facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Φλαμπουράρης: «Δημοψήφισμα αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάζουμε»

«Η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, ικανή να οδηγήσει σε μια πραγματικά αναπτυξιακή πολιτική. Αν όμως, τα πράγματα δεν προχωρήσουν όπως τα σχεδιάζουμε, δεν θα διστάσουμε να καταφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία με δημοψήφισμα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ της Τετάρτης.

Ο υπουργός, προσκεκλημένος των οργανώσεων μελών Γκύζη, Εξαρχείων, Νεάπολης στην πλατεία Αργεντινής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, αναφέρθηκε στο έργο που έχει σημειωθεί στις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης, στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, αλλά και στην ανάγκη προσφυγής σε δημοψήφισμα αν τα πράγματα δεν προχωρήσουν όπως τα έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση. Αν δηλαδή, δεν οδηγηθούμε σε μια συμφωνία που να διασφαλίζει την εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής και δεν θα επιτείνει την ύφεση.

«Είμαστε υπερήφανοι για το έργο της κυβέρνησης», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Έχουμε κάνει πράγματα που οδηγούν σε αισθητή βελτίωση της καθημερινότητας για πολλά κοινωνικά στρώματα».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που, όπως είπε, θα διασφαλίσει τροφή, στέγη και ηλεκτρικό ρεύμα σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι διασφαλίζεται πλέον η απρόσκοπτη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανασφάλιστους, ενώ επισήμανε ότι με τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή θα ανακουφιστούν πολλοί πολίτες που χρωστούν σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Κυβέρνηση τετραετίας

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης έκανε ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την κατάργηση της διαθεσιμότητας και την επιστροφή 4.000 υπαλλήλων στην εργασία τους, αλλά και στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.

«Ανοίγουμε τη νέα ΕΡΤ σβήνοντας μια μαύρη σελίδα για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό στη χώρα μας», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι «παρά τις μεγάλες δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουμε κάνει σημαντικά πράγματα και όλα αυτά μας γεμίζουν χαρά. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε κυβέρνηση τετραετίας και όχι κυβέρνηση 100 ημερών. Αυτός είναι ο χρονικός ορίζοντας του κυβερνητικού μας προγράμματος. Συνεχίζουμε απτόητοι και είμαστε αποφασισμένοι να το εφαρμόσουμε στο ακέραιο».

Δημοψήφισμα αν…

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, σημειώνοντας ότι δίνεται έμφαση στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως τόνισε, «δίνουμε έναν σκληρό αγώνα για να οδηγηθούμε σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε μια πραγματικά αναπτυξιακή πολιτική, αντί για την υφεσιακή πολιτική των μνημονίων της σκληρής λιτότητας». Τόνισε, όμως, στο σημείο αυτό πως «αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα σχεδιάζει η κυβέρνηση, δεν θα διστάσει να καταφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία με δημοψήφισμα. Διότι οι πολίτες έχουν αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι για το μέλλον τους».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Φλαμπουράρης: «Δημοψήφισμα αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάζουμε»"

«Άναψαν» τα αίματα στη Βουλή για τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων, με αφορμή το κοινό ανακοινωθέν των θεσμών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση που διεξάγεται στη Βουλή για το αθλητικό νομοσχέδιο εξαπέλυσε επίθεση, κάνοντας λόγο για «μεγάλη κωλοτούμπα» και παραβίαση των «κόκκινων γραμμών».

«Μετά από τις αλλεπάλληλες κωλοτούμπες φτάνουμε σήμερα να κρατάμε κρατάμε ένα κείμενο όπου αποκαλύπτεται η μεγάλη εξαπάτηση του λαού για ακόμα μία φορά», είπε.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι από τη μεγάλη αντίσταση η κυβέρνηση πέρασε στο να συνεχίσει την πέμπτη αξιολόγηση και πρόσθεσε ότι «κόβοντας τις "κόκκινες γραμμές" και στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά η κυβέρνηση έρχεται στο ρόλο του ρεαλισμού». Παράλληλα, όμως, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό.

«Πείτε στο λαό ένα μεγάλο συγγνώμη για τα ψέμματα και την υποκρισία», δήλωσε.

Σκληρή απάντηση έδωσε από την πλευρά της κυβέρνησης ο κ. Κοντονής ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Βρούτση τόνισε: «Που το είδατε τα περί πέμπτης αξιολόγησης; Αυτό που συζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι επί των μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει στην ευρωπαϊκή ένωση».

Σχετικά με τα εργασιακά απέρριψε τις κατηγορίες και ανέφερε: «Δηλαδή εσείς δεν θέλετε την κοινωνική συνοχή; Και σας πειράζει ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτηρίζονται ως στόχοι από τον κ. Γιούνκερ».

Ο κ. Κοντονής είπε ακόμη ότι «έχετε αγωνία μεγάλη μήπως τελικά αυτή η κυβέρνηση φτάσει σε συμφωνία γιατί άμα φτάσει σε συμφωνία όλο το οικοδόμημα που είχατε στήσει καταρρίπτεται. Ο, τι δηλαδή δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο και ότι εσείς που λέτε σε εμάς ότι θα διαπραγματευτείτε, αλλά θα κάνετε μία τρύπα στο νερό».

«Αυτή η κυβέρνηση και επαναδιαπραγματεύεται και θέτει τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας που αποδέχονται οι Θεσμοί», τόνισε και κατέληξε όλο νόημα «ταφόπλακα της πολιτικής του μονοδρόμου, η επιστροφή δεν υπάρχει».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Άναψαν» τα αίματα στη Βουλή για τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση"

Μάρδας: «Το δημοσίευμα βασίζεται σε προφορικές πληροφορίες»

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι κρύβονται πίσω από τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία φέρεται να μετέφερε 80.000 ευρώ σε τράπεζα του Λουξεμβούργου, ο Δημήτρης Μάρδας.

Μέσω ανάρτησής του στο Facebook, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι η εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" «δεν έχει το παραμικρό γραπτό στοιχείο και βασίσθηκε σε πληροφορίες που δόθηκαν τηλεφωνικά», υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια λίγες ημέρες έπειτα από τις «προσωπικές βολές που δέχθηκε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ».

Η ανάρτηση του κ. Μάρδα:

«Πριν δυο ημέρες η Εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» φωτογράφιζε κατά πολλούς, το άτομό μου ως εκείνο που μετέφερε μέσω Eurobank 80 χιλιάδες ευρώ, στο Λουξεμβούργο τον Μάρτιο του 2015. Η Bild με ονομάτισε! Όλα τα ανωτέρω θα μπορούσαν να θεωρηθούν (τουλάχιστον) ανακρίβειες, που αποδεικνύονται, εκτός των άλλων γραπτών στοιχείων (κινήσεις λογαριασμών, «πόθεν έσχες» που κατατέθηκε στη Βουλή στις 27/4 με κινήσεις λογαριασμών έως τις 24/4) από μια απλή βεβαίωση της τράπεζας Eurobank. Η τελευταία θα σταλεί σε όλους του Βουλευτές», αναφέρει ο κ. Μάρδας, προσθέτοντας ότι:

«Το εντυπωσιακό σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ένα. Η εφημερίδα, απ’ όσο έμαθα δεν έχει το παραμικρό γραπτό στοιχείο για τα ανωτέρω και η όλη «αποκάλυψη» βασίσθηκε σε πληροφορίες που δόθηκαν τηλεφωνικά!!!»

«Οι προσωπικές βολές εναντίον μου, από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που πρωτοεκδηλώθηκαν στη Βουλή πρόσφατα και τα όσα διαδραματίσθηκαν αυτήν την εβδομάδα με τα ανύπαρκτα 80 χιλιάδες ευρώ είναι άραγε ασύνδετα;», διερωτάται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Τα συμπεράσματα δικά σας!», καταλήγει.



zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάρδας: «Το δημοσίευμα βασίζεται σε προφορικές πληροφορίες»"

Οι Τούρκοι προκαλούν και πάλι: Τώρα αμφισβητούν και την Σαμοθράκη!

Αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στη Σαμοθράκη η Τουρκία, η οποία με ΝΟΤΑΜ (Notice to Airmen) που εξέδωσε την Τρίτη το μεσημέρι, ειδοποιεί την παγκόσμια αεροπορική κοινότητα ότι η Σαμοθράκη την οποία μάλιστα αναφέρει με τουρκική ονομασία, είναι κάτι σαν αποστρατικοποιημένη ζώνη!
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα στήνει άσκηση έρευνας και διάσωσης, μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο, με σενάριο διάσωσης μεταξύ Χίου και Λέσβου στα διεθνή ύδατα, λέγοντας ότι δεν έχει καμία υποχρέωση ενημέρωσης των ελληνικών αρχών, που έχουν την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης στο FIR Αθηνών.Η γειτονική χώρα κατά την προσφιλή της τακτική ανοίγει πολλά μέτωπα διεκδικήσεων κάθε φορά που τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης.
Τώρα η αφορμή στάθηκε μια ελληνική ΝΟΤΑΜ που προειδοποιούσε για δέσμευση μιας περιοχής κοντά στη Σαμοθράκη για ασκήσεις. Η Τουρκία επικαλούμενη ψευδώς τη Συνθήκη της Λωζάνης ενημερώνει την παγκόσμια αεροπορική κοινότητα ότι το νησί SEMADIREK όπως το αναφέρει στα τουρκικά και σε παρένθεση Σαμοθράκη στην αγγλική γλώσσα, δεν πρέπει να περιλαμβάνεται σε οποιαδήποτε σενάρια στρατιωτικών ασκήσεων ή να γίνεται σε αυτή κάποια στρατιωτική άσκηση.

Η ελληνική απάντηση ήρθε στις 07:30 σήμερα το πρωί, όπου οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν με ΝΟΤΑΜ ότι οι τουρκικές αιτιάσεις είναι άκυρες καθώς περιέχουν πολιτικά κίνητρα και δεν έχουν σχέση με την ασφαλή πλοήγηση στην περιοχή. Οι ελληνικές αρχές ενημερώνουν ότι η Τουρκία εσκεμμένα χρησιμοποιεί σε ελληνικό νησί τουρκική ονομασία, αυτό το όνομα "Σαμοθράκη" με το οποίο είναι γνωστό παγκόσμια. Τονίζει επίσης ότι δεν υπάρχει καμία διεθνής συνθήκη η οποία να προβλέπει αποστρατικοποίηση του ελληνικού νησιού Σαμοθράκη και πως η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή, όπως άλλωστε κάνει καθημερινά.

Άσκηση "άστρο της Ανατολής-2015"

Την Παρασκευή ξεκινάει η τουρκική άσκηση έρευνας και διάσωσης "άστρο της Ανατολής - 2015" (Anadolu Yıldızı-2015) ένα σκέλος της οποίας έχει ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο, στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου. Πρόκειται για μια ακόμα ευθεία αμφισβήτηση του δικαιώματος της χώρας μας να κάνει έρευνα και διάσωση στην περιοχή του FIR Αθηνών.
 Σύμφωνα με το σενάριο, ένα φορτηγό πλοίο που βυθίζεται στα διεθνή ύδατα έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου και τα πτητικά μέσα της Τουρκίας χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης μπαίνουν μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο για να το σώσουν. Η άσκηση διευθύνεται από το τουρκικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και εκτελείται από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Στην άσκηση μάλιστα έχουν προσκληθεί ξένοι παρατηρητές και δημοσιογράφοι.

Η τουρκική Notam

news247

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Τούρκοι προκαλούν και πάλι: Τώρα αμφισβητούν και την Σαμοθράκη!"

Οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο σε νοσοκομεία και φορείς διέταξε ο Κουρουμπλής

Οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο σε νοσοκομεία, εποπτευόμενους φορείς αλλά και σε ιδιώτες που ανέλαβαν μεγάλα έργα για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας την τελευταία δεκαετία, όπως η ψυχική υγεία και ο υγειονομικός χάρτης, διέταξε ο υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, στο ελεγκτικό μικροσκόπιο των αρμοδίων μπαίνουν άμεσα το νοσοκομείο «Σισμανόγλειο-Αμαλία- Φλέμινγκ», το Ελληνικό Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ (από το έτος 2012 έως σήμερα) και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Επίσης, διατάσσει έλεγχο για τα έργα «Υγειονομικός Χάρτης: Διοικητικής και Συντονιστικής Υποστήριξης» και «Σύστημα παραγωγής Δεικτών Υγειονομικού Χάρτη» που είχε αναλάβει να εκπονήσει για το υπουργείο Υγείας η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Τέλος, ζητεί τον διαχειριστικό έλεγχο όλων των έργων για την Ψυχική Υγεία που πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας από το έτος 2005 έως σήμερα.

Σημειώνεται ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ύστερα από απόφαση του Υπουργού η διενέργεια διαχειριστικού-οικονομικού ελέγχου στους εξής εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας: ΕΟΜ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΚΑΝΑ, ΕΚΕΠΥ, ΕΠΥ και ΙΦΕΤ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο σε νοσοκομεία και φορείς διέταξε ο Κουρουμπλής"

Βουλή: Ψηφίστηκαν οι 14 τροπολογίες στο ν/σ για τη δημόσια διοίκηση

Ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια οι συνολικά 14 τροπολογίες (υπουργικές και βουλευτικές) που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αποκατάσταση αδικιών στη Δημόσια Διοίκηση μετά την ονομαστική ψηφοφορία, που προκάλεσε το Ποτάμι.

Μεταξύ των τροπολογιών, ψηφίστηκαν οι δύο υπουργικές που αφορούν τη Διαύγεια και την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Από τη συνεδρίαση είχαν αποχωρήσει η ΝΔ, εκφράζοντας την έντονη αντίδραση για τον «καταιγισμό» των τροπολογιών, και το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας -πλην της αθρόας κατάθεσης άσχετων και αντισυνταγματικών τροπολογιών- και «σύγκρουση συμφερόντων» στο πρόσωπο του κ. Κατρούγκαλου, ο οποίος και εισηγήθηκε το νομοσχέδιο.

«Ναι» στις τροπολογίες για τη μεταφορά των αποθεματικών των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην ΤτΕ ψήφισαν 153 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) και 36 «όχι» (Ποτάμι, ΧΑ, ΚΚΕ).

Θετική επίσης ψήφο έδωσαν στην τροπολογία για τη Διαύγεια 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, «όχι» ψήφισαν 36 βουλευτές από το Ποτάμι και τη ΧΑ, ενώ «παρών» δήλωσαν 6 βουλευτές του ΚΚΕ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Ψηφίστηκαν οι 14 τροπολογίες στο ν/σ για τη δημόσια διοίκηση"

Τσίπρας για συνομιλίες με Γιούνκερ, Ολάντ: «Και πού είστε ακόμα!»

Με χαλαρή διάθεση βγήκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Προεδρικό Μέγαρο, όταν ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία του νέου υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Πλησιάζοντας πεζή στην κεντρική πύλη του Μεγάρου Μαξίμου, μπροστά στη συμβολή των οδών Ηρώδου Αττικού και Βασιλέως Γεωργίου Β', ο κ. Τσίπρας στάθηκε για λίγο για μια σύντομη συνομιλία με δημοσιογράφους οι οποίοι βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή μπροστά στην καγκελόπορτα της αυλής του πρωθυπουργικού γραφείου.

Οι δημοσιογράφοι παρατήρησαν ότι τις τελευταίες ώρες ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε σειρά τηλεφωνημάτων με ευρωπαίους ηγέτες, προτρέποντάς τον με αυτόν τον τρόπο να σχολιάσει τις τελευταίες επαφές του, που έχουν γίνει ως τώρα γνωστές. «Και πού είστε ακόμα!», είπε ο κ. Τσίπρας στο πλαίσιο αυτής της χαλαρής συζήτησης. Φεύγοντας ο πρωθυπουργός κάλεσε, με εύθυμη διάθεση, τους δημοσιογράφους να κοιτάξουν «μια ωραία γελοιογραφία», όπως είπε, στην τελευταία σελίδα του σημερινού φύλλου της εφημερίδας Καθημερινή.

Πρόκειται για μια γελοιογραφία του Δημήτρη Χατζόπουλου όπου παρουσιάζει τον κ. Τσίπρα στο κέντρο ενός καναπέ, έχοντας εκ δεξιών του την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και εξ ευωνύμων του την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.



Στη γελοιογραφία η κυρία Λαγκάρντ εμφανίζεται να ρωτάει τον κ. Τσίπρα: «Τι θέλει αυτή εδώ, Αλέξη;». Απαντώντας, ο κ. Τσίπρας της συστήνει: «Ηρέμησε Κριστίν...». Και τότε η κυρία Λαγκάρντ του απαντά εκνευρισμένη: «ΗΡΕΜΗ ΕΙΜΑΙ!..»... Με αυτόν τον τρόπο ο γελοιογράφος Δημήτρης Χαντζόπουλος προσπαθεί να αποτυπώσει τους ανταγωνισμούς και τις διαφορετικές στρατηγικές μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ για την Ελλάδα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας για συνομιλίες με Γιούνκερ, Ολάντ: «Και πού είστε ακόμα!»"

