facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Handelsblatt: Πιθανό έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα

Στη δυνατότητα σύγκλισης ενός έκτακτου Eurogroup το οποίο θα εγκρίνει την εκταμίευση νέας χρηματοδότησης για την Ελλάδα, αναφέρεται άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει παρουσιάσει, για πρώτη φορά, μία ουσιαστική λίστα μεταρρυθμίσεων, σημαντικά πιο εκτεταμένη σε σχέση με ότι είχε παρουσιάσει έως τώρα. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει και προτάσεις προσαρμογών και στον τομέα του ασφαλιστικού και κυρίως στις συντάξεις των.

Διαβάστε Περισσότερα » "Handelsblatt: Πιθανό έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα"

Η Ελλάδα είπε «ναι» στην επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να μην εμποδίσουν την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μέχρι το τέλος του 2015.
Αυτό αναφέρει το πρακτορείο Iντερφάξ, και επιβεβαιώνει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές της γερμανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία επιτεύχθηκε τον Μάρτιο και έτσι στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, τον Ιούνιο, η Ελλάδα δεν θα προβάλει κανένα βέτο στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ εδώ και καιρό στη Ρωσία, ως απάντηση της ανάφλεξης στην Ουκρανία, την προσάρτηση της Κριμαίας και τις στρατιωτικές συγκρούσεις στο Donbass.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και η προηγούμενη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, λίγες ημέρες μετά την ανάδειξή της στην εξουσία, είχαν ανησυχήσει τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο στο θέμα, τελικά φαίνεται πως η Αθήνα συντάσσεται με την άποψη των υπόλοιπων.
 iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα είπε «ναι» στην επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας "

Στον αέρα η καταβολή των επικουρικών συντάξεων

Ανατροπή υπήρξε τη Δευτέρα στο σκηνικό των επικουρικών συντάξεων, που μπορεί να φέρει καθυστερήσεις στην πληρωμή τους αυτό το μήνα και να ακυρώσει τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις.

Όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, μετά το μπλόκο που επέβαλε το υπουργείο Εργασίας στην πρόταση του ΕΤΕΑ να σπάσει ομόλογα 100 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τις συντάξεις στις 29 Μαΐου, ο διοικητής του Ταμείου ζήτησε έκτακτη επιχορήγηση 70 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο όμως απάντησε ότι μπορεί να δώσει μόνο 50 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ, δημιουργώντας έντονη ανησυχία.

Να σημειωθεί ότι για τις συντάξεις χρειάζονται 100 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 50 εκατ. θα πρέπει να βρεθούν μέχρι τις 28 Μαΐου, ώστε να πιστωθούν οι λογαριασμοί των συνταξιούχων στις 29 Μαΐου.

Το πρόβλημα είναι ότι τα 30 από αυτά τα 50 εκατ. θα πιστωθούν στο ΕΤΕΑ την ίδια ημερομηνία που πρέπει να πληρώσει τις συντάξεις, καθώς προέρχονται από τις ασφαλιστικές κρατήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες δεν υπάρχει τρόπος να πιστωθούν νωρίτερα.

Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν, τα χρήματα αυτά θα είναι διαθέσιμα στους 1.100.000 συνταξιούχους μετά το απόγευμα της 29ης Μαΐου και εφόσον οι οικονομικές υπηρεσίες καταφέρουν να βάλουν τα 30 εκατ. ευρώ στις συντάξεις, αμέσως μόλις τα πάρουν από τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων.

Όμως, ακόμα κι αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι για να συμπληρωθούν τα 100 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αποδοθούν στο ΕΤΕΑ 20 εκατ. ευρώ από οφειλές άλλων ταμείων, όταν είναι κοινό μυστικό ότι το ΕΤΕΑ χρωστά 50 εκατ. ευρώ σε ταμεία πρόνοιας και ότι το ΙΚΑ δεν του αποδίδει όλες τις εισφορές από την επικουρική ασφάλιση των εργαζομένων ακριβώς επειδή έχει αυτό το ταμειακό πρόβλημα.

Έτσι λοιπόν, θολό είναι το τοπίο για την ομαλή πληρωμή των επικουρικών συντάξεων, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο περικοπών με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

star
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον αέρα η καταβολή των επικουρικών συντάξεων"

Πρόταση-έκπληξη του Σωκράτη Κόκκαλη στον Βαρουφάκη για εθνική λοταρία

Τη δημιουργία εθνικής λοταρίας με μετόχους το Δημόσιο και τα Ταμεία και διαχειριστή έναν έμπειρο ιδιώτη του χώρου, μετά από διεθνή διαγωνισμό, πρότεινε ο Σωκράτης Κόκκαλης στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Την πρόταση γνωστοποίησε σήμερα Τρίτη ο Σωκράτης Κόκκαλης στη γενική συνέλευση της Intralot. Σύμφωνα με την πρόταση που έκανε ο κ. Κόκκαλης, το τίμημα για 10ετή παραχώρηση μπορεί να ανέλθει σε 250 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα για το κράτος μπορεί να ανέλθουν σε 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Οπως γράφει το vima, σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, «σε τυχόν αντιδικίες με τον ΟΠΑΠ για θέματα μονοπωλίου, τα κόστη θα τα αναλάβει ο ιδιώτης που θα έχει το μάνατζμεντ». Πρόσθεσε δε ότι «είναι μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο ιδιώτης να έχει το μονοπώλιο στον τζόγο, γιατί τώρα τον ΟΠΑΠ τον έχουν οι Τσέχοι».

Πρόκειται για πρόταση-βόμβα και ο κ. Κόκκαλης επικαλέστηκε τις αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση για την πώληση του ΟΠΑΠ.

Απαντώντας σε ερώτηση για αντιδράσεις του ΟΠΑΠ, ο κ. Κόκκαλης είπε ότι «δεν απαγορεύεται να στηθεί εθνική λοταρία αλλά σίγουρα οι μέτοχοί του θα προβάλουν διεκδικήσεις από το κράτος».

«Τις έχουμε μελετήσει τυχόν τέτοιες διεκδικήσεις και δεν τρομάζουν», πρόσθεσε.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόταση-έκπληξη του Σωκράτη Κόκκαλη στον Βαρουφάκη για εθνική λοταρία "

Βαρουφάκης: H τρόικα εσωτερικού απέρριψε τις προτάσεις μας για ΦΠΑ

Την αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη προκάλεσαν τα δημοσιεύματα περί απόρριψης από τους δανειστές των σχεδίων του υπουργείου οικονομικών για αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ.


"Η τρόικα εσωτερικού απέρριψε τις προτάσεις μας για τον ΦΠΑ. Το Brussels Group όμως θα τις συζητήσει αύριο και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες", ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός.


Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: H τρόικα εσωτερικού απέρριψε τις προτάσεις μας για ΦΠΑ"

Σόιμπλε: Οι Έλληνες υποφέρουν αλλά η κυβέρνησή τους δεν κάνει κάτι γι' αυτό

Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα προχωρούν πολύ αργά, φέρεται να δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τρίτη.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται δύο Γερμανούς πολιτικούς οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, ο κ. Σόιμπλε είπε πως οι συνομιλίες με την Αθήνα συνολικά προχωρούν αργά και ότι δεν έχουν φτάσει ακόμη σε καθοριστικό σημείο.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ φέρεται να είπε πως οι συνομιλίες εκτυλίσσονται γύρω από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνεται συζήτηση για ένα «σχέδιο Β» ούτε για ένα τρίτο πακέτο.

Ωστόσο, την ίδια ώρα και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μίλησε για κάποια μίλησε για κάποια πρόοδο σε επιμέρους ζητήματα.

Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο, ένα τρίτο άτομο που συμμετείχε στη σύσκεψη είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Σόιμπλε δήλωσε ακόμη ότι «ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού υποφέρει, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν βλέπει τι πρέπει να κάνει για να βάλει ένα τέλος στην ταλαιπωρία του».

Μεταξύ άλλων, η πηγή αυτή ανέφερε πως στη σύσκεψη έγινε μια μεγάλη συζήτηση για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες για την ύπαρξη μεταρρυθμιστικής βούλησης.

Όπως σημειώνει το Reuters στο νέο δημοσίευμά του για την χώρας μας με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας προειδοποιούν την ελληνική κυβέρνηση ότι οι συνομιλίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας πρέπει να επιταχυνθούν, πριν η χώρα ξεμείνει από μετρητά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Οι Έλληνες υποφέρουν αλλά η κυβέρνησή τους δεν κάνει κάτι γι' αυτό"

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής του εντύπου Α21 για τα οικογενειακά επιδόματα του έτους 2015 ταυτόχρονα με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος του (Ε1).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΓΑ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση-δήλωση Α21 μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του περιβάλλοντος taxisnet (www.gsis.gr) και, αφού έχουν υποβάλει (οριστικοποιήσει) τη φορολογική τους δήλωση (Ε1).

