facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τα αστυνομικά μέτρα στο κέντρο της Αθήνας

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. για τα αστυνομικά μέτρα που ελήφθησαν την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας και προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Τα αστυνομικά μέτρα που ελήφθησαν σήμερα το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή προγραμματισμένες συγκεντρώσεις, εντάσσονται στον γενικότερο επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

»Στο πλαίσιο αυτό οι επικεφαλής αξιωματικοί των μέτρων τελούσαν υπό τον συντονισμό, τις κατευθύνσεις και τις εντολές του Κέντρου Επιχειρήσεων.

»Η Ελληνική Αστυνομία, ως θεσμός του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, εγγυάται την ελεύθερη έκφραση των πολιτών και παράλληλα προστατεύει το δικαίωμα της κοινωνίας στη δημόσια τάξη και ασφάλεια».

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τα αστυνομικά μέτρα στο κέντρο της Αθήνας"

Βαρουφάκης: «Πέναλτι» 3% αντί για ΦΠΑ 18% για όσους χρησιμοποιούν μετρητά

Υπεραμύνθηκε και πάλι του διπλού ΦΠΑ ο Γιάνης Βαρουφάκης προτείνοντας, ειδικά για όσους χρησιμοποιούν μετρητά, να προβλεφθεί «πέναλτι» 3% επί των νέων συντελεστών 6,5% και 15% που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Αντί δηλαδή να ισχύσει ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων», ένας στο 6,5% και 15% για πληρωμές με κάρτες και άλλος στο 9,5% και 18% για πληρωμές με μετρητά, ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε ένα παρεμφερές σύστημα, θεσπίζοντας αντικίνητρα για όσους επιμένουν στις παραδοσιακές μορφές πληρωμών.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ την Τετάρτη, επιβεβαίωσε το σενάριο πως είχε συζητήσει την πρότασή του με τους θεσμούς, πριν αυτοί την απορρίψουν αλλά, όπως τόνισε, «υπάρχει plan B και plan C αν δεν τους αρέσει».

Άφησε, όμως, ανοικτό και το ενδεχόμενο φορολόγησης κάποιων τραπεζικών λογαριασμών, αποκλείοντας ρητά πάντως αυτές που αφορούν στις επιχειρήσεις.

Για τη συνολική συμφωνία, προέβλεψε πως θα πρέπει να έχει κλείσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Αρχικώς σχεδιασμός, όπως είπε, ήταν να κλείσει πριν το τετράμηνο αλλά οι θεσμοί ήθελαν πλήρη αξιολόγηση «οπότε πάμε τώρα σε ένα σετ προαπαιτούμενων, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για το κλείσιμο του τρέχοντος προγράμματος», ενώ ταυτόχρονα θα συζητηθεί και το Αναπτυξιακό πακέτο που περιλαμβάνει και λύση για το χρέος.

«Η έξοδος από το ευρώ είναι ένα μονοπάτι που οδηγεί στο γκρεμό, αλλά δεν θα υπογράψουμε κάτι που δεν βγαίνει, ας κάνει και η Ευρώπη ό,τι θέλει», ανέφερε.

Όσο για τον ρόλο του ΔΝΤ στο μέλλον, τόνισε πως δεν υπάρχει «ιδεολογική δέσμευση» να μην συνεχίσει να παρακολουθεί τη χώρα μας, αλλά ο ίδιος εκτιμά πως «το ΔΝΤ δεν θέλει να παραμείνει».

Ανατρέχοντας στα γεγονότα του Eurogroup της Λετονίας πριν σχεδόν ένα μήνα και όσα είπε σήμερα στη New York Times, χαρακτήρισε ψευδείς τις διαρροές που τον αφορούσαν για προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε.

Αντέτεινε, πάντως, πως «κανένας δεν σέβεται την εμπιστευτικότητα όλων των επαφών όσο εγώ, κανένας δεν μου έχει πάρει κουβέντα», αναφερόμενος στα όσα γίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Τέλος, ο κ. κύριος Βαρουφάκης έκανε επίθεση και στην προηγούμενη κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις, λέγοντας πως «πρέπει να ντρέπεται για το σαθρό τρόπο που γίνονταν».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: «Πέναλτι» 3% αντί για ΦΠΑ 18% για όσους χρησιμοποιούν μετρητά"

«Θέλουμε ενιαία συμφωνία με αναδιάρθρωση χρέους, χωρίς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις»

Αναλυτική ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε «μία και ενιαία συμφωνία», όπως είπε, έκανε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασαν επί πέντε ώρες την Τετάρτη.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει κατά τη διαπραγμάτευση να πετύχει μια συμφωνία που θα προβλέπει χαμηλό ποσοστό πρωτογενούς πλεονάσματος, να μην υπάρχουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ούτε νόμος για ομαδικές απολύσεις.

Επίσης, να υπάρχει νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις, να προβλέπει την αναδιάρθρωση του χρέους, αναπτυξιακό πακέτο και ανακατανομή των φορολογικών βαρών, ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω μισθωτοί και συνταξιούχοι.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Θέλουμε ενιαία συμφωνία με αναδιάρθρωση χρέους, χωρίς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις»"

Βαρουφάκης: Υπεύθυνη και αναπτυξιακή η πρόταση για το ΦΠΑ

Είμαστε ιδιαίτερα ευλύγιστοι αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο Brussels Group σχετικά με το ΦΠΑ. Έχουμε και plan B και plan C τα οποία είναι και λελογισμένα , ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ.

Η πρόταση σχετικά με το ΦΠΑ που καταθέσαμε είναι εξόχως υπεύθυνη, αναπτυξιακή, καταπολεμά τη γραφειοκρατία και δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις και το δημόσιο να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον, είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Οι θεσμοί μας λένε εδώ και χρόνια ότι είναι σημαντικό να μειωθεί ο αριθμός των φορολογικών συντελεστών του ΦΠΑ. Οι αντιδράσεις ήταν θετικές. Μακάρι να μπορούσαμε ψυχρά, τεχνοκρατικά και εμπειρικά να προχωρήσουμε σε συμφωνία.

Υπάρχουν πολιτικές διαστάσεις που εμποδίζουν την τεχνοκρατική αυτή διευθέτηση , είπε ο υπουργός. Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι δεν υπάρχει κάτι που να θέλουμε πιο πολύ από το να κλείσουμε μια συμφωνία και να λειτουργήσουμε ως κανονική χώρα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Υπεύθυνη και αναπτυξιακή η πρόταση για το ΦΠΑ"

Τι απαντά ο Βαρουφάκης για την ηχογράφηση του Σόιμπλε στη Ρίγα

«Ο σεβασμός της εμπιστευτικότητας με τους εταίρους είναι υποδειγματικός».

Τα παραπάνω ανέφερε το απόγευμα της Τετάρτης ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ και αναφερόμενος στην αποκάλυψη των New York Times ότι κατέγραφε τις συνομιλίες στη συνάντηση Eurogroup στη Ρίγα.

Με τη δήλωση αυτή ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται ότι παραδέχεται, εμμέσως, ότι ηχογραφούσε τις συνομιλίες στο Eurogroup. Ωστόσο, δείχνει ότι δεν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει το υλικό αυτό.



Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε,
ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε «off the record» ότι κατέγραφε τις συνομιλίες στο Eurogroup, αλλά όπως τονίζουν οι NYT δε μπορεί να τις δημοσιοποιήσει για λόγους εμπιστευτικότητας.

«Λέει ότι έχει ηχογραφήσει την συνάντηση, αλλά δεν μπορεί να την δημοσιεύσει εξαιτίας των κανόνων εμπιστευτικότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος, Σούζι Χάνσεν των NYT, η οποία μίλησε με τον κ. Βαρουφάκη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντά ο Βαρουφάκης για την ηχογράφηση του Σόιμπλε στη Ρίγα"

Το Ποτάμι: Ο Καμμένος τους υποσχέθηκε τα... πάντα και στο τέλος «έφαγε πόρτα»

Την ακύρωση της συνάντησης που επρόκειτο να έχει αύριο Πέμπτη ο Πάνος Καμμένος με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας στην Ουάσιγκτον, σχολίασε με μία ιδιαίτερη αιχμηρή ανακοίνωση «Το Ποτάμι».

«Μοίρασε απλόχερα ποσοστά συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Αιγαίου. Υπέγραψε συμβόλαια στρατιωτικών εξοπλισμών εκατοντάδων εκατομμυρίων. Παραχώρησε ολόκληρο νησί για να γίνει στρατιωτική βάση. Και παρόλα αυτά ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ του ακύρωσε το ραντεβού. Αν δεν είναι αυτό αχαριστία, τότε τι είναι;» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ποταμιού.

«Όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι κατορθώματα ενός μόνο ανθρώπου, του κ. Πάνου Καμμένου. Η εθνική ταπείνωση,όμως και η διεθνής απομόνωση της χώρας πρέπει να προβληματίσει τον Πρωθυπουργό και όλους όσοι «πανηγύριζαν» για την παρουσία ενός ακροδεξιού αλλοπρόσαλλου πολιτικού στην ηγεσία του υπουργείου Αμύνης της χώρας» επισημαίνεται από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ποτάμι: Ο Καμμένος τους υποσχέθηκε τα... πάντα και στο τέλος «έφαγε πόρτα»"

ΠΑΣΟΚ: «Φιάσκο η εξεταστική για τα μνημόνια»

Αιχμηρή ανακοίνωση σχετικά με τις διαδικασίες που εξελίσσονται στη Βουλή, στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής για να μνημόνια, εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ.

H Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται ενοχλημένη από το γεγονός ότι από τον κατάλογο των μαρτύρων που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή απουσιάζουν τα ονόματα όλων των πρώην πρωθυπουργών.

