facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Μαξίμου: Συμφωνία μέσα στον Μάιο

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής η συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, διαπιστώθηκε ότι στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group υπήρξαν πολύ σημαντικά βήματα που φέρνουν πιο κοντά τη συμφωνία, ενώ ο δεύτερος γύρος ξεκινά τη Δευτέρα.

Στόχος όλων των πλευρών είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσα στο Μάιο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο του BG.

Η διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία θα έχει και ενδιάμεσα βήματα. Ένα σημαντικό, εξ αυτών, θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του BG την Τετάρτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: Συμφωνία μέσα στον Μάιο"

Εγκαταλείπεται η ενδιάμεση συμφωνία - Σχέδιο για συνολική λύση μέσα στο Μάϊο

Μία οριστική συνολική συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές μας-μέσα στο Μάιο- με εφαρμογή της από τον Ιούνιο, με ορίζοντα την εξασφάλιση της χρηματοδότηση έως το 2016 επιδιώκει η κυβέρνηση, εγκαταλείποντας τη στρατηγική για μία ενδιάμεση συμφωνία. Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξης Τσίπρα, για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί κάποιου είδους χαλάρωση στη ρευστότητα από την ΕΚΤ, ενώ κατά τις εν ενεξελίξει διαπραγματεύσεις, αγκάθια παραμένουν εργασιακά και ασφαλιστικό.

Οι δανειστές μας και ειδικότερα το ΔΝΤ, εγείρουν εμπόδια, ενώ κατά το παρελθόν η Κριστίν Λαγκάρντ έχει ζητήσει μεταρρύθμιση σε βάθος στο ασφαλιστικό.

Εν τω μεταξύ, η χώρα μας και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα συνεχίσουν την επόμενη εβδομάδα τις «ενθαρρυντικές» διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία σε ό,τι αφορά στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων τις οποίες θα εφαρμόσει η Αθήνα, ανέφεραν σήμερα δύο πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι διαβουλεύσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών αναμένεται να συνεχιστούν αύριο και «πιθανόν (θα διαρκέσουν) έως την Τετάρτη», επισήμαναν οι δύο αυτές πηγές.

«Είναι ένα καλό σημάδι», οι συζητήσεις «είναι εποικοδομητικές, θα τολμούσα ακόμα και να πω (ότι είναι) ενθαρρυντικές» τόνισε μία από τις πηγές.

«Επί ορισμένων ζητημάτων βλέπουμε μία σύγκλιση απόψεων, σε άλλα θέματα χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος» προσέθεσε η ίδια πηγή.

«Οι συζητήσεις που διεξάγονται με την ανανεωμένη ελληνική ομάδα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συνομιλιών, περισσότερους εμπειρογνώμονες και λεπτομέρειες» είπε η πηγή.

Και η δεύτερη πηγή της ΕΕ επισήμανε ότι έχει επιτευχθεί «μία σύγκλιση επί ορισμένων θεμάτων».Όμως «χρειάζεται επιπλέον δουλειά σε άλλα θέματα» προσέθεσε.
Θέλει λύση - "πακέτο" το ΔΝΤ και όχι ενδιάμεση συμφωνία
Αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε έχει να κάνει με τις ενστάσεις των εκπροσώπων του ΔΝΤ στο Brussels Group η εκπρόσωπος του Ταμείου παρά τις ερωτήσεις του ανταποκριτή του MEGA στις ΗΠΑ, Μιχάλη Ιγνατίου.

Το ΔΝΤ εξακολουθεί να απορρίπτει την ενδιάμεση συμφωνία και προκρίνει τη λύση - "πακέτο". Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να κάνει πίσω στα θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό καθώς οι τεχνοκράτες του εκτιμούν πως δεν είναι βιώσιμο και χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Μεγάλη είναι η απόσταση μεταξύ των θέσεων του ΔΝΤ και της Ελλάδας στα εργασιακά με το Ταμείο να ζητά απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων αλλά και μειώσεις μισθών.
Tα αγκάθια της διαπραγμάτευσης
H εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις σημειώθηκε το Σάββατο, μετά από την επιμονή των δανειστών για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, απόσυρση των διατάξεων που ενεργοποιούν τις συλλογικές συμβάσεις και μειώσεις συντάξεων, ενώ μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές για τη "μαύρη" τρύπα του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, το παράθυρο για συμφωνία παραμένει ανοικτό, αφού όλες οι πλευρές επιβεβαιώνουν το καλό κλίμα στις συζητήσεις. Υψηλόβαθμο στέλεχος που εκπροσωπεί έναν από τους θεσμούς ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Η κυβερνητική ομάδα, οι άνθρωποι από το γραφείο του πρωθυπουργού, το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και τα γραφεία του Γ. Δραγασάκη και του Γ. Σταθάκη, φαίνεται ότι θέλουν πολύ να φτάσουμε σε συμφωνία και η ατμόσφαιρα είναι καλή παρά τις μεγάλες διαφορές. Θα μπορούσα να φανταστώ πιθανούς συμβιβασμούς αλλά δεν είμαι πραγματικά σίγουρος ότι υπάρχει κάτι στο ενδιάμεσο, που μπορούν να δεχτούν και οι δύο πλευρές".

Οι γερμανικές εφημερίδες "Die Welt" και "Frankfurter Allgemeine" αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει για πρώτη φορά κανονικό σχέδιο εργασίας, ενώ φαίνεται διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς κυρίως στο πεδίο της φορολογίας, με στόχο μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται η αύξηση ή επαναφορά της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για έναν ακόμα χρόνο, η αναβολή της επαναφοράς του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, το νέο πλαίσιο του ΦΠΑ (συντελεστές, εξαιρέσεις), τρεις νέοι Φόροι πολυτελείας στον Τουρισμό σε 22 νησιά του Αιγαίου και η υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ σε αυτά τα νησιά, η επιβολή έκτακτου φόρου σε "έχοντες- κατέχοντες" (εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια), η αύξηση του φόρου πολυτελείας κατά 30%, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ, η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, η υιοθέτηση κριτηρίων ή το "ψαλίδισμα" στη 13η σύνταξη.

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη, αφού όπως δήλωσε το μέλος της Μπενουά Κερέ, αν υπάρχει στο ορίζοντα συμφωνία, τότε μπορεί να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων. Στις 6 Μαΐου, πέρα από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, υπάρχει η πληρωμή των 190 εκατ. ευρώ για τόκους στο ΔΝΤ.

Από την ίδια ημέρα ως τις 8 του μήνα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ θα έχει επαφές σε υψηλό επίπεδο στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία και για το ελληνικό ζήτημα. Στις 8 του μήνα πρέπει να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια 1,4 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε χέρια ξένων επενδυτών. Στις 11 Μαΐου είναι η κρίσιμη σύσκεψη του EUROGROUP και μια ημέρα μετά η πληρωμή 760 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Στις 13 Μαΐου, πρέπει να βρεθούν και να πληρωθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ για μισθούς στο Δημόσιο, ενώ στις 3 τελευταίες εργάσιμες ημέρες του μήνα πρέπει να πληρωθούν 1,1 δισ ευρώ για μισθούς- συντάξεις στο Δημόσιο, 900 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά Ταμεία για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και άλλα 400 εκατ. ευρώ για τόκους.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκαταλείπεται η ενδιάμεση συμφωνία - Σχέδιο για συνολική λύση μέσα στο Μάϊο"

Συναγερμός στις φυλακές Κορυδαλλού - 2 νεκροί, 21 τραυματίες

Δύο κρατούμενοι πακιστανικής καταγωγής έχασαν τη ζωή τους και 21 τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια άγριας συμπλοκής στις φυλακές Κορυδαλλού, μεταξύ ομάδας Αράβων και Αλβανών κατά Πακιστανών, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τα αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν από τις 8 το βράδυ της Κυριακής στην Γ’ πτέρυγα και προτού κλείσουν οι πόρτες των κελιών.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ στον χώρο έσπευσε ο γ.γ. αντεγκληματικής πολιτικής, Ευτύχης Φυτράκης.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στις φυλακές Κορυδαλλού - 2 νεκροί, 21 τραυματίες"

Bloomberg: Οι συζητήσεις παραμένουν αόριστες και τα περιθώρια στενεύουν

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της, παίρνουν τη μορφή του κατεπείγοντος, καθώς οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν μετά από τέσσερις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων.

Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος και η ατμόσφαιρα βελτιώνεται, οι διαφορές είναι ακόμα σημαντικές σε θέματα φορολογίας, πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων καθώς και στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά ζητήματα, αναφέρουν στο Bloomberg, άτομα που γνωρίζουν καλά την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Με τις συνομιλίες να γίνονται σε τεντωμένο σχοινί, αξιωματούχοι της ευρωζώνης εμφανίζονται δύσπιστοι ως προς το κατά πόσο θα επιτευχθεί τεχνική συμφωνία μέχρι τις 6 του Μάη, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσει για να συζητήσει σχετικά με την έκτακτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Η οικονομική θηλιά σφίγγει γύρω από την Ελλάδα, η οποία οφείλει να καταβάλει περίπου € 200 εκατομμύρια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 6 Μαΐου και άλλα € 770 εκατ. στις 12 Μαΐου.

"Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε μια ενδιάμεση συμφωνία το συντομότερο δυνατό για να βγούμε από το αδιέξοδο της κατάστασης", δήλωσε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης το Σάββατο. «Η συνέχιση αυτής της αβεβαιότητας δεν ωφελεί ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρώπη.»

Βελτιωμένη Ατμόσφαιρα

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη ότι είναι βέβαιος πως θα κλείσει μια συμφωνία ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 11 Μαΐου.

Οι επενδυτές φαίνονται αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία που θα ξεκλειδώσει οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε ράλι στο τέλος του Απριλίου, μετά από ένα χαμηλό διετίας στις 21 Απριλίου, σημειώνοντας κέρδη 6,1% για το σύνολο του μήνα, το μεγαλύτερο ράλι στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Τα ομόλογα επέστρεψαν κάτω από το 13% .

Ενώ η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να πετύχει μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό, θέτει ταυτόχρονα και τις κόκκινες γραμμές της σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Παρά την πρόοδο στη διαδικασία, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, αναφέρουν πηγές στο Bloomberg.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Οι συζητήσεις παραμένουν αόριστες και τα περιθώρια στενεύουν"

Ανεπάγγελτοι με καταθέσεις εκατομμυρίων

Απίστευτες ιστορίες φοροδιαφυγής εξακολουθούν να έρχονται στο φως, αποδεικνύοντας ότι το... πάρτι μαύρου χρήματος συνεχίζεται.

Ανάμεσα στα νέα λαβράκια που πέτυχαν οι οικονομικοί εισαγγελείς βρίσκονται επαγγελματίες, ανεπάγγελτοι, ακόμα και μια άστεγη, οι οποίοι είχαν... λησμονήσει να δηλώσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικές είναι οι παρακάτω περιπτώσεις:

- Γυναίκα δήλωνε άστεγη και ανεπάγγελτη και είχε 97 εκατ. ευρώ. Για τρία συνεχόμενα έτη δήλωνε 15 εκατ. ευρώ και κανένας δεν την έλεγξε.

- Έμπορος δήλωσε από το 1996 ως το 2015 2,5 εκατ. ευρώ. Είχε αδήλωτες καταθέσεις ύψους 36 εκατ. ευρώ.

- Νοικοκυρά δήλωσε στην εφορία 7 εκατ. ευρώ και βρήκαν στους λογαριασμούς της 23 εκατ. ευρώ.

- Εμπορος δήλωσε 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ διέθετε 34 εκατ. ευρώ.

- Συνταξιούχος από το Ωραιόκαστρο δήλωσε την περίοδο 1996-2007 4 εκατ. ευρώ, αλλά είχε 12,1 εκατ. ευρώ.

- Γνωστή οικογένεια (πατέρας, μητέρα, δύο κόρες) δήλωναν συνολικά 5 εκατ. ευρώ στην εφορία και βρέθηκαν σε κοινό λογαριασμό τους 60 εκατ. ευρώ.

- Ανεπάγγελτος δήλωνε 10 εκατ. ευρώ από το 2007. Βρήκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς 40 εκατ. ευρώ.

- Φαρμακοποιός από την Αθήνα δήλωνε 1 εκατ. ευρώ και βρέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό του 10 εκατ. ευρώ.

- Νοικοκυρά δήλωνε εισόδημα 35.000 ευρώ, αλλά στην τράπεζα είχε καταθέσεις ύψους 7 εκατ. ευρώ.

- Δύο αδέλφια, ιδιωτικοί υπάλληλοι, δήλωναν 10 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο κοινός λογαριασμός τους είχε 18 εκατ. ευρώ.

- Κυρία με ασυνήθιστο επάγγελμα προσπαθεί να δικαιολογήσει 18 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς της.

Οι αποκαλύψεις αυτές, σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ», και οι εντατικοί έλεγχοι φέρνουν βροχή κατασχέσεων σε περιουσιακά στοιχεία όπως τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες, ακίνητα.

Η τελευταία δήμευση περιουσιακών στοιχείων έγινε μόλις προχθές. Πρόκειται για γνωστό επιχειρηματία που κλήθηκε να δικαιολογήσει ένα ποσό αρκετών εκατομμυρίων που βρέθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό του. Η πρώτη ανάλογη απόφαση είχε εκδοθεί στις 9 Ιανουαρίου του 2015.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανεπάγγελτοι με καταθέσεις εκατομμυρίων"

Ιερώνυμος από το Άργος: Υπάρχει σκέψη να κατεβεί από το σχολείο η εικόνα του Χριστού... που βρισκόμαστε; (βίντεο)

Από το Άργος όπου βρίσκεται συμμετέχοντας στου εορτασμούς για την μνήμη του πολιούχου της πόλεως Αγίου Πέτρου Επισκόπου Άργους, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία πρόθεση να συμφωνήσει με την αποκαθήλωση των ιερών εικόνων από τα σχολεία.

«Κι όταν μάλιστα υπάρχει σκέψη να κατεβεί από το σχολείο η εικόνα του Χριστού για τα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί οι μουσουλμάνοι και οι άλλοι όταν μπαίνουνε βλέπουν τον Εσταυρωμένο και την Παναγία μας… που βρισκόμαστε; Και περιμένουμε λύση στο πρόβλημα;» αναρωτήθηκε ο κ. Ιερώνυμος που τόνισε πως «Όποια λύση κι αν δοθεί έξω από αυτά θα είναι ασπιρίνη. Θα περάσει λίγο ο πόνος και μετά από δέκα μέρες θα ξανάρθει πάλι».

Η αναφορά του Αρχιεπισκόπου στις ιερές εικόνες ήρθε αμέσως μετά από αυτήν για την παρουσία φωτογραφιών ηρώων της πατρίδας στις αίθουσες των σχολείων. «Όταν πήγαινα σχολείο ήταν ο Παπαφλέσσας ο Καραϊσκάκης ο Κολοκοτρώνης και καθόμασταν και βλέπαμε τα παιδιά και συλλογιζόμαστε ποιοι ήταν αυτοί… Και ήρθαμε εμείς οι νεότεροι, οι μοντέρνοι, οι προοδευτικοί και τι είπαμε; Στα σκουπίδια αυτά, δεν μας χρειάζονται στις αποθήκες και κάψτε τα» είπε με ένταση.

Ανεβάζοντας περισσότερο τον τόνο ο κ. Ιερώνυμος αναρωτήθηκε: «Δεν είναι ντροπή, παραδείγματος χάρη, σε αυτόν τον ηρωικό τόπο όπως είναι το Άργος, που αυτοί οι άνθρωποι έδωσαν τα πάντα και έγιναν το πρότυπο για πολλούς να ντρεπόμαστε να τους βάλουμε στον τοίχο του σχολείου ή στο γραφείο μας; Τότε τι περιμένουμε; Πως μπορούμε να έχουμε αντισώματα στις δυσκολίες μας;».

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κάλεσε για μια ακόμη φορά τον λαό σε μετάνοια τονίζοντας πως οι άνθρωποι από «άτομα» πρέπει να γίνουν «πρόσωπα» εργαζόμενοι για το κοινό καλό.

"Οι Έλληνες καλούμαστε να είμαστε μία οικογένεια και να συνεργαζόμαστε" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μιλώντας στον 89,5.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση επισκέπτεται το Άργος κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου, για να συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Πέτρου, Επισκόπου Άργους.

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τη ζωή του Αγίου λέγοντας πως έζησε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την Πελοπόννησο. "Ο Άγιος Πέτρος, ο Άγιος Νίκων ο Μετανοείτε και ο Άγιος Λουκάς ο Στειριώτης ήταν προσωπικότητες που απέτρεψαν τον εξισλαμισμό της Πελοποννήσου και βοήθησαν, ώστε να μην χαθεί η χριστιανική διδασκαλία και η πίστη με την δύναμή τους και το παράδειγμά τους. Αυτόν τον Άγιο ήρθαμε να τιμήσουμε και να τον παρακαλέσουμε να αναδεικνύει, να βοηθάει να καλλιεργούμαστε πνευματικά και με το παράδειγμα του να μας διδάσκει, ώστε οι νέοι να ακολουθήσουν τα βήματά του".

