facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: Bέβαιος για επιτυχές αποτέλεσμα εν ευθέτω χρόνω - Μοσχοβισί: Μιλάμε την ίδια γλώσσα

Bέβαιος ότι «θα υπάρχει σύγκλιση απόψεων για ένα επιτυχές αποτέλεσμα εν ευθέτω χρόνω», εμφανίστηκε ο Γ. Βαρουφάκης. Οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ πιο κοντά, καθώς μιλάνε πλέον «την ίδια γλώσσα» δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί

Την άποψη ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης πάνελ σε επιχειρηματικό συνέδριο στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετείχε και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων o Έλληνας υπουργός είπε: «Πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχει σύγκλιση απόψεων για ένα επιτυχές αποτέλεσμα εν ευθέτω χρόνω».

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε πως, στο πλαίσιο του Brussels Group αναζητείται μια «ουσιαστική πρόοδος». «Ελπίζω και περιμένω να υπάρχει πρόοδος την οποία θα αποτιμήσει το Eurogroup της Δευτέρας, στον δρόμο προς μια περαιτέρω συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως υπάρχει διάθεση «να κινηθούμε στην ίδια κατεύθυνση και να δουλέψουμε για το καλό της Ελλάδας και της Ευρωζώνης».

Τέλος, ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε πως οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ πιο κοντά, καθώς μιλάνε πλέον «την ίδια γλώσσα».

Αναπτυξιακό σχέδιο, διαχείριση του δημόσιου χρέους και καταπολέμηση της φτώχειας


Αναπτυξιακό σχέδιο, διαχείριση του δημόσιου χρέους και καταπολέμηση της φτώχειας, είναι τα τρία πράγματα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας σήμερα στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο WDR και στην εκπομπή europa forum, που μεταδόθηκε ζωντανά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε την πάγια άποψή του ότι οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος στήριξης, οδήγησαν σε ένα φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και αποπληθωρισμού και υποστήριξε ότι η χώρα έχει ανάγκη από αναπτυξιακή πολιτική. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα έλαβε πολύ περισσότερα χρήματα απ' ό,τι χρειαζόταν, τα οποία πετάχτηκαν μέσα σε μια «μαύρη τρύπα».

Όσον αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Αθήνας και θεσμών για ένα ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι διεξάγονται με τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης. «Εκλεγήκαμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα και για να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνιόντουσαν να κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, σημείωσε, επίσης, ότι «διαπραγματεύσεις σημαίνει συμβιβασμοί» και αυτό, είπε, κάνουν όλες οι πλευρές, αυτό κάνει κάθε μέρα η ελληνική κυβέρνηση. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα κάνει συμβιβασμούς στις αρχές της». Όπως είπε, στόχος είναι να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ότι το λεγόμενο «GREXIT» δεν θα έπρεπε καν να περνάει από τη σκέψη μας. Υπάρχει, είπε, η «αβάσιμη» άποψη ότι ένα Grexit θα ήταν διαχειρίσιμο από την ευρωζώνη, κάτι το οποίο είναι λάθος. «Η σκέψη και μόνο ενός GREXIT είναι βαθειά αντιευρωπαϊκή», προσέθεσε.

Εξάλλου, σε ερώτηση, αν θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε ότι θα έπρεπε να απευθύνουν την ίδια ερώτηση στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί αυτός αποφασίζει.

Καταλήγοντας, ο Βαρουφάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπεται να αποτύχει, διότι αν γίνει κάτι τέτοιο η χώρα θα κυριαρχηθεί από ακραίες δυνάμεις. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για όλους, είπε, και προσέθεσε ότι «παρόλο που είμαστε επικριτικοί ως προς τις πολιτικές που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, παράλληλα είμαστε ευρωπαϊστές».

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Bέβαιος για επιτυχές αποτέλεσμα εν ευθέτω χρόνω - Μοσχοβισί: Μιλάμε την ίδια γλώσσα"

Σουλτς: Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα

Έκκληση στην Αθήνα να αποδεχθεί τις προτάσεις των ευρωπαίων εταίρων κάνει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Χτίσαμε γέφυρες, αλλά και η άλλη πλευρά πρέπει να τις περάσει».
Ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν από τους πρώτους που επισκέφθηκαν την Αθήνα λίγες μέρες μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Από τότε μέχρι σήμερα ακολούθησαν πολλές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και στελέχη της νέας κυβέρνησης. Ο γερμανός πολιτικός συμμετείχε με πολλές παρεμβάσεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων χωρίς να εγκαταλείπει την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από το ευρώ.

«Χτίσαμε γέφυρες»
Ο Σουλτς δεν έχασε ποτέ την πίστη του ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ
Ο Σουλτς δεν έχασε ποτέ την πίστη του ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ
Από χθες οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να παίρνουν μια πιο θετική τροπή και ο Μάρτιν Σουλτς επανέρχεται, αυτή τη φορά από τις συχνότητες της Βορειογερμανικής Ραδιοφωνίας (NDR) για να κάνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί τις προτάσεις με στόχο να αποφευχθεί τυχόν Grexit. «Καλά θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί τις προτάσεις που της έχουν γίνει από την ευρωζώνη. Υπάρχουν πολλοί που ξεχειλίζουν από καλή διάθεση απέναντι στους Έλληνες. Tόσο εδώ όσο και στις πατρίδες τους επικρίνονται ως "φίλοι της Ελλάδας", ότι δείχνουν κατανόηση για το ελληνικό πρόβλημα και τον Τσίπρα, για να πω μόνο μερικά από όσα λέγονται. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ κι εγώ προσπαθήσαμε εντατικά να χτίσουμε γέφυρες. Αλλά και η άλλη πλευρά θα πρέπει να θέλει να περάσει αυτές τις γέφυρες».

Όχι άλλες χαμένες μέρες…
«Χτίσαμε γέφυρες, αλλά θα πρέπει να τις διαβεί και η άλλη πλευρά»
«Χτίσαμε γέφυρες, αλλά θα πρέπει να τις διαβεί και η άλλη πλευρά»
Ο Μάρτιν Σουλτς προχωρά στην προφανή διαπίστωση ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά. Ήδη από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου προειδοποιούσε ο πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου τους έλληνες πολιτικούς να μην χάνουν χρόνο και να παρουσιάσουν μια συνεκτική και κοστολογημένη πρόταση για μεταρρυθμίσεις. Τώρα όμως η κλεψύδρα αδειάζει απειλητικά και ναι μεν φαίνεται να σημειώνεται κινητικότητα από την πλευρά της Αθήνας, όμως κάθε χαμένη μέρα οξύνει περισσότερο τα δημοσιονομικά προβλήματα των Ελλήνων.
«Θα ήμουν ευτυχής εάν στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μιας αριστερής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονταν και ένα φορολογικό σχέδιο, που να καλεί τους πραγματικά πλουσίους να συμβάλουν στη έξοδο από την κρίση όπως έχει ζητηθεί εδώ και καιρό από τους απλούς πολίτες».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς: Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα"

Ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αίθουσα που γίνεται η δίκη της ΧΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, όσον αφορά την αίθουσα όπου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Είναι γνωστό το πρόβλημα το οποίο δημιουργεί η διεξαγωγή, για λόγους ανάγκης, της δίκης μελών της Χρυσής Αυγής σε αίθουσα του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Κορυδαλλού.

Μια απόφαση του Υπουργού για αλλαγή αίθουσας, ενόψει της έλλειψης μάλιστα άλλου άμεσα διαθέσιμου χώρου μετά την απόφαση του Τριμελούς Συμβούλιου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών, θα οδηγούσε εκ των πραγμάτων σε αναβολή ή διακοπή της διεξαγόμενης δίκης.

Αυτό θα συνιστούσε μια παρέμβαση στη ροή της απονομής της Δικαιοσύνης. Εάν η ίδια η Δικαιοσύνη κρίνει ότι υπάρχει διαρκής αντικειμενική αδυναμία διεξαγωγής συνεδριάσεων του δικαστηρίου, ο Υπουργός κατά το νόμο, ύστερα από αίτηση του διευθύνοντος τη δίκη δικαστή, θα έχει ευθύνη να εξεύρει μία λύση που θα χρειαστεί πάντως κάποιο χρόνο».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αίθουσα που γίνεται η δίκη της ΧΑ"

Πούτιν σε Τσίπρα: Η Ρωσία μπορεί να χρηματοδοτήσει τον αγωγό Greek Stream

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου και μάλιστα σε θετικό κλίμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του αγωγού «πηγαίνει καλά».

