facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Απλήρωτες οι σχολικές καθαρίστριες

Απλήρωτες παραμένουν τους τελευταίους μήνες οι σχολικές καθαρίστριες καταγγέλλει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Με αφορμή σημερινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Μπαλτά, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, η ΚΕΔΕ αναφέρει ότι έχουν δοθεί στους δήμους χρήματα που κάλυπταν μέχρι και τη μισθοδοσία του περασμένου Ιανουαρίου των σχολικών καθαριστριών .

Επίσης, υπογραμμίζει, τα χρήματα μισθοδοσίας των σχολικών καθαριστριών δεν «περνούν» από το ταμείο του κάθε Δήμου, αλλά πιστώνονται απευθείας σε ειδικό λογαριασμό που διαθέτει κάθε Σχολική Επιτροπή για το σκοπό αυτό και δεν μπορεί να εκταμιευθούν για οτιδήποτε άλλο.

Η ΚΕΔΕ κατηγορεί τον κ. Μπαλτά ότι είτε δεν ήταν «σωστά ενημερωμένος από τους συνεργάτες του, είτε εσκεμμένα παραποιεί την αλήθεια και προσπαθεί να μεταθέσει τις δικές του ευθύνες στους Δήμους».

Διαβάστε Περισσότερα » "Απλήρωτες οι σχολικές καθαρίστριες"

Πρεμιέρα με διαφωνίες στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια

Με διαφωνίες άνοιξε η αυλαία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν την Ελλάδα στο καθεστώς των Μνημονίων.

Στη σημερινή, πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, που είναι σε εξέλιξη κεκλεισμένων των θυρών και ασχολείται με διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα, σημειώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη διαφωνία μεταξύ των μελών της για το αν θα είναι ανοιχτές ή όχι οι συνεδριάσεις.

Η πρόταση να είναι ανοιχτές οι συνεδριάσεις βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη τη ΝΔ, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα συμφωνούν.

Η Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο θα πρέπει, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, να ολοκληρώσει τις εργασίες της μέχρι 6 Οκτωβρίου, με δυνατότητα, αν χρειαστεί, δίμηνης παράτασης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρεμιέρα με διαφωνίες στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια"

ΣτΕ: Συνταγματικές οι ρυθμίσεις για νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Νόμιμες και συνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι ρυθμίσεις του νέου νόμου 4178/2013 για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι συνταγματικός και νόμιμος ο νέος νόμος 4178/2013 για την τακτοποίηση (νομιμοποίηση) των αυθαιρέτων, ενώ παράλληλα έκρινε αντισυνταγματική μια μόνο διάταξη του επίμαχου νόμου.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγητής ο Σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης), έκρινε ότι δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη ο νόμος 4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, που προβλέπει την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν στην απόφασή τους ότι από την δέσμη μέτρων που θεσμοθετούνται προς αποτροπή συνέχισης της άνομης οικοδομικής δραστηριότητας για το μέλλον, κρίνεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4178/2013 που αναφέρονται στα αυθαίρετα του παρελθόντος είναι συνταγματικά ανεκτές.

Αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντίθετη στις Συνταγματικές διατάξεις για τη διάκριση των εξουσιών (άρθρο 26 του Συντάγματος), το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας (άρθρο 20 του Συντάγματος) και την υποχρέωση συμμόρφωση της Πολιτείας προς τις δικαστικές αποφάσεις (άρθρο 95 του Συντάγματος), η ευνοϊκή εκείνη διάταξη του άρθρου 23 του νόμου 4178/2013, που προβλέπει ότι μπορούν να τακτοποιηθούν τα ακίνητα που έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι το μεσοδιάστημα, δηλαδή, από την ημέρα διασκέψεως της Ολομέλειας (Νοέμβριος 2014) μέχρι σήμερα που δημοσιεύθηκε η επίμαχη απόφαση του ΣτΕ, η επίμαχη διάταξη του άρθρου 23 του νόμου 4178/2013, αντικαταστάθηκε με νέα, η οποία προβλέπει ότι παραμένουν κατεδαφιστέα τα ακίνητα που κρίθηκαν αυθαίρετα με δικαστική απόφαση.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Συνταγματικές οι ρυθμίσεις για νομιμοποίηση αυθαιρέτων"

Ποτάμι: «Το αλαλούμ ενισχύει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια»

Για αλαλούμ που προκλήθηκε εξ αιτίας δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών και διαρροών, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, σημειώνοντας ότι «το κυβερνητικό πρόγραμμα για σήμερα περιλαμβάνει: Προαναγγελία νέων φόρων με διαρροές στην "Αυγή", με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και του υπουργού Οικονομικών.

Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι πιθανόν και να μην πληρώσουμε ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ή να βρούμε άλλο τρόπο πληρωμής.

Επαναφορά στην ατζέντα του δημοψηφίσματος από τον κ.Κατρούγκαλο, με πρόταση για "οχι" σε περίπτωση ρήξης».

Το Ποτάμι διερωτάται, «αν σκόπιμα προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγχυση ή αν βρίσκονται οι ίδιοι σε σύγχυση. Επειδή μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο, επαναλαμβάνουμε την πρόταση για ενημέρωση για τις κυβερνητικές θέσεις. Το αλαλούμ μπορεί να προσφέρει τηλεοπτικό θέαμα, αλλά ενισχύει την αβεβαιότητα στην οικονομία και την ανασφάλεια στην κοινωνία».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: «Το αλαλούμ ενισχύει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια»"

Κριτική Βάιντμαν στην εβδομαδιαία αύξηση του ELA για την Ελλάδα

Κριτική στην εβδομαδιαία αύξηση της έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες (ELA) από την ΕΚΤ άσκησε ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg.

«Δεν θεωρώ πως είναι εντάξει [οι] τράπεζες που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές να λαμβάνουν δάνεια για να χρηματοδοτούν ομόλογα της χώρας τους, η οποία με τη σειρά της δεν έχει πρόσβαση στις αγορές», δήλωσε ο κ. Βάιντμαν, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handlesblatt.

Ερωτηθείς πάντως αν η ΕΚΤ θα ήταν διατεθειμένη να εκβιάσει έξοδο της χώρας μας από το κοινό νόμισμα μέσω της διακοπής παροχής του ELA, ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης φαίνεται να απέρριψε ένα τέτοιο σενάριο, σημειώνοντας πως «η απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στη νομισματική ένωση βρίσκεται ξεκάθαρα στα χέρια των κυβερνήσεων».

Τόνισε πως η ούτε η σύνθεση της ευρωζώνης, ούτε η παροχή βοήθειας αποτελούν ευθύνες του Ευρωσυστήματος.

Ο κ. Βάιντμαν εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του για την «αυξημένη πολιτικοποίηση» του Ευρωσυστήματος, προειδοποιώντας πως υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν υπερβολικά πολλές αξιώσεις από τις κεντρικές τράπεζες. «Δεν είμαστε παντοδύναμοι», είπε.

Παράλληλα, σε μια έμμεση βολή κατά του Μάριο Ντράγκι, ο κ. Βάιντμαν είπε πως το ερώτημα παραμένει για το αν ήταν απαραίτητο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και χαρακτήρισε υπερβολικούς τους φόβους περί αποπληθωρισμού.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Κριτική Βάιντμαν στην εβδομαδιαία αύξηση του ELA για την Ελλάδα "

Reuters: Ξεμπλοκάρει η πώληση του 51% του ΟΛΠ

Δεσμευτικές προσφορές από τις τρεις εταιρείες, που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, για το 51% του ΟΛΠ ζήτησε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters. Υπενθυμίζεται ότι στη β' φάση του διαγωνισμού είχαν περάσει η κινεζικών συμφερόντων Cosco, η ολλανδική APM Terminals (θυγατρική της δανέζικης Maersk), καθώς και η Ports of America, η ICTS και η Utilico.

Οι αλλαγές στους όρους της προηγούμενης προκήρυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τη διάθεση του 51% του ΟΛΠ έναντι του 67,7% του αρχικού διαγωνισμού, χωρίς να αποκλείεται να υπάρχει ρήτρα ότι η διάθεση του υπόλοιπου 16,7% θα γίνει σταδιακά και θα συνδεθεί με την πρόοδο στις επενδύσεις που θα δεσμευθεί να υλοποιήσει ο προτιμητέος επενδυτής, το τίμημα και το ετήσιο μίσθωμα. Επιπλέον αλλαγή, πέραν του ποσοστού πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ, φέρεται να είναι και η αύξηση του ετήσιου μισθώματος που θα καταβάλλει ο πλειοδότης επενδυτής στο Δημόσιο.



Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, η κυβέρνηση ενημέρωσε την Τετάρτη τους επενδυτές σχετικά με τροποποιημένη πρόσκληση υποβολής προσφορών για το 51%, αντί του προηγούμενου 67%.

Το δημοσίευμα του πρακτορείου σημειώνει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί ένα σχέδιο διάσωσης και δηλώνει έτοιμη να επανεξετάσει τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, με την προϋπόθεση ότι το κράτος θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση.

Να σημειωθεί ότι από τις πέντε εταιρείες που είχαν αρχικά πλειοδοτήσει, μόνο οι τρεις εξακολουθιύν να ενδιαφέρονται για τον ΟΛΠ και σύμφωνα με τον Έλληνα αξιωματούχο αυτές είναι η κινεζική Cosco, η ολλανδική APM και η Container Terminal Services με έδρα τις Φιλιππίνες.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Ξεμπλοκάρει η πώληση του 51% του ΟΛΠ"

Τη Δευτέρα η επόμενη συνεδρίαση του Brussels Group

«Πολιτικό» χαρακτήρισε το ζήτημα των συζητήσεων με τους θεσμούς, κυβερνητικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Brussels Group, προσθέτοντας, πάντως, ότι «υπάρχει ικανό περιθώριο ευελιξίας για να επιτευχθεί συμφωνία, αλλιώς δεν θα συζητούσαμε».

