facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Σκληρό παζάρι για την φιλοξενία προσφύγων στις χώρες της ΕΕ

Βασικό ζήτημα και προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί σήμερα η περαιτέρω συζήτηση και εμβάθυνση των προτάσεων που τέθηκαν στο τραπέζι για το ζήτημα της μετανάστευσης στην Ευρώπη, δεδομένων των αυξανόμενων πιέσεων λόγω των τραγικών θανάτων στη Μεσόγειο και την προβλεπόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών το καλοκαίρι.

Λίγο μετά τις 10:00 (τοπική ώρα) το βράδυ της Πέμπτης η Σύνοδος ολοκληρώθηκε και αναμένονται οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είναι καιρός να ευαισθητοποιηθεί πραγματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση και να δημιουργηθεί ένα συγκροτημένο σχέδιο που να είναι αποτελεσματικό και ανθρώπινο. Για το λόγο αυτό, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως οι συνομιλίες βρίσκονται σε καλό δρόμο και έχει γίνει πρόταση για αύξηση κονδυλίων προς τις χώρες που βρίσκονται στη «πρώτη γραμμή», και δημιουργία ενός ευρύτερου πλαισίου για τη μετανάστευση.

Για το πλαίσιο αυτό έχει τεθεί θέμα ποσόστωσης και δίκαιης κατανομής των οικονομικών βαρών στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της φιλοξενίας των νόμιμων μεταναστών, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται μερικές μόνο χώρες για ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ένωση.

Φαίνεται επίσης να υπάρχει γενική κατανόηση για την πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού από όλα τα μέλη, ενώ σημαντικό για την κυβέρνηση είναι να μην επικεντρωθεί η δράση στην κεντρική μεσόγειο αλλά να βοηθηθεί και η ανατολική.

Τέλος, αναμένεται αύξηση κονδυλίων στα προγράμματα αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης όπως η Frontex και τα προγράμματα Τρίτων και Ποσειδών, έτσι ώστε να βελτιωθεί η επιχειρησιακή τους ικανότητα. Θα γίνει επίσης και αναφορά στη κατάσταση στη Συρία.

Πανευρωπαϊκή ποσόστωση των βαρών θέλει να δει και ο Μάρτιν Σουλτς

Για την επιτακτική ανάγκη για μια εντονότερη αντιμετώπιση στη μεταναστευτική κρίση που βιώνει η Ευρώπη έκανε λόγο σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προτείνοντας τη δημιουργία ενός συστήματος δίκαιης ποσόστωσης για καλύτερη απορρόφηση της νόμιμη μετανάστευσης.

«Υπάρχει ανάγκη για έντιμο διάλογο», είπε, λέγοντας πως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξήγγειλε λύση-πακέτο για το μεταναστευτικό τον Μάιο, χρειάζονται όμως και βραχυπρόθεσμα μέτρα για να εντατικοποιηθεί η ανθρωπιστική δράση.

«Χρειαζόμαστε να επενδύσουμε χρήματα σε προγράμματα όπως το «Τρίτον» και το «Ποσειδών» καθώς το πρόγραμμα φύλαξης συνόρων της Ιταλίας το Mare Nostrum δεν είναι αρκετό από μόνο του, τόνισε ο Μάρτιν Σούλτς.

Η ανάγκη συστήματος ποσόστωσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που έχει επανειλημμένα καλέσει σε αποφάσεις του την αύξηση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων της ΕΕ για την μετανάστευση, τώρα για τον Μάρτιν Σουλτς χρειάζεται να καλέσει στη δημιουργία ενός δίκαιου συστήματος ποσόστωσης.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι για την νόμιμη μετανάστευση στην Ευρώπη τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν μεταξύ τους σε ένα δίκαιο σύστημα ποσόστωσης ώστε οι άνθρωποι που φτάνουν στην Ευρώπη να μπορούν να προωθούνται σε άλλες χώρες», σημειώνει ο Μάρτιν Σουλτς καθώς το 90% της μετανάστευσης στην Ευρώπη επικεντρώνεται σε 9 χώρες.

Τέλος, υποστηρίζει πως πρέπει να πιέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα κράτη-μέλη για αυξημένα κονδύλια στα προγράμματα αντιμετώπισης της μετανάστευσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρό παζάρι για την φιλοξενία προσφύγων στις χώρες της ΕΕ"

Όλα για όλα για ενδιάμεση συμφωνία μέχρι 30 Απριλίου

Μία καταρχήν θετική διάθεση από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, να γίνει προσπάθεια ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, περί «ενδιάμεσης λύσης» έως τις 30 Απριλίου, συνάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση, που είχαν οι δυο τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, με την ολοκλήρωση της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ που διήρκησε μια ώρα περίπου, υπήρξε η ευκαιρία να γίνει μια καταγραφή των απόψεων και να εξεταστεί σε ποια σημεία υπάρχει σύγκλιση και πού οι διαφορές παραμένων. Αμφότεροι ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ και το σύμβουλο της σε ευρωπαϊκά θέματα Μεγιέρ Λάντρουτ διαπίστωσαν πρόοδο στις διεργασίες του Brussels Group.



Στην ωραία συζήτησή τους διαπιστώθηκε ότι υπήρξε προοδος από τη συνάντησή τους στο Βερολίνο και μάλιστα σημειώθηκε και σύγκλιση απόψεων για τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. «Υπάρχει σύγκλιση, όχι ταύτιση απόψεων», σημείωσε η ίδια πηγή, που διευκρίνισε ότι συμφωνήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και του χρόνου, καθώς και ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων γίνεται ανεξάρτητη αρχή.

Ιδιαίτερα η μεγαλύτερη σύκλιση απόψεων παρατηρήθηκε στα εξής δύο θέματα:
- Το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα κυμανθεί γύρω στο 1.5% για αυτό το χρόνο και αναμένεται να συμφωνηθεί το ακριβές μέγεθος του για τον επόμενο.
- Το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.

Επίσης σημαντικό γεγονός είναι πως συμφωνήθηκε, έπειτα από πρόταση της κυβέρνησης, η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων καθώς και της ΕΛΣΤΑΤ. Δεν υπήρξε πάντως κάποια συζήτηση και αναφορά στο δημοσιονομικό κενό.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν οι διαφωνίες σε ασφαλιστικό, εργασιακό και ΦΠΑ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητική πηγή, υπήρξε πρόταση από την ελληνική πλευρτά για έκτακτο Eurogroup μέσα στην επόμενη εβδομάδα, κάτι που άκουσε θετικά η γερμανική πλευρά.

Να σημειωθεί πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην κάνουν αναλυτική ενημέρωση επί της συζήτησης.

Σημειώνεται πως μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, λίγο μετά τις 10 το βράδυ, ξεκίνησε και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Όλαντ.



Συνάντηση Τσίπρα - Κατάινεν στο Μαξίμου την Παρασκευή
Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, υπεύθυνο για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 14:30.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Όλα για όλα για ενδιάμεση συμφωνία μέχρι 30 Απριλίου"

Τον Νοέμβριο η συζήτηση στον Αρειο Πάγο για το «χαράτσι»

Σε αναβολή για τις 19 Νοεμβρίου 2015 προχώρησε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου οπότε τότε θα κρίνει εάν είναι αντισυνταγματικό ή όχι το χαράτσι που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα επικυρώσει ή όχι την απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου που έχει κρίνει ότι το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Διαβάστε Περισσότερα » "Τον Νοέμβριο η συζήτηση στον Αρειο Πάγο για το «χαράτσι»"

Άρειος Πάγος: «Όχι» σε επίδομα 175 ευρώ σε δύο κατηγορίες εργαζομένων Δημοσίου

Για ακόμη μια φορά τα δικαστήρια τα απασχόλησε η καταβολή ή μη του επιδόματος των 176 ευρώ σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων του δημόσιου τομέα. Το θέμα αυτό «σέρνεται» εδώ και χρόνια στις δικαστικές αίθουσες.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και η αρεοπαγίτης Ασπασία Καρέλου στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εισηγήθηκαν σήμερα να μην χορηγηθεί το επίδομα των 175 ευρώ σε δύο κατηγορίες εργαζομένων.

Η πρώτη κατηγορία εργαζομένων είναι υπάλληλοι απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου στο υπουργείο Πολιτισμού και η δεύτερη είναι υπάλληλοι παιδικού σταθμού του Δήμου Ζωγράφου οι οποίοι απασχολούνται με συμβάσεις εξηρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

Τόσο η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός όσο η εν λόγω αρεοπαγίτης, συντάχθηκαν με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει κρίνει ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν δικαιούνται το επίδομα των 176 ευρώ.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρειος Πάγος: «Όχι» σε επίδομα 175 ευρώ σε δύο κατηγορίες εργαζομένων Δημοσίου"

Οικονόμου: Δε θα επιτρέψουμε τον στραγγαλισμό των ασφαλιστικών ταμείων

«Πραξικοπηματική» χαρακτηρίζει την ενέργεια της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, ο υπεύθυνος του τομέα εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Οικονόμου.

