facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

«Όσοι κάνουν λόγο για εκλογές, σπρώχνουν τη χώρα πιο κοντά στο γκρεμό»

«Όσοι κάνουν λόγο για εκλογές, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να σπρώχνουν τη χώρα πιο κοντά στο γκρεμό. Ο συναγερμός έχει ήδη σημάνει και κάποιοι δεν μπορούν να το συνειδητοποιήσουν. Τώρα κοινή γραμμή όλων στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης»,δηλώνει ο πρόεδρος του κόμματος ΡΙΖ.ΕΣ.,Βασίλης Καπερνάρος.

«Όσα κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν σενάρια δημοψηφισμάτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο λαός έδωσε ισχυρή εντολή στις 25 Ιανουαρίου, καλά θα κάνουν να μην πετάνε το μπαλάκι στις πλάτες αυτού του λαού και να κάνουν αυτά για τα οποία δεσμεύτηκαν , τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές»,συμπληρώνει.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όσοι κάνουν λόγο για εκλογές, σπρώχνουν τη χώρα πιο κοντά στο γκρεμό»"

Βαρουφάκης: Δεν πήγα στο δείπνο με τους άλλους υπουργούς γιατί είναι βαρετά!


Την ακραία αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη για τα όσα έγιναν στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Λετονία δείχνει η απίστευτη αναφορά του ΥΠΟΙΚ ότι δεν μπορεί τα «βαρετά δείπνα».
 Δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν ακόμη και για διπλωματική εμπλοκή αφού δεν μπορούν να φανταστούν πώς θα πάει ο Βαρουφάκης στο επόμενο Eurogroup και με ποιόν συνάδελφο του θα συνομιλήσει για τα κρίσιμα θέματα της Ελληνικής Οικονομίας 

Αναλυτικότερα, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Βαρουφάκης δεν πήγε στο επίσημο δείπνο των υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα την Παρασκευή αλλά αντιθέτως, «περιπλανιόταν μόνος του στο σκοτάδι», πηγές του ΥΠΟΙΚ επισημαίνουν πως «ο κ. Βαρουφάκης δεν μπορεί τα βαρετά δείπνα προτίμησε την παρέα φίλων και συνεργατών του και πέρασε πολύ καλύτερα».

Όσον αφορά στο δείπνο της Πέμπτης, τονίζεται πως ο υπουργός Οικονομικών, «πήγε κανονικά και εκπροσώπησε τη χώρα».


Reuters: Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης έτρωγαν και ο Βαρουφάκης «περιπλανιόταν μόνος στο σκοτάδι»

Νωρίτερα το Σάββατο, έπειτα από τις αναφορές και τα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ ότι το κλίμα για τον Γιάνη Βαρουφάκη στη Λετονία δεν ήταν ιδιαίτερα φιλικό, αλλά και μετά τις αποκαλύψεις πως οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του τον αποκάλεσαν ανεύθυνο, ερασιτέχνη και φλύαρο, το Reuters μετέδωσε πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ο κ. Βαρουφάκης ήταν «πιο απομονωμένος από ποτέ»,

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε πως μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Βαρουφάκης ο «Ελληνας επαναστάτης υπουργός Οικονομικών», εισέπραξε και την «παγερή αδιαφορία» των ομολόγων του, σημειώνοντας πως «ενώ τα λεωφορεία που μετέφεραν τους εναπομείναντες Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών σε ένα δείπνο στην πρωτεύουσα της Λετονίας, ένας από αυτούς έμεινε πίσω στο ξενοδοχείο και μετά περιπλανήθηκε μόνος στο σκοτάδι».

Αυτός ήταν, σύμφωνα με το Reuters, ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, είπε πως είχε άλλα σχέδια, έπειτα από μια βασανιστική μέρα δύσκολων συναντήσεων στη Ρίγα, η οποία έδειξε και υπογράμμισε την απομόνωσή του καθώς προσπαθεί, «καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την εθνική χρεοκοπία».

Ενώ οι άλλοι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης πέρναγαν καλά μαζί με τη συνοδεία τους με φαγητό και ζεστά ρούχα, ο Βαρουφάκης εθεάθη σχεδόν παντού μόνος του, χωρίς οποιαδήποτε βοήθεια ή συνοδούς ασφαλείας, σύμφωνα με το Reuters.

«Είναι τελείως απομονωμένος», είπε στο πρακτορείο ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης και αναφερόμενος στο δείπνο κατά το οποίο οι υπουργοί απόλαυσαν σολομό και λαβράκι, είπε: «Δεν ήρθε καν στο δείπνο να εκπροσωπήσει τη χώρα του».

Μάλιστα, το δημοσίευμα ανέφερε ότι στο πρωινό που πήραν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι «απέφυγαν κάθε οπτική επαφή καθώς έπαιρναν φαγητό από τον μπουφέ».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, «αυτή η σκλήρυνση της  διάθεσης των Ευρωπαίων προς τον Βαρουφάκη ενισχύει τον κίνδυνο της εμβάθυνσης του χάσματος που πρέπει να γεφυρώσει η Ελλάδα με τους πιστωτές της, αν η Αθήνα θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Όπως σημειώνει, έπειτα από τρεις μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί της Ευρωζώνης προειδοποίησαν τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ την Παρασκευή ότι η ελληνική ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση δεν θα πάρει άλλη βοήθεια μέχρι να συμφωνήσει σε ένα πλήρες οικονομικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, πριν από το τέλος Ιουνίου.

To Reuters αναφέρει ακόμη ότι μερικές χώρες ήταν τόσο εκνευρισμένες από τη στάση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ και την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να συμβιβαστεί, που ένας υπουργός Οικονομικών είπε πως μάλλον ήρθε η ώρα να αρχίσει να προετοιμάζεται η Ευρωζώνη για μια ελληνική χρεοκοπία.

«Έκλειναν τα αυτιά τους κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων του Βαρουφάκη»

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο τονίζει πως ο Βαρουφάκης, «ο μοναδικός υπουργός χωρίς γραβάτα», υποστήριξε πως δεν ένιωσε κάποια ένταση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, την οποία ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα κρίσιμη».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έξαλλοι με τις συνεχείς διαλέξεις που δίνει ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, ενώ μιλώντας στο Reuters, παριστάμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup, υποστήριξαν ότι αρκετοί ΥΠΟΙΚ «έκλειναν τα αυτιά τους κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων του Βαρουφάκη»!

«Οι υπουργοί Οικονομικών αισθάνονται απέχθεια για το γεγονός πως ο κ. Βαρουφάκης δίνει μικρές διαλέξεις όταν τους απευθύνεται ανέφερε πηγή του Eurogroup «και για αυτό το λόγο ο Πρόεδρος του Eurogroup απευθυνόμενος στον Έλληνα υπουργό του είπε να σταματήσει "Γιάνη, δεν μας λες αυτά που θέλουμε να ακούσουμε"». 

 protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Δεν πήγα στο δείπνο με τους άλλους υπουργούς γιατί είναι βαρετά!"

Μετακομίζει στα βόρεια προάστια, εν μέσω αντιδράσεων το ΙΚΑ

Θύελλα διαμαρτυριών από τους εργαζόμενους έχει ξεσηκώσει η πρόθεση της διοίκησης του ΙΚΑ, να μεταφέρει τις κεντρικές υπηρεσίες του Ιδρύματος, από το κέντρο όπου βρίσκονται, στην περιοχή της Ομόνοιας, στα βόρεια προάστια και συγκεκριμένα σε κτίριο της οδού Κηφισίας 178, στο Χαλάνδρι.

Όπως αναφέρει το dikaiologitika.gr, η διοίκηση ισχυρίζεται ότι έτσι θα υπάρξει μείωση λειτουργικού κόστους, κάτι που αμφισβητείται έντονα καθώς το νέο κτίριο έχει μόνο δαπάνες για κοινόχρηστα, που ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ το μήνα. Την ίδια στιγμή, προχωράει η ανακατασκευή του ιστορικού κτιρίου του Ιδρύματος, που βρίσκεται επί της οδού Πειραιώς, στο κέντρο και το οποίο, εάν τελικά γίνει η μετακόμιση στα βόρεια προάστια, θα μείνει κενό. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο κτίριο, της οδού Πειραιώς, θα μπορούσε να στεγάσει και επιπλέον δημοτικά ιατρεία, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, στηρίζοντας έτσι έμπρακτα και το δήμο Αθηναίων. Παρόλ' αυτά, η διοίκηση του Ιδρύματος προσανατολίζεται να προχωρήσει σε μετακόμιση, ίσως και εν μέσω καλοκαιριού, δηλαδή άμεσα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πάντως, αναγκάζονται στο εξής οι ασφαλισμένοι να πρέπει να παίρνουν δύο και τρεις συγκοινωνίες για να μεταβούν στις κεντρικές υπηρεσίες του Ιδρύματος.

Υπενθυμίζεται ότι στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ, υπάρχει η διαδικασία ελέγχου που γίνεται για την πιστοποίηση της αναπηρίας (6ος όροφος, Αγ. Κωνσταντίνου 8) και μια ενδεχόμενη μετακόμιση ίσως προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα, από αυτά που μπορεί να λύσει. Επίσης, οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες τους και για το λόγο αυτό, υπάρχει η επιθυμία από τη διοίκηση να μπει μέχρι και πούλμαν, από το σταθμό του μετρό «Χολαργός» έως το κτίριο της οδού Κηφισίας. Από την άλλη πλευρά, θα μείνει ανεκμετάλλευτο το κτίριο της οδού Πειραιώς, που αναμένεται να είναι έτοιμο το 2018, όπως ειπώθηκε επίσημα από στελέχη της διοίκησης, κατά το ΔΣ της περασμένης εβδομάδας. Ας σημειωθεί ότι το εν λόγω κτίριο, έχει αποτελέσει στο παρελθόν πόλο έλξης για επιχειρηματίες, όχι μόνο εγχώριους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι λόμπι κινέζων επιχειρηματιών είχε ενδιαφερθεί για να αγοράσει το συγκεκριμένο κτίριο, που καλύπτει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Στόχος τους ήταν και παραμένει, να μετατρέψουν το κτίριο σε εμπορικό κέντρο με κινέζικά προϊόντα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετακομίζει στα βόρεια προάστια, εν μέσω αντιδράσεων το ΙΚΑ"

Λέσβος: 500 μετανάστες έφτασαν στο νησί τις τελευταίες ώρες

Περίπου 500 μετανάστες έφτασαν τις τελευταίες ώρες στη Λέσβο.

