facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Αυτόπτης μάρτυρας για το περιστατικό με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Την έβρισε ο υπάλληλος και της είπε: «καλά στα λέει ο Γιακουμάτος»

Μια άλλη εκδοχή του επεισοδίου στο βενζινάδικο της Αιδηψού με πρωταγωνίστρια της Ζωή Κωνσταντοπούλου, δίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μιχελογιαννάκης αλλά και αυτόπτης μάρτυρας που εμφανίστηκε δύο ημέρες μετά το περιστατικό. Η περιγραφή του περιστατικού από τον βουλευτή είναι ιδιαιτέρως αναλυτική και προφανώς προέρχεται από το περιβάλλον της Προέδρου της Βουλής η οποία, σύμφωνα με συνεργάτες της, θα μιλήσει όταν έρθει η ώρα και συνιστά ψυχραιμία.

Γράφει ο κ. Μιχελογιαννάκης δίνοντας την δική του εκδοχή:

Την ημέρα του Πάσχα η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μαθαίνει για τον θάνατο οικείου προσώπου ενώ βρίσκεται Εύβοια. Πηγαίνοντας στο σπίτι του θανόντος, πέφτει σε λακκούβα. Πηγαίνει σε βενζινάδικο για να αλλάξει το λάστιχο. Της λένε ότι δεν μπορούν και της το αλλάξουν και της το αλλάζει οικείο πρόσωπο. Πηγαίνει στο σπίτι του εκλιπόντος.

Την δευτέρα του Πάσχα ξαναπάει στο ίδιο βενζινάδικο μιας και αυτό ήταν μόνο ανοικτό και ζητάει αέρα στα λάστιχα, το έκαναν. Φεύγει και βλέπει ότι πάλι τα λάστιχα χάνουν. Ξαναγυρίζει και ζητά να τα ξαναδούν και τότε ο υπάλληλος έξαλλος της φωνάζει.

Αυτόπτης μάρτυρας για το περιστατικό με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Την έβρισε ο υπάλληλος και της είπε: «καλά στα λέει ο Γιακουμάτος»

Αυτός που τα λέει αυτά είναι ο Βαγγέλης Βένετης πρώην αστυνομικός, που μάλιστα παρέμβηκε 3 φορές να ηρεμήσει τον υπάλληλο σε μια Ζωή Κωνσταντοπούλου που δεν βγήκε καν από το αυτοκίνητο της.

Ο ίδιος είπε και στις κύριες που βιντεοσκοπούσαν ότι δεν είναι σωστό. Ο ίδιος ζήτησε από την Ζωή Κωνσταντοπούλου να καλέσει την αστυνομία και αύτη αρνήθηκε.

Ο μάρτυρας
Αυτόπτης μάρτυρας ήταν ο Βαγγέλης Βενετής, πρώην αστυνομικός, που την ώρα του περιστατικού ήταν στο βενζινάδικο μαζί με τη γυναίκα και το γιο του. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, δεν ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου εκείνη που επιτέθηκε φραστικά στον υπάλληλο και ζήτησε την απόλυσή του, ούτε και προπηλάκισε τις δυο γυναίκες που με τα κινητά τους είχαν καταγράψει όσα έγιναν.

Σύμφωνα με τον κ. Βενετή, τη Δευτέρα του Πάσχα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέστρεψε στο βενζινάδικο και ζήτησε από τον υπάλληλο να βάλει αέρα στο αλλαγμένο λάστιχο (το οποίο είχε σκάσει την προηγούμενη και η Πρόεδρος της Βουλής το είχε αλλάξει μετά την άρνηση του υπαλλήλου να τη βοηθήσει).

Η Πρόεδρος της Βουλής, όσο ο υπάλληλος έβαζε αέρα στα λάστιχά της, παρέμεινε μέσα στο αυτοκίνητο. Και όταν ξεκίνησε να φύγει, διαπίστωσε, σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία, πως τα λάστιχα έχαναν αέρα και ζήτησε από τον υπάλληλο αν θέλει να της τα ελέγξει ξανά.

Τότε εκείνος, περιγράφει ο κ. Βενετής, σε έντονο ύφος άρχισε να της φωνάζει: «δεν είμαστε βουλκανιζατέρ». Σταδιακά φέρεται να ύψωσε περισσότερο την ένταση της φωνής του. Ο πρώην αστυνομικός ζήτησε το λόγο από τον υπάλληλο και τον ρώτησε γιατί μιλάει έτσι στη γυναίκα μέσα στο αυτοκίνητο (την οποία όπως είπε δεν είχε αναγνωρίσει αρχικά).

Όταν κατάλαβε ότι η γυναίκα στο αυτοκίνητο ήταν η Πρόεδρος της Βουλής, είπε στον υπάλληλο να σταματήσει να της φωνάζει. Αλλά τότε, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο υπάλληλος ξέφυγε και είπε: «καλά της τα λέει ο Γιακουμάτος», ενώ στη συνέχεια απευθύνθηκε ξανά στην κα Κωνσταντοπούλου και άρχισε να βρίζει τον σύζυγο και την οικογένειά της, ενώ κινήθηκε και απειλητικά προς το αυτοκίνητό της.

«Χρειάστηκε να παρέμβω και να τον συγκρατήσω τρεις φορές», δήλωσε ο Β. Βενετής, που υποστήριξε ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν προκάλεσε το επεισόδιο, δεν απείλησε τον υπάλληλο και δεν βγήκε καν από το αυτοκίνητό της.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο κ. Βενετής ήταν εκείνος που είδε τις δυο γυναίκες που κατέγραψαν το περιστατικό με τα κινητά τους και τους είπε ότι αυτό που έκαναν ήταν παράνομο. Προς το μέρος τους κινήθηκε και η Πρόεδρος της Βουλής που τους είπε σε ήρεμο τόνο: «Αυτό που κάνετε απαγορεύεται. Σας παρακαλώ να διαγράψατε τις φωτογραφίες που πήρατε χωρίς συναίνεση». Έσβησαν το υλικό και δεν υπήρξε κάποια άλλη αντίδραση.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτόπτης μάρτυρας για το περιστατικό με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Την έβρισε ο υπάλληλος και της είπε: «καλά στα λέει ο Γιακουμάτος»"

ΟΟΣΑ: Φορολογικό «αμάρτημα» η οικογένεια στην Ελλάδα

Έχετε παιδιά και φορολογείστε στην Ελλάδα; Την πατήσατε.

