facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Αυστηρή προειδοποίηση από Fitch

Την αξιολόγηση CCC για την Ελλάδα επιβεβαιώνει ο οίκος Fitch σε έκθεσή του στην οποία υπογραμμίζει τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η χώρα στο μέτωπο της ρευστότητας και κάνει λόγο για εκτροχιασμό της οικονομικής ανάκαμψης.

Ο οίκος σημειώνει ότι η έλλειψη πρόσβασης στις αγορές, η αβεβαιότητα για έγκαιρη εκταμίευση κεφαλαίων από τους θεσμούς και οι σφιχτές συνθήκες ρευστότητας για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο ασκούν έντονες πιέσεις στη χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Προβλέπει ότι η Αθήνα θα επιβιώσει από την τρέχουσα κρίση ρευστότητας χωρίς να αθετήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ιδιώτες ομολογιούχους, σημειώνοντας πάντως ότι η στάση πληρωμών είναι ένα υπαρκτό σενάριο.

Εκτροχιάζεται η ελληνική ανάκαμψη 

Παράλληλα, σημειώνει ότι το πλήγμα στην επενδυτική και καταναλωτική εμπιστοσύνη αλλά και στην εμπιστοσύνη των καταθετών έχουν εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Θα χρειαστεί χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές ακόμη και αν βελτιωθούν οι προοπτικές επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.
Η Fitch προβλέπει μηδενική ανάπτυξη φέτος (από πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,5% στα τέλη Μαρτίου), σημειώνοντας ότι υπάρχει ρίσκο, η οικονομία να κινηθεί και σε αρνητικό έδαφος. Οι συνθήκες ρευστότητας των επιχειρήσεων έχουν χειροτερέψει σημαντικά, τονίζει, λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων στις κρατικές πληρωμές και των περιορισμών στην τραπεζική χρηματοδότηση.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το Φεβρουάριο για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος υποστηρίζει το βασικό σενάριο του οίκου ότι θα υπάρξει τελικά συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. Ως ελάχιστο προαπαιτούμενο, ο οίκος εκτιμά ότι το Eurogroup θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει κάποιες δομικές μεταρρυθμίσεις προτού υπάρξουν εκταμιεύσεις. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία για αυτές τις μεταρρυθμίσεις, οπότε ο χρόνος τελειώνει.
Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με πληρωμές ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι υποχρεώσεις αυξάνονται τα 4 δις. και 3,2 δισ. αντίστοιχα (λήγουν ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ). Η Fitch εκτιμά ότι η Αθήνα θα συνεχίσει την καθυστέρηση πληρωμών προς τους προμηθευτές για να αντισταθμίσει τα χαμηλότερα έσοδα σε σχέση με τον προϋπολογισμό. Εχει ζητήσει από τους οργανισμούς της Γενικής Κυβέρνησης να μεταφέρουν τα αποθέματά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, επικαλούμενη «ιδιαίτερα επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες». Παρά την κίνηση αυτή ωστόσο, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Υπαρκτό το ρίσκο κεφαλαιακών περιορισμών

Οι μεγάλης κλίμακας εκροές από τις ελληνικές τράπεζες έχουν αυξήσει τις πιέσεις για την οικονομία (ο οίκος εκτιμά ότι έχει μειωθεί η καταθετική βάση κατά 16% από τα τέλη Νοεμβρίου). Τα προβλήματα των τραπεζών συνδέονται στενά με το ρίσκο της κυβέρνησης ενώ η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων έχει προοπτική να επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω των πτωτικών μακροοικονομικών ρίσκων.
Ενώ δεν είναι η προσδοκία της Fitch, υπάρχει ρίσκο επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών για να μειωθούν οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.
Ο οίκος σημειώνει ακόμη ότι θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος καθώς η μειωμένη εγχώρια ζήτηση και η περιορισμένη ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα θα επιβαρύνουν τα φορολογικά έσοδα, ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία με τον επίσημο τομέα.

Τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα κίνηση 

Οι εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου είναι:
-Μια καθυστέρηση πληρωμής προς το ΔΝΤ δεν θα ισοδυναμεί με default και ανάλογη υποβάθμιση, ωστόσο θεωρείται πιστωτικά αρνητική. 
-Μια ρήξη στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, που θα οδηγούσε σε εξέταση εναλλακτικών λύσεων, όπως για παράδειγμα ένα moratorium ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα.
- Μια έξοδος από την ευρωζώνη, κάτι που καθιστά πιθανότερη μια στάση πληρωμών.
Οι εξελίξεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν αναβάθμιση είναι:
- Η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και μια συμφωνία για τους όρους ένός νέου προγράμματος με τους πιστωτές που θα μπορούσε να πάρει τη μορφή - αν όχι τον τίτλο - ενός τρίτου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης υπό όρους.
- Ενα ιστορικό συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών. 
- Μια επιτάχυνση της ελληνικής ανάκαμψης, τυχόν πρωτογενή πλεονάσματα ή ελάφρυνση του χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα θα οδηγούσε σε πιθανή αναβάθμιση μεσοπρόθεσμα.  
euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστηρή προειδοποίηση από Fitch"

DBRS: Υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο CCC

Σε υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, με τις προοπτικές να χαρακτηρίζονται αρνητικές. Η νέα αξιολόγηση διαμορφώνεται στο CCC.

Ο οίκος τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι προχωρά στην υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, την οποία είχε θέσει υπό παρακολούθηση από τις αρχές Φεβρουαρίου, εξαιτίας της αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της.

«Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει την ενίσχυση της αβεβαιότητας για το κατά πόσο Ελλάδα και πιστωτές θα κατορθώσουν να φθάσουν σε μία συμφωνία, ώστε να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας και θα βελτιώσει την ρευστότητα της χώρας. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία καθίσταται αμφίβολο εάν η Ελλάδα θα έχει την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να καλύψει τις μελλοντικές υποχρεώσεις της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "DBRS: Υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο CCC"

SZ: O Βαρουφάκης είναι το αληθινό εμπόδιο στη διαπραγμάτευση

Δριμεία κριτική κατά του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, από την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, που τονίζει πως οι Υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup φαίνεται πως δεν διεξάγουν καμία οικονομική συζήτηση, αλλά μία ιδεολογική.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της, εκπρόσωπος χώρας μέλους του Eurogroup, που δεν ονομάζεται ρίχνει το φταίξιμο στον κ. Βαρουφάκη.

Η SZ τονίζει πως στη Σλοβενία, τη Σλοβακία, την Αυστρία, την Ισπανία και την Πορτογαλία αυξάνεται η αντίσταση για παραχωρήσεις στην Αθήνα ενώ η εφημερίδα στέκεται στο θέμα του δημοψηφίσματος ο οποίο όμως αναφέρει υπάρχει ως ιδέα μεταξύ των Ελλήνων...

Διαβάστε Περισσότερα » "SZ: O Βαρουφάκης είναι το αληθινό εμπόδιο στη διαπραγμάτευση"

Κώστας Μπακογιάννης: Η Κωνσταντοπούλου ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε και δεν δίνει τα αποθεματικά;

Βέλη κατά του πρωθυπουργού και της προέδρου της Βουλής εξακόντισε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης με αφορμή την άρνηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της Βουλής στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή ένταση μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και της προέδρου της Βουλής ξεκίνησε, όταν ο κ. Δραγασάκης κάλεσε την κυρία Κωνσταντοπούλου να καταθέσει τα αποθεματικά της Βουλής στην Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, κατά τα πρότυπα των δήμων και των περιφερειών. Η κυρία Κωνσταντοπούλου φέρεται να έχει εκφράσει συνολικά τη διαφωνία της επ' αυτού και θεωρείται πολύ δύσκολο να υποκύψει τελικά στην πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Έτσι, ο κ. Μπακογιάννης αναρωτήθηκε εάν η πρόεδρος της Βουλής γνωρίζει κάτι περισσότερο και δεν συναινεί στην πρόταση του πρωθυπουργού και την κάλεσε να ενημερώσει για ποιο λόγο δεν συμφωνεί να συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια.

