facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Γ.Μανιάτης: «Ο δεκάλογος των ψεμμάτων και ιδεοληψιών στην ενέργεια»

Βολές κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα του υπουργού ΠΑΠΕΝ για τους χειρισμούς της σε θέματα ενέργειας από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος τους κατηγορεί ότι μετατρέπουν τον τομέα της ενέργειας σε πεδίο δημαγωγίας.
Όπως αναφέρει συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του, «ο τομέας της Ενέργειας είναι πολύ σοβαρός και κρίσιμος για να μετατρέπεται σε πεδίο εντυπώσεων και δημαγωγίας. Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση, με ευθύνη πρωτίστως του αρμόδιου Υπουργού, είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί να κατανοήσει πως τα διακυβεύματα στην ενέργεια έχουν εθνικό χρώμα κι απαιτούν σοβαρότητα και ευθύνη. Κυρίως, δεν συνειδητοποιεί ότι πρόκειται για ζητήματα που ξεπερνούν τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, τις εμμονές, τις προχειρότητες κάθε αρμόδιου υπουργού και εκτείνονται σε βάθος δεκαετιών, με σοβαρές επιπτώσεις στη μοίρα του τόπου. Αντ' αυτών κυριαρχούν τα ψέματα και οι ιδεοληψίες.
1. Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε ως καπιταλιστική πολυτέλεια, κατάλληλη μόνο για πλούσιες χώρες και πολίτες, την Εξοικονόμηση Ενέργειας. Θεωρεί προφανώς καπιταλιστική πολυτέλεια το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ» των 500 εκατ. Ευρώ, με το οποίο 50.000 φτωχές ελληνικές οικογένειες αναβάθμισαν το σπίτι τους και δημιουργήθηκαν 12.000 θέσεις εργασίας στην οικοδομή, ενώ παράλληλα κερδίζουμε κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια € ως χώρα, από τη μείωση της ποσότητας του εισαγόμενου πετρελαίου. Καμία πρωτοβουλία τους για στήριξη του αιτήματος που έχουμε υποβάλει στο πακέτο Juncker, για συνέχιση χρηματοδότησης του προγράμματος με κονδύλια ύψους 2.5 δις €.
2. Φαντασιώθηκαν μέσα στο 2015,έσοδα 5 δις € για τον αγωγό φυσικού αερίου από Ρωσία. Οι δηλώσεις αμέσως διαψεύσθηκαν από τη ρωσική πλευρά, την οποία η κυβέρνηση στη συνέχεια κατηγόρησε για «ατολμία» απέναντι στη Γερμανία και στήριξη των κοντόφθαλμων ρωσικών συμφερόντων"!!! Θλιβεροί και ανεύθυνοι. Μεγάλα ψέματα, μεγάλες και οι διαψεύσεις.
3. Παρουσιάζουν ως δικό τους έργο τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου, όταν δεν έχουν ούτε ανοίξει το στόμα τους για μείωση έστω κατά 1€. «Ξεχνούν» πως η μείωση προκύπτει από τη συμφωνία που ΔΕΠΑ και GAZPROM υπέγραψαν το Μάρτη 2014, με εφαρμογή της πρόβλεψης για προσαρμογή στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, που έχουν μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό. Καμία πρωτοβουλία τους για μείωση της ρήτρας take or pay, κάτω από τα 35 εκατ. € που είχαμε συμφωνήσει.
4. Ανύπαρκτες πρωτοβουλίες για τους τρεις μεγάλους αγωγούς Φυσικού Αερίου που προωθήσαμε και συνυπογράψαμε το 2014 με τις γειτονικές κυβερνήσεις και έχουμε εντάξει στα έργα Πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με προϋπολογισμούς άνω των 8 δις €. Αγωγοί που κορυφώνουν και ισχυροποιούν τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας στο ευρύτερα ταραγμένο περιβάλλον. Υποκριτικός ο τρόπος στήριξής τους προς τον ΤΑΡ, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ενεργειακό έργο της δεκαετίας, που προσφέρει 10.000 θέσεις εργασίας και 1.5 δις€ επένδυση. Καταψήφισαν τη σύμβαση για τον ΤΑΡ στη Βουλή επειδή δήθεν δεν προστάτευε τις ελληνικές εταιρείες και σήμερα ο υπουργός ζητά απο τον ΤΑΡ να εφαρμόσει το άρθρο 8 της συμφωνίας που προβλέπει ειδική ευνοϊκή μεταχείριση για τις ελληνικές εταιρείες!!! Χωρίς εθνικές πρωτοβουλίες για τον πολλά υποσχόμενο Vertical Corridor, που ξεκινά από Ελλάδα και συνεχίζει προς Βουλγαρία και Ρουμανία, μέχρι τη Βαλτική. Απόλυτη ακινησία για την προώθηση του EASTMED, ύψους 5 δις €, που συνδέει τα κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ μέσω Κρήτης και Δυτ.Ελλάδας, με την Ιταλία. Καμία προώθηση των προγραμμάτων αναβάθμισης κατά 82%του σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, ή των πλωτών σταθμών LNG στη Β. Ελλάδα, που επίσης έχουμε εντάξει στα ενεργειακά έργα πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και που αποτελούν σπουδαίες νέες πηγές ενεργειακής τροφοδοσίας όλης της Ν.Α. Ευρώπης.
5. Υπόσχονται Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών από τα έσοδα των Υδρογονανθράκων και του Ορυκτού πλούτου, που εμείς έχουμε νομοθετήσει ήδη από το 2013 και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το καταψήφισε!! Εύχομαι δε να μην βάλουν χέρι και σ αυτό το Ταμείο, ως μέρος του ΑΚΑΓΕ, που διασφαλίζει τους Έλληνες συνταξιούχους μετά το 2019.
6. Προτείνουν να χαρίσουν το 30% των ελληνικών πετρελαίων στις Η.Π.Α. στην άναυδη αμερικανίδα υπουργό που αμήχανα ψελλίζει ότι πρώτη φορά ακούει τέτοια πρόταση από κάποια χώρα. Γελοιοποιούν τη Ελλάδα, αναδεικνύοντας την ανευθυνότητα στη διαχείριση σοβαρών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής κι εθνικής άμυνας. Αλήθεια, αυτά τα πετρέλαια δεν είχαν ξεπουληθεί στο Δ.Ν.Τ, από το 2010, όπως ισχυρίζονταν τότε στα σοβαρά ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ;
7. Έδιωξαν όλους τους υποψήφιους ξένους επενδυτές του γύρου παραχωρήσεων των τριών χερσαίων περιοχών σε Άρτα, Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα, ενώ για το μεγάλο γύρο των 20 θαλάσσιων οικοπέδων σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης, δήλωσαν ότι θα ακυρώσουν το διαγωνισμό και θα τον επαναπροκηρύξουν. Στο τέλος δεν έκαναν τίποτα, απλά τον παρέτειναν για 2 μήνες, εύχομαι η ζημιά που έχει γίνει να μην ειναι μεγάλη.
8. Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει να διασφαλιστεί η συνέχεια της εθνικής πολιτικής στα απώτατα όρια της Υφαλοκρηπίδας και της Α.Ο.Ζ. Η προκήρυξη των 20 θαλάσσιων οικοπέδων είναι η πιο σημαντική έμπρακτη κίνηση που έχει γίνει τα τελευταία 40 χρόνια στο πεδίο της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στις θαλάσσιες ζώνες της.
9. Για πρώτη φορά η Κυβέρνηση έδωσε αναφορά και ενέπλεξε το θέμα των Υδρογονανθράκων στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα με το mail Βαρουφάκη. Οι «περήφανοι διαπραγματευτές» όφειλαν να γνωρίζουν πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σθεναρά αντιταχτεί σε κάτι τέτοιο και γι' αυτό και ποτέ δεν περιλήφθηκε οτιδήποτε σχετικό σε κανένα κείμενο.
10. Η κορύφωση του λαϊκισμού, της ενσυνείδητης ψευτιάς και παραπλάνησης: υποσχέθηκανεπανασυνδέσεις στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, όταν ήξεραν ότι σε ΚΑΝΕΝΑ σπίτι από τα 650.000 με αυτό το τιμολόγιο σε ολόκληρη τη χώρα, δεν έχει κοπεί το ρεύμα. Η κα Δούρου προεκλογικά υποσχέθηκε 10.000 επανασυνδέσεις ρεύματος στην Αττική. Τελικά, μετά από 5 μήνες, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ανακοίνωσαν μόλις 98!!!
Η σοβαρότητα, η αλήθεια, η ανοιχτομυαλιά, η αίσθηση των διεθνοπολιτικών προτεραιοτήτων, η υπεράσπιση του πραγματικού εθνικού οφέλους, είδη εν ανεπαρκεία, δυστυχώς και στον κρίσιμο ενεργειακό τομέα.»
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ.Μανιάτης: «Ο δεκάλογος των ψεμμάτων και ιδεοληψιών στην ενέργεια»"

Επίθεση από τον Σταύρο Θεοδωράκη σε ΔΟΛ και Αυγή

Επίθεση στα μέσα ενημέρωσης που ανήκουν στον ΔΟΛ καθώς και στην Αυγή, εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας την Κυριακή στη 2η Μετεκλογική Συνδιάσκεψη Στελεχών του κόμματός του.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε αρχικά για «εφημερίδες, ραδιόφωνα που απευθύνονται υποτίθεται στον μεσαίο χώρο και έχουν κηρύξει εμπάργκο στο Ποτάμι» και συμπλήρωσε: «Ο ΔΟΛ, το Βήμα και Τα Νέα, 110 μέρες τώρα δεν έχουν ούτε ένα ρεπορτάζ για τη δράση του Ποταμιού. Μόνο αρνητικά σχόλια και νουθεσίες».

Βάζοντας στο ίδιο κάδρο και τα ελεγχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα, ο Σταύρος Θεοδωράκης, συνέχισε: «Και από κοντά το θράσος του νέου καθεστώτος. Σήμερα η Αυγή κάνει άλλη μια ολομέτωπη επίθεση στο Ποτάμι».

Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι παράξενη αυτή η επίθεση, αλλά επεσήμανε με νόημα: «Ο άνθρωπος που κατηγορεί το Ποτάμι για μνημονιακό κόμμα, στην Αυγή, είναι ο λογογράφος του Άκη Τσοχατζόπουλου».