Με ανακοίνωσή του, ο κ. Οικονόμου τονίζει πως «δε θα επιτρέψουμε τον στραγγαλισμό των ασφαλιστικών ταμείων και καταγγέλλουμε όσους χρησιμοποιούν τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων για να καλύψουν την τεράστια αποτυχία μιας ''διαπραγμάτευσης'' που οδηγεί την χώρα στο γκρεμό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στο επίκεντρο της ευρύτατης σύσκεψης των στελεχών του τομέα εργασίας της ΝΔ βρέθηκαν οι δραματικές εξελίξεις στο χώρο των ασφαλιστικών ταμείων, μετά την πραξικοπηματική ενέργεια της κυβέρνησης να βάλει "χέρι" στα αποθεματικά τους, σκορπώντας την ανησυχία στους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε ενέργεια θέτει σε κίνδυνο τους κόπους ετών των Ελλήνων εργαζομένων. Δε θα επιτρέψουμε τον στραγγαλισμό των ασφαλιστικών ταμείων και καταγγέλλουμε όσους χρησιμοποιούν τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων για να καλύψουν την τεράστια αποτυχία μιας ΄΄διαπραγμάτευσης'' που οδηγεί την χώρα στο γκρεμό. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό η κυβέρνηση την ώρα που ισχυρίζεται ότι δεν θα κόψει τις συντάξεις, να τις θέτει σε ολοσχερή κίνδυνο με την άφρονα πολιτική της!»

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονόμου: Δε θα επιτρέψουμε τον στραγγαλισμό των ασφαλιστικών ταμείων"

Ποιοι και πώς γλιτώνουν τον «προληπτικό φόρο» 26%

Σε δημόσια διαβούλευση η κρίσιμη υπουργική απόφαση για τον «προληπτικό φόρο». Ποιες συναλλαγές εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του 26%. Ποιοι και πότε καλούνται να πληρώσουν. Οι προθεσμίες, οι υποχρεώσεις των συναλλασσόμενων και οι έλεγχοι. ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ
Φρένο στο φόρο 26% για συναλλαγές με χώρες προνομιακού φορολογικού καθεστώτος βάζει υπό προϋποθέσεις, σχέδιο υπουργικής απόφασης της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη το οποίο αναρτήθηκε για διαβούλευση στο opengov.gr.
Από τις πρώτες γραμμές του σχεδίου απόφασης, γίνεται αντιληπτό ότι το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να περιορίσει τις καταλυτικές επιπτώσεις επί δικαίων και αδίκων και να αμβλύνει τις αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της επιχειρηματικής κοινότητας όσο και ξένων χωρών, όπως της Βουλγαρίας και της Κύπρου.
Ο φόρος που προβλέφθηκε με το άρθρο 21 του νόμου 4321 με συντελεστή 26% επί κάθε δαπάνης σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς επί της ουσίας μπαίνει στο ψυγείο, αν ο φορολογούμενος κάνει μια ηλεκτρονική δήλωση, δέκα μέρες μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής , η οποία υπό προϋποθέσεις θα αποτελεί το διαβατήριο εξαίρεσης από το φόρο.
Μεταξύ των προϋποθέσεων να υπάρχουν τα προβλεπόμενα έγγραφα διακίνησης τα οποία να πιστοποιούν την πραγματοποίηση της μεταφοράς και λήψης των αγαθών, η συναλλαγή να αφορά εισηγμένη επιχείρηση σε αλλοδαπό χρηματιστήριο, ή να πρόκειται γιαεπαναλαμβανόμενη συναλλαγή αξίας έως 10.000 ευρώ.
Απευθείας, μετά την ηλεκτρονική δήλωση εξαιρούνται συναλλαγές για ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και νερό.
Εναλλακτικά ο φόρος ακυρώνεται, επίσης με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης εφόσον ο φορολογούμενος δηλώσει ότι διαθέτει τεκμήρια τα οποία πιστοποιούν αθροιστικά ότι υπάρχουν έγγραφες συμβάσεις έργου, ισολογισμοί, τελωνειακά έγγραφα, πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας κ.α.
Στη δήλωση ο υπόχρεος γνωστοποιεί τα πληροφοριακά στοιχεία που αφορούν τη συναλλαγή, και πιο συγκεκριμένα το όνομα της αλλοδαπής εταιρείας, τον ΑΦΜ στη χώρα που δραστηριοποιείται, τη χώρα που βρίσκεται η έδρα της αλλοδαπής επιχείρησης, την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου ή του προτιμολογίου, την αξία της συναλλαγής, το είδος που αφορά, και δηλώνει ότι ο προμηθευτής δεν είναι συνδεμένο πρόσωπο με τον αγοραστή, ποιες από τις ανωτέρω προϋποθέσεις ισχύουν (Α ή Β), καθώς και ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία (τεκμήρια) τα οποία πιστοποιούν τις προϋποθέσεις αυτές. Όταν για τη συγκεκριμένη συναλλαγή προκύπτει από τη δήλωση του υπόχρεου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την προέγκριση της συναλλαγής, τότε η συγκεκριμένη συναλλαγή εξαιρείται από την υποχρέωση προκαταβολής φόρου και ο φορολογούμενος δύναται να αναγνωρίσει τη δαπάνη. Η προέγκριση της συναλλαγής δεν δεσμεύει οποιονδήποτε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο από τον οποίο ενδέχεται να προκύψουν νέα δεδομένα.
Τα χαρτιά φυλάσσονται από τον φορολογούμενο μέχρι να παραγραφεί η υπόθεση, καθώς προβλέπεται ότι θα ακολουθούν εκ των υστέρων έλεγχοι.

Πότε πληρώνεις

Αν ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει την παραπάνω ηλεκτρονική δήλωση, τότε πέφτει φόρος 26%, ο οποίος θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Αν υποβληθεί δήλωση αλλά κριθεί από τον έλεγχο ανακριβής, το 26% είναι απαιτητό στο τέλος του επόμενου μήνα από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Η επιστροφή του προκαταβλητέου φόρου γίνεται μέσα σε ένα μήνα από την ολοκλήρωση του ελέγχου αν διαπιστωθεί από τον έλεγχο ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και συνήθης.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο προκαταβλητέος φόρος θα αρχίσει να εφαρμόζεται για συναλλαγές με εκδιδόμενα τιμολόγια από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και μετά.

ΟΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

H συναλλαγή που εμπίπτει στο άρθρο 21 του ν.4321/2015 δύναται να προεγκριθεί, πριν τη διεξαγωγή φορολογικού ελέγχου, μέσω ηλεκτρονικής δηλωτικής διαδικασίας γνωστοποίησης της συναλλαγής. Η προέγκριση της συναλλαγής απαλλάσσει τον φορολογούμενο από την υποχρέωση προκαταβολής του φόρου που προβλέπεται στο συγκεκριμένο άρθρο, που αποτελεί προϋπόθεση για την αναγνώριση της δαπάνης. Η προέγκριση της συναλλαγής και η εξαίρεση από την προκαταβολή φόρου χορηγείται εφόσον ο φορολογούμενος γνωστοποιήσει την εν λόγω συναλλαγή στη Φορολογική Διοίκηση εντός δέκα ημερών από την ολοκλήρωσή της και εφόσον πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Α) Η προέγκριση της συναλλαγής χορηγείται αυτοδίκαια με την κατάθεση της δήλωσης εάν ο υπόχρεος δηλώσει ότι εμπίπτει σε μια από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Αφορά συναλλαγή για την οποία υπάρχουν έγγραφα διακίνησης από τη χώρα έκδοσης του τιμολογίου, τα οποία πιστοποιούν την πραγματοποίηση της μεταφοράς και τη λήψη των αγαθών, ή στην περίπτωση των υπηρεσιών, η παροχή της υπηρεσίας διενεργείται από τη χώρα έκδοσης του τιμολογίου, και υπάρχει πρωτόκολλο ολοκλήρωσης και παράδοσης-παραλαβής έργου.
- Αφορά συναλλαγή εισαγωγής στην Ελλάδα ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και φυσικού αερίου.
- Αφορά συναλλαγή με εταιρεία εισηγμένη σε χρηματιστήριο της αλλοδαπής κατά τον χρόνο διενέργειας της συναλλαγής.
- Αφορά συναλλαγή που το ποσό της αθροιζόμενο με άλλες συναλλαγές που υπάγονται στο άρθρο 21 του ν.4321/2015 δεν ξεπερνάει τις 10.000 ευρώ κατά το φορολογικό έτος που αφορά.
- Αφορά επαναλαμβανόμενη ομοειδή συναλλαγή με τον ίδιο προμηθευτή και αντικείμενο, για την οποία δεν έχει επέλθει ουσιώδης μεταβολή της τιμής, συγκεκριμένα άνω του 5%, και έχει υπάρξει προέγκριση για την αρχική ομοειδή συναλλαγή κατά τους προηγούμενους δώδεκα μήνες, μέσω της διαδικασίας που προβλέπεται στην απόφαση αυτή.
- Αφορά συναλλαγή με αντικείμενο προϊόντα ή εμπορεύματα για τα οποία η τιμή προσδιορίζεται σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με βάση την τιμή κλεισίματος τη συγκεκριμένη ημερομηνία, γεγονός για το οποίο υπάρχουν όλα τα στοιχεία απόδειξης.
- Αφορά μίσθωση αεροσκαφών τα οποία είναι νηολογημένα σε κράτη μη συνεργάσιμα ή κράτη που υπόκεινται σε προνομιακό καθεστώς και μισθώνονται από ημεδαπές αεροπορικές εταιρείες ή υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών εγκατεστημένα στην Ελλάδα.
- Αφορά σύμβαση ναυλώσεως πλοίου ως προς το ναύλο.
Β) Η προέγκριση χορηγείται για κάθε άλλη συναλλαγή που υπάγεται στο άρθρο 21 του ν.4321/2015 εάν ο υπόχρεος δηλώσει ότι διαθέτει τεκμήρια που να πιστοποιούν αθροιστικά ότι ισχύουν τα εξής:
1. Έγγραφη σύμβαση έργου ή εμπορική συμφωνία που ορίζει τους όρους συναλλαγής (αντικείμενο, διάρκεια, τίμημα, τρόπους πληρωμής και υποχρεώσεις των μερών) η οποία έχει κατατεθεί ή θα κατατεθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου.
2. Ισολογισμοί των τελευταίων τριών (3) ετών της αλλοδαπής εταιρείας, εφόσον η εταιρεία λειτουργεί πάνω από 3 έτη ή , εναλλακτικά, ισολογισμοί ενός (1) ή δύο (2) ετών, εφόσον η εταιρεία λειτουργεί τα τελευταία τρία έτη .
3. Δήλωση Πελατών – Προμηθευτών ή πελατολόγιο της αλλοδαπής εταιρείας από την οποία θα προκύπτει ότι η ημεδαπή εταιρεία δεν είναι ο μοναδικός πελάτης ή εναλλακτικά κατάσταση παγίων ή δαπάνες ενοικίου της αλλοδαπής εταιρείας από την οποία προκύπτει ύπαρξη παγίων, εκτός ακινήτου ή ακινήτων, αρχικής αξίας άνω των 10.000 ευρώ και δαπάνες ενοικίου άνω των 5.000 ευρώ κατά το τελευταίο έτος, εκτός εάν η αλλοδαπή εταιρεία εδρεύει σε ιδιόκτητο ακίνητο για το οποίο υπάρχει συμβόλαιο, ή εναλλακτικά τιμοκατάλογο της αλλοδαπής εταιρείας που να έχει θεωρηθεί από το κράτος εγκατάστασής της ή θεωρημένη από το κράτος εγκατάστασης του προμηθευτή κατάσταση μόνιμου απασχολούμενου προσωπικού που υπερβαίνει τα πέντε (5) άτομα κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους που διενεργήθηκε η συναλλαγή.
4. Εξόφληση τιμολογίων μέσω τραπεζικού συστήματος ή ύπαρξη τραπεζικής εγγύησης που αφορά τη συγκεκριμένη συναλλαγή.
5. Ύπαρξη τελωνειακών εγγράφων ή εγγράφων μεταφοράς που πιστοποιούν την πραγματική μεταφορά και λήψη των αγαθών ή πρωτόκολλο ολοκλήρωσης και παράδοσης-παραλαβής έργου που πιστοποιεί την πραγματική παροχή υπηρεσιών.
6. Πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας του προμηθευτή, όπου προκύπτει ότι φορολογείται στη χώρα της αλλοδαπής για το εισόδημά του ή εναλλακτικά πιστοποιητικό για την ύπαρξη επαγγελματικής έδρας της εταιρείας στην αλλοδαπή ή εναλλακτικά έναρξη επαγγέλματος της αλλοδαπής εταιρείας που να περιλαμβάνει ως δραστηριότητα τη συναλλαγή που αφορά.
Στη δήλωση ο υπόχρεος γνωστοποιεί τα πληροφοριακά στοιχεία που αφορούν τη συναλλαγή, και πιο συγκεκριμένα το όνομα της αλλοδαπής εταιρείας, τον ΑΦΜ στη χώρα που δραστηριοποιείται, τη χώρα που βρίσκεται η έδρα της αλλοδαπής επιχείρησης, την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου ή του προτιμολογίου, την αξία της συναλλαγής, το είδος που αφορά, και δηλώνει ότι ο προμηθευτής δεν είναι συνδεμένο πρόσωπο με τον αγοραστή, ποιες από τις ανωτέρω προϋποθέσεις ισχύουν (Α ή Β), καθώς και ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία (τεκμήρια) τα οποία πιστοποιούν τις προϋποθέσεις αυτές.
Όταν για τη συγκεκριμένη συναλλαγή προκύπτει από τη δήλωση του υπόχρεου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την προέγκριση της συναλλαγής, τότε η συγκεκριμένη συναλλαγή εξαιρείται από την υποχρέωση προκαταβολής φόρου και ο φορολογούμενος δύναται να αναγνωρίσει τη δαπάνη. Η προέγκριση της συναλλαγής δεν δεσμεύει οποιονδήποτε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο από τον οποίο ενδέχεται να προκύψουν νέα δεδομένα.
Ο φορολογούμενος υποχρεούται να διατηρεί σε φάκελο ανά συναλλαγή όλα τα απαραίτητα τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την προέγκριση της συναλλαγής, μέχρι την παρέλευση της προθεσμίας παραγραφής του συγκεκριμένου φορολογικού έτους, όπως ορίζεται από τον ν.4174/2013, καθώς και να τα επιδεικνύει όποτε του ζητηθεί από τη Φορολογική Διοίκηση. Για ομοειδείς συναλλαγές από την ίδια επιχείρηση ισχύουν τα αρχικά τεκμήρια για διάστημα ενός έτους από την αρχική δήλωση. Μετά το πέρας του διαστήματος αυτού θα πρέπει να ανανεώνονται και να διατηρούνται αντίστοιχα τεκμήρια για τη νέα συναλλαγή.
Η ανωτέρω δήλωση μπορεί να κατατίθεται πριν τη διενέργεια ή την ολοκλήρωση της συναλλαγής, εφόσον ο υπόχρεος είναι βέβαιος ότι διαθέτει τα απαραίτητα τεκμήρια που αναφέρονται στη δήλωση.

Ενέργειες της φορολογικής διοίκησης

Εάν με την επεξεργασία της δήλωσης προκύψει ότι δεν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις προέγκρισης της συναλλαγής, η Φορολογική Διοίκηση, εκδίδει εντολή ελέγχου, με βάση την οποία ελέγχει σε κάθε περίπτωση εάν οι συγκεκριμένες δαπάνες αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίου με σκοπό τη φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή.
Ο φορολογικός έλεγχος, λαμβάνει υπόψη του στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι η συναλλαγή πραγματικά έχει λάβει χώρα και ότι έχει αποφέρει πραγματικό οικονομικό όφελος στην ελεγχόμενη επιχείρηση που πραγματοποίησε τις σχετικές δαπάνες.
Στην περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης γνωστοποίησης της συναλλαγής, από την οποία προκύπτει έγκριση της συναλλαγής, ο υπόχρεος απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του προκαταβλητέου φόρου και εκδίδεται εντολή ελέγχου εάν η αξία της συναλλαγής συναθροιζόμενη με άλλες συναλλαγές κατά το φορολογικό έτος που αφορά υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.
Επιπλέον με βάση την δήλωση γνωστοποίησης της συναλλαγής από την οποία χορηγήθηκε προέγκριση, δύναται να πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός μερικός έλεγχος στον υπόχρεο. Ο έλεγχος αυτός μπορεί να γίνεται πριν τη διενέργεια της συναλλαγής ή την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ο υπόχρεος απαιτείται να προσκομίσει τον πλήρη φάκελο με τα απαραίτητα αποδεικτικά τεκμήρια εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την έκδοση της εντολής ελέγχου καθώς και όποιο άλλο στοιχείο κρίνει η Φορολογική Διοίκηση κατά τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου. Κατά τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να αναζητήσει οποιοδήποτε στοιχείο κρίνει πρόσφορο σχετικά με την αναγνώριση ή μη της συναλλαγής, με βάση τα πραγματικά στοιχεία, και δεν περιορίζεται στις προϋποθέσεις οι οποίες ισχύουν για την προέγκριση της συναλλαγής.
Εάν μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που είχαν συμπεριληφθεί στη δήλωση γνωστοποίησης της συναλλαγής του υπόχρεου, ή εάν διαπιστωθεί, βάσει των πραγματικών δεδομένων, ότι η συναλλαγή δεν είναι τελικά συνήθης και πραγματική και έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίου με σκοπό τη φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή, τότε αναζητείται αναδρομικά ο προκαταβλητέος φόρος, εφαρμοζομένων των διατάξεων του ν.4174/2013, και η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν αναγνωρίζεται φορολογικά. Επίσης εφαρμόζονται όσα προβλέπονται από τις ισχύουσες γενικές φορολογικές διατάξεις.