Βούτσης: Επαναφέρει την αποζημίωση εξόδων κίνησης και παράστασης των δημοτικών συμβούλων

Εντός του επόμενου έτους αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στον Καλλικράτη, όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής την Τετάρτη. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι Δήμοι θα λάβουν τμήμα του ΕΣΠΑ, γεγονός που θα γνωστοποιήσει και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που διεξάγεται αύριο στη Χαλκιδική.

Μάλιστα, ο κ. Βούτσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επαναφορά της αποζημίωσης των δημοτικών συμβούλων για τα έξοδα μετακίνησης. Ειδικότερα, έκανε λόγο για απολύτως δικαιολογημένη επαναφορά της αποζημίωσης των δημοτικών συμβούλων για τα έξοδα μετακίνησης και παράστασης.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί ο εθνικός σχεδιασμός για τα απορρίμματα, που θα είναι σε απόλυτο βαθμό συμβατός με τους κανόνες της Κομισιόν. Παράλληλα, ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της υποεπιτροπής της Βουλής για το θεσμικό

Αναφορικά με τους υπερχρεωμένους Δήμους δήλωσε ότι «σε συνεννόηση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προσπαθήσαμε να βρούμε ευνοϊκότερους όρους όπου θα γίνονται προγραμματικές εξυγιαντικές συμφωνίες”. Για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις τόνισε ότι θα υπάρξει ρύθμιση των αρμοδιοτήτων τους μέχρι το καλοκαίρι, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν 13.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης: Επαναφέρει την αποζημίωση εξόδων κίνησης και παράστασης των δημοτικών συμβούλων"

Τα 5 σημεία που τα βρίσκουν κυβέρνηση και δανειστές

Κοντά σε συμφωνία για το κρίσιμο θέμα του ΦΠΑ αλλά και για τα κόκκινα δάνεια έχουν έλθει τις τελευταίες ώρες κυβέρνηση και δανειστές, ενώ φαίνεται να τα έχουν ήδη βρει σε μία «μεσοβέζικη» λύση για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Και αυτό τη στιγμή που το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει κατά 2 δισ. ευρώ την παροχή ρευστότητας μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες. Το συνολικό ποσό ανέβηκε στα 78,9 δισ ευρώ από τα 76,9 δισ ευρώ προηγουμένως.
Αναφορικά με το θέμα του «κουρέματος» των εγγυήσεων που μπορούν να προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να λάβουν κεφάλαια από τον ELA, σύμφωνα με πηγές στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, υπήρξε έντονη συζήτηση, με τα περισσότερα μέλη να υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα.
Ο χρόνος αυτός υπολογίζεται σε μία ή το πολύ δύο εβδομάδες, όπως αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου MNI, ενώ στέλεχος της διοίκησης της ΕΚΤ, έσπευσε να υποστηρίξει ότι δεν όποτε και εάν ληφθεί αυτή η απόφαση αυτό δεν θα αποτελέσει «κάτι καταστροφικό για την Ελλάδα. Ακόμη και εάν υπάρξει «κούρεμα» αυτό δεν σημαίνει ότι θα διακοπεί η παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, απλά θα περιοριστεί το «μαξιλάρι» που θα έχουν στη διάθεσή τους».
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις:
- στα «κόκκινα δάνεια» ετοιμάζεται λύση-πακέτο, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και μεσολαβητή την Κομισιόν, που θα περιληφθεί στο ίδιο φορολογικό νομοσχέδιο που θα αποτελέσει την κατάληξη της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, αντί σε ξεχωριστό νομοσχέδιο στο β΄εξάμηνο, όπως ως τώρα ήταν γνωστό.
Για το θέμα αυτό, θα υπάρχει και στήριξη της Γαλλίας, καθώς συζητήθηκε εκτενώς χθες στη συνάντηση Βαρουφάκη με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν.
- στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων έχει επέλθει συμβιβασμός, με υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς στο θέμα ιδιωτικοποιήσεων όπως των περιφερειακών αεροδρομίων, του ΟΛΠ, των σιδηροδρόμων κλπ.
Ως αντάλλαγμα, στο εξής θα μεταφέρεται ένα μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αντί να διατίθενται στο σύνολό τους για μείωση του δημοσίου χρέους αποκλειστικά και δια νόμου.
- στα θέματα του ΦΠΑ, γίνεται λόγος για "σημαντική πρόοδος" και, όπως όλα δείχνουν, το θέμα μπορεί να κλείσει με την υποσχετική για «ενιαίο ΦΠΑ παντού» (με λίγες μόνο εξαιρέσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες που θα φορολογούνται με υπερμειωμένο συντελεστή) αντί για κατάργησης της έκπτωσης στον ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου.
Το μέτρο βρίσκει καταρχήν σύμφωνους τους δανειστές, αλλά υπάρχουν διαφωνίες στην απόδοση του μέτρου, αναλόγως του ύψους των νέων συντελεστών –με την Αθήνα να μιλά για 15-16% και τους θεσμούς για 19%-21%. Η κυβέρνηση προτείνει και αποτελεσματικότερα μέτρα είσπραξης, όπως η πληρωμή με κάρτες αντί για μετρητά, αλλά δεν αποκλείεται να ισχύσουν και τα δύο ταυτόχρονα και όχι εναλλακτικά.
- στα εργασιακά, συμφωνήθηκε να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά με πιο ελαστική μορφή και όχι όπως ίσχυαν στο παρελθόν.
-Κοινοτικές πηγές έκαναν λόγο και για πρόοδο στα ενεργειακά θέματα, παρά την άρνηση κυβερνητικών στελεχών να προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας (π.χ. ΔΕΗ).
Εντωμεταξύ, νωρίτερα σήμερα, όπως έγινε γνωστό με κοινό ανακοινωθέν που δημοσίευσε η Κομισιόν, ο Αλέξης Τσίπρας πάτησε τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης σε ασφαλιστικό και εργασιακά, στη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στο ανακοινωθέν γίνεται λόγος για μεταρρυθμίσεις με στόχο δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό που θα αποτρέπει την φτώχεια αλλά και αγορά εργασίας που θα ευνοεί την ανταγωνιστικότητα.
Στόχος η απτή πρόοδος στις 11 Μαΐου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, αναφέρει κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Τετάρτης.
"Τα θεσμικά όργανα θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου και εργάζονται σκληρά για την επίτευξη απτής προόδου στις 11 Μαΐου", επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα 5 σημεία που τα βρίσκουν κυβέρνηση και δανειστές"

Η Μέρκελ κάνει τα πάντα για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, λέει ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου


Η καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ κάνει τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι αυτή ήταν η στάση της από την αρχή της κρίσης.

Ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε ακόμη ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες της Καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεν αντικαθιστούν τις συνομιλίες της Ελλάδας με τους θεσμούς και επανέλαβε ότι παραμένει σε ισχύ ο «οδικός χάρτης» που αποφασίστηκε κατά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ενώ αναμένονται οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν προκειμένου να αποδεσμευθεί η χρηματοδότηση.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν έκανε λόγο για «εποικοδομητικές» διαπραγματεύσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Μέρκελ κάνει τα πάντα για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, λέει ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου"

Der Standard: Το ελληνικό χρέος έπρεπε να έχει διαγραφεί εδώ και καιρό

Στη διαγραφή ελληνικού χρέους, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό, καθώς, όπως επισημαίνεται,αυτό ποτέ δεν ήταν βιώσιμο, αναφέρεται σημερινό σχόλιο της αυστριακής εφημερίδας "Ντερ Στάνταρντ", που στην αρχή του θέτει το ερώτημα, αν όντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από την Ευρωζώνη να προχωρήσει σε διαγραφή χρέους της Ελλάδας, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, ή αν όχι, όπως σπεύσει να διαψεύσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως και να είναι το πράγμα, δίκιο έχει, ή θα είχε, με αυτή τη στάση του το ΔΝΤ, καθώς το χρέος της Αθήνας ποτέ δεν ήταν βιώσιμο και λίγο βοηθάει το ό, τι τα δάνεια έγιναν φθηνότερα και παρατάθηκε ο χρόνος αποπληρωμής τους, για να μην υπάρχει οξεία επιβάρυνση του ελληνικού προυπολογισμού, αναφέρει η εφημερίδα.

Και αυτό, διότι επιχειρήσεις, καταναλωτές, διεθνείς επενδυτές και πιστωτές, εξετάζουν επακριβώς τις οικονομικές προϋποθέσεις - πλαίσιο, πριν αναπτύξουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες και τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η Αθήνα θα καταρρεύσει κάτω από το βάρος του χρέους και των υποχρεώσεων πληρωμών, παρατηρεί η "Ντερ Στανταρντ".

