facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Forbes: Χρεοκοπία ή προδοσία των ψηφοφόρων το δίλημμα του Τσίπρα

Το βασικό δίλημμα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα είναι εάν θα επιλέξει χρεοκοπία της χώρας του ή θα προδώσει όσους τον ψήφισαν, ξεχνώντας τις «κόκκινες γραμμές» και ακολουθώντας αυτά που του ζητούν οι δανειστές.

Την παραπάνω άποψη εκφράζει ο Tim Worstall, αρθρογράφος του περιοδικού Forbes, ο οποίος υποστηρίζει πως καταφθάνει, πλέον, το τέλος του παιχνιδιού για την Ελλάδα, με δεδομένη την καταβολή δόσης 750 εκατ. δολαρίων στο ΔΝΤ την Τρίτη.

«Η τρόικα επιμένει η Ελλάδα να προχωρήσει σε μείωση συντάξεων και απελευθέρωση της αγοράς εργασίας (...) δηλαδή δύο θέματα τα οποία δεν μπορεί να αποδεχθεί ένα αριστερό κόμμα. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοκρατικά εκλεγμένη και ότι εκλέχθηκε βάσει μίας πλατφόρμας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κινήσεις όπως οι παραπάνω», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Προσθέτει, όμως, ότι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό το να διαχειρίζεται τα χρήματα των ψηφοφόρων σου και τα χρήματα που σου έχουν δανείσει άλλοι.

Από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει αποφασίσει να αποπληρώσει τους δανειστές της έχει άμεση ανάγκη την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ. Για να το επιτύχει, όμως, - συνεχίζει ο κ. Worstall – θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε κινήσεις αντίθετες από αυτές που υπόσχονταν πριν κατακτήσει την εξουσία.

Ως εκ τούτου είτε οι δανειστές, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να «κάνουν πίσω» σε αυτά που υποστηρίζουν με δεδομένο ότι δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιος «από Μηχανής Θεός», ο οποίος θα κατορθώσει να... τετραγωνίσει τον κύκλο.

Όσο για τις εναλλακτικές λύσεις που περιλαμβάνουν την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου ή την προκαταβολή κεφαλαίων από τη Ρωσία για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ενεργειακά projects, φαίνεται ότι τίποτε δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

Επομένως «κάποιος θα πρέπει να κάνει πίσω», καταλήγει ο αρθρογράφος.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Forbes: Χρεοκοπία ή προδοσία των ψηφοφόρων το δίλημμα του Τσίπρα"

Σενάρια χρεοκοπίας στους "New York Times"

Ένα εφιαλτικό σενάριο για τη χώρα μας, που περιλαμβάνει χρεοκοπία, κατάρρευση των τραπεζών και πιθανή έξοδο από το ευρώ, παρουσιάζουν για την Ελλάδα οι "New York Times" και συγκεκριμένα άρθρο του δημοσιογράφου Ούγκο Ντίξον.

Στο δημοσίευμα με τίτλο "Ποιες είναι οι επιλογές της Ελλάδας", ο Ντίξον υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο για τη χώρα, ενώ -όπως λέει- η αλλαγή της διαπραγματευτικής ομάδας στο Eurogroup δεν φαίνεται να οδηγεί σε κάποιο αποτέλεσμα. Οπότε, ακόμη κι αν υπάρξει άμεση λύση, που θα έρθει αν ο Αλέξης Τσίπρας περάσει τις κόκκινες γραμμές, και πάλι μία μακροπρόθεσμη συμφωνία εκτιμάται ως παρά πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Λαμβανομένης υπ' όψιν της επιδείνωσης της οικονομίας τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα χρειάζεται τουλάχιστον 50 δισ., και οι λύσεις -υποστηρίζει ο Ντίξον- είναι δύο: Χρεοκοπία είτε εντός είτε εκτός του ευρώ.

Με βάση το σενάριο, η Ελλάδα δεν μπορεί να σώσει τις τράπεζες, οπότε θα επιβληθούν και έλεγχοι κεφαλαίων. Αν υπάρξει στάση πληρωμών, η Ελλάδα θα πρέπει να ζει με όσα έχει και άρα θα επιβληθούν δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων, που συνιστά και το πιο εφιαλτικό σενάριο. Αν θέλει ο Έλληνας πρωθυπουργός να το αποφύγει, θα πρέπει -λένε οι "New York Times"- να βρει έναν τρόπο να συμφωνήσει με τους πιστωτές και γρήγορα.

megatv
Διαβάστε Περισσότερα » "Σενάρια χρεοκοπίας στους "New York Times""

Άγριοι φόροι, «χέρι» στις συντάξεις και στο βάθος τρίτο μνημόνιο

Στόχος η ανακοίνωση του Eurogroup για «ορατή συμφωνία» - Με αυτή τη φράση ο Ντράγκι δίνει 1,9 δισ. ευρώ, αλλιώς την Τρίτη δεν πληρώνουμε το ΔΝΤ - Αλλαγές στον ΦΠΑ - Διατήρηση έκτακτης εισφοράς - Φόρος πολυτελείας - Ψαλίδι στις επικουρικές - Περιορισμός πρόωρων συντάξεων στη συμφωνία που συζητά η κυβέρνηση με τους πιστωτές

Μέτρα λιτότητας και νέους φόρους ύψους 3 δισ. ευρώ που αγγίζουν μεσαία ή και χαμηλά εισοδήματα υπόσχεται για φέτος κιόλας η κυβέρνηση στους δανειστές προκειμένου να κλείσει το συντομότερο συμφωνία και να έρθουν χρήματα στη χώρα. Από τις νέες παρεμβάσεις δεν γλιτώνουν ούτε τα εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ, ενώ από τις προωθούμενες αλλαγές στον ΦΠΑ πλήττονται οι οικονομικά ασθενέστεροι.
Μετά από 100 ημέρες διαπραγματεύσεων, στο τραπέζι μπαίνουν μέτρα που μπροστά τους ωχριούν και εκείνα του «e-mail Χαρδούβελη», πολλά εκ των οποίων μάλιστα η κυβέρνηση υιοθετεί ή επεκτείνει, όπως τη διατήρηση της έκτακτης εισφοράς για το 2015 (την αυξάνει μάλιστα), την επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, το ψαλίδι σε επικουρικές συντάξεις, τη λοταρία αποδείξεων κ.ά.

Ετσι, η επαναφορά της 13ης σύνταξης, ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, η περικοπή των υψηλών επικουρικών συντάξεων, οι πρόωρες συντάξεις, οι πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις ή και άλλα ζητήματα μικρότερης εμβέλειας φαίνεται πως τελικά μπορεί να θυσιαστούν για να μην τιναχτεί η συμφωνία στον αέρα.Με βάση τα νεότερα δεδομένα, στα μέτρα που συζητούν και επιχειρούν να εξειδικεύσουν στο Brussels Group περιλαμβάνονται: 

Οι αλλαγές στον ΦΠΑ με αριθμούς και παραδείγματα

Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης έχει μιλήσει για ενιαίο συντελεστή 15%-16% αντί 23%, με διατήρηση και ενός ακόμη υπερμειωμένου συντελεστή (της τάξης του 6,5%-8%) για ορισμένα είδη, όπως τα φάρμακα ή τα βιβλία. Το μέτρο αρέσει στους δανειστές ως διαρθρωτική αλλαγή, αλλά λένε πως έτσι θα άνοιγε μια τρύπα 1 δισ. στα δημόσια έσοδα και ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 17% (ή 18% αν διατηρηθεί και υπερμειωμένος συντελεστής) για να μην έχει απώλειες εσόδων το κράτος. 



Πιέζουν έτσι για ενιαίο ΦΠΑ 19% (ή 20% αν υπάρξουν λιγοστές εξαιρέσεις) που θα απέφερε έως 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον στα κρατικά ταμεία - κάτι όμως που είχε απορρίψει πέρυσι το καλοκαίρι η προηγούμενη κυβέρνηση όταν το πρότεινε η τρόικα. Αν τελικώς συμφωνηθεί το σενάριο με δύο συντελεστές, τα είδη που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, όπως ένδυση, υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές θα φορολογούνται με τον ενιαίο συντελεστή. 

Με συντελεστή 16% (ή 19% που ζητούν οι δανειστές) αντί 23%:

■ Το ρεζερβουάρ ενός αυτοκινήτου θα γέμιζε με 75 ευρώ (ή 77,5 αντίστοιχα) για 50 λίτρα βενζίνης, αντί 80 ευρώ που κοστίζει σήμερα, δηλαδή κέρδος περίπου 2,5 έως 5 ευρώ τογέμισμα.
■ Ενας λογαριασμός των 35 ευρώ για το κινητό τηλέφωνο θα κόστιζε 33 ευρώ (ή 33,9 αντίστοιχα), δηλαδή κέρδος 1-2 ευρώ τον μήνα.
■ Για απορρυπαντικά, καθαριστικά και είδη υγιεινής από το σούπερ μάρκετ που κοστίζουν σήμερα 65 ευρώ τον μήνα, μια οικογένεια θα πλήρωνε 61,5 ευρώ (ή 62,9 αντίστοιχα), δηλαδή θα κέρδιζε 2-3,5 ευρώ τον μήνα. 
■ Για έναν τόνο πετρέλαιο θέρμανσης που θα κόστιζε τον χειμώνα 1.260 ευρώ, με 16% θα μειωνόταν στα 1.188 ευρώ (ή στα 1.219 με ΦΠΑ 19%) δηλαδή 41-72 ευρώ λιγότερα.
■ Για ένα αυτοκίνητο αξίας 12.000 ευρώ η τιμή του θα έπεφτε στα 11.317 ευρώ με ΦΠΑ 16% (ή 11.609 ευρώ με ΦΠΑ 19%), δηλαδή 391-673 ευρώ φθηνότερα.
■ Τα αγαθά όμως που εντάσσονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%, όπως τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, άνθη, υπηρεσίες από συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών, κόμιστρα ταξί κ.ά., θα μεταφερθούν, επίσης, στο 16% 
ή 19%.

