facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Διαρροή ευρω-εγγράφου δείχνει συμφωνία και έκτακτο Eurogroup

Εσωτερικό έγγραφο της διάσκεψης των προέδρων των πολιτικών ομάδων του ευρωκοινοβουλίου που διέρρευσε δείχνει σύγκληση έκτακτου Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, γεγονός που - αν επιβεβαιωθεί - συνεπάγεται και την επίτευξη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη διαρροή του εν λόγω εγγράφου, υπάρχει πρόθεση την ερχόμενη Πέμπτη να κληθούν σε ακρόαση από τη διάσκεψη των προέδρων ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντραγκι και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων προειδοποιούν οργανωτικά για πιθανή σύγκληση έκτακτου Eurogroup την ίδια ημέρα. Όμως για να συμβεί αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group και να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Σημειώνεται πως η Κομισιόν δεν θέλησε να σχολιάσει τη διαρροή.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαρροή ευρω-εγγράφου δείχνει συμφωνία και έκτακτο Eurogroup"

Στην αντεπίθεση, με στόχο τα ΜΜΕ, πέρασε η Κωνσταντοπούλου

Mε επίθεση στα μέσα ενημέρωσης που ευνοήθηκαν «οργιωδώς» κατά την μνημονιακή περίοδο απάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην κριτική που δέχτηκε ακόμη και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το επεισόδιο που προκάλεσε σε βάρος υψηλόβαθμου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ έξω από τη Βουλή.

Η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για παραπληροφόρηση από τα κανάλια, προσθέτοντας ότι αυτό που ζήτησε από τον αξιωματικό είναι να μην εμφανίζεται το κοινοβούλιο εχθρικό στους πολίτες, ακόμη και όταν αυτοί διαμαρτύρονται απέναντι στους υπουργούς.

«Ο τρόπος αντίδρασης της Προέδρου της Βουλής ήταν περισσότερο θυμικός και τηλεοπτικός», δήλωσε πάντως νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

«Υπήρξε υπέρβαση αρμοδιοτήτων και από τις δυο πλευρές», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Σημείωσε πως η κ. Κωνσταντοπούλου είχε επί της ουσίας δίκιο αλλά η παρέμβασή της έπρεπε να γίνει μέσω του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Αποστάσεις από τη στάση της κ. Κωνστατοπούλου πήρε και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος. «Υπήρξε μια υπερβολή από τα ΜΜΕ, αλλά και εμείς πρέπει να προστατεύουμε το θεσμό», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην αντεπίθεση, με στόχο τα ΜΜΕ, πέρασε η Κωνσταντοπούλου"

Βαρουφάκης: Θα εισπράξουμε τα πρόστιμα εταιριών που διέγραψαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Την πρόθεσή του να πατάξει την φοροδιαφυγή των εταιρειών πετρελαιοειδών μέσα από τριγωνικές συναλλαγές εξέφρασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του βουλευτή N. Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου.

Οι νομικές υπηρεσίες του κράτους αναζητούν τρόπους προκειμένου να εισπραχθούν πρόστιμα ύψους 1,2 δισ. για τριγωνικές συναλλαγές τα οποία είχαν επιβληθεί σε εταιρείες πετρελαιοειδών και χαρίσθηκαν με νομοθετική ρύθμιση στις 26 Μαρτίου 2014, τόνισε ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να εξαιρέσει εταιρείες από την απόδοση φόρων μέσω τριγωνικών συναλλαγών με νομοτεχνικά τεχνάσματα», είπε ο Γ. Βαρουφάκης και «θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

«Οι νομικές υπηρεσίες κάνουν ότι είναι δυνατόν να ακυρωθεί η τεράστια απώλεση από την προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε στη συνέχεια, ενώ αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει:

«Δεν θα παρανομήσουμε. Οι νομικές υπηρεσίες δουλεύουν έτσι ώστε η οποιαδήποτε τροπολογία θα είναι σύμφωνη με τους νόμους. Αυτά που γινόντουσαν στο παρελθόν, όπου οι ελληνικές κυβερνήσεις διέγραφαν χρέη εν γνώσει τους παρανομώντας, αφήνοντας την εξέλιξη στα δικαστήρια για να αποφασίσουν, δεν θα συμβεί σε εμάς».

«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.» ανταπάντησε ο Β. Κεγκέρογλου. «Δεν υπάρχουν ενδιάμεσες τακτικές για την απαλλαγή εταιρειών, γιατί δεν έρχεται διάταξη τα λεφτά που χάθηκαν να ανακτηθούν … όχι περικοκλάδες… αλλού οι περικοκλάδες», για να λάβει την απάντηση του Γ. Βαρουφάκη:

«Δεν θα παρανομήσουμε. Εάν έχετε δίκιο εάν νομικά ή ηθικά διαγράφηκαν αυτά τα πρόστιμα θα το κρίνει ο ελληνικός λαός. Το έκρινε και σας καταδίκασε στις εκλογές».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Θα εισπράξουμε τα πρόστιμα εταιριών που διέγραψαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ"

Διαψεύδει ο Στρατούλης για επιβολή ποινών σε όσους συνταξιοδοτηθούν πρόωρα

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο από το βήμα της Βουλής, δημοσιεύματα και διαρροές που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ότι η ελληνική αντιπροσωπεία υπέβαλε πρόταση στο Brussels Group για επιβολή ποινών σε όσους συνταξιούχους υποβάλουν αίτημα για πρόωρη συνταξιοδότηση. Και ειδικότερα, να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές μέχρι το 62ο έτος της ηλικίας τους.

«Διαψεύδω κατηγορηματικά αυτές τις διαρροές. Η ελληνική αντιπροσωπεία για αυτό που παλεύει είναι να μην ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος η οποία αν εφαρμοστεί, μέσα σε τρία χρόνια θα έχει εξαερωθεί το 90% των επικουρικών συντάξεων. Αυτή τη μάχη, η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, θα την πάει μέχρι τέλους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατούλης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει ο Στρατούλης για επιβολή ποινών σε όσους συνταξιοδοτηθούν πρόωρα"

Διαψεύδει ο Βαρουφάκης τα περί προτάσεων για Geuro

Διέψευσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης πως ο πρώην επικεφαλής και αναλυτή της Deutsche Bank, Τόμας Μάγιερ, παρουσίασε στην ελληνική κυβέρνηση τις απόψεις του για την υιοθέτηση ενός διπλού νομίσματος, του αποκαλούμενου «Geuro».