Ερωτηθείς για την ατζέντα των διαπραγματεύσεων, ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε ότι «συζητούμε πάνω στα θέματα που η σύγκλιση είναι μικρή και όχι για τα θέματα που η σύγκλιση είναι μεγάλη. Εκεί δεν χρειάζεται».

Από την πλευρά του άλλος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, ξέρουμε πού και φτιάξαμε ημερήσια διάταξη για το πώς θα προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες. Το Eurogroup μιλούσε για κάποια ανοιχτά ζητήματα. Αυτά θα συζητηθούν».

Νέα τηλεδιάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, ενώ η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες κατά πάσα πιθανότητα το Σάββατο.

Σημειώνεται ότι σήμερα επελέγη η λύση της τηλεδιάσκεψης διότι είναι η εορτή της Αναλήψεως για τους καθολικούς και οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είχαν αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες, ενώ είναι αργία για τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύσκεψη με τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποίησε ο υπουργός, Γιάνης Βαρουφάκης, περίπου την ώρα της τηλεδιάσκεψης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τη Δευτέρα η επόμενη συνεδρίαση του Brussels Group"

ΔΝΤ: Εμμένει στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι παραμένει ευέλικτο στις συνομιλίες με την Ελλάδα για το χρέος και ελπίζει πως οι διεθνείς πιστωτές θα μπορέσουν να καταλήξουν σύντομα σε μια συμφωνία με την Αθήνα.

«Είμαστε ευέλικτοι. Είμαστε ανοικτοί να δούμε όλες τις επιλογές. Όμως πρέπει να επιμείνουμε στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Την ίδια στιγμή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτήρισε αργά το βράδυ ανακριβή τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο εκπρόσωπος του θεσμού Τζέρι Ράις δήλωσε ότι το «ΔΝΤ εργάζεται πάνω σε ένα "σχέδιο Β για την Ελλάδα"».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον, σημείωσε το ΔΝΤ, ο κ. Ράις απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τους σχεδιασμούς του θεσμού για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων ως εξής:

«Η βασική μας υπόθεση είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Αυτό είναι που η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι αποτελεί τον στόχο της και υποστηρίζουμε αυτόν τον στόχο και εργαζόμαστε για την εκπλήρωσή του. Είχα επίσης πει πριν από δύο εβδομάδες ότι είναι μέρος της δουλειάς μας να εξετάζουμε διάφορα σενάρια, σε διάφορες χώρες. Αυτό είναι που κάνουμε σε όλες τις χώρες».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Εμμένει στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος"

Παππάς: Η Ελλάδα έρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρει λύση

«Η Ελλάδα έρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρει λύση», τόνισε μιλώντας στο συνέδριο του Economist που διεξάγεται στην Αθήνα, ο Νίκος Παππάς.

Επισήμανε ότι, «ειδικά αυτή την ώρα δε βοηθούν κύκλοι απο τη Γερμανία που επαναφέρουν σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».

Αυτοί οι κύκλοι, διευκρίνισε ο κ. Παππάς δεν είναι γύρω απο την καγκελαρία

«Δεν ειναι καλό για κανέναν», πρόσθεσε ο κ. Παππάς, «να υποκρινόμαστε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα ηταν επιτυχές. Δεν συνιστά η συμφωνία της Ελλάδας με τα λάθη του παρελθόντος, πρόοδο των συνομιλιών. Άλλο πρόοδος και άλλο συμφωνία στα λάθη του χθες».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Παππάς: Η Ελλάδα έρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρει λύση "

Φίλης: Το 70% των πολιτών θέλει διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους

Συνέχεια στη συζήτηση περί... συζήτησης για τον διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους δίνει με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, απαντώντας σε σχετική αναφορά του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

“Παρακολουθούμε με σεβασμό τον Μακαριώτατο. Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, πάνω από το εβδομήντα τοις εκατό των πολιτών, όπως καταγράφεται σε τελευταίες δημοσκοπήσεις, ζητεί να υπάρξει χωρισμός της εκκλησίας από το κράτος. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει διάλογο και όχι μονομερείς ενέργειες. Ο χωρισμός εκκλησίας-κράτους, θα αποδειχθεί χρήσιμος και για τα δυο μέρη, καθώς επίσης και επωφελής για το λαό. Είναι αυτονόητο ότι ο δημοκρατικός διάλογος δεν μπορεί να γίνει με όρους 'μετανοίας'”, σημειώνει στη δήλωσή του ο Νίκος Φίλης.

Και επισημαίνει: “Η χώρα αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα, όχι μόνον την οικονομική κρίση, αλλά και την ηθική-πολιτική απαξίωση. Η έξοδος απο τήν σύνθετη κρίση που ζούμε, προϋποθέτει μια νέα λαϊκή-δημοκρατική και έλλογη κουλτούρα αξιών, και το έμπρακτο προσωπικό-κοινωνικό παράδειγμα”.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Το 70% των πολιτών θέλει διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους"

Υπόθεση BRICS: Γιατί να θέλει η Ελλάδα να δανειστεί με μεγαλύτερα επιτόκια;

Η ρωσική πρόσκληση προς την Ελλάδα, όπως αυτή απευθύνθηκε και από επίσημα χείλη, για συμμετοχή στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), φαίνεται πως είναι ένα σενάριο, το οποίο εξετάζεται από την ελληνική πλευρά.

Αυτό, εξάλλου, είπε -παρά την έκπληξή του- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν του απηύθυνε τη σχετική πρόσκληση ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών, Σεργκέι Στόρτσακ. Ακόμη, αυτό υπέδειξε, ουσιαστικά, και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ενώ το ίδιο φανερώνει και η ανάθεση, από την Αθήνα, στον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, να διερευνήσει τις προοπτικές ευόδωσης μιας τέτοιας συνεργασίας.

Το Bloomberg, ωστόσο, δείχνει να έχει εντελώς αντίθετη οπτική πάνω στο ζήτημα και, σε δημοσίευμά του, κάνει λόγο για μια εξέλιξη, που προκαλεί... γέλια.


Πρωταπριλιάτικο αστείο
Σύμφωνα με τον Τζιμ Ο' Νιλ, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και «νονό» της ένωσης της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, υπό την ονομασία BRICS, αυτή η πρόσκληση δεν μπορεί, παρά να είναι ένα καθυστερημένο... πρωταπριλιάτικο αστείο.

Και αυτό, όπως ο ίδιος εξηγεί, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξή της στη συγκεκριμένη τράπεζα, από τη στιγμή που η οικονομία της έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 25% και βρίσκεται στον προθάλαμο της εξόδου από το ευρώ. 

Κατά το Bloomberg, η πρόσκληση εδράζεται σε γεωπολιτικά κίνητρα, τα οποία έχουν έρθει στο προσκήνιο, μετά την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να συσφίξει τις σχέσεις της χώρας του με την Ανατολή. 

«Ο Τσίπρας συναντήθηκε πριν από λίγο καιρό στη Μόσχα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και έλαβε τη διαβεβαίωση για τον Turkish Stream ότι θα περνάει από το ελληνικό έδαφος και θα λαμβάνει τα ανάλογα τέλη διέλευσης. Σε αντάλλαγμα, ο Πούτιν παίρνει με το μέρος του ένα σύμμαχο που ανήκει στο ΝΑΤΟ, με σκοπό να αποδυναμώσει τους δυτικούς συμμάχους έναντι του θέματος της Ουκρανίας» γράφει το Bloomberg, σημειώνοντας πως ούτε η ρωσική πλευρά, αλλά ούτε και η ελληνική, θέλησαν να τοποθετηθούν επισήμως για το θέμα.

Για τον Ο' Νιλ, όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία: «Μήπως έχουμε Πρωταπριλιά; Μπορώ να καταλάβω γιατί η Ρωσία έχει αυτό το παράξενο κίνητρο, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ γιατί οι άλλοι θα συμφωνήσουν».

Η Ελλάδα δανείζεται με 2,3% και τα BRICS με επιτόκια 5%-13%!
Το δημοσίευμα του Bloomberg είναι η αφορμή, ίσως, να αναρωτηθούμε εάν και κατά πόσον συμφέρει πραγματικά την Ελλάδα να... καταφύγει στην «αγκαλιά» των BRICS.

Και αυτό, καθώς η Ελλάδα τη στιγμή αυτή δανείζεται από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ με ένα κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο κατά μέσο όρο κοντά στο 2,3%.

Την ίδια ώρα, οι χώρες που συναποτελούν την... κοινοπραξία των BRICS δανείζονται με πολύ μεγαλύτερα επιτόκια. Αυτό της Βραζιλίας, για παράδειγμα, ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 13,25%!

Την ίδια ώρα, η Ινδία δανείζεται με 7,5%, η Ρωσία με 12,5%. Η Κίνα έχει το χαμηλότερο κόστος δανεισμού από την ομάδα των πέντε BRICS, αφού καταφέρνει να εξασφαλίζει τα κεφάλαια που χρειάζεται από τις αγορές με επιτόκιο 5,1% -πάντα κατά μέσο όρο.









Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα, εάν πραγματικά συμφέρει την Αθήνα η ένταξή της στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS. Σήμερα δανειζόμαστε με 2,3% και υπό συνθήκες (ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης -QE- της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας), το επιτόκιο αυτό μπορεί να κατρακυλήσει πολύ πιο χαμηλά. 