Με συντελεστή 16% (ή 19% που ζητούν οι δανειστές) αντί 13%:

■ Η έξοδος μιας οικογένειας που πάει μια φορά τον μήνα στην ταβέρνα με ΦΠΑ 16% θα της κοστίζει 46,2 ευρώ από 45 ευρώ σήμερα (ή 47,4 ευρώ με ΦΠΑ 19%), δηλαδή 1,20-2,40 ευρώ παραπάνω.
■ Μια τετραμελής οικογένεια που πληρώνει 500 ευρώ τον μήνα για τρόφιμα (με ΦΠΑ 13%) θα καλείται να πληρώνει 513 ευρώ με ΦΠΑ 16% (ή 526 ευρώ με ΦΠΑ 19%), δηλαδή 13-26 ευρώ περισσότερα τον μήνα.
■ Ενας οικιακός λογαριασμός ρεύματος 1.520 κιλοβατώρων στο τετράμηνο, από 141,7 ευρώ θα αυξανόταν σε 145,5 ευρώ με ΦΠΑ 16% (ή 149,2 ευρώ με 19% ΦΠΑ), με επιβάρυνση δηλαδή 3,8-7,5 ευρώ στο τετράμηνο.
■ Φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά και θέατρα που εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5% θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή, εφόσον καθιερωθεί. Υπάρχουν δύο εκδοχές: η μία να παραμείνουν στο 6,5% ή να αυξηθεί ο συντελεστής σε 8%, προκαλώντας επιβάρυνση περίπου 1,5 ευρώ για κάθε 100 ευρώ τέτοιου είδους δαπανών. 
■ Αν θεσπιστεί πάντως μια λίστα προϊόντων με χαμηλό συντελεστή (π.χ. ψωμί, γάλα, ηλεκτρικό ρεύμα κ.ά.), εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να προκληθεί σύγχυση στην αγορά αν, για παράδειγμα, θα έχει άλλο ΦΠΑ η φρατζόλα το σύμμεικτο ψωμί που θα μπει σε χαμηλό φόρο προστιθέμενης αξίας και άλλο αν θεωρηθεί σκεύασμα πολυτελείας (π.χ. αν έχει ηλιόσπορο κ.ά.).
■ Σε όλα όμως τα σενάρια με συντελεστή από 18% και κάτω, δεν βγαίνει από το κάδρο και η κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που δεν υπήρχε ούτε στο «e-mail Χαρδούβελη» - στη θέση του μπήκε η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%.

Μένει ο ΕΝΦΙΑ και αυξάνεται η έκτακτη εισφορά

Στις καλένδες το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ - Ερχεται και λοταρία για τις αποδείξεις

Τα χαρατσια Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ που συνεχιζονται και φετος


- ΕΝΦΙΑ
- Εκτακτη Εισφορά  Αλληλεγγύης σε όλους τους μισθωτούς  
- Φόρος πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα,  σκάφη, πισίνες
- Φορολογία από το πρώτο ευρώ μετά την κατάργηση του προσωπικού αφορολόγητου
- Μειώσεις στις επικουρικές με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος 
- Κατάργηση της 13ης σύνταξης

και τα... νέα που ερχονται απο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ



- Ενιαίος φπα 16%-18% (οριζόντιος φόρος)
- Αύξηση έως 30% της Εισφοράς Αλληλεγγύης
- Φόρος διαμονής στα νησιά 3% έως 5% σε τουριστικές επιχειρήσεις
- Φόρος πολυτελείας 6% και 3% σε μπαρ,εστιατόρια κ.λπ. 
- Εκτακτη εισφορά στους έχοντες
- Κούρεμα στις επικουρικές
- Περικοπές πρόωρων συντάξεων πριν τα 60 έτη

Τα νέα μέτρα που προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες και ώρες δεν αποκλείουν πως θα ληφθούν και άλλα που συζητούνταν από καιρό ή και διαψεύδονταν, όπως π.χ. ο Ενιαίος ΦΠΑ δεν αποκλείει κατ’ ανάγκη και την κατάργηση της έκπτωσης 30% του φόρου προστιθέμενης αξίας στα νησιά του Αιγαίου ή ανοίγει τον δρόμο και για επιβολή φόρου πολυτελείας σε καταναλωτικά είδη όπως τα Ι.Χ., οι τιμές των οποίων θα μειωθούν.



Ακόμα και αν τα δεχτούν όλα όμως οι «θεσμοί», δύσκολα θα μπορέσει η κυβέρνηση να εισπράξει από αυτά πάνω από 2 δισ. ευρώ εφέτος. Σχοινοβατώντας στο όριο των «κόκκινων γραμμών» όλα μαζί τα νέα και παλιά μέτρα της λίστας Βαρουφάκη, οι δανειστές δεν αναμένουν να μπουν περισσότερα από 3 δισ. επιπλέον έσοδα στα κρατικά ταμεία που φτάνουν-δεν φτάνουν για να ισοσκελίσουν τον Προϋπολογισμό, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ για την επίτευξη των μειωμένων στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 1%-1,5% του ΑΕΠ (αναλυτικό ρεπορτάζ στο «business stories»).

Και ενώ η κυβέρνηση μπορεί να επιχειρεί απλώς διαπραγματευτικό ελιγμό, κάνοντας πως συζητά μέτρα με σκοπό να μην τα εφαρμόσει για να κερδίσει χρόνο, το ίδιο θα μπορούσε να ισχυριστεί πως έπραττε ενδεχομένως και ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης που όταν έστελνε το περιβόητο e-mail έλεγε πως «ποτέ τα μέτρα που συμφωνούνται με την τρόικα δεν εφαρμόζονταν στο 100% αλλά κατά τα 2/3 μόνον το πολύ». Το e-mail εκείνο, όμως, άνοιγε τον δρόμο όχι μόνο για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που έχουν υποσχεθεί οι δανειστές,  αλλά και για άμεση εκταμίευση των 7,2 δισ. που τόσο έχουν λείψει από την οικονομία, καθώς μήνα με τον μήνα βουλιάζει σε μεγαλύτερο μαρασμό και φλερτάρει με την ασφυξία και τον ξαφνικό θάνατο.

Εκτακτη εισφορά

Αν και αναμενόταν να καταργηθεί από τη νέα κυβέρνηση, τελικώς παραμένει για όλους και μάλιστα αυξάνεται στα προ της 1ης Ιανουαρίου 2015 επίπεδα για εισοδήματα άνω των 30.000 ή 50.000 ευρώ, που χάνουν την έκπτωση 30% που θα ίσχυε για εφέτος. 

Το μέτρο προβλέπει κλιμακωτή εισφορά 1%-4% που παρακρατείται ήδη από τον Ιανουάριο στους μισθούς από 12.000 ευρώ και άνω. Το 2014 απέδωσε 1 δισ.  στα κρατικά ταμεία αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά μείωσε κατά 30% τον φόρο, οπότε φέτος αναμένονταν 700 εκατ. ευρώ. Χάνοντας την έκπτωση, μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα πληρώσουν. 

Με τα νέα δεδομένα:

α) Μισθωτοί των 800-1.000 ευρώ τον μήνα θα συνεχίσουν να πληρώνουν 1% τον μήνα ή 84 ευρώ τον χρόνο (120 ευρώ - 30%), με αποτέλεσμα να μην ανακουφίζονται οικονομικά. Δεν αποκλείεται όμως να επιβαρυνθούν τελικώς και αυτοί, αν κριθεί αναγκαίο, και καταργηθεί και γι’ αυτούς η έκπτωση του 30% (δηλαδή τα 36 ευρώ τον χρόνο).

β) Στα μεσαία εισοδήματα από 30.000 ευρώ και άνω η εισφορά θα αυξηθεί κατά 30%, δηλαδή θα πληρώνουν όσα και πέρυσι. Το σενάριο να ισχύσει η αύξηση σε υψηλότερα εισοδήματα από τα 50.000 ευρώ και άνω δεν ευοδώνεται γιατί ελάχιστοι πλέον έχουν τέτοια εισοδήματα και άρα τα έσοδα από την αύξηση της εισφοράς θα ήταν πενιχρά, δηλαδή κάτω των 40 εκατ. ευρώ.
 
Παράδειγμα:

■ Για εισόδημα 20.000 ευρώ η εισφορά παραμένει 140 ευρώ έναντι 200 πέρυσι.
■ Για εισόδημα 30.000 ευρώ χάνεται η έκπτωση των 180 ευρώ τον χρόνο. Η εισφορά αυξάνεται στα 600 αντί στα 420 ευρώ. 
■ Για εισόδημα 40.000 ευρώ η εισφορά θα είναι 800 ευρώ και όχι 560 ευρώ, δηλαδή 340 ευρώ μεγαλύτερη.
■ Για εισόδημα 50.000 ευρώ η εισφορά θα είναι 1.000 και όχι 700 ευρώ που ισχύει σήμερα.
 
Φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Σχεδιάζεται διατήρηση αλλά και αύξηση κατά 30% σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, πισίνες και αεροσκάφη και πιθανή επέκτασή του στα σκάφη. Ενδεχομένως να επεκταθεί και σε αγορές καινούριων Ι.Χ., αν φτηνύνουν λόγω μείωσης του ΦΠΑ 23%. Ωστόσο, εκτός από άδικη, η νέα φορολογική επιβάρυνση σε «δίλιτρα» αυτοκίνητα που κοστίζουν πλέον 2.000-5.000 ευρώ και δεν βρίσκουν αγοραστές, θα είναι και αναποτελεσματική. Υποτίθεται ότι έτσι θα αυξηθούν τα δημοσιονομικά έσοδα κατά 20 εκατ. ευρώ, αλλά ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης έχει σχεδόν μηδενική αποτελεσματικότητα αφού, ακόμη και στα σημερινά του επίπεδα, έχει προκαλέσει αθρόες καταθέσεις πινακίδων και πάνω από 600.000 αυτοκίνητα έχουν βγει από την κυκλοφορία. Σε κάθε πέντε Ι.Χ. αυτοκίνητα, το ένα είναι ακινητοποιημένο και έτσι τα συνολικά έσοδα από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης το 2014 ανήλθαν σε 91,1 εκατ. ευρώ, όταν τα έσοδα που έχασε το Δημόσιο από τέλη κυκλοφορίας λόγω ακινησίας κ.λπ. ήταν της τάξης των 95 εκατ. ευρώ.
 