«Το ερώτημα σαφές, συζητήσαμε με τον κ. Μάγερ το παράλληλο νόμισμα; Όχι.» είπε ο κ. Βαρουφάκης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκου, ο οποίος αμφισβήτησε πάντως τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι οι όποιες συζητήσεις με τον πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίο η δημόσια περιουσία (π.χ. μετοχές δημοσίου μετά ιδιωτικοποιήσεις) θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο ενός αναπτυξιακού οχήματος.

«Αν έχετε επιφυλάξεις να τις κρατήσετε για τον εαυτό σας, έως ότου έχετε στοιχειά ότι ο υπουργός ψεύδεται» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει ο Βαρουφάκης τα περί προτάσεων για Geuro"

Έκκληση κορυφαίων οικονομολόγων: Δώστε μία ευκαιρία στην Ελλάδα

Ένα κείμενο που υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, το οποίο υπογράφουν κορυφαίοι οικονομολόγοι και πολιτικοί αναλυτές των Eiffel Group και Glienicke Group δημοσίευσε σήμερα στην ιστοσελίδα του το Ινστιτούτο Bruegel.

Το κείμενο έχει τίτλο «Δώστε μία ευκαιρία στην Ελλάδα» και φέρει την υπογραφή των Agnes Benassy-Quere, Yves Bertoncini, Jean-Louis Bianco, Armin von Bogdandy, Henrik Enderlein, Christian Callies, Marcel Fratzscher, Clemens Fuest, Sylvie Goulard, Andre Loesekrug-Pietri, Franz Mayer, Rostane Mehdi, Daniela Schwarzer, Denis Simonneau, Maximilian Steinbeis, Constanze Stelzenmüller, Carole Ulmer, Shahin Valee, Jakob von Weizsäcker και Guntram Wolff.

«Η ελληνική τραγωδία δεν πρέπει να συνεχιστεί», αναφέρει το κείμενο, επισημαίνοντας ότι η αυξανόμενη δυσαρέσκεια της Ευρώπης με τη νέα ελληνική κυβέρνηση έχει οδηγήσει κάποιους να προτείνουν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ή ακόμα και την αποδοχή ενός Grexit, εξέλιξη η οποία θα αποτελεί «συλλογική πολιτική αποτυχία» και θα προκαλέσει την κοινωνική και οικονομική καταστροφή των Ελλήνων πολιτών.

Οι κορυφαίοι αναλυτές τονίζουν ωστόσο ότι και η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη σε βάρος των πολιτών άλλων χωρών θα συνιστούσε αποτυχία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η «εθνική κυριαρχία» κάθε χώρας πρέπει να γίνει σεβαστή.

«Ο χρόνος εξαντλείται για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πρέπει να αποφασίσει άμεσα αν θα προχωρήσει στην μεταρρύθμιση της χώρας. Εξακολουθεί να έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, την ξεκάθαρη εντολή του για ένα νέο ξεκίνημα στην χώρα, μακριά από τις παλιές ελίτ που την κατέστρεψαν. Αντιμετωπίζει όμως και μία σοβαρή πρόκληση: το γεγονός ότι κέρδισε αυτήν την εντολή με υποσχέσεις που δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να τηρήσει», σημειώνει το κείμενο.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η αποτυχία επιλύσης της ελληνικής κρίσης θα έχει σημαντικό κόστος για την Ευρώπη: «Μπορεί η ευρωζώνη να έχει περιορίσει τις πιθανότητες μετάδοσης της ελληνικής κρίσης μέσω ορισμένων 'firewall' όμως δεν πρέπει να υποτιμούμε τον κίνδυνο της αλλαγής νοοτροπίας των αγορών που δεν θα θεωρούν πλέον την συμμετοχή στην ευρωζώνη ως μία μόνιμη και μη αναστρέψιμη δέσμευση».

«Η επίλυση του ελληνικού ζητήματος σε τελική ανάλυση αποτελεί μία δοκιμασία για την ικανότητα και την προθυμία της Ευρώπης να εργαστεί για την επίτευξη μίας πραγματικά λειτουργικής νομισματικής ένωσης. Είναι μια δοκιμασία για το πόσο ισχυροί είναι οι νέοι θεσμοί και η δομή της και πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε ακόμη για να εμβαθύνουμε την θεσμική ολοκλήρωση της ζώνης του ευρώ. Αργά ή γρήγορα, τα διδάγματα από την ευρωπαϊκή κρίση θα πρέπει να αξιοποιηθούν μέσω αλλαγών στις ιδρυτικές συνθήκες», τονίζουν οι διακεκριμένοι οικονομολόγοι.

Όσον αφορά στις δράσεις που πρέπει να ληφθούν, το άρθρο υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να δεσμευτεί αξιόπιστα για οικονομικές μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υπό τη μορφή επιχορηγήσεων έκτακτης ανάγκης και ενός τρίτου προγράμματος ενίσχυσης.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού συλλογής φόρων, ένα βελτιωμένο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος για να καταστεί βιώσιμο μακροπρόθεσμα, μια γρήγορη επιστροφή σε λογικά δημοσιονομικά πρωτογενή πλεονάσματα και μια μεταρρύθμιση στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών αγορές, προκειμένου να εισαχθεί ο ανταγωνισμός και να διασφαλιστεί προσαρμογή τιμών.

«Ένα δημοψήφισμα σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων και την παραμονή στην ευρωζώνη θα πρέπει να θεωρείται ως έσχατη επιλογή για τους Έλληνες... η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να επιλέξει το πεπρωμένο της. Η Ευρώπη οφείλει να προσφέρει στην Ελλάδα αλληλεγγύη και τις προϋποθέσεις για να ευημερήσει στη ζώνη του ευρώ. Αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένου και ενός ανεπιθύμητου και δαπανηρού Grexit», καταλήγει το κείμενο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκκληση κορυφαίων οικονομολόγων: Δώστε μία ευκαιρία στην Ελλάδα"

Bloomberg: Στο στόχαστρο των δανειστών οι ελληνικές συντάξεις

Στην αναφορά ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θέτουν τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας ως πρώτη προτεραιότητα, προχωρεί σήμερα Πέμπτη το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πληροφορίες που συνδέουν τις αλλαγές στις συντάξεις με τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το πρακτορείο Bloomberg επικαλείται αξιωματούχο σύμφωνα με τον οποίο εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παράσχει επαρκείς δεσμεύσεις στους δανειστές ότι θα μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, οι πιστωτές είναι πιθανόν να δείξουν επιείκεια στην απαίτησή τους να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.

Στο σχετικό δημοσίευμα σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group συνεχίζονται και σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που είναι κοντά στις συζητήσεις, «οι προσπάθειες συγκλίνουν σε μια συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα», με τις συντάξεις και τα εργασιακά να αποδεικνύονται ως τα προβληματικά ζητήματα.