Σε ερώτηση δημοσιογράφου τοπικού μέσου για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως "οι Έλληνες πρέπει να είμαστε μια οικογένεια. Ο ένας να βοηθάει τον άλλον. Καλούμαστε να συνεργαστούμε, ώστε, εκεί που υπάρχει η δυνατότητα, να αξιοποιήσουμε την περιουσία και τα έσοδα να πάνε όπου υπάρχει ανάγκη, όπως ιδρύματα, και να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες από κοινού. Σε καμμία περίπτωση, όμως, δεν θα πουληθεί η περιουσία, ούτε θα δοθεί σε πρόσωπα ή φορείς. Θα αξιοποιηθεί και τα έσοδα θα διατεθούν στην Πολιτεία και στην Εκκλησία, για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες".


argolikeseidhseis
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιερώνυμος από το Άργος: Υπάρχει σκέψη να κατεβεί από το σχολείο η εικόνα του Χριστού... που βρισκόμαστε; (βίντεο)"

Πάνω από 1.100 μετανάστες έφτασαν σε ελληνικά νησιά το τριήμερο

Ξεπέρασαν τους 1.100 οι μετανάστες που έφτασαν κατά το τελευταίο τριήμερο σε ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, 38 σκάφη μετέφεραν από την Παρασκευή έως και νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής 1.141 άτομα σε επτά νησιά σε βορειοανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα.

Ο μεγαλύτερος όγκος από αυτούς αποβιβάστηκε στη Λέσβο, όπου, σε συνολικά 10 περιστατικά που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι λιμενικοί, συνελήφθησαν 304 άτομα.

Στη Σάμο, σε επτά περιπτώσεις αποβιβάστηκαν 194 άτομα, ενώ και στο γειτονικό Αγαθονήσι άλλα 148 σε πέντε διαδοχικές αφίξεις τους.

Στη Χίο, βρήκαν προσωρινό καταφύγιο 182 μετανάστες, που βγήκαν στο νησί με τέσσερις βάρκες, ενώ στις γειτονικές Οινούσσες κατέφυγαν άλλα 108 άτομα (τρία περιστατικά).

Στην Κω βγήκαν 141 μετανάστες που δεν διέθεταν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, την ώρα που στο Φαρμακονήσι έφταναν δύο βάρκες με άλλους 64.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 1.100 μετανάστες έφτασαν σε ελληνικά νησιά το τριήμερο"

Ποτάμι: Να τελειώνει το σκωτσέζικο ντους των πολιτών

Το σκωτσέζικο ντουζ που ζουν οι πολίτες με την κυβέρνηση τη μια μέρα να δηλώνει αισιόδοξη για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και την επόμενη να διαδίδει ότι υπάρχει αδιέξοδο, πρέπει να τελειώνει, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Όπως αναφέρει: "τα μηνύματα αυτά αντανακλούν τις αντιφάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Άλλοι καλούν για συμφωνία, όπως ο κ. Παπαδημούλης και η κυρία Κατσέλη, άλλοι επιμένουν σε ρήξη όπως ο κ. Λαφαζάνης και η "αριστερή πλατφόρμα" ενώ άλλοι όπως ο κ. Μανιός μιλούν ανοιχτά και ανέμελα ακόμη και για πιστωτικό γεγονός δίχως να αναλογίζονται τις καταστροφικές συνέπειες. Κάθε μέρα που περνάει μας φέρνει πιο κοντά στην πρόσκρουση στο παγόβουνο.

Η ασυντόνιστη ορχήστρα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ παίζει αμέριμνη για το εσωκομματικό ακροατήριο, δε δικαιούται όμως να παρασύρει τη χώρα στο βυθό. Επειδή ο κ. Τσίπρας διστάζει να πάρει αποφάσεις, το Ποτάμι επαναλαμβάνει την πρόταση για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να συζητηθεί ανοιχτά η πορεία των διαπραγματεύσεων και η διασφάλιση της θέσης της Ελλάδας στην ευρωζώνη".

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Να τελειώνει το σκωτσέζικο ντους των πολιτών"

Όχι ΔΝΤ σε εκταμίευση - Αύριο νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Αγονος κρίθηκε ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους, καθώς οι συνεχείς συνεδριάσεις από την περασμένη Πέμπτη έως και το Σάββατο δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, οι εργασίες διεκόπησαν την Κυριακή, όπως ήταν προγραμματισμένο. Το «ραντεβού» που ήθελε να κλείσει η κυβέρνηση για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 4 Μαΐου, τελικώς δεν ευοδώθηκε.

Παρόλ' αυτά, η ελληνική αποστολή δεν επιστρέφει απόψε στην Αθήνα, όπως σχεδιαζόταν, αλλά παραμένει στις Βρυξέλλες, καθώς οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με τον «δεύτερο γύρο» να ξεκινά αύριο στο Brussels Group. Απώτατος στόχος πλέον, είναι το προγραμματισμένο Eurogroup της 11ης Μαΐου, αν και παραμένει στο τραπέζι μια έκτακτη συνεδρίαση, πριν την 6η Μαΐου ει δυνατόν.

Πηγές των δανειστών μιλούν για «αργή πρόοδο», ενώ το κλιμάκιο του ΔΝΤ είναι απολύτως αρνητικό για εκταμίευση δόσης, τουλάχιστον εκ μέρους του.

Όπως είναι γνωστό, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ εμφανίζονται αμετακίνητοι σε όσα ζητούν περί ομαδικών απολύσεων και περικοπών στις συντάξεις. Μάλιστα, ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου εξέφρασε την προσωπική άποψη ότι θα αποτελούσε «έκπληξη της δεκαετίας» τυχόν υποχώρηση των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα δύο αυτά ζητήματα.

Κυβερνητικές πηγές το βράδυ του Σαββάτου χαρακτήριζαν «ακατανόητη» την επιμονή των εκπροσώπων του ΔΝΤ για τα δύο αυτά θέματα, ενώ πρόσθεταν ότι η επίμονη αυτή θέση εκφράστηκε παρά το γεγονός ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στα στελέχη του ΔΝΤ παρουσιάστηκαν συγκριτικοί πίνακες από διάφορες χώρες στους οποίους αποτυπώνεται ότι η ανάπτυξη ευνοείται από την παρουσία συλλογικών συμβάσεων. Οι ίδιες πηγές κατέληγαν, δε, ότι για την Ελλάδα το θέμα των συλλογικών συμβάσεων είναι κάτι παραπάνω από «κόκκινη» γραμμή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Όχι ΔΝΤ σε εκταμίευση - Αύριο νέος γύρος διαπραγματεύσεων"

Έρευνα του ΔΝΤ για την αποτυχία του ελληνικού μνημονίου.

Καταθέτουν πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών

Στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ μπαίνει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και η εφαρμογή του κατά την περίοδο 2010-2012 με την επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ να έχει δώσει εντολή για τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί γιατί σημειώθηκε αποτυχία στην περίπτωση της Ελλάδας σε αντίθεση με τα προγράμματα άλλων χωρών.

Την έρευνα έχει αναλάβει ανεξάρτητη επιτροπή και σύμφωνα με δημοσίευμα τη εφημερίδας Real News έχουν ήδη καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος αλλά και η εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ζητηθεί να προσέλθουν ενώπιον της επιτροπής για κατάθεση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο νυν επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και επίσης πρώην ΥΠΟΙΚ, Γιάννης Στουρνάρας, ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλρου καθώς και άλλα πολιτικά πρόσωπα, οικονομολόγοι, καθηγητές, τραπεζίτες κα.

Στον κ.Παπαδήμο και την κ.Ξαφά, δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξουν μέσα σε δύο ώρες τις απόψεις τους και να επιχειρηματολογήσουν επί του ελληνικού προγράμματος διάσωσης ενώ τους δόθηκε και η ευκαιρία να διατυπώσουν τα λάθη και τις παραλήψεις που οδήγησαν στην αποτυχία του.

Εκτεθειμένος ο Τόμσεν;

Πάντως, το ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ φαίνεται να αντιδρά έντονα στο έργο αυτής της επιτροπής, υποστηρίζοντας πως αφού το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί δεν μπορεί και να αξιολογηθεί. Ανάλογες θέσεις διατυπώνουν επίσης η ΕΚΤ και η Κομισιόν.

