facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Τσακαλώτος: «Είμαστε κοντά σε συμφωνία»

Την εκτίμηση ότι κυβέρνηση και εταίροι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι προϋπόθεση για την επίτευξη αυτής είναι να υπάρχει πραγματική βούληση και από την άλλη πλευρά.

«Θεωρώ ότι έπειτα από εβδομάδες επίπονων διαπραγματεύσεων, αν υπάρχει η πραγματική βούληση από την άλλη πλευρά, θα φανεί ότι η συζήτηση έχει φτάσει σε ένα στάδιο που η συμφωνία είναι πολύ κοντά και στο προσεχές διάστημα θα κλείσει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Αυγή» και σημειώνει ότι η όποια καθυστέρηση στην επίτευξη αυτού του συμβιβασμού έχει να κάνει με έναν και μόνο λόγο και αυτός είναι οι πολιτικές διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

«Αντίθετα με ό,τι ακούγεται στο εξωτερικό, το κυρίαρχο πρόβλημα ποτέ δεν ήταν η έλλειψη προτάσεων από την ελληνική πλευρά. Διότι για να θέσεις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης συγκεκριμένες και αναλυτικές προτάσεις σε ένα ευρώ φάσμα πεδίων, χρειάζεται πρώτα να έχεις συμφωνήσει ένα συνολικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτές εντάσσονται» υποστηρίζει.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι «η συμφωνία αναμένεται να καλύπτει πολλά πεδία πολιτικής και όχι 4-5 πράγματα».

«Σε κάθε πεδίο δίνουμε μια σκληρή μάχη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και του Brussels Group» δηλώνει και προσθέτει ότι «υπάρχουν σημεία συμφωνίας με τους θεσμούς, όπως π.χ. η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σημεία όπου υπάρχει συμφωνία για τον στόχο αλλά διαφορά ως προς τα μέσα, π.χ. πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, και σημεία όπου υπάρχει πολιτική απόκλιση, όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό».

«Νομίζω πως η αξιολόγηση της τελικής συμφωνίας από όλα τα μέρη -κυβέρνηση, κόμμα αλλά πρωτίστως από την κοινωνία- οφείλει να έχει ένα βασικό κριτήριο. Δεν πρέπει να χαθούμε στις λεπτομέρειες ούτε σε μια λογιστική ανάλυση του κόστους-οφέλους αλλά να δούμε τη συνολική εικόνα» αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος σημειώνοντας πως, αν η τελική συμφωνία επιτρέπει στην κυβέρνηση να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά της το επόμενο διάστημα, χτίζοντας σε αυτά που έχει ήδη πετύχει τόσο σύντομα -αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, επανεκκίνηση της οικονομίας με τη ρύθμιση οφειλών, ενίσχυση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της διαφάνειας π.χ. με τα νομοσχέδια για τις φυλακές και την ΕΡΤ, τότε το πρόσημο θα είναι θετικό.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: «Είμαστε κοντά σε συμφωνία»"

Γερμανία: 15 βουλευτές της Μέρκελ ζητούν «προετοιμασία» για Grexit

Δεκαπέντε βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ζήτησαν από τη γερμανική κυβέρνηση να μην φέρει τη Βουλή της χώρας «προ τετελεσμένων» γεγονότων για το θέμα της Ελλάδας.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του Mega στο Βερολίνο οι εν λόγω βουλευτές είναι απόλυτα αντίθετοι σε παροχή νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Μάλιστα προτείνουν στο κυβερνών κόμμα της Γερμανίας να κινηθούν οι διαδικασίες ώστε αρχικά η Ελλάδα να χρεοκοπήσει εντός ευρώ και ακολούθως να υπάρξει αποπομπή της χώρας από την Ευρωζώνη.

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: 15 βουλευτές της Μέρκελ ζητούν «προετοιμασία» για Grexit"

Το τέλος της επιδημίας του έμπολα στη Λιβερία ανακοίνωσε ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα επίσημα το τέλος της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Λιβερία, καλώντας ωστόσο τη χώρα να παραμείνει σε επαγρύπνηση λόγω της παρουσίας του ιού στη γειτονική Γουινέα και στη Σιέρα Λεόνε.

Σήμερα "ο ΠΟΥ κηρύσσει τη Λιβερία εκτός της μετάδοσης του ιού Έμπολα. Σαράντα δύο ημέρες πέρασαν αφότου το τελευταίο επιβεβαιωμένο εργαστηριακά κρούσμα" απεβίωσε το οποίο ενταφιάστηκε στις 28 Μαρτίου", ως εκ τούτου "η επιδημία του Έμπολα στη Λιβερία έχει τερματιστεί", δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΠΟΥ, ο Άλεξ Γκαζαζίρα.

Κάνοντας λόγο για ένα "τεράστιο επίτευγμα", ο Γκαζαζίρα χαιρέτισε τη στάση της κυβέρνησης και του πληθυσμού της Λιβερίας απέναντι στην επιδημία –την πιο σοβαρή αφότου εντοπίστηκε ο ιός το 1976–, η οποία προκάλεσε περισσότερους από 4.700 θανάτους σε ένα σύνολο περισσότερων από 10.500 κρουσμάτων στη χώρα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησε ο ΠΟΥ στις 6 Μαΐου.

Η κήρυξη του τέλους της επιδημίας γίνεται έπειτα από 42 ημέρες επιτήρησης –δύο φορές η μεγαλύτερη διάρκεια επώασης του ιού– κατά τη διάρκεια των οποίων δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ.

Η ανακοίνωση έγινε στη Μονρόβια στη διάρκεια μίας τελετής στην έδρα του πυρήνα της κρίσης κατά του Έμπολα, παρουσία της προέδρου της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, η οποία επευφημήθηκε κατά την είσοδό της στην αίθουσα.

Η πρόεδρος Σίρλιφ εξέφρασε επίσης τη χαρά της για την ανακοίνωση του τερματισμού της επιδημίας και απέτισε φόρο τιμής στους συμπατριώτες της, ιδίως στους εργαζομένους στην υγεία από τους οποίους 189 έχασαν τη ζωή τους σε σύνολο 375 προσβληθέντων από τον ιό.

"Ευχαριστώ όλους τους Λιβεριανούς για τις προσπάθειές τους" κατά της επιδημίας, τους επαγγελματίες της υγείας που "΄έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη μάχη", δήλωσε η Σίρλιφ, που ήταν ντυμένη με τα εθνικά χρώματα: κόκκινο, μπλε και λευκό.

Στη συνέχεια η Σίρλιφ περιόδευσε στα κέντρα νοσηλείας της πρωτεύουσας για να ευχαριστήσει τους εργαζομένους στην υγεία, επιβαίνοντας σε ένα λεωφορείο μαζί με τα μέλη του πυρήνα της κρίσης κατά του Έμπολα. Η ανακοίνωση του ΠΟΥ χαιρετίστηκε από πολλές οργανώσεις: "ένα πραγματικό σημείο καμπής για τη Λιβερία", σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), "νίκη εναντίον μίας μάστιγας η οποία προκάλεσε τόσους θανάτους και πόνο", σύμφωνα με τη Unicef.

Για τον ευρωπαίο Επίτροπο για την ανθρωπιστική βοήθεια, Χρίστο Στυλιανίδη, είναι ένα "εξαιρετικό νέο" έπειτα από μία "απίστευτα δύσκολη μάχη" κατά του Έμπολα.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι "γιορτάζει" το νέο παραμένοντας "συγκρατημένα αισιόδοξος". "Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για την υποστήριξη των οικογενειών και της χώρας έπειτα από το τέλος μίας επιδημίας του Έμπολα", υπογράμμισε.

Η επιδημία, που εμφανίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2013 στο νότιο τμήμα της Γουινέας, έπληξε κυρίως τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, γειτονικά κράτη όπου καταγράφεται η μεγάλη πλειονότητα των περίπου 11.000 καταγεγραμμένων θανάτων σε ένα σύνολο 26.600 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο απολογισμό του ΠΟΥ.

Η ανακοίνωση της επίσημης εξάλειψης του ιού στη Λιβερία αποτελεί τον επίλογο σε έναν και πλέον χρόνο πόνου, περιορισμών, απογοητεύσεων και απάνθρωπων θυσιών για τη χώρα αυτή που συνέρχεται έπειτα από 14 χρόνια εμφυλίων πολέμων (250.000 θάνατοι μεταξύ 1989 και 2003).

Προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του ιού η Λιβερία είχε κλείσει για πολλούς μήνες τα σχολεία και τα σύνορά της και είχε επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, μεταξύ άλλων ριζοσπαστικών μέτρων. Κατά το υψηλότερο στάδιο της επιδημίας, οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είχαν δει ασθενείς να κατακλύζουν τα κορεσμένα κέντρα νοσηλείας, αποτεφρωμένα πτώματα κατά δεκάδες στους δρόμους ή ακόμη οικογένειες παγιδευμένες στα σπίτια τους, χωρίς τρόφιμα, χωρίς νερό, όπως το 2014 στην Μπαλάτζα, κοντά στα σύνορα με τη Σιέρα Λεόνε.