Το Bloomberg μεταφέρει την δήλωση αξιωματούχου πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν θα δεχτούν μια αύξηση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα προ του 2012, ωστόσο είναι ανοιχτοί σε μια σταδιακή αύξηση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη την επίπτωση ενός υψηλότερου κατώτατου μισθού στην ανεργία και την οικονομία.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Στο στόχαστρο των δανειστών οι ελληνικές συντάξεις"

Παπανδρέου: Γιατί ο Τσίπρας πρέπει να πάει σε δημοψήφισμα

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για την επικύρωση ενός ενδεχόμενου συμβιβασμού με τους πιστωτές της, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει υπέρ, καθώς "θέλει να παραμείνει στο ευρώ".

"Η κυβέρνηση θα πρέπει να επεξεργαστεί έναν συμβιβασμό με τους ευρωπαίους εταίρους της και να τον υποβάλει σε δημοψήφισμα. Αν υπάρξει συμφωνία, οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπέρ", δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Εστορίλ, στο δυτικό τμήμα της Λισαβόνας.

"Η τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ, παρά τα δεινά που έχει υποστεί. Το ευρώ θεωρείται ένα σταθερό νόμισμα", πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, στις δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο του Estoril Conferences.

"Ο Γερμανός φορολογούμενος θα καθησυχαστεί αν οι Έλληνες πολίτες πουν ναι, θα υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα' ", συνέχισε ο Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε πει ότι "θα ήταν ίσως καλό να αφήσουν να αποφασίσει ο ελληνικός λαός όσον αφορά το τι είναι έτοιμος να αποδεχθεί μεταξύ των απαραίτητων μέτρων".

Αναφερόμενος επίσης στην πρόταση που είχε κάνει ο ίδιος για την διοργάνωση δημοψηφίσματος για ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι εκείνη την εποχή η καγκελάριος Μέρκελ "δεν ήταν αντίθετη στην πρότασή μου, αλλά απέφυγε να ταχθεί δημοσίως υπέρ ενός δημοψηφίσματος".

Η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν την Τρίτη να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές της για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών στην Ελλάδα.

"Ο χρόνος πιέζει, καθώς στα τέλη Μαΐου ή στα τέλη Ιουνίου, κινδυνεύουμε να μην μπορούμε πλέον να εξασφαλίσουμε την πληρωμή των μισθών" των δημοσίων υπαλλήλων, προειδοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπανδρέου: Γιατί ο Τσίπρας πρέπει να πάει σε δημοψήφισμα"

Λαφαζάνης εναντίον Βαρουφάκη για τις αλλαγές του ΦΠΑ σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Δεν κρύβει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τις απόψεις του για τους όρους μίας ενδεχόμενης συμφωνίας με τους δανειστές, καθώς με αφορμή το έγγραφο που διέρρευσε εξαπέλυσε προειδοποιητικές «βολές» προς την κυβέρνηση, μέσω της ιστοσελίδας του Ίσκρα της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «σχέδια για άνευ όρων υποταγή της χώρας» που «ετοιμάζουν οι δανειστές». Αν και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως και αρμοδίως για τα ενεργειακά ζητήματα (ειδικά για ΦΠΑ), που συζητά η ομάδα διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, η διαφωνία του για βασικά ζητήματα είναι δεδομένη.

Δεν ξέρουμε κατά πόσο σχετίζεται η απουσία του αρμόδιου υπουργού κ. Λαφαζάνη από την Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών με το κλίμα που έχει δημιουργήσει η συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια ή την εφαρμογή του γαλλικού μοντέλου δημοπρασιών ενέργειας.

Ο κ. Λαφαζάνης δηλώνει στους συνομιλητές του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσει σε αύξηση στο ΦΠΑ, ειδικά στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, κάτι που αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός εμφανίζεται απόλυτος στο να μην επιτρέψει αυτό τον όρο στη συμφωνία και έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στον υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει νοικοκυριά και ολόκληρη την οικονομία, με αύξηση του κόστους παραγωγής όλων των προϊόντων και υπηρεσιών.

Ένα άλλο ζήτημα είναι το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η εφαρμογή του γαλλικού μοντέλου δημοπρασιών ενέργειας, για να ανοίξει η αγορά προμήθειας. Ο κ. Λαφαζάνης θεωρεί ότι δεν υπάρχει μονοπώλιο στην ελληνική αγορά ενώ χαρακτηρίζει λάθος τις παρεμβάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού για το αντίθετο, υπογραμμίζοντας ότι η αγορά είναι ανοιχτή για όποιον θέλει να επενδύσει στο λιγνίτη, ωστόσο αναφέρει ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε να πουλάει η ΔΕΗ τη δική της λιγνιτική παραγωγή και να πουλάνε φθηνά οι ανταγωνιστές της.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης εναντίον Βαρουφάκη για τις αλλαγές του ΦΠΑ σε ρεύμα και φυσικό αέριο"

Μητρόπουλος: Απαράδεκτο αν το έκανε ο Βαρουφάκης, θα έχουμε πρόβλημα στο επόμενο Eurogroup

Η αποκάλυψη των New York Times ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέγραφε ηχητικά τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup της Ρίγας έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο εσωτερικό όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της κυβέρνησης.

«Αν έχει γίνει κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο. Δεν θέλω να πιστεύω ότι έγινε κάτι τέτοιο. Δεν διανοούμαι ότι στέλεχος μιας διάσκεψης, όποιας και όπως κι αν έγινε, με όποιο ύφος, μπορεί να έκανε κάτι τέτοιο», ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλου, για το περιστατικό με δηλώσεις του στο Mega.

Τόνισε μάλιστα ότι αν το παραδεχθεί και αποδειχθεί κάτι τέτοιο, τότε θα υπάρξει πρόβλημα στο επόμενο Eurogroup.

Ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε και στο επεισόδιο μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του ταξίαρχου της ΕΛ.ΑΣ. έξω από τη Βουλή με επικριτικό τρόπο: «Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί όλο αυτό το περιστατικό. Θέλουμε καταλαγή. Είμαστε σε κρίσιμη φάση και δεν πρέπει να συμβαίνουν αυτά τα γεγονότα».



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: Απαράδεκτο αν το έκανε ο Βαρουφάκης, θα έχουμε πρόβλημα στο επόμενο Eurogroup"

Ρωμανιάς: Κανονικά η 2η δόση για τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ

Κανονικά θα καταβληθεί η δεύτερη δόση των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ, διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, παρότι ο διοικητής του ΟΓΑ δήλωσε νωρίτερα ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα καταβληθεί γιατί εξαρτώνται από το κρατικό προϋπολογισμό.