Ειδικότερα, 483 μετανάστες εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία του νησιού και άλλοι διασώθηκαν από άνδρες του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με το lesvosnews.net, η Δημοτική Αρχή βρέθηκε από το πρωί του Σαββάτου στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου συγκεντρώνονται οι περισσότεροι μετανάστες, ενώ ο Οργανισμός «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης» του Δήμου Λέσβου απηύθυνε έκκληση για βοήθεια και κάλεσε τους πολίτες να προσφέρουν, αν μπορούν, είδη ρουχισμού και κουβέρτες.
Στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκονται και «Γιατροί του Κόσμου» και παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όσους έχουν ανάγκη.

Η ανταπόκριση των πολιτών ήταν άμεση και μέσα σε λίγες ώρες συγκεντρώθηκε ένα σημαντικό μέρος βοήθειας.

Τρεις λέμβοι με 132 παράνομους μετανάστες εντοπίστηκαν στην Κω

Την ίδια ώρα, 132 μετανάστες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν το πρωί στη θαλάσσια περιοχή «Αμμόγλωσσα» στην Κω από στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Συγκεκριμένα, ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού που εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε στη τρεις λέμβους στις οποίες επέβαιναν 132 μετανάστες, οι οποίοι οδηγήθηκαν με ασφάλεια στη Κω.

Στη συνέχεια, όμως, συνελήφθησαν από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, διότι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ οι λέμβοι κατασχέθηκαν.

Διάσωση δεκάδων εγκλωβισμένων μεταναστών στον Έβρο

Εν τω μεταξύ, με επιτυχία ολοκληρώθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση διάσωσης 69 μεταναστών, που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του ποταμού Έβρου, στην παρέβρια περιοχή των χωριών Θουρίου και Σοφικού Ορεστιάδας.

Όπως ανακοινώθηκε από τις αστυνομικές Αρχές, η Διεύθυνση Αστυνομίας Ορεστιάδας ενημερώθηκε προχτές, Πέμπτη, σχετικά με την ύπαρξη εγκλωβισμένων ατόμων, σε νησίδα του ποταμού Έβρου, των οποίων κινδύνευε η ζωή. Άμεσα, οι αστυνομικοί, κάτω από δυσμενείς συνθήκες και με τη χρήση λέμβου και άλλων διαθέσιμων μέσων, πραγματοποίησαν ενδελεχείς έρευνες στην περιοχή, με αποτέλεσμα, χθες το πρωί, να εντοπίσουν τα εγκλωβισμένα άτομα.

Στη συνέχεια, οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι αστυνομικοί κατάφεραν να απεγκλωβίσουν και να διασώσουν με ασφάλεια 69 μετανάστες (42 άνδρες, 10 γυναίκες και 17 παιδιά). Στους διασωθέντες χορηγήθηκε ένδυση, υπόδηση και τροφή.

Από την έως τώρα αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι άγνωστος μέχρι στιγμής δράστης - διακινητής, με τη χρήση πλωτών, μετέφερε τους διασωθέντες από την Τουρκία στην Ελλάδα και τους εγκατέλειψε στο σημείο, όπου τους διέσωσαν οι αστυνομικοί.

Την προανάκριση για το συμβάν ενεργούν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: 500 μετανάστες έφτασαν στο νησί τις τελευταίες ώρες"

Spiegel: Το ΔΝΤ με nonpaper ετοιμάζεται για Grexit

Στις σχετικές διεργασίες φέρεται να πρωτοπορεί το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι μία αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα ήταν «διαχειρίσιμη», αν και σε αυτήν την περίπτωση θα χρειάζονταν μέτρα προστασίας από κερδοσκοπικές επιθέσεις για ορισμένες «ευάλωτες χώρες», δηλαδή πιθανότατα την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Θεωρείται ωστόσο ότι τα κεφάλαια του μηχανισμού ESM, καθώς και τα νέα εργαλεία παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επαρκούν πλήρως για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες ,όπως αναφέρει η "Deutsche Welle"

Αντιθέτως, για την Ελλάδα οι συνέπειες θα ήταν οδυνηρές, εκτιμούν οι ειδικοί του ΔΝΤ σύμφωνα με το Spiegel. Το περιοδικό κάνει λόγο για εμπιστευτικό non paper που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο στο ΔΝΤ με τίτλο «Η Ελλάδα μετά την αποχώρηση από το ευρώ».

Μεταξύ άλλων οι συντάκτες του non paper φέρονται να απορρίπτουν τη σύνδεση του μελλοντικού εθνικού νομίσματος με το ευρώ, ώστε μέσω της υποτίμησης να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμούν μάλιστα ότι η το νέο νόμισμα θα έμπαινε σε έναν κύκλο αλληλοτροφοδοτούμενων υποτιμήσεων: «καταναλωτές, επιχειρήσεις και επενδυτές θα προσπαθούσαν να ξεφορτωθούν το νέο νόμισμα με αποτέλεσμα, λόγω του φόβου για την απώλεια της αξίας του, να την επιταχύνουν κιόλας». Επιπλέον η πενιχρή αξία του νέου νομίσματος στο εξωτερικό θα προκαλούσε δραματική αύξηση στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων και, τελικά, υπερπληθωρισμό.

Άτακτη χρεοκοπία σε τρία βήματα

Ως πιθανό σενάριο το Spiegel αναφέρει τα εξής: «Εάν η κυβέρνηση Τσίπρα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα (για την πληρωμή του ΔΝΤ), θα έρθει η άτακτη χρεοκοπία. Και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός EFSF, ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της χώρας, θα ήταν αναγκασμένος να κηρύξει άμεσα απαιτητά τα δικά του δάνεια, ύψους 130 δις ευρώ. Ο λόγος είναι ότι τα δάνεια αυτά είναι συνδεδεμένα με τα αντίστοιχα του ΔΝΤ. Κατά συνέπεια η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έβρισκε πλέον αγοραστές ούτε για τίτλους βραχείας διάρκειας, τα αποκαλούμενα T-Bills, με τα οποία καταφέρνει σήμερα να επιβιώσει». Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα υπήρχε άλλη επιλογή παρά «να εκδώσει τίτλους για να πληρώσει προμηθευτές, συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Οι ειδικοί αποκαλούν τους τίτλους IOUs,από την αγγλική έκφραση ʻI owe youʼ δηλαδή ʻσου χρωστάωʼ. Με αυτούς μπορεί κανείς (θεωρητικά) να πληρώσει το ρεύμα ή τη θέρμανση, αλλά και να κάνει τα ψώνια του. Λειτουργούν ως μέσα πληρωμής. Κατ΄αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα καθιέρωνε ένα παράλληλο νόμισμα».

Το Spiegel αφήνει να εννοηθεί ότι, ενώ ο ιδιωτικός τομέας και η ελεύθερη αγορά θα εξακολουθούσαν να λειτουργούν σε πρώτη φάση με ευρώ, στο Δημόσιο οι πληρωμές θα γίνονταν με αυτό το παράλληλο νόμισμα, το οποίο θα είχε μεν ονομαστική αξία σε ευρώ, αλλά «θεωρείται σίγουρο ότι πολύ σύντομα η πραγματική διαπραγμάτευσή του θα γίνεται σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής του αξίας. Αυτό δείχνει η εμπειρία από άλλες χρεοκοπημένες χώρες όπως η Αργεντινή προ δεκαετίας, όπου τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις δέχονταν τους τίτλους μόνο με έκπτωση (για τον καταστηματάρχη). (…) Στην Αργεντινή τα IOUs έχασαν μέχρι και το 70% της ονομαστικής αξίας τους. Ο λόγος είναι ότι προεξοφλούν την υποτίμηση ενός πιθανού νέου νομίσματος.

Προβληματισμός για bank run

To Spiegel υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ έχει ήδη ερευνήσει αυτό το σενάριο για την Ελλάδα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο ένας στους τρεις ‘Ελληνες θα πληρωνόταν με αυτούς τους «πληθωριστικούς» τίτλους. Πρόκειται προφανώς για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Ωστόσο όλοι οι ειδικοί συμφωνούν, υποστηρίζει το περιοδικό ότι «τα IOUs είναι μόνο μία ενδιάμεση λύση για μερικές εβδομάδες, ίσως για δύο-τρεις μήνες.

Γιατί δεν υποβοηθούν τον ήδη τραυματισμένο τραπεζικό τομέα της χώρας, αλλά αντιθέτως τον αποτελειώνουν. Μόλις κυκλοφορήσουν οι πρώτοι τίτλοι, οι Έλληνες θα ορμήσουν στις τράπεζες, προσπαθώντας να προστατέψουν τις οικονομίες που έχουν σε ευρώ. Εάν η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει την αποψίλωση των καταθέσεων, θα πρέπει να κλείσει προσωρινά τις τράπεζες και αν επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Το ΔΝΤ με nonpaper ετοιμάζεται για Grexit"

Σαπέν vs Σόιμπλε για την Ελλάδα

Διαφορετικές απόψεις εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας για το αν υπάρχει σχέδιο B για την Ελλάδα

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β, ούτε Γ, ούτε Δ, ούτε Ε...» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μισέλ Σαπέν, ερωτηθείς αν υπάρχουν ευρωπαϊκά σχέδια για την περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ενώ σε ανάλογο τόνο ήταν και οι δηλώσεις όλων σχεδόν των υπουργών της Ευρωζώνης. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β» δήλωσε προσερχόμενος στο Ecofin, στη Ρίγα, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Εξάλλου, ο Σλοβένος υπουργός Οικονομικών, Ντούσαν Μράμορ, θέλησε να διευκρινίσει ότι με τη χθεσινή του αναφορά για «σχέδιο Β», δεν αναφερόταν στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά στις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαβουλεύσεις και την ανάγκη εξεύρεσης άλλης διαδικασίας.