Ο αγωγός είχε συμφωνηθεί κατά το πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και θα κατασκευαστεί για να συνδέει τον σημερινό αγωγό ο οποίος σταματά στην Τουρκία με τα δυτικά Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη. 

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο STAR, δήλωσε για τον ελληνικό αγωγό «στη Ρωσία είχαμε μία εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία. Και θεωρώ μίζερη την ανταπόκριση μέρους του ελληνικού τύπου που είπαν για «φιάσκο», για «άνθρακες ο θησαυρός». Προέτρεξαν, αυτές οι δουλειές δεν κλείνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Συζητήσαμε για ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ που θα κάνει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο αν υλοποιηθεί γιατί έχουμε ήδη τον αγωγό TAP». 

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι με τον αγωγό (τον Greek Stream) -που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα έχουμε μετά τη δυνατότητα να περνά και μέσα από τη χώρα μας και να δίνει ενέργεια σε όλη την Ευρώπη. “Ενδιαφερθήκαμε και θέλουμε να συμφωνήσουμε σε αυτό”, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου για τη συνομιλία
Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κύριο Πούτιν κατά την οποία συζητήθηκε όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, καθώς και η επικείμενη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Αγ. Πετρούπολη στις 18-20 Ιουνίου 2015.    

Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν όλα όσα συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μόσχα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. 

Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης για συμμετοχή -με εταιρεία του δημοσίου- στον φορέα κατασκευής του ελληνικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης προς την Ελληνική εταιρεία κατασκευής του αγωγού, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργειακές και αναπτυξιακές επενδύσεις και να εξοφληθεί ενδεχομένως από τα κέρδη της εταιρείας από τη λειτουργία του.


Διαβάστε την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για το τηλεφώνημα Πούτιν-Τσίπρα
Τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποίησε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωση το Κρεμλίνο.

Η συζήτηση κάλυψε τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών, στο πλαίσιο της εφαρμογής των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του  κ. Τσίπρα στη Ρωσία στις 7-9 Απριλίου 2015.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν κοινά έργα υποδομής και η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ως μέρος του νέου έργου για την μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

 Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της να εξετάσει το ζήτημα της χρηματοδότησης των δημόσιων και ιδιωτικών Ελληνικών εταιρειών που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο έργο.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν σε Τσίπρα: Η Ρωσία μπορεί να χρηματοδοτήσει τον αγωγό Greek Stream"

Μετά τις 7 το πρωί της Παρασκευής θα κυκλοφορήσουν Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ

Στάση εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 7 το πρωί πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι σε Μετρό, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και Τραμ.

Στη σχετική ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Εργαζομένων Τραμ, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής και το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και λοιπών εργαζομένων κίνησης στη ΣΤΑΣΥ υποστηρίζουν ότι «η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ενώ τρία χρόνια δεν προχώρησε στις ενέργειες εκείνες που όφειλε να κάνει, το τελευταίο διάστημα, θέλοντας να 'κλείσει' εκκρεμότητες, δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο στο να τακτοποιήσει ημέτερους και δίχως να υπολογίζει το κόστος και δεν πράττει αυτά που οφείλει για να αναδειχθούν τα οργανικά κενά ώστε να προκύψουν θέσεις εργασίας».

Οι εργαζόμενοι καλούν τη Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ και την ηγεσίας της "να πράξουν τα δέοντα ως οφείλουν".

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τις 7 το πρωί της Παρασκευής θα κυκλοφορήσουν Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ"

«Αθωράκιστη» η Αχαΐα για την αντιπυρική περίοδο λέει ο Αντιπεριφερειάρχης

Την έλλειψη πόρων για αντιπυρική προστασία καταγγέλλει ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας που όπως υποστηρίζει, τρέχουν να προλάβουν επικίνδυνες καταστάσεις.

«Ενώ κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, με ελάχιστους πόρους να συντηρήσουμε τους δρόμους μας, πρέπει να κάνουμε και παρεμβάσεις για την αντιπυρική προστασία, αφού το κεντρικό κράτος, παρά τις εκκλήσεις μας, δυστυχώς κωφεύει σε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο», σύμφωνα με το tempo24.gr.

Να σημειωθεί τις προηγούμενες ημέρες εκδόθηκε η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, η οποία προβλέπει πιστώσεις 18,4 εκατομμυρίων ευρώ μόνο προς τους Δήμους για την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και όχι και προς τις Περιφέρειες.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αθωράκιστη» η Αχαΐα για την αντιπυρική περίοδο λέει ο Αντιπεριφερειάρχης"

Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ε.Ε. και στο ΕΥΡΩ

Το Σάββατο 9 Μαϊου είναι η ημέρα της Ευρώπης. Μια ομάδα πολιτών ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει υπογραφές με αίτημα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ και παραλλήλως καλεί όσους το επιθυμούν να αναρτήσουν στα μπαλκόνια τους τις σημαίες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαστε μία ομάδα πολιτών που εκπροσωπούμε την «αποστομωμένη» πλειοψηφία και θέλουμε να αντιδράσουμε στην συνεχή προσπάθεια όσων δηλητηριάζουν τις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους μας.

Δεν θέλουμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά στον καταιγισμό προπαγάνδας, ψευδολογίας και κατασυκοφάντησης των δεσμών μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΓΙΑΤΙ ΤO ΚΑΝΟΥΜΕ Οι δεσμοί μας με την Ε.Ε. είναι πρωτίστως πολιτισμικοί. Δεν έχουμε την δύναμη να αντιδράσουμε οργανωμένα καθώς δεν είμαστε πολιτικό κόμμα. Η κίνησή μας είναι αυθόρμητη και ενωθήκαμε προερχόμενοι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ε.Ε.

Θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν με ειρήνη, προκοπή και δημοκρατία.

Προς το παρόν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο. Είμαστε ανοιχτοί στη συμμετοχή όσων αισθάνονται προσβολή, ανασφάλεια και φόβο από τις διαρκείς, αντιφατικές και ανεύθυνες ενέργειες όλων όσων επιθυμούν τη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση!».

Οσοι θέλουν να ενώσουν τη φωνή τους με τους οργανωτές της πρωτοβουλίες εν όψει της ημέρας της Ευρώπης μπορούν να υπογράψουν και εκείνοι στην ιστοσελίδα: https://secure.avaaz.org/el/petition/Alexi_Tsipra_Prothypoyrgo_tis_Elladas_I_Ellada_prepei_na_meinei_stin_EE_kai_sto_EYRO/?preview=live

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ε.Ε. και στο ΕΥΡΩ"

BG: «Αγκάθι» τα εργασιακά, ανοίγει το Ασφαλιστικό

Προς την ολοκλήρωση της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς βαδίζει η «Ομάδα των Βρυξελλών», με τα σημεία σύγκλισης απόψεων να είναι πλέον πολλά και σημαντικά, αλλά και με ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά, όπως για παράδειγμα αυτά που άπτονται των εργασιακών και συνταξιοδοτικών θεμάτων, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή πρόοδο έως το Eurogroup, ώστε να υπάρξει θετική ανακοίνωση, οι εργασίες θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο. Ένδειξη για το κλίμα στο Eurogroup θα δοθεί αύριο, Παρασκευή, οπότε αναμένεται να γίνει τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group.

Ειδικότερα, ελληνικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν σήμερα από τις Βρυξέλλες πως σε ότι αφορά της συζητήσεις για την αύξηση του μέσου όρου συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, οι διαβουλεύσεις έχουν επικεντρωθεί στο τι μέλλει γενέσθαι μεταξύ 2020 και 2025 και δεν αφορούν σε καμία περίπτωση θεμελιωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Ως προς τα εργασιακά οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δυο πλευρές εξακολουθεί να είναι σημαντική και ότι επί της ουσίας δεν υπάρχουν άξιες λόγου διαπραγματεύσεις.

