facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου

Το συνολικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη στο Brussels Group αναλύθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει στους δανειστές ότι οι συζητήσεις στο τεχνικό επίπεδο έφτασαν στα όρια τους και το λόγο έχουν οι πολιτικοί ηγέτες. «Ό,τι ήταν δυνατό να συμφωνηθεί με τα τεχνικά κλιμάκια συμφωνήθηκε. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συμβιβασμού. Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα σύγκλισης σε αυτό το επίπεδο. Συνέχιση των συζητήσεων με τους τεχνοκράτες σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε κι άλλο πίσω εμείς και να δεχθούμε όλες τις θέσεις τους, χωρίς να διατηρούμε κόκκινες γραμμές και χωρίς καμία δική τους υποχώρηση.

Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να πάει άλλο» λένε υπουργοί, που συμμετείχαν στην πολύωρη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου της Τρίτης, αλλά και της Τετάρτης, που ξεκίνησε στις 18:00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και ολοκληρώθηκε στις 11 το βράδυ. «Πρέπει τώρα να αποφασίσουν οι ηγέτες. Οι διαφορές είναι πολιτικές. Εμείς δεν κάνουμε άλλο πίσω. Διανύσαμε το δρόμο που μας αναλογούσε και άρα οφείλουν και οι άλλοι να κάνουν με τη σειρά τους το ίδιο» συμπληρώνουν.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε στο κυβερνητικό συμβούλιο της Τρίτης ότι «κάναμε όσα βήματα μπορούσαμε προς την συμφωνία, τώρα είναι η σειρά των εταίρων» και πρόσθεσε ότι «παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης για εργασιακό και ασφαλιστικό, πρέπει να προστατευθεί η λαϊκή οικογένεια».

«Η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης. Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα.

Υπό αυτό το πρίσμα η ελληνική πλευρά προετοιμάζει το έδαφος να θέσει το πρόβλημα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρίγα στο τέλος της άλλης εβδομάδας. Επιδιώκει έτσι να προσδιοριστεί ένα νέο πλαίσιο που θα επιτρέψει τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών δρουν με βάση μία πολιτική εντολή από τις ηγεσίες. Η εντολή αυτή πρέπει πια να αλλάξει γιατί δεν υπάρχει άλλο περιθώριο συζήτησης» λέει κορυφαίος υπουργός.

Κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι έτσι κι αλλιώς στο περιθώριο της συνόδου θα γίνουν επαφές του κ. Τσίπρα με άλλους ηγέτες, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θέλει να το θέσει και επίσημα στην ατζέντα της συζήτησης. Ο πρωθυπουργός θα έχει για το λόγο αυτό στο ενδιάμεσο διάστημα τηλεφωνικές επικοινωνίες με ηγέτες και παράγοντες της ΕΕ.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση διακόπτει ουσιαστικά τις συζητήσεις στο τεχνικό επίπεδο και επιδιώκει να τις μεταφέρει σχεδόν αποκλειστικά στο πολιτικό, αποφεύγει να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά και να δυναμιτίσει το κλίμα. Γι’ αυτό έσπευσε δηλαδή να καταβάλει τη δόση προς το ΔΝΤ, αλλά και να μην συζητήσει στη χθεσινή συνεδρίαση το θέμα του δημοψηφίσματος ή των εκλογών. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να στείλει το μήνυμα στους εταίρους ότι επιδιώκει ειλικρινά μία λύση, αρκεί όμως αυτή να είναι αμοιβαία επωφελής και όχι μία ταπεινωτική συμφωνία.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε νέα βάση τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να υπερασπίσει τις «κόκκινες γραμμές» σε κρίσιμα θέματα, μετά τη διαπίστωση της πλειοψηφίας των υπουργών ότι η συζητούμενη συμφωνία είναι μάλλον ετεροβαρής και αρκετά «βαριά» για να περάσει, όχι μόνο ή κυρίως από την κοινοβουλευτική ομάδα – εκεί είναι το μικρότερο πρόβλημα εκτιμούν συνεργάτες του πρωθυπουργού – αλλά από την κοινωνία. Κυρίως, δε, επειδή πολλά από τα μέτρα που συζητούνται ακόμα κι όταν δεν είναι κοινωνικά άδικα, έχουν και υφεσιακό χαρακτήρα, όπερ σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί μία αδιέξοδη κατάσταση στην οικονομία και τον ίδιο φαύλο κύκλο που αντιμετώπισαν οι προηγούμενες.

Πού εντοπίζονται οι διαφορές

Τη βασική εισήγηση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει και το ρόλο του συντονιστή στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς. Σε πολλές από τις ενότητες που άνοιξαν τοποθετήθηκε και ο Γιάννης Δραγασάκης.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο ενημερώθηκε τόσο για τις διαφορές που υπάρχουν σε δημοσιονομικά ζητήματα, όσο και για την απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές σε ασφαλιστικό και εργασιακά.

Ειδικότερα, στα θέματα φορολογίας επισημάνθηκε ειδικά για τον ΦΠΑ πως η αρχική ελληνική πρόταση αφορούσε σε ενιαίο συντελεστή 15% και σε χαμηλό συντελεστή 6%.

Ωστόσο η πρόταση αυτή δεν έχει θεωρηθεί δημοσιονομικά αποδοτική από ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν, οι οποίοι -όπως τονίστηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο- ζητούν αισθητά υψηλότερους συντελεστές.

Συζήτηση έγινε ακόμη για τις πρωτοβουλίες που θέλει να πάρει η κυβέρνηση για να βελτιώσει την απόδοση είσπραξης του ΦΠΑ, η οποία σχετίζεται με την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Στο τραπέζι του κυβερνητικού συμβουλίου έπεσε και το θέμα που είχε αποκαλύψει την προηγούμενη εβδομάδα το in.gr σχετικά με την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές.

Ακόμη εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στη φορολογική διοίκηση και την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σχετικά με το ασφαλιστικό τονίστηκε ότι η κυβέρνηση διεκδικεί την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει άμεσα στην μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Αλλά και στα εργασιακά, η κυβέρνηση επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζεται διατεθειμένη να αναστείλει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα των 751 ευρώ.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη δεν εστίασε στον πυρήνα των μέτρων, αλλά στις στρατηγικές επιδιώξεις στη συζήτηση με την τρόικα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου"

ΣΒΒΕ: Η αβεβαιότητα της ελληνικής οικονομίας ακυρώνει τις ξένες επενδύσεις

Έκκληση στην πολιτεία «ν' αντιληφθεί την κρισιμότητα του προβλήματος που προκαλεί η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά, και το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει διαχρονικά διαμορφωθεί στη χώρα» απευθύνει, με σημερινή του ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ), με αφορμή το οριστικό κλείσιμο της Hellenic Steel.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το κλείσιμο μιας από τις σημαντικότερες βιομηχανίες «επιβεβαιώνει την πορεία αποβιομηχάνισης της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, ενώ υπενθυμίζει ότι η πολυπόθητη ανάκαμψη δεν θα έρθει, αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε σοβαρούς ξένους επενδυτές ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα υποδέχεται με σοβαρότητα και αξιοποιεί νέες επενδύσεις».

Ο ΣΒΒΕ καλεί τα αρμόδια υπουργεία να υποστηρίξουν «κάθε επενδυτική πρωτοβουλία στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, για να καταπολεμηθεί επιτέλους η υψηλή ανεργία και να επανέλθει η κοινωνική ηρεμία, ειδικά στην περιφέρεια».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΒΒΕ: Η αβεβαιότητα της ελληνικής οικονομίας ακυρώνει τις ξένες επενδύσεις"

Τουσέν: Παράνομο και τοξικό και μη βιώσιμο το μεγαλύτερο μέρος του χρέους

"Από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, προκύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι παράνομο, τοξικό και μη βιώσιμο" ανέφερε σε συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχο, ο επικεφαλής της διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων της "Επιτροπής Αλήθειας" για τον λογιστικό έλεγχο του Δημοσίου Χρέους, Ερίκ Τουσέν.

"Ο τρόπος με τον οποίο έχει γίνει η διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους, συνιστά παραβίαση των βασικών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεδομένου ότι η ασκούμενη πολιτική προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση" ανέφερε ο κος Τουσέν, υποστηρίζοντας πως η δανειακή σύμβαση και τα μνημόνια, παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ελληνικό Σύνταγμα. "Είναι δικαίωμα της ελληνικής πλευράς η μονομερής αναστολή πληρωμής του χρέους λόγω ανθρωπιστικής κρίσης" εκτίμησε.

Σημειώνεται πως η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους που έχει συσταθεί υπό την αιγίδα της Βουλής, θα παρουσιάσει μια προκαταρκτική εκτίμηση για τη νομιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, την 18η Ιουνίου.

Ο κ. Ήσυχος από πλευράς του, σχολίασε λέγοντας πως "με δεδομένο το πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής πραγματικότητας, πρέπει το ζήτημα του δημόσιου χρέους να το βλέπουμε πρώτα με πολιτικά κριτήρια και μετά να εξετάζουμε τους αριθμούς. Σημείωσε ακόμα, πως απαραίτητη προϋπόθεση και όρος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, είναι η ενεργοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων".

Τέλος, επανέλαβε ότι το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας θα θέσει υπόψιν της Επιτροπής Αλήθειας "όλα αυτά τα στοιχεία που αφορούν τις συμφωνίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα".

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουσέν: Παράνομο και τοξικό και μη βιώσιμο το μεγαλύτερο μέρος του χρέους"

Μήνυμα στήριξης στον Στουρνάρα από την ΕΚΤ

Μήνυμα στήριξης στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα στέλνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που δηλώνει «ανησυχία» από τις συνεχείς πιέσεις.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι δημιουργείται πρόβλημα με το όλο ζήτημα της επίθεσης εκ μέρους της κυβέρνησης στον επικεφαλής της ΤτΕ, καθώς πέραν όλων των άλλων τίθεται υπό αμφισβήτηση και η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας.