Χρησμός Σόιμπλε για το Plan B

Με το σχέδιο για ενοποίηση της Γερμανίας το 1989 παρομοίασε σήμερα ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την προετοιμασία για ενδεχόμενη έξοδο από της Ελλάδας από το ευρώ, το λεγόμενο και Plan B για την Ελλάδα.

Ερωτηθείς σχετικά, για το αν υπάρχει σχέδιο από την ευρωζώνη, παρομοίασε την τρέχουσα συγκυρία με την ενοποίηση των δυο Γερμανιών. «Αν είχαμε δηλώσει εκ των προτέρων το σχέδιο ενοποίησης, όλοι θα είχαν πει ότι οι Γερμανοί τρελάθηκαν», τόνισε.

«Το ερώτημα εάν υπάρχουν εναλλακτικές εάν ο κόσμος καταστραφεί ή αν όλα αποδειχθούν διαφορετικά από τις προσδοκίες, παρά τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, δεν θα έπρεπε να τίθεται σε υπεύθυνους πολιτικούς». υπογράμμισε σύμφωνα με το forexlive, τονίζοντας ότι είναι ένα "άλυτο δίλημμα".

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι όπως είναι. Θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια χρεοκοπία της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.

Η άρνηση της Ευρώπης να προετοιμάσει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα προβληματίζει ορισμένους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης.

Από την άλλη είναι βέβαιο ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επικρίθηκε έντονα χθες από τους ομολόγους του της ζώνης του ευρώ για την βραδυπορία που, κατά τη γνώμη τους, υπάρχει στις διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών.

Ο Έλληνας υπουργός αντέτεινε ότι δεν ευθύνεται η Ελλάδα για τις οποίες καθυστερήσεις και άφησε να εννοηθεί ότι ως ένα βαθμό αυτές οφείλονται και σε κάποιες δογματικές εμμονές ορισμένων κρατών της ευρωζώνης.

Διπλωματικές πηγές αναγνώρισαν, πάντως, στη Ρίγα ότι η διαδικασία που ακολουθείται εσχάτως στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές είναι ως ένα βαθμό προβληματική και ότι θα πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις το ταχύτερο δυνατό ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ως την 11η Μαΐου.

«Η λύση δεν είναι φυσικά η επιστροφή στην τρόικα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές τονίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι «ακόμη και αιωνιότητα δεν διαρκεί για πάντα».

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γκέργκ Σέλινγκ, μιλώντας στους δημοσιογράφους εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα. «Είναι στο χέρι της Ελλάδας» είπε και πρόσθεσε: «Ελπίζω ο κ. Βαρουφάκης να έλαβε το μήνυμα που του έστειλε χθες το Eurogroup».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ανώνυμος παράγοντας του Eurogroup, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός δύο εβδομάδων. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε, πάντως, ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα είναι το θέμα του Ασφαλιστικού, το οποίο όπως ανέφερε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ελαστικότητα τόσο από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών, όσο και από την πλευρά των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης.

Τέλος, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Έλληνας υπουργός Γ. Βαρουφάκης είχε διμερή συνάντηση με τον Επίτροπο ΟΙκονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, στο περιθώριο του Ecofin, στη Ρίγα.

Στην πρωτεύουσα της Λετονίας ήταν επίσης τις τελευταίες δύο μέρες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, ο οποίος στο περιθώριο της συνεδρίασης των διοικητών των 28 κρατών μελών της ΕΕ, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup , Γερούν Ντάισελμπλουμ.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαπέν vs Σόιμπλε για την Ελλάδα"

Βέμπερ: Το ΔΝΤ βλέπει όλο και περισσότερο ως «συστημικά ελεγχόμενη» τη χρεοκοπία της Ελλάδας

Ως «συστημικά ελεγχόμενο» βλέπει ολοένα και περισσότερο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελβετικής τράπεζας UBS, Άξελ Βέμπερ.

«Έρχομαι από μια συνάντηση του ΔΝΤ. Εκεί, η κοινή αντίληψη είναι, όλο και περισσότερο, πως μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν συστημικά ελεγχόμενη», δήλωσε ο κ. Βέμπερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Προσέθεσε πως τυχόν πτώχευση της χώρας μας θα είχε αμελητέες επιπτώσεις στην UBS, καθώς ο ελβετικός κολοσσός έχει «προ πολλού» λάβει μέτρα για αυτόν τον κίνδυνο.

Ο κ. Βέμπερ έχει παλαιότερα υπηρετήσει ως πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Bundesbank). Κατά τη θητεία του, εργαζόταν ταυτόχρονα εκπρόσωπος της Γερμανίας στο ΔΝΤ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Βέμπερ: Το ΔΝΤ βλέπει όλο και περισσότερο ως «συστημικά ελεγχόμενη» τη χρεοκοπία της Ελλάδας"

Κουβέλης: Αλλαγή πολιτικής εντός του ευρώ και όχι ρήξη

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει εντολή για διεκδίκηση αλλαγής πολιτικής εντός ευρώ και όχι για μια ηρωική έξοδο(...) στη διαπραγμάτευση στηρίζουμε την κυβέρνηση στον βαθμό που θα διεκδικήσει την αλλαγή πολιτικής(...) Είμαστε αντίθετοι σε μια λογική ρήξης» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης με ομιλία του οποίου άνοιξε η συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ.

Αντικείμενο της συνεδρίασης, η έγκριση των Θέσεων του κόμματος ενόψει του συνεδρίου, στο τέλος Μαΐου, όπου ο κ. Κουβέλης έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.

Ο κ. Κουβέλης άσκησε κριτική, σε ήπιους τόνους, για την τακτική που ακολουθεί στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους η κυβέρνηση. «Όσοι σκέπτονται ότι είναι η ώρα για μια πολιτική του "όλα ή τίποτα" κάνουν τεράστιο λάθος, δημιουργούν διακινδύνευση για τη χώρα και συμβάλλουν στην ακύρωση του στόχου της προοδευτικής αλλαγής. Συμβάλλουν ώστε μια δυνατότητα ιστορικών διαστάσεων και σημασίας για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, να μετατραπεί σε ήττα ιστορικών διαστάσεων» εκτίμησε και μίλησε για ευρύτερη απήχηση των θέσων της ΔΗΜΑΡ από το εκλογικό ποσοστό που έλαβε στις εκλογές, «όχι για να επιβιώσουμε ως κομματικός μηχανισμός αλλά γιατί πραγματικά έχουμε να προσφέρουμε στη χώρα και στο αίτημα της κοινωνικής προόδου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κινείται με μια λογική γενικής αντίσταση στις νεοφιλελεύθερες συνταγές, και πώς είναι αναγκαίο να αναδείξει το οξύ ελληνικό πρόβλημα, προβάλλλοντας ένα διαφορετικό, αλλά ρεαλιστικό, σχέδιο για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Επανέλαβε ότι επιβαλλεται σημαντική απομείωση του χρέους, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα προωθούν τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουβέλης: Αλλαγή πολιτικής εντός του ευρώ και όχι ρήξη"

Βάιντμαν: Επιφυλάξεις για τη συνέχιση τη ρευστότητας του ELA

«Όπως γνωρίζετε, προβληματίζομαι σχετικά με τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας, λόγω του γεγονότος ότι οι τράπεζες δεν κάνουν τα πάντα, προκειμένου να βελτιώσουν την κατάσταση ρευστότητάς τους» ανέφερε ο το στέλεχος της ΕΚΤ.

Ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Βundesbank), δήλωσε σήμερα ότι διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με την παροχή έκτακτης ρευστότητας προς την Ελλάδα καθώς, όπως υποστήριξε, η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών δεν έχει βελτιωθεί.
Ο κ. Βάιντμαν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έπειτα από τη συνεδρίαση του Eurogroup, στη Ρίγα της Λετονίας.

«Όπως γνωρίζετε, προβληματίζομαι σχετικά με τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας, λόγω του γεγονότος ότι οι τράπεζες δεν κάνουν τα πάντα, προκειμένου να βελτιώσουν την κατάσταση ρευστότητάς τους» ανέφερε σχετικά ο κ. Βάιντμαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Βάιντμαν: Επιφυλάξεις για τη συνέχιση τη ρευστότητας του ELA"

Εξαίρεση των Πανεπιστημίων από τη νομοθετική ρύθμιση ζητούν οι Πρυτάνεις

Την εξαίρεση των Πανεπιστημίων από την νομοθετική ρύθμιση για τα ταμειακά αποθέματα ζήτησαν σήμερα , με ομόφωνη απόφασή τους οι Πρυτάνεις.

Στην έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο οι πρυτάνεις περιέγραψαν στον υπουργό Παιδείας Αρ. Μπαλτά, ο οποίος παραβρέθηκε στις εργασίες της Συνόδου, με μελανά χρώματα την κατάσταση στα Πανεπιστήμια. Οι πρυτάνεις δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι τα κονδύλια για την έρευνα θα εξαιρεθούν από την νομοθετική ρύθμιση ενώ οι πρυτάνεις θεωρούν ότι εγείρει θέματα συνταγματικής νομιμότητας η κατάργηση των πρυτάνεων και οι εκ νέου πρυτανικές εκλογές με το νέο σύστημα.

Συγκεκριμένα, οι Πρυτάνεις αποφάσισαν ομόφωνα: «Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια βρίσκονται σε οικτρή οικονομική κατάσταση λόγω των μειώσεων των προϋπολογισμών και τη μη καταβολή δόσεων επιχορήγησης για το 2015. Η Πολιτεία θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τα Πανεπιστήμια όπως τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και να τα εξαιρέσει από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Ως εκ τούτου, η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζητά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Ειδικά όσον αφορά το ζήτημα των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), δεχθήκαμε με ικανοποίηση τη διαβεβαίωση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ότι οι ΕΛΚΕ θα εξαιρεθούν από την ΠΝΠ. Σύμφωνα με κοινή γνωμοδότηση των Νομικών Συμβούλων των Πανεπιστημίων, η μεταφορά των διαθεσίμων των ΕΛΚΕ αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας από τα οποία ενδέχεται να προκύψουν καταλογισμοί. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θα περιμένει σχετική εγκύκλιο εφαρμογής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά τη συνάντησή μας. Μέχρι τότε, καμία απόφαση μεταφοράς διαθεσίμων δεν θα ληφθεί από τα αρμόδια όργανα των Πανεπιστημίων».