Μένει o ΕΝΦΙΑ

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα διατηρηθεί και φέτος, με αμπαλάζ τη μείωση των αντικειμενικών τιμών. Ωστόσο η μείωση θα γίνει από τον Ιούνιο και μετά, ενώ ο φόρος επιβάλλεται στην αξία που είχαν την 1η Ιανουαρίου του 2015. Παρά τις εξαγγελίες για κατάργησή του, ο ΕΝΦΙΑ θα συνεχίσει να πλήττει όλους τους χρεοκοπημένους ιδιοκτήτες ακινήτων με φορολογικά βάρη 3,2 δισ. ευρώ. Αλλά και αν μειωνόνταν αναδρομικά κατά 20% μεσοσταθμικά οι αντικειμενικές αξίες, τότε το βάρος θα μειωνόταν στα 2,5 δισ. ευρώ, όσα ακριβώς δηλαδή εισπράχτηκαν και από τον ΕΝΦΙΑ του 2014.
 
Αφορολόγητο 12.000 

Ούτε φέτος θα δουν οι χαμηλόμισθοι την αύξηση που περίμεναν, επειδή θα γλίτωναν την παρακράτηση στους μισθούς τους, αφού η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι από 1.1.2015 θα ίσχυε αφορολόγητο ύψους 12.000 ευρώ. Οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα μετατίθενται στο μέλλον, από το 2016 και μετά, καθώς αν έμεναν αφορολόγητα τα πρώτα 12.000 ευρώ θα άνοιγε τρύπα 2 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό.
 
Φόρος διαμονής

Ενώ το «e-mail Χαρδούβελη» προέβλεπε αύξηση του ΦΠΑ από 6,5% σε 13% για τα ξενοδοχεία, στη θέση του η κυβέρνηση προτείνει φόρο 1-5 ευρώ τη βραδιά (ή 3%-5% επί του 
κόστους της διανυκτέρευσης) για τα πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών. Το μέτρο πλήττει τον εσωτερικό και τον εξωτερικό τουρισμό, όπως και η αύξηση του ΦΠΑ.
 
Φόρος σε μπαρ και λοιπες επιχειρησεις των νησιών

Αντί αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, προβλέπεται ειδικό τέλος 3% στην αξία κάθε απόδειξης που εκδίδεται σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας κατά την τουριστική περίοδο (1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου) για να μην το πληρώνουν τουλάχιστον τον χειμώνα οι ντόπιοι.

Φόρος Πολυτελείας

6% στις πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας (π.χ. ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης). Το μέτρο προτείνεται να εφαρμοστεί πιλοτικά στα νησιά του Αιγαίου όπου ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ως αντιστάθμισμα για τη διατήρηση των υφιστάμενων. Στόχος είναι να το πληρώσουν κυρίως οι τουρίστες, αλλά πιθανότατα να επιβληθεί σε ολόκληρη τη χώρα από φέτος.

Εκτακτη εισφορά στους 500 πιο πλούσιους

Υπάρχει πρόταση να επιβληθεί «κεφαλικός φόρος» με βάση τις 500 πιο υψηλές φορολογικές δηλώσεις. Αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και στόχος είναι να εισπραχθούν 300-500 εκατ. ευρώ που θα μπαλώσουν τις τρύπες που άνοιξαν στον φετινό προϋπολογισμό.

Κίνητρα για αποδείξεiς

Προωθείται η υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, αντί μετρητών, για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων, για να διασφαλιστεί καλύτερα η είσπραξη του ΦΠΑ από τον τουρισμό. Παράλληλα σχεδιάζεται και λοταρία αποδείξεων.



ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Τι προέβλεπε το e-mail Χαρδούβελη



- Αύξηση ΦΠΑ σε τουριστικές επιχειρήσεις από 6,5% στο 13%, αντί για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά
-  Απλοποίηση ΦΠΑ και ενοποίηση συντελεστών 
-  Κληρώσεις αποδείξεων
-  Μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης
- «Πάγωμα» ή περικοπές συντάξεων βάσει αναλογιστικών μελετών
-  Ανασχεδιασμός του ΕΚΑΣ από το 2016
-  Επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων σε σιδηρόδρομους, λιμάνια,  αεροδρόμια και ΔΕΗ
-  Ενδεχόμενο επιβολής φόρου πολυτελείας 
-  Σταδιακή κατάργηση πρόωρων συντάξεων
-  Αλλαγή του νόμου Κατσέλη

Τι προβλέπει η νέα λίστα Βαρουφάκη


- Επιβολή τέλους διαμονής 1-5 ευρώ ή 3%-5% σε τουριστικές επιχειρήσεις αντί για αύξηση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και στα νησιά
- Κληρώσεις αποδείξεων
- Ενιαίος ΦΠΑ
- Διατήρηση έκτακτης εισφοράς και κατάργηση της έκπτωσης 30%
- Περικοπές μόνο για υψηλές επικουρικές συντάξεις βάσει αναλογιστικών μελετών
- Μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας της τρίτης ηλικίας
- Αποκρατικοποιήσεις σε σιδηροδρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια (με αλλαγές στις συμβάσεις)
- Φόρος πολυτελείας 6% 
- Περιορισμός πρόωρων συντάξεων πριν τα 60 
- Νέος νόμος για τα κόκκινα δάνεια


Οι «θεσμοί» θέλουν βασική κατώτατη σύνταξη στα 200€
Η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει πάση θυσία τις «κόκκινες γραμμές» της με αναλογιστική μελέτη που θα παρουσιάσει τέλη Μαΐου στους δανειστές 

Ούτε φέτος θα δουν οι χαμηλόμισθοι την αύξηση που περίμεναν επειδή θα γλίτωναν την παρακράτηση στους μισθούς τους, αφού η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι από 1.1.2015 θα ίσχυε αφορολόγητο ύψους 12.000 ευρώ, κάτι που όμως τελικά δεν θα γίνει

Mε τα περισσότερα επίπονα θέματα του Ασφαλιστικού (περικοπές συντάξεων και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις) ανοιχτά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διατηρήσει τις «κόκκινες γραμμές» της παρουσιάζοντας τέλη Μαΐου αναλογιστική μελέτη που δείχνει ότι το σύστημα παραμένει δημοσιονομικά βιώσιμο έως το 2050- 2060. 

Για το θέμα των πρόωρων συντάξεων η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πάρει μέτρα αρκεί νaα μη θιγούν οι μητέρες ανηλίκων, τα βαρέα, τα ΑΜΕΑ και οι παλιοί ασφαλισμένοι με 35ετία

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα παράγει ελλείμματα και δεν θα επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό καθώς η συνταξιοδοτική δαπάνη θα μειωθεί στο 15,5% του ΑΕΠ από 16,2% που είναι σήμερα.=Η μελέτη των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων θα απαντά στα ερωτήματα των δανειστών όπως: α) ποιος θα καλύπτει τα ελλείμματα, β) πώς θα περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κάτω των 62, γ) τι θα γίνει με τις επικουρικές, δ) πότε θα ολοκληρωθούν οι ενοποιήσεις των Ταμείων

Τα ελλείμματα
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι τα ελλείμματα θα καλύπτονται στο μέλλον από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Ασφάλισης, στο οποίο θα συγκεντρωθούν άμεσα έσοδα από τουλάχιστον δέκα διαφορετικές πηγές προκειμένου τα Ταμεία να διασφαλίζουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητά τους χωρίς να απαιτηθούν περικοπές. 

Στα έσοδα περιλαμβάνονται εισφορά από τις κρατικές προμήθειες, τα κέρδη των τυχερών παιχνιδιών, οι αποκρατικοποιήσεις, η εκμετάλλευση του φυσικού και ορυκτού πλούτου και η αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας. 

Οι πρόωρες συντάξεις


Για το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα αποδείξει ότι ο αριθμός των συνταξιούχων που έχει βγει στη σύνταξη πριν από τα 62 δεν υπερβαίνει τις 230.000 και δεν σημειώνει απόκλιση από τον μέσο όρο της Ευρώπης που είναι 11%. Ειδικά για τους ένστολους στους οποίους έχουν «κολλήσσει» τα τεχνικά κλιμάκια εδώ και δύο χρόνια ότι συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 45 ετών θα τους ενημερώσουν (γιατί δήλωσαν στο Παρίσι ότι δεν το είχαν καταλάβει) πως το σύστημα έχει αλλάξει. Δηλαδή οι ένστολοι που θεμελιώνουν από φέτος δικαίωμα συμπληρώνοντας 24,6 πραγματικά έτη ασφάλισης δικαιούνται πλήρη σύνταξη είτε συμπληρώνοντας το 60ό έτος είτε με συνολικά 40 έτη ανεξαρτήτως ηλικίας.  Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πάρει μέτρα αρκεί να μη θιγούν οι μητέρες ανηλίκων, τα βαρέα, τα ΑΜΕΑ και οι παλιοί ασφαλισμένοι με 35ετία. 



Προς το παρόν οι παρεμβάσεις της περιορίζονται: 

α) στην κατάργηση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, ενώ συζητείται η απαγόρευση να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα (πρόσφατο παράδειγμα οι εθελούσιες στη Χαλυβουργική και

β) στη δυνατότητα αυτασφάλισης των ανέργων 55-64 ετών με επιβάρυνση και του εργοδότη που τους απέλυσε προκειμένου να μη βγουν πρόωρα στη σύνταξη.  Είναι πολύ πιθανόν αυτές οι παρεμβάσεις να μη θεωρηθούν αρκετές για τους δανειστές, οι οποίοι θα θελήσουν να βάλουν και πάλι στο στόχαστρο τους ασφαλισμένους που έχουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τις μεταβατικές διατάξεις πριν τα 62 τους. Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης πάντως έχει δεσμευτεί ότι δεν θα θιγούν τα θεμελιωμένα και ώριμα δικαιώματα. Σήμερα περίπου 120.000 ασφαλισμένοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συμπληρώνοντας και το όριο ηλικίας, άλλοι 80.000 θα πιάσουν το όριο ηλικίας το πολύ σε 4 χρόνια (ώριμα δικαιώματα), ενώ περίπου 20.000 θα πρέπει να περιμένουν περισσότερα χρόνια για να συμπληρώσουν την ηλικία συνταξιοδότησης. 

