facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Στο στόχαστρο των περικοπών 120.000 δικαιούχοι συντάξεων

Περισσότεροι από 120.000 ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα, έχουν δηλαδή συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης ως το 2012 αλλά πρέπει να περιμένουν από 2 έως 7 χρόνια προκειμένου να «πιάσουν» και το απαιτούμενο κάθε φορά όριο ηλικίας, βρίσκονται στο στόχαστρο σε ενδεχόμενη ανατροπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, όπως απαιτούν οι δανειστές.


Συνολικά, περίπου 270.000 ασφαλισμένοι εκτιμάται ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση με ειδικά όρια, είτε για πρόωρη είτε για πλήρη σύνταξη. Από αυτούς, 150.000 ασφαλισμένοι έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, έχουν δηλαδή έως το 2012 συμπληρώσει τόσο τα απαιτούμενα κάθε φορά έτη ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.




Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα θιγούν μητέρες με ανήλικα τέκνα, άτομα με ειδικές ανάγκες, εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και ασφαλισμένοι πριν από το 1983.

Ως γνωστόν οι θεσμοί απαιτούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης να μην υπάρχουν πλέον παράθυρα για πρόωρες συντάξεις και δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από τα 62 για μειωμένη σύνταξη και τα 67 για πλήρη.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο στόχαστρο των περικοπών 120.000 δικαιούχοι συντάξεων"

Πάτρα: Κίνδυνος λουκέτου στην πορθμειακή Ρίου – Αντιρρίου

Ραντεβού με το λουκέτο δίνει το αμέσως επόμενο διάστημα η πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντιρρίου, μετά την απόφαση του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Πάτρας, σύμφωνα με την οποία όλα τα βαρέα οχήματα πριν επιβιβαστούν στα πορθμεία θα πρέπει να ζυγίζονται.

Αυτή η φαινομενικά τόσο απλή και λογική εξέλιξη, αποτελεί σύμφωνα με τους εργαζόμενους στην πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντιρρίου την ταφόπλακα σε μια ήδη - λόγω γέφυρας – προβληματική κατάσταση .

Αιτία το γεγονός, πως σε καμία από τις προβλήτες του Ρίου δεν υπάρχει ζυγιστήριο, με αποτέλεσμα όλα τα φορτηγά που αποτελούν και το οξυγόνο για την γραμμή , να είναι υποχρεωμένα να κάνουν διαδρομή 18 χιλιομέτρων κάθε φορά – ζυγαριά υπάρχει στο λιμάνι της Πάτρας - προκειμένου να ζυγιστούν.

Κάτι τέτοιο οδηγεί αυτομάτως τους ιδιοκτήτες των βαρέων οχημάτων, να επιλέγουν την χρήση της γέφυρας, καθώς η δαπάνη και η ταλαιπωρία για κάθε δρομολόγιο, εάν επιλέξουν να κάνουν διαδρομή 18 χιλιομέτρων προκειμένου να ζυγιστούν, ισοσταθμίζει το υψηλό κόστος της οδικής διέλευσης σε σχέση με αυτό το πορθμείου .

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τους εμπνευστές της απόφασης , πως ουσιαστικά στρέφονται όχι μόνο κατά των δικών τους συμφερόντων - διαμορφώνοντας μονοπωλιακές καταστάσεις - αλλά και των πολιτών, καθώς εάν το Λιμεναρχείο της Πάτρας εμμείνει σε αυτή τη απόφαση , το κλείσιμο της πορθμειακής γραμμής Ρίου – Αντιρρίου θεωρείται βέβαιο, με αποτέλεσμα οι χρήστες να καταβάλουν διπλάσιο ποσό για τις μετακινήσεις τους μέσω Γέφυρας.

patrastimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Κίνδυνος λουκέτου στην πορθμειακή Ρίου – Αντιρρίου"

Νέα προγράμματα εργασίας για 23.000 ανέργους – Στο διπλάσιο οι αμοιβές – Σε ποιους απευθύνονται

Τον επόμενο μήνα ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για δύο νέα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης που αφορούν 23.000 ανέργους 18-29 ετών. Τα νέα προγράμματα είναι πιο «φιλικά» για τους ανέργους, καθώς αυξάνεται κατά 45,6% το ποσό που θα λαμβάνουν. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στα προγράμματα γίνονται πιο αυστηροί οι όροι και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι των Επιθεωρητών Εργασίας ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο υποκατάστασης μόνιμων θέσεων εργασίας με ασκούμενους άνεργους.

Το πρώτο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε 15.000 ανέργους 18-24 ετών, αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ και αποφοίτους δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες, κατάρτιση, πιστοποίηση προσόντων και πρακτική άσκησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και στους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας, του λιανεμπορίου, διεθνούς εμπορίου, Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Οι βασικές αλλαγές στον σχεδιασμό του προγράμματος:

•Ο άνεργος μετά το τέλος του προγράμματος θα λαμβάνει 1.471,60 ευρώ (αντί 799,5 ευρώ με το προηγούμενο πρόγραμμα), ενώ ο πάροχος για κάθε τμήμα κατάρτισης θα λαμβάνει 840 ευρώ (αντί 1.050 ευρώ, μείωση 20%).

•Εισάγεται η πρακτική άσκηση (on the job training) σε επιχειρήσεις συναφής με τα αντικείμενα του ανωτέρω προγράμματος και όχι μόνο κατάρτιση, συμβουλευτική και πιστοποίηση της κατάρτισης ανέργων.

•Η θεωρητική κατάρτιση θα γίνεται σε 2 στάδια ώστε να συνδυάζεται η θεωρία με την πρακτική στις επιχειρήσεις.

•Η κατάρτιση θα γίνεται με βάση τα εγκεκριμένα επαγγελματικά περιγράμματα.

•Θα δημιουργηθεί ειδικό μητρώο των επιχειρήσεων των κλάδων που θα ζητούν ανέργους για πρακτική άσκηση (ανά ειδικότητα και περιοχή).

•Οι πάροχοι κατάρτισης (ΚΕΚ) θα εμπλακούν μόνο στην κατάρτιση, η οποία θα γίνει με συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών που θα δημιουργηθούν με βάση τα επαγγελματικά περιγράμματα.

•Οι επιχειρήσεις δεν θα επιτρέπεται να προβούν σε μείωση του προσωπικού τους από την ημερομηνία υπογραφής της ένταξής τους στο έργο και για όσο διάστημα διαρκεί η υλοποίηση της πρακτικής άσκησης. Σε περίπτωση που υπάρξει μείωση προσωπικού ένεκα απόλυσης, θα πρέπει η επιχείρηση εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την απόλυση να προβεί σε νέα πρόσληψη, ούτως ώστε να διατηρείται σταθερός ο αριθμός του υφιστάμενου προσωπικού της επιχείρησης. Στον αριθμό του προσωπικού δεν περιλαμβάνεται ο αριθμός των πρακτικά ασκούμενων. Προβλέπεται επίσης εντατικοποίηση των ελέγχων από τον δικαιούχο του Προγράμματος και το ΣΕΠΕ.

•Οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν με την έναρξη του προγράμματος στην «Εργάνη» τους ανέργους που θα απασχολήσουν για πρακτική άσκηση.

Το δεύτερο πρόγραμμα απευθύνεται σε 8.000 ανέργους 25-29 ετών, αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ και αποφοίτους δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είναι συνολικού προϋπολογισμού 29.860.000 και αφορά τον τομέα του τουρισμού.

Oι αποδοχές για τους ανέργους -ωφελούμενους διαμορφώνονται ως εξής:

-Ωφελούμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης(100 ώρες θεωρία + 420 ώρες πρακτική): 2.320 ευρώ μεικτά, 2.180 ευρώ καθαρά.

-Ωφελούμενος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (100 ώρες θεωρία + 420 ώρες πρακτική): 2.544 ευρώ μεικτά, 2.390 ευρώ καθαρά.

-Πάροχος (θεωρητική κατάρτιση, συμβουλευτική, υποστήριξη πρακτικής άσκησης, επόπτες, διεκπεραίωση διοικητικών διαδικασιών πιστοποίησης): 1.006 ευρώ για τριτοβάθμιους και 1.020 ευρώ για δευτεροβάθμιους

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα προγράμματα εργασίας για 23.000 ανέργους – Στο διπλάσιο οι αμοιβές – Σε ποιους απευθύνονται"

Νέο σκάνδαλο: Η ίδια η Lockheed προειδοποιούσε να μην αναβαθμιστούν για 500 εκατ. δολάρια τα υπέργηρα αεροσκάφη

Εκθετη βρίσκεται για άλλη μια φορά η κυβέρνηση σε ότι αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 500 εκατ. δολαρίων που υπέγραψε πρόσφατα δίνοντας μάλιστα και προκαταβολή 45 εκατ. Η συμφωνία που υπεγράφη από τους Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένο προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση αλλά κι έντονες επικρίσεις ακόμη και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα αποκάλυψη που έρχεται στο φως περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση καθώς, δημοσιεύεται επιστολή σύμφωνα με την οποία ο εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin χαρακτηρίζει οικονομικά και επιχειρησιακά λανθασμένο τον εκσυγχρονισμό των υπέργηρων αεροσκαφών P-3B.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, η επιστολή της Lockheed Martin είναι προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, από τις 7 Μαΐου του 2013 και η ίδια η αμερικανική εταιρεία προειδοποιεί ότι «Η ενεργοποίηση των P-3B δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή χαμηλού κόστους και ρίσκου βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα»!

Μάλιστα, στην επιστολή του επικεφαλής του γραφείου της αμερικανικής εταιρείας στην Αθήνα, Ντένη Πλέσσα, προς τη Διεύθυνση Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, γίνεται σαφές ότι η Lockheed θεωρεί τον εκσυγχρονισμό των Ρ-3Β ως «μη οικονομικά αποδεκτό» και «μη τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα λύση».

Παρότι λοιπόν με ξεκάθαρο τρόπο η Lockheed προειδοποιούσε ότι η ανακατασκευή των P-3B θα κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο ακριβότερα από άλλες λύσεις, η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή τη συμφωνία. Και αυτό, παρά τις επισημάνσεις ότι η διαδικασία εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να αποκλείονται περαιτέρω καθυστερήσεις σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, αλλά και τις επισημάνσεις ότι πρόκειται για κίνηση με ρίσκο καθώς τα εν λόγω υπέργηρα αεροσκάφη είναι σε ακινησία σχεδόν επί μία δεκαετία.