Ωστόσο η αντίδραση ενός του Ταμείου εκτιμάται πως έχει να κάνει με την εκτίμηση πως θα μπει στο στόχαστρο ο Πόουλ Τόμσεν- ως εμπνευστής του ελληνικού προγράμματος και επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ- καθώς ο ρόλος του ήταν καταλυτικός ίσως και μοιραίος για την Ελλάδα.

Γι αυτό μάλιστα, αποφασίστηκε η έρευνα να συμπεριλάβει και τα προγράμματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας αλλά και αυτό της στήριξης προς την Ισπανία.

Σημειώνεται πως η έρευνα θα βασιστεί και σε απόρρητα έγγραφα του ΔΝΤ καθώς και σε συνεντεύξεις αξιωματούχων της Κομισιόν και της ΕΚΤ αλλά και χωρών της Ευρωζώνης. Αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2015.

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα του ΔΝΤ για την αποτυχία του ελληνικού μνημονίου. "

Γιώργος Βαρουφάκης: Χτυπούν το Γιάννη γιατί είναι άξιος

Θέση για τις επιθέσεις που δέχεται ο γιος του Γιάννης Βαρουφάκης παίρνει με συνέντευξή του ο πατέρας του, Γιώργος Βαρουφάκης, λίγες ημέρες μετά τον «παραγκωνισμό» του Έλληνα υπουργού Οικονομικών από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. 

«Θα αποκηρύξω τον γιο μου για να σταματήσουν να χτυπούν τα τηλέφωνα» λέει χαριτολογώντας. Ο Γιώργος Βαρουφάκης ζει μόνος από το 2008 που πέθανε η αγάπη της ζωής του, όπου λέει ο ίδιος μιλώντας για την Ελένη του.

Ο πατέρας του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, είναι 90 ετών και ζει μια έντονη ζωή. «Κάθε μέρα πάω γραφείο, πισίνα, κάνω ομιλίες και ακολουθώ αυτό που είπε κάποτε ο Τζέιμς Ντιν: κάντε όνειρα σαν να είστε αθάνατοι. Κι εγώ ακόμα κάνω όνειρα» λέει ο Γιώργος Βαρουφάκης, μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής»

Ο 90χρονος πρόεδρος της Χαλυβουργικής δηλώνει επαναστάτης, πάντα αριστερός που δεν έβαζε ποτέ νερό στο κρασί του.



«Ο Γιάνης ήταν ένα πολύ δύσκολο παιδί. Ετσι ήταν ο χαρακτήρας του. Στην τετάρτη δημοτικού έβγαλε το ένα ν. Η δασκάλα του το θεώρησε ορθογραφικό λάθος και του έκοψε δύο βαθμούς στα 10. Οταν του είπα: Γιατί Γιάνη; Μου απάντησε: Υπάρχει κανένας κανόνας που να λέει ότι ο Γιάνης πρέπει να έχει δύο ν;» σημειώνει αναφερόμενος στο γιο του, αποκαλύπτοντας ότι η σχέση του υπουργού Οικονομικών με τον πατέρα του είναι πολύ στενή.

«Μπαμπά μου είναι πάρα πολύ δύσκολα, κουράζομαι πάρα πολύ. Με πήρε του Αγίου Γεωργίου από τη Λετονία και μου λέει: ...”ήθελα να μάθω και πώς είσαι μπαμπά μου”. Με συγκίνησε. Με λατρεύει. Με έπαιρνε από την Αμερική, όταν δίδασκε, για να μου πει ότι είχε την ανάγκη να με ακούσει...».



«Θέλουν να τον υποβιβάσουν γιατί είναι άξιος»

Αναφερόμενος στην κόντρα με αρκετούς ξένους εκπροσώπους άλλων χωρών και τα όσα έχουν γίνει τελευταία, ο πατέρας του Γιάννη Βαρουφάκη τονίζει «Θέλουν να τον υποτιμήσουν, να τον υποβιβάσουν. Γιατί είναι άξιος, δεν τους πάει. Δεν τους ταιριάζει. Για αυτό τον χτυπούν, είναι η πρώτη φορά που ανέβηκε το γόητρο και η αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Μόνο τώρα. Φυσικά και ξέρω και εγώ και ο κόσμος ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Μου λέει μπαμπά είναι πάρα πολύ δύσκολα, αλλά όταν παλεύεις πετυχαίνεις. Είναι άξιος, αξιοπρεπής και λέει την αλήθεια. Ζητά αυτό που πρέπει και δεν κάνει πίσω. Θα παλεύει μέχρι να κερδίσει το ελάχιστο. Φυσικά και του αξίζει η θέση στην οποία είναι. Μιλάει ως Ελληνας και όχι ως κόμμα. Μπορεί να βγει και με κόμμα, αλλά όταν μιλά, μιλά ως Ελληνας. Ομως είναι σκληρή η πορεία που ακολουθεί».

Ερωτηθείς πώς νοιώθει όταν οι ξένοι λένε το γιο του τζογαδόρο και ερασιτέχνη, ο Γιώργος Βαρουφάκης σημειώνει ότι «εγώ δεν ακούω τίποτα. Η κόρη μου αρρωσταίνει με όλα αυτά που του σέρνουν.  Λένε και άλλα ακόμη, ότι είναι πάμπλουτος, ότι εγώ ο πατέρας του είμαι βιομήχανος. Εγώ πιστεύω στο γιο μου και πιστεύω επίσης ότι αυτή την αλλαγή που έκανε ο πρωθυπουργός την έκανε για να ενισχύσει την ομάδα. Έχει πάρα πολλές υποθέσεις να διαχειριστεί ο Γιάννης και ο αγώνας είναι πολύπλευρος».



«Δεν θα τον αδειάσει ο Τσίπρας, είναι δεμένοι»

Όσον αφορά στην σχέση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Γιώργος Βαρουφάκης δηλώνει «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ δεμένος με τον Γιάννη. Ο γιος μου είναι εξαιρετικό παιδί. Είναι τίμιος. Αυτό που λέει, αυτό και κάνει. Παλεύει πολύ για τον σκοπό του. Αυτός είναι που έδινε πάντα γραμμή στον πρωθυπουργό και για αυτό εκείνος τον αγαπά πολύ. Για αυτό και είμαι σίγουρος ότι ο Τσίπρας στηρίζει τον γιο μου και φυσικά δεν θέλει να τον αδειάσει».



«Έχω πει στην Δανάη να πηγαίνει πίσω του»

Για το ντύσιμο του, τις γραβάτες που δεν βάζει,. τις... επιτυχίες του στις γυναίκες του και την σύζυγο του Δανάη Στράτου δηλώνει ο πατέρας του Ελληνα ΥΠΟΙΚ «Νομίζω ότι το ντύσιμο του αρέσει. Τον έχουν αγαπήσει όλες και όλοι. Η Λαγκάρντ πολύ και όλες οι γυναίκες. Ευρωπαίες και Ελληνίδες. Και έχω πει στην Δανάη: πήγαινε από πίσω του γιατί δεν σε βλέπω καλά. Η Δανάη του φέρθηκε και του φέρεται πολύ καλά. Το ότι δεν βάζει γραβάτα, δεν είναι πρόκληση. Ετσι είναι. Μου λένε πολλοί: κύριε Βαρουφάκη, εσείς με γραβάτα; τους απαντώ: το παιδί μου δεν φορά γραβάτα γιατί δεν έχει, της πήρα όλες εγώ. Οπως καταλαβαίνεται, εγώ είμαι πιο τρελός από εκείνον».


newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιώργος Βαρουφάκης: Χτυπούν το Γιάννη γιατί είναι άξιος"

Μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο

Επέκταση των συστημάτων ελέγχου εισροών-εκροών σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς καυσίμων, γενική απογραφή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά και των αποθηκευτικών μέσων που διαθέτουν, προσθήκη ιχνηθέτη στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται ως «πρώτη ύλη» για λαθρεμπόριο, είναι ορισμένα από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την πάταξη της παράνομης διακίνησης καυσίμων, τα οποία θα περιληφθούν στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο.

Το συντονισμό των κινήσεων για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου καυσίμων έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, έχει καταλήξει στην πρώτη δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστεί άμεσα.

Τα συστήματα ελέγχου εισροών-εκροών όγκου καυσίμων, σύμφωνα με τη νομοθεσία, έπρεπε να έχουν ήδη εγκατασταθεί σε όλα τα πρατήρια καυσίμων και τους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης. Με τις νέες ρυθμίσεις τα συστήματα επεκτείνονται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού αλλά και σε μεταφορικά μέσα (χερσαία και πλωτά), στις εγκαταστάσεις μεγάλων καταναλωτών (ΔΕΗ, ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία, πυροσβεστική).