Το μήνυμα αυτό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έρχεται μετά τις συνεχείς επιθέσεις προς το πρόσωπο του διοικητή της ΤτΕ, όχι μόνο από δημοσιεύματα, αλλά και από το Μέγαρο Μαξίμου, τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και πλήθος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν την παραίτησή του, εάν δεν συμπορευθεί με την κυβερνητική πολιτική.

Ο κύριος Λαφαζάνης μάλιστα, από βήματος της Βουλής, είπε πως θα εξιχνιαστούν «όλα τα εγκλήματα», αναφερόμενος στα πεπραγμένα του Γιάννη Στουρνάρα, όσο ήταν υπουργός Οικονομικών.

«Τα εγκλήματα αυτά δεν συντελέστηκαν σε καμία άλλη χώρα.Το ίδιο συνέβη και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που το έκανε σε μια νύχτα μη βιώσιμο. Σε ένα βράδυ το Δημόσιο έχασε 13 δις ευρώ» ενώ προανήγγειλε πως «Δεν θα μείνει τίποτα ατιμώρητο. Όλα θα εξιχνιαστούν σε βάθος και θα αποδοθούν ευθύνες και πολιτικές και ποινικές», ανέφερε.

Το πρωί της Τετάρτης άλλωστε, η εφημερίδα «Αυγή», μια ημέρα μετά το πρωτοσέλιδο με τίτλο «Υπόλογος ο Στουρνάρας», μέσω του κεντρικού της άρθρου τονίζει ότι «η ύπαρξη του επίμαχου e-mail, και όχι η δημοσιογραφική ανάδειξή του, δείχνει πως ο διοικητής της ΤτΕ δεν μπορεί ή δεν θέλει να στηρίξει την εθνική προσπάθεια. Η κυβέρνηση έχει επίσης σχηματίσει, βάσιμα όπως λέει, την εικόνα ότι και στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΕΚΤ ο κ. Στουρνάρας - αν όχι διά πράξεων, τουλάχιστον διά παραλείψεων - δεν βοηθάει να ξεπεραστεί η σημερινή πιστωτική ασφυξία».

Το περασμένο Σάββατο, μέσω κυβερνητικού non-paper, αναφερόταν πως «το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα σχετικά με στοχευμένες διαρροές της Τράπεζα της Ελλάδος εναντίον της Κυβέρνησης, αν ευσταθεί, αποτελεί πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ. Αυτονόητο θα πρέπει να θεωρείται ότι η ΤτΕ οφείλει να διαψεύσει τις πληροφορίες. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, ούτως ώστε να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της να πλήττουν την Κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα στήριξης στον Στουρνάρα από την ΕΚΤ"

Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο για μια καλή συμφωνία

«Κάθε μέρα που περνάει κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν και λίγο παραπάνω. Και θα πρέπει αυτοί στην εξουσία να πάρουν το μήνυμα ότι ο κόσμος θέλει επιτέλους μια λύση» τόνισε μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, προσερχόμενος απόψε στο συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου ήταν επίσημος προσκεκλημένος στην επιστημονική ημερίδα που οργάνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής.

Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι «όπως όλος ο κόσμος, έτσι κι εμείς, είμαστε σε αναμονή των τελικών αποφάσεων της κυβέρνησης», διότι όπως πρόσθεσε, «έχουν περάσει εκατόν τόσες μέρες και δεν ξέρουμε ποια είναι η απόφαση της κυβέρνησης».

Πάντως, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε σε αυτό το σημείο, ότι «ελπίζω έστω κι έτσι τις επόμενες μέρες να έχουμε μια λύση, διότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο αυτή την ταλαιπωρία, η οικονομία δεν αντέχει άλλο και χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα, τόσο για να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές ανισότητες, όσο και για να μπούμε σε μια τροχιά ανάπτυξης».

Σε ερώτηση, για το εάν είναι αισιόδοξος για τη συμφωνία, ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε: «Είμαι αισιόδοξος για τη δύναμη της χώρας, αλλά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για την ταλαιπωρία που υφίστανται σήμερα ο ελληνικός λαός», είπε. Και πρόσθεσε: «Δε νομίζω ότι βέβαια θα σκεφτούν πολλοί, κάποιοι, ότι έχουν άλλα περιθώρια πέρα από το να κρατήσουν την Ελλάδα στο κέντρο της Ευρώπης. Κατ' αυτή την έννοια είμαι αισιόδοξος, ότι τελικά η Ευρωπαϊκή Ελλάδα θα πετύχει μία καλή συμφωνία».

Όμως, συμπλήρωσε ότι «για μία καλή συμφωνία δε χρειάζονται συνθήματα και καλές διαθέσεις, χρειάζεται κυρίως μελέτη, σχέδιο, αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα και φοβάμαι ότι αυτά τα πράγματα δεν τα διαθέτει σήμερα η κυβέρνηση».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο για μια καλή συμφωνία"

Κορυφαίο στέλεχος Αριστερής Πλατφόρμας: Δεν βλέπω συμφωνία

Την πάγια επιφύλαξη της Αριστερής Πτέρυγας για το εάν μπορεί τελικά η κυβέρνηση να κλείσει μια συμφωνία με τους δανειστές με δεδομένες τις απαιτήσεις τους, εξέφρασε για ακόμη μια φορά Κορυφαίο στέλεχος.

Ειδικότερα, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στο καφενείο της Βουλής το εν λόγω στέλεχος ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δε βλέπω συμφωνία μέσα στον Μάιο γιατί η άλλη πλευρά τραβάει συνεχώς το σκοινί. Δεν θα καταλήξουμε και θα προχωρήσουμε μόνοι μας».

Στο μεταξύ την οργή του Μαξίμου για σημερινά δημοσιεύματα εξέφρασαν κυβερνητικοί κύκλοι δηλώνοντας, πως “κάποιοι έχουν σχέδιο να διαιρέσουν την Ευρώπη».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορυφαίο στέλεχος Αριστερής Πλατφόρμας: Δεν βλέπω συμφωνία"

«Σχέδιο διαίρεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης» βλέπει το Μαξίμου

Για σχέδια κάποιων να διαιρέσουν την Ευρώπη έκαναν λόγο κυβερνητικοί κύκλοι το βράδυ της Τετάρτης.

«Κάποιοι έχουν σχέδιο να διαιρέσουν την Ευρώπη. Είναι μια στρατηγική απόφαση για την Ευρώπη που δεν έχει να κάνει με την οικονομική βιωσιμότητα των χωρών-μελών, αλλά με το όραμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφεραν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι ίδιοι κύκλοι, ωστόσο, πρόσθεσαν ότι «ευτυχώς στον αντίποδα οι δυνάμεις που αντιστρατεύονται τα σχέδια διάσπασης δεν είναι μειοψηφικές».

Απαισιδοξία στην Αριστερή Πλατφόρμα

Απαισιοδοξία για το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες εβδομάδες εξέφρασε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκει στην Αριστερή Πλατφόρμα.

Όπως μετέδωσε το Mega, μιλώντας με δημοσιογράφους στο καφενείο της Βουλής είπε πως οι δανειστές τραβάνε το σχοινί και εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία μέσα στον Μάιο.

«Από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε μόνοι μας» ανέφερε και κληθείς από τους δημοσιογράφους να εξηγήσει τι εννοεί δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "«Σχέδιο διαίρεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης» βλέπει το Μαξίμου"

Γ.Βαρουφάκης: Μας ζητούν να πάμε τους μισθούς στα 700 ευρώ

«Η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο πιο δύσκολο σημείο της. Στο επισφαλές σημείο της» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης σε συνομιλία που είχε με εφοριακούς που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Οικονομικών διεκδικώντας μισθολογικά αιτήματα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στις πιέσεις που ασκούνται από τους πιστωτές της χώρας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα συμφωνία υπογραμμίζοντας πως φθάνουν στο σημείο να μας λένε «να πάρουμε τους υπάρχοντες μισθούς που είναι πάνω από τα 700 ευρώ και να τους κατεβάσουμε όλους στα 700». «Απέναντι σε αυτή την αδίστακτη πολιτική και στάση εμείς εναντιωνόμαστε καθημερινά» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών .

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τους συγκεντρωμένους εφοριακούς να συμβάλουν προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση και δεσμεύτηκε ότι όταν κλείσει η διαπραγμάτευση θα συζητηθούν τα αιτήματά τους.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη φράση του «μπορώ εγώ να δεσμευτώ ότι θα είμαστε κυβέρνηση τον Ιανουάριο;»ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε:

«Ας σοβαρολογούμε επιτέλους μια φορά. Ρωτήθηκα εάν δεσμεύομαι ότι μετά τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο της συμφωνίας μας με τις συμβασιούχες καθαρίστριες, θα προχωρήσουμε σε μια κίνηση που να τις αποκαταστήσει.

Είπα, βεβαίως και θα το κάνουμε. Και ρωτήθηκα «Θα είστε υπουργός; Θα είστε κυβέρνηση;» και λέω «δεν μπορώ να δεσμευτώ για κάτι τέτοιο». Δεν μπορώ να δεσμευτώ ότι θα ζω αύριο... «χτύπα ξύλο». Αλλά μην παίρνουμε το «τόσο» και το κάνουμε «τόσο».


ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ.Βαρουφάκης: Μας ζητούν να πάμε τους μισθούς στα 700 ευρώ"

Βαλαβάνη: Ούτε ένα ευρώ φορολογία στις αποζημιώσεις των αγροτών με πλαφόν τις 12.000 ευρώ

Απέρριψε κατηγορηματικά τα περί φορολόγησης των αποζημιώσεων των αγροτών η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας Νάντια Βαλαβάνη. Συγκεκριμένα, η κ. Βαλαβάνη υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν ούτε ένα ευρώ οι αποζημιώσεις των αγροτών, ανεξάρτητα από το ύψος των εισοδημάτων τους, υπερασπιζόμενη σχετική τροπολογία που είχε κατατεθεί στην ΠΝΠ με επείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τις επιδοτήσεις των αγροτών που δεν ξεπερνούν το πλαφόν των 12.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν ξεπερνά το ποσό των 2.000 ευρώ.