Εξίσου σοβαρά ερωτήματα όμως προκαλεί και η αποκάλυψη ότι οι σειριακοί αριθμοί των αεροσκαφών αποκαλύπτουν ότι αυτά που η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε στην αμερικανική Lockheed να εκσυγχρονίσει είναι κατασκευής 1966 (τα δύο εξ αυτών) και 1967 (τα άλλα τέσσερα). Δηλαδή σήμερα, που είναι παροπλισμένα, η ηλικία τους είναι 49 και 48 ετών.

Και με δεδομένο ότι η αναβάθμιση θα ολοκληρωθεί σε 7,5 χρόνια και γίνεται για να επιμηκυνθεί το όριο ζωής τους για μία 25ετία ακόμη, ουσιαστικά η κυβέρνηση αποφάσισε να πληρώσει 500 εκατομμύρια δολάρια για να επαναφέρει αεροσκάφη που σχεδιάζεται να εκτελούν πτήσεις 80 χρόνια μετά από το έτος κατασκευής τους.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία είχε κοπεί δυο φορές από την προηγούμενη κυβέρνηση επειδή ήταν άδεια τα κρατικά ταμεία και κρίθηκε σκόπιμο να μην προχωρήσει το εξοπλιστικό εν μέσω οικονομικής κρίσης. Όμως, πριν μερικές εβδομάδες, με συνοπτικές διαδικασίες υπεγράφη η συμφωνία προκαλώντας πολιτική θύελλα.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο σκάνδαλο: Η ίδια η Lockheed προειδοποιούσε να μην αναβαθμιστούν για 500 εκατ. δολάρια τα υπέργηρα αεροσκάφη"

"Θερμό" επεισόδιο με την Τουρκία για τη φωτιά σε τέμενος στην Κομοτηνή

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ ελληνικού και τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε τέμενος στην πόλη της Κομοτηνής.

Οι τουρκικές αρχές, άφησαν υπόνοιες για εμπρησμό και δολιοφθορά, με το ελληνικό υπουργείο να απαντά ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οφείλεται σε βραχυκύκλωμα και να καλεί τη γείτονα να μην προκαταλαμβάνει τα γεγονότα.

Η ιστορία και οι αριθμοί μαρτυρούν ποιοι καταπατούν μεθοδικά και συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια τα δικαιώματα των μειονοτήτων, υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ.

Καταστράφηκε η σκεπή του τεμένους από τη φωτιά

Το τζαμί του Μαχμούτ Αγά Τζαμί, το οποίο βρίσκεται στην αυλή του 3ου μειονοτικού δημοτικού σχολείου, παραδόθηκε στις φλόγες στις 5.00 το πρωί και χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της φωτιάς.

Από τη φωτιά προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές, η σκεπή σε τμήμα του τεμένους καταστράφηκε και έχει υποχωρήσει ενώ εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν και στο υπόλοιπο κτίριο.


Τουρκικό ΥΠΕΞ: Υποψίες για “εμπρησμό” και “δολιοφθορά”

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε χθες ανακοίνωση, στην οποία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η πυρκαγιά στο τέμενος, κάνοντας λόγο για υποψίες εμπρησμού και βανδαλισμού.

Μάλιστα αναφέρεται και σε δεύτερο περιστατικό που έγινε σε τέμενος στην ίδια περιοχή, όπου κάηκαν δέντρα στον περίβολο.

Περιμένουμε από την Ελλάδα να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια της Τουρκικής μειονότητας που ζει στην Δυτική Θράκη, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο μουφτής Ιμπραήμ Σαρίφ, αναφέροντας στο πρακτορείο ειδήσεων της Ανατολής ότι παραμένει άγνωστο έως τώρα πώς προκλήθηκε η πυρκαγιά στο τέμενος, αλλά υπάρχει υποψία ότι τα περιστατικά συνδέονται και είναι ενέργειες δολιοφθοράς.

“Αυτά τα δύο περιστατικά δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Προσωπικά πιστεύω ότι πρόκειται για δολιοφθορά”, δήλωσε ο μουφτής.

Σκληρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ: Επέδειξαν σπουδή οι τουρκικές αρχές

Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση και σκληρή, κάνοντας λόγο για σπουδή των τουρκικών αρχών να προεξοφλήσουν τα γεγονότα και για συστηματική και μεθοδική καταπάτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από την πλευρά της Τουρκίας.

Αναφορικά με το περιστατικό της πυρκαγιάς στο τέμενος στην Κομοτηνή, το ελληνικό ΥΠΕΞ, αναφέρει ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως οφείλεται σε βραχυκύκλωμα.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, τονίζει:

“Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής 17 Απριλίου στον προαύλιο χώρο του τεμένους Μαχμούντ Αγά στην Κομοτηνή, οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, σε βραχυκύκλωμα. Η έρευνα της πυροσβεστικής υπηρεσίας θα ολοκληρωθεί άμεσα (αρχές επόμενης εβδομάδος) οπότε και θα δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό αλλά και για τα δένδρα του μικρού τεμένους Αλάνκουγιου”.

Και προσθέτει σε έντονο ύφος: “Θα αναμέναμε, βέβαια, οι τουρκικές αρχές, που σπεύδουν να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα της υπό διενέργεια έρευνας, να επιδείκνυαν αντίστοιχη σπουδή στη διερεύνηση των κατά καιρούς περιστατικών καταστροφής ελληνορθόδοξων μνημείων στην Τουρκία”.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι “σε ό,τι αφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης που διέπει το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας της Ελλάδας και της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, η Ιστορία και οι αριθμοί αποτελούν μία καθοριστική μαρτυρία για το ποιο κράτος την εφάρμοσε με συνέπεια και σεβασμό ως προς τους πολίτες του, και ποιο την καταπάτησε μεθοδικά και συστηματικά επί δεκαετίες, παραβιάζοντας τόσο το πνεύμα όσο και το γράμμα της”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » ""Θερμό" επεισόδιο με την Τουρκία για τη φωτιά σε τέμενος στην Κομοτηνή"

Liberation: Πρωτοσέλιδο "Ελλάδα εναντίον Ευρώπης"

Με κονσέρβα που αρχίζει και ανοίγει από την πλευρά της Ελλάδας, όπου βρίσκεται και το κλειδί – ανοιχτήρι παρομοιάζει στο εξώφυλλό της η Liberation την κατάσταση στην ήπειρό μας, ενώ ο τίτλος αναφέρει: “Ελλάδα εναντίον Ευρώπης – Το δημοκρατικό σοκ”.

Σε εννιασέλιδο αφιέρωμά της στις διαπραγματεύσεις και την πορεία τους η γαλλική εφημερίδα θέτει το ερώτημα εάν η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μαι καταφανή “άρνηση της Δημοκρατίας”.

Μάλιστα η Liberation έθεσε το θέμα υπό μορφή “στρογγυλής τραπέζης” με το εξής ερώτημα: “Ψήφος Ελλήνων κατά ευρωπαϊκών κανόνων, νομιμότητα της κάλπης κατά αυτής των Συνθηκών: Οι περιοριστικές δεσμεύσεις (εξαναγκασμοί) που επιβάλλονται στην Αθήνα σημαίνουν άρνηση της Δημοκρατίας;”.

Ο διευθυντής της εφημερίας τιτλοφορεί το προσωπικό του άρθρο με τη λέξη “Ηλιθιότητα” και σημειώνει πως και από τις δύο πλευρές απουσιάζει η “ευφυία” και προσθέτει: “Όλοι αναγνωρίζουν πλέον ότι η αντιμετώπιση που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την Ένωση και τους πιστωτές, ήταν ηλιθιωδώς βάναυση”.

“Εάν θέλουμε το λίκνο της Δημοκρατίας να παραμείνει Δημοκρατία, είναι καιρός να κάνουμε τις απαραίτητες υποχωρήσεις, βοηθώντας την κυβέρνηση Τσίπρα, ώστε να βοηθηθεί και ο ίδιος” καταλήγει το άρθρο.

megatv
Διαβάστε Περισσότερα » "Liberation: Πρωτοσέλιδο "Ελλάδα εναντίον Ευρώπης""

Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες "βλέπουν" χρεοκοπία

Στο 10,4% διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της εταιρίας Metrisi, για την περίοδο από 14 έως 16 Απριλίου.

Σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου, το 34,6% των ερωτηθέντων απαντά πως θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ και το 24,2% Νέα Δημοκρατία.

Αναλυτικά τα ποσοστά:

ΣΥΡΙΖΑ: 34,6%
ΝΔ: 24,2%
Χρυσή Αυγή: 5,25%
Ποτάμι: 5,5%
ΚΚΕ: 5,25%
ΑΝΕΛ: 4,9%
ΠΑΣΟΚ: 3,1%

Στη δημοσκόπηση καταγράφονται και οι δυσοίωνες προβλέψεις των ψηφοφόρων για την οικονομία, καθώς στο ερώτημα αν είναι υπαρκτό το προσεχές διάστημα το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, το 57,3% απαντά «ναι», το 26,1% «όχι», ενώ το 16,6% «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών από το Δημόσιο το προσεχές διάστημα, το 59,6% απαντά «ναι», το 26,1% «όχι», ενώ το 14,3% «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Σημειώνεται επίσης ότι το 49,7% πιστεύει ότι υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τους προσεχείς μήνες, ενώ το 32,7% θεωρεί ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι υπαρκτό.

Τέλος, στην ερώτηση αν μέσα στους επόμενους 12 μήνες η κατάσταση στη χώρα θα είναι καλύτερη ή χειρότερη από την σημερινή, το 31,7% απαντά «μάλλον χειρότερη», ενώ το 17,2% «σίγουρα χειρότερη». «Μάλλον καλύτερη» απάντησε μόλις το 14,6%...

parapolitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες "βλέπουν" χρεοκοπία"

Εκκληση Ντράγκι: Επείγον να επιτευχθεί συμφωνία

Η απάντηση στην ελληνική κρίση βρίσκεται στα χέρια της Αθήνας, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου από την Ουάσιγκτον ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι απηύθυνε ακόμη έκκληση για «περισσότερη δουλειά» , υπογραμμίζοντας ότι είναι επείγουσα ανάγκη η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, αλλά και τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Ιταλός σημείωσε ότι παρότι η Ενωση είναι επαρκέστερα προετοιμασμένη σε σχέση με το ξεκίνημα της κρίσης για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Ευρώπη παραμένει ακόμη «σε αχαρτογράφητα νερά».