Η αίτηση-δήλωση του εντύπου Α21 συμπληρώνεται από τον υπόχρεο της φορολογικής δήλωσης (Ε1), ο οποίος πρέπει να δηλώσει επακριβώς την οικογενειακή του κατάσταση (έγγαμος/η, διαζευγμένος/η, σε διάσταση, άγαμος/η, επίτροπος), κατά την ημερομηνία υποβολής της.

Κατά τη συμπλήρωση των πεδίων του εντύπου Α21, πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώνονται και τα αντίστοιχα πεδία των δικαιολογητικών με τα οποία αποδεικνύονται τα στοιχεία που δηλώνονται στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι στη διάθεση των υπηρεσιών του ΟΓΑ, όταν και όποτε ζητηθούν.

Ο υπόχρεος-αιτών έχει την ευθύνη της ορθής συμπλήρωσης των στοιχείων της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης (έντυπο Α21). Μετά την οριστική ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Α21, ο αιτών να εκτυπώνει το έντυπο και να προβαίνει σε έλεγχο και επαλήθευση των στοιχείων που δήλωσε. Σε περίπτωση λανθασμένης καταχώρησης στοιχείων στο έντυπο Α21, θα πρέπει άμεσα ο υπόχρεος να προβαίνει σε διόρθωση των στοιχείων και επανάληψη της αρχικής αίτησής του (έντυπο Α21).

Επίσης, σε περίπτωση πραγματικής μεταβολής της οικογενειακής κατάστασης του δικαιούχου (απόκτηση τέκνου, έναρξη ή λήξη σπουδών τέκνου/ων, κλπ), θα πρέπει έγκαιρα και όχι πέραν της ληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων να προβαίνει σε συμπλήρωση-τροποποίηση των στοιχείων της αρχικής αίτησής του (έντυπο Α21), μέσω του περιβάλλοντος taxisnet (www.gsis.gr).

Η διοίκηση του Οργανισμού επισημαίνει ότι, όσοι έχουν την επιμέλεια (επίτροποι) ορφανών και από τους δύο γονείς τέκνων, μπορούν να υποβάλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (έντυπο Α21), μέσω ειδικής εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί στο taxisnet (www.gsis.gr).

Τα οικογενειακά επιδόματα χορηγούνται στις οικογένειες που έχουν εξαρτώμενα τέκνα, με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια. Εξαρτώμενα τέκνα θεωρούνται:
α) Τα άγαμα τέκνα που προέρχονται από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα που δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ, ΚΕΤΕΚ).

β) Τα τέκνα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή σε Κολλέγια, καθώς και σε ΙΕΚ, δημόσια ή ιδιωτικά.

Τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο κατά το χρόνο φοίτησης των τέκνων και σε καμία περίπτωση πέραν από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους, ανεξάρτητα εάν συνεχίζουν να φοιτούν.

Ο ΟΓΑ διευκρινίζει ότι στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση περιλαμβάνονται και οι σχολές του Δημοσίου Ανώτατης ή Ανώτερης Εκπαίδευσης (στρατιωτικές, αστυνομίας, ναυτικού, κλπ), καθώς και τα αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

γ) Τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

Μετά την οριστική υποβολή του Α21, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται, μέσω της ειδικής εφαρμογής «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων» από την ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oga.gr), για την πορεία της αίτησής τους, καθώς και για τα τυχόν δικαιολογητικά που πρέπει να αποστείλουν στον ΟΓΑ, στην περίπτωση που απαιτείται.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ"

Βαρουφάκης: Οι εταίροι ακολουθούν λανθασμένη πολιτική

«Στόχος μας είναι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να πείσουμε τους εταίρους μας να μετακινηθούν από τη λανθασμένη πολιτική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια και για πολιτικούς λόγους δεν μπορούν να παραδεχθούν», είπε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας σε διεθνές οικονομικό συνέδριο στην Αθήνα.

Α«πό την πλευρά της, η Ελλάδα είναι αναγκαίο να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ξεκινήσει η ανάπτυξη] πρόσθεσε.

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι «η επόμενη δόση δεν είναι για τη χώρα μας αυτοσκοπός», ούτε είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να πηγαίνουμε «από μνημόνιο σε μνημόνιο και από δάνειο σε δάνειο», αλλά στόχος είναι να βρεθεί μια οριστική και συνολική λύση στο ελληνικό ζήτημα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Οι εταίροι ακολουθούν λανθασμένη πολιτική"

Σε δύο φάσεις η συμφωνία - Διαφωνούν οι δανειστές για διπλό ΦΠΑ

Περισσότερο από πέντε ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε μια επί της ουσίας ενημέρωση και συζήτηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης και για το κοινοβουλευτικό έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της ενημέρωσης αυτής διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι η συμφωνία θα προχωρήσει σε δύο φάσεις.

Μια η τρέχουσα φάση που μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε συμφωνία για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης και μια σε ένα δεύτερο στάδιο που θα ξεκινήσει αμέσως μετά, δηλαδή μέσα στον Ιούνιο και θα έχει καταλήξει ως το φθινόπωρο και θα πρέπει να περιλαμβάνει και συμφωνία για το χρέος.

Επίσης η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει μια νέα φόρμουλα καθώς οι εταίροι διαφωνούν με το διπλό ΦΠΑ (15% και 18%). Επιμένει ωστόσο στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει. Επιμένει να αρνείται τις ομαδικές απολύσεις, θέλει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Από τη συνεδρίαση προκύπτει επίσης ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τους όρους των αποκρατικοποιήσεων στα γνωστά πεδία.
Στη συνεδρίαση μετείχε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Καλύβης. Παρών ήταν και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δύο φάσεις η συμφωνία - Διαφωνούν οι δανειστές για διπλό ΦΠΑ"

Γλέζος: Προτείνω την κατάργηση του ΦΠΑ σε όλη την Ευρώπη

Την ώρα που η κυβέρνηση και ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο της επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν στροφή στο ρεαλισμό, για να μπορέσει η χώρα να πάρει ανάσα ρευστότητας μέσα από συγκεκριμένα όμως μέτρα και μεταρρυθμίσεις, ο πρώτος σε σταυρούς ευρωοβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, διαφοροποιείται.

Για την ακρίβεια, στρέφεται κατά των ανακοινώσεων Βαρουφάκη περί αύξησης του ΦΠΑ, μιλώντας για "κατάργησή του σε όλη την Ευρώπη".

Ειδικότερα, ο κ. Γλέζος, παίρνοντας το λόγο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στη διάρκεια συζήτησης για τους Κανόνες του ΦΠΑ όσον αφορά ψηφιακές υπηρεσίες, βιβλία και έγγραφα, είπε: «Όσα άκουσα εδώ αποτελούν ημίμετρα, γι’ αυτό ζητάω την κατάργηση του ΦΠΑ σε ολόκληρη την Ευρώπη».

«Θέλω πολύ σύντομα να εξηγήσω τους λόγους. Γνωρίζετε ότι ο ΦΠΑ ανήκει στους έμμεσους και όχι στους άμεσους φόρους. Οι έμμεσοι φόροι είναι πάντα άδικοι και σε βάρος του λαού. Αλλά ας δούμε στην πραγματικότητα τι είναι ο ΦΠΑ. Πρόκειται για Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Προστιθέμενης Αξίας σε τι; Όταν αγοράζεις ένα βιβλίο, προσθέτεις αξία επειδή είσαι ο νέος αναγνώστης; Για σκεφτείτε το αυτό. Όταν καταναλώνεις ένα προϊόν, αυτό σημαίνει ότι προσθέτεις αξία σ’ αυτό το προϊόν; Πρόκειται για μια φορολογία σε βάρος των καταναλωτών, σε βάρος των λαών και των πολιτών και όχι σε βάρος του κεφαλαίου. Γι’ αυτό προτείνω την κατάργησή του» κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γλέζος: Προτείνω την κατάργηση του ΦΠΑ σε όλη την Ευρώπη"

Η Ρωσία ενδέχεται να εξαιρέσει από το εμπάργκο εταιρείες από Ελλάδα, Κύπρο και Ουγγαρία

Η Ρωσία ενδέχεται να εξαιρέσει περίπου 20 εταιρείες στην Ουγγαρία, την Ελλάδα και την Κύπρο από το εμπάργκο που επιβάλλει στις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ το οποίο επικαλείται δήλωση ανώτερου αξιωματούχου.