Ο φόρος και οι ασφαλιστικές εισφορές που καλείστε να πληρώσετε είναι οι υψηλότεροι μεταξύ των 34 χωρών μελών του ΟΟΣΑ, όπως δείχνει μελέτη του Οργανισμού από την οποία προκύπτει επίσης ότι ο έχων οικογένεια στην Ελλάδα υφίσταται μεγαλύτερο φορολογικό–ασφαλιστικό βάρος από τον εργένη ακόμα και μετά τον συνυπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι εντυπωσιακά. Φόροι και ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων «τρώνε» το 43,4% της αμοιβής ενός παντρεμένου μέσου εργαζόμενου με δύο παιδιά στην Ελλάδα, όταν στις χώρες του ΟΟΣΑ ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι μόλις 26,9%.

Με απλά λόγια, από τα 100 ευρώ αμοιβής ενός οικογενειάρχη με δύο παιδιά στην Ελλάδα, τα 43,4 ευρώ φεύγουν πριν καν μπουν στην τσέπη του -όντας μισθωτός η παρακράτηση γίνεται στην πηγή τόσο για το φόρο, όσο και για τις ασφαλιστικές εισφορές- και πηγαίνουν απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία. Την ίδια στιγμή, σε μέσα επίπεδα, στις χώρες του ΟΟΣΑ, η αντίστοιχη επιβάρυνση είναι 26,9 ευρώ στα 100.

Ακόμα και αν ληφθούν υπ' όψιν τα επιδόματα τα οποία χορηγούνται στις ελληνικές οικογένειες, η ασφαλιστική και η φορολογική επιβάρυνση για τους οικογενειάρχες είναι υψηλότερες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τους εργένηδες στη χώρα. Στις χώρες του ΟΟΣΑ η αντίστοιχη σύγκριση φέρνει σε πλεονεκτικότερη θέση τις οικογένειες, με χαμηλότερο φορολογικό βάρος 9,1% σε σχέση με τους μεμονωμένους εργαζόμενους.

Την πρωτιά της Ελλάδας στη φορολογική επιβάρυνση των οικογενειών με δύο παιδιά ακολουθούν το Βέλγιο (40,6%) και η Γαλλία (40,5%) ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στη Νέα Ζηλανδία (3,8%), στη Χιλή (7%), στην Ελβετία (9,8%) και στην Ιρλανδία (9,9%).

Οι εργένηδες

Για τον μέσο εργαζόμενο χωρίς παιδιά, η κατάσταση συγκριτικά είναι καλύτερη. Η Ελλάδα σε αυτήν την πτυχή της μελέτης καταλαμβάνει τη 14η θέση στην κλίμακα κατάταξης από τον χειρότερο προς τον καλύτερο με την επιβάρυνση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών επί της αμοιβής να φτάνει στο 40,4% πέρυσι (από 39,1% το 2000) έναντι 36% του μέσου όρου στον ΟΟΣΑ (από 36,7% το 2000).

Η μεταβλητότητα της επιβάρυνσης της εργασίας κρίνεται ιδιαίτερα υψηλή στη χώρα μας. Το φορολογικό βάρος (για την ακρίβεια το άθροισμα φόρων και ασφαλιστικών εισφορών) σε σχέση με την αμοιβή αυξήθηκε κατά 3,1 μονάδες το διάστημα 2010 - 2011, αλλά μειώθηκε κατά 2,8 μονάδες στη συνέχεια.

Η 14η θέση, για την Ελλάδα των εργένηδων -ή εκείνων χωρίς τέκνα- φορολογούμενων φαντάζει καλή, αν η σύγκριση γίνει με το Βέλγιο (επιβάρυνση 55,6%), την Αυστρία (49,4%), τη Γερμανία (49,3%) και την Ουγγαρία (49%). Το θέμα είναι βέβαια εκτός από το πόσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές πληρώνεις, τι σου επιστρέφει σε όρους παροχών και κοινωνικού κράτους το ίδιο το κράτος.

Στον αντίποδα, η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας καταγράφεται στη Χιλή (7%), στη Νέα Ζηλανδία (17,2%) στο Μεξικό (19,5%) και στο Ισραήλ (20,5%).

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΟΣΑ: Φορολογικό «αμάρτημα» η οικογένεια στην Ελλάδα"

Σε αστυνομικό κλοιό το κτίριο της Πρυτανείας - προσπάθεια εισβολής

Σε αποκλεισμό του κτιρίου της Πρυτανείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών έχει προχωρήσει η Αστυνομία, κατά την 17η ημέρα κατάληψής του.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν παραταχθεί γύρω από το κτίριο, αποκλείοντας ουσιαστικά την πρόσβαση σε όποιον επιθυμεί να εισέλθει ή να εξέλθει από την Πρυτανεία. Ομάδα αντιεξουσιαστών επιχείρησε να εισβάλει στο κτίριο περίπου στις 21:30, ωστόσο απωθήθηκε από τους αστυνομικούς.

Οι καταληψίες παραμένουν εντός του κτηρίου, έχοντας κλείσει την κεντρική πύλη.

Σημειώνεται, ότι από το πρωί σήμερα, έγιναν άλλες τρεις προσαγωγές έξω από την Πρυτανεία.

Χθες, Τρίτη του Πάσχα, συνελήφθησαν άλλα πέντε άτομα που εντοπίστηκαν να βγαίνουν από το κτίριο, ενώ οι 15 (μεταξύ αυτών δύο ανήλικοι) που είχαν συλληφθεί, κατά τη διάρκεια του πασχαλινού τριημέρου, οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Κρατείται μόνο ο Πολωνός, εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για εμπορία ναρκωτικών. Μεταξύ των συλληφθέντων και δύο Αλγερινοί, που δήλωσαν ότι διαμένουν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» και ότι εργάζονται σε πολυεθνική εταιρεία καπνού, ενώ προσήχθησαν κατά λάθος και δύο τουρίστες!

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε αστυνομικό κλοιό το κτίριο της Πρυτανείας - προσπάθεια εισβολής"

Κ. Λαπαβίτσας: Ο χρόνος τελειώνει, πάμε σε ρήξη

Στην εκτίμηση ότι ο χρόνος τελειώνει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε ρήξη προέβη ο Κώστας Λαπαβίτσας.

"H πορεία της ρήξης είναι η άλλη, να μην κάνουμε πίσω και να έχουμε ρήξη. Δεν υπάρχουν χίλιες επιλογές. Μας έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό, δεν χρηματοδοτούν τη χώρα, δεν υπάρχει ρευστότητα, υπάρχει μια κατάσταση η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη διότι περιμένουν η κυβέρνηση να κάνει πίσω ή ορισμένοι από αυτούς έχουν και μοίχειες σκέψεις για αλλαγή κυβέρνησης όπως έχει προκύψει από δημοσιεύματα που είδαμε στον διεθνή Τύπο", είπε στον ρ/σ Παραπολιτικά.