Η απογραφή θα αφορά, επίσης, το σύνολο των εγκαταστάσεων, μεταφορικών μέσων και αποθηκευτικών χώρων, τόσο για υγρά καύσιμα όσο και για βιοκαύσιμα αλλά και χημικές που χρησιμοποιούνται για τη νοθεία καυσίμων (π.χ. τολουόλη). Θα απογραφούν και οι δεξαμενές των εταιρειών εμπορίας, των πρατηρίων καυσίμων αλλά και των μεγάλων καταναλωτών που έχουν χωρητικότητα πάνω από 2 κυβικά μέτρα.

Τέλος, η ιχνηθέτηση (δηλαδή η προσθήκη μιας χημικής ουσίας στο καύσιμο προκειμένου να ανιχνεύεται εύκολα κατά τον χημικό έλεγχο) θα εφαρμοστεί στο ντήζελ ναυτιλίας, στα καύσιμα προς εξαγωγή και στα καύσιμα που παραδίδονται στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το ναυτιλιακό πετρέλαιο και τα εξαγόμενα καύσιμα που απαλλάσσονται από τη φορολογία, διοχετεύονται στην εσωτερική αγορά και διακινούνται παράνομα, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως από φόρους και δασμούς, ενώ έλεγχοι που έχουν γίνει στο παρελθόν έδειξαν ότι και οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις αποτελούν πηγή παράνομης διακίνησης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο "

Χρεοκοπούν τα νοσοκομεία: Οφείλουν 900 εκατ. ευρώ - Εχουν λάβει μόλις 43,4!

Οικονομική μέγγενη σφίγγει τα δημόσια νοσοκομεία. Παγιδευμένα στις «δαγκάνες» της ανύπαρκτης ρευστότητας και των συσσωρευμένων χρεών ύψους 900 εκατ. ευρώ προς τους προμηθευτές τους, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αδυνατούν να στηρίξουν τη λειτουργία τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις υπηρεσίες υγείας που πρέπει να προσφέρουν. Το όριο αντοχής τους καθορίζεται πλέον από τους προμηθευτές και την επικείμενη απόφασή τους για διακοπή των προμηθειών είτε αυτές αφορούν υλικά είτε υπηρεσίες πχ καθαριότητα ή σίτιση. 

Το ΕΣΥ βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, καθώς δεν έχει λάβει την τακτική κρατική χρηματοδότηση για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο. Τα οικονομικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΘΕΜΑ είναι αποκαλυπτικά για τη δραματική υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων: από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν λάβει για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους το…μυθικό ποσό των 43,4 εκατ. ευρώ! 

Πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα, Ιανουάριος – Απρίλιος 2014, τα νοσοκομεία είχαν λάβει τακτική επιχορήγηση ύψους 229,6 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, είχαν λάβει επιχορήγηση και για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων συνολικού ποσού 400 εκατ. ευρώ –  τα 300 εκατ. ευρώ είχαν δοθεί αρχές Φεβρουαρίου και τα 100 εκατ. ευρώ αρχές Μαρτίου. 

Το τρέχον έτος τα δημόσια νοσοκομεία όχι μόνο δεν έχουν λάβει την επιχορήγηση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους (συνολικά οι οφειλές τους ανέρχονται σε 900 εκατ. ευρώ προς τους προμηθευτές, ποσό στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές στον ΕΟΠΥΥ) αλλά και η τακτική επιχορήγηση του Ιανουαρίου που έλαβαν στις 20 Φεβρουαρίου ήταν μειωμένη κατά το ήμισυ. Ενώ δηλαδή οι πιστώσεις που είχαν εγκριθεί για υλικά και υπηρεσίες ανέρχονταν σε 87,7 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Υγείας εκταμίευσε το ποσό των 43,4 εκατ. ευρώ προς τις οικονομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων. 



Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό δόθηκε για την κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού και άλλες υπηρεσίες όπως πχ καθαριότητα, φύλαξη, τροφοδοσία και σίτιση όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για τον Ιανουάριο. 

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει ότι οι συρρικνωμένοι προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων για το 2015 -1,38 δισ. ευρώ έναντι 1,61 δισ. το 2014- εγκρίθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, και ότι σε κάθε περίπτωση δεν εξαρτώνται από τη ροή και το ποσό της εκάστοτε χρηματοδότησης. Υπεραμύνεται δε της απόφασης να διατεθούν… ψίχουλα στα δημόσια νοσοκομεία, αναφέροντας πως έλαβαν λιγότερα χρήματα διότι είχαν ταμειακά διαθέσιμα 258,5 εκατ. ευρώ και καλώντας ταυτόχρονα τις διοικήσεις να τα χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους. 


«Στέγνωσαν» και από ταμειακά διαθέσιμα τα νοσοκομεία
Με τη στρόφιγγα της κρατικής χρηματοδότησης, λοιπόν, να έχει κλείσει σφιχτά προς το ΕΣΥ προ αρκετών εβδομάδων είναι προφανές πως τα νοσοκομεία βιώνουν οικονομική ασφυξία. Πλέον, έχουν εξαντλήσει τα ταμειακά διαθέσιμα που ήταν ελεύθερα –διότι τα 93,4 εκατ. ευρώ ήταν δεσμευμένα ή ενταλτοποιημένα- και μετράνε κυριολεκτικά τα χαρτονομίσματα που έχουν στα ταμεία τους. Στην καλύτερη περίπτωση κάποια νοσοκομεία διαθέτουν στα ταμεία τους ικανό ποσό μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τις ανάγκες τους – υπάρχουν όμως και νοσοκομεία που δεν έχουν περισσότερα από 30.000 με 40.000 ευρώ στη διάθεσή τους. Υπό τις συνθήκες αυτές ο εσωτερικός δανεισμός που επιβλήθηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στους επικεφαλής των νοσοκομείων προκάλεσε τόσο θυμηδία καθώς γνώριζαν ότι «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» όσο και άγχος καθώς η εύρυθμη λειτουργία ενός νοσοκομείου προφανώς απαιτεί «ζεστό» χρήμα που δεν έχουν. 

Το ενδεχόμενο της κατάρρευσης των υπηρεσιών υγείας στο ΕΣΥ δεν είναι καθόλου μακρινό για τους επικεφαλής των νοσοκομείων. Ήδη από τον περασμένο μήνα οι αρμόδιοι στα περισσότερα νοσοκομεία βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους προμηθευτές τους ζητώντας κι άλλη πίστωση. Οι ελλείψεις βασικών ειδών, φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, ήδη υφίστανται και ημέρα με την ημέρα η κατάσταση γίνεται μη διαχειρίσιμη. Στην πράξη, σύμφωνα με νοσοκομειακά στελέχη, το βάρος δίδεται στους προμηθευτές των μαγειρείων ή στα συνεργεία σίτισης. Επιλέγεται, πχ, να δοθούν  10.000 ευρώ έναντι της οφειλής στον προμηθευτή του γάλακτος ή κρέατος ή 100.000 ευρώ στην υπηρεσία σίτισης, ώστε να μην ξεμείνει από τρόφιμα το νοσοκομείο. 

Διακόπτουν την τροφοδοσία του ΕΣΥ οι προμηθευτές 
Οι προμηθευτές, θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να διακόψουν την προμήθεια των ειδών που εμπορεύονται προς τα Νοσοκομεία. Οι εκπρόσωποι των προμηθευτών – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.), Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού και Τραυματολογικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ.), Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.) και Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού (ΠΑ.Σ.Π.Υ.ΤΕ.Ν.)- υποστηρίζουν ότι από τον Δεκέμβριο του 2014 τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν προχωρήσει σε πλήρη διακοπή των πληρωμών και προειδοποιούν ότι «για γενικευμένη απουσία υλικών από την αγορά» εάν δεν προχωρήσουν άμεσα οι πληρωμές προς τους προμηθευτές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρεοκοπούν τα νοσοκομεία: Οφείλουν 900 εκατ. ευρώ - Εχουν λάβει μόλις 43,4!"

Α. Ανδρεάδης προς τουρίστες: Χρησιμοποιήστε την πιστωτική στην Ελλάδα για να αποφύγουμε τη φοροδιαφυγή

Έκκληση να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα έκανε προς τους 25 εκατ. τουρίστες που αναμένεται να επισκεφθούν το φετινό καλοκαίρι την Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης.

Μιλώντας στον βρετανικό Observer, ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων ενθάρρυνε τη χρήση πιστωτικών καρτών όσο το δυνατό περισσότερο για να αποφευχθούν οι συναλλαγές με μετρητά, κι εν τέλει να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

"Έτσι τα καταστήματα και οι υπηρεσίες θα αναγκαστούν να κόβουν αποδείξεις" εξήγησε.