Η Ρωσία επέβαλε πέρυσι την απαγόρευση στις εισαγωγές τροφίμων από την 28μελή ΕΕ, ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Μόσχας για το ρόλο της στην κρίση στην Ουκρανία, αρνούμενη σε πολλούς παραγωγούς τροφίμων την πρόσβαση στη μεγάλη ρωσική αγορά.

Ο Σεργκέι Ντάνκβερτ, επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Ρωσίας, δήλωσε πως η απαγόρευση θα μπορούσε να αρθεί για 15 Ούγγρους και λίγους Έλληνες και Κύπριους παραγωγούς, μετέδωσε το Ιντερφάξ.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, ο Ντάνκβερτ δήλωσε πως η υπηρεσία του δεν διεξάγει αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την άρση της ευρύτερης απαγόρευσης στις εισαγωγές τροφίμων και πρόσθεσε πως οι Βρυξέλλες οδήγησαν σε ναυάγιο προηγουμενες διμερείς συνομιλίες με την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Η ισχύς της απαγόρευσης, η οποία αφορά εισαγωγές τροφίμων αξίας περίπου 9 δισεκ. δολαρίων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και μερικές άλλες χώρες, πρόκειται να λήξει στις 7 Αυγούστου, έναν χρόνο αφότου επιβλήθηκε.

Όμως η ΕΕ έχει δηλώσει πως ενδέχεται να παρατείνει τις κυρώσεις της, λέγοντας πως η Ρωσία δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει στην εφαρμογή της εύθραυστης ειρηνευτικής συμφωνίας για την ανατολική Ουκρανία που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο στο Μινσκ.

Η Ρωσία δεν έχει κάνει γνωστό αν θα ανανεώσει τα δικά της αντίμετρα. Το Ρόιτερς σημειώνει πως ενδέχεται να αποφασίσει να εκμεταλλευθεί τις διαιρέσεις στους κόλπους της ΕΕ υιοθετώντας μια επιεική στάση έναντι των κρατών μελών που την επικρίνουν λιγότερο.

Περίπου 6.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξήγαν προϊόντα τροφίμων στη Ρωσία πριν από το εμπάργκο και υποκαθίστανται σταθερά από προμηθευτές από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία, καθώς και από ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ όπως η Σερβία, δήλωσε ο Ντάνκβερτ.

«Τώρα στα καταστήματά μας μπορεί κανείς να βρεί τυρί από την Ουρουγουάη και την Παραγουάη, γαλακτοκομικά προϊόντα από τη Χιλή, ενώ σειρά αφρικανικών χωρών, κυρίως η Τυνησία και το Μαρόκο, έχουν αυξήσει τις παραδόσεις στρειδιών», δήλωσε.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία ενδέχεται να εξαιρέσει από το εμπάργκο εταιρείες από Ελλάδα, Κύπρο και Ουγγαρία"

ΠΑΣΟΚ: Ψεύδεται διαρκώς ο Βαρουφάκης

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης κατά την χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή του κ Χατζηνικολάου βούλιαξε για μια ακόμη φορά μέσα στα ψέμματα του, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Οπως αναφέρει το κόμμα, "μετά από πίεση ψέλλισε ότι θα δώσει τελικά στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα που αφορούν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και την παράταση του προγράμματος (Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης) που η κυβέρνηση τα αποκρύπτει τόσο καιρό από την ελληνική Βουλή και τους πολίτες.

Θυμίζουμε στον διαρκώς ψευδόμενο Υπουργό Οικονομικών, ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει καταθέσει από τις 6 Μαρτίου 2015 προς τον κ Βαρουφάκη Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που αφορά την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο, κατά τα άλλα λαλίστατος, υπουργός δεν απάντησε και η αίτηση μετατράπηκε στις 5 Μαΐου σε επερώτηση. Τώρα είναι πλέον αναγκασμένος να απαντήσει και να σταματήσει να κρύβεται.

Ο ελληνικός λαός και η Βουλή απαιτούν να μάθουν την αλήθεια και πού οδηγούν τη χώρα οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ".

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: Ψεύδεται διαρκώς ο Βαρουφάκης"

ΥΠΟΙΚ: Η έλλειψη πολιτικής βούλησης των εταίρων καθυστερεί τη συμφωνία

«Η συμφωνία θα μπορούσε να έχει κλείσει προ πολλού εάν υπήρχε πολιτική βούληση» των εταίρων, εκτίμησε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Σύμφωνα, επίσης, με το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, για τα δημοσιονομικά μεγέθη οι εταίροι είχαν λάθος στατιστικά στοιχεία και η ελληνική πλευρά παρέσχε τα δικά της στοιχεία, και τώρα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «κλείνουμε». Αντίθετα, άλλα «καυτά» ζητήματα, όπως τα εργασιακά, δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.

Άλλο κυβερνητικό στέλεχος, ο οποίος μετείχε επίσης στη σύσκεψη, ανέφερε ότι «στην Ευρώπη σε υψηλό επίπεδο θέλουν λύση στο ελληνικό θέμα και ειδικά ο Γιούνκερ βοηθά στη διαπραγμάτευση». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν διαφορές και μεταξύ των εταίρων, καθώς «το ΔΝΤ είναι "light" στο ζήτημα του χρέους και σκληρό στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και η Κομισιόν το αντίθετο. Ωστόσο, η Ελλάδα και στις δύο περιπτώσεις παίρνει τη σκληρή πλευρά». Εκτίμησε δε, ότι εταίροι «θα το τραβήξουν έως την τελευταία στιγμή για να κλείσουμε».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Η έλλειψη πολιτικής βούλησης των εταίρων καθυστερεί τη συμφωνία "

Λαγκάρντ: Έχει καταγραφεί κάποια πρόοδος

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει σημειώσει «κάποια» πρόοδο στις συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας, ωστόσο το ΔΝΤ πρέπει να λάβει επίσης υπόψη του τις απόψεις της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Βρισκόμαστε σε διαρκείς συζητήσεις και έχουμε καταγράψει κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αυτές με τις ελληνικές αρχές» επισήμανε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σε συνέντευξη Τύπου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: Έχει καταγραφεί κάποια πρόοδος"

Τα Τίρανα αμφισβητούν τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας

Θέμα χερσαίων συνόρων Ελλάδας - Αλβανίας θέτουν τα Τίρανα, καθώς, με το έντονο διάβημα προς την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα –με το οποίο ζητούσαν τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα– ζήτησαν και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ηπειρο! Πρόκειται για προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων, εκτιμούν διπλωματικές και έγκριτες νομικές πηγές, ενώ από πολιτική άποψη είναι πράξη υψηλού ρίσκου για την Αλβανία και τις διμερείς σχέσεις. Προκαλεί ωστόσο προβληματισμό στις ίδιες πηγές το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη και την όξυνση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και τη γενικότερη ενίσχυση των αποσταθεροποιητικών τάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ιδίων πηγών, όλα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο κινείται το αλβανικό πολιτικό σύστημα, για να προβληθεί το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας». Σύμφωνα με τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το 2011 ο τότε υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης, οι έρευνες θα γίνουν σε μεγάλη έκταση πάνω από τα Γιάννενα, ενώ τότε δεν ετέθη κανένα θέμα. Η υποψία ότι πίσω από τις κινήσεις των Τιράνων βρίσκεται η Τουρκία κυριαρχεί. Το νέο στοιχείο που δημιουργεί υποψίες ότι η Αγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία μετώπου κατά της Ελλάδας είναι η συνάντηση του Ερντογάν με το κόμμα των Τσάμηδων, το PDIU, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα. Η συνάντηση με το PDIU καμία άλλη ερμηνεία δεν έχει παρά την υποδαύλιση του «ζητήματος» των Τσάμηδων, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς προβληματίζεται αν θα παραστεί στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που διοργανώνεται στα Τίρανα στις 22/5. Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι ενδεχόμενη απουσία της Ελλάδας από τη συνάντηση αυτή θα προσφέρει άλλοθι στα Τίρανα να συνεχίσουν να προκαλούν χωρίς να παίρνουν απαντήσεις και θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομόνωση της Αθήνας στην περιοχή. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταβεί στα Τίρανα στις 26/5 για τη Σύνοδο Κορυφής της SEECP.