«Καλά φάγαμε-καλά ήπιαμε, να πούμε και κάτι και για το Ποτάμι», σχολίασε, αναφερόμενος, κατά πληροφορίες από συνεργάτες σε κείμενο του παλαιού στελέχους του ΠΑΣΟΚ κ. Μενέλαου Γκίβαλου που δημοσιεύεται στο κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει, χωρίς αμφιβολίες και αστερίσκους, τη συμφωνία που θα μας κρατά μέσα στην Ευρώπη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το Ποτάμι δεν είναι το κόμμα του "οχι σε όλα". Εμείς ακούμε, βλέπουμε, συζητάμε, αποφασίζουμε».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν θα συναινέσει η εφαρμογή της συμφωνίας να σημάνει νέα φοροεπιδρομή αλλά ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού απέκλεισε κατηγορηματικά την προοπτική των εκλογών και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να γίνει «πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων» και «όχι ομαδάρχης των τάσεων του κόμματός του».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση από τον Σταύρο Θεοδωράκη σε ΔΟΛ και Αυγή"

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Όχι» σε διπλές καταδίκες για το ίδιο αδίκημα

Ηχηρό ράπισμα αποτελεί για την Ελλάδα πρωτοποριακή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), η οποία υποχρεώνει τις αρμόδιες αρχές να αποζημιώσουν πολίτες που διώχθηκαν και δικάστηκαν σε δυο επίπεδα -ποινικά και διοικητικά- για το ίδιο αδίκημα. Πρόκειται για παγιωμένο σχεδόν ελληνικό φαινόμενο, που εκθέτει τη χώρα διεθνώς καθώς σύμφωνα με την απόφαση, τέτοιου είδους πρακτικές παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας αλλά και τα ατομικά δικαιώματα.

Η απόφαση, την οποία παρουσιάζει το «Πρώτο Θέμα» εκδόθηκε πρόσφατα – και αναμένεται να αποτελέσει «οδηγό» για χιλιάδες Έλληνες που ταλαιπωρούνται με διπλές διώξεις και καταδίκες, για οικονομικά εγκλήματα, όπως λαθρεμπορία, έκδοση εικονικών τιμολογίων, τυχερά παίγνια, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, κ.ά.

Με την απόφασή του το ΕΔΔΑ δικαιώνονται τρεις Έλληνες πολίτες, σε βάρος των οποίων είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για λαθρεμπορία. Ο πρώτος κατηγορήθηκε ότι είχε πωλήσει μεταξύ 1993 και 1995, ως ιδιοκτήτης ενός πρατηρίου υγρών καυσίμων, 110.000 λίτρα βενζίνης και 221.000 λίτρα ντίζελ χωρίς πιστοποιητικά αγοράς. Ωστόσο, στις 21 Ιουνίου του 2000, το ποινικό δικαστήριο της Πάτρας τον αθώωσε από την κατηγορία με αμετάκλητη απόφασή του.

Σε βάρος του δεύτερου πολίτη ασκήθηκε ποινική δίωξη για εισαγωγή στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 1992, δύο πολυτελών αυτοκινήτων - μάρκας «Ferrari» και «Mercedes» - χωρίς την καταβολή φόρων και τελωνειακών δικαιωμάτων. Επιπλέον, κατηγορήθηκε ότι οδηγούσε τα οχήματα χωρίς να έχει λάβει άδεια των τελωνειακών αρχών και ότι είχε καταφύγει σε τεχνάσματα, όπως αλλαγή των πινακίδων κυκλοφορίας. Λίγα χρόνια αργότερα ο συγκεκριμένος πολίτης, αθωώθηκε από το ποινικό δικαστήριο για την κατηγορία της λαθρεμπορίας, που του είχε αρχικά απαγγελθεί όπως και για το αδίκημα που αφορούσε στην αλλαγή πινακίδων.

Ο τρίτος εμπλεκόμενος είχε διωχθεί επειδή το 1986 είχε εισάγει στη χώρα δώδεκα ηλεκτρονικές συσκευές,ένα κυνηγετικό όπλο, ένα βαρούλκο και μια συσκευή βίντεο χωρίς να καταβάλλει δασμούς. Τρία χρόνια μετά τη δίωξη εκδόθηκε η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που τον καταδίκασε για το αδίκημα της λαθρεμπορίας, ωστόσο, 15 χρόνια μετά η Δικαιοσύνη κατέληξε με αμετάκλητη απόφασή της σε απαλλακτική κρίση.

Παράλληλα, όμως με τις ποινικές δίκες για τους τρεις κατηγορούμενους «έτρεχε» και η διοικητική διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας τους είχαν επιβληθεί υψηλά πρόστιμα για το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Και οι τρεις είχαν προσκομίσει στα διοικητικά δικαστήρια, τις αποφάσεις των ποινικών δικαστηρίων με τις οποίες απαλλάσσονταν από το αδίκημα της λαθρεμπορίας.

Τα ελληνικά όμως διοικητικά δικαστήρια έκριναν πως δεν δεσμεύονταν από την κρίση των ποινικών δικαστηρίων για το σχηματισμό της δικής του δικανικής πεποίθησης. Προχωρούσαν έτσι στην επικύρωση των προστίμων που είχαν αρχικά επιβληθεί στους τρεις πολίτες από τις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες και τα οποία -κατά βάση - αντιπροσώπευαν το διπλάσιο του οφειλόμενου ποσού ως φόρων και δασμών για τα προϊόντα που είχαν εισάγει στη χώρα.

Με βασικό επιχείρημα ότι παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας τους άλλα και τα ατομικά τους δικαιώματα οι τρεις πολίτες προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ εγκαλώντας την Ελλάδα και υποστήρίζ0ντας ότι δεν μπορεί να τιμωρούνται διπλά, δηλαδή και με ποινική καταδίκη και με πρόστιμα για το ίδιο αδίκημα. Οι προσφυγές τους έγιναν δεκτές από το ΕΔΔΑ, το οποίο, μεταξύ άλλων, στην απόφαση που εξέδωσε αναφέρει: «Στις περιπτώσεις αυτές τα διοικητικά δικαστήρια ουσίας έκριναν, μετά τη διενέργεια διαφορετικής αξιολόγησης των στοιχείων των δικογραφιών από εκείνης των ποινικών δικαστηρίων, ότι οι προσφεύγοντες είχαν διαπράξει τις ίδιες παραβάσεις λαθρεμπορίας για τις οποίες είχαν προηγουμένως αθωωθεί από τα ποινικά δικαστήρια. Αυτές οι κρίσεις επικυρώθηκαν στη συνέχεια στον τελευταίο βαθμό, από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Λαμβάνοντας υπόψη την ταύτιση της φύσης των δύο υπό κρίση διαδικασιών, των περιστατικών της διαφοράς και των στοιχείων που συνιστούν τις εν λόγω παραβάσεις, το Δικαστήριο κρίνει ότι το παραπάνω συμπέρασμα των διοικητικών δικαστηρίων παραβίασε την αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας των προσφευγόντων που είχε ήδη εδραιωθεί με τις αθωωτικές αποφάσεις των ποινικών δικαστηρίων».

Μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» ο ποινικολόγος - εδικός στα ανθρώπινα δικαιώματα - κ. Βασίλης Χειρδάρης που χειρίστηκε τις δυο από τις τρεις προσφυγές αναφέρει: «Με την απόφαση του ΕΔΔΑ, η ως άνω πρακτική των ελληνικών δικαστηρίων κρίθηκε ότι παραβιάζει τα ατομικά δικαιωμάτα και συγκεκριμένα το τεκμήριο αθωότητας (σε περίπτωση αθωωτικής αμετάκλητης απόφασης ποινικού δικαστηρίου) και το δικαίωμα να μη δικαστεί κανείς και να μην καταδικαστεί δεύτερη φορά για την ίδια πράξη (ne bis in idem). Σύμφωνα με το Δικαστήριο του Στρασβούργου, τα υπέρογκα διοικητικά πρόστιμα λόγω των σοβαρών συνεπειών που επισύρουν έχουν ποινικό χαρακτήρα, εξομοιώνονται δηλαδή με ποινή. Ως εκ τούτου, ναι μεν οι δυο διαδικασίες (ποινική και διοικητική) δεν εμποδίζονται να κινηθούν παράλληλα, όμως, θα πρέπει, όταν η μία οριστικοποιείται να ακυρώνεται η άλλη. Με δυό λόγια: α) όταν η ποινική δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί κατά την έναρξη της διοικητικής, το ποινικό δικαστήριο οφείλει να αναστείλει τη δίκη μέχρι εκδόσεως αμετάκλητης απόφασης και στη συνέχεια να παύσει την ποινική δίωξη. β) όταν το διοικητικό δικαστήριο διαπιστώσει ότι έχει εκδοθεί αμετάκλητη ποινική απόφαση, υποχρεούται να ακυρώσει το πρόστιμο ή τέλος που επιβλήθηκε από τις αρμόδιες αρχές».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Όχι» σε διπλές καταδίκες για το ίδιο αδίκημα"

Bloomberg: Η Ελλάδα παραμένει προκλητική καθώς αναζητά μια συμφωνία

Η ανυποχώρητη στάση της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές της βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του σημερινού δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο υποστηρίζει πως η ελληνική κυβέρνση συνεχίζει να είναι προκλητική αφού αρνείται να υποχωρήσει στις προεκλογικές υποσχέσεις όσον αφορά την πολιτική λιτότητας, επιδιώκοντας παράλληλα μια συμφωνία με τους πιστωτές της το συντομότερο μέσα στη βδομάδα.

Το δημοσίευμα, αναφέρεται στις σημερινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πως «η εντολή μας από τον ελληνικό λαό είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα μας κρατάει στη ζώνη του ευρώ, χωρίς σκληρά μέτρα λιτότητας», προσθέτοντας ότι θα υπάρξει νέος γύρος «σκληρών διαπραγματεύσεων» πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρίγα της Λετονίας, στις Μάιος 21 - 22.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Valdis Dombrovskis, δήλωσε χθες ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή, και πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να λάβει περαιτέρω πόρους μόνο αν υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Οι συνεδριάσεις του Brussels Group θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του στο Blooomberg.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Η Ελλάδα παραμένει προκλητική καθώς αναζητά μια συμφωνία"

Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ λέει «όχι» στον Καμμένο για ΝΑΤΟϊκή βάση στο Αιγαίο

Σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας βάσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, παίρνει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ότι η εξωτερική και η αμυντική πολιτική της χώρας πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή»

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του τομέα Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Ελληνισμού και Διασποράς αναφέρει ότι οι στόχοι αυτοί «δεν εξυπηρετούνται- αντιθέτως βλάπτονται από την ένταση της στρατιωτικοποίησης και την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ λέει «όχι» στον Καμμένο για ΝΑΤΟϊκή βάση στο Αιγαίο"

Κουντουρά: Ανυπόστατα τα ξένα δημοσιεύματα κατά του ελληνικού τουρισμού

«Η Ελλάδα υποδέχεται πάντοτε τους επισκέπτες της με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και τους παρέχει τη γνωστή "παραδοσιακή Ελληνική Φιλοξενία"», τονίζει σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, με αφορμή δημοσιεύματα του ξένου Τύπου σύμφωνα με τα οποία οι τουρίστες που θα επιλέξουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα. Μάλιστα για αυτό το θέμα, η αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει πως προσθέτοντας ότι «στερούνται σοβαρότητας και τεκμηρίωσης και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, τα κάθε είδους δημοσιεύματα Μέσων Ενημέρωσης του εξωτερικού, που στοχεύουν να αποτρέψουν τουρίστες να επισκεφθούν την Ελλάδα».