Με δεδομένο ότι δεν εξετάζεται η περίοδος του Κώστα Καραμανλή, ενώ το ΠΑΣΟΚ, υπό τον κ. Βενιζέλο, στήριξε τόσο την κυβέρνηση Παπαδήμου, όσο και, κυρίως, τις κυβερνήσεις Σαμαρά, η ενόχληση από την μη κλήση «ορισμένων πρώην πρωθυπουργών» εκτιμάται ότι αφορά πρωτίστως τον κ. Παπανδρέου.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι με τις διαδικασίες που ακολουθούνται, η Εξεταστική Επιτροπή τείνει να εξελιχθεί σε φιάσκο και μπούμερανγκ, προβάλλοντας σχετικά τους εξής τρεις λόγους:

«Πρώτον, γιατί η επιτροπή αρχίζει τις εργασίες της, ενώ η κυβέρνηση συνομολόγησε και παρέτεινε το δεύτερο μνημόνιο και ετοιμάζεται πλησίστια να βάλει τη χώρα στο τρίτο μνημόνιο λόγω της βαριάς βλάβης που έχει ήδη προκαλέσει στην οικονομία.

Δεύτερον, γιατί βασική μέριμνα του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή είναι να μην ενοχλήσει ορισμένους πρώην πρωθυπουργούς και έτσι δεν καλεί κανένα διατελέσαντα πρωθυπουργό. "Μα ποιοι έχουν πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα αν όχι οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί και ο νυν πρωθυπουργός; Τι φάρσα είναι αυτή;" διερωτάται το ΠΑΣΟΚ.

Τρίτον, γιατί αντί να οργανωθεί μια σοβαρή συζήτηση με βάση τα ταμειακά, δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα και άρα με την ΤτΕ, το ΓΛΚ, τον ΟΔΔΗΧ, την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat, η επιτροπή προτάσσει σημαντικές ΜΚΟ, όπως οι "Γιατροί χωρίς σύνορα" που δεν μπορούν να συνεισφέρουν στην καταγραφή των βασικών δεδομένων».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: «Φιάσκο η εξεταστική για τα μνημόνια»"

Και όμως, το χρέος της Ελλάδας μειώθηκε!

Στα 312,7 δισ. ευρώ μειώθηκε το δημόσιο χρέος κατά το μήνα Μάρτιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, ενώ το ύψος του χρέους στις 31 Δεκεμβρίου 2014, ήταν στα 324,1 δισ. ευρώ, το Μάρτιο του 2015 το χρέος διαμορφώθηκε στα 312,7 δισ. ευρώ. Εν ολίγοις, η διαφορά είναι στα 11,4 δισ. ευρώ.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, παρατηρείται τόσο μεγάλη μείωση του δημοσίου χρέους, ωστόσο αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην επιστροφή των 10,9 δισ. του ΤΧΣ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Όσον αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα, το Δημόσιο κατά το μήνα Δεκέμβριο είχε στα ταμεία του διαθέσιμα ύψους 2,57 δισ. ευρώ. Στο διάστημα που ακολούθησε και μέχρι τον Μάρτιο και ενώ η Αθήνα δεν έχει πάρει καμία δόση από τους δανειστές τα ταμειακά διαθέσιμα υποχώρησαν στα 796 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά το δελτίο του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους εδώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Και όμως, το χρέος της Ελλάδας μειώθηκε!"

ΤΑΥΤΕΚΩ: Και τρίτο όχι για μεταφορά διαθεσίμων στην ΤτΕ

Για τρίτη συνεχόμενη φορά, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΥΤΕΚΩ, μετά από μαζικό διάβημα των εκπροσώπων των εργαζομένων στις τράπεζες, δεν έλαβε απόφαση για την τοποθέτηση 88 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμά του στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Παρά την εισήγηση της διοίκησης και τη νέα επιστολή από τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Μάρδα που διαβιβάστηκε στα μέλη του ΔΣ, τελικά δεν ελήφθη απόφαση για μετατροπή του συγκεκριμένου ποσού σε κρατικά ρέπος.

Οι πιέσεις του οικονομικού επιτελείου για μεταφορά των διαθεσίμων στην ΤτΕ ΕΛΛ, εντείνονται, ενόψη και της πληρωμής των συντάξεων στο τέλος του μήνα.

Την ερχόμενη Τρίτη, αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΑΤ, και μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η μεταφορά ποσού έως 150 εκατ. ευρώ στην κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των τραπεζοϋπαλλήλων, και σε αυτή τη συνεδρίαση η τοποθέτησή τους θα είναι αρνητική.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΑΥΤΕΚΩ: Και τρίτο όχι για μεταφορά διαθεσίμων στην ΤτΕ"

Ζητούν να ανασταλεί ο διορισμός Τσακνή και Ταγματάρχη στη νέα ΕΡΤ

Την αναστολή της διαδικασίας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για το διορισμό του Διονύση Τσακνή στη θέση του πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ και του Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της κρατικής τηλεόρασης ζητεί με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και έκδοσης προσωρινής διαταγής ο πρώην δικηγόρος της ΕΡΤ Γιώργος Κόκκας.

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων θα συζητηθεί αύριο το πρωί στις 11 π.μ. στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Ο κ. Κόκκας, από το Πρωτοδικείο Αθηνών, μεταξύ των άλλων, ζητεί να ανασταλεί με προσωρινή διαταγή η διαδικασία ακρόασης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της «νέας» ΕΡΤ ΑΕ, μέχρι την έκδοση απόφασης από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της συζητηθείσας την 7.3.2015 αίτησης ακύρωσης του που έχει καταθέσει.

Να σημειωθεί ότι από την Ολομέλεια του ΣτΕ έχει ήδη εκδοθεί απόφαση για το «μαύρο» στην ΕΡΤ, αλλά εκκρεμεί η έκδοση και άλλης απόφασης από διαφορετική σύνθεση και με άλλο πρόεδρο, επί της προσφυγής του κ. Κόκκα.

Ως προς την επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων στο τιμόνι της ΕΡΤ, ο κ. Κόκκας αναφέρει ότι αυτή έγινε «αυθαίρετα («εν κρυπτώ και παραβύστω») χωρίς καμιά διαφάνεια, δημοσιότητα και δημοκρατική διαδικασία». Υποστηρίζει, ο κ. Κόκκας, ότι υπάρχει άμεσος και κατεπείγων κίνδυνος μόλις κριθεί από το ΣτΕ αντισυνταγματική και παράνομη η παύση λειτουργίας της ΕΡΤ ΑΕ, να «έχει εν τω μεταξύ προκληθεί αθεράπευτη βλάβη».

Ακόμη, επικαλείται ότι υπάρχει συγκρουόμενο νομικό καθεστώς αναφορικά με την αντισυνταγματική και παράνομη μεταβίβαση της ΕΡΤ στην ΝΕΡΙΤ, τη λειτουργία της, τη μεταβίβαση της περιουσία της, κλπ.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ο εν λόγω δικηγόρος ότι η ΕΡΤ ΑΕ, ουδέποτε καταργήθηκε νόμιμα καθόσον η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 10ης Ιουνίου 2013, ουδέποτε κυρώθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 44 παράγραφος 1 από τη Βουλή, όπως επιβάλλεται και οι υπουργικές αποφάσεις οι οποίες φέρεται ότι κατάργησαν την ΕΡΤ ΑΕ, απέλυσαν το προσωπικό της και γενικώς έπαυσαν τη λειτουργία της δεν είναι νόμιμες».

Τέλος, ο επίμαχος δικηγόρος ζητεί να διαταχθεί η προσωρινή παροχή των υπηρεσιών του ως δικηγόρου στην ΕΡΤ ΑΕ με τους μισθολογικούς και ασφαλιστικούς όρους της εργασιακής του σχέσης που ίσχυαν πριν αυτή κλείσει (13 Ιουνίου 2013).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζητούν να ανασταλεί ο διορισμός Τσακνή και Ταγματάρχη στη νέα ΕΡΤ"

Βαρουφάκης: Είμαι τρομοκρατημένος απ' την κατάσταση στην ελλ. οικονομία!

Με τίτλο που αποτυπώνει την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους, αλλά και που ίσως προβλέπει το άμεσο μέλλον του ελληνικού ζητήματος, το περιοδικό των New York Times κυκλοφορεί με εκτενές ρεπορτάζ και πλήρες προφίλ του μέχρι πρότινος «πρωταγωνιστή» των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.

«Βαρουφάκης, ο κατάλληλος υπουργός Οικονομικών για την ελληνική τραγωδία;», διερωτάται στον τίτλο το αμερικανικό έντυπο και ξεκινά με μία παλαιότερη δήλωση στην εφημερίδα του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Γιάνη Βαρουφάκη, σχετικά με την οποία υποστήριζε ότι ξέρει πότε να φύγει…

«Ανάθεμα αν δεχθώ ένα επιπλέον πακέτο οικονομικής πολιτικής που θα διαιωνίσει την ίδια κρίση. Δεν εξελέγην για αυτό», τονίζει ο κ. Βαρουφάκης και συμπληρώνει ότι θα παραιτείτο από το να ωθήσει τους Έλληνες σε μία βαθύτερη οικονομική κρίση. «Δεν είναι καλό για την Ευρώπη και δεν είναι καλό για την Ελλάδα», προσθέτει.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική εφημερίδα, που σχολιάζει την προκλητική στάση του υπουργού στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αποκαλύπτει πως ο υπουργός Οικονομικών κατέγραφε τις συνομιλίες στην συνάντηση Eurogroup στη Ρίγα, αλλά δε μπορεί να τις δημοσιοποιήσει για λόγους εμπιστευτικότητας.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης παραδέχεται ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία μέχρι στιγμής έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους δύο μήνες ως αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσής μας».

Ωστόσο, εξήγησε πως οι διαπραγματεύσεις αυτές παίρνουν την μορφή επένδυσης για ένα καλύτερο μέλλον και «πάντα εμπεριέχεται βραχυπρόθεσμο κόστος».

Ερωτηθείς για αυτό το κόστος και κατά πόσο είναι ανήσυχος για την ελληνική οικονομία όπως είναι σήμερα, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Τρομοκρατημένος. Τρομοκρατημένος και εμβρόντητος».

Όσο για την προσοχή των εγχώριων και διεθνών ΜΜΕ στο πρόσωπό του, ο Έλληνας υπουργός κάνει λόγο για «φρενίτιδα δημοσιευμάτων σύγχυσης και ψεύδους».

Μάλιστα, διαψεύδει όσα κατά καιρούς του καταλογίζει ο Τύπος με δημοσιεύματα στα οποία χρησιμοποιηθήκαν χαρακτηρισμοί εις βάρος του και τον κατηγόρσαν ότι σπαταλάει τον χρόνο.