Η εφαρμογή της 13ης σύνταξης μπορεί να μετατεθεί για το 2016, δήλωσε ακόμη σήμερα επιβεβαιώνοντας τη σχετική δήλωση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κορωνάκη.

Μιλώντας στον ANT1, ο κ. Ρωμανιάς σημείωσε πως ούτως ή άλλως η δέσμευση της κυβέρνησης για την προσφορά της 13ης σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους αφορά τα Χριστούγεννα.

Για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, ο κ. Ρωμανιάς ανέφερε ότι η Αθήνα αγωνίζεται για τη μη εφαρμογή της και διευκρίνισε πως η κυβέρνηση κατέληξε στη λύση της επ’ αόριστον αναστολής αντί για κατάργηση ώστε να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους. «Εμείς ούτως η άλλως δεν την εφαρμόζουμε», συμπλήρωσε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωμανιάς: Κανονικά η 2η δόση για τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ"

Ευρωκοινοβούλιο: Οι Σοσιαλιστές ανησυχούν για ελληνική χρεοκοπία

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι, ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι εντελώς συγκεκριμένος» δήλωσε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας (SPD), Τζιάνι Πιτέλα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Εάν δε καταλήξουν σε συμφωνία στην συνάντηση κορυφής στη Ρίγα ώστε να εκταμιευθεί η τελευταία χρηματική δόση, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει, επομένως, να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές».

«Ο κίνδυνος, όμως, δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αφορά και την Ευρώπη. Βεβαίως, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλά και η Ευρώπη, θα πρέπει να υιοθετήσει μία πιο ανοικτή στάση, μία πιο ανοιχτή συμπεριφορά, ώστε να υπάρξει συμφωνία» υπογράμμισε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών.

Ο κ. Πιτέλα είπε ότι την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Μαΐου θα βρίσκεται στην Ελλάδα και προτίθεται να συναντήσει τον κ. Τσίπρα. «Η δράση των Σοσιαλιστών αποσκοπεί στη σωτηρία της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών και δεν έχει σημασία το ποιός κυβερνά την Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Πιτέλα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωκοινοβούλιο: Οι Σοσιαλιστές ανησυχούν για ελληνική χρεοκοπία"

Ηandelsblatt: Πλησιάζει το... Varoufexit

Μετά την παραδοχή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, ότι καταγράφει τις συνομιλίες στο Eurogroup, δεν μπορεί να μείνει στη θέση του, γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Έτσι κι αλλιώς ο Α. Τσίπρας τον έχει βάλει στη δεύτερη γραμμή των διαπραγματεύσεων, γράφει η εφημερίδα. Οι συνομιλίες συντονίζονται, από την ελληνική πλευρά, από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Τα ελληνικά ΜΜΕ, γράφει η Handelsblatt, μιλούν ήδη για... Varoufexit.

Αυτό άλλωστε το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Γ. Βαρουφάκης στoυς New York Times: «Αργά ή γρήγορα θα φύγω». Κάποιος που είναι με το ένα πόδι στην έξοδο, μπορεί να κάνει ακόμα και τόσο ειλικρινείς δηλώσεις, συμπληρώνει η γερμανική εφημερίδα.

Euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηandelsblatt: Πλησιάζει το... Varoufexit"

Σκουρλέτης: Δεν συμφωνώ με όλες τις απόψεις της Κωνσταντοπούλου

Στις 20 Φεβρουαρίου υπήρξε συμφωνία, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην εκπομπή OΝline με την Όλγα Τρέμη και τον Νίκο Ευαγγελάτο, σύμφωνα με το Mega.

Ερωτηθείς για το χθεσινό επεισόδιο με την Ζωή Κωνσταντοπούλου έξω από τη Βουλή, ο κ. Σκουρλέτης αρνήθηκε να σχολιάσει τον διάλογο, διότι δεν έχει πολιτική υπόσταση, όπως είπε.

Τόνισε, όμως ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει να κινείται στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου και να βρίσκει την ισορροπία με τον ρόλο του ως βουλευτής.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της συμφωνίας με τους θεσμούς στο θέμα του ΦΠΑ, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι ακόμη δεν υπάρχει οριστική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις, ενώ χαρακτήρισε τον ΦΠΑ από τη φύση του, ως έναν άδικο φόρο.

Ο κ. Σκουρλέτης κατέστησε σαφές ότι στη συνολική συμφωνία θα πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνεται τόσο η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας όσο και η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Δεν συμφωνώ με όλες τις απόψεις της Κωνσταντοπούλου"

Μέρκελ-Ολάντ: «Δεν έχετε άπειρο χρόνο, τελειώστε με τη συμφωνία»

Το μήνυμα ότι ο χρόνος της Ελλάδας δεν είναι απεριόριστος και οι ίδιοι δεν σκοπεύουν να κάνουν πίσω στο θέμα των μέτρων που απαιτούνται για να κλείσει η συμφωνία, ούτε και να παρέμβουν στο έργο της τρόικας, με την οποία οφείλει να συνεργαστεί η ελληνική κυβέρνηση, θα μεταφέρουν στον Έλληνα πρωθυπουργό, η Καγκελάριος της Γερμανίας Α.Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρ.Ολάντ και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ στο περιθώριο της Συνόδου για την ανατολική γειτονία στη Ρίγα της Λετονίας.

Η συνάντηση στη Ρίγα αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους ηγέτες της ΕΕ να συσφίξουν τους δεσμούς τους με τις χώρες του λεγόμενου eastern partnership και ως εκ τούτου ο κύριος όγκος του χρόνου τους θα διοχετευθεί εκεί. Καθώς όμως υπήρξε ελληνικό αίτημα, Μέρκελ και Ολάντ θα μιλήσουν και με τον Α.Τσίπρα, διαβεβαιώνοντας όμως ότι δεν έχουν τίποτα καινούργιο να του πουν.

Το πλαίσιο συνεργασίας με την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο και συνίσταται στα εξής βήματα:

- Η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε μέτρα και μεταρρυθμίσεις με την Τρόικα, στο πλαίσιο του 5ου ελέγχου του 2ου προγράμματος που παρατάθηκε

- Η συμφωνία θα πάει στο eurogroup και αφού τα μέτρα νομοθετηθούν θα γίνουν και οι εκταμιεύσεις

- Καμία κυβέρνηση δεν θα κόψει δρόμο και δεν θα παρέμβει στην αξιολόγηση, ούτε και η Κομισιόν, το ζήτημα του χρέους θα συζητηθεί μετά και θα συνοδευτεί από το επόμενο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

- Προϋπόθεση για ό,τι γίνει στο μέλλον είναι να τελειώσουμε με την 5η αξιολόγηση και να κλείσει επιτυχώς το 2ο πρόγραμμα

- Αν η Ελλάδα εξαντλήσει τον χρόνο και πέσει στην παγίδα της αθέτησης πληρωμών οι εταίροι δεν θα την βοηθήσουν να βγει από τον λάκκο, παρά μόνο με νέες δεσμεύσεις,

- Ακόμα και έτσι θα παραμείνει στο ευρώ.

