facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις 14 δισ. για να φτάσει το μέσο όρο της ΕΕ

Σημαντικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς των υποδομών, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, μπορεί να προσελκύσει η ελληνική οικονομία μόλις ξεφύγει από το σημερινό καθεστώς αβεβαιότητας, ήταν το μήνυμα από την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου «Υποδομές, Επενδύσεις, Ανάπτυξη», που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Την αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου για την παραγωγή, ποιοτικότερων και με πιο αναπτυξιακό προσανατολισμό έργων, ανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Δέδες, που είπε ότι το υπουργείο συνεργάζεται με το ΤΕΕ και επιστημονικούς και τεχνικούς φορείς, για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τον κ. Δέδε, η εικόνα που επικρατούσε ήταν ένα τοπίο με «δυσανάλογα μεγάλους πόρους, πλήρη έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και ιεράρχησης των έργων, με πρόχειρες λύσεις σε πολυάριθμα έργα, και προτεραιότητες, όχι εκεί που υπήρχε ανάγκη, αλλά εκεί που υπήρχαν ώριμες μελέτες».

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, προανήγγειλε επίσης την επανεκκίνηση της οικονομίας με έργα νέας γενιάς, αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση από τον Ιούνιο, των συμβάσεων για τους 5 μεγάλους οδικούς άξονες και τη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου, «με στόχο τη δημιουργία ενός υβριδικού συστήματος διοδίων, με αναλογική χρέωση».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Οικονομίας και Υποδομών, Δημήτρης Τζώρτζης, στάθηκε στην ανάγκη να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα κινητοποιήσουν το πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που είναι δεδομένο ότι υπάρχει στον κλάδο στην Ελλάδα, αλλά παρόλα αυτά, δεν έχει αποδώσει έργο.

Αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική επιμερισμού των έργων του τομέα του σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στη δυνατότητα των συνεργασιών μεταξύ τους, στη λογική του cluster.

Κομισιόν: Στροφή στην ανάπτυξη με το πακέτο Γιούνκερ

Χαιρετισμό στο συνέδριο, απηύθυνε επίσης ο αναπληρωτής Επικεφαλής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Αργύρης Περουλάκης, ο οποίος τόνισε πως το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ, σηματοδοτεί μια στροφή της Ευρώπης προς την ανάπτυξη. Μάλιστα, επισήμανε την ανάγκη ενός ισορροπημένου αναπτυξιακού «τριγώνου», το οποίο σχηματίζουν, τόσο «η δημοσιονομική ισορροπία και οι μεταρρυθμίσεις, όσο και η ανάπτυξη».

Όπως είπε, «για τη χώρα μας θεωρήθηκε ότι υπάρχει κενό στον τομέα των επενδύσεων και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το πακέτο Γιούνκερ». Το σκεπτικό, τόνισε, είναι να υπάρξουν ελκυστικές επενδυτικές προτάσεις.

Ο κ. Περουλάκης, εξήγησε ότι θα δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο, που θα βρίσκεται στην Ε.Τ.Επ. ώστε να αξιολογεί τις προτάσεις.

Οπως ανέφερε, τα ¾ των κεφαλαίων θα κατευθυνθούν στις υποδομές και το ¼ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με σκεπτικό όχι όπως του ΕΣΠΑ, αλλά αντίθετα τον πολλαπλασιασμό των ιδιωτικών κεφαλαίων επί 15 έτη.

Ιδιαίτερα ο κ. Περουλάκης σημείωσε, πως στο νέο πακέτο Γιούνκερ μπορούν να ενταχθούν, τόσο δημόσια, όσο και ιδιωτικά έργα στον τομέα των υποδομών, όπως επίσης και συμπράξεις, με κριτήριο για την ένταξή τους την ποιότητα των χαρακτηριστικών των έργων.

Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου από τους περισσότερους ομιλητές, επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα διερευνάται η επιτακτική ανάγκη να σπάσει άμεσα ο κύκλος της υποχρηματοδότησης και της αποεπένδυσης, τόσο με εγχώριες όσο και με ξένες επενδύσεις.

Οπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, η Ελλάδα, χρειάζεται επενδύσεις της τάξης των 14 δις ευρώ, για να φτάσει στο μέσο όρο επενδύσεων στην Ευρωζώνη.

Στο διήμερο φόρουμ που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (της Αντιπροσωπείας της στην Ελλάδα), στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», δίνουν το παρόν αρμόδιοι παράγοντες της Πολιτείας και της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης επενδυτές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι προγραμματίζουν επιπλέον, νέα έργα και επενδύσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις 14 δισ. για να φτάσει το μέσο όρο της ΕΕ"

To Mαξίμου για το αποτέλεσμα του Eurogroup

Σε τέσσερα σημεία εστιάζει το Μαξίμου όσον αφορά το αποτέλεσμα του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα μέσω ενός non paper τονίζει:

1. Η απόφαση του Eurogroup ήταν η αναμενόμενη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Κατέγραψε την ικανοποίηση των εταίρων για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Αυτή η πρόοδος οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία στο πλαίσιο της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου.

2. Στην κρίσιμη αυτή καμπή των διαπραγματεύσεων όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών. Επομένως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο στοιχείο την επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, με σεβασμό τόσο στους κανόνες της Ευρωζώνης όσο και στη Δημοκρατία στην Ευρώπη.

3. Το γεγονός ότι πλέον έχουν μείνει σχετικά λίγα ζητήματα ανοιχτά και η αναγνώριση ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να κλείσουν είναι καλοδεχούμενο από την ελληνική κυβέρνηση. Χρειάζεται, όμως, αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα.

4. Η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, δεσμευμένη πάντοτε από τη λαϊκή εντολή.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "To Mαξίμου για το αποτέλεσμα του Eurogroup"

ΝΔ: Η οικονομία δεν αντέχει την ασφυξία και ο λογαριασμός μεγαλώνει

Ότι λέει ψέματα όσον αφορά στη μη ύπαρξη αξιολόγησης κατηγορεί την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης ο οποίος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του νέου Eurogroup για την χώρα μας, σημειώνει πως έγινε ξεκάθαρο ότι η διαπραγμάτευση αφορά στην τρέχουσα αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος και όχι σε μια συμφωνία-γέφυρα.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη, υπάρχει αίσθηση προόδου σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ενώ κάνει λόγο για ουσιαστική συζήτηση για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει «πυροτεχνήματα προπαγάνδας» την «περήφανη», όπως αναφέρει, διαπραγμάτευση που γινόταν για 100 ημέρες, ενώ εκτιμά ότι το μόνο συγκεκριμένο που έγινε γνωστό σήμερα, ήταν η συμφωνία για αύξηση του ΦΠΑ που προμηνύει φοροεπιδρομή.

«Έγινε σαφές ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα - Θεσμούς και ύστερα έγκριση από το Eurogroup και εκταμίευση», αναφέρει και υπογραμμίζει ότι η περιβόητη πολιτική λύση δεν υπάρχει και ότι τα ψέματα τελειώνουν.

«Η οικονομία δεν αντέχει την ασφυξία και ο λογαριασμός μεγαλώνει», καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Η οικονομία δεν αντέχει την ασφυξία και ο λογαριασμός μεγαλώνει"

ΠΑΣΟΚ: Τυπικό έως ανησυχητικό το αποτέλεσμα του Eurogroup

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τη σύνοδο του Eurogroup και τη δήλωση που αυτό εξέδωσε για την Ελλάδα, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση δραματοποίησε την συνεδρίαση του Eurogroup με μεγάλα κούφια λόγια, δήθεν απειλές και τζάμπα μαγκιές. Το αποτέλεσμα δυστυχώς από τυπικό έως ανησυχητικό. Μια ακόμη εβδομάδα πέρασε, με την κυβέρνηση να λέει ότι κερδήθηκε, ενώ δυστυχώς χάθηκε και άλλος πολύτιμος χρόνος.

»Από τη δήλωση του Eurogroup - στην οποία συμφώνησε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών - και από τη συνέντευξη των κκ. Ντεϊσελμπλούμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλιν προκύπτει ότι το Eurogroup θεωρεί :

»- ισχύον πλαίσιο την απόφαση του της 20ης Φεβρουαρίου χωρίς οποιαδήποτε αποσαφήνιση θετική για την Ελλάδα

»- ότι η διαπραγμάτευση άρχισε ουσιαστικά μόλις πριν από λίγες ημέρες, όταν άλλαξε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και από το σημείο αυτό και μετά έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά μένουν πολλά που πρέπει να γίνουν

»- ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση - το ταχύτερο δυνατό - της Πέμπτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος που έχει παραταθεί μέχρι 30 Ιουνίου. ( Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση αποτάσσεται εσωτερικά την έννοια της Πέμπτης αξιολόγησης.)

»- ότι δεν υπάρχει τίποτα που να αφορά το πλαίσιο μετά την 30η Ιουνίου, δηλαδή το νέο πρόγραμμα και άρα την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μετά τον Ιούνιο.

»- ότι η εκταμίευση των ποσών που απομένουν στο τρέχον πρόγραμμα εξαρτάται από την ολοκλήρωση της Πέμπτης αξιολόγησης και την τεχνική συμφωνία με τους τρεις θεσμούς. Μόνο μετά από αυτό, το Eurogroup θα αποφασίσει για την εκταμίευση των δόσεων που απομένουν στο τρέχον πρόγραμμα.

»- ότι η κυβέρνηση που έλεγε "λεβέντικα" στην εσωτερική κοινή γνώμη ότι εξαρτά το αν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις στο ΔΝΤ από το αν είναι ικανοποιητική η δήλωση του Εurogroup, έσπευσε να καταβάλει τα χρήματα στο ΔΝΤ πριν το Eurogroup.

»- ότι τα προβλήματα ρευστότητας πρέπει να αντιμετωπισθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

»- ότι η σημερινή δήλωση του Eurogroup δεν είναι κάποιου είδους μήνυμα προς την ΕΚΤ η οποία αποφασίζει ανεξάρτητα με βάση το καταστατικό της.

»Επιπλέον, από τις δηλώσεις πολλών μελών του Eurogroup προκύπτει ότι το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος από δήθεν απειλή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μετατρέπεται σε πίεση προς την Ελλάδα καθώς η εκταμίευση εξαρτάται από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία, μάλιστα χωρίς κουβέντα ακόμη για χρηματοδοτική κάλυψη μετά την 30η Ιουνίου.

»Ύστερα από όλα αυτά, νιώθει άραγε την υποχρέωση ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ να δώσει κάποια στοιχειώδη εξήγηση στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για την συστηματική παραπληροφόρηση και στην ελληνική κοινή γνώμη για την προσβολή της νοημοσύνης της;

in
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: Τυπικό έως ανησυχητικό το αποτέλεσμα του Eurogroup"

Ρέγκλινγκ: Απομένουν μόνο έξι εβδομάδες για την Ελλάδα

Ο επικεφαλής του μηχανισμού ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, καλωσόρισε την πρόοδο που έχει καταγραφεί στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, υπογράμμισε ότι έχουν μείνει μόνο έξι εβδομάδες έως ότου ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα.

