facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Τσακαλώτος «καρφώνει» Βαρουφάκη για λάθη στη διαπραγμάτευση

«Λάθη» στην διαπραγμάτευση παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις) Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Βουλή με φράση που ερμηνεύεται ως «καρφί» για τον υπουργό Γιάννη Βαρουφάκη.

«Όταν διαπραγματεύεσαι κάνεις και λάθη. Όταν δεν διαπραγματεύεστε δεν κάνετε λάθη» είπε ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει: «Εμείς μαθαίνουμε από τα λάθη μας και γι’ αυτό λέμε την αλήθεια στο λαό. Γι’ αυτό κάνουμε συνεχώς βελτιώσεις για τον συντονισμό και την βελτίωση της διαπραγμάτευσης».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε επίσης πως η προηγούμενη κυβέρνηση ζήτησε μόλις δύο μήνες παράταση του μνημονίου, αντί 6 μηνών που της πρότειναν οι εταίροι «για να στραγγαλίσει την επόμενη κυβέρνηση, δηλαδή να στραγγαλίσει την Δημοκρατία, δεν πρόκειται για λάθος. Γιατί είσαστε στην ίδια μεριά».

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης είπε στον κ. Τσακαλώτο: «Μαθαίνετε, αλλά μαθαίνετε στου κασίδη το κεφάλι. Όταν σας λέγαμε ότι δεν θα πάρετε παράταση χωρίς λεφτά, μας λέγατε κινδυνολόγους».

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης: «Ο Τσίπρας μας έλεγε ότι δεν θέλει να υπογράψει ο Σαμαράς ούτε μία μέρα παράταση και έχει το θράσος να λέει ο Τσακαλώτος ότι δεν υπογράψαμε 6 μήνες; Το θράσος έχει όρια!»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος «καρφώνει» Βαρουφάκη για λάθη στη διαπραγμάτευση"

EΣΕΕ: Οχι στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 3 Μαΐου

Όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 3 Μαΐου, λέει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΕΕ, συζητήθηκε το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή 3 Μαΐου, πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης εαρινής εκπτωτικής περιόδου 2015 και η ΕΣΕΕ γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της ότι σέβεται μεν το νόμο και το δικαίωμα όσων επιχειρήσεων θέλουν να ανοίξουν την ερχόμενη Κυριακή.

Όμως, όπως συνεχίζει η ανακοίνωση: "Έχουμε τη βεβαιότητα, αποδεδειγμένη και μέσα από στατιστικά στοιχεία ότι θα βρεθούμε ενώπιον ακόμη μίας αχρείαστης και αποτυχημένης Κυριακής. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τους συναδέλφους μας να μην μπουν στον κόπο να ανοίξουν τα καταστήματά τους και στηρίζουμε πλήρως τις αποφάσεις ομοσπονδιών μελών μας, όπως της Θεσσαλίας και της Κέρκυρας να κρατήσουν τις τοπικές αγορές τους κλειστές. Προσδοκούμε ότι, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι θα είναι σύντομα παρελθόν και διατηρούμε την πάγια άποψή μας ότι η οποιαδήποτε λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή πρέπει να αποτελεί θέμα των τοπικών κοινωνιών. Υπενθυμίζουμε δε ότι η ΕΣΕΕ έχει ήδη υποβάλει προς τη γενική γραμματεία Εμπορίου σχέδιο Κώδικα Δεοντολογίας της Αγοράς, ο οποίος επιλύει όλα τα σχετικά θέματα και αναμένουμε το άμεσο ξεκίνημα των απαραίτητων διαβουλεύσεων, προκειμένου αυτός να οριστικοποιηθεί και να αποτελέσει επίσημο θεσμικό πλαίσιο".

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ακόμη ότι σχεδόν από την έναρξη ισχύος του ν. 4177/2013, επιφυλάχθηκε για την αποτελεσματικότητα του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων και τάχθηκε εναντίον της ελεύθερης λειτουργίας των καταστημάτων τις πρώτες Κυριακές αυτών. Δύο χρόνια και τέσσερις εκπτωτικές περιόδους μετά, οι προβλέψεις της εκτιμά ότι έχουν επαληθευθεί. Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι δεν πρόσφεραν τίποτα στην αγορά, οι επιχειρήσεις δεν προχώρησαν σε γενικευμένες εκπτώσεις και προκάλεσαν σύγχυση στους καταναλωτές, πλήττοντας το θεσμό των εκπτώσεων γενικότερα. Ακολούθησαν και οι Κυριακές εντός των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, η κίνηση των οποίων αποδείχθηκε σε κάθε της διάσταση υποτονική και αναποτελεσματική.

Στο διοικητικό συμβούλιο συζητήθηκε, επίσης, η επιστολή που απέστειλε η συνομοσπονδία προς τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο. Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ παρέστη στη συνεδρίαση της ομάδας εργοδοτών της ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, όπου διαπιστώθηκε η διαμόρφωση ενός αρνητικού κλίματος σε βάρος της χώρας μας, κάτι που επιδρά ευθέως και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Κατέδειξε δε το φαινόμενο Ελλήνων στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, οι οποίοι, χωρίς να έχουν συναίσθηση ότι εκ της θέσεώς τους διαπλάθουν την κοινή γνώμη, κατευθύνουν το ευρωπαϊκό αίσθημα στη στρεβλή αντίληψη του ότι «η Ελλάδα κυβερνάται από ανεύθυνους οικονομικούς τρομοκράτες». Για το λόγο αυτό, η ΕΣΕΕ προτίθεται να οργανώσει, σε συνεννόηση και συνεργασία με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, μία επικοινωνιακή εκστρατεία, για να παρουσιαστεί στους ευρωπαϊκούς λαούς η πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα και - για την επιτυχία της συγκεκριμένης κίνησης - η ΕΣΕΕ ζήτησε τη συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών.

Τέλος, το διοικητικό συμβούλιο προχώρησε σε εσωτερική αναδιάρθρωση της σύνθεσής του και εξέλεξε ως πρώτο αντιπρόεδρο τον Νίκο Τζίκα και ως δεύτερο αντιπρόεδρο τον Νίκο Κουγιουμτσή. Σε σχέση με τα λοιπά μέλη, η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου παραμένει η ίδια.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "EΣΕΕ: Οχι στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 3 Μαΐου"

Οριστικά στο εδώλιο οι «32» για τις μίζες των γερμανικών υποβρυχίων

Οριστικά και αμετάκλητα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι πρέπει να παραπεμφθούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για να δικαστούν τα 32 εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος κατά το διάστημα της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων και ενώ στο τιμόνι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν ο τότε ισχυρός Άκης Τσοχατζόπουλος και σήμερα τρόφιμος των φυλακών Κορυδαλλού.

Ειδικότερα, βούλευμά του Συμβούλιου Εφετών παραπέμπει σε δίκη τον εφοπλιστή Μιχαήλ Ματαντό, τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αβατάγγελο, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα, τα τραπεζικά στελέχη Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ και Φάνη Λυγινό, τον έμπορο όπλων Παναγιώτη Ευσταθίου, το νομικό Σπύρο Μεταξά, τους άλλοτε στενούς συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννη Μπέλτσιο και Παύλο Νικολαΐδη, τον πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ, τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Σπύρο Τραυλό, τον άλλοτε συνεργάτη του Μ. Ματαντού, Αντώνη Χάγια.

Στο επίμαχο παραπεμπτικό βούλευμα γίνεται εκτενής αναφορά στην σύμβαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τη γερμανική HDW-Ferrostaal και τις αδιαφανείς πληρωμές που προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκαν για την επίτευξή της.

Οι 32 θα πρέπει, κατά περίπτωση, να λογοδοτήσουν για κατηγορίες που αφορούν πράξεις δωροδοκίας, δωροληψίας, απιστίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ οι κατηγορίες σε κάποιες περιπτώσεις αποδίδονται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Οι 32 κατηγορούμενοι φέρονται να εμπλέκονται σε διακίνηση και απόκρυψη ποσού, που όπως όλα δείχνουν, ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Με το ίδιο βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη οι 32, αποφασίστηκε ότι πρέπει να παραμείνει στη φυλακή ο Αντώνης Κάντας, ο οποίος έχει κάνει γνωστό ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό της εγγυοδοσίας ύψους 200.000 ευρώ.

Αντίθετα, διατάσσεται η άρση της προσωρινής κράτησης του Γιάννη Μπέλτσιου με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 500 χιλιάδων ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα.

Επιπρόσθετα με το βούλευμά έγινε δεκτό το αίτημα του Σωτήρη Εμμανουήλ για μείωση από τα 2.000.000 στις 500.000 ευρώ της χρηματικής εγγύησης που του έχει επιβληθεί για την αποφυλάκισή του.

Τέλος, κρίθηκε ότι δεν πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη η σύζυγος του πρώην εμπόρου όπλων Π. Ευσταθίου, καθώς και οι Γ. Αγουρίδης, Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Καμάρης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οριστικά στο εδώλιο οι «32» για τις μίζες των γερμανικών υποβρυχίων"

Δικαιούχοι της κρατικής χρηματοδότησης και τα κόμματα που συγκεντρώνουν 1,5%

Τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία η κρατική χρηματοδότηση θα αφορά πλέον και τα κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων που έχουν συγκεντρώσει το 1,5% του συνόλου των έγκυρων ψήφων στις Ευρωεκλογές, κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.

Η τροπολογία επισυνάπτεται στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση που εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής εντός της εβδομάδος.

Η τροπολογία δεν έχει επιπτώσεις στον κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς το διανεμητέο ποσόν δεν μεταβάλλεται

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαιούχοι της κρατικής χρηματοδότησης και τα κόμματα που συγκεντρώνουν 1,5%"

Δημοσκόπηση Reuters: Στο 40% η πιθανότητα ενός Grexit

H πιθανότητα η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη ανέρχεται στο 40%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε traders.

Oι προβλέψεις για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ κυμάνθηκαν μεταξύ 75% και μηδέν, στην έρευνα στην οποία συμμετείχαν 20 traders.