Οι διαβουλεύσεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, (τα μέλη της οποίας είχαν σήμερα το πρωί συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη), με τους εμπειρογνώμονες των θεσμών θα συνεχιστούν σήμερα στις Βρυξέλλες και κατά πάσα πιθανότητα θα περατωθούν αύριο, Παρασκευή, χωρίς να αποκλείονται τεχνικού χαρακτήρα διαβουλεύσεις και το Σαββατοκύριακο.

Αύριο αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup, η οποία, όπως σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, θα πρέπει - καλώς εχόντων των πραγμάτων - να επιβεβαιώσει τη σημαντική σύγκλιση απόψεων, δίδοντας το σχετικό μήνυμα στην υπουργική σύνοδο της ερχόμενης Δευτέρας.

Διαβάστε Περισσότερα » "BG: «Αγκάθι» τα εργασιακά, ανοίγει το Ασφαλιστικό"

Σόιμπλε: Δεν έχει μεγάλες προσδοκίες από το Eurogroup της Δευτέρας

Περιορισμένες προσδοκίες από το Eurogroup της Δευτέρας έχει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έκανε λόγο για διαπραγματεύσεις, οι οποίες, από πλευράς ατμόσφαιρας, έχουν γίνει «κάπως πιο εποικοδομητικές», αλλά δεν υπάρχει χρόνος για θεαματικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ακόμη ότι πριν από την συνεδρίαση της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

«Οι προσδοκίες μου για τη Δευτέρα δεν είναι πολύ μεγάλες. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν σήμερα εδώ. Αυτό δεν είναι κάτι θεαματικό. Συναντιόμαστε συχνά και τηλεφωνιόμαστε ακόμη πιο συχνά. Έχω με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου πολλές φορές συχνότερη επικοινωνία από ό,τι με τους συναδέλφους μου στο γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα, οι συζητήσεις μεταξύ των Θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης έχουν γίνει προφανώς κάπως πιο εποικοδομητικές, αλλά σε ό,τι αφορά την ουσία, πολλές φορές υποτιμάται πόση δουλειά πρέπει να γίνει και δεν έχω την πρόθεση να το επιβαρύνω αυτό με οποιονδήποτε τρόπο.

Πιστεύω ότι για την Δευτέρα, δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα. Σήμερα είναι Πέμπτη, αυτό δεν είναι στο πλαίσιο του εφικτού», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο και, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη, δήλωσε ότι του το ζήτησε και εκείνος, ενώ διευκρίνισε ότι είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό.

«Πρέπει να προχωρήσουμε και βέβαια είναι δύσκολο», σημείωσε.Ερωτηθείς σχετικά με χθεσινές δηλώσεις του ότι μόνο η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να βοηθήσει ουσιαστικά την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να εξασφαλίσει η Ελλάδα είναι θετική.

«Από όπου μπορούν να πάρουν βοήθεια, υπέροχα! Και αν δεχθούν βοήθεια από την Ρωσία, υπέροχα! Χαίρομαι! Αλλά δεν θα είναι ποτέ ούτε κατά προσέγγιση στο ύψος της βοήθειας που η Ελλάδα ήδη χρειάστηκε, ήδη έλαβε και ακόμη χρειάζεται.

Και η Κίνα ενδιαφέρεται ως επενδυτής για σχέδια αποκρατικοποίησης. Αλλά δεν χαρίζει τα λεφτά της. Και γιατί θα έπρεπε; Οι Κινέζοι έχουν μεγάλα προβλήματα και η Ρωσία έχει πολλά δικά της προβλήματα», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και ανέφερε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας μιλάμε για τριψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι χθες, μιλώντας σε μαθητές, εξήγησε ότι σε ό,τι αφορά την Ελλάδα δεν χρηματοδοτήσαμε τράπεζες, αλλά φροντίσαμε να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να παραμείνει σε λειτουργία.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε διαθέσει μισό τρισεκατομμύριο ευρώ για να κρατήσει το γερμανικό τραπεζικό σύστημα σε λειτουργία, όχι για τους τραπεζίτες.

«Όπως πάντα, ζήτησα από τους νέους ανθρώπους να μην είμαστε αλαζόνες - και σίγουρα όχι απέναντι στους Έλληνες, δεν υπάρχει κανένας λόγος. Αλλά τις πολιτικές ευθύνες φέρουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι σε κάθε χώρα. Κάνω το καλύτερο και έχω ευθύνη, βάσει του γερμανικού νόμου και των ευρωπαϊκών συνθηκών», τόνισε και συνέχισε:

«Η Ευρώπη λειτουργεί όπως κάθε κοινότητα. Όταν αυτοί που είναι σε καλύτερη κατάσταση βοηθούν εκείνους που αυτή τη στιγμή είναι σε χειρότερη κατάσταση.

Αυτό βεβαίως πρέπει να έχει νόημα. Για αυτό πρέπει εκείνοι που χρειάζονται βοήθεια να συνεισφέρουν το δικό τους μερίδιο, ώστε η βοήθεια να χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο ο οποίος να έχει νόημα. Είναι το βαρέλι χωρίς πάτο που δεν έχει νόημα», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ real
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Δεν έχει μεγάλες προσδοκίες από το Eurogroup της Δευτέρας"

Τσιρώνης: Προσεχώς «πράσινος φόρος» στα πετρελαιοκίνητα ΙΧ!

«Πολέμιος» της πετρελαιοκίνησης αλλά και γενικότερα των ρυπογόνων οχημάτων δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Enikonomia ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης ο οποίος προαναγγέλλει πως έρχονται μέτρα για την καταπολέμησή τους ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει πως η Ελλάδα πάσχει από ελεγκτικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα να δρουν κάποιοι ανεξέλεγκτα.
Ειδικότερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με το μέτρο της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων ανέφερε στο Enikonomiaχαρακτηριστικά πως:
«Την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων δεν την έχω μελετήσει εκτεταμένα αλλά θεωρώ πως από την στιγμή που φεύγει από την κυκλοφορία ένα παλιό ρυπογόνο αυτοκίνητο το οποίο αντικαθίσταται με ένα νέο που ρυπαίνει λιγότερο σίγουρα το μέτρο είναι θετικό.».
Σε ερώτησή του Enikonomia αν επιδέχεται αλλαγές το μέτρο της απόσυρσης οχημάτων ο κ. Τσιρώνης μας επισήμανε πως το συγκεκριμένο μέτρο αφορά κυρίως το Υπουργείο Οικονομικών αλλά εκείνος προσωπικά εκτιμά πως θα μπορούσε να επεκταθεί και στα εγχώρια μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που πληρούν τις ίδιες οδηγίες ρύπων με τα αντίστοιχα καινούρια ΙΧ καθώς οι καταναλωτές θα είχαν το δικαίωμα της επιλογής ενός φθηνότερου και καθαρότερου αυτοκινήτου  ενώ παράλληλα δεν θα «έφευγαν» τα χρήματα στο εξωτερικό για επιπλέον εισαγωγές αυτοκινήτων».


Δίκαια τα Τέλη με βάση τις εκπομπές CO2
Όσον αφορά στα Τέλη Κυκλοφορίας «δύο ταχυτήτων» που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ο κ. Τσιρώνης εκτιμά πως ο τρόπος υπολογισμού των Ετήσιων Τελών με βάση τις εκπομπές CO2 είναι δίκαιος, αλλά θεωρεί πως τα πετρελαιοκίνητα οχήματα (αυτοκίνητα, ταξί, φορτηγά και γενικότερα τα μεταφορικά μέσα) είναι τα πιο επικίνδυνα και τα πλέον ρυπογόνα.
Ειδικά για τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμά πως σιγά-σιγά θα υπάρξουν μέτρα κατά της πετρελαιοκίνησης τα οποία δρομολογούνται το επόμενο χρονικό διάστημα!
Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός, σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, πως το ένα κράτος-μέλος μετά το άλλο λαμβάνουν μέτρα κατά της πετρελαιοκίνησης καθώς οι εκπομπές μικροσωματιδίων αποτελούν κίνδυνο-θάνατο για την υγεία των πολιτών.
Στην Ελλάδα, και ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες η συγκέντρωση μικροσωματιδίων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους πολίτες που ζουν εκεί.
Παράλληλα ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει στο Enikonomia πως ένας επιπλέον λόγος που τα πετρελαιοκίνητα οχήματα ρυπαίνουν περισσότερο στην Ελλάδα έχει να κάνει με το γεγονός πως δεν συντηρούνται σωστά με αποτέλεσμα να έχουν μετατραπεί σε «ωρολογιακές βόμβες» για την Δημόσια Υγεία!
«Δεν είναι δυνατό να αντικρίζεις καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, ταξί και φορτηγά που κατά την εκκίνηση ή την πορεία τους να δημιουργείται ένα πυκνό μαύρο σύννεφο που δεν σου επιτρέπει να δεις ούτε την πινακίδα του και να αναρωτιέσαι πως κανένας αστυνομικός, κανένα ΚΤΕΟ ή γενικότερα κανένας ελεγκτικός μηχανισμός δεν έχει κόψει από την κυκλοφορία αυτά τα οχήματα» τόνισε με έμφαση ο Υπουργός.
«Αυτό πρέπει να σταματήσει» τονίζει ο κ. Τσιρώνης επικαλούμενος την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών.
Ωστόσο ο Υπουργός δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως το ανθρώπινο δυναμικό του Υπουργείου  που αφορούν στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Δόμησης και Μεταλλείων ανέρχεται σε μόλις 106 άτομα για όλη την Ελλάδα ενώ ειδικά για τον Βόρειο Τομέα ο αριθμός των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος είναι μόνο τέσσερις!