Σύγκλιση υπάρχει στο θέμα των ενοποιήσεων των ασφαλιστικών οργανισμών καθώς επισημαίνεται η ανάγκη για οικονομίες κλίμακας και ποιοτική βελτίωση της λειτουργίας των Ταμείων και της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Ο κ. Στρατούλης έχει διευκρινίσει ότι με τις διοικητικές ενοποιήσεις δεν θα αλλάξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και παροχών. 

Τα σημεία τριβής

Ωστόσο, σημεία τριβής παραμένουν:

 
α) Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και τα εφάπαξ στην οποία επιμένουν οι δανειστές. Η κυβέρνηση θα αναστείλει την εφαρμογή της ρήτρας (κόστος 326 εκατ. ευρώ) επιμένοντας πως, αν εφαρμοστεί η ρήτρα, οι επικουρικές συντάξεις μέσα σε μια τριετία θα μειωθούν κατά 90%. Υπό διερεύνηση τίθεται το ζήτημα της μείωσης των υψηλών επικουρικών συντάξεων (π.χ. άνω των 300 ευρώ). Η κυβέρνηση διαψεύδει πως εξετάζεται το θέμα με δεδομένο ότι ο αριθμός των υψηλών επικουρικών είναι αμελητέος, ειδικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης πάνω από 300 ευρώ επικουρική παίρνουν μόνο 26.156 ασφαλισμένοι. 

β) Η εφαρμογή του νόμου 3863 (νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη) που θεσπίζει νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων. Η κυβέρνηση θα αναστείλει την εφαρμογή του νόμου.

γ) Η μείωση των συντελεστών αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των συντάξεων. Σήμερα η σύνταξη αντιστοιχεί στο 70% του συντάξιμου μισθού. Οι δανειστές έχουν θέσει ως στόχο έως το 2060 το ποσοστό αναπλήρωσης να μειωθεί στο 53%. 

δ) Η μείωση των κατώτατων συντάξεων, η οποία τίθεται μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν παρεμβάσεις στις κατώτατες συντάξεις (486 ευρώ). Συγκεκριμένα προτείνουν να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, με αποτέλεσμα ο συνταξιούχος που δηλώνει ατομικό και οικογενειακό εισόδημα πάνω από το πλαφόν να λαμβάνει μόνο την αναλογική σύνταξη (βάσει των εισφορών του) ύψους 200 ευρώ. 
Εναλλακτικά ζητούν αύξηση των ετών ασφάλισης ως προϋπόθεση λήψης της κατώτατης σύνταξης στα 20 έτη από 15 (μέτρο που υπήρχε στο «email Χαρδούβελη») προκειμένου το 
ύψος της σύνταξης να αναλογεί στις εισφορές. 

Προτείνουν επίσης εναλλακτικά τη μείωση κατά 20%-25% των κατώτατων συντάξεων (στα 364 από 486) ώστε να ελαφρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός που επιχορηγεί μέρος τους. Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε και στο κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα - Γιούνκερ, θα ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί η φτώχεια των ηλικιωμένων. Δηλαδή οι φτωχότεροι συνταξιούχοι άνω των 65 θα τύχουν συμπληρωματικής προστασίας μέσω επιδόματος, πρόβλεψη που δημιουργεί υποψίες για αλλαγές στο ΕΚΑΣ ή ενεργοποίηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.


Πού διαφωνούν και πού τα βρίσκουν κυβέρνηση και θεσμοί

Τα σημεία σύγκλισης και τριβής για Ασφαλιστικό και Εργασιακά


Βιωσιμότητα Ασφαλιστικού

Κυβέρνηση 

Το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει δημοσιονομικά βιώσιμο χωρίς να απαιτηθούν περαιτέρω μειώσεις συντάξεων. Επίτευξη στόχου για μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης στο 15,5% του ΑΕΠ, από 16,2% που είναι σήμερα. Τα ελλείμματα των Ταμείων θα καλύπτονται από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου.

Θεσμοί
Η συνταξιοδοτική δαπάνη πρέπει να μειωθεί και βραχυπρόθεσμα λόγω έλλειψης ρευστότητας των Ταμείων.

Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις 

Κυβέρνηση
Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις δεν υπερβαίνουν τον μέσο όρο της Ευρώπης, το 11%. Θα ληφθούν μέτρα για κατάργηση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Δεν θίγονται ώριμα δικαιώματα, μητέρες ανηλίκων, βαρέα, παλιοί ασφαλισμένοι με 35ετία.

Θεσμοί 
Το θέμα παραμένει ανοιχτό. Δεν αποκλείεται να επιμείνουν στην αύξηση των ορίων ηλικίας των ασφαλισμένων που έχουν δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τις μεταβατικές διατάξεις πριν από τα 62 χρόνια.

Ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων 
Υπάρχει σύγκλιση απόψεων. 

Επικουρικές συντάξεις 

Κυβέρνηση 
Θα προχωρήσει σε αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές (κόστος 326 εκατ. ευρώ), επιμένοντας πως αν αυτή εφαρμοστεί οι επικουρικές μέσα σε μία τριετία θα μειωθούν κατά 90%. Η κυβέρνηση διαψεύδει ότι έχουν υποβληθεί προτάσεις για μείωση μόνο των υψηλών επικουρικών άνω των 300 ευρώ.

Θεσμοί 
Επιμένουν στην εφαρμογή της ρήτρας σε επικουρικές και εφάπαξ. 

Νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων (νόμος 3863)

Κυβέρνηση
Θα προχωρήσει στην αναστολή εφαρμογής του νόμου. Οι συντάξεις θα υπολογίζονται με το καθεστώς που ίσχυε έως τώρα.

Θεσμοί 
Επιμένουν στην εφαρμογή του νόμου. Ζητούν περαιτέρω μείωση των συντελεστών αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των συντάξεων προκειμένου το ποσοστό αναπλήρωσης να  συρρικνωθεί στο 53% έως το 2060 από 70% που είναι σήμερα. 

Κατώτατες συντάξεις 

Κυβέρνηση
Προστασία των κατώτατων συνταξιοδοτικών ορίων και στήριξη των φτωχών ηλικιωμένων άνω των 65. Δεν περιορίζονται οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ (κόστος 82 εκατ. ευρώ). 

Θεσμοί 
Ζητούν μείωση της κατώτατης σύνταξης, θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και αύξηση των απαιτουμένων ετών ασφάλισης. Επιμένουν στην αυστηροποίηση των όρων χορήγησης του ΕΚΑΣ.

13η σύνταξη

Κυβέρνηση
Θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη από τον Δεκέμβριο του 2015 για τους συνταξιούχους μέχρι 700 ευρώ (κόστος 600 εκατ. ευρώ).

Θεσμοί
Διαφωνούν με το μέτρο. 

Αύξηση κατώτατου μισθού - επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων


Κυβέρνηση
Το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στο τέλος Μαΐου. Υπογραμμίζει ότι όλες οι ρυθμίσεις συνάδουν με τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα και τελούν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. 

Θεσμοί
Διαφωνούν με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Φαίνεται να πείθονται ότι η Ελλάδα ακολουθεί τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στην αγορά εργασίας. Μεγάλη πιθανότητα για σύγκλιση αν υπάρξουν αμοιβαίες υπαναχωρήσεις τακτικής. 

Ομαδικές απολύσεις 

Κυβέρνηση 
Προστασία των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις. Δεν θα εγκριθεί κανένα αίτημα στο μέλλον.
 
Θεσμοί
Το θέμα, όπως όλα δείχνουν, παγώνει. Οι θεσμοί φαίνεται ότι δεν θα επανέλθουν απαιτώντας απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άγριοι φόροι, «χέρι» στις συντάξεις και στο βάθος τρίτο μνημόνιο"

Οι 10 βόμβες για το Ασφαλιστικό - Τα «παζάρια» για συντάξεις - όρια ηλικίας

Δέκα «καυτά» θέματα περιλαμβάνει η ατζέντα του Ασφαλιστικού, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των δανειστών να μην έχουν ακόμα βρει κοινό πεδίο όσον αφορά τις συντάξεις.

Αυτό παραμένει και το μεγάλο «αγκάθι», ενώ στο τραπέζι βρίσκονται προς διαπραγμάτευση το εύρος αλλά και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στις πρόωρες συντάξεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνους, τρεις παρεμβάσεις έχουν κλείσει: οι ενοποιήσεις των Ταμείων, ο περιορισμός των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και η δημιουργία «κουμπαρά» για το ασφαλιστικό σύστημα. Φόρμουλα για να αρθεί το αδιέξοδο προωθείται στο θέμα της 13ης σύνταξης, η οποία θα δοθεί ως επίδομα σε όσους παίρνουν έως 500 ευρώ.

Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση για την κατάργηση των λεγόμενων «ενδιάμεσων» ορίων, δηλαδή των συνταξιοδοτικών διατάξεων που επιτρέπουν την έξοδο πριν από τα 62.

Η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει πως δεν πρόκειται να θιγούν ώριμα και θεμελιωμένα δικαιώματα, ενώ οι όποιες ρυθμίσεις θα έχουν μεταβατικό χαρακτήρα.

Επί τάπητος έχει τεθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των παρεμβάσεων στις πρόωρες, καθώς όσο ταχύτερα εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις τόσο περισσότεροι ασφαλισμένοι θα επηρεαστούν.

Ενα σενάριο είναι οι αλλαγές να γίνουν από το 2020 έως το 2025 (ώστε να μη θιγούν ώριμα δικαιώματα), όμως υπάρχουν εκπρόσωποι των δανειστών που έχουν ζητήσει ταχύτερη εφαρμογή (από το 2016 ή το 2017).

Εκτός κινδύνου είναι 120.000 ασφαλισμένοι που έχουν πιάσει τόσο τα έτη ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή.

Την ίδια στιγμή περίπου 100.000 άτομα έχουν τα έτη ασφάλισης και περιμένουν να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας (π.χ. μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενοι με 35ετία, δημόσιοι υπάλληλοι με 25ετία). Ειδικοί στο Ασφαλιστικό εκτιμούν πως περίπου 80.000 έχουν «ώριμα δικαιώματα», δηλαδή μπορούν να αποχωρήσουν μέσα στην επόμενη πενταετία.