Σε ότι αφορά στο πολυνομοσχέδιο η Σύνοδος των Πρυτάνεων στη συνεδρίαση της αρχικά συζήτησε επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας. Στη συνέχεια, ενημερώθηκε και ζήτησε διευκρινήσεις από τον Υπουργό Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος παρευρέθη στη Σύνοδο. Η Σύνοδος διαπίστωσε ότι το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου συνιστά μεγάλης έκτασης αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Πανεπιστημίων και επιχειρεί να ρυθμίσει μείζονος σημασίας θέματα.

Στην απόφαση που έλαβε η σύνοδος:

1. Θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί από το Υπουργείο ο χρόνος που απαιτείται, ώστε η πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της να έχει τη δυνατότητα να διαβουλευθεί και να τοποθετηθεί επί των διατάξεων του νομοσχεδίου.

2. Εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην κατάργηση νομίμως εκλεγμένων μονοπρόσωπων οργάνων (Πρυτάνεις, Κοσμήτορες). Μία τέτοια απόφαση εγείρει θέματα συνταγματικής νομιμότητας και αποσταθεροποιεί τα Πανεπιστήμια σε μία περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

3. Θεωρεί ότι απαιτείται ενδελεχής μελέτη αναφορικά με τον τρόπο σύνθεσης των συλλογικών οργάνων διοίκησης με στόχο την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των Ιδρυμάτων.

4. Θεωρεί ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη του θέματος αναφορικά με τον τρόπο εκλογής των μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης.

5. Κρίνει ότι απαιτείται προσεκτικότερος έλεγχος ώστε με τις εισαγόμενες αλλαγές να μη διαταράσσεται η συνεκτικότητα του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Πανεπιστημίων.

Την αντίθεσή τους με το υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο εξέφρασαν και φοιτητές που τοποθετήθηκαν στην αρχή της συνόδου, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης ζήτησαν χρόνο για να συζητήσουν τις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο στα συλλογικά τους όργανα.

Ειδικά ως προς το θέμα της εκλογής των πρυτάνεων, οι εξηγήσεις του υπουργού Παιδείας κρίθηκαν «μη πειστικές», όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, μέλος της συνόδου των πρυτάνεων.

«Ουσιαστικά μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε άμεσα σε εκλογές και εδώ εγείρεται θέμα συνταγματικότητας. Κι έπειτα πώς θα μπορέσουν να περάσουν εισηγήσεις για μεταφορά των ταμειακών αποθεμάτων ενώ συγχρόνως τελούν υπό αίρεση;» σημείωνε χαρακτηριστικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαίρεση των Πανεπιστημίων από τη νομοθετική ρύθμιση ζητούν οι Πρυτάνεις"

Έφθασε το βραχιολάκι επιτήρησης, πιλοτική εφαρμογή για 250 κρατούμενους

Στα μέσα Μαΐου παραδίδεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης το σύστημα με το «βραχιολάκι» από την εταιρεία ανάδοχο, όπως αναφέρει με το Βήμα της Κυριακής, που θα ενσωματώνει και στην ελληνική πρακτική την ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένων και υποδίκων όταν δεν κρατούνται σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Σε πρώτη φάση, όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα εκπονηθεί 18μηνο πιλοτικό πρόγραμμα με 250, στους οποίους δεν θα περιλαμβάνονται ισοβίτες.

Το βραχιολιάκι-σύστημα εντοπισμού θα φοριέται στο πόδι. Ο γγ αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης τόνισε στο Βήμα ότι «το μέτρο δεν είναι το βραχιόλι, είναι η εφαρμογή του κατ' οίκον περιορισμού».

Το σύστημα δεν ισοδυναμεί με πλήρη ελευθερία κινήσεων: Το βούλευμα για την χρήση του σε κάθε περίπτωση κρατουμένου θα καθορίζει τους γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς του.

Στην πρώτη πιλοτική φάση, όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα το φορέσουν 100 υπόδικοι για των οποίων την ανάκριση είναι αρμόδιο το Πρωτοδικείο Αθηνών, 50 κρατούμενοι στις φυλακές Διαβατών, Νιγρίτας, Τικάλων, Κομοτηνής και Γρεβενών, 50 κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε κατ' οίκον περιορισμό και τη νεκτίουν στο κατάστημα κράτησης Νέων Αυλώνα και 50 υπόδικοι ή κατάδικοι στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Έφθασε το βραχιολάκι επιτήρησης, πιλοτική εφαρμογή για 250 κρατούμενους"

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β, Γ ή Δ για την Ελλάδα», το μήνυμα του Ecofin

Μπορεί οι συναντήσεις των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας να κατέληξαν με την κοινή θέση για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα σενάρια, ωστόσο τα υπονοούμενα δεν έλειψαν, με τον γερμανό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αναφέρεται εμμέσως ενώπιον των δημοσιογράφων, στην ύπαρξη "σχεδίου Β" για την Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β, ούτε Γ, ούτε Δ, ούτε Ε...» είπε από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν, με τις αναφορές και των υπολοίπων υπουργών να κινούνται στο ίδιο έδαφος. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β» ξεκαθάρισε και ο γάλλος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί.

Αίσθηση ωστόσο έχει προκαλέσει η σιβυλλική δηλωση του Β.Σόιμπλε. Ερωτηθείς για το εαν η ευρωζώνη διαθέτει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης του κινδύνου ελληνικής εξόδου από το ευρώ, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ παρομοίασε την σημερινή κατάσταση στη χώρα, με την Γερμανία πριν την ενοποίηση της τη διετία 89 – 90. "Εάν τότε είχαμε ανακοινώσει ότι υπήρχε εκ των προτέρων σχέδιο ενοποίησης, όλος ο κόσμος θα έλεγε ότι οι Γερμανοί τρελάθηκαν τελείως", δήλωσε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών μετά το Ecofin στη Ρίγα αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι οι Γερμανοί έχουν ήδη έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα.

Ο ίδιος προσέθεσε αργότερα ότι «το να τίθεται αυτή η ερώτηση (σ.σ. σχετικά με την ύπαρξη 'Σχεδίου Β') σε έναν υπεύθυνο πολιτικό, εμπεριέχει ένα άλυτο δίλλημα». "Η κατάσταση στην ελλάδα είναι όπως είναι. Θα κάνουμε ο,τι δυνατόν να αποφύγουμε χρεοκοπία", σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, ο Σλοβένος υπουργός Οικονομικών, Ντούσαν Μράμορ, θέλησε να διευκρινίσει ότι με τη χθεσινή του αναφορά για «σχέδιο Β», δεν αναφερόταν στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά στις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαβουλεύσεις και την ανάγκη εξεύρεσης άλλης διαδικασίας.

Πάντως, θεωρείται βέβαιο οτι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επικρίθηκε έντονα χθες απο τους ομολόγους του για τον αργό ρυθμό των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών. Ο Έλληνας υπουργός αντέτεινε οτι δεν ευθύνεται η Ελλάδα για τις οποίες καθυστερήσεις και άφησε να εννοηθεί οτι ως ένα βαθμό αυτές οφείλονται και σε κάποιες δογματικές εμμονές ορισμένων κρατών της ευρωζώνης.

Εντωμεταξύ, την ελπίδα τους πως το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών που αναδείχτηκε στο χθεσινό Eurogroup θα δώσει την απαραίτητη ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις εξέφρασαν σήμερα Γερούν Ντάισελμπλουμ και Πιερ Μοσκοβισί στις δηλώσεις που έκαναν προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του ECOFIN στη Ρίγα.

«Ελπίζω πως η κρίσιμη συνεδρίαση [του Eurogroup] θα δώσει έξτρα αίσθηση του επείγοντος» στη διαπραγμάτευση, δήλωσε ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Εκτίμησε ωστόσο πως θα χρειαστούν τουλάχιστον κάποιες μέρες έως ότου να γίνουν ορατά κάποια αποτελέσματα στην όλη διαδικασία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γκέργκ Σέλινγκ, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα. «Είναι στο χέρι της Ελλάδας» είπε και πρόσθεσε: «Ελπίζω ο κ. Βαρουφάκης να έλαβε το μήνυμα που του έστειλε χθες το Eurogroup».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ανώνυμος παράγοντας του Eurogroup που επικαλείται το ΑΠΕ, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός δύο εβδομάδων. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε, πάντως, ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα είναι το θέμα του Ασφαλιστικού, το οποίο όπως ανέφερε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ελαστικότητα τόσο από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών, όσο και από την πλευρά των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης.

Τέλος, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Έλληνας υπουργός Γ. Βαρουφάκης είχε διμερή συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, στο περιθώριο του Ecofin, στη Ρίγα. Στην πρωτεύουσα της Λετονίας ήταν επίσης τις τελευταίες δύο μερες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, ο οποίος στο περιθώριο της συνεδρίασης των διοικητών των 28 κρατών μελών της ΕΕ, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup , Γερούν Ντάισελμπλουμ.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δεν υπάρχει σχέδιο Β, Γ ή Δ για την Ελλάδα», το μήνυμα του Ecofin"

Μαξίμου: «Ο κ. Σαμαράς επιμένει να κατασκευάζει ανεμόμυλους»

«Ο κ. Σαμαράς επιμένει να κατασκευάζει ανεμόμυλους. Μνημόνια και νέα υφεσιακά μέτρα» αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο κ. Σαμαράς κατηγορεί την κυβέρνηση, ως μόνη υπαίτια για το πρωτόγνωρο προσφυγικό ρεύμα, την ίδια ώρα που η Ε.Ε. πραγματοποιεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το ζήτημα, αναγνωρίζοντας την πανευρωπαϊκή του διάσταση. Παράλληλα, όπως αναφέρουν, ο πρόεδρος της ΝΔ, καλεί την κυβέρνηση να συμφωνήσει σε όλα τα σκληρά μέτρα του mail Χαρδούβελη για μια «σταγόνα ρευστότητας».