Ερωτηθείς για την ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να παρέχεται μέσω του μηχανισμού ELA, εφόσον κρίνεται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε ακόμη ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος σε πολιτικές που να παράγουν ανάπτυξη, δικαιοσύνη, καθώς και δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκκληση Ντράγκι: Επείγον να επιτευχθεί συμφωνία"

Δραγασάκης: Εκλογές ή δημοψήφισμα σε περίπτωση αδιεξόδου

Το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση αδιεξόδου αφήνει ανοιχτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, δηλώνοντας στο Βήμα της Κυριακής πως «στο πίσω μέρος του μυαλού μας, αυτές είναι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο».

Ο Γ. Δραγασάκης επαναλαμβάνει πως η κυβέρνηση θέλει «βιώσιμη λύση εντός ευρώ», αλλά ξεκαθαρίζει πως «δεν θα υποχωρήσουμε από τις κόκκινες γραμμές».

«Η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει από την πλευρά της σε διαδικασίες αυτοκαθορισμού και αυτογνωσίας. Το να σερνόμαστε από άλλους ως καλοί μαθητές ή να προεξοφλούμε ρήξεις είναι αδιέξοδο» σημειώνει.

«Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε» προσθέτει, εκτιμώντας ότι «αν φτάσουμε στον Ιούνιο χωρίς συμφωνία, όλα τα ζητήματα θα τεθούν πολύ πιο σκληρά»

Διαβάστε Περισσότερα » "Δραγασάκης: Εκλογές ή δημοψήφισμα σε περίπτωση αδιεξόδου"

Τσόμσκι: Το ελληνικό χρέος πρέπει να διαγραφεί όπως έγινε με τους Γερμανούς το 1953

Υπέρ της διαγραφής του χρέους της Ελλάδας τάσσεται ο Αμερικανός διανοούμενος νομπελίστας, Νόαμ Τσόμσκι. Μάλιστα λέει ότι το ίδιο «ακριβώς έγινε με τους Γερμανούς το 1953». Κατηγόρησε δε τις Βρυξέλλες ότι με τις πολιτικές τους «καταστρέφουν την Ελλάδα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία έπειτα από εντολή του λαού, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει πλέον να εφαρμόζει τις πολιτικές των Βρυξελλών και πως οι γερμανικές τράπεζες καταστρέφουν τη χώρα», τόνισε ο Τσόμσκι, σε συνέντευξη του στο Euronews, επισημαίνοντας επιπλέον ότι οι πολιτικές αυτές αύξησαν το ελληνικό χρέος. «Το 50% των νέων είναι άνεργοι και περίπου το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η Ελλάδα καταστρέφεται», υπογράμμισε ο γνωστός διανοούμενος από τις ΗΠΑ.

Σε ερώτηση και για τα άλλα κράτη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το χρέος τους, όπως Ισπανία και Πορτογαλία, και το αν θα πρέπει να διαγραφεί επίσης το χρέος τους, ο Νόαμ Τσόμσκι, απάντησε ότι θα πρέπει να ισχύσει και γι' αυτές το ίδιο.

Ο Τσόμσκι, παρά το γεγονός ότι έχει τονίσει σε πολλές περιπτώσεις ότι οι πολιτικές αυτές οδηγούν στην καταστροφή, διακρίνει σημάδια αισιοδοξίας στον ορίζοντα: την ανεξαρτησία της Λατινικής Αμερικής, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos.

«Ας ελπίσουμε ότι υπάρχει επιτέλους μια λαϊκή εξέγερση εναντίον των καταστροφικών οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών που προέρχονται από τη γραφειοκρατία και τις τράπεζες, και αυτό είναι ελπιδοφόρο. Πρέπει να είναι», τόνισε ο Νόαμ Τσόμσκι.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσόμσκι: Το ελληνικό χρέος πρέπει να διαγραφεί όπως έγινε με τους Γερμανούς το 1953"

Οργή Πανούση για βίντεο με βίαιη προσαγωγή νεαρού

Τουλάχιστον οργή προκαλεί το βίντεο της βίαιης προσαγωγής ενός νεαρού από αστυνομικούς, πριν λίγες ημέρες. Οι εικόνες που καταγράφονται στο βίντεο θα μπορούσαν να είναι βγαλμένες από περασμένες εποχές ή να προέρχονται από κάποια τριτοκοσμική χώρα, όμως ο άνδρας που σύρεται από τους αστυνομικούς στο πεζοδρόμιο έχει συλληφθεί πριν μερικά 24ωρα στην είσοδο του Πολυτεχνείου στην οδό Στουρνάρη.

Οι άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ πρώτα τον έριξαν στο έδαφος και ύστερα ενάντια σε κάθε πρακτική και λογική άρχισαν να τον σέρνουν στο πεζοδρόμιο. Είναι κάτι παραπάνω από χαρακτηριστική και η αντίδραση των συναδέλφων τους με έναν από αυτούς να τους φωνάζει επιτακτικά να σταματήσουν να σέρνουν τον άνθρωπο και να τον σηκώσουν.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε στο Youtube τρία λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προκαλώντας την οργή του Γιάννη Πανούση. «Έδωσα προσωπική εντολή μόλις ενημερώθηκα για το βίντεο με τη βίαιη προσαγωγή αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ να διερευνηθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες. Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να κρίνουν, να αμαυρώνουν και να χαρακτηρίζουν τη δημοκρατική λειτουργία 52.000 ένστολων», τόνισε ο υπουργός.

Οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι ευθύνεται ο ίδιος ο προσαχθείς και τόνισαν πως ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ. «Δεν είναι αναρχικός, ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και δεν υπάκουσε στις εντολές μας», τονίζουν.

Ακόμη και αν ισχύει η δικαιολογία των αστυνομικών η συνέχεια δεν έχει καμία δικαιολογία καθώς όπως φάνηκε μετά τις φωνές των συναδέλφων τους να τον σηκώσουν και να τον οδηγήσουν στην κλούβα μπορούσαν απ’ την αρχή να κάνουν κανονική σύλληψη και όχι να σύρουν τον άνδρα στο έδαφος…

Ο υπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1 άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε πολλά επίπεδα στην Αστυνομία, χωρίς πάντως να διευκρινίσει το είδος και το μέγεθος των αλλαγών «Αλλάζουν όλα σε ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ και τμήματα. Δεν μιλάμε για κατάργηση, αλλά για αλλαγές ουσίας στη συγκρότηση, τη διάταξη και τη λειτουργία», είπε ο κ. Πανούσης.

Δείτε το βίντεο με τη βίαιη προσαγωγή:


antenna
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή Πανούση για βίντεο με βίαιη προσαγωγή νεαρού"

Ντάισελμπλουμ: Αν θέλουν συμφωνία να κλείσουμε την πόρτα και να δουλέψουμε

Την πρόθεσή του να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να αποκτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο ινστιτούτο Πέτερσον των ΗΠΑ.

Ο ίδιος είπε πως αναγνωρίζει την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και για αυτό τον λόγο υπήρξε η συμφωνία του Φεβρουαρίου με την ελληνική κυβέρνηση τόνισε όπως πως υπάρχουν τρεις βασικοί πυλώνες για τη συμφωνία που είναι η βιωσιμότητα, η ανάπτυξη και η σταθερότητα. Είπε μάλιστα ότι αν θέλουν συμφωνία να κλείσουμε τις πόρτες και να δουλέψουμε

Ο Ολλανδός πολιτικός υπογράμμισε πως πήρε περισσότερο χρόνο από ο,τι περίμενε η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα και ξεκαθάρισε πως εάν και όταν επιτευχθεί συμφωνία μόνον τότε θα υπάρξει ξεκλείδωμα της ρευστότητας προς τη χώρα.

Αναφερόμενος στην ευελιξία των συζητήσεων ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως όταν μια χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα μοιραία χάνει και ένα μέρος της πολιτικής της ευελιξίας και τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα διαφορετικές απόψεις για το τι είναι σωστό και τι λάθος αναφορικά με το πρόγραμμα. Μιλώντας για το θέμα της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων είπε πως έχει αποκατασταθεί αλλά είναι ακόμα ευάλωτη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ελληνικό χρέος είπε πως αρχικά περιμένουν από την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα και στη συνέχεια και οι εταίροι θα τηρήσουν τις δικές τους. Τόνισε πως όταν το πρόγραμμα θα φτάσει στο τέλος του και έχουν επιτευχθεί οι στόχοι τότε θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι να επανεξετάσουν το θέμα των μέτρων ανακούφισης του ελληνικού χρέους υπογραμμίζοντας πως υπάρχει διάθεση για "κούρεμα" στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας πρόσθεσε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό, λέγοντας πως το συνταξιοδοτικό σύστημα στη χώρα μας δεν είναι βιώσιμο. Μάλιστα έμμεσα έθεσε θέμα ορίων ηλικίας λέγοντας πως όποια χώρα αυξάνει αυτά τα όρια σταδιακά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έχει κέρδος στον προϋπολογισμό της.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Αν θέλουν συμφωνία να κλείσουμε την πόρτα και να δουλέψουμε"

Ελεύθεροι οι συλληφθέντες της Πρυτανείας

Ελεύθερα αφέθηκαν τα 14 άτομα που συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής κατά την επέμβαση της Αστυνομίας στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ, αφού οδηγήθηκαν για να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον του εισαγγελέα και του ανακριτή, στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Τους αντιεξουσιαστές βαρύνουν κατηγορίες για διακεκριμένες φθορές, οπλοκατοχή, απείθεια και διατάραξη οικιακής ειρήνης. Οι 14 συλληφθέντες (13 Έλληνες -7 άντρες και 6 γυναίκες- και μια Κύπρια) θα δικασθούν στο Αυτόφωρο τη Δευτέρα 20 Απριλίου. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας συνεργός του Παλαιοκώστα που είχε καταδικαστεί για συμμετοχή στην απαγωγή του επιχειρηματία Γ. Μυλωνά και αποφυλακίστηκε το 2013.