Δώδεκα υποστήριξαν πως η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει και να παραμείνει στην ευρωζώνη, ενώ οχτώ απάντησαν αρνητικά.

Στην αντίστοιχη δημοσκόπηση την προηγούμενη εβδομάδα, η πιθανότητα αποχώρησης της χώρας από το ευρώ ανήλθε στο 28%.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Reuters: Στο 40% η πιθανότητα ενός Grexit"

Την Τρίτη ψηφίζεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

Από την κυβερνητική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. «Όχι» στο νομοσχέδιο θα ψηφίσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, «παρών» θα δηλώσουν η ΧΑ και το ΚΚΕ, ενώ το Ποτάμι, που επιφυλάχθηκε στην Επιτροπή, διευκρίνισε ότι «αν ο υπουργός απορρίψει τις κρίσιμες τροποποιήσεις δεν απομένει άλλος δρόμος από την συνολική καταψήφιση».

Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, τη Δευτέρα, σύσσωμη η αντιπολίτευση, παρά τις διαφορετικές τοποθετήσεις της επί της αρχής του νομοσχεδίου, άσκησε κριτική, τόσο ως προς το ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας του εγχειρήματος, όσο και σε θέματα που άπτονται στη λειτουργίας της ΕΡΤ και του ελέγχου από τον υπουργό Επικρατείας.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαΐα Κυρίτση, είπε πως στην ΕΡΤ αναβιώνουν όλες οι συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ για τους συμβασιούχους το ΔΣ, αφού διαμορφώσει τις οργανικές θέσεις, θα προκηρύξει διαγωνισμό, με επιπλέον μοριοδότησή τους.

Ακόμη, οι θέσεις για τα μέλη του ΔΣ θα προκηρύσσονται και ο τελικός διορισμός τους θα απαιτεί ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δύο από τα επτά μέλη του ΔΣ θα προέρχονται από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και θα αναδεικνύονται ύστερα από εκλογές.

Ο έλεγχος της ΕΡΤ, ως προς το πρόγραμμα και το περιεχόμενο, θα γίνεται από το ΕΣΡ, ενώ η ΕΡΤ θα υποβάλλει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και στο ΕΣΡ, το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους, έκθεση για τη διαφάνεια στη χρήση του ανταποδοτικού τέλους, το οποίο παραμένει στα 3 ευρώ.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, ανέφερε πως όλο το νομοσχέδιο είναι «στον αέρα», επισημαίνοντας προς τον υπουργό Επικρατείας ότι «δεν ξέρουμε πόσους θα προσλάβετε ακριβώς. Εσείς λέτε ότι θα είναι 1.500, αλλά θα είναι και οι υπερημερίες που θα συμψηφιστούν. Και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λέει ότι δεν μπορεί να βγάλει άκρη και όλο μιλάει για ενδεχόμενη δαπάνη».

«Το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ προστίθεται σε μια αλυσίδα νομοσχεδίων που οικοδομούν ένα κομματικό κράτος με προσλήψεις κάθε είδους», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. Ο ίδιος κατέθεσε δέκα συγκεκριμένες τροποποιήσεις.

Από το ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής Ιωάννης Γκιόκας, ανέδειξε τη θέση του κόμματός του που, όπως είπε, είναι και αίτημα των εργαζομένων, για «πραγματική αναβίωση της ΕΡΤ» και κατέθεσε σχετική τροπολογία. Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει σχεδόν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ, επί της αρχής, θα ψηφίσει «παρών» μόνο για το λόγο ότι υπάρχει η αποκατάσταση των εργαζομένων και υπό την προϋπόθεση ότι θα μπει νομοτεχνική βελτίωση ότι η αναβίωση των συμβάσεων υπερτερεί κάθε αντίθετης διάταξης νόμου.

«Αυτό το νομοσχέδιο για εμάς ήταν ένα συμβολικό πρόταγμα» είπε στην αγόρευσή του, εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Νικόλαος Μαυραγάνης. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, πως είναι σαφές πρόταγμα η αποκατάσταση της ισορροπίας στο «μιντιακό πεδίο», που, οπωσδήποτε πρέπει να περιλάβει μια ισχυρή, πολύπλευρη, πολυφωνική, δημοκρατική, ως προς όλες τις κατευθυντήριες αρχές της, δημόσια τηλεόραση.

Την έντονη αμφιβολία του ΠΑΣΟΚ, για το κατά πόσο σημερινή οικονομική πραγματικότητα της χώρας επιτρέπει να συζητείται ένα τέτοιο νομοσχέδιο, απηύθυνε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Γιώργος Αρβανιτίδης. Παρατήρησε μάλιστα ότι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ γίνεται όταν «η χώρα μας βρίσκεται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο και παρατηρείται στρατηγικός εγκλωβισμός της κυβέρνησης».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Την Τρίτη ψηφίζεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ"

Επιτροπή διεκδίκησης των κατοχικών οφειλών ιδρύθηκε από Γερμανούς για λογαριασμό της Ελλάδας

Σε εκδήλωση, που διοργάνωσε στη Φρανκφούρτη την Παρασκευή η Επιτροπή αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, με ομιλητή τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζο, αποφασίστηκε από τους παρισταμένους η ίδρυση επιτροπής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών για λογαριασμό της Ελλάδας από Γερμανούς πολίτες.

Η απόφαση αυτή χαιρετίστηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τον κ. Γλέζο, ο οποίος τόνισε ότι μόνο η επικράτηση του δικαίου και η ειλικρινής συνεννόηση ανάμεσα στους λαούς μπορεί να εξασφαλίσει την οικοδόμηση μιας Ευρώπης της αλληλοκατανόησης, της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ισότητας, την οποία όλοι έχουμε ανάγκη.

Ο Μανώλης Γλέζος θα βρίσκεται μέχρι την Πέμπτη στο Στρασβούργο για τις εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Αμβούργο, όπου θα χαιρετίσει στη συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά, που διοργανώνουν τα γερμανικά συνδικάτα.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του κ. Γλέζου έχει ως εξής:

-Σάββατο 2/5 (Αμβούργο): Εκδήλωση που διοργανώνεται από τους «Die Linke», «GUE/NG»L, «Ver.di Hamburg», «ver.di youth (GEW)», «Working group Distomo», Επιτροπή Auschwitz, Αντιφασιστική Ομοσπονδία (VVN-BdA) με θέμα «O Μανώλης Γλέζος για την κρίση στην Ελλάδα» στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Αμβούργου.

-Τρίτη 5/5 (Βερολίνο): Ομιλία του Μανώλη Γλέζου σε εκδήλωση που διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) της Γερμανίας με θέμα «Γερμανικές οφειλές στην Ελλάδα» στην αίθουσα του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου.

-Πέμπτη 7/5 (Βερολίνο): Ομιλία του Μανώλη Γλέζου στην επίσημη εκδήλωση που διοργανώνει στο Γερμανικό Κοινοβούλιο η κοινοβουλευτική ομάδα του Die Linke για την αντιφασιστική νίκη και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

-Παρασκευή 8/5 (Βερολίνο): Εκδήλωση που διοργανώνεται από την Ευρω-κοινοβουλευτική ομάδα του Die Linke προς τιμή του Μανώλη Γλέζου και της Beate Klarsfeld με θέμα «70 Χρόνια από την ημέρα της Απελευθέρωσης: Συζητάμε για τη μεταπολεμική Ευρώπη, Διαμορφώνουμε τη σημερινή Ευρώπη».

-Σάββατο 9/5 (Βερολίνο): Συμμετοχή του Μανώλη Γλέζου στις επίσημες εκδηλώσεις μνήμης για την αντιφασιστική νίκη και την απελευθέρωση του Βερολίνου από το ναζισμό που διοργανώνει το «Die Linke».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτροπή διεκδίκησης των κατοχικών οφειλών ιδρύθηκε από Γερμανούς για λογαριασμό της Ελλάδας"

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για τις Σκουριές

Το Ε΄Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ΄ αρθμ. 1449/2015 απόφασή, του έκρινε ότι με μη νόμιμη αιτιολογία απορρίφθηκε από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας, το αίτημα της Ανώνυμης Εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός", για "την έγκριση παρέκκλισης" κατασκευής εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευμάτων, στις Σκουριές Χαλκιδικής. Κατόπιν αυτού, μπορεί να προχωρήσει η κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευμάτων, στη θέση Σκουριές, του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, από την εταιρεία.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός", είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούσε να ακυρωθεί, η από 9.7.2013 απόφαση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας (της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας -Θράκης), με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα της εν λόγω εταιρείας σχετικά με "την έγκριση παρέκκλισης" κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων της μονάδας εμπλουτισμού.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, πλέον του ότι αποφάνθηκαν ότι είναι μη νόμιμη η άρνηση της σχετικής υπηρεσίας της Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνουν ότι για την ανέγερση βιομηχανικών μονάδων και άλλων υποστηρικτικών της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων, που χωροθετούνται μέσα στην μεταλλευτική παραχώρηση (όπως είναι στην συγκεκριμένη περίπτωση η μονάδα εμπλουτισμού των μεταλλευμάτων), δεν ισχύουν οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, ούτε και το Προεδρικό Διάταγμα του 1985, περί ελάχιστου προσώπου γηπέδου επί κοινοχρήστου δρόμου, αλλά αποκλειστικά η σχετική διάταξη (άρθρο 161 παράγραφος 2) του Μεταλλευτικού Κώδικα.

Να σημειωθεί, ότι η επίμαχη διάταξη, του Μεταλλευτικού Κώδικα, αναφέρει ότι για την ανέγερση εργοστασίων, που εξυπηρετούν την εκμετάλλευση και την επεξεργασία μεταλλευμάτων, μέσα στον μεταλλευτικό χώρο, απαιτείται άδεια της πολεοδομικής αρχής, η οποία όμως χορηγείται "κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης πολεοδομικής νομοθεσίας".