Αν και η επιδημία έχει τελειώσει, η επαγρύπνηση θα πρέπει να παραμείνει λόγω της παρουσίας του ιού στη Γουινέα και στη Σιέρα Λεόνε, όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται ωστόσο, και η κινητοποίηση δεν πρέπει να μειωθεί, προειδοποίησαν διάφοροι ειδικοί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Το τέλος της επιδημίας του έμπολα στη Λιβερία ανακοίνωσε ο ΠΟΥ"

Σκόπια: Φλέγεται το Κουμάνοβο - Νεκροί σε συγκρούσεις ενόπλων με αστυνομικούς

Ένοπλη σύρραξη μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και ομάδας ενόπλων Αλβανών βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί στην αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, στην ΠΓΔΜ. Πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονται συνεχώς, ενώ μερικά σπίτια έχουν τυλιχτεί στις φλόγες. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τριών αστυνομικών, μελών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας των Σκοπίων και ακόμη 20 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Την ίδια στιγμή, μέρος των κατοίκων εγκαταλείπει τη συνοικία, πεζή ή με οχήματα της αστυνομίας.



Οι 20 τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρονται με ελικόπτερα από το Κουμάνοβο σε νοσοκομεία των Σκοπίων. 

Οι τρεις νεκροί αστυνομικοί από τις συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, κατάγονται από το Τέτοβο.



Σύμφωνα με αναφορές, αρκετοί από τους ενόπλους έχουν καταφύγει σε σχολείο της περιοχής. Από το σκοπιανό υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζουν ότι οι ένοπλοι έχουν εισέλθει από το Κουμάνοβο από γειτονική χώρα την οποία δεν κατονομάζουν, προφανώς όμως περιγράφουν το Κόσοβο. 



Το βράδυ του Σαββάτου, Μέσα Ενημέρωσης των Σκοπίων μετέδωσαν την είδηση ότι περίπου 30 από τους ένοπλους παραδόθηκαν στις δυνάμεις της αστυνομίας. 




Μετά το ξέσπασμα των βίαιων συγκρούσεων στο Κουμάνοβο, ο πρόεδρος της FYROM Γκιόργκι Ιβανόφ διέκοψε την επίσκεψή του στη Μόσχα όπου βρισκόταν για τις εκδηλώσεις των 70 ετών από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και επέστρεψε στα Σκόπια. 

Το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως και όλα τα κόμματα στη χώρα (σλαβικά και αλβανικά) απηύθυνε έκκληση προς τον πληθυσμό της χώρας για ηρεμία, ενώ έκανε λόγο για «προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας από ένοπλες ομάδες οι οποίες είναι γνωστές στην κοινή γνώμη της χώρας, όσο και σε γειτονικές χώρες και στη διεθνή κοινότητα, για τον ρόλο τους».



Από την μεριά του,ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ- Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM)- Ζόραν Ζάεβ, κάλεσε τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος- DUI-Αλί Αχμέτι να βγουν δημόσια και να εξηγήσουν στους πολίτες τι συμβαίνει στη χώρα και ποιος και γιατί επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Ο κ.Ζάεβ, σχολιάζοντας τα επεισόδια στο Κουμάνοβο, έκανε λόγο για «σκοτεινά σενάρια» τα οποία όπως είπε, δεν έχουν καμία τύχη.

Νωρίτερα σήμερα, το αλβανικό κόμμα DUI εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα σημερινά επεισόδια και απηύθυνε έκκληση προς τον αλβανόφωνο πληθυσμό του Κουμάνοβο για ψυχραιμία. Το DUI σημείωσε ότι το σημερινά επεισόδια, όπως και αυτό στο συνοριακό φυλάκιο Γκόσιντσε, πριν από είκοσι ημέρες, δεν συνάδουν με τις επιδιώξεις των Αλβανών, τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στο Κόσοβο, την Αλβανία και την κοιλάδα του Πρέσεβο στη Σερβία για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε ανακοίνωση του, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αποκαταστήσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο για την υπέρβασή της, σημειώνοντας παράλληλα, ότι η διεθνής κοινότητα και κυρίως η αποστολή του ΟΑΣΕ οφείλουν να συμβάλουν για την επίτευξη ενός τέτοιου διαλόγου στην ΠΓΔΜ.



Ακόμη, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, στην ανακοίνωση του,εκφράζει την ανησυχία του για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στα Σκόπια, οι οποίες, όπως αναφέρεται, «αποτελούν προσπάθεια κάποιων μη κυβερνητικών οργανώσεων, που ενθαρρύνονται από χώρες της Δύσης, να προκαλέσουν μία "έγχρωμη" επανάσταση στην Μακεδονία».

Εν τω μεταξύ,το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Σκόπια και σε άλλες πόλεις της χώρας, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και την απελευθέρωση πέντε φοιτητών οι οποίοι συνελήφθησαν χθες το βράδυ στα Σκόπια από την αστυνομία και κρίθηκαν προφυλακιστέοι για «επεισόδια» που προκάλεσαν, το βράδυ της Τρίτης, μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία.

Σερβία: Έκτακτα μέτρα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ

Η Σερβία ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων στο Κουμάνοβο. 

Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούκ, με διαταγή του υπουργού Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς έχουν αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στη συνοριακή γραμμή με την ΠΓΔΜ, απέναντι από το Κουμάνοβο, για να αποτραπεί μεταφορά των συγκρούσεων εντός του εδάφους της Σερβίας.  Η πόλη Κουμάνοβο βρίσκεται μόλις 14 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Σερβία.

Επίσης, όπως μεταδίδει το Τανγιούκ, ενισχύθηκαν με 450 άνδρες και οι αστυνομικές δυνάμεις που διασφαλίζουν την ουδέτερη ζώνη στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο, στη νότια Σερβία. 

Η σερβική κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει επανάληψη των επεισοδίων του 2001, όταν οι συγκρούσεις από την ΠΓΔΜ επεκτάθηκαν στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειονότητα. 

Εξαιτίας της κατάστασης στην ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγκάλεσε για το μεσημέρι της Κυριακής έκτακτο συμβούλιο του Γραφείου για τον συντονισμό δράσης των σωμάτων ασφαλείας.
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκόπια: Φλέγεται το Κουμάνοβο - Νεκροί σε συγκρούσεις ενόπλων με αστυνομικούς"

ΠΑΣΟΚ: Τσίπρας και Βαρουφάκης δουλεύουν τον ελληνικό λαό

Πυρά κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, του πρωθυπουργού αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το κείμενο του υπουργού Οικονομικών υπό τον τίτλο «Greece’s recovery: A blueprint», που παρουσιάστηκε από τον ίδιο στους ομολόγους του σε Παρίσι και Ρώμη, καθώς και σε ανώτατους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας του.

«Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μιλά με πολλούς εκπροσώπους και σε πολλές γλώσσες, ενώ υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται εντατικά και στοχευμένα υπό μεγάλη πίεση χρόνου», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ και προθέτει:

«Ποιος δουλεύει ποιον; Ο κ. Βαρουφάκης - που στέλνει το δικό του κείμενο στους ομολόγους του- τον κ. Τσίπρα - που συνομιλεί με τη κα Μέρκελ και εκδίδει κοινές δηλώσεις με τον κ. Γιούγκερ- ή ο κ. Τσίπρας τον κ. Βαρουφάκη που τον αποκλείει από τις κρίσιμες επαφές;

Δυστυχώς η απάντηση είναι πως όλοι μαζί, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Βαρουφάκης κοκ, δουλεύουν τον ελληνικό λαό που αγωνιά και θέλει να αρθεί η αβεβαιότητα που υπονομεύει τη χώρα».

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: Τσίπρας και Βαρουφάκης δουλεύουν τον ελληνικό λαό"

Μάχη για τη ζωή τους δίνουν οι πέντε τραυματίες στα διυλιστήρια

Σε κρίσιμη κατάσταση συνεχίζουν να νοσηλεύονται οι πέντε από τους έξι εργαζόμενους που τραυματίστηκαν στην χθεσινή μεγάλη πυρκαγιά στα διυλιστήρια Ασπροπύργου.

Οι τρεις εξ αυτών βρίσκονται στο Θριάσιο και οι υπόλοιποι σε άλλα νοσοκομεία, στις μονάδες εγκαυμάτων.

Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία, καταγγέλλοντας ελλιπή μέτρα ασφαλείας, ενώ αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Η εταιρία, ωστόσο, υποστηρίζει ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση και ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Στο μεταξύ, φως στα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά και την έκρηξη, αναμένεται να ρίξει το πόρισμα ομάδας εμπειρογνωμόνων της επιχείρησης.

Πιθανός λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», η απρόσεκτη προετοιμασία της συγκεκριμένης μονάδας, όπου συνέβη το περιστατικό, προκειμένου να γίνουν με ασφαλή τρόπο οι εργασίες συντήρησης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάχη για τη ζωή τους δίνουν οι πέντε τραυματίες στα διυλιστήρια"

Λαφαζάνης: Καταστροφική για τον τόπο μια άτακτη υποχώρηση

"Μία "άτακτη υποχώρηση" ή μία "ταπεινωτική υποταγή" θα σήμαινε ταφόπετρα δεκαετιών για την Αριστερά και "τελική λύση" καταστροφής για τον τόπο" δηλώνει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Λαφαζάνης στο Πρώτο Θέμα.

Προειδοποιεί πως " για να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές πρέπει να είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ" και προσθέτει "οι κόκκινες γραμμές μας" παραμένουν αξεθώριαστες".