Τι λόγους έχουμε να αναζητήσουμε κεφάλαια από χώρες που δανείζονται με επιτόκια από 5% έως 13%; Όπως είναι προφανές, τα κεφάλαια που μπορεί να διαθέσουν σε άλλες χώρες τα BRICS είναι μάλλον απίθανο να δοθούν με επιτόκιο χαμηλότερο απ' αυτό με το οποίο δανείζονται οι ίδιες.  

Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα με την ευρωζώνη είναι ότι η ελληνική οικονομία, με τα γνωστά προβλήματά της, δεν «χωράει» στην ίδια νομισματική ένωση με μια στιβαρή οικονομία, όπως αυτή π.χ. της Γερμανίας και άλλες, κυρίως βορειοευρωπαϊκών χωρών. 

Οι όψιμοι λάτρεις της Ρωσίας και των άλλων συνοδοιπόρων της που ονειρεύονται να μεταφέρουν την Ελλάδα από τα PIGS στα BRICS ισχυρίζονται ότι τα «τούβλα», με βάση τις εκτιμήσεις ειδικών και αναλυτών, αλλά και του ίδιου του Ο' Νιλ, θα ξεπεράσουν τις ΗΠΑ σε μέγεθος το 2017, ενώ μέχρι το 2035 η συγκεκριμένη ομάδα θα είναι τόσο μεγάλη, όσο και η G7.

Θερωούν όσοι ενστερνίζονται την άποψη αυτή ότι έχει νόημα η Ελλάδα να διερευνήσει το ενδεχόμενο της άντλησης κεφαλαίων από την ομάδα Ρωσία, Ινδία και... Σία παρά το γεγονός ότι το χρήμα των BRICS φαίνεται να είναι πολύ ακριβότερο από το χρήμα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από την ΕΕ, το φυσικό της χώρο δηλαδή. 

Μπορεί να μοιάζει αντιφατικό ότι κυνηγάμε για ακριβότερα δάνεια, όμως στην πραγματικότητα αυτό θα συμβεί, αν η Ελλάδα αποφασίσει να ψάξει για χρήμα από τα BRICS. Με τις κινήσεις τους άλλωστε, ορισμένοι στην κυβέρνηση έχουν δείξει εδώ και μερικούς μήνες ότι μπορεί να βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής, όμως τα χρήματα δεν αποτελούν γι' αυτούς θέμα. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση BRICS: Γιατί να θέλει η Ελλάδα να δανειστεί με μεγαλύτερα επιτόκια;"

CNBC: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο από τη χρεοκοπία

Η πίεση που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές της είναι αναμφίβολα τεράστια ωστόσο, δεν μπορεί σε τίποτα να συγκριθεί με την πίεση που δέχεται η χώρα από τους ψηφοφόρους της, προειδοποιούν οι αναλυτές σύμφωνα με το CNBC.

Η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα έχει δηλώσει ότι δεν θα βιαστεί σε ένα δημοψήφισμα ή σε πρόωρες εκλογές για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινού για τις δυσκολοχώνευτες μεταρρυθμίσεις τις οποίες μπορεί να εισάγει για να εξασφαλίσει περισσότερα κονδύλια. Αλλά οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι κανένα από τα δύο ενδεχόμενα δεν μπορούν να αποκλειστούν την ώρα που η Αθήνα προσπαθεί απεγνωσμένα να αποτρέψει την πτώχευση.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους δανειστές της προκειμένου να λάβει την δόση των 7,2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα διάσωσης που λήγει στα τέλη Ιουνίου. Μέχρι στιγμής όμως τα εργασιακά αποτελούν σημείο τριβής για τους δύο πλευρές σχολιάζει το CNBC.

«Η υποστήριξη για τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές αρχίζουν να καταρρέουν απότομα και ουσιαστικά αν με ρωτήσετε η Ελλάδα να βγει από το ευρώ εντός αυτού του έτους, θα σας έλεγα κατηγορηματικά όχι», απαντά στο CNBC ο Nicholas Spiro, στρατηγικός αναλυτής και προσθέτει:

«Αν με ρωτήσετε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρώσει τη θητεία του, θα σας έλεγα ότι είναι πολύ πιθανό ότι μπορεί να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές. Προς το παρόν, η ελληνική πολιτική είναι το μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι μία άμεση Grexit».

«Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με μια ισχυρή εντολή, να πιέσει την τρόικα (δανειστές), ως εκ τούτου, οι ίδιοι τώρα τον έχουν έχουν στριμώξει στην γωνιά και εκείνος πρέπει να βγει από αυτή» υποστήριξε με τη σειρά του ο Reinhard Cluse, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνει συμβιβασμούς με λεπτούς χειρισμούς, διότι μπορεί να χάσει την αξιοπιστία των ψηφοφόρων του. Θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει τρίβες μέσα στο ίδιο το κόμμα» καταλήγει.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "CNBC: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο από τη χρεοκοπία"

Αρχιεπίσκοπος: Θα μετανοήσουν όσοι σκέφτονται διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής, έφτασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για να προσκυνήσει το λείψανο της Αγίας Βαρβάρος που έφτασε από τη Βενετία στην Αθήνα.

Ο Ιερώνυμος έφτασε στον ναό μαζί με μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Σε δηλώσεις που έκανε κατά την αποχώρησή του απο τον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλησε να σχολιάσει τον «πόλεμο« που μαίνεται τόσο για την υποδοχή των λειψάνων με τιμές αρχηγού κράτους, όσο κυρίως για την προγραμματιζόμενη μεταφορά τους το πρωί της Παρασκευής στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Αγιος Σάββας.

«Ακούγονται τις τελευταίες ημέρες σχόλια και λόγια από επισήμους και μη. Δεν θέλω να σχολιάσω. Όλα αυτά τα αφήνω να περάσουν απαρατήρητα. Θα μιλήσει η Ιστορία» είπε.

Και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι αυτοί είναι των λόγων. Τα λόγια, όμως κούρασαν και έφτασαν τον τόπο σε αυτη την κατάσταση. Χρειαζόμαστε λόγο και όχι λόγια».

Ερωτώμενος για τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, περί διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απάντησε: «Ας μη χαλάσουμε αυτή την ατμόσφαιρα. Αυτό θέλει πολύ συζήτηση και έχουμε ολοκληρωμένες απαντήσεις. Αυτοί που σκέφτονται τέτοια πράγματα θα το μετανοήσουν».

Ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για το μεγαλείο και τον ψυχισμό του ελληνικού λαού, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για το λαό και να μην τον ξεχνάμε».

Αθρόα προσέλευση

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται, για πέμπτη μέρα, η προσέλευση των πιστών στον ναό της Αγίας Βαρβάρας. Χιλιάδες πιστοί χριστιανοί, κάθε ηλικίας, από όλη τη χώρα, προσέρχονται στο ναό και περιμένουν υπομονετικά στη μεγάλη ουρά που έχει σχηματιστεί προκειμένου να ασπαστούν το ιερό λείψανο και να απευθύνουν παράκληση στην Αγία.

Καθημερινά, το προσκύνημα αρχίζει στις 06.30 και ολοκληρώνεται στις 21.30, ενώ παράλληλα τελούνται πρωινές και απογευματινές ακολουθίες και αγρυπνίες.

Η προσέλευση των πιστών θα συνεχιστεί αμείωτη, ως φαίνεται, έως την ημέρα της αναχώρησης του ιερού σκηνώματος, την Κυριακή 24 Μαΐου, αν και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν σκέψεις για παράταση της παραμονής του στην Αθήνα, λόγω της μεγάλης προσέλευσης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής φαίνεται πως παράταση δεν θα δοθεί.

Το σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας έφτασε στην χώρα το απόγευμα της Κυριακής με τιμές αρχηγού κράτους και θα παραμείνει για ακόμη δύο εβδομάδες.

Tο πρωί της Παρασκευής, 10.00-12.00, η λειψανοθήκη αναμένεται να μεταφερθεί στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», για να προσευχηθούν οι ασθενείς.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχιεπίσκοπος: Θα μετανοήσουν όσοι σκέφτονται διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας"

Λέτα: «Καταστροφική μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ»

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική και ως τέτοια θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί, τόνισε από το βήμα του 19ου ετήσιου συνεδρίου του Economist στην Αθήνα ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λέτα προέτρεψε και τις δύο πλευρές να εργαστούν προς την κατεύθυνση της αποφυγής ενός αντίστοιχου σεναρίου, σημειώνοντας ευρύτερα ότι αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη φάση για την Ευρώπη, που -κατά τη γνώμη του- θα επηρεάσει το μέλλον της.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη δεν είναι εφικτές μόνο με λιτότητα και περικοπές.

Από τη μεριά της, η Joan Hoey, ανώτερη αναλύτρια του Economist Intelligence Unit, σημείωσε πως η επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους και πιστωτές της αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο συγκεντρώνοντας 60% πιθανότητες, ενώ απέδωσε το 40% του αρνητικού σεναρίου στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κατά τη γνώμη της μεγάλο πεδίο για συναίνεση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα ήταν απαραίτητα καταστροφικό, λέγοντας πως άλλες χώρες στη συνέχεια κατάφεραν να διαχειριστούν τα του οίκου τους.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Λέτα: «Καταστροφική μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ»"

Σακελλαρίδης: Προανήγγειλε νέους, αλλά... δίκαιους φόρους

Την επιβολή νέων φόρων επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαριδης, λέγοντας ότι η κυβερνηση δεν πανηγυρίζει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά το θέμα είναι τι στόχευση θα έχουν, δηλαδή να μην βλάπτουν την ανάπτυξη και να ειναι κοινωνικά δίκαιοι. «Δεν θέλουμε περαιτέρω επιβάρυνση των όσων πλήρωσαν το μάρμαρο, όλα αυτά τα χρόνια» σημείωσε.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι η συμφωνία καθυστερεί να έρθει, είπε οτι η κυβέρνηση θα μπορούσε να κλείσει τη συμφωνια και αύριο και χθες, αλλά το θέμα ειναι τι περιεχόμενο θα εχει αυτή. Στόχος ειναι, ειπε, να δοθεί ανάσα στην ελληνικη οικονομία και να σταθούν η χώρα και οι πολίτες στα πόδια τους.