Επιστολή «γαλάζιων» βουλευτών

Τη σύγκληση της Επιτροπής Εθν. Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της επιτροπής Γ. Βαρεμένο οι βουλευτές της Ν.Δ. με επικεφαλής τον Γ. Κουμουτσάκο. Η εκλογή Ακιντζί στα Κατεχόμενα, η κρίση στην ΠΓΔΜ, η απαίτηση της Αλβανίας για αλλαγή του προγράμματος ερευνών της Ελλάδας στο Ιόνιο που αποκάλυψε η «Κ» και η πορεία των συζητήσεων Ελλάδας - Τουρκίας για τα ΜΟΕ καθιστούν αναγκαία τη συνεδρίαση με τη συμμετοχή του κ. Κοτζιά, αναφέρεται στην επιστολή.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα Τίρανα αμφισβητούν τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας"

Ντάισελμπλουμ: Απίθανη η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

O επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτων της κατά τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας αυτήν την εβδομάδα.

Ο Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι μια απόφαση σχετικά με το χρέος της Ελλάδας και τις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις θα ληφθεί κατά τη διάρκεια συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Παρασκευής» τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξή που παραχώρησε στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL. «Νομίζω ότι είναι απίθανο», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Απίθανη η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής"

Παράταση δέκα ημερών στις αιτήσεις για την ανθρωπιστική κρίση

Παράταση δέκα ημερών αποφάσισε το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να δοθεί στην προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Έτσι όσοι θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ν.4320/2015 θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι το Σάββατο 30 Μαΐου 2015.

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση δέκα ημερών στις αιτήσεις για την ανθρωπιστική κρίση"

ΚΚΕ: Ο Τσίπρας δίνει υποσχέσεις στους βιομηχάνους και εξαπατά τους εργαζομένους

«Από τη μία ο πρωθυπουργός δίνει πλουσιοπάροχες υποσχέσεις στους βιομήχανους για νέα αναπτυξιακά κίνητρα και προνόμια κι από την άλλη εξαπατά τους εργαζόμενους ότι δε θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, το οποίο μεταφράζεται σε διατήρηση όλων των παλιών αντιλαϊκών μέτρων και σε νέα ισοδύναμα, όπως η γενικευμένη φοροληστεία που ετοιμάζεται. Ούτε καν τόλμησε να ψελλίσει προς τους βιομήχανους την υπόσχεση για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ» αναφέρει το ΚΚΕ, σε σχόλιό του για την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στον ΣΕΒ.

«'Οσο, δε, για το κάλεσμα του κ. Τσίπρα στους βιομήχανους, να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, είναι σαν να βάζει τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα, όταν είναι γνωστή η επιδίωξη των βιομηχάνων να γενικεύσουν τις ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, ρίχνοντας όχι μόνο τον κατώτατο, αλλά και τον μέσο μισθό» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΚΕ: Ο Τσίπρας δίνει υποσχέσεις στους βιομηχάνους και εξαπατά τους εργαζομένους"

Συγκρατημένη αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο

«Η συμφωνία θα μπορούσε να έχει κλείσει προ πολλού εάν υπήρχε πολιτική βούληση» των εταίρων, εκτίμησε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Σύμφωνα, επίσης, με το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, για τα δημοσιονομικά μεγέθη οι εταίροι είχαν λάθος στατιστικά στοιχεία και η ελληνική πλευρά έδωσε τα δικά της στοιχεία, και τώρα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «κλείνουμε». Αντίθετα, άλλα «καυτά» ζητήματα, όπως τα εργασιακά, δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.

Άλλο κυβερνητικό στέλεχος, ο οποίος μετείχε επίσης στη σύσκεψη, ανέφερε ότι «στην Ευρώπη σε υψηλό επίπεδο θέλουν λύση στο ελληνικό θέμα και ειδικά ο Γιούνκερ βοηθά στη διαπραγμάτευση». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν διαφορές και μεταξύ των εταίρων, καθώς «το ΔΝΤ είναι "light" στο ζήτημα του χρέους και σκληρό στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και η Κομισιόν το αντίθετο. Ωστόσο, η Ελλάδα και στις δύο περιπτώσεις παίρνει τη σκληρή πλευρά». Εκτίμησε δε, ότι εταίροι «θα το τραβήξουν έως την τελευταία στιγμή για να κλείσουμε».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκρατημένη αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο"

SZ: Σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας στην Ελλάδα

Για πόσο καιρό ακόμη επαρκεί η ρευστότητα; Τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές σε μια συμφωνία ανεκτή και από την Ελλάδα και από τους ευρωπαίους εταίρους; Απαντήσεις δίνονται και σήμερα από δημοσιεύματα του τύπου, αλλά δόθηκαν και από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη, τα σημαντικότερα σημεία της οποίας αναπαράγονται στον γερμανικό τύπο.
Ελληνική αισιοδοξία
Αισιόδοξος ο Γ.Βαρουφάκης για μια άμεση συμφωνία
Αισιόδοξος ο Γ.Βαρουφάκης για μια άμεση συμφωνία
«Ο Βαρουφάκης υπολογίζει ότι σύντομα θα γίνει συμφωνία με τους δανειστές», τιτλοφορεί το Spiegel στη διαδικτυακή του σελίδα το σχετικό άρθρο, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για εκτιμήσεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών. «Βαρουφάκης: οι συνταξιούχοι θα εξυπηρετηθούν πριν τους δανειστές», τιτλοφορεί η επίσης γερμανικήFrankfurter Allgemeine Zeitung το δικό της άρθρο. Η εφημερίδα die Welt στέκεται και εκείνη στο χρονικό σημείο της συμφωνίας, που το προσδιόρισε ο ίδιος ο Γ. Βαρουφάκης περίπου σε μια εβδομάδα. Η εφημερίδα μεταφέρει τις γνωστές θέσεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών περί αναγκαιότητας αναδιάρθρωσης του χρέους και παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) για την πληρωμή ομολόγων στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Επίσης επισημαίνει ότι ο Βαρουφάκης προτιμά την χρεοκοπία έναντι του ΔΝΤ παρά την μη πληρωμή μισθών και συντάξεων.
Η βουλγαρική εφημερίδα Kapital Daily διερωτάται εάν γνωρίζει ο Τσίπρας ότι το διακύβευμα των πράξεών του είναι η χρεοκοπία της χώρας του. «Θεωρεί ότι πράττει σωστά; Πιθανότατα, ναι δυστυχώς», συνεχίζει στο σχόλιό της. «Διαπραγματεύσεις με έναν εταίρο όπως είναι η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει με διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αλεπού και στο λαγό, όπου κανείς δεν ξέρει τι τον περιμένει, κι αν οι συμφωνίες τελικά θα τηρηθούν».
Σχέδιο ελεγχόμενης κρατικής χρεοκοπίας
Θα ήταν μια λύση η ελεγχόμενη κρατική χρεοκοπία σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung
Θα ήταν μια λύση η ελεγχόμενη κρατική χρεοκοπία σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung
Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επανέρχεται στο βασικό ερώτημα που απασχολεί πολιτικούς, οικονομολόγους και εμπειρογνώμονες τα τελευταία πέντε χρόνια: ήταν σωστός ο δρόμος που επέλεξαν οι Ευρωπαίοι για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία, ή κάτι σαν ένα «ατύχημα» που κανείς δεν θα ήθελε; «Κατά τον Κρίστοφ Πάουλους, καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου η απάντηση είναι όχι» γράφει η εφημερίδα, παρουσιάζοντας αναλυτικά το σχέδιο του γερμανού καθηγητή για μια ελεγχόμενη κρατική χρεοκοπία, όπως προβλέπεται και για ιδιώτες. «Βάση του σχεδίου αποτελεί μια διεθνής συμφωνία ανάμεσα στα εμπλεκόμενα κράτη, η οποία να δίνει σε ένα υπερχρεωμένο κράτος τη δυνατότητα διαγραφής για παράδειγμα του 70% του χρέους του υπό τον όρο δεσμευτικών μεταρρυθμίσεων (…) Αφού οι δανειοδότες και ο δανειζόμενος συμφωνήσουν μέσα σε μια συγκεκριμένη προθεσμία για το ύψος της διαγραφής χρέους, ομάδα από 20 πολιτικούς, μάνατζερ και εμπειρογνώμονες θα πρέπει να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας. Σε περίπτωση που ο δανειζόμενος αποδειχθεί ότι δεν τηρεί τις συμφωνίες, θα επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς με όλες τις υποχρεώσεις του. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ισχυρή απειλή για χώρες που διστάζουν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, όπως η Ελλάδα».
Κατά τα λεγόμενα του γερμανού καθηγητή «ένα τέτοιο σχέδιο δίνει τη λύση για το πώς μια υπερχρεωμένη χώρα μπορεί να ορθοποδήσει χωρίς να ενοχλούνται οι δανειστές της. Θα πρέπει τώρα να βάλει κανείς και τις δύο πλευρές σε ένα δωμάτιο μέχρι να συμφωνήσουν» λέει χαρακτηριστικά ο γερμανός καθηγητής.
dw