Σύμφωνα με τον συντάκτη του σχολίου, υπάρχουν ήδη δραματικές συνέπειες καθώς έπειτα από μια μικρή ανάκαμψη η οικονομική κατάσταση καταρρέει και πάλι παρασύροντας στο γκρεμό τα στοιχεία του προϋπολογισμού και για αυτό υπεύθυνοι δεν είναι μόνον οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στην Αθήνα, αλλά υπεύθυνοι, τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό, είναι οι "αμαξάδες του ευρώ" σε Βερολίνο και Βρυξέλλες.

«Οι αρχιτεχνίτες της πειθαρχίας παρέβλεψαν ότι εδώ και καιρό έχουν τεντώσει υπερβολικά το σχοινί και τώρα το μόνο που θα βοηθούσε είναι η παραδοχή ότι τα χρήματα των φορολογούμενων που δόθηκαν στην Ελλάδα έχουν χαθεί, κάτι που βέβαια απαιτεί πολύ περισσότερο θάρρος από ό, τι οι συνεχείς πολεμικές ιαχές απέναντι στην Αθήνα», καταλήγει το σχόλιο της "Ντερ Στάνταρντ".

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Der Standard: Το ελληνικό χρέος έπρεπε να έχει διαγραφεί εδώ και καιρό"

Η μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου πρόεδρος του υπηρεσιακού συμβουλίου του ΕΣΡ

Πρόεδρος του υπηρεσιακού συμβουλίου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αναλαμβάνει η δημοσιογράφος Λίνα Αλεξίου, μητέρα της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η απόφαση ελήφθη στις 5 Μαϊου, λόγω της λήξης της θητείας του προέδρου του ΕΣΡ Ιωάννη Λασκαρίδη και των μελών του Ραδιοτηεοπτικού Συμβουλίου Ιωάννη Παπακώστα και Εύης Δεμίρη. 

Η θητεία του υπηρεσιακού συμβουλίου του ΕΣΡ αρχίζει στις 20 Απριλίου του 2015 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2016. 

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι την απόφαση για ανασυγκρότηση του υπηρεσιακού συμβουλίου του Εθνικού Συμβουλίυ Ραδιοτηλεόρασης υπογράφει η ίδια η κυρία Ορσαλία (Λίνα) Αλεξίου, η οποία αναλαμβάνει πρόεδρος του ΕΣΡ. 





protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου πρόεδρος του υπηρεσιακού συμβουλίου του ΕΣΡ"

Συλλαλητήριο για τη διαγραφή του χρέους τη Δευτέρα στο Σύνταγμα

Συλλαλητήριο για τη διαγραφή του χρέους αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τη Δευτέρα 11 Μαΐου, με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup, διεκδικώντας τη διαγραφή του χρέους, την ανατροπή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ «που οδηγούν τον κόσμο της εργασίας στην εξαθλίωση και στη φτώχεια».

Η κινητοποίηση διοργανώνεται από την «Κίνηση για τη Διαγραφή του Χρέους Τώρα», ενώ η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία και «όλο το λαό να συμμετάσχουν μαζικά στη διαδήλωση» στο Σύνταγμα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλαλητήριο για τη διαγραφή του χρέους τη Δευτέρα στο Σύνταγμα"

Για εργασιακά και ασφαλιστικό συζήτησαν Τσίπρας - Γιούνκερ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως αναφέρει κοινή τους ανακοίνωση, οι δύο άνδρες «έλαβαν γνώση της προόδου που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με μία ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη της επιτυχημένης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων».

Συζήτησαν ακόμη τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος έτσι ώστε να είναι δίκαιη, δημοσιονομικά βιώσιμη και αποτελεσματική στο να αποτρέψει την φτώχεια των ηλικιωμένων.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν στην ανάγκη να υπάρξουν εξελίξεις στους μισθούς και στους θεσμούς στην αγορά εργασίας να είναι υποστηρικτικές στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Συμφώνησαν μάλιστα στον ρόλο ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληρούν τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη ότι οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο του Brussels Group.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Για εργασιακά και ασφαλιστικό συζήτησαν Τσίπρας - Γιούνκερ"

«Δεν καταργείται, ούτε κατά διάνοια, η ''Διαύγεια''» επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι

«Δεν καταργείται, ούτε κατά διάνοια, η ''Διαύγεια''» επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, έπειτα από δημοσιεύματα που θέλουν το ξήλωμα, βήμα-βήμα, του εν λόγω συστήματος.

«Επιμένει η εφημερίδα «Καθημερινή» -σήμερα και πρωτοσέλιδα- ότι η κυβέρνηση «ξηλώνει» την «Διαύγεια» λένε κυβερνητικοί κύκλοι.

Για ακόμη μια φορά, λοιπόν, επισημαίνουν:

1.Δεν καταργείται, ούτε κατά διάνοια, η «Διαύγεια», η οποία αποτελεί πολύτιμο εργαλείο διαφάνειας και ελέγχου των πράξεων της διοίκησης. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να την αναπτύξει περαιτέρω.

2. Δεν καταργείται καμία υποχρέωση δημοσίευσης πράξεων δαπανών.

3. Με την επίμαχη τροπολογία επιχειρείται μια «τεχνικού τύπου» διευθέτηση για την διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας δαπανών συγκεκριμένου οικονομικού έτους, η πληρωμή των οποίων μετακυλύετε και διενεργείτε σε βάρος των πιστώσεων του επόμενου οικονομικού έτους. Αυτό γίνεται για να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά.

4. Η καλύτερη, πάντως, κριτική είναι το… διάβασμα! Ας μπουν στον κόπο ορισμένοι, επιτέλους, να διαβάσουν την επίμαχη τροπολογία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δεν καταργείται, ούτε κατά διάνοια, η ''Διαύγεια''» επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι"

Ντάισελμπλουμ: Πιο κοντά στη συμφωνία

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις γύρω από την χρηματοδότηση της Ελλάδας, έπειτα από συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Ο Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι υπάρχουν "πιο θετικές προοπτικές για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία απ'ότι τις τελευταίες εβδομάδες" σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σαπέν, ο οποίος έκανε λόγο για "μια περίοδο που το πνεύμα είναι θετικό και από την μία και από την άλλη πλευρά".

Ωστόσο οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι δεν αναμένεται συμφωνία κατά την προσεχή σύνοδο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε εξάλλου την ύπαρξη διαιρέσεων στους κόλπους του θεσμού αυτού. "Ο συντονισμός είναι πολύ ισχυρός, υπάρχουν επιλογές οι οποίες πρέπει να γίνουν ανάμεσα στη δημοσιονομική πολιτική, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το χρέος", εξήγησε.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το Νοέμβριο του 2012, το Eurogroup δήλωσε "έτοιμο να κάνει περισσότερα αν η ελληνική κυβέρνηση δεσμευόταν να υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα (των μεταρρυθμίσεων) και ότι το ύψος του χρέους το καθιστούσε απαραίτητο".

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Πιο κοντά στη συμφωνία"

Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ στην ίδια γραμμή: Καμία εμπλοκή

Σύμφωνα με παρασκηνιακή ενημέρωση που έγινε στην έδρα της Κομισιόν, οι διαπραγματευτές Ε.Ε. και κυβέρνησης οδεύουν προς συμφωνία στα παρακάτω θέματα:

1. Το ύψος και τον τρόπο είσπραξης του ΦΠΑ
2. Στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων
3. Στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Κύκλοι της Κομισιόν έλεγαν πως η εικόνα που δίνεται από την Αθήνα περί εμπλοκής και διαφορετικών γραμμών δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Εξηγούν ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν έχει ακόμα συζητηθεί και εκκρεμεί συμφωνία στα κρίσιμα ζητήματα:

1. Προϋπολογισμός 2015
2. Βιωσιμότητα ασφαλιστικού συστήματος
3. Φιλελευθεροποίηση πρόσβασης στην αγορά εργασίας

Η Κομισιόν θεωρεί τελείως απίθανο να υπάρξει συμφωνία έως τη Δεύτερα, όμως, αν τα πράγματα εξελιχθούν καλά τις δύο επόμενες μέρες που θα συνεχιστεί το Brussels Group, τότε το Εurogroup θα μπορούσε να στείλει ένα θετικό μήνυμα, χωρίς όμως να προδικάζεται το τι θα κάνουν άλλοι θεσμοί μετά από αυτό.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ στην ίδια γραμμή: Καμία εμπλοκή"

Συνελήφθη πρώην στρατιωτικός για «μίζα» 3 εκατ. από εξοπλιστικά

Για "μίζα" 3.000.000 ευρώ οδηγείται ενώπιον των δικαστικών αρχών πρώην στρατιωτικός και συνεργάτης του έμπορου όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου, εκπροσώπου των εταιριών στην χώρα μας Rheinmetall και Atlas, ο οποίος συνελήφθη λόγω εντάλματος σύλληψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δικαστικές αρχές εντόπισαν εμβάσματα από το 2003 έως 2011 (ακόμα και όταν ήταν εν ενεργεία δηλαδή μέχρι το 2007) συνολικού ύψους 3.000.000 ευρώ.