Εν τω μεταξύ, μέλη ομάδας περίπου 60 αντιεξουσιαστών που συγκεντρώθηκαν, σε ένδειξη συμπαράστασης, μέσα στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, επιτέθηκαν με κράνη και πέταξαν αντικείμενα εναντίον δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, ενώ ομάδες κουκουλοφόρων που περιπολούσαν στους δρόμους έξω από τα Δικαστήρια, πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις κατά εργαζόμενων του Τύπου, τη στιγμή που αποχωρούσαν.

Η Αστυνομία, παρά το γεγονός ότι ήταν εκεί με σημαντικές δυνάμεις, δεν έκανε το παραμικρό. Τα επεισόδια καταδίκασε, με ανακοίνωσή της, πριν από λίγο και η ΕΣΗΕΑ.

antenna
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθεροι οι συλληφθέντες της Πρυτανείας"

Συνελήφθη ο δραπέτης Σπύρος Καββαδίας

Μετά από οκτώ μήνες ντόλτσε βίτα σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Αθήνα, ο επικίνδυνος δραπέτης Σπύρος Καββαδίας πιάστηκε σαν ποντικός στη φάκα. Αστυνομικοί του τμήματος Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής τον συνέλαβαν το μεσημέρι του Σαββάτου 18 Απριλίου, σε ένα σπίτι στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, στην οδό Αγορακρίτου. Στη σύλληψη του οδήγησε σοβαρή πληροφορία που έφτασε στο «Τούνελ» και αξιοποιήθηκε κατάλληλα από τους διώκτες του.

Ο Καββαδίας όταν είδε μπροστά του τους αστυνομικούς, δεν προέβαλλε αντίσταση και κατάλαβε ότι «το έργο τελείωσε».

Την Τρίτη του Πάσχα 14 Απριλίου, ο Καββαδίας είχε το θράσος να παρουσιαστεί σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στο κέντρο της Αθήνας. Έκανε αίτηση προκειμένου να παραλάβει πιστοποιητικό γέννησης του από την Κέρκυρα, προσκομίζοντας δελτίο ταυτότητας που ανέγραφε τα πραγματικά του στοιχεία. Δεν άφησε διεύθυνση κατοικίας αλλά μόνο ένα κινητό τηλέφωνο προκειμένου να τον ειδοποιήσουν να παραλάβει το πιστοποιητικό.

Λίγη ώρα μετά η πληροφορία έφθασε στο «Τούνελ». Ενημερώθηκαν αμέσως οι Αρχές που με συντονισμένες κινήσεις κατάφεραν να τον αιφνιδιάσουν και να τον συλλάβουν μετά από οκτώ μήνες.

Η απόδραση

Ο 58χρονος ισοβίτης, είχε αποδράσει στις 3 Σεπτεμβρίου από τις αγροτικές φυλακές Χανίων όπου κρατούνταν. Είχε ζητήσει και πήρε ολιγοήμερη άδεια χωρίς ποτέ να επιστρέψει. Το «Τούνελ» πρώτο μετέδωσε την είδηση της απόδρασης στην εκπομπή της Παρασκευής 17 Οκτωβρίου 2014.

Κατά τη διάρκεια του ανθρωποκυνηγητού που είχαν εξαπολύσει οι Αρχές για τη σύλληψη του τους τελευταίους οκτώ μήνες, το «Τούνελ» ακολουθούσε τα ίχνη του αξιοποιώντας σημαντικές πληροφορίες και μαρτυρίες.

Η εκπομπή είχε εντοπίσει δύο κρησφύγετα του στην περιοχή της Αττικής. Άλλη πληροφορία που έφτασε στο "Τούνελ" οδήγησε στο γραφείο γνωστού δικηγόρου των Αθηνών, τον οποίο επισκέφτηκε ο δραπέτης στις 11 Σεπτεμβρίου. Όπως αποκαλύφθηκε ο Καββαδίας πήγε στο συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο ζητώντας συνάντηση με τον ποινικολόγο. Δεν είχε κλείσει ραντεβού και έφυγε αφήνοντας στην γραμματεία τα στοιχεία του. Δείτε περισσότερα εδώ.

Σοκ είχε προκαλέσει η μαρτυρία στην εκπομπή πρώην συγκρατούμενου του που είχε δεχτεί την δολοφονική επίθεση του Καββαδία. Το θύμα και μάρτυρας έφτασε στην εκπομπή και κατήγγειλε όλα όσα γνώριζε για τον δραπέτη. Όπως είχε ισχυριστεί ο Καββαδίας είχε βάλει στόχο ζωής να σκοτώσει την Αγγελική Νικολούλη γιατί τη θεωρούσε υπεύθυνη για την ισόβια καταδίκη του για το φόνο της δεύτερης συντρόφου του Τάνιας Χαριτοπούλου, το πτώμα της οποίας δεν βρέθηκε ποτέ. Πέντε χρόνια πριν είχε δολοφονήσει και την Ελβετίδα σύντροφο του Νικόλ Κίρχνερ, η οποία βρισκόταν σε κέντρο φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών στην Ελβετία.

anikolouli
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ο δραπέτης Σπύρος Καββαδίας"

Διαψεύδει η ρωσική κυβέρνηση τα περί προκαταβολής για τον αγωγό φυσικού αερίου

Διαψεύδει η ρωσική κυβέρνηση την ύπαρξη συμφωνίας για χορήγηση προκαταβολής στην Ελλάδα ύψους 3 - 5 δισ. ευρώ από τα κέρδη του «ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου. Την πληροφορία για την προκαταβολή μετέδωσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο δεν κατονομάζει. Έγραψε συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπογράψει, ακόμη και την Τρίτη, με τη Ρωσία μια συμφωνία για τον αγωγό, που μπορεί να φέρει προκαταβολικώς 3 - 5 δισ. ευρώ στα κυβερνητικά ταμεία, έναντι των αναμενόμενων μελλοντικών κερδών.

«Όχι δεν υπήρξε», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ερωτήθηκε για το σχετικό δημοσίευμα, μιλώντας στο ραδιοσταθμού «Business FM» της Μόσχας και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν «μόνος του είπε στη συνέντευξη Τύπου (σ.σ. με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα) ότι κανείς δεν ζήτησε βοήθεια».

«Είναι φυσικό ότι το ζήτημα για την ενεργειακή συνεργασία τέθηκε. Είναι φυσικό ότι με το πέρας των συνομιλιών κορυφής συμφωνήθηκε ότι σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα υπάρξει επεξεργασία όλων των ζητημάτων, που σχετίζονται με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ η Ρωσία δεν υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια, διότι ουδείς την ζήτησε», είπε ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι ευτυχής για το δημοσίευμα, πρόσθεσε όμως ότι η συμφωνία αυτή δεν θα έλυνε τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

«Είμαι ευτυχής γι' αυτό για την Ελλάδα», δήλωσε ο Σόιμπλε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον. Όμως δεν πιστεύω ότι αυτό θα έλυνε τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα όσον αφορά την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της προς τους Ευρωπαίους εταίρους της».

902
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει η ρωσική κυβέρνηση τα περί προκαταβολής για τον αγωγό φυσικού αερίου"

Με αντιδράσεις αρχίζει η δίκη Χρυσής Αυγής

Εν μέσω αντιδράσεων από τοπικούς φορείς, δικηγόρους και δημοσιογράφους για την επιλογή της διεξαγωγής της δίκης του σκληρού πυρήνα της Χρυσής Αυγής σε ειδική αίθουσα στις φυλακές Κορυδαλλού, αρχίζει τη Δευτέρα 20 Απριλίου η ιστορικής σημασίας δικαστική διαδικασία για τα εγκλήματα ναζιστικού τύπου, στελεχών και μελών της Χ.Α.

Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στη χώρα μας, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, φθάνουν στο εδώλιο με βαριές κατηγορίες, ως οργανωμένη ομάδα κρούσης, στελέχη και μέλη της Χ.Α. για εγκλήματα ναζιστικής πρακτικής και έμπνευσης, με κορωνίδα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι τον Σεπτέμβριο του 2013.

Η δίκη, που προκαλεί ήδη διεθνές ενδιαφέρον, αναμένεται να ξεκινήσει στην ειδική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, επιλογή στην οποία επικεντρώνονται οι έντονες αντιδράσεις των τοπικών φορέων (δημοτικών αρχών της περιοχής), αλλά και των δικηγόρων και των δημοσιογράφων για το ακατάλληλο της αίθουσας, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή μιας τόσο σημαντικής δίκης. Στις σημαντικότατες ελλείψεις καταγράφεται μεταξύ άλλων η στενότητα του χώρου, που δεν επιτρέπει τη σωστή διεξαγωγή της δίκης, λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων και των δικηγόρων, ενώ δεν υπάρχει πρόσβαση σε Ιντερνετ για τους εκπροσώπους του Τύπου, ούτε δυνατότητα χρήσης των τηλεφώνων τους για λόγους ασφαλείας των φυλακών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί, έστω και την τελευταία στιγμή, να βελτιώσει την κατάσταση προκειμένου η δίκη να αρχίσει, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν σε όλους τους εμπλεκομένους να κάνουν τη δουλειά τους.

Στις αντιδράσεις προστίθενται οι έντονες αντιρρήσεις κατοίκων και της δημοτικής αρχής του Κορυδαλλού, που επισημαίνουν πως η δίκη της Χ.Α. θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία σχολικών μονάδων που λειτουργούν δίπλα από τις φυλακές, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας τα προβλήματα θα τεθούν και το δικαστήριο θα κληθεί να αποφανθεί για το δέον γενέσθαι.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθούν συνολικά 69 άτομα, μεταξύ των οποίων ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χ.Α. που εξελέγη στις εκλογές του 2012, με επικεφαλής τον αρχηγό του κόμματος, Νίκο Μιχαλολιάκο. Το κατηγορητήριο είναι βαρύ καθώς στον σκληρό πυρήνα της Χ.Α. αποδίδεται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης με δομή, ιεραρχία και ναζιστικού τύπου πρακτική που διέπραττε προς επίτευξη των πολιτικών της στοχεύσεων σωρεία εγκληματικών πράξεων. Οπως σημειώνεται στην εμπεριστατωμένη πρόταση του εισαγγελέα εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος επόπτευσε επί μήνες τις ανακρίσεις, αλλά και στο παραπεμπτικό βούλευμα που έστειλε τη Χ.Α. στο εδώλιο, «ο σκληρός της πυρήνας συγκροτούσε εγκληματική οργάνωση που λειτουργούσε με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος και μετά τις εκλογές του 2012 η δράση του κορυφώθηκε». Η δράση του σκληρού πυρήνα της Χ.Α., διότι αυτός δικάζεται και όχι ολόκληρο το κόμμα ή οι ψηφοφόροι του, συνιστά κατά το κατηγορητήριο «εγκληματική οργάνωση που διέθετε, πέραν των άλλων, ένοπλο τμήμα με στρατιωτικού τύπου οργάνωση και δομή και επιχειρησιακό βραχίονα τα αποκαλούμενα τάγματα εφόδου».