Θελουμε το συντομότερο μια λύση, γνωρίζουμε την κατασταση, μας προβληματίζει, προσθεσε, παραδεχόμενος οτι αυτή την ωρα η κοινωνια πληρώνει απο τις σάρκες της και ετσι φαλκιδευεται η ανάπτυξη και γίνονται πιο δύσκολοι οι στόχοι. 

Ζητησε προς τούτο η συμφωνια να λαμβάνει υπόψη το προβλημα της ρευστοτητας. Μάλιστα, ειχε τονίσει νωρίτερα οτι η κυβερνηση θα νομοθετήσει τα νεα μέτρα.

Παραδέχθηκε, δε, ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πληρωμής των οφειλών του Δημοσίου, λέγοντας ότι γνωρίζουμε το πρόβλημα της ρευστότητας και δεν το κρύβουμε κάτω από το χαλάκι.

Παράλληλα, ο κ. Σακελλαρίδης αναγνώρισε οτι η κυβερνηση κανει υποχωρήσεις σε θεματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, καθώς αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πώλησης του ΟΛΠ ειπε η συζήτηση για το θεμα αυτο προφανώς και σημαίνει υποχώρηση, αλλα το σημαντικό ειναι να θέσουμε όρους ώστε να μην υπαρχει ξεπούλημα, σόπως γινόταν απο την την προηγούμενη κυβερνηση. Το θεμα θα εξαρτηθεί απο τη συνολική διαπραγμάτευση, ειπε.

Κατα τα άλλα, ο κ. Σακελλαρίδης διαβεβαίωσε οτι η συμφωνία που θα έρθει δεν θα ξεφεύγει από τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί το σενάριο ρήξης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί διάγγελμα Τσίπρα, όπως το διάγγελμα Παπανδρέου στο Καστελόριζο, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «το περιεχόμενο ενός διαγγέλματος όπως αυτό του Παπανδρέου δεν θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε από αυτή την κυβέρνηση, η ουσία αυτού του διαγγέλματος δεν θα επαναληφθεί από αυτή την κυβέρνηση».

Όσο για τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σημειωσε με νοημα οτι η λαϊκή εντολή εχει βάθος τετραετίας και αυτήν την ωρα προέχει να απεγκλωβιστεί η χώρα απο τ δυσκολη κατασταση που αντιμετωπίζει.

Ανοιχτή η μη πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ
Όσον αφορά τα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης στο συνέδριο του Economist για σενάριο μετάθεσης πληρωμών ομολόγων της ΕΚΤ, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «δεν είναι θέμα να μην πληρώσουμε, όταν μιλάμε για το χρηματοδοτικό κενό ενδέχεται να υπάρχουν πολλές επιλογές για το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί».

Λύση στη Ρίγα
Ο κ. Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε οτι η ελληνικη κυβερνηση θα ζητήσει να μπει το ελληνικο προβλημα στη σύνοδο κορυφής στη Ρίγα, οπου ο Αλέξης Τσιπρας θα εχει και σχετικές επαφές.

Υποστήριξε, δε, ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στρατηγικής αφού, όπως είπε, «για εμάς η διαπραγμάτευση έχει πολλά επίπεδα και πολιτικά και τεχνικά. Στην ουσία εχθές το βράδυ στο κυβερνητικό συμβούλιο αυτό που επιβεβαιώθηκε η σταθερή θέση της κυβέρνησης να παραμείνει στη λαϊκή εντολή που πήρε στις 25 Ιανουαρίου».

Εμείς κάναμε την προσπάθειά μας, ειπε, καιρος να την κάνουν και οι εταίροι. Δεν απέκλεισε, δε, να ζητηθεί και έκτακτο Eurogroup μέχρι τέλος Μαΐου, ώστε να βρεθει λύση το συντομότερο.

Για τον ΦΠΑ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τον Γιάνη Βαρουφακη ως προς την επιδίωξη της Αθήνας για τον ΦΠΑ, ώστε να εφαρμοστούν οι οποίες αλλαγές μετα τη θερινή περιοδο. «Αυτό που είπε ο ΥΠΟΙΚ είναι ότι αν υπάρξει κάποιο μέτρο για το ΦΠΑ θα ήταν να γίνει μετά το καλοκαίρι για να μην υπάρχουν αρρυθμίες» σημειωσε.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι οι δανειστές έχουν ρίξει στο τραπέζι πρόταση για μισθούς 700 ευρώ στο Δημόσιο, λέγοντας ότι «η θέση αυτή έχει εκφραστεί πολλές φορές για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα. Εκεί υπάρχει ένα ζήτημα πίεσης που μπαίνει από την πλευρά των θεσμών» παραπέμποντας σε όσα δήλωσε την Τετάρτη ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αποδοκιμασία της κυβερνητικής Βαβέλ
Ο κ. Σακελλαρίδης αποδοκίμασε ευθέως την πολυγλωσσία και τις διάφορες αντιφατικές δηλώσεις υπουργών, λέγοντας οτι αυτή η εικόνα δεν βοηθά την κυβερνηση στο δύσκολο έργο της.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σακελλαρίδης: Προανήγγειλε νέους, αλλά... δίκαιους φόρους"

Λαπαβίτσας: Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας για τον Μάιο

Για πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τον τρέχοντα μήνα τα κρατικά ταμεία έκανε ο Κώστας Λαπαβίτσας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει πίσω στη διαπραγμάτευση.

«Με τα στοιχεία που έχω δει εγώ τα πράγματα για το Μάιο είναι δύσκολα. Το ΔΝΤ πληρώθηκε από έναν λογαριασμό που ήταν περίεργης μορφής. Έχουμε λοιπόν μια δυσκολία και είναι λογικό να την έχουμε γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα που να έρχεται απ” έξω και χρηματοδότηση. Όμως έχουμε ταυτόχρονα πολύ μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτά που μας άφησε ο κ. Σταϊκούρας και η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ταμειακό έλλειμμα τεράστιο», σημείωσε χαρακτηριστικά στο Mega».

Ο κ. Λαπαβίτσας τόνισε επιπλέον ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε ύφεση, αλλά σε υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης.

«Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας μας είναι πάρα πολύ δύσκολη, το βλέπουμε όλοι και η οικονομική κατάσταση του κράτους είναι επίσης πολύ δύσκολη. Το ζούμε αυτό. Αλλά μην υπερβάλλουμε και μην δημιουργούμε καταστάσεις πανικού και καταστάσεις αγωνίας που λένε υπογράψτε γιατί χανόμαστε. Όχι δεν συμβαίνει αυτό ακόμα».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαπαβίτσας: Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας για τον Μάιο"

BofA: Ντόμινο στην Ευρώπη και χάος από ένα Grexit

Τις καταστροφικές συνέπειες από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ επαναλαμβάνει η BofA, λέγοντας ότι το Grexit θα προκαλούσε «ατέλειωτο χάος» στη χώρα μας, αλλά θα δημιουργούσε και ένα ολόκληρο ντόμινο στις αγορές που θα αναζητούσαν το επόμενο «θύμα».

Σύμφωνα με τον Αυστριακό οικονομολόγο, Ντάβιντ Χάουνερ, επικεφαλής των οικονομολόγων της τράπεζας για τις αναδυόμενες χώρες, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα δημιουργούσε προηγούμενο, με αποτέλεσμα, οι αγορές, σε κάθε μελλοντική κρίση, να αναρωτιούνται εάν επίκειται η αποχώρηση άλλης χώρας – κάτι που θα ήταν παράγοντας αποσταθεροποίησης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, όπου θα ήταν καλύτερα η θέση της και όλες οι υποτιμήσεις τα προηγούμενα χρόνια δεν έφεραν καμιά τόνωση της οικονομίας, επειδή λείπει μια ανταγωνιστική εξαγωγική οικονομία, αναφέρει, προσθέτοντας πως το Grexit θα ήταν ένα «ατέλειωτο χάος» και νομικά όχι εφικτό.

Μάλιστα, αυτό που διακυβεύεται είναι ακόμα και το ίδιο το δημοκρατικό σύστημα της χώρας, όπως διευκρινίζει, αφού θα έπρεπε να κλειστούν τα σύνορα, ώστε οι άνθρωποι να μην εξάγουν τα χρήματα στο εξωτερικό μέσα σε βαλίτσες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρήματα στην Ελλάδα θα επαρκέσουν έως το τέλος Ιουνίου και ότι για πολιτικούς λόγους δίνονται άλλα στοιχεία για να ασκηθεί πίεση, αφενός στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα δάνεια, και αφετέρου στο εσωτερικό για να ψηφιστεί από τη Βουλή ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ως προς το αν θα υπάρξει έγκαιρα συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές, ο Αυστριακός οικονομολόγος παρατηρεί πως θα είναι πολύ κρίσιμο, καθώς τα χρήματα τελειώνουν στο τέλος Ιουνίου και η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε στη συνέχεια, μια εξέλιξη που θα επηρέαζε και τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν μεγάλη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα.

Όπως συμπληρώνει, από την πλευρά της η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να διακόψει την παροχή ρευστότητας, κάτι που θα προκαλούσε πανικό και οι τελευταίοι καταθέτες θα απέσυραν τα χρήματα από τις τράπεζες.

