facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Επίθεση Βαρουφάκη στο Πρώτο Θέμα

Δήλωση με την οποία απαντά σε δυο δημοσιεύματα εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Γιάννης Βαρουφάκης. Όπως αναφέρει:

«Η εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, στο κυριακάτικο φύλλο της, μου περιποιεί την τιμή να επικεντρωθεί στο πρόσωπό μου δις και μάλιστα στην πρώτη σελίδα! Η τιμή θα ήταν μεγάλη αν τα σχετικά άρθρα δεν περιείχαν ανακρίβειες, που είμαι σίγουρος ότι θα διορθωθούν από την σύνταξη της εφημερίδας.

Άρθρο με τίτλο: «ΠΑΡΤΕ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ: Φύγετε από το ευρώ και σας δίνουμε κλειδωμένη ισοτιμία...»

Ποτέ ο Δρ Σόιμπλε δεν μου είπε κάτι τέτοιο στην μεταξύ μας συνομιλία, την 11η Μαΐου ή σε οποιαδήποτε προηγούμενη συνάντηση. Με τον Γερμανό ομόλογό μου διατηρούμε καλές συναδελφικές σχέσεις και έχουμε συμφωνήσει πως ό,τι λέγεται μεταξύ μας, μένει μεταξύ μας, ως οφείλουν να κάνουν οι υπεύθυνοι υπουργοί οικονομικών χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Αυτή τη μεταξύ μας συμφωνία την τηρούμε κατά γράμμα. Για αυτόν το λόγο, όπως φαίνεται, κάποιοι ευφάνταστοι κατασκευάζουν μεταξύ μας διαλόγους που, όπως είναι λογικό, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Άρθρο με τίτλο: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης, αν και υπουργός, είναι ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ BITCOIN ΣΤΗΝ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ» και «Είχε προτείνει τους εργοδότες του για συμβούλους στην Κυβέρνηση Τσίπρα»

Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Ποτέ δεν πρότεινα «εργοδότη» μου, πόσο μάλιστα την μικρή, νεόδμητη εταιρεία Tembusu, ως σύμβουλο της κυβέρνησής μας.

Όποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα μου θα βρει αρκετά άρθρα, ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, και video από ομιλίες μου, με θέμα τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών. Πρόκειται για ερευνητικό πεδίο με το οποίο είχα ασχοληθεί (σε συνεργασία με πανεπιστήμια και τεχνολογικές εταιρείες του εξωτερικού), πριν κατέλθω στο στίβο της πολιτικής.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ήρθε σε επαφή μαζί μου το 2013 ζητώντας μου συμβουλές καθώς οι ιδρυτές της (νέοι, ταλαντούχοι τεχνολόγοι του χώρου) διάβασαν (τυχαία όπως μου είπαν) σχετικά μου άρθρα που τα βρήκαν σημαντικά. Επειδή με ενδιέφερε ιδιαίτερα το πεδίο αυτό, καθώς θα διαμορφώσει το μέλλον των συναλλαγών διεθνώς, συνέταξα και τους προώθησα, από τις ΗΠΑ, όπου εργαζόμουν, εμπεριστατωμένη συμβουλευτική έκθεση. Σε αυτήν τους πρότεινα και περιέγραψα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών – το οποίο μάλιστα ονόμασα TRUST.

Από την παράδοση εκείνης της έκθεσης, τον Δεκέμβριο του 2014, δεν τους προσέφερα συμβουλές ούτε είχα μαζί τους καμία επαγγελματική συνεργασία. Όσο για την αναφορά του ονόματός μου ως σύμβουλό τους μέχρι σήμερα, φαντάζομαι ότι αντανακλά την αξία που δίνουν στην συνεισφορά μου εκείνη. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με άλλους οργανισμούς (π.χ. το περιοδικό Science & Society της Νέας Υόρκης) που διατηρούν το όνομά μου στον κατάλογο των συμβούλων ή επίτιμων μελών των διοικητικών τους συμβουλίων.

Όσο αφορά την κακοήθη υπόνοια ότι εισηγήθηκα την πρόσληψη της Tembusu από την κυβέρνηση, παρακαλώ να αποσυρθεί άμεσα από την σύνταξη του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Βαρουφάκη στο Πρώτο Θέμα"

Aποκάλυψη: Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι σύμβουλος σε εταιρεία Bitcoin της Σιγκαπούρης!

Ως σύμβουλος μιας εξαιρετικά αμφιλεγόμενης σιγκαπουριανής εταιρείας που λανσάρει τα περίφημα Βitcoins εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα. Αυτό καταδεικνύει e-mail που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», στο οποίο διοικητικό στέλεχος της εταιρείας, με την επωνυμία Tembusu Systems, δηλώνει πως ο κ. Βαρουφάκης διατηρούσε τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015, δηλαδή σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την υπουργοποίησή του, ρόλο συμβούλου στην Tembusu. 
Για του λόγου το αληθές, δε, ακόμα και σήμερα μπορεί να αναζητήσει κανείς τον κ. Βαρουφάκη στο επίσημο site της εταιρείας, στη διεύθυνση: http://www.tembusu.sg/. Θα βρει το προφίλ του ανάμεσα στα υπόλοιπα των στελεχών της εταιρείας και με εμφανή την ιδιότητά του ως συμβούλου!
Γράφει συγκεκριμένα το σάιτ της Σιγκαπούρης για τους συμβούλους του:
Who are the people behind TRUST?
Tembusu Systems is the company behind TRUST. The founders are Andras Kristof, Jarrod Luo and Peter Peh. They are supported by a highly experienced team of advisors, including: Mikkel Larsen, Managing Director of DBS Prof. David Lee, Professor of Quantitative Finance (Practice) at SMU, Director, Sim Kee Boon Institute for Financial Economics, Academic Director, Global Master of Finance Dual Degree Prof. Yanis Varoufakis, Professor of Economic Theory at the University of Athens and a private consultant for Valve Corporation.

Γράφει το ρεπορτάζ στο Θέμα της Κυριακής:
Το γεγονός πως ο υπουργός μας των Οικονομικών είναι εκ των εμπνευστών και μέλος μιας ομάδας «ειδικών» που πρεσβεύουν μια «ακραία» και πρωτοποριακή μέθοδο οικονομικών συναλλαγών προξενεί εύλογα ερωτήματα, καθώς αν παρακολουθήσει κανείς την αρθρογραφία γύρω από το Bitcoin αλλά και την όλη φιλοσοφία των ψηφιακών συναλλαγών με εικονικά νομίσματα, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως αυτή μπορεί να είναι -δυνητικά- η απάντηση στην κρίση χρέους και ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Επομένως αρκετοί μπορεί δικαίως να αναρωτηθούν για ποιον λόγο η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμα θέμα με τα χρέη της, για ποιον λόγο δεν έχει ακόμα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας από τη στιγμή που επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέλαβε, από την επόμενη κιόλας μέρα της κάλπης του Γενάρη, ο άνθρωπος που είναι γνώστης μιας πολύ απλής λύσης σε αυτό το τόσο σύνθετο πρόβλημα. 
H πρότερη εμπειρία του υπουργού μας των Οικονομικών στη δημιουργία ψηφιακών, εικονικών αγορών (όπως η περίφημη πλατφόρμα TRUST) ενδεχομένως και να μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην όλη υπόθεση της διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Γιατί η χρήση ενός εικονικού νομίσματος είναι, κατά πολλούς, η απάντηση στο πρόβλημα.
Και σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος έχει το know how, την τεχνογνωσία μιας τέτοιας επιλογής, αυτός σίγουρα είναι ο κ. Βαρουφάκης... Ο οποίος, εκτός των άλλων, φαίνεται πως έχει και standby team με ειδικούς περί των cryptocurrency και της ψηφιακής οικονομίας που είναι έτοιμοι να «σώσουν» την ελληνική οικονομία όταν και εάν τους ζητηθεί. Να στελεχώσουν και να ενισχύσουν δηλαδή τον υπουργό μας ως σύμβουλοι στον αγώνα κατά του χρέους και των πιστωτών.
Συνεργάζεται από το 2014
Η ιστορία ξεκινά περίπου τον Νοέμβριο του 2014 όταν η διαχειριστική ομάδα μιας εταιρείας από τη... Σιγκαπούρη με την επωνυμία Tembusu καλωσόριζε στην ομάδα συμβούλων της τον επιφανή ακαδημαϊκό Γιάνη Βαρουφάκη. Οι ιδρυτές της μάλιστα τόνιζαν πως πρότειναν συνεργασία στον κ. Βαρουφάκη επειδή εκτίμησαν την εξαιρετική δουλειά που έκανε στον σχεδιασμό μιας «ψηφιακής οικονομίας» για λογαριασμό της εταιρείας online βιντεοπαιχνιδιών Valve Corporation. Μέχρι τότε η Tembusu είχε διακριθεί για το λανσάρισμα του Bitcoin, αλλά και για το γεγονός πως αυτή πρώτη είχε τολμήσει να εγκαταστήσει στη Σιγκαπούρη αυτόματα μηχανήματα (ΑΤΜs) τα οποία προμήθευαν κάθε ενδιαφερόμενο με Bitcoins (έναντι πραγματικών χρημάτων) και ετοιμαζόταν να περάσει στο επόμενο στάδιο, στο λανσάρισμα μιας «νέας εποχής στις ψηφιακές πλατφόρμες συναλλαγών», στην «επόμενη ημέρα μετά το Bitcoin». 
Ο κ. Βαρουφάκης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία μετείχε ως σύμβουλος στη δραστηριοποίησή της μήνες μετά την υπουργοποίησή του, παρά την προφανή αναντιστοιχία της θέσης του ως υπουργός της κυβέρνησης με την παράλληλη απασχόλησή του σε μια ιδιωτική εταιρεία... Μάλιστα, όπως λένε ειδικοί της αγοράς, συνήθως τέτοιες θέσεις σε παρόμοιες εταιρείες αμείβονται με το λεγόμενο καθεστώς των stock options. Δηλαδή οι σύμβουλοι λαμβάνουν αντί αμοιβής μετοχές της εταιρείας. Στόχος τους, λοιπόν, είναι η περαιτέρω επέκταση και ευημερία της εταιρείας ώστε αναλογικά οι μετοχές τους να πολλαπλασιάζουν την αξία τους.
Ποιά είναι η εταιρεία της Σιγκαπούρης