Χρόνος και διαδικασία καταβολής και επιστροφής του προκαταβλητέου φόρου

Ο προκαταβλητέος φόρος καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, εάν δεν υποβληθεί η σχετική δήλωση γνωστοποίησης της συναλλαγής. Εάν η υποβληθείσα δήλωση γνωστοποίησης της συναλλαγής κριθεί από τον έλεγχο ανακριβής, ο προκαταβλητέος φόρος θεωρείται απαιτητός στο τέλος του επόμενου μήνα από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Ο προκαταβλητέος φόρος επιστρέφεται εντός ενός μήνα από την ολοκλήρωση του ελέγχου εάν διαπιστωθεί από τον έλεγχο ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και συνήθης. Ο προκαταβλητέος φόρος επιστρέφεται εντός τριών μηνών από τη δήλωση του υπόχρεου εάν δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Προκειμένου να συμψηφιστεί ο προκαταβλητέος φόρος στην εκκαθάριση της ετήσια δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του υπόχρεου, θα πρέπει ο φορολογούμενος να αναμορφώσει φορολογικά τη συγκεκριμένη δαπάνη. Επιπλέον εάν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και προκύψει ότι η ελεγχόμενη συναλλαγή δεν είναι συνήθης και πραγματική τότε εκδίδεται εντολή τακτικού ελέγχου για την εν λόγω επιχείρηση

Εξαιρέσεις υπαγωγής στο άρθρο 21 του ν.4321/2015.

Οι ακόλουθες συναλλαγές εξαιρούνται από την εφαρμογή του άρθρου 21 του ν.4321/2013:
- Συναλλαγές μεταξύ ημεδαπών επιχειρήσεων.
- Συναλλαγές με συνδεδεμένες επιχειρήσεις κατά την έννοια του άρθρου 2 περ. (ζ) ν.4172/2013, οι οποίες έχουν συμμορφωθεί με τις διατάξεις του άρθρου 50 του ν.4172/2013 και των άρθρων 21 και 22 του ν.4174/2013.
Το άρθρο 21 περ. (γ) τίθεται σε εφαρμογή μόνο στην περίπτωση κατά την οποία η ημεδαπή επιχείρηση δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις διατάξεις των άρθρων 50 ν. 4172/2013 και των άρθρων 21 και 22 του ν.4174/2013, δηλαδή είτε πραγματοποιεί συναλλαγή με όρους διαφορετικούς από αυτούς που θα ίσχυαν μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων, είτε δεν έχει τεκμηριώσει τη σχετική συναλλαγή στο πλαίσιο φακέλου τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών σύμφωνα με το περιεχόμενο και τις προθεσμίες που ορίζονται στο άρθρο 21 του ν.4174/2013 και τις σχετικές ερμηνευτικές εγκυκλίους του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι δαπάνες που καταβάλλονται σε συνδεδεμένα πρόσωπα, πριν τη λήξη της προθεσμίας για την σύνταξη του φακέλου τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών του αντίστοιχου φορολογικού έτους, θα υποστηρίζονται από τον φάκελο τεκμηρίωσης του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους. Ειδικά σε περιπτώσεις δαπανών που καταβάλλονται σε συνδεδεμένα πρόσωπα πριν τη λήξη της προθεσμίας για τη σύνταξη του φακέλου τεκμηρίωσης για το αντίστοιχο φορολογικό έτος και αφορούν συναλλαγές που δεν έχουν τεκμηριωθεί στο πλαίσιο του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους (π.χ. νέες συναλλαγές), η υποχρέωση υποβολής αντιγράφου του φακέλου τεκμηρίωσης, για σκοπούς συμμόρφωσης με το άρθρο 21 παρ. (γ) του ν.4321/2015 θα μετατίθεται μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για τη σύνταξη του εν λόγω φακέλου, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 21παρ.3 του ν.4174/2013.
Οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το άρθρο 21 του ν.4321/2015 εφαρμόζονται και για όσες συνδεδεμένες επιχειρήσεις δεν είναι υπόχρεες κατάθεσης φακέλου τεκμηρίωσης.
Ο ορισμός της «εν τοις πράγμασι» συνδεδεμένης επιχείρησης της περίπτωσης γ' του άρθρου 21 του ν.4321/2015, ταυτίζεται με τον ορισμό του «συνδεδεμένου προσώπου», όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 (ζ) του ν.4172/2013.
Συναλλαγές που αφορούν ενδοομιλικές πληρωμές τόκων και δικαιωμάτων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 63 παρ.2 του ν.4172/2013.

Έναρξη Ισχύος

Η απόφαση αυτή, που ισχύει για συναλλαγές με εκδιδόμενα τιμολόγια μετά την 1.9.2015, να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι και πώς γλιτώνουν τον «προληπτικό φόρο» 26%"

Τελικά το 2012 μιλούσε στο Australian για τον παραλογισμό της τρόικας ο Γιάνης Βαρουφάκης

Τελικά το 2012 είχε παραχωρήσει συνέντευξη ο κ. Βαρουφάκης στο Business Spectator του Australian. Δυστυχώς, το ΑΠΕ απ' όπου διακινήθηκε η είδηση με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού στην Αυστραλία δεν διευκρίνιζε ότι επρόκειτο για «αρχειακή αναδημοσίευση».

Βιάστηκε ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης να επιλέξει το skai.gr για να αποδώσει την ευθύνη του λάθους στο οποίο υπέπεσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δημοσιεύοντας σήμερα το πρωί αναλυτικό κείμενο για συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο υπουργός το 2012 - χωρίς να το διευκρινίζει.

Τον ευχαριστούμε που το υπουργείο οικονομικών αποκατάστησε με σαφήνεια τα γεγονότα και χαιρόμαστε που επισκέπτεται αποκλειστικά το skai.gr


Το Αθηναϊκό Πρακτορείο ανακοίνωσε αργότερα, και μέσω Twitter, πως θέτει σε προσωρινή αργία τον ανταποκριτή του στην Αυστραλία.


skai
Σε προσωρινή αργία ο ανταποκριτής του ΑΠΕ - ΜΠΕ στην Αυστραλία

Σε προσωρινή αργία τέθηκε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ - ΜΠΕ στην Αυστραλία, μετά τη μετάδοση δήθεν χθεσινής συνέντευξης στην εφημερίδα «The Australian» του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία, ωστόσο, είχε δημοσιευθεί στην ίδια εφημερίδα προ διετίας.

Το ΑΠΕ - ΜΠΕ ζητεί συγγνώμη από τους συνδρομητές του.
Το θέμα θα απασχολήσει την πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελικά το 2012 μιλούσε στο Australian για τον παραλογισμό της τρόικας ο Γιάνης Βαρουφάκης"

Τούρκοι δουλέμποροι μετέφεραν μετανάστες στη... Ραφήνα με 4.000 δολάρια το κεφάλι!

Τέσσερις χιλιάδες δολάρια ο καθένας αναγκάστηκαν να πληρώσουν σε Τούρκους δουλέμπορους οι περίπου 95 μετανάστες που διασώθηκαν από τις ελληνικές λιμενικές αρχές και μεταφέρθηκαν στη Ραφήνα, το μεσημέρι της Πέμπτης. 


Οι οικογένειες δε, έπρεπε να δώσουν έξτρα 2.500 δολάρια για να μην χωριστούν και να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη, ενωμένες. 



Προορισμός των προσφύγων κουρδικής, ιρακινής και συριακής καταγωγής ήταν η Ιταλία, ωστόσο βρέθηκαν σε δυσχερή θέση στο Στενό Καφηρέα και ευτυχώς εντοπίστηκαν από το λιμενικό που έκανε περιπολία. 