"Η συμφωνία με τους εταίρους ή θα έχει αυτή τη συμβατότητα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις ή δεν θα υπάρξει" λέει χαρακτηριστικά. Συμπληρώνει ότι " μια συμφωνία με τους θεσμούς δεν μπορεί να διχάζει και να προκαλέι τριγμούς και κλυδωνισμούς.

Αντίθετα, για να είναι βιώσιμη θα πρέπει να τυγχάνει ευρείας συναίνεσης μέσα στο κόμμα και αποδοχής και στήριξης από τον κόσμο της Αριστεράς. Μία τέτοια συμφωνία επιδιώκουμε ως κυβέρνηση και όχι συμφωνία μνημονιακής συνέχειας".

Σημειώνει πως η έννοια του "έντιμου συμβιβασμού" είναι αόριστη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λάστιχο για να καλύψουν τα πάντα και προσθέτει "η ουσία είναι μια: οι λεγόμενοι εταίροι επιδιώκουν μια συμφωνία σκληρής νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης στον αντίποδα των προγραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης.

Μια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να εξωραϊστεί απλώς με την προσωρινή αποφυγή κάποιων από τα πιο ακραία και άγρια αντικοινωνικά μέτρα που θέλουν να της επιβάλλουν".

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Καταστροφική για τον τόπο μια άτακτη υποχώρηση"

«Να παραιτηθεί η κυβέρνηση αν δεν υπάρξει συμφωνία»

«Η όποια θετική ψήφος μας στη συμφωνία κάθε άλλο παρά θα σημαίνει έκφραση εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης» ξεκαθαρίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία», ενώ χαρακτηρίζει την ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων «μονόδρομο για την Ελλάδα».

Ο βουλευτής της ΝΔ επισημαίνει ότι σε περίπτωση ωστόσο που δεν επιτευχθεί συμφωνία η κυβέρνηση θα πρέπει να παραιτηθεί, ενώ εάν η κυβέρνηση δεν διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία κατά την ψήφιση νομοσχεδίων «τότε -ακόμη και αν έχει ψηφιστεί η συμφωνία- θα τεθεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ζήτημα δεδηλωμένης και η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να συνεχίσει με την παρούσα μορφή».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει αναγκαία την ανασυγκρότηση της ΝΔ και λέει ότι η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει. «Πράγματι, το ζητούμενο είναι η ανασυγκρότηση της ΝΔ και η δημιουργία ενός σύγχρονου κόμματος που θα ξαναδώσει ελπίδα στους πολίτες» συμπληρώνει.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Να παραιτηθεί η κυβέρνηση αν δεν υπάρξει συμφωνία»"

«Δημοψήφισμα ή εκλογές αν αποτύχει η διαπραγμάτευση»

Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει μια συμφωνία που θα κινείται «στον δρόμο των δεσμεύσεων» και θα αποτελέσει «έναν έντιμο και ρεαλιστικό συμβιβασμό» επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο».

Ωστόσο, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν θα είναι το προσδοκώμενο, ο ίδιος τάσσεται υπέρ δημοψηφίσματος ή εκλογών.

Ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθαρίζει ότι «ποτέ δεν υπήρξε επιλογή μας να φύγουμε από την Ευρωζώνη» και πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, τονίζει για ακόμη μία φορά ότι παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης σε εργασιακά και ασφαλιστικό, δηλαδή «όχι μειώσεις σε συντάξεις, σε κύριες και επικουρικές. Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω του νόμου που έχει κατατεθεί για διαβούλευση και βρίσκεται στα χέρια της ΟΚΕ. Και ταυτόχρονα κανένα μέτρο υφεσιακού χαρακτήρα, που θα επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δημοψήφισμα ή εκλογές αν αποτύχει η διαπραγμάτευση»"

Η ΤτΕ υπονομεύει την κυβέρνηση; - Έντονη αντίδραση Μαξίμου

Να διαψεύσει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της σημερινής «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με στοχευμένες διαρροές της Τράπεζα της Ελλάδος εναντίον της κυβέρνησης, αν δεν ευσταθεί, καλεί το Μέγαρο Μαξίμου την διοίκηση της. Αν οι καταγγελίες ισχύουν το γεγονός αυτό αποτελεί «πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ» τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
«Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, ούτως ώστε να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της να πλήττουν την Κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα», διαμηνύουν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επιγράφεται «Ροκανίζουν την κυβέρνηση», e-mail στενού συνεργάτη του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα προς γνωστό δημοσιογράφο με τίτλο «ο λογαριασμός των 100 ημερών», επιχειρηματολογεί άκρως αρνητικά για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.
Όπως προκύπτει από το e-mail που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα οι διαρροές στοχεύουν να παρουσιάσουν την εικόνα μιας ήδη χρεοκοπημένης χώρας «πριν καν αρχίσει η συζήτηση για χρεοκοπία...». Από την επιστολή προκύπτει ότι και στην Ελλάδα, όπως και στις Βρυξέλλες, λειτουργεί εσωτερική «μονταζιέρα» και ένα από τα «ορμητήριά» της είναι το γραφείο του διοικητή της ΤτΕ. Μέσω αυτής προσφέρεται επιχειρηματολογία σε δημοσιογράφους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς να αποτελέσει απλώς μια παρένθεση.
Συγκεκριμένα στην επιστολή, με ημερομηνία 6 Μαΐου και ώρα 2.12 μ.μ., που έφυγε από το γραφείο Τύπου του κ. Στουρνάρα με παραλήπτη γνωστό δημοσιογράφο, υπό τον τίτλο «ο λογαριασμός των 100 ημερών», αναφέρονται τα εξής στοιχεία:
  • Η φυγή καταθέσεων που κινήθηκε σε ομόλογα του εξωτερικού ή προς τα στρώματα ανέρχεται σε 30 με 35 δισ.
  • Στα 20 με 30 δισ. υπολογίζεται η πτώση αξιών προς εισηγμένες και μη.
  • Στα 10 δισ. τα ρέπος.
  • 3 δισ. είναι οι παγωμένες πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Επρεπε να έχουμε πάρει 4 δισ. και πήραμε μόλις 1.
  • 20 δισ. λείπουν από τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία.
  • Δεν μπορεί να υπολογιστεί η απώλεια στα χρεόγραφα που έχουν οι ξένοι επενδυτές. Εχουν 70 δισ. στα χέρια τους.
  • Απαξίωση των ακινήτων.
  • 3 δισ. λιγότερα στην αγορά από τη μη εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες.
  • Στη ζημιά πρέπει να προστεθεί η στάση πληρωμών των ιδιωτών προς τις τράπεζες που αύξησαν τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες απέκτησαν επιπλέον πρόβλημα και ίσως χρειαστούν επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση.
Η κυβέρνηση δεν ξεχνά τον ρόλο Στουρνάρα
Υπενθυμίζεται ότι κατά την ομιλία του στη Βουλή την Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές για το εάν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας «τηρεί την εθνική γραμμή», δηλώνοντας ευθέως ότι ο κ. Στουρνάρας «θα κριθεί» και προειδοποίησε, με νόημα, ότι η εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο θα διερευνήσει «ευθύνες, όχι μόνον πολιτικές». Το συγκεκριμένο μήνυμα ήταν το δεύτερο που ο πρωθυπουργός έστειλε στον επικεφαλής της ΤτΕ. Η προηγούμενη αναφορά στη στάση Στουρνάρα ήταν στην συνέντευξή του Αλέξη Τσίπρα στο Star, όταν δήλωσε πως οι πιστωτές «θα προτιμούσαν να έχουν έναν υπουργό που όταν του έλεγαν forget it, ξέχασέ το, θα το… ξέχναγε αυτομάτως». Ήταν, βεβαίως, μια σαφής αναφορά στο… περίφημο «forget it Yannis» που είχε πει ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε στον Γιάννη Στουρνάρα για την ελάφρυνση του χρέους.
«Ο κ. Στουρνάρας θα μπορούσε να δράσει ως ανεξάρτητη αρχή και να υλοποιήσει τα αναγκαία προς το συμφέρον της χώρας. Η στάση του κρίνεται και όταν δε μπορεί να το κάνει αυτό, η θέση του δεν είναι εκεί», δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη ζητώντας εμμέσως την παραίτηση του επικεφαλής της ΤτΕ στον απόηχο των δηλώσεων Τσίπρα από το βήμα της Βουλής. «Έχει μια μεγάλη ευθύνη, να φέρει εις πέρας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και από αυτήν την ευθύνη θα κριθεί, τηρώντας τούτες τις κρίσιμες ώρες την εθνική γραμμή», πρόσθεσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
Κυβερνητικές πηγές, άλλωστε, χρέωναν πριν το δημοσίευμα στον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν επικεφαλής της ΤτΕ «μηχανισμό διαρροών», υποστηρίζοντας ότι έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται πίσω από αρνητικά δημοσιεύματα για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.«Ο Στουρνάρας βρίσκεται, ως οφείλει, σε διαρκή ανοιχτή γραμμή με Φραγκφούρτη και Βρυξέλλες. Όχι όμως για να μεταφέρει και να πιέσει υπέρ των ελληνικών θέσεων, αλλά για να πάρει γραμμή από τους πιστωτές», ανέφερε με σκωπτικό τρόπο κυβερνητικό στέλεχος.
Τι απαντά η ΤτΕ
Με μία λιτή και άνευ πολλών πληροφοριών ανακοίνωση σχολίασε τις αποκαλύψεις η ΤτΕ. «Αναφορικά με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, από την Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνεται ότι ουδέποτε απεστάλη από το γραφείο του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα ή από το Τμήμα Επικοινωνίας της Τράπεζας μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με το περιεχόμενο που αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα», αναφέρει συγκεκριμένα στην απάντηση της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα της εφημερίδας υπάρχει φωτοτυπία του επίμαχου email, στην οποία έχουν σβηστεί για λόγους του εντύπου το όνομα του αποστολέα και του παραλήπτη. Θα είχε ωστόσο ενδιαφέρον η εφημερίδα να έδινε στη δημοσιότητα τα συγκεκριμένα ονόματα.
tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΤτΕ υπονομεύει την κυβέρνηση; - Έντονη αντίδραση Μαξίμου"

Ήσυχος: «Στην ΕΛΒΟ υπάρχει προοπτική και μέλλον»

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος και συναντήθηκε με τους εργαζομένους, τους οποίους χαρακτήρισε ως τον «μεγαλύτερο και πολυτιμότερο πλούτο της».

Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντική στιγμή για το υπουργείο την επίσκεψη, διότι -όπως είπε- είναι ανεκτίμητη η συνεισφορά της ΕΛΒΟ στους τομείς των προμηθειών, της τεχνογνωσίας, της τεχνολογίας, του σχεδιασμού και της παραγωγής εξελιγμένων τροχοφόρων όλων των τύπων.

«Ως συνιδιοκτήτες φεύγουμε με την πεποίθηση ότι εδώ υπάρχει προοπτική, υπάρχει μέλλον, υπάρχει ανάπτυξη» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης ανέφερε ότι η ΕΛΒΟ είναι μια προχωρημένη βιομηχανία με τεράστιες δυνατότητες. Κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει γρήγορες αποφάσεις, να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και πρότεινε την κατάρτιση ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού για την ανάπτυξη της ΕΛΒΟ σε βάθος δεκαετίας.

Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ Θεόδωρος Αλιόγκας ζήτησε να σταματήσει το καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης της εταιρείας και να περάσει η ιδιοκτησία της στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια και σήμερα ανέρχεται σε 340.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ήσυχος: «Στην ΕΛΒΟ υπάρχει προοπτική και μέλλον»"

Αποχώρησαν από το συνέδριο της ΚΕΔΕ τα μέλη που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ

Αποχώρησαν από τις εργασίες του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που πραγματοποιούνται σε κεντρικό ξενοδοχείο στη Σιθωνία της Χαλκιδικής ο επικεφαλής και τα μέλη της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» (ΣΥΡΙΖΑ) αντιδρώντας στην «πραξικοπηματική ψηφοφορία», όπως τη χαρακτήρισαν, για τη διάθεση των ταμειακών διαθεσίμων «χωρίς την έγκαιρη ενημέρωση των παρατάξεων της μειοψηφίας».

Το μέλος Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της παράταξης Δημήτρης Μπίρμπας, κάλεσε «τους συναδέρφους να αποχωρήσουν για να μη νομιμοποιήσουν τις τελικές διαδικασίες του εκφυλισμού» και παράλληλα ανέφερε ότι οι διαδικασίες μετατράπηκαν σε «επικοινωνιακή φιέστα πολλαπλών στοχεύσεων με στόχο την πολιτική επιλογή συντήρησης κλίματος ρήξης με την κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με αφορμή την αποχώρηση από την αίθουσα, είπε: «Επειδή κάποιοι μίλησαν για πραξικόπημα, το συνέδριο βρίσκεται σε απαρτία και ξεκινά όταν οι περισσότεροι παρόντες από τους απόντες».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχώρησαν από το συνέδριο της ΚΕΔΕ τα μέλη που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ"

Ζάκυνθος: Ουρές στον έλεγχο διαβατηρίων στο αεροδρόμιο

Μόλις δέκα νέοι αστυνομικοί ανέλαβαν καθήκοντα στη Ζάκυνθο από την 1η Μαΐου προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες για την περίοδο του καλοκαιριού και τα πρώτα προβλήματα εξαιτίας της υποστελέχωσης των αστυνομικών υπηρεσιών στο Αεροδρόμιο είναι ήδη εμφανή, αφού σχηματίζονται ουρές κατά τον έλεγχο διαβατηρίων και το πρόβλημα θα ενταθεί όσο πλησιάζουμε στην αιχμή της σεζόν οπότε και ο αριθμός των πτήσεων θα πολλαπλασιαστεί.

Με βάση την αρχική διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στη Ζάκυνθο επρόκειτο να υπηρετήσουν συνολικά 16 άτομα, εκ των οποίων οι 4 θα αναλάμβαναν καθήκοντα την 1η Ιουνίου και οι υπόλοιποι -12- από την 1η Ιουλίου.

Πριν από λίγες ημέρες έφτασε η νέα δύναμη στην Ζάκυνθο, η οποία όμως αποτελείται μόνο από 10 αστυνομικούς, αφού οι υπόλοιποι 6 υπέβαλαν ενστάσεις κατά της μετακίνησής τους στο νησί.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων πάντως έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας πως οι ανάγκες είναι ακόμη μεγαλύτερες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάκυνθος: Ουρές στον έλεγχο διαβατηρίων στο αεροδρόμιο"

Χουντής: «Η συμφωνία πρέπει να σέβεται τις επιλογές του ελληνικού λαού»

Την επιδίωξη της κυβέρνησης να υπάρξει συμφωνία που θα σέβεται τις επιλογές του ελληνικού λαού και δεν θα αντιστρατεύεται τα βασικά σημεία του προγράμματός της, τις «κόκκινες γραμμές» της, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής.

«Ο στόχος δεν είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας για τη συμφωνία που θα μας φέρει πίσω σε ύφεση και μνημόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha και κατέστησε σαφές ότι «η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη διεκδίκηση της εφαρμογής του προγράμματός της».

«Εμείς έχουμε θέσει κόκκινες γραμμές στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό, στις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτά τα θέματα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν μπορούν να τα ζητάνε. Εργασιακά, μισθοί, συντάξεις δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητες της ΕΚΤ και της Κομισιόν» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Χουντής έθεσε ζήτημα νομιμοποίησης των αποφάσεων του Eurogroup, χαρακτηρίζοντάς το θεσμικό πρόβλημα, διότι -όπως εξήγησε- οι αποφάσεις λαμβάνονται από ένα όργανο που δεν το ελέγχει κανείς.

Εκτός από τη νομιμοποίηση του Eurogroup ο αναπληρωτής υπουργός εστίασε και στην ανάγκη ευελιξίας από τους αυστηρούς κανόνες της Ευρωζώνης.

Όπως παρατήρησε, ήδη έχει επιδειχθεί μια σχετική πολιτική ευελιξία στην Ιταλία και τη Γαλλία, όσον αφορά στη δέσμευσή τους για έλλειμμα του προϋπολογισμού τους κάτω από το 3%.

«Αυτή η ευελιξία είναι στο τραπέζι των δικών μας διαπραγματεύσεων, ως στοιχείο για να φύγουμε από τους αυστηρούς κανόνες και να πάμε σε διαφορετική αντιμετώπιση των προβλημάτων» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, τη χαρακτήρισε πολιτική και συλλογική υπόθεση, και εκτίμησε ότι η ενδιάμεση συμφωνία ήρθε πολύ κοντά σε ζητήματα της μεγάλης συμφωνίας, όπως το χρέος και η ανάπτυξη.

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η διαπραγμάτευση γίνεται και σε άλλα επίπεδα, μη ορατά, στο πλαίσιο των οποίων η Ελλάδα διεκδικεί έναν ισότιμο ρόλο στην Ε.Ε. και να ξεδιπλώσει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες.

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να εξασφαλιστεί η ρευστότητα για να μπορέσουμε να συζητήσουμε το γενικότερο αναπτυξιακό πρόβλημα» διευκρίνισε. Ως προς αυτό εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μίλησε με ιδιαίτερη έμφαση για την ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Ελλάδας. Ως χαρακτηριστικό τομέα, όπου η Ελλάδα μπορεί να ξεδιπλώσει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες, ανέφερε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη να αρθεί η δέσμευση στρατιωτικής συμφωνίας του ναυπηγείου, με βάση την οποία επιτρέπεται να κατασκευάζει μόνον πολεμικά πλοία, και να δοθεί η δυνατότητα να δέχεται παραγγελίες από πολλές χώρες που ενδιαφέρονται να αυξήσουν τον μεταφορικό τους στόλο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χουντής αναφέρθηκε στην κατασκευή της δεύτερης γέφυρας στο Σουέζ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αυξήσει τις μεταφορές από την Ασία στην Ευρώπη και ως εκ τούτου τις ανάγκες για μεταφορικά και εμπορικά μέσα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Χουντής: «Η συμφωνία πρέπει να σέβεται τις επιλογές του ελληνικού λαού»"

Ντάισελμπλουμ για Ελλάδα: Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο

«Θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα» δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισεμπλουμ σε σημερινή συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, στην οποία επανέρχεται, ουσιαστικά, στα κύρια σημεία που έθιξε κατά τις χθεσινές του δηλώσεις, μετά την συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

«Από χρηματοοικονομικής άποψης είμαστε πιο ισχυροί από ότι πριν τρία χρόνια, όταν ξέσπασε η κρίση της Αθήνας και υπάρχει παντού περισσότερη εμπιστοσύνη σε ότι αφορά την ανάκαμψη. Πολιτικά, όμως, πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι στην επίλυση των προβλημάτων.