Τα εμβάσματα βρέθηκαν μέσω τραπεζικού λογαριασμού του Ευσταθίου, από στοιχεία που μας ήρθαν από αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία και αφορούν σύμβαση του 2003 για την προμήθεια των αρμάτων μάχης Λέοπαρντ.

Συγκεκριμένα αφορούν έργο που είχε αναλάβει η Rheinmetall ως υπεργολάβος συνολικού ύψους 120.000.000 ευρώ για το σύστημα διεύθυνσης πυρός και διοίκησης και ελέγχου των Λέοπαρντ. Μόνο για αυτήν, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουν συλλέξει δικαστικές πηγές η "μίζα" ήταν 6.000.000 ευρώ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη πρώην στρατιωτικός για «μίζα» 3 εκατ. από εξοπλιστικά"

Πρόταση παραπομπής για 40 κατηγορούμενους στην υπόθεση του Τ.Τ.

Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων "δείχνει" σε 40 κατηγορούμενους, ανάμεσα τους γνωστοί επιχειρηματίες για την υπόθεση των αποκαλούμενων "επισφαλών δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου", με πρόταση της στο Συμβούλιο Εφετών η Εισαγγελέας Εφετών Μαρία Σουκαρά-Κατσικάρδη.

Η Εισαγγελική λειτουργός στην πρόταση της, που φθάνει τις 1000 σελίδες, χρεώνει στους κατηγορουμένους -ανάμεσα στους οποίους ο πρώην επικεφαλής του ΤΤ 'Αγγελος Φιλιππίδης και στελέχη της τράπεζας, όπως επίσης οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Περικλής Λίβας, Δημήτρης Μπακατσέλος, Βίκτωρας Ρέστης, Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγος του Αναστασία Βάτσικα- σωρεία πράξεων που φέρονται να προκάλεσαν ζημιά περίπου δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο, χρήματα που πιστώθηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μάλιστα κάποιες από τις πράξεις, για τις οποίες εισηγείται η Εισαγγελέας Εφετών να παραπεμφθούν οι κατηγορούμενοι, τιμωρούνται ακόμη και με ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Συγκεκριμένα στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται σχετικά με την ζημιά της τράπεζας: "Η συνολική εκτιμηθείσα ζημία της περιουσίας της ανέρχεται στο ποσό των 209.768.000 ευρώ, με την συνολική ανεπάρκεια προβλέψεων να διαμορφώνεται στο ποσό των 88.077.000 ευρώ. Συγκεκριμένα η πιθανή ζημία για τις ελεγχθείσες επιχειρηματικές πιστοδοτήσεις ανήλθε στο ποσό των 208.154.000 ευρώ και επακόλουθα η ανεπάρκεια των προβλέψεων ανήλθε στο ποσό των87.699.000 ευρώ."

Η Εισαγγελέας αναφερόμενη στην εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τον διαχωρισμό της τράπεζας σε υγιή και προβληματικά περιουσιακά στοιχεία αναφέρει ότι: "Στην κατηγορία των «Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων» υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις, τις οποίες το νέο Τ.Τ. αναγκάσθηκε να καταγγείλει την 3-10-2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονιστεί, ότι η ανωτέρω μεταβίβαση χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ιδρύθηκε με το Ν. 3864/2010, με σκοπό την στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος".

Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση του Ταμιευτηρίου είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 μετά από εντολή της Εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 οπότε και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για την υπόθεση, ενώ εκδόθηκαν από τους ανακριτές Διαφθοράς που παρέλαβαν την δικογραφία εντάλματα σύλληψης σε βάρος κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων ο κ. Φιλιππίδης και ο κ.Κοντομηνάς.

Σύμφωνα με την πρόταση της Εισαγγελέως στο εδώλιο πρέπει να καθίσουν οι:
- Δημήτριος Γ. Κοντομηνάς για τις αξιόποινες πράξεις της α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) άμεσης συνέργειας κατ' εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ' εξακολούθηση και γ) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ' επάγγελμα και κατ' ξακολούθηση.
- Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, για τις αξιόποινες πράξεις της α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ (κατ' επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας) σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.
- Περικλής Δ.Λίβας, για τις αξιόποινες πράξεις της α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ (κατ' επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας) σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.
- Radomir Μ. Zivanic και Δημήτρης Α. Μπακατσέλος για την πράξη της άμεσης συνέργειας, άπαξ, (κατ' επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού.
- Βίκτωρας Στ. Ρέστης , και Γεώργιος Κ. Δασκαλάκης, για την αξιόποινη πράξη της άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ' επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού.
- Κυριάκος Ν. Γριβέας και Αναστασία Κ. Βάτσικα για α) άμεση συνέργεια από κοινού και κατ' εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ' εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.
- Παναγιώτης Ευ. Ευθυμίου του και Ευάγγελος Α. Αποστολάτος για α) άμεση συνέργεια από κοινού και κατ' εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ' εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.
- Μαγδαληνή Ευθυμίου, Χρήστος Ευθυμίου και Ευάγγελος Ευθυμίου για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ' επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.
- 'Αγγελος Ι. Φιλιππίδης για τις αξιόποινες πράξεις της α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ' εξακολούθηση.
Ζητά επίσης την παραπομπή των:
- Κλεάνθη Παπαδόπουλου του 'Αγγελου, Φωτεινής Κρέστα του Ιωάννη, Διονύσιου Γκολφινόπουλου του Γεωργίου, Χαράλαμπου Σιγανού του Εμμανουήλ, Χρήστου Μαρουσού του Λεωνίδα, Δημητρίου Κυπαρίσση του Απόστολου, Γεωργίου Ξυφαρά του Δημητρίου, Αθανασίου Χασάπη του Αιμίλιου, Χαράλαμπου Γιαγκούδη του Ιωάννη, Λυμπέρη Κατσιουλέρη του Αντωνίου, Γεωργίου Στάμνου του Ζέππου, Γεωργίου Μπρίνταλου του Κωνσταντίνου, Σπυρίδωνα Πολίτη του Αθανασίου, Αντωνίου Καμινάρη του Δημητρίου, Περικλή Χανάκη του Γεωργίου, Ιωάννη Τσαγδή του Αγγελή, Αναστασίας Σακελλαρίου του Χρήστου, για την αξιόποινη πράξη της απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ' εξακολούθηση.
- Δημητρίου Γ. Παπαγεωργόπουλου, Λυδίας Ευ. Κεκρίδου, Ιωάννη Γ. Λεβεντίδη και Σπυρίδωνα Χ. Παντελιά για την αξιόποινη πράξη της απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, άπαξ, (κατ' επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας).
- Μάριου Δ. Βαρότση, για τις αξιόποινες πράξεις της α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ' εξακολούθηση και γ) άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.
- Παναγιώτας Θ. Μπέζα για τις αξιόποινες πράξεις της α) απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ' εξακολούθηση και β) άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.
- Αλεξάνδρας Δ. Λιακοπούλου και Ιωάννη Γ. Ρόρρη , για την αξιόποινη πράξη της απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Η κ. Σουκαρά-Κατσικάρδη αναλύει στην πρόταση της κάθε μία από τις επίδικες συμβάσεις του ΤΤ με τους κατηγορούμενους επιχειρηματίες όπως αυτές του κ. Κοντομηνά, του κ. Λαυρεντιάδη και του ζεύγους Γριβέα.
Η αναφορά της Εισαγγελικής λειτουργού στον φάκελο Κοντομηνά σχετίζεται τόσο με δανειοδότηση του επιχειρηματία από την τράπεζα όσο και με συμφωνία συνεργασίας του με το ΤΤ για την εταιρία BESTLINE. Οπως αναφέρει η Εισαγγελέας για την επίμαχη συμφωνία συνεργασίας: "Συμπερασματικά, η ως άνω περιγραφόμενη εγκληματική συμπεριφορά των υπαιτίων, όσον αφορά στην εξαγορά της Bestline από το Τ.Τ. υπό τους εξωπραγματικά προνομιακούς και ζημιογόνους για την περιουσία της Τράπεζας όρους της Συμφωνίας Μετόχων, επέφερε ζημία ύψους 138.750.467 ευρώ τουλάχιστον .. εκ των οποίων η βέβαιη και οριστική ζημία ανέρχεται στο ποσό των 78.750.000 ευρώ, με αντίστοιχη περιουσιακή ωφέλεια της εταιρίας ΔΕΜΚΟ και του Δημήτρη Κοντομηνά".