Τέλος, το ΣτΕ, διευκρινίζει στην απόφασή του, ότι η νομοθεσία ορίζει ότι οι άδεις αυτές δύνανται να χορηγούνται κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων, ωστόσο "η διατύπωση αυτή δεν έχει την έννοια ότι καθιερώνει διακριτική ευχέρεια της πολεοδομικής αρχής να χορηγεί ή όχι την παρέκκλιση, αλλά εισάγει δέσμια αρμοδιότητα αυτής να εγκρίνει την παρέκκλιση".

real
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για τις Σκουριές"

Στην εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από την ΠΝΠ εμμένει η ΚΕΔΕ

Στην εξαίρεση -και νομοθετικά- των πόρων που έχει ζητήσει να μην συμπεριληφθούν στα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων που θα μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος εμμένει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με απόφαση που έλαβε σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της.

Οι δήμαρχοι επίσης ζητούν να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός, με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων των δήμων μέσω της Τράπεζα της Ελλάδος, εφόσον αυτά κατατεθούν.

Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει την εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από τα χρήματα που θα μεταφερθούν σε λογαριασμό της ΤτΕ.

Μέχρι τη νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεση παραμένει η αρχική της απόφαση για μη υλοποίηση της ΠΝΠ που ψήφισε την περασμένη Παρασκευή η Ολομέλεια της Βουλής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΔΕ αναφέρεται: «Το ΔΣ της ΚΕΔΕ δηλώνει τη στήριξή του στην εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, με προϋπόθεση την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την ευρωζώνη, ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.'Οχι' στη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων από την ΚΕΔΕ έως τακτοποιηθούν νομοθετικά οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Στις 7 Μαΐου, στο τακτικό συνέδριο, θα αποφασιστεί εάν αλλάξει η θέση των Δήμων».

Στην ανακοίνωση επίσης τονίζεται ότι η ΚΕΔΕ «κρίνει θεσμικά απαράδεκτη την πρακτική της επιβολής των απόψεων της Κεντρικής Εξουσίας στην Αυτοδιοίκηση, μέσα από την ψήφιση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου».

Επίσης, ξεκαθαρίζουν ότι αναμένουν άμεσα να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των ζητημάτων που τέθηκαν στον πρωθυπουργό, όπως μεταξύ άλλων η εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από τις προβλέψεις του Νόμου, η εξαίρεση των προϋπολογισμών των Δήμων που έχουν οικονομικές δεσμεύσεις, η ανάληψη από το Δημόσιο της ευθύνης να καλύψει νομικά ζητήματα που αφορούν πληρωμή από ρήτρες ή ευθύνες Δήμων και Δημάρχων, να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων μας μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, εφόσον αυτά κατατεθούν, να εξασφαλιστεί η άμεση ταμειακή διαχείριση όπως γίνεται σήμερα από τις εμπορικές τράπεζες, να εξαιρεθούν τα διαθέσιμα που είναι στις συνεταιριστικές τράπεζες.

Σημειώνουν ακόμη ότι κρίνουν ως θετική τη δέσμευση του πρωθυπουργού πως η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου θα είναι ολιγόμηνη και θα μετατραπεί σε προαιρετική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Εάν δεν ολοκληρωθούν οι εν λόγω νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποδέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων θα αποφασίσουμε για την τελική μας στάση στις 7 Μαΐου, στο συνέδριό μας, από το σύνολο της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, στο κυρίαρχο όργανό μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/in
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από την ΠΝΠ εμμένει η ΚΕΔΕ"

Goldman Sachs: «Σοκ» για τα ομόλογα Ιταλίας και Ισπανίας από ένα Grexit

Την άποψη ότι η αποχώρηση μιας χώρας από την «αμετάκλητη» ευρωζώνη θα οδηγούσε σε αχαρτογράφητα νερά εκφράζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε ανάλυσή τους με τίτλο «Πλοήγηση μέσα στην ελληνική κρίση». Αν και οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο αρνητική θα μπορούσε να είναι η αντίδραση της αγοράς σε ενδεχόμενο Grexit, ωστόσο υποστηρίζουν πως άμεσα μια τέτοια συστημική κρίση θα διεύρυνε τις αποδόσεις των ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας κατά περίπου 350-400 μονάδες βάσης.

Η Goldman Sachs εκτιμά πως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της θα μπορούσαν να τραβήξουν πιθανόν μέχρι το Μάιο και ενδεχομένως, τον Ιούνιο, διάστημα κατά το οποίο τα spreads της περιφέρειας θα παραμείνουν ευμετάβλητα -τουλάχιστον μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία-.

Όπως τονίζεται στην ανάλυση, η κύρια πηγή κινδύνου μετάδοσης της κρίσης σε άλλες περιφερειακές οικονομίες και στα ομόλογα τους σχετίζεται με ενδεχόμενη αθέτηση των πληρωμών του επίσημου τομέα εκ μέρους της Ελλάδας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δυνητική έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

«Μια «σκληρή» προθεσμία θα μπορούσε να είναι η 20η Ιουλίου, όταν η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πληρωμή 3,6 δισ προς την ΕΚΤ, για την οποία, πιστεύουμε, η χώρα δεν θα έχει επαρκή μετρητά», αναφέρει η ανάλυση της GS. Όπως υποστηρίζεται, εάν ο διάλογος Ελλάδας – πιστωτών είναι ακόμη σε εξέλιξη ως τις 20 Ιουλίου τότε θα πρέπει να αναμένονται πιέσεις στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας και διεύρυνση των spreads Ιταλίας και Ισπανίας περισσότερο από τις 200-250 μονάδες βάσης.

Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει μη πληρώνοντας τον επίσημο τομέα και οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν οδηγώντας σε Grexit, οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας σε σχέση με τα ομόλογα του «πυρήνα» θα διευρυνθούν σημαντικά. Οι δε καμπύλες απόδοσης θα πάρουν απότομη κλίση λόγω της πιθανότητας ενεργοποίησης του OMT της ΕΚΤ, κάτι που ευνοούσε τις βραχυπρόθεσμους διάρκειες. «Το μήκος και το μέγεθος του ξεπουλήματος (sell-off) θα εξαρτηθεί από το πόσο καιρό θα πάρει στους χαράσσοντες την πολιτική να αντιμετωπίσουν το σοκ», σημειώνεται στην έκθεση.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Goldman Sachs: «Σοκ» για τα ομόλογα Ιταλίας και Ισπανίας από ένα Grexit"

Σταύρος Θεοδωράκης: Οι αλλαγές θα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα

Από την Ισπανία σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης τις αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα τονίζοντας ότι αυτές οι αλλαγές θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα.

«Έχουμε χάσει πάρα πολύ χρόνο. Θα έπρεπε πολύ νωρίτερα-και το είχαμε πει στον Πρωθυπουργό από τον Φλεβάρη κιόλας-να υπάρξει μια συνετή διαπραγματευτική ομάδα η οποία θα έφερνε ένα άμεσο αποτέλεσμα για τον ελληνικό λαό. Έχουμε βγει εκτός ορίων και κυρίως η οικονομία και η κοινωνία είναι εκτός ορίων. Καλές είναι λοιπόν οι αλλαγές αλλά καλύτερα από όλα είναι να παρθούν επιτέλους κάποιες αποφάσεις από τον Πρωθυπουργό. Να μη νοιάζεται να ισορροπεί ανάμεσα στη Βαβέλ την κυβερνητική αλλά να δώσει αυτός άμεσα τις λύσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού που βρίσκεται στη Μαδρίτη στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον σοσιαλιστή πρώην Πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

Ακόμη εξέφρασε την ανησυχία του ότι η χώρα έχει χάσει του συμμάχους της και δήλωσε: «Είναι ανησυχητικό ότι η χώρα μου έχει καταφέρει να χάσει τους συμμάχους της. Γιατί είναι άλλο να μάχεσαι απέναντι στον Σόιμπλε ή στους Φινλανδούς και άλλο να είναι απέναντί σου και οι 18 χώρες. Είναι πολύ ανησυχητικό. Και πρέπει κάτι να κάνουμε. Και εμείς προσπαθούμε κάτι να κάνουμε. Ο ρεαλισμός είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Και αυτό συζητήσαμε επί μακρόν εδώ στην Ισπανία. Η ουτοπία είναι για τους ποιητές».

Στις δηλώσεις του σχολίασε και τα σενάρια περί εκλογών που ακούγονται τελευταία και υποστήριξε: «Οι κάλπες δε φέρνουν χρήματα στους πολίτες όπως και τα δημοψηφίσματα δε λύνουν τα προβλήματα ανεργίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταύρος Θεοδωράκης: Οι αλλαγές θα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα"

Στρατούλης: Καμία μείωση σε κύριες-επικουρικές συντάξεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, σε συνέντευξη του στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο», διευκρίνισε ότι ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε καμία μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε, ότι το Υπουργείο δεν συζητά με τους «θεσμούς» μειώσεις στις «υψηλές» επικουρικές συντάξεις ή «υψηλά» πλαφόν κύριων συντάξεων, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν τέτοιες συντάξεις και τέτοια πλαφόν, αφού όλα κατεδαφίστηκαν με τις πέντε συνεχόμενες μεγάλες μειώσεις τους τα τελευταία πέντε χρόνια των μνημονίων, με αποτέλεσμα οι συντάξεις να μειωθούν από 40 έως 50%.

Ιδιαίτερα για τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Στρατούλης υπογράμμισε ότι ο μέσος όρος τους ήταν 271 ευρώ το 2010, ενώ σήμερα είναι 194,72 ευρώ, που στην ουσία, αν αφαιρεθούν κρατήσεις φόρων και ΑΚΑΓΕ, δεν υπερβαίνουν τα 170 ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατούλης: Καμία μείωση σε κύριες-επικουρικές συντάξεις"

ΠΑΣΟΚ: Αφού φτάσαμε στο αμήν, ευνουχίζουν τον Βαρουφάκη

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις αλλαγές στην ομάδα διαπραγμάτευσης.