Η startup εταιρεία από τη Σιγκαπούρη, η πλατφόρμα συναλλαγών TRUST και η επένδυση του 1,2 εκατ. δολαρίων
Με την προσθήκη πλειάδας ειδικών συμβούλων η Tembusu προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, στη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ψηφιακών συναλλαγών με την επωνυμία TRUST Framework. Μια πλατφόρμα που υιοθετεί μεν τη λογική του Bitcoin, του ψηφιακού νομίσματος, αλλά με δικλίδες ασφαλείας που αποτρέπουν κάθε κίνδυνο διαρροής συναλλαγών ή χακαρίσματος των ψηφιακών λογαριασμών και κλοπής των ηλεκτρονικών αρχείων των συναλλαγών. Η ιδέα της πλατφόρμας αυτής προσέλκυσε μάλιστα ήδη το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών, με την Τembusu να ανακοινώνει, στις 29 Ιανουαρίου πως έλαβε ήδη μια επενδυτική «ένεση» ύψους 887.000 δολαρίων (ή αλλιώς 1,2 εκατ. δολαρίων Σιγκαπούρης) για να αναπτύξει περαιτέρω την ηλεκτρονική της πλατφόρμα.
Και κάπως έτσι, ο υπουργός μας των Οικονομικών βρέθηκε να μετέχει σε μια ομάδα πρωτοπόρων ενός μάλλον περίπλοκου στην κατανόηση από τον μέσο άνθρωπο συστήματος παράλληλης... οικονομικής πραγματικότητας.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλα χρειάζονται μια εξήγηση. Εχουμε και λέμε λοιπόν:
Ηδη από τα πρώτα του χρόνια ως καθηγητής ο κ. Βαρουφάκης εμφανίζεται εμπνευστής πρωτοποριακών θεωριών, οι οποίες δυνητικά μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στη διεθνή οικονομική σκηνή. Ως εκ τούτου ο κ. Βαρουφάκης είχε βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής κορυφαίων αναλυτών και διεθνούς φήμης δημοσιογράφων που κατέγραφαν τα λεγόμενά του, προτού αναλάβει τον υπουργικό θώκο, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης και τα προσφερόμενα εργαλεία διαχείρισής της.
Υπέρ του bitcoin ο Βαρουφάκης
Λόγου χάρη, μπορεί κανείς να ανατρέξει σε ένα άρθρο του Πολ Μέισον, κορυφαίου αναλυτή της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», στις 24 Φεβρουαρίου, έναν μήνα μετά τις εκλογές δηλαδή, με το οποίο μας θύμισε μια όχι και πολύ παλιά ιστορία που έχει πρωταγωνιστές τον Βαρουφάκη και τα ψηφιακά νομίσματα τύπου Bitcoin. Ο κ. Μέισον αρχικά επιχειρεί μια συνοπτική παρουσίαση του Bitcoin, το οποίο οι θιασώτες του, μεταξύ των οποίων και ο κ. Βαρουφάκης, χαρακτηρίζουν «τολμηρή απόπειρα να δημιουργηθεί χρήμα μακριά από τον έλεγχο κάθε κράτους, κάθε κεντρικής τράπεζας, πρακτικά κάθε κεντρικής εξουσίας». Επί της ουσίας, το Bitcoin δημιουργήθηκε ως ψηφιακό νόμισμα που δεν συναρτά την κυκλοφορία, την αξία και την αποτίμησή του με καμία οικονομία και κανένα περιοριστικό μέτρο ή έλεγχο, κάτι που ο κ.  Βαρουφάκης, ως θεωρητικός της οικονομίας, ασπάστηκε και επιχειρηματολόγησε υπέρ του. Ο κ. Μέισον μας θύμισε, λοιπόν, πως στις αρχές του 2014, και λίγο πριν συνεργαστεί με την Tembusu, ο κ.  Βαρουφάκης είχε περιγράψει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο ένα εικονικό νόμισμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τη ζήτηση μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης. Η διαφορά είναι πως τότε ήδη το Bitcoin θεωρούνταν ξεπερασμένο αλλά και επικίνδυνο, αφού είχε καταστεί αντικείμενο χακαρίσματος και παράλληλα είχε κατηγορηθεί και ως μέσο ξεπλύματος χρήματος. Οχι όμως και το νέο εικονικό νόμισμα που ήδη από τότε απεργαζόταν μια ομάδα οικονομολόγων και επιχειρηματιών, μια ομάδα στην οποία μετείχε και μετέχει (!) ακόμα ο υπουργός μας των Οικονομικών.
Το «παράδειγμα» Βαρουφάκη και η τεχνογνωσία πίσω από αυτό
Αυτό που τότε είχε δηλώσει δημοσίως ο κ. Βαρουφάκης ήταν πως εάν η Ελλάδα χρησιμοποιούσε ένα εικονικό νόμισμα, με σχέση ανταλλαγής ένα προς ένα με το ευρώ, θα μπορούσε να δώσει μια λύση στο μείζον πρόβλημα της ρευστότητας που ταλανίζει την οικονομία της. Για να συμβεί αυτό όμως θα έπρεπε το συγκεκριμένο νόμισμα να εκδοθεί από το κράτος και να συνομολογηθεί μια μέθοδος μετατροπής του σε «απτό» υλικό κέρδος. Για παράδειγμα, αν κανείς κρατούσε το εικονικό νόμισμα για μια περίοδο έστω δύο ετών, θα μπορούσε να το «εξαργυρώσει» με ένα είδος κινήτρου, ας πούμε με έκπτωση φόρου! Μάλιστα γι’ αυτό τότε ο κ. Βαρουφάκης είχε αποκαλέσει το -ας το ονομάσουμε «νέο Bitcoin»- ένα «μελλοντικό νόμισμα φόρων».
Ο υπουργός Οικονομικών έλεγε τότε πως, εάν η ελληνική κυβέρνηση εξέδιδε ένα παράλληλο με το ευρώ ψηφιακό νόμισμα και ανάγκαζε τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις να το χρησιμοποιούν, θα ενίσχυε την προσφορά χρήματος σε πείσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και κατέληγε αποθεώνοντας την πιθανή χρήση του εικονικού αυτού νομίσματος, υποστηρίζοντας πως «θα προσέφερε μια πηγή ρευστότητας για τις κυβερνήσεις που βρίσκονται έξω από τις αγορές ομολόγων, μια πηγή ρευστότητας που δεν περιλαμβάνει τις τράπεζες και βρίσκεται έξω από τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες ή τις διάφορες τρόικες».
 iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Aποκάλυψη: Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι σύμβουλος σε εταιρεία Bitcoin της Σιγκαπούρης! "

Τράγκας για δίωξη "πόθεν έσχες": Θέλουν να με φιμώσουν!

Σύμφωνα με την Ημερησία, ασκήθηκε ποινική δίωξη στον εκδότη Γιώργο Τράγκα για ανακριβή δήλωση του “πόθεν έσχες”. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από τα στοιχεία της έρευνας που διενεργήθηκε, προκύπτει ότι ο δημοσιογράφος δεν δήλωσε στο "πόθεν έσχες" περιουσιακά του στοιχεία 10 εκατ. ευρώ.

Ο Γιώργος Τράγκας αναφερόμενος στο θέμα, τονίζει ότι «είναι μια υπόθεση από το 2012 που εκκρεμεί στον ανακριτή. Έχω υποστεί αλλεπάλληλους φορολογικούς ελέγχους. Ο τελευταίος από τέσσερις ελεγκτές σε βάθος δεκαετίας. Επεβλήθη φόρος σε εμένα και τη σύζυγό μου για άτυπη δωρεά σπιτιού ο οποίος καταβάλλεται».

Ο ίδιος στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως η υπόθεση αυτή είναι από το 2012 και διευκρινίζει πως από έχει υποστεί αλλεπάλληλους φορολογικούς ελέγχους.

Η ανακοίνωση του Γιώργου Τράγκα

«Κάτι έπρεπε να πουν για εμένα. Αυτή η υπόθεση, όπως τουλάχιστον γνωρίζω, είναι από το Φεβρουάριο του 2012 και κινήθηκε, όπως μου είπε υπουργός προσκείμενος στο περιβάλλον Παπανδρέου, από τον ίδιο τον ΓΑΠ γιατί τον έλεγα «Τσολάκογλου» στο ραδιόφωνο. Αφορά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ανακριβείς δηλώσεις το 2007 και το 2008 και ζητείται από τη σύζυγό μου να αποδείξει ότι είχε λεφτά να αγοράσει το σπίτι μας που βάσει του νόμου Παπακωνσταντίνου μεταβιβάστηκε σε αυτή το 2010.

Έχω υποστεί αλλεπάλληλους φορολογικούς ελέγχους. Ο τελευταίος που έγινε σε βάθος δεκαετίας, διαπίστωσε ότι η σύζυγός μου είχε τα δικά μου λεφτά για να αγοράσει το σπίτι μας στο οποίο διαμένω την τελευταία 25ετία. Επίσης ο έλεγχος διαπίστωσε ότι ο Τράγκας από τα πολλαπλά συμβόλαιά του και τις επιχειρήσεις του επί δεκαετίες έχει χρήματα και πόθεν έσχες επαρκές και αναγνωρίσιμο και μόνο στο βάθος μιας δεκαετίας πίσω. Οι εφοριακοί δεν πήγαν πιο πίσω…

Στη σύζυγό μου επεβλήθη ο φόρος της άτυπης δωρεάς – προσαύξηση της περιουσίας – ο οποίος και καταβάλλεται.

Αυτά προς το παρόν. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι με το Α ή Β τρόπο θέλουν να σταματήσω τη δημοσιογραφική μου δραστηριότητα και κυρίως την πρωινή μου εκπομπή στο ραδιόφωνο…».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τράγκας για δίωξη "πόθεν έσχες": Θέλουν να με φιμώσουν!"

Ακιντζί: Κίνδυνος για την ανθρωπότητα ο πυρηνικός σταθμός στην Τουρκία

O Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δημιουργεί νέο μέτωπο με τη Τουρκία, δηλώνοντας πως η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στη Μερσίνη εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την περιοχή και την ανθρωπότητα καθώς η περιοχή είναι σεισμογενής.

Ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι το περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι ένα παγκόσμιο θέμα και σε κάθε βήμα τα κράτη πρέπει να το κρατούν σε πρώτο πλάνο.

Επισημαίνοντας τις καταστροφές από πυρηνικά ατυχήματα στην Ουκρανία και την Ιαπωνία, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως η έναρξη κατασκευής πυρηνικού σταθμού στη Μερσίνη της Τουρκίας, που βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή, είναι επικίνδυνη.

Πρέπει να παίρνουμε μαθήματα από το παρελθόν, πρόσθεσε, λέγοντας ότι αντί για πυρηνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ενέργεια από τον αέρα και τον ήλιο και να διευρυνθούν οι ενεργειακές πολιτικές με φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα περιβαλλοντικά ζητήματα στα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί η γνώση για την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι μπορεί αυτό να επιτευχθεί με την δια βίου μάθηση που θα ξεκινά από τον πυρήνα της οικογένειας.

Μίλησε για ανάγκη εφαρμογής των «κανονισμών» και «νόμων» που αφορούν τις ποινές για να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο περιβάλλον, αναφέρθηκε στα λατομεία και μίλησε για νέα συστήματα στις κατασκευές που θα πρέπει να συνάδουν με τις κλιματικές προδιαγραφές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακιντζί: Κίνδυνος για την ανθρωπότητα ο πυρηνικός σταθμός στην Τουρκία"

Υπαινιγμός Παπαδημούλη για δημοψήφισμα ή εκλογές

Την αισιοδοξία του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξει σε μια καλή συμφωνία με τους δανειστές εξέφρασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι προέχει να πετύχουμε μια καλή συμφωνία «και σύντομα» αναφερόμενος διά της τεθλασμένης σε όσα αποκαλύπτονται περί της δυσκολίας να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του δημοσίου και στην αναγκαιότητα να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός που θα απομακρύνει την αβεβαιότητα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε έαν υπαινιγμό που μπορεί να ερμηνευθεί ως έμμεση προαναγγελία για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ή ακόμη και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία και φυσικά αυτή θα στηριχθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα και εκτιμώ και από την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση του κ. Παπαδημούλη:
«Ενημερώθηκα αναλυτικά από τον πρωθυπουργό. Ανταλλάξαμε απόψεις. Το πλαίσιο των στόχων έχει περιγραφεί με απόλυτη σαφηνεια από τον πρωθυπουργό χθες το βράδυ στην ομιλία του. Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία και φυσικά αυτή θα στηριχθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα και εκτιμώ και από την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Σε ερώτηση αν θα τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Αυτή την στιγμή προέχει να πετύχουμε και σύντομα μια καλή συμφωνία. Όλα τα άλλα θα κριθούν στην ώρα τους και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό».



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπαινιγμός Παπαδημούλη για δημοψήφισμα ή εκλογές"

Ποτάμι: Θα στηρίξω κυβέρνηση Τσίπρα αν επιλεγούν κεντρώοι υπουργοί

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε πως θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα αρκεί οι υπουργοί που θα επιλεγούν να είναι κεντρώοι.

«Αν ο κ. Τσίπρας συνειδητοποιήσει την ανάγκη να επιλεγούν πρόσωπα κεντρώας αντίληψης, χωρίς ιδεοληψίες και προτάξει ως μείζονα στόχο τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη σωτηρία της χώρας, ναι, θα τον στήριζα», δήλωσε μιλώντας στην Καθημερινή.

Ανέφερε πως σε αυτήν την κυβέρνηση το Ποτάμι δεν ενδιαφέρεται να μπει. «Αυτή η κυβέρνηση δεν σώζεται με δύο - τρία στελέχη από το Ποτάμι. Οι θετικές εξαιρέσεις εξαντλούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού σε σύνολο 40 υπουργών, αν δεν κάνω λάθος», πρόσθεσε.

Ωστόσο δήλωσε πρόθυμος να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις. «Έχουμε συγκροτήσει μια σπουδαία ομάδα με έμπειρους στις διαπραγματεύσεις οικονομολόγους και είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε την κυβέρνηση, άλλωστε πολλές από τις προτάσεις που ανακαλύπτουν τώρα μέσα στον πανικό τους είναι δικές μας. Εμείς δεν φοβόμαστε το πολιτικό κόστος, δεν έχουμε συνιστώσες να ουρλιάζουν στα αυτιά μας, Είμαστε εδώ λοιπόν, να μοιραστούμε και το κόστος«,

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Θα στηρίξω κυβέρνηση Τσίπρα αν επιλεγούν κεντρώοι υπουργοί"

Αξιολόγηση στο Δημόσιο με τη συνεργασία ΟΟΣΑ, Γάλλων και Σουηδών

Μία ημέρα μετά την ομιλία του στο συνέδριο του «Economist», ο κ. Άλβαρο Περέιρα πέρασε την είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης φέρνοντας «ιδέες» του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για αλλαγές στην ελληνική δημόσια διοίκηση.

Το πρωί της Παρασκευής τον υποδέχθηκε στο κτίριο της Βασ. Σοφίας ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Είχαν συναντηθεί και στην εκδήλωση του «Economist» και το ραντεβού τους ήρθε να επικυρώσει τη συνέχεια της χειραψίας που είχε δώσει προ καιρού ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ κ. Άνχελ Γκουρία, με τη δέσμευση για συνεργασία ώστε οι αναδιαρθρώσεις στον δημόσιο τομέα από τη συγκυβέρνηση να είναι στην αναπτυξιακή γραμμή των δανειστών.

Αν, λεκτικά τουλάχιστον, η «εργαλειοθήκη» των μνημονιακών δεσμεύσεων μπήκε στην άκρη, ο ΟΟΣΑ και οι προτάσεις του είναι πάντα εδώ με άλλο... μείγμα πολιτικής, όπως συνηθίζουν πλέον να λένε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Περέιρα, διευθυντής Μελετών Χωρών του Τμήματος Οικονομικών του ΟΟΣΑ, εκλήθη από τον κ. Κατρούγκαλο να συνεισφέρει με τεχνική βοήθεια στον τρόπο επιλογής στελεχών στη δημόσια διοίκηση και αξιολόγησης του προσωπικού.

Ήδη μελετάται το ζήτημα της επιλογής προϊσταμένων, με εξέταση και μοντέλων από τη διεθνή εμπειρία, που περιλαμβάνουν τυπικά προσόντα και συνέντευξη κατά την επιλογή. Έχει γίνει συνάντηση στην Αθήνα μεταξύ του κ. Κατρούγκαλου και γάλλων εμπειρογνωμόνων της δημόσιας διοίκησης, φτάνουν σε λίγο σουηδοί ειδικοί ενώ στο «παιχνίδι» της συνεργασίας για αλλαγές στο Δημόσιο μπήκε ήδη και ο ΟΟΣΑ μέσω του κ. Περέιρα.

Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και η αξιοποίηση του προσωπικού στο Δημόσιο αποτελεί κομβικό σημείο και κατά τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, τους Θεσμούς, την ΕΕ. Και αν η κυβέρνηση μιλά για αλλαγές με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, παραμένει ως κύρια στόχευση ένα Δημόσιο που να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα -μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας- και να ενισχύει ελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.

Επαναπροσεγγίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τον επιτελικό ρόλο των υπουργείων και την αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού με αναδιοργάνωση στη βάση περιγραμμάτων θέσεων και στόχων. Όσο για το σύστημα αξιολόγησης προσωπικού η πολιτική ηγεσία φιλοδοξεί να βρει αποτελεσματικές μεθόδους ώστε να ελέγχεται η ακρίβειά του, επιμένοντας ότι θα είναι επιβραβευτικό και όχι τιμωρητικό για τον υπάλληλο ενώ δεν θα συνδέεται με απολύσεις.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στη συνάντηση Κατρούγκαλου - Περέιρα συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης, καθώς η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ αγγίζει και ζητήματα πολιτιστικής ανάπτυξης.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Αξιολόγηση στο Δημόσιο με τη συνεργασία ΟΟΣΑ, Γάλλων και Σουηδών"

Η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει το ΔΝΤ, είχε πει ο Τσίπρας στη Λαγκάρντ

Επιστολή του Αλέξη Τσιπρα προς την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία ο πρωθυπουργός διαμήνυε πως η χώρα μας δεν μπορεί να αποπληρώσει τη δόση της 12 Μαΐου – ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ – εάν δεν αρθούν οι περιορισμοί της ΕΚΤ, αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Την ύπαρξη της επιστολής φέρεται να αποκάλυψε η ίδια η κ. Λαγκάρντ την Πέμπτη, κατά την ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου σχετικά με την Ελλάδα από τον Πόουλ Τόμσεν.

Η δόση τελικά καταβλήθηκε εγκαίρως χάρη στη χρήση αποθεματικών SDR (το ειδικό «αντι-νόμισμα» που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ) που είχε η χώρα μας. Η επόμενη δόση προς το Ταμείο, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου. Συνολικά τον Ιούνιο η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει πάνω από 1 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Στην εν λόγω συνεδρίαση του ΔΝΤ κυριάρχησαν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή της Κυριακής», ο κίνδυνος μη αποπληρωμής των δόσεων από την Ελλάδα με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία. καθώς και οι λόγοι για τους οποίους δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μη πληρωμής, που ήγειρε η επιστολή Τσίπρα, συμφωνήθηκαν τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Πρώτο ζητούμενο θα είναι να γίνουν κατανοητές οι προθέσεις της Αθήνας.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να μελετηθούν οι νομικές συνέπειες μιας χρεοκοπίας αλλά και η μετακύλιση του κινδύνου πτώχευσης, με δεδομένο ότι ο μηχανισμός ESM μπορεί να απαιτήσει επιστροφή δανείων που έχει δώσει στην Ελλάδα αν το ΔΝΤ καταγγείλει μη πληρωμή (συνήθως η καταγγελία γίνεται μετά από μια περίοδο χάριτος ενός μηνός).

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ΚτΚ, αναφέρθηκε πως δεν είναι γνωστό το πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ, η οποία παρέχει έκτακτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει το ΔΝΤ, είχε πει ο Τσίπρας στη Λαγκάρντ "

Σαμαράς: Συνεννόηση με την κυβέρνηση αν εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια «συνεννόηση» με την κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ «να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες του», εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής». Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως αν η κυβέρνηση θελήσει βοήθεια, η ΝΔ είναι έτοιμη να τη δώσει, αλλά ξεκαθαρίζει: «Λευκή επιταγή για να διαλύσουν τον τόπο δεν πρόκειται να πάρουν από εμάς».

Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται έτοιμος να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες υπό δύο όμως προϋποθέσεις: Πρώτον να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση τα αδιέξοδα στα οποία έχει αυτοεγκλωβιστεί και δεύτερον να σταματήσουν, όπως τονίζει, τα τερατώδη ψέματα που λένε στον κόσμο.

«Για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε μαζί τους, όπως οφείλουν τα κόμματα σε περιόδους κρίσης, πρέπει να κόψουν τα ψέματα και να συμφωνήσουμε όλοι αν θέλουμε την Ευρώπη. Για να πιάσουν τόπο οι όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο κλίμα και αποδοχή από όλους» τονίζει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος πάντως επισημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να περιμένει στήριξη όταν για παράδειγμα επαναφέρει το άσυλο της «παρανομίας» στα πανεπιστήμια ή «αφήνει ελεύθερους τους λαθρομετανάστες και διευκολύνει την απελευθέρωση τρομοκρατών».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ εκφράζει την εκτίμηση: «Αυτό που οι ίδιοι κατά βάθος θέλουν, οδηγεί σε ρήξη με τους δανειστές» και εμφανίζεται βέβαιος πως η κυβέρνηση «θα αναγκαστεί να πάρει πολύ οδυνηρά μέτρα και στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να στηρίξει η ΝΔ τη συμφωνία όταν αυτή έρθει στη Βουλή ο κ. Σαμαράς τονίζει πως η ΝΔ θέλει «μία συμφωνία που θα κρατά ζωντανή την ανάκαμψη» που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πετύχει.

«Όλοι θέλουμε συμφωνία. Όλοι θέλουμε να αποφευχθεί η ρήξη με τους εταίρους μας. Αλλά κανείς δεν θέλει να επιβληθούν στον λαό φόροι για να χρηματοδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το κομματικό κράτος που δημιουργεί. Κόστος για να παραμείνουμε στο ευρώ είναι ένα πράγμα. Κόστος για να φτιάξει το μεγάλο κομματικό του κράτος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετικό πράγμα» ξεκαθαρίζει ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκφράζει την εκτίμηση πως η Ελλάδα μπορεί να βγει από τα μνημόνια και την κρίση με αλλαγή πολιτικής και τονίζει πως «αν εξακολουθεί η κυβέρνηση να ανατρέπει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και να βάζει φόρους για να εξυπηρετήσει το κομματικό κράτος, τότε το πράγμα θα χειροτερεύει και ο χρόνος που θα χρειαστεί μετά για να διορθωθεί η ζημιά θα γίνεται όλο και μεγαλύτερος».

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε την ανάγκη η ΝΔ να είναι συμπαγής και έτοιμη, μακριά από προσωπικές στρατηγικές, ενώ απάντησε σε όσους κάνουν λόγο για πολιτικό φλερτ μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κώστα Καραμανλή λέγοντας: «Πιστεύω ότι ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής καταλαβαίνει πως όσοι τα ισχυρίζονται αυτά δεν του κάνουν καλό και εξυπηρετούν τους δικούς τους και μόνο σκοπούς».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Συνεννόηση με την κυβέρνηση αν εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες"

ΕΚΤ: «Η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να συνεχιστεί»

Η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να παίξει με διαφορετικούς κανόνες απ' ό,τι οι άλλες χώρες στην ευρωζώνη και η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να συνεχιστεί, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιβ Μερς.

«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο», δήλωσε ο ίδιος στο ραδιόφωνο του Λουξεμβούργου, όπως μετέδωσε το Blomberg και πρόσθεσε:

«Υπήρξε μια συμφωνία μεταξύ της Ευρώπης και της Ελλάδας να ακολουθηθεί ένα πρόγραμμα. Αυτό δεν συμβαίνει από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, διότι η νέα κυβέρνηση είπε πως δεν θέλει να έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα. Ούτε όμως μπορούν να απαιτούν χρήματα που ήταν συνδεδεμένα με το πρόγραμμα».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΤ: «Η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να συνεχιστεί»"

Bloomberg: Απίθανη η συμφωνία Ελλάδας - δανειστών

Απίθανη κρίνει μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους-δανειστές το πρακτορείο Bloomberg, σε σημερινό του δημοσίευμα.

Όπως τονίζει, «οι περισσότερες από 110 ημέρες συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της δεν στάθηκαν ικανές για να υπάρξει μια συμφωνία που θα ξεκλειδώσει περαιτέρω χρήματα από το πακέτο διάσωσης της χώρας».

Αναλυτές της JPMorgan Chase που μιλούν στο πρακτορείο, τονίζουν πως η πίεση που δέχεται η ελληνική πλευρά, ώστε να καταλήξει σε συμφωνία, αυξάνεται. «Οι πιέσεις στην ρευστότητα της κυβέρνησης, οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα και το πολιτικό χρονοδιάγραμμα- όλα αυτά συγκλίνουν στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Σε αυτό το σημείο κάποιου είδους συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι ο χρόνος τελειώνει», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Νομίζω ότι μια τρίτη συμφωνία είναι απλά απαραίτητη, και δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί» δηλώνει από την πλευρά του ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Germany. «Θα είναι ή ένα τρίτο πακέτο διάσωσης ή ένα Grexit», λέει, και προσθέτει: «δεν πιστεύω ότι υπάρχει μέση λύση».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου που δεν θέλησε να κατονομαστεί, οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, θα συνεχιστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς και την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρει το Bloomberg.

Παράλληλα, επικαλούμενο δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου που δεν θέλησε να κατονομαστεί, επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο του Eurogroup στις 21 Μαΐου στη Ρίγα της Λετονίας, θα αναφερθεί στην αντιπαράθεση που έχει προκύψει στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Απίθανη η συμφωνία Ελλάδας - δανειστών"

Βαρουφάκης: Απαιτούμε ισονομία για τον ΦΠΑ σε ευρωπαϊκή κλίμακα

Η κυβέρνηση απαιτεί ισονομία για τον ΦΠΑ σε ευρωπαϊκή κλίμακα σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος σε νέες δηλώσεις του τόνισε πως οι δανειστές απαιτούν πράγματα που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν αποδέχονται στις χώρες τους.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά Fm, μετά τα όσα ανέφερε την Πέμπτη στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι πιστωτές επιμένουν σε εναρμονισμένους συντελεστές για τα νησιά του Αιγαίου και όχι για νησιωτικά συμπλέγματα άλλων κρατών μελών, ωστόσο, όπως τόνισε, «η κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα απαιτεί ισονομία σε ευρωπαϊκή κλίμακα».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε, όμως, και στο ζήτημα της αποπληρωμής των χρεών των 27 δισ. Ευρώ που έχει η Ελλάδα στην ΕΚΤ, λέγοντας πως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το υπουργείο Οικονομικών θα δανειστεί «με κάποιο τρόπο» 6,7 δισ. από τους εταίρους για να αποπληρώσει τα ομόλογα από το πρόγραμμα SMP που είχε δημιουργήσει ο κύριος Τρισέ το 2010-2011 και τα οποία κρατάει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, το υπόλοιπο ποσό που ανέρχεται στα 27 δισ. ευρώ θα πρέπει να αποπληρωθεί στο απώτερο μέλλον με την έκδοση ενός ομολόγου μακράς διαρκείας με την εγγύηση του ESM και στη συνέχεια το ομόλογο αυτό θα μεταφερθεί στην ΕΚΤ η οποία θα διαγράψει αυτομάτως τα προηγούμενα χρέη της χώρας.

Σημειώνεται, επίσης, πως ο κ. Βαρουφάκης ενδέχεται να προτείνει την Έλενα Παναρίτη για την ανάληψη της θέσης της εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Απαιτούμε ισονομία για τον ΦΠΑ σε ευρωπαϊκή κλίμακα"

ΔΝΤ: Προειδοποιεί για χρεοκοπία της Ελλάδας τον Ιούνιο

Το ενδεχόμενο να μην πληρώσει ελληνική κυβέρνηση τη δόση στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο που συνέταξε ο αντιπρόσωπος της Ιταλίας στο Ταμείο για την Ελλάδα μετά την ενημέρωση από τον Πολ Τόμσεν στο ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως αποκαλύπτει το Channel 4 αλλά και το ThePressProject, στο σημείωμα του ΔΝΤ, με ημερομηνία 14 Μαΐου τονίζεται «δεν υπάρχει πιθανότητα το ελληνικό κράτος να πληρώσει τη δόση αν δεν επέλθει κάποια συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους» μέσα στον Ιούνιο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δημοσιογράφος του Channel 4, Πoλ Μέισον, η δόση του 1,5 δισ. ευρώ είναι η πρώτη ευάλωτη πληρωμή και τονίζει πως οι Ελληνες διαπραγματευτές ξεκαθάρισαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι η συγκεκριμένη δόση του Ιουνίου, με την καταβολή της να ξεκινά στις 5 Ιουνίου, δεν μπορεί να αποπληρωθεί χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας, στο έγγραφο επιβεβαιώνεται η «πρόσφατη πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις που αφορά στον ΦΠΑ και στο νέο φορολογικό σύστημα αλλά όπως υπογραμμίσει το ΔΝΤ, το σφιχτό χρονοδιάγραμμα και η αυξανόμενη ένταξη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων θα κάνουν πολύ κρίσιμη την επόμενη συνάντηση κορυφής στη Ρίγα, η οποία φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την περίπτωση κάλυψης της δόσης προς το Ταμείο.

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων, όπως στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, στα εργασιακά και στην επαναπρόσληψη 4.000 δημόσιων υπαλλήλων και σημειώνεται ότι αυτά αποτελούν εμπόδιο για την τελική συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.

Ακόμη, το απόρρητο έγγραφο που συνέταξε ο εκπρόσωπος ο Κάρλο Κοταρέλι, εκπρόσωπος της Ιταλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές στην εκτίμηση μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων καθώς η ΕΕ φαίνεται να αναζητεί μια συμφωνία που θα της δώσει την δυνατότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά το ΔΝΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαιτίας του καταστατικού του που δεν του επιτρέπει πολιτικές «quick and dirty».