Ο ρόλος Μιχαλολιάκου

Ως απόλυτος και νευραλγικός για την έκνομη δράση της Χ.Α. περιγράφεται, κατά το κατηγορητήριο, ο ρόλος του Ν. Μιχαλολιάκου, αλλά και των βουλευτών του κόμματος που κατείχαν τις δεύτερες θέσεις στην κομματική πυραμίδα, μετέχοντας ενεργά στις εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ άλλα στελέχη, όπως ο Γ. Ρουπακιάς που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, είχαν ρόλους εκτελεστικούς και κρίσιμους στη δράση της οργάνωσης.

Μεταξύ των εγκλημάτων που αποδίδονται από τη Δικαιοσύνη στον σκληρό πυρήνα της Χ.Α. –πέραν της δολοφονίας Φύσσα, που αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα των δικαστικών εξελίξεων– είναι συντονισμένες επιθέσεις ναζιστικού τύπου σε κοινωνικούς χώρους σε διάφορες περιοχές της Αττικής, η οργανωμένη επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στο Πέραμα, η επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, η ανθρωποκτονία του Πακιστανού εργάτη Λούκμαν Σαχζάτ και άλλα.

Εμπρησμός ιχθυοπωλείων

Στόχος εμπρηστικών επιθέσεων έγιναν χθες στις τρεις τα ξημερώματα δύο ιχθυοπωλεία που ανήκουν στην αδελφή του προφυλακισμένου μέλους της Χρυσής Αυγής Γιώργου Ρουπακιά, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα, τον Σεπτέμβριο του 2013.

Η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε στο Παγκράτι και συγκεκριμένα την οδό Φιλολάου 15 λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα (στις 2.45 π.μ. συγκεκριμένα).

Στο σημείο δεν βρέθηκαν υπολείμματα του εμπρηστικού μηχανισμού, ο οποίος όμως πιθανολογείται ότι αποτελείτο από γκαζάκια. Από την ανάφλεξη του μηχανισμού στην είσοδο του καταστήματος προκλήθηκαν περιορισμένης έκτασης υλικές ζημιές.

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη τριάντα λεπτά αργότερα, στις 3.15 π.μ., έξω από ιχθυοπωλείο της αδελφής του Γ. Ρουπακιά, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Πεντέλης 55 στο Χαλάνδρι. Στο σημείο βρέθηκε και περισυνελέγη από αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο ένα γκαζάκι, το οποίο ωστόσο δεν είχε εκραγεί.

Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί η ΕΛ.ΑΣ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Με αντιδράσεις αρχίζει η δίκη Χρυσής Αυγής"

Λαφαζάνης: Οι πιστωτές επιθυμούν υποταγή και παράδοση

Επίθεση στους πιστωτές, τους οποίους κατηγορεί ότι επιθυμούν την υποταγή και την παράδοση της Ελλάδας, εξαπολύει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, «συμφωνία δεν μπορεί να κλειστεί με τα νεοφιλελεύθερα νεοαποικιακά κέντρα, που κυριαρχούν στην ΕΕ και το ΔΝΤ, αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να απειλήσει πραγματικά και σε βάθος τα πιο ζωτικά και θεμελιώδη οικονομικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντά τους».

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε τη δύναμή μας. Αυτό είναι το κλειδί για να διεκδικήσει η χώρα μας μια ανάσα και να σταθεί στα πόδια της» τονίζει ο υπουργός, ο οποίος και κάνει σαφές πως «δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή ιδιωτικοποίηση στη χώρα και ιδιαίτερα στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, στις στρατηγικές επιχειρήσεις και στις στρατηγικές υποδομές και στα δίκτυά της».

Όπως αναφέρει ο κ. Λαφαζάνης, «αρκετοί από τους λεγόμενους εταίρους και σίγουρα κάποια κέντρα του ΔΝΤ θα ήθελαν είτε να διασύρουν και να εξευτελίσουν την κυβέρνησή μας εκβιάζοντάς την να εφαρμόσει μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, είτε να τη σπρώξουν στην κατάρρευση και την πτώση». Σημειώνει όμως πως δεν θα πετύχουν τίποτα από τα δύο, καθώς η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να προδώσει τη λαϊκή εντολή».

Ο υπουργός υποστηρίζει πως «στη χώρα λειτουργεί μια κανονική Πέμπτη Φάλαγγα από ολιγάρχες, από διαπλεκόμενα μίντια και εγχώριους πολιτικούς υπαλλήλους που αποτελούν το μακρύ χέρι των ξένων κέντρων της νεοφιλελεύθερης νεοαποικιοκρατίας» η οποία, όπως τονίζει, «δεν κάνει τίποτα άλλο από το να τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό με τον μπαμπούλα του εθνικού νομίσματος και της πτώχευσης, μόνο και μόνο για να καλλιεργεί τη μοιρολατρία, την υποταγή και τον ραγιαδισμό».

Για τον κ. Λαφαζάνη δεν τίθεται θέμα μη πληρωμής μισθών και συντάξεων, ενώ απορρίπτει το ενδεχόμενο μιας οικουμενικής κυβέρνησης.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Οι πιστωτές επιθυμούν υποταγή και παράδοση"

Επτά στους δέκα υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους

Υπέρ του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας και της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας τάσσεται η πλειοψηφία των Ελλήνων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για το Βήμα της Κυριακής το 74,5% της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, με μόνο ένα ποσοστό 19,7% να διαφωνεί.

Ταυτόχρονα ένα ποσοστό 63,9% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη δραστηριότητα της Εκκλησίας.

Η πλειοψηφία δε της κοινής γνώμης θεωρεί ότι ο ρόλος της Εκκλησίας έχει αποδυναμωθεί λόγω των εσφαλμένων επιλογών της στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, το 47% θεωρεί ότι ο ρόλος της Εκκλησίας έχει αποδυναμωθεί, ενώ το 43,9% υποστηρίζει ότι έχει ενισχυθεί.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Επτά στους δέκα υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους"

Σόιμπλε: Χαίρομαι για τον αγωγό αλλά δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας

«Χαίρομαι για την Ελλάδα» ήταν το σχόλιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν ερωτήθηκε για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν θα λύσει το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Δεν πιστεύω ότι αυτό θα λύσει τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα στο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους της» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα, το περιοδικό Der Spiegel, είχε μεταδώσει ότι η Αθήνα θα λάβει 3 – 5 δισ. ευρώ από την υπογραφή της συμφωνίας με τη Ρωσία για τον αγωγό.

Σύμφωνα με το περιοδικό, στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ενδιαφέρον για συμμετοχή σ' έναν αγωγό ο οποίος θα διοχετεύσει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Βάσει της προτεινόμενης συμφωνίας, η Ελλάδα θα λάβει προκαταβολικώς κεφάλαια από τη Ρωσία έναντι των αναμενόμενων μελλοντικών κερδών που συνδέονται με τον αγωγό αυτό.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Χαίρομαι για τον αγωγό αλλά δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας"

Γλέζος: Ωμή παραβίαση του ασύλου η επέμβαση στην Πρυτανεία

Την έντονη αντίδρασή του για την αστυνομική επέμβαση στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών διατυπώνει με κείμενο-παρέμβαση ο Μανώλης Γλέζος.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς με κείμενο του υπό τον τίτλο: «Το πανεπιστημιακό άσυλο και αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα «Κίνηση Ενεργοί Πολίτες» αναφέρει ότι «η εκκένωση του Πανεπιστημίου Αθηνών από τους συνολικά 14 αυτοαποκαλούμενους "αντιεξουσιαστές", υπό των αστυνομικών δυνάμεων, αποτελεί ξεκάθαρα ωμή παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου».

Ο Μανώλης Γλέζος εκφράζει την απορία του «πώς, μέσα σε 19 μέρες κατάληψης, δεν βρέθηκε ούτε μια μικρή ομάδα καθηγητών, από αυτούς μάλιστα που υπεραμύνονται του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, να μπουν στην Πρυτανεία και να συνομιλήσουν με τους καταληψίες, ασκώντας τον αυτονόητο έλεγχο που οφείλουν στο χώρο όπου λειτουργούν και διδάσκουν».

Τονίζει ότι «οι εκπαιδευτικοί ασκούν λειτούργημα, και μάλιστα ιερό, γιατί, πέραν των γνώσεων (οφείλουν να) διδάσκουν ήθος δημοκρατικό, κοινωνική αλληλεγγύη και συμπεριφορά, καθώς και πανανθρώπινες αξίες». Υποστηρίζει ότι «αντί, λοιπόν, όλοι αυτοί να βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο, όπως όφειλαν, διαγκωνίζονταν στα ΜΜΕ, κάνοντας εκκλήσεις προς την Πολιτεία να εκδιώξει τους καταληψίες».

«Αλλά πού απευθύνονταν; Στην αστυνομία και στις δικαστικές αρχές;», διερωτάται, για να συμπληρώσει ότι «οι καθηγητές πριν απ' όλους θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι δεν είναι δουλειά ούτε της αστυνομίας ούτε των δικαστικών αρχών να εμπλέκονται στα των Πανεπιστημίων».

«'Άλλωστε είναι οι ίδιοι που κόπτονται για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων» παρατηρεί και διερωτάται: «Πώς έχουν, επιτέλους, στο μυαλό τους αυτό το περίφημο Αυτοδιοίκητο;».