«Αφού χάθηκαν τρεις ολόκληροι μήνες από τις εκλογές, αφού επιδεινώθηκαν όλα τα μεγέθη της οικονομίας, αφού στέγνωσε όλη η ρευστότητα και αφού η χώρα έφτασε στο αμήν, η κυβέρνηση αλλάζει την διαπραγματευτική ομάδα, ευνουχίζει τον κ. Βαρουφάκη, αποσύρει τους συνεργάτες του και προσπαθεί να στείλει στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ μήνυμα πολιτικής βούλησης για συμφωνία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα, με την ανάθεση του συντονισμού στον υπουργό αναπληρωτή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο και την επιστράτευση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρου Σαγιά.

«Τι συμβαίνει; Οι υπερήφανοι και σκληροί διαπραγματευτές προσδιορίζουν την ομάδα τους με βάση τις οδηγίες των ξένων ή κατάλαβαν πόσο επικίνδυνο για τη χώρα ήταν το παιχνίδι που έπαιζαν έως τώρα για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης; Ας δώσουν μια απάντηση στα στελέχη τους και κυρίως στον ελληνικό λαό που γέμισαν ψέμματα και ψευδαισθήσεις. Ας καταλάβουν, όσο υπάρχει ακόμη περιθώριο, ότι ή θα προσχωρήσουν στην πολιτική μας παραδεχόμενοι τις συκοφαντίες και τα ψέμματα πέντε ολόκληρων ετών ή θα καταστρέψουν τα πάντα», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: Αφού φτάσαμε στο αμήν, ευνουχίζουν τον Βαρουφάκη"

Βούτσης: Δεν είμαστε κυβέρνηση υπό κηδεμονία

Μήνυμα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό, όπως είπε ο ίδιος, έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών και ένας από τους πιο συχνούς συνομιλητές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Βούτσης, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου, τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει διάρκεια δύο ή 6,5 μηνών, αλλά θα έχει την πορεία που θα έχει, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα. "Όλες μας οι δεσμεύσεις θα ισχύσουν" είπε ο κ. Βούτσης.

Πρόσθεσε, επιπλέον ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την πλευρά της κυβέρνησης το να μπαίνουν σκιές σε αυτό που γίνεται τώρα, "διότι δεν είμαστε μια κυβέρνηση μικρης, πεπερασμένης, υπό κηδεμονία δράσης και αυτό είναι ένα μήνυμα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Βούτσης απάντησε: "Αν δεν προκύψει πρόδηλη διάσταση με το λαϊκό αίσθημα, είναι σαφές να προσπαθήσουμε τις πολιτικές μας να τις ξετυλίξουμε στη διάρκεια αυτής της συνταγματικής διορίας" -εννοώντας την τετραετία, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, στην περίπτωση που θα υπάρξει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Οτιδήποτε άλλο είναι μια διαφορετική συζήτηση, δήλωσε ο κ. Βούτσης και αμέσως μετά τόνισε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια έντιμη συμφωνία τώρα, αλλά και ακόμα πιο έντιμη το καλοκαίρι.

Ανέφερε ότι στις κυβερνητικές προθέσεις δεν είναι το "μεροδούλιμεροφάι", αλλά η παραγωγική ανασυγκρότηση, ούτως ώστε να υπάρξουν επενδύσεις και δουλειές. Πρόσθεσε ότι ο κόσμος δίνει συναίνεση, στήριξη και ενθάρρυνση σε μεγάλο βαθμό προς την κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στους στόχους της κυβέρνησης σημείωσε ότι επιθυμία της είναι από τον Ιούνιο να υπάρξει μια μεγάλη τομή για τη χώρα, να παγώσουν υποχρεώσεις, να απομειωθθεί το χρέος και να μειωθούν οι υποσχέσεις για πρωτογενή πλεονάσματα.

Σημείωσε με έμφαση πως η συζήτηση που γίνεται τώρα με τους εταίρους δεν αφορά μόνο στην ενδιάμεση συμφωνία, αλλά επί της ουσίας μπαίνουν τα λιθαράκια για μια στρατηγική συμφωνία. "Είμαστε αισιόδοξοι" κατέληξε ο κ. Βούτσης.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος είπε η εντολή είναι νωπή και υπενθύμισε ότι έχει εκφράσει την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει λύση γρήγορα.

Είπε ότι κατά την εκτίμησή του δεν υπάρχει στο DNA της ΕΕ η ιδέα της ρήξης. Σε μια τέτοια περίπτωση, δηλαδή μιας σύγκλισης απόψεων, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε εκλογών ούτε δημοψηφίσματος, είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης: Δεν είμαστε κυβέρνηση υπό κηδεμονία"

Bloomberg: Δεν πιέζουν μόνο οι δανειστές-Τώρα και οι Ελληνες θέλουν συμβιβασμό

Σε ανασύνταξη δυνάμεων προχωρά η ελληνική κυβέρνηση μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και την δημοσίευση δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι δεν πιέζουν μόνο οι δανειστές, αλλά πλέον και ο ελληνικός λαός που ζητά να υπάρξει συμβιβασμός ώστε να λυθεί το θέμα χρηματοδότησης της χώρας, αναφέρει το Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι πλησιάζει η ώρα της κρίσης.

Η κοινή γνώμη είναι όλο και λιγότερο ικανοποιημένη από την τακτική της σφοδρής αντιπαράθεσης με τους δανειστές και ξεκαθαρίζει ότι επιθυμεί παραμονή στο ευρώ. Αυτό αποτυπώνεται σε δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν στο σαββατοκύριακο, αυξάνοντας έτσι την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση, να αλλάξει ρότα, γράφει το Bloomberg.

Παρά τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ότι επίκειται συμφωνία, οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση, απηχώντας την απογοήτευση για την έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων. Οι διαπραγματεύσεις έχουν φθάσει πλέον σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, γράφει το Bloomberg το οποίο σε άλλο δημοσίευμα, τονίζει ότι ο χρόνος τελειώνει και η ημέρα της κρίσης πλησιάζει επικίνδυνα, καθώς τα μετρητά στερεύουν και η κυβέρνηση δίνει μάχη για να διασφαλίσει την πληρωμή συντάξεων και μισθών.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Δεν πιέζουν μόνο οι δανειστές-Τώρα και οι Ελληνες θέλουν συμβιβασμό"

Εκπρόσωπος Μοσκοβισί: Οποιος διαπραγματεύεται να έχει σαφή εντολή

Κοινή είναι η αντίληψη ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, αποτιμώντας το διήμερο των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin στη Ρίγα.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν καθ'όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου και ότι συνεχίζονται σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης του Brussels Group, καθώς και τις επόμενες ημέρες.

Η Ανίκα Μπράιτχαρτ πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται σε όλα τα επίπεδα, αλλά τόνισε ότι απομένει πολύ δουλειά ακόμη σε επίπεδο τεχνικό.

Η ίδια εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τόσο το περιεχόμενο των συνομιλιών, όσο και ενδεχόμενες αλλαγές επί της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, ερωτηθείσα για δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που αναφέρονται σε αλλαγές που υπήρξαν, στο πλαίσιο της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, η Α. Μπράιτχαρτ σημείωσε ότι «είναι πρωταρχικής σημασίας όποιος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις να έχει και την εξουσιοδότηση να το κάνει».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπρόσωπος Μοσκοβισί: Οποιος διαπραγματεύεται να έχει σαφή εντολή"

Φίλης: Αν μας πιέσουν, σωστό είναι να μιλήσει ο λαός

Την εκτίμηση ότι πρέπει να μιλήσει ο λαός σε περίπτωση που συνεχιστούν οι πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους, διατύπωσε σε συνέντευξη στο Βήμα FM ο Νίκος Φίλης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία ως τα μέσα Μαΐου και πως λύση χωρίς τη Γερμανία και τη Μέρκελ, δεν υπάρχει.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Φίλη:
Για τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία με τους εταίρους
(Πρέπει) να επέλθει η συμφωνία, η μικρή που λέμε, ως τα μέσα Μαΐου. Χωρίς μέτρα, τα οποία θα είναι έξω από την προβληματική της κυβέρνησης, όπως επίσης και την προβληματική των πιστωτών. Θα υπάρχει κοινός τόπος, δεν θα μειωθούν συντάξεις. Εννοείται και η μεγάλη πλειοψηφία (των επικουρικών), όχι, (δεν θα μειωθεί). Εμείς είμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων και έχουμε επιλέξει το μοντέλο των αναπτυξιακών συμπράξεων. Δηλαδή, δεν αποσύρει το κράτος, δεν ξεπουλάει, αλλά μπορεί να έχει αναπτυξιακές συνεργασίες και τα έσοδα από ενδεχόμενες συμπράξεις δεν θα πάνε όλα στο χρέος. Εμείς, ένα μεγάλο μέρος θέλουμε να πάει στο Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικού Πλούτου που ήδη έχει δημιουργηθεί και που τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ θα θέλουμε να κατευθύνονται σε ένα σημαντικό βαθμό σε αυτό το ταμείο και όχι στο ταμείο του Λουξεμβούργου για να πληρώνονται οι πιστωτές.

Για τη στάση της αντιπολίτευσης
Η αντιπολίτευση κάνει ένα καταστροφικό παιχνίδι. Έχει δικαίωμα να έχει την πολιτική της άποψη, ακούμε συνέχεια όμως να ενσωματώνει στην πολιτική της κριτική όλα όσα λένε οι ακραίοι κύκλοι των πιστωτών. Για παράδειγμα, σηκώθηκε χτες στη βουλή ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατηγόρησε τον κ. Βαρουφάκη υιοθετώντας όλες τις βρωμιές και τις συκοφαντίες και τα ακραία που ειπώθηκαν εναντίον του στη Σύνοδο της Ρίγα και είπε στο τέλος ότι παίρνει χασίς ο κ. Βαρουφάκης και τα λέει αυτά. Τέτοιες βρωμιές μέσα στη Βουλή! Είναι δυνατόν να γίνει πολιτικός διάλογος έτσι;

Για τον Γ. Βαρουφάκη
Ο κ. Βαρουφάκης είναι υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης κι έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και του πρωθυπουργού και την ψήφο της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν τίθεται θέμα να φύγει ο κ. Βαρουφάκης.