Αναλυτικά, ο κ. Μπακογιάννης έγραψε: «Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε απέναντί μας πως το μέτρο για τα διαθέσιμα είναι έκτακτο και προσωρινό. Όλοι μας λοιπόν συμφωνήσαμε να συμβάλλουμε στην εθνική προσπάθεια. Η κ. Κωνσταντοπούλου φέρεται να αρνείται. Ξέρει κάτι που εμείς δεν ξέρουμε ή η ίδια δεν πείθεται από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού; Σε κάθε περίπτωση, ας μας το διευκρινίσει. Και εκείνη και ο πρωθυπουργός. Εκτός και αν όταν λένε "εθνική προσπάθεια" εννοούν να μαζευτούμε να προσπαθήσετε!».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κώστας Μπακογιάννης: Η Κωνσταντοπούλου ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε και δεν δίνει τα αποθεματικά;"

Τσίπρας: Τέσσερις όροι για συμφωνία - Δεν κινδυνεύουν μισθοί και συντάξεις

«Στην Ευρώπη πάμε καλά. Ο Ολυμπιακός κέρδισε και πάμε στην Ευρωλίγκα. Θα πάμε καλά όμως και στα υπόλοιπα», τόνισε, ξεκινώντας την ομιλία του από το βήμα του Economist ο πρωθυπουργός. Εστειλε μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, τονίζοντας ότι «η συμφωνία πρέπει να κλείσει» αλλά και ότι «προϋπόθεση για να κλείσει πρέπει να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής» και διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις τέσσερις προϋποθέσεις για την επίτευξη έντιμης και οικονομικά βιώσιμης συμφωνίας.

«Διαπραγματευόμαστε σκληρά αυτούς τους μήνες. Διαπραγματευόμαστε για το λαό μας, διαπραγματευόμαστε για τη χώρα μας, διαπραγματευόμαστε όμως και για την Ευρώπη. Διότι η κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης θα σηματοδοτήσει το ποια θα είναι η πορεία της Ευρώπης συνολικά το επόμενο διάστημα. Αν θα συνεχιστεί αυτή η στρατηγική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της τιμωρίας ή θα ανοίξουν δρόμοι ανάπτυξης και επιστροφής της δημοκρατίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός για τις διαπραγματεύσεις.

Tόνισε ότι «τις πρώτες ημέρες η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά στην απαίτηση για ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του προηγούμενου προγράμματος και μπροστά στην απαίτηση για την εφαρμογή των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση με το περιβόητο mail Χαρδούβελη».

«Απαιτήσαμε όμως από τους εταίρους μας τον διπλό σεβασμό στους κανόνες της Ευρώπης από τη μια μεριά αλλά και το σεβασμό στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, της δημοκρατίας που αποτελεί θεμέλιο λίθο στη δημοκρατική οργάνωση της ΕΕ.

» Διεκδικήσαμε και πετύχαμε την απόφαση της 20ης Φλεβάρη μετά από τρεις αποτυχημένες συνεδριάσεις, πετύχαμε δηλαδή την μετατόπιση των δανειστών στα επίσημα κείμενα, από το Μνημόνιο και την 5η αξιολόγηση, στην αναζήτηση κοινού εδάφους, στη βάση δικών μας προτάσεων. Αυτή την απόφαση εμείς τη σεβόμαστε και θεωρούμε ότι αυτό είναι το πλαίσιο της συζήτησης», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αλλά για να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία λύσης και όχι συμφωνία επανάληψης αδιεξόδων θα πρέπει να όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να θυμούνται και να σέβονται την απόφαση. Η διαρκής απαίτηση για ισοδύναμα μέτρα μνημονιακού χαρακτήρα όπως και η διαρκής αιτίαση για την αυτονόητη υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα με την προηγούμενη κυβέρνηση δεν βοηθούν την εξελισσόμενη διαπραγματευτική διαδικασία».

Τέσσερις προϋποθέσεις για τη συμφωνία

Εμείς η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε για την επίτευξη μιας έντιμης, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους. Μιας συμφωνίας που θα τερματίζει τη λιτότητα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και θα ανοίγει προοπτική αναπτυξιακή για τη χώρα, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό προϋποθέτει τα εξής τέσσερα σημεία:

- Πρώτον, προϋποθέτει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως στόχους κυρίως για τα δύο πρώτα χρόνια, φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
- Προϋποθέτει δεύτερον, να μην έχουμε υποχρεώσεις δεσμεύσεις σε νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις. Σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

- Τρίτον, προϋποθέτει την αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει καινούργια δάνεια προκειμένου να ξεχρεώνει τα προηγούμενα δάνεια.
- Και τέταρτο προϋποθέτει ισχυρό πρόγραμμα για την προσέλκυση επενδύσεων».

Ο πρωθυπουργός, αφού είπε πως η συμφωνία με τους εταίρους πρέπει να κλείσει και ότι πρέπει να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής, τόνισε ότι δεν μπορεί κάποιοι να έχουν στο βάθος του μυαλού τους την ιδέα ότι όσο κυλάει ο χρόνος θα δοκιμάζονται οι αντοχές της ελληνικής πλευράς και θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της. Σημείωσε ότι "αν το έχουν αυτό στο μυαλό τους, καλό είναι να το ξεχάσουν", γιατί, όπως συμπλήρωσε, αυτή η επιλογή θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Είπε ότι οι εκλογές της 25ης Γενάρη έδωσαν στην κυβέρνηση ξεκάθαρη εντολή για αλλαγή της πολιτικής της λιτότητας, την εντολή να αλλάξει τα πράγματα και "αυτή την εντολή υλοποιούμε κάθε μια από τις 100 πρώτες μέρες".
«Διαπραγματευόμαστε με επιμονή για μία νέα συμφωνία που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη, την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Επιδιώκουμε λύση στο πρόβλημα, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, είμαστε ειλικρινείς και δεν μπλοφάρουμε, πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα μισθών και συντάξεων. Ανέφερε επίσης, ότι «έχουν βρεθεί κοινά σημεία με τους δανειστές που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά παραμένουν ανοικτά τα θέματα για τις απαιτήσεις τους που αφορούν το ασφαλιστικό και τα εργασιακά».

«Να προσχωρήσει και η άλλη πλευρά στο ρεαλισμό» είπε ο πρωθυπουργός, καλώντας για μια ακόμη φορά τους εταίρους να κάνουν συμβιβασμούς.

Πυρά κατά της «μνημονιακής» κυβέρνησης

Ασκησε κριτική στην πολιτική ελίτ της περασμένης πενταετίας, καταλογίζοντας της ότι απέτυχε παταγωδώς να βγάλει τη χώρα από την κρίση και πως επέλεξε να συνταχθεί με τις πιο ακραίες και μεροληπτικές ιδέες και δυνάμεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υλοποιήσει μια σκληρότατη πολιτική λιτότητας ενάντια στην τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας και ότι κυριάρχησε με τη στήριξη των ισχυρών. Σε αυτό το πλαίσιο άσκησε δριμεία κριτική στο Μνημόνιο.

Στα χρόνια του Μνημονίου οι ανισότητες εκτινάχθηκαν, η ανεργία τριπλασιάστηκε, οι συντάξεις υπέστησαν δραματικές περικοπές. Οι μόνοι που δεν υπέστησαν ζημιές ήταν οι Ελληνες πλούσιοι, αυτοί που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό γρήγορα και σήμερα συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτή η πολιτική ήταν που τον έφερε για 4η φορά στο βήμα του Economist αλλά τώρα με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού.

Δεν κινδυνεύουν οι μισθοί και οι συντάξεις

«Υλοποιούμε την εντολή να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους 4 μήνες της διακυβέρνησης.

«Στόχος μας να ξαναδώσουμε στην πολιτική μια βιώσιμη εκδοχή του κοινωνικού συμφέροντος», ανέφερε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε: «Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε σε περιβάλλον πρωτοφανώς δυσμενές. Πορευόμαστε σε ένα ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμέλεια προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση».

«Δεν παραλάβαμε μόνο καμμένη γη. Παραλάβαμε μια κατάσταση με διαπιστωμένη την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων, είπε για την κατάσταση που κληρονόμησε η νέα Κυβέρνηση» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός. Τόνισε όμως ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για τους μισθούς και συντάξεις.