Ο Μανώλης Γλέζος αναφέρει πως θα μπορούσε να μιλήσει και για την ευθύνη των ίδιων των φοιτητών, «που επίσης υπερασπίζονται (και καλά κάνουν) το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων», αλλά θεωρεί, όπως τονίζει, ότι η ευθύνη των καθηγητών τους είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Αναφέρει, ακόμα, ότι «υπάρχουν ευθύνες και στην, πολυπληθή πλέον, κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην πω και την κυβέρνηση την ίδια» και προσθέτει ότι είναι «πολλοί οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ανάμεσά τους», διερωτώμενος «γιατί όλοι αυτοί, που άλλοτε κατήγγελλαν κάθε απόπειρα κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου, σήμερα σιωπούν και ως χτες αδρανούσαν, περιοριζόμενοι στο ρόλο θεατών;».

Ο Μ. Γλέζος υπογραμμίζει ότι «οι αρχές της δημοκρατίας δεν μπορούν να είναι "α λα καρτ", ανάλογα με το ποιος κυβερνά» και πως «χρέος μας είναι να υπερασπιστούμε χωρίς ταλαντεύσεις το πανεπιστημιακό άσυλο και να κατανοήσουμε ότι δεν καταλαμβάνεται, δεν ιδιωτικοποιείται και βεβαίως δεν χρησιμοποιείται ως χώρος βίας και τρομοκρατίας από καμιά πλευρά». «Και», καταλήγει, «οι μόνοι αρμόδιοι να το υπερασπίζονται είναι οι καθηγητές και οι φοιτητές».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Γλέζος: Ωμή παραβίαση του ασύλου η επέμβαση στην Πρυτανεία"

Συνεδριάζει το Brussels Group στο Παρίσι

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Παρίσι η συνεδρίαση του Brussels Group, η οποία είχε επιβεβαιωθεί από χθες, Παρασκευή, από την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα.

Η κ. Αντρέεβα είχε επισημάνει ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου, στο οποίο θα γίνει γενική αποτίμηση της κατάστασης από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η σημερινή συνάντηση έχει βασικό στόχο την παραγωγή μιας πλήρους λίστας μεταρρυθμίσεων που θα εξεταστεί από τους θεσμούς (staff level agreement) ώστε να συγκληθεί Eurogroup που θα δώσει το τελικό πράσινο φως.

Πάντως, με τη συμφωνία μεταξύ των εταίρων και της Ελλάδας να απομακρύνεται όλο και περισσότερο, είναι πια ξεκάθαρο ότι στο Eurogroup στις 24 Απριλίου δεν θα υπάρξει συμφωνία, ενώ ακόμα και στο επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου έχουν αρχίσει να εκφράζουν αμφιβολίες πηγές των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πηγές απο το Μέγαρο Μαξίμου, το κυβερνητικό κλιμάκιο, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, έχει κάνει σαφή τη στρατηγική του προκειμένου να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για τη χρηματοπιστωτική χαλάρωση και την εκταμίευση των οφειλόμενων ποσών από τους πιστωτές προς την Ελλάδα.

"Να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το καλοκαίρι του 2014, εκπληρώνοντας κανονικά τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές, γεγονός, δηλαδή, μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά, να μην αναχρηματοδοτεί μια χώρα το χρέος της" αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας τις θέσεις στις οποίες πρέπει να βασίζεται η όποια συμφωνία. "Στον σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο, στην εμπέδωση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς, πάντα, όμως, στο πλαίσιο του σεβασμού των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους πολίτες για έξοδο από την λιτότητα και εθνική κυριαρχία, καθώς και στην άσκηση πολυδιάστατης πολιτικής στις διεθνείς μας σχέσεις".

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεδριάζει το Brussels Group στο Παρίσι"

Σχέδιο για 11.660 προσλήψεις εντός του 2015

Στην υλοποίηση 11.660 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού εντός του 2015 ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που βρίσκεται ήδη στην βουλή και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, το υπουργείο έχει προχωρήσει στον προγραμματισμό των προσλήψεων που θα γίνουν σε δύο φάσεις με την συμβολή του ΑΣΕΠ.

Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης ότι θα καλυφθούν 15.000 θέσεις όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός τελικώς ο αριθμός για τις προσλήψεις του 2015 περιορίζεται στις 11.660 καθώς – όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές – τα προϋπολογισμένα κονδύλια δεν επαρκούσαν για την κάλυψη του αρχικού στόχου των θέσεων. Υπενθυμίζεται όμως, ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος που έχει υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το 2015 αφορούσε τον διορισμό 11.000 υπαλλήλων υψηλών προσόντων.

Μάιο και Σεπτέμβριο τα δύο κύματα προσλήψεων

Οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν σε δύο στάδια σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στο πρώτο στάδιο και αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου που βρίσκεται στην βουλή θα προκηρυχτούν δύο κλειστοί διαγωνισμοί για την εθελοντική κινητικότητα των 3.900 απολυμένων και διαθεσίμων υπαλλήλων και ο δεύτερος για την τοποθέτηση των 6.000 επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην διαδικασία της εθελοντικής κινητικότητας αναμένεται να συμμετέχουν περίπου 1.000-1.500 διαθέσιμοι ή απολυμένοι. Οι υπόλοιποι θα επιστρέψουν εντός του καλοκαιριού στις θέσεις όπου υπηρετούσαν αφού δεν θα πάρουν μέρος στην εθελοντική κινητικότητα.

Για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ θα προκηρυχτούν θέσεις όπου υπάρχει άμεση ανάγκη προσωπικού σε όλα τα υπουργεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της δημόσιας διοίκησης ένας σημαντικός αριθμός επιτυχόντων του ΑΣΕΠ από παλαιότερους διαγωνισμούς δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των θέσεων που θα προκηρυχτούν καθώς αφορούν κυρίως διοικητικούς υπαλλήλους όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Αναμένεται λοιπόν, να καλυφθούν περίπου 1.000-2.000 θέσεις από την εθελοντική κινητικότητα αυτής της κατηγορίας εργαζομένων. Οι υπόλοιποι θα τοποθετηθούν το 2016 στις θέσεις που είχαν πετύχει με τους διαγωνισμούς στους οποίους είχαν συμμετάσχει.

Συνολικά εκτιμάται ότι θα προσληφθούν 4.500 υπάλληλοι στην υγεία (νοσηλευτές, γιατροί κτλ) και 4.000 στο υπουργείο Παιδείας κυρίως εκπαιδευτικοί. Η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στους τομείς της υγείας, της παιδείας, των ελεγκτικών μηχανισμών και των ασφαλιστικών ταμείων.

thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο για 11.660 προσλήψεις εντός του 2015"

Spiegel: Άμεση προκαταβολή έως 5 δισ. στην Αθήνα από τη Ρωσία για τον Turkish Stream

«Η απόφαση αυτή θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων» δηλώνει Έλληνας αξιωματούχος στο περιοδικό.

Τρία έως 5 δισεκ. ευρώ πρόκειται να προκαταβάλει άμεσα η Μόσχα στην Αθήνα ως προκαταβολή για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, που θα περνάει από τη χώρα μας, υποστηρίζει σήμερα Σάββατο το περιοδικό Spiegel. «Η απόφαση αυτή θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων» δηλώνει Έλληνας αξιωματούχος στο περιοδικό, καθώς η Ελλάδα θα μπορεί να αντεπεξέλθει στην ασφυκτική πίεση ρευστότητας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο είναι το Σάββατο πρώτο θέμα στο portal του, η συμφωνία κλείστηκε στη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν και το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας θα υπογραφεί την ερχόμενη Τρίτη, με το Ρώσο πρόεδρο να αποφασίζει τη διέλευση του αγωγού μέσω Ελλάδας.

Η προκαταβολή από τη Ρωσία αφορά τα μελλοντικά κέρδη που θα λάβει η Ελλάδα από τα τέλη διέλευσης. Ο αγωγός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019.

Σύμφωνα με το ρωσικό ενεργειακό όμιλο Gazprom το κόστος της κατασκευής του ελληνικού τμήματος του νέου "Νότιου" αγωγού εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και θα εκτείνεται από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως τα σύνορα με τη ΠΓΔΜ, από όπου θα επεκταθεί περαιτέρω μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας έως την Αυστρία.

Ο αγωγός θα κατασκευαστεί "από ιδιωτικές εταιρείες και θα είναι πλήρως σύμφωνος με τη νομοθεσία της ΕΕ. Δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή", έγραφε την περασμένη εβδομάδα το ΡΙΑ-Νόβοστι επικαλούμενο ελληνικές πηγές.

Προς το παρόν είναι άγνωστο ποιες εταιρείες θα συμμετάσχουν στην κατασκευή, αλλά μεταξύ αυτών αναμένεται να είναι και ευρωπαϊκές εταιρείες. Οι τελικοί όροι του σχεδίου θα διευθετηθούν κατά τις περαιτέρω διαβουλεύσεις, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Spiegel, η ελληνική εφημερίδα Αγορά αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη συμφωνία με τη Ρωσία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης έκανε λόγο για "ομοβροντία πιέσεων και εκβιασμών από τους δανειστές" αλλά - όπως είπε- "έχουμε και εμείς τα διαπραγματευτικά μας εργαλεία και ένα από αυτά είναι η γεωπολιτική μας θέση."

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Άμεση προκαταβολή έως 5 δισ. στην Αθήνα από τη Ρωσία για τον Turkish Stream"

Ρωμανιάς: «Δεν διαφαίνεται σωτηρία του ΟΑΕΕ»

«Δεν διαφαίνεται σωτηρία του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών). Τα ελλείμματα είναι τεράστια», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Ρωμανιάς μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στην εκδήλωση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο κ. Ρωμανιάς διαβεβαίωσε τους γιατρούς ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ενσωμάτωσης του Ταμείου του (ΤΣΑΥ) στον ΟΑΕΕ, αφού ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών δεν διαφαίνεται να έχει σωτηρία. «Είμαστε υπέρ των ενοποιήσεων, αλλά υπό όρους», είπε και πρόσθεσε: «Δεν νοούνται ενοποιήσεις σαν αυτές που έγιναν το 2012 με τα επικουρικά, όταν πλεονασματικά ταμεία ενοποιήθηκαν με ελλειμματικά. Σήμερα, το μεγάλο επικουρικό ταμείο το ΕΤΕΑ δεν μπορεί να πληρώσει συντάξεις».

Ο κ. Ρωμανιάς απευθυνόμενος στους γιατρούς διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις και ότι θα υπάρξει σεβασμός των θεμελιωμένων δικαιωμάτων, καθώς και ότι δεν θα αυξηθεί το όριο ηλικίας. Για τους άντρες - διευκρίνισε - ισχύει η 35ετία.