Για το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος
Η κυβέρνηση θέλει τη συμφωνία, όχι οποιαδήποτε συμφωνία. Ένα τμήμα των πιστωτών είναι πιθανόν να παίζει με τα ακραία σενάρια, τα οποία δεν είναι το Grexit, αλλά ουσιαστικά η διάλυση της Ευρωζώνης. Δεν πρόκειται να κάνουμε υποχώρηση από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, οι οποίες είναι λογικές και εξελίσσονται μέσα στη διαπραγμάτευση. Έχουμε βάλει κόκκινες γραμμές και θα επιμείνουμε και θα κριθούμε. Αν αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε συμφωνίες, μάς πιέσουν γι’ αυτό, και είναι έξω από τη δική μας προγραμματική στόχευση και θεώρηση, τότε λογικό να ζητήσουμε μετά να μιλήσει ο λαός, αυτό είναι σωστό. Αλλά όμως στη συζήτηση για την προσφυγή, έχουμε την ρεαλιστική αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία. Και δημοψήφισμα να κάνεις, θέλεις μια βάση, επί ποίας βάσης θα γίνει το δημοψήφισμα;

Για τη Γερμανία και την Άνγκελα Μέρκελ
Είναι σαφές ότι λύση στο ευρωπαϊκό επίπεδο χωρίς την Γερμανία δεν υπάρχει. Και λύση στη Γερμανία χωρίς την απόφαση της Μέρκελ δεν υπάρχει κι αυτό είναι αυτονόητο, είναι η τάξη των πραγμάτων. Το θέμα είναι ποιο πλαίσιο διαμορφώνεται, αντιπαράθεσης, συμφωνίας, συναινέσεων, συγκρούσεων. Διαπραγμάτευση τελικά, ώστε να υπάρχει μια απόφαση αμοιβαίως αποδεκτή. Αυτό είναι το ερώτημα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Αν μας πιέσουν, σωστό είναι να μιλήσει ο λαός"

ΥΠΟΙΚ Γερμανίας: Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο

Ο χρόνος τελειώνει, είναι εξοργιστικό που δεν υπάρχει πρόοδος για την Ελλάδα, τονίζει σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ.

«Περιμένουμε τις προτάσεις και τις περιμένουμε εδώ και εβδομάδες. Είναι εξοργιστικό αλλά είμαστε υπομονετικοί", τόνισε.

Ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζει ότι οι Ελληνες απέχουν ακόμη από μια ολοκληρωμένη πρόταση μεταρρυθμίσεων, παρά τις προσδοκίες για το αντίθετο.

«Στόχος μας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες μέρες κατι θα αλλάξει για να υπάρξει πρόοδος στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 11 Μαϊου», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ Γερμανίας: Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο"

ΝΔ: Παγιδευμένος στην επιλογή Βαρουφάκη ο Τσίπρας

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το ρόλο Βαρουφάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Βαρουφάκης δεν είδε φως και μπήκε σε αυτή την κυβέρνηση. Αυτός και η πολιτική που εκπροσωπεί ήταν επιλογή της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας είναι παγιδευμένος σε αυτή του την επιλογή, διότι αν προσπαθήσει να απεμπλακεί από τον υπουργό του, ομολογεί ότι ως τώρα απέτυχε η πολυδιαφημισμένη διαπραγμάτευση που δήθεν έκανε.

Τον πλαισιώνει με διαφορετικούς συνεργάτες, γιατί να τον διώξει δεν μπορεί και να τον κρατήσει όπως ήταν δεν το αντέχει».

Σακελλαρίδης: Στηρίζουμε τον Βαρουφάκη

Συμφωνούμε απολύτως με τον κ. Καραγκούνη ότι «ο κ. Βαρουφάκης δεν είδε φως και μπήκε σ’ αυτή την κυβέρνηση» και ότι «αυτός και η πολιτική που εκπροσωπεί είναι επιλογή της κυβέρνησης».

Γι’ αυτό ακριβώς και η κυβέρνηση στηρίζει τον Υπουργό Οικονομικών στις στοχευμένες και κατευθυνόμενες επιθέσεις που δέχεται.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Παγιδευμένος στην επιλογή Βαρουφάκη ο Τσίπρας"

Τσελέντης: Ώριμες για σεισμό δυο-τρεις περιοχές στην Ελλάδα

Δύο σημαντικές αποκαλύψεις έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα FM 99,5 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Ακης Τσελέντης, με φόντο τον φονικό σεισμό του περασμένου Σαββάτου στο Νεπάλ και τις θεωρίες περί ντόμινο.

Η πρώτη ήταν ότι από τον Ιούνιο σταματά η 24ωρη παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, καθώς λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων - οι οποίοι αμείβονται με 650 ευρώ το μήνα - και έτσι η δουλειά, θα σταματά τη νύχτα. Οπως ανέφερε ο Ακης Τσελέντης, έχει θέσει το θέμα αρμοδίως, χωρίς να λάβει απάντηση. «Συνήθως κινητοποιούνται όταν γίνει σεισμός, αλλά τότε θα είναι αργά», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη είναι ότι δύο -τρεις περιοχές στην ελληνική επικράτεια θεωρούνται από τους σεισμολόγους «υπερ-ώριμες» για μεγάλο σεισμό.

«Υπάρχουν δυο-τρεις περιοχές που είναι παρά-ώριμες. Κινδυνεύουν να πέσουν από το δέντρο» τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Υπάρχουν και είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές».

Νωρίτερα πάντως είχε σημειώσει:

«Ο κόσμος να μην ανησυχεί, αλλά οι πολιτικοί να ανησυχούν. Είναι υπεύθυνοι της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας. Όταν έχουν αφήσει να καταρρεύσει η αντισεισμική πολιτική της χώρας σε τραγικό επίπεδο… Η Ελλάδα είναι η πιο ενεργή περιοχή της Ευρώπης. Αν μας σώνει κάτι, είναι η άριστη δουλειά των μηχανικών μας.

» Σας λέω μια είδηση-βόμβα: όταν τον Ιούνιο, στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το οποίο έχει ιστορία πολλών δεκαετιών, σταματάει η 24ωρη παρακολούθηση, οπότε εμείς πλέον δεν θα μπορούμε να σας ενημερώνουμε… Μιλάμε για 15 άτομα με 650 ευρώ το μήνα. Γι’ αυτό το ποσό μιλάμε τώρα, είναι μια τραγική κατάσταση. Είναι με συμβάσεις, οι οποίες λήγουν, για 650 ευρώ το μήνα δηλαδή. Εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Αυτό το πρόβλημα είναι τραγικό, έχει να κάνει με την ασφάλεια του ελληνικού πολιτισμού.

» Εγώ πέρασα τα μηνύματα εκεί που έπρεπε να τα περάσω, η καυτή πατάτα πλέον είναι σε άλλα χέρια και στον επόμενο μεγάλο σεισμό, κάποιοι θα πληρώσουν. Έχει να κάνει με το ΥΠΕΧΩΔΕ, απ’ ό,τι ξέρω έχει ζητήσει και ο ΟΑΣΠ και εμείς συνάντηση με τον κύριο Σπίρτζη, αλλά ακόμα δεν το έχουμε πετύχει.

» Δεν ξανά ζητάω καμία συνάντηση και θα περιμένω πλέον τον επόμενο σεισμό. Το Γεωδυναμικό, αυτή τη στιγμή παρακολουθεί, 170 σταθμούς σε όλη την Ελλάδα για σεισμούς, παρακολουθεί περίπου 200 σταθμούς πού έχει να κάνει με προγράμματα που έχουν να κάνει με τη δομική όλων των κτιρίων και παρακολουθεί περίπου 180 σταθμούς που καταγράφουν την στάθμη της θάλασσας για τσουνάμι. Όλο αυτό το τρομακτικό δίκτυο θα καταρρεύσει τέλος του Ιούνη».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσελέντης: Ώριμες για σεισμό δυο-τρεις περιοχές στην Ελλάδα"

Κατρούγκαλος: Σταδιακά θα αποκαταστήσουμε όλες τις αδικίες

Ένα πρώτο δείγμα γραφής της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των αδικιών που προκάλεσαν το μνημόνιο και το «πελατειακό κράτος» των προηγούμενων κυβερνήσεων χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο -γνωστό για την επαναπρόσληψη των 3.900 απολυμένων υπαλλήλων- ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το αργότερο στις 5 Μαΐου.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε, δεν θα μπορούσαν να αποκατασταθούν όλες οι αδικίες του παρελθόντος, αλλά και οι δυο ομιλητές δεσμεύθηκαν ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση των αδικιών με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κατατεθούν στο μέλλον.

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι λίγων μηνών, αλλά θα εξαντλήσει όλη την τετραετία και μέσα σε αυτή θα υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της και θα αποκαταστήσει όλες τις αδικίες που έχουν προέλθει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αποδεκτό το να μπαίνουν σκιές στις προσπάθειές της, διότι δεν είμαστε μία κυβέρνηση μικρής, πεπερασμένης, υπό κηδεμονία δράσης και αυτό είναι ένα μήνυμα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό» προσέθεσε.

Τόνισε, επίσης, ότι με την εντολή του λαού, αλλά και την ενθάρρυνσή του προς την κυβέρνηση, θα υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις σε βάθος τετραετίας και ταυτόχρονα εμφανίστηκε αισιόδοξος, όπως και ο κ. Κατρούγκαλος, για μία έντιμη συμφωνία με τους εταίρους. Ανέφερε δε ότι στις κυβερνητικές προθέσεις δεν είναι το «μεροδούλι μεροφάι», αλλά η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις και δουλειές. Πρέπει, προσέθεσε, να υπάρξει μία μεγάλη τομή για τη χώρα, να υπάρξει απομείωση του χρέους, τα πρωτογενή πλεονάσματα να μειωθούν και ως εκ τούτου να δοθεί μία νέα ώθηση στη χώρα.