"Αυτό συμβαίνει, η κυβέρνηση όμως για την ώρα τουλάχιστον και καλά κάνει δεν έχει λυγίσει", σημείωσε.

megatv
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Λαπαβίτσας: Ο χρόνος τελειώνει, πάμε σε ρήξη"

«Κεραυνοί» Γιούνκερ: Η υπομονή μου με την Ελλάδα εξαντλείται

Σε αποκαλύψεις προβαίνει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο οποίος μεταφέρει τον εκνευρισμό και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη στασιμότητα που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις.

Οπως τονίζει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών του εκτελεστικού οργάνου της Κομισιόν, ότι η υπομονή του με την Αθήνα εξαντλείται και ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος τις τελευταίες ημέρες.

Αλλά, όπως είπε η ίδια πηγή, ο Γιούνκερ επέμεινε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για μία πιθανή ελληνική έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Το Grexit είναι ένα θέμα ταμπού για τον Γιούνκερ» δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κεραυνοί» Γιούνκερ: Η υπομονή μου με την Ελλάδα εξαντλείται "

Φλαμπουράρης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος άφησε ο υπουργός Επικράτειας Αλέκος Φλαμπουράρης, αποκλείοντας ωστόσο σενάριο πρόωρων εκλογών.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης ο Αλ. Φλαμπουράρης τόνισε πως η εντολή που πήρε η κυβέρνηση από τον ελληνικό λαο είναι λύση εντός ευρω και έντιμο συμβιβασμό, όμως διευκρίνισε πως για ιστορικές αποφάσεις πρέπει να έχει λόγο ο λαός.

«Δεν έχω την άποψη ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές» δήλωσε συγκεκριμένα ο Αλ. Φλαμπουράρης αλλά προσέθεσε: «Σε περίπτωση αδιεξόδου, μπορεί και να σκεφτούμε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Σε ιστορικού βεληνεκούς αποφάσεις, δεν θα είναι κακό να ρωτήσεις και τον ελληνικό λαό».

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου υποστήριξε πως «δεν υπάρχει περίπτωση οι εταίροι να μην κάνουν πίσω. Το θέμα είναι να συμφωνήσουμε, και όχι αν η συμφωνία θα πάει μια εβδομάδα πίσω», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι εταίροι δεν έχουν πει επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση ότι οι 26 προτάσεις που έχει υποβάλλει η Αθήνα δεν περιέχουν έναν έντιμο συμβιβασμό. Τόνισε, δε, πως η εντολή που έχει λάβει η κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό είναι να βρει λύση εντός ευρώ, με έναν έντιμο συμβιβασμό.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, έκανε λόγο για «σκληρή μάχη, η οποία θα κερδηθεί» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω «στα ζητήματα τα οποία συνέβαλαν στο να φτάσει η χώρα σε αυτό το τραγικό σημείο που βρίσκεται».

«Το θέμα δεν είναι αν θα καθυστερήσει μία εβδομάδα, δέκα ημέρες, αλλά να υπάρξει συμφωνία» είπε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί προς τους εταίρους «υπάρχουν σημεία συμβιβασμού» και σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που θέλουν τους δανειστές να διαφωνούν με τις προτάσεις της Αθήνας, είπε πως είναι ειδήσεις «που διακινούνται από διάφορα ΜΜΕ, τις οποίες αναπαράγουν και τα ελληνικά μέσα».

Ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνουν πίσω οι εταίροι» και εξήγησε ότι «οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ δεν έχουν αποφασίσει να διαλύσουν την Ένωση. Με ποια λογική θα φύγει η Ελλάδα και όχι η Ιταλία ή η Γαλλία. Θα τους στοιχίσει πάρα πολύ». Απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο να προκαλέσει η κυβέρνηση ατύχημα, καθώς, όπως είπε, ήταν σαφής «η λαϊκή εντολή για λύση εντός του ευρώ».

Ο Αλ. Φλαμπουράρης, επανήλθε και στο θέμα της έκτακτης εισφοράς, λέγοντας ότι θα μπορούσε να μπει εφάπαξ σε υψηλά εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ, σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί σε δύσκολη θέση και αδυνατεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Για το μεταναστευτικό, σημείωσε πως «το θέμα των προσφύγων είναι ένα συνολικό ζήτημα της Ευρώπης που πρέπει να λύσουμε όλοι μαζί».

«Δεν αντέχει η Ελλάδα της κρίσης όλους τους πρόσφυγες πολέμου» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Κανένας δεν μας λέει τι πρέπει να γίνει με αυτούς».

Αναφερόμενος σε μία πιθανή προσωρινή λύση, δήλωσε πως θα πρέπει να «δημιουργηθούν συνθήκες για να μείνουν εδώ για λίγο καιρό».

«Η Τασία (σ.σ. Χριστοδουλοπούλου) τρέχει. Γίνεται προσπάθεια να βρεθούν χώροι, όπως παλιά στρατόπεδα, εγκαταλειμμένες πολυκατοικίες, να μένουν προσωρινά εκεί. Έχουμε κάνει έκκληση στον Αβραμόπουλο για να βρεθεί λύση. Αν δεν έχουμε τη λύση, πρέπει να κάνουμε προσωρινά μέτρα για να μην πεθαίνουν οι άνθρωποι στον δρόμο και στη συνέχεια, σε συνεργασία με την Ευρώπη, να λύσουμε το θέμα» είπε αναφερόμενος στις κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του θέματος.

Στο μεταξύ, αισιόδοξος για συμφωνία με τους εταίρους, ακόμη και στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, δηλώνει στον Guardian ο αναπληρωτής υπουργός διεθνών οικονομικών σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Φλαμπουράρης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος"

Στις 20 Απριλίου ξεκινά η «Ωρα του Πολίτη» σε 14 αστυνομικά τμήματα

Σε εφαρμογή μπαίνει πιλοτικά από την Δευτέρα, 20 Απριλίου, μία από τις δράσεις, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που είχε αναγγείλει πριν από λίγες μέρες ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Πανούσης, στο πλαίσιο της νέας αντεγκληματικής πολιτικής και κυρίως της οικοδόμησης σχέσης φιλίας και εμπιστοσύνης, που προωθεί, μεταξύ πολιτών και αστυνομίας.

Πρόκειται για την «Ώρα του Πολίτη, των Φορέων και των Κοινωνικών Εταίρων», που σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 14 αστυνομικά Τμήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χαλκίδα, Ρόδο, Ηράκλειο, Γιάννενα και Λάρισα.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και προβλέπει οτι, δύο φορές το μήνα, οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων, μετά από προηγούμενη συνεννόηση, θα δέχονται στο γραφείο πολίτες, φορείς και κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να διατυπώνονται και να συζητούνται διάφορα θέματα, προτάσεις, επισημάνσεις και απόψεις για ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας.

Σε περίπτωση που η υπόθεση αφορά άλλη υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ή άλλο φορέα θα διαβιβάζεται αρμοδίως για περαιτέρω χειρισμό.