Απαντώντας στις κατηγορίες βουλευτών της αντιπολίτευσης περί προσχηματικής τροπολογίας και έμμεσο χαράτσι στους αγρότες, η κ. Βαλαβάνη αντέτεινε ότι αν την αποσύρει τότε θα φορολογηθούν κανονικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ευάγγελος Αποστόλου, ο οποίος αφού τόνισε ότι δεν θα επιβληθεί καμία φορολόγηση μέχρι 12.000 ευρώ στους αγρότες, κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι είχαν αφήσει ανοιχτό το θέμα των ενισχύσεων για τα έσοδα του 2014. «Έχουμε περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες πολίτες που παίρνουν αυτές τις ενισχύσεις σε ετήσια βάση. Από αυτό το ένα εκατομμύριο Έλληνες, με τη δική σας ρύθμιση που προέβλεπε φορολόγηση 13% από το πρώτο ευρώ, θα πλήρωναν περίπου 300.000.000 ευρώ. Ιδιαίτερα με τη φορολόγηση που προβλέπεται για το 2014, μιλάμε για επίθεση και λεηλασία του αγροτικού χώρου», ανέφερε ο κ. Αποστόλου και συμπλήρωσε: «Εμείς κάνουμε αυτήν τη ρύθμιση, η οποία αφορά μόνο πενήντα χιλιάδες αγρότες που παίρνουν επιδοτήσεις-ενισχύσεις πάνω από 12.000 ευρώ και οι οποίοι θα πληρώσουν συνολικά 64.000.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι 950.000 αγρότες παίρνουν μέχρι 12.000 ευρώ επιδοτήσεις και δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ. Σύμφωνα με τη δική σας ρύθμιση, με το 13%, θα πλήρωναν όλοι 300 εκατομμύρια».

ΠΑΣΟΚ: Η τροπολογία έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, έκανε λόγο για επιβολή νέας φορολόγησης των αγροτών, καθώς όπως υποστήριξε για πρώτη φορά η κυβέρνηση εισάγει την κεκαλυμμένα φορολογία των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων με το πρόσχημα της απαλλαγής τους μέχρι 12.000 ευρώ εισόδημα. «Σπάει αυτό που ίσχυε ως αρχή στην ΕΕ για τους αγρότες. Δεν υπήρξε κανένας διάλογος. Η τροπολογία έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Για πρώτη φορά φορολογούνται οι αγρότες με το πρόσχημα του πλαφόν των 12.000 ευρώ», υποστήριξε ο κ. Κεγκέρογλου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαλαβάνη: Ούτε ένα ευρώ φορολογία στις αποζημιώσεις των αγροτών με πλαφόν τις 12.000 ευρώ"

Ψηφίστηκε η ΠΝΠ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την... ζάχαρη

Με την στήριξη των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων ψηφίστηκε στην Ολομέλεια η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την χρηματοδότηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και την εξπρές ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με τις γενεές διαγραφές προστίμων και προσαυξήσεων.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε τις προωθούμενες ρυθμίσεις καταγγέλλοντας μάλιστα τις διατάξεις για την ρύθμιση οφειλών ως σκανδαλώδεις υπέρ μεγαλοοφειλετών.

Στην τροπολογία που προβλέπει αφορολόγητο ύψους 12.000 ευρώ για αγροτικές επιδοτήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπερψήφισαν, ΝΔ καταψήφισε ενώ Χ.Α. ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ δήλωσαν «παρών». Από την πλευρά της αντιπολίτευσης υποστηρίχθηκε πως οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις ούτως ή άλλως δεν φορολογούνταν και πως με την επιβολή ορίου αφορολόγητου η κυβέρνηση ανοίγει επικίνδυνη «κερκόπορτα».

Στην τροπολογία για τις λαϊκές αγορές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπερψήφισαν, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταψήφισαν ενώ Χ.Α. και ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».

Τέλος για την τροπολογία που αφορά φορολογικά θέματα και τέλη ΙΧ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν, ΚΚΕ δήλωσε «παρών» (σ.σ. σημειώνοντας ότι στηρίζει τις ρυθμίσεις για τα τέλη ΙΧ) ενώ η ΧΑ δήλωσε «παρών».

Να σημειωθεί ότι το Ποτάμι αποχώρησε από την ψηφοφορία των τροπολογιών υποστηρίζοντας ότι βάσει Κανονισμού της Βουλής θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί ξεχωριστή συνεδρίαση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε η ΠΝΠ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την... ζάχαρη"

Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξετάζει ο ΟΤΕ

Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου επεξεργάζεται η διοίκηση του ΟΤΕ. Η εθελουσία ωστόσο αναμένεται να αφορά σε λιγότερους εργαζομένους συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό πρόγραμμα.

Την πραγματοποίηση συζητήσεων γύρω από το θέμα με το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και με τους εργαζομένους, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Μιχάλης Τσαμάζ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του α΄τριμήνου της χρονιάς.

Όπως επεσήμανε, πάντως, ο επικεφαλής του ΟΤΕ, οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα καθώς εξετάζονται τα οφέλη που θα προέκυπταν από μια τέτοια κίνηση. Πληροφορίες, πάντως, θέλουν τη νέα εθελουσία να αφορά σε λιγότερους από 1.000 εργαζομένους, ενώ τα κίνητρα θα είναι αντίστοιχα με τα περσινά.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας τηλεδιάσκεψης η διοίκηση του ΟΤΕ σημείωσε ότι αναμένεται μείωση 3%-5% στα έσοδα από υπηρεσίες στην κινητή τηλεφωνία, ενώ επανέλαβε ότι εντός της χρονιάς ο Οργανισμός θα προβεί σε επενδύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ κυρίως σε δίκτυα νέας γενιάς.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ενδεχόμενες αλλαγές στον ΦΠΑ, η διοίκηση του ΟΤΕ σημείωσε ότι δε θα υπάρξει αλλαγή στα πακέτα του Οργανισμού σε περίπτωση αύξησης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειώσεις σε περίπτωση μείωσης του συντελεστή.

Όσον αφορά στην εξαγορά της NOVA, επεσήμανε ότι επί του παρόντος τηρούν στάση αναμονής λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας τονίζοντας ότι προτιμούν να είναι «συνετοί».

Στο μεταξύ, βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα, ο ΟΤΕ εμφάνισε ενίσχυση των εσόδων του στην Ελλάδα, ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 53 εκατ. ευρώ και ισχυρό περιθώριο EBITDA το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Συγκεκριμένα ο Όμιλος ΟΤΕ κατέγραψε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο βελτιωμένες τάσεις στον κύκλο εργασιών, σημειώνοντας μείωση 2,4% στα συνολικά έσοδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, ο έλεγχος του κόστους, η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία και οι ταμειακές ροές, επέτρεψαν στον ΟΤΕ να συνεχίσει να επενδύει δυναμικά σε δίκτυα και υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του τριμήνου, διατηρώντας παράλληλα την οικονομική του ευρωστία.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 53,9 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 6,3% σε σχέση με πέρσι. Οι επενδύσεις σε δίκτυα και φάσμα ανήλθαν σε 228,2 εκατ. ευρώ κατά το α΄ τρίμηνο.

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου ήταν 1,1 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2015, μειωμένος κατά 28,3% σε σχέση με πέρσι. Τη συγκεκριμένη περίοδο ο ΟΤΕ αύξησε την πελατειακή του βάση κατά 27.000 νέους συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών φθάνοντας τους 1.394.000 πελάτες. Υπηρεσίες VDSL είχαν περίπου 107.000 συνδρομητές, ενώ οι πελάτες του ΟΤΕ TV έφταναν τους 367.000 στο τέλος Μαρτίου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξετάζει ο ΟΤΕ"

Κατασχετήρια πολιτών στις ΔΟΥ με τη «βούλα» του ΣτΕ

Η αυξημένη, 7μελής σύνθεση του ΣΤ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ’ 819/2015 απόφασή της, έκρινε ότι είναι επιτρεπτή μεν η κατάσχεση κινητής περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου, όπως είναι τα χρήματα που υπάρχουν στα ταμεία των ΔΟΥ, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργείται κίνδυνος ανατροπής της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο (πρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ) έκρινε ότι ήταν νόμιμη η κατάσχεση του ποσού των 22.800 ευρώ που είχε επιδικαστεί στον πολίτη λόγω του τραυματισμού του από στρατιωτικό αυτοκίνητο.
Το εν λόγω ποσό επιδικάστηκε από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια ο πολίτης κοινοποίησε στο Δημόσιο την δικαστική απόφαση προς εκτέλεση, αλλά το Δημόσιο δεν συμμορφώθηκε.
Κατόπιν αυτού, ο πολίτης με έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης κινητών πραγμάτων, κατάσχεσε μέσω δικαστικού επιμελητή το ποσό των 22.800 ευρώ από το ταμείο της ΔΟΥ Ενσήμων Αθηνών.

Αμέσως, το ελληνικό Δημόσιο άσκησε ανακοπή κατά της αναγκαστικής κατάσχεσης και πρόβαλε ότι ήταν παράνομη η κατάσχεση των εσόδων από τη διαχείριση ενσήμων, γιατί πρόκειται για δημόσια περιουσία αφιερωμένη στην εκπλήρωση δημοσίων σκοπών (κρατικός προϋπολογισμός).