Την τελευταία στιγμή η Βουλή θα έπρεπε να περάσει ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, κάτι που αποκλείει αυτή τη στιγμή το ένα τρίτο των βουλευτών της κυβέρνησης. Ο ίδιος θεωρεί ότι στις διαπραγματεύσεις υπάρχει χώρος για συμβιβασμούς, ωστόσο, όπως λέει, οι Ελληνες έκαναν λάθος στους υπολογισμούς τους και ούτε η Δυτική Ευρώπη ούτε οι άλλες χώρες της περιφέρειας είναι με το μέρος τους, ενώ ο χρόνος τρέχει και ακόμη και εάν μπορέσει η κυβέρνηση να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα, λείπει η πλειοψηφία στη Βουλή, χωρίς από την άλλη, να είναι λύση ένα δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τον Ντάβιντ Χάουνερ, η Ελλάδα πριν τις εκλογές βρισκόταν σε καλή κατάσταση, είχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα και χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησής της από ό, τι οι ΗΠΑ, έχοντας αποφύγει τα χειρότερα, τώρα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω, υπάρχει ύφεση και ένα πρωτογενές έλλειμμα διότι δεν έχουν εισπραχθεί φόροι.

Για πλατιά στρώματα της κοινωνίας, η κατάσταση ήταν κοινωνικά δυσβάστακτη, ωστόσο η Ελλάδα για δέκα χρόνια είχε ένα εισοδηματικό επίπεδο που δεν αντιστοιχούσε στις οικονομικές της επιδόσεις και το πρόβλημα είναι πως εκείνοι οι οποίοι επωφελήθηκαν από αυτό δεν είναι και οι ίδιοι, οι οποίοι πληρώνουν τώρα το τίμημα, διότι οι περικοπές πλήττουν κυρίως τους κοινωνικά αδύναμους, ενώ οι εισπράξεις φόρων από τους μεγαλοεισοδηματίες παραμένουν ακόμη χαμηλές και οι μεγάλες καταθέσεις ιδιωτών ή επιχειρήσεων βρίσκονται ήδη εκτός χώρας και εκείνα που παραμένουν είναι μόνον οι μικροκαταθέσεις. Ωστόσο το Grexit και η υποτίμηση του νομίσματος θα αποτελούσε για τους κοινωνικά αδύναμους μια καταστροφή και δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή, καταλήγει στη συνέντευξή του ο Αυστριακός οικονομολόγος.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "BofA: Ντόμινο στην Ευρώπη και χάος από ένα Grexit"

Συνεχίζεται ο «ανταρτοπόλεμος» κατά Στουρνάρα

Ανοικτό κρατά το Μέγαρο Μαξίμου το μέτωπο με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα με επιθέσεις τόσο από την “Αυγή” όσο και κυβερνητικών στελεχών. 

Για το θέμα ρωτήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδηςλέγοντας ότι ο κ. Στουρνάρας είναι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας και επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας και επιδιώκει τη συνεργασία σε ζητήματα που αφορούν την πορεία της οικονομίας σπεύδοντας όμως να συμπληρώσει ότι «και η Τράπεζα της Ελλάδας πρέπει να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της». Κληθείς να τοποθετηθεί, δε, για την επίθεση Λαφαζάνη στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα από το βήμα της Βουλής δεν την αποδοκίμασε αλλά σχολίασε ότι «η κριτική Λαφαζάνη αφορούσε την περίοδο που ο κ. Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών. Πολιτική κριτική για τα πεπραγμένα κάποιου που ήταν υπουργός Οικονομικών οφείλει και πρέπει να γίνεται».

Αιχμές κατά του Γιάννη Στουρνάρα εξέφρασε στη Βουλή την Πέμπτη και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενισχύοντας το κυβερνητικό μέτωπο κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος «πρέπει να λειτουργεί και προς τις δύο κατευθύνσεις». 

«Δεν θα παραβιάσω την ανεξαρτησία της ΤτΕ και δεν πρόκειται να σχολιάσω τον τρόπο που κάνει το έργο της», είπε και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε όμως και η ΤτΕ να σεβαστεί την ανεξαρτησίας της και να μην κάνει σχόλια για το έργο της κυβέρνησης».

Ο κεντρικός τραπεζίτης πάντως με δήλωσή του στα «Νέα» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί. 

Ο διάλογος που ακολουθεί δείχνει με σαφήνεια την πρόθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ότι σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του.

Στουρνάρας:
 Δεν παραιτούμαι, γιατί δεν βλέπω τον λόγο ότι πρέπει να το κάνω.
Παπαχρήστος: Μας αφού σας θεωρούν αντίπαλο. Το είπε και ο Λαφαζάνης.
Στουρνάρας: Το είπε, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο λέει, αλλά εγώ συνεργάζομαι αρμονικά με την κυβέρνηση για να βρεθούν λύσεις. 
Παπαχρήστος: Με τον Τσίπρα μιλάτε;
Στουρνάρας: Οχι, με τον πρωθυπουργό έχω καιρό να μιλήσω, αλλά συνεργάζομαι σε καθημερινή βάση με τον Δραγασάκη και τον Τσακαλώτο. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν ότι εγώ τους βρήκα λύση για να πληρωθεί προχθές η δόση των 750 εκατομμυρίων στο ΔΝΤ.
Παπαχρήστος: Αν βρέθηκαν με τόση ευκολία τα 750 εκατ. που δόθηκαν, φαντάζομαι ότι θα βρείτε και τα υπόλοιπα 500 που απαιτούνται για τη δόση στο τέλος Μαΐου.
Στουρνάρας: Οχι, δεν υπάρχει άλλος λογαριασμός αυτού του είδους. Υποθέτω όμως ότι θα βρεθούν από τα αποθεματικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Στήριξη στον κ. Στουρνάρα προσφέρει η αντιπολίτευση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ενώ το θέμα απασχολεί και τα διεθνή ΜΜΕ με τον Bloomberg να μεταφέρει πληροφορίες ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα «εκφράζει ανησυχία και στηρίζει τον κεντρικό τραπεζίτη». 

«Πολιορκητικός κριός» κατά της ΕΚΤ η επίθεση στον Στουρνάρα

Να ανακατέψει την τράπουλα για να κερδίσει χρόνο, παρά για να κλείσει το ταχύτερο συμφωνία με τους δανειστές, φαίνεται πως «καίγεται» η κυβέρνηση. Παρότι θέλει να «υπνωτίζει» τόσο την κοινή γνώμη στο εσωτερικό, όσο και τους θεσμούς, δείχνοντας πως προσπαθεί να πετύχει συμφωνία σε 10-15 μέρες από σήμερα, στην πραγματικότητα κάνει σχέδια και για διαπραγματεύσεις μέχρι τέλη Ιουνίου.
 
Μετά το Βερολίνο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η κυβέρνηση δείχνει πως θέλει να στοχοποιεί σαν «εχθρό» και να πιέζει πλέον διαρκώς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θεωρώντας την σαν τον πιο «αδύναμο κρίκο» στην συνολική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, πλαγιοκοπώντας παράλληλα τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά ρίχνοντας διαρκώς και γέφυρες καλής θέλησης προς το ΔΝΤ για να το βάζει διαρκώς σαν «σφήνα» ανάμεσα στους άλλους δύο θεσμούς.
 
Με κινήσεις τακτικής, η Αθήνα επιχειρεί από τη μια θέλει να αναγκάσει την ΕΚΤ να συντηρεί μέσω δανεισμού «με τα σωληνάκια» της χρηματοδότησης την χώρα έως και τον Ιούνιο και, αφού συνεχίσει ως τότε να εκπληρώνει «με νύχια και με δόντια» τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ, στη συνέχεια θέλει να σταθεί  αντιμέτωπη με την ΕΚΤ διεκδικώντας «κούρεμα» και απειλώντας να μην πληρώσει τα 3,5 δισ. των δόσεων του Ιουλίου προς αυτήν.  
 
Πώς γίνεται όμως η ΕΚΤ να συνεχίσει να της κάνει «πλάτες», ώστε η Αθήνα να φτάσει να βρεθεί αντιμέτωπη μαζί της τον Ιούλιο, χωρίς να της διακόψει πρώτα εκείνη την παροχή ρευστότητας (μέσω «κουρέματος» εγγυήσεων κλπ); 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν οικονομικοί και πολιτικοί παρατηρητές, την ξαφνική όξυνση και την προσωπική επίθεση στον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μελών της κυβέρνησης, που έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα. Την ώρα ακριβώς δηλαδή που η Αθήνα έχει απόλυτη ανάγκη τα χρήματα από την ΕΚΤ, η κυβέρνηση φαίνεται πως στοχοποιεί σκοπίμως την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε:
 
-          να αποτρέψει την ΕΚΤ να κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης στο ελληνικό δημόσιο, για να μη θεωρηθεί πως το κάνει για λόγους «αντεκδίκησης» προς την κυβέρνηση.
 
-          να απειλήσει εμμέσως την ΕΚΤ πως μπορεί να αντικαταστήσει τον κύριο Στουρνάρα και να στείλει στο «ιερατείο» των τραπεζιτών άλλον εκπρόσωπο «ριζοσπαστικών απόψεων», που θα προκαλούσε προβλήματα και εμπλοκές στην δομή και λειτουργία του θεσμού. 