«Όλα αυτά τα δημοσιεύματα που έγραψαν χαρακτηρισμούς, που είπαν ότι σπαταλάω το χρόνο, αφήστε με να πω ότι τα διαψεύδω ολόψυχα», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά την απουσία μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει ότι δεν υπάρχει ο χρόνος για να προχωρήσουν σχετικές μεταρρυθμίσεις.

«Πότε; Δεν έκανα τίποτα άλλο για δύο μήνες από το να διαπραγματεύομαι για το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης. Ακόμα δεν έχω κερδίσει αυτό το δικαίωμα. Που σημαίνει ότι όλα όσα κάνουμε πρέπει να περάσει από την διαπραγματευτική διαδικασία», προσθέτει.

Εξηγεί, μάλιστα, πως οι διαμαρτυρίες των Ευρωπαίων αφορούν σε κάτι διαφορετικό, καθώς «δεν πιστεύουν ότι ένα αποικιακό φυλάκιο στην Ευρωζώνη έχει το δικαίωμα γνώμης για τα εσωτερικά θέματά του και την Ευρωζώνη. Αυτοί που μας ασκούν κριτική λένε ότι μιλούμε πολύ, αλλά δεν είναι δική μας επιλογή. Αυτό θέλουν οι θεσμοί. Αυτό κάνουν ενώ μιλάμε».

Την ίδια ώρα, η σύζυγός του, Δανάη Στράτου, μιλώντας στην δημοσιογράφο των New York Times αναφέρει ότι ο κ. Βαρουφάκης έγινε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας γιατί πίστεψε ότι ηθικά έπρεπε να αναλάβει αυτή την ευθύνη.

«Του δόθηκε η ευκαιρία να βοηθήσει την χώρα του. Νιώθει εξαιρετικά υπεύθυνος απέναντι στα 10 εκατ. Ελλήνων. Έχασε τον ύπνο του για αυτό. Αυτό που βλέπω εγώ είναι έναν άνθρωπο που περπατάει σε ναρκοπέδιο. Κάθε στιγμή που περνάει, δεν ξέρει πού θα πατήσει», λέει η κυρία Στράτου.

Καταλήγοντας το αφιέρωμα των NYT αναφέρει πως ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης περιγράφει τον εαυτό του σαν «αλεξικέραυνο», αναγνωρίζοντας πόσο δύσκολη είναι η δουλειά του.

Αυτό για το οποίο ο κόσμος διψάει είναι μία κυβέρνηση για την οποία θα είναι υπερήφανος, προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης και επισημαίνει πως δεν «είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Αυτό αποσταθεροποιεί την άλλη πλευρά. Είναι συνηθισμένοι σε πολιτικούς που πραγματικά θέλουν να διατηρήσουν τη θέση τους. Κι εμείς δεν το θέλουμε τόσο πολύ. Δεν μας νοιάζει. Θέλουμε να κάνουμε το σωστό και αν δεν μπορούμε να κάνουμε το σωστό πράγμα, τότε θα δούμε».

«Ο σεβασμός της εμπιστευτικότητας με τους εταίρους είναι υποδειγματικός»

Πάντως, προσερχόμενος το απόγευμα της Τετάρτης στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ και αναφερόμενος στην αποκάλυψη των NYT ότι κατέγραφε τις συνομιλίες στη συνάντηση Eurogroup στη Ρίγα, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο σεβασμός της εμπιστευτικότητας με τους εταίρους είναι υποδειγματικός».

Με τη δήλωση αυτή ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται ότι παραδέχεται, εμμέσως, ότι ηχογραφούσε τις συνομιλίες στο Eurogroup. Ωστόσο, δείχνει ότι δεν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει το υλικό αυτό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Είμαι τρομοκρατημένος απ' την κατάσταση στην ελλ. οικονομία!"

Από τη Βουλή περνά ο διορισμός Τσακνή, Ταγματάρχη στην ΕΡΤ

Από ακρόαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα περάσει το πρωί της Πέμπτης οι διορισμοί στην ΕΡΤ που προτείνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Για τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ προτείνεται ο Διονύσης Τσακνής και για διευθύνων σύμβουλος ο Λάμπης Ταγματάρχης. Για το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνονται οι Μιχάλης Γρηγορίου, Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου και Νικόλαος Τρανού.

Διαβάστε Περισσότερα » "Από τη Βουλή περνά ο διορισμός Τσακνή, Ταγματάρχη στην ΕΡΤ"

Τα άκουσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ

Πέραν των συζητήσεων που αφορούσαν τις προοπτικές της διαπραγμάτευσης και το περιεχόμενο μίας ενδεχόμενης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, στην χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας φάνηκε διατεθειμένος να ανοίξει μέτωπα και στο «στόχαστρο» βρέθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Λίγες μόλις ημέρες αφότου η πρόεδρος της Βουλής πρωτοστάτησε σε προηγούμενη συνεδρίαση στην επίθεση κατά του Γ. Δραγασάκη, το απόγευμα της Τρίτης βρέθηκε απολογούμενη εφ' όλης της ύλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, η κ. Κωνσταντοπούλου δέχθηκε σκληρή κριτική για πολλά ζητήματα, αρχής γενομένης από την άρνησή της να διαθέσει τα αποθεματικά της Βουλής και φτάνοντας έως το γεγονός ότι η μητέρα της, δημοσιογράφος Λίνα Αλεξίου, φέρεται να διεκδικεί θέση προέδρου στο ΕΣΡ, σε συνδυασμό με τη στάση που η πρόεδρος της Βουλής τηρεί ως προς το θέμα της τυπικής ολοκλήρωσης του διορισμού του νέου ΔΣ της ΕΡΤ, καθώς εκκρεμεί η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κλίμα φορτίστηκε σε δραματικό βαθμό και οι αντιδράσεις κατά της προέδρου της Βουλής προς στιγμήν ξέφυγαν από τα όρια και πολλοί από τους παριστάμενους βρέθηκαν σε δύσκολη θέση από τη σφοδρότητα της αντιπαράθεσης.

Το επεισόδιο έληξε έπειτα από κάποια ώρα, όμως η εντύπωση που κυριάρχησε ήταν αφενός ότι τα νεύρα όλων στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τεντωμένα και αφετέρου ότι ο κ. Τσίπρας είναι διατεθειμένος να προχωρήσει ακόμη και σε μετωπικές συγκρούσεις.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα άκουσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ"

Reuters: Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει τον Ιούνιο αν δεν υπάρξει συμφωνία

Τις σημερινές δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη σχολιάζει το Reuters ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει το απαιτούμενο ποσό για να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο.

«Τώρα είναι η στιγμή της κορύφωσης των διαπραγματεύσεων. Τώρα είναι η στιγμή της αλήθειας, στις 5 Ιουνίου,» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης.

Το δημοσίευμα σχολιάζει τις αντιφατικές απόψεις που ακούγονται σχετικά με το πόσο κοντά είναι οι δύο πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας. Όπως επισημαίνει το Reuters από την μία η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πως ελπίζει να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ από την πλευρά τους οι δανειστές δηλώνουν απαισιόδοξοι λέγοντας πως οι συνομιλίες προχωράνε αργά.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως ανάμεσα στις παραχωρήσεις που έχει κάνει η Αθήνα, εξετάζει και το ενδεχόμενο επιβολής ειδικού φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών για να βοηθήσουν στην αύξηση των εσόδων και να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θα πληρώσει κανονικά μισθούς και συντάξεις καταλήγει το Reuters.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει τον Ιούνιο αν δεν υπάρξει συμφωνία"

Βάσω σε Άκη: Λυπάμαι πάρα πολύ για σένα και το ΠΑΣΟΚ

Με την κατάθεση του Γιάννου Παπαντωνίου συνεχίστηκε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, η δίκη για την υπόθεση των «χρυσών μιζών», με βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο. 

«Η πρωτόδικη απόφαση ήταν φοβερή και συνταρακτική» ανέφερε στο δικαστήριο το άλλοτε πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που διαδέχθηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Παπαντωνίου κράτησε -μετά τους Βάσω Παπανδρέου, Ευάγγελο Βενιζέλο και Κώστα Σημίτη, που επίσης κατέθεσαν στο δικαστήριο την προηγούμενη εβδομάδα- σαφείς αποστάσεις από τα πεπραγμέμενα του Ακη Τσοχατζόπουλου, αποφεύγοντας ωστόσο να πάρει ευθέως θέση για όσα καταλογίζονται στον κατηγορούμενο πρώην υπουργό.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του λόγου του, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον κ. Φραγκίσκο Ραγκούση για τον εάν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες στην εντολέα του, Βίκυ Σταμάτη, για την υπό διερεύνηση υπόθεση. 

«Δεν θα υποκαταστήσω εγώ το δικαστήριο» απάντησε ο κ. Παπαντωνίου, ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ανέφερε πως με τους χειρισμούς του κατάφερε να διορθώσει τη «λαμογιά που είχαν κάνει οι Ρώσοι», κατά την  εκτέλεση της σύμβασης για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα για τους TOR-M1. 

«Ήμουν μελος του ΚΥΣΕΑ για 11 χρονια» ανέφερε ο κ. Παπαντωνίου και συνέχισε: «Η υπαρξη του ΚΥΣΕΑ είναι καθοριστικής σημασίας. Είναι ευρωπαϊκός και διεθνής θεσμός».

Αναφερόμενος στην υπόθεση των TOR-M1, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ -που το επίδικο διάστημα ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σημίτη- επισήμανε πως δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για δωροδοκία στην εξεταστική επιτροπή, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά για κανένα κόμμα.

Με προσεκτικές διατυπώσεις και μετρημένα λόγια, ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε πως «τότε δεν ήταν τίποτα γνωστό, καθώς μόνο όταν εγιναν οι δίκες στη Γερμανία και τη Ρωσία, άρχισε να γίνεται γνωστή η υπόθεση».