Σε ότι αφορά την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης για πρώτη φορά εφέτος, όπως τόνισε η υπουργός, από το βήμα του συνεδρίου του Εconomist, που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα, οι μεγάλοι διεθνείς τουριστικοί πράκτορες έχουν παρατείνει τις ημέρες που προσφέρουν για διακοπές στην Ελλάδα από τις 185 μέρες στις 210 μέρες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιμήκυνση της τουριστικής κίνησης.

Την ίδια στιγμή ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αλλά και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς, Σπύρος Γαλιατσάτος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης υπογράμμισε ότι ο Ιούνιος θα είναι ένας πολύ καλός μήνας και εκτίμησε ότι όποιες απώλειες παρατηρούνται το Μάιο δεν θα επηρεάσουν αρνητικά το τουριστικό αποτέλεσμα της εφετινής χρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη των αφίξεων το Μάιο μαζί με τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, θα βάλουν τη σφραγίδα για τις συνολικές αφίξεις του 2015 στην Ελλάδα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κουντουρά: Ανυπόστατα τα ξένα δημοσιεύματα κατά του ελληνικού τουρισμού"

Στοπ στο σπάσιμο ομολόγου από το ΕΤΕΑ βάζει ο Στρατούλης

Φρένο στην ρευστοποίηση ομολόγου του ΕΤΕΑ για την πληρωμή των συντάξεων βάζει ο Δημήτρης Στρατούλης. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε «Η εισήγηση προς το Δ.Σ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, με την οποία προτεινόταν ως ενδεχόμενο η υποβολή αιτήματος για απόληψη τμήματος χρηματικών ποσών από τα πλεονάζοντα κεφάλαια -που είχαν μεταφερθεί υποχρεωτικά στο παρελθόν στο λογαριασμό των διαθεσίμων κεφαλαίων στην Τράπεζα της Ελλάδος- αποσύρεται και δεν θα συζητηθεί μετά από συνεννόηση μου και τη σύμφωνη γνώμη του Γεν. Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Ρωμανιά και του Διοικητή του ΕΤΕΑ, Θανάση Καποτά.

Το υπουργείο μας θα συμβάλλει άμεσα στην αντιμετώπιση του ταμειακού προβλήματος του ΕΤΕΑ, που δημιουργήθηκε από το καταστροφικό κούρεμα κατά 53% των αποθεματικών του από την Κυβέρνηση Παπαδήμου-Σαμαρά-Βενιζέλου το 2012 και το ίδιο θα κάνει και στο μέλλον.

Η κυβέρνηση μας εγγυάται ότι οι επικουρικές συντάξεις όχι μόνο θα καταβάλλονται κανονικά, που είναι το αυτονόητο, αλλά και χωρίς τις σφαγιαστικές μειώσεις, που θα γίνονταν εάν εφαρμόζαμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου σε συμφωνία με την τρόικα και με τις οποίες θα αφαιρούνταν κατά τη διάρκεια του 2015 από τις τσέπες των συνταξιούχων 326 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο είχαν εγγράψει στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που βγήκαν -πριν καν παρθούν αποφάσεις στο ΔΣ του ΕΤΕΑ- να χύσουν υποκριτικά και κροκοδείλια δάκρυα για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, θα πρέπει να λογοδοτήσουν και θα λογοδοτήσουν -τώρα και στο μέλλον- για τη διαχρονική λεηλασία τους από τις κυβερνήσεις τους , είτε με το καταστροφικό κούρεμα των ομολόγων τους το 2012 (PSI), είτε με τα δομημένα ομόλογα, είτε με το τζογάρισμα τους στο χρηματιστήριο, είτε με τις άτοκες καταθέσεις τους για δεκαετίες στην ΤτΕ ΕΛΛ. Και για όσους έχουν μνήμη χρυσόψαρου να υπενθυμίσουμε, ότι από το ΕΤΕΑ είχαν κουρέψει με το PSI 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το σύνολο των διαθέσιμων και αποθεματικών τους.

Επίσης, πρέπει να λογοδοτήσουν –και θα λογοδοτήσουν- για τη κατεδάφιση των κύριων και επικουρικών συντάξεων και την οικονομική εξαθλίωση των συνταξιούχων τα χρόνια του μνημονίου».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Στοπ στο σπάσιμο ομολόγου από το ΕΤΕΑ βάζει ο Στρατούλης"

ΝΔ: Να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα η επιστολή Τσίπρα στους δανειστές

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με το δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Κυβέρνηση διαρκώς παλινωδεί και αντιφάσκει.

Αρχικά δεν ήθελε τη δόση, γιατί δεν τη χρειαζόταν, όπως έλεγε.

Στη συνέχεια ήθελε τη δόση χωρίς Μνημόνιο.

Ακολούθως αποδέχθηκε το Μνημόνιο χωρίς λεφτά.

Και, μάλιστα, την Πέμπτη 7 Μαΐου, όπως αναφέρεται σήμερα, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης διαβεβαίωνε δημόσια ότι η Ελλάδα θα πληρώσει σίγουρα τη δόση του ΔΝΤ, την Τρίτη στις 12 του μήνα.

Την επόμενη μέρα όμως, Παρασκευή 8 Μαΐου, ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας με επιστολή του προειδοποιούσε τους επικεφαλής των δανειστών ότι η Ελλάδα δε θα πληρώσει τη δόση στο Ταμείο, εάν δεν βρεθεί τρόπος παροχής ρευστότητας άμεσα.

Και, τελικά, τη Δευτέρα 11 Μαΐου, η Ελλάδα πλήρωσε τη δόση της κανονικά, μια μέρα νωρίτερα από την ημερομηνία καταβολής.

Το ρεσιτάλ αυτό της αναξιοπιστίας μέσα σε πέντε μέρες «του πληρώνω», «δεν πληρώνω» και τελικά «πληρώνω», ακυρώνει τη διαπραγματευτική μας θέση, αποδεικνύει την προχειρότητα και την έλλειψη σχεδίου με την οποία λειτουργεί ο κ. Τσίπρας.

Ζητούμε να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα αυτή η επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους δανειστές, καθώς και οι απαντήσεις που πιθανώς έλαβε η κυβέρνηση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα η επιστολή Τσίπρα στους δανειστές"

Φίλης: Δεν θα δεχθούμε τελεσίγραφα

Στο κλίμα των σκληρών διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται μέσα σε συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας, αναφέρθηκε το πρωί της Κυριακής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Μιλώντας στο MEGA ο Νίκος Φίλης είπε ότι η Κυβέρνηση δεν είναι δυνατό να δεχθεί τελεσίγραφα και απορρίπτει κάθε λογική υποταγής της χώρας.

Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι όλα είναι ανοιχτά στην περίπτωση κλιμάκωσης εκβιασμών. Πως δηλαδή, αν υπάρξει τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών του τύπου «αυτό είναι το πρόγραμμα και πάρτε το», τότε το τελεσίγραφο αυτό θα είναι και το αντικείμενο δημοψηφίσματος καθώς η Κυβέρνηση θα απορρίψει αυτή την εκβιαστική λογική. Αλίμονο αν η Ευρώπη μας πει ότι η έκφραση του ελληνικού λαού, ένα δημοψήφισμα, ισοδυναμεί με τη χρεοκοπία της χώρας, είπε ο κ. Φίλης ο οποίος ωστόσο ανέφερε πως προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ψευδαίσθηση ότι οι εταίροι θα έδειχναν μεγαλύτερη ελαστικότητα.

Ο Πρωθυπουργός έχει διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις και έχει θέσει τις τέσσερις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη λύση που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τις αγορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Την περασμένη Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε και ένα ακόμη μήνυμα. Ότι δηλαδή η Κυβέρνηση δεν θα εγκαταλείψει τις κόκκινες γραμμές της. «Δεν μπορεί κάποιοι να έχουν στο μυαλό τους την ιδέα ότι όσο κυλάει ο χρόνος θα δοκιμάζονται οι αντοχές της ελληνικής πλευράς και θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της. Ή αν το έχουν αυτό κάποιοι στο μυαλό τους να το ξεχάσουν, γιατί αυτή η επιλογή θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τις συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Δεν θα δεχθούμε τελεσίγραφα"

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η κατάργηση του Μνημονίου «με ένα νόμο» ήταν σχήμα λόγου

«Το μνημόνιο δεν είναι ζήτημα κριτικής ή προσέγγισης αντοχών. Το μνημόνιο είναι ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς και πρέπει να πάψει σε όλη την Ευρώπη. Έχει εξηγηθεί ότι χιλιάδες διατάξεις δεν καταργούνται με ένα νόμο. Το σχήμα λόγου "με ένα άρθρο και ένα νόμο" είχε ειπωθεί, για να καταδείξει τη βαθιά αντιδημοκρατική επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά να φέρει με ένα άρθρο εκατοντάδες νόμους με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Να είμαστε σαφείς: προφανώς η κατάργηση του μνημονίου προϋποθέτει πολλαπλά νομοθετήματα και γι' αυτό που λέτε ότι δεν έχει γίνει αυτό, να πω ότι έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται, παρόλο που η κυβέρνηση δεν είναι απερίσπαστη».

Αυτή ήταν η απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην εκπομπή «Ακραίως» του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, όταν ρωτήθηκε γιατί, κατά το διάστημα που είναι πρόεδρος της Βουλής, δεν έχει έρυει ο νόμος, με τον οποίο θα καταργούνταν τα μνημόνια.

Η πρόεδρος της Βουλής, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Αυτό που ειπράττω από τον κόσμο είναι μία αμέριστη εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση και μία άνευ προηγουμένου στήριξη, παρά τις αφιλότιμες προσπάθειες που γίνονται από όσους έχουν συμφέροντα από την συνέχιση των μνημονίων. Παρά αυτές τις προσπάθειες, η κοινωνία και οι πολίτες δεν μασάνε».

Σχετικά με τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, σχολίασε: «Είναι άστοχο να προσπαθεί κανείς να κάνει ερμηνείες με βάση τις διαρροές. Οι συνθέσεις και οι αντιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να ερμηνευτούν ως καπετανάτα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση και δεν έχω κανένα λόγο να μην έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Οι προσπάθειες που γίνονται να υπονομευτεί η θέση της Ελλάδας, ξεπερνούν κάθε όριο. Εγώ είχα απευθυνθεί στα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, που έχουν απολαύσει διακριτική μεταχείριση, όταν ο λαός στέναζε και τους ρώτησα: όταν θα μαχόμαστε για τα δίκαια του ελληνικού λαού, εσείς τι θα κάνετε; Με τίνος το μέρος θα είστε; Ήταν ένα ρητορικό ερώτημα».