-          να επιρρίψει στην ΕΚΤ την ευθύνη, αν δεν αποτρέψει τελικά την οικονομική ασφυξία στην χώρα. Ο ίδιος ο κύριος Ντράγκι  έχει ενημερώσει τον Γιάννης Δραγασάκη και αυτός τον πρωθυπουργό, ότι πολλοί ξένοι κεντρικοί τραπεζίτες πιέζουν να κόψει την χρηματοδότηση στη χώρα μας και να μη δέχεται πλέον «ομόλογα-σκουπίδια» για ενέχυρο, καθώς η τρίμηνη παράταση που της είχε δοθεί έχει προ πολλού παρέλθει και επί 100 και πλέον μέρες δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

 
Βήμα σημειωτόν
 
Και τα αποτελέσματα της συνεδρίασης στο κυβερνητικό συμβούλιο χθες, φαίνεται να επιβεβαιώνουν την εικόνα αυτή, αφού:
 
-          ούτε αυτήν την φορά κατέληξε στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει στους θεσμούς. Υποτίθεται διαρκώς, από τις 27 Απριλίου και μέχρι σήμερα, ότι το νομοσχέδιο θα είχε παρουσιαστεί ολοκληρωμένο στο υπουργικό συμβούλιο και στους θεσμούς, αλλά αυτό ποτέ δεν γίνεται. 

-          από τη μια η κυβέρνηση διαπιστώνει πως «ό,τι δώσαμε, δώσαμε» αλλά από την άλλη δίνει εντολή στον Γιώργο Χουλιαράκη να διαπραγματευτεί στο Brussels group για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Στην πραγματικότητα, η καθυστέρηση και η συνακόλουθη επιδείνωση στη Οικονομία, δημιουργούν και νέα εμπόδια για συμφωνία. 

-          ακόμη και υπάρξει κάποια στιγμή τελική συμφωνία με τους δανειστές σε κατάλογο μέτρων, με συγκεκριμένη στόχευση και μετρήσιμη απόδοση, εκφράζονται αμφιβολίες αν θα περνούσε όχι μόνον από την κοινοβουλευτική ομάδα ή και την ίδια την κυβέρνηση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για νέα παράταση των διεργασιών και αποφυγή ολοκλήρωσης και εφαρμογής τους.

Δημοσίευμα Αυγής

Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι ότι για τρίτη ημέρα σήμερα η «Αυγή» διατηρεί το θέμα στην πρώτη σελίδα πηχιαίο τίτλο όπου δίνει το στίγμα της πολεμικής: «Με σημαιοφόρο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Toν Στουρνάρα κάνει σημαία το μέτωπο Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι. Βαρύ κλίμα στο Μαξίμου για τον κεντρικό τραπεζίτη”. Η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει καταλήξει στα συμπεράσματά της για τον κ. Στουρνάρα. Θεωρεί ότι όχι μόνο δεν βοηθά την διαπραγμάτευση αλλά την υπονομεύει, με την στάση του στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ, ενώ λένε άνθρωποι του Μαξίμου “οι συνεργάτες του πολλές φορές δίνουν πληροφορίες και στοιχεία στους ανθρώπους των Θεσμών που δυσχεραίνουν τους υπουργούς». 

Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί έναν πιο φιλικό κεντρικό τραπεζίτη που να στηρίζει τις θέσεις της κυβέρνησης και να βοηθά στην διαχείριση της εσωτερικής κατάστασης με τα προβλήματα ρευστότητας και το τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα θεωρούν ότι είναι υπαρκτό το σενάριο σύμφωνα με το οποίο πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι βλέπουν τον κ. Στουρνάρα ως πιθανό επικεφαλής μίας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Στο ίδιο πλαίσιο το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει την παραίτηση του κ. Στουρνάρα καθώς όπως λένε συνεργάτες του από την εξεταστική για τα μνημόνια θα αναδειχθούν ευθύνες του σε διάφορες υποθέσεις όταν ήταν υπουργός Οικονομικών. 

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε χθες ο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος πήρε την σκυτάλη των επιθέσεων. Από το Βήμα της Βουλής κατήγγειλε τον κ. Στουρνάρα για “σκάνδαλα” την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών, στην διαχείριση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας  και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και πρόσθεσε ότι «όλα τα εγκλήματα που έγιναν θα εξιχνιαστούν και θα αποδοθούν ευθύνες». Ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης: «Ο μέγας, ο ανεξάρτητος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ως υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στο σκάνδαλο. Έκρινε σε μια νύχτα μη βιώσιμη την ΑΤΕ. Τον είχαμε ρωτήσει τότε με ποια στοιχεία έβγαλε το πόρισμα, αλλά δεν το έφερε ποτέ στην Βουλή. Αναφέρθηκε και στο θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατηγορώντας τον κ. Στουρνάρα ότι σε μια νύχτα το κατέστησε μη βιώσιμο, και ότι “σε ένα βράδυ το Δημόσιο έχασε 13 δισ. ευρώ. Δεν θα μείνει τίποτα ατιμώρητο. Όλα θα εξιχνιαστούν εις βάθος και θα αποδοθούν ευθύνες και πολιτικές και ποινικές”. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Βούτσης καλώντας τον κ. Στουρνάρα «να αρθεί στο ύψος της αποστολής του στην κρίσιμη φάση που περνά η χώρα».  Είπε ότι ο κ . “Στουρνάρας  είναι έξυπνος άνθρωπος και ξέρει τι πρέπει να κάνει, ώστε να μην περνά "ξώφαλτσα", ούτε σε "δεύτερη μοίρα" η παρουσία του στην ΕΚΤ”. Πρόσθεσε ότι δεν είναι ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση, ενώ στο ερώτημα εάν πρέπει να παραιτηθεί είπε ότι αυτο «αποτελεί ζήτημα του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού συμβουλίου».

Αρκετοί είναι οι βουλευτές στο εσωτερικό του κόμματος που συμφωνούν με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Θανάση Πετράκο ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του κ. Στουρνάρα. 

Την υπεράσπιση του κ. Στουρνάρα ανέλαβε ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κάτι που τονίζει και η «Αυγή» με τίτλο «Τον Στουρνάρα κάνει σημαία το μέτωπο Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι - Σημαιοφόρος ο Κων. Μητσοτάκης».

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «ο Γιάννης Στουρνάρας μπορεί να κατηγορηθεί γιατί δεν ενημέρωσε τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό για τα τεράστια βάρη, τα οποία σωρεύει στους ώμους των Ελλήνων φορολογουμένων η ατέρμονη παράταση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας και όχι για το αντίθετο, όπως φαίνεται να πιστεύει η κυβέρνηση». Παράλληλα μετά τη ΝΔ που μίλησε για “κυνήγι φαντασμάτων” και το Ποτάμι που καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι επιρρίπτει ευθύνες σε όλους του άλλους για την δική της αποτυχία τον κ. Στουρνάρα στήριξε και το ΠΑΣΟΚ χθες με ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση “για κυνήγι μαγισσών” και υποστηρίζει ότι η αντιπαράθεση με τον κεντρικό τραπεζίτη βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας. 

Επιπλέον σύμφωνα με το Bloomberg μήνυμα στήριξης του κ. Στουρνάρα έστειλε η ΕΚΤ. Το δίκτυο μεταφέρει πληροφορίες από αξιωματούχους της Ευρωπαικής Τράπεζας που φέρονται να ανησυχούν για τις πιέσεις που ασκούνται στον κ. Στουρνάρα και εκτιμούν ότι δημιουργείται πρόβλημα με το όλο ζήτημα καθώς πέραν όλων των άλλων τίθεται υπό αμφισβήτηση και η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας.

Φίλης: Ο Στουρνάρας θέλει έναν ρόλο που τον υπερβαίνει θεσμικά

Πάντως, επίθεση στον Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε την Πέμπτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, υποστηρίζοντας πως ο διοικητής της ΤτΕ «είναι πολιτικό πρόσωπο που θέλει να παρέμβει μέσα στην κρίση του παλαιοκομματισμού».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Στουρνάρα ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, ο κ. Φίλης ανέφερε πως δεν ήταν η κυβέρνηση που επέλεξε να έχει τον Γιάννη Στουρνάρα ως αντίπαλο, τονίζοντας ότι ο διοικητής της ΤτΕ «διεκδικεί για τον εαυτό του, έστω παρασκηνιακά, ένα ρόλο που τον υπερβαίνει θεσμικά».

Αν και όπως ανέφερε, η κυβέρνηση δεν θέλει να έχει δημόσια αντιπαράθεση με τον κ. Στουρνάρα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως ο διοικητής της ΤτΕ δεν πρέπει να έχει σύστημα αναφοράς το μνημόνιο και τρόικα αλλά να θεωρεί ότι είναι μέλος της προσπάθειας να βγει η χώρα από την κρίση.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζεται ο «ανταρτοπόλεμος» κατά Στουρνάρα"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ δεν θα αισθανόμουν άνετα ως επενδυτής

Την αισιοδοξία του Γιάνη Βαρουφάκη για την τεράστια εισροή επενδυτών σχολίασε ο Kυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «σίγουρα θα υπάρξει μία ανακούφιση» αλλά «να γίνει και μία αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης». Ο βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist στην Αθήνα τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λύσει το θέμα της εσωτερικής του πολυφωνίας. Όταν ακούμε άλλα και διαφορετικά πράγματα για ΟΛΠ, για τα τρένα κλπ καταλαβαίνετε ότι ως επενδυτής εγώ δεν θα αισθανόμουν άνετα».

«Μπορεί ο κ. Βαρουφάκης να θέλει τις ξένες επενδύσεις και να τις θεωτρεί μονόδρομο για την ανάπτυξη αλλά δεν ξέρω τι λέει το άλλο κόμμα. Σε πολλούς τομείς πολιτικής μπορεί να υπάρξει ενιαίο μέτωπο και να συνενωθούν δυνάμεις», είπε.

Παράλληλα, ζήτησε η κυβέρνηση να σταματήσει τον λαϊκισμό και να ξεπεράσει τα ψεύτικα διλήμματα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» και υπογράμμισε ότι «έχει καθαρή εντολή να φέρει καλύτερη συμφωνία και να παραμείνει εντός ευρώ. Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα».