«Λαμογιά»
Στη συνέχεια, ο κ. Παπαντωνίου έκανε λόγο για «ανωμαλία» στην εκτέλεση της σύμβασης για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα για το οπλικό σύστημα TOR-M1. Είπε στο δικαστήριο: «Μόλις έλαβα γνώση αυτής της ανωμαλίας για τα αντισταθμιστικά, πήγα στη Ρωσία και ήρθα σε συνεννόηση με τον ομολογό μου, τον κ. Ιβανόφ. Αμέσως αντικατέστησε την εταιρεία που είχε κάνει τη λαμογιά με μια άλλη που έκανε τα αντισταθμιστικά. Η Ρωσία πλήρωσε δυο φορές. Υπήρξε μια τεράστια απάτη. Επέλεξα την πολιτική λύση. Είδα ότι τα αντισταθμιστικά δεν εκτελούνταν, άρα η Ελλαδα δεν εισέπραττε αυτά που έπρεπε να εισπράξει» τόνισε ο πρώην υπουργός.

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Εσείς διαβλέψατε πολιτική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού, όπως ο ίδιος υποστηρίζει;
Γ. Παπαντωνίου: Υπάρχει μια πρωτόδικη απόφαση που ειναι φοβερή, συνταρακτική. Αν το δικό σας δικαστήριο την επιβεβαιώσει...
Αναπληρωτής εισαγγελέας: Στην πορεία της ιδιωτικής ζωής του Τσοχατζόπουλου, της μη υπουργικής του δημόσιας ζωής, σας έκαναν μήπως εντύπωση οι συνθήκες ζωής του...
Ι. Παγορόπουλος (εκ των συνηγόρων του Άκη Τσοχατζόπουλου): Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί έξω από δω με βίλες και πισίνες.Τι σημαίνει δηλαδή αυτό;
Γ. Παπαντωνίου: Έλαβα γνώση όπως όλοι οι πολιτες. Όμως, να αποφύγουμε να κάνουμε σχόλια για την ιδιωτική ζωή. Λυπάμαι όμως, ιδιαίτερα για την εξέλιξη που έχει η υπόθεση Τσοχατζόπουλου.
Λ. Κοτσαλής (υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου): Αναλαμβάνοντας το ΥΕΘΑ από τον κ. Τσοχατζόπουλο σε τι κατάσταση το βρήκατε;
Γ. Παπαντωνίου: Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά του υπουργείου, υπήρχε εκτίναξη των δαπανών. Είχαμε παγκόσμιο ρεκόρ, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αμερική. Υπήρχε μεγάλο άνοιγμα σε εξοπλισμούς,το οποίο σωστά είπε ο κ. Σημίτης έπρεπε να κοπεί... Για το λόγο αυτό, όταν ανέλαβα το υπουργείο, κινήθηκα με βάση το συμφέρον του Δημοσίου, εισηγήθηκα δραστικές περικοπές στο αμέσως επόμενο διάστημα.



«Δεν θα υποκαταστήσω τη Δικαιοσύνη»
«Η μίζα εχει πολλές εξηγήσεις (sic). Η πρωτόδικη απόφαση έχει ένα μεγάλο ειδικό βάρος» συνέχισε ο κ. Παπαντωνίου, για να σημειώσει λίγο αργότερα: «Δεν υπάρχει σύστημα θεσμικό, το οποίο να είναι αδιάβροχο στη διαφθορά».

Εισαγγελέας: Συμμετείχατε στο ΚΥΣΕΑ ως υπουργός Οικονομικών. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο υπουργός Οικονομικών ακολουθεί την ίδια τακτική ή υπάρχει λόγος, επειδή είναι υπουργός να ερευνήσει λίγο παραπάνω...
Γιάννος Παπαντωνίου: Ο υπουργός Οικονομικών είναι υπεύθυνος για όλες τις δαπάνες του Δημοσίου, δεν ασχολείται όμως ούτε με τη σκοπιμότητα ούτε με τη νομιμότητα της δαπάνης, ούτε με το τι έγινε ή δεν έγινε στη σύμβαση... Γνώμονας μου ήταν το συμφέρον του ελληνικού λαού. Ως υπουργός Άμυνας πάντα είχα το μυαλό μου στη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Έκανα δραστικές παρεμβάσεις για περικοπές δαπανών.
Λ. Κοτσαλής (συνήγορος Ακη Τσοχατζόπουλου): Διαπιστώσατε να συμβαίνει κάτι εξωθεσμικό στο υπουργείο;
Γιάννος Παπαντωνίου: Μόλις ανέλαβα αντικαταστάθηκαν 140 στελέχη της διευθύνσεως του υπουργείου. Σωστό είναι σε παρόμοιες θέσεις να μην υπάρχουν πολυετείς παραμονές για να προφυλαχθεί το υπουργείο.

Βάσω Παπανδρέου: Άκη λυπάμαι για σένα και το ΠΑΣΟΚ
Νωρίτερα, ολοκλήρωσε την κατάθεσή της στο δικαστήριο η Βάσω Παπανδρέου. «Λυπάμαι πάρα πολύ και για εσένα και για το ΠΑΣΟΚ. Λυπάμαι αφάνταστα» είπε η μάρτυρας απευθυνόμενη στον Άκη Τσοχατζόπουλο και του γύρισε την πλάτη, αποχωρώντας από το δικαστήριο.

Και όλα αυτά, ενώ ο Άκης Τσοχατζόπουλος λίγο νωρίτερα, είχε ζητήσει το λόγο για να την ευχαριστήσει που ήρθε στο δικαστήριο. 
Β. Παπανδρέου: Κύριε Τσοχατζόπουλε δεν κατηγορήστε για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ ούτε για τη διαδικασία, αλλά για δωροδοκία...
Α. Τσοχατζόπουλος: Αυτό είναι άλλο θέμα...
Β. Παπανδρέου: Για την υλοποίηση κατηγορήστε.
Α. Τσοχατζόπουλος: Εγώ έχω άλλη άποψη, καμία δωροδοκία δεν υπήρξε. 
Β. Παπανδρέου: Μακάρι να είναι ψέματα. Λυπάμαι πάρα πολύ για εσένα και το ΠΑΣΟΚ, λυπάμαι αφάνταστα.
Α. Τσοχατζόπουλος: Το Συμβούλιο Άμυνας εισηγείται. Την απόφαση λαμβάνει το ΚΥΣΕΑ. 

«Έδωσα τη ζωή μου για το ΠΑΣΟΚ»
Στην κατάθεσή της η κυρία Παπανδρέου ανέφερε ακόμη: «Εγώ έδωσα τη ζωή μου για το ΠΑΣΟΚ, όπως και όλος ο κόσμος. Το να καταρρέει αυτό που αγωνίστηκες ολόκληρη τη ζωή σου είναι πολύ σημαντικό».

Η ίδια, επικαλούμενη την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, αλλά και αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων, εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι «μερικά πράγματα αποδεικνύονται και αποδείχτηκαν» σχετικά με τη δωροδοκία του Άκη Τσοχατζόπουλου.

«Όταν εγώ ήμουν υπουργός μπορεί να γίνονταν διάφορα... Εγώ είχα την ευθύνη» είπε και συνέχισε: «Υπήρξαν δωροληψίες και πριν και μετά την υλοποίηση των συμβάσεων, τι μου λέτε τώρα;».
Γ. Νικολάου (συνήγορος Τσοχατζόπουλου): Με ποιο τρόπο;
Βάσω Παπανδρέου: Δεν ξέρω με ποιο τρόπο, να ρωτήσετε αυτούς που το έχουν κάνει. 
Ο ισχυρισμός της κυρίας Παπανδρέου ότι κανείς δεν γνώριζε τι γινόταν προκάλεσε την αντίδραση του Γ. Παγορόπουλου, συνηγόρου του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος σχολίασε: «Όσοι πέρασαν από εδώ ή δεν άκουσαν ή δεν είδαν ή δεν ξέρουν. Το παίζουν Κινέζοι . Είναι δυνατόν, στελέχη, υπουργοί τέτοιου επιπέδου δεν ήξεραν τίποτα;».

Αποφυλάκιση με βραχιολάκι ζήτησε η Βίκυ
«Είναι μεγάλο κατόρθωμα που ήρθα εδώ και σήμερα και τις προηγούμενες φορές. Μην ξεχνάτε ότι είμαι 522 μερες στο ψυχιατρειο και 1,5 χρονο στις φυλακές Κορυδαλλού» είπε στους δικαστές η Βίκυ Σταμάτη, η οποία διά του συνηγόρου της, Φραγκίσκου Ραγκούση, υπέβαλε στο δικαστήριο αίτημα αναστολης εκτέλεσης της ποινής της. 

Πρόκειται για το έκτο κατά σειρά αιτημα για αποφυλάκισή της και το πρώτο από την απόδρασή της από το ψυχιατρείο.

Αναπτύσσοντας το σχετικό αίτημα στο δικαστήριο, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε πως η εντολέας του ζητεί την αντικαταστάση της προσωρινής της κράτησης με βραχιολάκι ή με οποιουσδήποτε άλλους περιοριστικούς όρους προβλέπει ο νόμος και επιβάλλει το δικαστήριο.

Είπε ο συνήγορος στην τοποθετησή του: «Έχουμε αυτοκτονικό ιδεασμό, έχουμε ένα παιδί που δεν μπορούμε να το σφίξουμε στην αγκαλιά μας. Δεν θέλουμε να βγαίνουμε έξω, δεν θέλουμε να διασκεδάζουμε. Το μόνο αίτημά μας είναι να πηγαίνουμε το παιδί στο σχολείο και να το παίρνουμε το μεσημέρι».

Ο κ. Ραγκούσης προσέθεσε ακόμη, απευθυνόμενος προς τους δικαστές: «Δώστε μας μία διέξοδο να δει το παιδί τη μάνα. Νιώθω μια απογοήτευση. Οι δικαστές που απορρίπτουν είναι πάνω απ' όλα άνθρωποι. Νιώθω ανεπαρκής που δεν μπορώ να μεταφέρω την αγωνία και το σπαραγμό αυτής της γυναίκας. Εμείς ζήσαμε μια ζωή που μας προσέφερε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Αν φταίξαμε γι' αυτό τα επιστρέφουμε όλα...».

Ακόμη, στην τοποθέτησή του ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι η Β. Σταμάτη βίωσε μια άνευ προηγουμένου εχθρότητα, μετά την απόδρασή της, «ακόμη και από το προσωπικό του ψυχιατρείου».