Η νομισματική ένωση είναι ισχυρή αλλά πρέπει να αντικρούσει την αδυναμία της πολιτικής ένωσης», δηλώνει ο Ντάισεμπλουμ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup προσθέτει ότι «τα μέλη του είναι αποφασισμένα να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ζώνη του κοινού νομίσματος και να την βοηθήσουν να επιστρέψει στην οδό της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας».

Απαντώντας στην ερώτηση «αν έχει ετοιμασθεί ένα σχέδιο Β» ο πρόεδρος του Eurogroup εξηγεί: «είμαστε έτοιμοι για κάθε τι δυνατό, αλλά ως πολιτικοί, όπως είπα, είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε ώστε να γίνει η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βιώσιμη μέσα στην Ευρωζώνη».

Σε σχέση με την δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας προσθέτει: «επιτελέσαμε πρόοδο, αλλά δεν είμαστε πάρα πολύ κοντά στην συμφωνία. Σίγουρα δεν θα επιτευχθεί στην συμφωνία του Eurogroup της Δευτέρας. Θα χρειασθεί ακόμη χρόνος, αλλά δεν ξέρω πόσος. Δεν υπάρχει dead line για την συμφωνία με την Αθήνα».

Στην ερώτηση «η ελληνική κυβέρνηση έχει ρευστό μόνον για λίγες ημέρες;», ο Γιάρουν Ντάισεμπλουμ απαντά: «δεν το γνωρίζει κανείς, ή μάλλον, το γνωρίζει η κυβέρνηση της Αθήνας. Είναι ξεκάθαρο, πάντως, ότι η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί το γρηγορότερο δυνατό».

Σε σχέση με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής του Eurogroup τονίζει ότι « γνωρίζω πως κατατέθηκαν μια σειρά από προτάσεις αλλά πρέπει να αξιολογηθούν ως προς το περιεχόμενο και την οικονομική παράμετρο από τους θεσμούς». «Σε εμάς του Eurogroup ενδιαφέρουν οι τελικοί στόχοι. Να καθορίσει, δηλαδή, η Αθήνα την πορεία για να φτάσει στην δημοσιονομική βιωσιμότητα, με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος (διαμέσου περικοπών των δαπανών και μετακίνησης πόρων) στην επιστροφή στην ανάπτυξη- χάρη και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις-, και στην χρηματοοικονομική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Είναι οι τρεις ακρογωνιαίοι λίθοι, οι τρεις πυλώνες του σχεδίου».

Σε αναφορά της «Κορριέρε» στην συμβούλιο της Ρίγας και στο αν «το εμπόδιο ήταν πράγματι ο Γιάνης Βαρουφάκης», ο Ντάισεμπλουμ απαντά:

«Τα προβλήματα δεν συνδέονται ποτέ με ένα άτομο. Στην Ρίγα εξερράγη η ενόχληση για την απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις. Μετά την συνεδρίαση εκείνη, όμως, οι διαπραγματεύσεις ξανάρχισαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, άλλαξε η ομάδα διαπραγματευτών της Αθήνας οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες και επιτελέσθηκε πρόοδος. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε συμφωνία».

Σχετικά, τέλος, με «μια πιο ήπια διάθεση ως προς το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», ο Γιάρουν Ντάισεμπλουμ υπογραμμίζει πως «ο ίδιος περιορίσθηκε σε μια αναφορά στην διάθεση που είχε επιδειχθεί στα πλαίσια της συμφωνίας για το δεύτερο πρόγραμμα δάσωσης του Νοεμβρίου του 2012, το οποίο προέβλεπε μείωση του βάρους του χρέους κατά 40%» και ότι «δεν υπάρχει κάτι το καινούριο επί του θέματος αυτού».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ για Ελλάδα: Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο"

Σόιμπλε: Κίνδυνος ξαφνικής χρεοκοπίας της Ελλάδας

Τον κώδωνα του κινδύνου για μια «ξαφνική χρεοκοπία» της Ελλάδας κρούει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Στη συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί αύριο, ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει πως η εμπειρία από άλλα μέρη του κόσμου έχει δείξει πως μια χώρα μπορεί να γλιστρήσει ξαφνικά σε πτώχευση, ενώ δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις για μια πιθανή ημερομηνία που θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Ερωτηθείς αν η γερμανική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απέφυγε να απαντήσει και υποστήριξε πως «υπάρχουν θέματα που δεν μπορεί να απαντήσει με τη λογική ένας πολιτικός».

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε η Γερμανία είναι αποφασισμένη να πράξει το παν για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, υπό λογικές όμως προϋποθέσεις, ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για μια πιθανή συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας. Μιλώντας για τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε πως «και οι δυο μας είμαστε υπουργοί οικονομικών, φέρουμε ευθύνες και συνεργαζόμαστε καλά», τονίζοντας πως «τα Μέσα Ενημέρωσης έκαναν τον κ. Βαρουφάκη Σούπερ Σταρ και τώρα τον αποδομούν. Και το ένα και το άλλο είναι λάθος».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Κίνδυνος ξαφνικής χρεοκοπίας της Ελλάδας"

Σταθάκης: Συνολική συμφωνία μέχρι τέλη Μαΐου

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους τα επόμενα 24ωρα, καθώς και συνολική συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα ή τις αρχές του επόμενου, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά». Ο κ. Σταθάκης χαρακτηρίζει ως απίθανο σενάριο την προσφυγή σε εκλογές ή δημοψήφισμα.

Ο κ. Σταθάκης επισημαίνει ότι η συμφωνία του Ιουνίου «σε καμία περίπτωση δεν θα συνιστά ένα νέο μνημόνιο» και προσθέτει ότι «το βασικό στοιχείο για την αποφυγή νέου δανείου είναι η ρύθμιση του χρέους με τρόπο που να απομειώνει τις δανειακές ανάγκες, ειδικά για την περίοδο 2015-2022 και να το καθιστά μεσοπρόθεσμα βιώσιμο».

Σε ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ο υπουργός Οικονομίας απαντά ότι έχει ξεκινήσει νέος κύκλος συζητήσεων με τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να εξεταστούν ξανά οι όροι, χωρίς να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, με στόχο «να επιτευχθεί μια συμφωνία προς όφελος του ελληνικού δημοσίου».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Συνολική συμφωνία μέχρι τέλη Μαΐου"

Θεοδωράκης: Η μεγάλη κόκκινη γραμμή είναι η μάχη με την ανεργία

«Μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία με την Ευρώπη για να μειώσουμε την κοινωνική ανισότητα και να μπούμε στην ανάπτυξη. Τολμάμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Συγκρουόμαστε με τους συντηρητικούς και τους λαϊκιστές και τελικά χτίζουμε μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία με αυτούς που παράγουν και δημιουργούν στην Ελλάδα». Αυτό δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον Κεραμεικό, στην εκδήλωση στελεχών και εθελοντών του Κινήματος για την Ημέρα της Ευρώπης.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε πόσο σημαντική είναι για τη χώρα η ευρωπαϊκή πορεία, παράλληλα με τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να γίνει η Ευρώπη μια πιο δίκαιη, όπως είπε, οικογένεια για όλους.

«’’Μπορούμε - τολμάμε - συγκρουόμαστε και χτίζουμε’’. Με αυτές τις τέσσερις λέξεις συναντάμε σε 50 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, φίλους και υποστηρικτές, ανθρώπους, που υπερασπίζονται μαζί μας το ευρωπαϊκό μας μέλλον», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ερωτώμενος από δημοσιογράφο για το αν θα ανταποκριθεί στην προσωπική πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για να τον ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων απάντησε:

«Όπως είπα και στη Βουλή, όλες οι πολιτικές δυνάμεις για τη συμφωνία με την Ευρώπη πρέπει να έχουν μια, έστω ελάχιστη, συνεννόηση. Είμαστε θετικοί για μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό αλλά πρέπει προφανώς να περιμένουμε τα αποτελέσματα του Eurogroup και να δούμε πώς πάνε οι συζητήσεις ώστε να έχουμε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο συζήτησης. Για το Ποτάμι -και επειδή προκλήθηκα χθες από τον πρωθυπουργό- οι κόκκινες γραμμές είναι πολύ συγκεκριμένες και δεν αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα. Οι κόκκινες γραμμές είναι: ευρώ, παραμονή στην καρδιά της Ευρώπης, ένα πρόγραμμα που θα μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες, όχι νέα μέτρα που οδηγούν σε ύφεση και λιτότητα και τελικά μια αναπτυξιακή πορεία καθώς αυτό που έχει βασικά ανάγκη η χώρα σήμερα είναι ένα πράγμα: οι δουλειές. Πρέπει να έρθουν επενδύσεις, να υπάρχει ανάπτυξη, να υπάρχει επιχειρηματικότητα, να υπάρχει καινοτομία, να υπάρχουν δουλειές, να μειωθεί η ανεργία και σήμερα που είναι η μέρα της Ευρώπης, αυτό είναι και το μήνυμά μας. Η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια πρέπει να οχυρώσει τους νέους απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης που είναι η ανεργία. Εκεί λοιπόν πρέπει να γίνει η μεγάλη προσπάθεια και εκεί πρέπει να είμαστε όλοι σύμμαχοι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Η μεγάλη κόκκινη γραμμή είναι η μάχη με την ανεργία"

Λίνα Αλεξίου: Έγινα πρόεδρος υπηρεσιακού συμβουλίου ΕΣΡ χάρη στη βραβευμένη επαγγελματική σταδιοδρομία μου

Μεγάλη έκταση δόθηκε στο θέμα της τοποθέτησης της μητέρας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, της δημοσιογράφου Λίνας Αλεξίου, στη θέση του προέδρου του υπηρεσιακού συμβουλίου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η απόφαση ελήφθη στις 5 Μαΐου, λόγω της λήξης της θητείας του προέδρου του ΕΣΡ Ιωάννη Λασκαρίδη και των μελών του Ραδιοτηεοπτικού Συμβουλίου Ιωάννη Παπακώστα και Εύης Δεμίρη, ωστόσο κάποια Μέσα έσπευσαν να αναπαράγουν πως η κυρία Αλεξίου τοποθετήθηκε πρόεδρος στο ΕΣΡ, χωρίς να το διευκρινίζουν την τοποθέτησή της στο υπερεσιακό συμβούλιο αυτού.

