facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Μάρδας: Στα 278,7 δισ. ευρώ οι γερμανικές αποζημιώσεις

Στα 278,7 δισ. ευρώ υπολογίζει τις γερμανικές οφειλές το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Μάρδα στην Επιτροπή της Βουλής για το λογιστικό έλεγχο του χρέους.

Από το ποσό αυτό, τα 10,3 δισ. ευρώ αφορούν στο λεγόμενο «αναγκαστικό» δάνειο που χορηγήθηκε στους ναζί, ενώ το υπόλοιπο αφορά αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων ή αποζημιώσεις λόγω καταστροφής υποδομών.

Ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που έχει ήδη δοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, λέγοντας: «Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά, η οποία έχει αντικείμενο τη συλλογή όλων εκείνων των στοιχείων που δικαιολογούν μέρος του χρέους που συνδέεται με τις λεγόμενες "γερμανικές αποζημιώσεις". Έχουν συγκεντρωθεί όλοι οι φάκελοι και είναι διαθέσιμο όλο το υλικό το οποίο χρειάζεται σε κάθε αρμόδιο φορέα, ο οποίος θα το ζητήσει».

Αναφορικά με τα ποσά που αναφέρονται στην έκθεση, είπε: «Σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, το χρέος το οποίο συνδέεται με τις γερμανικές αποζημιώσεις ανέρχεται στα 278,7 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 10,3 δισεκατομμύρια είναι το λεγόμενο "αναγκαστικό δάνειο" και όλα τα υπόλοιπα ποσά έχουν σχέση με αποζημιώσεις που αφορούν ιδιώτες ή υποδομές. Στη Συνδιάσκεψη των Παρισίων του 1946 το ποσό αυτό είχε οριστεί στα 341,2 δισεκατομμύρια δολάρια εκείνη την εποχή».

Πρόσθεσε, δε, ότι «αυτή είναι η αρμοδιότητα την οποία έχουμε και σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους, διαχειριζόμαστε όλες τις κινήσεις των κεφαλαίων που αφορούν την εξόφληση του δημόσιου χρέους, όπως και τη δανειοδότηση της ελληνικής οικονομίας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάρδας: Στα 278,7 δισ. ευρώ οι γερμανικές αποζημιώσεις"

Βίκυ Σταμάτη: ΞΕΡΩ τα πάντα για τις μίζες

Η σύζυγος του Α. Τσοχατζόπουλου βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και υπόσχεται τώρα νέα ονόματα!
Η Βίκυ Σταμάτη -μετά την απόδραση και την επιστροφή της στο Δρομοκαΐτειο- φέρεται τώρα διατεθειμένη να βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Η σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου, μόλις δύο ημέρες μετά την επιστροφή της στην ψυχιατρική κλινική του Δρομοκαϊτείου, φέρεται αποφασισμένη να μιλήσει και να «κάψει» όσους την έχουν γλιτώσει, μια και -όπως ισχυρίζεται- ξέρει πολλά για τις μίζες και είναι έτοιμη να δώσει ονόματα και διευθύνσεις προσώπων που έως τώρα δεν έχουν ακουστεί! Τα μεγάλα ερωτήματα, βέβαια, είναι γιατί δεν το έχει πράξει έως τώρα και γιατί μέχρι πρότινος επέμενε ότι δεν έχει ιδέα γι' αυτά τα θέματα.

Χθες, νωρίς το μεσημέρι, την επισκέφθηκε στο Δρομοκαΐτειο ο συνήγορός της Φραγκίσκος Ραγκούσης και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η Βίκυ Σταμάτη, εάν κληθεί από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές, είναι έτοιμη να προβεί σε αποκαλύψεις για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για το οποίο και κατηγορείται. Μάλιστα, ο Φραγκίσκος Ραγκούσης τόνισε ότι θα ειπωθούν πράγματα και καταστάσεις που παραμένουν άγνωστα από τις μέχρι τώρα έρευνες για την υπόθεση, για την οποία κατηγορείται τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της Ακης Τσοχατζόπουλος. Οι διαρροές αναφέρουν ότι θα ακουστούν και συγκεκριμένα ονόματα πολιτικών που προς το παρόν δεν έχουν ακουστεί. Πάντως, μένει να επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για πραγματικές αποκαλύψεις ή για «μπλόφα» προκειμένου να αποκομίσει οφέλη η κατηγορούμενη.
Η Βίκυ Σταμάτη εμφανίζεται να έχει αλλάξει στάση μετά την απόδραση αλλά και τις αλλεπάλληλες -αποτυχημένες- αιτήσεις αποφυλάκισης.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, πάντως, ότι το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο εκδικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση του Α. Τσοχατζόπουλου για τα εξοπλιστικά, έχει ήδη κάνει αποδεκτό το αίτημα που από την αρχή είχε διατυπώσει ο φυλακισμένος πρώην υπουργός να κληθούν για να καταθέσουν τα πρώην μέλη του ΚΥΣΕΑ Κώστας Σημίτης, Βάσω Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννος Παπαντωνίου και οι επίτιμοι αρχηγοί Α. Τζογάνης, Μ. Παραγιουδάκης και Γ. Ιωαννίδης, κάτι που θα γίνει στις 29 Απριλίου.