Για τις δανειοδοτήσεις του ομίλου ΔΕΜΚΟ στην πρόταση αναφέρεται ότι: "την 31-12-2011, η Τράπεζα έφτασε να είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της ΔΕΜΚΟ, καθώς την είχε χρηματοδοτήσει με τον τρόπο και υπό τους όρους που προαναφέρθηκαν, με ποσό ύψους 38.500.000 ευρώ, που αποτελεί το 45,6% του συνολικού τραπεζικού δανεισμού της. Η συνολική δε ζημία στην περιουσία του Τ.Τ. συνεπεία των ως άνω χρηματοδοτήσεων υπολογίστηκε στο ποσό των 5.292.000 ευρώ, όσον αφορά στην εταιρία ΔΕΜΚΟ, και στο ποσό των 10.829.000 ευρώ, όσον αφορά στις εταιρίες VILLAGE ROADSHOW & VILLAGE FILMS.". Τονίζει δε, η Εισαγγελέας ότι "το άνοιγμα του Τ.Τ. προς τον Δημήτρη ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ ως φυσικό πρόσωπο, ήτοι σε καθαρά προσωπικό επίπεδο, στο ποσό των 2.293.000 ευρώ, ποσό που αφορά σε οφειλή της πιστωτικής του κάρτας έναντι της Τράπεζας και είναι ιδιαίτερα υψηλό".

Το ζεύγος Γριβέα κατά την Εισαγγελέα πρέπει να ελεγχθεί καθώς η επισφαλής χρηματοδότηση που έλαβε από το ΤΤ προκάλεσε ζημιά στην τράπεζα που υπολογίζεται στα 17,6 εκατομμύρια ευρώ. Στην πρόταση αναφέρεται ότι το ζευγάρι "ξέπλυνε" τα χρήματα καθώς: "Το συνολικό ποσό του δανείου, (ύψους 17.000.000 ευρώ), το «έσπασαν» σε πενήντα επτά (57) τραπεζικές επιταγές και το διακίνησαν μέσω των παραπάνω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με τελική κατάληξη τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων εταιριών, συμφερόντων των ίδιων προσώπων. Η πολυδιάσπαση αυτή του εγκληματικού προϊόντος, δεν επιτρέπει την ακριβή ιχνηλάτηση των επιμέρους ποσών που διακινήθηκαν, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό ότι κάποια από τα ποσά αυτά να μεταφέρθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιριών των ιδίων στην Κύπρο".

Η κατά την εισαγγελική εκτίμηση ζημιά που προκλήθηκε από τις χρηματοδοτήσεις του ΤΤ προς τον όμιλο Λαυρεντιάδη, ανέρχεται στα 105,3 εκατομμύρια ευρώ ποσό που, όπως αναφέρεται στην πρόταση : "..όχι μόνον δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκε, αλλά αντιθέτως, κατέληξε σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του κατηγορούμενου, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη."

Να σημειωθεί ότι η Εισαγγελική λειτουργός αφιερώνει ένα μέρος της πρότασης της στις σχέσεις επαγγελματικές ή άλλες που φαίνεται να προκύπτουν μεταξύ προσώπων που πλέον είναι κατηγορούμενοι στην ίδια δικογραφία με κοινό παρανομαστή τις δανειοδοτήσεις του ΤΤ. 'Ετσι αναφέρει η Εισαγγελική λειτουργός την σχέση του πρώην επικεφαλής του ΤΤ 'Αγγελο Φιλιππίδη με τον επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη και την παλαιότερη μεταξύ τους συνεργασία και σύμπραξη στην ίδρυση τράπεζας στο Μαυροβούνιο. Στην ίδια χώρα, σύμφωνα με την πρόταση, ο 'Αγγελος Φιλιππίδης φέρεται να έχει συστήσει εταιρία με τον επίσης κατηγορούμενο Μάριο Βαρότση. Το Μαυροβούνιο είναι περιοχή δραστηριοποίησης και για τον κατηγορούμενο Radomir Zivanic ενώ η Εισαγγελέας θεωρεί δεδομένη τη γνωριμία μεταξύ αυτού και των 'Αγγελου Φιλιππίδη και Βίκτωρα Ρέστη. Επίσης καταγράφεται η σύνδεση του Ιωάννη Ρόρρη, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BESTLINE συμφερόντων Κοντομηνά κατά τη σύμπραξη με το ΤΤ, με το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα καθώς εμφανίζονται να είχαν συστήσει εταιρίες στην Αγγλία. Αναφέρεται επίσης η Εισαγγελέας σε σύνδεση που προκύπτει μέσω ιδιοκτησιών γης, του κατηγορούμενου Π. Ευθυμίου με το ζεύγος Γριβέα - Βάτσικα.

Τέλος η Εισαγγελέας ζητά να διατηρηθούν ως έχουν οι περιοριστικοί όροι που είχε επιβάλει ο ανακριτής στους κατηγορούμενους μετά την απολογία του και επίσης να παραμείνει εν ισχύ το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Περικλή Λίβα.

Την τελική κρίση για την υπόθεση θα έχει το Συμβούλιο Εφετών που θα αποφασίσει το επόμενο διάστημα με βούλευμα του για το ποιούς και για ποιές κατηγορίες θα παραπέμψει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόταση παραπομπής για 40 κατηγορούμενους στην υπόθεση του Τ.Τ."

Γ.Βαρουφάκης: Κοινός σκοπός Αθήνας και Ρώμης η αναζήτηση μιας συμφωνίας

Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ιταλό ομόλογό του Πιερ-Κάρλο Πάντοαν, η οποία διήρκεσε 45 λεπτά στο υπουργείο Οικονομικών στη Ρώμη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε:

"Με τον συνάδελφό μου, τον ιταλό υπουργό Οικονομικών, είχαμε μια περιεκτική συζήτηση. Μιλάμε την ίδια γλώσσα και έχουμε τον ίδιο σκοπό -- η γλώσσα είναι η γλώσσα του ορθολογισμού, που είναι το μόνο όπλο που έχουμε εναντίον αυτής της κρίσης και με το οποίο μπορούμε να βρούμε πολύ γρήγορα μια λύση και κοινός σκοπός δεν είναι άλλος από το να υπάρξει μια συμφωνία που όχι μόνο να αποτελεί την επίλυση του προβλήματος ρευστότητας και μια έξοδο από τις σημερινές διαπραγματεύσεις, αλλά το πιο βασικό απ' όλα -αυτός είναι ο λόγος που εκλεγήκαμε κιόλας- είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για το πέρασμα σε μία εποχή μεταμνημονιακή μετά τον Ιούνιο ανάκαμψης και ουσιαστικής ανάπτυξης για την ελληνική κοινωνική οικονομία".

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ.Βαρουφάκης: Κοινός σκοπός Αθήνας και Ρώμης η αναζήτηση μιας συμφωνίας"

ΒΕΑ: H οικονομία οδηγείται στο χείλος της καταστροφής

Τέσσερις και πλέον μήνες από την στιγμή που προκηρύχτηκαν πρόωρες εκλογές και σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση, η χώρα είναι παγιδευμένη σε ένα καταστροφικό σπιράλ αβεβαιότητας και ανασφάλειας που οδηγεί την πραγματική οικονομία στο χείλος της καταστροφής, τονίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, σε ανακοίνωσή του.

Το ΒΕΑ υπογραμμίζει την απόλυτη ανάγκη για άμεση συμφωνία με τους εταίρους προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, να αρθεί η καταστροφική αβεβαιότητα και να γίνει η μεγάλη φυγή της οικονομίας προς τα εμπρός.

Στο σύνολό τους οι Μικροί και Μεσαίοι έλληνες επιχειρηματίες εκτιμούν ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και τονίζουν τη ζωτική ανάγκη για την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέσω μιας εθνικά επωφελούς συμφωνίας, που θα εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και θα βάλει τις βάσεις για μια μακρά περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης.

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους δανειστές εισέρχονται στον τέταρτο μήνα, η καθημερινότητα του Μικρομεσαίου Επιχειρηματία περιλαμβάνει τον αποκλεισμό από τον τραπεζικό δανεισμό και την ρευστότητα, φορολογικές υποχρεώσεις, αγορά πρώτων υλών «τοις μετρητοίς», προπληρωμή των παραγγελιών σε ξένους προμηθευτές την ώρα που η είσπραξη από τους εγχώριους προμηθευτές γίνεται με έξι και πλέον μήνες καθυστέρηση και κάθετη πτώση της εγχώριας κατανάλωσης εξαιτίας της ύφεσης.

Η σημερινή κατάσταση δεν απειλεί μόνον όσους βρίσκονται σε οριακό σημείο, αλλά και όσους τα χρόνια της κρίσης άντεξαν, επένδυσαν, συγκράτησαν μισθούς, κατέβαλαν φόρους και απέφυγαν απολύσεις. Απειλεί πιο απλά και την υγιή επιχειρηματικότητα.