Ο κ. Κατρούγκαλος, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει στην ΕΕ η ιδέα της ρήξης, καθώς οι συνέπειες για την Ευρώπη θα είναι καταστροφικές.

Όσον αφορά την ουσία του νομοσχεδίου, η ηγεσία του υπουργείου τόνισε ότι εκτός από την επαναπρόσληψη των απολυμένων του δημοσίου, περιέχει ακόμη τρία σημαντικά κεφάλαια, που αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών (διατάξεις που ψηφίστηκαν ομόφωνα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής), όπως η αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δικαιολογητικών από τις υπηρεσίες, η γενικευμένη οριζόντια επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών κ.λπ., αλλά και τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, που αντιμετωπίζει την αντιμεταρρύθμιση του μνημονίου με το τεκμήριο της αθωότητας και την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, δηλαδή την επιστροφή της κανονικότητας στην Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεατρρύθμισης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αφαίρεση από το νομοσχέδιο διατάξεων που αφορούν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μετατροπή των συμβασιούχων αορίστου χρόνου σε μόνιμους υπαλλήλους και την κάρτα πολίτη, είπε ότι για το πρώτο θέμα η ΑΔΕΔΥ ζήτησε να γίνει πρώτα ένας εκτεταμένος διάλογος, ενώ για τα υπόλοιπα δύο θέματα είπε ότι προέκυψαν καθαρά τεχνικά προβλήματα, ενώ για την κάρτα του πολίτη (στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής κρίσης) σημείωσε ότι ήδη έχει υπογράψει κοινή υπουργική απόφαση με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, για επιμέρους πιλοτική εφαρμογή της.

Για τη δημοτική αστυνομία διευκρίνισαν, τόσο ο κ. Βούτσης όσο και ο κ. Κατρούγκαλος, ότι δίδεται η δυνατότητα επιλογής στα «θύματα»» της διαθεσιμότητας να επιλέξουν αν θα επιστρέψουν στους δήμους ή να παραμείνουν σε υπηρεσίες που έχουν ελλείψεις, όπως τα καταστήματα κράτησης ή στην ΕΛ.ΑΣ. (υπολογίζονται σε 350 αυτοί που θα παραμείνουν με δική τους επιλογή στην ΕΛ.ΑΣ. από τους 1.540 που μετακινήθηκαν από τη δημοτική αστυνομία).

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά την κατάθεση των διαθέσιμων φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, τόνισε ότι κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση διότι έφερε ΠΝΠ, χωρίς να υπάρχει επείγουσα έκτακτη ανάγκη και για να μη συζητηθούν στη Βουλή, ενώ η ΠΝΠ της σημερινής κυβέρνησης τηρούσε και τους δύο λόγους κατάθεσής της, δηλαδή και ήταν αποτέλεσμα επείγουσας έκτακτης ανάγκης, λόγω της αθέτησης της συμφωνίας των εταίρων για την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας, αλλά και συζητήθηκε διεξοδικά στη Βουλή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/in
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Σταδιακά θα αποκαταστήσουμε όλες τις αδικίες"

Μαξίμου: Στηρίζουμε Βαρουφάκη, αλλάζουμε μοντέλο

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αναδιατάξει την ομάδα διαπραγμάτευσης,όπως έγραψε από το πρωί το Euro2day.gr, γνωστοποίησε μέσω πηγών του Μεγάρου Μαξίμου η κυβέρνηση. Στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών για τον οποίο θεωρεί ότι έγινε στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων, αλλά ταυτόχρονα αλλάζει τη διάταξη της ομάδας διαπραγμάτευσης και αναβαθμίζει τον Γ. Χουλιαράκη αλλά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η σύσκεψη που έγινε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής -ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.-, Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλ. Τσακαλώτος) έβγαλε τα εξής:
* Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη που έχει γίνει στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου. Ο υπουργός Οικονομικών κινείται πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση.
* Συγκροτείται πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του υπουργού Γ. Βαρουφάκη, με τον συντονισμό της να ανατίθεται στον Ευκλ. Τσακαλώτο.
* Για την καλύτερη υπoστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας συντονισμού, υπό τον Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.
* Στο Γενικό Γραμματέα δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκη,ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου.
* Τέλος την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης.

Το απόγευμα η πρώτη συνεδρίαση

Υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη θα συνεδριάσει στις 18:30 στο υπουργείο Οικονομικών η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης που συστάθηκε μετά την χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ομάδα αυτή όπως είναι γνωστό μετέχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο γ.γ. της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς.
Στόχος η καλύτερη προετοιμασία των ελληνικών θέσεων. Να σημειωθεί ότι για σήμερα (περίπου στις 19:00) έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη του Brussels Group, ενώ οι δια ζώσης συνεδριάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από την Τετάρτη με στόχο να υπάρξει το γρηγορότερο δυνατό συμφωνία.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: Στηρίζουμε Βαρουφάκη, αλλάζουμε μοντέλο"

Λεουτσάκος: Προσωπική μου άποψη τα περί επιστροφής στη δραχμή

Για μια προσωπική άποψη και όχι μια άποψη του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο τη Δευτέρα ο Στάθης Λεουτσάκος, αναφερόμενος στο άρθρο του στην ιστοσελίδα iskra.gr αναφορικά για το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας στη δραχμή.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 Fm o κ. Λεουτσάκος τόνισε πως η δήλωσή του ότι «δεν είναι συντέλεια του κόσμου η νομισματική αλλαγή» δεν είναι η άποψη του πολιτικού χώρου που παλεύει σήμερα για να βρεθεί μια λύση εντός της Ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε, «η κυβέρνηση δίνει μια μάχη, βρίσκεται σε ένα πόλεμο, η επιδίωξή της είναι να βρεθεί λύση εντός Ευρωζώνης» και πρόσθεσε πως «δέχεται εκβιασμούς πιέσεις να υποταχθεί από τους δανειστές και υπό αυτούς τους όρους καταθέτω έναν προβληματισμό ότι υπάρχει ζωή και εκτός Ευρωζώνης και δεν μπορούν κάποιοι να εκβιάζουν τη χώρα και έναν ολόκληρο λαό γύρω από την Ευρωζώνη».

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει και οι δανειστές να καταλάβουν ότι μια παραπέρα πίεση και εκβιασμός στην Ελλάδα έχει και αυτή τα όριά της και το κόστος δεν θα είναι μόνο για την χώρα μας μόνο, θα είναι κυρίως για αυτούς.

«Γνωρίζετε ότι υπάρχουν γερμανικά Ινστιτούτα που δηλώνουν ότι εάν οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης το κόστος της γερμανικής κυβέρνησης θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τη χρηματοδότηση της χώρας», είπε, σημειώνοντας πως η πρώτη επιλογή που υπάρχει είναι να βρεθεί μια επωφελής συμφωνία και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεουτσάκος: Προσωπική μου άποψη τα περί επιστροφής στη δραχμή"

Δεκαήμερο εκπτώσεων από 1 έως 10 Μαΐου

Από 1 έως 10 Μαΐου θα υλοποιηθεί πανελλαδικά δεκαήμερο εκπτώσεων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος.

Επιπλέον, την Κυριακή 3 Μαΐου τα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη την επικράτεια από τις 11πμ έως 8μμ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεκαήμερο εκπτώσεων από 1 έως 10 Μαΐου"

Νέες ποινικές διώξεις για μίζες σε εξοπλιστικό πρόγραμμα

Μίζες που φέρονται να διακινήθηκαν κατά την προμήθεια ενός ακόμα εξοπλιστικού προγράμματος εντόπισαν οι εισαγγελικές αρχές.

Μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για παράνομες πληρωμές, που αφορούν προμήθειες οχημάτων από τη γερμανική εταιρία DAIMLER, σύμφωνα με τα Νέα.

Ο κατάλογος των κατηγορουμένων περιλαμβάνει επτά πρόσωπα που είναι έλληνες κρατικοί αξιωματούχοι, γερμανοί υπάλληλοι της εταιρίας και ο εκπρόσωπος της DAIMLER στην Ελλάδα.

Η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε με εντολή που είχε δώσει η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Αντικείμενο της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί η βασιμότητα στοιχείων που έδειχναν ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας υπογραφής και εκτέλεσης των επίμαχων συμβάσεων την περίοδο υπουργίας στο Εθνικής Άμυνας των Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου φέρονται ότι έγιναν παράνομες πληρωμές συνολικού ύψους τουλάχιστον δυο εκατομμυρίων ευρώ από το 2001 και έπειτα, σε κρατικούς αξιωματούχους.

Οι δωροδοκίες φέρονται να έγιναν από διευθυντικά στελέχη της γερμανικής εταιρίας με τη μεσολάβηση Ελλήνων μεσαζόντων προκειμένου οι αξιωματούχοι να προωθήσουν στην ιεραρχία τις επίμαχες συμβάσεις.

Κατά την πρόοδο της εισαγγελικής έρευνας διαπιστώθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες - ότι για την πραγματοποίηση των παράνομων πληρωμών ακολουθήθηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, μεταξύ των οποίων η χρήση εταιρικών λογαριασμών, οι οποίοι ωστόσο ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα προκειμένου να μη συνδέονται απευθείας με την DAIMLER.

Επίσης οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι όπως και σε άλλες περιπτώσεις το ξέπλυμα μαύρου χρήματος λειτουργούσε με διάφορους τρόπους, όπως ότι η γερμανική εταιρία διατηρούσε μαύρα ταμεία με μετρητά για τις παράνομες πληρωμές, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ακόμα εξωχώριοι τραπεζικοί λογαριασμοί, παραπλανητικές τιμολογήσεις καθώς και τρίτοι διαμεσολαβητές.