Τέλος, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα πλήρωσε στον ESFF 200 εκατ. ευρώ στις αρχές της εβδομάδας, που αφορούν προμήθειες που όφειλε στον μηχανισμό.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ: Απομένουν μόνο έξι εβδομάδες για την Ελλάδα"

Βαρουφάκης: Ρευστότητα για δύο εβδομάδες

Την πεποίθησή του ότι η ώρα της συμφωνίας με τους δανειστές πλησιάζει όλο και περισσότερο εξέφρασε, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από διαθέσιμα ρευστά μέσα σε δύο εβδομάδες.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η διαδικασία δεν αφορά πλέον στις μεταρρυθμίσεις, αλλά σε τεχνικά ζητήματα και την πολιτική διαπραγμάτευση. «Στόχος μας είναι να υπάρξει μια απόφαση που θα κλείνει πολύ γρήγορα την τρέχουσα αξιολόγηση», τόνισε.

Για το τετ-α-τετ με τον Σόιμπλε

«Σήμερα ήταν η πιο φιλική συζήτηση που έχουμε κάνει με τον κ. Σόιμπλε και θεωρώ ότι έμαθα πράγματα από αυτόν. Έχουμε συμβιβαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά δεν θα υπαναχωρήσουμε από τις "κόκκινες γραμμές"», ξεκαθάρισε.

Καμπανάκι για τη ρευστότητα

«Το θέμα της ρευστότητας είναι εξαιρετικά επείγον», τόνισε ο υπουργός μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες. «Με όρους χρονοδιαγράμματος, μιλάμε για τις δύο επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος

Σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, δήλωσε πως αυτό είναι στην ευχέρεια της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Νομίζω ότι η προσφυγή στο λαό είναι μια κίνηση άμυνας, την οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ανάγκη να την κάνουμε - Έχουμε τη λαϊκή εντολή, δεν χρειαζόμαστε άλλη εντολή. Σημειώθηκε ουσιαστική σύγκλιση εν όψει των προσπαθειών μας αλλά και των κλιμακίων. Δυστυχώς η συμφωνία δεν επετεύχθη. Οι Θεσμοί και οι εταίροι προσπαθούν και συνεχίζουν για την εξεύρεση λύσης με θετικό πνεύμα», συμπλήρωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Για την ΕΚΤ

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ σημείωσε: «Σεβόμαστε απολύτως την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Ακολουθεί τους κανόνες της και κρίνει πότε θα κάνει την οποιαδήποτε κίνηση», τόνισε και σημείωσε ότι για τις ιδιωτικοποιήσεις, τα δάνεια και τον ΦΠΑ υπάρχει μεγάλη σύγκλιση, ενώ για την αγορά εργασίας συμπλήρωσε ότι «έχουμε πολύ συγκεκριμένη οπτική και άποψη και δεν είναι ιδεολογική διαφορά, αλλά συγκεκριμένη ερμηνεία του εργασιασκού χώρου στην Ελλάδα».

Αναλυτικά οι δηλώσεις Βαρουφάκη μετά το πέρας του Eurogroup:

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Ρευστότητα για δύο εβδομάδες"

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας προς τα γραφεία της ΕΕ

Με μπογιές κατά του κτηρίου ολοκληρώθηκε η πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από αριστερές οργανώσεις, φοιτητικές παρατάξεις και την ΑΔΕΔΥ το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν στα γραφεία της ΕΕ, στη Βασ. Σοφίας, ενώ κλειστές παρέμειναν για αρκετή ώρα οι οδοί Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν τη διαγραφή του χρέους της χώρας, ενώ ανέφεραν ότι ο συμβιβασμός με την ΕΕ και το ΔΝΤ σημαίνει συνέχιση της ανεργίας της λιτότητας και των περικοπών.

Βασικό αίτημα των διαδηλωτών ήταν η αλλαγή πολιτικής της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενώ παράλληλα ζητούσαν από την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει την πληρωμή των δόσεων, να μην αυξήσει τους φόρους και να μην υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις. Παράλληλα, ζητούσαν να μην χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμη των ταμείων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πορεία διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας προς τα γραφεία της ΕΕ"

Η δήλωση του Eurogroup: Χρειάζεται χρόνος για να κλείσει το χάσμα

Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους θεσμούς χαιρετίζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που συνεδρίασαν απόψε στις Βρυξέλλες. Στην κοινή τους δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, τονίζουν ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, πριν αποφασίσει το Eurogroup την αποδέσμευση χρηματοδοτικής βοήθειας.

To Εurogroup με σημερινή γραπτή δήλωσή του, χαιρετίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και τις προθέσεις των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν το έργο του, σημειώνοντας παράλληλα ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Η πλήρης δήλωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα έχει ως εξής:

«Το Eurogroup σήμερα αποτίμησε την κατάσταση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα. Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός στη διαδικασία της δουλειάς, επιτάχυνε τις διαπραγματεύσεις και έκανε τη συζήτηση πιο ουσιαστική.

» Παράλληλα, αναγνωρίσαμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα κενά σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Ως εκ τούτου, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν το έργο τους με τους θεσμούς, με προοπτική την επίτευξη μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνω.

Το Eurogroup επαναβεβαίωσε ότι η δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο των συζητήσεων. Το Eurogroup θα λάβει αποφάσεις για πιθανή εκταμίευση των χρημάτων που απομένουν στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας, μόλις επιτευχθεί με τους θεσμούς συμφωνία σε τεχνικό επίπεςδο (staff level) για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης».

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει ταχύτερη πρόοδος

Στην συνέντευξη τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι υπάρχει ταχύτερη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και ότι έχουν συζητηθεί σημαντικά θέματα.

Μοσκοβισί: Υπάρχουν ακόμα διαφορές που πρέπει να επεξεργαστούμε

Μετά τη Ρίγα έγινε πρόοδος. Εχουμε μια μέθοδο, όχι τέλεια αλλά πιο δημιουργική, δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Εχουμε πρόοδο σε ότι αφορά την στρατηγική σε τομείς όπως ο ΦΠΑ, η ανεξαρτησία της φορολογικής αρχής και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Δεν πρέπει να υποτιμάται η πρόοδος, αν και υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να λυθούν πριν συμφωνήσουμε. Σε αυτά ανήκουν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, όπως είπε. Για αυτά θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει εναλλακτικές προτάσεις, σημείωσε.

«Η Κομισιόν θέλει την καλύτερη προστασία των εργαζομένων στην Ελλάδα, αλλά αυτό χρειάζεται συγκεκριμένα μόνιμα μέτρα», τόνισε.

Πρέπει τώρα να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πρέπει να έχουμε συμφωνία πολύ πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στα τέλη Ιουνίου.

Ντάισελμπλουμ: Κοινό συμφέρον να κλείσουμε το γρηγορότερο

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσος χρόνος απομένει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι υπάρχει κοινό συμφέρον να κλείσουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα. Ελπίζουμε και έχουμε κοινό στόχο να κλείσουμε τη συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος και πριν προκύψει πρόβλημα ρευστότητας, τόνισε.

Αναφορικά μάλιστα με τη ρευστότητα δήλωσε ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνηση να τη χειριστεί.

Αργότερα η συζήτηση για την επόμενη μέρα

Για να συζητήσουμε για την επόμενη ημέρα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουμε την παρούσα αξιολόγηση, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Eurogroup και επανέλαβε ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης το αν θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

«Δεν υπάρχει πολιτικό έδαφος για να συζητήσουμε τώρα για την επόμενη μέρα. Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το παρόν πρόγραμμα που ουσιαστικά αντανακλά και στην επόμενη ημέρα, τα δημοσιονομικά, την εικόνα του χρέους».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί συμφώνησε ότι η διαδικασία πρέπει να γίνει βήμα-βήμα. Πρώτα ολοκληρώνουμε το παρόν σχέδιο και μετά βλέπουμε τι θα γίνει. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο, τόνισε, και ορίζει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνει.

Η ΕΚΤ θα αποφασίσει για λογαριασμό της

«Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και θα αποφασίσει τι θα κάνει για την περίπτωση της Ελλάδας αφού εξετάσει την κατάσταση», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup. Δεν εκδίδουμε ανακοινώσεις για να πούμε στην ΕΚΤ τι θα κάνει, συμπλήρωσε.

Το σχόλιο για Βαρουφάκη

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι υπουργός Οικονομικών και πλήρες μέλος του Eurogroup, σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για την επισήμανση στο ανακοινωθέν ότι η αλλαγή στο μοντέλο διαπραγμάτευσης βοήθησε. Στάθηκε επίσης στο νέο τρόπο λειτουργίας του Brussels Group. Σημείωσε πάντως ότι το ανακοινωθέν είναι γραμμένο σε «διπλωματική γλώσσα».

Διαβάστε Περισσότερα » "Η δήλωση του Eurogroup: Χρειάζεται χρόνος για να κλείσει το χάσμα"

«Καμπάνες» σε εφοριακούς για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ

Σε κάθειρξη 12 ετών, ο καθένας, καταδικάστηκαν τέσσερις εφοριακοί, οι οποίοι κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι για υπόθεση που αφορούσε το λεγόμενο σκάνδαλο των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ. Πρόκειται για εφοριακούς που υπηρετούσαν στη ΔΟΥ Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής.

Το δικαστήριο τούς έκρινε ένοχους για απιστία στην υπηρεσία, ενώ άπαντες αφέθηκαν ελεύθεροι ενόψει της δίκης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο υπό τον όρο της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 10.000 ευρώ.

Η πράξη αφορά το διάστημα 1998-2000, με την επιστροφή του ΦΠΑ να προσεγγίζει, κατά το κατηγορητήριο, το 1,5 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι η τότε προϊσταμένη της ΔΟΥ, ένας τμηματάρχης, ένας επόπτης κι ένας ελεγκτής.

Σε αντίθεση με τους παραπάνω το δικαστήριο αθώωσε λόγω αμφιβολιών έναν συνάδελφό τους που υπηρετούσε στην ίδια Εφορία.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισαν για ηθική αυτουργία στην απιστία και τρεις ιδιώτες, ανάμεσα στους οποίους ο ιδιοκτήτης της εταιρίας που εισέπραξε παράνομα τον ΦΠΑ, η σύζυγός του και μία γυναίκα που εμφανιζόταν ως διαχειρίστρια της επιχείρησης. Το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε σε βάρος τους ποινές κάθειρξης από 10 έως 15 χρόνια. Στον επιχειρηματία επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή, ενώ αποφασίστηκε η έφεσή τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό τον όρο καταβολής εγγυήσεων έως 15.000 ευρώ.