Την ίδια στιγμή ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της ΤτΕ για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το πιστωτικό σύστημα όπου για το πρώτο τρίμηνο του 2015 σημειώνεται στασιμότητα ως προς τις χορηγήσεις ενώ διαβλέπει και επιδεινούμενες προοπτικές και αυστηροποίηση των κριτηρίων δανειοδότησης λόγω της γενικής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Οι επιπτώσεις της αβεβαιότητας έχουν ήδη αρχίσει να αποτυπώνονται στα βασικά μεγέθη της οικονομίας, όπως το ΑΕΠ, κάτι που θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του IOBE στο δ΄ τρίμηνο του 2014 η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 1,3% έναντι ανόδου 1,5% στο γ΄ τρίμηνο. Όπως εκτιμούν αναλυτές, στο α΄ τρίμηνο του 2015, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κοντά στο 0%. Με λίγα λόγια, όσο η κυβέρνηση επιχειρεί μια επαναδιαπραγμάτευση για να αποφύγει τη λήψη υφεσιακών μέτρων, η οικονομία όχι μόνο χάνει την αναπτυξιακή δυναμική που είχε σχηματιστεί ύστερα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, αλλά επιστρέφει εκ νέου σε τροχιά ύφεσης.

Υπ' αυτές τις συνθήκες, το 2015 κινδυνεύει να αποτελέσει άλλη μια χαμένη χρονιά, καθώς άπαντες πλέον οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για ύφεση ή στην καλύτερη περίπτωση ασθενική ανάπτυξη. Η χώρα απειλείται να διανύσει την όγδοη -με εξαίρεση το 2014 που υπήρξε οριακή ανάπτυξη- χρονιά συρρίκνωσης, εφόσον εάν χαθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους, ουσιαστικά χάνεται και η χρονιά.

Η χρονοτριβή οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο, με άμεση συνέπεια την αύξηση των «λουκέτων» και κατ' επέκταση της ανεργίας, ενώ καθιστά και την περιβόητη «ανάπτυξη», όνειρο «θερινής νυκτός».

Ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α Π. Ραβάνης, τονίζει ότι «Eίναι επιτακτική ανάγκη η άμεση ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και η εξεύρεση μιας εθνικά επωφελούς λύσης. Είναι η μόνη επιλογή, για να αποκατασταθεί η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και να εκμεταλλευτούμε το ευνοϊκό ευρωπαϊκό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, της ποσοτικής χαλάρωσης και των επενδυτικών σχεδίων, που απολαμβάνουν ήδη οι επιχειρήσεις των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη, η οποία προϋποθέτει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής, εξωστρέφεια και προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων».

ΑΜΠΕ/ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΒΕΑ: H οικονομία οδηγείται στο χείλος της καταστροφής"

Καραγκούνης: Να μας ενημερώσει ο Τσίπρας για το τι έχει διαπραγματευτεί

«Η διαπραγμάτευση έχει πάει πλέον και στο ζήτημα των κυρίων συντάξεων. Εμείς είχαμε βάλει τις κόκκινες γραμμές με το mail Χαρδούβελη. Είχαμε πει για τις επικουρικές, για τη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος "ναι" αλλά σε καμία περίπτωση δεν είχαμε μιλήσει για κύριες συντάξεις και βεβαίως, δεν το συζητάμε, για τους μισθούς».

Τα παραπάνω ανέφερε σε πρωινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης.
Ο κ. Καραγκούνης διερωτήθη εάν «όσο περνά ο χρόνος βρισκόμαστε σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση». «Διότι αν μπαίνει τώρα στο τραπέζι το ζήτημα των κυρίων συντάξεων, φερ' ειπείν, τότε όσο πιεζόμαστε και όσο περνά ο καιρός θα πιεζόμαστε για πολύ χειρότερα πράγματα. Και σίγουρα εφόσον το κενό, το δημοσιονομικό κενό, ανεβαίνει, τα μέτρα θα είναι 10 και 20 φορές χειρότερα από το mail Χαρδούβελη» πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, μιλώντας στο Real Fm αναφέρθηκε και στο θέμα της εθνικής συνεννόησης τονίζοντας: «Κανένας δεν θα είχε καμία αντίρρηση, αλλά να υπάρχει ένας κοινός τόπος. Το ζήτημα είναι ποια είναι η διαπραγμάτευση. Να μας ενημερώσει ο κ. Τσίπρας ποια είναι η διαπραγμάτευση που έχει κάνει; Τι έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα;».

Σε ερώτηση εάν ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει ενημέρωση, απάντησε: «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο κ. Τσίπρας να αναλάβει μία πρωτοβουλία στη Βουλή, να μας ενημερώσει για το πώς πάει η διαπραγμάτευση... Αλλά εδώ έχουμε μία αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία εκπορεύεται από τα ψέματα που έχει πει πριν από τις εκλογές και δεν μπορεί να υλοποιήσει».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Καραγκούνης: Να μας ενημερώσει ο Τσίπρας για το τι έχει διαπραγματευτεί"

Δημοσκόπηση: Grexit θέλουν τώρα Γερμανοί επιχειρηματίες

Η πλειοψηφία των διευθυντικών στελεχών γερμανικών επιχειρήσεων θέλει τώρα την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύει η εφημερίδα Handelsblatt.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 44% από τους 673 διευθυντές γερμανικών επιχειρήσεων πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει οικειοθελώς από την Ευρωζώνη.

Σε ποσοστό 13% μάλιστα, πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να «πεταχτεί έξω» από την νομισματική ένωση.

Το 79% πιστεύει ότι ένα Grexit δεν θα είχε δραματικές επιπτώσεις σε άλλες χώρες, ενώ λιγότερο από το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων απάντησε ότι «ανησυχεί» από τις οικονομικές συνέπειες που μπορεί να προκληθούν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Grexit θέλουν τώρα Γερμανοί επιχειρηματίες"

Δεν μεταφέρει τα ταμειακά του διαθέσιμα στην ΤτΕ ο Δήμος Ιλίου

Ο Δήμος Ιλίου αρνείται να καταθέσει τα ταμειακά του διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως ανακοινώθηκε μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που αποφάσισε να δεσμεύσει τον Δήμαρχο και τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου να μην προβούν σε καμία μεταφορά.

Αναλυτικότερα, με την υπ’ αριθμ. 136/2015 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου κατά την έκτακτη συνεδρίασή του, την Τρίτη 21.04.2015, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το παρακάτω ψήφισμα σχετικά με τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος:

1. «Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.

2. Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας Δημήτριος, γι’ αυτό καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και να προχωρήσει σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς.

3. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεσμεύει τον κ. Δήμαρχο και τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου να μην προβούν σε οποιαδήποτε μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

4. Δυναμική συμμετοχή αιρετών & εργαζομένων με το μηχανοκίνητο στόλο του Δήμου την ημέρα της συζήτησης της Π.Ν.Π. στη Βουλή.

5. Οι δανειακές συμβάσεις του Κράτους να εγκρίνονται από την Ολομέλεια της Βουλής ώστε να ενημερώνονται οι Φορείς του Δημοσίου και ο Ελληνικός Λαός.»

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν μεταφέρει τα ταμειακά του διαθέσιμα στην ΤτΕ ο Δήμος Ιλίου"

Η ΕΚΤ αποφασίζει για το ύψος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποφασίσει την Τετάρτη για το ύψος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA).

Η ΕΚΤ αύξανε το όριο του ELA σε εβδομαδιαία βάση από τον Φεβρουάριο, όταν σταμάτησε να αναχρηματοδοτεί απευθείας τις ελληνικές τράπεζες.
Χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και η κατάσταση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και ότι η προοπτική της συμφωνίας είναι ρεαλιστική, προσθέτοντας ότι «προϋπόθεση είναι όλοι οι δρώντες να συμβάλλουν δημιουργικά προς την επίτευξή της και να υπάρξει συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας».

Δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς αναφέρει, επικαλούμενο πηγές της ΕΚΤ, ότι τα σκληροπυρηνικά στελέχη της, υπό την καθοδήγηση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, επιθυμούν να αυξηθεί το «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων, τα οποία δίνονται ως ενέχυρα από τις τράπεζες (για τη χρηματοδότησή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος), μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας και των τραπεζών της.

Μία πηγή της ΕΚΤ, σημειώνει το πρακτορείο, δήλωσε ότι δεν αναμένει το συμβούλιο της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μία τέτοια δραματική αλλαγή, που θα έθετε τις ελληνικές τράπεζες σε άμεση δυσκολία, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΚΤ αποφασίζει για το ύψος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA "

Στρατούλης: Ζητούν εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος

«Οι δανειστές ζητούν να εφαρμόσουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στον Γιώργο Παπαδάκη.