Άνδρες του λιμενικού ξεκίνησαν αμέσως τη διαδικασία αποβίβασής τους και ασφαλής μεταφοράς τους στη στεριά. Μεταφέρθηκαν με πλωτό και ναυαγοσωστικό του Σώματος  στο λιμάνι της Ραφήνας, ενώ συνελήφθησαν τρεις διακινητές. 



Με βάση πηγές, το λιμενικό ειδοποίησε τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, που έθεσε αμέσως σε συναγερμό όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. 



Οι παράνομοι μετανάστες, ανάμεσα στους οποίου βρίσκονται και περίπου 12 παιδιά, μεταφέρθηκαν στο κλειστό γήπεδο στο Πικέρμι για τις πρώτες βοήθειες και για να στεγαστούν προσωρινά. Για τη σημερινή σίτισή τους θα φροντίσει η Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Ο δήμαρχος Ραφήνας δήλωσε στο protothema.gr πως οι παράνομοι μετανάστες θα φιλοξενηθούν στο κλειστό γήπεδο μέχρι αύριο, ενώ ο δήμος, σε συνεργασία με τη μητρόπολη Μεσογαίας Λαυρεαττικής μάζεψαν και τους έδωσαν τρόφιμα και ρούχα.

Αντρες της ΕΛΑΣ κάνουν καταγραφή και παίρνουν δαχτυλικά αποτυπώματα.






protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκοι δουλέμποροι μετέφεραν μετανάστες στη... Ραφήνα με 4.000 δολάρια το κεφάλι!"

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν διευκρινίσεις από Κουρουμπλή για τα αποθεματικά

Πάνω από 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται αυτή την ώρα στο υπουργείο Υγείας με σκοπό να ζητήσουν εξηγήσεις από τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή σε σχέση με τη δέσμευση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι βουλευτές αναστατώθηκαν από χθες, όταν πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε «εσωτερικό δανεισμό» και από τα νοσοκομεία.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αυτή την ώρα εξηγεί στους βουλευτές το πώς έχει το θέμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν προτίθεται να προχωρήσει σε δέσμευση των αποθεματικών και μάλιστα, σήμερα έγιναν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους διοικητές των νοσοκομείων.

Ωστόσο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και αφού πρώτα συνεννοήθηκαν μεταξύ τους επικοινώνησαν με τον κ. Κουρουμπλή και έκλεισαν ραντεβού για μετά το τέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία του υπουργείου θα ενημερώσει τους βουλευτές που συμμετέχουν στην ΕΠΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ για γενικότερα θέματα που αφορούν όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Κάποια από αυτά είναι οι νέες προσλήψεις απολυμένων υπαλλήλων και η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος σε ότι έχει σχέση με το υπουργείο Υγείας. Να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε συνάντηση με τους βουλευτές και πριν από μερικές ημέρες.

Νωρίτερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε: «Υπάρχει εξαίρεση για τους φορείς εκείνους τα αποθεματικά των οποίων είναι απαραίτητα για τις επόμενες 15 ημέρες».

Μάλιστα, κάλεσε τη ΝΔ να διαβάζει καλύτερα και πρόσθεσε: «Να μας πούνε τι προϋπολογισμούς ψηφίζανε για να τους διαχειριστούμε εμείς σήμερα. Προκειμένου να παρουσιάζουν ψεύτικα πλεονάσματα, έπρεπε να δώσουν στον ΕΟΠΥΥ 1 δισ. ευρώ και έδωσαν 560 εκατ. ευρώ. Αυτοί είναι εκείνοι που κλαυθμηρίζουν για την υγεία, η ΝΔ είναι υπόλογη για την υγεία».




protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν διευκρινίσεις από Κουρουμπλή για τα αποθεματικά"

Διαγραφή οφειλών από Πειραιώς για όσους υπάγονται στο νόμο περί ανθρωπιστικής κρίσης

Η διαγραφή ισχύει για οφειλές έως 20.000 ευρώ, για καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες.

Στη διαγραφή του συνόλου των οφειλών μέχρι και 20.000 ευρώ για όλα τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, για τους δικαιούχους του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση που ψήφισε η κυβέρνηση.

Παράλληλα, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι για τους ίδιους δικαιούχους «παγώνει» τα στεγαστικά δάνεια και διαγράφει τους τόκους για όσο διάστημα παραμένουν στις διατάξεις του εν λόγω νόμου.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαγραφή οφειλών από Πειραιώς για όσους υπάγονται στο νόμο περί ανθρωπιστικής κρίσης "

Βαλαβάνη: Στόχος μας να μην αποτελούν τεκμήρια τα παιδιά

«Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι τα παιδιά να σταματήσουν να αποτελούν τεκμήρια και αντίθετα να ενισχυθούν οι οικογένειες τους» αναφέρει η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Εξάλλου, όπως σημειώνει η κ. Βαλαβάνη, τα ακριβή φορολογικά μέτρα θα αποφασιστούν στο πλαίσιο του νομοσχεδίου φορολογίας εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2015.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χαρίσιος Κάτανας, με την οποία ζητούσε μέτρα για τη στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών και των οικογενειών με τρία παιδιά.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαλαβάνη: Στόχος μας να μην αποτελούν τεκμήρια τα παιδιά"

Μαξίμου: Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα, δεν θέτουμε τελεσίγραφα

Σε διάψευση πληροφοριών που ήθελαν τον πρωθυπουργό να διαμηνύει στη γερμανίδα καγκελάριο ότι η Ελλάδα τήρησε τις υποχρεώσεις της και αναμένει από τους εταίρους της να πράξουν το ίδιο προχώρησε το Μέγαρο Μαξίμου. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως δεν δέχεται τελεσίγραφα, έτσι και δεν θέτει τελεσίγραφα, ανέφεραν οι πηγές.

Οι πηγές από το Μαξίμου ανέφεραν το μεσημέρι: «Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται με τελεσίγραφο στη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Η ελληνική κυβέρνηση όπως δεν δέχεται τελεσίγραφα έτσι και δεν θέτει».

Νωρίτερα, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg επικαλούμενο έλληνα αξιωματούχο ανέφερε πως ο Αλ.Τσίπρας θα τονίσει στην γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ότι «η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τις υποσχέσεις της και αναμένει οι πιστωτές να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο πως εάν οι συνομιλίες με τη ευρωζώνη ναυαγήσουν, η ελληνική κυβέρνηση θα το εκλάβει ως ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικό τρόπο.
Όπως τόνιζε η ίδια πηγή, η Ελλάδα διήνυσε το 70% της απόστασης και θα πρέπει το υπόλοιπο 30% να το μοιρασθούν οι δύο πλευρές (θεσμοί - Ελλάδα), ώστε να συναντηθούν στη μέση.

Ακόμη, ανέφερε πως υπό την προϋπόθεση ότι η «Ομάδα των Βρυξελλών» εξακολουθήσει να κάνει βήματα προόδου, μια συμφωνία για πακέτο διάσωσης και εκταμίευση δόσης θα καταστεί δυνατή μέχρι το τέλος Απριλίου.

Η ίδια κυβερνητική πηγή αναμένει ένα θετικό σήμα στο Eurogroup της Παρασκευής, έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου.

Κατά την ίδια πηγή, οι πιστωτές της Ελλάδας δεν έχουν συζητήσει οποιοδήποτε είδος σχεδίου Β με την ελληνική κυβέρνηση συμπεριλαμβανομένων της πτώχευσης, της καθυστέρησης πληρωμών του ΔΝΤ ή της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ. «Η Ελλάδα θέλει μια λύση, όχι μια ρήξη» ανέφερε.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα, δεν θέτουμε τελεσίγραφα"

Μετριοπαθής Τσίπρας, φιλότιμοι δημόσιοι υπάλληλοι

Η πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές προβληματίζει το γερμανόφωνο τύπο. Δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για «απευθείας διαπραγμάτευση» με τον πρωθυπουργό.

Στις διαπραγματεύσεις αλλά και στον αναγκαστικό δανεισμό του ελληνικού κράτους αναφέρεται η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Επικαλείται μάλιστα υψηλόβαθμο κοινοτικό αξιωματούχο, ο οποίος δεν κατονομάζεται, αλλά φέρεται να έχει δηλώσει τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μονολιθικό κόμμα και γι αυτόν τον λόγο δεν έχει σαφείς θέσεις. Με μία κυβέρνηση στην οποία ριζοσπάστες αριστεροί θέλουν να έχουν εξίσου ισχυρή θέση με εκείνους που εκφράζουν μετριοπαθείς θέσεις, είναι απλώς αδύνατον να καταλήξεις σε συμβιβασμό».