Η ελληνική πλευρά προτείνει οι όποιες αλλαγές στις πρόωρες να μην αφορούν συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, όπως για παράδειγμα όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983, όσοι υπάγονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τα άτομα με αναπηρία.

Η μεγάλη «μάχη» γίνεται για περίπου 35.000 μητέρες ανηλίκων που έπιασαν τα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012 αλλά κυνηγούν το όριο ηλικίας.

Το υπουργείο θέλει να διατηρήσει τις ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις, με το επιχείρημα πως δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης για μητέρες που θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013.

Πάντως το μεγάλο πρόβλημα της διαπραγμάτευσης είναι οι συντάξεις, με τους δανειστές να ζητούν νέες παρεμβάσεις και εφαρμογή ασφαλιστικών διατάξεων (π.χ. ρήτρα μηδενικού ελλείμματος) που έχει παγώσει η κυβέρνηση.

Στο «μέτωπο» των κύριων συντάξεων μια σειρά προτάσεων των εκπροσώπων των δανειστών -όπως για παράδειγμα η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος- βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη την ελληνική πλευρά.

Σε αυτό που τώρα επιμένουν οι θεσμοί στις κύριες συντάξεις είναι η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού (με βάση τον νόμο 3863), τον οποίο ωστόσο η κυβέρνηση έχει παγώσει. Σε αυτήν τη φάση οι προσωρινές συντάξεις βγαίνουν με το παλαιό σύστημα, ωστόσο ο υπολογισμός του τελικού ποσού είναι σε εκκρεμότητα.

Στα επικουρικά οι δανειστές συνεχίζουν να πιέζουν για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, με το υπουργείο να έχει παγώσει την επίμαχη διάταξη. Στα σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι είναι το «ψαλίδισμα» επικουρικών συντάξεων άνω των 300 ευρώ ή εναλλακτικά η επιβολή ενός αυστηρότερου πλαφόν στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας τονίζεται πως παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» στο θέμα των συντάξεων, ενώ αναζητούνται νέοι πόροι για να καλυφθεί το κενό από τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (350 εκατομμύρια).

Μεταξύ άλλων υπολογίζεται πως θα υπάρξουν φέτος έσοδα 136 εκατομμυρίων από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής,100 εκατομμυρίων από την αδήλωτη εργασία και 100 εκατομμυρίων (τον μήνα) από τη ρύθμιση οφειλών.

Τα θέματα που είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

1. Περιορισμός των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι σχετικές ρυθμίσεις θα τρέξουν άμεσα σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Υπολογίζεται πως το μέτρο αφορά περίπου 8.000 άτομα. Σε όσες περιπτώσεις αποφασιστεί τελικά εθελουσία έξοδος θα πρέπει η επιχείρηση να καλύψει το κόστος στα Ταμεία.

2. Σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα των θεσμών που ζητούν να καταργηθούν τα λεγόμενα «ενδιάμεσα» όρια. Το υπουργείο Εργασίας δηλώνει πως δεν θα επηρεαστούν «ώριμα και θεμελιωμένα δικαιώματα», ενώ επιχειρεί να βγάλει από το κάδρο συγκεκριμένες ομάδες (π.χ. παλαιούς ασφαλισμένους, εργαζομένους στα βαρέα).

Δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα των όποιων παρεμβάσεων, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Ενα σενάριο είναι οι αλλαγές να γίνουν από το 2020 έως το 2025 (ώστε να μη θιγούν ώριμα δικαιώματα), όμως υπάρχουν εκπρόσωποι των δανειστών που έχουν ζητήσει ταχύτερη εφαρμογή (από το 2017).

3. Αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τα κατώτατα όρια.Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν επανειλημμένα ζητήσει να αυξηθούν από 4.500 σε 5.500 τα απαιτούμενα ένσημα για τη σύνταξη. Το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης θέλει να αποφύγει μία τέτοια ρύθμιση.

4. Εφαρμογή νέου τρόπου υπολογισμού στις κύριες συντάξεις.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να εφαρμοστεί ο νόμος 3863/2010 που προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015. Το υπουργείο έχει «παγώσει» τη διάταξη και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς θα γίνει ο υπολογισμός.

5. Στενότερη σύνδεση εισφορών και παροχών και η εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις κύριες συντάξεις.

Ειδικοί στο Ασφαλιστικό επισημαίνουν πως ανάλογες προτάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε κατώτατη σύνταξη 360 ευρώ. Η ελληνική πλευρά δεν συζητά ανάλογες ρυθμίσεις.

6. Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία.

Το θέμα αυτό είναι ψηλά στην ατζέντα των δανειστών, οι οποίοι ζητούν να εφαρμοστεί η ρήτρα. Η ελληνική πλευρά βάζει «κόκκινη γραμμή» στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς το μέτρο οδηγεί σε συνεχόμενες περικοπές. Είναι το βασικότερο «αγκάθι» στο Ασφαλιστικό.

7. Περικοπή των υψηλών επικουρικών συντάξεων.

Υπήρξαν προτάσεις για στοχευμένες παρεμβάσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις. Ωστόσο τα περιθώρια ανάλογων παρεμβάσεων είναι περιορισμένα, καθώς στο ΕΤΕΑ πάνω από 300 ευρώ επικουρική σύνταξη παίρνουν 26.156 άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι μπήκε και η επιβολή νέου πλαφόν στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων. Πάντως η ελληνική πλευρά θέλει να βγάλει από την ατζέντα το θέμα των συντάξεων.

8. Ενοποίηση των Ταμείων.

Είναι από τα θέματα στα οποία έχουν βρεθεί κοινά σημεία. Στόχος είναι η διοικητική ενοποίηση των Ταμείων, ώστε να υπάρχουν τρεις ασφαλιστικοί φορείς για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

9. Η «τύχη» της πρότασης για επαναφορά 13ης σύνταξης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε τη χορήγησή της στους χαμηλοσυνταξιούχους. Ωστόσο έχουν διαφωνήσει οι δανειστές, καθώς το κόστος ανέρχεται στα 600 εκατομμύρια. Προωθείται η χορήγησή της ως επίδομα σε όσους παίρνουν έως 500 ευρώ.

10. Εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης για τα Ταμεία.

Η πρόταση της κυβέρνησης για τη δημιουργία «κουμπαρά» για τα Ταμεία έχει ως στόχο την εξεύρεση ζεστού χρήματος για το Ασφαλιστικό. Στο «Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης» θα κατευθύνονται έσοδα από τουλάχιστον δέκα διαφορετικές πηγές, όπως για παράδειγμα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.


Διαβάστε Περισσότερα » "Οι 10 βόμβες για το Ασφαλιστικό - Τα «παζάρια» για συντάξεις - όρια ηλικίας"

Τσίπρας: Θέλουμε ξεκάθαρη καταγραφή προόδου

Στο αυριανό Eurogroup θέλουμε να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη της όποιας συμφωνίας πρέπει να είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει, ανέφερε -σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου- ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, η οποία ξεκίνησε περίπου στις 12.00 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:00.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει καταβάλλει καταγεγραμμένες προσπάθειες και είναι απολύτως συνεπής στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα και τη βούλησή της για την επίτευξη αμοιβαίας, επωφελούς συμφωνίας, για την οποία όμως πρέπει να προβούν σε κινήσεις και οι εταίροι.

Κύκλοι της κυβέρνησης εκτίμησαν ότι μια θετική καταγραφή στο ανακοινωθέν του αυριανού Eurogroup θα ισοδυναμεί με θετικό και αισιόδοξο μήνυμα, στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας και ταυτόχρονα θα είναι ένα μήνυμα προς την ΕΚΤ για χαλάρωση των ασφυκτικών, οικονομικών πλαισίων της χώρας.

Το κυβερνητικό συμβούλιο μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού -όπου κατεγράφη η πορεία των διαπραγματεύσεων, η προσδοκία από το αυριανό Eurogroup και η συζήτηση επί της τακτικής- ενημέρωσαν οι κ.κ. Δραγασάκης, Βαρουφάκης και Τσακαλώτος.

Στο αυριανό Eurogroup, εκτός της ex officio συμμετοχής του κ. Βαρουφάκη, θα είναι παρών και ο κ. Χουλιαράκης ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρωγνομώνων (ΣΟΕ) και συμμετέχων στο Euroworking Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες «ανοιχτά» θέματα παραμένουν με τους δανειστές εργασιακά, ασφαλιστικά, το δημοσιονομικό κενό αλλά και ο ΦΠΑ.

Σημειώνεται πως την Πολιτική Γραμματεία και το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζουν εκτάκτως από τις 6 το απόγευμα, ενημερώνει ο Γ. Δραγασάκης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Θέλουμε ξεκάθαρη καταγραφή προόδου"

Πατούλης: «Να μη γίνονται αλλαγές για εμάς χωρίς εμάς»

«Εάν έχουμε πέσει στα βράχια και τα ταμειακά διαθέσιμα θα δώσουμε, αλλά και τους μισθούς μας. Το ίδιο πρέπει να κάνει και το πολιτικό προσωπικό. Όμως, σήμερα, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος -αφού ούτε μας ρώτησαν ούτε μας λένε ότι πάμε στα βράχια-, η κυβέρνηση μπορεί με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να τα πάρει κατευθείαν από τα ταμεία» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, μετά τη λήξη του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Ερωτηθείς για τη διάθεση των ταμειακών διαθεσίμων, ο κ. Πατούλης τόνισε πως «μας αφαιρούνται συνέχεια πόροι και, με το να ζητούν και το τελευταίο υπόλειμμα, το μόνο που θα πετύχουν θα είναι να καταρρεύσει και ο τελευταίος πυλώνας της χώρας που είναι η Αυτοδιοίκηση».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στις δημοτικές αρχές που αποφάσισαν να ανοίξουν λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδας και να καταθέσουν τα αποθεματικά, χωρίς να περιμένουν την απόφαση του συνεδρίου.

«Θεωρώ πως αυτοί οι δήμοι ήταν ελάχιστοι. Ο καθένας, όμως, αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εύχομαι τα χρήματα που έδωσαν να τα ξαναφέρουν πίσω στους δήμους τους» επεσήμανε.