Ωστόσο το ΣτΕ σημειώνει ότι «από το άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος, το οποίο επιτάσσει τη συμμόρφωση προς τις δικαστικές αποφάσεις, σε περίπτωση εκδόσεως δικαστικής αποφάσεως η οποία υποχρεώνει το Δημόσιο σε συμμόρφωση και εφ' όσον η υποχρέωση αυτή συνίσταται στην καταβολή χρηματικού ποσού, ο ιδιώτης διάδικος δύναται, για την ικανοποίηση της απαιτήσεως του, να χρησιμοποιήσει τα μέσα αναγκαστικής εκτελέσεως κατά του Δημοσίου και, ειδικότερα, να προβεί στην αναγκαστική κατάσχεση ταμειακών διαθεσίμων, χρημάτων δηλαδή του Δημοσίου, στην οικεία οικονομική υπηρεσία».

Και αυτό γιατί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (νόμος 3068/2002) «στην περιουσία του Δημοσίου, στην οποία και μόνον επιτρέπεται να γίνει αναγκαστική κατάσχεση, περιλαμβάνονται και τα χρηματικά διαθέσιμα του Δημοσίου, ανεξάρτητα από την πηγή από την οποία προέρχονται».

Παράλληλα, το ΣτΕ επικύρωσε την εφετειακή απόφαση που έκρινε ότι δεν είναι ακατάσχετα το σύνολο των χρημάτων που βρίσκονται στα ταμεία των ΔΟΥ, επειδή αποσκοπούν στην πληρωμή των εγγεγραμμένων στο ετήσιο προϋπολογισμό δαπανών και ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα δικαστικής προστασίας το οποίο εμφανίζεται με την μορφή αναγκαστική κατάσχεσης κινητής περιουσίας.

Όπως υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας για «να υπερκαμφθεί το συνταγματικά προστατευμένο συνταγματικό δικαίωμα της δικαστικής προστασίας απαιτείται επιπλέον να δημιουργείται κίνδυνος ανατροπής της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού ως προς την εκπλήρωση των δαπανών», όμως τον τελευταίο αυτό ισχυρισμό δεν τον προέβαλε το Δημόσιο. καταλήγει το ΣτΕ.

Τελικά, απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης του Δημοσίου κατά της εφετειακής απόφασης και νομιμοποιήθηκε η κατάσχεση.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατασχετήρια πολιτών στις ΔΟΥ με τη «βούλα» του ΣτΕ"

Γ. Μπαλάφας: Δεν είπαμε ποτέ ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια

«Δεν είπαμε ποτέ ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια ή ότι θα τα καταργήσουμε με ένα νόμο και ένα άρθρο», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας αναφερόμενος στην προεκλογική υπόσχεση του κόμματος.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το να μου λέει κάποιος «το είπατε το 2008, 2009, 2010», δεν έχει έννοια. Το «σκίσιμο των μνημονίων» δεν υπάρχει πουθενά. Είμαστε σε μια διαδικασία που καταργούμε πράγματα, διότι πέρα από τη διαπραγμάτευση προωθούνται και μια σειρά προγραμματικές μας δεσμεύσεις που δεν θέλω να αναφερθώ τώρα προς άρση αντίστοιχων μνημονιακών δεσμεύσεων».

Σύμφωνα με τον βουλευτή, αν ο ίδιος βρισκόταν στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα «ο οποίος κινδυνολογεί και δεν κάνει τη δουλειά του, θα είχα παραιτηθεί».

Διερωτήθηκε μάλιστα στο ρ/σ ΒΗΜΑ, αν είναι η δουλειά του κ. Στουρνάρα να φεύγουν από το γραφείο του καταστροφολογικές εκτιμήσεις για την οικονομία ενώ τον κατηγόρησε ότι παρουσιάζει μια χώρα υπό κατάρρευση.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μπαλάφας παραδέχθηκε ότι είναι ένας φόρος άδικος, κοινωνικά ανάλγητος, ο οποίος θα καταργηθεί, αφού πρώτα αλλάξει η κυβέρνηση τις αντικειμενικές αξίες και αντικατασταθεί από ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

«Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι ένα ζήτημα της διαπραγμάτευσης αλλά δικό μας, δεδομένης της οικονομίας μας και επειδή είμαστε σοβαροί άνθρωποι και παίρνουμε και το κόστος, λέμε να πάει πιο πίσω η ιστορία του ΕΝΦΙΑ μερικούς μήνες, έξι, επτά, οχτώ», κατέληξε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Μπαλάφας: Δεν είπαμε ποτέ ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια"

Ευθύνες για την ΑΤΕ καταλόγισαν στον Στουρνάρα οι Λαφαζάνης-Πετράκος

Επίθεση στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, εξαπέλυσαν τόσο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων ότι έχει ευθύνες, γιατί ως υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στη διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ).

Σε παρέμβαση του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κ. Λαφαζάνης προειδοποίησε μάλιστα ότι θα διερευνηθεί πλήρως για πολιτικές και ποινικές ευθύνες και δεν θα μείνει ατιμώρητο «όχι μόνο το μέγα αυτό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης», αλλά και η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

«Θα εξιχνιαστούν όλα τα εγκλήματα και θα αποδοθούνε ευθύνες στο έγκλημα της ΑΤΕ. Ο μέγας, ο ανεξάρτητος διοικητής σήμερα της Τράπεζας της Ελλάδος, ως υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Έκρινε σε μια νύχτα μη βιώσιμη την ΑΤΕ. Τον είχαμε ρωτήσει τότε με ποια στοιχεία. Δεν τα έφερε στη Βουλή ποτέ», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και προσέθεσε:

«Η Τράπεζα Πειραιώς πήρε προίκα την καλή ΑΤΕ. Οι απαιτήσεις των πιστωτών πήγαν στην Τράπεζα Πειραιώς. γιατί έχει τεράστιες υποθήκες και θα πάρει δεκάδες εκατομμύρια Αυτά είναι τα εγκλήματα. Εμείς καταγγείλαμε τότε τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το έγκλημα αυτό, αλλά αυτός αγέρωχος στην άθλια αυτή κατάσταση, δεν απάντησε».
«Το ίδιο συνέβη και στο ΤΤ, που το έκανε σε μια νύχτα μη βιώσιμο και σε ένα βράδυ έχασε το ελληνικό δημόσιο 13 δισ. ευρώ από τις διαδικασίες διάσωσης της Eurobank» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και κατέληξε:

«Δεν θα μείνει τίποτα ατιμώρητο. Όλα θα εξιχνιαστούν σε βάθος και θα αποδοθούν ευθύνες και πολιτικές και ποινικές».
Νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, κατηγορώντας τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα ότι «είναι συνυπεύθυνος στην διάλυση της ΑΤΕ», η οποία «θα μπορούσε να παραμείνει στο δημόσιο και να μην χαριστεί ως πανοπροίκι στην Τράπεζα Πειραιώς».

Επικαλέστηκε δε απάντηση του Όλι Ρεν στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος εμφανίστηκε θετικός, όπως είπε ο κ. Πετράκος, στο σχέδιο ανακεφαλαίωσης της ΑΤΕ με 4,9 δισ. ευρώ, αλλά «η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε τη διάσπαση της και το ξεπούλημα της, στηρίζοντας τους ιδιώτες τραπεζίτες».

«Κάναμε τότε ερώτηση. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δεν ήρθε ποτέ στη Βουλή να απαντήσει. Δεν έχει λοιπόν παρελθόν ο κ. Στουρνάρας; Δεν εφάρμοσε πολιτικές διάλυσης της χώρας;» σημείωσε ο κ. Πετράκος και συμπλήρωσε:

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε καταθέσει, στις 18 Ιουλίου του 2013, ερώτηση προς τον κ. Στουρνάρα -και ο Π. Λαφαζάνης και η Νάντια Βαλαβάνη-, για την έκθετη και υπόλογη απόφαση της τότε κυβέρνησης να διασπάσει την ΑΤΕ. Ποτέ δεν πήραμε απάντηση».

«Μια λαϊκή ρήση λέει εκεί που μας χρωστάνε μας πήραν και το βόδι. Αυτό ισχύει για τους συναδέλφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», κατέληξε ο κ. Πετράκος.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευθύνες για την ΑΤΕ καταλόγισαν στον Στουρνάρα οι Λαφαζάνης-Πετράκος"

Γ. Πανούσης: Δεν μπορούμε να έχουμε ένα αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο

Την άποψη ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των πανεπιστημίων εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης με αφορμή τα επεισόδια πιου σημειώθηκαν νωρίτερα το πρωί στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε άτομα με καλυμμένα πρόσωπα τους και φοιτητές.

«Πρέπει, η ακαδημαϊκή κοινότητα να παίρνει την ευθύνη της διαχείρισης. Αλίμονο κάθε φορά που γίνονται φοιτητικές εκλογές, πρυτανικές ή εξετάσεις να καλείται η αστυνομία να λύσει το θέμα», δήλωσε ο κ. Πανούσης μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι θέμα ωριμότητας του ακαδημαϊκού και φοιτητικού κινήματος να τα λύνει και πρόσθεσε ότι η αστυνομία θα μπορούσε, όταν έχουμε κίνδυνο ζωής και μια ομοφωνία εισαγγελικών, ακαδημαϊκών και αστυνομικών αρχών, να δει πώς ακριβώς θα επέμβει.

«Αλλά όχι να έχουμε ένα αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο, αλλά ούτε ένα ανεύθυνο πανεπιστήμιο που διεκδικεί την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, αλλά δεν μπορεί ούτε τα του οίκου του να λύσει», κατέληξε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Πανούσης: Δεν μπορούμε να έχουμε ένα αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο"

Εσωτερική στάση πληρωμών 2 δισ. ευρώ για να εξασφαλιστούν μισθοί και συντάξεις

Στις πλάτες του ιδιωτικού τομέα, από τον οποίο στερεί ρευστότητα 2 δισ. ευρώ, προσπαθεί η κυβέρνηση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Χωρίς να το έχει ανάγκη, αφού ο κρατικός προϋπολογισμός προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα (αντί για πλεόνασμα) 287 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο, στο α΄τρίμηνο του 2015 η κυβέρνηση περιέκοψε πληρωμές 2,451 δισεκατομμύρια και εμφανίζει τελικώς πρωτογενές πλεόνασμα 2,164 δισ. ευρώ που … δεν είχε ανάγκη.