Κέντρα Ανακύκλωσης
Εξαιρετική θεωρεί πως είναι η δουλειά που πραγματοποιούν οι μονάδες ανακύκλωσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος καθώς τα ανακυκλώσιμα υλικά χρησιμοποιούνται και πάλι στην βιομηχανία με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται οι ρύποι των μονάδων.
Ωστόσο ο κ. Τσιρώνης επισημαίνει στο Enikonomia πως οι περισσότερες Μονάδες Ανακύκλωσης στην Ελλάδα απέχουν πολύ από την πραγματικότητα διότι όπως προανέφερε ο έλεγχος είναι πλημμελής!

Ηλεκτροκίνηση
Η ηλεκτροκίνηση αποδείχθηκε πως αποτελεί ένα από τα «αγαπημένα» θέματα του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη και μάλιστα ανέφερε στο Enikonomia πάρα πολλά παραδείγματα υιοθέτησης της ηλεκτροκίνησης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα οποία αποδίδουν τα μέγιστα τόσο στους πολίτες τους όσο και στο κράτος.
Ειδικότερα ο κ. Τσιρώνης θεωρεί πως η ηλεκτροκίνηση δεν πρέπει να υιοθετείται μόνο στα αυτοκίνητα αλλά και στις μεταφορές γενικότερα και ανέφερε ως παράδειγμα την Ελβετία στην οποία απαγορεύεται να διακομιστεί κοντέινερ με φορτηγό όχημα (τράκτορα) αλλά μόνο μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου.
Με αυτό τον τρόπο η Ελβετοί έχουν μειώσει ταυτόχρονα και τις εκπομπές καυσαερίων αλλά και το κυκλοφοριακό πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει η κίνηση μεγάλων οχημάτων σε πόλεις.
Όσον αφορά στην επιδότηση των νέων ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων ο Αναπληρωτής Υπουργός παραπέμπει στο ΥΠΟΙΚ αλλά εκτιμά πως μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες θα γίνει...

Υπερβολική κατανάλωση πετρελαίου
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε επίσης με έμφαση στο Enikonomia  πως στην Ελλάδα είναι υπερβολική η κατανάλωση πετρελαίου ακόμη συγκριθούμε με την Νορβηγία που οι κλιματολογικές συνθήκες εκεί είναι πολύ χειρότερες από αυτές που έχουμε στην Ελλάδα.
Ειδικότερα ο κ. Τσιρώνης επισήμανε πως «οι χώρες που έχουν μεγάλο κατά κεφαλή ΑΕΠ, δεν είναι αυτές που παράγουν πετρέλαιο, αλλά αυτές που έχουν ισχυρό και αποτελεσματικό δημόσιο με μεγάλα φορολογικά έσοδα.
Αν δεν καταφέρουμε να φορολογήσουμε τον πλούτο, είναι αδύνατον να συντηρήσουμε μία χώρα με κοινωνική δικαιοσύνη.
Όχι μόνο δεν θα γίνουμε Νορβηγία, αλλά θα καταντήσουμε Ισημερινός, με ή χωρίς πετρέλαιο. Με εξαίρεση χώρες όπως το ΚΑΤΑΡ, όλες οι υπόλοιπες δεν στηρίζονται αποκλειστικά στο πετρέλαιο, αλλά αναπτύσσουν και άλλους τομείς.
Η Ελλάδα έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού. Η χώρα μας χωρίς καμία απολύτως δαπάνη μπορεί άμεσα να περιορίσει την κατανάλωση πετρελαίου, που είναι σε παράλογα υψηλά επίπεδα».

Η ανακοίνωση του ΥΠΑΠΕΝ
Σε απάντηση σημερινών δημοσιευμάτων του ηλεκτρονικού τύπου, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης τονίζει ότι ουδέποτε μίλησε για νέους φόρους ή τέλη στην πετρελαιοκίνηση και διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε τέτοια πληροφορία.
Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης πιστεύει και ανέλυσε πολιτικά την ανάγκη για μετάβαση σε μία οικονομία με λιγότερη εξάρτηση από το πετρέλαιο, στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τα επόμενα χρόνια...
enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιρώνης: Προσεχώς «πράσινος φόρος» στα πετρελαιοκίνητα ΙΧ!"

Με διαδικασία κατεπείγοντος το τζαμί στο Βοτανικό

Κατατέθηκε σήμερα η τροπολογία για την ανέγερση του ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», το οποίο εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια προς ψήφιση με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η τροπολογία φέρει τις υπογραφές του υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά, του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη και του αν. υπουργού Γιάννη Τσιρώνη.

Σύμφωνα με την τροπολογία, επανακαθορίζονται τα στοιχεία του διαγράμματος, που αφορά σε τμήμα ιδίας συνολικής επιφάνειας του ίδιου δημοσίου ακινήτου στην περιοχή του Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων, όπου επιτρέπεται, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας (άρθρο 3, ν. 3512/2006, όπως ισχύει) η εγκατάσταση και κατασκευή του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών.

ΑΝΕΛ: Ακαιρη σε άσχετο νομοσχέδιο
Την απόσυρση της τροπολογίας ζητά το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το οποίο, με δήλωση του βουλευτή Νικόλαου Μαυραγάνη, τονίζει ότι πολιτικό υπόβαθρο της συγκεκριμένης τροπολογίας είναι η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης με την Τουρκία, ενώ η τήρησή της -και από τις δύο πλευρές με βάση την αρχή του διεθνούς δικαίου και την αρχή της αμοιβαιότητας- αποτελεί προϋπόθεση.

«Δεδομένου ότι η Τουρκία, δεν έχει πραγματοποιήσει βήματα προόδου τόσο σε σχέση με τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, όσο και σε σχέση με τις υποχρεώσεις της από το Διεθνές Δίκαιο και τις Ευρωπαϊκές Συμβάσεις για την επαναπροώθηση των προσφύγων-μεταναστών στις χώρες από τις οποίες εισήχθησαν στην ΕΕ, εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουμε την άποψη ότι είναι τουλάχιστον άκαιρη μίας τέτοια τροπολογίας σε ένα άσχετης θεματολογίας νομοσχέδιο», τονίζει συγκεκριμένα ο κ. Μαυραγάνης.

ΑΜΠΕ/ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Με διαδικασία κατεπείγοντος το τζαμί στο Βοτανικό"

Κυβερνητικές ρωγμές: Ψηφίστηκε το αθλητικό νομοσχέδιο - Απείχε η Ζωή, καταψήφισε ο Χαϊκάλης

Οι πρώτες διαφοροποιήσεις στην κυβέρνηση καταγράφηκαν σήμερα στην ονομαστική ψηφοφορία για το αθλητικό νομοσχέδιο στη Βουλή, με αποχή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο επίμαχο άρθρο 5 και με την καταψήφιση όλων των άρθρων από το βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλο Χαικάλη. 

Έκπληξη και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Χάρης Κάτανας, ο οποίος επίσης διαφοροποιήθηκε ως προς το άρθρο 5, που αφορά στη δυνατότητα της ΕΠΟ να επιλέγει τακτικούς δικαστές, ενώ ψήφισε όλα τα υπόλοιπα άρθρα. 