Διαβάστε Περισσότερα » "SZ: Σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας στην Ελλάδα"

Le Monde: Η Ελλάδα έτοιμη για μια συμφωνία με τους πιστωτές

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια συμφωνία», τιτλοφορείται άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, στο οποίο γίνεται λόγος για την ύπαρξη ενός εγγράφου εργασίας το οποίο φέρεται ότι θα αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα κείμενο κυκλοφορεί μεταξύ των Βρυξελλών και της Αθήνας, όμως επισημαίνεται ότι πρόκειται απλώς για ένα έγγραφο εργασίας. Το κείμενο αυτό δεν έχει υποβληθεί επισήμως στην κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τους πιστωτές της Ελλάδας, όπως δήλωσε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Πάντως ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει ένα τέτοιο έγγραφο, τίποτε δεν έχει τελειώσει, εκτιμά η Monde, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να θεωρηθούν ανεπαρκείς από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παρόλα αυτά η γαλλική εφημερίδα δεν αναμένει ότι η αντιπαράθεση μεταξύ Επιτροπής και ΔΝΤ θα διαρκέσει, καθώς κύκλοι από τις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι «υπάρχει πολύ περισσότερη απόσταση μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της απ’ ό,τι μεταξύ των πιστωτών».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την αρχή των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας ακολουθεί διαφορετική στάση από αυτή του ΔΝΤ, καθώς διαπραγματεύεται για λογαριασμό των 19 χωρών της ευρωζώνης, τα δάνεια των οποίων προς την Αθήνα ωριμάζουν σε 32 χρόνια.

Με έναν τέτοιο χρονικό ορίζοντα, η Κομισιόν προτιμά να ζητεί μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις αντί να απαιτεί μέτρα που θα διασφαλίζουν την άμεση αποπληρωμή των δανείων
Αντίθετα, το ΔΝΤ, τα δάνεια του οποίου ωριμάζουν σε 10 χρόνια, ζητεί μεταρρυθμίσεις που θα αποφέρουν γρηγορότερα χρήματα στα ταμεία της χώρας.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την αρχή των επίπονων διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα υπογραμμίζει ότι είναι εφικτή μια συμφωνία, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμπλέκεται σε αυτές πολύ ενεργά.

Επίσης αξιωματούχοι της Επιτροπής, όπως ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, υπογραμμίζουν εδώ και εβδομάδες ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β’» και «η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη», αλλά και ότι «είναι εφικτή μια συμφωνία».

Όμως, σχολιάζει η εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα πιο επιφυλακτικά κράτη μέλη, διότι παρόλο που διαπραγματεύεται στο όνομα των χωρών της ευρωζώνης που έδωσαν δάνεια στην Ελλάδα, η πολιτική απόφαση για μια συμφωνία με την Αθήνα θα ληφθεί στο Eurogroup.

Και σε αυτό το ζήτημα δεν συμφωνούν όλες οι χώρες με την Κομισιόν, σημειώνει η Monde. Κάποιες, όπως η Γερμανία, τάσσονται υπέρ της σκληρής γραμμής του ΔΝΤ. «Και μια συμφωνία δεν θα επιτευχθεί χωρίς το ΔΝΤ», διαβεβαιώνει μια ευρωπαϊκή πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Le Monde: Η Ελλάδα έτοιμη για μια συμφωνία με τους πιστωτές"

Financial Times: Οι ακραίοι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ρήξη

Έκκληση για ρήξη με τους δανειστές απευθύνει ο «σκληρός πυρήνας» των αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται σε ρεπορτάζ των Financial Times, οι οποίοι κάνουν λόγο για αντάρτες εντός του κυβερνώντος κόμματος.

«Ο ελιγμός τους σηματοδοτεί για πρώτη φορά, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία, την αντίθεση της σκληροπυρηνικής φατρίας στις κυβερνητικές επιλογές ως προς την οικονομική πολιτική και αυξάνει τις επιλογές της κυβέρνησης ως προς την αναχώρηση από το ευρώ» σημειώνει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι ανάμεσα στους αντάρτες είναι ο Γιάννης Μηλιός και άλλα πέντε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδική αναφορά κάνει η οικονομική εφημερίδα στο πρόσωπο του Γιάννη Μηλιού για τον οποίo αναφέρει πως πρόκειται για έναν βετεράνο μαρξιστή οικονομολόγο που τάσσεται με σθένος κατά της λιτότητας από τη στιγμή που εκδιώχθηκε από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τους FT, «ακόμη και ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχουν επικρίνει την κυβέρνηση για τη φαινομενική προθυμία της να συμβιβαστεί, παρά την επιμονή του πρωθυπουργού στις κόκκινες γραμμές».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Financial Times: Οι ακραίοι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ρήξη"

Αύξηση της αγοράς ομολόγων από ΕΚΤ προανήγγειλε ο Κερέ

Η ταχύτητα των πρόσφατων ρευστοποιήσεων στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων είναι ανησυχητική, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), προσθέτοντας ωστόσο ότι συνολικά η κίνηση είναι μια φυσιολογική διόρθωση.

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε ότι η τράπεζα θα αυξήσει λίγο τις αγορές τίτλων τον Μάιο και τον Ιούνιο για να αντισταθμίσει τη χαμηλότερη ρευστότητα στην αγορά τους καλοκαιρινούς μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου – αλλά όχι για να αντισταθμίσει τις ρευστοποιήσεις στην αγορά.

Η τράπεζα ίσως αυξήσει τις αγορές τίτλων τον Σεπτέμβριο για να εξομαλύνει τις συναλλαγές και να διατηρήσει το μέσο μηνιαίο όρο στα 60 δισεκ. ευρώ, είπε.

«Δεν βλέπω την πρόσφατη αντιστροφή στις τιμές των Bunds και άλλων κρατικών ομολόγων ως λόγο ανησυχίας, στο βαθμό που αυτό αντανακλά μια διόρθωση της αγοράς» είπε ο Κερέ σε χθεσινή ομιλία του που ήταν κλειστή για τους δημοσιογράφους και δημοσιεύθηκε σήμερα. «Είναι η ταχύτητα της αντιστροφής που με ανησυχεί περισσότερο».

«Μετά από αρκετά παρόμοια επεισόδια, αποτελεί ένα ακόμα περιστατικό ακραίας αστάθειας στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές που δείχνει σημάδια μειωμένης ρευστότητας» δήλωσε.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο οι ρευστοποιήσεις στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν οι πιο έντονες από την εισαγωγή του ευρώ.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων ανήλθαν από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδά τους στα τέλη Απριλίου σε άνω του 7% την περασμένη εβδομάδα, μια απρόσμενη αντιστροφή την ώρα που η ΕΚΤ αγοράζει 60 δισεκ. ευρώ τίτλων κάθε μήνα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Από την πλευρά του, ο Κριστιάν Νουαγέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση για να πετύχει το στόχο για τον πληθωρισμό.

Μετά τα σχόλια των δύο αξιωματούχων, επισημαίνει το Reuters, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό εβδομάδας στα 1,1160 δολάρια.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Αύξηση της αγοράς ομολόγων από ΕΚΤ προανήγγειλε ο Κερέ"

Σκουρλέτης: Τις επόμενες μέρες εκ των πραγμάτων η συμφωνία με τους δανειστές

Η κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές τις επόμενες ημέρες καθώς υπάρχει η καταληκτική ημερομηνία της 5ης Ιουνίου για την πληρωμή δόσης προς το ΔΝΤ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, διαψεύδοντας τα περί ρήγματος με την αριστερή πλατφόρμα και επαναλαμβάνοντας τα περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

«Καταληκτική ημερομηνία για τη συμφωνία είναι η 5η Ιουνίου. Όλοι γνωρίζουν ότι διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα στο χρηματοδοτικό» είπε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εργασίας κ. Π. Σκουρλέτης.

«Επιδίωξη είναι ένας έντιμος και θετικός συμβιβασμός που θα πρέπει να κάνουν πίσω και οι δύο πλευρές», είπε σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και τόνισε ότι λογική της συμφωνίας είναι αυτή των «χαμηλών πλεονασμάτων», διαφορετικά, «θα βρεθούμε ξανά μπροστά σε αυτά τα θέματα μετά από λίγο».