«Το πώς διαπραγματευόταν το έχει αντιληφθεί πλήρως η κοινωνία. Δεν χρειάζεται να το επιβεβαιώνει κάθε φορά που μιλάει!» καταλήγουν οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: «Ο κ. Σαμαράς επιμένει να κατασκευάζει ανεμόμυλους»"

Reuters: Απομονωμένος από τους συναδέλφους του ο Γ. Βαρουφάκης

Απομονωμένος από τους Ευρωπαίους συναδέλφους του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, έμεινε μόνος του στο ξενοδοχείο να περιπλανιέται στο… σκοτάδι, τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ δειπνούσαν, μετά τη λήξη του χθεσινού Eurogroup, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε ότι είχε «άλλα σχέδια» για δείπνο. «Ενώ άλλοι υπουργοί δέχονταν από τις συνοδείες τους τρόφιμα και ζεστά ρούχα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Ρίγα, ο Βαρουφάκης βρισκόταν μόνος του σχεδόν κάθε στιγμή, αποφεύγοντας τους βοηθούς και το προσωπικό ασφαλείας».

«Είναι τελείως απομονωμένος» δήλωσε ανώνυμα στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Δεν ήρθε ούτε στο δείπνο να εκπροσωπήσει τη χώρα του».

Μάλιστα, οι δημοσιογράφοι του Reuters παρατήρησαν πως κατά τη διάρκεια του πρωινού, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γ. Βαρουφάκης και ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, απέφυγαν ακόμα και την οπτική επαφή.

Αυτή η σκλήρυνση της στάσης απέναντι στον Γ. Βαρουφάκη ενδέχεται να διευρύνει το χάσμα που καλείται να γεφυρώσει η Ελλάδα με τους πιστωτές της, αν η Αθήνα θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία, σχολιάζει το ίδιο δημοσίευμα.

Μάλιστα, ως ένα ακόμα «σημάδι» αυτής της ψυχρότητας, το Reuters αναφέρει το γεγονός ότι ο Jeroen Dijsselbloem, αναφερόταν στον Γ. Βαρουφάκη ως «ο Έλληνας συνάδελφος», μιλώντας σε δημοσιογράφους, παρά το γεγονός ότι στις συναντήσεις τους τον αποκαλεί με το μικρό του όνομα.

Επικαλούμενοι μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν παρόντες στην αίθουσα συνεδρίασης του Eurogroup, οι συντάκτες του δημοσιεύματος αναφέρουν ότι «πολλοί υπουργοί γούρλωναν ή έκλειναν τα μάτια τους ή έκλειναν τα αυτιά τους με τα χέρια τους» κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων του Γ. Βαρουφάκη. Όπως φέρεται να δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, «στους υπουργούς του Eurogroup δεν αρέσει το γεγονός ότι δίνει (σ.σ. ο Γ. Βαρουφάκης) μια μικρή διάλεξη» κάθε φορά που απευθύνεται σε αυτούς. «Και για το λόγο αυτό» λέει ο ίδιος αξιωματούχος, «ο Dijsselbloem τον διέκοψε χθες, λέγοντας ‘Γιάνη, δεν μας λες αυτό που θέλουμε να ακούσουμε’».

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Απομονωμένος από τους συναδέλφους του ο Γ. Βαρουφάκης"

Σαμαράς: Οι μαθητευόμενοι μάγοι επανέφεραν το φάντασμα του Grexit

Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της 1ης Περιφερειακής Προσυνεδρίασης της ΝΔ που γίνεται στην Πάτρα.

«Εμείς διώξαμε τα φαντάσματα του Grexit και η σημερινή κυβέρνηση τα επανέφερε» είπε, τονίζοντας ότι η χώρα θα μπορούσε σε ένα με ενάμιση χρόνο να έβγαινε από την κρίση με τις μεταρρυθμίσεις που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Οι μαθητευόμενοι μάγοι έφεραν μέσα σε τρεις μήνες τη χώρα κοντά στο κακό» πρόσθεσε.

«Εμείς είχαμε πετύχει να μας χορηγηθεί προληπτική γραμμή στήριξης. Κατά τη διακυβέρνησή μας, ποτέ δεν τέθηκε θέμα ανησυχίας πληρωμής μισθών και συντάξεων» είπε.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε παράλυση σε οικονομική ασφυξία» δήλωσε ο κ. Σαμαράς. «Οι ερασιτέχνες μας γύρισαν πίσω, αλλά ακόμα μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Έταξαν στον ελληνικό λαό ψεύτικες ελπίδες και έφεραν το άγχος. Δεν χρειάζονται άλλες θυσίες. Οι θυσίες έγιναν. Πρέπει να αλλάξει αυτή η πολιτική, γιατί αν δεν είχαν σταματήσει τις πολιτικές μας, τώρα θα είχαμε βγει από την κρίση».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις που έχουν γίνει περί ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών, ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε: «Αν πάνε σε εκλογές θα είναι πλήρης ομολογία ότι δεν κατάφεραν να κάνουν αυτά που υποσχέθηκαν».

«Ζητάνε έγκριση για τη δραχμή» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «το μόνο ερώτημα των εκλογών είναι η δραχμή».

«Εκλογές σημαίνει εντολή για τη δραχμή. Ακόμα και να τις κερδίσουν, οι δανειστές θα σου πουν τα ίδια: Έλα να συνεχίσουμε τον διάλογο από εκεί που μείναμε. Εκλογές σημαίνει δραχμή και θα ήταν η καταστροφή μας. Θα ήταν αδιανόητο να συμβεί αυτό και θα το εμποδίσουμε, θα πιέσουμε την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, να διώξει τα βαρίδια της. Η χώρα αυτή χρειάζεται προοπτική και ελπίδα. Δεν κινδυνολογούσαμε, λέγαμε την αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε πολλά ψέματα» ανέφερε.

«Το πρωί μάς λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα, το μεσημέρι ότι τα χρήματα βρέθηκαν, το βράδυ ότι δεν υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις, την επόμενη ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία» είπε, υπογραμμίζοντας πως «πρόκειται για σκωτσέζικο καθημερινό ντους, που δεν έχει συμβεί ποτέ στο τόπο».

Εκτίμησε, όμως, ότι η έξοδος από την κρίση είναι ακόμα εφικτή, χωρίς περαιτέρω θυσίες, αλλά με πολιτικές παρεμβάσεις που θα φέρουν ανάσα στον κόσμο, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν πρέπει πάνε χαμένες οι θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του και αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο χρειάζεται δύο φορές περισσότερο μια συμφωνία, που θα εξασφαλίζει την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό ζήτημα, κατηγορώντας την ότι απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους μετανάστες. «Υιοθέτησαν την πολιτική των ανοιχτών συνόρων και μας οδηγούν σε έξοδο από το Σένγκεν» σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση τα έχει κάνει μαντάρα».

Κυβερνητικοί κύκλοι: Ο κ. Σαμαράς κατασκευάζει ανεμόμυλους

«Ο κ. Σαμαράς επιμένει να κατασκευάζει ανεμόμυλους. Μνημόνια και νέα υφεσιακά μέτρα» αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο κ. Σαμαράς κατηγορεί την κυβέρνηση, ως μόνη υπαίτια για το πρωτόγνωρο προσφυγικό ρεύμα, την ίδια ώρα που η Ε.Ε. πραγματοποιεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το ζήτημα, αναγνωρίζοντας την πανευρωπαϊκή του διάσταση. Παράλληλα, όπως αναφέρουν, ο πρόεδρος της ΝΔ, καλεί την κυβέρνηση να συμφωνήσει σε όλα τα σκληρά μέτρα του mail Χαρδούβελη για μια «σταγόνα ρευστότητας».

«Το πώς διαπραγματευόταν το έχει αντιληφθεί πλήρως η κοινωνία. Δεν χρειάζεται να το επιβεβαιώνει κάθε φορά που μιλάει!» καταλήγουν οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

ΑΝΕΛ: Ο κ. Σαμαράς ανήκει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας

«Η πολιτική μοναξιά και η απομόνωση στην οποία έχει περιπέσει ο μνημονιακός τέως πρωθυπουργός μετά τη συντριπτική ήττα του στις εκλογές, τον κάνει να παραληρεί και να εκτοξεύει ανοησίες» αναφέρει η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Μολονότι βύθισε την Πατρίδα μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση και άφησε πίσω του μια ρημαγμένη χώρα με τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ανέργους, μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν έχει την παραμικρή αίσθηση αυτογνωσίας, παρά μόνο περίσσιο θράσος» προσθέτει η κ. Χρυσοβελώνη, καταλήγοντας: «Ο κ. Σαμαράς ζει σε γυάλινο πύργο, μόνος με τις φαντασιώσεις του, και με το απειλητικό φάντασμα της εκδίωξής του από τη Ν.Δ. να τον καταδιώκει. Γιατί ανήκει οριστικά πλέον στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Οι μαθητευόμενοι μάγοι επανέφεραν το φάντασμα του Grexit"

Μητσοτάκης: «Καταστροφή για τη χώρα η μη συμφωνία»

«Αν για οποιονδήποτε λόγο η χώρα πάει σε εκλογές, οπότε και θα υπάρξει πραγματικό διακύβευμα ρήξης με την Ευρώπη, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις θα βρουν πεδίο συνεννόησης, που θα συσπειρώσει το φιλοευρωπαϊκό μέτωπο» εκτιμά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη «Real News».

Παράλληλα, σημειώνει πως οι διαφορές της ΝΔ με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ μπορούν να γεφυρωθούν, εάν υπάρξει τέτοιος κίνδυνος.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι τυχόν μη συμφωνία στη διαπραγμάτευση θα είναι «καταστροφή για τη χώρα» και υποστηρίζει πως «αν η κυβέρνηση "δεν ανακρούσει πρύμναν", θα οδηγηθούμε ταχύτατα σε οδυνηρή, άτακτη χρεοκοπία».