Ο κ. Σταύρος Κοντονής έκανε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα άρθρα 5 και 15 και έτσι το τελευταίο αποσύρθηκε από την ονομαστική, ενώ αναμένεται η απάντηση της UEFA. 

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τη στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, που ψήφισε αποχή στο άρθρο 5 του αθλητικού που αφορά στους δικαστές, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «η πρόεδρος της Βουλής έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και σε άλλες ψηφοφορίες».

Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη τα ξημερώματα η πρόεδρος της Βουλής είχε και πάλι αιφνιδιάσει, καθώς αμφισβήτησε την κανονικότητα, και συνταγματικότητα τριών υπουργικών τροπολογιών. Επικαλούμενη διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής είχε πει ότι οι εν λόγω τροπολογίες δεν έμοιαζαν απολύτως συμβατές με τις συγκεκριμένες διατάξεις.

Οι διαφοροποιήσεις προκαλούν κυβερνητικούς τριγμούς, με την αποχή της κυρίας Κωνσταντοπούλου να λαμβάνεται ως κίνηση σημαντικής πολιτικής σημασίας, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει ανταρσία από την πλευρά των ΑΝΕΛ, καθώς, εκτός από την καταψήφιση από τον κ. Χαϊκάλη, έλειπαν και ακόμα πέντε βουλευτές του κόμματος.  

Η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε επεισοδιακά και με διαρροές, λόγω επίμαχων άρθρων, για τα οποία εκφράστηκαν επιφυλάξεις, αλλά και εξαιτίας της επιστολής-«βόμβας» της ΕΠΟ, η οποία... έβαλε φωτιές στο υπουργείο και στον αρμόδιο υφυπουργό, Σταύρο Κοντονή. 

Συνολικά, το αμφιλεγόμενο άρθρο 5 ψηφίστηκε από 246 βουλευτές, εκ των οποίων «ναι» είπαν οι 146, «όχι» 67 και «παρών» 33. Στο άρθρο 13 ψήφισαν συνολικά 247 βουλευτές: υπέρ ψήφισαν 156 και κατά 91. Στο άρθρο 14 συνολικά ψήφισαν 247 βουλευτές: υπέρ ψήφισαν 149, κατά 91 και παρών 7.

«Θεωρούμε πως εξαντλήσαμε οποιαδήποτε περιθώρια συζήτησης, και για ό,τι συμβεί από δω και πέρα, έχουν ευθύνη οι άλλοι» δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού στην καταληκτική του παρέμβαση επί του νομοσχεδίου. 

Τι είναι το άρθρο 5
Η διάταξη λέει ότι η ΕΠΟ θα επιλέγει τακτικούς δικαστές από λίστα που θα συντάσσει η Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών ή άλλο αρμόδιο δικαστικό όργανο. Η θητεία τους θα είναι τριετής.

Εκφράστηκαν δύο προβληματισμοί: κατά πόσον επιτρέπεται συνταγματικά η ΕΠΟ, που είναι ΝΠΙΔ, να επιλέγει τους τακτικούς δικαστές, δηλαδή από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και αν  είναι παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο να ορίζει τη διάρκεια της θητείας ή τη διαδικασία επιλογής.

Ο κ. Κοντονής νωρίτερα είχε ενημερώσει τη Βουλή ότι «είχαμε χθες μια διελκυστίνδα τηλεφωνημάτων με την UEFA, για να καταλάβουμε ακριβώς ποιες είναι οι ενστάσεις της, παρά το ό,τι όσα έφερα εδώ ήταν συμφωνημένα. Εξετάζουμε ορισμένα ζητήματα, εάν μπορούν να είναι συμβατά. Εξετάζουμε για σύντομο χρονικό διάστημα και, αν υπάρξει κάτι, θα το ανακοινώσουμε». 

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος τόνισε ότι «κάνετε ένα βήμα θετικό προς τη σωστή κατεύθυνση και θα περιμένουμε και άλλα στο μέλλον, θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο», αν και χθες ο κ. Χαϊκάλης είχε άλλη στάση.

Εντονη ήταν η αντίδραση από την πλευρά του κ. Γιακουμάτου, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις και βελτιώσεις, για να αποφασίσει αν θα ψηφίσει ή όχι. «Ο νόμος καταλύει το αυτοδιοίκητο. Είπατε και κάτι άλλο, πιο επικίνδυνο. Ωραία, ψηφίζουμε το νόμο και, αν η UEFA διαφωνήσει, θα φέρω τροπολογία. Είναι σοβαρά αυτά; Είναι σοβαρά; Είπατε ότι, αν πάνε να μας πετάξουν έξω, θα το αλλάξω! Σας λέω κάτι, κύριε υπουργέ, προσπαθείτε να καταλύσετε το αυτοδιοίκητο με Δούρειο Ίππο το υπουργείο σας. Χθες είδα ματς και ζήλεψα. Είδα Μπάρτσα-Μπάγερν. 112.000 φίλαθλοι. Ούτε τσιγάρο δεν άναψαν. Είμαστε δίπλα, να βοηθήσουμε. Πονάει το κεφάλι, δεν το κόβεις» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιακουμάτος.

«Πολλοί συνάδελφοι, οι οποίοι μας καλούν να πάρουμε μέτρα, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε αποβολή των ελληνικών ομάδων, συγχρόνως μας προτρέπουν να πάρουμε μέτρα για ζητήματα που αποτελούν τον πυρήνα του αυτοδιοίκητου. Μας λένε πάρτε νομοθετικά μέτρα. Δεν το καταλαβαίνω. Από τη μία προτρέπετε να νομοθετήσει η κυβέρνηση κατά παράβαση του αυτοδιοίκητου. Από την άλλη, οι ίδιοι μας λέτε ότι υπάρχει κίνδυνος εξόδου των ομάδων» απάντησε ο κ. Κοντονής. 

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, δήλωσε: «Έχουμε έντάσεις με τα άρθρα 5 και 15. Για τα άρθρα αυτά αναμένουμε το τελικό σχέδιο. Είμαστε αντίθετοι με το Grexit».

Είπε όμως ότι «με αυτό το νομοσχέδιο μας δίνεται η δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τη βία, να πηγαίνουμε τα παιδιά μας στο γήπεδο». 

O Aθανάσιος Πετράκος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο και μίλησε για «εγχώριους κουκουλοφόρους της ΕΠΟ στα δικαστήρια», ενώ συνέχισε, κάνοντας λόγο για «νομοτεχνική βελτίωση, για να λήξει η ιστορία». 

Κόντρα Κοντονή - Βρούτση
Η διαπραγμάτευση και οι διαρροές για τα μέτρα της συμφωνίας ήταν αφορμή για να δημιουργηθεί ένταση και σήμερα στη Βουλή. 

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης ανέφερε από το βήμα της Βουλής ότι το email Βαρουφάκη έχει μέτρα 14 δισ. ευρώ, καταγγέλλοντας ότι η κυβερνητική πρόταση είναι 14 φορές επαχθέστερη από το «email Χαρδούβελη», προκαλώντας τις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.  

«Σταματήστε να διορίζετε επιτέλους δικά σας και συγγενικά σας πρόσωπα» συνέχισε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε: «Να χαίρεστε την Αριστερά της αδιαφάνειας των φίλων και των συγγενών», χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα οικογενειακής απεριόριστης ευθύνης

Σε έντονο ύφος ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής απάντησε πως «ακούσαμε μόλις τώρα από τον κ. Βρούτση ότι η κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε κυβέρνηση οικογενειακής περιορισμένης ευθύνης, αλλά εσείς έχετε γίνει κόμμα περιορισμένης ευθύνης!». 

Ο κ. Κοντονής τόνισε: «Ενοχλείστε που η κυβέρνηση σωτηρίας βγάζει καρπούς» και κάλεσε τη ΝΔ να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα γιατί, όπως είπε, η συμφωνία θα γίνει και θα αποδειχθεί ότι «δεν υπήρχε  μονόδρομος, όπως λέγατε εσείς κ. Βούλτεψη, όπως ότι θα πέσει η χώρα στα βράχια». 

«Εκτός από τη ΝΔ υπάρχει και η πραγματικότητα» συμπλήρωσε, για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κυρίας Βούλτεψη. 