Οι τρεις παραπάνω είναι έγκλειστοι στις φυλακές, καθώς είχαν καταδικαστεί για απάτη στην ίδια υπόθεση από άλλο δικαστήριο. Μάλιστα, στον 72χρονο επιχειρηματία είχε επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εκείνη τη δίκη είχαν καταθέσει ως μάρτυρες κατηγορίας οι εφοριακοί που κρίθηκαν σήμερα ένοχοι. Όπως και τώρα έτσι και τότε υποστήριξαν ότι εξαπατήθηκαν από τον επιχειρηματία. Οι εφοριακοί κατέστησαν αργότερα κατηγορούμενοι μετά από καταγγελίες του ίδιου του επιχειρηματία κι ενός λογιστή (αποκαλούμενου ως «λογιστή του ΦΠΑ» κι έγκλειστου σήμερα στις φυλακές), που υποστήριξαν ότι οι υπάλληλοι συμμετείχαν στην «κομπίνα» κι ότι έπαιρναν «μίζες».

Η υπόθεση με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, αποκαλύφτηκε το 2001, μετά από τυχαίο έλεγχο του ΣΔΟΕ σε εταιρία της Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελείτο από ένα γραφείο με μία συσκευή τηλεφώνου, αλλά οι ιδιοκτήτες της εμφανίζονταν να έχουν εξαγωγική δραστηριότητα, προσκομίζοντας τιμολόγια «μαϊμού» με τα οποία εισέπρατταν επιστροφές ΦΠΑ. Ακολούθησαν έρευνες σε δεκάδες άλλες επιχειρήσεις της πόλης που είχαν την ίδια πρακτική. Ήδη, πολλές από αυτές τις υποθέσεις έφτασαν στα ακροατήρια, ενώ ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους κατέληξαν στις φυλακές. Η ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπάνες» σε εφοριακούς για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ"

Τσίπρας: Θα εξετάσουμε την πρόταση συμμετοχής στην Τράπεζα των BRICS

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός με τον υφυπουργό Οικονομικών της Ρωσίας και αντιπρόσωπο της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας που δημιουργούν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική), Σεργκέι Στόρτσακ αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι ο κ. Στόρτσακ κάλεσε, μάλιστα, την Ελλάδα να γίνει το 6ο μέλος στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Στόρτσακ και του εξέφρασε τη θετική του έκπληξη για την πρόσκληση προς την Ελλάδα να γίνει το έκτο μέλος στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.

Ο κ.Τσίπρας πρόσθεσε στη συνέχεια εξέφρασε στον κ. Στόρτσακ το ενδιαφέρον της Ελλάδος και τη δέσμευση να εξετάσει διεξοδικά την πρόταση, την οποία και θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους ηγέτες των κρατών των BRICS στην Αγία Πετρούπολη, την οποία θα επισκεφτεί ο πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται 18 με 20 Ιουνίου.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Σεργκέι Στόρτσακ, αναφερόμενος στις ελληνορωσικές σχέσεις τόνισε ότι αυτές θα μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορους τομείς με τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου ως νομίσματος για τις πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών.

«Καταρχήν, θέλω να επιστήσω την προσοχή στο όνομα της Τράπεζας. Το επίσημο όνομα είναι Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά συνήθως αποκαλείται Τράπεζα BRICS. Το πλέον σημαντικό, όμως, είναι ότι θα πρόκειται για τον δεύτερο παγκόσμιο τέτοιο θεσμό, που δεν θα αφορά μόνο αναπτυξιακά σχέδια στη Βραζιλία, στην Ινδία, στη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και την Κίνα, αλλά ευρύτερα σε περισσότερες χώρες του κόσμου», δήλωσε ερωτηθείς για το ρόλο της τράπεζας.

«Το δεύτερο σημαντικό είναι το σύστημα διακυβέρνησης της Τράπεζας, που θα συνίσταται από τρία επιμέρους επίπεδα - το Διοικητικό Συμβούλιο των διοικητών, το Διοικητικό Συμβούλιο των διευθυντών, τον Πρόεδρο και το προσωπικό της Τράπεζας. Σε αυτά τα θεσμικά όργανα, όπου ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος θα εκλέγονται αξιοκρατικά, αποφασίσαμε ότι ο πρόεδρος θα εναλλάσσεται κάθε πέντε χρόνια και θα εκλέγεται κάθε φορά από ένα διαφορετικό ιδρυτικό κράτος-μέλος», πρόσθεσε.

«Στους υφιστάμενους οργανισμούς, αν και διακηρύσσεται ότι ο διορισμός του διευθυντή στα Διοικητικά Συμβούλια είναι αξιοκρατικός, στην πραγματικότητα ο πρόεδρος στην Παγκόσμια Τράπεζα αντιπροσωπεύει τις ΗΠΑ και στο ΔΝΤ αντιπροσωπεύει τους Ευρωπαίους. Γι αυτό αποφασίσαμε να αλλάξουμε αυτήν την προσέγγιση και κάθε κράτος-μέλος θα αναλαμβάνει την ηγεσία της Τράπεζα για πέντε έτη», σημείωσε ο Στόρτσακ.

«Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που μας διαφοροποιεί είναι το σύστημα ψηφοφορίας. Τα κράτη-μέλη θα έχουν τον ίδιο αριθμό ψήφων και τον ίδιο αριθμό μετοχών. Συμφωνήσαμε ότι σε πολλές περιπτώσεις θα ήταν σοφότερο να βασιζόμαστε στην πλειοψηφία των ψήφων, σε ειδικές πλειοψηφίες. Συνοψίζοντας, θα σας έλεγα ότι ο ρόλος αυτού του νέου θεσμικού οργάνου είναι να δημιουργηθεί μια αναπτυξιακή τράπεζα, που θα στηρίξει μεγάλα κατασκευαστικά σχέδια», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Θα εξετάσουμε την πρόταση συμμετοχής στην Τράπεζα των BRICS"

Προφυλακιστέος πρώην αξιωματικός για τα εξοπλιστικά

Προφυλακιστέος για τη μίζα των 3 εκατομμυρίων ευρώ από την υπόθεση των Λέοπαρντ, κρίθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή, ο 53χρονος απόστρατος συνταγματάρχης Παν. Κατσής. Παρά την προσπάθειά του να πείσει πως τα χρήματα προέρχονταν από δάνειο του εμπόρου όπλων Παν. Ευσταθίου με τον οποίο είχε φιλικές σχέσεις εδώ και χρόνια, δεν τα κατάφερε, αφού με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα οδηγήθηκε στις φυλακές.

Ο 53χρονος φέρεται να γνωρίζει από πρώτο χέρι «πρόσωπα και πράγματα» για τη μίζα που διακινήθηκε γύρω από την επίμαχη σύμβαση με την οποία η γερμανική εταιρεία Reinhmental ανέλαβε το υποκατασκευαστικό έργο της προμήθειας των Λέοπαρντ ύψους 120 εκατ. ευρώ. Στην απολογία του ωστόσο φαίνεται πως κράτησε κλειστό το στόμα του, αρνούμενος τα πάντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για δάνειο 2 εκατομμυρίων από τον Παν. Ευσταθίου, φίλο του και εκπρόσωπο της εταιρίας στην Ελλάδα. Τον ισχυρισμό του αυτό επιβεβαίωσε και ο Παν. Ευσταθίου.

Ο απόστρατος συνταγματάρχης που είχε διατελέσει δίπλα στον Γ. Ζορμπά, επί των ημερών του στη θέση του πρώην διευθυντή Εξοπλισμών, αρνήθηκε κατηγορηματικά πως τα 3 εκ. ευρώ που βρέθηκαν στο λογαριασμό του προέρχονται από δωροδοκία της γερμανικής εταιρείας Reinhmental προκειμένου αυτή να αναλάβει υποκατασκευαστικό έργο της προμήθειας των Λέοπαρντ. Υποστήριξε μάλιστα ότι τα 2 εκατομμύρια ανήκουν στον Παν. Ευσταθίου, νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρίας στην Ελλάδα, προκειμένου να τον στηρίξει οικονομικά καθώς αντιμετώπιζε τότε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να απολογηθούν τρία ακόμη άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση . Πρόκειται για τον αντιπρόσωπο της Reienhmental Π. Ευσταθίου τη σύζυγο του που φέρεται ως συνδικαιούχος σε λογαριασμούς του και ένα ακόμη στρατιωτικό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 53χρονος «ωφελήθηκε κατά 2.965.748 ευρώ». Τα χρήματα εμφανίζονται να διακινούνται, μέσω λογαριασμού που φέρει τον κωδικό Olympia, στην τράπεζα Citibank Λονδίνου. Καθοριστικό ρόλο για τη μεταφορά των χρημάτων που έγινε και μέσω off shore είχε ο καταζητούμενος τραπεζίτης Φάνης Λυγινός.

Το 1.000.018 ευρώ, σύμφωνα με την ανάλυση του λογαριασμού μεταφέρεται στις 22 Σεπτεμβρίου του 2008, αρκετά μετά την τοποθέτησή του στο υπουργείο Άμυνας και την αποχώρησή του από εκεί. Το αρχικό ποσό φέρεται να μεταφέρθηκε από τον Πάνο Ευσταθίου και τον τραπεζικό λογαριασμό της γνωστής εταιρείας IRON στην BNP Paribas προς τον λογαριασμό στην ίδια τράπεζα της εταιρείας ιδιοκτησίας του PACIFIC TRADING and ENGINEERING, ύψους 7.220.003 ευρώ. Επί λέξει αναφέρεται για την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας στο κατηγορητήριο:

«Από κοινού με τους συγκατηγορούμενούς του, Πάνο Ευστάθιου, Εμμανουήλ Σαρτζετάκη και Ειρήνη Ευσταθίου, υποσχέθηκε στους παρακάτω (σ.σ.: αναφέρονται πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων) κρατικούς αξιωματούχους και άλλους μη γνωστούς στην ανάκριση χρηματικά ποσά, συνολικά ανερχόμενα στο ποσό των τουλάχιστον 62.000.000 ευρώ, προκειμένου αυτοί, κατά παράβαση των καθηκόντων τους, να προβούν σε ενέργειες που ανάγονται στα καθήκοντά τους...». Ουσιαστικά τον καθιστά κατηγορούμενο και για το σκάνδαλο των υποβρυχίων αλλά και για την προμήθεια των Λέοπαρντ, η σχετική σύμβαση των οποίων υπεγράφη τον Μάρτιο του 2003.

Η συγκεκριμένη σύμβαση, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, είχε ως αντικείμενο την προμήθεια 170 κύριων αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 HELL από την Krauss Maffei Wegmann και 12 θωρακισμένων αρμάτων περισυλλογής και άλλων 8 θωρακισμένων γεφυροφόρων αρμάτων, εξομοιωτών και εκπαιδευτικού υλικού, αλλά και ανταλλακτικών, εργαλείων, βιβλιογραφίας κ.λπ. Το πυροβόλο των αρμάτων κατασκευαζόταν από τη γερμανική εταιρεία Rheinmetall Waffe Munition, το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης από τη Rheinmetall Defence Electronics και ο κινητήρας από την εταιρεία MTU Friedrich schafen.