Την απάντηση στα δημοσιεύματα για τη θέση της στο ΕΣΡ έδωσε η ίδια η Λίνα Αλεξίου με επιστολή της, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως: «Προφανώς δεν επελέγην ως μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που τότε δεν ήταν ούτε βουλευτής ούτε κάν υποψήφια. Επελέγην με βάση μια βραβευμένη επαγγελματική σταδιοδρομία δεκαετιών, που στη διάρκειά τους, πιστεύω, ετίμησα τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της έντιμης ενημέρωσης».

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή της κυρίας Αλεξίου:
«Παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες τον καταιγισμό της παραπληροφόρησης από κάποια λεγόμενα social media αλλά και από κάποιες εφημερίδες σε μια εναντίον μου εκστρατεία που κορυφώθηκε με κάποια ερώτηση κάποιου βουλευτή. Επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι επελέγην ομοφώνως για τη θέση της Αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης πριν από τέσσερα χρόνια.

Προφανώς δεν επελέγην ως μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που τότε δεν ήταν ούτε βουλευτής ούτε κάν υποψήφια. Επελέγην με βάση μια βραβευμένη επαγγελματική σταδιοδρομία δεκαετιών, που στην διάρκειά τους, πιστεύω, ετίμησα τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της έντιμης ενημέρωσης.

Για όσους είναι εθισμένοι στη διαπλοκή αυτές οι αρχές είναι άγνωστες, άν όχι περιφρονητέες. Γι' αυτό και δεν διστάζουν να κάνουν δήθεν καταγγελίες πιστεύοντας ότι πλήττοντας με κακότητα θεσμούς ή πρόσωπα εκφέρουν πολιτικό λόγο ή ασκούν πολιτική κριτική.

Για εκείνους που προσπάθησαν και αυτή τη φορά να υπηρετήσουν εκ του πλαγίου ευδιάκριτα συμφέροντα, δέν είναι δύσκολο να καταλάβουν πως ούτε εγώ επελέγην (προ τετραετίας) στο ΕΣΡ ως μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου ούτε η Ζωή Κωνσταντοπούλου μπήκε στην πολιτική και εξελέγη βουλευτής ως κόρη της Λίνας Αλεξίου.

Πονάει, βέβαια, ορισμένους να ξέρουν ότι στη δημόσια ζωή υπάρχουν και αυτόνομα πρόσωπα με αδιαπραγμάτευτες αυτόνομες πορείες.
Γι' αυτό και η τόση αήθεια.
Γι' αυτό και το τάχατες μπέρδεμα -από ένα καθαρά υπηρεσιακό έγγραφο- της αντιπροέδρου (που προοεδρεύει,  ελλείψει προέδρου, στο υπηρεσιακό συμβούλιο) με το αξίωμα του προέδρου του ΕΣΡ. Εκτός και άν δέν είναι μόνο η αήθεια που περισσεύει, αλλά και η ευήθεια.

Λίνα Αλεξίου
Αντιπρόεδρος ΕΣΡ».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λίνα Αλεξίου: Έγινα πρόεδρος υπηρεσιακού συμβουλίου ΕΣΡ χάρη στη βραβευμένη επαγγελματική σταδιοδρομία μου"

Δραγασάκης: Να ξαναγίνει ορατό το μέλλον με καθαρή λύση

Υπέρ μιας καθαρής λύσης με μια συμφωνία, που δεν θα εξασφαλίζει απλώς πως η χώρα μας θα πάρει την επόμενη δόση, αλλά συμφωνία συνολική που θα επιτρέψει την ανασυγκρότηση της κοινωνίας, της οικονομίας, του κράτους, τάσσεται ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Όπως τονίζει σε συνέντευξη που παραχωρεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών», κριτήριο για μια πετυχημένη συμφωνία είναι ποια πρωτογενή πλεονάσματα θα έχουμε υποχρέωση να αναλάβουμε, τι θα πληρώνουμε για χρέος και πως θα χρηματοδοτηθεί ένα επενδυτικό και αναγεννητικό σοκ. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης προαναγγέλλει όμως και παρεμβάσεις προκειμένου οι τράπεζες να υπηρετήσουν την κοινωνία.

«Βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση σα να έχουμε βγει από έναν πόλεμο» αναφέρει ο κ. Δραγασάκης και προσθέτει ότι απαιτούνται ριζικά μέτρα. «Θέλουμε μια λογική ανασυγκρότησης της κοινωνίας, των αξιών της, της οικονομίας, του κράτους, των πάντων. Γι΄αυτό έχει μεγάλη σημασία και η κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δηλαδή να επιμείνουμε σε μια καθαρή λύση. Όχι μια συμφωνία για το πώς θα πάρουμε την επόμενη δόση και ξανά τα ίδια, αλλά μια καθαρή λύση η οποία θα ξαναδώσει στο μέλλον ορατότητα. Θα μπορούν οι πολίτες της χώρας, οι εργαζόμενοι και ιδίως οι νέοι άνθρωποι αλλά και οι επιχειρηματίες και όλοι μας, να κάνουμε σχέδια για το μέλλον» αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και προσθέτει: «Αυτή τη συμφωνία που επιδιώκουμε πρέπει να τη δούμε όχι στο επιμέρους αλλά στο σύνολο. Στόχος είναι αυτή η συμφωνία να μας επιτρέψει να πάμε ως κοινωνία μπροστά, στη βάση βεβαίως των επιλογών και των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό».

Οι συνομιλίες με τον Ντράγκι
Για την πρόσφατη συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει μιλήσει ανοιχτά και έχει ζητήσει την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. «Εμείς δηλώσαμε ρητά και εγγράφως ότι μέρος της συμφωνίας που επιδιώκουμε ήταν η συνεργασία των θεσμών για την αντιμετώπιση της ρευστότητας όσο θα διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις. Παρά τις προφορικές αλλά και τις γραπτές, σε ορισμένες περιπτώσεις, διαβεβαιώσεις, η συνεργασία αυτή δεν υπήρξε. Τους είπαμε ότι δεν μπορείτε να μας ζητάτε να έχουμε απέναντί μας τον κόσμο στον οποίο υποσχεθήκαμε ανακούφιση» αναφέρει για τις συνομιλίες με τον κ. Ντράγκι και προσθέτει ότι έγινε μαζί του μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση, αν όχι για να τον πείσει αλλά για να ξέρει ποιους έχει απέναντί του.

Η συμφωνία

Στο ερώτημα ποια είναι τα κριτήρια της κυβέρνησης για μια πετυχημένη συμφωνία, ο κ. Δραγασάκης απαντά πως το πρώτο είναι τι πρωτογενή πλεονάσματα θα αναλάβουμε. «Θα δω, δηλαδή, αν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πολύ πιο χαμηλά από αυτά για τα οποία είχαν δεσμευτεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή από το 4,5% να πάμε κάτω από το 2%. Διότι αυτό μπορεί να είναι ένα στατιστικό αλλά αυτός είναι και ο μηχανισμός λιτότητας. Υψηλά πλεονάσματα σημαίνει λιτότητα, ενώ τα χαμηλά έχουν μεν ζόρι αλλά έχεις ανάπττυξη» τονίζει. Και συμπεριλαμβάνει στα κριτήρια μιας επιτυχημένης συμφωνίας «να πετύχουμε ένα χρέος βιώσιμο για την κοινωνία, όχι αριθμητικά βιώσιμο». Αλλά το κριτήριο είναι τι θα πληρώνουμε για χρέος για να δούμε τι μπορούμε να επενδύσουμε μετά στην ανάπτυξη. Το τρίτο κριτήριο για μια πετυχημένη συμφωνία, όπως αναφέρει, είναι ένα επενδυτικό πρόγραμμα και η χρηματοδότησή του με στόχο να δημιουργήσουμε ένα επενδυτικό και αναγεννητικό σοκ.

Οι 100 πρώτες ημέρες και το σχέδιο
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ερωτηθείς για τις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης, απαντά ότι είναι ένα τεστ αντοχής και του λαού και της κυβέρνησης, η οποία βρέθηκε σε έναν κλοιό πιέσεων. Σημειώνει δε ότι ο λαός έχει δείξει πολύ μεγάλη αντοχή κι αυτό επιτρέπει και στην κυβέρνηση να υπερασπίζεται πολιτικές που υπηρετούν τις ανάγκες της χώρας και των πολλών.