«Η ανακοίνωση της 20ής Φεβρουαρίου είναι ένα κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup, που δεν έχει και καμία νομική υπόσταση. Περιέχει τον οδικό χάρτη της διαπραγμάτευσης και έχουμε ήδη διανύσει ένα δρόμο, άρα είναι άστοχο να μιλάμε για την 20ή Φεβρουαρίου» είπε ακόμη η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Παράλληλα, σε άλλο σκέλος της συνέντευξης, χαρακτήρισε πραξικοπηματική κίνηση το «μαύρο» στην ΕΡΤ.

«Κάποιοι διακαώς επιθυμούν να μπουν νέα μνημόνια» συμπλήρωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πριν η κουβέντα κατευθυνθεί στον ΕΝΦΙΑ. «Στις δεσμεύσεις μας είναι και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ» είπε, ωστόσο δήλωσε πως δεν έχει κάποια περαιτέρω ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα της επικείμενης κατάργησης του συγκεκριμένου φόρου.

Σε ερώτηση για την «έντιμη συμφωνία», απάντησε: «Έχει δημιουργηθεί ένα πολύ κακό προηγούμενο από τις μνημονιακές περιόδους. Μου κάνει εντύπωση ότι υπαινίσεστε ότι υπάρχουν έτοιμα σχέδια για τα οποία με έχει ενημερώσει μυστικά ο πρωθυπουργός. Γνωρίζετε ότι υπάρχει κάποια συμφωνία που δεν γνωρίζω εγώ κύριε Χατζή; Αν υπήρχε σύγκλιση τετελεσμένη θα το ήξερε πρώτος απ' όλους ο ελληνικός λαός. Αυτή η ηγεσία δεν συνάπτει συμφωνίες σε κλειστές πόρτες. Ο υπουργός Οικονομικών κάνει μία εκτίμηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Είναι αστείο να ερμηνεύουμε τέτοιες εκτιμήσεις»

«Η αξίωση να επιβληθούν πολιτικές που παραβιάζουν μία τόσο νωπή εντολή και η αξίωση να παραταθεί ένα τετελεσμένο και διακεκομένο καθεστώς που ήταν το μνημόνιο, αυτή η αξίωση είναι βαθιά αντιδημοκρατική. Μου μιλάτε κύριε Χατζή επί υποθετικών σεναρίων. Έχω αμέριστη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Αποκλείεται να κάνει συμφωνία που θα υπονομεύει τη δημοκρατία. Οτιδήποτε άλλο είναι σεναριολογία εκτός πραγματικότητας» τόνισε ακόμη η πρόεδρος της Βουλής.

Για το αν θα περάσει από την έγκριση του εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ η οποιαδήποτε συμφωνία, η ορόεδρος της Βουλής απάντησε πως η κυβέρνηση δεν είναι «dealer», αλλά πολιτικός φορέας που εκπροσωπεί αυτούς που την εξέλεξαν.

Ακόμη, απέρριψε τις αιτιάσεις ότι δείχνει εύνοια προς τη Χρυσή Αυγή, επιστρέφοντάς τες τόσο σε μέσα ενημέρωσης, όπως ο Σκάι, στον οποίο έδωσε τη σημερινή συνέντευξη, όσο και στη ΝΔ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η κατάργηση του Μνημονίου «με ένα νόμο» ήταν σχήμα λόγου"

Τα stage «έκρυβαν» εξαρτημένη εργασία, έκρινε το Εφετείο

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν πολλοί κρατικοί φορείς για να πληρώσουν αναδρομικά την εργασία που τους παρείχαν χιλιάδες νέοι μέσα από προγράμματα stage και συμβάσεις μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Μετά από προσφυγή επτά ατόμων, το Εφετείο έκρινε ότι οι συμβάσεις μαθητείας υπέκρυπταν εξαρτημένη εργασία ορισμένου χρόνου γι' αυτό και επιδίκασε περίπου 170.000 ευρώ ως διαφορά αποδοχών, σύμφωνα με το Έθνος.

Η απόφαση του Εφετείου Αθηναίων δικαίωσε εργαζόμενους σε Περιφερειακό Νοσοκομείο και εάν η απόφαση επεκταθεί στους 130.000 που συμμετείχαν στα προγράμματα αυτά το ποσό για την αποζημίωσή τους φτάνει τα 670 εκατομμύρια ευρώ.

Βάσει της απόφασης, οι συμβάσεις μαθητείας αποσκοπούσαν κυρίως στην παροχή εργασίας και όχι στην εκπαίδευση, οπότε στην πραγματικότητα υπέκρυπταν εξαρτημένη εργασία ορισμένου χρόνου.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι δούλεψαν σε τέτοια προγράμματα θα έπρεπε να αμείβονται με υψηλότερες αμοιβές, ενώ παράλληλα θα έπρεπε να εισπράττουν και τα νόμιμα επιδόματα εορτών, αδείας και την προσαύξηση από τυχόν εργασία σε Κυριακές, αργίες, νύχτες κλπ.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα stage «έκρυβαν» εξαρτημένη εργασία, έκρινε το Εφετείο"

Μπακογιάννη: «Βαθειά νυχτωμένη η Κωνσταντοπούλου αν νομίζει ότι…»

«Η κ. Κωνσταντοπούλου είναι βαθιά νυχτωμένη αν πιστεύει πως μπορεί να δυσφημεί 300 βουλευτές, και να τους εμφανίζει πως προσπαθούν να διασφαλίσουν τους δικούς τους μισθούς», τόνισε σε δηλώσεις της η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στα όσα έχουν ειπωθεί περί απόφασης της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου να μην δώσει τα ταμειακά διαθέσιμα της Βουλής των Ελλήνων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η κα. Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι η πρόεδρος του κοινοβουλίου «δεν μπορεί να παίρνει τέτοιες αποφάσεις ερήμην» της Ολομέλειας.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, η βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως η κόκκινη γραμμή όλων είναι να μην υπάρξει χρεοκοπία.

Έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει συμφωνία ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα χάσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή.

«Βλέπω την Ελλάδα να ξύνει τον πάτο του βαρελιού», προσέθεσε.

Εκτίμησε πάντως πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει «να γίνει ο πρωθυπουργός της χρεοκοπίας και των κλειστών τραπεζών», όμως «είναι δική του ευθύνη να διαχειριστεί τις διαφωνίες ή τις εκκλήσεις για ρήξη που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ».

Μεταξύ άλλων η κα. Μπακογιάννη δήλωσε ικανοποιημένη με την αλλαγή της διαπραγματευτικής ομάδας και την αντικατάσταση του Γιάνη Βαρουφάκη.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακογιάννη: «Βαθειά νυχτωμένη η Κωνσταντοπούλου αν νομίζει ότι…»"

Αμερικανός οικονομολόγος: Όποιος πληρώνει φόρους στην Ελλάδα θεωρείται κορόιδο

Η Ελλάδα έχει ένα βασικό πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη φορολογική συμμόρφωση και χρειάζεται επειγόντως μια αλλαγή πολιτισμικής φύσης, γιατί τώρα όποιος πληρώνει φόρους θεωρείται κορόιδο.

Αυτό αναφέρει ο γνωστός οικονομολόγος των ΗΠΑ, Richard Thaler, ο οποίος συμβουλεύει, παράλληλα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει η ίδια τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση στην Ελλάδα.



"Το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν έχουν καλή κουλτούρα σε ό,τι αφορά την πληρωμή φόρων, είναι αναμφισβήτητο, όμως εξίσου σαφές είναι ότι το πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα οδηγεί σε χαμηλή ανάπτυξη και θα χρειαστεί να υπάρξει μια ώθηση από πλευράς ΕΕ, δήλωσε ο Thaler, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Welt am Sonntag".

"Σε χώρες όπως στην Ελλάδα υπάρχει η άποψη ότι όποιος πληρώνει φόρους, είναι ανόητος. Γι 'αυτό η κουλτούρα και τα πρότυπα πρέπει να αλλάξουν, αρχίζοντας από την κυβέρνηση και καταλήγοντας στη βάση. Αλλά αυτό ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο. Θα χρειαστεί οι άνθρωποι να αλλάξουν άρδην τις συνήθειές τους. Ως εκ τούτου, πρέπει και οι ειδικοί της ΕΕ, να κάνουν τις απαραίτητες συστάσεις, ώστε να αλλάξει η στάση του κόσμου", δήλωσε ο Thaler.

Η 69 Thaler είναι ένας από τους ιδρυτές της "οικονομίας της συμπεριφοράς» - που θέτει υπό αμφισβήτηση το μοντέλο ότι ο άνθρωπος ενεργεί πάντα ορθολογικά. Είναι επίσης ένας εκ των ιδρυτών του Fuller & Thaler Asset Management.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμερικανός οικονομολόγος: Όποιος πληρώνει φόρους στην Ελλάδα θεωρείται κορόιδο"

Τα Τίρανα αμφισβητούν περιοχές για έρευνα στο Ιόνιο

Κίνηση που θα έχει ευρύτερες προεκτάσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις χαρακτηρίζεται από έμπειρους παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών η αποστολή ρηματικής διακοίνωσης από την Αλβανία με την οποία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, σύμφωνα με το "Βήμα"

Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι με την πρωτοβουλία αυτή τα Τίρανα θέλουν εμμέσως να θέσουν στο τραπέζι και άλλα ζητήματα, πέραν της Συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Ζώνες του 2009, όπως π.χ. η συνοριακή γραμμή μεταξύ των δύο χωρών.