Ο 53χρονος απόστρατος, σύμφωνα με πληροφορίες είπε στην απολογία του επίσης ότι η κατηγορία είναι αστήρικτη αφού εκείνος διετέλεσε από τις 2/4 ως τις 31/5/2002 μέλος της Επιτροπής για την Κατάρτιση του Σχεδίου Σύμβασης. Οπως φέρεται να ανέφερε δεν ανακατεύθηκε καθόλου με τα οικονομικά επικαλείται δε τη σχετική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την 1η Μαρτίου 2002, όταν αποφασίστηκε η επίμαχη προμήθεια.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Προφυλακιστέος πρώην αξιωματικός για τα εξοπλιστικά"

«Εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις» στο στρατόπεδο των δικαστών για την επιστροφή των αναδρομικών

H επιστροφή των αναδρομικών και η φορολογική τους εξίσωση με τους βουλευτές φέρνει γκρίνιες και «εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις» στο στρατόπεδο των δικαστών και των εισαγγελέων.

Για... μετεκλογική αλλαγή της στάσης του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κάνουν λόγο πέντε δικαστές, μέλη της ΕΔΕ που θέτουν επιτακτικά εκ νέου το αίτημα για την εφαρμογή των αποφάσεων του Μισθοδικείου. Ζητούν μάλιστα «εξηγήσεις» από το Δ.Σ. για την αδράνεια που επιδεικνύει, όπως υποστηρίζουν, ως προς τις διεκδικήσεις τους, αφήνοντας αιχμές πως στο παρελθόν έκαναν αντιπολίτευση, κάτι που δεν κάνουν σήμερα.

Τα πέντε μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρουν χαρακτηριστικά: 


«…οφείλετε εξηγήσεις στους συναδέλφους για την πλήρη ακινησία της Ένωσης ως προς το θέμα της εφαρμογής της απόφασης του «Μισθοδικείου» για την φορολογική εξομοίωση με τους βουλευτές και ως προς το αίτημα για κατάργηση του άρθρο 86 παρ. 6 Ν. 4307/2014, που περιέκοψε αυθαίρετα κατά 50% τις αναδρομικές αποδοχές μας, σε μια στιγμή μάλιστα που διάφορες κατηγορίες μισθωτών και συνταξιούχων προσφεύγουν στα αρμόδια δικαστήρια και προβάλλουν ανάλογα αιτήματα.
Υπενθυμίζουμε ότι για το τελευταίο αυτό θέμα είχατε συγκαλέσει Πανδικαστική Συγκέντρωση στις 30.10.2014, στην οποία για πρώτη φορά εκφράσατε την αντίδραση του Δικαστικού Σώματος σε τέτοιες κυβερνητικές πρακτικές, ζητώντας την άμεση καταβολή των αντισυνταγματικών περικοπών
από τον Αύγουστο του 2012. Είναι βεβαίως πλήρως κατανοητό ότι τα προβλήματα της εθνικής οικονομίας ήταν και πριν από 7 μήνες στην ίδια κακή κατάσταση στην οποία είναι και τώρα. Οπότε ή κακώς διεκδικούσαμε τότε ή κακώς δεν διεκδικούμε σήμερα».

Οι δικαστές μέλη της ΕΔΕ αμφισβητούν και την ανάγκη δημιουργίας υφυπουργείου Δικαιοσύνης για την ενίσχυση της διαφάνειας στη δικαιοσύνη:
«Μετά τη χθεσινή ορκωμοσία του νέου Υφυπουργού Δικαιοσύνης το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι «ο νέος υφυπουργός θα αναλάβει αρμοδιότητες που σχετίζονται με την ενίσχυση της διαφάνειας στον χώρο της Δικαιοσύνης, που αποτελεί προτεραιότητα της σημερινής
ηγεσίας του υπουργείου». Ζητούμε να προβείτε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να διασαφηνιστεί από την Κυβέρνηση εάν κατ' αρχήν υφίσταται ζήτημα διαφάνειας στη Δικαιοσύνη και σε θετική περίπτωση πώς σκοπεύει το Υπουργείο να το αντιμετωπίσει.

Κατά δεύτερον επιθυμούμε να μας ενημερώσετε για το λόγο που διακόπηκαν εντελώς απροειδοποίητα και αναιτιολόγητα οι διαδικασίες καταστατικής γενικής συνέλευσης, ζήτημα για το οποίο συγκαλέσατε Δ.Σ. τον Ιανουάριο, ζητήσατε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και
συμφωνήσαμε στην διεξαγωγή της Συνέλευσης εντός του τρέχοντος μήνα.

Αθήνα, 7 Μαΐου 2015

Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ-Πρ. Πρωτοδικών Κων/νος Σαργιώτης, Πρ.
Πρωτοδικών
Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Πρ. Πρωτοδικών Χριστίνα Σαλάππα, Πρωτοδίκης
.
Μαρία Κουβαρά, Ειρηνοδίκης

Μέλη του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε. Μέλη της
Ε.Δ.Ε.»


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις» στο στρατόπεδο των δικαστών για την επιστροφή των αναδρομικών"

Oχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης, λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας

Την κατηγορηματική του αντίθεση στη νομιμοποίηση της κάνναβης διατυπώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), με αφορμή τη σχετική συγκέντρωση που οργανώθηκε στο Σύνταγμα.

Η κάνναβη ως ψυχοτρόπος ουσία μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση και ενέχει σοβαρούς κινδύνους ειδικά για τους εφήβους και τα άτομα νεαρής ηλικίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ, τονίζοντας ότι «έχει διαπιστωθεί ότι η εύκολη πρόσβαση στις ψυχοτρόπες ουσίες αυξάνει την κατανάλωσή τους.

«Για το λόγο αυτό όχι μόνο δεν μπορεί να τίθεται θέμα νομιμοποίησής της κάνναβης αλλά είμαστε αντίθετοι και σε οποιαδήποτε ενέργεια υποβαθμίζει τις συνέπειες από τη χρήση της και δημιουργεί ένα πλαίσιο κοινωνικής αποδοχής», καταλήγει η ανακοίνωση

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Oχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης, λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας"

Επιστολή Στάη προς Τσίπρα: Να ανοίξουμε διάλογο για την αχειραγώτητη δημοσιογραφία

Με ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος του The Toc Έλλη Στάη αποδίδει ύψιστη σημασία στο ζήτημα που έχει προκύψει με τις καταγγελίες κατά της ιστοσελίδας.

«Σας ζητώ να πάρετε θέση και να ανοίξουμε δημόσιο διάλογο για μείζονα θέματα Δημοκρατίας, όπως είναι η αχειραγώγητη Δημοσιογραφία» γράφει η κυρία Στάη, αναφερόμενη στα όσα προσάπτει στο thetoc.gr η «Εφημερίδα των Συντακτών», αναφορικά με δημοσίευμα περί στοιχείων της οικονομίας, προερχόμενα από την Τράπεζα της Ελλάδας. 

«Αντιλαμβάνομαι απολύτως και γνωρίζω πολύ καλά την κρισιμότητα της ώρας αυτής, σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση που έχετε επωμιστεί για το μέλλον της χώρας μας. Γνωρίζω όμως, επίσης πολύ καλά, την ευαισθησία σας σε θέματα δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών, στους οποίους κορυφαία θέση έχει η δημοσιογραφία» σημειώνει η κυρία Στάη και προσθέτει: «Εσείς ο ίδιος, γνωρίζετε προσωπικά, ότι αυτό το website το οποίο δημιούργησα μαζί με τους συνεργάτες μου, είναι αυτό που βασιζόμενο σε στοιχεία και διασταυρωμένες πληροφορίες δεν δίστασε να δημοσιεύσει και να κατονομάσει πράξεις ή γεγονότα που αποδομούσαν τη λειτουργία της δημοκρατίας». 

Σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, η Έλλη Στάη στην επιστολή της αναφέρει: «εξακολουθώ να μην συμμορφώνομαι και τώρα προς τις υποδείξεις και τις απειλές από όπου κι αν προέρχονται: Όπως αυτών που μας κατηγορούν («Εφημερίδα των Συντακτών» με υποστηρικτικό non paper το βράδυ του Σαββάτου από το Μέγαρο Μαξίμου) ότι επειδή δημοσιεύσαμε στοιχεία - διασταυρωμένα και επίσημα - για την οικονομία της χώρας…, διαπράξαμε συνωμοσία κατά της κυβέρνησης σας, ως μονταζιέρα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και δεν ξέρω και ποιων άλλων δυνάμεων… Θα ήταν εύκολο να γελάσει κανείς με το αβάσιμο κι ανυπόστατο όλων αυτών, αν δεν βρισκόμαστε σε μια τόσο δύσκολη περίοδο» και καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει άμεσα θέση.

Το Σάββατο, η «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο, στοιχεία για την οικονομία στάλθηκαν σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους, ενώ πηγές του Μαξίμου με «non-paper» ανέφεραν: «Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της σημερινής «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με στοχευμένες διαρροές της Τράπεζα της Ελλάδος εναντίον της Κυβέρνησης, αν ευσταθεί, αποτελεί πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ». 

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» -το δημοσίευμα της οποίας υιοθέτησε η κυβέρνηση- υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα, όπως και στις Βρυξέλλες, λειτουργεί εσωτερική μονταζιέρα και ένα από τα ορμητήριά της είναι το γραφείο του διοικητή της ΤτΕ που επιχειρηματολογεί με σκοπό να αποτελέσει παρένθεση η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα. 

Το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά την δημοσιοποίηση non paper από το Μέγαρο Μαξίμου με το οποίο η κυβέρνηση καλούσε τον Γιάννη Στουρνάρα να διαψεύσει το δημοσίευμα, η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση: «Ουδέποτε απεστάλη από το γραφείο του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα ή από το Τμήμα Επικοινωνίας της Τράπεζας μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με το περιεχόμενο που αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα». 

Ολόκληρη η ανοιχτή επιστολή της Ελλης Στάη:
Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ,

Αντιλαμβάνομαι απολύτως και γνωρίζω πολύ καλά την κρισιμότητα της ώρας αυτής, σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση που έχετε επωμιστεί για το μέλλον της χώρας μας.

Γνωρίζω όμως, επίσης πολύ καλά, την ευαισθησία σας σε θέματα δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών, στους οποίους κορυφαία θέση έχει η δημοσιογραφία. Και μάλιστα, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Γνωρίζω επίσης, ότι γνωρίζετε πολύ καλά, πως υπάρχουν πρόσωπα που υπηρετούν τη δημοσιογραφία με σωφροσύνη αλλά και τόλμη, ανυπότακτα προς κάθε εξουσία και πρόσωπα που την υπηρετούν με φανατισμό και δολιότητες. Πρόσωπα υποταγμένα σε κάθε εξουσία που συχνά είναι υπηρέτες πολλών αφεντάδων, με ό,τι αυτό σημαίνει…

Γνωρίζετε ότι ανήκω στην πρώτη κατηγορία, των ανεξάρτητων και ανυπότακτων προς κάθε εξουσία. Γνωρίζω επίσης ότι εσείς προσωπικά αντιλαμβάνεστε ότι μόνο τέτοια πρόσωπα πρέπει να υπηρετούν τους δημοκρατικούς θεσμούς και ειδικότερα την δημοσιογραφία.