Επίσης, εάν κάποιο ζήτημα έχει ευρύτερο τοπικό ενδιαφέρον, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος θα φροντίζει να το εισαγάγει προς συζήτηση στο Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.).

Με τη δράση αυτή Πολίτες, Φορείς και Κοινωνικοί Εταίροι έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν απευθείας με τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος, ο οποίος θα σχηματίζει προσωπική άποψη και αντίληψη για τα διάφορα θέματα που τίθενται και θα μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα για την επίλυσή τους ή να παραπέμπει την υπόθεση στην αρμόδια υπηρεσία ή φορέα με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης.

Η «Ώρα του Πολίτη, των Φορέων και των Κοινωνικών Εταίρων» θα εφαρμοστεί πιλοτικά στα αστυνομικά τμήματα Αμπελοκήπων και Πατησίων στην Αθήνα, Κορυδαλλού στον Πειραιά, 'Ανω Λιοσίων στη Δυτική Αττική, Αμαρουσίου στη Βορειοανατολική Αττική, Ηλιούπολης στη Νοτιοανατολική Αττική, Σταυρουπόλεως και Τουμπας- Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη, Α΄ Πατρών στην Αχαΐα, Χαλκίδας, Ρόδου, Α΄ Ηρακλείου Κρήτης Ιωαννίνων και Α' Λάρισας.

Οι πολίτες, οι Φορείς και οι Κοινωνικοί Εταίροι μπορούν να επικοινωνούν με τις Γραμματείες των παραπάνω αστυνομικών τμημάτων, προκειμένου να ενημερώνονται για τον προγραμματισμό των συναντήσεων με τους διοικητές.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει σε πρώτο στάδιο δύο μήνες προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες βελτιώσεις και τροποποιήσεις, με στόχο να επεκταθεί το ταχύτερο δυνατό σε όλη την επικράτεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης δήλωσε: «Οικοδομούμε μία νέα σχέση με τις τοπικές κοινωνίες, προχωρώντας σε καινοτόμες δράσεις, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και αναβαθμίζουν τον διάλογο και τη συνεργασία. Ο Αστυνομικός της Γειτονιάς και η Ώρα του Πολίτη, των Φορέων και των Κοινωνικών Εταίρων αποτελούν απτά δείγματα στο πεδίο της συμφιλίωσης Αστυνομίας και κοινωνίας».

Τα τηλέφωνα των αστυνομικών τμημάτων, που θα εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα και μπορούν να επικοινωνούν οι πολίτες, είναι:

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ 210-7473396
ΠΑΤΗΣΙΩΝ 210-2117968
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 210-4949677
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ 210-2486230
ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ 210-6875106
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ 210-9769858
ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ 2310-644353
ΤΟΥΜΠΑΣ - ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ 2310-957711
Α' ΠΑΤΡΩΝ 2610-465514
ΧΑΛΚΙΔΑΣ 22210-83333
ΡΟΔΟΥ 22410-23278
Α' ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2810-274055
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 26510-65937
Α' ΛΑΡΙΣΑΣ 2410-683139

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 20 Απριλίου ξεκινά η «Ωρα του Πολίτη» σε 14 αστυνομικά τμήματα"

Δρίτσας: Έχουμε επίγνωση της σοβαρότητας του μεταναστευτικού

Έχουμε επίγνωση της σοβαρότητας του μεταναστευτικού προβλήματος, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας την Τετάρτη στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

Ο κ. Δρίτσας στράφηκε κατά της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική ανοιχτών συνόρων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι καλή είναι η κριτική, αλλά η εκμετάλλευση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος μπορεί να γίνει επικίνδυνη, ενώ πρόσθεσε ότι κάθε εύκολη, αβανταδόρικη και καταιγιστική κινδυνολογία είναι ανεύθυνη.

Συμπλήρωσε ότι καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα του προβλήματος και προς επίρρωσιν αυτών σημείωσε ότι δεν είναι τυχαίο πως αυτή κυβέρνηση συνέστησε υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Δεν χρειάζονται η κριτική της αντιπολίτευσης και τα σχόλια του Τύπου για να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόβλημα εντείνεται διαρκώς, είπε και χαρακτήρισε αδιανόητα τα σχόλια ότι «ανοίξαμε τα σύνορα και γέμισαν οι πλατείες με μετανάστες». Είπε ακόμη πως χρειάζεται μια ορθολογική αντιμετώπιση της κατάστασης σημειώνοντας πως χρειάζεται από κοινού συντονισμός με κράτη που δέχονται αυξημένες ροές, όπως η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία.

Ακόμη ανέφερε πως αυτή την στιγμή στα τουρκικά παράλια βρίσκονται δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, τα οποία αν διαπιστώσουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στις εστίες τους, τότε η Ελλάδα θα δεχτεί πιέσεις και θα γίνει εκρηκτικό το πρόβλημα. Είπε ακόμη ότι από τις αρχές του 2014 έχουν δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή όροι φυγής πιο έντονοι μετά την ένταση της κρίσης στη Συρία και τη δράση του ISIS.

Για τον τρόπο δράσης των λιμενικών στο Αιγαίο παρέπεμψε σε σχετική εγκύκλιο τον Αύγουστο του 2013 υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει αλλάξει το παραμικρό, ενώ για τη συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές είπε πως τηρούνται κάποιοι κανόνες σε σχέση με παλαιότερα, αλλά οι «γείτονες» θα πρέπει να εντείνουν τη δραστηριότητα τους κυρίως στην αντιμετώπιση των διακινητών.

Ερωτηθείς ο κ. Δρίτσας είπε ότι πρόθεση του είναι σύντομα να μεταβεί στα νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές και πρόσθεσε πως η αντιμετώπιση των ζητημάτων είναι συνεχής απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι «λαμβάνει αποφάσεις μέσα στα γραφεία και δεν πηγαίνει εκεί που υπάρχει το πρόβλημα».

Σχετικά με το εάν σχεδιάζει ενίσχυση στις νησιωτικές υπηρεσίες του Λιμενικού σε μέσα και προσωπικό απάντησε ότι βασικός στόχος είναι να μπορούν οι λιμενικοί να κάνουν τη δουλειά τους είτε στη θάλασσα είτε στη στεριά με τη διαχείριση των μεταναστών σε ανθρώπινες συνθήκες.

Αναγνώρισε πως έχουν ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο ειδικά σε επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης και είπε πως επιχειρείται να γίνει μετάθεση προσωπικού που έχει ήδη συμπληρώσει τρία χρόνια στα νησιά ωστόσο, πρόσθεσε, η διαδικασία έχει «σκαλώσει» σε προηγούμενα Προεδρικά Διατάγματα. Συμπλήρωσε ότι πριν πό το καλοκαίρι θα μεταβεί προσωπικό στις υπηρεσίες του Λ.Σ. στα νησιά του Αιγαίου.