"Σε μια χώρα που ο φοροσυλλεκτικός μηχανισμός είναι αναποτελεσματικός, οι πιστωτικές κάρτες είναι ο πιο εύκολος τρόπος να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Υπολογίζουμε ότι στις τουριστικές περιοχές η φοροδιαφυγή φτάνει το 40%", πρόσθεσε.

Υπολογίζεται ότι η Ελλάδα χάνει έσοδα περίπου 20 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή κάθε χρόνο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Σχολιάζοντας την αύξηση του ΦΠΑ σε δημοφιλή νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, ένα μέτρο στο οποίο οι τουριστικές επιχειρήσεις αντιτίθενται, δήλωσε:

"Αν και υπάρχει μια λογική πίσω από το μέτρο, η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλλει στη μέση της τουριστικής σεζόν την αύξηση, ενώ έχει ήδη προπληρωθεί το 60% των διακοπών. Είναι ένα μέτρο της τελευταίας στιγμής, που εξαγγέλθηκε χωρίς πλάνο ή στρατηγική, αλλά υπό τον πανικό".

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Α. Ανδρεάδης προς τουρίστες: Χρησιμοποιήστε την πιστωτική στην Ελλάδα για να αποφύγουμε τη φοροδιαφυγή"

Handelsblatt: Η Αθήνα δεν θα λάβει χρήματα πριν τις 12 Μαϊου ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων

Ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει μια γρήγορη «ένεση» ρευστότητας, αφού θα πρέπει να περιμένει εβδομάδες για να λάβει την εναπομείνουσα δόση των 7,2 δισ. ευρώ, υποστηρίζει η γερμανική Handelsblatt, σε σημερινό της δημοσίευμα.

«Ακόμα κι αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της σημειώσουν σημαντική πρόοδο γρήγορα, η άμεση εκταμίευση της δόσης είναι μάλλον απίθανη. Ακόμα και μετά την συμφωνία θα πάρει εβδομάδες μέχρι να απελευθερωθεί η δόση» τονίζουν πρόσωπα κοντά στη διαπραγμάτευση.

«Η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα μπορούσε να αποπληρώσει τη δόση της 12ης Μαϊου προς το ΔΝΤ με τη βοήθεια των δανειστών της. Πιθανότατα δεν θα τα καταφέρει. Η ιδέα ότι θα λάβει τα χρήματα μέχρι τότε είναι τρελή» αναφέρει μια πηγή.

Ο λόγος για αυτό είναι καθαρά διαδικαστικός. Οι θεσμοί ( ή η τρόικα, όπως γράφει η Handelsblatt) θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν σε ένα άμεσο πακέτο μεταρρυθμίσεων με την Ελλάδα. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή και στη συνέχεια να εφαρμοστούν και να ελεγχθούν. Μόνο ύστερα από αυτά τα βήματα θα μπορέσει να "ξεκλειδώσει" η δόση, εξηγεί η εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η πίεση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να παρέμβει.

«Η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιτρέψει στην Αθήνα να εκδόσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια (τα λεγόμενα T-bills) για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει εξαντλήσει το περιθώριο έκδοσης των γραμματίων, που ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ»αναφέρει στη συνέχεια μία από τις πηγές, τονίζοντας ότι εάν υπάρξει κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος που να υποδεικνύει ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η ΕΚΤ θα μπορούσε ίσως να αυξήσει το όριο των γραμματίων.

Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswire,το Σάββατο, ωστόσο, όπως αναφέρει η handelsblatt, σε μια τέτοια κίνηση αντιτίθενται πολλοί στο εσωτερικό της ΕΚΤ.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Handelsblatt: Η Αθήνα δεν θα λάβει χρήματα πριν τις 12 Μαϊου ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων"

Ντε Γκίντος: Η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Στόχος του Eurogroup είναι "η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη" και η Αθήνα, η οποία έχει πραγματοποιήσει μία "τεράστια προσπάθεια", θα πρέπει να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος.

"Κανένας δεν εύχεται την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι κανονισμοί", δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

"Αυτό περιλαμβάνει μία λίστα από μεταρρυθμίσεις τις οποίες είμαστε έτοιμοι να αναλύσουμε με ευελιξία. Αλλά, ο στόχος του Eurogroup είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη", είπε ο ντε Γκίντος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Η Ελλάδα έχει κάνει μία τεράστια προσπάθεια, αλλά αυτό που απομένει να πραγματοποιήσει είναι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική οικονομία δεν είναι παραγωγική, δεν είναι ανταγωνιστική και δεν δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης, εξαιτίας των κινήτρων που υιοθετήθηκαν".

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις εδώ και μερικές ημέρες στις Βρυξέλλες με τους πιστωτές της, την ΕΕ και το ΔΝΤ, σχετικά με τη λίστα μεταρρυθμίσεων που καταθέτει η Αθήνα για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους εκπροσώπους των θεσμών, σε επίπεδο Brussels Group, που ξεκίνησαν την Πέμπτη 30 Απριλίου, θα συνεχιστούν μέχρι και σήμερα.

"Έχουμε χάσει υπερβολικά πολύ χρόνο, αλλά ελπίζω ότι αυτές τις ημέρες συντελέστηκε αξιοσημείωτη πρόοδος", πρόσθεσε ο ντε Γκίντος.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντε Γκίντος: Η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις"

Γιούνκερ: Εως και 3 δισ. ευρώ φέτος στην Ελλάδα από το επενδυτικό πρόγραμμα

Όπως δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε σημερινή του εφ' όλης της ύλης συνέντευξη προς τη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, «αυτό που μπορώ να πω στην παρούσα φάση είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χρεοκοπία στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωζώνης».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά της. Δεν υπάρχει ακόμη η αναγκαία σαφήνεια για συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά σχέδια, εντούτοις κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κομισιόν, οι προσπάθειες όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αντάλλαγμα βέβαια, πρόσθεσε, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με το Γιούρογκρουπ και να εφαρμόσει μια βιώσιμη και αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική.
Η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει τρία δις
Η ελληνική κυβέρνηση «μπορεί να λάβει μόνο αυτή τη χρονιά έως και τρία δις ευρώ», δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ
Η ελληνική κυβέρνηση «μπορεί να λάβει μόνο αυτή τη χρονιά έως και τρία δις ευρώ», δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ
Αναφερόμενος στο επενδυτικό πρόγραμμα της Κομισιόν, το επονομαζόμενο «Σχέδιο Γιούνκερ», τόνισε ότι με αυτό επιδιώκεται η προσέλκυση επενδύσεων συνολικού ύψους 315 δις ευρώ, ώστε με βάση το τρίπτυχο «δημοσιονομικής υπευθυνότητας, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων» να καταστεί δυνατή η κάλυψη ενός επενδυτικού κενού εκατοντάδων δις ευρώ στην Ευρώπη, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες στα νομοθετικά όργανα, ώστε το μέχρι το προσεχές καλοκαίρι να είναι εφικτή η εκταμίευση χρημάτων για τα πρώτα έργα.
Κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «μπορεί να λάβει μόνο αυτή τη χρονιά έως και τρία δις ευρώ, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση -και χωρίς ορθή υποβολή αίτησης- θα μπορούσαν να χαθούν». Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξήρε το έργο της Task Force που συστάθηκε πριν από περίπου ένα μήνα υπό τη διεύθυνση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις προκειμένου «να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο υπάρχοντες πόρους της ΕΕ».
«H EE έχει ηθική και ανθρωπιστική ευθύνη» στο θέμα των προσφύγων
Να μπει τέλος στην τραγωδία των προσφύγων ζήτησε ο πρόεδρος της Κομισιόν
Να μπει τέλος στην τραγωδία των προσφύγων ζήτησε ο πρόεδρος της Κομισιόν
Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε όμως και στο επιτακτικό ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ρευμάτων με αφορμή της πρόσφατες τραγωδίες στη Μεσόγειο. «Η διατήρησε του status quo δεν αποτελεί πια επιλογή», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι «το σύνολο της ΕΕ έχει την ηθική και ανθρωπιστική ευθύνη να δράσει. (…) Πρέπει όλοι να καταβάλουμε προσπάθειες, ώστε να αποτρέψουμε να υπάρξουν νέα θύματα».
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι απαιτείται «μία ρύθμιση ποσόστωσης για την υποδοχή ανθρώπων από χώρες εκτός της ΕΕ. Σε αυτό το ζήτημα χρειαζόμαστε πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τα κράτη-μέλη πρέπει να αναλάβουν ευθύνες».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Εως και 3 δισ. ευρώ φέτος στην Ελλάδα από το επενδυτικό πρόγραμμα"

Τέσσερις τραπεζίτες ζητούν συμφωνία άμεσα

Την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων μέσα από μια νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα επιβεβαιώσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, υπογραμμίζουν στην Καθημερινή της Κυριακής οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Η επίτευξη του εθνικού στόχου για συμφωνία με τους εταίρους μας και η επιβεβαίωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού μας θα συνδράμουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, θέτοντας τη χώρα σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης. Μια ειλικρινής μεταρρυθμιστική προσπάθεια, σε συνδυασμό με τη βούληση για απαρέγκλιτη τήρησή της, μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικό πόλο επενδύσεων. O παράγων "χρόνος" έχει τεράστια σημασία και θα ήταν κρίμα η Ελλάδα να μην εκμεταλλευθεί το ιδιαίτερα θετικό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο είναι αποτέλεσμα της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της σημαντικής πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Παρότι η οικονομία και η κοινωνία έχουν εξαντληθεί από τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, οι επιχειρήσεις είναι πλέον έτοιμες να συμμετέχουν ενεργά σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα αυξήσουν και την απασχόληση και η παροχή πίστωσης θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ανάπτυξης».