Γνωρίζετε εσείς προσωπικά ότι η ανυπότακτη δημοσιογραφική λειτουργία δεν είναι α λα καρτ. Γίνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, αψηφά πρόσωπα και επικεντρώνεται σε στοιχεία και γεγονότα.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη μας υποχρέωση και η πρώτη μεγάλη μας ελευθερία. Η εκτίμηση και η οπτική από την οποία θα αναλύσει ο κάθε δημοσιογράφος τα στοιχεία και γεγονότα είναι η επόμενη μεγάλη μας υποχρέωση αλλά και κατάκτηση της δημοκρατίας μας: Η ελευθερία δηλαδή της γνώμης του καθενός και της ανταλλαγής των διαφορετικών απόψεων πάνω σε διασταυρωμένα στοιχεία και γεγονότα.

Αυτή η σύνθετη λειτουργία είναι που πρέπει να φτάνει αμακιγιάριστη στο σύνολο των πολιτών για να διαμορφώνει ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο την προσωπική του γνώμη και πεποίθηση σε όσα αφορούν την ζωή του και την συλλογική μας λειτουργία ως κοινωνία. Κυρίως σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, που περνάει τώρα η χώρα μας.

Εσείς ο ίδιος, γνωρίζετε προσωπικά, ότι αυτό το website το οποίο δημιούργησα μαζί με τους συνεργάτες μου, είναι αυτό που βασιζόμενο σε στοιχεία και διασταυρωμένες πληροφορίες δεν δίστασε να δημοσιεύσει και να κατονομάσει πράξεις ή γεγονότα που αποδομούσαν τη λειτουργία της δημοκρατίας. Όπως η αποκάλυψη (με δικές μου προσωπικές πληροφορίες τότε) της φίμωσης σας από την ΝΕΡΙΤ και της μη μετάδοσης της ομιλίας σας στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2014, αλλά και την προσπάθεια του τότε πρωθυπουργού και του επιτελείου του σε εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ να περάσει στα ψιλά το ζήτημα ως ασήμαντο.

Γνωρίζετε επίσης ότι τότε καταγγελθήκαμε από την κυβέρνηση της ΝΔ ως μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή γράψαμε την αλήθεια και χρησιμοποιήσαμε τις πηγές μας και τις πληροφορίες μας για αυτό. Γνωρίζετε επίσης ότι ήμουν προσωπικά για πολύ καιρό κατά το διάστημα της εργασίας μου στην ΕΡΤ μέχρι την ημέρα του μαύρου, στο κυβερνητικό στόχαστρο με προσωπικές ύβρεις και επιθέσεις γιατί δεν συμμορφωνόμουν προς τις τότε υποδείξεις. Το ίδιο εξακολουθώ να μην συμμορφώνομαι και τώρα προς τις υποδείξεις και τις απειλές από όπου κι αν προέρχονται: Όπως αυτών που μας κατηγορούν («Εφημερίδα των Συντακτών» με υποστηρικτικό non paper το βράδυ του Σαββάτου από το Μέγαρο Μαξίμου) ότι επειδή δημοσιεύσαμε στοιχεία - διασταυρωμένα και επίσημα - για την οικονομία της χώρας…, διαπράξαμε συνωμοσία κατά της κυβέρνησης σας, ως μονταζιέρα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και δεν ξέρω και ποιων άλλων δυνάμεων… Θα ήταν εύκολο να γελάσει κανείς με το αβάσιμο κι ανυπόστατο όλων αυτών, αν δεν βρισκόμαστε σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.

Για αυτό σας καλώ και σας ζητώ να πάρετε θέση για αυτού του τύπου τα ζητήματα και να ανοίξουμε δημόσιο διάλογο για μείζονα θέματα δημοκρατίας, όπως είναι η αχειραγώγητη Δημοσιογραφία. Η κρισιμότητα των περιστάσεων, που δοκιμάζουν την χώρα, κάνει ακόμα πιο επιτακτικό να ανοίξει αυτός ο διάλογος για να διασφαλίσουμε την ορθή πληροφόρηση των συμπολιτών μας.

Γνωρίζω ότι αυτό το θέλετε πρώτα εσείς, ως ανυπότακτος πολιτικός και μη συμμορφούμενος προς τις υποδείξεις.

Με εκτίμηση
Έλλη Στάη


Νωρίτερα με άρθρο της στο thetoc.gr, η Ελλη Στάη χαρακτήριζε ως «επικίνδυνη φαρσοκωμωδία», το σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που παρουσιάζει το γνωστό site ως «ως συνεργούς σε συνωμοσία εναντίον της  κυβέρνησης επειδή δημοσιοποιήσαμε απλώς ξερά οικονομικά στοιχεία της περιόδου της κυβέρνησης Σύριζα- ΑΝΕΛ!». Οπως γράφει η κ. Στάη η εφημερίδα βάλλει κατά του site επειδή δημοσιοποίησε αληθινά στοιχεία βασιζόμενη σε δημοσιογραφικές πληροφορίες. «Τέτοιο έγκλημα...Ενώ, θα έπρεπε σύμφωνα με το κατηγορητήριο να αποταθούμε στον ...φούρναρη ή τον μπακάλη της γειτονιάς μας» γράφει χαρακτηριστικά. Κάνει επίσης λόγο για «φιμωτική αβάσιμη κριτική που στηρίζεται σε υποκλαπέν μέιλ» και απευθύνει ένα «Κρίμα» προς την Εφημερίδα των Συντακτών. Προαναγγέλλει δε ότι το THE TOC θα κάνει την έρευνα για τα θέματα των υποκλοπών, ενώ το ζήτημα θα οδηγηθεί άμεσα στους αρμόδιους θεσμούς, νομικούς και άλλους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 

Θέση με άρθρο του στο The Toc παίρνει και ο διευθυντής του site Θανάσης Τσεκούρας ο οποίος όπως είπε αναγνώρισε «με έκπληξη» στο πρόσωπό του «τον αποδέκτη ιδιωτικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, προφανώς υποκλαπείσας που δημοσιοποιείται αυτούσια». Ο κ. Τσεκούρας κάνει λόγο για συνήθη δημοσιογραφική πρακτική την οποία είδε ξαφνικά να «δραματοποιείται» και διερωτάται: «Πώς βρέθηκε στα χέρια της εφημερίδας δικό μου e-mail χωρίς την άδεια μου; Υπάρχει στο κλεμμένο mail κάτι που να υποστηρίζει τη θεωρία της συνωμοσίας;». Τέλος καλεί την κυβέρνηση της Αριστεράς να λάβει θέση «γιατί η αριστερά που εγώ τιμώ ασφαλώς και θα καταδίκαζε τέτοιες άθλιες πρακτικές που δεν προσιδιάζουν στον κώδικα αξιών της αλλά σε λογικές σκοτεινού παρακράτους και μυστικών υπηρεσιών».

Tο άρθρο της κ. Στάη:
Η πραγματική συνωμοσία κατά της ελευθεροτυπίας - Η απάντηση του TheTOC στην "Εφημερίδα των Συντακτών"

Το The TOC δημιουργήθηκε με σκοπό να υπηρετεί κατά υπεύθυνο τρόπο την ελευθεροτυπία και την αλλαγή. Γιατί ζούμε σε εποχές μεγάλων αλλαγών και οι πολίτες πρέπει να είναι αντικειμενικά ενημερωμένοι.

Και εδώ αρχίζει μία επικίνδυνη φαρσοκωμωδία από την “Εφημερίδα των Συντακτών” με το σημερινό της δημοσίευμα που μας παρουσιάζει ως συνεργούς σε συνωμοσία εναντίον της  κυβέρνησης!!... Επειδή δημοσιοποιήσαμε απλώς ξερά οικονομικά στοιχεία της περιόδου της κυβέρνησης Σύριζα- ΑΝΕΛ χωρίς να λάβουμε καν θέση επί αυτών!! Η δημοσιοποίηση αντικειμενικά έγκυρων στοιχείων ελεγμένων όπως επιβάλλει η στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία και καλή πρακτική είναι συνωμοσία; Ή είναι συνωμοσία όταν τα στοιχεία αυτά αποτελούν τις επιδόσεις μιας κυβέρνησης (της όποιας κυβέρνησης) και δεν πρέπει (άρα...) να έρθουν σε γνώση των πολιτών; Τι να επιλέξουμε δηλαδή κατά την “Εφημερίδα των Συντακτών” την αποχή ή τη φίμωση;

Αυτό το «φως το αληθινό» μας το έδειξε το «αποκαλυπτικό» (και υποβολιμαίο ίσως;;) δημοσίευμα της “Εφ.των Συντακτών”. Μας έδειξε λοιπόν σε εμάς τους αδαείς το εθνικό μας ατόπημα.  Αποκαλύψαμε, λένε,στοιχεία που προετοιμάζουν τη χρεωκοπία της χώρας-στοιχεία σχεδόν “πυρηνικά”, απόρρητα, του... διαβόλου. (Και μιλάμε στα αλήθεια για στοιχεία ήδη δημοσιοποιημένα τα οποία τα συγκροτήσαμε και ελέγξαμε έγκυρα πριν τα δημοσιοποιήσουμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα.)

Γράψαμε λοιπόν ότι οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες είναι 30-35 δισ. το τελευταίο διάστημα. Η πρώτη “πυρηνική” βόμβα. Γράψαμε στη συνέχεια ότι έχουν γίνει ρέπος περίπου 10 δισ. από επιχειρήσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Η δεύτερη βόμβα. Ότι λείπουν 20 δισ. από τη νομισματική κυκλοφορία.

Αντέχετε κι άλλο; Γράψαμε επίσης το αδιανόητο,ότι η οικονομία και η αγορά στενάζουν από ασφυξία ρευστότητας. Όλες αυτές λοιπόν τις “πυρηνικές” βόμβες τις εξαπέλυσε το στρατηγείο της ιστοσελίδας μας.

Και το κορυφαίο.

Όλα αυτά τα στοιχεία τα πήραμε από δημοσιογραφικές πηγές. Τέτοιο έγκλημα...Ενώ, θα έπρεπε σύμφωνα με το κατηγορητήριο να αποταθούμε στον ...φούρναρη ή τον μπακάλη της γειτονιάς μας. Έτσι θα πρέπει να γίνεται το ρεπορτάζ από τώρα στη χώρα μας κατά την “Εφημερίδα των Συντακτών”; Να πάμε σε δημοσιογραφικές λογικές , εύκρατων χωρών της υποσαχάριας Αφρικής; Γιατί πάντως στη Δύση και στον προηγμένο κόσμο της Ευρώπης και της Αμερικής γίνεται από αρμόδιες πηγές.
Και η ελευθεροτυπία που είναι σε όλα αυτά;

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το σοβαρό, καθώς αυτή η φιμωτική αβάσιμη κριτική στηρίζεται σε υποκλαπέν μέιλ!! Που μάλιστα με χαρά δημοσιοποιούν και διαφημίζουν και καθιστούν και ποινικά κολάσιμη τη δήθεν κριτική τους, αλλά και το ίδιο το καταγγελλόμενο δηλαδή τη συνωμοσία κατά της κυβέρνησης λόγω δημοσιοποίησης αντικειμενικών οικονομικών στοιχείων!