Προφανώς ο λόγος για την μη πληρωμή προγραμματισμένων δαπανών 2,451 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές εταιρείες και φορολογουμένους δεν είναι δημοσιονομικός αλλά ταμειακός, για να πληρωθούν κανονικά μόνον μισθοί και συντάξεις.

Αυτό άλλωστε ομολογεί στην ανακοίνωσή του το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, που κάνει λόγο για απλή …καθυστέρηση πληρωμών, αφού λέει ότι «οι χαμηλότερες δαπάνες οφείλονται κυρίως στην αναδιάρθρωση του ταμειακού προγραμματισμού με βάση τις επικρατούσες ταμειακές συνθήκες. Εκτιμάται ότι μετά την ομαλοποίηση των ταμειακών συνθηκών, οι δαπάνες θα επανέλθουν στα επίπεδα των στόχων του προϋπολογισμού».

Αντιθέτως τα έσοδα από φόρους, ρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις κλπ «πήγαν περίπατο» ενώ οι 1 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν από μέτρα προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως 556 εκατ. από τις προνομιούχες μετοχές Αλογοσκούφη που αποδόθηκαν από το ΤΧΣ στο δημόσιο τον Απρίλιο, όπως και κοινοτικά κονδύλια από την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, με βάση τα προσωρινά στοιχεία του προϋπολογισμού για τον Απρίλιο του 2015:
- τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν αυξημένα κατά 494 εκατ. Ευρώ ή 15,3% έναντι του μηνιαίου στόχου. Η αύξηση αυτή δεν οφείλεται όμως ούτε στις ρυθμίσεις χρεών, ούτε σε άλλες κρατικές εισπράξεις, αλλά στα +564 εκατ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια που έχει δώσει η ΕΕ, με βάση αιτήσεις πληρωμών για έργα του 2014, τις οποίες είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση.

- οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,037 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (18.361 εκατ. ευρώ).

- οι δαπάνες για το έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν μειωμένες κατά 409 εκατ. ευρώ

- οι επιστροφές φόρων ήταν μειωμένες έναντι του στόχου κατά 35 εκατ. ευρώ ή 19,2%.

Διαβάστε την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2015, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 508 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.146 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και του στόχου για έλλειμμα 2.918 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.164 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1.046 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 287 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 15.816 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 372 εκατ. ευρώ ή 2,4 % έναντι του στόχου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 14.291 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 92 εκατ. ευρώ ή 0,6 % έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 943 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 100 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (844 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1.525 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 465 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για τον Απρίλιο του 2015 σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία ήταν αυξημένα κατά 280 εκατ. Ευρώ ή 8,0% έναντι του μηνιαίου στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν αυξημένα κατά 494 εκατ. Ευρώ ή 15,3% έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι επιστροφές ήταν μειωμένες έναντι του στόχου κατά 35 εκατ. Ευρώ ή 19,2%.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 16.324 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.037 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (18.361 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 15.503 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1.628 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1.455 εκατ. ευρώ και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 168 εκατ. Ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κατά 381 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 2,4%, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 90 εκατ. Ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων, 32 εκατ. Ευρώ για δαπάνες εκλογών, 24 εκατ. Ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας και 87 εκατ. Ευρώ για αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 821 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 409 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1.230 εκατ. ευρώ) και μειωμένες κατά 577 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικά για τον μήνα Απρίλιο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.802 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 521 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.523 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 290 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι χαμηλότερες δαπάνες οφείλονται κυρίως στην αναδιάρθρωση του ταμειακού προγραμματισμού με βάση τις επικρατούσες ταμειακές συνθήκες. Εκτιμάται ότι μετά την ομαλοποίηση των ταμειακών συνθηκών, οι δαπάνες θα επανέλθουν στα επίπεδα των στόχων του προϋπολογισμού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εσωτερική στάση πληρωμών 2 δισ. ευρώ για να εξασφαλιστούν μισθοί και συντάξεις"

Ντάισελμπλουμ: Αντισυμβατικός ο τρόπος πληρωμής του ΔΝΤ

Η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε έναν και τόσο συμβατικό τρόπο για να αποπληρώσει το ΔΝΤ, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μιλώντας σε δίκτυο της ολλανδικής τηλεόρασης ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ο τρόπος που επέλεξε η Ελλάδα να πληρώσει το ΔΝΤ δεν είναι ο καθιερωμένος. Είναι, όμως, ένας τρόπος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις επανέλαβε ότι ο χρόνος τελειώνει, ενώ παραμένουν αρκετές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες, όμως, δεν αποκάλυψε.

Επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει πρώτα συμφωνία με την Ελλάδα πριν από τα τέλη Ιουνίου, κατόπιν αυτή η συμφωνία να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης και κατόπιν θα υπάρξει εκταμίευση κεφαλαίων προς την Αθήνα.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Αντισυμβατικός ο τρόπος πληρωμής του ΔΝΤ"

«Ταμείο για το Μέλλον»: Το μεγάλο κοινωνικό έργο που προωθεί το Βερολίνο στην Ελλάδα

Μέσω ενός Ταμείου για το Μέλλον επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση να προωθήσει ένα μεγάλο κοινωνικό έργο στην Ελλάδα ως κίνηση συμφιλίωσης για τις θηριωδίες των ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, αναφέρουν το πρακτορείο Bloomberg και η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ωστόσο, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της φαίνεται να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δεν είναι πιθανό το σχέδιο αυτό να τεθεί σε εφαρμογή προτού υπάρξει συμφωνία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθούν στην Ελλάδα πολεμικές αποζημιώσεις, όμως υποστηρίζει την ιδέα να προωθηθούν κοινά αναπτυξιακά έργα με γερμανική χρηματοδότηση μέσω «ενός Ταμείου για το Μέλλον», το οποίο θα έχει ετήσιο προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ για τα έτη 2014-2017.

Γερμανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που υπέφερε περισσότερο κατά τη διάρκεια της κατοχής από τους ναζί, με περίπου 200.000 νεκρούς από το 1941 έως το 1944.

Το γερμανικό κοινοβούλιο δημιούργησε το Ταμείο αυτό πέρυσι, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να αναπτύξουν μια κοινή «κουλτούρα μνήμης» και να προαγάγουν τη συμφιλίωση μέσω, μεταξύ άλλων, της ανταλλαγής νέων και της ιστορικής έρευνας.

Η Γερμανία είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει προγράμματα για τη βελτίωση των υποδομών σε ελληνικά χωριά όπου ναζί στρατιώτες σφαγίασαν πολίτες και να υποστηρίξει την ελληνική εβραϊκή κοινότητα, είχε επισημάνει τον Σεπτέμβριο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει η Welt, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Τόμας Στέφεν δήλωσε σχετικά την προηγούμενη εβδομάδα: «Έχουμε πολλές δυνατότητες να συνεργαστούμε με τους Έλληνες μέσω έργων για τους νέους και ενός ταμείου για το μέλλον. Όμως το να μιλάμε για τις (πολεμικές) αποζημιώσεις είναι ο λάθος δρόμος».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ταμείο για το Μέλλον»: Το μεγάλο κοινωνικό έργο που προωθεί το Βερολίνο στην Ελλάδα"

Κερέ: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την ελληνική κυβέρνηση μπορεί μόνο να βοηθήσει τις τράπεζες

Η εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα παίρνει χρόνο και είναι δύσκολο να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα στα σχέδια της νέας κυβέρνησης και τους κανονισμούς της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ δύο δημοκρατικά νόμιμων πραγμάτων, την έκβαση των ελληνικών εκλογών και των κανόνων της ευρωζώνης…αυτό είναι αρκετά δύσκολο με την νέα κυβέρνηση που έχει ένα πολύ διαφορετικό πρόγραμμα. Άρα αυτό παίρνει χρόνο», δήλωσε ο Κερέ απευθυνόμενος σε Γάλλους βουλευτές.

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την κυβέρνηση της Ελλάδας αλλά μπορεί μόνο να βοηθήσει τις τράπεζές της, δήλωσε ο Κερέ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κερέ: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την ελληνική κυβέρνηση μπορεί μόνο να βοηθήσει τις τράπεζες "

ΟΑΕΔ: Τέλος Ιουνίου θα προσληφθούν στους δήμους οι 32.433 άνεργοι

Στο τέλος Ιουνίου αναμένεται να αρχίσει η πρόσληψη των 32.433 ανέργων που θα επιλεγούν βάσει μοριοδότησης στους δήμους ,μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αναρτηθούν οι προσωρινοί πίνακες ενώ η διαδικασία τυχόν ενστάσεων θα διαρκέσει 5 ημέρες . Οι άνεργοι θα απασχοληθούν για 5 μήνες και θα αμείβονται οι άνω των 25 ετών με 495,25 ευρώ καθαρά το μήνα και οι κάτω των 25 με 431,75 ευρώ .
Επίσης τον Οκτώβριο ξεκινά το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ που αφορά 150.000 ωφελουμένους και θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2016.

Η νέα διοικήτρια του οργανισμού κ. Μαρία Καραμεσίνη ,επεσήμανε ότι το Σεπτέμβριο ο οργανισμός θα είναι σε θέση να ανακοινώσει νέα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης με βάση την αναθεώρηση των ΣΕΣ( ΕΣΠΑ) από το 2016 ενώ αναγνώρισε ότι σημειώνεται καθυστέρηση στην εφαρμογή προγραμμάτων που έχουν εξαγγελθεί γιατί α) ορισμένα όπως το πρόγραμμα για νέους απορρίφθηκε από την κομισιόν καθώς δεν πληρούσε όλους τους τυπικούς όρους και επανασχεδιάζεται και β) καταρτίζονται εξ αρχής ορισμένα προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας ώστε να αποφευχθούν στρεβλώσεις του παρελθόντος( ρόλος ΚΕΚ, προσυνεννόηση ανέργου με εργοδότη).