Και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της στους δανειστές αν και εκείνοι δεν έχουν ανταποκριθεί στις δικές τους υποχρεώσεις αφού δεν έχουν καταβάλει δόση από τον περασμένο Αύγουστο. Δίνουμε μάχη με τους εταίρους και παρά την ασφυξία η κυβέρνηση αύξησε το πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με πέρυσι και τα έσοδα, είπε ο πρωθυπουργός.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Τέσσερις όροι για συμφωνία - Δεν κινδυνεύουν μισθοί και συντάξεις"

Τελεσίγραφο Σόιμπλε: Ο χρόνος τελειώνει

Τα όσα συζήτησαν Σόιμπλε και Βαρουφάκης λίγο πριν το Eurogroup της Δευτέρα αποκαλύπτει, σύμφωνα με τα γερμανικά πρακτορεία, το περιοδικό Der Spiegel στο αυριανό τεύχος του. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να προειδοποίησε τον Ελληνα ομόλογό του: "Ο χρόνος σας τελειώνει. Η χώρα σας πρέπει να αρχίσει επιτέλους να διαπραγματεύεται".

Την ίδια στιγμή η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ξεκαθάριζε ότι δεν τίθεται θέμα μετάθεσης της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως είχε προτείνει μεταξύ άλλων, χθες ο κ.Βαρουφάκης, από το συνέδριο του Economist που διεξάγεται στην Αθήνα.


«Η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αναμιχθεί σε ζητήματα που αφορούν την σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» είπε η εκπρόσωπος Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν.

Πρόκειται για ένα «θέμα μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ έχει ήδη εκφραστεί σαφώς. Δεν βλέπω τον λόγο να σχολιάσω εγώ» πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του κ.Βαρουφάκη.

Και συμπλήρωσε με έμφαση, χωρίς να αφήσει περιθώριο παρερμηνείας, ότι «η Ελλάδα, με την συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, η οποία επαναβεβαιώθηκε και αυτή την εβδομάδα, δεσμεύθηκε και για την πληρωμή των υποχρεώσεών της έναντι των πιστωτών της, όπως εχει συμφωνηθεί».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελεσίγραφο Σόιμπλε: Ο χρόνος τελειώνει"

Γερμανός δικαστής: Δίκαιες οι απαιτήσεις για το κατοχικό δάνειο

«Δίκαιες απαιτήσεις» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του περιοδικού Der Spiegel, στο οποίο επισημαίνεται δήλωση Γερμανού δικαστή του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου υπέρ της ελληνικής διεκδίκησης των αποζημιώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.

«Αρκετά στοιχεία συνηγορούν υπέρ του ότι πρόκειται για δάνειο», δηλώνει ο δικαστής Ντίτερ Ντάιζεροτ και χαρακτηρίζει εύλογη την ελληνική απαίτηση για την αποπληρωμή του. Προσθέτει δε ότι θα μπορούσε να ικανοποιηθεί και το αίτημα για αποζημιώσεις μεμονωμένων θυμάτων, ενώ διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για παραγραφή των απαιτήσεων λόγω της Συμφωνίας 2+4, που αποτελεί κλασικό παράδειγμα σύμβασης εις βάρος τρίτου.

«Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε από τις απαιτήσεις της», εξηγεί ο κ. Ντάιζεροτ, καθώς, όπως λέει, δεν εκφράστηκε γραπτώς και «δεν υπάρχει παραίτηση μέσω της σιωπής». Προτείνει δε, σε ό,τι αφορά τον τρόπο διεκδίκησης, την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για το οποίο όμως απαιτείται συμφωνία του Βερολίνου, ή εναλλακτικά στο Δικαστήριο Συμβιβασμού και Διαιτησίας του ΟΑΣΕ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανός δικαστής: Δίκαιες οι απαιτήσεις για το κατοχικό δάνειο"

Βαρουφάκης: Πρέπει να θεωρούμε το «Κούγκι» εθνική καταστροφή;

Νέες αναταράξεις αναμένεται να προκαλέσει στην κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης που συνεχίζει τον μοναχικό του δρόμο με τις συνεχείς δηλώσεις και τις συνεντεύξεις, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να μην προχωρούν και ενώ και η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να διαμορφωθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο, ένα «plan B» για την περίπτωση που οι συζητήσεις με τους δανειστές δεν ευοδωθούν.

Κι ενώ στην κυβέρνηση μιλούν για έντιμο συμβιβασμό και επικαλούνται την ανάγκη επίτευξης αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, ο κ. Βαρουφάκης εμμέσως προειδοποιεί με ρήξη. «Δηλαδή, ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι. Είναι κακό το δείγμα αυταπάρνησης;» , δήλωσε μιλώντας για την πορεία των διαπραγματεύσεων σε συνέντευξή του στην «ERTOpen» και συμπλήρωσε ότι «δεν ντρέπομαι για την ιστορία του Κούγκι». Πάντως ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι «το θέμα είναι να μη χρειαστεί να γίνει Κούγκι».

Μιλώντας για τις κόκκινες γραμμές ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι δεν έχει πατηθεί καμία, όμως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο υποχωρήσεων. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για μία συμφωνία, όταν θα διαμορφωθεί αυτή, τότε θα πάμε στα όργανα και θα πούμε “συμφωνούμε;” Αν όχι, τότε δεν υπάρχει συμφωνία. Αν ναι, τότε είναι συλλογική ευθύνη», σημείωσε.



«Ολα τα θέματα είναι στο τραπέζι και τίποτα δεν έχει κλείσει και μέχρι να κλείσει δεν υπάρχει τίποτα», τόνισε.

Σημείωσε, δε, ότι στη διαπραγμάτευση δεν πας για την ρήξη. «Διαπραγμάτευση σημαίνει συμβιβασμός. Δεν έχουμε τα όπλα για να επιβάλουμε τις θέσεις μας. Αλλά δεν πρόκειται να πέσουμε αμαχητί» είπε ο κ. Βαρουφάκης. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό.

Ο υπ. Οικονομικών σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «μου αρέσει η έντονη αντιπαράθεση. Ο κόσμος μας βλέπει ενωμένους με τις διαφωνίες μας. Ως διαπραγματευτής θέλω ένα κόμμα που να με ελέγχει και να με εγκαλεί. Αυτό είναι απαραίτητο σε μία διαπραγμάτευση γιατί οι ανθρώπινες αντοχές δοκιμάζονται».

Αναφερόμενος σε όσους του λένε να πάει σε ρήξη με τους δανειστές ο υπουργός δήλωσε ότι «δεν εξελέγην για αυτό» ενώ απαντώντας σε εκείνους που του λένε να κλείσει τη συμφωνία αναφέρει ότι «δεν εξελέγην για να εφαρμόσω το e-mail Χαρδούβελη». Ο κόσμος μας εξέλεξε για να δεχτούμε το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης επισήμανε.

Εκτίμησε ότι εκλογές δεν θα γίνουν και απαντώντας σε ερώτηση για ανασχηματισμό υποστήριξε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά. Για το δημοψήφισμα ανέφερε πώς προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας ώστε να δίνει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό για πολύ μεγάλα ζητήματα να αποφαίνεται για το μέλλον του και σημείωσε ότι «δεν είναι καθόλου κακό να σκεφτόμαστε τη δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Πρέπει να θεωρούμε το «Κούγκι» εθνική καταστροφή;"

To Bερολίνο απορρίπτει την ιδέα Βαρουφάκη

Στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Παρασκευής η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν ρωτήθηκε αναφορικά με τον προβληματισμό του Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ. Σε συνέδριο του περιοδικού Economist ο υπουργός Οικονομικών διατύπωσε την σκέψη ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι πλέον βιώσιμο και ότι θα πρέπει να ξανασχεδιαστεί μεταθέτοντας την πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων αξίας 27 δις που διακρατεί η ΕΚΤ προτείνοντας μάλιστα στο ελληνικό κοινοβούλιο μία σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM, στο πλαίσιο της οποίας τα ομόλογα θα αγοράζονται από την ΕΚΤ και θα ανταλλάσσονται με ομόλογα εις το διηνεκές.