Βαρουφάκης - gate

Σε σχέση τέλος με την περίφημη ηχογράφηση της συνεδρίασης του eurogroup της Ρίγας από τον υπουργό οικονομικών, κύκλοι των Ευρωπαίων ομολόγων του αναφέρουν ότι “ακόμα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.”

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον πρόεδρο Ντάισελμπλουμ τρεις εκ των κορυφαίων του σώματος, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το real.gr, κοινή συνισταμένη ήταν πως “παρά το άκομψο της δήλωσης, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας”. Λίγο αργότερα σε διπλωματική γλώσσα ακολούθησε και η πρώτη επίσημη δήλωση.

Σύμφωνα με τον Μισέλ Ρέις, καινούργιο εκπρόσωπο του προέδρου του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, “οι συνεδριάσεις του eurogroup είναι εμπιστευτικές. Βασιζόμαστε στο ότι το κάθε πρόσωπο που είναι παρόν θα σεβαστεί την εμπιστευτικότητα”.

Στην πράξη βεβαίως σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, “παρότι οι κανονισμοί είναι πολύ ξεκάθαροι ως προς την εμπιστευτικότητα, δεν υπάρχουν κανόνες που να απαγορεύουν ονομαστικά την ηχογράφηση των συναντήσεων, τις οποίες οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να πραγματοποιούν για προσωπική τους χρήση. Αν η μεταφορά της φράσης του υπουργού Βαρουφάκη είναι σωστή, τότε ο υπουργός σωστά υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει τις ηχογραφήσεις για λόγους εμπιστευτικότητας. Σημειώνουμε ότι δεν υπάρχουν επίσημα δημοσιοποιημένα πρακτικά των συνεδριάσεων του eurogroup”.

Η τελευταία διαρροή μεταφράζεται από κύκλους των Βρυξελλών, ως “και άλλοι έχουν κασέτες, άρα ο κ.Βαρουφάκης δεν μπορεί να επικαλείται μόνος ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια για το τι συνέβη στη Ρίγα, οι δε άλλοι υπουργοί οικονομικών που μετέφεραν στον Τύπο το σκηνικό ρήξης με τα γνωστά αποτελέσματα έχουν πλήρη αντίληψη της πραγματικότητας και της έντασης που υπήρξε στη συνεδρίαση”. Εξάλλου τα αποτελέσματα είναι γνωστά.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ-Ολάντ: «Δεν έχετε άπειρο χρόνο, τελειώστε με τη συμφωνία»"

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Τους άξονες του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2016, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Το νέο σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, σταδιακή περικοπή της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν 66.000 δημόσιοι υπάλληλοι και κατάργηση των μη μισθολογικών παροχών που αποδίδονται σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, σύμφωνα με το Έθνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τεχνικά κλιμάκια όπου συζητείται το πλαίσιο της νέας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-εταίρων, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν θέσει μετ' επιτάσεως την ανάληψη μέτρων για παρεμβάσεις στο μισθολόγιο του Δημοσίου, με την αναδιάρθρωση των μισθών και του βαθμολογίου.

Στα σχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι, επίσης, η δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών και η καταβολή υψηλότερων επιδομάτων στους κατόχους θέσεων ευθύνης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο επεξεργάζεται η κυβέρνηση"

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών τα σενάρια για παράταση του προγράμματος

Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε δημοσίευμα της sueddeutsche zeitung που έκανε λόγο για συμφωνία, μέσω παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, κύκλοι του υπουργείου διέψευσαν το δημοσίευμα.


enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών τα σενάρια για παράταση του προγράμματος"

Süddeutsche Zeitung: Παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα μέχρι το φθινόπωρο;

Στην αποκάλυψη ότι η Ευρωζώνη εξετάζει την επέκταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο, προχωρά η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Η απόφαση για μια τέτοια επέκταση βοήθειας αναμένεται να ληφθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής των G7 τον Ιούνιο.

Στην ουσία, τονίζει η εφημερίδα, εξετάζεται το τρέχον πρόγραμμα αντί να τελειώσει στις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει κανονικά, να επεκταθεί μέχρι το φθινόπωρο, με την μερική αποδέσμευση της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου τα 4 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα τη μερική εφαρμογή του προγράμματος, όπως τις μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ. Παράλληλα, οι δύο πλευρές θα διαπραγματεύονται ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, για να απελευθερωθούν τα κεφάλαια, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους νέους όρους του προγράμματος (αυτούς που διαπραγματεύονται τους τελευταίους μήνες), όπως να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα λιτότητας 5 δισ. ευρώ, τις αλλαγές στον ΦΠΑ, κι άλλες μεταρρυθμίσεις. Πάντως, όπως γράφει η Suddeutsche Zeitung, οι μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά θα μεταφερθούν για το φθινόπωρο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η παράταση είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για να γλιτώσει η Ελλάδα από την χρεοκοπία και το ατύχημα ενός Grexit.

Ένας άλλος λόγος που οι δανειστές εξετάζουν μια επιμήκυνση του προγράμματος είναι και το γεγονός ότι φοβούνται πως η ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνήσει μεν στους όρους αλλά θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

"Εάν σχεδιαστεί δημοψήφισμα για το φθινόπωρο, η Ευρωζώνη δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να παρατείνει το πρόγραμμα. Δεν μπορεί να κλείσει τη στρόφιγγα λίγο πριν την ψηφοφορία", υποστηρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

"Το αν θα υπάρξει ή όχι μια παράταση παντως θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις μεταξύ της Γερμανίδας καγκελάριου Μέρκελ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Οι δυο τους θα συναντηθούν σήμερα στη Ρίγα της Λετονίας. Σύμφωνα με διπλωμάτες των Βρυξελλών, οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν στην επέκταση μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο" αναφέρει το δημοσίευμα.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Süddeutsche Zeitung: Παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα μέχρι το φθινόπωρο;"

Τρομοκρατία και μετανάστευση στη συνάντηση Καμμένου-Γουόρμουθ

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με την υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Κριστίν Γουόρμουθ, στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν να κάνουν με την ελληνική οικονομία, ενώ η αμερικανική πλευρά επιβεβαίωσε τη βοήθεια της στη στήριξη της Ελλάδας για την οικονομική κρίση.