Ο Δημήτρης Στρατούλης ξεκαθάρισε πάντως ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει την κατάργησή της, καθώς όπως είπε, δεν πρόκειται να υπογραφεί καμιά συμφωνία που θα ακυρώνει το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

«Δεν κάνουμε πουθενά πίσω στη διαπραγμάτευση. Ότι έχουμε πει στις προγραμματικές μας δηλώσεις είναι οι κόκκινες γραμμές μας και δεν υποχωρούμε».

Παράλληλα, ο Δημήτρης Στρατούλης εκτίμησε ότι οι δανειστές θα μας δώσουν τα λεφτά, γιατί αν πάμε σε ρήξη οι επιπτώσεις θα είναι χειρότερες γι αυτούς.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατούλης: Ζητούν εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος"

Θεοδωράκης: Να μας ενημερώσει η κυβέρνηση για το τι θέλει από Ευρωπαίους

Ο κ. Θεοδωράκης, μιλώντας το πρωί στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση και τόνισε ότι το Ποτάμι συμπαραστέκεται στην κυβέρνηση καθώς θέλει δίκαιη λύση "έξω από λιτότητες" αλλά θέλει -όπως είπε- ενημέρωσει για τις επιδιώξεις του Μαξίμου σε σχέση με τους Ευρωπαίους.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο με τη συμπίεση των συντάξεων και υπέρ της αναπτυξιακής πορείας με μεγάλες αποκρατικοποιήσεις.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού παρενέβη από το πειραματικό Λύκειο των Αγίων Αναργύρων επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση καταργεί τα πρότυπα σχολεία αντί να "ιδρύσει πολλά" σε όλα την Ελλάδα.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι τα πρότυπα σχολεία είναι λαϊκά σχολεία, ενώ χαρακτήρισε ανατριχιαστικό να λέγεται ότι "η αριστεία είναι ρετσινιά".

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Να μας ενημερώσει η κυβέρνηση για το τι θέλει από Ευρωπαίους"

Ε.Ε: Κομισιόν και ΔΝΤ διαφωνούν με την Ελλάδα, όχι μεταξύ τους

Διαφωνίες στο επίπεδο των διαπραγματευτών δεν έχουν παρουσιαστεί μεταξύ Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, αλλά μεταξύ των τριών και της κυβέρνησης. Κοινοτικά στελέχη και αξιωματούχοι της ευρωζώνης διαψεύδουν τους ισχυρισμούς κύκλων της κυβέρνησης πως οι θεσμοί δεν έχουν κοινή γραμμή και πως η διχογνωμία μεταξύ τους καθιστά αδύνατη την συμφωνία στο επίπεδο του Brussels Group.

“Αυτή η ιστορία δεν έχει βάση, το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από όλους και οι στόχοι του είναι στόχοι τόσο του ΔΝΤ, όσο και της ΕΕ”, σημειώνει κοινοτικό στέλεχος. “Ουσιαστικά ΕΕ και ΔΝΤ ζητάνε από την Ελλάδα ακριβώς τα ίδια πράγματα από το 2010”, συμπληρώνει αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Η ελληνική κυβέρνηση μέσω διαρροών μεγεθύνει το συμπέρασμα μια ανταπόκρισης στους Financial Times σε σχέση με αιτιάσεις που φέρετε να έχει κάνει ο διευθυντής του Ταμείου στην Ευρώπη Πωλ Τόμσεν σε σχέση με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

“Η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλάζει, αν εγκαταλειφθεί ο ορίζοντας των πρωτογενών πλεονασμάτων ως το 2022, 3% φέτος 4,5% το 2016 και 3,5% από το 2017 ως το 2022”, αναφέρει το κοινοτικό στέλεχος. “Είναι προφανές ότι θα πρέπει να αναζητηθεί άλλος τρόπος κάλυψης των όρων της βιωσιμότητας, αλλά αυτή είναι μια συζήτηση που δεν είναι της παρούσης”.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι “προς το παρόν συζητάμε το 2015, μέτρα και μεταρρυθμίσεις μέσα στο 2015 ψάχνουμε και ως προς αυτά οι διαφωνίες είναι με την κυβέρνηση όχι μεταξύ των ελεγκτών”.

Επιπλέον, κύκλοι των Βρυξελλών αποδίδουν σε απειρία τα περί “διαφορετικών στόχων και έμφασης ανάμεσα στο Ταμείο και την ΕΕ”, αναφέροντας: “πρέπει να ικανοποιηθούν και το Ταμείο και η ΕΕ, το ότι ο ένας μπορεί να μιλάει με περισσότερο πάθος για το ένα θέμα αντί για το άλλο δε σημαίνει τίποτα, στο πρόγραμμα πρέπει να γίνουν όλα”.

Οι εταίροι της χώρας γνωρίζουν ότι σε αυτή τη φάση είναι ζήτημα καθαρής πολιτικής βούλησης της ελληνικής πλευράς να φέρει μέτρα και να κλείσει ο έλεγχος, κάτι όμως που δεν αναμένεται να έχει συμβεί ως τις 11 Μαΐου.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ε.Ε: Κομισιόν και ΔΝΤ διαφωνούν με την Ελλάδα, όχι μεταξύ τους"

Γλέζος: Ούτε βήμα πίσω από τις προεκλογικές μας υποσχέσεις

Ούτε βήμα πίσω από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί ο Μανώλης Γλέζος την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να μην υποχωρήσουν.

«Πρέπει να είμαστε απόλυτα ταυτισμένοι με τη βούληση του λαού για να βρει η πατρίδα μας το δρόμο προς το μέλλον» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης κάλεσε τον καθένα «να εγκαλέσει από τώρα την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω».

Πρέπει να είμαστε πιστοί στις προεκλογικές μας εξαγγελίες, να μην γίνει ούτε ένα βήμα πίσω, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, «ο αντίπαλος εκμεταλλεύεται την αδυναμία σου και δεν θα σε αφήσει σε χλωρό κλαρί», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν πρέπει ούτε κατά κεραία να αλλάξουμε στάση, η δύναμή μας βρίσκεται στη βούληση του λαού, είναι το όπλο μας γιατί έχουμε τη δεδηλωμένη» επεσήμανε.

Επίσης ο κύριος Γλέζος τόνισε ότι κατά τη γνώμη του δεν χρειάζεται νέα προσφυγή στις κάλπες: «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να καταφύγουμε στην κρίση του λαού, γιατί είναι εκπεφρασμένη».

Ο κύριος Γλέζος ανέφερε ακόμα ότι «το "δεν υπάρχει χρήμα" για 'μενα είναι εντελώς απαράδεκτο, το χρήμα δεν παράγει αξίες, απλώς ανταλλάσσει, εκείνος που παράγει είναι αυτός που εργάζεται, αν δώσουμε δουλειά στον κόσμο, δεν έχουμε ανάγκη κανέναν».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γλέζος: Ούτε βήμα πίσω από τις προεκλογικές μας υποσχέσεις"

Βέμπερ: Να αποδείξει η Ελλάδα ότι θέλει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις

Η Αθήνα πρέπει να αποδείξει ότι θέλει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post ο ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο Βέμπερ επισήμανε στη συνέντευξή του ότι περιμένει τις επόμενες ημέρες ένα ξεκάθαρο μήνυμα από το ελληνικό κοινοβούλιο ότι η πλειοψηφία του υποστηρίζει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Σε διαφορετική περίπτωση οι Έλληνες θα πρέπει να αποφασίσουν με δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ σημειώνει ότι από τη στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις και έχει τερματίσει τις εσωκομματικές διαφορές, αλλά και μετά την αλλαγή της ομάδας διαπραγμάτευσης, οι συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της είναι πιο εποικοδομητικές.

Παρόλα αυτά ο Βέμπερ υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει μέσα στις επόμενες ημέρες ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι δεσμεύσεις της θα εφαρμοστούν. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη δύναμη να συσπειρώσει το κόμμα του και ότι διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, συνέχισε ο ίδιος.

Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, ο Βέμπερ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος. Οι Έλληνες θα πρέπει να αποφασίσουν αν στην έσχατη περίπτωση επιθυμούν πραγματικά να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη ή αν επιθυμούν να εφαρμόσουν και άλλες μεταρρυθμίσεις, εξήγησε.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο παροχής ενός τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΕΛΚ υπογράμμισε ότι κατ’ αρχάς η χώρα θα πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της. Στη συνέχεια η Αθήνα θα λάβει την τελευταία δόση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας, ενώ διευκρίνισε ότι το μέγεθος τυχόν νέων προγραμμάτων βοήθειας θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς.

Ο Βέμπερ κατάληξε σημειώνοντας ότι το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι αν η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με χρεοκοπία και στην περίπτωση που αυτό συμβεί αν θα υπάρξει έξοδος της από την ευρωζώνη ή όχι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Βέμπερ: Να αποδείξει η Ελλάδα ότι θέλει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news