Με δεδομένη αυτήν τη σύγχυση συμφερόντων στην Αθήνα, σημειώνει η Süddeutsche Zeitung, «οι πολιτικοί επικεφαλής των ευρωπαίων εταίρων έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα συνομιλούν απευθείας με τον Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θεωρείται σχετικά μετριοπαθής και διαλλακτικός. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν στις επόμενες εβδομάδες θα καταφέρει να πείσει την κυβέρνησή του να αποδεχθεί μία σαφή μετριοπαθή ατζέντα. Στη συνέχεια η απόφαση αυτή θα πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο. Και αυτό εγκαίρως, μέχρι τις 30 Ιουνίου».

Ένα υπόδειγμα υπαλλήλου

Πολιτική ανάλυση με στοιχεία ρεπορτάζ από την Αθήνα φιλοξενεί η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, ξεκινώντας με το υπόδειγμα ενός φιλότιμου εφοριακού, ο οποίος είχε εγκαταστήσει μόνος του και πληρώνει ακόμη από την τσέπη του τη σύνδεση του Ίντερνετ στο γραφείο του, καθώς η υπηρεσία δεν έχει προβλέψει σχετικό κονδύλι. Το πρόβλημα, επισημαίνει ο εφοριακός, είναι ότι χωρίς την απαραίτητη πρόσβαση σε νομική τράπεζα δεδομένων δεν μπορεί να συντάξει τα εκκαθαριστικά που χρειάζεται. Η περιήγηση συνεχίζεται στη Βουλή των Ελλήνων, όπου οι συντάκτες του άρθρου περιγράφουν την ατμόσφαιρα: «Οι βουλευτές διέρχονται βιαστικά από τους διαδρόμους και το καφενείο. Από τα γραφεία πνέει καπνός πούρου προς τους διαδρόμους που κοσμούνται από πίνακες ζωγραφικής. Είναι αλήθεια ότι εδώ πολλοί εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δύσκολο να πετύχεις ένα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι είτε πηγαίνουν να παρακολουθήσουν την Ολομέλεια είτε μιλούν και οι ίδιοι στην Ολομέλεια».

Η πολιτική ανάλυση δεν είναι ευχάριστη: «Στην ΕΕ η Ελλάδα είναι πρακτικά απομονωμένη, οι σχέσεις της με τους κυριότερους ευρωπαίους συμμάχους έχουν διαταραχθεί. Χωρίς χρήματα από της Βρυξέλλες η χώρα απειλείται με χρεοκοπία, ενώ η συμμετοχή στην ευρωζώνη τίθεται υπό αμφισβήτηση». Ωστόσο, η εφημερίδα παραθέτει και τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς: «Είναι λάθος αυτό που περιμένουν οι δανειστές από την Ελλάδα, επισημαίνουν πλέον ακόμη και ειδικοί σε θέματα δημόσιας διοίκησης που δεν πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα big bang, μία εθνική παλιγγενεσία που θα αλλάξει τα πάντα, δεν μπορεί να υπάρξει. Μία ρεαλιστική αντιμετώπιση υποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να κινηθεί μόνο με πολλά, μικρά βήματα. Το θέμα είναι: πόσα δισεκατομμύρια μπορούν να διαθέσουν οι Ευρωπαίοι γι αυτόν τον σκόπό;»

Διαψεύδονται οι προεκλογικές υποσχέσεις;

«Ο Τσίπρας απογοητεύει» επιγράφεται το σχόλιο στην Generalanzeiger της Βόννης, όπου διατυπώνεται η άποψη ότι ενώ ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί απέναντι στη γερμανίδα καγκελάριο και άλλους συνομιλητές κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής ότι θα αποστείλει «γρήγορα» την λίστα μεταρρυθμίσεων, μέχρι στιγμής είτε δεν έχει αποσταλεί κάτι, είτε αυτό που έχει αποσταλεί δεν είναι αξιοποιήσιμο. Ο αρθρογράφος βγάζει το εξής συμπέρασμα: «(Οι ψηφοφόροι) ήλπιζαν ότι, αν μη τι άλλο, μία αριστερή κυβέρνηση θα έκανε αυτό που αντιστοιχεί στην ιδεολογία της: θα αποκαθιστούσε την κοινωνική δικαιοσύνη και θα επέβαλε στους έχοντες να συμμετάσχουν στην οικονομική ανόρθωση της χώρας, από την οποία απείχαν επί μακρόν. Ο άνθρωπος είναι απογοητευτικός- όχι μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά και εντός έδρας».

«Αγανάκτηση για την Αθήνα» επιγράφεται σημερινή ανταπόκριση στη Neue Zürcher Zeitung της Ζυρίχης, που αναφέρεται στον αναγκαστικό δανεισμό για την πληρωμή μισθών και συντάξεων. «Στην Ελλάδα η εικόνα των δημοσίων οικονομικών παραμένει εξαιρετικά τεταμένη. Αυτό αποδεικνύει ένα διάταγμα του υπουργείου Οικονομικών από τη Δευτέρα, το οποίο αναγκάζει όλους τους φορείς του Δημοσίου- εξαιρουμένων των ασφαλιστικών ταμείων- να μεταφέρουν άμεσα τα διαθέσιμά τους σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος».

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετριοπαθής Τσίπρας, φιλότιμοι δημόσιοι υπάλληλοι"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην Αθήνα λόγω ποδηλατικού γύρου

Προσωρινές και σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδούς και λεωφόρους του κέντρου της Αθήνας έχουν προγραμματιστεί την Κυριακή 26 Απριλίου, κατά τις ώρες 09.00-13.00.

Αιτία η διεξαγωγή του «22ου Ποδηλατικού Γύρου Αθήνας», κατά μήκος της διαδρομής (αφετηρία) Ζάππειο-Λ. Αμαλίας-αριστερά Λ. Βασ. Ολγας (αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας)-Λ. Βασ. Κωνσταντίνου (αντίθετο ρεύμα)-αριστερά Λ. Βασ. Σοφίας (αντίθετο ρεύμα)-αριστερά Λ. Αλεξάνδρας (αντίθετο ρεύμα)-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)-Αιόλου-αριστερά Σταδίου-Φιλελλήνων-Ζάππειο (τερματισμός).

Στο διάστημα αυτό δεν θα είναι στη διάθεση των οδηγών οι:

*Πειραιώς, στο τμήμα μεταξύ της Ιεράς Οδού και της πλ. Ομονοίας και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
*Αθηνάς, στο τμήμα μεταξύ της οδού Σοφοκλέους και της πλ. Ομονοίας και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
*Πλ. Ομονοίας
*Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
*Πλ. Συντάγματος
*Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο
*Λ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
*Λ. Συγγρού, στο τμήμα μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Αμαλίας και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
*Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, στο τμήμα μεταξύ της οδού Β. Αλεξάνδρου και της Λ. Βασ. Όλγας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Καλλιθέα
*Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της
*Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κωνσταντίνου και Αμαλίας και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
*Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της συμβολής των Λεωφόρων Β. Αλεξάνδρου και Βασ. Κωνσταντίνου και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα
*Ακαδημίας, στο τμήμα μεταξύ της οδού Κανάρη και της Λ. Βασ. Σοφίας
*Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο
*28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα μεταξύ της οδού Κοδριγκτώνος και της πλ. Ομονοίας και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
*Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Κηφισίας
*Ανώνυμη Οδός δίπλα στο πάρκο Ελευθερίας, σε όλο το μήκος της
*Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της
*Μονής Πετράκη, στο τμήμα μεταξύ της οδού Υψηλάντου και της Λ. Βασ. Σοφίας.
*Χατζηκώστα και Ζαχάρωφ, σε όλο το μήκος τους
*Τσόχα, στο τμήμα μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας.

Επιπλέον, δεν θα επιτρέπεται η κάθετη διέλευση των οχημάτων κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσουν οι ποδηλάτες και για όσο χρόνο διαρκέσει ο αγώνας, με εξαίρεση τους ελεγχόμενους κόμβους:
*Λ. Αλεξάνδρας-Παπαρρηγοπούλου
*Λ. Αλεξάνδρας-Ιπποκράτους
*28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)-Χαλκοκονδύλη
*Σταδίου-Αμερικής
*Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου)-Αμερικής
*Λ. Βασ. Κωνσταντίνου-Παυσανίου.

Η Τροχαία ζητεί από τους οδηγούς να αποφύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους στις συγκεκριμένες οδούς και λεωφόρους κατά τη διάρκεια του ποδηλατικού γύρου και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην Αθήνα λόγω ποδηλατικού γύρου"

Επιτάχυνση των διαδικασιών ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Συνάντηση μίας ώρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής είχαν η Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε επίσπευση των συζητήσεων με στόχο μία τεχνική συμφωνία έως τα μέσα της επόμενης βδομάδας.