Στη δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μέσα από τη δημιουργία νατοϊκής αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο σε συνδυασμό με την υφιστάμενη ναυτική βάση στη Σούδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική πλευρά σε πρώτη φάση αντιμετωπίζει θετικά την ελληνική πρόταση.

Όσον αφορά στην κατάσταση στα Βαλκάνια , οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις ισλαμικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να πάνε προς τη μεριά των τζιχαντιστών.

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας μέσα από «τη συνεργασία με την Αίγυπτο, την Κύπρο, αλλά και τις χώρες της Μέσης Ανατολής οι οποίες βρίσκονται απέναντι στον ISIS, όπως είναι τα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και την επέκταση αυτού του άξονα προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία».

Επισήμανε δε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται κάθε δυνατή βοήθεια για να μπορέσει να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ενίσχυση που ζητήθηκε αφορά σε ελικόπτερα, μέσα και ανταλλακτικά.

Η αμερικανική πλευρά αναγνώρισε την ιδιαιτερότητα που έχει για την Ελλάδα το θέμα της Ουκρανίας -λόγω των 300.000 Ελλήνων που ζουν στη Μαριούπολη- ζητώντας τη συνέχιση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Πάντως «αυτό που είπαμε είναι ότι στο θέμα των τρομοκρατών πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με τη Ρωσία» σχολίασε ο κ. Καμμένος.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις προς τη Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο για να υπάρχουν συνομιλίες για ΜΟΕ.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν «τη συνέχιση των στενών ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την ανάγκη ενίσχυσης της Ελλάδας, πλέον, ως σταθερού παράγοντα της περιοχής» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Η αμερικανική πλευρά εξήγησε στον κ. Καμμένο ότι η ακύρωση της συνάντησής του με τον αμερικανό ομόλογο του έχει να κάνει με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, «δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα κάτι. Δεν σας κρύβω ότι έτσι όπως δημιουργήθηκε στην αρχή το θέμα μας απασχόλησε και εμάς» σχολίασε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας. «Ήταν ξεκάθαρο ότι είχε να κάνει με την ακύρωση όλων των ραντεβού του υπουργού και εξάλλου συζητήσαμε μαζί όλη την ατζέντα που είχαμε προγραμματίσει και πέραν αυτού ο υπουργός ζήτησε πολύ σύντομα να συναντηθούμε. Δεν είχε να κάνει, λοιπόν, με μία αντίδραση, όπως περιγράφηκε». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται σχετική ανακοίνωση από τη αμερικανική πλευρά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της μετανάστευσης και τη στάση των ΗΠΑ, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι «ο ρόλος που έχουν να παίξουν αυτή τη στιγμή είναι καταρχήν η πίεση προς την πλευρά της Τουρκίας, γιατί τρία εκατομμύρια βρίσκονται από την άλλη πλευρά» και ζήτησε η κοινή πολιτική από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να είναι ίδια σε όλα τα σύνορα της Ευρώπης διότι «αν υπάρξει πίεση από την πλευρά της Λιβύης, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει κοινή πολιτική και προς την πλευρά των ανατολικών συνόρων της Ευρώπης, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι εάν πιεστεί από την πλευρά εκείνη η μετανάστευση είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί από την άλλη πλευρά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά διαβεβαίωσε για την παροχή κάθε βοηθείας προς τη Ελλάδα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Lockheed Martin και συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΑΤΚ, εταιρειών που συνεργάζονται με την ΕΑΒ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Επίσης επισκέφθηκε το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, ενώ είχε συναντήσεις με μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρομοκρατία και μετανάστευση στη συνάντηση Καμμένου-Γουόρμουθ"

Ρωμανιάς: Μπορούμε να μεταθέσουμε για το 2016 την 13η σύνταξη

Η εφαρμογή της 13ης σύνταξης μπορεί να μετατεθεί για το 2016, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο Γιώργος Ρωμανιάς, επιβεβαιώνοντας τη σχετική δήλωση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κορωνάκη.

Μιλώντας στον ANT1, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σημείωσε πως ούτως ή άλλως η δέσμευση της κυβέρνησης για την προσφορά της 13ης σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους αφορά τα Χριστούγεννα.

Για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, ο κ. Ρωμανιάς ανέφερε ότι η Αθήνα αγωνίζεται για τη μη εφαρμογή της και διευκρίνισε πως η κυβέρνηση κατέληξε στη λύση της επ’ αόριστον αναστολής αντί για κατάργηση ώστε να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους.

«Εμείς ούτως η άλλως δεν την εφαρμόζουμε», συμπλήρωσε.

Πάντως, ο κ. Ρωμανιάς διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κανονικά η δεύτερη δόση των οικογενειακών επιδομάτων, παρότι ο διοικητής του ΟΓΑ, Ξενοφών Βεργίνης, δήλωσε νωρίτερα ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα καταβληθεί γιατί εξαρτώνται από το κρατικό προϋπολογισμό.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωμανιάς: Μπορούμε να μεταθέσουμε για το 2016 την 13η σύνταξη "

Διοικητής ΟΓΑ: «Δεν υπάρχουν χρήματα να δώσουμε τα επιδόματα στις 28 Μαΐου»

Στη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο ΟΓΑ αναφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης ο διοικητής του ΟΓΑ, Ξενοφών Βεργίνης.

Ο κ. Βεργίνης αποκάλυψε ότι δεν υπάρχουν χρήματα διαθέσιμα προκειμένου να δοθούν τα οικογενειακά επιδόματα στις 28 Μαΐου για όσους δεν τα έχουν λάβει. Παράλληλα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το εάν θα υπάρχουν χρήματα για να καταβληθεί η δεύτερη δόση των οικογενειακών επιδομάτων τον Ιούλιο.

Αναφερόμενος στα κριτήρια για τους δικαιούχους των επιδομάτων ο κ. Βεργίνης τόνισε ότι παραμένουν τα ίδια (εισοδηματικά) ενώ επέστησε την προσοχή στη συμπλήρωση του εγγράφου Α21, επισημαίνοντας ότι πλέον κατατίθεται ηλεκτρονικά.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Διοικητής ΟΓΑ: «Δεν υπάρχουν χρήματα να δώσουμε τα επιδόματα στις 28 Μαΐου»"

Σχέδια για «ποινή εισφορών» ως αντικίνητρο για τις πρόωρες συντάξεις

Ποινή εισφορών φαίνεται να είναι ένα από τα σχέδια που εξετάζονται ως αντικίνητρο για τις πρόωρες συντάξεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό ο ασφαλισμένος που επιθυμεί να βγει σε σύνταξη πριν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του θα υποχρεώνεται να καταβάλει ο ίδιος τις ασφαλιστικές εισφορές που θα υπολείπονται μέχρι να φτάσει στο ηλικιακό όριο των 62 ετών.