Η ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης υπήρξε έντονη. Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται να έχει αποφασίσει να μη συμμετάσχει στη Διαβαλκανική Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 22 Μαΐου στα Τίρανα, ενώ παραμένει άγνωστο με ποιον τρόπο θα εκπροσωπηθεί η χώρα στη Σύνοδο Κορυφής της Διαβαλκανικής στις 26 Μαΐου - και πάλι στην αλβανική πρωτεύουσα. Υπενθυμίζεται ότι λόγω της ενόχλησης αυτής είχε ακυρωθεί και η συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον αλβανό πρέσβη στην Αθήνα πριν από μερικές ημέρες.
Η ρηματική διακοίνωση της Αλβανίας, η οποία επιδόθηκε στον έλληνα πρέσβη στα Τίρανα, υπήρξε λιτή και πολύ συγκεκριμένη. Στην ουσία έλεγε ότι οι περιοχές που έχουν προκηρυχθεί από την Ελλάδα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και έχουν δημοσιευθεί τόσο στην ελληνική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όσο και στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ (σ.σ.: πρόκειται για το Οικόπεδο Νο 1 του δεύτερου γύρου παραχωρήσεων που έχει ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών τη 14η Ιουλίου) εισέρχονται εντός αλβανικών χωρικών υδάτων.
Η χάραξη των θαλάσσιων οικοπέδων από την ελληνική κυβέρνηση επί υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη - σε απόλυτη συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών - έγινε με σεβασμό στη μέση γραμμή που προβλέπει η Συμφωνία για τις Θαλάσσιες Ζώνες του 2009. Η συγκεκριμένη συμφωνία, που φέρει τη σφραγίδα του ανθρώπου που ηγήθηκε των συνομιλιών από ελληνικής πλευράς, πρέσβη ε.τ. Γιώργου Σαββαΐδη, θεωρείται άψογη. Προήλθε δε έπειτα από την προκήρυξη οικοπέδων για έρευνες υδρογονανθράκων από την Αλβανία, το 2006, που εισέρχονταν σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας έκρινε το 2010 αντισυνταγματική τη συμφωνία έπειτα από προσφυγή του σημερινού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το σκεπτικό της απόφασης υπήρξε νομικά σαθρό. Ωστόσο η αντισυνταγματικότητα δεν συνεπάγεται και ακυρότητα της αλβανικής μονογραφής της συμφωνίας, όπως σημειώνουν έμπειροι νομικοί διεθνολόγοι.
Ενα από τα ζητήματα που θέτει η αλβανική πλευρά είναι ότι τα Διαπόντια Νησιά βορείως της Κέρκυρας (σ.σ.: τα τρία μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος είναι οι Οθωνοί, η Ερεικούσσα και το Μαθράκι) δεν δικαιούνται πλήρη επήρεια στην υφαλοκρηπίδα. Σε αυτό το σημείο είναι σαφής η επιρροή της τουρκικής σκέψης (σ.σ.: η Αγκυρα επενδύει στις σχέσεις με τα Τίρανα, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), καθώς η συμφωνία του 2009 αναγνωρίζει πλήρεις θαλάσσιες ζώνες σε όλα τα νησιά.
Τα Τίρανα έχουν προσπαθήσει να εντάξουν την οριστική επικύρωση της Συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Ζώνες σε ένα πακέτο θεμάτων. Ενα από τα ζητήματα που προβάλλουν είναι η άρση του εμπολέμου που θα επιτρέψει την οριστικοποίηση του χερσαίου συνόρου των δύο χωρών ώστε να είναι ενιαίο με το θαλάσσιο όριο. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η χερσαία συνοριακή γραμμή των δύο χωρών καθορίζεται από το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας του 1913. Η ελληνική πλευρά θεωρεί το θέμα λήξαν, αλλά οι Αλβανοί επιμένουν.

Η Δήλωση για τη Χάγη

Η αβεβαιότητα για τις αλβανικές προθέσεις, καθώς τα Τίρανα φέρονται να εξέταζαν ακόμη και την προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, ήταν ένας από τους λόγους που η Ελλάδα κατέθεσε στις 14 Ιανουαρίου 2015 Δήλωση στα Ηνωμένα Εθνη. Με αυτήν επικαιροποίησε παλαιότερη Δήλωση, του 1994, σχετικά με την αποδοχή της υποχρεωτικής δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ).
Στην επικαιροποιημένη Δήλωση η Αθήνα, πέραν της αποσαφήνισης ότι εξαιρούνται από τη δικαιοδοσία του ΔΔΧ διαφορές για στρατιωτικά μέτρα αμυντικού χαρακτήρα (θέμα το οποίο σχετίζεται με την αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που θέτει η Τουρκία) πρόσθεσε άλλη μία εξαίρεση. Αυτή αφορά διαφορές σχετικές με τα σύνορα της Ελλάδας ή με ζητήματα εδαφικής κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων φυσικά διαφορών για τα χωρικά ύδατα και το εύρος του εναέριου χώρου.
Παράλληλα - από διαδικαστική άποψη - η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίσει αν θα δεχθεί ή όχι (εντός 12 μηνών) τη δικαιοδοτική επίλυση μιας συγκεκριμένης διαφοράς από το ΔΔΧ με μια χώρα που μονομερώς αποδέχεται να προσφύγει στο Δικαστήριο αποκλειστικά για αυτήν. Πέραν της Τουρκίας, οι εξαιρέσεις αυτές «φωτογραφίζουν», σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, και την Αλβανία.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα Τίρανα αμφισβητούν περιοχές για έρευνα στο Ιόνιο"

Ετοιμάζουν το μοντέλο επαναδιαπραγμάτευσης για τις συμβάσεις των αυτοκινητόδρομων

Σε έναν μήνα θα είναι έτοιμο το μοντέλο του Υπουργείου Υποδομών πάνω στο οποίο θα κληθούν σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων των συμβάσεων οι παραχωρησιούχοι των πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων αλλά και οι δανείστριες τράπεζες, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

Βασικός του στόχος θα είναι η μείωση των διοδίων και η διευκόλυνση της τοπικής κυκλοφορίας. Ο υπουργός μίλησε για την καθιέρωση ενός συστήματος που θα συναρτά τη διάρκεια της παραχώρησης και το ύψος των διοδίων με τη συχνότητα των διελεύσεων. Δεν μπορεί, είπε, να προβλέπεται εκ των προτέρων να διαρκεί η παραχώρηση για 35 έτη, όπως γίνεται σήμερα.

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο κ. Σπίρτζης διευκρίνισε ότι δεν είναι επιλογή της Κυβέρνησης η καταγγελία των υφιστάμενων συμβάσεων, γιατί το κόστος της ολοκλήρωσης των πέντε αυτοκινητοδρόμων θα είναι μεγαλύτερο.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις στον χώρο του υπουργείου του (περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΕΝΟΣΕ ) είπε ότι θα προχωρήσουν όσες έχουν οριστικοποιηθεί οι συμβάσεις τους, ενώ για τις υπόλοιπες τόνισε ότι το υπουργείο θα τις ξαναδεί με στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή του Δημοσίου. Παρέπεμψε δε στη συνολική διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τόνισε ακόμη ότι έχει στρατηγικό στόχο τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, κάτι σαν μια Εγνατία Οδό των Σιδηροδρόμων, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο κ. Σπίρτζης είπε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η εξαγγελία Σαμαρά για WiFi σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα αυτό ήταν πιλοτικό, για έξι μήνες εφαρμόστηκε σε κάποιους δήμους και τώρα δεν υπάρχει τρόπος φύλαξης των εγκαταστάσεων. Εμείς, είπε, δεν θα συμβάλουμε στο πλιάτσικο της περιουσίας του Δημοσίου. Τέλος κάλεσε τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να επενδύσουν στην ανάπτυξη και επέκταση του γρήγορου Ίντερνετ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ετοιμάζουν το μοντέλο επαναδιαπραγμάτευσης για τις συμβάσεις των αυτοκινητόδρομων"

Μητρόπουλος: Η συζήτηση είναι μέσα στο ευρώ, όχι ρήξη

Η κοινωνία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας ρήξης, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος.

"Η συζήτηση είναι μέσα στο ευρώ, όχι ρήξη εκεί θα τεθεί το ελληνικό ζήτημα, εκεί θα τεθεί το αίτημα για διαγραφή του ελληνικού χρέους, εκεί θα επιτευχθεί η συμφωνία, διότι ρήξη, και το πολιτικό προσωπικό και η δική μας κυβέρνηση αλλά και η διάταξη της κοινωνίας δεν είναι και διατεθειμένη και ικανή αν θέλετε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ρήξης. Άρα δε συζητάμε ρήξη όπως είναι τα πράγματα" είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο
Και εκτίμησε ότι "με 340 δισ. στην πλάτη του λαού, όποια συζήτηση για μονομερή κίνηση ρήξης με τους δανειστές, έστω και με αυτή σκοπούμενη άποψη του Σόιμπλε δεν είναι εφικτή και επιθυμητή από το λαό".

Ο κ. Μητρόπουλος επανέλαβε ότι επιδιώκετε συμφωνία, "αυτό που λέει ο Τσίπρας έντιμη συμφωνία, παρά το ότι κάποιοι από εμάς διαβάζοντας και κάτω από τα κείμενα τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη βλέπουμε ότι έχει τέτοιες και τόσες αδυναμίες που φαίνεται ότι ο έντιμος συμβιβασμός είναι κάτι ανέφικτο".

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής είπε ότι τον "τρομάζει" η επιμονή "του κακού των θεσμών παρά το ό,τι θεωρώ ότι είναι τεχνική η διένεξη του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών επειδή οι μεν έχουν αναλάβει τις ρήτρες μισθών συντάξεων και οι άλλοι το δημοσιονομικό".

"Δεν πρέπει η ηγεσία μας να μπλέκει στη διένεξη μεταξύ τους διότι στη θεώρηση του ελληνικού ζητήματος έχουν την ίδια άποψη. Στη γραμμή και στα μεσα έχουν διαφορετική. Πρέπει γρήγορα να φύγουμε από τη διένεξη μεταξύ τους επειδή θα είναι σε βλάβη μας" πρόσθεσε.

Αναφορικά με συμφωνία ο κ. Μητρόπουλος, σημείωσε ότι δε βλέπει "συμφωνία χωρίς να έχει ρυθμίσεις σε μισθούς και συντάξεις".

"Δε διανοούμαι ο πρόεδρος μας να εισηγηθεί στην ΚΟ της αριστεράς περαιτέρω επιδείνωση μισθών και συντάξεων" υπογράμμισε και έκανε λόγο για “βουλγαροποίηση συντάξεων".

"Δεν είναι η στήριξη στους συνταξιούχους,. Είναι το ό,τι εάν συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε μνημόνιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 να βουλγαροποιηθούν κύριες συντάξεις. Τα όρια ηλικίας από 1/1/'21 με νόμο που ισχύει και δεν έχει ανακληθεί ανά τριετία αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω. Με σημείο αναφοράς το 65ο έτος, δηλαδή τα 62αρια από 1/1/'21 καταργούνται. Άρα οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, τα νέα παλικάρια θα μπαίνουν για 40 χρόνια στη δουλειά, για 500 ευρώ μισθό, θα προσδοκούν σε σύνταξη 500 ευρώ. Αυτό είναι κοκτέιλ όχι για ανθρώπους. Δεν μπορεί να εισηγηθεί ο ίδιος, δεν το διανοούμαι. Άρα περιμένουμε" είπε χαρακτηριστικά.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: Η συζήτηση είναι μέσα στο ευρώ, όχι ρήξη"

Αύριο η πρεμιέρα των πανελλαδικών

Πανέτοιμος, σε πλήρη και εύρυθμη λειτουργία, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο βρίσκεται ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας για τη διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων, που ξεκινούν αύριο, Δευτέρα.

Οι εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β') θα ξεκινήσουν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ως είθισται, και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 2 Ιουνίου, με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 17 έως και 24 Ιουνίου.

Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, εύχεται στους υποψηφίους καλή επιτυχία και επίτευξη των στόχων τους. Παράλληλα, τους υπενθυμίζει ότι οι εξετάσεις «είναι ένας ειρηνικός αγώνας και όχι μία μάχη, όπως λανθασμένα λέγεται» και ότι «προσφέρουν στους υποψηφίους την ευκαιρία να κατοχυρώσουν το αποτέλεσμα της μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειας τους».

Εξάλλου, το υπουργείο, μέσω της ανακοίνωσής του, συγχαίρει για το επίπεδο προετοιμασίας τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία των εξετάσεων.

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας με εκπροσώπους της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην οποία επιβεβαιώθηκε η συνδρομή τους στη διασφάλιση όλων των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που αφορούν τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Αύριο η πρεμιέρα των πανελλαδικών"

Για «τρίτο πακέτο βοήθειας» στην Ελλάδα μιλούν τώρα οι θεσμοί

Την ώρα που η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Αθήνα και τους εκπροσώπους των δανειστών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο να ανοίξει η... κάνουλα της ρευστότητας για την ελληνική οικονομία, κύκλοι των θεσμών, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, δηλώνουν σίγουροι πως η Ελλάδα θα χρειαστεί, ηδη από το φετινό καλοκαίρι, ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.

Όπως δηλώνουν στην Die Welt, ακόμη και αν η Ελλάδα πάρει τα 7,2 δισ. ευρώ της δόσης που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2014, τα χρήματα θα εξαντληθούν το καλοκαίρι του 2015 και στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να ζητήσει νέα βοήθεια, που θα υπόκειται σε νέους όρους.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα το ''πουλήσει'' αυτό στο λαό του, όταν ήδη έχει πολιτική εντολή για ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος» αναφέρουν διαπραγματευτικοί κύκλοι στη γερμανική εφημερίδα. 

Τονίζουν όμως ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια. «Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε ήδη να το διαπραγματευόμαστε» υπογραμμίζουν.

Βέβαια, όπως σημειώνει η Die Welt, η συζήτηση για περαιτέρω βοήθεια θα επιβάρυνε τις δύσκολες διαπραγματεύσεις.



Αν και τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος για πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, η θλιβερή πραγματικότητα είναι πως οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. 

«Είναι σαν τον Τιτανικό» αναφέρει χαρακτηριστικά άτομο που μετέχει στις διαπραγματεύσεις. «Η ατμόσφαιρα είναι καλύτερη τώρα απ' ό,τι νωρίτερα στις συζητήσεις. Αλλά τι νόημα έχει αυτό, αν το πλοίο βυθίζεται;» πρόσθεσε.  

Το καλύτερο παράδειγμα είναι η συζήτηση επί του φορολογικού, αναφέρει η Die Welt. Οι Ελληνες και οι θεσμοί συμφώνησαν επί της αρχής, αλλά η Ελλάδα δεν θέλει να δεσμευθεί για συνολική εφαρμογή τώρα. 

«Ακόμη και οι Ελληνες διαπραγματευτές ανά διαστήματα εκφράζουν απόγνωση, γιατί δεν ξέρουν τι θέλει να πετύχει η κυβέρνησή τους» υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα.

«Ελπίζουμε ότι αυτή είναι η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τη στροφή στη στάση του. Περιμένω ότι θα γίνει σύντομα. Ίσως την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας έχει καταλάβει ότι πρέπει να το κάνει τώρα. Οι υπουργοί του δεν το έχουν καταλάβει» αναφέρουν κύκλοι των θεσμών στην εφημερίδα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Για «τρίτο πακέτο βοήθειας» στην Ελλάδα μιλούν τώρα οι θεσμοί"

Ρωμανιάς: Ένταξη 300.000 εργαζόμενων στα νέα όρια ηλικίας θέλουν οι δανειστές

Την κατάργηση της εξαίρεσης των εργαζόμενων που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τα τέλη του 2012 από την αύξηση των ορίων ηλικίας ζητούν οι δανειστές, όπως αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς.

Σημείωσε πως σε αυτή την κατηγορία ανήκουν περίπου 300.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες με ανήλικα τέκνα.

Ο κ. Ρωμανιάς τόνισε πως εάν η κυβέρνηση αποδεχτεί τις αξιώσεις των πιστωτών θα επικρατήσει «πανικός», καθώς 300.000 άνθρωποι θα σπεύσουν να συνταξιοδοτηθούν «αμέσως», και θα εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό.

Η εν λόγω κατηγορία εργαζόμενων έχει δικαίωμα αποχώρησης με πλήρη σύνταξη στα 62 έτη, αντί για τα 67 που ισχύει για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωμανιάς: Ένταξη 300.000 εργαζόμενων στα νέα όρια ηλικίας θέλουν οι δανειστές"

Ενιαίο ΦΠΑ 18% με έκπτωση για πλαστικό χρήμα εξετάζει η Αθήνα

Στην καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% για αγορές με μετρητά, και 15% για αγορές ορισμένων αγαθών με κάρτες, φαίνεται να συγκλίνουν η κυβέρνηση και οι δανειστές, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής».

Παράλληλα, σύμφωνα με το «Βήμα», καθιερώνεται ένας χαμηλός συντελεστής 7-8%, που θα αφορά πού βασικά ήδη διατροφής, όπως το ψωμί, το γάλα, αλλά και τα φάρμακα.

Στον ενιαίο ΦΠΑ θα συμπεριληφθούν και τα νησιά. Ωστόσο, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Γιάννης Βαρουφάκης στη Βουλή, οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν μετά το καλοκαίρι και οι μόνιμοι κάτοικοι θα δικαιούνται επιστροφές για κάποια προϊόντα, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνσή τους.

Πέραν του ΦΠΑ, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η Αθήνα προσανατολίζεται στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ (αλλά με μείωση των αντικειμενικών αξιών) και σε χορήγηση αμνηστίας για αδήλωτες καταθέσεις με εφάπαξ φόρο 15-20%.

Ταυτόχρονα, εξετάζεται πολύ σοβαρά να επιβληθεί τέλος διαμονής σε ξενοδοχεία τριών αστέρων και άνω, αλλά και να επιβληθούν φόροι στο τζίρο των καταστημάτων στα νησιά. Για τα καταστήματα που συνδέονται με τον τουρισμό, η επιβάρυνση δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη, αλλά να περιορίζεται χρονικά στην τουριστική περίοδο.

Στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνεί στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.

«Αγκάθι» πάντως παραμένει το εργασιακό, όπου ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να βρει λύση με πολιτική διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα την ερχόμενη Πέμπτη.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενιαίο ΦΠΑ 18% με έκπτωση για πλαστικό χρήμα εξετάζει η Αθήνα"

Επικίνδυνο φλερτ της κυβέρνησης με τη φωτιά!

Όσο καθυστερεί η συμφωνία με τους εταίρους τόσο μειώνεται η ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου και τόσο η πραγματική οικονομία της χώρας βυθίζεται στην ύφεση. Τα περιθώρια πλέον έχουν στενέψει και, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, «οι διαπραγματεύσεις πλέον βρίσκονται στο πιο επισφαλές τους σημείο».
Σ' αυτό το περιβάλλον, ο επιχειρηματικός κόσμος δεν φοβάται μόνο το ενδεχόμενο «να πέσει η χώρα στα βράχια», αλλά και τοσενάριο σκληρών φορολογικών μέτρων που θα ακολουθήσουν μετά τη συμφωνία και μπορεί να βυθίσουν ακόμα περισσότερο την αγορά, ακόμα κι αν βρεθεί λύση στο πρόβλημα της χώρας.
Όσο για εκείνους τους επενδυτές που επιμένουν να αγοράζουν ελληνικές μετοχές, είτε τοποθετούνται βραχυπρόθεσμα ποντάροντας σε μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους είτε, εναλλακτικά, αγοράζουν εξωστρεφείς και ισχυρές εταιρείες σε μεσομακροπρόθεσμη βάση.
«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο πιο επισφαλές τους σημείο» και επιπλέον «τα οικονομικά του Δημοσίου αντέχουν ακόμη για περίπου δύο εβδομάδες», δήλωσε (προ εβδομάδας...) ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Βαρουφάκης, γεγονός που σημαίνει πως η συμφωνία δεν έχει κλείσει, ωστόσο υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως θα μπορούσε να... βγει λευκός καπνός μέσα στις επόμενες ημέρες.\ 
Προσπαθώντας πάντως, κάποιος να ερμηνεύσει τα πράγματα και να οριοθετήσει τις μέχρι τώρα διαφορές, θα μπορούσε να σημειώσει:
1. Σημαντικό μέρος των δανειστών (μεταξύ των οποίων η Γερμανία και το ΔΝΤ) επιμένει ακόμη πως τα πράγματα βρίσκονται εκεί που τα άφησε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή θα πρέπει να κλείσει η εκκρεμούσα 5η αξιολόγηση, προκειμένου να ληφθεί η εκκρεμούσα δόση. Και πως στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι θα εξέταζαν ένα ενδεχόμενο νέο αίτημα δανεισμού από την Ελλάδα, προφανώς κάτω από (μνημονιακούς) όρους.
2. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου άλλαξαν άρδην την κατάσταση, πως η εκκρεμούσα αξιολόγηση δεν υπάρχει και πως θα πρέπει να βρεθεί μια «πολιτική λύση» ώστε η χώρα να χρηματοδοτηθεί σε βάθος χρόνου. Αυτή μάλιστα η «πολιτική λύση» θα πρέπει να μην περιλαμβάνει μέτρα ύφεσης και λιτότητας και να προβλέπει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα, υπάρχουν κάποιες φωνές μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών που δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν τη ρήξη σε σύγκριση με ένα νέο πακέτο σκληρών μέτρων.
3. Κύκλοι της ευρωζώνης διαπραγματεύονται το ενδεχόμενομιας προσωρινής λύσης με την Ελλάδα μετά από ένα πακέτο καθόλου ευκαταφρόνητων δημοσιονομικών κυρίως μέτρων, που θα λάβει άμεσα η χώρα και στα οποία δεν θα περιλαμβάνονται ορισμένες από τις «κόκκινες κυβερνητικές γραμμές» (εργασιακό, ασφαλιστικό).
Τα δύο αυτά καυτά ζητήματα θα εξεταστούν μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να κερδίσει πολιτικό χρόνο.
Ανάμεσα στις τρεις αυτές διαφορετικές οπτικές, κανείς δεν είναι σήμερα σε θέση να προβλέψει με ασφάλεια το ποια θα επικρατήσει στο τέλος ή, έστω, ποιος συνδυασμός τους θα υιοθετηθεί.