Όποιος διαβάσει νηφάλια το υποκλαπέν μέιλ θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν μόνο στοιχεία οικονομικά. Ούτε κρίσεις, ούτε επικρίσεις, ούτε σχόλια. Αυτή είναι η συνωμοσία; Ή μήπως η αληθινή συνωμοσία είναι η ίδια η καταγγελία της συνωμοσίας; Ή μήπως η πραγματική μονταζιέρα είναι η εφημερίδα που συνωμοτεί καταγγέλλοντας ανύπαρκτη συνωμοσία; Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα Δημοκρατίας. Γιατί δεν μπορούμε εν μέσω κρίσης να μολύνουμε το δημόσιο λόγο που έχουμε το προνόμιο να υπηρετούμε, με ψέμματα, με νοσηρές κατασκευές ανύπαρκτων συνωμοσιών, προκαλώντας σύγχυση στο ευρύ κοινό. Ποιος και γιατί κατασκεύασε την αληθινή συνωμοσία περί δήθεν συνωμοσίας;

Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει θέση σε αυτό το σοβαρό ζήτημα το οποίο θέτουμε. Είναι αυτή η λογική της; Είναι αυτές οι αρχές της; Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε. Αλλά παρακαλούμε να μας επιβεβαιώσει ότι δεν χρειάζεται αυτόκλητους υπερασπιστές – “πιστόλια” που χρησιμοποιούν υποκλαπέντα μέιλ για να φιμώσουν, που κατασκευάζουν συνωμοσίες για να τρομοκρατήσουν την ελευθεροτυπία. Ως γνωστόν η ελευθεροτυπία δεν έχει αφεντικά. Αυτό ισχύει για όλους – και σίγουρα για εμάς.

Το TheTOC δεν πρόκειται να φιμωθεί από τέτοιες πρακτικές. Δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα της  ελευθεροτυπίας και της μάχης για μια αλλαγή στο τόπο μας προς το καλύτερο.

Ως προς την Εφημερίδα των Συντακτών μόνο ένα σχόλιο: Κρίμα!

Υ.Γ. Οι αρμόδιες Αρχές (εισαγγελία, ΑΔΑΕ και Βουλή των Ελλήνων) μένει να αποδείξουν ότι η χώρα συνεχίζει να είναι δικαιοκρατούμενη. Επίσης είναι αυτονόητο ότι το THE TOC και οι δημοσιογράφοι του θα συνεχίσουν την έρευνα πάνω στα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας και της Δημοκρατίας, με θέματα καίρια όπως είναι αυτό των υποκλοπών.

Επιπροσθέτως, το ζήτημα θα οδηγηθεί άμεσα στους αρμόδιους θεσμούς, νομικούς και άλλους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Έλλη Στάη
Πρόεδρος του THETOC.GR


Και το άρθρο του κ. Τσεκούρα

Περί υποκλοπών, δημοκρατίας και ψευτοσυνωμοσιών

Διαβάζοντας το φύλλο του Σαββατοκύριακου (9.5.2015) της «Εφημερίδας των Συντακτών» αναγνώρισα με έκπληξη  στο πρόσωπο μου τον αποδέκτη ιδιωτικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, προφανώς υποκλαπείσας που δημοσιοποιείται αυτούσια. Στην υποκλαπείσα ηλεκτρονική αλληλογραφία αναφέρονται συγκεντρωμένα οικονομικά στοιχεία για την πορεία της ρευστότητας και των τραπεζών, για τα οποία είχα ζητήσει επιβεβαίωση από δημοσιογραφική «πηγή» που εμπιστεύομαι.

Απ΄ότι γνωρίζω, έτσι λειτουργούν οι δημοσιογράφοι, τουλάχιστον στις ευνομούμενες χώρες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Εχουν «πηγές», διερευνούν τα στοιχεία και τα δημοσιεύουν, όταν κρίνουν ότι αφορούν μείζονα θέματα. Και για τους «γνωστούς-αγνώστους: Η «πηγή» μου δεν είναι η …Ε.Υ.Π. Πάμε παρακάτω…

Αυτή η συνήθης δημοσιογραφική πρακτική είδα ξαφνικά να «δραματοποιείται» και να στοιχειοθετεί ένα «καφκικό» κατηγορητήριο ως ενταγμένη σε επιχείρηση «συνωμοσίας» και «ανατροπής της κυβέρνησης»(!!). Κάτι που προφανώς αποτελεί κατάφωρη γελοιότητα, μύθευμα και συκοφαντία πρώτου μεγέθους. Να επαναλάβω ότι το e-mail αφορούσε ξερά και αντικειμενικά οικονομικά στοιχεία χωρίς ούτε καν σχόλια για την επίδοση της κυβέρνησης, ούτε άλλη εκφορά κρίσης. Ξερά αντικειμενικά στοιχεία του οικονομικού ρεπορτάζ.

Είναι προφανές ότι απλώς έκανα τη δουλειά μου, όπως οφείλω ως δημοσιογράφος και όπως πάντα έκανα σε όλη  την επαγγελματική μου πορεία. Άρα δεν έχω να απολογηθώ απολύτως τίποτα και σε κανέναν.

Όμως το θέμα της υποκλοπής και της δημοσιοποίησης του προϊόντος της υπερβαίνει την προσωπική μου περίπτωση. Δεν έχω μάθει στη ζωή μου ούτε να κρύβομαι ούτε να υποκύπτω στη λογική της «κουκούλας» και της συκοφαντίας. Και επιπλέον είναι υποχρέωσή μου όπως και του κάθε Έλληνα πολίτη να υπερασπίζομαι τη δημοκρατία, τη δικαιοκρατία και την ελευθεροτυπία.

Ερωτώ λοιπόν:

1. Πως βρέθηκε στα χέρια της εφημερίδας δικό μου e-mail χωρίς την άδεια μου; Είναι προϊόν υποκλοπής, όπως βάσιμα εικάζω, γιατί άλλος τρόπος δεν μπορεί να υπάρχει; Και εάν ναι, από ποιον έγινε; Τι συμφέροντα σκοτεινά εξυπηρετεί και γιατί; Ποιοι έχουν τη δυνατότητα τέτοιων υποκλοπών, εκτός από παρακρατικούς μηχανισμούς και μάλιστα από «επαγγελματίες υψηλού προφίλ»;

2. Από πότε είναι δημοσιογραφικά αποδεκτή η δημοσίευση υποκλαπέντος μηνύματος κατά τη διενέργεια δημοσιογραφικής έρευνας; Μήπως κάποιοι έχουν ακούσει κάτι σχετικά με «τη χαμένη τιμή της δημοσιογραφικής δεοντολογίας»;

3. Είναι δικαίωμα του κάθε δημοσιογράφου να στοιχειοθετεί κατά έγκυρο τρόπο το ρεπορτάζ του στη σημερινή τραγική οικονομική συγκυρία ή υπάρχει άβατο και ποιος το επιβάλλει; Ποιος επιχειρεί τη φίμωση; Δεν έχει δικαίωμα η κοινή γνώμη να ενημερώνεται και να κρίνει; Φτάσαμε στο σημείο να υπερασπίζουμε και το αυτονόητο;

4. Υπάρχει στο κλεμμένο mail κάτι που να υποστηρίζει τη θεωρία της συνωμοσίας; Ή η ίδια η θεωρία της συνωμοσίας αποτελεί αυτή η ίδια επιχείρηση εκφοβισμού και φίμωσης «στοχευμένων»  δημοσιογράφων και ΜΜΕ ;

Ζητώ από τους συναδέλφους και την εφημερίδα απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Δημόσια, χωρίς κρυφτούλι, με διαφάνεια ενώπιον της κοινής γνώμης. Και κυρίως με ανθρώπινη και δημοσιογραφική ειλικρίνεια. Γιατί πιστεύω, οι περισσότεροι συμφωνείτε ότι «ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα».

Ζητώ από κάθε αρμόδια αρχή (εισαγγελική, ΑΔΑΕ, Επιτροπή προσωπικών δεδομένων) τη διερεύνηση της υποκλοπής του mail μου και της συνολικής υπόθεσης που πλήττει βάναυσα την ιδιωτικότητα, την ελευθεροτυπία και τελικά τη δημοκρατία.

Ζητώ επίσης από τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους βουλευτές να αναδείξουν τη βάσιμη πιθανότητα ύπαρξης κυκλωμάτων στις παρυφές του κράτους, τα οποία παρακολουθούν δημοσιογράφους και χρησιμοποιούν το «υλικό» για τρομοκράτηση και «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη».

Και αναμένω να λάβει θέση η κυβέρνηση της αριστεράς τις αρχές της οποίας ελπίζω ότι θέλει να υπηρετήσει. Γιατί η αριστερά που εγώ τιμώ ασφαλώς και θα καταδίκαζε τέτοιες άθλιες πρακτικές που δεν προσιδιάζουν στον κώδικα αξιών της αλλά σε λογικές σκοτεινού παρακράτους και μυστικών υπηρεσιών.

Εκτός αν κάποιοι υπέκυψαν ήδη στον πειρασμό να θεωρούν τη δημοσιογραφική έρευνα και κριτική ως «κήρυξη πολέμου» και άρα να την αντιμετωπίζουν με «πολεμικά μέσα». Τότε όμως η δημοσιογραφία εξοντώνεται, η δημοκρατία κινδυνεύει και ο ολοκληρωτισμός είναι δίπλα μας…

ΥΓ. Δεν με αφορούν,δεν με αγγίζουν και δεν πρόκειται να απαντήσω στους ανώνυμους "κουκουλοφόρους" που εκμεταλλεύονται το Διαδίκτυο για να βγάλουν "χολή". Τους αφήνω στην αθλιότητά τους...


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Στάη προς Τσίπρα: Να ανοίξουμε διάλογο για την αχειραγώτητη δημοσιογραφία"

Εντολή πληρωμής της δόσης του ΔΝΤ έδωσε η Ελλάδα

Εντολή για πληρωμή της δόσης των 750 εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ έδωσε η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Η πληρωμή αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Τρίτη, όπως και έπρεπε.