Ο Δημήτριος Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος Alpha Bank, υπογραμμίζει: «Η απομάκρυνση της αβεβαιότητος αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας όχι μόνο για το τραπεζικό σύστημα αλλά ευρύτερα για την ελληνική οικονομία, που χαρακτηρίζεται από μια έμφυτη δυναμική. Η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω μιας νέας εθνικά επωφελούς συμφωνίας, θα απελευθερώσει την ισχυρή δυναμική της οικονομίας μας και θα τη θέσει σε τροχιά αναπτύξεως η οποία θα είναι και βιώσιμη και μακράς διάρκειας. Το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον (η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, η πτώση των τιμών πετρελαίου, η αποδυνάμωση του ευρώ, τα διάφορα ευρωπαϊκά πακέτα ενισχύσεως των χωρών-μελών κ.ά.) ευνοούν την ταχεία επάνοδο της χώρας και της οικονομίας σε ανοδική τροχιά».

Ο Άνθιμος Θωμόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Τράπεζας Πειραιώς, σημειώνει: «Βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας μας είναι να σπάσει ο κύκλος της υποχρηματοδότησης και της αποεπένδυσης. Χωρίς επενδύσεις δεν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την προσαρμογή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια και να δώσουμε απάντηση στα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα που συσσώρευσε η παρατεταμένη ύφεση, δημιουργώντας προοπτική και ελπίδα ανάκαμψης. Η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων και η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης του Δημοσίου θα οδηγούσαν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας και των τραπεζών, αποκαθιστώντας τη χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές με όρους ανταγωνιστικούς, προς όφελος τελικά της πραγματικής οικονομίας. Όμως, η βελτίωση των όρων χρηματοδότησης της οικονομίας δεν αρκεί. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακό πρόσημο σε κρίσιμους τομείς, όπως το φορολογικό σύστημα, η Δικαιοσύνη κ.ά.».

Ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος Eurobank, τονίζει: «Η χώρα μας βιώνει συνθήκες παρατεταμένης πιστωτικής πίεσης και αβεβαιότητας που σταδιακά διαβρώνουν την πραγματική οικονομία. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο. Είναι άμεση η ανάγκη για ρεαλιστική συμφωνία με τους θεσμικούς μας εταίρους, που θα πρέπει να υιοθετηθεί από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος, όπως σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο, που σήμερα αφήνουν πίσω τους το τέλμα της κρίσης και διαμορφώνουν ένα πιο αισιόδοξο αύριο. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη, η οποία προϋποθέτει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής, εξωστρέφεια και προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων. Οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω σταθερής αναπτυξιακής πορείας. Προϋπόθεσή της είναι μια ταχεία συμφωνία μακράς πνοής που θα απομακρύνει οριστικά κάθε αμφισβήτηση της συμμετοχής μας στην ευρωζώνη».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερις τραπεζίτες ζητούν συμφωνία άμεσα"

Πάνω από 7.000 οι νεκροί του σεισμού Νεπάλ

Ξεπέρασαν τις 7.000 οι νεκροί του σεισμού 7,8 ρίχτερ της 25ης Απριλίου στο Νεπάλ, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Εκτάκτων Καταστάσεων.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 7.060.

Περίπου στις 14.000 εκτιμάται ο αριθμός των τραυματιών. Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα και την Ινδία. «Ο απολογισμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί» δήλωσε αξιωματούχος της κυβερνητικής υπηρεσίας.

Σημειώνεται πως ο σεισμός κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας Κατμαντού και πολλά χωριά κοντά στο επίκεντρο, 70 χλμ. από την πρωτεύουσα.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειες στον εντοπισμό επιζώντων στις πιο απομακρυσμένες περιοχές που δεν έχουν λάβει ακόμη είδη πρώτης ανάγκης.

Οι αρχές του Νεπάλ ανακοίνωσαν το Σάββατο πως μια εβδομάδα μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου δεν υπάρχουν ελπίδες για επιζώντες μέσα στα ερείπια στο Κατμαντού.

Κι όμως, η ζωή τους διαψεύδει ευχάριστα. Σωστικά συνεργεία εντόπισαν ζωντανό έναν άνδρα 101 ετών, που είχε θαφτεί σε κτίριο που κατέρρευσε έπειτα από το φονικό σεισμό. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο υπέργηρος εντοπίστηκε οχτώ ημέρες μετά από την δόνηση των 7,8 Ρίχτερ που προκάλεσε το θάνατο πολλών χιλιάδων ανθρώπων.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια του σπιτιού τους, αν και δεν είναι ακριβής ο χρόνος της διάσωσης.

Διαβάστε Περισσότερα » " Πάνω από 7.000 οι νεκροί του σεισμού Νεπάλ"

«Ούτε βήμα πίσω» για τις διαπραγματεύσεις το μήνυμα της Κίνησης του Μανώλη Γλέζου

Με ένα πλακάτ όπου αναγράφεται το σύνθημα, η Κίνηση Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου εικονογραφεί το θέμα που φιλοξενεί για τη νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Η ιστοσελίδα επισημαίνει πως πρόκειται για «ακατανόητη επιμονή για μειώσεις συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και συλλογικές διαπραγματεύσεις», από την πλευρά του ΔΝΤ, ενώ το θέμα έχει τίτλο «Βρυξέλλες - Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω».

Το κείμενο επίσης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «απομακρύνεται το ενδεχόμενο "έντιμης συμφωνίας"».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ούτε βήμα πίσω» για τις διαπραγματεύσεις το μήνυμα της Κίνησης του Μανώλη Γλέζου"

Ξαφά: Γιατί επιμένει το ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις

Η υπέρτατη δέσμευση κάθε υπεύθυνου ηγέτη είναι να σώσει τη χώρα του από την απόλυτη καταστροφή, όχι να διασώσει προεκλογικές υποσχέσεις που ήταν ανεφάρμοστες, υπογραμμίζει η κ. Ξαφά. Θα υπάρξει Grexit αν επιμείνει ο Τσίπρας στις «κόκκινες γραμμές».

Στους λόγους για τους οποίους το ΔΝΤ επιμένει στις ομαδικές απολύσεις στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα αναφέρθηκε η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του Ταμείου, Μιράντα Ξαφά μιλώντας στο "MEGA Σαββατοκύριακο".

"Αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η λιτότητα και το χρέος που έχει πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης, είναι 3% του ΑΕΠ πληρώνουμε σε τόκους κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου όσα εισπράττουμε από την ΕΕ σε πόρους, είναι η αδυναμία να παράγει και να εξάγει προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλή προστιθέμενη αξία", σημείωσε.

Και πρόσθεσε: "Γι' αυτό επιμένει το Ταμείο σε κάποια μέτρα που θα αυξήσουν την προσφορά και θα βελτιώσουν την προσφορά αγαθών και υπηρεσιών. Εκεί εντάσσονται και οι ομαδικές απολύσεις. Δεν υπάρχει καμιά εταιρεία σήμερα που να θέλει να κάνει ομαδικές απολύσεις και να μην μπορεί επειδή αρνείται η κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα μεγάλες επιχειρήσεις εάν δεν ξέρουν ότι σε μια ύφεση θα μπορούν να απολύσουν. Αυτό κατάφερε η Ιρλανδία".

Σημείωσε μάλιστα ότι "εάν δεν περάσει η κυβέρνηση τις κόκκινες γραμμές της, μιλάμε για Grexit, δεν πρόκειται να δεχθούν οι πιστωτές να ρίχνουν λεφτά σε ένα καλάθι χωρίς πάτο".