Εκφράζοντας την άποψη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η κ. φον Τιζενχάουζεν, από την πλευρά της διευκρίνισε ότι το ζήτημα αυτό αφορά την ΕΚΤ και την Ελλάδα και για αυτό δεν πρόκειται να το σχολιάσει. Στη συνέχεια υπενθύμισε όμως τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις 20 Φεβρουαρίου στο Eurogroup και η ισχύ της οποίας επαναβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση του ίδιου οργάνου στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Σύμφωνα με την εν λόγω συμφωνία η Ελλάδα δεσμεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι όλων των δανειστών της. Αναφορικά με την ΕΚΤ η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών παρέπεμψε σε δηλώσεις της ίδιας της τράπεζας.

Αν η Ελλάδα δεν επέστρεφε τις δόσεις προς την ΕΚΤ...

Aξίζει να σημειωθεί ότι από τις 11 Φεβρουαρίου οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να προμηθευτούν άμεσα χρήματα από την ΕΚΤ, επειδή αυτή δεν δέχεται πλέον ως εγγύηση ούτε ομόλογα του ελληνικού κράτους, ούτε και εγγυημένα από το Δημόσιο τραπεζικά ομόλογα. Οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούνται με δάνεια έκτακτης ανάγκης (ELA) που παρέχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία ανανεώνεται κάθε εβδομάδα.

Σε περίπτωση που η ΕΚΤ σχηματίσει την άποψη ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε θέση να επιστρέψει το χρέος της προς αυτή, θα πρέπει να σταματήσει να παρέχει τα δάνεια έκτακτης ανάγκης. Αυτή η περίπτωση θα προέκυπτε, κατά γερμανική ανάγνωση, από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν θα επέστρεφε τις οφειλόμενες δόσεις προς την ΕΚΤ, έτσι όπως έχει συμφωνηθεί.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "To Bερολίνο απορρίπτει την ιδέα Βαρουφάκη"

Παντρεύτηκε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου τον σύντροφό του

O πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ παντρεύτηκε σήμερα τον Βέλγο σύντροφό του Γκοτιέ Ντεστενέ και έγινε ο πρώτος ηγέτης χώρας που ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τον σύντροφό του εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που αποτελεί μία ένδειξη της εξέλιξης της κοινωνίας, μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία.

Ο γάμος τελέστηκε σε ένα ξενοδοχείο της πόλης του Λουξεμβούργου από τη Λιντί Πολφέ, δήμαρχο της πόλης.
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, 39 ετών, ήταν μεταξύ των καλεσμένων. «Ήρθα στο γάμο ενός φίλου. Ήταν μια σημαντική στιγμή για εκείνον και έπρεπε να παραβρεθώ» δήλωσε ο ίδιος.

«Το Λουξεμβούργο δίνει την εικόνα μιας προοδευτικής χώρας σε ό,τι αφορά την κοινωνία. Πρόκειται για ένα μήνυμα που στέλνουμε σε μία χρονική στιγμή όπου η ομοφοβία καταγράφει άνοδο στην Ευρώπη» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

Οι Ιρλανδοί αναμένεται να αποφασίσουν την επόμενη Παρασκευή μέσω δημοψηφίσματος σχετικά το θέμα του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, που έχει ήδη νομιμοποιηθεί σε 17 χώρες.

Ο Ξαβιέ Μπετέλ και ο Γκοτιέ Ντεστενέ, που φόραγαν και οι δύο σκούρα κοστούμια, έφθασαν στο δημαρχείο πεζή, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου. Διακόσιοι άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το ξενοδοχείο της πόλης ξέσπασαν σε χειροκροτήματα αμέσως μόλις έφθασε το ζευγάρι. Μετά την τελετή οι νεόνυμφοι επέστρεψαν στην είσοδο προκειμένου να χαιρετίσουν τους καλεσμένους τους, που τους πέταξαν ρύζι.

Ο νεαρός πρωθυπουργός, ηλικίας 42 ετών, γνωστοποίησε τον Αύγουστο του 2014 την πρόθεσή του να παντρευτεί με τον Γκοτιέ Ντεστενέ, έναν Βέλγο αρχιτέκτονα με τον οποίον έχει συνάψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης το 2010.

«Εκείνος μου το ζήτησε και εγώ είπα ναι» είχε δηλώσει στην αμερικανική εφημερίδα Los Angeles Times.

Το ζευγάρι δεν ήθελε να δώσει περαιτέρω δημοσιότητα στο γάμο του, όμως ο γάμος αυτός θεωρείται ως ένα «όμορφο μήνυμα, μία ένδειξη» εξέλιξης της κοινωνίας στο Λουξεμβούργο, μια καθολική χώρα, σχολίασε ο Μπέραρντ Μπομγκάρντεν, διευθυντής του κέντρου χορογραφίας του Λουξεμβούργου, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

Μετά την τελετή, ο Ξαβιέ Μπετέλ και ο σύντροφός του μετέβησαν στο Cercle Cité, ένα δημοτικό κτίριο στην καρδιά του Λουξεμβούργου για ένα κοκτέιλ.

Οι εορτασμοί θα συνεχιστούν αύριο σε ένα βραβευμένο εστιατόριο, το La Gaichel, που βρίσκεται στα σύνορα με το Βέλγιο.
Ο Ξαβιέ Μπετέλ ωστόσο γνωστοποίησε ότι το ζευγάρι δεν θα πάει ταξίδι του μέλιτος λόγως της «φορτωμένης πολιτικής ατζέντας» που έχει ο ίδιος.

Την επόμενη εβδομάδα πρέπει να παραστεί στο Οικονομικό Φόρουμ της Αστάνα στο Καζακστάν και πρέπει να προετοιμαστεί και την ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ από το Λουξεμβούργο που ξεκινά την 1η Ιουλίου, λίγες ημέρες έπειτα από μία σημαντική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με θέμα την μετανάστευση.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Παντρεύτηκε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου τον σύντροφό του"

ΥΠΕΞ: Εξοργιστική η προσπάθεια εμπλοκής της Ελλάδας στο Κουμάνοβο

Ως εξοργιστική, αλλά και ενδεικτική του τρόπου λειτουργίας τους, χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορειο, την προσπάθεια των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ να εμπλέξουν την Ελλάδα στα γεγονότα του Κουμάνοβο.

Την Πέμπτη, ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της γειτονικής χώρα προέβαλε ρεπορτάζ, που, με προκλητικό τρόπο, επιχείρησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, υπονόησε ανάμειξη της Ελλάδας στα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στο Κουμάνοβο, ενώ στο ίδιο θέμα αναφέρονται και αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν ότι η γελοία και ανενδοίαστη προπαγανδιστική προσπάθεια εμπλοκής της Ελλάδας στα τραγικά γεγονότα του Κουμάνοβο, προκαλεί αποτροπιασμό και οργή, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το ΥΠΕΞ συμμερίζεται τις απαράδεκτες προσωπικές εκτιμήσεις της κ. Ολμπράιτ ως προς το ζήτημα της ονομασίας.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ: Εξοργιστική η προσπάθεια εμπλοκής της Ελλάδας στο Κουμάνοβο"

«Όχι» Ζωής σε Δραγασάκη για μεταφορά των αποθεματικών της Βουλής στην ΤτΕ

Η αντιπαράθεση της προέδρου της Βουλής με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία έδωσε το «παρών» και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ήταν ενδεικτική της έντασης που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος για τα επαχθή μέτρα που θα περιλαμβάνει μια συμφωνία με τους δανειστές, παραβιάζοντας τις «κόκκινες γραμμές», αλλά και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει η αιτία της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάννη Δραγασάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή ένταση μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και της προέδρου της Βουλής ξεκίνησε, όταν ο αντιπρόεδρος κάλεσε την κυρία Κωνσταντοπούλου να καταθέσει τα αποθεματικά της Βουλής στην Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, κατά τα πρότυπα των δήμων και των περιφερειών.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, σύμφωνα με παριστάμενους, φάνηκε να γνωρίζει το θέμα και αρνήθηκε, όταν πήρε το λόγο λίγο αργότερα.