Η άμεση λύση και η επόμενη μέρα

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι Έλληνες επιχειρηματίες ζητούν λύση... χθες, δυσφορώντας έντονα για το πόσο επιζήμια έχει αποβεί για την πραγματική οικονομία η πολύμηνη καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων. Ήδη, παρά την πολύ καλή συγκυρία (πτώση ευρώ και τιμής καυσίμων) το ΑΕΠ του πρώτου φετινού τρίμηνο ήταν χαμηλότερο από το αντίστοιχο του τελευταίου τριμήνου του 2014, ενώ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα. Επιπλέον, κανείς δεν είναι σε θέση να διαφωνήσει επί της ουσίας με τα στοιχεία του περιβόητου e-mail που έφυγε από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Με άλλα λόγια, οι Έλληνες επιχειρηματίες θέλουν μια άμεση συμφωνία κυρίως επειδή φοβούνται πως όσο οι συζητήσεις παρατείνονται, τόσο περισσότερες πιθανότητες κερδίζει το σενάριο της ρήξης. «Φοβάμαι πως αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι δεν θα θελήσουν μια συμφωνία που απλά να μεταφέρει το πρόβλημα για ένα-δυο χρόνια, αλλά θα επιδιώξουν είτε να βάλουν γερά το μαχαίρι στο κόκαλο είτε να μας δείξουν την άγουσα προς τα... αποδυτήρια».
Η άποψη αυτή, βέβαια, φαίνεται να μην είναι η επικρατέστερη μεταξύ των επιχειρηματιών (παρότι αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ διαβεβαιώνουν ακόμη και σήμερα πως θα καταψηφίσουν δύσκολα μέτρα που ενδεχομένως θα έρθουν προς ψήφιση), οι οποίοι σε γενικές γραμμές, πιστεύουν πως τελικά όλο και κάποια λύση θα βρεθεί και πως η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

Παράπλευρες απώλειες

Αντίθετα, μεγαλύτερη είναι η αγωνία των Ελλήνων επιχειρηματιών για την επόμενη μέρα της συμφωνίας, καθώς φοβούνται πως θα δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό μίγμα για την πραγματική οικονομία, καθώς:
• Η αύξηση του μέσου συντελεστή ΦΠΑ θα μειώσει δραστικά το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και παράλληλα θα μειώσει τη ζήτηση σε μια σειρά από κλάδους.
• Όπως δείχνουν τα πράγματα, σειρά επιβαρύνσεων θα αφορά τις ευρύτερες τουριστικές δραστηριότητες, έστω μετά από το προσεχές φθινόπωρο.
• Λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις θα πλήξουν και αυτές τη ζήτηση. «Ο μεγάλος άγνωστος είναι το ύψος των μέτρων που θα ληφθούν. Αν για παράδειγμα η κυβέρνηση προτείνει πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξεως ακόμη και των 3 δισ. ευρώ -ακούγονται και μεγαλύτερα νούμερα- τότε είναι αδύνατον να μην πληγεί η πραγματική οικονομία, είναι αδύνατον να μην μπούμε σε μια φάση ύφεσης τουλάχιστον για το επόμενο δωδεκάμηνο», δηλώνει γνωστός παράγοντας της αγοράς.
• Σειρά επενδύσεων που θα μπορούσαν να έρθουν από το εξωτερικό και να τονώσουν την ελληνική οικονομία φαίνεται -επί του παρόντος τουλάχιστον- να αντιμετωπίζονται με καχυποψία από την κυβέρνηση (ενδεικτική η καταδίκη της επένδυσης στο Ελληνικό από υπουργό της κυβέρνησης).
• Το ζήτημα του θεσμικού πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δύσκολα θα κλείσει μέσα στο 2015, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερες δυσκολίες. 

Γενικώς... αναμονή

Σ' αυτό το περιβάλλον, ορισμένοι επενδυτές του Χρηματιστηρίου αγοράζουν ποντάροντας σε μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων, καθώς θεωρούν πως η συμφωνία θα συνοδευτεί και από αξιοσημείωτη -βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον- άνοδο. Οι πλείστοι που αγοράζουν με μεσομακροπρόθεσμη προοπτική, επιλέγουν εξωστρεφείς και άλλες ισχυρές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι φθηνότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους ακόμη και μέσα σε ένα δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία.
Οι βραχυπρόθεσμοι επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος συνοδεύεται και από έντονες διακυμάνσεις. Τέλος, οι περισσότεροι τηρούν στάση αναμονής, διαθέτοντας το μεγαλύτερο ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους σε μετρητά και τίτλους σταθερού εισοδήματος σε Ελλάδα και εξωτερικό.

ΧΑ: Αισιοδοξία σε... σαθρό έδαφος

Σαφές ποντάρισμα στο θετικό σενάριο δείχνει το ταμπλό του Χ.Α. αλλά και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων ακόμα και μετά το τέλος του Eurogroup της 11ης Μαΐου, όπου η ελληνική πλευρά αρκέστηκε απλώς σε μια θετική δήλωση καταγραφής της προόδου που έχει επιτευχθεί.
Οι μετοχές συνεχίζουν την ανοδική τους τροχιά, με τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να έχει αναρριχηθεί εντός της προηγούμενης εβδομάδας έως τις 850 μονάδες περίπου και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 250 μονάδες, παρά την πτώση της Παρασκευής. 
Οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνουν σημαντική άνοδο από τα χαμηλά τους στα τέλη του Απριλίου. Οι τραπεζικές μετοχές των Πειραιώς και Eurobank έχουν κινηθεί ανοδικά 135% και 78% αντίστοιχα, ενώ η Εθνική και η Alpha Bank σημειώνουν μικρότερες αποδόσεις της τάξεως του 35% και 40%.
Συνεπώς, στα πλαίσιο μιας ευνοϊκής εξέλιξης, στο θετικό σενάριο, θα μπορούσε να επιχειρηθεί άνοδος έως τις 870 μονάδες αρχικά και έως τα πρόσφατα υψηλά στις 950 μονάδες, η οποία να υποστηρίζεται τόσο υπό το πρίσμα του ράλι ανακούφισης όσο και από την αποτύπωση καλύτερων αποτιμήσεων στο Χ.Α. σε συγκεκριμένες εταιρείες.
Ωστόσο, μερίδα της αγοράς επισημαίνει ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε επίπεδο συζητήσεων στα τεχνικά κλιμάκια, η επίτευξη συμφωνίας και βάσει των δηλώσεων του πρόεδρου του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ, θα καθυστερήσει αφού εκκρεμεί η παρουσίαση από την ελληνική κυβέρνηση λεπτομερών και κοστολογημένων ισοδύναμων μέτρων, τα οποία θα επιφέρουν τις αλλαγές που επιθυμεί στη συνολική συμφωνία. Παράλληλα, η ΕΚΤ απέφυγε την αύξηση του haircut στα εχέγγυα των ελληνικών τραπεζών, αλλά μπορεί να μην γίνει το ίδιο στις 25 Μαΐου, αυξάνοντας την πίεση για την επιτάχυνση των διαδικασιών και των διαπραγματεύσεων.
Τέλος, υπάρχει και η άποψη ότι το ράλι ανακούφισης που παρατηρείται στις τιμές των ελληνικών μετοχών πολύ πιθανόν να είναι της μορφής που έλαβε έως και τη συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Το ελληνικό χρηματιστήριο ανήλθε ως τις 950 μονάδες περίπου και έπειτα σημείωσε νέα χαμηλά στις 690 μονάδες. Για ένα μέρος της αγοράς το σενάριο αυτό είναι και το πιο πιθανό, αφού ακόμα και αν υπάρξει τελικά συμφωνία, την επόμενη μέρα στην εξίσωση της αγοράς θα προστεθεί το θέμα της εφαρμογής της.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικίνδυνο φλερτ της κυβέρνησης με τη φωτιά!"

Γ. Παπανδρέου: Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή

Ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Α. Παπανδρέου, πραγματοποιεί από προχθές - και θα ολοκληρώσει σήμερα, επίσκεψη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, συναντήθηκε με Δημάρχους, εκπροσώπους φορέων, συνομίλησε με πολίτες, επισκέφθηκε παραγωγικές μονάδες και συναντήθηκε με υποψήφιους βουλευτές, μέλη και φίλους του Κιινήματος.

Στις συναντήσεις που είχε, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ξεκινάμε από εδώ, από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έναν ανοιχτό και αδιαμεσολάβητο διάλογο με τους πολίτες, τους φίλους και τα μέλη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, σε μια περίοδο κρίσιμη για το μέλλον του τόπου και του Ελληνικού λαού.

Το ΚΙΝΗΜΑ μας, μοναδικό στόχο έχει, να υπηρετήσει το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον.

Η Πατρίδα, έχει ανάγκη από μια βιώσιμη πορεία, μια πορεία ελπίδας και προοπτικής, στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Η Ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, έχουν χρέος να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υπερβούν τα αδιέξοδα.

Η χώρα, οι Έλληνες, επιζητούν μια ασφαλή πορεία.

Αλλά για να υπάρξει οριστική διέξοδος από την κρίση και η πορεία της χώρας να είναι βιώσιμη, η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει.

Γι' αυτό βρισκόμαστε εδώ.

Για να δούμε όλοι μαζί τις μεγάλες αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα.

Μια συμφωνία σήμερα είναι ο αναγκαίος όρος για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων, αλλά δεν αρκεί.

Χρειάζεται μια μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ. Το δικό μας ελληνικό σχέδιο για την πορεία της Ελλάδας.

Γι' αυτό αγωνιζόμαστε.

Και οι εξελίξεις, κάθε μέρα, επιβεβαιώνουν αυτήν την αδήριτη ανάγκη».

Δηλώσεις για τη διαπραγμάτευση

Αναφερόμενος ειδικότερα στην υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση, ο Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η Πατρίδα χρειάζεται εδώ και τώρα πρωτοβουλίες υπέρβασης του αδιεξόδου. Απαιτείται ανάληψη ευθύνης και αποφάσεις. Τίποτα δεν υπάρχει χωρίς κόστος.

Και όλοι σήμερα αντιλαμβάνονται πια, ότι όποιοι πήραν το κόστος για να σωθεί η χώρα από μια εθνική καταστροφή, δεν το έκαναν χωρίς πόνο.

Τα όσα βλέπουμε όλοι, ακόμη και τώρα, πέντε χρόνια από την εκδήλωση της κρίσης, επιβεβαιώνουν τα όσα αντιμετωπίσαμε τότε.

Η αλήθεια είναι απλή. Σε αναγκαστικό δανεισμό καταφύγαμε τότε, σε αναγκαστικό δανεισμό καταφεύγουμε και σήμερα.

Θα μπορούσαμε τώρα πια να το αποφύγουμε, αλλά δυστυχώς, επικράτησαν οι εύκολες λύσεις. Άλλο τα λόγια όμως, άλλο η πραγματικότητα.