Ακόμη, επανεξετάζονται θέματα όπως οι προυποθέσεις καταβολής του επιδόματος ανεργίας που είχαν αυστηροποιθεί με το μνημόνιο και οι όροι καταβολής επιδόματος σε μακροχρόνια ανέργους ενώ μελετάται και η επιβάρυνση του οργανισμού από την αύξηση του επιδόματος ανεργίας που θα προκύψει από την αύξηση του κατώτατου μισθού. ( το επίδομα υπολογίζεται με βάση το μισθό )

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Τέλος Ιουνίου θα προσληφθούν στους δήμους οι 32.433 άνεργοι"

Ομόφυλα ζευγάρια αντικαθιστούν τον Σταμάτη και τον Γρηγόρη στη Βιέννη

Ο Σταμάτης γίνεται ζευγάρι με τον Γρηγόρη και μαζί κοσμούν τα φανάρια στην αυστριακή πρωτεύουσα, τη Βιέννη.

Θέλοντας να προετοιμαστεί για τον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision -που πραγματοποιείται στις 23 Μαΐου-, η αυστριακή πρωτεύουσα αντικαθιστά τις παραδοσιακές φιγούρες στα φανάρια με εκείνα ομόφυλων ζευγαριών πιασμένων χέρι-χέρι, αγκαλιασμένων και αγαπημένων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Δήμου της Βιέννης, η καμπάνια έχει ως στόχο να δείξει ότι η αυστριακή πρωτεύουσα είναι μία ανοιχτόμυαλη πόλη και να βελτιώσει την συμπεριφορά οδηγών και πεζών, καθώς οι νέες φιγούρες θα προσελκύουν την προσοχή τους -αντίθετα με τα συνηθισμένα και άφυλα ανθρωπάκια στα φανάρια.

Πέρυσι, η γενειοφόρος τραβεστί Κοντσίτα Βουρστ κέρδισε τον διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι της «Rise Like a Phoenix».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομόφυλα ζευγάρια αντικαθιστούν τον Σταμάτη και τον Γρηγόρη στη Βιέννη"

Βενιζέλος: Στο Υπουργείο Άμυνας υπήρχε περιρρέουσα ατμόσφαιρα για ταρίφα δωροδοκιών

«Παντού χωρεί η δωροδοκία ακόμα και σε μια τεχνική πραγματογνωμοσύνη. Αν υπάρχει ηθική προδιάθεση» όλα γίνονται και ο χρηματισμός είναι εφικτός, η θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση με τις μίζες στα εξοπλιστικά.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Κώστα Σημίτη, ο οποίος «κάρφωσε» τον Άκη Τσοχατζόπουλο για τους εξοπλισμούς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στάθηκε ενώπιον των δικαστών και τοποθετήθηκε για την υπόθεση.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «όταν ανέλαβα το υπουργείο υπήρχε περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι υπάρχει ταρίφα δωροδοκιών».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος: Στο Υπουργείο Άμυνας υπήρχε περιρρέουσα ατμόσφαιρα για ταρίφα δωροδοκιών"

Σαμαράς: Οι κουκουλοφόροι σπάνε τα πανεπιστήμια με τις πλάτες της κυβέρνησης

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου από το πρωί είναι σε εξέλιξη οι φοιτητικές εκλογές, εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Με δήλωσή του ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι την ώρα που η κυβέρνηση επαναφέρει το άσυλο της παρανομίας, οι κουκουλοφόροι, με τις πλάτες της πλέον, μπαίνουν και τα σπάνε στα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρα υπάρχει «βία και αίμα εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ασφάλεια για φοιτητές και καθηγητές» και όπως τονίζει «και βέβαια τους ενοχλεί ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επί 29 χρόνια παραμένει η πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι οι ορδές κουκουλοφόρων και η βία που εξαπολύουν στα παιδιά του ελληνικού λαού, «δείχνουν πώς καταλαβαίνει η κυβέρνηση τη δημοκρατία» και καλεί την Πολιτεία να προστατεύει τη ζωή και να εγγυάται την ασφάλεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

«Και αν δεν το κάνει η Ελληνική Αστυνομία, ποιος άλλος, νομίζει ο κ. Πανούσης, ότι θα μπορούσε να το κάνει;», διερωτάται ο κ. Σαμαράς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Οι κουκουλοφόροι σπάνε τα πανεπιστήμια με τις πλάτες της κυβέρνησης"

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης σε ρόλο κλειδί για την τράπεζα των BRICS

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, θα είναι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο άνθρωπος που θα διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (New Development Bank).

Η συζήτηση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην τράπεζα των BRICS ξεκίνησε μετά την πρόταση του Ρώσου υφυπουργού Οικονομικών και εκπροσώπου της χώρας στην τράπεζα Σεργκέι Στορτσακ και την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να εξετάσει το ενδεχόμενο.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης σε ρόλο κλειδί για την τράπεζα των BRICS"

Βαρουφάκης: Δεν ξέρω αν θα είμαστε κυβέρνηση τον Ιανουάριο

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης κατά την προσέλευσή του στο υπουργείο Οικονομικών πολιορκήθηκε από καθαρίστριες που είχαν σύμβαση έργου και προχώρησε σε μία δήλωση που μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες.
Ο κ. Βαρουφάκης τις παρέπεμψε σε ανακοίνωσή του, λέγοντας πως οι συμβάσεις τους θα ανανεωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, εκείνες του ανταπάντησαν ότι θέλουν σταθερή και μόνιμη εργασία και μετά τον Δεκέμβριο του 2015. Τότε ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως δεν ξέρει αν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα είπε: «Μπορώ να δεσμευτώ ότι θα είμαστε κυβέρνηση τον Ιανουάριο; Εάν είμαστε, η δέσμευση είναι απόλυτη».
Μάλιστα, πρόσθεσε απευθυνόμενος στην κυρία που τον είχε πλησιάσει: «Εμείς δεν μπορούμε να είμαστε κυβέρνηση και εσείς να είστε στο δρόμο».



iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Δεν ξέρω αν θα είμαστε κυβέρνηση τον Ιανουάριο"

Μανιάτης: Μεγάλα ψέματα, κοντά ποδάρια

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε ο πρώην υπουργός με αφορμή τις κινήσεις της κυβέρνησης στο θέμα του TAP. Σε αυτή αναφέρει:

«Άλλο ένα ψέμα που τότε έλεγαν για να υφαρπάξουν την εξουσία και να φέρουν τη χώρα εκεί που είναι σήμερα!
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε στη Βουλή τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, με ένα από τα βασικά επιχειρήματα ότι δεν είχαμε προβλέψει δεσμεύσεις για ανάθεση έργων σε ελληνικές Εταιρείες.

Ο σημερινός αρμόδιος υπουργός Παν. Λαφαζανης, με επιστολή του προς τη διοίκηση του TAP, αναγνωρίζει έμπρακτα και έγγραφα ότι έλεγαν ψέματα, αφού αναφέρει:

«Θεωρούμε φυσικό να σεβαστείτε τα όσα συνομολογήθηκαν στο άρθρο 8 της σύμβασης σύμφωνα με το οποίο ο Επενδυτής του Έργου θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι κανόνες, οι διαδικασίες και τα κριτήρια αξιολόγησης και καταλληλότητας που εφαρμόζει στις διαδικασίες ανάθεσης των δραστηριοτήτων του Έργου, ενθαρρύνουν τη χρήση Ελληνικών εταιριών και εργατικού δυναμικού σε όλο το εύρος της αλυσίδας εφοδιασμού του Έργου».
Μεγάλα ψέματα, κοντά ποδάρια...»

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μανιάτης: Μεγάλα ψέματα, κοντά ποδάρια"

Ετοιμο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο – Τι περιλαμβάνει

Λίγες ώρες πριν το κυβερνητικό συμβούλιο, ο κύριος Βαρουφάκης δήλωσε εισερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών ότι «στο τέλος, όπως πάντα, με αμοιβαίες υποχωρήσεις θα τα βρούμε» και ξεκαθάρισε πως για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει λύση Μάγερ για διπλό νόμισμα, υπάρχει μόνον πολιτική λύση».

Το απόγευμα πάντως, στο κυβερνητικό συμβούλιο, θα επισπεύσουν το νέο φορολογικό πακέτο, που θα περιλαμβάνει νέους φόρους στα ξενοδοχεία, φόρους πολυτελείας, λοταρία αποδείξεων αλλά και υποχρεωτική πληρωμή με κάρτες. Το τελευταίο ζήτημα εξετάστηκε εκτενώς και σε σύσκεψη που έγινε το πρωί μεταξύ του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, όπου συμφωνήθηκε να ετοιμαστεί μέσα στον Μάιο ειδικό πρόγραμμα διάδοσης του πλαστικού χρήματος.

Στο κυβερνητικό επιτελείο πιστεύουν πως νομοθετώντας μια σειρά από μέτρα τα οποία θα φέρουν λεφτά στα ταμεία του κράτους, θα εξασφαλίσουν και το «κλειδί» για την οριστική συμφωνία.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται:

- αύξηση του φόρου πολυτελείας

- υποχρεωτική χρήση πληρωμών με κάρτες

- λοταρία αποδείξεων

- περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων

- πλήρης ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων


Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι να επιβληθεί φόρος:

- 1 ως 5 ευρώ ή 3%-5% ανά διανυκτέρευση στα πολυτελή καταλύματα σε νησιά του αιγαίου με 3.100 ή 4.100 κατοίκους και άνω,

- 3% φόρος επί του τζίρου σε μπαρ - νυχτερινά κέντρα - πολυτελή εστιατόρια στα νησιά , αλλά μόνον κατά τη θερινή περίοδο,

- Φόρος πολυτελείας 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού, έργα τέχνης σε όλη τη χώρα.