Στο έγγραφο καταγράφονται επίσης και τα σημεία σύγκλισης όπως η συμφωνία για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3% στα επόμενα δύο χρόνια αλλά και πάλι σε άλλο σημείο γίνεται σαφές ότι «καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει μέχρι να υπάρξει πλήρης συμφωνία» και καταλήγει λέγοντας ότι «πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες και να μην επισκιαστεί η εντολή του Ταμείου».

Μάλιστα, στο εγγράφο υπογραμμίζεται ότι παρόλο που το προσωπικό του ΔΝΤ τόνισε ότι δεν πιέζουν τους Ευρωπαίους εταίρους για ανακούφιση του χρέους την ίδια ώρα, σημείωσε ότι τα νούμερα πρέπει να ταιριάξουν και κυρίως τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ μεταρρυθμίσεων και βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με τον Πολ Μέισον αυτό σημαίνει ότι όση περισσότερη λιτότητα απαιτούν οι Ευρωπαίοι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. 


Δείτε το έγγραφο:


Τι απαντά εκπρόσωπος του ΔΝΤ
Σύμφωνα με το mignatiou.com, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο της Ιταλικής Εδρας στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, το οποίο αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία. Η εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχει τίποτα να προσφέρει» για το θέμα αυτό.

Αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι το έγγραφο δεν ανήκει στο ΔΝΤ και ότι περιγράφει τη συζήτηση της Τετάρτης κατά την οποία έκανε ενημέρωση ο Πολ Τόμσεν και απάντησε σε ερωτήσεις μελών του Δ.Σ., κυρίως αναδυομένων χωρών. Η συζήτηση αυτή καταγράφηκε από τον αντιπρόσωπο της Ιταλίας Κάρλο Κοταρέλι και εστάλη ως ενημέρωση της Ρώμης. Με απλά λόγια, το έγγραφο έχει ημερομηνία 14 Μαΐου και αποτελεί τις σκέψεις της Ιταλικής Εδρας, η οποία με βάση την ενημέρωση του κ. Πολ Τόμσεν εκτιμά ότι χωρίς συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καταβάλει τα χρήματα που χρωστά στις 5 Ιουνίου.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Προειδοποιεί για χρεοκοπία της Ελλάδας τον Ιούνιο"

Βενιζέλος: Η Ελλάδα παραπαίει χωρίς στρατηγικό πλαίσιο

Η Ελλάδα παραπαίει χωρίς στρατηγικό σχέδιο, δηλώσνει στην εφημερίδα «Παραπολιτκά» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ χαρακτηρίζει «τερατογένεση» τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, «στους τέσσερις σχεδόν μήνες που πέρασαν από τις εκλογές έως σήμερα έχουν συντελεστεί σημαντικές ανατροπές στα οικονομικά μεγέθη και τις προοπτικές της χώρας.

Η Ελλάδα φαίνεται να παραπαίει χωρίς στρατηγικό πλαίσιο. Η κυβέρνηση στέλνει συνεχώς αντιφατικά μηνύματα. Μέσα στην ίδια ημέρα το κλίμα μεταβάλλεται μεταξύ ρήξης και «έντιμου συμβιβασμού».

Στο μεταξύ η ρευστότητα στέγνωσε. Η στάση εσωτερικών πληρωμών επιβλήθηκε πλήρως. Το πρωτογενές πλεόνασμα μετατράπηκε δυστυχώς ξανά σε έλλειμμα. Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης έγινε ξανά ύφεση. Ο χρόνος τελειώνει.

Το σημαντικότερο όμως που έχει συμβεί την περίοδο αυτή, είναι η απόλυτη διάψευση του περιβόητου ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιο ηθικό πλεονέκτημα έχει η τερατογένεση της ετερόκλητης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ που υπονομεύει την δημόσια αισθητική με κοινές εθνικολαϊκίστικες πρακτικές;

Ποιο ηθικό πλεονέκτημα έχει μια κυβέρνηση που είπε ωμά προεκλογικά ψέματα και τώρα έχει ακινητοποιηθεί λόγω της πρόσκρουσής της με την αλήθεια, αλλά δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της;

Ποιο ηθικό πλεονέκτημα έχει μια κυβέρνηση που επιδίδεται σε συστηματικούς αναξιοκρατικούς διορισμούς στο κράτος πολιτευτών, κομματικών στελεχών, συζύγων, συγγενών και φίλων;

Ποιο ηθικό πλεονέκτημα έχει μια κυβέρνηση με υπουργούς που ασκούν αρμοδιότητες σε τομείς στους οποίους έχουν ενεργά προσωπικά επαγγελματικά συμφέροντα και άρα ασυμβίβαστο;

Ποιο ηθικό πλεονέκτημα έχει μια κυβέρνηση που αντί να αναλάβει θεσμικές πρωτοβουλίες στέλνει εκβιαστικά μηνύματα στο χώρο των ΜΜΕ;

Ποιο ηθικό πλεονέκτημα έχει μια κυβέρνηση που ενθαρρύνει τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό και σπεύδει να προσφέρει θέσεις εξουσίας σε όσα ευνοημένα στελέχη και παρατρεχάμενους προηγούμενων κυβερνήσεων, δηλώνουν πρόθυμοι να γλείψουν τους νέους ισχυρούς της ημέρας;»

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος: Η Ελλάδα παραπαίει χωρίς στρατηγικό πλαίσιο"

ΠΑΣΟΚ: Μετά το αποθεματικό του ΑΚΑΓΕ η Κυβέρνηση «βάζει χέρι» και στα ομόλογα των Ταμείων

«Η καταστροφική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, δυστυχώς δεν έχει τελειωμό. Μετά την αφαίρεση πόρων από τον ΑΚΑΓΕ, υποχρεώνει τα Ταμεία να ρευστοποιήσουν ομόλογα πριν τη λήξη τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την πρόταση να "σπάσουν" τα ομόλογα του ΕΤΕΑ.

«Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες, στην περιουσία των ταμείων, αφού η ρευστοποίηση σήμερα γίνεται στο 75% της αξίας των ομολόγων. Η αρχή γίνεται από το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο των Μισθωτών (ΕΤΕΑ) το οποίο για να εξασφαλίσει 100 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων του Ιουνίου και μόνο, θα διαγράψει 130 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό του στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Εάν λοιπόν κατάφεραν μέσα σε 100 ημέρες, το έλλειμμα του ΕΤΕΑ από τα 25 εκατ. το μήνα να φθάσει τα 100 εκατ., αυτό σημαίνει ότι σε λίγους μήνες που θα εξαντληθούν τα ομόλογα, ακολουθώντας την ίδια πολιτική οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν κατά 35%.

Και μη βιαστούν να πουν τα επίμονα και ωμά ψέμματά τους για το PSI του 2012. Τότε το ποσοστό κατά το οποίο κουρεύτηκαν τα ομόλογα που κατείχαν τα Ταμεία μεταφέρθηκε στο κράτος που χρηματοδοτεί και στηρίζει τα Ταμεία. Δεν πήγε στην αγορά κοψοχρονιά όπως τώρα. Τότε τα Ταμεία εισέπραξαν αμέσως 4,5 δις ευρώ σε ρευστό και αν ενεργούσαν όλα σύμφωνα με τις υποδείξεις της τότε κυβέρνησης - όπως έκανε το ΙΚΑ - θα αποκαθιστούσαν τα ομόλογα τους στο 100% και θα αποκτούσαν και παραπάνω ομόλογα . Τότε μεταφέρθηκαν από τα Ταμεία στο κράτος, που τα συγχρηματοδοτεί, 14 δις για λογιστικούς λόγους, αλλά η ετήσια επιχορήγηση του κράτους στα Ταμεία ξεπέρασε τα 17 δις. Μόνο τη δεκαετία 2001-2010 οι επιχορηγήσεις του κράτους στα Ταμεία ξεπερνούν τα 210 δις. Τότε το κράτος απαλλάχθηκε από χρέους που σε καθαρή παρούσα αξία φτάνει τα 170 δις ,το 85 % περίπου του σημερινού ΑΕΠ .

Οι σημερινές πρακτικές είναι αποτέλεσμα των μεγάλων αδιεξόδων στα οποία έχει οδηγήσει η Κυβέρνηση με την πολιτική της που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την προοπτική των ασφαλιστικών ταμείων και των συντάξεων.

Παράλληλα αποδεικνύεται κάθε ημέρα ,όλο και περισσότερο, πόσο ανερμάτιστες και απατηλές είναι οι εξαγγελίες κυβερνητικών στελεχών, με τις οποίες συνεχίζουν να μοιράζουν υποσχέσεις, όταν έχουν- δυστυχώς - φέρει τη χώρα ένα βήμα πριν την καταστροφή».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: Μετά το αποθεματικό του ΑΚΑΓΕ η Κυβέρνηση «βάζει χέρι» και στα ομόλογα των Ταμείων"

Ποτάμι: «O 'γυάλινος πύργος' του Πρωθυπουργού»

«Ο κ.Τσίπρας έφτασε γρήγορα εκεί που άφησαν το μεταπολιτευτικό παραμύθι όλοι οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί: "εμείς όλα τα κάνουμε καλά αλλά παραλάβαμε καμένη γη, άρα οι άλλοι φταίνε". Αυτός είναι ο "γυάλινος πύργος" Μεγάρου Μαξίμου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

«Έξω από αυτόν η κακόφωνη χορωδία των συνιστωσών μιλάει για Κούγκια, δημοψηφίσματα και υπερήφανες χρεοκοπίες αδιαφορώντας για όλα αυτά που συμβαίνουν στην οικονομία και την κοινωνία. Για τη διαπραγμάτευση- ύστερα από τρεισήμισι μήνες- ο Πρωθυπουργός επιμένει να συντηρεί το κλίμα αβεβαιότητας απαριθμώντας απλώς τα γνωστά σημεία τριβής δίχως να εξηγεί στον ελληνικό λαό ποιες είναι οι δικές του προτάσεις και τελικά την προοπτική που δίνει στον τόπο. Στα "επιτεύγματα" πάντως παρέλειψε να συμπεριλάβει την ισοπέδωση Μπαλτά στην Παιδεία, τους διορισμούς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ σε όλες τις θέσεις- κλειδιά στο δημόσιο, τη διάλυση του Λιμενικού και της μεταναστευτικής πολιτικής, την αναίτια σύγκρουση με την Αμερική, το μπλοκάρισμα των επενδύσεων και βέβαια το στέγνωμα της οικονομίας από ρευστό και τον καλπασμό της ανεργίας.