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι η μεταφορά των αποθεματικών της Βουλής να γίνει στα πρότυπα που έγινε και με αυτά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πριν από δύο εβδομάδες, μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Τότε και οι δήμαρχοι είχαν αντιδράσει έντονα, παρά τις διαβεβαιώσεις του οικονομικού επιτελείου ότι δεν θα κινδυνεύσουν.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου φέρεται να έχει εκφράσει συνολικά τη διαφωνία της επ' αυτού και θεωρείται πολύ δύσκολο να υποκύψει τελικά στην πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» Ζωής σε Δραγασάκη για μεταφορά των αποθεματικών της Βουλής στην ΤτΕ"

Γ. Βαρουφάκης: Δεν πρόκειται να πέσουμε αμαχητί

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για μία συμφωνία», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι «όταν θα διαμορφωθεί αυτή, τότε θα πάμε στα όργανα και θα πούμε "συμφωνούμε;". Εάν όχι, τότε δεν υπάρχει συμφωνία. Εάν ναι, τότε είναι συλλογική ευθύνη».

Μιλώντας στην «ERTOpen», ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι δεν έχει πατηθεί καμία κόκκινη γραμμή, σημειώνοντας ότι στις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά διερωτάται «αν εγώ πατήσω την κόκκινη γραμμή, εσείς θα πατήσετε τη δικιά σας;». Υποστήριξε δε, ότι όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι και τίποτα δεν έχει κλείσει «και μέχρι να κλείσει δεν υπάρχει τίποτα». Σημείωσε, μάλιστα, ότι «στη διαπραγμάτευση δεν πας για τη ρήξη. Διαπραγμάτευση σημαίνει συμβιβασμός. Δεν έχουμε τα όπλα για να επιβάλουμε τις θέσεις μας. Αλλά δεν πρόκειται να πέσουμε αμαχητί», προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό.

Απαντώντας σε όσους του ζητούν να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «δεν εξελέγην για αυτό», ενώ αναφορικά με εκείνους που λένε να κλείσει τη συμφωνία, επισήμανε ότι «δεν εξελέγην για να εφαρμόσω το ε-mail Χαρδούβελη. Ο κόσμος μάς εξέλεξε για να δεχτούμε το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης». Ταυτόχρονα άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι «εάν δεν είμαστε διατεθειμένοι να διανοηθούμε τη ρήξη, τότε θα υποχωρήσουμε και θα υποταχθούμε όπως οι προηγούμενοι».

Ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως «μου αρέσει η έντονη αντιπαράθεση. Ο κόσμος μας βλέπει ενωμένους με τις διαφωνίες μας. Ως διαπραγματευτής, θέλω ένα κόμμα που να με ελέγχει και να με εγκαλεί. Αυτό είναι απαραίτητο σε μία διαπραγμάτευση, γιατί οι ανθρώπινες αντοχές δοκιμάζονται».
Για το εάν πρέπει να υπάρξει «Κούγκι», διερωτήθηκε «δηλαδή, ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι; Είναι κακό το δείγμα αυταπάρνησης;». Συμπλήρωσε πως «δεν ντρέπομαι για την ιστορία του Κούγκι», σημειώνοντας, πάντως, ότι «το θέμα είναι να μην χρειαστεί να γίνει Κούγκι».

Στόχος της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, υποστήριξε, είναι να σταματήσει την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση και να αναδιανείμει τα βάρη. Όσον αφορά στις επαφές της Ελλάδας με άλλες χώρες, δήλωσε ότι το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους αφορά ένα ζήτημα που παραμένει εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας και εκεί θα λυθεί. «Η Ελλάδα», είπε, «έχει βεβαίως διμερείς σχέσεις, και στη βάση των κοινών μας συμφερόντων θα κάνουμε συμφωνίες, συναλλαγές και ανταλλαγές, με γνώμονα τη δική μας αντίληψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, υποστηρίζοντας ότι «εγώ δεν ξέρω άλλη χώρα στον κόσμο που να έχουν πωληθεί όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια σε μία εταιρία και χωρίς τη συμμετοχή του κράτους. Στη Γερμανία δεν θα συνέβαινε».

Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι «εκλογές δεν θα γίνουν» και απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο ανασχηματισμό υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά». Για την πιθανότητα δημοψηφίσματος, ανέφερε ότι προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό για πολύ μεγάλα ζητήματα να αποφαίνεται για το μέλλον του και σημείωσε πως «δεν είναι καθόλου κακό να σκεφτόμαστε τη δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Βαρουφάκης: Δεν πρόκειται να πέσουμε αμαχητί"

Σταθάκης: Ζητά νέα χρηματοδότηση για ολοκλήρωση έργων ΕΣΠΑ

Μια νέα μορφή δανεισμού για την ολοκλήρωση εντός του έτους σειράς έργων που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ θα αναζητήσει η Κυβέρνηση ώστε να μην καταλάβουν χώρο από το νέο πρόγραμμα. Αυτό ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ο οποίος επιτέθηκε στην πολιτική λιτότητας της Ευρώπης καλώντας τη να εγκαταλείψει τις τιμωρητικές πολιτικές και να μην ενισχύει μια πολιτική αστάθειας.
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ η πολιτική του υπουργείου εστιάζει, όπως είπε ο κ. Σταθάκης, σε απένταξη των έργων που δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός του 2015.
Το δεύτερο βήμα είναι ο προσδιορισμός αυτών των έργων που θα συνεχίσουν την επόμενη περίοδο (νέο ΕΣΠΑ) και η ομαλή έναρξη των νέων προγραμμάτων μέσα στο 2015. Και τα τρία αυτά στάδια, όπως ανέφερε ο υπουργός, έχουν ολοκληρωθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέρος των έργων του 2015 να ολοκληρωθεί με κάποιας μορφής νέο δανεισμό για να μην επιβαρυνθεί το νέο ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr η Κυβέρνηση θα επιδιώξει να βρει χρηματοδότηση για τα συγκεκριμένα έργα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕTΕπ), με τη διοίκηση της οποίας θα έχει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συνάντηση ο κ. Σταθάκης την ερχόμενη Δευτέρα.
Αναφερόμενος στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσε ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί από τα μνημόνια ήταν εκτός τόπου και χρόνου τονίζοντας ότι η στρατηγική απέτυχε. Ωστόσο ανέφερε ότι μπορούν να υπάρξουν διάφορα είδη συμπράξεων μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αυξάνοντας την αξία.
Επανέλαβε ότι κάποιες ιδιωτικοποιήσεις δεν θα γίνουν -μέρος της ενέργειας, το νερό και κάποιο τμήμα στις μεταφορές- διότι όπως είπε θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των τιμών και σε περιορισμό της πρόσβασης των πολιτών σε αυτές.
Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να εγκαταλείψει τις τιμωρητικές πολιτικές και να μην ενισχύει μια πολιτική αστάθειας. Τονίζοντας παράλληλα πως «απέναντι στην οικονομική ύφεση πρέπει να εργαστούμε για μια νέα επενδυτική πρωτοβουλία που θα παράξει οικονομική ανάπτυξη».

Κατά του flat tax η κυβέρνηση 

Κατά του flat tax και υπέρ της προοδευτικής φορολογίας είναι η Κυβέρνηση όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο συνέδριο του Economist.
Ο υπουργός είπε πως η προοδευτική φορολογία ισχύει σε κάθε πολιτισμένο κράτος, ενώ ανέφερε ότι δεν θα γίνει συνταγματική αναθεώρηση.
Σε ερώτηση για τη ναυπηγική δραστηριότητα είπε "μπορούμε να επηρεάσουμε την τάση φυγής των Ελλήνων εφοπλιστών σε ναυπηγεία της ανατολής".
Σχετικά με τις χρήσεις γης, ο υπουργός ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις αλλά να σεβαστούμε το αρχαιολογικό κομμάτι. Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα την πατρίδα του, τα Χανιά, όπου για να χτίσει το σπίτι του θα πρέπει να περιμένει δύο χρόνια μια και πρέπει να ελεγχθεί το οικόπεδο από την Αρχαιολογία, ενώ στο Τέξας η άδεια εκδίδεται σε μια μέρα. "Εδώ υπάρχουν άλλα δεδομένα. Δεν πρέπει να μην προστατεύσουμε αυτό που έχουμε ή να μην σεβαστούμε τη Natura".