- Οι συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ετοιμο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο – Τι περιλαμβάνει"

Τους 11.873 έφτασαν τον Απρίλιο οι παράνομοι μετανάστες που περισυνελέγησαν

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των μεταναστευτικών ροών που εισήλθαν τον Απρίλιο του 2015 στη χώρα μας, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2014.

Σύμφωνα με στοιχεία του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, πέρυσι τον Απρίλιο εντοπίστηκαν από στελέχη του λιμενικού 1.500 μετανάστες πρόσφυγες, ενώ αντίστοιχα για τον Απρίλιο του 2015 ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 11.873 άτομα.

Τα νησιά που δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις των μεταναστευτικών ροών σε όλο το εύρος του ανατολικού Αιγαίου είναι η Λέσβος με 5.342 παράτυπους μετανάστες, η Χίος με 2.383, η Σάμος με 1.317, η Κως με 1.035 και η Λέρος με 924.

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τους 11.873 έφτασαν τον Απρίλιο οι παράνομοι μετανάστες που περισυνελέγησαν"

Δ. Μάρδας: Ηταν λάθος που έγιναν οι εκλογές τον Ιανουάριο

Οπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην κοινοβουλευτική επιτροπή για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού - και παραδέχθηκε ο προκάτοχός του Χρήστος Σταϊκούρας - τα οικονομικά στοιχεία έδειχναν πως τον Φεβρουάριο του 2015 θα εμφανιζόταν «μαύρη τρύπα» στα δημόσια ταμεία ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Αυτό σύμφωνα με τον κ. Μάρδα ανάγκασε την προηγούμενη κυβέρνηση να επισπεύσει τις εκλογές καθώς εαν διεξάγονταν τον Φεβρουάριο υπήρχε κίνδυνος να μην πληρώνονταν μισθοί και συντάξεις.

«Υποστήριζα ότι το να γίνουν εκλογές Δεκέμβριο - που ήταν η πιο ζωντανή περίοδος της χρονιάς - ήταν λάθος επιλογή. Τώρα μπορώ να το ερμηνεύσω με νούμερα», είπε ο υπουργός για να εξηγήσει: «Οταν παραλάβαμε, η αποχωρούσα κυβέρνηση άφησε ένα χαρτί που περιγράφει τις χρηματοροές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που έδειχναν ότι θα υπήρχε άνοιγμα 452 εκατ ευρώ στις 24.2.2015. Η προηγούμενη κυβέρνηση διαπιστώνοντας ότι θα υπήρχε το «άνοιγμα» δεν μπορούσε να ξεκινήσει την διαδικασία Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο που θα οδηγούσε σε εκλογές τον Φεβρουάριο γιατί θα υπήρχε κίνδυνος να πάμε χωρίς πληρωμές μισθών και συντάξεων».

Από την πλευρά ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε την ύπαρξη «μαύρης τρύπας» και εξήγησε ότι ο σκοπός της δίμηνης παράτασης ήταν να λήξει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο, να εκταμιευτεί η δόση και να καλυφθεί το κενό. Κατηγόρησε όμως την κυβέρνηση για αντιφατικότητα καθώς «ενω γνώριζαν την κατάσταση υπέγραψαν συμφωνία στις 20.2 για να πάρουν στο τέλος την δόση». Πέραν αυτών , ο κ. Μάρδας είπε ότι τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού το τετράμηνο Ιανουάριος – Απρίλιος 2015 ανήλθαν σε περίπου 16.136 δισ. ευρώ (πραγματικά 15.816 δις ευρώ) ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα στα 1.046 δισ. ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Μάρδας: Ηταν λάθος που έγιναν οι εκλογές τον Ιανουάριο"

Επεισόδια στο ΑΠΘ εν μέσω φοιτητικών εκλογών - Δύο τραυματίες στο ΑΧΕΠΑ

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν στο ΑΠΘ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι φοιτητικές εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικητικών συμβουλίων των φοιτητικών συλλόγων.

Περίπου 30 άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους μπήκαν στο χώρο του πανεπιστημίου, κρατώντας ρόπαλα και κράνη στα χέρια, προκάλεσαν ζημιές και συγκρούστηκαν με φοιτητές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από την παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ τέσσερα μέλη της τραυματίστηκαν.

Συγκεκριμένα, σε διαγνωστικές εξετάσεις υποβάλλονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ δύο νεαροί, οι οποίοι έφθασαν περπατώντας στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, ενώ φέρουν ο ένας ένα θλαστικό τραύμα και ο άλλος κάποιες κρανιοπροσωπικές κακώσεις.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτη Παντελιάδη, στους δύο νεαρούς παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και γίνονται περαιτέρω εξετάσεις, προκειμένου οι γιατροί να κρίνουν αν θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Οι τραυματίες δήλωσαν στο ιατρικό προσωπικό ότι τα αντικείμενα με τα οποία χτυπήθηκαν ήταν ένα κράνος και πλακάτ.

Οι μαρτυρίες φοιτητών από όλες τις φοιτητικές παρατάξεις κάνουν λόγο για εισβολή 30-40 ατόμων, τα οποία είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα με κουκούλες, σε διάφορες Σχολές και Τμήματα του ΑΠΘ. Τα μεγαλύτερης έντασης επεισόδια και τραυματισμοί -εκτός από τους δύο τραυματίες που πήγαν στο ΑΧΕΠΑ και σύμφωνα με μαρτυρίες την πτώση μίας κοπέλας που έπεσε και έσπασε κάποια δόντια της- σημειώθηκαν στη Γεωπονική Σχολή και μικρότερης έντασης στο Οικονομικό, στη Φιλοσοφική και το Πολυτεχνείο, όπου υπήρξαν και καταγγελίες για κλοπή φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών από τα τραπεζάκια παράταξης.

Σημειώνεται ότι για τα επεισόδια στους χώρους του ΑΠΘ, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Σύρμω Κακάλη, αφότου ενημερώθηκε σχετικά από τις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος, έδωσε εντολή να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία και να γίνουν συλλήψεις όσων προκάλεσαν τα επεισόδια.

Σαμαράς: Με τις πλάτες της κυβέρνησης οι κουκουλοφόροι

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας τα επεισόδια στο ΑΠΘ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση.

«Την ώρα που η κυβέρνηση επαναφέρει το άσυλο της παρανομίας, οι κουκουλοφόροι, με τις πλάτες της πλέον, μπαίνουν και τα σπάνε στα πανεπιστήμια.

»Βία και αίμα εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ασφάλεια για φοιτητές και καθηγητές. Και βέβαια τους ενοχλεί ότι η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ επί 29 χρόνια παραμένει η πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια.

»Οι ορδές κουκουλοφόρων και η βία που εξαπολύουν στα παιδιά του ελληνικού λαού, δείχνουν πώς καταλαβαίνει η κυβέρνηση τη Δημοκρατία.

»Η Πολιτεία υποχρεούται να προστατεύει τη ζωή και να εγγυάται την ασφάλεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

»Και αν δεν το κάνει η Ελληνική Αστυνομία, ποιός άλλος, νομίζει ο κ. Πανούσης, ότι θα μπορούσε να το κάνει;» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Επιθέσεις με σκοπό το κλίμα τρομοκρατίας

Στην καταδίκη των επιθέσεων στο ΑΠΘ προχώρησε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας τα περιστατικά βίας ενάντια σε φοιτητές, εκτιμώντας ότι αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας καθώς και στην απαξίωση της εκλογικής διαδικασίας.

«Τώρα που οι φοιτητικές εκλογές μπορούν να αποκτήσουν εκ νέου αξία καθώς γίνονται ήδη κάποια πρώτα βήματα προς έναν ριζικό εκδημοκρατισμό του Πανεπιστημίου, κόντρα στην απαξίωση των μαζικών δημοκρατικών διαδικασιών που είχε επιβληθεί το προηγούμενο διάστημα και με τη λυσσαλέα αντίδραση του νεοφιλελεύθερου, συντηρητικού μπλοκ εντός κι εκτός σχολών, τέτοια περιστατικά λειτουργούν εις βάρος του φοιτητικού κινήματος και των αγώνων στο χώρο της εκπαίδευσης.

» Δημοκρατική διαδικασία, ωστόσο, δεν μπορεί να νοείται ούτε με αστυνομική περιφρούρηση, ούτε και με «προστασία» από μπράβους. Οι ίδιοι οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι που έχουν την ευθύνη των εκλογών και οφείλουν να περιφρουρήσουν τις διαδικασίες τους.

» Καλούμε τις φοιτήτριες και τους φοιτητές να μην υποκύψουν στο κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρείται να φτιαχτεί και να κάνουν πράξη την ανατροπή των συσχετισμών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά της «Αριστερής Ενότητας» φοιτήτρια του ίδιου Τμήματος, δήλωσε ότι «είδα τα παιδιά από τη ΔΑΠ να τρέχουν μέσα, καθώς μαυροφορεμένοι όρμηξαν πάνω τους φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα».

«Έναν φοιτητή της παράταξης της ΔΑΠ από το Τμήμα Δασολογίας τον έβαλαν στη γωνία, τον κρατούσαν από τα χέρια και τον χτυπούσαν. Πάγωσα, προσπάθησα να κρατήσω την ψυχραιμία μου, είναι φρικαλέα η εικόνα να βλέπεις έναν άνθρωπο να τον χτυπάνε τόσο άγρια. Μία κοπέλα της έβαλαν τρικλοποδιά χτύπησε τα δόντια της. Παιδιά από όλες τις φοιτητικές παρατάξεις έσπευσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες», ανέφερε.

