμηνο του 2015 σημειώθηκε έλλειμμα 1,7 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 308 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2014.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Το Μάρτιο του 2015, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων από άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 24 εκατ. ευρώ. Οι αντίστοιχες υποχρεώσεις, που αντιπροσωπεύουν άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν καθαρή μείωση 69 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα κυρίως δύο συναλλαγών: της εκροής 118 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης της συμμετοχής της εταιρίας Capital Group Companies Inc (ΗΠΑ) στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας Eurobank και της εισροής 61 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης της συμμετοχής της εταιρίας Fairfax Financial Holdings Limited (Καναδάς) στο μετοχικό κεφάλαιο της προαναφερθείσας τράπεζας. 
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατά 1,6 δισ. ευρώ αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 789 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια έκδοσης μη κατοίκων και την αύξηση κατά 740 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων. Αντιθέτως, οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 322 εκατ. ευρώ.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων παρατηρήθηκε καθαρή αύξηση των απαιτήσεων κατά 1,8 δισ. ευρώ, η οποία αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 1,0 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεων κατά 3,9 δισ. ευρώ αντανακλά κυρίως την καθαρή αύξηση κατά 5,4 δισ. ευρώ των καταθέσεων και repos των μη κατοίκων στην Ελλάδα και την καθαρή μείωση των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους, εκ των οποίων 1,6 δισ. ευρώ αφορά αποπληρωμή χρεολυσίων στο ΔΝΤ στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης.
Το α΄ τρίμηνο του 2015, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων από άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό σημείωσαν αύξηση 52 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες υποχρεώσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, μειώθηκαν κατά 64 εκατ. ευρώ.
Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση κατά 6,7 δισ. ευρώ των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 11,4 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση των τοποθετήσεών τους σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Επίσης, οι καθαρές υποχρεώσεις κατοίκων έναντι του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων.
Τέλος, στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων κατά 14,3 δισ. ευρώ αντανακλά κυρίως τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων και την αύξηση των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των υποχρεώσεων κατά 12,2 δισ. ευρώ οφείλεται αφενός στην άνοδο των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα και αφετέρου στην έκδοση τραπεζογραμματίων πέραν της κλείδας συμμετοχής της χώρας στο ευρωσύστημα. Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν σε σημαντικό βαθμό από την αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων των κατοίκων.
Στο τέλος Μαρτίου του 2015, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,05 δισ. ευρώ, έναντι 5,5 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2014.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελλειμμα 2,2 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τριμήνου"

Πάντοαν (Ιταλός ΥΠΟΙΚ): Ενα Grexit θα δημιουργούσε πρόβλημα στην Ιταλία

Μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε βραχυπρόθεσμα προβλήματα στην Ιταλία, αλλά θα καθιστούσε επίσης πιο εύθραυστο και το σύστημα της Ευρωζώνης, δήλωσε σε συνέντευξή του στη La Republica ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

«Η βραχυπρόθεσμη μετάδοση δεν με ανησυχεί διότι η ΕΚΤ έχει μέτρα και η ποσοτική χαλάρωση είναι μια ασπίδα αποτελεσματική», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως η Ιταλία είναι πιο σταθερή απ' ότι ήταν πριν από δυο ή τρία χρόνια.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι μεσοπρόθεσμο, τόνισε. «Το σύστημα γενικά γίνεται πιο εύθραυστο και λιγότερο ικανό να απορροφήσει τα σοκ».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάντοαν (Ιταλός ΥΠΟΙΚ): Ενα Grexit θα δημιουργούσε πρόβλημα στην Ιταλία"

Guardian: Η μάχη διάσωσης των συντάξεων «πρωταγωνιστεί» σε Αθήνα και Βρυξέλλες

Ο Μανώλης Ραλλάκης είναι ένας πρώην οξυγονοκολλητής και πρωτοστατεί στη μάχη κατά της περικοπής των συντάξεων στην Ελλάδα. Όπως λέει, έχει χρέος να το κάνει, γιατί οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που συντηρούν πλέον την ελληνική οικογένεια.

Εχει δώσει πολλές μάχες και, σύμφωνα με τον ίδιο, "χαμένη μάχη είναι η μάχη που δεν δόθηκε ποτέ". Τώρα ήρθε η ώρα να δοθεί η μάχη για την ίδια την επιβίωση ή με άλλα λόγια, για τη σύνταξή του.

Όπως αναφέρει η Helen Smith σε άρθρο της στη βρετανική Guardian, ο κ. Ραλλάκης ενσαρκώνει τον τυπικό Έλληνα συνταξιούχο. 75 ετών, κατέχει πλέον το πόστο του γενικού γραμματέα της ομοσπονδίας συνταξιούχων της χώρας. Η σύνταξή του μειώθηκε κατά ένα τρίτο λόγω της κρίσης και πλέον κινείται στα 1.100 ευρώ. Παρά ταύτα, έπειτα από 37 χρόνια εργασίας σε ένα αθηναϊκό εργοστάσιο, θεωρεί τον εαυτό του τυχερό.

Παραδέχεται πως τα χρήματα που λαμβάνει είναι αρκετά για να καλύψει τις βασικές ανάγκες του, αλλά δεν κρύβει πως αυτό που ζητούν οι συνταξιούχοι δεν είναι να διατηρήσουν τις συντάξεις που έχουν τώρα, αλλά να κερδίσουν πίσω όσα τους έκλεψαν.