Όπως είπε, «ακόμη και οι καθαρίστριες περνούσαν έξω από το δωμάτιό της και έβριζαν. Πλέον, η κυρία Σταμάτη αδυνατεί να εξέλθει από το κελί της. Ακόμη και αυτός που βίασε το παιδί του έχει το δικαίωμα να κάνει λίγα βήματα προαυλισμού.... Ζει την απόλυτη εχθρότητα... Και αυτό, ενώ ζήτησε να να μην τιμωρηθεί κανείς, λέγοντας ότι η ίδια έφταιγε για την απόδραση».

Η ίδια η Βίκυ Σταμάτη στην τοποθέτησή της στο δικαστήριο είπε στους δικαστές: «Μην ξεχνάτε πως έχω συμπληρώσει 522 ημέρες στο Ψυχιατρείο και 1,5 χρόνο στον Κορυδαλλό. Είναι μεγάλο κατόρθωμα που βρίσκομαι εδώ και σήμερα και την προηγούμενη φορά....».

Η Βίκυ Σταμάτη αναμένεται να τοποθετηθεί αναλυτικά επί του αιτήματός της στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, στις 27 Μαΐου. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βάσω σε Άκη: Λυπάμαι πάρα πολύ για σένα και το ΠΑΣΟΚ"

ΝΔ: Διαπραγματεύονται με πρωτοφανή προχειρότητα και λένε ψέματα

«Υπάρχει πρόβλημα και ευθύνη ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις.

«Δεν είναι μόνο η πρωτοφανής προχειρότητα με την οποία διαπραγματεύονται, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα του ΦΠΑ, είναι και τα ψέματα που λένε και για τα οποία δεν λογοδοτούν, λες και βρισκόμαστε σε μονοκομματικό κράτος» συνέχισε ο κ. Καραγκούνης και κατέληξε:

«Πρέπει να τους θυμίσουμε ότι η Ελλάδα είναι Δυτική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Διαπραγματεύονται με πρωτοφανή προχειρότητα και λένε ψέματα"

Σόιμπλε: Αυτή τη φορά δεν αποκλείω την ελληνική χρεοκοπία

Ότι δεν μπορεί να δώσει τη διαβεβαίωση, όπως είχε κάνει το 2012, ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ανέφερε την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

Ειδικότερα, ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο της εφημερίδας αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας, ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας είπε ότι σήμερα θα έπρεπε να σκεφτεί πολύ σοβαρά, πριν δώσει μια ανάλογη διαβεβαίωση.

«Θα έπρεπε να σκεφτώ πολύ σκληρά προτού επαναλάβω κάτι τέτοιο στην τρέχουσα κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις ελληνικές εκλογές και στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σόιμπλε είπε πως «η δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού μας άφησε σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση»,

Παράλληλα, δήλωσε πως ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα μπορέσει να υπάρξει μόνο όταν το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρωθεί, ενώ σημείωσε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να «τεμαχιστεί» η τελευταία δόση προς την Αθήνα.

Όπως τονίζεται και στο δημοσίευμα της WSJ, ο κ. Σόιμπλε δεν έδειξε κανένα σημάδι ότι είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για το ζήτημα της Ελλάδας, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η τελευταία δόση για την χώρα.

«Χωρίς συμφωνία, το πρόγραμμα θα λήξει σε έξι εβδομάδες, αφήνοντας την Ελλάδα χωρίς άλλη επιλογή από το να χρεοκοπήσει», σημειώνει η εφημερίδα.

Μεταξύ άλλων, μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο της, ως ένας από τους τρεις ελεγκτές του ελληνικού προγράμματος, μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

«Πολλοί άνθρωποι μιλούν για πράγματα που είτε δεν καταλαβαίνουν, είτε δεν είναι υπεύθυνοι για αυτά», είπε και πρόσθεσε: «η Κομισιόν παίζει τον ρόλο της ως ένας από τους τρεις Θεσμούς. Αλλά δρα μέσα στα όρια των καθηκόντων της».

Πάντως, όπως υπογραμμίζει η WSJ, μπορεί να είναι γνωστό πως ο κ. Σόιμπλε ακολουθεί μια σκληρή γραμμή απέναντι στο θέμα της Ελλάδας, ωστόσο, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αντιμετωπίζει το ζήτημα με μια πιο πραγματιστική προσέγγιση και είναι πρόθυμη να βοηθήσει για την αποφυγή μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ωστόσο, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, Γερμανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η κυρία Μέρκελ χρειάζεται και θέλει, επίσης, να δει από την Ελλάδα ισχυρές δεσμεύσεις, προκειμένου να δικαιολογήσει ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης για την χώρα στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλοί Γερμανοί πολιτικοί αντιμετωπίζουν το ελληνικό ζήτημα με τον ίδιο σκεπτικισμό, όπως ο Σόιμπλε, γι' αυτό και αμφισβητούν τη θέληση ή τη δυνατότητα της Αθήνας να ακολουθήσει και να τηρήσει τους κανόνες της Ευρωζώνης.

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απέρριψε την ιδέα ότι θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης προς την Ελλάδα, προτού ολοκληρωθεί το τρέχουν πρόγραμμα.

«Η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα ακόμη, δεν έχει πλέον το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε πέρυσι και η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πολλές φορές ότι δεν θέλει ένα νέο πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να διασπαστεί η τελευταία δόση προς την Αθήνα, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στο «τραπέζι», όπως επίσης και το ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτές οι εκκλήσεις της Αθήνας να καταλήξουν οι Θεσμοί σε μια πολιτική συμφωνία, προκειμένου να παρακαμφθούν οι δύσκολες, τεχνικές συζητήσεις,

Τέλος, επέμεινε πως η Ελλάδα και οι Θεσμοί πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους και τις διαπραγματεύσεις, προτού καταλήξουν σε μια συμφωνία την οποία θα μπορούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους τρεις Θεσμούς ήταν πάντα σκληρές, αλλά πάντα πετύχαιναν τον στόχο τους», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει καμία πρόσθεσε να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Αυτή τη φορά δεν αποκλείω την ελληνική χρεοκοπία"

ΕΡΤ: Βολές των εργαζομένων εναντίον του Παππά

Την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Νίκος Παππάς δεν έχει αναφερθεί αναλυτικά στο εύρος των δομών της ΕΡΤ που θα λειτουργήσουν και την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει την ΕΡΤ με νέο πρόγραμμα και με όλους τους εργαζόμενους και «δεν θα καταφύγει σε απαξιωτικές λύσεις απλής αλλαγής του λογότυπου στην οθόνη» εκφράζουν με ομόφωνο ψήφισμα οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ.

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι «ανεξαρτησία της ΕΡΤ δεν αρκεί να εξαρτάται από τη βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης αλλά πρέπει να θωρακιστεί θεσμικά κάτι που ο νόμος δεν έχει εξασφαλίσει».

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα «οι διακηρύξεις για μία ΕΡΤ μακριά από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος δεν είναι δυνατόν να υλοποιούνται με την επανεγκατάσταση στην ΕΡΤ του ίδιου ακριβώς συστήματος που ροκάνισε τη δυναμική της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Πρόκειται για το σύστημα που υπηρέτησε όλες τις διοικήσεις των τελευταίων ετών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΡΤ: Βολές των εργαζομένων εναντίον του Παππά"

Γιούνκερ: Μοιάζουν με ασκούμενους σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς

Με δύο ασκούμενους που πραγματοποιούν εγχείρηση ανοικτής καρδιάς φέρεται να παρομοίασε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle επικαλούμενο τη γερμανική εφημερίδα Handeslblatt.

Ομάδα βουλευτών από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Βαυαρούς κυβερνητικούς εταίρους τους, τους Χριστιανοκοινωνιστές, άσκησαν έντονες πιέσεις ώστε να να συμπεριληφθούν στην ατζέντα της συνεδρίασης της Κ.Ο. την Τρίτη οι εξελίξεις για την Ελλάδα με σχετική ενημέρωση από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στη συζήτηση, σύμφωνα με την Deutsche Welle, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο ενός Grexit.

«Οι προσδοκίες τους δεν ικανοποιήθηκαν στο βαθμό που επεδίωκαν. Ο Σόιμπλε καθησύχασε ότι δεν πρέπει να γίνονται εικασίες για τυχόν Plan B. Ωστόσο, το κλίμα στη Κ.Ο. χειροτερεύει όλο και περισσότερο, όχι μόνο ανάμεσα σε βουλευτές, η γνώμη των οποίων δεν έχει βαρύνουσα σημασία αλλά και σε πρωτοκλασάτα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών. Αντιπροσωπεία της ΚΟ επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η συνάντηση τους εντυπωσίασε», σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Handelsblatt, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της DW.

«Έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης της Ελλάδας και στη διάρκεια της συζήτησης τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα. Ο επικεφαλής της Κομισιόν επέμενε ότι η Αθήνα θα πρέπει να παραμείνει με κάθε τρόπο στην ευρωζώνη -κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί η Άνγκελα Μέρκελ και ο μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός. Και κάπου εκεί στη συζήτηση, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, φέρεται να παρομοίασε τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη σαν δύο ασκούμενος που κάνουν εχγείριση ανοικτής καρδιάς, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται Γερμανοί βουλευτές που ήταν παρόντες στην συζήτηση. Ο επικεφαλής της Κομισιόν επέμενε επισης στη συνέχιση του προγράμματος στήριξης για να διασφαλιστεί η συνοχή τη Ευρώπης.