Συνάντηση μιας ώρας η οποία, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα, είχαν σήμερα στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, στη συζήτηση καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο μέχρι σήμερα.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να ισχύσει η απόφαση του Γιούρογκρουπ της 20ής Φεβρουαρίου, που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου.

Κυβερνητική πηγή υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέλει μετά την αυριανή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στη Ρίγα της Λετονίας να επιταχυνθούν οι συζητήσεις στο λεγόμενο Brussels Group, ώστε να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τα μέσα της επόμενης βδομάδας.

Όπως μεταδίδει σε τηλεγράφημά του από τις Βρυξέλλες το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA, θέμα συζήτησης στη συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα «ενδέχεται να ήταν και το ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εκκρεμεί και με το οποίο επιδιώκεται να αποτραπεί ενδεχόμενη χρεοκοπία της Αθήνας». Όπως εγινε γνωστό από το περιβάλλον της γερμανικές αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, «επρόκειτο για μία εμπιστευτική ανταλλαγή απόψεων». Όπως σημειώνει το DPA, δεν υπήρξε περαιτέρω πληροφόρηση.

Αισιοδοξία για συμφωνία από τον Νταίσελμπλουμ

Εν τω μεταξύ αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές για ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Εξακολουθώ να θεωρώ ότι θα βρούμε διέξοδο», δήλωσε στο Ολλανδικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο ANP ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών από τη Χάγη.

Ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στη Ρίγα της Λετονίας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θεωρεί κατεπείγον για την ελληνική κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία στη βάση μιας λίστας ελληνικών μεταρρυθμίσεων, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση των 7,2 δις ευρώ που υπολείπονται από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα.

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτάχυνση των διαδικασιών ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας"

Η κυβέρνηση δεν περίμενε τέτοια αντίδραση από τις ΗΠΑ για τον Ξηρό

Στις σφοδρές αντιδράσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού αναφέρθηκε ανώτατη κυβερνητική πηγή που συνοδεύει τον πρωθυπουργό εν πτήσει προς τις Βρυξέλλες (όπου συγκαλείται εκτάκτως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης).

Ο κυβερνητικός παράγοντας που εκφράζει με απόλυτη ασφάλεια τις απόψεις του Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε υπερβολικές τις αμερικανικές αντιδράσεις λέγοντας ότι δεν τις περίμενε.

«Για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου, ναι περιμέναμε να αντιδράσουν, αλλά όχι τόσο για το θέμα του Σάββα Ξηρού» τόνισε το ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης και πρόσθεσε αναφερόμενος στους Αμερικανούς: «Θα δουν στη συνέχεια τις προθέσεις μας, εμείς δεν είμαστε πιο ήπιοι απέναντι στην τρομοκρατία».

Μαλιστα, η ίδια πηγή επεσήμανε «ούτε φωτογραφική είναι η ρύθμιση για τον Σάββα Ξηρό, δεν πρόκειται για αποφυλάκιση» και αποκάλυψε: «Αφήστε που και ο ίδιος μάλλον θα αρνηθεί τη δυνατότητα χρήσης των διατάξεων του νέου νόμου γιατί δυσαρεστήθηκε που δεν προβλέπεται αποφυλάκισή του»!

Νομίζουν οι δήμαρχοι ότι αν η χώρα χρεοκοπήσει αυτοί θα είναι εντάξει;

Επίθεση στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες που αντιδρούν με την δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων τους από την κυβέρνηση και προσπάθεια να καθησυχάσει τις αντιδράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, καταβάλλει η κυβέρνηση.

Ο ίδιος ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας συνομιλώντας με δημοσιογράφους σχολίασε την «εξέγερση» των δημάρχων και των περιφερειαρχών που αντιδρούν στον επιχειρούμενο αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό με δέσμευση των αποθεματικών τους.

Η κυβερνητική πηγή αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τους περιφερειάρχες, τη στάση των οποίων επέκρινε, όπως και αυτή των δημάρχων. «Δεν είδα να αντιδρούν όταν τους έπαιρναν τα χρήματα επί μνημονιακών κυβερνήσεων» είπε η ανώτατη κυβερνητική πηγή και απέδωσε τις αντιδράσεις για την δέσμευση των διαθεσίμων των δήμων σε πολιτικές σκοπιμότητες. «Δεν μας δίνουν τα χρήματα, γιατί τι φοβούνται ότι θα χρεοκοπήσει η χώρα και δεν θα τα πάρουν πίσω; Και πιστεύουν ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο αυτοί θα είναι εντάξει;» αναρωτήθηκε ο ίδιος ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η κυβέρνηση δεν περίμενε τέτοια αντίδραση από τις ΗΠΑ για τον Ξηρό"

Όχι μόνο δεν μειώθηκε η τιμή του φυσικού αερίου από την 1η Απριλίου αλλά η χρέωση αυξήθηκε

Μπορεί στις 15 Απριλίου το υπουργείο  Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος Ενέργειας, ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης και η ΔΕΠΑ να ανακοίνωναν τις προηγούμενες εβδομάδες ότι προχωρούν από την 1η Απριλίου 2015 σε μείωση κατά τουλάχιστον 16% στις τιμές φυσικού αερίου (σε σχέση με εκείνες που ίσχυαν τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Μάρτιο του 2015), ωστόσο αυτό όχι μόνο δε συνέβη, αλλά αυξήθηκαν κιόλας. 

Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της ΕΠΑ Αττικής δείχνει τις τιμολογήσεις για τους οικιακούς καταναλωτές ανά μήνα. Τον Μάρτιο η τιμή (€/kWh) από 0,0666 τον Μάρτιο αυξάνεται στο 0,06934 τον Απρίλιο αντί να μειωθεί. 

Το υπουργείο, παρά ταύτα, είχε ανακοινώσει στις 15 Απριλίου ότι “οι νέες, σημαντικά χαμηλότερες τιμές, αφορούν όλους τους πελάτες της ΔΕΠΑ και όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες καταναλωτών αερίου (νοικοκυριά, βιομηχανία και ηλεκτροπαραγωγή), για τις ποσότητες που θα καταναλώνουν από 01/04/2015 και μετά”.  Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η ΔΕΠΑ σε συντονισμό με το ΥΠΑΠΕΝ προτίθενται να προβούν και σε νέα ουσιώδη μείωση των τιμών του αερίου, από τις αρχές του προσεχούς Ιουλίου. 

Μιλώντας το protothema.gr με στελέχη της ΕΠΑ ανέφεραν ότι δεν έγινε σωστή ερμηνεία στην παραπάνω ανακοίνωση, καθώς η μείωση θα φανεί στα τιμολόγια από τον Μάιο. Ο πίνακας πάντως δείχνει ότι  η.... χρέωση ενέργειας έχει αυξηθεί αντί να μειωθεί.
 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Όχι μόνο δεν μειώθηκε η τιμή του φυσικού αερίου από την 1η Απριλίου αλλά η χρέωση αυξήθηκε"

Νικολούδης: Θα πληρώσουν όλοι φόρους, άσχετα ποιος είναι ο οφειλέτης

Προειδοποιητικού χαρακτήρα η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τα αποτελέσματα θα φανούν με τρόπο πειστικό

Μια ημέρα μετά την προσαγωγή του επιχειρηματία Λεωνίδα Μπόμπολα ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διατυπώνει τις γενικές θέσεις της κυβέρνησης για το πώς θα χειριστεί από εδώ και εμπρός το θέμα το φορολογικό και προαναγγέλλει διώξεις και ελέγχους επωνύμων επιχειρηματίων.

Η ανακοίνωση του κυρίου Νικολούδη έχει ως εξής:

Όπως έχουμε κατ' επανάληψη τονίσει όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.

Ακόμη, όλοι έχουν υποχρέωση να συμμετέχουν στα βάρη (πληρωμή φόρων) ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Η κυβέρνηση, συστηματικά και μεθοδευμένα, προβαίνει στις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις, την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών και τη σύναψη διεθνών συμφωνιών, που θα της δώσουν τη δυνατότητα να εισπράττει τους νόμιμους φόρους από όλους, όσους οφείλουν, χωρίς καμία εξαίρεση, άσχετα με το ποιος είναι ο οφειλέτης και με το πού έχει διοχετεύσει τα χρήματά του.

Τα αποτελέσματα των ενεργειών αυτών της κυβέρνησης, θα φανούν και μάλιστα σύντομα και με τρόπο απόλυτα πειστικό.

dimokratianews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νικολούδης: Θα πληρώσουν όλοι φόρους, άσχετα ποιος είναι ο οφειλέτης"

Πρώην Γερμανός επίτροπος: Θα χρειαστεί μια γενιά για να πληρώσει η Ελλάδα όσα χρωστάει

«Δεν ξέρω αν πολλοί από εμάς θα ζουν για να δουν το τέλος της ελληνικής βοήθειας», δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο «ARD» o πρώην επίτροπος οικονομίας και ενέργειας της Ε.Ε, Γκίντερ Φερχόιγκεν. 