Ο Τσοχατζόπουλος (και άλλοι 16, μεταξύ των οποίων η Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του Αρετή, η τέως σύζυγός του Γκούντρουν) έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» και διακίνηση μαύρου χρήματος από τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα εξοπλιστικά τα χρήματα που εισέπραξε και που διακινούνταν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιριών επί σχεδόν μια δεκαετία υπερβαίνουν το ποσό των 18 δισ. δραχμών. Ετσι κρίθηκε ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα προερχόμενη από κατ' εξακολούθηση δωροδοκία, από κοινού και κατά μόνας, με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ' επάγγελμα, κάτι που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.

Τέλος, πέραν των δύο εξοπλιστικών προγραμμάτων, των υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1, από τα οποία προέκυψαν στοιχεία σε βάρος του Ακη Τσοχατζόπουλου, υπό διερεύνηση βρίσκονται ακόμη πολλές υποθέσεις οπλικών συστημάτων που υπογράφηκαν επί των ημερών του στο υπουργείο Αμυνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από τα υποβρύχια και τη σύμβαση των γερμανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Ashrad, σύμφωνα με τη δικογραφία, φέρεται ότι έχουν δοθεί μίζες άνω των 60.000.000 ευρώ σε πολιτικά πρόσωπα, κρατικούς αξιωματούχους και άλλους εμπλεκόμενους (αντιπρόσωποι, συνδικαλιστές κ.ά.).
«Η κοπέλα είναι άρρωστη» λέει ο Ακης
«Η κοπέλα είναι άρρωστη. Εχει μεγάλο πρόβλημα, το λένε όλοι οι γιατροί του Δημοσίου. Οι μόνοι που δεν το καταλαβαίνουν είναι εκείνοι που επί πέντε φορές απορρίπτουν την αίτηση αποφυλάκισής της» ανέφερε για τη Βίκυ Σταμάτη ο Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του, όπου υποστήριξε (και πάλι) ότι ο ίδιος και η σύζυγος του πληρώνουν τις αμαρτίες όλου του πολιτικού συστήματος, αλλά «σύντομα θα λάμψει η αλήθεια».
Από τις φυλακές όπου βρίσκεται, ο πρώην υπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο η απόδραση της συζύγου του να ήταν προσχεδιασμένη, λέγοντας: «Από ποιους και με τι κίνητρα; Ούτε στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου ότι υπήρχε σχέδιο. Ημουν σίγουρος ότι γρήγορα θα βρισκόταν η Βίκυ. Το θέμα είναι πώς και σε τι κατάσταση θα τη βρίσκαμε...».
Ομολόγησε η (46χρονη) πρώην τραπεζοκόμος ότι βοήθησε στην απόδραση
Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε η 46χρονη πρώην τραπεζοκόμος του Δρομοκαΐτειου Νοσοκομείου Σαββατούλα Σαββίδου, η οποία βοήθησε τη Βίκυ Σταμάτη να αποδράσει από το δωμάτιό της και της παρείχε κατάλυμα, μέχρι που αποφάσισε να παραδοθεί. Κατά την εξέτασή της, η 46χρονη ομολόγησε στην Αστυνομία τις πράξεις της. Οταν έληξε πριν από τρεις μήνες η σύμβαση ορισμένου χρόνου που είχε η Τούλα με το νοσοκομείο, αποφάσισε να βοηθήσει τη Βίκυ Σταμάτη, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, τη λυπήθηκε για το δράμα που περνούσε με το παιδί της. Τότε κράτησε ένα αντικλείδι από το λουκέτο και της το έδωσε. Πριν από περίπου ενάμιση μήνα την επισκέφθηκε και πάλι και φρόντισε να μη φαίνεται καταγεγραμμένο το όνομά της στο επισκεπτήριο. Η Βίκυ Σταμάτη είχε αρχίσει ήδη να σκέφτεται ως ενδεχόμενο την απόδραση.
Το κινητό τηλέφωνο
Η Αστυνομία γνώριζε ότι είχε ήδη κατασχεθεί ένα κινητό τηλέφωνο που είχε στην κατοχή της η Βίκυ Σταμάτη παρανόμως τρεις-τέσσερις ημέρες πριν από την απόδρασή της και το ξεψάχνισε, ενώ ήταν σίγουρη ότι είχε ένα ή δύο ακόμη τηλέφωνα στην κατοχή της που δεν της είχαν κατασχεθεί. Μέσω των παρακολουθήσεων, μπόρεσε να «κλειδώσει» τον ρόλο της Τούλας και το Σάββατο προσήχθη μαζί με την κόρη και τον σύντροφο της κόρης της για να εξεταστούν.
Η 46χρονη παραδέχτηκε ότι την παρέλαβε έξω από την περίφραξη με το αυτοκίνητό της και τη μετέφερε αρχικά στο σπίτι που έμεναν η κόρη της με τον σύντροφό της, για τους οποίους δεν προέκυψε ευθύνη και αφέθηκαν ελεύθεροι. Το πρωί μετέφερε τη Βίκυ Σταμάτη στο δικό της σπίτι, μέχρι που αποφασίστηκε να παραδοθεί και πήγε στην Παναγίτσα.