Ερωτηθείς για το φορολογικό σύστημα που η κυβέρνηση θα προωθήσει, ο κ. Δραγασάκης τονίζει ότι «θα φθάσουμε σε ένα σύστημα απλό, δίκαιο και σταθερό». Σημειώνει όμως ότι υπάρχουν δυσχέρειες γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν επιτρέψει να διαμορφωθεί μια κατάσταση που η χώρα αντιμετωπίζεται ως προτεκτοράτο, με την έννοια ότι ακόμα και τα αυτονόητα θα πρέπει να τα συζητήσουμε με τους θεσμούς και να τους πείσουμε. «Ως κοινωνία είμαστε σε μια κατάσταση υπερφορολόγησης» τονίζει και «επομένως οι παρεμβάσεις θα πρέπει από εδώ και πέρα να υπηρετούν το κριτήριο της δικαιοσύνης και να έχουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα».

Οι τράπεζες
Ως προς το σύστημα ελέγχου και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τις τράπεζες, ο κ. Δραγασάκης αναφέρει ότι το σύστημα που δημιούργησαν η τρόικα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ένα σύστημα προστασίας όχι των τραπεζών αλλά των συμφερόντων που υπάρχουν μέσα στις τράπεζες. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης θυμίζει ότι ο λαός ανέλαβε, μέσω του κράτους, τη θυσία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και γι΄αυτό η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με μια κατάσταση που θα προστατεύει τη διαπλοκή.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία εξουσία να κάνει οτιδήποτε στον τραπεζικό χώρο γιατί τα πάντα ελέγχονται από το ΤΧΣ. Τονίζει, όμως, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί και να μην υλοποιήσει τη δέσμευση της οι τράπεζες να υπηρετούν την κοινωνία. «Θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές σεβόμενοι πάντα τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων, οι οποίοι επένδυσαν μετά την κρίση δείχνοντας εμπιστοσύνη στις προοπτικές της χώρας και σε αυτή την κυβέρνηση» απαντά ο κ. Δραγασάκης.

ΑΜΠΕ/ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραγασάκης: Να ξαναγίνει ορατό το μέλλον με καθαρή λύση"

Σταθάκης: Νέος κύκλος συζητήσεων με τους ενδιαφερόμενους για τα αεροδρόμια

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους τα επόμενα 24ωρα, καθώς και συνολική συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα ή τις αρχές του επόμενου, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά».

Ο κ. Σταθάκης χαρακτηρίζει ως απίθανο σενάριο την προσφυγή σε εκλογές ή δημοψήφισμα, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο κ. Σταθάκης επισημαίνει ότι η συμφωνία του Ιουνίου «σε καμία περίπτωση δεν θα συνιστά ένα νέο μνημόνιο» και προσθέτει ότι «το βασικό στοιχείο για την αποφυγή νέου δανείου είναι η ρύθμιση του χρέους με τρόπο που να απομειώνει τις δανειακές ανάγκες, ειδικά για την περίοδο 2015-2022 και να το καθιστά μεσοπρόθεσμα βιώσιμο».

Σε ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ο υπουργός Οικονομίας απαντά ότι έχει ξεκινήσει νέος κύκλος συζητήσεων με τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να εξεταστούν ξανά οι όροι, χωρίς να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, με στόχο «να επιτευχθεί μια συμφωνία προς όφελος του ελληνικού δημοσίου».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Νέος κύκλος συζητήσεων με τους ενδιαφερόμενους για τα αεροδρόμια"

Σαμαράς: Να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξεπεράσει την απίστευτη κρίση του ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στην κυβέρνηση για τη διαπραγματευτική της τακτική, κατά την ομιλία του στην προσυνδιάσκεψη του κόμματος στη Ξάνθη με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση στη νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «αριστερά του τίποτα, που τάζει στους πάντες τα πάντα και έπειτα παίρνει από τους πάντες τα πάντα». «Μέσα σε λίγους μήνες αποκαλύπτονται τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα» είπε ο κ. Σαμαράς, προσθέτωντας πως η κυβέρνηση «επικαλείται τα πάντα για να κοροϊδέψει το λαό».

«Πέφτουν οι μάσκες εκείνων οι οποίοι λέγανε ότι θα ακολουθήσουν φιλοαγροτική πολιτική. Εδώ, βάζουν ξαφνικά, για πρώτη φορά, για αυτούς που έχουν πάνω από 12.000 ευρώ επιδοτήσεις, φορολογία στην αγροτική επιδότηση που δέχεται ο Έλληνας αγρότης από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως χρειάζεται μέτρα ύψους 14 δισ. ευρώ, «για να πιάσουν χαμηλότερερο στόχο από ό,τι διαπραγματευόμασταν εμείς, όταν ήμασταν κυβέρνηση».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν θα βγάλουμε συμπεράσματα, θα περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, αλλά οι διαρροές δεν είναι τυχαίες». Θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, «να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση την απίστευτη του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση είπε πως: «Δεν τους σώζει ούτε δημοψήφισμα, ούτε εκλογές».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξεπεράσει την απίστευτη κρίση του ΣΥΡΙΖΑ"

ΚΕΔΕ: Τελεσίδικο «όχι» σε μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων από τους Δήμους

Εμμένει στην αρχική της τοποθέτηση η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να μην παραχωρήσει τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, κάτι που προώθησε η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αφού η πλειοψηφία των δημάρχων τάσσεται κατά της ΠΝΠ.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της, δηλώνει πως «σε περίπτωση που η κυβέρνηση δηλώσει δημόσια ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα η χώρα, η επίλυσή του οποίου συνδέεται με τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, δεσμευόμαστε ότι θα τα δώσουμε άμεσα».

Παράλληλα ανακοινώθηκε η πρόθεση των δημάρχων να παραχωρήσουν τους μισθούς τους, «για τη σωτηρία της πατρίδας», ενώ η ΚΕΔΕ καλεί το πολιτικό προσωπικό της χώρας να πράξει ανάλογα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Το Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ ψήφισε κατά πλειοψηφία την παρακάτω απόφαση για το ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων:
Χαλκιδική 2015
Ψήφισμα Συνεδρίου Κ.Ε.Δ.Ε.
για το ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Τακτικού Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. που διεξήχθη στη Χαλκιδική από 7-9 Μαΐου, τέθηκε προς συζήτηση το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την ψήφιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους Δήμους να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μετά από ενδελεχή συζήτηση κι αφού ελήφθησαν υπόψη:

-Το κλίμα ανασφάλειας για την πορεία και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους δανειστές και η ανάγκη να εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο το εθνικό συμφέρον.

-Η ικανοποίηση για την αποδοχή του αιτήματος της Κ.Ε.Δ.Ε. και τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να εξαιρέσει τα ανταποδοτικά τέλη κάθε μορφής από τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, τα οποία πρέπει να κατατεθούν υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος και να επενδυθούν σε ρέπος .

-Η ανησυχία εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες, στη βάση των αιτημάτων της Κ.Ε.Δ.Ε., προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική δέσμευση τα κονδύλια που αφορούν είτε ποσά που έχουν κατατεθεί σε συνεταιριστικές τράπεζες, είτε έχουν ήδη δεσμευτεί στους προϋπολογισμούς των Δήμων για να πληρωθούν έργα που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί.

-Το γεγονός ότι η ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί μονομερή πράξη από πλευράς της Κυβέρνησης, που πλήττει ευθέως την συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.

-Το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει ακόμη δώσει επίσημη απάντηση στο έγγραφο που της απέστειλε η Κ.Ε.Δ.Ε., με το οποίο ζητά διευκρινήσεις σχετικά με την ασφάλεια των χρημάτων που θα επενδύσουν υποχρεωτικά οι Δήμοι σε ρέπος του Δημοσίου.

-Η νομική δυνατότητα που έχει η Κυβέρνηση να δεσμεύσει τα χρήματα των Δήμων εφόσον κρίνει ότι είναι απαραίτητα, εκδίδοντας είτε διαπιστωτικές πράξεις , είτε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου , χωρίς να απαιτείται απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων , αναλαμβάνοντας η ίδια εξολοκλήρου την ευθύνη για το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής.

-Το γεγονός ότι δεν προσδιορίζεται χρονικά η ισχύς λήξης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με αποτέλεσμα όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα να τίθεται σε αμφισβήτηση η οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια των Δήμων

Αποφασίζουμε:

1. Να εμμείνουμε στις αποφάσεις που έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. και στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων.

2. Να εξουσιοδοτήσουμε το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. να αναλάβει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρωτοβουλίες για να προωθηθούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις στα αιτήματα της Κ.Ε.Δ.Ε. τα οποία ακόμη εκκρεμούν, προκειμένου στη συνέχεια να λάβει νέα απόφαση συγκαλώντας έκτακτο Δ.Σ. και Γενική Συνέλευση των Δημάρχων.

3. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση δηλώσει δημόσια ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα η χώρα, η επίλυσή του οποίου συνδέεται με τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, δεσμευόμαστε ότι θα τα δώσουμε άμεσα κι επιπλέον θα διαθέσουμε για τη σωτηρία της χώρας και τους μισθούς των Δημάρχων. Και θα καλέσουμε να πράξει το ίδιο, το σύνολο του πολιτικού προσωπικού» καταλήγει η ανακοίνωση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΔΕ: Τελεσίδικο «όχι» σε μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων από τους Δήμους"

Τι περιλαμβάνει η έκθεση Βαρουφάκη που κατέθεσε στην Κομισιόν

Τη βούληση της κυβέρνησης για αλλαγές-μεταρρυθμίσεις σε δημοσιονομικό, ασφαλιστικό, εργασιακό, περιγράφει έγγραφο 89 σελίδων που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης στην Κομισιόν. Στο έγγραφο αυτό, γίνεται εκτενής αναφορά στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις και τις αλλαγές στο ΕΣΠΑ αλλά και αυτοκριτική για το τι πήγε στραβά στο πρώτο τρίμηνο.
Το έγγραφο αποτελεί υποχρέωση των χωρών-μελών που καλούνται να δώσουν στοιχεία στις Βρυξέλλες για τις κινήσεις που κάνουν στο πλαίσιο της «Ευρώπης 2020». Της προσπάθειας δηλαδή να επιτευχθούν φιλόδοξοι στόχοι σε τομείς όπως η απασχόληση, η ανάπτυξη, η καινοτομία και η προστασία του περιβάλλοντος.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, βέβαια (που βρίσκεται σε πρόγραμμα) η Κομισιόν δεν προχωρά σε «παρατηρήσεις-προτάσεις» επί των θέσεων, όπως κάνει για τις υπόλοιπες χώρες. Η τακτική αυτή ακολουθείται από το 2011 προκειμένου να αποφευχθούν «αλληλοκαλύψεις», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, το έγγραφο έχει τη σημασία του, δεδομένης της συγκυρίας και της προσπάθειας της κυβέρνησης να κλείσει τη συμφωνία για το ενδιάμεσο πρόγραμμα, αλλά και να σκιαγραφήσει την επόμενη ημέρα. Και αυτό γιατί μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές, αν και επικεντρώνονται στο βασικό στόχο της επίτευξης δημοσιονομικής σταθερότητας, επεκτείνουν την επίδρασή τους σε χρηματοοικονομικές, τομεακές και κανονιστικές ρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, όπως η συγκράτηση του κόστους της συνταξιοδοτικής ασφάλισης και ο εξορθολογισμός του συστήματος υγείας, η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της αγοράς εργασίας, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος».
Στην έκθεση η Αθήνα:
* Περιγράφει την σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε τα τελευταία χρόνια, αλλά παράλληλα σημειώνει ότι «στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία είναι σημαντικό να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα δράσης για την ανάπτυξη και τις διαρθρωτικές αλλαγές, σε συνδυασμό με τους βασικούς στόχους της Ευρώπης 2020, ώστε να ενισχυθεί η πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους, εμποδίζοντας τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης και ενισχύοντας το κοινωνικό δίχτυ προστασίας».
* Σημειώνει ότι οι επιδράσεις διαφόρων οικονομικών παραγόντων, όπως η συνεχιζόμενη πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το 2014 και η πολιτική αβεβαιότητα προς το τέλος του έτους, είχαν σημαντική επίπτωση στα δημοσιονομικά αποτελέσματα, οδηγώντας στην τελική διαμόρφωση του αποτελέσματος της γενικής κυβέρνησης κατά ESA 2010 (σ.σ. υπολογισμός Eurostat) στο -3,5% του ΑΕΠ.
* Δίνεται σήμα συναγερμού για τα δημοσιονομικά. Γίνεται λόγος για εντατικοποίηση της προσπάθειας αλλά και για τρεις εξελίξεις δημιουργούν αβεβαιότητα:
Πρώτον, η πτώση της τιμής του πετρελαίου στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, συνεχίστηκε πιο έντονα τους πρώτους δύο μήνες του 2015, φτάνοντας κατά μέσο όρο το 42%, ενώ η ονομαστική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία έγινε αρνητική την ίδια περίοδο. Αν και οι εξελίξεις αυτές θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την προοπτική του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, είναι πιθανό επίσης ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικά χαμηλότερο αποπληθωριστή από το προβλεπόμενο -0,2% του Κρατικού Προϋπολογισμού. Συνεπώς θα προκληθεί επιβράδυνση της ονομαστικής αξίας του ΑΕΠ, η οποία θα έχει και αρνητικές επιπτώσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.
Δεύτερον, η υστέρηση των φορολογικών εσόδων στο τέλος του 2014 και η αναβολή της μεταβίβασης των κερδών του Ευρωσυστήματος (ANFA & SMP) από το 2014 στο 2015, οδήγησε στη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης. Συνεπώς η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα απαιτήσει εντατικοποίηση της δημοσιονομικής προσπάθειας το 2015 για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα προκύψει από τη διαμόρφωση των οικονομικών συνθηκών.
Τρίτον, η οικονομική αβεβαιότητα λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης της Ελληνικής Οικονομίας είναι πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά τις προσδοκίες επενδυτών και καταναλωτών με αποτέλεσμα να επηρεαστεί ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ το 1ο εξάμηνο.
Παρόλα αυτά εκτιμάται ότι οι ευνοϊκές συνθήκες για την ελληνική οικονομία θα διατηρηθούν. Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για το 2015 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 0,8% που σημειώθηκε το 2014.
Τα μέτρα για τις επιχειρήσεις
Στο σκέλος της επιχειρηματικότητας ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα εξής:
* Η σημερινή Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επανεκκινήσει την οικονομία η οποία βρίσκεται βαθιά ύφεση. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται ένας νέος Αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος εστιάζει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στις παραγωγικές επενδύσεις και στην δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά στην περιφέρεια.
* Σχεδιάζεται ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την λειτουργία της κοινωνικής οικονομίας.
Σε ότι αφορά τις επενδύσεις έμφαση δίνεται στα μικρά και μεσαία έργα υποδομών με κριτήρια τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, τις προοπτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την καλλιέργεια του πολιτισμού.
* Δρομολογείται η δημιουργία κέντρων εξυπηρέτησης σύμφωνα με το επιτυχημένο παράδειγμα των ΚΕΠ, τα οποία θα συνεισφέρουν στην μείωση του διοικητικού κόστους και της γραφειοκρατίας για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
* Για τα κόκκινα δάνεια γίνεται μια γενική αναφορά: το Υπουργείο σχεδιάζει να εφαρμόσει όλες τις θετικές ρυθμίσεις του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να εισάγει νέες ρυθμίσεις με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» επιχειρήσεων προς το κράτος και τις τράπεζες.
* Σχεδιάζεται μια σειρά άμεσων παρεμβάσεων που αφορούν στην λειτουργία των υπαίθριου εμπορίου και των εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα στρέβλωσης. Παράλληλα ετοιμάζονται παρεμβάσεις σε διάφορους κλάδους της αγοράς οι οποίες στοχεύουν στην βελτίωση της λειτουργίας τους, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στην προστασία των καταναλωτών. Παραδείγματα τέτοιων παρεμβάσεων είναι η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία του ηλεκτρονικού εμπορίου, η αντιμετώπιση προβλημάτων στο χονδρεμπόριο και ο νομικός καθορισμός της «τουριστική περιοχής» που μέχρι τώρα απουσίαζε.
* Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και στην κατά το δυνατόν άμεση έναρξη των δράσεων/ έργων του προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα. Η αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της ανεργίας και η άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης στην κοινωνία και την οικονομία, αναδεικνύεται υψίστης προτεραιότητας στρατηγική επιλογή.
Τα εργασιακά
Σε αυτό το μέτωπο το έγγραφο περιγράφει τις βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης:
* Το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται την αναδιαμόρφωση του πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του θεσμού και της ενίσχυσης του μηχανισμού της μεσολάβησης και της διαιτησίας.
* Προωθείται -αφού προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους- η αναδιαμόρφωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Το μέσο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού θα είναι η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία θα έχει και καθολική εφαρμογή για το σύνολο των όρων της.
* Τα προγράμματα απασχόλησης πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες που αναδεικνύει ο σχεδιασμός της παραγωγικής ανασυγκρότησης, αλλά και οι πολιτικές που εφαρμόζονται σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να τροποποιηθούν τα προγράμματα που υπονομεύουν το σεβασμό των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, και τα προγράμματα επιδότησης των επιχειρήσεων να περιλαμβάνουν ως όρο το σεβασμό αυτών των δικαιωμάτων.
Οι συντάξεις
Στον τομέα των συντάξεων, επιδιώκεται η αποκατάσταση του δημόσιου -καθολικού- αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, σταδιακά, με βάση τους ρυθμούς επανεκκίνησης και ανάκαμψης της οικονομίας, καταργώντας ή τροποποιώντας διατάξεις, με σεβασμό προς όλα τα θεμελιωμένα, σύμφωνα με το νόμο, συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Βασικός στόχος είναι αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ένα μέτρο, μεταξύ άλλων, αποτελεί η ταχύτερη απονομή των συντάξεων.
Για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος ενισχύονται τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης με την εφαρμογή εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης και τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα προβλέπεται η ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους που δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους
Τέλος επισημαίνεται ότι δρομολογείται, έως το Δεκέμβριο 2015, η επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους με σύνταξη κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.
Δείτε αναλυτικά την έκθεση

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι περιλαμβάνει η έκθεση Βαρουφάκη που κατέθεσε στην Κομισιόν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news