Ανέφερε δε ότι «η οικονομία στενάζει, η Ελλάδα χάνει ευκαιρίες με το χαμηλό ευρώ σε σχέση με το δολάριο, με την ποσοτική χαλάρωση. Έχουμε ένα "πάγωμα" στην αγορά. Τα χρήματα που αφαιρούνται λείπουν από την ίδια την οικονομία».

Μάλιστα, άσκησε και κριτική στην κυβέρνησή του, αναφέροντας ότι «έχω ενστάσεις για την πολιτική που ακολουθήσαμε. Χάσαμε το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ. Μετά τον Οκτώβρη ήταν ορατό ότι δεν μπορούσε να εκλεγεί πρόεδρος. Θα έπρεπε να είχε εκλεγεί και να είχαμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση για να μπούμε σε μια διαδικασία. Αν είχαμε κερδίσει τις εκλογές δε θα μιλάγαμε για νέο μνημόνιο σήμερα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ δεν θα αισθανόμουν άνετα ως επενδυτής"

Σταϊκούρας: Παραδώσαμε ταμειακό πλεόνασμα 2 δισ. €

Για προσπάθεια παραπληροφόρησης από «θύλακες του ΣΥΡΙΖΑ» που στόχο έχουν να «ξεπεραστούν οι ασάφειες, οι παλινωδίες και τα λάθη, που έχουν οδηγήσει την χώρα σε όξυνση των αδιεξόδων της» κάνει λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος σε ορισμένα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα τα οποία, όπως υποστηρίζει, παρουσιάζουν αποσπάσματα από χθεσινή τοποθέτησή του στην Επιτροπή Ισολογισμού και Απολογισμού της Βουλής και καταλήγουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα, τονίζει σε δήλωσή του πως «τα αδιέξοδα της πολιτικής της κυβέρνησης δεν αποτελούν επαρκή λόγο για να θολώνουμε κι άλλο την πολιτική ατμόσφαιρα στη χώρα».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε ταμειακό πλεόνασμα 2 δισ. με την εκτίμηση ότι, αν δεν γίνονταν οι κατάλληλες κινήσεις και να κλείσει η συμφωνία, θα υπήρχε ταμειακό πρόβλημα στο τέλος Φεβρουαρίου. Για αυτό και, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προηγούμρνη κυβέρνηση ζήτησε δίμηνη παράταση του μνημονίου. «Η παρούσα κυβέρνηση η οποία γνώριζε αυτή την κατάσταση από την πρώτη μέρα, ενώ στην αρχή υποστήριζε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη τη δόση, στη συνέχεια, στις 20 Φεβρουαρίου, υπέγραψε την απόφαση με την οποία αν κλείσει η συμφωνία, η καταβολή της δόσης θα γίνει στο τέλος της τετράμηνης παράτασης του μνημονίου».

Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτηρίζει εσφαλμένη τη διαπραγματευτική αυτή προσέγγιση, και επικαλείται και ανάλογες δηλώσεις του επικεφαλής της καινούργιας διαπραγματευτικής ομάδας κ. Τσακαλώτου. «Αυτή η προσέγγιση οδήγησε την κυβέρνηση στη μεγάλη εσωτερική στάση πληρωμών με τεράστιο κόστος για την πραγματική οικονομία», επισημαίνει ο κ. Σταϊκούρας. Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της ΝΔ κάνει λόγο για «προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή των πολιτών από τα αδιέξοδα», επισημαίνοντας πως αυτό δεν λύνει το πρόβλημα της κυβέρνησης.

Στη γραπτή του δήλωση ο κ. Σταικούρας παραθέτει αυτούσια τη χθεσινή παρέμβασή του στη Βουλή η οποία ήταν ίδια με αντίστοιχη τοποθέτηση στις 24 Απριλίου και πάλι στη Βουλή επισημαίνοντας πως η θέση του είναι γνωστή και έχει εκφραστεί δημόσια εδώ και πολύ καιρό.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας: Παραδώσαμε ταμειακό πλεόνασμα 2 δισ. €"

ΝΥΤ: Διχασμένη προσωπικότητα η Ελλάδα

Για το πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα και την συνάντησή του με τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή μιλάει σε άρθρο του στους New York Times ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, Γιόχεν Μπίτνερ.

«Αν έτσι όπως συμπεριφερόμασταν με τα χρήματα, συμπεριφερόμασταν και στη ζωή γενικότερα, τότε τι μας διδάσκει αυτό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα», ρωτά ο δημοσιογράφος τον κ. Ρακιντζή για να πάρει μια μονολεκτική απάντηση: η νοοτροπία.

«Νομίζουμε ότι είμαστε έξυπνοι» λέει ο Έλληνας αξιωματούχος και προσθέτει: «Και πιστεύουμε πως το να είμαστε έξυπνοι σημαίνει ότι δεν πρέπει να δουλέψουμε για να βγάλουμε λεφτά».

Ο δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι «ο Λέανδρος Ρακιντζής μπορεί να κάθεται για ώρες και να αναλύει τις παθογένειες του ελληνικού δημόσιου τομέα, τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις και άλλα, ωστόσο ο ίδιος θέλησε να κάνει τον δικηγόρο του διαβόλου και να τον διακόψει λέγοντας: «Με συγχωρείτε κ. Ρακιντζή, αλλά γνωρίζω πολλούς Έλληνες που δουλεύουν πολύ σκληρά και για πολύ λίγα χρήματα».

Σίγουρα,απάντησε ο κ. Ρακιντζής. «Ακριβώς αυτό ήταν το πρόβλημα. Οι κοινωνικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στους ανθρώπους να αναδείξουν ποιοι είναι» και προσθέτει πως στην ουσία η Ελλάδα είναι διχασμένη:

«Υπάρχουν δύο Ελλάδες: Μία επίσημη και μία ανεπίσημη. H επίσημη Ελλάδα είναι δυσλειτουργική, η ανεπίσημα δουλεύει πολύ καλά. Η επίσημη, η θεωρητική Ελλάδα έχει ελέγχους και ισορροπίες. Η ανεπίσημη, η βασισμένη στην πραγματικότητα Ελλάδα κάνει τα στραβά μάτια όταν ο κόσμος παραβαίνει τους νόμους και φοροδιαφεύγει».

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΥΤ: Διχασμένη προσωπικότητα η Ελλάδα"

Αήθης επίθεση Ραχήλ Μακρή στους δημοσιογράφους

Για νέα αήθη επίθεση κατά του συνόλου των δημοσιογράφων καταγγέλλει τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, η ΕΣΗΕΑ, με αφορμή δηλώσεις της σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου χαρακτήρισε τους δημοσιογράφους ως «ελεγχόμενους από την προηγούμενη κυβέρνηση» αλλά και από τους επιχειρηματίες.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τονίζεται ότι «μετά τις αγωγές και τις μηνύσεις, που οδήγησαν δημοσιογράφους στα αστυνομικά τμήματα, η κυρία Ραχήλ Μακρή προχώρησε σήμερα σε νέα αήθη επίθεση συνολικά κατά του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας, επισημαίνοντας σε τηλεοπτική εκπομπή, πως "όλοι οι δημοσιογράφοι ελέγχονται από την προηγούμενη κυβέρνηση".

Η βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, η οποία έχει συνεχή παρουσία στα τηλεοπτικά κανάλια και στα ραδιόφωνα, εξήγησε, μάλιστα, πως όλοι οι δημοσιογράφοι είναι υπάλληλοι και πως αυτό έχει αποδειχτεί γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «πληρώνεστε από επιχειρηματίες», αναφέρει η ΕΣΗΕΑ.

Καλεί, επίσης, την κυρία Μακρή να αποδείξει άμεσα τα λεγόμενα της, αλλιώς θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως κοινός συκοφάντης. Ο δημοσιογραφικός κλάδος δεν θα ανεχτεί προσβολές και σπίλωση της τιμής του και μάλιστα από μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, τα οποία καλύπτονται πίσω από την ασυλία τους.

Οι δημοσιογράφοι της χώρας θα συνεχίσουν να κάνουν σωστά και ευσυνείδητα τη δουλειά τους και δεν θα δεχθούν ύβρεις και προσβολές που στόχο έχουν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή είπε σε πρωινή εκπομπή του Σκάι πως «όλοι οι δημοσιογράφοι ελέγχονται από την προηγούμενη κυβέρνηση» και ότι όπως και στη Γερμανία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ελέγχει τους δημοσιογράφους έτσι και στην Ελλάδα οι δημοσιογράφοι ελέγχονται από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Ελέγχονται δηλαδή όλοι οι δημοσιογράφοι της χώρας;» αντέδρασε η δημοσιογράφος Άννα Μπουσδούκου.

«Φυσικά ελέγχεστε, είστε υπάλληλοι και το έχετε αποδεχθεί γιατί πληρώνεστε από επιχειρηματίες» συνέχισε η Ραχήλ Μακρή, προσθέτοντας «γιατί θιχτήκατε;».

«Επειδή είστε βουλευτής και πολιτικό πρόσωπο, αν δεν το εννοείτε καλό θα είναι να ανακαλέσετε και να μη βάζετε όλους σε ένα σακί, αυτό που κάνετε είναι ανήθικο, μιλάτε επί προσωπικού», είπε η δημοσιογράφος, με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να δικαιολογηθεί επικαλούμενη τους πολίτες «ως εκπρόσωπος των οποίων εκφράζω την άποψη αυτή».