Το αποτέλεσμα της έρευνας των εισαγγελικών λειτουργών αποτυπώνεται στην ασκηθείσα ποινική δίωξη που περιλαμβάνει τα εξής αδικήματα:

-Δωροδοκία υπαλλήλου σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.
-Δωροληψία υπαλλήλου κατ' επάγγελμα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.
-Νομιμοποίηση εσόδων απο εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) .

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό εργαλείο στα χέρια των ελλήνων εισαγγελέων για την αποκάλυψη των μεθόδων των δωροδοκιών ήταν και τα στοιχεία που έλαβαν μέσω δικαστικής σε συνδρομής από τις αρχές των ΗΠΑ.

Ανάμεσα στα στοιχεία αυτά υπάρχει και εσωτερική αλληλογραφία στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται συνομιλίες για τις δωροδοκίες.

Μέσα από την αλληλογραφία φέρεται να προκύπτει το εύρος του συστήματος διαπλοκής που είχε σχηματιστεί γύρω από τις προμήθειες των εξοπλισμών την περίοδο εκείνη.

Χαρακτηριστικά μάλιστα στέλεχος της DAIMLER σε εσωτερικό σημείωμα φέρεται να παραδέχεται ότι οι διασυνδέσεις με πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους στην Ελλάδα μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για το κλείσιμο μεγάλων παραγγελιών ιδιαίτερα στις ένοπλες δυνάμεις.

Το κόστος των επίμαχων συμβάσεων ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ καθώς αυτές αφορούν:

-Την προμήθεια 2.000 στρατιωτικών οχημάτων Mercedes 290 GD1 1/4T, ανταλλακτικών, συγκροτημάτων και συλλογών ειδικών εργαλείων συντήρησης με δικαίωμα προαίρεσης για την επιπλέον προμήθεια 2480 οχημάτων για τις ανάγκες του ΓΕΣ (σύμβαση 015Α/97). Με συνολικό κόστος 96 εκ. ευρώ.
-Την προμήθεια 224 οχημάτων Mercedes 290 GD1 1/4T, 111 οχημάτων τύπου Unimog, 21 ρυμουλκούμενων βαρέως τύπου, με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον προμήθεια μέχρι 111 ρυμουλκούμενων ελαφρού τύπου προς κάλυψη αναγκών σε οχήματα του προγράμματος Β ράση ΕΡΜΗΣ (Σύμβαση 19Α/2000) με κόστος 30 εκ. ευρώ.
-Την προμήθεια 88 λεωφορείων τύπου OHL 1829/63, 49+1 θέσεων με δικαίωμα προαίρεσης για 32 επιπλέον λεωφορεία (Σύμβαση 013Α/98).

Η περαιτέρω δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης θα ανατεθεί σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς ενώπιον του οποίου θα κληθούν να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες ποινικές διώξεις για μίζες σε εξοπλιστικό πρόγραμμα"

Ν. Κακλαμάνης: Διαφωνώ με κοινή κάθοδο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε εκλογές

Κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος, καλώντας την κυβέρνηση να πει ποιο θα είναι το διακύβευμά τους, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

«Κι επειδή βλέπω ότι η ΝΔ αντιδρά με μισόλογα, θα πω πως εάν θέλουν εκλογές, ας τις κάνουν. Κι όσοι αντέχουμε, θα είμαστε όρθιοι και απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ με σκληρούς ιδεολογικούς όρους. Μη νομίσουν ότι θα μας τρομάξουν» σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης, μιλώντας το πρωί στα Παραπολιτκά fm.

Είπε πως η ΝΔ δεν καρπώνεται τη φθορά της κυβέρνησης και εξέφρασε τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο συμπόρευσης φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. «Ιδεολογικά δεν δέχομαι να συνταυτιστώ για ακόμη μια φορά με το ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε.

Κατήγγειλε δε ότι «η ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέξας με τους Βαρουφάκη, Γκάλμπρειθ, Παναρίτη, ήρθε στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας για να εξυπηρετήσει την οικονομική πολιτική του State Department».

Τόνισε πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού προς τους περιφερειάρχες για τα ταμειακά διαθέσιμα και εξέφρασε τον προβληματισμό του που δέχθηκαν μια προφορική δέσμευση οι περιφερειάρχες.

Παράλληλα, «επιτέθηκε» στον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, χαρακτηρίζοντας τον απίθανο τύπο και τόνισε πως θα δώσει μάχη στη Βουλή εναντίον του ποδοσφαιροκτόνου νομοσχεδίου του.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Κακλαμάνης: Διαφωνώ με κοινή κάθοδο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε εκλογές"

Μπακογιάννη: Παραίτηση Βαρουφάκη το συντομότερο δυνατόν

Να υποβάλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, το συντομότερο δυνατόν, ζήτησε από τον Γιάνη Βαρουφάκη, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, αποκαλώντας τον «βαρίδι» και κατηγορώντας τον για υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Μπακογιάννη χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του υπουργού Οικονομικών, λέγοντας ότι αν είχε ελάχιστη αίσθηση πατριωτισμού θα είχε παραιτηθεί το συντομότερο δυνατόν, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είμαι καθόλου βέβαια ότι ο Βαρουφάκης δεν έχει μπει στη λογική της δραχμής».

«Είναι βαρίδι, έχει ναρκισσισμό, έχει λογική ότι είναι το κέντρο της γης... να παραιτηθεί, είναι το καλύτερο που έχει να κάνει για να διευκολύνει τον Τσίπρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το tweet για τον Ρούσβελτ μόνο ξέρει να κάνει; Να αφήσουμε τις αηδίες, ξυπνά και κοιμάται όλος ο κόσμος με τον Βαρουφάκη; Υπονομεύεις τα εθνικά συμφέροντα, αν δεν έχεις να πληρώσεις μισθούς και συντάξεις» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάνη.

«Αύριο ο κ. Βαρουφάκης δεν θα έχει πρόβλημα προσωπικό, θα κάνει τις διαλέξεις του... τον Έλληνα στον Προβατά Σερρών ή αλλού τον σκέφτηκε;» διερωτήθηκε.

Η κ. Μπακογιάννη παρατήρησε ότι είναι στο χέρι της κυβέρνησης, και απολύτως στο χέρι του Τσίπρα, να κλείσει η συμφωνία και η Ελλάδα να εξασφαλίσει ομαλή ροή χρηματοδότησης.

Τόνισε δε ότι σε περίπτωση εκλογών θα αναδειχθεί κυβέρνηση με άλλη πλειοψηφία για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να πέσει η χώρα στα βράχια, εκτιμώντας, ότι για αυτό το λόγο ο Τσίπρας δεν θα πάει σε εκλογές.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακογιάννη: Παραίτηση Βαρουφάκη το συντομότερο δυνατόν"

Χουντής: «Θα πάμε σε έναν συμβιβασμό, δεν μπορείς να τα διεκδικήσεις όλα»

Την πεποίθησή του πως η ελληνική κυβέρνηση θα πάει σε έναν συμβιβασμό με τους πιστωτές της, δεχόμενη ότι δεν μπορεί να τα διεκδικήσει όλα, αλλά εάν οι εταίροι δεν επιμείνουν σε μνημονιακές πολιτικές, εξέφρασε σε νέες του δηλώσεις τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Χουντής.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm, ο κ. Χουντής είπε πως η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο «που δοκιμάζεται η πολιτική βούληση του καθενός μας».

«Εμείς, έχουμε πει ότι δεν μπορούμε να πάμε πίσω σε μνημονιακές πολιτικές αντικοινωνικές, υφεσιακές, άρα αναποτελεσματικές κι απ’ την πλευρά των πολιτικών θεσμών θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν απέναντι στο πρόβλημα. Θα αποφασίσουν να βοηθήσουν την κατάσταση και να βγει απ’ αυτή τη δύσκολη μνημονιακή πολιτική η χώρα», είπε, σημειώνοντας πως η ευθύνη βρίσκεται τώρα από την πλευρά των θεσμών.

Σύμφωνα με τον κ. Χουντή, οι θεσμοί δεν μπορούν τώρα να ζητούν αλλαγές στο εργασιακό
ή στο ασφαλιστικό, ενώ όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις ανέφερε ότι υπάρχει η δική τους, συγκεκριμένη πρόταση που, όπως τόνισε, εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του πως στο τέλος θα επικρατήσει νουνεχής, πιο ευέλικτη, πολιτική ευελιξία, «γιατί αυτή η ευελιξία αναζητείται και εμφανίζεται σε αποφάσεις της ΕΕ και των θεσμών σε τέτοιες περιπτώσεις».

Ο κ. Χουντής ευχήθηκε να επικρατήσει αυτή η πολιτική ευελιξία από τους θεσμούς διότι, όπως ανέφερε, «εκεί βρίσκεται το πρόβλημα και είναι ένα μείζον πρόβλημα για την Ευρώπη. Είναι εκτεθειμένοι όσον αφορά διακηρύξεις που ακολουθούν».

Όπως είπε, «είναι εκτεθειμένοι και στους δικούς τους λαούς, όχι με την έννοια που λέει "έχουμε εντολή να κάνουμε περιοριστικές πολιτικές", αλλά γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η λιτότητα».

«Θα πάμε σε έναν συμβιβασμό. Δεχόμαστε ότι δεν μπορείς να τα διεκδικήσεις όλα,
αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε ότι πρέπει να κάνουν κι αυτοί δικές τους πολιτικές
επιλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως αυτό δεν σημαίνει «σε ξαναγυρίζω στην μνημονιακή πολιτική», που δεν απέδειξε ότι έβγαλε αποτελέσματα, αλλά έτσι κι αλλιώς είναι ένα ζήτημα γενικότερο αν αυτά τα πράγματα βοηθούν γενικότερα την Ευρώπη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χουντής: «Θα πάμε σε έναν συμβιβασμό, δεν μπορείς να τα διεκδικήσεις όλα»"

Ελληνας ακαδημαϊκός σε Βαρουφάκη: Υπόγραψε επιτέλους για να έρθουν τα χρήματα

«Επιστολή οργής στον Βαρουφάκη: Υπέγραψε επιτέλους για να έρθουν τα χρήματα», είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού «Focus» που επικαλείται την ανοιχτή επιστολή του Έλληνα καθηγητή, Ιωάννη Γκλίβανου, που διαμένει στο Λονδίνο προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. 