Τέλος, υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός «θα έχει τεράστιες ευθύνες αν, παρότι διαθέτει σημαντική πλειοψηφία, μας σύρει σε εκλογικές διαδικασίες».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: «Καταστροφή για τη χώρα η μη συμφωνία»"

ΚΕΔΕ: Δέσμευση Τσίπρα να ισχύσει μέχρι τέλος Ιουνίου η ΠΝΠ για τα διαθέσιμα

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παύσει τέλος Ιουνίου, η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που υποχρεώνει τους Δήμους να μεταφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμά τους, όπου θα επενδυθούν σε repos με επιτόκιο 2,5% και θα αξιοποιηθούν για τις οικονομικές ανάγκες της χώρας.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, μετά τη συνάντηση που είχε ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΚΕΔΕ, με τον πρωθυπουργό. Νωρίτερα, δέσμευση ότι το μέτρο είναι προσωρινό είχε λάβει και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός.

«Ο πρωθυπουργός , μας απάντησε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να παύσει η ισχύς της Πράξης μέσα σε ένα εύλογο διάστημα , μέχρι να αποκατασταθεί η ρευστότητα, ως το τέλος Ιουνίου» είπε ο κ. Πατούλης. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα είχε «θετικό πρόσημο».

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη να μη δεσμεύονται μαζί με τα υπόλοιπα ποσά.

«Δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός ότι τα ζητήματα που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη, γρήγορα τις επόμενες δύο ημέρες, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να μην δεσμεύονται μαζί με τα υπόλοιπα ποσά. Επίσης πολύ σύντομα θα υπάρξει η διαδικασία της προαιρετικότητας όσον αφορά τα χρήματα που θα δίδονται μέσα από την Τράπεζα της Ελλάδος» πρόσθεσε.

«Στην συνάντηση την οποία είχαμε με τον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θέλουμε άλλες μονομερείς ενέργειες, και ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται τον διάλογο και μπορεί να στηρίξει την χώρα, όποτε και όσο χρειαστεί» δήλωσε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, μετά την συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό.

«Έχουμε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο την Δευτέρα στις 12:00 και εκεί λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ενέργειες, αλλά και άλλα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διερευνήσεις και διευκρινίσεις μέσα από το γραφειοκρατικό κομμάτι της εφαρμογής αυτού του μέτρου, θα πάρουμε και τις αποφάσεις που χρειάζονται» επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Οι αντιπρόσωποι των δημάρχων προσκάλεσαν τον κ. Τσίπρα να παραστεί στις εργασίες του Συνεδρίου τους, στις 7 Μαΐου, στη Χαλκιδική.

Ερωτηθείς αν έχει μια πρώτη εικόνα και αν μετά την σημερινή συνάντηση είναι πιο κοντά στο να επιτρέψουν οι δήμαρχοι να μεταφερθούν αυτά τα χρήματα, ακολουθώντας τα όσα προβλέπει η ΠΝΠ ο κ. Πατούλης είπε: «Κατ' αρχήν θεωρώ ότι ανοίγουμε ένα καλό δίαυλο επικοινωνίας για το καλό της Αυτοδιοίκησης και της χώρας. Από εκεί και πέρα, είναι σίγουρο ότι πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις του αυτοδιοικητικού συμβουλίου και εμείς θεωρούμε ότι η σημερινή συνάντηση έχει θετικό πρόσημο και ότι η πορεία μας θα είναι εκείνη που πρέπει να είναι για το καλό της χώρας και της Αυτοδιοίκησης».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΔΕ: Δέσμευση Τσίπρα να ισχύσει μέχρι τέλος Ιουνίου η ΠΝΠ για τα διαθέσιμα"

Μήνυμα Βαρουφάκη προς τους πιστωτές

Mήνυμα προς τους πιστωτές στέλνει, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε χθες στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στη Realnews.

«Καθήκον μας να πείσουμε τους εταίρους μας ότι πασχίζουμε για πραγματικές τομές, βαθιές μεταρρυθμίσεις και συνετή δημοσιονομική πολιτική», τονίζει ο κ. Βαρουφάκης.

«Καθήκον τους είναι να απεγκλωβιστούν από τη στείρα προσήλωση στην αποτυχημένη μνημονιακή "λογική"» συμπληρώνει ο υπουργός Οικονομικών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Βαρουφάκη προς τους πιστωτές"

Βιβλική καταστροφή με πάνω από 1.130 νεκρούς μετά τα 7,9 Ρίχτερ στο Νεπάλ


Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Νεπάλ ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός του ισχυρότατου σεισμού που έπληξε σήμερα τη χώρα έφθασε ήδη τους 1.130 νεκρούς.
Ανάμεσά τους 634 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κοιλάδα του Κατμαντού και τουλάχιστον 300 στην πρωτεύουσα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή μίας ομάδας διασωστών και την αποδέσμευση ενός πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία αρωγής USAID.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται για την εξέλιξη της κατάστασης στο Νεπάλ. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα σχέδιά τους για την παροχή βοήθειας προς τη χώρα.
Περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ινδία και την Κίνα.
Βιβλική καταστροφή με πάνω από 1.130 νεκρούς μετά τα 7,9 Ρίχτερ στο Νεπάλ
Από τη σεισμική δόνηση κατέρρευσε ο ιστορικός πύργος Νταράρα, ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια, σύμφωνα με έναν φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Πανικόβλητοι οι κάτοικοι του Κατμαντού βγήκαν στους δρόμους τη στιγμή του σεισμού που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, ενώ κτίρια ισοπεδώθηκαν σε κάθε γωνιά της πόλης.
Βιβλική καταστροφή με πάνω από 1.130 νεκρούς μετά τα 7,9 Ρίχτερ στο Νεπάλ
«Τα πάντα άρχισαν να τρέμουν. Τα πάντα έπεσαν στο έδαφος. Οι τοίχοι κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου γκρεμίστηκαν. Οι πύλες στο εθνικό στάδιο κατέρρευσαν» περιέγραψε ένας κάτοικος του Κατμαντού, ο Ανούπα Σρέστα.
«Γύρω μου, οι τοίχοι των σπιτιών κατέρρεαν στο δρόμο. Όλες οι οικογένειες βρίσκονται έξω στις αυλές, ο ένας δίπλα στον άλλο, το έργο των συνεργείων διάσωσης συνεχίζεται» μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στο Κατμαντού.
Βιβλική καταστροφή με πάνω από 1.130 νεκρούς μετά τα 7,9 Ρίχτερ στο Νεπάλ
Στο όρος Έβερεστ, «μία χιονοστιβάδα που δημιουργήθηκε στο όρος Πουμόρι καταπλάκωσε τον καταυλισμό βάσης και ένα τμήμα του έχει θαφτεί κάτω από το χιόνι» γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του γραφείου τουρισμού του Νεπάλ.
Από τη χιονοστιβάδα αυτή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι «περιλαμβανομένων ξένων ορειβατών» ενώ στον καταυλισμό βρίσκονταν περισσότεροι από 1000 άνθρωποι, προσέθεσε ο ίδιος.
Στο Κατμαντού σύμφωνα με μία αξιωματούχο της πρεσβείας της Ολλανδίας μία πισίνα ξενοδοχείου άδειασε τελείως από το νερό, ενώ πραγματοποιούνταν μία δεξίωση με αφορμή την εθνική εορτή της Ολλανδίας.
«Ήταν τρομαχτικό, ξαφνικά όλα το νερό βγήκε από την πισίνα και παρέσυρε όλο τον κόσμο, τα παιδιά ούρλιαζαν» περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ορισμένα τμήματα της πόλης έχουν ισοπεδωθεί, σύννεφο σκόνης έχει καλύψει τα πάντα… Πολλά ελικόπτερα διάσωσης ίπτανται».
Δρόμοι έχουν καταστραφεί και ο σεισμός προκάλεσε καταστροφές και στο διεθνές αεροδρόμιο του Κατμαντού που παραμένει κλειστό «για λόγους ασφαλείας».
Στην Ινδία τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, στο Θιβέτ δύο είναι οι νεκροί, στο Μπαγκλαντές τουλάχιστον 1 άνθρωπος έχασε την ζωή του ενώ 50 εργάτες τραυματίστηκαν σε ένα εργοστάσιο στο Σαβάρ, στα προάστια της Ντάκα, πέφτοντας ο ένας πάνω στον άλλο ενώ προσπαθούσαν πανικόβλητοι να σωθούν.
imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Βιβλική καταστροφή με πάνω από 1.130 νεκρούς μετά τα 7,9 Ρίχτερ στο Νεπάλ"

Κουβέλης: Αλλαγή πολιτικής εντός του ευρώ και όχι ρήξη

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει εντολή για διεκδίκηση αλλαγής πολιτικής εντός ευρώ και όχι για μια ηρωική έξοδο(...) στη διαπραγμάτευση στηρίζουμε την κυβέρνηση στον βαθμό που θα διεκδικήσει την αλλαγή πολιτικής(...) Είμαστε αντίθετοι σε μια λογική ρήξης» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης με ομιλία του οποίου άνοιξε η συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ.

Αντικείμενο της συνεδρίασης, η έγκριση των Θέσεων του κόμματος ενόψει του συνεδρίου, στο τέλος Μαΐου, όπου ο κ. Κουβέλης έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.

Ο κ. Κουβέλης άσκησε κριτική, σε ήπιους τόνους, για την τακτική που ακολουθεί στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους η κυβέρνηση. «Όσοι σκέπτονται ότι είναι η ώρα για μια πολιτική του "όλα ή τίποτα" κάνουν τεράστιο λάθος, δημιουργούν διακινδύνευση για τη χώρα και συμβάλλουν στην ακύρωση του στόχου της προοδευτικής αλλαγής. Συμβάλλουν ώστε μια δυνατότητα ιστορικών διαστάσεων και σημασίας για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, να μετατραπεί σε ήττα ιστορικών διαστάσεων» εκτίμησε και μίλησε για ευρύτερη απήχηση των θέσων της ΔΗΜΑΡ από το εκλογικό ποσοστό που έλαβε στις εκλογές, «όχι για να επιβιώσουμε ως κομματικός μηχανισμός αλλά γιατί πραγματικά έχουμε να προσφέρουμε στη χώρα και στο αίτημα της κοινωνικής προόδου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κινείται με μια λογική γενικής αντίσταση στις νεοφιλελεύθερες συνταγές, και πώς είναι αναγκαίο να αναδείξει το οξύ ελληνικό πρόβλημα, προβάλλλοντας ένα διαφορετικό, αλλά ρεαλιστικό, σχέδιο για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Επανέλαβε ότι επιβαλλεται σημαντική απομείωση του χρέους, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα προωθούν τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουβέλης: Αλλαγή πολιτικής εντός του ευρώ και όχι ρήξη"

Εγγυήσεις Τσίπρα σε περιφερειάρχες για τα διαθέσιμα

Πολιτική διαβεβαίωση στους περιφερειάρχες ότι το μέτρο δέσμευσης των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος θα είναι έκτακτο και προσωρινό έδωσε στη σημερινή συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι περιφερειάρχες μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση θα υπάρξει τροπολογία που θα καθιστά προαιρετικό το μέτρο.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός υπογράμμισε ότι μετά τις διαβεβαιώσεις ότι το μέτρο είναι έκτακτο και προσωρινό, θα αλλάξουν και οι αρνητικές αποφάσεις των περιφερειών για τα διαθέσιμα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί αργότερα και με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας.