Η Αστυνομία έχει ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου της 46χρονης, ενώ οι εισαγγελικές Αρχές ζήτησαν και την άρση απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών της, για να διαπιστωθεί αν έλαβε αμοιβή για τις «υπηρεσίες» της και αν τελικά δεν ήταν ανθρωπιστικοί οι λόγοι αλλά οργανωμένη επιχείρηση (πιθανόν με σχεδιασμό μέσα από τις φυλακές).
«Ρουκέτες» (πάλι) από τον εξάδελφο Ζήγγρα
Νέα στοιχεία για μετακινήσεις χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς της συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου, Βίκυς Σταμάτη, αποκάλυψε, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμά της η «κυριακάτικη δημοκρατία», ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκος Ζήγρας.
Οπως αναφέρει στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του γνωστού ποινικολόγου Αλέξη Κούγια (ήταν δικηγόρος υπεράσπισης της Βίκυς Σταμάτη έως την Παρασκευή) ο κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος Νίκος Ζήγρας, υπάρχουν νέα τραπεζικά εμβάσματα προς τη Βίκυ Σταμάτη για τα οποία έως τώρα δεν έχει κατηγορηθεί.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι στις 15 Ιανουαρίου 1997 και στις 12 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους μεταφέρονται δύο εμβάσματα 2.000.000 δραχμών και 2.500.000 δραχμών αντίστοιχα «από λογαριασμό μου στην Εθνική Τράπεζα σε λογαριασμό της εντολέως τού καθ' ου στην Εθνική Τράπεζα. Δέκα χρόνια μετά, στις 17 Ιανουαρίου 2007, το υπόλοιπο ενός λογαριασμού που είχε ανοιχτεί στο όνομά μου στην τράπεζα UBS Γενεύης Ελβετίας μεταφέρεται στον προσωπικό λογαριασμό της εντολέως τού καθ' ου στην ίδια τράπεζα, με αριθμό (240-205752.41C). Κατά το κλείσιμο, δηλαδή, ενός λογαριασμού που διατηρούνταν στο όνομά μου, το 2007, το υπόλοιπο αυτού του λογαριασμού δεν μεταβιβάζεται σε κάποιον δικό μου λογαριασμό, αλλά σε έναν λογαριασμό της εντολέως τού καθ' ου».
Με την κατάθεση αυτήν ο κ. Ζήγρας «καίει» τη Βίκυ Σταμάτη και επιχειρεί να αποδείξει ότι ο ίδιος ναι μεν ήταν μέλος μιας εγκληματικής οργάνωσης που ξέπλενε βρόμικο χρήμα από τις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά δρούσε για λογαριασμό άλλων, και εν προκειμένω της συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου.
dimokratianews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίκυ Σταμάτη: ΞΕΡΩ τα πάντα για τις μίζες"