Δένδιας: Τα λάθη της Νέας Δημοκρατίας

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στα λάθη της κυβέρνησης που μετείχε και ένα από αυτά ήταν το φορολογικό σύστημα. Υπογράμμισε ότι ένα flat tax 15% ή 18% θα έφερνε τα ίδια αποτελέσματα με αυτά του τρελού συστήματος που υπάρχει σήμερα, όπως είπε.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η αντιπολίτευση δεν εύχεται την αποτυχία της κυβέρνησης αλλά όπως είπε "έχουμε χάσει 4 μήνες κι αυτό μας κοστίζει σε διαρροή καταθέσεων και επιβάλλεται η ελληνική οικονομία να μπορέσει να έχει αξιόπιστους υποδοχείς των ξένων επενδύσεων και αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι υπερχρεωμένη".
Ο κ. Δένδιας συνέχισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ρύθμιση για τις οφειλές στο δημόσιο, στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και στις βιώσιμες επιχειρήσεις και μάλιστα να γίνουν γενναίες περικοπές για να έρθουν να σταθούν στη χώρα οι ξένες επενδύσεις.
Αναφερόμενος στο μνημόνιο είπε: "Υπάρχει η εντύπωση στον πολίτη ότι η αιτία όλων των προβλημάτων είναι κάτι αόριστο που λέγεται μνημόνιο αλλά ακόμη κι αν μας χαρίσουν το σύνολο του ελληνικού δανείου δεν θα λυνόντουσαν τα προβλήματά μας αν δεν προχωρήσουμε σε γενναίες μεταρρυθμίσεις ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους".
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Ζητά νέα χρηματοδότηση για ολοκλήρωση έργων ΕΣΠΑ"

Έως τις 21 Μαΐου οι αιτήσεις για επαναπρόσληψη στο Δημόσιο

Η κρίσιμη προθεσμία για τη διαδικασία επαναφοράς 3.900 απολυμένων και «διαθέσιμων» στην παλιά τους θέση ή σε προσωποπαγείς θέσεις ορίστηκε η 21η Μαΐου 2015. Παράλληλα, στην πλειονότητά τους -όχι όλοι- όσοι θα ήθελαν να τοποθετηθούν σε νέα θέση, έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στην πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για πλήρωση θέσεων με εθελοντική κινητικότητα, η οποία θα εκδοθεί τέλος Μαΐου. Μάλιστα, το προσωπικό που θα επιστρέψει είτε στην παλαιά του θέση είτε σε προσωποπαγείς θέσεις, εφόσον μεταγενέστερα υποβάλει αίτηση και επιλεγεί σε θέση κινητικότητας, θα τοποθετηθεί οριστικά στην τελευταία.

Γενικά οι «διαθέσιμοι», οι απολυμένοι και το προσωπικό που ανήκε στους κλάδους και ειδικότητες που καταργήθηκαν, εφόσον δεν έχουν μεταταχθεί / μεταφερθεί βάσει οριστικών πινάκων διάθεσης των ανακοινώσεων του τέως υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μπορούν να επανέλθουν στις θέσεις που κατείχαν πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα ή πριν λυθεί η υπαλληλική τους σχέση, εφόσον καταθέσουν αίτηση ως και την 21η Μαΐου 2015 στη Διεύθυνση Προσωπικού / Διοικητικού του φορέα που υπηρετούσαν πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα.


Όλα αυτά ορίζονται σε εγκύκλιο που εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης το απόγευμα της Τετάρτης, δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του νόμου Κατρούγκαλου για την επαναπρόσληψη απολυμένων /«διαθέσιμων»Την ίδια ώρα, η εγκύκλιος δίνει διευκρινίσεις για ειδικές περιπτώσεις και βέβαια, πιο αναλυτικά, για κλάδους που καταργήθηκαν και αφορούν τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς, τους πρώην σχολικούς φύλακες, τους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τεχνικών ειδικοτήτων, το προσωπικό ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΕΑ) και του ΟΑΕΔ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι με βάση τον νέο νόμο, υπάλληλοι για τους οποίους έχουν εκδοθεί οριστικοί πίνακες διάθεσης βάσει των ανακοινώσεων του τέως υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετατάσσονται / μεταφέρονται υποχρεωτικά σε θέσεις τις οποίες καταλαμβάνουν βάσει των οριστικών αυτών πινάκων.

Προσοχή, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς (άρθρο 19 του νέου νόμου) και για το προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι ειδικότητες του οποίου καταργήθηκαν, π.χ. Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Ιατροί, Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Αισθητικής, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλεκτρονικοί. Ειδικά αυτό το προσωπικό, εφόσον επιθυμεί μετακίνησή του σε άλλη θέση, θα πρέπει να συμμετέχει σε μεταγενέστερη διαδικασία κινητικότητας (και όχι στην επικείμενη «μικρή» κινητικότητα) βάσει των γενικών διατάξεων και όχι αυτών του νόμου Κατρούγκαλου.

Σε 15 ημέρες νέα υπουργική απόφαση για τη μίνι κινητικότητα

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επιταχύνει τις διαδικασίες για την εφαρμογή των διατάξεων του ν.4325/2015 «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης - Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 47). Το σύνολο του προσωπικού που επανέρχεται κατατάσσεται σε βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχε κατά την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα ή καταγγέλθηκε η εργασιακή του σχέση.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, το προσωπικό στο οποίο, με βάση τον νόμο, δίνεται η δυνατότητα επαναφοράς είτε στις θέσεις που κατείχε είτε σε συνιστώμενες προσωποπαγείς (άρθρο 14), διατηρεί παράλληλα το δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων με εθελοντική κινητικότητα μέσω της πρόσκλησης του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, «η οποία θα εκδοθεί βάσει των διατάξεων του άρθρου 15 του νόμου αυτού, μετά από 15 ημέρες από τη δημοσίευση του νόμου».

Μάλιστα, η εγκύκλιος αναφέρει συμπληρωματικά: «Συνεπώς, το προσωπικό που θα επιστρέψει είτε στην παλαιά του θέση είτε σε προσωποπαγείς θέσεις, εφόσον μεταγενέστερα υποβάλει αίτηση και επιλεγεί σε θέση κινητικότητας, θα τοποθετηθεί οριστικά στην τελευταία».

Τη δυνατότητα συμμετοχής στις διαδικασίες κινητικότητας, παράλληλα με το δικαίωμα επαναφοράς στις θέσεις που κατείχαν ή σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις, έχουν (βάσει του άρθρου 14) μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου:

α. υπάλληλοι των οποίων έχει λυθεί η υπαλληλική σχέση κατόπιν λήξης της διαθεσιμότητας ή οι οποίοι μετά την έκδοση οριστικών πινάκων κατάταξης και διάθεσης δεν ανέλαβαν υπηρεσία ή παραιτήθηκαν μετά την ανάληψη αυτής και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου

β. υπάλληλοι οι οποίοι τελούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας βάσει του Ν.4172/2013 (Α' 167) και του Ν.4250/2014 (Α' 74), ακόμη και εάν έχει παρέλθει ο χρόνος της διαθεσιμότητας χωρίς να έχει λυθεί η υπαλληλική τους σχέση

γ. υπάλληλοι οι οποίοι τελούν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ. 4 του Ν.4316/2014 (Α' 270)

δ. υπάλληλοι οι οποίοι, αφού τέθηκαν σε διαθεσιμότητα κατόπιν κατάργησης της θέσης τους, υπηρετούν βάσει δικαστικής απόφασης

ε. υπάλληλοι οι οποίοι ανήκαν οργανικά σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, τα οποία καταργήθηκαν με τις διατάξεις του Ν.4250/2014 (Α' 74) και

στ. υπάλληλοι οι οποίοι τέθηκαν σε εργασιακή εφεδρεία δυνάμει των διατάξεων των παραγράφων 5, 6 και 7 του άρθρου 34 του Ν.4024/2011 (Α' 226).

Επαναφορά «διαθέσιμων» στο υπουργείο που υπάγονταν και εναλλακτική κινητικότητα

Υπάλληλοι οι οποίοι περιλαμβάνονται σε προσωρινούς ή τελικούς πίνακες διάθεσης των ανακοινώσεων του τέως υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επανέρχονται με πράξη του οικείου υπουργού σε συνιστώμενες με αυτήν προσωποπαγείς θέσεις στο υπουργείο που υπάγονταν οργανικά και τίθενται στη διάθεση του οικείου υπουργού.