Οι πολίτες περίμεναν από τον Πρωθυπουργό λίγες έστω καθαρές κουβέντες και όχι τα γνωστά πολιτικάντικα κλισέ που του ετοιμάζουν τα γραφεία επικοινωνίας. Αλλά για άλλη μια φορά οι ελπίδες διαψεύδονται».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: «O 'γυάλινος πύργος' του Πρωθυπουργού»"

Με συμβόλαιο έχει δέσει ο Τσίπρας τους ΣΥΡΙΖΑίους βουλευτές

Ενα ιδιότυπο, παράτυπο ως προς τη συνταγματική του νομιμότητα, «συμβόλαιο» άνευ όρων υπακοής έχει φροντίσει να συνάψει με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η ηγεσία του κόμματος και εν τέλει ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας. Κάθε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθένας από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί, «πολιτικά και ηθικά» κατά την ακριβή διατύπωση του σχετικού εγγράφου, ότι συμμορφώνεται με μια σειρά θεμελιωδών απαιτήσεων που προβάλλει το κόμμα, κατά βάσιν όμως με μία, η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποδειχθεί κρίσιμη -και μάλλον όχι σε κάποιο απόμακρο μέλλον: «Ολοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους/στις ίδιους/ες». Η συμφωνία αυτή επί της ουσίας ορίζει ότι τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν, είτε να συμμορφώνονται με την κυρίαρχη γραμμή που δίνεται άνωθεν, είτε να παραιτούνται αυτομάτως από την βουλευτική τους ιδιότητα, προφανώς σε περίπτωση σοβαρής διαφωνίας, ρήξης κ.ο.κ. Κατ' αυτόν τον τρόπο το ενδεχόμενο της ανεξαρτητοποίησης ή της προσχώρησης σε άλλο κομματικό σχηματισμό, απλώς αποκλείεται εκ προοιμίου -ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται να έχει συνομολογηθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Το συγκεκριμένο «συμβόλαιο» (όχι με το λαό όπως εκείνα που τακτικά υπέγραφε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά με κάποιους από τους εκλεκτούς εκπροσώπους του) ήδη από την περίοδο των τριών περίπου εβδομάδων που προηγήθηκαν των τελευταίων εκλογών, φέρει τις υπογραφές όλων των ενδιαφερομένων, υποψηφίων και νυν βουλευτών, καθώς και τον τίτλο «Κώδικας Δεοντολογίας». Η θέσπισή του, δε, κυρώνεται από σχετικό άρθρο στο Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα την παράγραφο III των Μεταβατικών Διατάξεων.
Στην περίπτωση που υπάρξουν βουλευτές που δεν είναι πρόθυμοι να υπερψηφίσουν πχ κάποιο οικονομικής φύσης νομοσχέδιο, θεωρώντας ότι οι όροι μιας νέας συμφωνίας με τους δανειστές της Ελλάδας παραβιάζουν κατάφωρα τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, συμπλέουν με μια «μνημονιακή» λογική, αντιβαίνουν στις προεκλογικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις κ.λπ, ο πρόεδρος του κόμματος θα τους ανακαλέσει στην πολιτική και ηθική τάξη, όπως αυτή εννοείται από τον «Κώδικα Δεοντολογίας», υπενθυμίζοντάς τους τι ακριβώς έχουν υπογράψει τον προηγούμενο Ιανουάριο. Εύλογα από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας θα τονίσει τους πιο σημαντικούς από τους όρους του «συμβολαίου», το οποίο απερίφραστα ορίζει ότι: «Η παραίτηση όλων των βουλευτών είναι στη διάθεση του κόμματος. Το κόμμα μπορεί να ζητήσει την παραίτηση βουλευτή, με απόφαση των κεντρικών καθοδηγητικών του οργάνων (Κεντρική Επιτροπή, Διαρκές/Εκτακτο/Τακτικό Συνέδριο), στις εξής περιπτώσεις: i) Οταν αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος. ii) Οταν αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως περιγράφονται στο άρθρο 3, παρ. 3 του Κανονισμού της Κ.Ο».
Η ορολογία περί κώδικα δεοντολογίας δεν είναι τυχαία και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ και αποτροπής διαρροών από την πλειοψηφική του δύναμη στο κοινοβούλιο, επιζήμιων εσωτερικών συγκρούσεων, διαφοροποιήσεων κ.λπ. Από τον περασμένο Αύγουστο, με την εισήγηση ενός αυστηρού «Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», η ηγεσία του κόμματος έδειξε ότι είναι διατεθειμένη να θωρακιστεί απέναντι στους κινδύνους που υπονόμευσαν κατά το παρελθόν την ισχύ πολιτικά κυρίαρχων παρατάξεων, ακριβώς τη στιγμή κατά την οποίαν έπρεπε να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις. Το πιο πρόσφατο και διδακτικό -προς αποφυγήν σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ- παράδειγμα αυτού του είδους, είναι το ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου. Ο ΓΑΠ είχε αρνηθεί -και μάλιστα επανειλημμένα σύμφωνα με ορισμένες εκ των έσω μαρτυρίες- να δεσμεύσει τους βουλευτές του με κάποιου είδους σύμφωνο, επικαλούμενος ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στο Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να κινηθεί στο όριο του πνεύματος του Συντάγματος ή και πέρα από αυτό, αποπειρώμενος να «δέσει» στο κατάρτι του κυβερνητικού σκάφους τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προκαταβολικά και εν όψει των μεγάλων διλημμάτων που, νομοτελειακά, πρόκειται να αντιμετωπίσουν. Και μάλιστα, ήταν ακριβώς κάποια στελέχη που αποσκίρτησαν από το ΠΑΣΟΚ και εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία εισηγήθηκαν στον κ. Τσίπρα να προχωρήσει στην προεκλογική δέσμευση των μελλόντων βουλευτών του.

Ενάντια στο Σύνταγμα

Οπως έχουν επισημάνει στελέχη άλλων κομμάτων καταγγέλοντας τον «Κώδικα Δεοντολογίας» που έχουν αποδεχτεί δια της υπογραφής τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν αφήνει κανένα περιθώριο νομιμοποίησης ιδιωτικών συμφωνητικών εντός των κοινοβουλευτικων παρατάξεων. Στο Κεφάλαιο 3, Αρθρο 60 του καταστατικού χάρτη της Ελληνικής Δημοκρατίας ορίζονται τα εξής: «1. Οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση. 2. Η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι δικαίωμα του βουλευτή, συντελείται μόλις ο βουλευτής υποβάλει γραπτή δήλωση στον Πρόεδρο της Βουλής και δεν ανακαλείται».
Είναι προφανές ότι, εφόσον το Σύνταγμα δεν προβλέπει ότι η συνείδηση του βουλευτή, προ της ψήφου, θα πρέπει να λάβει την άδεια οποιουδήποτε οργάνου του κόμματός του, ενώ επιπλέον δεν είναι νομικά υποχρεωμένος να παραιτηθεί κατ' εντολήν της ηγεσίας, ούτε φυσικά να παραδώσει την έδρα του σε κάποιον πιο πειθήνιο από τον ίδιον, τα ζητήματα που τίθενται εξαιτίας του «Κώδικα Δεοντολογίας» είναι ιδιαίτερα σοβαρά -και είναι πολιτικά και ηθικά, ακριβώς όπως διατυπώνεται στο κείμενό του. Διότι, εάν ένας βουλευτής που, υποτεθείσθω, διαφωνεί με τα προωθούμενα νομοσχέδια τελικώς πειθαναγκαστεί να τα ψηφίσει, αυτό κατ' ανάγκην θα γίνει διότι θα έχει τεθεί ως προτεραιότητα η τήρηση ενός συμφωνητικού, το οποίο όμως είναι αντισυνταγματικό. Φυσικά, το ιδεολογικό περιτύλιγμα θα είναι η επίκληση του ύψιστου εθνικού συμφέροντος και της στήριξης της εκλεγμένης από τον ελληνικό λαό κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει πάση θυσία να διατηρήσει την πλειοψηφία της, να αποφύγει τη διάσπαση κ.λπ. Στην πράξη όμως η εκάστοτε διαφωνία, κατά πάσα βεβαιότητα, θα έχει να κάνει με την φύση των υπό ψήφιση μέτρων, τα οποία δεν μπορεί παρά να είναι αντιλαϊκά -ειδάλλως γιατί να φτάσει στο χείλος της ρήξης με το ίδιο του το κόμμα ένας εχέφρων και ορθολογικά σκεπτόμενος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ;
Στο υποθετικό, αλλά διόλου απίθανο αυτό σενάριο, όταν βρεθούν στ' αλήθεια ενώπιον κρίσιμων για το μέλλον της πατρίδας διλημμάτων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται ήδη αποφασισμένοι να μην δώσουν την παραμικρή σημασία στον «Κώδικα Δεοντολογίας» που υπέγραψαν τον Ιανουάριο. Αυτό είναι το κοινό μυστικό, κάτι που γνωρίζει, πρώτη από όλους, η ηγεσία του κόμματος. Η συνομολόγηση σε μια κενή νοήματος, οιωνεί, ή έστω και μόνο κατ' όνομα δέσμευση, βαραίνει ηθικά τόσο το κόμμα όσο και καθένα από τα στελέχη του, ενώ ως πρακτική επιβεβαιώνει τη λογική ότι το πολιτικώς ζητούμενο δεν είναι απαραιτήτως και δίκαιο ή ηθικώς ορθό. Η διάσταση αυτή του ζητήματος καυτηριάστηκε από τους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι χαρακτήρισαν αμέσως τον «Κώδικα Δεοντολογίας» σαν απόδειξη του αντιδημοκρατικού, ολοκληρωτικού και γραφειοκρατικού χαρακτήρα του κόμματος, εφόσον αντίστοιχες απαιτήσεις από τους βουλευτές τους θα είχαν μόνο παρατάξεις όπως το ΚΚΕ ή η Χρυσή Αυγή -με κάθε σεβασμό στην πολιτική άβυσσο που τις χωρίζει. Ωστόσο, οι φωνές διαμαρτυρίας από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εστίασαν σε διαφορετικές πτυχές. Η «Κίνηση Ενεργοί Πολίτες» του Μανόλη Γλέζου, για παράδειγμα, εξέφρασε την άποψη ότι «με τον 'Κώδικα Δεοντολογίας' ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ένα καίριο κτύπημα στην ιδέα της συνεργασίας της Αριστεράς. Γιατί ταυτίζει την συνεργασία με την υποταγή στην ηγεμονική δύναμη -δηλαδή τον ίδιο». Οταν όμως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κληθούν να εγκρίνουν τους ενδεχομένως επαχθείς όρους μιας νέας δανειακής σύμβασης, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ή να συνεργήσουν στην ανατροπή της, η συνειδησιακή τους κρίση μόνο δευτερευόντως θα αφορά στην Αριστερά και το μέλλον της.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με συμβόλαιο έχει δέσει ο Τσίπρας τους ΣΥΡΙΖΑίους βουλευτές"

Ντομπρόφσκις: Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν θα υπάρξει δόση για την Ελλάδα

Να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις κάλεσε εκ νέου σήμερα την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, κάνοντας λόγο για ένα απαραίτητο στοιχείο, ώστε να δοθεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια στη χώρα.

Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της Ευρωζώνης, ενώ παραδέχθηκε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.

«Χάσαμε πολύ χρόνο. Τώρα οι διαπραγματεύσεις αυξάνουν τη δυναμική τους, όμως πρέπει να επιταχύνουμε. Μόνο όταν η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το επόμενο βήμα του προγράμματος μεταρρύθμισης μπορεί να δοθεί η επόμενη δόση», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Reuters και κάλεσε την Αθήνα να καταρτίσει μια λίστα μεταρρυθμίσεων πλήρη και αξιόπιστη.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε επίσης την Αθήνα να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, σημειώνοντας πως υπήρξαν αποτυχίες σε σημαντικούς τομείς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις υπήρξε πρόοδος σε ορισμένους τομείς όμως η Ελλάδα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εξυγίανση των δημόσιων προϋπολογισμών και σε ότι αφορά τις συντάξεις και την αγορά εργασίας.

Τέλος, είπε πως η ελληνική πλευρά πρέπει πλέον να προτείνει μεταρρυθμίσεις και όχι απλά να απορρίπτει προτάσεις, ενώ προειδοποίησε ξανά ότι δεν έχει μείνει πολύς χρόνος για την Αθήνα, δεδομένης της «σοβαρής» οικονομικής κατάστασης της χώρας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντομπρόφσκις: Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν θα υπάρξει δόση για την Ελλάδα"

Μητσοτάκης: Ζήτημα δεδηλωμένης εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει πάνω από 13 βουλευτές

«Εάν η κυβέρνηση σε αυτήν την ψηφοφορία για τη συμφωνία -εφόσον την κλείσει και τη φέρει στη Βουλή- χάσει παραπάνω από 13 βουλευτές, υπάρχει την επόμενη ημέρα ζήτημα δεδηλωμένης» δήλωσε το Σάββατο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον Σκάι.

Ειδικότερα, στην ερώτηση τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία στην περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει μια συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Αν η συμφωνία περάσει, ενδεχομένως με ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με διαρροές από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τίθεται την επόμενη ημέρα ζήτημα δεδηλωμένης».

«Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να χάνει ενδεχομένως ένα μεγάλο κομμάτι της δύναμής της, να στηρίζεται ενδεχομένως –όλα αυτά είναι υποθετικά σενάρια– στην αντιπολίτευση για να περάσει τη συμφωνία και την επόμενη ημέρα να συνεχίζει αμέριμνη να κυβερνάει ωσάν να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής» πρόσθεσε.

«Εάν η κυβέρνηση σε αυτήν την ψηφοφορία για τη συμφωνία -εφόσον την κλείσει και τη φέρει στη Βουλή- χάσει παραπάνω από 13 βουλευτές υπάρχει την επόμενη ημέρα ζήτημα δεδηλωμένης. Και ναι μεν μπορεί να έχουμε συμφωνία, αλλά η κυβέρνηση σε αυτήν τη μορφή δεν θα μπορεί να συνεχίσει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι αν η κυβέρνηση φέρει προς ψήφιση «μια συμφωνία που να πληροί έστω στοιχειώδεις προϋποθέσεις» η Νέα Δημοκρατία θα τη στηρίξει. Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι η ΝΔ δεν θα στηρίξει μέτρα που «διογκώνουν το κράτος».

«Οποιαδήποτε συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία» επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας πως «είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης πλέον» η ψήφιση μιας συμφωνίας με τους εταίρους.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται προβληματισμένος για τα εσωκομματικά, υποστηρίζοντας πως «η ΝΔ δεν έχει κάνει την αυτοκριτική της στον βαθμό που εγώ θα ήθελα (…)».

«Η ΝΔ πρέπει να αλλάξει συθέμελα για να μπορέσει να συνδεθεί με τα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας που της γύρισαν την πλάτη. Αυτή τη δυναμική δεν βλέπω στον βαθμό που θα ήθελα» αναφέρει.

Τέλος, για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, λέει: «Οι χαώδεις διαφορές του καθενός από εμάς με την κυβέρνηση, κάνουν τις όποιες διαφορές έχουμε ανάμεσα μας να μοιάζουν αμελητέες. Αν το διακύβευμα είναι η παραμονή της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ εύκολα πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε ακόμα και εκλογικά, με κοινή πολιτική ατζέντα που θα έχει ισχυρό εθνικό πρόσημο».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Ζήτημα δεδηλωμένης εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει πάνω από 13 βουλευτές"

Spiegel: Πρωτοφανής η κίνηση Κοτζιά να πάρει τα χρήματα των πρεσβειών

Στις πρώτες ειδήσεις της ιστοσελίδας του φιλοξενεί σήμερα το περιοδικό Der Spiegel την είδηση πως η κυβέρνηση ζητά με έγγραφό της από τις πρεσβείες της να επιστρέψουν άμεσα τα αδιάθετα ποσά που έχουν.

Οπως γράφει το περιοδικό, η Ελλάδα έφτασε να παρακαλάει ακόμα και τις πρεσβείες για χρήματα ενώ χαρακτηρίζει την κίνηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά «πρωτοφανή».

Το περιοδικό αναφέρεται στο δημοσίευμα και το έγγραφο με το οποίο ζητούνται να επιστραφούν οι αδιάθετες δαπάνες και εισπράξεις από προξενικές πράξεις (έκδοση βίζας, πληρεξούσια και άλλα).

Οπως αναφέρει το Spiegel η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει πόσο δραματικά είναι πλέον τα πράγματα στην Ελλάδα κάνοντας παράλληλα αναφορά στις διαπραγματεύσεις που παρά το επιτρακτικό της κατάστασης συνεχίζονται χωρίς αποτέλεσμα.\

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Πρωτοφανής η κίνηση Κοτζιά να πάρει τα χρήματα των πρεσβειών"

Βαρουφάκης: Οι μισθοί και οι συντάξεις είναι ιερά πράγματα

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε περικοπές μισθών και συντάξεων έδωσε ο υπουργός Οικονομικών το Σάββατο κάνοντας λόγο για πράγματα «ιερά».

Μια ημέρα έπειτα από τις έμμεσες προειδοποιήσεις του για ρήξη με τους εταίρος και τις αναφορές στο «Κούγκι» ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως «οι μισθοί και οι συντάξεις είναι ιερά πράγματα», σημειώνοντας ότι για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει πιθανότητα να διακινδυνευτούν για οτιδήποτε άλλο».

Μιλώντας στην κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ -που τον εντόπισε στον δρόμο με τη μηχανή του- και ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους και το αν οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ άφησε αιχμές για τους πιστωτές της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η άλλη πλευρά είναι ήξεις αφήξεις».

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για απόλυτη συλλογικότητα της κυβέρνησης, τονίζοντας πως τα μέτρα που θα συμφωνηθούν, θα περάσουν από την ελληνική βουλή.

«Θα περάσουν τα μέτρα που εμείς θα συμφωνήσουμε. Είναι σίγουρο ότι θα περάσουν, για τον απλούστατο λόγο ότι εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε να περάσουμε μέτρα τα οποία έρχονται σε σύγκρουση με αυτά που πιστεύει το κόμμα για την έξοδο από την κρίση», είπε και πρόσθεσε πως δεν θα ληφθούν μέτρα θα έρθουν σε σύγκρουση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι «τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμη και όλα είναι στη διαπραγμάτευση», τονίζοντας ότι «θα κλείσουν όλα μαζί».

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία σε όλα μαζί», είπε, ενώ σχολιάζοντας πληροφορίες και δημοσιεύματα που θέλουν τις σχέσεις τους με τους Ευρωπαίους ομολόγους του να μην βρίσκονται σε καλό επίπεδο υπογράμμισε ότι οι σχέσεις τους είναι «άψογες».

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά με το γιατί δεν τον θέλουν στην Ευρώπη, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε: «Πάμε μαζί μια βόλτα στο Παρίσι ή στο Βερολίνο ή στις Βρυξέλλες να δεις ποιες είναι οι απόψεις τους; Οι σχέσεις μου με τους Υπουργούς Οικονομικών είναι άψογες. Απολύτως δεδομένο ότι σε προσωπικό και επιστημονικό επίπεδο έχουμε πολύ καλή σχέση».