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβερνητικές ρωγμές: Ψηφίστηκε το αθλητικό νομοσχέδιο - Απείχε η Ζωή, καταψήφισε ο Χαϊκάλης"

Σακελλαρίδης: Ναι στις κόκκινες γραμμές - Όχι στα οριζόντια μέτρα


Η κυβέρνηση έχει θέσει τις κόκκινες γραμμές της και επιμένει σ’ αυτές. Αυτό τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα είναι οριζόντια. Υποστήριξε ότι η συμφωνία πρέπει να έρθει το «συντομότερο δυνατόν» ενώ σημείωσε ότι «αν στο Eurogroup της Δευτέρας υπάρξει κοινό ανακοινωθέν στο πλαίσιο που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, αυτό θα ήταν το βέλτιστο». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν έως αργά το βράδυ και αν χρειαστεί θα συνεχιστούν και αύριο το πρωί. Αν υπάρξει συμφωνία, αυτή θα έρθει στη Βουλή.

Κόκκινες γραμμές
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει κόκκινες γραμμές και επιδιώκει μέσα σε αυτό το πλαίσιο να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους» τόνισε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σημειώνοντας ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες είναι οι ‘κόκκινες γραμμές’ που θέτει η κοινωνία, ξέρουμε τα όρια και να είναι όλοι σίγουροι πως δεν θα ξεπεραστούν αυτές οι ‘κόκκινες γραμμές’» διαβεβαίωσε.

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο επιβεβαιώνονται μέσα από την κοινή δήλωση Πρωθυπουργού - Γιουνκέρ. «Βλέπουμε από την κοινή δήλωση την αναγκαιότητα καθιέρωσης Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Γιούνκερ υπερασπιζόμενος το ευρωπαϊκό κεκτημένο που είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις υπέγραψε αυτήν την κοινή δήλωση». 
Ο στόχος του ασφαλιστικού συστήματος θα είναι η προστασία των συμπολιτών μας της τρίτης ηλικίας, να τους διασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτό, όπως και τα εργασιακά είναι κόκκινη γραμμή και η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει σε αυτή μέχρι τέλους, δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Όχι οριζόντια μέτρα 
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν οριζόντια μέτρα αλλά μέτρα που θα αναδιανείμουν τα βάρη όσων έχουν πληρώσει τα περισσότερα τα τελευταία χρόνια. Τόνισε επίσης ότι «δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για μείωση των συντάξεων». 

Παράλληλα, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση και σημείωσε ότι εκτιμά πως «θα περάσουν από το κόμμα χωρίς να υπάρξουν αναταράξεις». 
Για το πολυνομοσχέδιο 
Το πολυνομοσχέδιο θα έρθει όταν καταλήξουμε σε συμφωνία, προκειμένου να ψηφιστεί στη Βουλή, ενώ τη Δευτέρα δεν πρόκειται να κατατεθούν άρθρα του πολυνομοσχεδίου, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 
Για το χρέος
«Δεν μπορεί να υπάρχει η προσμονή από την πλευρά των θεσμών, για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να κάνει πίσω σε όλα η ελληνική κυβέρνηση. Δεν έχει πάρει τέτοια εντολή και αυτό δεν είναι μήνυμα ρήξης, δήλωσε ο ίδιος. Από τις 20 Φλεβάρη αποδείξαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση. Παρόλο που γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, δεν το θέτουμε σε αυτήν τη φάση της διαπραγμάτευσης. Το κομβικό αυτό ζήτημα το αφήνουμε καθώς στο επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί από την ίδια την πραγματικότητα, πρόσθεσε. Σημείωσε πάντως ότι θα αντιμετωπιστεί για πρέπει να αντιμετωπιστεί και γιατί δεν μπορεί να κρύβεται».  
Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο
Το χρηματοδοτικό ζήτημα θα απασχολήσει την ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο μνημόνιο και νέα μέτρα λιτότητας. Ερωτηθείς για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας σημείωσε ότι δουλειά και υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δημιουργεί όρους εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. «Αυτό κάνει και αυτό θα συνεχίσει να κάνει» πρόσθεσε. 
tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Σακελλαρίδης: Ναι στις κόκκινες γραμμές - Όχι στα οριζόντια μέτρα"

Βενιζέλος: Δεν θα βγάλουμε την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση

«Ελπίζω ο κ. Τσίπρας να συνειδητοποιεί ότι αυτά που συμφωνεί με τους διεθνείς συνομιλητές του δεσμεύουν τον ίδιο, την Κυβέρνησή του και τη χώρα και δεν μπορεί εύκολα να παλινδρομήσει», δηλώνει ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ.

«Αυτά όλα δεν έχουν ως σκοπό να πάρουμε μια συμπαθητική δήλωση στο Eurogroup της Δευτέρας για να μην έχουμε προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ερχόμενη Τετάρτη. Όλα αυτά πρέπει να οδηγήσουν σε άρση της αβεβαιότητας, σε μία υπεύθυνη συμφωνία στην οποία έπρεπε να έχουμε καταλήξει προ πολλού. Από τις 28 Φεβρουαρίου, για να βγούμε από το μνημόνιο και να πάμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Τώρα δυστυχώς, συμφωνία σημαίνει βαθύτερα στο μνημόνιο, μνημόνιο 3. Αλλά εδώ μας έφερε η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστερά».

Πρέπει τώρα να καταλάβουν ότι υπάρχει κόστος. Και αυτό τους βαραίνει όλους, όχι μόνο τον κ. Τσίπρα. Και να ξέρουν, ότι το κοινοβουλευτικά μικρό ΠΑΣΟΚ δεν θα τους βγάλει από την δύσκολη θέση».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος: Δεν θα βγάλουμε την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση"

Μίχαλος: Η καθυστέρηση της συμφωνίας κοστίζει στην οικονομία

Καίριας σημασίας ζητούμενο για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες χαρακτήρισε την άμεση επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, κατά την ομιλία του στο 1ο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας με θέμα: «Επιχειρώντας στο μέλλον, 2015-2020» που διοργανώνει η «Ναυτεμπορική».

Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης που σημειώθηκε το 2014 δεν μπορεί να διατηρηθεί, κάτω από τις συνθήκες αβεβαιότητας που δημιούργησε αφενός η προκήρυξη των εκλογών και αφετέρου η καθυστέρηση στην έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους. «Ήδη παρατηρείται πάγωμα επενδυτικών σχεδίων, ανησυχία καταθετών, μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και προβλήματα στο εξωτερικό εμπόριο. Το πρόβλημα της ρευστότητας, αντί να αμβλύνεται, αρχίζει και πάλι να πιέζει ασφυκτικά την αγορά. Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία έχουν ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Εξέλιξη που δυστυχώς αυξάνει το λογαριασμό για τους πολίτες και το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ σημείωσε επίσης ότι «εάν η διαπραγμάτευση αποτύχει, η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε οδυνηρές επιλογές οι οποίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη συμμετοχή της στο ευρώ», ενώ τόνισε: «Ο ελληνικός λαός περιμένει να δει απτά αποτελέσματα από την διαπραγμάτευση και κυρίως να την δει να τελειώνει με θετικό πρόσημο για τον ίδιο και την χώρα. Ο ρεαλισμός υπαγορεύει να υπάρξει άμεσα συμφωνία, που και τους εταίρους θα ικανοποιεί και την χώρα θα καταφέρει να βάλει εκ νέου σε μια νέα πορεία, που θα ενδυναμώσει την υγιή επιχειρηματικότητα, και θα ενισχύσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας».

Η ομιλία του κ. Μίχαλου:

«Όλοι μας, γνωρίζουμε τι σημαίνει χρεοκοπία, πιστωτικό γεγονός, Grexit. Τι σημαίνει για ένα κράτος να μην έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Τι σημαίνει για μια επιχείρηση να επιβιώσει με κλειστές τις τράπεζες και χωρίς καταναλωτές. Τι σημαίνει για μια οικογένεια να μην έχει να αγοράσει τα είδη πρώτης ανάγκης.