Όσο για τις εργασίες του τριήμερου συνεδρίου στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις προτάσεις που ακούστηκαν.

«Κατεγράφησαν οι απόψεις και σήμερα είμαστε πιο ενισχυμένοι, ως μια πολιτική αυτοδιοικητική πρόταση που θα τεθεί υπ’ όψιν όλων των αρμοδίων» ανέφερε.

Σε ερώτηση για τις προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως «θα πρέπει να ενισχυθούν οι δήμοι στο αυτοδιοίκητό τους, να είναι αυτάρκεις στα οικονομικά τους και φυσικά, όταν πρόκειται για θεσμικές αλλαγές, η νομοθετική εξουσία πρέπει να συζητά με την Αυτοδιοίκηση. Από εκεί και πέρα υπάρχουν το μεταναστευτικό, τα κοινωνικά ζητήματα, η παιδεία και η υγεία. Είναι πολλά για τα οποία πρέπει να δυναμώσουμε τη φωνή μας».

Επιπλέον, μίλησε για μια «νέα εποχή και μια νέα σελίδα, όπου ο α΄ και β΄ βαθμός της Αυτοδιοίκησης θα μπορέσει να προχωρήσει σε κοινές απόψεις και κοινές δυναμικές» και έκανε λόγο για κοινές συνεδριάσεις, ανά δίμηνο, με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

«Πρέπει να ωριμάσουμε ακόμη περισσότερο. Όμως και η κεντρική εξουσία πρέπει να ωριμάσει. Δεν μπορεί να κάνει αλλαγές για εμάς χωρίς εμάς. Γι’ αυτό είπαμε για ισότιμη διαδικασία συμμετοχής και συζήτησης των δύο βαθμών α΄ και β΄ Αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία» συμπλήρωσε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πατούλης: «Να μη γίνονται αλλαγές για εμάς χωρίς εμάς»"

Σόιμπλε: Ανοιχτό το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, αφήνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός οικονομικών, «αν η Ελλάδα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις και εξακολουθεί να χρειάζεται βοήθεια, συζητάμε για ένα τρίτο πακέτο»

Την ικανοποίηση του για τη δήλωση του κ. Σόιμπλε εκφράζει ο αντιπρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών και κυβερνητικός εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ με συνέντευξη του στη Bild της Δευτέρας.

Ο Ραλφ Στέγκνερ τόνισε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο υπουργός οικονομικών λέει ότι η Γερμανία θα πράξει τα πάντα, προκειμένου να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Ανοιχτό το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα "

Financial Times: Φθάνει το σημείο μηδέν για την Ελλάδα

Η αποπληρωμή ή όχι της δόσης προς το ΔΝΤ αποτελεί σύμφωνα με τους Financial Times το «σημείο μηδέν» για την Ελλάδα και όχι το τι θα αποφασίσει (ή δεν θα αποφασίσει) το Eurogroup της Δευτέρας.

Σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι ακόμη και εάν υπάρξει αποπληρωμή των 750 εκατ. δολαρίων προς το ΔΝΤ την Τρίτη 12 Μαΐου, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τόσες υποχρεώσεις ώστε το φετινό καλοκαίρι θα είναι «μακρύ, καυτό και γεμάτο με κόντρες και στρες μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών».

Ταυτόχρονα τυχόν μη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα πλήξει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την αξιοπιστία του ίδιου του Ταμείου. «Η ενασχόληση του ΔΝΤ με την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ευχάριστη. Ακόμη και πριν αναλάβει την εξουσία η αριστερή κυβέρνηση δεν ήταν δύσκολο να βρεις κάποιον αξιωματούχο του ΔΝΤ που να μην γκρινιάζει για το ελληνικό πρόγραμμα. Ορισμένες από τις προηγούμενες αξιολογήσεις αποκάλυψαν πλήθος λαθών τόσο στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα όσο και στην εν γένει στάση του ΔΝΤ στην κρίση της Ευρωζώνης. Πρόκειται για θέματα τα οποία εξετάζονται εκ νέου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ταμείου», υποστηρίζεται στο άρθρο.

«Εάν υπάρξει αποτυχία στην ελληνική περίπτωση αυτό θα έχει, τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου, επίπτωση και στην αξιοπιστία του ΔΝΤ», τονίζει ο Andrea Montanino, πρώτην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ και προσθέτει ότι «εάν η Ελλάδα αποτύχει τότε αρκετοί θα αρχίσουν να αναρωτιόνται εάν οι πολιτικές που ακολουθεί το ΔΝΤ πραγματικά μπορούν να λειτουργήσουν. Είναι προς το συμφέρον του ΔΝΤ να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Όλη η υφήλιος περιμένει το τι θα κάνει η Ελλάδα στις 12 Μαΐου. Δεν είναι τεχνικό θέμα. Είναι θέμα του πως θα αντιδράσουν οι αγορές».

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Financial Times: Φθάνει το σημείο μηδέν για την Ελλάδα"

Σταθάκης: «Στρατηγική της κυβέρνησης ο έντιμος συμβιβασμός»

Οριστική λύση θα δώσει η πολιτική πλευρά, τονίζει ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

«Υπό την πίεση της ρευστότητας, συμφωνία χωρίς χρηματοδότηση δεν έχει και πολύ νόημα. Τώρα είναι η στιγμή των κρίσιμων αποφάσεων και όλες οι πλευρές καλούνται με πειστικό τρόπο να δώσουν τις προφανείς αποφάσεις» επισημαίνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής».

«Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει με τρόπο που καταδεικνύουν ότι η αναζήτηση "κοινού τόπου" με αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι μία απόλυτα εφικτή στρατηγική. Όχι εύκολη κατ' ανάγκην, ούτε εκ των πραγμάτων αποτελεσματική» αναφέρει.

Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι «σήμερα η συζήτηση είναι σε απόλυτα οριακό σημείο και σε τεχνικό επίπεδο μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι πλέον αρκούντως αποσαφηνισμένη. Είναι πλέον η πολιτική πλευρά που καλείται να δώσει οριστική λύση. Όπως η πολιτική και το πολιτικό πλαίσιο έδωσε το έναυσμα σε αυτήν τη διαδικασία, έτσι και τώρα καλείται να την κλείσει».

«Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι σταθερά προσανατολισμένη στον έντιμο συμβιβασμό και αυτό αποτελεί και το πολιτικό πρόταγμα των εταίρων από τον Φεβρουάριο και μετά. Οι παλινδρομήσεις, πολλές και διακριτές, προκάλεσαν αδικαιολόγητους κινδύνους» υπογραμμίζει ο υπουργός.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: «Στρατηγική της κυβέρνησης ο έντιμος συμβιβασμός»"

Χάος στα Σκόπια - 22 νεκροί

Τουλάχιστον 14 είναι οι νεκροί από την ομάδα των ένοπλων Αλβανών, στις μάχες με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που διεξήχθησαν χθες και σήμερα σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Ίβο Κότεσκι, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον πολυάριθμης ομάδας ενόπλων στο Κουμάνοβο ολοκληρώθηκε με την εξουδετέρωση της ομάδας αυτής.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας σημείωσε ότι δεν υπάρχουν νεκροί μεταξύ αμάχων κατοίκων της αλβανόφωνης συνοικίας του Κουμάνοβο.

Ο Κότεσκι ανέφερε ότι οι επικεφαλής της ομάδας των ένοπλων Αλβανών προέρχονταν από το Κόσοβο και πρόσθεσε ότι πάνω από 30 μέλη της ομάδας αυτής, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι πολίτες της ΠΓΔΜ (αλβανικής εθνικής καταγωγής), παραδόθηκαν στην αστυνομία.

Ο Κότεσκι επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι οχτώ αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κουμάνοβο και άλλοι 37 τραυματίστηκαν. Συνολικά, ο απολογισμός των μαχών ανέρχεται, μέχρι στιγμής, στους 22 νεκρούς.

Από σήμερα το μεσημέρι οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, οι οποίες ξεκίνησαν το πρωϊ του Σαββάτου, έχουν σταματήσει.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Χάος στα Σκόπια - 22 νεκροί"

Βούτσης για απόφαση ΚΕΔΕ: Συνδικαλισμός παλαιού τύπου

«Αρνητική έκπληξη» και «συνδικαλισμό παλαιού τύπου» χαρακτηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης την απόφαση της ΚΕΔΕ σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα.

Σε συνέντευξή του στον ΑΘΗΝΑ 984, ο υπουργός Εσωτερικών πιστεύει ότι η απόφαση δεν εκφράζει τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και την αποδίδει σε «μια μεγάλη ενδοπαραταξιακή διένεξη μέσα στον ευρύτερο χώρο της δεξιάς και της κεντροδεξιάς και μέσα στο συνέδριο, που έχει σχέση και με αυτά που γίνονται στη ΝΔ και με κάποιους κυρίους εκ του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είναι εκεί χωρίς να έχουν κόμμα και αυτό τους κάνει πολύ νευρικούς».

Ο κ. Βούτσης προσθέτει ότι για το θέμα υπήρξε συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό και ότι μετά από εκείνη τη συνάντηση «βγήκαν πανευτυχείς. Τους κάναμε όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τώρα λένε ότι πάμε να τους πούμε πως βρισκόμαστε εν κινδύνω. Κάτι πράγματα στο όριο του ακατάληπτου. Και λυπάμαι πάρα πολύ για την Αυτοδιοίκηση. Έτσι χάνει το κύρος της».

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» και πρόσθεσε ότι «εάν δεν υπάρξει αλλαγή στον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα (σ.σ. οι εταίροι), δεν μπορεί να καταλήξει η συζήτηση. Δεν μιλάμε περί λιτότητας, μιλάμε περί ασφυξίας ανελέητης για τα δυο επόμενα χρόνια».

Αναφερόμενος στις απαιτήσεις των εταίρων, τις χαρακτήρισε «πάρα πολύ σκληρές, πέραν της 5ης αξιολόγησης, για να μιλάμε ειλικρινά. Δηλαδή, δεν έχουν απλώς φύγει από την 20η Φεβρουαρίου. Αξιολογούν με βάση όλη τη λίστα της 5ης αξιολόγησης της προηγούμενης κυβέρνησης, σα να μην έχουν απέναντί τους άλλη κυβέρνηση. Έχουν φέρει στο τραπέζι πράγματα, τα οποία δεν είχαν δεχθεί οι κύριοι Σαμαράς – Βενιζέλος».