«Δεν υπάρχει ρήγμα με την αριστερή πλατφόρμα» σημείωσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί από την Βουλή «μία συμφωνία για να έχει ισχύ θα πρέπει να κυρωθεί με κάποιον τρόπο. Το ουσιαστικό είναι να υπάρξει κύρωση της συμφωνίας. Το ρίσκο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας»

Τόνισε ότι «η ενότητα της κυβέρνησης και του κόμματος, είναι απαραίτητα για να πάμε μπροστά». Πρόσθεσε δε, πως «είναι σαφές ότι οι δανειστές θέλουν να διασπάσουν την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Κανένας δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις σε μία διαπραγμάτευση, όπως αυτή που ζούμε», σημείωσε, αναφέροντας σχετικά με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αυτό που θέλουμε να κάνουμε τον πρώτο και τον δεύτερο χρόνο της διακυβέρνησης, θα πρέπει να το απλώσουμε σε βάθος τεσσάρων ετών».

Ζήτησε από την κοινωνία να «δείξει αντοχές» τις οποίες θεωρεί ότι οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να δείξουν αρκεί να γίνει κατανοητό ότι η παρούσα κυβέρνηση «θα αλλάξει τον δρόμο».

«Το αποτέλεσμα της κατάργησης και της αναστολής είναι το ίδιο», είπε αναφερόμενος στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, για την οποία τόνισε ότι δεν θα εφαρμοστεί και δεσμεύτηκε ότι θα καταργηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Αναφερόμενους στους έμμεσους φόρους, ο υπουργός Εργασίας τους χαρακτήρισε άδικους, ενώ σχολιάζοντας τις αλλαγές που θα ισχύσουν στον ΦΠΑ, είπε ότι θα μπορούν να ελέγχονται συναλλαγές που τώρα είναι ανεξέλεγκτες.

Σχετικά με τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, στην οποία αναφέρθηκε σε χθεσινή του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σκουρλέτης παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ότι «ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί, όμως ο χρόνος είναι σε συνάρτηση δεδομένων».

Σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ανέφερε ότι η διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί, ότι θα κατατεθεί στη Βουλή στο άμεσο μέλλον, ενώ ερωτηθείς για την έγκριση των τεχνικών κλιμακίων, είπε ότι «οποιαδήποτε άρνηση είναι για να ταπεινωθεί η κυβέρνηση».

«Προσωπικά και συλλογικά δεν θα δεχτούμε αυτή την ταπείνωση» είπε ο κ. Σκουρλέτης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Τις επόμενες μέρες εκ των πραγμάτων η συμφωνία με τους δανειστές"

Συμβιβασμός για λύση διαρκείας

Στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας μέσω ενός έντιμου συμβιβασμού για λύση «μακράς πνοής» εισέρχεται η κυβέρνηση, γεγονός που επιβεβαιώνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι «κύκλοι» της Ευρώπης διατηρούν «διχαστικά σενάρια στο συρτάρι τους».

Ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στην Ετήσια Συνέλευση του ΣΕΒ, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων (παρότι υπήρξαν πολλές εξίσου δύσκολες στιγμές μέσα στους τέσσερις μήνες), εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση των διαβουλεύσεων, υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη κατάσταση/διαχείριση δεν ήταν βιώσιμη.

Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει πολυσέλιδο κείμενο στους θεσμούς και ότι οι «μακρές και επίπονες διαπραγματεύσεις» συνεχίζονται σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, ο κ. Τσίπρας δεν απέφυγε να κάνει λόγο για συμβιβασμό, αλλά ανέδειξε και τις προϋποθέσεις: αναδιάρθρωση (απομείωση) του χρέους, χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015-16, επενδυτικό πακέτο (για υποδομές κ.ά.), «όχι» σε νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος να επιδιώξει και να επιχειρηματολογήσει χωρίς περιστροφές για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, και όπως εξήγησε αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι παρά το ασφυκτικό πλαίσιο και την έλλειψη ρευστότητας, η χώρα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της καταβάλλοντας τις δόσεις, π.χ. στο ΔΝΤ. Δείχνει ότι αναζητεί μια βιώσιμη συμφωνία για τα επόμενα χρόνια και επικροτεί τα σχέδια για τις «ανατροπές» στον δημόσιο τομέα, ώστε να αποκατασταθούν οι σκουριασμένες δομές, να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπιστεί ο κάθε πυρήνας διαφθοράς και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την απονομή δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα, όπως υπογράμμισε στην ομιλία του, η κυβέρνηση επιμένει στην επαναφορά του «κορμού» των συλλογικών συμβάσεων εκτιμώντας ότι θα λειτουργήσουν μαζί με άλλες ρυθμίσεις υπέρ της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. Να σημειωθεί δε ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, παρεμβαίνοντας εν συνεχεία επικρότησε τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που εξετάζει η κυβέρνηση και προανήγγειλε κινήσεις υπέρ των επενδύσεων εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους.

Σχέδιο για ανάπτυξη

Αλλωστε ο πρωθυπουργός δεν «επέστρεψε» τυχαία διά της ομιλίας του στο «πακέτο Γιούνκερ» και στον σχεδιασμό με τους Ευρωπαίους για την «εποχή» μετά την προσδοκώμενη συμφωνία. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου και κάλεσε όλες τις δυνάμεις «να ενωθούμε υπέρ του εθνικού συμφέροντος» - στο ακροατήριο βρίσκονταν πρώην πρωθυπουργοί, όπως οι κ. Σημίτης, Μητσοτάκης, Πικραμμένος, εκπρόσωποι κομμάτων, του χώρου της οικονομίας κ.ά.

«Δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης η έλλειψη ρευστότητας, ίσως τακτική κάποιων εταίρων, δεν ξέρω αν είναι υπερήφανοι» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας εκτιμώντας ότι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και ότι όταν επιλυθεί το πρόβλημα, τότε θα έρθει «το πραγματικό momentum της ελληνικής Οικονομίας».

Πάντως ο πρωθυπουργός αφού περιέγραψε αναλυτικά το σχέδιο για την ανάπτυξη έσπευσε να υπογραμμίσει με νόημα, μη αποκλείοντας τον κάθε έναν «πρωταγωνιστή» στο σημερινό σκηνικό, ότι «όλοι και όλες θα κριθούμε από το αποτέλεσμα».
Το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο επέστρεψε μετά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας, βρίσκεται πάντως σε κατάσταση «συναγερμού», ώστε να προλάβει τους χρόνους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και να ανοίξει ασφαλές παράθυρο για μια λύση διαρκείας. Τι σημάνει αυτό: ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται πως η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί και να κλείσει και στο τεχνικό και το πολιτικό επίπεδο. Γι' αυτό αφενός αναμένουν την έκβαση των συνομιλιών στο Brussels Group και αφετέρου περιμένουν το «πράσινο φως» από τις συναντήσεις που προσδοκά ότι θα έχει ο πρωθυπουργός στη Ρίγα, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε χθες το «Εθνος» για το δημοσίευμα που αναφερόταν στην επιδίωξη του κ. Τσίπρα να συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα, ώστε να εξασφαλίσει τη συνεννόηση για τα επόμενα βήματα. Το Μαξίμου δεν αποκλείει ότι η πρόοδος στις συνομιλίες μπορεί να οδηγήσει αμέσως στη σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup για την επικύρωση της συμφωνίας μέχρι τις 25-26 Μαΐου, αν όχι νωρίτερα...

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβιβασμός για λύση διαρκείας"

Σρέντερ: Ήταν σωστό που βάλαμε την Ελλάδα στο ευρώ

«Ήταν σωστό να βάλουμε την Ελλάδα στο ευρώ», δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

«Βάσει των στοιχείων που λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπήρχε τότε κανένα πρόβλημα», απάντησε ο Σρέντερ όταν ρωτήθηκε αν ήταν σωστή απόφαση η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Παρόλα αυτά ο πρώην καγκελάριος πρόσθεσε ότι μετά την υιοθέτηση του ευρώ «οι ελληνικές κυβερνήσεις θα έπρεπε να έχουν παραδεχθεί ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στο φορολογικό σύστημα. Εκεί έκαναν όλες οι κυβερνήσεις σημαντικά λάθη».

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα ο Σρέντερ επεσήμανε: «Η συμβουλή μου: η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να υιοθετήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε μια χώρα να καταστραφεί από τις διεθνείς αγορές».

Εξάλλου όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, ο Γερμανός πρώην καγκελάριος απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε: «Και επίσης το εύχομαι. Παρεμπιπτόντως θεωρώ ότι είναι λάθος να κάνουμε εικασίες τώρα για ένα σχέδιο Β'. Διότι αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η συνέχιση της μέχρι τώρα πολιτικής -μεταρρυθμίσεις και βοήθεια— δεν έχει καμία πιθανότητα» επιτυχίας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σρέντερ: Ήταν σωστό που βάλαμε την Ελλάδα στο ευρώ"

ΑΣΕΠ: Προκήρυξη για 465 θέσεις εφοριακών στη ΓΓΔΕ

Εκδόθηκε από το ΑΣΕΠ η 2Κ/2015 προκήρυξη για την πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, 465 θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, κλάδου ΠΕ Εφοριακών, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, του υπουργείου Οικονομικών.