Σε ότι αφορά το ζήτημα των μονοσυνταξιούχων, θα αντιμετωπιστεί - είπε - μετά τον Ιούνιο. «Αυτή την περίοδο», σημείωσε, «σβήνουμε φωτιές με πολιτικό κόστος».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωμανιάς: «Δεν διαφαίνεται σωτηρία του ΟΑΕΕ»"

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας

Μετά από διήμερη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για ζητήματα τρομοκρατίας, δημόσιας ασφάλειας και μετανάστευσης υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που καταργεί τις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Ως σημεία έντονης τριβής αναδείχθηκαν οι διατάξεις που επιφέρουν απόλυση κρατουμένων και έκτιση του υπόλοιπου της ποινής ισοβιτών με αναπηρία μεταξύ των οποίων σε κατ' οίκον περιορισμό και καταργούν τον «κουκουλονόμο». Ωστόσο, η συζήτηση του νομοσχεδίου την ώρα που το ΕΚΠΑ τελούσε υπό κατάληψη και η κυβέρνηση εμφάνιζε συμπτώματα βραχυκυκλώματος στο ζήτημα του μεταναστευτικού έδωσε ευκαιρία στην ΝΔ, στο Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ να επιτεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια των πολιτών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε προοδευτική κατεύθυνση και πως με τις προωθούμενες διατάξεις η χώρα εναρμονίζεται με το δια ταύτα καταδικαστικών αποφάσεων από τα αρμόδια ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα. Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης με παρεμβάσεις του ξεκαθάρισε ότι τα άρθρα εκπληρώνουν βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση δια του κ. Βασίλη Κικίλια που ανέλαβε ως εισηγητής το βάρος της εκπροσώπησης κατήγγειλε το νομοσχέδιο ως «ρουσφέτι σε τρομοκράτες και αντιεξουσιαστές» και διατάξεις του ως «φωτογραφικές» για την ευνοϊκή μεταχείριση του καταδικασμένου για τρομοκρατία Σάββα Ξηρού. Επιπροσθέτως, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε τις διατάξεις «αντιμεταρρυθμίσεις» που ενισχύουν την θέση των «πλουσίων των φυλακών εις βάρος των φτωχοδιαβόλων».

Ειδικότερα:
ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ: Υπερψήφισαν τόσο τα άρθρα όσο και τις τροπολογίες.
ΝΔ και Ποτάμι: Καταψήφισαν όλα τα άρθρα και τις δύο τροπολογίες.
Χρυσή Αυγή: Υπερψήφισε το άρθρο 1, παρών δήλωσε στα άρθρα 3,6, και 9 καθώς και στην τροπολογία 43 ενώ καταψήφισε την τροπολογία 46.
ΚΚΕ: Υπερψήφισε τα άρθρα 1 και 3 καθώς και την τροπολογία με τον αριθμό 46. Παρών δήλωσε για τα άρθρα 6 και 9 και στην τροπολογία με αριθμό 43.
ΠΑΣΟΚ: Δήλωσε όχι σε όλα πλην της τροπολογίας με αριθμό 46, στην οποία δήλωσε παρών.

Τι προβλέπουν άρθρα και τροπολογίες και πως ψηφίστηκαν:

Το άρθρο 1 καταργεί τις φυλακές κράτησης Τύπου Γ΄. Υπέρ τάχθηκαν συνολικά 174 βουλευτές ενώ το καταψήφισαν 75.

Το άρθρο 3 δίνει δυνατότητα αποφυλάκισης όσων κρατουμένων είναι πάνω από 75 ετών και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη μέχρι 10 έτη.
Ναι ψήφισαν 166 βουλευτές, όχι 75 ενώ 8 βουλευτές δήλωσαν παρών.

Το άρθρο 6 δίνει την δυνατότητα στον Σάββα Ξηρό και σε ισοβίτες με αναπηρία άνω του 80% να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους υπό κατοίκον περιορισμό φορώντας το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι». Ναι ψήφισαν 152, όχι 75 ενώ 22 βουλευτές δήλωσαν παρών.

Το άρθρο 9 αφορά ευεργετικά μέτρα για ανήλικους. Ναι ψήφισαν 152, όχι 75, παρών 22 βουλευτές.
Το άρθρο 12 προβλέπει έκτακτα μέτρα για αποσυμφόρηση των φυλακών κράτησης.
Ναι ψήφισαν 152, όχι 89 ενώ παρών δήλωσαν 8 βουλευτές.

Η τροπολογία με αριθμό 43, προβλέπει δυνατότητα έκτισης ποινής με κατ οίκον περιορισμό, σε όσους συγγενείς προφυλακίστηκαν καθώς είχαν εμπλακεί λόγω αυτής της ιδιότητάς τους, με καταδικασθέντες για τρομοκρατία.
Ναι ψήφισαν 152, όχι 75 ενώ 22 δήλωσαν παρών.

Η τροπολογία με αριθμό 46, μετά και τις βελτιωτικές αλλαγές του υπουργού Δικαιοσύνης προβλέπει κατάργηση του «κουκουλονόμου» , πλην της περίπτωσης που γίνεται χρήση κουκούλας σε εγκλήματα ληστείας.
Ναι ψήφισαν 166, όχι 74 ενώ 9 βουλευτές δήλωσαν παρών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας"

Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις για τις παροχές κατά της ανθρωπιστικής κρίσης

Από τη Δευτέρα ξεκινά η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των δικαιούχων για τις παροχές του νόμου σε σχέση με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να κάνουν αιτήσεις για:

1) τη δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος και δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας

2) επίδομα ενοικίου και

3) επιδότηση σίτισης

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, είτε μόνοι τους, είτε σε ένα ΚΕΠ, αν δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Η αίτηση θα είναι διαθέσιμη από ηλεκτρονική εφαρμογή που θα αναρτηθεί στη κεντρική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (http://www.ypakp.gr/).

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική αίτηση γίνεται με την χρήση των ίδιων κωδικών που χρησιμοποιούν οι δικαιούχοι για πρόσβαση στο σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (TAXISnet).

Επίσης σε κάθε ΚΕΠ θα υπάρχουν πιστοποιημένοι χειριστές ηλεκτρονικών αιτήσεων, οι οποίοι, εφόσον χρειάζεται, θα βοηθούν τους δικαιούχους στη συμπλήρωση της αίτησής τους.

Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαΐου 2015.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις για τις παροχές κατά της ανθρωπιστικής κρίσης"

Πανούσης: «Δεν υπήρξε κατάλυση του ασύλου από την πλευρά της αστυνομίας στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ»

Υπεραμύνθηκε της επιχείρησης της αστυνομίας στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Mega ο κ. Πανούσης τόνισε πως δεν υπήρξε κατάλυση του ασύλου από την πλευρά της αστυνομίας και πρόσθεσε ότι οι καταληψίες ήθελαν να ηρωοποιηθούν τερματίζοντας την κατάληψη μετά την ψήφιση του νόμου για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην κριτική που δέχθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, λέγοντας πως δεν έχει νόημα να μπει σε αυτή τη συζήτηση και κάλεσε όσους διαφωνούν μαζί του να εξηγήσουν τι εννοούν με τους όρους αριστερή αστυνομία και αριστερή δικαιοσύνη.

Επανέλαβε, δε, τη θέση του ότι η αστυνομία δεν πρόκειται να λύσει κοινωνικο-πολιτικά θέματα που έχει αφήσει στην άκρη η Πολιτεία και έφερε ως παράδειγμα το πρόβλημα στις Σκουριές, λέγοντας πως τηλεφώνησε και στον υπουργό Παραγωγίκής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνη, ζητώντας του να βρεθεί λύση.

Διευκρίνισε ότι η αστυνομία θα παραμείνει στην τακτική της ήπιας διαχείρισης και σημείωσε πως όταν έφυγε η κλούβα των ΜΑΤ από τα Εξάρχεια και μειώθηκε αισθητά η αστυνομική παρουσία ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής μαφίες.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανούσης: «Δεν υπήρξε κατάλυση του ασύλου από την πλευρά της αστυνομίας στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ»"

Financial Times: «Αν ο Τσίπρας αποτύχει, έρχεται η Χρυσή Αυγή»

Αρθρο των Financial Times στρέφεται κατά της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας πως αν αποτύχει στο έργο της, μεγάλη κερδισμένη θα είναι η Χρυσή Αυγή.

«Οι αριστεροί της ελληνικής κυβέρνησης, όταν δεν παραδίδουν διαλέξεις στις ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με το πόσο λάθος έχουν χειριστεί την κρίση με το ευρώ, αυτοπαρουσιάζονται ως σωτήρες του προλεταριάτου και των πάτριων εδαφών», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι Tony Barber και Kerin Hope σε άρθρο τους στους Financial Times, με τίτλο «Η ώρα των αποφάσεων».

Το άρθρο που έχει φανερά επικριτική -έως ειρωνική- διάθεση απέναντι στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εστιάζει στο πώς η ελληνική κυβέρνηση στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων δεν έχει ακόμα δεσμευτεί σε όσα ζητούν οι εταίροι. «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να είναι αυτός που θα οδηγήσει την Ελλάδα στα βράχια» σημειώνει, αλλά στη συνέχεια τονίζει ότι εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, τότε μόνη ενισχυμένη θα είναι η Χρυσή Αυγή, που έρχεται τρίτη στις δημοσκοπήσεις.

Στο τέλος του κειμένου, μάλιστα, γίνεται αναφορά στο χορό του Ζαλόγγου, με τους αρθρογράφους της εφημερίδας να σχολιάζουν: «Όλος ο κόσμος παρακολουθεί να δει αν ο κύριος Τσίπρας και οι συνάδελφοί του στο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζουν να αναπαραστήσουν τον Χορό του Ζαλόγγου».

thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Financial Times: «Αν ο Τσίπρας αποτύχει, έρχεται η Χρυσή Αυγή»"

Καμμένος: «Προϋπόθεση για συνομιλίες η αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία»

Την δική του θέση που έρχεται σε αντίθεση με την ακολουθητέα πολιτική δεκαετιών της Αθήνας και της Λευκωσίας στο Κυπριακό, διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία πρώτα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και στη συνέχεια να γίνουν συνομιλίες.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος σε δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είπε ότι «εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου σε σχέση με πιθανές χιαστί συνομιλίες που κατά την δική μας άποψη δεν πρέπει να γίνουν.