Στο μεταξύ, στο δημοσίευμα της Handelsblatt αναφέρεται ότι ηγεσία της ΚΟ μετέφερε το μήνυμα στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η διάσωση της Ελλάδας δεν μπορεί να γίνει χωρίς το ΔΝΤ. «Για την καγκελάριο Μέρκελ είναι πού σημαντικό να συμμετέχει το ΔΝΤ. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι δύσκολο να πείσει τους σκεπτικιστές από την ΚΟ της ομάδας για την αναγκαιότητα νέου πακέτου στήριξη σε περίπτωση που θα χρειαζόταν», σύμφωνα με την DW.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Μοιάζουν με ασκούμενους σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς"

Την «έπεσε» στα ΜΑΤ η Ζωή Κωνσταντοπούλου έξω από τη Βουλή

Στην «πρώτη γραμμή» των κινητοποιήσεων για την Υγεία βρέθηκε η πρόεδρος της Βουλής το μεσημέρι της Τετάρτης καθώς παρενέβη μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων που εμπόδιζαν την συνέχιση της πορείας εργαζόμενων στην Υγεία και άλλων φορέων του Δημοσίου προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Στην αρχή της Βασιλίσσης Σοφίας (μπροστά στα «λουλουδάδικα» όπου συνήθως η ΕΛ.ΑΣ. δημιουργεί φράγμα για διαδηλωτές που θέλουν να κινηθούν προς την Ηρώδου του Αττικού), η πορεία που ξεκίνησε από το υπουργείο Υγείας ανακόπηκε από την παρέμβαση των αστυνομικών.

Ακολούθησε μικροένταση και σπρωξίματα μεταξύ της κεφαλής της πορείας και των ανδρών των ΜΑΤ. Εκεί εμφανίστηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου που ζήτησε εξηγήσεις από τον επικεφαλής των δυνάμεων των ΜΑΤ και άλλων μονάδων της ΕΛΑΣ για το κλείσιμο του δρόμου και την παρεμπόδιση της πορείας.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ίδια είπε πως είχε ζητήσει η Βουλή να είναι ανοιχτή και ρώτησε ποιος έδωσε την εντολή να κλείσει η Βασιλίσσης Σοφίας.

Ξεκίνησαν από το υπουργείο Υγείας

Έξω από το υπουργείο Υγείας συγκεντρώθηκαν σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία. Στο σημείο διαδήλωσαν και συνταξιούχοι, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην πλατεία Κοτζιά. Λόγω των συγκεντρώσεων έκλεισε η Αριστοτέλους.

Πλήρη στήριξη στις κινητοποιήσεις που αποφασίζουν οι συνελεύσεις των νοσοκομείων, παρέχει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΕΙΝΑΠ), καθώς σε αρκετά νοσοκομεία συνεχίζονται οι επισχέσεις εργασίας των γιατρών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις απλήρωτες εφημερίες και την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΣΥ εξαιτίας της υποστελέχωσης και της έλλειψης πόρων.

Η ΕΙΝΑΠ ζητά άμεσα μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με μόνιμο προσωπικό και με «γενναία» χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών.

Εξάλλου, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε πανελλαδική στάση εργασίας για σήμερα από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου, στηρίζοντας την 24ωρη κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ και των φορέων που συμμετέχουν σε αυτή.

ΝΔ: Και εις... ανώτερα

Σχολιάζοντας την παρέμβαση της κ.Κωνσταντοπούλου ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Κυριαζίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, αφού «τακτοποίησε» τα ζητήματα της εύρυθμης λειτουργίας του Κοινοβουλίου, επιτρέποντας δια της ανοχής της την εισβολή και παρουσία εντός αυτού σε κάθε αναρχοαυτόνομο και αντιεξουσιαστή, σήμερα επεκτείνει την καθ' ύλην αρμοδιότητά της και στους έξωθεν της Βουλής χώρους, αναλαμβάνοντας πλέον και αστυνομικά καθήκοντα», ανέφερε ο κ.Κυριαζίδης.

«Η σημερινή πρωτοφανής δημόσια λεκτική «επίθεση» στον επικεφαλής των μέτρων τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν συνάδει ούτε με το θεσμικό ρόλο της Προέδρου της Βουλής, ούτε με τη διάκριση των εξουσιών, την οποία η ίδια, ως νομικός, άριστα γνωρίζει», πρόσθεσε.

«Η σημερινή αυταναγόρευσή της σε αστυνομικό όργανο, υποκαθιστώντας τον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας και το επιχειρησιακό της τμήμα, δίνοντας μάλιστα οδηγίες και εντολές καθ' υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της, δεν τιμά ούτε την Κυβέρνηση, ούτε το θεσμό που η ίδια έχει κληθεί να υπηρετήσει με την ψήφο των Βουλευτών. Το μόνο που της ευχόμαστε είναι και «εις ανώτερα.…», κατέληξε.

ΠΑΣΟΚ: Γυρίζει με το ζωνάρι λυμένο η κ.Κωνσταντοπούλου

Εντονη κριτική άσκησε με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ στο περιστατικό με την πρόεδρο της Βουλής.

«Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής, δια του φρουράρχου, είναι αρμόδιος και υπεύθυνος για την αστυνόμευση εντός του κτιρίου της Βουλής. Για την αστυνόμευση εκτός του περιβόλου του κτιρίου της Βουλής την αρμοδιότητα και την ευθύνη τη φέρει η εκάστοτε κυβέρνηση, η αστυνομική αρχή και σε πολλές περιπτώσεις - όπως όταν υπάρχει συγκέντρωση ή διαδήλωση ως μορφή άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι - ο εισαγγελέας», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η κ.Κωνσταντοπούλου είναι προφανές ότι γυρίζει «με το ζωνάρι λυμένο» αναζητώντας ευκαιρίες διαφοροποίησης από μια κυβέρνηση στην ορκωμοσία της οποίας παρέστη ως παρακολούθημα της και η οποία - δια του κ. Τσίπρα - την επέλεξε ως Πρόεδρο της Βουλής. Η χώρα έχει πολλά προβλήματα λόγω του στρατηγικού αδιεξόδου της κυβέρνησης . Δεν υπάρχει περιθώριο για πρόσθετα θεσμικά προβλήματα . Ούτε καν για πρόσθετο θέαμα καθώς η κυβέρνηση παράγει ήδη περισσότερο από αυτό που μπορεί να καταναλώσει η κοινή γνώμη», καταλήγει.


Πηγή video: naftemporiki.gr
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Την «έπεσε» στα ΜΑΤ η Ζωή Κωνσταντοπούλου έξω από τη Βουλή"

NYT: Ο Βαρουφάκης έχει καταγράψει το Eurogroup στη Ρίγα

Αίσθηση προκαλεί το δήμοσίευμα - αφιέρωμα των New York Times στον Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο έχει τίτλο «Υπουργός Οικονομικών που ταιριάζει σε μια ελληνική τραγωδία;».

Σε αυτό, ο δημοσιογράφος του αμερικανικού μέσου αναφέρει ότι ο Γ.Βαρουφάκης του είπε πως έχει καταγράψει την συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών στη Ρίγα της Λετονίας, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να την δημοσιοποιήσει, για λόγους εμπιστευτικότητας.

Οι New York Times υπενθυμίζουν την αντίδραση μέσω Twitter του κ. Βαρουφάκη μετά τη συνεδρίαση στη Ρίγα, για την οποία υπήρξε «βροχή» δημοσιευμάτων σχετικά με την αντιμετώπιση που είχε από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Τους ενώνει το μίσος τους για μένα. Καλοδεχούμενο το μίσος τους» είχε γράψει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Μιλώντας στους NYT, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αυτό το tweet είχε στόχο τους δημοσιογράφους και όχι τους συναδέρφους του στην ευρωζώνη. «Τα μίντια προχώρησαν σε έναν παροξυσμό από ψέματα, κάτι το οποίο είμαι βέβαιος ότι δεν είναι μόνο δικό τους φταίξιμο», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι υπήρξαν διαρροές εκ των έσω, οι οποίες δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα του τι ακριβώς συνέβη».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "NYT: Ο Βαρουφάκης έχει καταγράψει το Eurogroup στη Ρίγα"

Βενιζέλος: «O Τσίπρας δεν έχει το σθένος να παραδεχτεί ότι έλεγε ψέματα»

Ευθεία πυρά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κληθείς να σχολιάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Όπως είπε:

Επί τέσσερις μήνες ταλαιπωρείται η χώρα και διαλύεται η οικονομία, επειδή ο κ. Τσίπρας δεν έχει το σθένος να παραδεχτεί ότι όλα αυτά τα χρόνια και προεκλογικά έλεγε ωμά ψέματα παραπλανώντας τον ελληνικό λαό.

Εμείς λέγαμε πάντα ότι υπάρχει μία μόνο υπεύθυνη και ασφαλής εθνική στρατηγική.
Τώρα ήρθε η ώρα αυτό να το καταλάβουν όλοι.

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει το δικαίωμα να θυσιάσει τη χώρα στον βωμό των στενών κομματικών του συσχετισμών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος: «O Τσίπρας δεν έχει το σθένος να παραδεχτεί ότι έλεγε ψέματα»"

«Καμπανάκι» για τράπεζες από Moody's

Σε αρνητικό από σταθερό υποβαθμίζει το outlook για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο οίκος Moody's.

Οπως αναφέρει, η κίνηση αυτή αντανακλά τη σημαντική επιδείνωση στη χρηματοδότηση και στη ρευστότητα των τραπεζών από το Δεκέμβριο του 2014.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι εκροές καταθέσεων στο πεντάμηνο έχουν ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ (ή το 18% των συνολικών καταθέσεων).

Τονίζει ότι οι πιέσεις αυτές δεν αναμένεται να περιοριστούν τους επόμενους 12-18 μήνες και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών και παγώματος των καταθέσεων.

Στο αρνητικό outlook για τις τράπεζες, ο οίκος λαμβάνει υπόψη επίσης και την πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του 2015-2016 (στο 0,5% εφέτος και στο 1,5% το 2016), λόγω των πολιτικών εξελίξεων μετά τις εκλογές που έχουν οδηγήσει σε πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Το πισωγύρισμα στην ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τα μεγαλύτερα κόστη χρηματοδότησης των τραπεζών και την περιορισμένη παραγωγή εσόδων, θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της κερδοφορίας προ προβλέψεων το 2015, ενώ οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αύξηση των κόκκινων δανείων και επιδείνωση των κεφαλαιακών μαξιλαριών, τονίζει ο οίκος.