Από την πλευρά της ΠΑΣΠ, φοιτητής του Τμήματος Γεωπονίας ανέφερε, ότι «είναι ξεκάθαρο πως οι κουκουλοφόροι ήλθαν με σκοπό τη βία». «Δεν αντιπροσωπεύει αυτό που έγινε τους αγώνες που πρέπει να κάνουν οι φοιτητές σήμερα, είναι προβοκατόρικο δεν έχει καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα, γι' αυτό πρέπει να απομονώσουν οι φοιτητές αυτά τα στοιχεία, να τα απορρίψουν», πρόσθεσε, ενώ όσον αφορά την εκλογική διαδικασία στο Τμήμα διευκρίνισε ότι «συνεχίστηκε, γιατί δεν ανέβηκαν πάνω να πειράξουν τις κάλπες, αν και η συμμετοχή των φοιτητών επηρεάστηκε πολύ από τα επεισόδια».

Τα επεισόδια καταδίκασε και η παράταξη της ΕΑΑΚ, ενώ εκπρόσωπός της από το Τμήμα δήλωσε ότι «καταδικάζουμε την ενέργεια, θεωρούμε ότι τέτοια επεισόδια δε συνάδουν με το φοιτητικό κίνημα, το υποβαθμίζουν, δεν αποτελούν λαϊκή διαμαρτυρία, αλλά δημιουργούν κλίμα εκφοβισμού και τρόμου στους φοιτητές».


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στο ΑΠΘ εν μέσω φοιτητικών εκλογών - Δύο τραυματίες στο ΑΧΕΠΑ"

Τι θα σημάνει μία ένταξη της Ελλάδας στην Τράπεζα των BRICS

Την πρόταση του Ρώσου υφυπουργού Οικονομικών, Σεργκέι Στορτσάκ, για συμμετοχή της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα της Ομάδας των BRICS, αναλύουν και σχολιάζουν ρώσοι οικονομικοί αναλυτές.

Η αναπτυξιακή Τράπεζα της Ομάδας των BRICS μπορεί να καταστεί αντίβαρο του ΔΝΤ για την Ελλάδα, εκτιμά ο Ρώσος οικονομικός αναλυτής Βασίλι Καλτασόφ, επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών Μελετών του Ινστιτούτου Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων, ο οποίος μελετά συστηματικά τις εξελίξεις στη χώρα μας.

«Πρόκειται για μια νέα κίνηση, η οποία επιτρέπει στην Ελλάδα να αισθανθεί χώρα, που δεν είναι παρίας, αλλά είναι έτοιμη και ικανή για συνεργασία και το βασικότερο, χώρα, που αντιμετωπίζεται κατ' αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο οικονομολόγος στο ράδιο «Σπούτνικ», εκτιμώντας ωστόσο ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει τώρα να ενταχθεί στην Τράπεζα των BRICS, αλλά μπορεί να αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή, δηλαδή να επιδείξει την έναρξη μιας ενταξιακής διαδικασίας στις δομές των BRICS. Και αυτό θα είναι αντίβαρο στην αναγκαστικά επώδυνη συνεργασία της Ελλάδας με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Κατά τη γνώμη του Β.Καλτασόφ η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρόσθετα δάνεια, αλλά κίνητρα ανάπτυξης. «Δεν χρειάζεται να βοηθήσουμε την Ελλάδα με χρήματα. Χρειάζεται να βοηθήσουμε μέσω της αγοράς, με την πώληση των προϊόντων της, με τουριστικές ροές και αποκατάσταση της βιομηχανίας της, συμπεριλαμβανομένων των ναυπηγείων, τα οποία κυριολεκτικά ισοπεδώθηκαν από τους Έλληνες εφοπλιστές, που στράφηκαν στη Ν.Κορέα», εκτιμά ο Β.Καλτασόφ.

Επίσης, θεωρεί ότι «για την Ελλάδα χρειάζονται κίνητρα ανάπτυξης. Το χρέος και η έλλειψη χρημάτων προκαλούν μόνο εμπόδια στην κίνηση προς αυτά τα κίνητρα. Για την Ελλάδα είναι αντικειμενικά απαραίτητη η διαγραφή του χρέους, αλλά μπορεί να μην γίνει τώρα, διότι η σημερινή κυβέρνηση δεν το θέλει και η κοινωνία φοβάται ότι η διαγραφή του χρέους θα οδηγήσει στην εκδίωξη της Ελλάδας από την ΕΕ, πράγμα, που συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή, σε σχέση με σήμερα».

Την πρόταση προς την Ελλάδα σχολιάζει, χαρακτηρίζοντάς την «εντυπωσιακή», ο βασικός αναλυτής του Κέντρου Οικονομικής Πρόγνωσης της GazpromBank Γεγκόρ Σούσιν, με δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό «Κομερσάντ FM».

«Πιθανώς είναι ένα ορισμένο βήμα, ενδιαφέρον για την Τράπεζα των BRICS, ώστε να συμμετάσχουν όχι μόνο αναπτυσσόμενες, αλλά και αναπτυγμένες χώρες, πρόκειται δηλαδή για μια πολιτική κίνηση. Από την άλλη πλευρά για την Ελλάδα τώρα το ζήτημα χρηματοδότησης της οικονομίας της είναι αρκετά ευαίσθητο, το ΔΝΤ προβάλει αρκετά αυστηρές απαιτήσεις και κάποια προγράμματα χρηματοδότησης από την εναλλακτική του ΔΝΤ Τράπεζα των BRICS μπορούν να αποτελέσουν ορισμένη διαφορετική λύση», είπε ο Γ.Σούσιν, εκτιμώντας ότι η συνδρομή των 2 δισ. δολαρίων ΗΠΑ εντός επτά ετών για τη συμμετοχή στην Τράπεζα αποτελεί ένα ποσό, που θα μπορούσε να αντέξει η Ελλάδα.

Μάλιστα ο Ρώσος σχολιαστής επισημαίνει ότι η ευρωζώνη και η Τράπεζα των BRICS δεν αποτελούν αντικρουόμενες δομές, καθώς η Τράπεζα αποτελεί κυρίως ένα είδος εναλλακτικής του ΔΝΤ για τις αναπτυσσόμενες χώρες, «καθώς η πολιτική του ΔΝΤ δεν τους ικανοποιεί πάντοτε και πρακτικά η διεύρυνση των μεριδίων των αναπτυσσόμενων χωρών στο ΔΝΤ έχει μπλοκαριστεί».

Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση ένταξης στα αναπτυξιακά προγράμματα της Τράπεζας των BRICS έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στορτσάκ με αποκλειστική του συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι θα σημάνει μία ένταξη της Ελλάδας στην Τράπεζα των BRICS"

Ράλι 65% της μετοχής εκτυπωτικής από φήμες ότι πήρε συμβόλαιο για παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα

Εκρηκτικό ράλι κατέγραψε η μετοχή της καναδικής εταιρείας εκτυπώσεων Fortress Paper Ltd μετά από φήμη που διέσπειρε η ιστοσελίδα Zerohedge αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εταιρεία έχει συνάψει συμβόλαιο με την ελληνική κυβέρνηση για την εκτέλεση του σχεδίου παράλληλου νομίσματος!
Η μετοχή της Fortress στο χρηματιστήριο του Τορόντο έκλεισε χθες με κέρδη 22%, στα 3,78 δολ. Καναδά ενώ τον τελευταίο μήνα το ράλι της μετοχής έχει φθάσει το 65%.
fortress stock

Η πορεία του τελευταίου μήνα ώθησε την ιστοσελίδα Zerohedge να σχολιάσει χθες πως η πιθανή αιτία ίσως να είναι ένα συμβόλαιο της εταιρείας με την Αθήνα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την εισαγωγή ενός “παράλληλου νομίσματος”.
zerohedge

Η εταιρεία με ανακοίνωση της χθες δηλώνει άγνοια γιατί οι μετοχές της καταγράφουν αυτό το ράλι ενώ ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Chadwick Wasilenkoff (φωτ.) αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.
Το εργοστάσιο της Fortress στο Landqart της Ελβετίας εκτυπώνει χαρτονομίσματα, διαβατήρια και κάρτες visa. Την περασμένη εβδομάδα η καναδική εταιρεία είχε ανακοινώσει πως στο α' τρίμηνο πούλησε 2.715 μετρικούς τόνους “τιτλοποιημένου χαρτιού”, όπως το ονομάζει, από 2.270 τόνους στο δ' τρίμηνο του 2014.
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ράλι 65% της μετοχής εκτυπωτικής από φήμες ότι πήρε συμβόλαιο για παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα"

Σχέδιο για τον περιορισμό φυσικού χρήματος

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με το προεδρείο της Ε λληνικής Ένωσης Τραπεζών, στην οποία συζητήθηκε εκτενώς η ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα και η συμβολή των τραπεζών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην αξιοποίηση αναπτυξιακών δράσεων.

Συμφωνήθηκε η συγκρότηση της ομάδας έργου η οποία θα εκπονήσει εντός 30 ημερών στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών και τον περιορισμό της κυκλοφορίας φυσικού χρήματος.
Συμφωνήθηκε επίσης και η περαιτέρω συνεργασία προκείμενου να αξιοποιηθούν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως το πακέτο Γιούνκερ.

Ακόμα, συμφωνήθηκε να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προκύπτουν από μια δέσμη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών («επενδυτικό σχέδιο Juncker», διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ.).

Ο Αντιπρόεδρος ενημέρωσε και για την πορεία υλοποίησης του στόχου της κυβέρνησης για τη σύσταση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Τέλος, συζητήθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (New Development Bank) μετά τη σχετική πρόταση που υποβλήθηκε προς τη χώρα μας. Για το θέμα αυτό, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όρισε ως υπεύθυνο για την διερεύνηση των δυνατοτήτων αυτών τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο για τον περιορισμό φυσικού χρήματος"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news