Σημειώνεται πως λίγη ώρα πριν τις δηλώσεις Βαρουφάκη το Υπουργείο Οικονομικών είχε προχωρήσει στη διάψευση δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Spiegel το οποίο έκανε λόγο για τελεσίγραφο του Βόλφγκανγ Σόιμπλε προς τον Έλληνα ομόλογό του ότι ο χρόνος τελειώνει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Οι μισθοί και οι συντάξεις είναι ιερά πράγματα"

ΣΕΒ: 82 προτάσεις για την οικονομία

Αναλυτικό υπόμνημα με 82 προτάσεις σε 11 τομείς πολιτικής πρόκειται να παραδώσει ο ΣΕΒ μεθαύριο Δευτέρα, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι προτάσεις του ΣΕΒ αφορούν τις απαιτούμενες - κατά τη βιομηχανία - παρεμβάσεις στα εξής πεδία:
Φορολογική δικαιοσύνη, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, μείωση του ενεργειακού κόστους, αδειοδότηση, χωροταξικός σχεδιασμός, δικαιοσύνη, ανταγωνιστικότητα, εποπτεία αγοράς- ανταγωνισμός, καλή νομοθέτηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο ΣΕΒ ζητά, μεταξύ άλλων, επιστροφή του ΦΠΑ εντός 90 ημερών στις συνεπείς επιχειρήσεις, μείωση φόρων και εισφορών, εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς την παραγωγική οικονομία, σύσταση και λειτουργία της Επενδυτικής Τράπεζας και ακόμη:

- Διακοπή της πρακτικής του κράτους να καλύπτει τα ταμειακά ελλείμματα αντλώντας ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα και στερώντας τη ρευστότητα αυτή από την παραγωγική οικονομία.

- Μείωση φόρων και τιμολογίων στην ενέργεια.

- Ριζική αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου και διοχέτευση των πόρων με όρους ανταγωνιστικότητας, αγορών, απόδοσης, καινοτομίας, εξωστρέφειας, τεχνολογίας, κ.τ.λ.

- Στήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, μετεξέλιξη των μεγάλων τελωνείων σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Εξαγωγών.

- Εφαρμογή της νομοθεσίας για απλούστευση αδειοδότησης για τις βιομηχανικές δραστηριότητες και την εφοδιαστική αλυσίδα.

- Ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων.

- Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

- Ενίσχυση των δομών ποιότητας / πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών.

- Δημιουργία ενιαίου συστήματος συντονισμού του ελέγχου για τη λειτουργία των αγορών (παραγωγή, διακίνηση, εμπορία).

- Διατήρηση της μακροβιότητας του ασφαλιστικού συστήματος, παροχή φορολογικών κινήτρων για τις ασφαλιστικές εισφορές εξίσου σε επαγγελματικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες.

Στην πρωινή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης θα διεξαχθεί συζήτηση με θέμα: «Μια στρατηγική ανάπτυξης για την Ευρώπη», στην οποία θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του BDI (Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών) κ. Ulrich Grillo, ο Αντιπρόεδρος του CEOE (Συνομοσπονδία Ισπανικών Επιχειρήσεων) κ. José Vincente González, o Γενικός Διευθυντής της BUSINESSEUROPE, κ. Markus I. Beyrer και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας.

Θα ακολουθήσει ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά ενώ στην απογευματινή εκδήλωση, στην οποία θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, πρόκειται να απευθύνει χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ομιλητές θα είναι ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, η Πρόεδρος της BUSINESSEUROPE κ. Emma Marcegaglia και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΕΒ: 82 προτάσεις για την οικονομία"

Στρατούλης: Σαν τον Οδυσσέα, θα περάσουμε ανάμεσα από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη

Η κυβέρνηση αγωνίζεται για μια επωφελής συμφωνία για τον λαό και την πατρίδα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος σε νέες του δηλώσεις το πρωί του Σαββάτου διεμήνυσε πως δεν μπορούν να συνεχιστούν οι μνημονιακές πολιτικές.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο κ. Στρατούλης είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολύ ζωντανό και δημοκρατικό κόμμα, καθώς «παίρνουμε αποφάσεις και όλοι μαζί προχωρούμε μπροστά», σημειώνοντας ότι μαζί δίνουν τη μάχη για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την χώρα

Στη συνέχεια και ερωτηθείς σχετικά με το αν η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι στο δίλημμα χρεοκοπία η λήψη νέων μέτρων ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στον μύθο του Οδυσσέα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Στρατούλης, ο Οδυσσέας δεν μπήκε στο δίλημμα να τον φάει η Σκύλλα και η Χάρυβδη αλλά προχώρησε με το καράβι του και πέρασε.

«Αν χρειαστεί έτσι, ανάμεσα, θα περάσουμε κι εμείς για να πάμε σε μια συμφωνία που δεν θα είναι επώδυνη», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του Economist, ο κ. Στρατούλης σημείωσε ότι τα πράγματα, αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους μας, «είναι εκεί που είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας» και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατούλης: Σαν τον Οδυσσέα, θα περάσουμε ανάμεσα από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη"

Καραγκιόζης δεν θα επιτρέψω ποτέ στον εαυτό μου να γίνει, λέει ο Κουρουμπλής...

«Καραγκιόζης δεν θα επιτρέψω ποτέ στον εαυτό μου να γίνει» είπε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής στην πρωινή εκπομπή του Mega θέλοντας να πείσει ότι εννοεί όσα λέει για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

«Μέσα στον Ιούνιο το πολύ θα προκηρυχθούν 4.500 θέσεις» ιατρών και νοσηλευτών συνέχισε ο κ. Κουρουμπλής.

«Καταρρέουν τα νοσοκομεία, οι προσλήψεις να γίνουν σύντομα» προέτρεψε τον υπουργό Υγείας η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καραγκιόζης δεν θα επιτρέψω ποτέ στον εαυτό μου να γίνει, λέει ο Κουρουμπλής..."

«Βόμβα» από ΕΤΕΑ: Βάζουν χέρι σε ομόλογα για πληρωμή συντάξεων

Σε «σπάσιμο» ομολόγου προκειμένου να πληρώσει τις επικουρικές συντάξεις και να μην προχωρήσει στη μείωσή τους -όπως προβλέπει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος- οδεύει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης αναζητώντας 100 εκατ. ευρώ προκειμένου στις 29-30 Μαΐου να πληρώσει συντάξεις στους 1,080 εκατομμύριο συνταξιούχους.

Να σημειωθεί ότι, στο ΕΤΕΑ, το μηνιαίο κόστος συντάξεων ανέρχεται σε 196,6 εκατ. ευρώ ενώ καταβάλλει κατά μέσο όρο και αναδρομικά της τάξης των 36 εκατ. ευρώ.

Πλέον, και με τη νέα κυβέρνηση να αρνείται οποιαδήποτε εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ταμείου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, όπως αναφέρει το Euro2day, αφού επισημάνθηκε η «τρύπα» των 100 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων Ιουνίου, κατατέθηκε πρόταση για ρευστοποίηση περιουσίας, πιθανότατα από τα ομόλογα που βρίσκονται τοποθετημένα στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ ΕΛΛ -2,46%, χωρίς να αποκλείεται και η ρευστοποίηση μετοχών. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς απουσίαζε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας.

Άγνωστο το πότε θα καταβληθεί το ΕΚΑΣ στους νέους δικαιούχους

Με σημαντική καθυστέρηση αναμένεται να καταβληθεί φέτος και το ΕΚΑΣ στους χιλιάδες νέους συνταξιούχους - δικαιούχους του επιδόματος. Η επίσημη αιτιολογία σύμφωνα με έγγραφο του IKA είναι ότι «προς το παρόν, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ηλεκτρονικού ελέγχου των δικαιούχων μέσω της διασταύρωσης των αρχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και της ΗΔΙΚΑ» που θα έπρεπε να τελειώσει έως τις 30 Απριλίου, ώστε αναδρομικά και Επίδομα να δοθούν στους νέους δικαιούχους τον Μάιο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» από ΕΤΕΑ: Βάζουν χέρι σε ομόλογα για πληρωμή συντάξεων"

Κουρουμπλής: Είμαστε υπό καθεστώς ασφυξίας - Οι δανειστές ζητούν μείωση συντάξεων

Η κυβέρνηση βρίσκεται κάτω από ένα καθεστώς ασφυξίας και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς, υποστήριξε ο υπουργός Υγείας Παν. Κουρουμπλή.

Μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο εκτίμησε ότι: "Η λογική και η εμμονή των θεσμικών μας εταίρων στοχεύει στο να πιέσει αφόρητα την κυβέρνηση για να επιβάλλει τις δικές της επιλογές" και σημείωσε ότι τις ίδιες πιέσεις δέχθηκαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. "Τώρα πολύ περισσότερο γιατί έχει μια κυβέρνηση που τόλμησε να σηκώσει κεφάλι και να διαπραγματευθεί την αξιοπρέπεια ενός λαού και κυρίως τη λογική" πρόσθεσε.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι "αυτή η στιγμή πρέπει να υπάρξει μια διαπραγμάτευση που να δίνει προοπτική. Χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς αναπτυξιακό πακέτο, πώς μια οικονομία θα μπορέσει να παράξει και να πληρώσει. Όταν συζητάμε πρέπει να έχουμε πάντα στο τραπέζι τις υποχρεώσεις της χώρας στα επόμενα 10 χρόνια".

Η κυβέρνηση κάνει ότι κρίνει σωστό για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, τόνισε ο κ. Κουρουμπλής και είπε ότι στη σημερινή πολύ δύσκολη συγκυρία οι εταίροι απαιτούν μείωση των συντάξεων προκειμένου να πληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας, όμως εκτίμησε ότι θα υπάρξει προσέγγιση στα αγκάθια των διαπραγματεύσεων.

«Έκείνο που δεν θέλει η ΕΕ η θεσμική είναι να χρεωθούν τη ρήξη. Όμως θα τη χρεωθούν εάν προκύψει τέτοιο θέμα. Η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα περιθώρια να υπάρξει μια λογική λύση. Και οφείλουν να το αναγνωρίσουν όλοι» είπε ο υπουργός Υγείας και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση.

«Εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε μέτρα τα οποία δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Είναι υφεσιακά. Οι θεσμικοί μας εταίροι δεν θέλουν δυστυχώς να δεχθούν ότι μέχρι σήμερα το πρόγραμμα δεν περπάτησε» σημείωσε.

Ο κ. Κουρουμπλής έκανε αναφορά και στις εκλογές του Γενάρη, οι οποίες απέδειξαν , όπως είπε ότι «ακόμα και η προηγούμενη κυβέρνηση, που ήταν κυβέρνηση στη λογική των δανειστών, δεν θα είχε να πληρώσει χρήματα μισθούς και συντάξεις το Φεβρουάριο. Ως εκ τούτου δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Η κυβέρνηση έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρουμπλής: Είμαστε υπό καθεστώς ασφυξίας - Οι δανειστές ζητούν μείωση συντάξεων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news