Και δεύτερον την προϋπόθεση ότι για να προχωρήσουμε στις συνομιλίες, απαιτείται η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κύπρο, ως κράτος. Ένα μέλος της ΕΕ προκειμένου να συνεχιστούν οι οποιεσδήποτε συνομιλίες».

Σημειώνεται ότι με τον όρο «χιαστί συνομιλίες» εννοούνται οι επαφές του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή με Έλληνες αξιωματούχους και του Ελληνοκύπριου με Τούρκους.

Ο κ. Καμμένος είπε επίσης ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» «δεν απεσύρθη, τελείωσε την επιχείρησή του και μάλιστα η ΝΟΤΑΜ δεν απεσύρθη παρά μόνο στην λήξη του».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: «Προϋπόθεση για συνομιλίες η αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία»"

Mεγαλοεπιχειρηματίας πίσω από την υπόθεση των δύο τόνων ηρωίνης


Νέα στοιχεία στην υπόθεση των δύο τόνων ηρωίνης
Εταιρεία - φάντασμα στη Μέση Ανατολή εξετάζεται ως χρηματοδότης της μεταφοράς

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται τα επόμενα 24ωρα στην πολύκροτη υπόθεση της εισαγωγής τον Ιούνιο του 2014 με το πλοίο Noor-1 δύο τόνων ηρωίνης από τον Περσικό Κόλπο, μετά από συγκέντρωση νέων στοιχείων για την δραστηριότητα της ναυτιλιακής εταιρείας "Arab Wave Shipping FZE" με έδρα την πόλη Σάρντζα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Για την εταιρεία αυτή υπάρχουν ενδεικτικά στοιχεία ότι πιθανόν είχε δημιουργηθεί για να χρηματοδοτηθεί η αγορά της ηρωίνης. Η εταιρεία εξαφάνισε όλα τα στοιχεία της - τηλέφωνα, φαξ κλπ, τον Ιούλιο του 2014 όταν βρέθηκε η ηρωίνη στην χώρα μας.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από αλληλογραφία των δικαστικών λειτουργών με ελληνικές διπλωματικές αρχές στο Ντουμπάι η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2013 από έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος σχετιζόταν και με μεγάλη ΠΑΕ.

Το όνομα του συγκεκριμένου επιχειρηματία έχει μνημονευθεί σε καταθέσεις για την εισαγωγή της ηρωίνης, είχε καταθέσει σχετικά, αλλά θεωρείται πλέον πιθανόν ότι θα κατηγορηθεί για την υπόθεση αυτή.

«Επιβαρυντικό» στοιχείο θεωρείται ένα mail που έστειλε σε εμπλεκόμενο στην υπόθεση σχετικά με έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων του για τα οποία εξετάζεται αν χρησιμοποιούνταν σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Ακόμη, ο ίδιος επιχειρηματίας φέρεται να είχε, όταν έφθασε το Noor-1 στη Ελευσίνα, σειρά τηλεφωνικών επαφών με άλλον επιχειρηματία στην κατοικία του οποίου στη Φιλοθέη βρέθηκε μεγάλη ποσότητα ηρωίνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι οι τηλεφωνικές επαφές είχαν υπάρξει «για να κανονισθεί συνάντησή τους για μπιρίμπα».

Επιπλέον αναμένεται η άσκηση νέων διώξεων εναντίον κι άλλων ναυτιλιακών παραγόντων, οι οποίοι, όπως κι ο προαναφερθείς, φέρεται να συμμετείχαν σε μια εταιρεία με τα αρχικά τους - που δεν ήταν γνωστή μέχρι σήμερα - η οποία είχε από το 2012 την διαχείριση του Noor-1.

Κρίσιμα στοιχεία έχουν αντληθεί κι από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκομένων.

Στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών λειτουργών είναι ισχυρισμοί ενός αλλου κατηγορουμένου που είχε αρνηθεί ότι είχε οποιαδήποτε τηλεφωνική επαφή με εμπλεκόμενο εφοπλιστή και για τον οποίο διαπιστώθηκε ότι είχε τελικώς 176 κλήσεις μαζί του.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες στη δικογραφία για την υπόθεση της ηρωίνης έχουν ενταχθεί και 2-3 κρίσιμες συνομιλίες που έχουν καταγραφεί στα πλαίσια της έρευνας του πρώην αθλητικού εισαγγελέα κ Αριστείδη Κορέα για παράνομες ενέργειες στον χώρο του ποδοσφαίρου.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Mεγαλοεπιχειρηματίας πίσω από την υπόθεση των δύο τόνων ηρωίνης"

Στρατούλης: Μεταρρυθμίσεις για τον λαό, όχι για τις ΗΠΑ και την Γερμανία

«Η Ελλάδα δεν θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις που θέλουν οι Η.Π.Α. και η Γερμανία, αλλά αυτές που θέλει ο ελληνικός λαός», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου.

Ο κ. Στρατούλης αναφέρθηκε στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «αποτελούν Σινικά Τείχη απροσπέλαστα», προσθέτοντας πως «Η Γερμανία με πολιτικές ρήξης οδήγησε την Ευρώπη σε δυο Παγκόσμιους πόλεμους. Δεν θα φτάσουμε στο αμήν για να καταστραφεί η Ευρωζώνη. Θα υπάρξει συμβιβασμός».

Μιλώντας με σκληρά λόγια τόνισε πως η Ελλάδα δέχεται «ομοβροντία πιέσεων και εκβιασμών από τους δανειστές, όμως υπάρχουν τα διαπραγματευτικά μας εργαλεία και ένα από αυτά είναι η γεωπολιτική μας θέση».

Ο ίδιος τοποθετήθηκε για το ενδεχόμενο εκλογών τονίζοντας πως είναι κατηγορηματικά αντίθετος, ενώ επιβεβαίωσε ότι μελετάται το ενδεχόμενο να μπουν τέλη για την ενίσχυση του ασφαλιστικού.

Τέλος, αναφερόμενος στα σενάρια που κάνουν λόγο για πληρωμή μισθών και συντάξεων με ομόλογα (IOU), είπε πως αυτά είναι «βλακείες» και ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά και ο λαός δεν θα μείνει ξεκρέμαστος.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατούλης: Μεταρρυθμίσεις για τον λαό, όχι για τις ΗΠΑ και την Γερμανία"

Οι Αμερικανοί παρεμβαίνουν στην ελληνική κρίση

Μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα περί αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και ο υπουργός Οικονομικών συστήνει εξέταση του προϋπολογισμού της γραμμή προς γραμμή

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζακ Λιου κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση της Ελλάδας να παρουσιάσει ένα λεπτομερές πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στους διεθνείς πιστωτές της, μελετώντας «γραμμή προς γραμμή» τον προϋπολογισμό της.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για το είδος της λεπτομερούς δουλειάς που απαιτεί κυριολεκτικά να μελετήσεις γραμμή προς γραμμή τον προϋπολογισμό σου» ανέφερε ο Τζακ Λιου μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας είπε πως κάλεσε τον Γιάνη Βαρουφάκη να συμβάλει να εξευρεθεί λύση το ταχύτερο.

«Αυτό δεν λύνεται με ομιλίες, δεν λύνεται με ρητορική. Αυτό λύνεται με σκληρή τεχνική δουλειά» πρόσθεσε ο Τζακ Λιου.

Το ζήτημα της Ελλάδας, αν και τυπικά δεν επρόκειτο να απασχολήσει τη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) ή τις εαρινές συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι ανάμεσα σε αυτά που συζητώνται περισσότερο στην Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες.

Στην ανακοίνωση της G20, έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών, ο τόνος ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά υπήρξε αναφορά στα προβλήματα της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, αν και όχι ονομαστική.

«Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν ισορροπήσει περισσότερο από την τελευταία συνάντησή μας. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ειδικά την ευρωζώνη και την Ιαπωνία, έχουν βελτιωθεί πρόσφατα, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία συνεχίζουν να καταγράφουν ισχυρή ανάπτυξη, κάτι που θα μπορούσε να υποστηρίξει μια ισχυρότερη παγκόσμια ανάκαμψη». Ωστόσο, η Ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, που αντιπροσωπεύει περίπου το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έκανε λόγο για προκλήσεις από ένα ευρύ φάσμα πηγών -την αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών, γεωπολιτικές εντάσεις κ.λπ.

Ο Αλί Μπαμπατζάν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, μιλώντας εξ ονόματος της G20, περιορίστηκε να πει ότι το θέμα της Ελλάδας δεν απασχόλησε τις επίσημες συζητήσεις. Ωστόσο, επισκίασε τη σύνοδο και συζητείται στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της ΠΤ.

Επικρατεί περισσότερη ανησυχία και απαισιοδοξία από ό,τι στην προηγούμενη σύνοδο της G20, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν. «Σε μένα είναι ξεκάθαρο ότι ένα λάθος βήμα ή ένας λάθος υπολογισμός από οποιαδήποτε πλευρά θα μπορούσε εύκολα να σημάνει ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα επιστρέψουν στο είδος της επισφαλούς κατάστασης που είχαμε βιώσει πριν από τρία ως τέσσερα χρόνια» πρόσθεσε.

«Είναι σημαντικό τις επόμενες ημέρες να κάνουμε σημαντική πρόοδο, να αποκτήσει ορμή η διαδικασία, είπε ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ. «Χρειάζεται να υπάρξει ένα συνεκτικό πακέτο, και αυτό σαφώς θα πάρει αρκετές εβδομάδες συζητήσεων ή περισσότερο».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Eurogroup, είπε ότι η Ελλάδα και η ευρωζώνη δεν πρέπει να προσπαθήσουν να αναγκάσουν την άλλη πλευρά να υποχωρήσει στις διαπραγματεύσεις. «Ας μην παίζουμε παιγνίδια» είπε. «Έχουμε κοινό συμφέρον να καταλήξουμε σε μια συμφωνία γρήγορα».

Πάντως, είπε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη για μια συμφωνία, πιθανόν πριν από το συμβούλιο του Eurogroup την 11η Μαΐου, μία ημέρα πριν η Αθήνα κληθεί να αποπληρώσει μια μεγάλη δόση του δανείου της.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Αμερικανοί παρεμβαίνουν στην ελληνική κρίση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news