«Όχι» στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας εμφανίστηκε «διπλωματικός» ως προς το θέμα της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών. Από τη μια τάχθηκε εκ νέου κατά της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών λέγοντας μάλιστα ότι κανένα στέλεχος της κυβέρνησης δεν έλκεται από την μυθοποίηση των ιδιωτικοποίησεων.

«Δεν πουλάμε τα λιμάνια και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως δεν υπάρχει διάσταση απόψεων με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του τελευταίου σε ΜΜΕ της Κίνας. Επισήμανε πως ο κ. Δραγασάκης μίλησε γενικά και μίλησε για συνεργατικά σχήματα προσθέτοντας πως τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων εξετάζονται σε ανώτατο επίπεδο.

Ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου και πρόσθεσε ότι «η ζωή, η εξέλιξη και η πραγματικότητα σου επιβάλλεται. Όπως είπε ο Μαρξ οι άνθρωποι παλεύουν να αλλάξουν τον κόσμο σε συνθήκες που δεν διάλεξαν οι ίδιοι».

Για το ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε ότι θα γίνει επανεξέταση του ρόλου του αλλά «ακόμα δεν έχουμε καταλήξει στην οριστική φόρμουλα» καθώς είναι ένα συνολικό κυβερνητικό ζήτημα.

Αλλαγές στις διαδικασίες για την κατάταξη λιμενοφυλάκων

Ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε εκτενώς στον τελευταίο διαγωνισμό για τους λιμενοφύλακες και των σημαιοφόρων λέγοντας πως υπήρχαν αρκετές καταγγελίες για αδικίες. Όπως είπε, μελετήθηκε το ζήτημα και το συμπέρασμα ήταν πως δεν θα ήταν σωστό να προχωρήσουν στην ακύρωση του διαγωνισμού αλλά αποφάσισαν την επικύρωση και η νέα προκήρυξη να γίνει με άλλους όρους ενώ παράλληλα αναμένεται απάντηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν τους επιτυχόντες και επιλαχόντες του τελευταίου διαγωνισμού.

Επιπλέον είπε πως υπάρχει διαρκής διάλογος με εκπροσώπους τόσο του πολιτικού όσο και του ένστολου προσωπικού για μια σειρά ζητημάτων θέτοντας ως προτεραιότητα την ρύθμιση της εκκρεμότητας με το ελεγκτήριο δαπανών σχετικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λιμενικών.

Σημείωσε ακόμη ότι εξασφαλίστηκε κονδύλι ύψους περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ για την συντήρηση των εναέριων μέσων του ΛΣ.

Επιπροσθέτως ο κ.Δρίτσας εξέφρασε την απορία του γιατί έξι νέα σκάφη του Λ.Σ. ναυπηγούνται στην Κροατία και όχι στα ελληνικά ναυπηγεία σημειώνοντας ότι τα ναυπηγεία Ελευσίνας και η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν στο σχετικό διαγωνισμό επειδή δεν είχαν φορολογική ενημερότητα.

Προσλήψεις προσωπικού στη πλοηγική υπηρεσία

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας επεσήμανε ότι υπάρχει ζήτημα με τη στελέχωση της πλοηγικής υπηρεσίας που έχει δικά της έσοδα. Και πρόσθεσε πως υπάρχει ανάγκη δημιουργίας πλοηγικών σταθμών σε λιμάνια που έχουν αναπτυχθεί και υποδέχονται και κρουαζιερόπλοια όπως στο Κατάκολο και στη Μύκονο που δεν διαθέτουν. Όπως είπε χαρακτηριστικά με μια ρύθμιση θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και παράλληλα θα υπάρξει αύξηση των εσόδων, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Δρίτσας: Έχουμε επίγνωση της σοβαρότητας του μεταναστευτικού"

Ψηφίστηκε επί της αρχής στην επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

«Υπέρ» τάχθηκαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ καταψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια η Χ.Α., το Ποτάμι και το ΚΚΕ.

Η εισηγήτρια της πλειοψηφίας Αγλαΐα Κυρίτση τόνισε ότι με το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ αποκαθίσταται μια αδικία εις βάρος των εργαζομένων της που κατ’ εντολή της τρόικας απολύθηκαν, ενώ επουλώνεται ένα τραύμα που καταδικάστηκε από την κοινή γνώμη και εξέθεσε την χώρα διεθνώς.

Μάλιστα παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία όσον αφορά τους υπαλλήλους που απασχολούνται σε ξένους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς για να αντικρούσει τις κριτικές που ασκούνται για την επαναπρόσληψη των απολυθέντων.

Σύμφωνα με αυτά το BBC απασχολεί 20.700 εργαζόμενους, αριθμός που αναλογεί σε 329 υπαλλήλους ανά ένα εκατομμύριο βρετανών, ενώ το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται ετησίως για κάθε νοικοκυριό σε 175 ευρώ.

Στη Γερμανία και στο ARD απασχολούνται 26.600 εργαζόμενο, δηλαδή κατ’ αναλογία 330 εργαζόμενοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων και το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται σε 215,75 ευρώ ετησίως ανά νοικοκυριό, ενώ στην Αυστρία, στην ORF, απασχολούνται 4.280 εργαζόμενοι, αναλογία 499 εργαζόμενοι ανά ένα εκατομμύριο πολιτών κλπ.

Όπως είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει με 224 εργαζομένους ανά εκατομμύριο πολιτών με ετήσιο ανταποδοτικό τέλος 36 ευρώ, όταν ο μέσος όρος στις ευρωπαϊκές χώρες είναι 129 ευρώ.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη αμφισβήτησε τα στοιχεία λέγοντας ότι «προφανώς δεν είναι ίδια τα μεγέθη και δεν μιλάμε για τα ίδια πράγματα». «Δεν μπορεί να γίνει τέτοια σύγκριση», είπε η «γαλάζια» βουλευτής επισημαίνοντας ότι «η προπαγάνδα των αριθμών είναι εύκολο πράγμα», ενώ εμφανίστηκε σίγουρη ότι θα αυξηθεί το ανταποδοτικό τέλος «διότι τα χρήματα δεν φτάνουν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε επί της αρχής στην επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ"

Μαξίμου: Οργανωμένο σχέδιο πίεσης τα περί Grexit

Για επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να αποδεχθεί νέα υφεσιακά μέτρα κάνουν λόγο κύκλοι του Μαξίμου απαντώντας στις βολές από Ελλάδα και εξωτερικό.

Οι ίδιοι κύκλοι διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις κόκκινες γραμμές της, τις οποίες έθεσε και το εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη.