Καταλήγοντας ο υπουργός σημείωσε: «Να είμαστε ειλικρινείς. Η κατάσταση δεν κλειδώνει. Και όταν δίνουμε κάθε εβδομάδα αυτά τα απίστευτα ποσά γύρω-γύρω, στην κυρία Λαγκάρντ, όταν από τον Αύγουστο δεν έχουμε πάρει ευρώ ως χώρα, αυτό έχει μια ημερομηνία, για να μην πω, λήξης. Μια ημερομηνία ενδεχομένως αλλαγής γραμμής, πλεύσης.»

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης για απόφαση ΚΕΔΕ: Συνδικαλισμός παλαιού τύπου"

Ποτάμι: «Καταστροφικό» και «επιλογή των δειλών» το δημοφήφισμα

«Καταστροφική» και «επιλογή των δειλών» χαρακτηρίζει το Ποτάμι την επιλογή του δημοψηφίσματος μετά την επαναφορά του θέματος από τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη σε δηλώσεις του την Κυριακή.

«Επιτελούς η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τα "μπρος – πίσω" και τα επικοινωνιακά παιχνίδια» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη.

«Τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπονται για άλλη μια φορά από την κυβέρνηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup πυροδοτούν ξανά καταστροφικά σενάρια για την οικονομία και τη χώρα» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Καρφώνοντας, δε, τον πρωθυπουργό το Ποτάμι αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Η πολιτική δεν έχει μόνο προνόμια και παράτες. Οι ηγέτες πρέπει να τολμούν να παίρνουν τις αναγκαίες αποφάσεις που κάθε φορά έχει ανάγκη ο τόπος».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: «Καταστροφικό» και «επιλογή των δειλών» το δημοφήφισμα"

Επαναπρόσληψη γιατρών του ΕΟΠΥΥ ζητεί ο ΣΕΥΠ Αττικής

Την επαναπρόσληψη των γιατρών που απομακρύνθηκαν πέρυσι από τις δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης ζητεί ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Αττικής (ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Αττικής), όπως διατυπώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση των μελών του.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου Παναγιώτης Ψυχάρης, «το εκβιαστικό δίλημμα που τέθηκε πέρυσι στους γιατρούς που υπηρετούσαν στον ΕΟΠΥΥ από τον νόμο του Άδ. Γεωργιάδη, να επιλέξουν σε μόλις επτά ημέρες αν θα εργαστούν γιατροί ως πλήρους απασχόλησης ή αν θα απομακρυνθούν για να διατηρήσουν το ιατρείο τους, συνιστούσε απόλυση. Περίπου 2.000 γιατροί έχουν απομακρυνθεί και άλλοι 1.000 εργαζόμαστε με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις».

Τα κενά των γιατρών που αποχώρησαν δεν αναπληρώθηκαν, όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Λιανός, με αποτέλεσμα ειδικά στην επαρχία όλα τα ιατρεία του ΠΕΔΥ να υπολειτουργούν.

«Αυτήν τη στιγμή στην Τρίπολη απασχολούνται μόλις τρεις ή τέσσερις γιατροί και στη Φλώρινα δύο» τονίζει.

«Οι δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι σήμερα ένα ερημικό τοπίο» λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κομματάς, μέλος του συλλόγου.

«Οι ασφαλισμένοι καθημερινά αγωνιούν και δεν μπορούν να βρουν λύση ακόμα και για τη συνταγογράφηση χρόνιων παθήσεων» προσθέτει.

Όπως τονίζει ο κ. Κομματάς, τα μέλη του συλλόγου ζητούν την επανένταξη των γιατρών που απομακρύνθηκαν από το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, «προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος λειτουργών που προσέφεραν για χρόνια τις υπηρεσίες τους και κατ’ επέκταση να βοηθηθεί η καθημερινότητα των πολιτών στην πρόσβασή τους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, την οποία αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια να βελτιώσουμε και όχι να διαλύσουμε».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επαναπρόσληψη γιατρών του ΕΟΠΥΥ ζητεί ο ΣΕΥΠ Αττικής"

ΝΔ: Μόνο ως φάρσα εκλαμβάνεται η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για αποποινικοποίηση της κάνναβης

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, σχετικά με τη δημόσια εκδήλωση υποστήριξης της κάνναβης εκ μέρους της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η χθεσινή, πρωτοφανής για τα Ελληνικά χρονικά, δημόσια εκδήλωση υποστήριξης της κάνναβης εκ μέρους της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει για μία ακόμη φορά άναυδη την κοινωνία.

Μετά το απαλό χάιδεμα των κάθε λογής παραβατικών αναρχοαυτόνομων αριστεριστών και αντιεξουσιαστών, τις ευνοϊκές διατάξεις για τους τρομοκράτες και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, ο ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω εσωτερικών φωνών και μπρος στην ανάγκη εξαργύρωσης προεκλογικών γραμματίων, προκαλεί για μία ακόμη φορά την κοινωνία, συγκρουόμενος με την νομιμότητα αλλά και την κοινή λογική.

Η πρόσκληση των οργανωτών προς την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ικανοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις στον τομέα της αποποινικοποίησης της χρήσης και της ελεύθερης κυκλοφορίας της κάνναβης, μόνον ως κακόγουστη φάρσα μπορεί να το εκλάβει κανείς. Ο δραματικός πολιτικός κατήφορος, δυστυχώς, συνεχίζεται και το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να ευχηθεί «και μη χειρότερα…».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Μόνο ως φάρσα εκλαμβάνεται η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για αποποινικοποίηση της κάνναβης"

«Αρμόδιος γαι τη μεταφορά της δίκης στο Εφετείο ο υπουργός Δικαιοσύνης»

Αποκλειστική ευθύνη του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκ. Παρασκευόπουλου αποτελεί η απόφαση για μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής σε κατάλληλο χώρο του Εφετείου Αθηνών, επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής της υπόθεσης.

Αυτό φέρεται να προκύπτει από τη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του Εφετείου, Δ. Μόκκα αλλά και τη δήλωση της προεδρεύουσας τη διαδικασία, Μαρίας Λεπενιώτη, η οποία ξεκαθάρισε πως η πολιτεία καλείται να αποφασίσει αν θα υπάρξει αλλαγή δικαστικής αίθουσας.

«Αντιπροσωπεία των συνηγόρων πολιτικής αγωγής όλων των συνεκδικαζόμενων υποθέσεων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.Σ.Υ.) κ. Γεώργιο Σαββίδη, επισκέφτηκε την Παρασκευή 8/5/2015 τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών κ. Δημήτριο Μόκκα και του έθεσε το αίτημα άμεσης μεταφοράς της δίκης από τον Κορυδαλλό στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

»Ο κ. Μόκκας, με σωρεία αβάσιμων και προσχηματικών δικαιολογιών υπεραμύνθηκε μεν της εμμονής του στην άρνηση ικανοποίησης του αιτήματος, όμως δήλωσε ότι αρμόδιοι για τη λήψη της σχετικής απόφασης είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης και η πρόεδρος του δικαστηρίου της δίκης.

»Ύστερα και από αυτό, σε συνδυασμό με τη δήλωση της προέδρου της δίκης ότι εάν η πολιτεία τής υποδείξει κατάλληλη αίθουσα δεν έχει αντίρρηση για τη μεταφορά, η ευθύνη της τελικής επιλογής ανήκει αποκλειστικά στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, με τον οποίο θα συναντηθούμε τη Δευτέρα 11/5/2015. Ας ανταποκριθεί επιτέλους στα αιτήματα των συνηγόρων, του αντιφασιστικού κινήματος, των δημοσιογράφων και όλων των φορέων της τοπικής κοινωνίας που ζητούν τη διεξαγωγή της δίκης με όρους ασφάλειας και δημοσιότητας και να εκδώσει άμεσα Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 18 ν. 1756/1988 με την οποία να μεταφερθεί, χωρίς καμία αναβολή ή διακοπή, η δίκη στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Αθήνα, 8/5/2015,
Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής,
Δημήτρης Ζώτος, Κώστας Παπαδάκης,
Θανάσης Καμπαγιάννης, Κωνσταντίνος Σκαρμέας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αρμόδιος γαι τη μεταφορά της δίκης στο Εφετείο ο υπουργός Δικαιοσύνης»"

Αλλαγές στο ωράριο των φαρμακείων προανήγγειλε ο Κουρουμπλής

Αλλαγές στο ωράριο και στο καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων προαναγγέλλει ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Η δημιουργία αλυσίδων φαρμακείων δεν απαντά στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Δεν θα γυρίσουμε στο παλιό καθεστώς του ωραρίου λειτουργίας. Αλλά αυτό το χάος, το ανεξέλεγκτο χάος, το οποίο επικρατεί σήμερα, νομίζω δεν εξυπηρετεί κανέναν» δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής».

Παράλληλα, τονίζει ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα του φορολογικού παραδείσου για τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες λέγοντας πως «τα τελευταία 10 χρόνια οι πολυεθνικές του φαρμάκου έκαναν πάρτι στη χώρα μας! Τώρα καλούνται να βάλουν πλάτη».

Ο κ. Κουρουμπλής καλεί τους υγειονομικούς που έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις να «δώσουν λίγο χρόνο στην κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν τα τρέχοντα προβλήματα και να αναταχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας».

Τέλος, τονίζει πως «οι διαμαρτυρίες έχουν αλήθεια μέσα τους», αλλά συμπληρώνει πως η ηγεσία του υπουργείου «είναι στην ίδια όχθη» με τους εργαζομένους.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στο ωράριο των φαρμακείων προανήγγειλε ο Κουρουμπλής"

Σόιμπλε: Είχα συμβουλεύσει τον Παπανδρέου υπέρ του δημοψήφισματος

Με φόντο τα περί δημοψήφισματος, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε αναφέρει πως «εναπόκειται στην Ελλάδα το εάν θα μείνει μέλος της Ευρωζώνης» και λέει ότι ο ίδιος είχε συμβουλεύσει τον Γ.Παπανδρέου «υπέρ του δημοψηφίσματος».