Όλα αυτά τα γνωρίζουν οι πολιτικοί μας, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Τις επόμενες μέρες όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει οριστικές αποφάσεις. Θα κληθεί να υπογράψει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους και τους πιστωτές μας, που θα αποτελέσει ορόσημο για την επόμενη ημέρα της χώρας, για το εάν θέλουμε να συνεχίσουμε την Ευρωπαϊκή μας πορεία και βέβαια να επανέλθει η σταθερότητα και η ρευστότητα στη χώρα μας ή να μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά, εκτός ευρωζώνης.

Οι πολίτες ασφαλώς και έχουν πάρει θέση. Έχουν ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ και υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού. Δεν επιθυμούν και δεν θέλουν να ακολουθήσουμε μια μοναχική πορεία σε δύσβατους ατραπούς. Αυτό που απαιτούν από την κυβέρνηση είναι να πείσει τους εταίρους μας για την ανάγκη να υπάρχουν λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη για την χώρα και τους πολίτες.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη πραγματικότητα. Η επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους μας αποτελεί καίριας σημασίας ζητούμενο, καθώς συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές. Εάν η διαπραγμάτευση αποτύχει, η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε οδυνηρές επιλογές οι οποίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη συμμετοχή της στο ευρώ. Δεν αρκεί, όμως, μόνο η συμφωνία με τους εταίρους μας για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της οικονομίας και η οριστική έξοδος από την κρίση.

Το πραγματικό διακύβευμα για την αγορά, αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, είναι το πώς θα δημιουργηθούν ξανά στην Ελλάδα συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης η οποία θα δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της ανεργίας και θα επιτρέπει την ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Μιας ανάπτυξης, η οποία θα παράγει περισσότερο εθνικό πλούτο, ώστε να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή και να αποκατασταθούν σταδιακά οι συνέπειες της κρίσης, ειδικά στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης που σημειώθηκε το 2014 δεν μπορεί να διατηρηθεί, κάτω από τις συνθήκες αβεβαιότητας που δημιούργησε αφενός η προκήρυξη των εκλογών και αφετέρου η καθυστέρηση στην έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας. Ήδη παρατηρείται πάγωμα επενδυτικών σχεδίων, ανησυχία καταθετών, μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και προβλήματα στο εξωτερικό εμπόριο. Το πρόβλημα της ρευστότητας, αντί να αμβλύνεται, αρχίζει και πάλι να πιέζει ασφυκτικά την αγορά. Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία έχουν ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Εξέλιξη που δυστυχώς αυξάνει το λογαριασμό για τους πολίτες και το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Ο χρόνος κοστίζει. Οι καθυστερήσεις κοστίζουν. Και για τη χώρα, και για την κυβέρνηση και για τους πολίτες. Και φυσικά για τις επιχειρήσεις.

Η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε κίνδυνο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει άμεσα ένα νέο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, με δεδομένο ότι, είτε με μνημόνιο είτε χωρίς, η επιλογή των άφθονων και φθηνών δανεικών για το κράτος δεν υπάρχει πια.

Οι θέσεις μας για το μέλλον είναι σαφείς:
- Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και στο κράτος. Όχι ως απαιτήσεις των δανειστών που πρέπει να ικανοποιηθούν, με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος. Αλλά ως μια εθνική αναγκαιότητα, με σκοπό τη θεμελίωση μιας σύγχρονης, παραγωγικής, ανταγωνιστικής οικονομίας.

- Διαμόρφωση σαφούς εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, με μακρόπνοο προσανατολισμό και σαφείς προτεραιότητες. Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, με τη δημιουργία νέων, καινοτόμων βιομηχανιών, για την παραγωγή, ποιοτικών και διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία. Διαφοροποίηση και ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγής των μονάδων του παραδοσιακού βιομηχανικού χώρου, ώστε η ανταγωνιστικότητά τους να μη στηρίζεται αποκλειστικά στον παράγοντα του κόστους. Λειτουργική σύζευξη της γεωργικής παραγωγής, με τη βιομηχανία τροφίμων.

- Απλό, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα. Με συντελεστή 15% στο σύνολο των φορολογητέων κερδών για τα νομικά πρόσωπα, αναβάθμιση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ως προς τα πρόστιμα και τους ελέγχους, σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ, απαλλαγή από ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα ως 25.000 ευρώ και ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων.

- Τολμηρό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Προώθηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και θέσπιση κινήτρων προς επιχειρήσεις και καταναλωτές, για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύνδεση αποτελεσμάτων με μείωση των φορολογικών συντελεστών.

- Αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Ενίσχυση μηχανισμών όπως τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, οι επιχειρηματικοί άγγελοι, προγράμματα δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους, start-up funds σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η αγροτική παραγωγή κ.τ.λ.

- Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής. Αποφασιστικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, για τη μείωση του κόστους της ενέργειας και ειδικά των βιομηχανικών τιμολογίων. Περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση του κόστους ίδρυσης επιχειρήσεων. Δημιουργία Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Πάρκων.

- Στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Επέκταση προγραμμάτων συγχρηματοδότησης και παροχής εγγυήσεων, για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Εξαγωγών - Εισαγωγών, στα πρότυπα επιτυχημένων παραδειγμάτων του εξωτερικού. Παροχή ειδικών κινήτρων μέσω της φορολογίας, για την άσκηση εξωστρεφούς δραστηριότητας

- Επίσπευση της διοικητικής μεταρρύθμισης, με προτεραιότητες τη αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, τη διαμόρφωση σύγχρονων οργανογραμμάτων, τη θέσπιση ποιοτικών και ποσοτικών στόχων παραγωγικότητας, τη διαμόρφωση σοβαρού συστήματος αξιολόγησης, με κίνητρα και μηχανισμούς επιβράβευσης και προσέλκυσης των αρίστων.

Καταλήγοντας θα ήθελα να τονίσω ότι ο επιχειρηματικός κόσμος κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους και πιστωτές. Ωστόσο θα πρέπει να αντιληφθεί ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της χώρας.

Ήρθε η ώρα, ο Πρωθυπουργός και η κυβερνητική πλειοψηφία να λάβουν αποφάσεις, πάντα κάτω από το σκεπτικό ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και όχι του επιθυμητού. Ο ελληνικός λαός περιμένει να δει απτά αποτελέσματα από την διαπραγμάτευση και κυρίως να την δει να τελειώνει με θετικό πρόσημο για τον ίδιο και την χώρα.

Ο ρεαλισμός υπαγορεύει να υπάρξει άμεσα συμφωνία, που και τους εταίρους θα ικανοποιεί και την χώρα θα καταφέρει να βάλει εκ νέου σε μια νέα πορεία, που θα ενδυναμώσει την υγιή επιχειρηματικότητα, και θα ενισχύσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μίχαλος: Η καθυστέρηση της συμφωνίας κοστίζει στην οικονομία"

Σε 7.759 ανήλθαν οι νεκροί από τον σεισμό στο Νεπάλ

Ανθρώπινα μέλη διασκορπισμένα στις πλαγιές ενός βουνού του Νεπάλ και τα πτώματα περίπου 300 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων ξένοι, εκτιμάται ότι έχουν θαφτεί στην περιοχή του χωριού Λάνγκστανγκ έπειτα από τη χιονοστιβάδα που προκλήθηκε από τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό, ανακοίνωσε την Πέμπτη ένας αξιωματούχος.

Οι διασώστες ανέσυραν την Τετάρτη έξι πτώματα από το Λάνγκστανγκ που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βορείως του Κατμαντού, αλλά η κακοκαιρία δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις, δήλωσε ο Γκαουτάμ Ριμάλ, βοηθός του διοικητή της περιοχής.

Περίπου 100 πτώματα ανακαλύφθηκαν στην περιοχή το Σάββατο και την Κυριακή, και ο Ριμάλ είχε δηλώσει τότε ότι άλλα 120 είναι θαμμένα εκεί.

Σήμερα, ωστόσο, ο ίδιος είπε ότι ο αριθμός αυτός ενδεχομένως να φθάνει τους 300, μεταξύ των οποίων 110 ξένοι.

«Υπάρχουν ανθρώπινα μέλη, σπασμένα οστά και κομμάτια σάρκας διάσπαρτα στην περιοχή» ανέφερε.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι από τον σεισμό της 25ης Απριλίου έχασαν τη ζωή τους 7.759 άνθρωποι και περισσότεροι από 16.000 τραυματίστηκαν.