Διαβάστε Περισσότερα » "Εγγυήσεις Τσίπρα σε περιφερειάρχες για τα διαθέσιμα"

Μπακογιάννη: Οι Ελληνες δεν έδωσαν στο ΣΥΡΙΖΑ εντολή να χρεοκοπήσει

«Εάν αυτή η στάση πληρωμών μεταβληθεί σε χρεοκοπία, τότε το μέλλον τριών γενεών Ελλήνων θα έχει υποθηκευτεί», προειδοποιεί η βουλευτής της ΝΔ.

«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι οποιοσδήποτε εχέφρων άνθρωπος θα μπορούσε ποτέ να οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία και μάλιστα συνειδητά», υπογράμμισε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Αγορά.

«Μου είναι αδύνατο να πιστέψω ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι' αυτό ελπίζω ότι, έστω και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση θα αντιληφθεί το μέγεθος της ευθύνης που έχει απέναντι στον ελληνικό λαό. Οι Έλληνες έδωσαν στο ΣΥΡΙΖΑ την εντολή να διαπραγματευτεί, αλλά όχι να χρεοκοπήσει τη χώρα», υπογράμμισε.

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση στάσης πληρωμών. «Εάν αυτή η στάση πληρωμών μεταβληθεί σε χρεοκοπία, τότε το μέλλον τριών γενεών Ελλήνων θα έχει υποθηκευτεί».

Αναφορικά με τα σενάρια εκλογών, υπογράμμισε ότι αν γίνουν εκλογές αυτή τη στιγμή, «αυτές θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της ελληνικής οικονομίας. Όσο για τη ΝΔ, έχω πει πολλές φορές ότι πρέπει ταχύτατα να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο και φοβούμαι ότι αυτή τη στιγμή δεν προετοιμάζεται».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακογιάννη: Οι Ελληνες δεν έδωσαν στο ΣΥΡΙΖΑ εντολή να χρεοκοπήσει"

Ξαφνικά συγκρατημένα αισιόδοξοι Ντάισελμπλουμ & Μοσκοβισί: «Ο Γ. Βαρουφάκης 'άκουσε' το μήνυμα μας»

Την ελπίδα τους πως το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών που αναδείχτηκε στο χθεσινό Eurogroup θα δώσει την απαραίτητη ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις εξέφρασαν σήμερα Γερούν Ντάισελμπλουμ και Πιερ Μοσκοβισί στις δηλώσεις που έκαναν προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του ECOFIN στη Ρίγα.

«Ελπίζω πως η κρίσιμη συνεδρίαση [του Eurogroup] θα δώσει έξτρα αίσθηση του επείγοντος» στη διαπραγμάτευση, δήλωσε ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Εκτίμησε ωστόσο πως θα χρειαστούν τουλάχιστον κάποιες μέρες έως ότου να γίνουν ορατά κάποια αποτελέσματα στην όλη διαδικασία.



«Πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα, ο χρόνος πιέζει, υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες [στην Ελλάδα] αλλά και οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί», είπε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, εκφράζοντας πάντως την αισιοδοξία του πως η διαδικασία πλέον θα κινηθεί «με μεγαλύτερη δύναμη», καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης «άκουσε το μήνυμα» του Eurogroup.

Τόνισε επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει πλέον να εμφανίσει αποτελέσματα στην κατάρτιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. «Απαιτήσαμε από τις ελληνικές Αρχές πρόοδο για τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες χρειαζόμαστε εμείς, για την τήρηση των δεσμεύσεων, αλλά που χρειάζεται και ο ελληνικός λαός», είπε.

Αποσαφήνισε πάντως πως «δεν υπάρχει σχέδιο Β» για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ. «Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη [...] Αυτό είναι που θέλουμε όλοι», επισήμανε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν. «Υπάρχει μόνο ένα σχέδιο, και αυτό είναι η Ελλάδα στο ευρώ, η Ελλάδα στο Ευρώπη», δήλωσε.



Την πεποίθηση πως βρισκόμαστε «κοντά σε μια συμφωνία» εξέφρασε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξαφνικά συγκρατημένα αισιόδοξοι Ντάισελμπλουμ & Μοσκοβισί: «Ο Γ. Βαρουφάκης 'άκουσε' το μήνυμα μας»"

"Οχι" στη ρήξη λέει το 71,9% - Στις 15 μονάδες η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ

Υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, το ευρώ και το ΝΑΤΟ τάσσεται η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, που ζητούν συμφωνία με τους δανειστές τώρα, σε νέα δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, στην έρευνα της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, το 71,9% δηλώνει ότι καλύτερο για τη χώρα είναι μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές έναντι του 23,2% που τάσσεται υπέρ της ρήξης.

Το 72,9% επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ, την ώρα που ένα 20,3% ζητά την επιστροφή στη δραχμή. Ακόμη, υπέρ της παραμονής στην ΕΕ (79,4%) και στο ΝΑΤΟ (73,7%) τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία, με τις αντίθετες φωνές να φτάνουν στο 17,2% και 22% αντίστοιχα.

Πάντως, οι πολίτες φοβούνται το Grexit, με το 68,8% να θεωρεί υπαρκτό τον κίνδυνο της εξόδου από το ευρώ, την ώρα που το 24,1% εκτιμά ότι έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος. Διχασμένη είναι η κοινή γνώμη σε ότι αφορά τον κίνδυνο χρεοκοπίας, καθώς το 36,1% πιστεύει ότι η χώρα είναι στα πρόθυρα, ενώ το 32,7% διαφωνεί.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το αίσθημα ελπίδας (43,3% τον Απρίλιο, 62,5% τον Φεβρουάριο) προς την κυβέρνηση μειώνεται και στη θέση της έρχονται η ανησυχία (52,9% τον Απρίλιο και 34% τον Φεβρουάριο) και ο θυμός (32,6% τον Απρίλιο, έναντι 2,7% τον Φεβρουάριο).

Σε ό,τι αφορά τη δυναμική των κομμάτων, η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία ξεπερνά τις 15 ποσοστιαίες μονάδες. Στο ερώτημα τι θα ψήφιζαν αν σήμερα διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές, το 36,9% επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 21,7% τη Νέα Δημοκρατία. Ακολουθούν το Ποτάμι με 7,3%, η Χρυσή Αυγή με 5,7%, το ΚΚΕ με 5%, οι ΑΝΕΛ με 4,6% και το ΠΑΣΟΚ με 3,9%.

Διαβάστε Περισσότερα » ""Οχι" στη ρήξη λέει το 71,9% - Στις 15 μονάδες η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ"

Ελληνικός Χρυσός: Σκληραίνει η κόντρα με το υπ. Περιβάλλοντος

Στη δημοσιότητα παρέδωσε η Ελληνικός Χρυσός που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη και κατεργασία χρυσού στη Βορειοανατολική Χαλκιδική την αλληλογραφία που έχει ανταλλάξει με το υπουργείο Περιβαλλοντικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την διαδικασία ελέγχου νομιμότητας της άδειας δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές και τις υλοτομικές εργασίες.

Αφορμή υπήρξαν τα όσα φαίνεται να έχει αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ, Γ. Τσιρώνης προς τους εργαζομένους, ότι η εταιρεία «κωλυσιεργεί να απαντήσει σε πολυσέλιδα αιτήματα διευκρινίσεων τεχνικού χαρακτήρα σε σωρεία ελλείψεων και παραβιάσεων της νομοθεσίας, τα οποία μάλιστα έχουν σταλεί προ αρκετού καιρού καθώς και την πλήρη απουσία πολεοδομικής μελέτης».

Έτσι, οι εργαζόμενοι απέστειλαν εξώδικη διαμαρτυρία προς την Ελληνικός Χρυσός, ζητώντας από την εταιρεία να προσδιορίσει εάν, πράγματι, υφίστανται ελλείψεις και παραβιάσεις, όπως έχει αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός.

«Στη σφαίρα της συκοφαντικής δυσφήμισης»

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρει-επικαλούμενος τη σχετική αλληλογραφία με το ΥΠΑΠΕΝ- ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Π.Θεοδωρακόπουλος, απαντώντας στο εξώδικο, τα πράγματα παίρνουν διαφορετική τροπή. Μάλιστα, ο κ. Τσιρώνης, που δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί δημόσια για το ζήτημα, φαίνεται να παραμένει έκθετος, με την πλευρά των επενδυτών να μιλά χαρακτηριστικά για «συκοφαντική δυσφήμιση με την χρήση σκόπιμου ψεύδους για ίδιο πολιτικό όφελος». Προαναγγέλει δε την λήψη νομικών μέτρων κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος.

«Αν οι ισχυρισμοί του αναπληρωτή υπουργού δεν είναι πλάνη, τότε προφανώς εντάσσονται στην σφαίρα της συκοφαντικής δυσφήμισης με την χρήση σκόπιμου ψεύδους για ίδιο πολιτικό όφελος σε βάρος κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων» αναφέρει ο κ. Θεοδωρακόπουλος.

Για να τεκμηρίωσει όσα υποστηρίζει ο κ. Θεοδωρακόπουλος παραθέτει στον ιστότοπο της Ελληνικός Χρυσός το προσάρτημα των 34 εγγράφων που απέστειλε η εταιρεία προς το ΥΠΑΠΕΝ σχετικά με την άδεια δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού και τα πρωτόκολλα υλοτόμησης έκτασης στις Σκουριές.