Απαντώντας στην ερώτηση της Γερμανίδας δημοσιογράφου, Άνε Βιλ, αν και πότε βλέπει χρονικά την επιστροφή των χρημάτων στους δανειστές της, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εξέφρασε την απαισιοδοξία του.  

«Σήμερα η Ελλάδα κλείνει πέντε χρόνια στο μνημόνιο. Αν και πότε η Ελλάδα θα επιστρέψει στους δανειστές της τα χρήματα που τους χρωστάει» τον ρώτησε στη συνέχεια η Άνε Βιλ.   



«Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα διαρκέσει τουλάχιστον μία γενιά», τόνισε ο 71χρονος Φερχόιγκεν και πρόσθεσε: «Δεν είμαι σίγουρος αν οι άνθρωποι που βλέπουν σήμερα την εκπομπή, θα ζουν ακόμη όταν συμβεί αυτό. Οι πολιτικοί μας θα πρέπει να πουν την αλήθεια. Θα πρέπει να πουν ότι τα όνειρα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι μόνο όνειρα, όταν λένε ότι οι Έλληνες θα μπορέσουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να σταθούν ξανά στα πόδια τους».

Αναφορικά με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα γίνει ανταγωνιστική σε μία δεκαετία. «Η διαφορά της Ελλάδας με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι σε τίποτα ανταγωνιστική, εκτός ίσως από τον τουρισμό της. H Ελλάδα δεν έχει εξαγωγικές επιδόσεις», επισημαίνει ο Γκίντερ Φερχόιγκεν στο γερμανικό δίκτυο. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώην Γερμανός επίτροπος: Θα χρειαστεί μια γενιά για να πληρώσει η Ελλάδα όσα χρωστάει"

Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για νιτρορύπανση

Καταδικαστική απόφαση κατά της Ελλάδας εξέδωσε το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για τη σοβαρή ρύπανση από νιτρικά, που παρατηρείται σε εννέα περιοχές της χώρας.

Καταδικαστική απόφαση κατά της Ελλάδας εξέδωσε το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για τη σοβαρή νιτρορύπανση, (ρύπανση που δημιουργείται εξαιτίας της γεωργικής δραστηριότητας), που παρατηρείται σε εννέα περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων άνω του ορίου των 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο, παρατηρούνται στον Έβρο, στη Θεσσαλονίκη στην Πέλλα, στην Εύβοια, στη βόρεια Πελοπόννησο (περιοχές Κορίνθου, Κάτω Αχαΐας, Λουσικών, Άραξου, Σφαγέικων και Αιγίου), στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο (περιοχή των νομών Μεσσηνίας και Ηλείας), στην ανατολική Πελοπόννησο (περιοχές Σπάρτης, Έλους-Σκάλας και Λεωνιδίου), στην ανατολική Κρήτη, στην ανατολική Αττική και στον ποταμό Ασωπό.

Η Ελλάδα καταδικάστηκε για την συστηματική και επί σειρά ετών παράβαση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας για την ποιότητα του νερού, για το γεγονός ότι δεν προχώρησε στον χαρακτηρισμό αυτών των περιοχών ως «ευπρόσβλητων» και γιατί δεν έλαβε μέτρα για την πρόληψη της ρύπανσης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για νιτρορύπανση "

Στο ΣτΕ προσφεύγει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ΠΝΠ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κατά των προβλέψεων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, για την αναγκαστική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπών φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η απόφαση ελήφθη ομοφώνως σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το βράδυ της Τετάρτης, στη Ρόδο.

Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να χρησιμοποιήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάθε πρόσφορο ένδικο μέσο και να στραφεί κατά των εκτελεστών διοικητικών πράξεων που θα εκδοθούν κατ΄ εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώπιον όλων των αρμόδιων δικαστηρίων.

Η απόφαση θα προωθηθεί στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία είναι κατά τον νόμο αρμόδια να καθορίσει τη σχετική διαδικασία.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μετά την ενημέρωση των μελών της για το ζήτημα από τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, σχετικά με τις συζητήσεις που έγιναν στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, έκρινε ότι οι εξηγήσεις που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας για το θέμα δεν ήταν καθόλου επαρκείς και ικανοποιητικές.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η περιφέρεια, βάλλει ευθέως κατά της οικονομικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης και είναι κατάφωρα αντισυνταγματική. Παράλληλα, συνιστά ριζική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου, μεταξύ αυτών και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς η υποχρεωτική μεταφορά των πόρων αυτών στην Τράπεζα της Ελλάδος προς επένδυση αποστερεί την Περιφέρεια από οποιαδήποτε δυνατότητα προγραμματισμού, σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων, πρωτοβουλιών και έργων κάθε είδους, ακόμη και σε περιπτώσεις που υπάρχει συγχρηματοδότηση από πόρους της Ε.Ε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ προσφεύγει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ΠΝΠ"

Ντάισελμπλουμ: «Εφικτή μία τμηματική απελευθέρωση κεφαλαίων στην Ελλάδα»

Παράθυρο να απελευθερωθεί τμηματικά η δόση των 7,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα άνοιξε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα στην ολλανδική Βουλή ο επικεφαλής του Eurogroup και υπ. Οικονομικών της Ολλανδίας δήλωσε πως θα μπορούσε να υπάρξει μία τέτοια λύση στην περίπτωση μίας συμφωνίας.

Ωστόσο έσπευσε να τονίσει ότι η όποια συμφωνία πρέπει να περάσει πρώτα απ' τους θεσμούς και μετά να αποφασίσει το Eurogroup.

O κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι μία συμφωνία είναι εφικτή παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις, ωστόσο «χρειάζεται σοβαρή δουλειά».

Ο Ολλανδός πολιτικός ενημερώνει τους βουλευτές για το επικείμενο Eurogroup της Ρίγα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: «Εφικτή μία τμηματική απελευθέρωση κεφαλαίων στην Ελλάδα»"

Ολα ανοιχτά, αν δεν υπάρξει συμφωνία

«Η Ελλάδα έχει διανύσει το 70% του δρόμου, ας κάνουμε το υπόλοιπο μαζί, δεν μπορούμε να βαδίζουμε μόνοι μας». Με αυτή τη φράση κυβερνητική πηγή περιέγραψε τι σκοπεύει να πει ο κ. Τσίπρας στη σημερινή του συνάντηση το μεσημέρι με την κ. Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή «αν δεν επιτευχθεί σύγκλιση μέχρι τις 30 Απριλίου, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, τότε αυτή παύει να ισχύει και όλα είναι ανοιχτά, ακόμα και οι εκλογές». Ωστόσο το Μεγάρο Μαξίμου διαψεύδει ότι θα τεθεί τελεσίγραφο στη γερμανίδα καγκελάριο αναφέροντας πως: «Η ελληνική κυβέρνηση όπως δεν δέχεται τελεσίγραφα έτσι και δεν θέτει».

Οπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας σε έλληνες δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης της ελληνικής αποστολής για Βρυξέλλες, ο έλληνας πρωθυπουργός προσδοκά ότι θα υπάρξει λύση μέχρι την άλλη εβδομάδα. Οι ίδιες πηγές απέδιδαν την αισιοδοξία που διατυπώνεται στο γεγονός πως «μετά το Παρίσι υπήρξε σημαντική πρόοδος και στις επαφές με το Brussels Group». 

  

Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή: «Αν η ηγεσία της ΕΕ ήθελε ρήξη, θα το έκανε στις 28 Φεβρουαρίου ή κάποια άλλη στιγμή στο μεταξύ» ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «αν περιμένουν να υπογράψουμε, δεν θα το κάνουμε». 

Πάντως η εκτίμηση στην ελληνική αποστολή είναι πως μπορεί ακόμα και αύριο, στο Eurogroup της Ρίγα, να υπάρξει ένα σημαντικό βήμα, ενώ αν δεν επιτευχθεί άμεσα πρόοδος «θα υπάρξουν συζητήσεις και τις επόμενες ημέρες για να βελτιωθεί η κατάσταση».



Oσον αφορά τέλος τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωσε με σκωπτική διάθεση: «Μας έχουν χρεοκοπήσει πολλές φορές μέχρι τώρα! Πρώτη φορά ήταν στις 28 Φεβρουαρίου... Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!».



Η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ θα πραγματοποιηθεί στις 3.30 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες. Ο κ.Τσίπρας μετά θα συναντηθεί και με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ.





protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολα ανοιχτά, αν δεν υπάρξει συμφωνία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news