Όμως έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν με αίτησή τους ως και την 21η Μαΐου 2015, που υποβάλλεται στην αρμόδια για το προσωπικό του κλάδου τους Διεύθυνση Προσωπικού / Διοικητικού του φορέα υποδοχής, με παράλληλη κοινοποίηση στον φορέα που ανήκαν οργανικά πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα, ότι επιθυμούν να μεταταχθούν / μεταφερθούν στις θέσεις τις οποίες καταλαμβάνουν βάσει των πινάκων αυτών.

Επίσης, οι υπάλληλοι που δεν υπέβαλαν αίτηση στις ανακοινώσεις του πρώην υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για διάθεση και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 14, επανέρχονται με πράξη του οικείου υπουργού σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις στο υπουργείο όπου υπάγονταν οργανικά ή σε εποπτευόμενους από το υπουργείο αυτό φορείς και τίθενται στη διάθεση του οικείου υπουργού, εφόσον υποβάλουν αίτηση ως και την 21η Μαΐου 2015 στη Διεύθυνση Διοικητικού / Προσωπικού του φορέα όπου ανήκαν οργανικά.

Ως εποπτευόμενοι από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης φορείς νοούνται και οι ΟΤΑ α' βαθμού και οι Περιφέρειες. Με την ίδια πράξη, μπορεί να ορίζεται ότι προσωπικό ΙΔΑΧ που απασχολείτο με μειωμένο ωράριο θα τοποθετηθεί σε θέση πλήρους απασχόλησης με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο.

Εκπαιδευτικοί που εξαιρέθηκαν από τη διαθεσιμότητα

Οι εκπαιδευτικοί, των οποίων οι ειδικότητες κατά κλάδο και κατηγορία καταργήθηκαν, και οι οποίοι εξαιρέθηκαν από τη διαθεσιμότητα, όπως και όσοι από το προσωπικό αυτό μετατάχθηκαν σε άλλες θέσεις, βάσει οριστικών πινάκων, μπορούν να επανέλθουν στις θέσεις που κατείχαν, οι οποίες επανασυστήνονται από το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αυτό θα γίνει εφόσον οι εκπαιδευτικοί αυτοί υποβάλουν σχετική αίτηση ως και την 21η Μαΐου 2015 στις κατά τόπον αρμόδιες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ως άνω υπουργείου, με κοινοποίηση στον φορέα στον οποίο υπηρετούν σήμερα συνεπεία της διαθεσιμότητας ή της εξαίρεσης από αυτή.

Η πράξη επαναφοράς του υπαλλήλου εκδίδεται από τον οικείο υπουργό και κοινοποιείται και στην υπηρεσία στην οποία είχε τοποθετηθεί συνεπεία της διαθεσιμότητας ή της εξαίρεσης από αυτή, προκειμένου να λάβει γνώση, αφού βέβαια, έχει προηγηθεί η σύσταση του κλάδου και των οργανικών θέσεων. Τόσο η πράξη σύστασης όσο και η πράξη επαναφοράς δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Προσωπικό ασφαλιστικών ταμείων και ΟΑΕΔ σε τελικούς πίνακες διάθεσης

Πρόβλεψη υπάρχει για τους υπαλλήλους των κλάδων και του συνόλου των οργανικών και προσωποπαγών θέσεων μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΕΑ) και του ΟΑΕΔ που καταργήθηκαν.

Οι υπάλληλοι της περίπτωσης αυτής, οι οποίοι περιλαμβάνονται σε τελικούς πίνακες διάθεσης ανακοινώσεων του τέως υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπορούν να δηλώσουν με αίτησή τους που υποβάλλεται έως και την 21η Μαΐου 2015 στην αρμόδια για το προσωπικό του κλάδου τους Διεύθυνση Προσωπικού / Διοικητικού του φορέα υποδοχής, με παράλληλη κοινοποίηση στον φορέα που ανήκαν οργανικά πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα, ότι επιθυμούν να μεταφερθούν στις θέσεις τις οποίες καταλαμβάνουν σύμφωνα με τους πίνακες αυτούς.

Σχολικοί φύλακες οι οποίοι έχουν μεταφερθεί βάσει οριστικών πινάκων

Για τους υπαλλήλους ειδικότητας πρώην σχολικών φυλάκων, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί βάσει οριστικών πινάκων διάθεσης ως βοηθητικό Υγειονομικό Προσωπικό κατηγορίας ΥΕ σε νοσοκομεία, με διαπιστωτική πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετατρέπονται οι θέσεις τους σε κατηγορία ΔΕ της ίδιας ειδικότητας και μεταφέρονται αυτοδικαίως σε προσωποπαγείς θέσεις.

Επισημαίνεται ότι για τη σύσταση των κλάδων και ειδικοτήτων εκδίδεται πράξη του οικείου υπουργού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Έως τις 21 Μαΐου οι αιτήσεις για επαναπρόσληψη στο Δημόσιο"

Σταϊκούρας: Να βάλουμε όλοι πλάτη για να βγει η χώρα από το τέλμα

Την ανάγκη να σταματήσουν οι «ιδεοληπτικές σκιαμαχίες και οι υψηλοί τόνοι» και όλες οι κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές και τον ανά περίοδο ρόλο τους στο πολιτικό σκηνικό, να «βάλουν διαρκώς πλάτη» ώστε η χώρα να βγει γρήγορα και οριστικά από το τέλμα, επισημαίνει στην ομιλία του, στο συνέδριο του Economist, ο υπέυθυνος του Τομέα Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, παθογένειες οι οποίες, όπως είπε, επιδεινώθηκαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης και τη διάχυσή της στην Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες που κατέβαλλε η κυβέρνηση της ΝΔ με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Ο βουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως σταθεροποιήθηκαν τα δημόσια οικονομικά, επιτεύχθηκαν πρωτογενή πλεονάσματα, αντιμετωπίστηκαν χρόνιες εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες, ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για τη λήξη της παρατεταμένης ύφεσης. Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η χώρα επέστρεφε στην ανάπτυξη και χαρακτήρισε λανθασμένη την προσφυγή στις κάλπες, καθώς η κατάσταση της οικονομίας παρέμενε εύθραυστη.

«Από τα τέλη Ιανουαρίου, δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς έχουν τον πρώτο και κύριο ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας. Τους τέσσερις τελευταίους μήνες η αβελτηρία, η πολυγλωσσία, η ασάφεια και οι παλινωδίες αυτής της κυβέρνησης αποδεικνύονται, καθημερινά, επιζήμιες για τη χώρα και τους πολίτες της. Χάσαμε χρόνο, αξιοπιστία και συμμάχους. Η αβεβαιότητα βαθαίνει και επεκτείνεται» υπογράμμισε, παρουσιάζοντας με μελανά χρώματα τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομία παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, μετά την ανάκαμψή της το 2014, το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώνεται, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν «σκαρφαλώσει» σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, τους τελευταίους μήνες, μέσω των εκδόσεων εντόκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, αυξάνεται, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβαθμίζουν, και πάλι, τη χώρα, ο δείκτης του Χρηματιστηρίου καταγράφει σημαντικές απώλειες, ενώ η δημόσια οικονομία παρουσιάζει τριγμούς αποσταθεροποίησης και τα προβλήματα ρευστότητας οξύνονται δραματικά. Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει «σκουπίσει» τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, προχωρώντας πλέον και σε αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώνονται σταθερά, και τα «κόκκινα δάνεια», διαρκώς, αυξάνονται ενώ και οι εγγυήσεις μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Ενίσχυσης Ρευστότητας (ELA) αυξάνονται, μήνα με το μήνα, εντυπωσιακά.

Με αυτά τα δεδομένα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «η κυβέρνηση, τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της, δεν έχει καλές επιδόσεις στην οικονομία» και «μάλιστα, από εβδομάδα σε εβδομάδα, η κατάσταση χειροτερεύει και τα αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται».

Ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε την κυβέρνηση «να επιδείξει σύνεση και ρεαλισμό» και να «αφήσει στην άκρη την "επικοινωνιακή διαχείριση" των προβλημάτων και τον ριζοσπαστικό ακτιβισμό που είχε στη θέση της αντιπολίτευσης». «Έχει καταστεί, πλέον, σαφές ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να περιμένει μέχρι την εξομάλυνση των αντιφάσεων μεταξύ προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων και τη διευθέτηση των εσωτερικών αντιθέσεων στα κόμματα της συγκυβέρνησης». «Εύχομαι η κυβέρνηση, με την τελική συμφωνία, να πετύχει οφέλη για τη χώρα, τα οποία θα υπερβούν το κόστος» σημείωσε.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας: Να βάλουμε όλοι πλάτη για να βγει η χώρα από το τέλμα"

Παίρνει και τα χρήματα από τις πρεσβείες η κυβέρνηση

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση, ζητώντας με έγγραφό της από τις πρεσβείες της χώρας να επιστρέψουν άμεσα στην εφορία αδιάθετα χρήματα και κονδύλιά τους. 