Ωστόσο το ίδιο σχέδιο δεν θα αποκλείει, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, τη δυνατότητα συνταξιοδότησης έστω και με μειωμένες αποδοχές σε όσους το επιλέξουν με την επιπλέον μείωση να φτάνει έως και το 27% καθιστώντας με τον τρόπο αυτό άνευ νοήματος την επιλογή αυτή.

Μια άλλη πρόταση που φέρεται να έχει καταθέσει η κυβέρνηση προβλέπει την ισχύ μεταβατικού καθεστώτος έως το 2025 για τις πρόωρες συντάξεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδια για «ποινή εισφορών» ως αντικίνητρο για τις πρόωρες συντάξεις"

Οδοιπορικό της Wall Street Journal στα Καλάβρυτα για τις Γερμανικές θηριωδίες

Οδοιπορικό στα Καλάβρυτα έκανε η γνωστή αμερικάνική εφημερίδα Wall Street Journal με αφορμή την αναζωπύρωση από μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. H εφημερίδα γράφει χαρακτηριστικά οτι τα Καλάβρυτα είναι η πόλη που έγινε η μεγαλύτερη σφαγή κατα την διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα, ενω κάνει αναφορά στο ιστορικό της μεγάλης σφαγής του Δεκέμβρη του 43

Στην εφημερίδα μίλησε και ο πρώην δήμαρχος Καλαβρύτων και πρώην βουλευτής Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Η Γερμανία πρέπει να αναγνωρίσει τη ζημιά που έκανε και πρέπει να καταβάλει τις αποζημιώσεις με όποιο τρόπο μπορεί».

Η εφημερίδα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των αποζημιώσεων που ποτε δε δόθηκαν τονίζοντας οτι "Σήμερα, οι άνθρωποι εδώ (στα Καλάβρυτα) λένε ότι εξακολουθούν να περιμένουν τη Γερμανία να πληρώσει για τα εγκλήματα" ενώ παραθέτει φωτογραφίες από το ρολόι της Εκκλησίας με την λεζάντα: Το ρολόι στην κεντρική εκκλησία στα Καλάβρυτα, στην κεντρική πλατεία, πουέχει παραμείνει αμετάβλητη, σηματοδοτώντας την εποχή που το χωριό πυρπολήθηκε και φωτογραφία από το Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

kalavrytanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Οδοιπορικό της Wall Street Journal στα Καλάβρυτα για τις Γερμανικές θηριωδίες"

Τι χρωστά η Ελλάδα σε ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ε.Ε

Στοιχεία για το δημόσιο χρέος διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον ΟΔΔΗΧ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το σχετικό έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σταθά να ενημερωθεί πόσα οφείλει η χώρα προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, την ΕΕ, προς κάθε χώρα μέλος χωριστά, προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ζητούσε επίσης να διαβιβαστούν και τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής.

Όπως αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ, το Δημόσιο Χρέος της Κεντρικής Διοίκησης στις 30.4.2015 after swaps διαμορφώθηκε στα 312,6 δις ενώ διαβιβάζονται στοιχεία για την κατηγοροποίησή του.

Ειδικότερα το Χρέος Κεντρικής Διοίκησης στις 30.4.2015 είναι:

• Έντοκα γραμμάτια: 14.943.985.150
• Ομόλογα: 39.380.106.240
• Ομόλογα ANFA: 7.309.342.288
• Ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ: 19.874.176.528
• Δάνεια από την ΤτΕ: 4.265.072.006
• Ειδικά διακρατικά δάνεια εξωτερικού (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων): 7.094.520.535
• Λοιπά δάνεια εξωτερικού: 5.081.086.468
• Δάνεια από EFSF: 130.909.000.000
• Δάνεια από κράτη μέλη της ευρωζώνης: 52.900.000.000
• Δάνεια από ΔΝΤ: 20.634.653.567
• Βραχυπρόθεσμα δάνεια (repos): 10.286.954.529
Σύνολο: 312.679.022.950

Σύμφωνα με το έγγραφο, το καθαρό ποσό που πρέπει να καταβληθεί για χρεολύσια από 1.5.2015 έως το τέλος του 2015 είναι 13,1 δις δεδομένου ότι οι πληρωμές που εμφανίζονται εντός του ιδίου έτους (25,2 δις) είναι αναχρηματοδοτούμενο χρέος (έντοκα γραμμάτια και repos). Αντίστοιχα για τόκους θα πρέπει να καταβληθεί στο ίδιο διάστημα ποσό το οποίο σήμερα είναι στα 3,1 δισ.

Ο ΟΔΔΗΧ διαβιβάζει και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής χρέους της Κεντρικής Διοίκησης από 30.4.2015

2015: 38,328 δις
2016: 7,227 δις
2017: 9,648 δις
2018: 4,600 δις
2019: 13,628 δις
2020: 5,080 δις
2021: 5,154 δις
2022: 6,907 δις
2023: 9,208 δις
2024: 8,964 δις
2025: 7,419 δις
2026: 8,059 δις
2027: 8,062 δις
2028: 7,469 δις
2029: 6,893 δις
2030: 7,220 δις
2031: 6,723 δις
2032: 9,523 δις
2033: 6,780 δις
2034: 9,520 δις
2035: 9,247 δις
2036: 9,316 δις
2037: 12,813 δις
2038: 12,516 δις
2039: 13,401 δις
2040: 6,369 δις
2041: 7,292 δις
2042: 7,682 δις
2043: 10,100 δις
2044: 6,23 δις
2045: 8,13 δις
2046: 4,83 δις
2047: 5,9 δις
2048: 2,5 δις
2050: 500 εκατομμύρια ευρώ
2053: 2 δις
2054: 6,3 δις
2057: 1,13 δις

Ο ΟΔΔΗΧ έχει διαβιβάσει και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης. Ανάμεσα στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνεται και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δανείων από το ΔΝΤ το οποίο έχει ως εξής:

2015: 5,498 δις
2016: 2,995 δις
2017: 708 εκατομμύρια
2018: 1,763 δις
2019: 2,046 δις
2020: 2,046 δις
2021: 2,046 δις
2022: 1,910 δις
2023: 1,338 δις
2024: 284 εκατομμύρια ευρώ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι χρωστά η Ελλάδα σε ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ε.Ε"

Αντιδράσεις αστυνομικών για το επεισόδιο με την Κωνσταντοπούλου έξω από τη Βουλή

Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης μιλώντας στο protothema.gr να δήλωσε “ουδέν σχόλιον” για το επεισόδιο της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον αστυνομικό διευθυντή, στέλνοντας το δικό του μήνυμα, ωστόσο μάχιμοι αστυνομικοί και συνδικαλιστές δείχνουν έντονη δυσφορία για το συμβάν. Δεν είναι δυνατόν λένε η πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου να συμπεριφέρεται απαξιωτικά σε έναν ανώτερο αξιωματικό ο οποίος μάλιστα εκτελούσε εντολές και βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου ήταν υποχρεωμένος να πάρει μέτρα κλείνοντας το δρόμο στο ύψος του κοινοβουλίου και το μέγαρο Μαξίμου.