«Μιλήσατε για όλους τους δημοσιογράφους, πώς θέλετε να σας απαντήσει κανείς;» συνέχισε την αντεπίθεση η δημοσιογράφος, με τη Ραχήλ Μακρή να διορθώνει την αρχική τοποθέτησή της παραδεχόμενη ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι που κάνουν καλά τη δουλειά τους.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αήθης επίθεση Ραχήλ Μακρή στους δημοσιογράφους"

Κουρουμπλής: Με εισοδηματικά κριτήρια η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα

Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα με εισοδηματικά κριτήρια, σχεδιάζει άμεσα το υπουργείο Υγείας, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής.

Την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε θα αρχίσει νέα διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία για να αλλάξει το μοντέλο του rebate -θα γίνει κλιμακωτό με βάση τον όγκο- και μέσω αυτού θα υπάρξει έσοδο για να μειωθεί η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. Έφερε ως παράδειγμα το όριο του εισοδήματος στις 15.000 ευρώ.

Είπε ότι θα επιστρέψουν τα φάρμακα με ένδειξη "στερείται" για καρκινοπαθείς στα φαρμακεία των νοσοκομείων για να τα προμηθεύουνται οι ασθενείς, ενώ προανήγγειλε ότι τα γενόσημα θα συνταγογραφούνται με βάση την ονομασία και όχι τη δραστική ουσία, ώστε να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και να έλθει ανάπτυξη.

Τέλος, σημείωσε ότι δεν θα συνοδεύσει αύριο τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας στον 'Αγιο Σάββα, σημειώνοντας ότι ουδέποτε δήλωσε κάτι τέτοιο, τονίζοντας πως τα ζητήματα της θρησκείας αφορούν τον κάθε άνθρωπο προσωπικά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρουμπλής: Με εισοδηματικά κριτήρια η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα"

Μπαλτάς: Εν τη ρύμη του λόγου η φράση «ρετσινιά της αριστείας»

Η φράση «ρετσινιά της αριστείας» ήταν υπερβολική, παραδέχθηκε την Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, υποστηρίζοντας ότι λέχθηκε εν τη ρύμη του λόγου του.

«Προφανώς η αριστεία δεν είναι ρετσινιά, αν θες να την πάρεις σοβαρά και την κουβεντιάσεις σοβαρά. Είναι ένα ρητορικό σχήμα, αν θέλετε, που ήθελε να δείξει ότι άλλο πράγμα ο ανταγωνισμός για τον βαθμό, άλλο πράγμα λύνω το πρόβλημα συνεργατικά με τους συμμαθητές μου και στο βαθμό που έλυσα το πρόβλημα συνεργατικά με τους συμμαθητές μου την άσκηση που μου έδωσε χθες ο δάσκαλος, επιβραβεύομαι για αυτή μου τη λύση. Είναι μια διαδικασία ανταγωνισμού που αντί να βάλει τα παιδιά να σκεφτούν το πρόβλημα, να μορφωθούν επί του προβλήματος, να συνεργαστούν για τη λύση του προβλήματος, τα βάζουν να ανταγωνίζονται για το βαθμό» είπε στο Mega, σημειώνοντας πως «άλλο η πίεση προς τα πάνω και άλλο η χαρά ότι μορφώνομαι και μαθαίνω».

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Μπαλτάς απάντησε στις βολές που δέχεται από την αντιπολίτευση για τις προωθούμενες αλλαγές στο χώρο της Παιδείας, λέγοντας πως το νομοσχέδιο -που θα τεθεί σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα- αντιμετωπίζει επείγοντα ζητήματα σε επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης.

Ο κ. Μπαλτάς είπε πως το υπουργείο άρει κάποια εμπόδια που έχουν συσσωρευτεί ώστε να ξεκινήσουν ξανά τα πανεπιστήμια και στο πλαίσιο αυτής της επανεκκίνησης να γίνει νηφάλια και εποικοδομητική συζήτηση.
Πρόσθεσε ότι η πολιτική του κρίση είναι πως η προσπάθεια εναντίον του σε επίπεδο πολιτικό είναι μια προσπάθεια διατήρησης εκείνων των σημείων του νομοθετικού πλέγματος, που σε ένα βαθμό κατέστρεψαν τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Σχολιάζοντας το σύνθημα «Όχι Μπαλτάς στην Παιδεία», είπε από τη μεριά του ότι δεν έχει θέμα με το σλόγκαν, αλλά σημείωσε ότι πρόκειται για «θέμα και αισθητικής». «Το να κάνεις σύνθημα την τυχαιότητα ενός ονόματος είναι θέμα πώς αισθάνεσαι ότι μπορείς να αντιπολιτευτείς μια κατάσταση, τι αισθητική παιδεία έχεις» ανέφερε.

Σχετικά με τους «αιώνιους» φοιτητές υποστήριξε ότι υπάρχουν κατάλογοι σε κάθε γραμματεία και όταν περάσουν δυο χρόνια μετά τη νόμιμη φοίτηση, αυτοί μένουν ανενεργοί και δεν συμμετέχουν σε καμία παροχή του πανεπιστημίου, σε συγγράμματα, σίτιση. Η απόφαση του υπουργείου, όπως δήλωσε, είναι να μην αλλάξουν οι κατάλογοι και, αν κάποιος θέλει να ενεργοποιήσει την εγγραφή του, να μπορεί να το κάνει.

«Αν τους διαγράφαμε, θα χρειαζόταν ειδική διαπιστωτική πράξη για τον καθένα και ατέρμονη γραφειοκρατική διαδικασία για τους διοικητικούς που οι ίδιοι νόμοι τους έδιωξαν» πρόσθεσε.

Για τα ιδιωτικά σχολεία ανέφερε ότι «είναι άλλο οι εργασιακές σχέσεις, άλλο οι δυνατότητες των ιδιωτικών σχολείων» και ότι «δεν εμποδίζουμε σε τίποτα τα ιδιωτικά σχολεία να αναπτύξουν τις δραστηριότητες που θέλουν στη σχέση ιδιωτικού δικαίου που έχουμε με τους εκπαιδευτικούς εκεί, αυτό είναι καθαρό».
«Δεν θέλουμε ο δάσκαλος ο οποίος διδάσκει το πρωί στο ιδιωτικό σχολείο, υπό την επωνυμία του ίδιου σχολείου να κάνει φροντιστήριο το απόγευμα εκμεταλλευόμενος τον κύκλο του ιδιωτικού σχολείο» εξήγησε.

Αναφορικά με τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, ο κ. Μπαλτάς επανέλαβε ότι δεν καταργούνται, αλλά γίνεται διάκριση των δύο κατηγοριών.

Για τα φροντιστήρια είπε ότι «έχουν γίνει απαραίτητα στη βάση νοοτροπιών πολλών δεκαετιών». «Θέλουμε να μειώσουμε τη συμβολή των φροντιστηρίων στην προετοιμασία των φοιτητών και να αναδείξουμε τον αυτόνομο ρόλο των λυκείων και των δημόσιων σχολείων» σημείωσε, αναγνωρίζοντας πάντως ότι "πρώτον «υπάρχουν πολλοί άξιοι εκπαιδευτικοί που δεν βρίσκουν αλλού δουλειά».
Σχετικά με τον τρόπο εκλογής διευθυντών, ο κ. Μπαλτάς επισήμανε: «Κρατάμε τη μοριοδότηση και τα μόρια της συνέντευξης τα δίνουμε ως ψήφο στο σύλλογο διδασκόντων σε κάθε σχολείο. Και άρα ο σύλλογος διδασκόντων ψηφίζει όποιον νομίζει καταλληλότερο από τους υποψηφίους διευθυντές. Αυτή η ψήφος μοριοδοτείται όσο μοριοδοτούνταν η συνέντευξη προηγουμένως και αυτό το μόριο αθροίζεται με τα μόρια των προσόντων».
Αναφορικά με το άσυλο στα πανεπιστήμια είπε ότι το υπουργείο «απλώς επαναφέρει τον ορισμό του, ότι δηλαδή τα πανεπιστήμια είναι χώροι που διακινούνται ελεύθερα οι ιδέες», ενώ σε ό,τι αφορά στην προστασία των πανεπιστημιακών χώρων, «αφήνουμε τα πράγματα ακριβώς όπως τα έχει ο νόμος Διαμαντοπούλου».

Για τον διαχωρισμό εκκλησίας - κράτους επισήμανε ότι «προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ στρατηγικά είναι υπέρ χωρισμού εκκλησίας και κράτους αλλά αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα με πολλές παραμέτρους κάποια στοιχεία του οποίου έχουν διογκωθεί και είμαστε σε διάλογο με την Εκκλησία στη βάση αυτή».

Ο κ. Μπαλτάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνολικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας: «Ήδη κάναμε μια αλλαγή σε σχέση με τις εισαγωγικές του χρόνου. Σε ό,τι αφορά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να σκεφτούμε δυο μορφές στρατηγικής». Σύμφωνα με τον υπουργό, η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα πρέπει να ξεκινά από την Α' Δημοτικού και να αλλάζει σιγά-σιγά τα πράγματα, ώστε τα παιδιά που θα εγγραφούν του χρόνου στην Α' Δημοτικού να είναι σε ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα όταν θα φτάσουν στην Γ' Λυκείου.

Αναγνώρισε πάντως ότι «είναι δράμα να αλλάζει κάθε χρόνο το εκπαιδευτικό σύστημα», αναφέροντας ότι στη Βουλή ο ίδιος «απαντώντας σε κάποια στιγμή είπα καλά λόγια για τον κ. Φορτσάκη» και πως «η αντίληψη για τον διάλογο είναι να φύγουμε από τα σύννεφα, το θόρυβο, τα συνθήματα περί 'Μπαλτάδων' και να πάμε στην ουσία».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαλτάς: Εν τη ρύμη του λόγου η φράση «ρετσινιά της αριστείας»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news