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, που πρέπει να υποβληθούν αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού τόπου της Αρχής, αρχίζει στις 3 Ιουνίου και λήγει στις 17 Ιουνίου 2015.

Σημειώνεται, ότι το ΦΕΚ της προκήρυξης έχει καταχωριστεί και διατίθεται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Καποδιστρίου 34, Αθήνα) και από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα).

Η υπογεγραμμένη εκτυπωμένη μορφή της ηλεκτρονικής αίτησης με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά υποβάλλονται στο ΑΣΕΠ ταχυδρομικά, με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση:

ΑΣΕΠ
Αίτηση για την Προκήρυξη 2Κ/2015
Τ.Θ. 14308
Αθήνα Τ.Κ. 11510

Η προθεσμία αποστολής της υπογεγραμμένης εκτυπωμένης μορφής της ηλεκτρονικής αίτησης με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά λήγει με την πάροδο της Δευτέρας 22 Ιουνίου 2015.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΣΕΠ: Προκήρυξη για 465 θέσεις εφοριακών στη ΓΓΔΕ"

Λαπαβίτσας: «Ανάκαμψη σε λίγους μήνες αν πάμε σε δραχμή»

«Αν πάμε σε δραχμή η ανάκαμψη θα έρθει μέσα σε μήνες» εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρισμό του Γιάνη Βαρουφάκη ότι ακόμα και αν η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν λάθος τώρα θα είναι καταστροφή να εγκαταλείψουμε το κοινό νόμισμα είπε ότι η χώρα μας έχει πέσει στην παγίδα του ευρώ και διερωτήθη: «αν βρεθείς με το πόδι πιασμένο στο δόκανο είναι καταστροφή να προσπαθήσεις να απελευθερωθείς; Είναι καλύτερο να περιμένεις να πεθάνεις;».

Μιλώντας στο thepressproject, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της εξόδου της χώρας από το κοινό νόμισμα. Παράλληλα έκανε λόγο για υπερβολές και τρομοκρατία που έχουν διαμορφώσει την κοινή γνώμη.

Όπως είπε, μια έξοδος από το ευρώ θα προκαλούσε όντως προβλήματα αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτό θα κρατήσει μερικές εβδομάδες. Για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων ο Λαπαβίτσας είπε ότι υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες που μπορούν να λειτουργήσουν, όπως το Ιράν η Ρωσία, με την οποία ήδη συνεργαζόμαστε για τις ενεργειακές μας ανάγκες και επεσήμανε ότι «ο στόχος της επιστροφής στη δραχμή είναι η ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση και στις προοπτικές μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας ο Κώστας Λαπαβίτσας υποστήριξε πως ακόμα και η χθεσινή διαρροή με το κείμενο του Γιούνκερ δεν εξασφαλίζει παρά ακόμα λίγο χρόνο. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και φυσικά προέτρεψε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη ρήξη.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαπαβίτσας: «Ανάκαμψη σε λίγους μήνες αν πάμε σε δραχμή»"

Διαψεύδει ο Γιούνκερ την ύπαρξη του σχεδίου συμφωνίας

Διαψεύδει ο πρόεδρος της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την ύπαρξη του σχεδίου που παρουσιάστηκε ως σχέδιο συμφωνίας αναφέρει η Telegraph σε δημοσίευμα της την Τρίτη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε την ύπαρξη έκθεσης που τον φέρνει να παρεμβαίνει στις διαπραγματεύσεις διάσωσης της Ελλάδας, και τόνισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα οι ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν σε μια συμφωνία bail-out στην σύνοδο κορυφής στη Ρήγα στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Δείτε το δημοσίευμα εδώ

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει ο Γιούνκερ την ύπαρξη του σχεδίου συμφωνίας"

Βαρουφάκης: Θέλουμε συμφωνία σε μια εβδομάδα, αλλά προέχουν μισθοί και συντάξεις

Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, δήλωσε βράδυ της Δευτέρας σε συνέντευξή του στο STAR ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, υπερασπιζόμενος την διαπραγματευτική τακτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να μην ολοκληρωθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία ας πούμε σε μια εβδομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι αλλαγές στον ΦΠΑ

Παρουσιάζοντας την ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ, που εστάλη στους θεσμούς, είπε ότι περιλαμβάνει δυο συντελεστές ΦΠΑ, έναν υψηλό 18% και έναν χαμηλό στο 9,5%, που μειώνονται στο 15% και στο 6,5% με τη χρήση χρεωστική ή πιστωτικής κάρτας.

Με τους νέους συντελεστές προκαλούνται επιβαρύνσεις στις υπηρεσίες εστίασης, στα ξενοδοχεία καθώς και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, καθώς μεταφέρονται στον υψηλό συντελεστή, ενώ αντίθετα στο χαμηλό συντελεστή παραμένει η συντριπτική πλειονότητα των τροφίμων, τα φάρμακα και τα βιβλία.

Ελαφρύνσεις προκύπτουν από τη μείωση του ανώτατου συντελεστή για μια σειρά από υπηρεσίες, αλλά και στο κόστος αγοράς αυτοκινήτων, επίπλων, συσκευών, καθώς και στην τιμή της βενζίνης και στην κινητή τηλεφωνία, όπου σήμερα ο ΦΠΑ είναι στο 23%.

Ανέφερε μάλιστα ότι η πρόταση τυγχάνει θετικής αποδοχής από ευρωπαίους αξιωματούχους.

Για τη ΔΕΗ, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως ο ΦΠΑ θα είναι 15%, ανεξαρτήτως του τρόπου πληρωμής, διότι η ΔΕΗ δεν φοροδιαφεύγει όπως και εάν πληρωθούν οι λογαριασμοί.

Για το ειδικό καθεστώς των νησιών υποστήριξε ότι θα διατηρηθεί. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές θα αφορούν μόνο στους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι θα χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις για να εισπράττουν την επιστροφή του φόρου.

Μισθοί και συντάξεις πάνω από το ΔΝΤ

Ερωτηθείς για το εάν προκρίνει την πληρωμή μισθών και συντάξεων από την πληρωμή του ΔΝΤ, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι μισθοί και οι συντάξεις προέχουν». «Προτιμώ να χρεοκοπήσω απέναντι στο ΔΝΤ, παρά στους συνταξιούχους. Οι δανειστές πρέπει να σταματήσουν αυτό το παιχνίδι της ασφυξίας», είπε.

Αποσαφήνισε πως δεν είναι στην σκέψη της κυβέρνησης άλλο νόμισμα και ταυτόχρονα δεν υπάρχει στο ραντάρ η υπογραφή σε μια «μη βιώσιμη συμφωνία». Είπε επίσης οτι «δεν υπάρχουν καθόλου προτάσεις από τους δανειστές για συντεταγμένη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη», ούτε σχέδιο B.

Μεσολάβηση ESM για να πληρωθεί η ΕΚΤ;

Στρέφοντας το βλέμμα του στα 6,7 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε εκ νέου την πληρωμή των επίμαχων ομολόγων από τον μηχανισμό ESM – με ανταλλαγή ομολόγων, με την Αθήνα να ξεπληρώνει τον ESM στο μέλλον.

Πριν από λίγες ημέρες, στο συνέδριο του Economist, ο ΥΠΟΙΚ πρότεινε τη διαμεσολάβηση του ESM για το σύνολο των 27 δισ. που οφείλει η χώρα μας στην Ευρωτράπεζα.

Το ΤΧΣ και το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης

Αναφορικά με τα 10,9 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που μεταφέρθηκαν στον EFSF, ο υπουργός είπε ότι ζητήθηκε με επιστολή και με επιδέξιο τρόπο να επιστρέψει στο Δημόσιο το 1,2 δισ. ευρώ, που ήταν ρευστό από τα αποθεματικά του κράτους και χρησιμοποιήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Απέδωσε σε κακή πληροφόρηση του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης από τα χρήματα του ΤΧΣ, λέγοντας μάλιστα ότι είχε εξαρχής διαφωνήσει έντονα και είχε στείλει σχετικό e-mail στην ηγεσία του κόμματος.
«Είμαστε νέοι θα ενηλικιωθούμε», είπε.

Διαψεύσεις...