Με την εν λόγω καταβολή, η Ελλάδα ξεπληρώνει τις οφειλές της προς το Ταμείο για τον μήνα Μάιο, όμως τον Ιούνιο ακολουθούν τέσσερις πληρωμές – μεταξύ 5 και 19 Ιουνίου – που συνολικά υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η πρώτη δόση του Ιουνίου ανέρχεται σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντολή πληρωμής της δόσης του ΔΝΤ έδωσε η Ελλάδα "

Στον Εισαγγελέα ο φάκελος της Express Service

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, διαβίβασε σήμερα στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος -για δικές του ενέργειες αναφορικά με την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών- επιστολή που απέστειλε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, σχετικά με τη συστηματική μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του Ομίλου Επιχειρήσεων Ραπτόπουλου Ιωάννη (Δ.Τ. EXPRESS SERVICE), με αποτέλεσμα η ανεξόφλητη οφειλή του να έχει φθάσει σήμερα το ποσό των 195.382.795,25 ευρώ.

Για χρόνια είχε εδραιωθεί η αντίληψη ότι κάποιοι εκ της θέσεώς τους βρίσκονται στο απυρόβλητο, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον Εισαγγελέα ο φάκελος της Express Service"

Διαψεύδει τον Σόιμπλε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Κατηγορηματικά διέψευσε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι συμβούλεψε τον πρώην πρωθυπουργό να προχωρήσει σε δημοψήφισμα στην Ελλάδα.

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος, Γιώργος Πεταλωτής, υπογράμμισε ότι «ο κ. Σόιμπλε ουδέποτε είχε "συμβουλεύσει" τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει δημοψήφισμα. Η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ενημερώσει ακόμη από το καλοκαίρι του 2011 κάποιους από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ενδεχόμενο αυτό, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει κατ' επανάληψη».

«Το καλύτερο που είχε να κάνει τότε ο κ. Σόιμπλε, αν πράγματι ήταν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, θα ήταν να πείσει μερικούς από τους εταίρους μας ότι η Δημοκρατία δεν λειτουργεί όπως βολεύει τον καθένα. Έχει κανόνες και αρχές», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις συζητήσεις περί δημοψηφίσματος σήμερα, ο κ.Πεταλωτής υπογράμμισε: «σήμερα πλέον πολλοί μιλούν για δημοψήφισμα. Όπως και πολλοί εμφανίζονται υπερασπιστές του, αλλά όψιμα. Μόνον, που όταν προτάθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου είτε ποιούσαν τη νήσσαν, είτε μιλούσαν για αντιδημοκρατικές επιλογές και για κινήσεις εντυπωσιασμού, καλλιεργώντας κλίμα εθνικού διχασμού. Τώρα βέβαια αναρωτιούνται αν υπάρχει κάτι πιο δημοκρατικό».

«Το σίγουρο είναι ότι η διακυβέρνηση του τόπου απαιτεί παρρησία και ανάληψη ευθύνης, προτού να ερωτηθεί ο λαός. Και εν προκειμένω, απαιτείται διαπραγμάτευση και κατάληξη -συμφωνία πριν από οτιδήποτε άλλο. Η αυθεντική έκφραση του λαού δεν μπορεί να καλύπτεται από φόβο αλλά ούτε και να αποτελεί άλλοθι ανικανότητας. Πρέπει όλοι να αναλάβουν την ευθύνη τους, να πάρουν θέση. Η ευθύνη και η θέση όμως έχουν κόστος. Η μεταβίβασης τους αποτελεί φυγομαχία», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει τον Σόιμπλε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών"

ΕΟΠΥΥ: Διακοπή συνεργασίας με γιατρούς που δεν δηλώνουν εξάντληση πλαφόν στις επισκέψεις

Με διακοπή της συνεργασίας απειλεί ο ΕΟΠΥΥ συμβεβλημένους γιατρούς που δηλώνουν εξάντληση του μηνιαίου πλαφόν των διακοσίων επισκέψεων από τις πρώτες μέρες του μήνα, ωστόσο στο σύστημα των ραντεβού αυτό δεν αποτυπώνεται και οι ασφαλισμένοι ψάχνουν εναγωνίως να βρουν ραντεβού.

Το 90% των καταγγελιών που έχουν κατατεθεί στον Οργανισμό από ασφαλισμένους αφορούν την εξάντληση των ραντεβού, ενώ ο ΕΟΠΥΥ έκρινε ως μη επαρκείς τις εξηγήσεις που απέστειλαν οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό γιατροί όταν ρωτήθηκαν σχετικά, καθότι η πλειοψηφία αυτών ισχυρίζεται «αδυναμία καταχώρησης των ραντεβού λόγω έλλειψης χρόνου».

Ο ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι οι συμβεβλημένοι γιατροί οφείλουν να καταχωρούν όλες τις προγραμματισμένες επισκέψεις στο σύστημα προς αποφυγή ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων του Οργανισμού από μη ορθή ενημέρωση του συστήματος, σε άλλη περίπτωση θα προχωρήσει σε διακοπή της συνεργασίας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΠΥΥ: Διακοπή συνεργασίας με γιατρούς που δεν δηλώνουν εξάντληση πλαφόν στις επισκέψεις"

Με νέα υποβάθμιση προειδοποιεί την Ελλάδα η Moody’s

Με νέα υποβάθμιση απειλεί τη χώρα μας ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών και της αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας που προκύπτουν από τους κινδύνους για την αρνητική έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

Ο οίκος αξιολόγησης, ο οποίος στις 29 Απριλίου είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας μας κατά μια βαθμίδα, σημειώνει ότι ο κίνδυνος να συμβεί ατύχημα και να χρεοκοπήσει η Ελλάδα έχει αυξηθεί.

Μεταξύ των κίνδυνων, η Moody’s αναφέρει την ανάγκη συγκερασμού των διαφορετικών απόψεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενώ θεωρεί ότι η ψήφιση στη Βουλή τυχόν ενδιάμεσης συμφωνίας θα δοκιμάσει την ισχύ της ελληνικής κυβέρνησης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Με νέα υποβάθμιση προειδοποιεί την Ελλάδα η Moody’s"

Σόιμπλε: Να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα αν χρειάζεται

«Αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε θα πρέπει να κάνει δημοψήφισμα. Αυτό θα ήταν μάλιστα ένα σωστό μέτρο, να αφήσουμε δηλ. τον ελληνικό λαό να αποφασίσει, αν είναι έτοιμος να αποδεχτεί όσα είναι αναγκαία, ή αν υπάρχει άλλος δρόμος». Αυτήν τη συζήτηση την είχαμε κάνει εντατικά και το 2011 με την τότε κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στους δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για το σημερινό Eurogroup.

O Γερμανός υπουργός είπε επίσης ότι υπήρξαν αρκετές παρεξηγήσεις στον τύπο για το τι σήμαινε η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Με βάση αυτήν, οι θεσμοί μαζί με την ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ελέγχουν πώς εφαρμόζεται το συμφωνημένο πρόγραμμα. Όταν οι θεσμοί αναφέρουν ότι το πρόγραμμα εκπληρώνεται στα βασικά του σημεία, τότε μπορεί και το Eurogroup να ασχοληθεί με αυτό, αλλά όχι πριν, και είμαστε ακόμα μακριά από αυτό το σημείο. Επίσης θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι το ΔΝΤ δεν έχει κάποιον ξεχωριστό ρόλο στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, αλλά είναι και αυτό μέρος των τριών θεσμών που λειτουργούν από κοινού. Η θέση των τριών θεσμών είναι κοινή. Η πιθανότητα οποιοδήποτε κοινοβούλιο στην Ευρώπη να πάρει οποιαδήποτε απόφαση χωρίς το ΔΝΤ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine της Κυριακής, είχε παραδεχτεί πως είχε συμβουλέψει τον Γ. Παπανδρέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος. Στην ίδια συνέντευξη ωστόσο δεν απέκλεισε μια ξαφνική χρεοκοπία της χώρας, επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία.

Αρνήθηκε μάλιστα να απαντήσει στη FAS αν το Βερολίνο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. «Υπάρχουν ζητήματα στα οποία ένας λογικός πολιτικός δεν μπορεί να πάρει θέση», είπε με νόημα.

Επεσήμανε όμως ότι η Γερμανία κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, κάτω όμως από όρους, οι οποίοι καθιστούν υπεύθυνη και την ίδια την υπό βοήθεια χώρα. Την ίδια διάθεση απέναντι στην Ελλάδα έδειξε και σήμερα, προσερχόμενος στο Eurogroup καθώς, όπως είπε, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, η Ελλάδα πρέπει ακόμα να κάνει πολλές προσπάθειες και να εφαρμόσει τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό τους όρους του συμφωνηθέντος προγράμματος.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα αν χρειάζεται"

Κατά 400 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι οφειλές του Δημοσίου τον Μάρτιο

Στα 4,42 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου το Μάρτιο, από 4,01 δισ. τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Γενικής Κυβέρνησης.

Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν στα 3,74 δισ. ευρώ από 3,38 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Σε αυτές προστίθενται και εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι οποίες αυξήθηκαν στα 688 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, από 628 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Τη μερίδα του λέοντος οφείλουν τα Ταμεία, με οφειλές ύψους 2 δισ. ευρώ το Μάρτιο από 1,88 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Εξ αυτών, στο 1,38 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ, ενώ στα 382 εκατ. ανέρχονται οι οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Στα 319 εκατ. ευρώ από 263 εκατ. αυξήθηκαν οι οφειλές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ στα 903 εκατ. από 787 εκατ. διαμορφώθηκαν οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατά 400 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι οφειλές του Δημοσίου τον Μάρτιο"

«Καμπανάκι» από εργολάβους για διακοπή συγχρηματοδοτούμενων έργων

Εικόνα διάλυσης εμφανίζουν τα δημόσια έργα σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιριών, καθώς στο ένα μετά το άλλο διακόπτονται οι εργασίες, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των κατασκευαστικών επιχειρήσεων, αφού οι εγκρίσεις λογαριασμών εκτελεσμένων εργασιών καθυστερούν με διάφορες προφάσεις στις Διαχειριστικές Αρχές, ενώ οι αποφάσεις χρηματοδότησης και κατανομής των πιστώσεων, είτε σωρεύονται ανεκτέλεστες στην Τράπεζα τη Ελλάδος, είτε εκτελούνται επιλεκτικά!

Όπως επισημαίνει ο ΣΑΤΕ, με τις μεθοδεύσεις αυτές ακόμη και υγιείς κατασκευαστικές επιχειρήσεις, οδηγούνται «σε οικονομικό στραγγαλισμό», αφού «εν μέσω δυσχερέστατων συνθηκών ρευστότητας η καθυστέρηση πλέον των 5 μηνών των πληρωμών εκτελεσμένων εργασιών αποτελεί θηλιά στο λαιμό κάθε εργολήπτη» αναφέρει σε νέα επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη και τον γενικό γραμματέα ΕΣΠΑ, Αλέξανδρο Χαρίτση, ο ΣΑΤΕ.