“Το τελευταίο σχόλιο του αστυνομικού “και εμείς εργαζόμενοι είμαστε”τα λέει όλα. Η Ελληνική Αστυνομία ως προληπτικός μηχανισμός αλλά και οι εργαζόμενοι αστυνομικοί βρίσκονται στη δύσκολη θέση να κρατήσουν ισορροπίες κάτω από τη απειλή δυσδιάκριτων κόκκινων γραμμών” τονίζει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης και συμπληρώνει “Από τη μια πλευρά η ελευθερία της έκφρασης των δημοκρατικών δικαιωμάτων μιας ομάδας εργαζομένων που διαδηλώνει ειρηνικά, από την άλλη η απειλή του εκτροχιασμού μιας κατάστασης που μπορεί να έχει σαν συνέπεια την κατάλυση του κράτους και της δημοκρατίας. Θα πρέπει λοιπόν ο κάθε θεσμός να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά του χωρίς να επεμβαίνει για λόγους εντυπωσιασμού ή μη εκεί που χρειάζονται συγκεκριμένες γνώσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και o αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Σπήλιος Κρικέτος ο οποίος μιλώντας στο protothema.gr αναφέρει πως “Έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά και μόνο η Αγία Βαρβάρα μπορεί να μας βοηθήσει... Εμείς οι αστυνομικοί οφείλουμε να σεβόμαστε και πρόσωπα και θεσμούς. Όταν όμως οι θεσμοί δεν μας σέβονται, όπως επί παραδείγματι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν μας σεβάστηκαν και είχαμε βγάλει και ανακοίνωση στην οποία δηλώναμε γραπτώς ότι και εμείς δεν τους σεβόμαστε. Τώρα και σε αυτή την περίπτωση δεν σεβόμαστε και την πρόεδρο της Βουλής. Οφείλει ως πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου να σέβεται τον αστυνομικό που βρίσκεται στο δρόμο και παλεύει. Είναι προφανές ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου υπαινίσσεται ότι ο κ. Πανούσης είναι ακατάλληλος και απευθύνεται στον πρωθυπουργό να της δώσει και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη”.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδράσεις αστυνομικών για το επεισόδιο με την Κωνσταντοπούλου έξω από τη Βουλή"

Βαρουφάκης: Θα δώσουμε προτεραιότητα σε μισθούς και συντάξεις

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν διέθετε επαρκή κεφάλαια προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, θα έδινε προτεραιότητα στην καταβολή των συντάξεων και των μισθών τον επόμενο μήνα.

Τα παραπάνω ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο δελτίο του βρετανικού δικτύου Channel 4.

«Εάν μπορούμε, την 5η Ιουνίου, να πληρώσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να καταβάλλουμε τις συντάξεις και τους μισθούς όπως επίσης και τις άλλες υποχρεώσεις που έχουμε προς τους εσωτερικούς πιστωτές, θα το κάνουμε», ανέφερε ο κ. Bαρουφάκης.

Ωστόσο, όπως επανέλαβε, εάν αυτό δεν είναι εφικτό, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Θα δώσουμε προτεραιότητα σε μισθούς και συντάξεις"

Έκτακτο Eurogroup μέσα στον Μάιο θέλει η Αθήνα

Με εντατικούς ρυθμούς και με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, συνεδριάζει από το απόγευμα της Τετάρτης, στις Βρυξέλλες, το Brussels Group.

Ελληνικές πηγές στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών θα συνεχιστούν ανελλιπώς ως το Σάββατο, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείουν το ενδεχόμενο οι συζητήσεις να διαρκέσουν περισσότερο.

Η ελληνική πλευρά προσβλέπει στη σύγκληση έκτακτου Eurogroup προτού μπει ο Ιούνιος, το οποίο με δήλωσή του θα καταγράψει πρόοδο και προοπτική για συνολική συμφωνία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο Eurogroup μέσα στον Μάιο θέλει η Αθήνα"

ΕΚΤ: Στα 80,2 δισ. ευρώ η έκτακτη ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες

Επισήμως συζητήθηκε - για πρώτη φορά - το «κούρεμα» των εγγυήσεων των ελληνικών ομολόγων, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωτράπεζας, το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Παράλληλα, αναβλήθηκε, μετά από πολύωρη συζήτηση, η απόφαση για το κούρεμα της ρευστότητας μέσω του ELA.

To διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας ενέκρινε την αύξηση του ορίου ρευστότητας από τα 80 στα 80,2 δισεκατομμύρια ευρώ, μόλις δηλαδή κατά 200 εκατομμύρια ευρώ, καθώς σταθεροποιήθηκαν οι εκροές καταθέσεων σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΤ: Στα 80,2 δισ. ευρώ η έκτακτη ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες "

Βουλή: Αναβάλλεται η συνεδρίαση για γνωμοδότηση επί του νέου ΔΣ της ΕΡΤ

Με αίτημα του υπουργού επικρατείας Νίκου Παππά αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η οποία θα γνωμοδοτούσε για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ.

Σε σχετική επιστολή του ο Νίκος Παππάς επισημαίνει ότι θέλει να παρευρίσκεται στην Επιτροπή, αλλά αύριο δεν μπορεί καθώς αναχωρεί μαζί με τον Πρωθυπουργό για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στη Ρίγα της Λετονίας.

Μάλιστα, ο κ. Παππάς στην επιστολή του επισημαίνει ότι «μας γνωστοποιήθηκε ο ορισμός της ημερομηνίας τις αυριανής συνεδρίασης» της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεδρίαση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Αναβάλλεται η συνεδρίαση για γνωμοδότηση επί του νέου ΔΣ της ΕΡΤ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news