Σύμφωνα με τη Moody's, οι έντονες πιέσεις στη χρηματοδότηση θα συνεχιστούν. Αναμένει η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ να παραμείνει υψηλή αφού η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει περιορισμένη λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και τους φόβους για πιθανή επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και για έξοδο από την ευρωζώνη. Η πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά repo έχει ουσιαστικά κλείσει, καθώς οι ξένες τράπεζες ελαχιστοποιούν την έκθεσή τους στην Ελλάδα.

Γι' αυτό η Moody's εκτιμά πως η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και τον ELA θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Υπολογίζει πως η χρηματοδότηση αυτή έχει αυξηθεί στο 32% περίπου των συνολικών assets στο τέλος Απριλίου, από περίπου 12% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014.

Η βραδύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ, στο 0,5% το 2015 και στο 1,5% το 2016 θα περιορίσει επίσης τη δημιουργία κερδών από βασικές δραστηριότητες των τραπεζών. Μετά από έξι χρόνια σοβαρής ύφεσης, φάνηκε μια σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2014 λόγω του τουρισμού και των εξαγωγών. Όμως, η αβεβαιότητα αναφορικά με το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από το α' τρίμηνο του 2015 έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα, η Moody's προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη απ' όσο ανέμενε προηγουμένως, γεγονός που θα επηρεάσει τα αποτελέσματα των τραπεζών. Αντίστοιχα, αναμένει οι περισσότερες τράπεζες να παραμείνουν ζημιογόνες, λόγω των αδύναμων εσόδων, πρόβλημα που θα ενταθεί από τις αυξημένες απαιτήσεις για προβλέψεις και τα μεγάλα κόστη χρηματοδότησης.

Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια θα βρεθούν υπό πίεση αφού το κόστος χρηματοδότησης στον ELA θα είναι σημαντικά υψηλότερο το 2015 σε σχέση με την προηγούμενη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ το 2014. Αν και ο σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων επιβραδύνθηκε το 2014, ο διεθνής οίκος προβλέπει πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν γύρω στο 38-40% των μικτών δανείων μέχρι το τέλος του 2015 (από 34,2% τον Δεκέμβριο του 2014), αντανακλώντας τις πιο αδύναμες οικονομικές συνθήκες και τις αυξημένες καθυστερήσεις στις πληρωμές και στις αναδιαρθρώσεις δανείων. Σύμφωνα με τη Moody's, οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπανάκι» για τράπεζες από Moody's"

Αυστηρά μέτρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Καινοτομία της οδηγίας είναι η καθιέρωση ενός κεντρικού μητρώου σε όλα τα κράτη-μέλη για τις επιχειρήσεις, στο οποίο θα αναγράφεται όχι ο κατ΄ επίφαση ιδιοκτήτης, αλλά ο πραγματικός δικαιούχος.

Στο αρχείο δεν θα έχουν πρόσβαση μόνο οι διωκτικές ή άλλες αρμόδιες αρχές, αλλά και όλοι όσοι μπορούν να θεμελιώσουν σχετικό «έννομο συμφέρον»- όπως οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και οι δημοσιογράφοι. Αυτές οι διατάξεις ήταν ένας βασικός λόγος για τον οποίο καθυστέρησε η τελική συμφωνία για τη νέα οδηγία, επισημαίνει ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Οικονομικών της Λετονίας Κρισγιάνις Καρίνς.

«Πράγματι, η όλη διαδικασία μας πήρε δύο χρόνια και ο κύριος λόγος είναι ότι, από την πλευρά του Κοινοβουλίου, επιμέναμε να καθιερώσουμε το μητρώο» δηλώνει ο λετονός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο μητρώα, στα οποία βλέπαμε τους καταγεγραμμένους ιδιοκτήτες. Μπορεί όμως το νομικό πρόσωπο που δηλώνεται εκεί να ανήκει σε άλλο νομικό πρόσωπο ή σε offshore εταιρία με έδρα εντός της ΕΕ. Αν το εντοπίσουμε, τότε μπορούμε να καταπολεμήσουμε με πιο αποτελεσματικά μέσα τις αθέμιτες τριγωνικές συναλλαγές, καθώς και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

«Στόχος» ένα τρισεκατομμύριο

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, στην ΕΕ «ξεπλένεται» σήμερα πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με το 5% της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και παραμένει κρυμμένο πίσω από πολυδαίδαλες εταιρικές κατασκευές και εταιρίες-γραμματοκιβώτια. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν αυτά τα χρήματα μέσω του μητρώου, αλλά και με την απαραίτητη ανταλλαγή πληροφοριών, για την οποία ωστόσο προβλέπεται μεταβατική περίοδος τεσσάρων ετών.

Αυτή η «περίοδος χάριτος» προκαλεί αντιδράσεις από πολλούς ευρωβουλευτές, όπως ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης Πέτερ Ζίμον. «Πρέπει να διευκολυνθεί η διασυνοριακή συνεργασία των διωκτικών αρχών και η πρόσβαση στην πληροφορία. Δεν καταλαβαίνω γιατί χρειάζονται τέσσερα χρόνια για τη διασύνδεση των εθνικών αρχείων, όταν, οι πληροφορίες αυτές είναι, θεωρητικά, ήδη διαθέσιμες. Θεωρώ ότι πρέπει να καταβάλουμε μία κοινή προσπάθεια, η οποία δεν γνωρίζει σύνορα. Πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο» επισημαίνει ο γερμανός ευρωβουλευτής.

Μετά τη θετική ψήφο στο Στρασβούργο, τα κράτη-μέλη θα έχουν προθεσμία δύο ετών για να ενσωματώσουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο. «Φαίνεται πως επιτέλους κάτι αρχίζει να κινείται» λέει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος δεν παραλείπει πάντως να συσχετίσει, εμμέσως, τη νέα οδηγία με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. «Η τήρηση αρχείων με τους τελικούς πραγματικούς δικαιούχους-ιδιοκτήτες των νομικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των καταπιστευμάτων, που θα είναι ανοιχτά προς έλεγχο σε όσους αποδεικνύουν έννομο συμφέρον, αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την καθιέρωση ενός καθεστώτος διαφάνειας» δηλώνει ο έλληνας ευρωβουλευτής στην Ολομέλεια. «Χρειάζονται όμως και παραπέρα αποφασιστικά βήματα προς την κατοχύρωση της διαφάνειας στις οικονομικές συναλλαγές.

Αυτή είναι η πραγματική και μεγάλη διαρθρωτική μεταρρύθμιση που χρειαζόμαστε και όχι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας σε όφελος του κεφαλαίου, την οποία προωθούν με κάθε τρόπο οι κυρίαρχες σήμερα στην ΕΕ πολιτικές δυνάμεις», υποστηρίζει.

Ο ρόλος των δημοσιογράφων

Όσο για το «έννομο συμφέρον», η διατύπωση της οδηγίας επιτρέπει στα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε διασταλτική ερμηνεία του όρου, εάν το επιθυμούν, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Ποιός θα είναι όμως ο ρόλος των δημοσιογράφων, οι οποίοι επίσης μπορούν να επικαλεστούν όρους «δημοσίου συμφέροντος». Καλούνται οι λειτουργοί του τύπου να υποκαταστήσουν τους εισαγγελείς στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της αδιαφάνειας;

Όχι, υποστηρίζει ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου Κρισγιάνις Καρίνς. Όπως τονίζει «αυτή η διάταξη θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρουσα για έναν δημοσιογράφο, ο οποίος, για παράδειγμα, θέλει να ερευνήσει ποιές εταιρίες παίρνουν μία δουλειά από το κράτος, ποιά φυσικά πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την εταιρία αυτή και ποιά σύγκρουση συμφερόντων μπορεί να κρύβεται πίσω από την ανάθεση. Καταλήξαμε στο 'έννομο συμφέρονʼ ως συμβιβαστική διατύπωση, γιατί υπήρχαν κάποιες αντιρρήσεις από τα κράτη-μέλη στην αρχική μας θέση, που ήταν ότι το μητρώο θα έπρεπε να είναι προσβάσιμο σε όλους, χωρίς περιορισμούς».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστηρά μέτρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος"

Διάσωση Ελλάδας: Όχι χωρίς το ΔΝΤ λέει η Μέρκελ

Για τους σκεπτικιστές ήταν μια επιτυχία. Ομάδα βουλευτών από το Χριστιανοδημοκρατικό και Χριστιανοκοινωνικό κόμμα επέβαλαν να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της χθεσινής συνεδρίασης της ΚΟ οι εξελίξεις για την Ελλάδα με σχετική ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στόχος τους να διεξαχθεί ευρύτερη συζήτηση για το ενδεχόμενο Grexit.

Οι προσδοκίες τους δεν ικανοποιήθηκαν στο βαθμό που επεδίωκαν. Ο Σόιμπλε καθησύχασε ότι δεν πρέπει να γίνονται εικασίες για τυχόν σχέδιο β΄. Ωστόσο η ατμόσφαιρα στην ΚΟ χειροτερεύει όλο και περισσότερο όχι μόνο ανάμεσα σε βουλευτές δευτερεύουσας σημασίας, αλλά και σε πρωτοκλασάτους. Η ηγετική της ομάδας επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η συνάντηση τους εντυπωσίασε, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Handelsblatt.

Μεταξύ άλλων έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης της Ελλάδας και η συζήτηση κατέληξε να γίνει σε υψηλούς τόνους, όπως μεταφέρουν συμμετέχοντες. Ο Γιούνκερ επέμενε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία μέλος της ευρωζώνης, διακηρυγμένος στόχος της Αγκελα Μέρκελ και του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά όχι πάση θυσία. Η γερμανική πλευρά επιμένει και περιμένει από τον πρωθυπουργό Τσίπρα κατάλογο δεσμευτικών μεταρρυθμίσεων.

Κατά τη συζήτηση ο Γιούνκερ φέρεται να παρομοίασε τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη σαν δύο ασκούμενους που κάνουν εγχείριση ανοικτής καρδιάς, όπως μεταφέρουν βουλευτές που συμμετείχαν στη συζήτηση, αλλά ο πρόεδρος της Κομισιόν επέμενε στη συνέχιση του προγράμματος στήριξης για να διασφαλιστεί η συνοχή της Ευρώπης. Δεν είναι πλέον μυστικό ότι αρκετοί γερμανοί πολιτικοί θεωρούν ότι ο Γιούνκερ λόγω των διαφορετικών του προτεραιοτήτων κρατά εφεκτική στάση απέναντι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το ΔΝΤ που εμμένει στην ίδια σκληρή γραμμή.