«Ως εδώ Γιάνη!», γράφει στο blog του ο Έλληνας ακαδημαϊκός, εκφράζοντας την έντονη δυσφορία του για την στάση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών απέναντι στους πιστωτές των Αθηνών. 


«Τέλος Απριλίου έρχεται και πάλι η απειλή του Grexit», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει: «O Έλληνας υπουργός Οικονομικών αγωνίζεται πιέζοντας μέχρι την τελευταία στιγμή τους πιστωτές των Αθηνών. Όμως, ένας  συμπατριώτης του Γ. Βαρουφάκη τον καλεί να υπογράψει αμέσως με τους δανειστές τη λίστα των μεταρρυθμίσεων προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να λάβει επιτέλους τα χρήματα. Και όταν τακτοποιηθεί το θέμα της ρευστότητας, να παραιτηθεί μαζί με όλη την κυβέρνηση και να γίνουν στην χώρα πρόωρες εκλογές...».
  
«Ο Ιωάννης Γκλίναβος , ένθερμος υποστηρικτής μέχρι τώρα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, που διαμένει στο Λονδίνο και διδάσκει σε διάφορα πανεπιστήμια της Βρετανίας ζητά από τον Γ. Βαρουφάκη να υπογράψει επιτέλους προκειμένου η Ελλάδα να λάβει χρήματα που έχει ανάγκη. 

«Τώρα», όπως γράφει το περιοδικό Focus, η αρχική ευφορία για την ελληνική κυβέρνηση έχει παρέλθει , σχολιάζει το περιοδικό και προσθέτει: «Στο blog του, ο Έλληνας καθηγητής ζητά από τον Γ. Βαρουφάκη, να αλλάξει στάση απέναντι στους πιστωτές των Αθηνών προκειμένου να ανοίξει η κάνουλα και να φτάσουν τα χρήματα επιτέλους στο ταμείο της Ελλάδας.
 
«Γιάνη, σε υποστήριξα από την ώρα που ανακοίνωσες την υποψηφιότητά σου στις εκλογές», γράφει σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ο Ι. Γκλίναβος.

«Υποστήριξα την ευρωπαική σου περιοδεία και συμφώνησα με τα όσα εξήγησες στους ευρωπαίους εταίρους ότι τα δάνεια βύθισαν σ΄ένα σπιράλ ύφεσης την Ελλάδα. Όμως,  ακόμα κι αν τα επιχειρήματά σου είναι σωστά, το θέμα είναι ότι δεν έχουν αποτέλεσμα. Οι Γερμανοί φορούν ιδεολογικές παρωπίδες και δεν καταλαβαίνουν ότι κάνουν λάθος», επισημαίνει ο Έλληνας ακαδημαϊκός, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει:  

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Δεν μπορούμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους για τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής τους αλλά και δεν μπορούμε χωρίς την οικονομική τους  βοήθεια. Γιάνη, θα πρέπει να υπογράψεις αυτά που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι για να υπάρξει συμφωνία έτσι ώστε η Ελλάδα να διασφαλίσει τα χρήματα», επισημαίνει ο Ι. Γκλίναβος όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. 

Ο Έλληνας ακαδημαϊκός ζητά και άλλα από τον Γ. Βαρουφάκη, υπογραμμίζει το Focus:
«Μόλις τακτοποιηθεί το ζήτημα της ρευστότητας, να παραιτηθείς όχι μόνο εσύ αλλά και όλη η ελληνική κυβέρνηση και η χώρα να οδηγηθεί σε  πρόωρες εκλογές», γράφει ο Ι. Γκλίναβος στην επιστολή του.  

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει εντολή για να οδηγήσει τη χώρα σε Grexit», εξηγεί ο Έλληνας ακαδημαϊκός στο blog του απευθυνόμενος στον Γ. Βαρουφάκη και προσθέτει:  «Oι Έλληνες είναι αυτοί που θα πρέπει να αποφασίσουν το δρόμο που θα ακολουθήσουν».


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνας ακαδημαϊκός σε Βαρουφάκη: Υπόγραψε επιτέλους για να έρθουν τα χρήματα"

Λίστα Νικολούδη: 85.000 πρόσωπα με εμβάσματα άνω των 200.000 ευρώ από το 2010

Η επιλεγόμενη «λίστα Νικολούδη» δεν αφορά πλέον τον υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη, ξεκαθαρίζει με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο κ. Νικολούδης, ο οποίος τονίζει ότι πλέον ο υπουργός Επικρατείας δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα, ούτε έχει δικαίωμα να ζητήσει τη γνωστοποίηση του συγκεκριμένου καταλόγου από την αρμόδια Αρχή.

Το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνιος Γρέγος ζητώντας να χορηγηθούν τα στοιχεία για τη «λίστα Νικολούδη».

Σύμφωνα με την απάντηση που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, η επιλεγόμενη «λίστα Νικολούδη» δεν αφορά πλέον τον υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη. Είναι ένας κατάλογος 85.000 περίπου προσώπων, τα οποία είχαν στείλει στο εξωτερικό εμβάσματα άνω των 200.000 ευρώ, κατά περίπτωση, από το 2010 και εντεύθεν. Ο κατάλογος αυτός είχε καταρτιστεί από την Αρχή του άρθρου 7 του Ν. 3691/2008, της οποίας ο νυν υπουργός Επικρατείας ήταν πρόεδρος μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2015.

Ο κ. Νικολούδης επισημαίνει ότι η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό δεν είναι εξ ορισμού παράνομη και τονίζει ότι η γνωστοποίηση του ως άνω καταλόγου (ακριβέστερα ονομάτων που περιλαμβάνονται σε αυτόν) δεν είναι κατά νόμο δυνατή δεδομένου ότι αποτελούν απόρρητες πληροφορίες της ως άνω Ανεξάρτητης Αρχής.

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Επικρατείας δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα, ούτε έχει δικαίωμα να ζητήσει κάτι σχετικό από την ως άνω Αρχή.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Λίστα Νικολούδη: 85.000 πρόσωπα με εμβάσματα άνω των 200.000 ευρώ από το 2010"

Ραχόι: Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της κάλεσε τη Δευτέρα την Ελλάδα ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, τονίζοντας πως η καλύτερη λύση για την Ελλάδα, «είναι να μείνει εκεί που είναι».

Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, ο κ. Ραχόι είπε ότι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα είναι να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και σημείωσε πως το «κλειδί» για την χώρα είναι η ανάπτυξη.

«Κανένας δεν μισεί την Ελλάδα ή τον Γιάνη Βαρουφάκη», φέρεται να δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε ότι το καλύτερο για τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους, είναι η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ραχόι: Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της"

Παυλόπουλος: Ορισμένα μέτρα αντιβαίνουν τους νόμους της ΕΕ

Η Ελλάδα «θα πληρώσει τα χρέη της μέχρι το τελευταίο ευρώ» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Τόνισε ότι το μόνο που ζητά η χώρα είναι να έχει την ίδια αντιμετώπιση με άλλα κράτη μέλη. «Θέλουμε να είμαστε ένα ισότιμο μέλος της Ευρώπης» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος συμπληρώνοντας ότι «ορισμένα από τα μέτρα που μας έχουν επιβάλει δεν καλύπτονται από το Δίκαιο της Ε.Ε.». «Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο για τον ελληνικό λαό από ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θεωρεί εδραιωμένο κοινωνικό δικαίωμα για το γερμανικό λαό» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Ορισμένα μέτρα στα προγράμματα λιτότητας δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη και αντιθέτως οδηγούν την Ελλάδα σε τροχιά ύφεσης»

«Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η Ελλάδα έδωσε σκληρή μάχη για να μπει στην Ευρώπη». Για μένα «είναι αδιανόητο να υπάρξει Ελλάδα εκτός Ευρώπης». Δήλωσε επίσης ότι κατά την άποψή του και το Grexit είναι αδιανόητο. «Δεν έχω διανοηθεί ποτέ το Grexit».

Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η διαμάχη για το χρέος «μπορεί να διευθετηθεί». Συγκεκριμένα, είπε πως «οι διαπραγματεύσεις έχουν μπει στην τελική ευθεία». Ο ίδιος αποδίδει τη δυσκολία στις διαβουλεύσεις «στη μετατόπιση της ισορροπίας εξουσίας». «Κατά τη γνώμη μου οι αποφάσεις λαμβάνονται όλο και περισσότερο από τεχνοκράτες και όχι από πολιτικούς» συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος στην πολιτική που ασκούν Μέρκελ και Σόιμπλε δήλωσε: «Πιστεύω ότι θέλουν μία ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μία γερμανική Ευρώπη». Επεσήμανε τις «πολύ καλές» προσωπικές σχέσεις που είχε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενόσω διατελούσαν και οι δύο υπουργοί Εσωτερικών.

Αποκάλυψε ότι προγραμματίζει συζητήσεις με το Γερμανό ομόλογό του Joachim Gauck. «Θα επισπεύσω το ταχύτερο δυνατό την επίσκεψή μου στη Γερμανία» δήλωσε αποκαλύπτοντας ότι κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης θέλει επίσης να συζητήσει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Υποστήριξε ότι είναι άποψή του όπως και άποψη πολλών νομικών ότι το αίτημα της Ελλάδας «έχει νομική βάση και πως είναι δικαίωμα της χώρας να χρησιμοποιήσει τη νομική διαδικασία για να το ικανοποιήσει». Επεσήμανε πως οι δύο χώρες μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα κοινά αποδεκτό μέρος για τη διευθέτηση αυτής της υπόθεσης, όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Έτσι λύνουν οι πολιτισμένες χώρες τις διαφορές τους» είπε.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος: Ορισμένα μέτρα αντιβαίνουν τους νόμους της ΕΕ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news