«Όχι μόνο δεν έχουμε λάβει κανένα σημείωμα του υπουργείου για τυχόν παραλείψεις και διευκρινίσεις, παρά το ότι το επιδιώξαμε, αλλά αντίθετα προστρέχουμε να καλύψουμε ενημερωτικά κενά όταν τα αντιλαμβανόμαστε (επιστολή μας Α2316/18-3-2015) με πολύ προσπάθεια είναι η αλήθεια, δεδομένου του ιδιόρρυθμου «αποκλεισμού» μας από το τεχνικό-πολιτικό-κοινωνικό πεδίο το οποίο έχουν οικειοποιηθεί οι γνωστοί «θεματοφύλακες-αγωνιστές» κρύβοντας πίσω από τις σημαίες του «αγώνα» την κοινωνική, επιστημονική και πολιτική τους ανεπάρκεια και την αποδοχή της» σημειώνει ο κ. Θεοδωρακόπουλος.

Η εταιρεία ζητά από τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη και την κυβέρνηση να καταθέσουν την άποψή τους για τις «καταγγελίες του αναπληρωτή υπουργού. Απευθύνει ακόμη έκκληση στο υπουργείο να «ελέγξει με ακρίβεια και επιμονή τις πηγές του πριν την εκδήλωση τέτοιων κρίσεων και ενεργειών εις βάρος μας, τις οποίες επιφυλασσόμαστε να αντιμετωπίσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο ακόμη και στο ποινικό πεδίο».

Αναπάντητα ερωτήματα

Παρόλ’αυτά, ο κ. Τσιρώνης, του οποίου η τελευταία δήλωση ήταν στις 22 Απριλίου για την παγκόσμια ημέρα της γης, τηρεί σιγήν ιχθύος για τα όσα του καταλογίζει η Ελληνικός Χρυσός.

Βέβαια, η σιωπή του κ. Τσιρώνη, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, αποδίδεται, ενδεχομένως, σε «φάουλ» που έχει ήδη κάνει (και) σε επικοινωνιακό επίπεδο. Στις 25 Φεβρουαρίου, στην «επίσημη πρώτη» με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου Περιβάλλοντος, είχε αναφέρει ότι «η εξόρυξη στις Σκουριές δεν σταματάει», δήλωση που είχαν μεταδώσει και ξένα δίκτυα, όπως το Reuters. Για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση όμως, ο κ. Τσιρώνης δέχτηκε τα πυρά των Οικολόγων Πρασίνων, σπεύδοντας να ανασκευάσει (25 Φεβρουαρίου) όσα είχε δηλώσει, αναφέροντας ότι «το υπουργείο μέχρι στιγμής έχει προλάβει να εξετάσει μόνο ζητήματα πολεοδομικής φύσης και όχι ουσίας».

Στις 11 Μαρτίου ο κ. Τσιρώνης ανακοίνωσε ότι: «από τον έλεγχο που ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, προέκυψε η νομιμότητα των μέχρι σήμερα πρωτοκόλλων υλοτόμησης της περιοχής Καρατζά που αφορά μια έκταση 300 στρεμμάτων για μελλοντική εναπόθεση παραπροϊόντων εξόρυξης στις Σκουριές Χαλκιδικής».

Και για τη συγκεκριμένη ανακοίνωση ο κ. Τσιρώνης δέχτηκε πυρά. Αποτέλεσμα; Με ενυπόγραφη από τον ίδιο επιστολή προς το δασάρχη, στις 17 Μαρτίου, δηλαδή έξι ημέρες αφότου ο κ. Τσιρώνης είχε ανακοινώσει ότι ο έλεγχος νομιμότητας ολοκληρώθηκε, απαγορεύει την υλοτόμηση στην περιοχή Καρατζά «μέχρι να ολοκληρωθεί ο συνολικός έλεγχος νομιμότητας».

«Ποιος κοροϊδεύει ποιον;»

Στο πλαίσιο αυτό, τα σωματεία επιστημονικού προσωπικού, εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων, υπογειτών και δασεργατών με ανακοίνωσή τους ζητούν επιτακτικά να μάθουν γιατί δεν ελέγχονται οι άδειες και προαναγγέλλουν εξώδικη διαμαρτυρία προς το ΥΠΑΠΕΝ. Και αναφέρουν:

«Απαιτούμε να μάθουμε τώρα γιατί δεν ελέγχονται οι άδειες: τι εκκρεμεί, τι λείπει και από ποιόν. Δεν θα ανεχτούμε να μείνουμε άνεργοι λόγω με… συνεννόησης.

Μετά την διαμαρτυρία μας μπροστά από το ΥΠΑΠΕΝ, μπροστά από την Βουλή και στους δρόμους της Αθήνας, και την «απάντηση» του ΥΠΑΠΕΝ, μετά τους ισχυρισμούς του Γιάννη Τσιρώνη για κωλυσιεργία της εταιρείας και το εξώδικό στο οποίο μας οδήγησε, και μετά την απάντηση της εταιρείας και την αλληλογραφία που έφερε στο φως, ρωτάμε ευθέως: Ποιος κοροϊδεύει ποιόν και γιατί;

Σήμερα μετά τα παραπάνω, βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να δηλώσουμε άναυδοι. Γιατί βρισκόμαστε στην ακόμα πιο δυσάρεστη θέση να βλέπουμε 55 οικογένειες να παραμένουν χωρίς δουλειά, χιλιάδες άλλες οικογένειες Ελλήνων πολιτών να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά, απλά και μόνο γιατί εν έτει 2015 ένα Υπουργείο και μια εταιρεία δεν μπορούν να συνεννοηθούν.

Σήμερα πιο κατηγορηματικά από ποτέ απαιτούμε να μας απαντήσει κάποιος σοβαρά και υπεύθυνα για ποιο λόγο δεν ελέγχονται οι επίμαχες άδειες. Τι λείπει, τι εκκρεμεί και ποιος έχει αυτό που χρειάζεται ώστε όχι μόνο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε εμείς αλλά να προσληφθούν και 400 νέοι εργαζόμενοι.

Κύριε Υπουργέ,

Σας καλούμε να μας ενημερώσετε άμεσα και υπεύθυνα για την τοποθέτηση σας ως προς την απάντηση της εταιρείας και την σχετική αλληλογραφία που έφερε στο φως.

Διαφορετικά, αν και πάλι, αυτή η απάντηση δεν έρθει, θα αναγκαστούμε να έρθουμε στην πιο δυσάρεστη θέση να πράξουμε το αδιανόητο: Να προβούμε σε εξώδικο διαμαρτυρία προς το ίδιο το υπουργείο.

Και υπενθυμίζουμε την πάγια θέση μας η οποία προφανώς δεν έγινε σαφής: Δεν πρόκειται να ανεχτούμε παιχνίδια στην πλάτη μας από κανέναν!

Γιατί εκπροσωπώντας όλους αυτούς τους ανθρώπους που βασίζουν την ζωή τους σε αυτή την εξέλιξη, έχουμε το χρέος να προστατέψουμε το μέλλον τους και το μέλλον μιας ολόκληρης κοινωνίας και θα το κάνουμε όσο μακριά και αν χρειαστεί να φτάσουμε».

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικός Χρυσός: Σκληραίνει η κόντρα με το υπ. Περιβάλλοντος"

Πρόεδρος: Τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Στη διαβεβαίωση ότι θα κάνει τα πάντα, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο κ.Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωράκη για την πρωτοβουλία του, εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι οι απόψεις του συγκλίνουν στο ότι πρέπει να υπάρχει συνεννόηση στα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα, πέρα από στείρες αντιπαραθέσεις.

«Δεν μπορούμε να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα χωρίς να υπάρχει συνεννόηση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος, ενώ αναφορικά με σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «αυτό συνέρχεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις βάσει του Συντάγματος και από τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει τη σχετική πρωτοβουλία».

O Πρόεδρος επισήμανε ότι «ο ρόλος, οι αρμοδιότητές μου και κυρίως η λαϊκή ετυμηγορία των τελευταίων εκλογών, μού επιβάλουν να κάνω τα πάντα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου, αγγίζοντας ακόμη και τα όρια των αρμοδιοτήτων μου, ώστε η πορεία της Ελλάδας να είναι αδιατάραχτη εντός της Ευρώπης και της Ευρωζώνης».

Όπως υπογράμμισε «σε αυτόν τον τομέα θα κάνω, όχι απλώς αυτό που μου αναλογεί, θα υπερβώ και αυτό ακόμα, το οποίο ενδεχομένως, φαίνεται να αγγίζει τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας».

O Σταύρος Θεοδωράκης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τις επισημάνσεις του και ειδικότερα για την τρίτη, υπογράμμισε ότι «είμαστε ακριβώς στη στιγμή, που ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του, και πρώτα από όλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ώστε να μείνει η Ελλάδα στη καρδιά της Ευρώπης».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των στιγμών σημειώνοντας, ότι «χρειάζεται μια συνεννόηση πέρα από αυτά που λέμε συνήθως, μια συνεννόηση για να κρατηθούμε στην καρδιά της Ευρώπης. Να αποφύγουμε απερισκεψίες, να αποφύγουμε ξαφνικές ενέργειες, να αποφύγουμε τα ατυχήματα».

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι η παρουσία του Προέδρου είναι στο πλευρό των ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας.

«Από τότε άλλωστε που ήσασταν στο πλευρό του Κωνσταντίνου Καραμανλή που μας έβαλε στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.

Έκανε λόγο για ανάγκη σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να διαμορφωθεί εθνική συννενόηση για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Δηλώσεις μετά τη συνάντηση

Κατά την έξοδό του από το προεδρικό, ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε ο «καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, ώστε να μείνει η χώρα στην καρδιά της Ευρώπης. Είναι κρίσιμες οι ώρες, χρειάζονται κρίσιμες αποφάσεις και όχι απερισκεψίες, ώστε να αποφευχθούν τα ατυχήματα.»

Έκανε λόγο για ανάγκη σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να διαμορφωθεί εθνική συννενόηση για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος: Τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα σε ΕΕ και Ευρωζώνη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news