Ο κ. Βαρουφάκης δεν διέψευσε ότι στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών του μίλησε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Πρόοσέθεσε ότι συμφωνήθηκε με τον γερμανό ομόλογό του να μην αποκαλυφθεί το περιεχόμενο της συνομιλίας τους.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Vima.gr για επιστολή Γιούνκερ με σχέδιο συμφωνίας. «Το δημοσίευμα το οποίο υποτίθεται ότι είναι επιστολή Γιούνκερ δεν ισχύει. Φοβάμαι μήπως είναι κάποια προβοκάτσια για να κάψει τις προτάσεις μας».

Ερωτηθείς τελος για τις σχέσεις του με τον διοικητή της ΤτΕ είπε: «Με τον Γιάννη Στουρνάρα έχουμε πολύ μακρά ιστορία, έχουμε κοινούς αγώνες στο Πανεπιστήμιο, είμαστε φίλοι, έχουμε πάει μαζί διακοπές. Τώρα υπάρχει μια πολιτική διάσταση. Αλλά έχουμε και οι δύο θεσμικές θέσεις. Και το έθνος απαιτεί να συνεργάζονται οι θεσμοί».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Θέλουμε συμφωνία σε μια εβδομάδα, αλλά προέχουν μισθοί και συντάξεις"

Έκπτωση 3% στον ΦΠΑ με χρήση κάρτας - Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι καταναλωτές

Αν το δεχτούν οι θεσμοί, ανοίγει «τρύπα» 1-1,5 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό, που η κυβέρνηση ευελπιστεί να την καλύψει από την αποκάλυψη της παραοικονομίας λόγω χρήσης καρτών αντί για μετρητά και με την ταυτόχρονη δέσμευση του ΦΠΑ από τους λογαριασμούς των επιχειρήσεων, που θα καταλήγει στο κράτος πριν τον αγγίξουν οι επαγγελματίες.

Επί της ουσίας ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του protothema.gr που πριν ένα μήνα (από τις 20 Απριλίου) είχε αποκαλύψει ότι το κίνητρο 3% στις συναλλαγές που γίνονται με κάρτες.

Για να μην χάνει ο κρατικός προϋπολογισμός, με τη σημερινή κατανάλωση, το κράτος πρέπει να εισπράττει μεσοσταθμικά 17%. Με συντελεστές 6,5%, 9,5%, 15% και 18%, ο μέσος ΦΠΑ είναι κάτω του 15%, ακόμα και αν καταργηθεί εν μέρει η έκπτωση 30% στα νησιά, ειδικά αν τα τρόφιμα μεταφερθούν από το 13% στο 6,5% και 9,5%. Άρα το κενό των εσόδων μπορεί να καλυφθεί μόνον από αύξηση της είσπραξης που σήμερα διαφεύγει (τουλάχιστον 30% της νόμιμης δραστηριότητας).

Το στοίχημα είναι μεγάλο, τόσο για τη διαπραγμάτευση, όσο και για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα στην αγορά.

Για τους καταναλωτές:

Για συναλλαγές με μετρητά, καταργείται ο ΦΠΑ 23% και μειώνεται σε 18%. Αντίστοιχα όμως καταργείται και ο ΦΠΑ 13% και 6,5%.

Αυτό σημαίνει ότι όπου επιβάλλεται σήμερα ο κανονικός συντελεστής 23% (καινούργια ακίνητα, αυτοκίνητα, λογαριασμοί τηλεφώνων κλπ) θα υπάρξει μείωση, ενώ επιβαρύνσεις προκύπτουν για νερό και ρεύμα (από 13% σε 15%, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη που έδωσε τη Δευτέρα στο Star) και στις τιμές των ξενοδοχείων που από το 6,5% σήμερα, θα φορολογούνται με 15%.

-Για συναλλαγές με κάρτες προβλέπεται καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή 15% για όλα (αντί 6,5%, 13% και 23%) με έναν ακόμα μειωμένο συντελεστή 6,5% μόνο για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και εφημερίδες. Οι συντελεστές αυτοί θα ισχύουν μόνο για όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα, ανεξαρτήτως ύψους συναλλαγής.

Ωστόσο εξετάζεται να υπάρξει κάποια φορολόγηση στις αγορές με πιστωτικές, για να στραφεί ο καταναλωτής στη χρήση των χρεωστικών.

Το πρόβλημα είναι όμως πως πολλοί δεν έχουν πια υπόλοιπο στις πιστωτικές κάρτες τους, ούτε και λεφτά στις τράπεζες για αγορές με χρεωστική.

-Για τους νησιώτες του Αιγαίου καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ (περίπου 2%-7,5% περισσότερα σε κάθε συναλλαγή). Ο κ. Βαρουφάκης προϊδέασε ότι θα μπορούν όλοι οι κάτοικοι των νησιών να εισπράττουν επιστροφή του 30% του ΦΠΑ που πληρώνουν μαζεύοντας και καταθέτοντας τις αποδείξεις από τις αγορές τους, περίπου όπως ισχύει για την επιστροφή του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης στους δικαιούχους.

Δεν φαίνεται όμως να υπάρχει προεργασία για έναν τέτοιο μηχανισμό επιστροφής του ΦΠΑ ενώ υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος για «παζάρι» αποδείξεων που θα αξίζουν όσο το 30% του ΦΠΑ που περιέχουν.

Και για τους καταστηματάρχες πάντως το μέτρο της χρήσης καρτών συνεπάγεται και μία έξτρα επιβάρυνση για τραπεζικές προμήθειες έως 3% στην πληρωμή μέσω κάρτας, ενώ ο κύριος Βαρουφάκης προανήγγειλε και ότι η απόδοση του ΦΠΑ θα γίνεται ταυτόχρονα με την είσπραξή του από τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης, αφαιρώντας ένα «μαξιλαράκι» ρευστότητας που υπήρχε επί δεκαετίες στις επιχειρήσεις που «τζίραραν» τον ΦΠΑ για έως και 4 μήνες, πριν τον αποδώσουν στο δημόσιο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκπτωση 3% στον ΦΠΑ με χρήση κάρτας - Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι καταναλωτές"

Δύο οι νεκροί από το εργατικό δυστύχημα στα ΕΛΠΕ

Δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους μετά τον τραυματισμό τους στο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 8 Μαΐου στο διυλιστήριο Ασπροπύργου των Ελληνικών Πετρελαίων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τα ΕΛΠΕ νεκροί είναι ο Χαράλαμπος Δευτεραίος, εργαζόμενος στην εταιρία και ο Ραμαντάν Ντελιλάϊ, εργαζόμενος σε εργολαβική εταιρεία.

Τα ΕΛΠΕ δηλώνουν ότι θα στηρίξουν τις οικογένειες των θανόντων, διασφαλίζοντας το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους.

Τονίζεται ακόμη ότι προωθείται άμεσα στις αρμόδιες Υπηρεσίες το Πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης του συμβάντος ώστε να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν.

Τα συλλυπητήριά τους προς την οικογένεια του Ντελιλάι Ραμαντάν, εκφράζουν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Απόστολος Αλεξόπουλος.

Αναφέρουν ακόμη ότι «η άμεση και σε βάθος διαλεύκανση των αιτιών του τραγικού ατυχήματος στα ΕΛΠΕ και η πλέον παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων, καθίσταται τώρα ακόμη πιο επιτακτική και συνιστά υπέρτατο χρέος απέναντι στα θύματα της τραγωδίας».

«Τον τραγικό απολογισμό δύο ακόμα νεκρών μετρά σήμερα η εργατική τάξη, καθώς κατέληξαν δύο από τους πολυτραυματίες εργάτες του πρόσφατου εργοδοτικού εγκλήματος στα ΕΛΠΕ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ εκφράζοντας ταυτόχρονα τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συναδέλφους των δύο εργατών, την ελπίδα και συμπαράστασή του στους άλλους τραυματίες να γυρίσουν γρήγορα στις οικογένειες και τις δουλειές τους.

«Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς έχει φτάσει στο απροχώρητο από την παντελή έλλειψη ελέγχου των άθλιων συνθηκών δουλειάς, της εντατικοποίησης της εργασίας, της απουσίας μέτρων ασφαλείας. Η κυβέρνηση και η εργοδοσία είναι υπόλογες για το αίμα των εργατών και την αθλιότητα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς» επισημαίνει η ανακοίνωση του κόμματος καλώντας την εργατική τάξη «να αντιδράσει, με την οργάνωση και την αλληλεγγύη της, την πάλη της μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, να μην επιτρέψει να χαθούν άλλες ζωές στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των καπιταλιστών» και τους εργαζόμενους «να υψώσουν το ταξικό ανάστημά τους για τη ζωή που τους αξίζει και τους στερούν».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο οι νεκροί από το εργατικό δυστύχημα στα ΕΛΠΕ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news