Τονίζουν ακόμη ότι το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει λεπτομερείς λίστες και επεξεργασμένες προτάσεις. "Υπάρχουν προτάσεις. Τις γνωρίζουν πολύ καλά μάλιστα και οι ίδιοι τις διαρρέουν", αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Όπως υποστηρίζουν, ορισμένοι υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχθούν την πραγματικότητα. Αρνούνται, λένε, "να δεχθούν ότι το Μνημόνιο τελείωσε, ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν, απέτυχαν και οδήγησαν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού στην τραγική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα".

"Αντί να διαρρέουν επιβαίνοντας σενάρια περί χρεοκοπίας ας συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η πολιτική τους, πολλώ δε μάλλον που η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014", προσθέτουν.

megatv
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: Οργανωμένο σχέδιο πίεσης τα περί Grexit"

Περίπου 400 μετανάστες αγνοούνται στη Μεσόγειο

Περίπου 400 μετανάστες αγνοούνται στη Μεσόγειο, σύμφωνα με εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίοι καταγγέλλουν την αδιαφορία των ευρωπαϊκών αρχών μπροστά στις μαζικές αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία.

«Αυτές οι τελευταίες ημέρες θα αποδειχθούν μεταξύ των πιο φονικών στα πιο επικίνδυνα νερά του κόσμου για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο», αν επιβεβαιωθούν οι πρώτες μαρτυρίες, δήλωσε σήμερα η Τζούντιθ Σάντερλαντ περιφερειακή διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Οι περίπου 400 μετανάστες αγνοούνται μετά το ναυάγιο ενός πλοίου την Κυριακή στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τους περίπου 150 επιζήσαντες που έφτασαν χθες Τρίτη το πρωί στην Ιταλία και ρωτήθηκαν σχετικά από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.

Το ιταλικό Λιμενικό από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι διέσωσε 145 μετανάστες, που είχαν γαντζωθεί στο πλοιάριο που τους μετέφερε και το οποίο ανατράπηκε στη μέση της Μεσογείου. Όμως είναι αδύνατο μέχρι στιγμής να εξακριβωθεί αν το ναυάγιο στο οποίο επενέβη την Κυριακή το Λιμενικό, είναι το ίδιο με αυτό στο οποίο αναφέρονται οι δύο οργανώσεις.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο διοικητής Φίλιππο Μαρίνι, εκπρόσωπος του ιταλικού Λιμενικού, υπογράμμισε σήμερα ότι δεν έχει εντοπιστεί κανένας άλλος επιζών μετά το ναυάγιο της Κυριακής, παρά τις διεξοδικές έρευνες που συνεχίστηκαν στην περιοχή τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Δεν εντοπίστηκε «κανένας επιζών ή στοιχείο που να επιτρέπει να πιστέψουμε ότι υπήρξαν και άλλα θύματα ή επιζώντες», σημείωσε ο Μαρίνι.

Κατά την επέμβασή του την Κυριακή το ιταλικό Λιμενικό διέσωσε 145 ανθρώπους, ενώ περισυνέλεξε και εννέα πτώματα κοντά σε ένα πλοιάριο που βυθιζόταν. Δεν αποκλείεται στο πλοιάριο να επέβαιναν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι, εξήγησε ο Μαρίνι.

Οι επιζώντες του ναυαγίου αυτού, όταν ρωτήθηκαν από τον ΔΟΜ και τη Save the Children, δήλωσαν ότι στο πλοιάριο επέβαιναν συνολικά 500 με 550 άνθρωποι, εκ των οποίων πολλοί νεαροί, διευκρίνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ στη Ρώμη Φλάβιο ντι Τζιάκομο.

Αυτή η πολλοστή ναυτική τραγωδία, αν επιβεβαιωθεί, έχει ήδη προκαλέσει τον οργή πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων και διεθνών οργανισμών.

«Ο απαράδεκτος αριθμός των θυμάτων δεν θα σταματήσει να αυξάνεται, αν η ΕΕ δεν δράσει τώρα για να διασφαλίσει επιχειρήσεις διάσωσης σε όλη τη Μεσόγειο», υπογράμμισε η Σάντερλαντ.

Ο ΔΟΜ έχει ήδη καταγράψει περισσότερους από 500 θανάτους μεταναστών στη Μεσόγειο από την έναρξη της χρονιάς, πριν από τη νέα αυτή τραγωδία, σε σχέση με 47 την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Οι αναχωρήσεις δεν μειώνονται: ο φόβος του θανάτου δεν αποτρέπει», ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην νότια Ευρώπη Καρλότα Σάμι.

Καθώς εδώ και μερικές ημέρες επικρατεί καλοκαιρία και νηνεμία στην περιοχή, περισσότερες από 10.500 αφίξεις μεταναστών καταγράφηκαν από την αρχή Απριλίου στην Ιταλία, όπου οι υποδομές υποδοχής των αιτούντων άσυλο ήδη έχουν υποδεχθεί περισσότερους από 80.000 ανθρώπους.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο ζήτησε τη Δευτέρα από τις νομαρχίες να βρουν αμέσως 6.500 καταλύματα, κυρίως στο βόρειο και το κεντρικό τμήμα της χώρας.

Το αίτημα αυτό προκάλεσε την οργή πολλών αξιωματούχων, μεταξύ αυτών και του περιφερειάρχη της Λομβαρδίας Ρομπέρτο Μαρόνι, πρώην υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας και μέλους του αντιμεταναστευτικού κόμματος της Λέγκας του Βορρά.

«Αρνούμαστε να υποστούμε αυτή την εισβολή, οπότε δεν θα υπάρξει καμία θέση στη Λομβαρδία για όσο συνεχίζεται αυτή η ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης», είπε σήμερα, απηχώντας τις δηλώσεις του συναδέλφου του της περιφέρειας της Βενετίας.

Ο γενικός γραμματέας της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι ήταν ακόμη πιο ευθύς: "Γιατί θα πρέπει να δεχθώ έστω κι έναν από αυτούς τους μετανάστες πριν από τους 22.000 Ιταλούς που εξακολουθούν να αναμένουν μια κοινωνική κατοικία στο Μιλάνο», διερωτήθηκε.

Με καταγωγή κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ιδίως από τη Συρία που σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο, οι μετανάστες αυτοί προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από τη Λιβύη εκμεταλλευόμενοι το χάος που επικρατεί στη χώρα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Περίπου 400 μετανάστες αγνοούνται στη Μεσόγειο"

FT: Κανένας πανικός στην Αθήνα, κουρασμένοι οι Έλληνες

Την εντύπωσή του από το ταξίδι του στην Αθήνα, μόλις την περασμένη εβδομάδα, περιγράφει ρεπόρτερ των Financial Times σε άρθρο του με το χαρακτηριστικό τίτλο Ο ήλιος λάμπει, τα εστιατόρια γεμάτα και κανένας πανικός στην Αθήνα.