Κατανοούμε τη δύσκολη προσαρμογή της Κυβέρνησης στη σκληρή πραγματικότητα. Αυτή της συντηρητικής Ευρώπης, αλλά και του ελλείμματος αξιοπιστίας που στιγματίζει τη χώρα μας. Όπως και την έλλειψη συνολικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα από την ίδια την κυβέρνηση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες πήγαμε από τη μονομερή διαγραφή του χρέους και το σκίσιμο του μνημονίου, στην κατάργησή του με ένα άρθρο, στις πολλές κόκκινες γραμμές, που στο τέλος έμειναν τα εργασιακά και οι επικουρικές συντάξεις.

Δεν είναι όμως ώρα για κριτική. Ούτε για να ζητάμε θαύματα.
Είναι ώρα να υπάρξει μια συμφωνία, ως το αναγκαίο βήμα ασφαλούς πορείας της χώρας. Προϋπόθεση για να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές για μια Ελλάδα ευημερίας και δικαίου.

Δεν μπορούμε να χάσουμε και άλλο χρόνο.
Τώρα, μπορεί να κερδίσουμε βέβαια κάτι τι στο τέλος, αλλά στο μεταξύ χάσαμε πολλά άλλα.

Στο όνομα μιας συνεχούς διαπραγμάτευσης αλλά χωρίς σχέδιο, με στόχο να αποφευχθούν μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση, η χώρα "επιστρέφει" στην ύφεση καθώς η αβεβαιότητα και η έλλειψη ρευστότητας ανέστρεψαν την πορεία προς την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης.

Τα μικρά πλεονάσματα γυρίζουν τώρα σε ελλείμματα και απαιτούν νέες προσπάθειες.

Εμείς στηρίζουμε την προσπάθεια της χώρας για μια συμφωνία που θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο.

Που θα μας δώσει τη δυνατότητα να σταθούμε στα πόδια μας χωρίς στήριξη και θα πετύχουμε να εξασφαλίσουμε από τις αγορές τα κεφάλαια που έχουμε ανάγκη. Όπως το πέτυχαν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Αλλά δεν θα στηρίξουμε καμία πολιτική, που εμποδίζει την αλλαγή της χώρας.
Την αλλαγή του κράτους, του πολιτικού συστήματος, του παραγωγικού μοντέλου.
Καμιά πολιτική που οδηγεί σε οπισθοδρόμηση, στις παθογένειες που προκάλεσαν την κρίση του 2009.

Αυτή είναι για μας η πιο ουσιαστική κόκκινη γραμμή. Και γι' αυτήν, δεν θα μείνουμε αδρανείς.

Αντιθέτως, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Η Αλλαγή της Πατρίδας, είναι ο πρωταρχικός στόχος και μαζί η Ιδρυτική δέσμευση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Παπανδρέου: Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή"

Περιθώριο 15 ημερών για συμφωνία που θα αποτρέψει το «ατύχημα»

Περιθώριο δύο εβδομάδων, που ξεκινούν από αύριο, θα έχει η ομάδα, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΟΕ κ. Γιώργο Χουλιαράκη και γενικότερα η Κυβέρνηση, για να πετύχει μια συμφωνία που θα την σώσει, έστω και την τελευταία στιγμή, από την στάση πληρωμών.

Ανεξάρτητα από το αν οι πιέσεις των δανειστών μας αγγίζουν πλέον τα όρια του εκβιασμού, δεδομένο είναι ότι η ρευστότητα του δημοσίου έχει μειωθεί οριακά και τον επόμενο μήνα δεν θα είναι πλέον επαρκής, για να καλύψει τις ανάγκες, εντός και εκτός Ελλάδας. Τα «τεχνικά προβλήματα» στην καταβολή των μισθών του ΟΠΕΚΕΠΕ και η ολιγόωρη καθυστέρηση στην εμφάνιση των χρημάτων για τις συντάξεις τον προηγούμενο μήνα, δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι πιο κοντά από ό,τι φαίνεται.

Την ίδια ώρα, εκτός από τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές», θα πρέπει να κλείσουν και όλα τα υπόλοιπα. Εκτός δηλαδή από συμφωνία στο εργασιακό και τα ασφαλιστικό, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το νέο καθεστώς ΦΠΑ, το μέλλον του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και – κυρίως- να συμφωνηθεί και να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος.

Το ΔΝΤ, στο έγγραφο που διέρρευσε χθες στο channel 4, από την συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ταμείου, προειδοποιεί ανοιχτά για χρεοκοπία, αν δεν υπάρξει συμφωνία το αργότερο μέχρι και τις αρχές Ιουνίου. οπότε θα αρχίσουν να εξοφλούνται σταδιακά οι δόσεις του δανείου του 2010. Συνολικά, τον επόμενο μήνα, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ταμείο 1,5 δις ευρώ. Ειδικότερα, θα πρέπει να πληρωθούν 300 εκατ. ευρώ στις 5 Ιουνίου, 360 εκατ. ευρώ στις 12 Ιουνίου, 560 εκατ. ευρώ στις 16 Ιουνίου και τα τελευταία 340 εκατ. ευρώ στις 19 Ιουνίου.

Παράλληλα τονίζει ότι, η επόμενη δόση του ταμείου, θα δοθεί μετά από οριστική συμφωνία και αξιολόγηση, που θα καθιστά ξανά το χρέος βιώσιμο.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές, μας έχουν ξεκαθαρίσει ότι, δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση χωρίς συνολική συμφωνία. Με τον όρο συμφωνία, κανείς δεν εξαιρεί και δεν δείχνει διάθεση να υποχωρήσει στα κρίσιμα θέματα που αφορούν το σύστημα απονομής συντάξεων και την αγορά εργασίας.

Εντός Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία, ότι η συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική πλευρά, δεν θα είναι σαν αυτές που έχουν υπογραφεί έως τώρα . Οι κόκκινες γραμμές είναι υπαρκτές και υπάρχουν εκεί ,μέχρι και το τέλος, όποιο και αν είναι αυτό. Παρόλα αυτά επιμένει ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιθώριο 15 ημερών για συμφωνία που θα αποτρέψει το «ατύχημα»"

Τρία σενάρια για πρόωρες συντάξεις - όρια ηλικίας

Τρία σενάρια για αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων, που με το υφιστάμενο καθεστώς διατηρούν το δικαίωμα εξόδου προς τη σύνταξη πριν από το 62ο έτος της ηλικίας τους, υπάρχουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Το «επώδυνο σενάριο» προβλέπει άμεση έναρξη από το 2015 της σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας ώστε να προσαρμοστούν στο 62ο και στο 67ο έτος της ηλικίας. Το σενάριο αυτό υποστηρίζουν οι δανειστές.

Το «ήπιο σενάριο μέτρων» περιλαμβάνει τη σταδιακή αύξηση των ορίων από 1.1.2020 και την ολοκλήρωσή του ως το 2025. Η εκδοχή αυτή συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες «συμβιβασμού» των δύο μερών.

Το «αισιόδοξο σενάριο» προτείνει τη μεσολάβηση δεκαετούς μεταβατικής περιόδου ως το 2025 με διατήρηση των σημερινών ορίων συνταξιοδότησης ώστε να ικανοποιηθούν τα ώριμα δικαιώματα και αύξηση των ορίων ηλικίας από το 2025 και μετά. Την πρόταση αυτή διατυπώνει το ελληνικό υπουργείο Εργασίας.

Σημειωτέον ότι από το 2012 τα γενικά όρια συνταξιοδότησης έχουν προσδιοριστεί στο 67ο έτος με 40 έτη ασφάλισης. Ωστόσο κατηγορίες ασφαλισμένων διατηρούν σε ισχύ μεταβατικές διατάξεις πρόωρης συνταξιοδότησης.

Θίγονται 300.000 ασφαλισμένοι

Η χώρα μας δέχεται αφόρητες πιέσεις να λάβει επώδυνα μέτρα προσαρμογής στα όρια αυτά και όσων ασφαλισμένων συνταξιοδοτούνται προ του 62ου έτους της ηλικίας.

Το θέμα της αύξησης των ορίων των πρόωρων – ενδιάμεσων συνταξιοδοτήσεων έχει τεθεί ανοιχτά στο τραπέζι των συζητήσεων, με την ελληνική πλευρά να αντικρούει οποιαδήποτε πρόταση για ανατροπή προϋποθέσεων και ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης όσων διαθέτουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι περίπου 300.000 ασφαλισμένοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ανήκουν στην κατηγορία αυτών που διατηρούν δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από το 62ο έτος της ηλικίας. Από αυτούς οι 150.000 έχουν τη δυνατότητα άμεσης αποχώρησης καθώς διαθέτουν θεμελιωμένα αλλά και ώριμα δικαιώματα.

Ως εκ τούτου το ενδεχόμενο της εφαρμογής άμεσων – από 2015 – αλλαγών στα όρια ηλικίας και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης εμπεριέχει τον κίνδυνο αθρόων αποχωρήσεων προς τη σύνταξη.

Ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είχε τεθεί από τους δανειστές και στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία διεκδικούσε μεταβατική περίοδο ως το 2019 για την κατάργηση των εξαιρέσεων προκειμένου να αποφύγει το «καταστροφικό για τα Ταμεία κύμα αποχωρήσεων».

Να σημειωθεί ότι χαμηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης εξακολουθούν να έχουν οι λεγόμενοι «παλαιοί ασφαλισμένοι» (πριν από το 1983), νέοι εργαζόμενοι σε βαρέα και ειδικές κατηγορίες (μουσικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές) και μητέρες ανηλίκων που είχαν συμπληρώσει τα προηγούμενα χρόνια τα ελάχιστα έτη ασφάλισης αλλά δεν έχουν την ηλικίας (π.χ., μητέρα ανηλίκου που το 2010 είχε συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης, με όσα ισχύουν σήμερα, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 50 με μειωμένη ή στα 55 με πλήρη σύνταξη).

Το υπουργείο Εργασίας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να θιγούν οι μητέρες ανηλίκων, οι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Η ρήτρα για τα επικουρικά ταμεία

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Ασφαλιστικό παραμένουν δύο ακόμη θέματα: η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία και ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων κύριας ασφάλισης από το 2015.

Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι στη διαπραγμάτευση καθώς οι δανειστές επιμένουν να εφαρμοστεί, ενώ η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι θα την καταργήσει γιατί οδηγεί σε συνεχείς περικοπές.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, υπάρχει «μια χαραμάδα αισιοδοξίας» καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνονται διατεθειμένοι να δεχθούν τη μη εφαρμογή της ρήτρας εφόσον η ελληνική πλευρά εξοικονομήσει τα 326 εκατ. ευρώ που αποτελούν το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων για το 2015.

Τέλος, οι δανειστές ζητούν την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων που καθιέρωσε ο νόμος 3863/2010 και έπρεπε να ξεκινήσει την 1.1.2015. Η κυβέρνηση έχει παγώσει την εφαρμογή του καθώς θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη μείωση των κύριων συντάξεων.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και δείτε ποιοι συνταξιοδοτούνται κάτω από τα 62


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρία σενάρια για πρόωρες συντάξεις - όρια ηλικίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news