Το Λάνγκστανγκ βρίσκεται σε ένα μονοπάτι δημοφιλές στους πεζοπόρους από δυτικές χώρες και το χωριό διέθετε 55 ξενώνες για τους επισκέπτες της περιοχής.

Το χωριό καταπλακώθηκε από τη χιονοστιβάδα, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν εκεί όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε 7.759 ανήλθαν οι νεκροί από τον σεισμό στο Νεπάλ"

Βαρουφάκης: Συμφωνία εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων

Συμφωνία με τους δανειστές για την χρηματοδότηση της Ελλάδας, εντός των επομένων ημερών ή εβδομάδων βλέπει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο για πρόοδο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Brussels Group.
Ο υπουργός χαρακτήρισε «μύθο» τα περί όφελους της ευρωζώνης, από μια έξοδο της χώρας μας, επισημαίνοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι Έλληνες θα ήταν αντιμέτωποι με ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια.
Όπως σημείωσε ο Γ. Βαρουφάκης, η συμφωνία πρέπει να περιέχει επενδυτικό πακέτο για την Ελλάδα και να περιλαμβάνει μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και της δικαιοσύνης, ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια «bad bank» για να ξεμπλοκάρει το τραπεζικό σύστημα και μια αναπτυξιακή τράπεζα, συνδεδεμένη με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Στη συμφωνία πρέπει επίσης να συμπεριληφθεί μια λογική ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους, ενώ όπως επεσήμανε, πρέπει να υπάρξει ένας τρόπος ανταλλαγής του ελληνικού χρέους που κατέχει η ΕΚΤ με νέο.
Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι αναμένεται συμφωνία μετά την 11η Μαϊου, αναφέροντας:
«Δεν θα υπάρξει οριστική συμφωνία (την Δευτέρα) αλλά θέλω η 11η Μαΐου να είναι μία θετική ημερομηνία, μία ημέρα που θα δείξει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά και ότι μία συμφωνία βρίσκεται μπροστά μας».
Οι εκλογές στην Βρετανία και οι συζητήσεις μας σήμερα εδώ περιλαμβάνουν τους σπόρους του κατακερματισμού της Ευρώπης ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην έναρξη της εισήγησης του στο European Business Summit στις Βρυξέλλες υπογραμμίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να περιορίσουμε το φαινόμενο αυτό.
Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση του ότι θα έχουμε συμφωνία τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες με τους δανειστές και αναρωτήθηκε γιατί χρειάστηκε πάρα πολύ καιρό να συμβεί αυτό απαντώντας στο κοινό που τον παρακολουθεί ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα στρέψουν το λαό εις βάρος μας. Είναι ένας μύθος ότι η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει σοβαρές μεταρρυθμίσεις στις συνομιλίες διάσωσης, ανέφερ στην συνέχεια ο ΓΙανης Βαρουφάκης τονίζοντας ότι η Ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης δουλεύει αρμονικά.
Είμαι ακόμα ο Υπουργός Οικονομικών, συνέχισε ο Γιάνης Βερουφάκης υπογραμμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να είναι one δουλειά ενός μόνο ατόμου. 
Πρέπει να ξεπεράσουμε τρία εμπόδια ανέφερε ο Γιανης Βαρουφάκης:
  1. Δημοσιονομική εξυγίανση.
  2. Πώς να διαχειριστούμε το χρέος μας.
  3. Κοινή μεταρρύθμιση ατζέντα.
Ο Υπουργός Οικονομικών πρότεινε στην συνέχεια την ανταλλαγή νέων ομολόγων με αυτά που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ.  




enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Συμφωνία εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων"

Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα (Μορέας): Σε λειτουργία ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές

Αύριο Παρασκευή θα τεθούν σε λειτουργία οι ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές, για τη βεβαίωση παραβάσεων σε όσους δεν πληρώνουν τα διόδια στους σταθμούς διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα.

Ειδικότερα, τα ηλεκτρονικά μηχανήματα θα τοποθετηθούν στους μετωπικούς σταθμούς διοδίων Σπαθοβουνίου, Νεστάνης, Μάναρη, Βελιγοστής και Παραδεισίων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Όσοι «συλληφθούν» από τα μηχανήματα να μην πληρώνουν το τέλος διοδίων, θα τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο διακοσίων ευρώ, καθώς και το διοικητικό μέτρο της αφαίρεσης της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας μαζί με τις πινακίδες του οχήματος για είκοσι ημέρες, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα (Μορέας): Σε λειτουργία ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές"

Κομισιόν: Θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο οι διαπραγματεύσεις

Συνεδριάζει σήμερα το Brussels Group στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο και το Σαββατοκύριακο.

Ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όλο αυτό το διάστημα, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στις συζητήσεις για την εξεύρεση μιας συμφωνίας με την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην κοινή δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο Μ. Σχοινάς είπε ότι αποτυπώνει την κοινή τους αντίληψη για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας, καθώς και την ανάγκη η αγορά εργασίας να στηρίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Επιπλέον ο Μ. Σχοινάς είπε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στάνταρτς.

Εξάλλου, σε ερώτηση αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ συμμερίζονται τις ίδιες θέσεις σε όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης, και ιδιαίτερα όσον αφορά το ασφαλιστικό, ο Μ. Σχοινάς παρέπεμψε στη χθεσινή κοινή δήλωσή τους (Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ), σύμφωνα με την οποία κοινός τους στόχος είναι «να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει χρηματοοικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη».

Ο Μ. Σχοινάς, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σχολίασε ότι η κοινή αυτή δήλωση έλεγε το «αυτονόητο», αλλά όπως είπε, «μερικές φορές το αυτονόητο έχει συγκεκριμένη αξία για κάποιους».

Τέλος, ερωτηθείς αν μπορούμε να αναμένουμε θετική δήλωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, από το Eurogroup της 11ης Μαΐου, ο Μ. Σχοινάς απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοιες προβλέψεις, καθώς οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Σε κάθε περίπτωση, προσέθεσε, το θέμα αφορά τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και όχι την Επιτροπή. Επανέλαβε δε ότι οι τρεις θεσμοί στην κοινή τους δήλωση επισημαίνουν πως «εργάζονται σκληρά για να επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος ως τις 11 Μαΐου».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο οι διαπραγματεύσεις"

Λαπαβίτσας: Δεν βλέπω συμφωνία τον Μάιο - Να μην φεύγει το θέμα της ρήξης από το τραπέζι

Την εκτίμηση πως δεν θα επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές ούτε τον Μάιο εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος διαφοροποιούμενος από τη θέση της κυβέρνησης σηεμίωσε πως «δεν βλέπω καμία μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ των εταίρων». Ο βουλευτής τόνισε ακόμη πως «δεν βλέπω πως θα συμφωνήσουμε με τρόπο συμβατό με το πρόγραμμά μας» ενώ επανέλαβε τη θέση του για «ρήξη» με τους εταίρους.

«Δεν πρέπει να φεύγει το θέμα της ρήξης από το τραπέζι, όπως η επιλογή τι θα πληρώσεις... Εμείς δεν είμαστε εδώ να πετύχουμε απλώς κάτι λίγο καλύτερο, μια ανάσα» σημείωσε.

«Η οικονομία δεν θα εχει την ανάπτυξη που περιμέναμε, άρα το αν θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα είναι μεγάλο θέμα... Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εχει πρωτογενές πλεόνασμα. Η στάση των εταίρων είναι σκληρή, ζητούν πρωτογενές πλεόνασμα, ούτε το 1,5% ή το 1,2% είναι εύκολη υπόθεση» παραδέχθηκε ο Κώστας Λαπαβίτσας.

«Εμείς νιώθουμε βαριά την ευθύνη και δεν θα κάνουμε σκόντο σε ασφαλιστικό, δημοσιονομικά... Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να φύγει ο ΕΝΦΙΑ, είναι άδικος φόρος. Να απαλλαγούμε από τους φόρους για να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας» τόνισε ο βουλευτής.

Όσον αφορά στην κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ, ο κ. Λαπαβίτας εξήγησε ότι «ο Γιούνκερ έχει μικρή επιρροή, ας μην υπερβάλλουμε για την κοινή δήλωση».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαπαβίτσας: Δεν βλέπω συμφωνία τον Μάιο - Να μην φεύγει το θέμα της ρήξης από το τραπέζι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news