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση στη διπλωματική ιστορία της χώρας, η οποία εντείνει την αίσθηση πως η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο και πρόβλημα ρευστότητας. 

Βάσει του εγγράφου που το protothema.gr παρουσιάζει, οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό (πρόκειται για δεκάδες πρεσβειες κυρίως στην Ευρώπη, αλλά κι εκτός αυτής) υποχρεώνονται να επιστρέψουν αδιάθετες δαπάνες και εισπράξεις από προξενικές πράξεις (έκδοση βίζας, πληρεξούσια και άλλα).

Πηγες του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν πως ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να μην υπάρχει εύρυθμη λειτουργία των προξενικών αρχών της Ελλάδος σε πολλές ξένες χώρες, καθώς τα εν λόγω χρήματα και ποσά συμψηφίζονταν με τα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες που χορηγούσε το υπουργείο των Εξωτερικών στις πρεσβείες και τα προξενεία, ενώ ένα ποσοστό εσόδων επέστρεφε στο ΥΠΕΞ -και όχι στις ΔΟΥ.




Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν στο protothema.gr ότι η μεταφορά των χρημάτων που συγκεντρώνονται στις αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό -δηλαδή σε προξενεία και γενικά προξενεία όπου κατά βάση συγκεντρώνονται χρήματα, κυρίως από τις θεωρήσεις εισόδου- αποτελεί πάγια διαδικασία που ακολουθείται ευλαβικά από την εποχή του... υπαρκτού σοσιαλισμού. 

Μπορεί όμως οι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών να μιλούν για συνηθισμένη διαδικασία, όμως δεν εξηγούν για ποιο λόγο στο έγγραφο που υπογράφει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών έπρεπε ο κ. Μιχάλης Σπινέλλης να επικαλεστεί το νόμο 4323 από 27 Απριλίου του 2015 για την «κατεπείγουσα μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος». Αφού η διαδικασία συγκέντρωσης των χρημάτων από προξενεία και γενικά προξενεία είναι παλαιά και γίνεται από δεκαετίες γιατί έπρεπε ο πρέσβυς Σπινέλλης να αποδώσει το αίτημά του στα προβλεπόμενα από τον πρόσφατο νόμο 4323;


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Παίρνει και τα χρήματα από τις πρεσβείες η κυβέρνηση"

To YΠΟΙΚ για την μη πληρωμή εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε γραφειοκρατικά κωλύματα αποδίδει το υπουργείο Οικονομικών τη μη έγκαιρη πληρωμή των υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου:

Οι πληρωμές μισθών και συντάξεων του 15πενθημέρου, έγιναν κανονικά στους προβλεπόμενους χρόνους σε όλους τους φορείς του Δημοσίου. Η μοναδική εξαίρεση καθυστέρησης σημειώθηκε στη μισθοδοσία των εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε εγκαίρως εξασφαλίσει και διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια. Το θέμα διευθετήθηκε μετά από παρέμβαση του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα προς την «ΔΙΑΣ» και σήμερα το βράδυ, θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "To YΠΟΙΚ για την μη πληρωμή εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ"

Κύπρος: Δύο φορές το μήνα θα συναντώνται Αναστασιάδης-Ακιντζ

Περίπου τέσσερις ώρες διάρκεσε η σημερινή πρώτη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, με την οποία άρχισε η νέα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Όπως ανακοίνωσε, μετά τη συνάντηση, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντώνται δυο φορές τον μήνα. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα, στις 23 Μαΐου θα έχουν συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα.

Στο ενδιάμεσο των συναντήσεων των δύο ηγετών θα γίνονται εντατικές συναντήσεις των διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει αργότερα σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κ. Άιντε ανακοίνωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης έδωσε χάρτη για καταστροφή 28 ναρκοπεδίων της Εθνικής Φρουράς, που βρίσκονται στον Πενταδάκτυλο. Από την πλευρά του, ο κ. Ακιντζί ανακοίνωσε στη συνάντηση ότι από αύριο οι Ελληνοκύπριοι θα περνούν στα κατεχόμενα μόνο με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας, χωρίς άλλες διατυπώσεις.

Ο κ. Άιντε ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα δημιουργηθεί μια επιτροπή για να προωθεί δικοινοτικά πολιτιστικά δρώμενα. Παράλληλα, οι δυο ηγέτες τόνισαν την σημασία του θέματος των αγνοουμένων και δεσμεύτηκαν να εργαστούν από κοινού σε αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, επιστρέφοντας από την συνάντηση, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το θετικότατο κλίμα που επικράτησε, σημειώνοντας πως «έτσι εργαζόμενοι μπορεί να ελπίζουμε σε πρόοδο». Επίσης, ανέφερε ότι στις 28 Μαΐου ενδέχεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα, «που θα αφορούν την καθ' ημέραν ζωή των πολιτών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Δύο φορές το μήνα θα συναντώνται Αναστασιάδης-Ακιντζ"

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας να συνειδητοποιήσει την τεράστια ευθύνη

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, δήλωσε τα εξής:

H Κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει με τα ίδια τα μέλη της και τους Βουλευτές της και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κάνει πραγματική και αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Το κόστος που πληρώνει η χώρα, τέσσερις μήνες τώρα, είναι τεράστιο.

Και αυτό οφείλεται στο ότι όλοι στην Κυβέρνηση είναι αιχμάλωτοι των προεκλογικών τους ψεμάτων.

Πρέπει αυτός ο φαύλος κύκλος να σπάσει.

Ο κ. Τσίπρας και όσοι τον περιβάλλουν οφείλουν να συνειδητοποιήσουν την τεράστια ευθύνη που έχουν αναλάβει.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος: Ο Τσίπρας να συνειδητοποιήσει την τεράστια ευθύνη"

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να πληρώνει τις υποχρεώσεις της

Η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αναμιχθεί σε ζητήματα που αφορούν την σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεσμεύεται από την συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για "θέμα μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ έχει ήδη εκφραστεί σαφώς. Δεν βλέπω τον λόγο να σχολιάσω εγώ", δήλωσε η κυρία Φον Τισενχάουζεν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη περί μετάθεσης των πληρωμών ομολόγων προς την ΕΚΤ και πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα, με την συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, η οποία επαναβεβαιώθηκε και αυτή την εβδομάδα, δεσμεύθηκε και για την πληρωμή των υποχρεώσεών της έναντι των πιστωτών της, όπως εχει συμφωνηθεί".

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να πληρώνει τις υποχρεώσεις της"

Σύνταξη του κειμένου της συμφωνίας επιδιώκουν οι Eυρωπαίοι

Αξιωματούχοι επιδιώκουν η σύνταξη του κειμένου της τεχνικής συμφωνίας της Ελλάδας με τους θεσμούς να αρχίσει μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του από την Τιφλίδα στο Bloomberg ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν επεσήμανε τους κινδύνους που θα υπήρχαν από ενδεχόμενη διάσπαση του ευρώ.

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα δημιουργούσε οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προκλήσεις στην υπόλοιπη περιοχή, επειδή θα υπονόμευε τους ισχυρισμούς των πολιτικών της ότι η νομισματική ένωση είναι μόνιμη, είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Πάντοαν, η Ελλάδα θα υπέφερε περισσότερο. «Ένα νέο νόμισμα θα υποτιμάτο σημαντικά και, για μία χώρα με μεγάλο χρέος σε ευρώ, αυτό θα ήταν μεγάλο οικονομικό πλήγμα», δήλωσε. Για την υπόλοιπη ευρωζώνη θα δημιουργούσε «όχι μόνο οικονομικές και χρηματοπιστωτικές δυσκολίες, αλλά τεράστιες θεσμικές δυσκολίες», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνταξη του κειμένου της συμφωνίας επιδιώκουν οι Eυρωπαίοι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news