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη FAZ, ο Β.Σόιμπλε ερωτάται εάν η Ελλάδα θα είναι το φθινόπωρο μέλος της Ευρωζώνης και απαντά πως το «ελπίζει», λέγοντας πως «η απόφαση όμως δεν είναι δική μας, αλλά της Ελλάδας».

Λέγοντας πως το κλίμα στις διαπραγματεύσεις έχει βελτιωθεί, υπογραμμίζει ότι ζητούμενο είναι «η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος». Στην ερώτηση εάν αποκλείονται αλλαγές, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ απαντά πως «η Αθήνα μπορεί να αντικαταστήσει μεταρρυθμίσεις με άλλες ισοδύναμες, αλλά θα πρέπει και να τις εφαρμόσει».

«Ο κύριος Τσίπρας είχε πει τις προηγούμενες εβδομάδες πως εάν πρέπει να κάνει το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά, θα πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα» αναφέρει ο Β.Σόιμπλε.

Όταν ο δημοσιογράφος αναφέρεται στη θέση του Βερολίνου μετά τη «βόμβα Παπανδρέου» το 2011 για το δημοψήφισμα, ο Β.Σόιμπλε λέει: «Τότε είχα συμβουλεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος» είπε. «Ήταν και παραμένει απόφαση του ελληνικού λαού ποιον δρόμο θα πάρει, αλλά υπάρχουν και άλλες αποφάσεις χωρών, από την Εσθονία μέχρι την Ισπανία, που πρέπει να γίνουν σεβαστές» εξήγησε ο Σόιμπλε.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα, όμως πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, γιατί ειδάλλως υποσκάπτεται η εμπιστοσύνη, η οποία είναι θεμέλιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης» τονίζει.

Όσον αφορά τον έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, ο Β.Σόιμπλε αρνείται να δώσει τροφή στα περί αντικατάστασής του, λέγοντας πως ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει ο έλληνας συνομιλητής στο Eurogroup.

Όταν καλείται να διευκρινίσει εάν, κατά τον ίδιο, όσα ακούγονται είναι φήμες, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ απαντά: «Οι εφημερίδες πρώτα είχαν κάνει σούπερσταρ τον Βαρουφάκη, τώρα τον θάβουν. Και τα δύο είναι εξίσου λάθος. [Ο Βαρουφάκης] φυσικά γνωρίζει άψογα πώς να αξιοποιεί υπέρ του τους όρους της σύγχρονης επικοινωνίας, αλλά αυτό δεν έχει προσφέρει πολλά επί της ουσίας».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Είχα συμβουλεύσει τον Παπανδρέου υπέρ του δημοψήφισματος"

Τίμερμανς: Δεν υπάρχει σχέδιο Β για την Ελλάδα

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φράνς Τίμερμανς, προέτρεψε τόσο την Αθήνα όσο και τους πιστωτές της να σημειώσουν πρόοδο στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, ο κ. Τίμερμανς σημείωσε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι πραγματική πρόοδος», ενώ ερωτηθείς για την πιθανή ύπαρξη σχεδίου Β σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, απέρριψε κατηγορηματικά αυτό το σενάριο, υπογραμμίζοντας ότι «Αν εργάζεσαι στο πλαίσιο ενός "σχεδίου Β" ουσιαστικά έχεις χάσει πάσα ελπίδα για το "σχέδιο Α"»

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τίμερμανς: Δεν υπάρχει σχέδιο Β για την Ελλάδα "

Κουτσούμπας: Η νέα γενιά να μάθει τα πάντα για τον φασισμό

Στο Δίστομο μίλησε σήμερα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για τα 70 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα η νέα γενιά να μάθει όχι μόνο για τα εγκλήματα του φασισμού, αλλά και ότι ο φασισμός-ναζισμός θρέφεται από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα, τον καπιταλισμό, που γεννά φτώχεια, ανεργία, πολέμους.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι χρέος κάθε προοδευτικού ανθρώπου και κάθε ανθρώπου που σέβεται την αλήθεια είναι η απόκρουση της παραχάραξης της ιστορίας, της από-ιδεολογικοποίησης της ιστοριογραφίας, της διαστρέβλωσης του ρόλου των κομμουνιστών, της συκοφάντησης της πάλης των λαών, αλλά και της συκοφαντικής ταύτισης του κομμουνισμού με τον φασισμό. Όπως είπε, μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες ξεκίνησε μια πιο συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ενταγμένη σε γενικότερο σχεδιασμό ιδεολογικής επίθεσης που διαρκεί και πρόσθεσε ότι «ο ιμπεριαλισμός νοιάζεται να σβήσει το παρελθόν, για να προφυλάξει το μέλλον του. Φοβάται το ιστορικό παρελθόν, επειδή φοβάται και σήμερα τη δύναμη της εργατικής τάξης και των λαών».

Ο κ. Κουτσούμπας απέτισε φόρο τιμής στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, στους παρτιζάνους, στους αντιφασίστες αγωνιστές στις κατακτήτριες χώρες και στα Κομμουνιστικά Κόμματα που ήταν η βασική δύναμη του αντιφασιστικού αγώνα και στάθηκε ιδιαίτερα στο ΚΚΕ, που «ήταν η ψυχή και ο καθοδηγητής του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης». Υπογράμμισε ότι τα «κέντρα» της «αναθεώρησης της ιστορίας» συγκαλύπτουν συνειδητά ότι οι άδικοι πόλεμοι ξεπηδούν από την φλέβα του καπιταλιστικού συστήματος, ενώ σε ότι αφορά τον φασισμό, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι γνήσιο τέκνο του καπιταλισμού».

Επικαλούμενος σειρά παραδειγμάτων τόνισε ότι μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι ιμπεριαλιστικές χώρες και η τότε ΕΟΚ μαζί με τον έξαλλο αντικομουνισμό τροφοδοτούσαν παράλληλα και τις εθνικιστικές και φασιστικές απόψεις, ενώ μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, η ΕΕ κλιμάκωσε την αντικομουνιστική εκστρατεία της «με συστατικό της στοιχείο την αθώωση και αναβίωση του φασισμού».

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η αντικομουνιστική εκστρατεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τον δικό του διακριτό ρόλο διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις, τις οποίες όπως είπε, «ζήλεψε το κόμμα της «Die Linke» («Η Αριστερά») της Γερμανίας, αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που μαζί πρωτοστατούν στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ). Το κόμμα αυτό, οργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκδήλωση, μέσα από την οποία διαστρεβλώνονται ιστορικά γεγονότα και η αδιαμφισβήτητη συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη νίκη κατά του φασισμού και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης». «Τα παραπάνω δείχνουν πως οι οπορτουνιστές επιζητούν τα συγχαρητήρια της αστικής τάξης για τη συμμετοχή τους στην αντικομμουνιστική της εκστρατεία, αναπαράγοντας τη θεωρία των «δύο άκρων» με το δικό τους ύπουλο τρόπο» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους και την νεολαία να απομονώσουν αποφασιστικά την «ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, τους πολιτικούς απόγονους των ναζιστών εγκληματιών που σκόρπησαν το θάνατο και στο Δίστομο ξεκληρίζοντας ένα ολόκληρο χωριό». Πρόσθεσε ότι «μεγάλες ευθύνες αναλαμβάνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς στελέχη και των δύο κομμάτων καλλιεργούν την ανοχή απέναντι στη ΧΑ με διάφορα κοινοβουλευτικά προσχήματα».

Αναφερόμενος στο πολύ σοβαρό θέμα των γερμανικών οφειλών, αποζημιώσεων και επανορθώσεων είπε ότι είναι πρωτίστως πολιτικό θέμα και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία και να απαιτήσει και να διεκδικήσει τα οφειλόμενα από το γερμανικό κράτος. Εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά την συνάντηση του με την Καγκελάριο Μέρκελ «να λέει ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ζήτημα ηθικό».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις ελληνικές απαιτήσεις:

• Αναγκαστικό κατοχικό δάνειο με όλα τα στοιχεία του να υπάρχουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
• Απαιτήσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι υποδομές της χώρας.
• Αποζημιώσεις για τα ανθρώπινα θύματα.
• Ζήτημα επαναπατρισμού των αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν από τις δυνάμεις κατοχής.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση έθεσε το ερώτημα «τι θα κάνει για να υλοποιηθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Λειβαδιάς που δικαίωσε τους Διστομίτες για τις θηριωδίες που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα και επιδίκασε αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων»; «Το ΚΚΕ απαιτεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διεκδικήσει την ικανοποίηση των συγκεκριμένων απαιτήσεων, όπως απαιτούσαμε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας διατύπωσε την αντίθεση του ΚΚΕ στην προσπάθεια σύνδεσης του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων με την διαπραγμάτευση για το χρέος, «όπως έκανε ο Τσίπρας λέγοντας «ως Ελληνική Κυβέρνηση θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά ζητάμε και από τους άλλους να εκπληρώσουν τις δικές μας απαιτήσεις»». «Λέμε καθαρά πως δεν συμφωνούμε με το συμψηφισμό. Είναι άλλο ζήτημα το αστικό κρατικό χρέος και άλλο ζήτημα το θέμα του κατοχικού δανείου, των αποζημιώσεων για τις καταστροφές και τα ανθρώπινα θύματα και τον επαναπατρισμό των αρχαιολογικών θησαυρών» πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με τον συμψηφισμό «γιατί ο λαός δεν πρέπει να αναγνωρίσει το χρέος της καπιταλιστικής ανάπτυξης που δημιούργησαν οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, η πλουτοκρατία του τόπου και το κράτος τους, δηλαδή η διαπλοκή των αστικών κυβερνήσεων με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ένα χρέος για το οποίο δεν ευθύνεται στο ελάχιστο ο ελληνικός λαός, που δεν δημιουργήθηκε για να ικανοποιηθούν ούτε στο ελάχιστο οι λαϊκές ανάγκες».

ΑΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουτσούμπας: Η νέα γενιά να μάθει τα πάντα για τον φασισμό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news