Όπως γράφει ο βρετανός δημοσιογράφος Τόνι Μπάρμπερ, αυτό που προκαλεί εντύπωση σχετικά με τη διάθεση στην Αθήνα είναι η εξαιρετική ηρεμία. «Ο ήλιος λάμπει και όλοι έχουν επιστρέψει από το αναζωογονητικό διάλειμμα του Πάσχα» αναφέρει και συμπληρώνει:

«Ένας γνωστός μού λέει ότι τα εστιατόρια είναι τόσο γεμάτα -με Έλληνες, όχι μόνο με ξένους τουρίστες- ώστε ο ίδιος δεν μπορούσε να κάνει κράτηση πουθενά τις προάλλες. Όλα αυτά δεν δείχνουν μια κοινωνία που ξέρει, ή φοβάται, ότι βρίσκεται δύο βήματα από το γκρεμό.

»Για να πω την αλήθεια, η κατάσταση στην Αθήνα ήταν πιο τεταμένη τον Ιούνιο του 2012. Ήταν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, ταρακούνησε το πολιτικό κατεστημένο χάνοντας παρά λίγο τις εκλογές. Όταν τα αποτελέσματα βγήκαν, υπήρχε μια απτή αίσθηση ότι αποφεύχθηκε μία εθνική καταστροφή.

»Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πράγματι στην εξουσία, και πραγματικά συμπεριφέρεται με τρόπο που εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, μπορεί κάποιος να ανέμενε από τους πολίτες να είναι ανήσυχοι, απελπισμένοι ή θυμωμένοι. Αλλά δεν είναι. Είναι κουρασμένοι και μοιρολάτρες» αναφέρει ο αρθρογράφος.

Ο ίδιος αναφέρει τη συνεχιζόμενη κατάληψη στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών για να σημειώσει ότι «ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χειρίζεται αυτήν τη διαμαρτυρία, αποκαλύπτει πολλά για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα καθήκοντα και τους στόχους της στην εξουσία».

Όπως εκτιμά ο βρετανός δημοσιογράφος, για να τερματίσει την κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών «η κυβέρνηση θα παραβίαζε βαθύτερα συναισθηματικά ένστικτα του ΣΥΡΙΖΑ».

Γενικεύοντας, ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει τον εαυτό της σε μία ηθική, πατριωτική αποστολή, οι στόχοι της οποίας είναι βαθιά χρωματισμένοι από την πορεία της ελληνικής ιστορίας τον 20ό αιώνα».

«Στην Αθήνα, δεν ακούω τίποτα που να δείχνει ότι η κυβέρνηση θα θυσιάσει αυτή την αποστολή, προκειμένου να γίνουν οι παραχωρήσεις προς τους πιστωτές της Ελλάδας που απαιτούνται για να αποφευχθεί η χρεοκοπία και να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη» καταλήγει.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "FT: Κανένας πανικός στην Αθήνα, κουρασμένοι οι Έλληνες"

Νέα Δημοκρατία: Η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέτρα που είναι ήδη νομοθετημένα

Το πραγματικό της πρόσωπο δείχνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την ανθρωπιστική κρίση.
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου καταγγέλλει πως η κυβέρνηση κάνει κινήσεις λαϊκισμού, εξαγγέλοντας μέτρα που είναι ήδη νομοθετημένα.
«Η κυβέρνηση με μια ακόμα κίνηση λαϊκισμού εξαγγέλλει μέτρα για την κοινωνία όταν αυτά τα μέτρα είναι ήδη νομοθετημένα και ενταγμένα στον τρέχοντα προϋπολογισμό. Το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ και τα κοινωνικά παντοπωλεία ήδη υπάρχουν», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση και συνεχίζει:
«Τα συσσίτια για τους απόρους μέσω των Δήμων και της Εκκλησίας ήδη λειτουργούν. Η πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στα δημόσια νοσοκομεία γίνεται κανονικά, όπως και η προστασία της πρώτης κατοικίας μαζί με τις εκατό δόσεις».
«Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει ανεπιφύλακτα οποιαδήποτε μέτρα ανακουφίζουν τη ζωή των ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα, φροντίζοντας πάντα με υπευθυνότητα να εξασφαλίζονται τα ανάλογα δημοσιονομικά ισοδύναμα, προκειμένου να μην μπούμε ξανά στο φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων», σημειώνει και προσθέτει:
«Πάντως, η άρνηση της κυβέρνησης να υιοθετήσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που η κυβέρνηση Σαμαρά εφήρμοσε πιλοτικά στις 13 περιφέρειες και από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα εφαρμοζόταν σε όλη την Ελλάδα, εγείρει μεγάλα ερωτήματα για την έλλειψη πραγματικής κοινωνικής ευαισθησίας έναντι των φτωχοποιημένων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.
Έρχεται, τελικά, η ώρα που ο καθένας δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο».
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Δημοκρατία: Η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέτρα που είναι ήδη νομοθετημένα"

Ραχόι: «Ευελιξία αν η Αθήνα οριστικοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις»

Οι πιστωτές της Ελλάδας μπορούν να επιδείξουν ευελιξία, αν η Αθήνα οριστικοποιήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, που εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρής γραμμής απέναντι στην Αθήνα.

«Αν η Ελλάδα οριστικοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές, πιστεύω ότι όλος ο κόσμος θα επιδείξει ευελιξία και ασφαλώς τάσσομαι υπέρ αυτού. Η Ελλάδα θα δώσει ένα σημαντικό μήνυμα σοβαρότητας, επιτευγμάτων, δεσμεύσεων και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στον σωστό δρόμο», είπε ο Ραχόι μιλώντας στο ισπανικό κοινοβούλιο.

«Το καλύτερο για όλους θα ήταν το Eurogroup και η ελληνική κυβέρνηση να καταλήξουν σε μια συμφωνία», υπογράμμισε ο Ραχόι.

«Πιστεύω ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι η ανάγκη να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», κατέληξε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ραχόι: «Ευελιξία αν η Αθήνα οριστικοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις»"

Σόιμπλε: Οι αγορές έχουν αποτιμήσει χρεοκοπία ή Grexit

"Κανείς δεν έχει καμία ιδέα για το πώς θα υπάρξει συμφωνία για το φιλόδοξο πρόγραμμα της Ελλάδας", διεμήνυσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαλύοντας κάθε ελπίδα για συμφωνία εντός Απριλίου.