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με τις επενδύσεις των χρημάτων της στο εξωτερικό τόνισε: "Όταν βγάζω εγώ τα λεφτά μου στο εξωτερικό είναι εθνική μειοδοσία, όταν οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα έχουν ήδη βγάλει πριν αναλάβουν, αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα".

Υποστήριξε ότι δεν θεωρεί ότι είναι πατριωτικό της καθήκον να διακινδυνεύει τις καταθέσεις της όταν όπως είπε βλέπει "ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο στην κυβέρνηση".

"Και η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα πάρει υφεσιακά μέτρα αλλά η αναβολή των αποφάσεων και η πλήρης σύγχυση που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν παγώσει τις επενδύσεις και έχουν φέρει πιστωτική ασφυξία και έχουν βαθύνει την ύφεση", συμπλήρωσε και είπε πως "η υπέρτατη δέσμευση κάθε υπεύθυνου ηγέτη είναι να σώσει τη χώρα του από την απόλυτη καταστροφή, όχι να διασώσει προεκλογικές υποσχέσεις που ήταν ανεφάρμοστες".

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξαφά: Γιατί επιμένει το ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις"

Μανιός: Πιστωτικό γεγονός σε 15 ημέρες αν δεν υποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι

«Αν δεν υποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι, σε 15 ημέρες θα έχουμε πιστωτικό γεγονός» δήλωσε το πρωί της Κυριακής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός, σχολιάζοντας την τελευταία εμπλοκή που παρουσιάζεται στις διαπραγματεύσεις.

Μετά τις δηλώσεις στελεχών ΣΥΡΙΖΑ όλη την περασμένη εβδομάδα για εκλογές ή δημοψήφισμα, που θεωρήθηκαν «προειδοποιήσεις» εκ μέρους της ελληνικής πλευράς προς τους εταίρους, τώρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύει ξεκάθαρη απειλή λέγοντας πως ακόμα και μέσα στο Μάιο, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

«Πάγωσα με το δεκαπενθήμερο για το πιστωτικό γεγονός του κ. Μανιού» σχολίασε η βουλευτής του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου, που παραβρέθηκε στο ίδιο τηλεοπτικό πάνελ με τον κύριο Μανιό, στην τηλεόραση του Σκάι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μανιός: Πιστωτικό γεγονός σε 15 ημέρες αν δεν υποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι"

Φλαμπουράρης: Θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου αν οδηγηθούμε σε αδιέξοδο

«Αν οδηγηθούμε σε αδιέξοδο θα ανοίξει ο ασκός του Αίολου, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί επικίνδυνα και η οικονομική, και η γεωπολιτική αστάθεια διεθνώς», προειδοποιεί ο Αλέκος Φλαμπουράρης, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες φαίνεται να έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο.

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού δεν θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό το δημοψήφισμα, αλλά και δεν το αποκλείει, αν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί «σε ατραπούς μακριά από την εντολή της 25ης Ιανουαρίου».

Σε συνέντευξή του στην Αυγή, τόνισε ότι δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί το email Χαρδούβελη και ότι δεν ανησυχεί ούτε για τη χρονική μετάθεση της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ ούτε για οποιαδήποτε άλλη πτυχή του κυβερνητικού προγράμματος.

Ο αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου υπουργός δηλώνει ακόμη ότι «πρέπει να είμαστε, και είμαστε, περήφανοι» για τον ώς τώρα απολογισμό της κυβέρνησης, εξηγώντας ότι το πρόγραμμα είναι τετραετίας, και όχι 100 ημερών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Φλαμπουράρης: Θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου αν οδηγηθούμε σε αδιέξοδο"

Λ. Κατσέλη: Πρέπει να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους

Στην ανάγκη να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους μας αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Alpha.

Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, πρέπει να κλείσει η συμφωνία και να αποκατασταθεί η ρευστότητα, τόνισε η κ. Κατσέλη, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι το μήνυμα είναι ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια από όλους- εταίρους, θεσμούς, κυβέρνηση- να κλείσει η συμφωνία και να υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και για το γεγονός ότι μετά από τρεις μήνες δεν υπάρχει συμφωνία, η πρόεδρος της ΕΕΤ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η προσέγγιση και η διαδικασία εξεύρεσης κοινού τόπου μεταξύ δύο πλευρών που ξεκινούν με διαφορές δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σημείωσε, επίσης, ότι στη χώρα μας όλοι όσοι μιλούν δημόσια θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε αυτά που λένε. Η εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό θα πρέπει να αλλάξει, η Ελλάδα να μην είναι πρόβλημα, αλλά αξία, να έχει θετικές προοπτικές και να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια και για το ενδεχόμενο διαγραφής τους, τόνισε ότι μια διαγραφή σε οριζόντιο επίπεδο δεν πρέπει να γίνει.

Η κ. Κατσέλη αναγνώρισε το μεγάλο πρόβλημα που πλήττει χιλιάδες νοικοκυριά και επισήμανε ότι μια άμεση λύση είναι η σωστή ρύθμιση των δανείων. Γίνονται κινήσεις από τις τράπεζες, τόσο μέσω νέων ρυθμίσεων αλλά και προσφοράς νέων προϊόντων στον τομέα αυτό όσο και μέσω της δημιουργίας νέων δομών μέσα στις τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, υπογράμμισε.

Τράπεζες, οικονομία και κοινωνία πάνε μαζί, απάντησε σε σχετικό ερώτημα η κ. Κατσέλη. Αν δεν πάνε μαζί το καράβι πάει στα βράχια, εάν οι τράπεζες δεν πάνε καλά και δεν διοχετεύουν ρευστότητα στην οικονομία, η οικονομία πάει στα βράχια, εάν το κοινωνικό σύνολο δεν έχει συνοχή και η οικονομία δεν πάει καλά, δεν θα πάνε καλά ούτε οι τράπεζες, επισήμανε η κ. Κατσέλη, θέλοντας να τονίσει την αλληλεξάρτηση οικονομίας, τραπεζών και κοινωνίας.

Αναφερόμενη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είπε ότι βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τους θεσμούς και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να διασφαλίζεται η ρευστότητα και η φερεγγυότητα του και αναφέρθηκε στην ανάγκη ομαλοποίησης των συνθηκών ώστε να χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία.

Επισήμανε ότι η ΕΕΤ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεργασίας με όλες τις τράπεζες προκειμένου να υποβληθούν σχέδια συμμετοχής στο αναπτυξιακό πρόγραμμα Γιούνκερ, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Σε ερώτηση για το θέμα που είχε προκύψει με τα ΑΤΜ και την καθυστέρηση περίπου κατά δύο ώρες στην καταβολή των συντάξεων, απάντησε ότι ήταν ένα καθαρά τεχνικό θέμα.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι πολύ υψηλό και θα πρέπει να υπάρξει μια γενναία ρύθμιση, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους μας, διαφορετικά δύσκολα η ελληνική οικονομία θα έχει βιώσιμους αναπτυξιακούς ρυθμούς.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Λ. Κατσέλη: Πρέπει να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους"

Λαφαζάνης: Αν δεν αλλάξουμε την κοινωνία, πρέπει να παραδώσουμε την σκυτάλη

«Αν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε στο να αλλάξουμε θετικά την κοινωνία, το καλύτερο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την κυβερνητική σκυτάλη», δηλώνει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, αν και την ίδια ώρα ξεκαθαρίζει πως αισθάνεται σίγουρος ότι η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει στο έργο της.

«Αυτή την ώρα η Ελλάδα δε χρειάζεται απλώς κάποιες κόκκινες γραμμές που να διασώζουν ορισμένα κρίσιμα κεκτημένα, όσο κι αν αυτό είναι αναγκαίο», λέει ο κύριος Λαφαζάνης και εξηγεί πως «η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως ένα θετικό και πολύ συνεκτικό προοδευτικό πρόγραμμα-πακέτο το οποίο να δίνει προτεραιότητα στην απομείωση του χρέους, στην παροχή ισχυρής ρευστότητας στην οικονομία και στην ανάπτυξη με παραγωγικό προσανατολισμό».

Αναφερόμενος εξάλλου στις συζητήσεις με τη Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου λέει στην Καθημερινή της Κυριακής, ότι βρίσκονται μάλλον στην τελική ευθεία, και εμφανίζεται βέβαιος ότι σύντομα θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Αν δεν αλλάξουμε την κοινωνία, πρέπει να παραδώσουμε την σκυτάλη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news