Σημαντική η συμμετοχή του ΔΝΤ

Αλλά κανείς δεν παραδέχεται ανοιχτά ότι υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στους τρεις θεσμούς. Στο ερώτημα μάλιστα εάν η ευρωζώνη μπορεί να διανοηθεί από τον Ιούνιο διάσωση της Ελλάδας χωρίς το ΔΝΤ υψηλόβαθμός ευρωπαίος διπλωμάτης απάντησε στη Handelsblatt αρνητικά με κατηγορηματικότητα. Ναι μεν προσπαθούν ορισμένοι ενδιαφερόμενοι κύκλοι να διαιρέσουν τους δανειστές αλλά δεν πρόκειται να το επιτύχουν, σημειώνει ο διπλωμάτης. Για την καγκελάριο Μέρκελ είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχει το ΔΝΤ. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι δύσκολο να πείσει τους σκεπτικιστές από την ΚΟ της ομάδα για την αναγκαιότητα νέου πακέτου στήριξη σε περίπτωση που θα χρειαζόταν.

Όχι, χωρίς το ΔΝΤ είναι το βασικό μήνυμα που μετέφερε η ηγεσία της ΚΟ στον Γιούνκερ. Στο μεταξύ βέβαια έχει καταγραφεί κινητικότητα, η Αθήνα υπέβαλε νέο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που αξιολογούνται πιο αποδεκτές από τις Βρυξέλλες. Για την Μέρκελ πάντως σηματοδοτούν μια πρώτη πρόοδο, ένα πρώτο βήμα. «Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επιταχυνθούν, θα πρέπει να καταγραφεί εμφανής πρόοδος», δήλωσε χθες η καγκελάριος με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας…

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Διάσωση Ελλάδας: Όχι χωρίς το ΔΝΤ λέει η Μέρκελ "

Bloomberg: Διάγγελμα της Μέρκελ για την Ελλάδα

Διάγγελμα για την περαιτέρω στήριξη προς την Ελλάδα, ακόμα κι αν η κυβέρνηση Τσίπρα αρνηθεί να εφαρμόσει μέρος όσων είχαν συμφωνήσει οι προκάτοχοί της με τους «θεσμούς», ετοιμάζει η Άνγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η Μέρκελ, σύμφωνα με το Bloomberg, διεξάγει συναντήσεις με μικρές ομάδες κοινοβουλευτικών του κόμματός της στην καγκελαρία για να τους πείσει να παραμερίσουν τις αμφιβολίες τους και να εγκρίνουν την παροχή νέων πόρων που θα αποτρέψουν μία ελληνική χρεοκοπία. Ο γεωπολιτικός παράγοντας παίζει κρίσιμο ρόλο στο σκεπτικό της: θεωρεί ότι η εγκατάλειψη της Ελλάδας θα αποτελούσε ένα σημαντικό πλήγμα για την ενότητα και τη διεθνή επιρροή της Ευρώπης.

Η Καγκελάριος θα απευθύνει το διάγγελμα αμέσως μόλις ανακοινωθεί η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές, με όρους που εκείνη πιστεύει πως της δίνουν τα επιχειρήματα να την «πουλήσει» στο εσωτερικό της χώρας, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Διάγγελμα της Μέρκελ για την Ελλάδα"

Καταργήθηκαν 11 αστυνομικά τμήματα στην Περιφέρεια

Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Δημήτριου Τσακνάκη καταργούνται 11 αστυνομικά τμήματα στην Περιφέρεια της χώρας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. που έχει εξαγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. καταργούνται οι κατωτέρω υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας:

1. Ο Αστυνομικός Σταθμός Ροβιλίστου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων.
2. Οι Αστυνομικοί Σταθμοί Πορταριάς, Αγριάς, Πτελεού, Αργαλαστής και Τσαγκαράδας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας.
3. Ο Αστυνομικός Σταθμός Γαυρολίμνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας.
4. Οι Αστυνομικοί Σταθμοί Παλαίρου και Μύτικα, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας. 5. Ο Αστυνομικός Σταθμός Μαλεσίνας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας.
6. Ο Αστυνομικός Σταθμός Γρανίτσας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευρυτανίας.
7. Οι Αστυνομικοί Σταθμοί Ερυθρών και Δόμβραινας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας.
8. Οι Αστυνομικοί Σταθμοί Μαρμαρίου, Αμαρύνθου και Πολιτικών, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας.
9. Ο Αστυνομικός Σταθμός Βυτίνας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας.
10. Ο Αστυνομικός Σταθμός Ερμιόνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αργολίδας.
11. Ο Αστυνομικός Σταθμός Ξηροκαμπίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταργήθηκαν 11 αστυνομικά τμήματα στην Περιφέρεια"

Ο Βαρουφάκης τουιτάρει για τον Σόιμπλε, αντί να ασχολείται με την συμφωνία!

Την πιο ακατάλληλη στιγμή των διαπραγματεύσεων, λίγο πριν την επίτευξη συμφωνίας, όπως εκτιμούν όλες οι πλευρές, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανοίγει «μέτωπο» με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Με τίτλο «Ο Βαρουφάκης κατηγορεί τον Σόιμπλε για λάθη» η γερμανική εφημερίδα Die Zeit φιλοξενεί δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για τον γερμανό πολιτικό. 

«Ο Σόιμπλε αντικαθιστά τα πραγματικά επιχειρήματα με την πολιτική εξουσία», δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιμετωπίζει το ελληνικό ζήτημα. 

«Είναι απογοητευτικό ότι δεν είμαστε σε μια διαφορετική θέση, έτσι ώστε τα επιχειρήματα να μετράνε περισσότερο από την πραγματική εξουσία. Με λίγα λόγια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντικαθιστά τα  πραγματικά επιχειρήματα με την πολιτική εξουσία», επισημαίνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. 

Στο ίδιο σχόλιο στην Zeit, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει ότι ο Γερμανός ομόλογός του έχει κάνει λάθος στην ανάλυσή του για την Ελλάδα και πως «δεν αναγνωρίζει πόσο χρήσιμο θα ήταν για τους βόρειους Ευρωπαίους, να επιτευχθεί μια συμφωνία με ένα κίνημα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η νέα παρέμβαση Βαρουφάκη πάντως, όπως σχολιάζουν αναλυτές διεθνώς, έρχεται την πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, ενώ υποστηρίζουν πως «δεν πρόκειται να βοηθήσει» στην πορεία των συζητήσεων. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της βρετανικής εφημερίδας The Guradian, που επισημαίνει πως «δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς εννοεί ως λάθος ο υπουργός. Τα σχόλια αυτά πάντως ενδέχεται να μην βελτιώσουν τις σχέσεις Αθήνας-Βερολίνου, αυτή την κρίσιμη στιγμή». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δημοσιογράφος του Bloomberg Hans Nichols που τουιτάρει «λες και το να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα δεν ήταν αρκετά δύσκολο ήδη»...


Βαρουφάκης: Κάποιοι διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις μου
Λίγο αφότου δημοσιεύθηκαν οι δηλώσεις Βαρουφάκη στην Die Zeit, ο υπουργός μέσω Twitter παρενέβη στο θέμα, δηλώνοντας πως για ακόμα μία φορά πως οι δηλώσεις του διαστρεβλώθηκαν, κάτι που συμβαίνει συχνά τελευταία, καθώς όπως σημειώνει «έτσι είναι η ζωή αυτές τις μέρες»...

Ακολούθως ο υπουργός, παραθέτει ολόκληρη την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξής του στην Die Ziet, την οποία πάντως αναφέρει ως «καλής ποιότητας εφημερίδα»:



Ερώτηση: Αν θα έπρεπε να εξηγήσετε σε έναν έφηβο, ίσως την κόρη σας, ποια είναι η σχέση σας με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τι θα της λέγατε; 

Απάντηση: Θα έλεγα στην κόρη μου ότι από την δική μου οπτική, πρόκειται για μια πολυεπίπεδη σχέση. Υπάρχει μια αίσθηση δέους συναντώντας μια θρυλική φιγούρα, της οποίας την δουλειά έχω παρακολουθήσει κριτικά για δεκαετίες. Στη συνέχεια, υπάρχει μια ισχυρή ώθηση να αντιμετωπίσω την κυρίαρχη προσέγγιση του στα κοινά προβλήματα σχετικά με την Ευρώπη. Επιπλέον, υπάρχει κάποια απογοήτευση που δεν έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε μια διαφορετική βάση, να κάνουμε αυτές τις συναντήσεις σε ένα ομοσπονδιακό, δημοκρατικό πλαίσιο στο οποίο τα επιχειρήματα, και όχι η σχετική πολιτική εξουσία, θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο.

Ερώτηση: Ποια είναι τα θέματα με τα οποία πιθανότατα θα συμφωνούσατε με τον κ. Σόιμπλε;

Απάντηση: Ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια πολιτική ένωση και ότι, χωρίς αυτή, η νομισματική ένωση είναι προβληματική.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι ο κ. Σόιμπλε κάνει λάθη στην ανάλυσή του για την ελληνική κατάσταση; Αν ναι, ποια είναι αυτά;

Απάντηση: Ναι το πιστεύω (όπως είμαι σίγουρος ότι και εκείνος πιστεύει ότι πλανώμαι στην ανάλυσή μου). Αρχικά συσχετίζει τις παλαίες ελληνικές κυβερνήσεις με τον ελληνικό λαό, σαν οι πρώτοι να αντανακλούν τον χαρακτήρα των δεύτερων. Και δεν εκτιμά πόσο θα βοηθούσε την mainstream Βόρεια Ευρώπη να βρει ένα modus vivendi με ένα κίνημα (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα) που μπορεί να είναι πολύ επικριτικό προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά που είναι καταφανώς φιλοευρωπαϊκό και πρόθυμο να βοηθήσει την Ευρώπη να έρθει πιο κοντά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Βαρουφάκης τουιτάρει για τον Σόιμπλε, αντί να ασχολείται με την συμφωνία!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news