Αυξάνοντας την πίεση του, επισήμανε ότι δεν έχει καμία προσδοκία για ύπαρξη λύσης στο ελληνικό πρόβλημα τις επόμενες εβδομάδες, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι έπληξε την τάση βελτίωσης της οικονομίας της χώρας, και επισήμανε ότι οι αγορές έχουν αποτιμήσει χρεοκοπία ή Grexit.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι "πολύ δύσκολη για την Ελλάδα", ενώ ισχυρίσθηκε ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας κατέστρεψε όλα τα σενάρια στα οποία βασιζόταν η ανάκαμψη των δημοσιονομικών της χώρας.

"Η Ελλάδα είναι πηγάδι χωρίς πάτο, χωρίς να είναι ανταγωνιστική", ανέφερε, κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση ότι "έχει καταστρέψει όσα έχτισε η προηγούμενη".

Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι δεν είναι πιθανή μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πρόσθεσε όμως ότι οι χρηματαγορές έχουν ήδη κοστολογήσει κάθε ενδεχόμενο.

"Είμαι αρκετά σίγουρος ότι δεν θα συμβεί μια χρεοκοπία", δήλωσε, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι χρηματαγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας ή μιας εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και ότι "δεν μπορεί κανείς να δει οποιαδήποτε μετάδοση στις αγορές της ελληνικής κρίσης χρέους".

Σημείωσε ότι φαίνεται πως όλες οι εκδοχές για το μέλλον της χώρας έχουν ήδη κοστολογηθεί.

"Αν δούμε την Ελλάδα, δεν αποτελεί μεγάλο μέρος της οικονομίας της ευρωζώνης ως συνόλου. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις χρηματαγορές μάς λένε ότι οι αγορές έχουν ήδη κοστολογήσει οτιδήποτε ενδέχεται να συμβεί. Δεν μπορεί κανείς να δει οποιαδήποτε μετάδοση", πρόσθεσε.

"Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα", υπογράμμισε, "χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά "η έλλειψη ανταγωνιστικότητας".



Σενάριο χρεοκοπίας εντός ευρώ

Σενάριο που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει χωρίς να βγει από την Ευρωζώνη φέρεται να εξετάζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Zeit.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι το Βερολίνο εργάζεται πάνω σ' ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακόμη κι αν παραλείψει πληρωμές προς τους πιστωτές της. Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο είναι η τήρηση των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις.

Και προσθέτει ότι, σε αντίθετη περίπτωση, το Βερολίνο εμφανίζεται διατεθειμένο να αναλάβει το ρίσκο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου -κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα- αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Η Zeit, επικαλούμενη πηγές από το Βερολίνο, επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει -τις προσεχείς εβδομάδες- να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

"Σε τέτοια περίπτωση, θα πρέπει η ΕΚΤ να αναλάβει να εφοδιάσει τη χώρα με ευρώ", σημειώνει το ρεπορτάζ.

"Το σχέδιο που συζητείται έχει στόχο να επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα σε περίπτωση χρεοκοπίας", αναφέρεται στο άρθρο. "Επιπλέον οι ελληνικές τράπεζες θα αναδιαρθρωθούν, κάτι που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της κεντρικής τράπεζας ακόμη και έπειτα από μια κρατική χρεοκοπία".

Στο άρθρο προστίθεται πως σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα πρέπει να επιδείξει προθυμία να συνεργασθεί και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις.

"Προϋπόθεση για αυτήν την υποχώρηση όμως θα είναι η Ελλάδα να φανεί συνεργάσιμη και πρόθυμη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις. Εάν όχι, η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναλάβει το ρίσκο εξόδου της χώρας από τη νομισματική ένωση", καταλήγει.

nooz
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Οι αγορές έχουν αποτιμήσει χρεοκοπία ή Grexit"

ΔΝΤ: Το Grexit δεν είναι βασικό σενάριο, αλλά αν συμβεί θα είναι «φοβερό»

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί βασικό σενάριο, ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι συνέπειες ενός Grexit θα είναι «τρομερές».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη ο Χοσέ Βινιάλ υπογράμμισε ότι το βασικό σενάριο του Ταμείου για την Ελλάδα δεν είναι η έξοδός της από το ευρώ. Ωστόσο, την ίδια ώρα τόνισε ότι το ΔΝΤ δεν υποτιμά τον κίνδυνο ενός Grexit, σημειώνοντας πως αρκετοί οργανισμοί αλλά και χώρες, προσπαθούν να μειώσουν τις συνέπειες ενός Grexit, αν αυτό συμβεί.

«H Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μέλος της ζώνης του ευρώ. Αυτό είναι κάτι που εξέφρασε και η ελληνική κυβέρνηση. Έχουν την πρόθεση να παραμείνουν μέλος της Ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του Ταμείου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου.

Μάλιστα, ανέφερε ότι το ΔΝΤ συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους με σκοπό να προσδιοριστούν οι πολιτικές που θα διασφαλίσουν ότι το ελληνικό Πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά.

Πάντως, αναφερόμενος στο Grexit ο κ. Βινιάλ υποστήριξε ότι «θα ήταν ένα φοβερό πράγμα για την Ελλάδα» και πως θα είχε τεράστιο οικονομικό κόστος, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει θέμα εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, η οποία «δεν πρέπει να υποτιμάται», αν και όπως είπε η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση τώρα για να αντιμετωπίσει τυχόν πλήγματα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Το Grexit δεν είναι βασικό σενάριο, αλλά αν συμβεί θα είναι «φοβερό»"

Yποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P – «Ανάγκη δραστικών μεταρρυθμίσεων»

Αιφνιδιαστικό χτύπημα από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor's. Προχώρησε σε υποβάθμιση κατά μια βαθμίδα της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, σε CCC+ απο Β- διατηρώντας την αρνητική προοπτική.

Σύμφωνα με τον οίκο, η υποβάθμιση αποδίδεται στη σημαντική επιδεινώσει που παρουσιάζουν τα επίπεδα ρευστότητας του ελληνικού δημόσιου και των ελληνικών τραπεζών.

Στην ανακοίνωσή της, η S&P αναφέρει ακόμα πως «χωρίς την εφαρμογή δραστικών μεταρρυθμίσεων ή νέας ελάφρυνσης του χρέους οι δανειακές και άλλες υποχρεώσεις της Ελλάδας δεν θα είναι βιώσιμες.»

Ο οίκος εκτιμά πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση δύναται να συνεχίσει την καταβολή μισθών και συντάξεων σε μετρητά.

«Κανείς δεν αναμένει λύση για την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup της 24ης Απριλίου», ξεκαθάρισε από την Ουάσιγκτον ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μιλώντας σε συνέδριο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε δε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

H Eλλάδα δεν χρειάζεται νέο κούρεμα των πιστωτών της για να γίνει το χρέος της βιώσιμο, επέμεινε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Yποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P – «Ανάγκη δραστικών μεταρρυθμίσεων»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news