Η μαχητικότητα του συγκεκριμένου συνταξιούχου, όπως και άλλων, έρχεται στην επιφάνεια λόγω της επιμονής των δανειστών σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν το συνταξιοδοτικό. Όπως αναφέρει το άρθρο, σχεδόν το 45% των συνταξιούχων στην Ελλάδα (περίπου 2,5 εκατομμύρια) ζουν με εισόδημα κάτω των 665 ευρώ το μήνα – δηλαδή, κάτω από το όριο της φτώχειας όπως το έχει ορίσει η ΕΕ.

Μια ανακοίνωση που εξέδωσε προσφάτως το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, αναφέρει: "Μετά από 5 χρόνια ύφεσης και μια σωρευτική απώλεια του 25% του ΑΕΠ που θυμίζει καιρό πολέμου, οι συντάξεις έχουν γίνει το τελευταίο δίχτυ ασφαλείας που εμποδίζει την ολοκληρωτική διάλυση της ελληνικής κοινωνίας κι αυτό γιατί πλέον οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που τροφοδοτούν την υπόλοιπη οικογένεια". Δημογραφικά, η Ελλάδα βρίσκεται επίσης σε ένα καθοδικό σπιράλ, καθώς έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη.

Ο κ. Ρολλάκης, ως γγ της ομοσπονδίας συνταξιούχων μιλά συχνά στα τηλεοπτικά παράθυρα. Ι ίδιος φοβάται ότι ο αγώνας για τη δικαίωση έχει μακρύ δρόμο ακόμα. Υπό την πίεση των δανειστών, η κυβέρνηση μπορεί άνετα να προσθέσει τις συντάξεις στη λίστα των αυτοαποκαλούμενων κόκκινων γραμμών που έχουν ήδη παραβιαστεί.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Guardian: Η μάχη διάσωσης των συντάξεων «πρωταγωνιστεί» σε Αθήνα και Βρυξέλλες"

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία» εκτιμά ο Χουντής

Την εκτίμησή του ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία -μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την Άγγελα Μερκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στη Ρίγα- εξέφρασε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής, ο οποίος συμμετέχει στην ελληνική αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στη Ρίγα.

Στην τριμερή συνάντηση, που διεξήχθη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας, όπως δήλωσε ο κ. Χουντής, εξέφρασαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τη βούλησή τους να βοηθήσουν για να επιτευχθεί συμφωνία.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Χουντή, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει χρόνος για περισσότερη καθυστέρηση και τονίστηκε η ανάγκη ό,τι συμφωνηθεί τώρα πρέπει να είναι μια συμφωνία-λύση για το γενικότερο πρόβλημα του χρέους και της ανάπτυξης. Σε αυτό το σημείο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μας, αυτό θα φανεί τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες».

Όπως είπε, το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ και με άλλους αρχηγούς κρατών.

Επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν μπορούν να τα ζητούν αυτά, γιατί δεν είναι στην αρμοδιότητά τους να ζητούν από ένα κράτος να του πουν πού θα πάνε οι συντάξεις και οι μισθοί. Σημείωσε δε ότι «η παρατυπία και η εξωθεσμική πειθαρχία που έχει γίνει με το Μνημόνιο, με τη συμμετοχή και την παρουσία του ΔΝΤ, είναι εκεί πού βρίσκεται και το αγκάθι».

Τέλος, επισήμανε ότι οι εταίροι ζητούν συμφωνία που να μετέχει και το ΔΝΤ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Είμαστε κοντά σε συμφωνία» εκτιμά ο Χουντής"

Βαρουφάκης: Μειώνονται κατά 40% οι αμοιβές της διοίκησης του ΤΧΣ

Mειώνονται κατά 40% οι αμοιβές της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (προέδρου, διευθύνοντος συμβούλου, αν. διευθύνοντος συμβούλου, κλπ) με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Από τις μειώσεις θα εξοικονομηθούν πάνω από τριακόσιες χιλιάδες ευρώ ετησίως (300.000).

Ο υπουργός, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αντιλαμβάνεται ότι οι θέσεις υψηλής ευθύνης πρέπει να ανταμείβονται αντίστοιχα. Όμως οι ισχύουσες αμοιβές στο ΤΧΣ, σε μια περίοδο που τα εισοδήματα των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα έχουν συρρικνωθεί, αποτελούν πρόκληση για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (3864/2010, άρθρο 4) - που δυστυχώς απαιτεί διαβούλευση με τους θεσμούς ώστε να οριστικοποιηθεί απόφαση που αφορά το ύψος των μισθών που καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο στη διοίκηση του ΤΧΣ - ο υπουργός Οικονομικών πληροφόρησε τον κ. Thomas Wieser, Πρόεδρο του EuroWorking Group, σχετικά.

Σε μια περίοδο που οι θεσμοί θεωρούν "πισωγύρισμα" την αναστολή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Υπουργός Οικονομικών πιστεύει πως το EuroWorking Group δεν θα φέρει αντίρρηση στην απόφαση αυτή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Μειώνονται κατά 40% οι αμοιβές της διοίκησης του ΤΧΣ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news