Πλέον, υπογραμμίζει, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται σε μία κατηγορία επιχειρησιακών προγραμμάτων αλλά έχει γενικευθεί με οριζόντιο τρόπο, επηρεάζοντας σχεδόν όλες τις εργοληπτικές επιχειρήσεις που έχουν την ατυχία να εκτελούν δημόσιο έργο στην χώρα αυτήν την περίοδο, υπογραμμίζει ο ΣΑΤΕ. Με δυο λόγια το πρόβλημα, που εντοπίστηκε και επισημάνθηκε πριν ενάμισι μήνα προς τους αρμόδιους, όχι μόνο δεν έχει αρθεί, αλλά επιδεινώνεται. Κι αυτό διότι οι εργολήπτες στο μεταξύ έχουν καταβάλει τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους, έχουν ήδη αποπληρώσει στο σύνολό τους προμηθευτές των υλικών και των μηχανημάτων - αφού ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση η αγορά δεν δίνει πίστωση πέραν του μήνα - και φυσικά έχουν ήδη αποπληρώσει το ΦΠΑ και τους λοιπούς φόρους. Δηλαδή, έχουν εξαντλήσει τις οικονομικές αντοχές τους.

Την κατάσταση έχει επιδεινώσει και «η κατάργηση πληρωμής του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες τεχνικών έργων, που εκτιμάμε ότι σε πλήθος αγγίζει τα 1.000 περιβαλλοντικά έργα σε όλη την Ελλάδα (αποχετευτικά, ύδρευσης, ΧΑΔΑ, βιολογικοί κ.α.), και στα οποία κατά ένα ποσοστό που ξεπερνά το 70% των πληρωμών από τις 8/8/2014 και μετά, δεν έχει εισπραχθεί το ποσό του ΦΠΑ», το οποίο, ωστόσο, έχει καταβληθεί από τους εργολήπτες σε προμηθευτές, υπεργολάβους κλπ.

Όπως τονίζει ο ΣΑΤΕ προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, «υφίστανται εκατοντάδες εργολαβίες σε εξέλιξη, στις οποίες ο ανάδοχος έχει ήδη ασκήσει ή δύναται να ασκήσει το δικαίωμα διακοπής των εργασιών του και εν συνεχεία της διάλυσης της σύμβασης με υπαιτιότητα της Αναθέτουσας Αρχής, με αποτέλεσμα ακόμη και τα έργα που έχετε προεκτιμήσει ότι μπορούν να απορροφήσουν το συμβατικό οικονομικό αντικείμενο που απομένει ως το τέλος του 2015, να είναι απίθανο τελικά να συμβεί. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι διάσπαρτα ημιτελή έργα, απένταξη αυτών από τα κοινοτικά προγράμματα, επιστροφή των σχετικών κονδυλίων που έχουν διατεθεί στα Ευρωπαϊκά Ταμεία, με ανάλογη επιβάρυνση του Έλληνα Φορολογούμενου και αρνητική επίπτωση στα μεγέθη του ΑΕΠ και της απασχόλησης της Ελλάδος, από την μη ολοκλήρωση των υποδομών και την επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση των επιστρεφόμενων κονδυλίων».

Ο ΣΑΤΕ, που εκπροσωπεί περισσότερες από 900 κατασκευαστικές επιχειρήσεις, ζητά και πάλι «την πλήρη αποκατάσταση της ομαλότητας πληρωμών όλων των τεχνικών έργων που σήμερα χρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ή και τους Εθνικούς Πόρους».

Στην κατεύθυνση αυτή και προκειμένου να μην απολεσθούν κοινοτικά κονδύλια, έχει κατ' επανάληψη προτείνει στις υπηρεσίες του υπουργείου, να υπολογιστεί το ποσό που είναι δυνατόν να απορροφηθεί ως το τέλος του έτους, ανά έργο που πρέπει να υλοποιηθεί, κι αυτό, διαιρεμένο με τους εναπομείναντες μήνες, να είναι διαθέσιμο στην εκάστοτε διαχειριστική αρχή, ώστε να το καταβάλει όταν ολοκληρώνονται οι αντίστοιχες πιστοποιήσεις.

«Αδυνατούμε να αντιληφθούμε γιατί δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί αυτή η επιλογή για επιτάχυνση των πληρωμών και διάχυση των ωφελημάτων στην οικονομία» τονίζει ο ΣΑΤΕ στη νέα επιστολή του.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπανάκι» από εργολάβους για διακοπή συγχρηματοδοτούμενων έργων"

Καραγκούνης: Η κυβέρνηση έβαλε το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό

Ανοικτά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα, σε ότι αφορά την στάση της ΝΔ απέναντι στην συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους, ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Καραγκούνης.

Ο κ. Καραγκούνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει λόγο για ένα πολύ αρνητικό σκηνικό διαπραγμάτευσης που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης.

Εκτιμά πως σήμερα στο Eurogroup δεν θα υπάρξει συμφωνία ενώ σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει, οι επιλογές πλέον της κυβέρνησης είναι είτε επώδυνο μνημόνιο με μέτρα ύψους 14 δις, είτε άτακτη χρεωκοπία.

Συγκεκριμένα, για το τι αναμένει η αξιωματική αντιπολίτευση από το σημερινό Eurogroup, ο κ. Καραγκούνης είπε;

Όπως και η ίδια η κυβέρνηση αναγνωρίζει δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία και όσο συνεχίζεται η ασφυξία η ελληνική οικονομία γονατίζει. Όπως επίσης αδυνατίζει και η διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογήσει την έξοδο από το Μνημόνιο με την προληπτική γραμμή στήριξης που θα εξασφάλιζε και την έξοδο της χώρας στις αγορές για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της.

Αντί η νέα κυβέρνηση να ολοκληρώσει γρήγορα την τελευταία αξιολόγηση και να προχωρήσει στο ασφαλές μονοπάτι που είχαμε χαράξει, έβαλε το κομματικό, πάνω από το εθνικό συμφέρον φοβούμενη τα αποκαλυπτήρια των ψεύτικων υποσχέσεων που μοίρασε προεκλογικά.

Έτσι, σήμερα διαμόρφωσε ένα σκηνικό διαπραγμάτευσης με δύο πολύ κακές επιλογές: Είτε, νέο, επώδυνο Μνημόνιο με 14 δις ευρώ μέτρα - 14 φορές πάνω από όσα εμείς είχαμε προτείνει για να βγούμε από το Μνημόνιο!!! - είτε άτακτη χρεωκοπία, έξοδο από την ευρωπαϊκή οικογένεια, απομόνωση και περιθωριοποίηση.

Ερωτηθείς σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, αν θα τη στηρίξει η Νέα Δημοκρατία, απάντησε:

Ζητάμε συμφωνία από την πρώτη στιγμή και όσο ο καιρός περνάει η κυβέρνηση οδηγείται σε χειρότερο συμβιβασμό. Σε κάθε περίπτωση, μια συμφωνία με φοροεπιδρομές αντί για μεταρρυθμίσεις θα πάει την ελληνική οικονομία πίσω.

Σε ερώτηση για το πως διαγράφεται η επόμενη μέρα ανέφερε:

Η επόμενη μέρα, σε ποια περίπτωση; Αν γίνει συμφωνία με φοροεπιδρομές αυτό θα πλήξει την ανάκαμψη. Και αν δεν υπάρξει συμφωνία καθόλου αυτό θα φέρει κοντά την καταστροφή.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Καραγκούνης: Η κυβέρνηση έβαλε το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό"

Σε νέα αίθουσα από το Σεπτέμβριο η δίκη της Χρυσής Αυγής

Την κατασκευή νέας αίθουσας στο Εφετείου Αθηνών προκειμένου να διεξαχθεί από τον Σεπτέμβριο εκεί η δίκη της Χρυσής Αυγής προανήγγειλε ο υπουργός Δκαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Eχει ήδη δρομολογηθεί η κατασκευή νέας αίθουσας, η οποία θα είναι έτοιμη στις αρχές Σεπτέμβρη 2015», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των φορέων του δήμου Κορυδαλλού, με μοναδικό αντικείμενο τη μεταφορά της αίθουσας όπου διεξάγεται η δίκη.

Μετά τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι αναγνωρίζει τη οξύτητα των προβλημάτων που δημιουργούνται τόσο εντός της αίθουσας του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού όσο και στον περιβάλλοντα χώρο. Για το λόγο αυτό προσέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, έχει ήδη δρομολογηθεί κατασκευή νέας αίθουσας η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι στο Εφετείο Αθηνών.

Πάντως, ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η μεταφορά της δίκης σε άλλη αίθουσα θα γίνει εφόσον η διευθύνουσα (πρόεδρος της δίκης) ζητήσει άλλη αίθουσα. Και προσθέτει ότι είναι έτοιμος να φροντίσει για τη σχετική μετάθεση, καθώς και για την οποιαδήποτε άλλη εφικτή λύση στο μεσοδιάστημα.

Δήμος Κορυδαλλού: Θετική η απόφαση

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμη μία νέα αίθουσα δικαστηρίου που θα φιλοξενήσει τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Και στο μεσοδιάστημα, από σήμερα δηλαδή έως τον Σεπτέμβριο, θα προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο έτσι ώστε η δίκη της Χρυσής Αυγής να συνεχίζεται στο Εφετείο. Εμείς, ως δήμος και ως κάτοικοι, το θεωρούμε μία θετική εξέλιξη. Μένει, βέβαια, να αποδειχθεί και να συμφωνήσει ο υπουργός και να γίνει πράξη».

Αυτό δήλωσε o δήμαρχος Κορυδαλλού, Σταύρος Κασιμάτης, μετά τη συνάντηση με τον κ.Παρασκευόπουλο

Ο κ. Κασιμάτης ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για αύριο το πρωί, Τρίτη 12 Μαϊου, στην πόλη θα γίνουν κανονικά, ενώ σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση στον δήμο, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία που βρίσκονται κοντά στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Στη συνάντηση με τον υπουργό παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, εκπρόσωποι σχολείων και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Καρακώστα και Νίνα Κασιμάτη, Του Ποταμιού, Νίκος Ορφανός και του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

Έξω από το υπουργείο, όπου διεξήχθη η συνάντηση, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας μαθητές και καθηγητές σχολείων του Κορυδαλλού.

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής διεξάγεται σε αίθουσα των γυναικείων φυλακών, ενώ τοπικοί φορείς, όπως και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την εν λόγω δίκη, διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται στο δήμο.

Η δίκη συνεχίζεται κανονικά αύριο Τρίτη 12 Μαΐου στον Κορυδαλλό.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε νέα αίθουσα από το Σεπτέμβριο η δίκη της Χρυσής Αυγής"

Πρόσκληση στην Ελλάδα να ενταχθεί στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS

Πρόσκληση στην Ελλάδα να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιουργούν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική), απηύθυνε ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπος - αντιπρόσωπος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας Σεργκέι Στόρτσακ, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε μια περίοδο όπου το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας παραμένει οξύ και αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, η συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του Ρώσου επισήμου, θα της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει μια σειρά αναπτυξιακά έργα.

Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές σχέσεις ο κ. Στόρτσακ τόνισε ότι αυτές θα μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορους τομείς με τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου ως νομίσματος για τις πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόσκληση στην Ελλάδα να ενταχθεί στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news