Πανούσης: Φοβάμαι για νεκρό στις Σκουριές

Ως να μην είναι μέλος αυτής της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης μίλησε για όλα τα θέματα αρμοδιότητάς του ζητώντας όμως τις τελικές αποφάσεις να τις πάρει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Πανούσης έκανε μια δήλωση βόμβα για την κατάσταση στις Σκουριές. Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους ο κ. Πανούσης με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια, είπε ότι φοβάται πως θα αγριέψει η κατάσταση και αν δεν γίνει σωστή διαχείριση θα έχουμε και νεκρούς. Όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να κάνει η αστυνομία, είπε ότι θα πρέπει να είναι εντελώς διαφορετική η στάση της και ότι πρέπει να είναι πιο δραστική η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Ο κ. Πανούσης ρωτήθηκε και για τον σάλο που προκλήθηκε από το άρθρο του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Είπε ότι ποτέ στην ζωή του δεν συμμετείχε σε συνομωσίες και ότι δεν έχει δει ποτέ στην ζωή του τον κ. Ψυχάρη. «Θέση μου είναι ότι η αριστερά πρέπει να απαλλαγεί από τις θεωρίες συνομωσίας και ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα ούτε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ούτε με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση.
«Έχω αρθρογραφήσει σε πολλά έντυπα αλλά τέτοιο σάλο δεν ξεσήκωσε ποτέ κανένα άρθρο μου», είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα της υπαγωγής του υπουργείου του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Πανούσης είπε επίσης ότι: «θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η συνένωση τάξεως και δικαιοσύνης ήταν χρόνια και πάγια θέση μου». Πρόσθεσε ότι αυτό το σχήμα το είχε συζητήσει προ μηνός με τον κ. Βούτση και είχαν συμφωνήσει.

Ενδιαφέρον είχαν και όσα είπε ο υπουργός όταν ρωτήθηκε για την κατάληψη της πρυτανείας. Είπε ότι αν αποφασισθεί να βγάλουν τους καταληψίες από την Πρυτανεία βάζοντας μέσα τα ΜΑΤ έστω και αν δεν χρησιμοποιήσουν βια, τότε θα γίνουν καταλήψεις σε ΑΣΟΕΕ, στα Χανιά κ.ο.κ. εννοώντας ότι θα υπάρξει ένα φαινόμενο ντόμινο.

Πέταξε μάλιστα το μπαλάκι λέγοντας:

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει πως θα χειριστεί αυτό το φαινόμενο γιατί χρειάζεται συνολική και όχι επι μέρους αντιμετώπιση. Η διαχείρισή του θα πρέπει να είναι πολιτική», είπε.

Ο κ. Πανούσης εξέφρασε και την απορία του για τα επεισόδια του Σαββάτου. Αναρωτήθηκε γιατί θα πρέπει να γίνεται πέρτι στο Πολυτεχνείο και διερωτήθηκε που είναι οι φοιτητικές νεολαίες για να διεδικήσουν τον πανεπιστημιακό χώρο.
Πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει έναν εσωτερικό κανονισμό περιφρούρησης του πανεπιστημιακού χώρου.

Για τον ρόλο του εισαγγελέα ο οποίος ζήτησε να γίνει διαχείριση του θέματος έστω και με εισβολή, ο κ. Πανούσης είπε:
«Μα αυτός δεν είναι ο ίδιος ο εισαγγελέας που άφησε ελεύθερα τα άτομα που εισέβαλλαν στην Βουλη;»

Τέλος, αναφερόμενος στην κατάσταση στα Εξάρχεια και την αναζωπύρωση των επεισοδίων είπε: «Δεν θα επιμείνουμε στο αμυντικό δόγμα. Ήδη το Σάββατο η αντιμετώπιση ήταν πιο δυναμική».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανούσης: Φοβάμαι για νεκρό στις Σκουριές"

Σκουρλέτης: Ούτε χιλιοστό πίσω στις αλλαγές στα εργασιακά

Κάθετος σε ότι αφορά τα εργασιακά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, o κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στις συζητήσεις, διευκρινίζοντας ότι στον εργασιακό τομέα τα πράγματα έχουν μια άλλη προσέγγιση: « Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για μέτρα που ουσιαστικά απαντούν, περιορίζουν τα φαινόμενα αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων που υπήρξαν κατά κόρον το προηγούμενο διάστημα.

Δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Άρα, η εμμονή εκ μέρους κύκλων των δανειστών μας στο να μην επανέλθει, για παράδειγμα, ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων και να αποκτήσουν ισχύ, πρόκειται για μια ιδεολογικού τύπου προσέγγιση όπου θα έπρεπε να την αναζητήσουν αυτή τη στάση σε μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και όχι σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, περίπτωση να κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω στα ζητήματα αυτά.

Ούτε χιλιοστό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπάρχει προβληματισμός για το θέμα της ρευστότητας και ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στο Euroworking Group, «θα έπρεπε αυτές οι συζητήσεις να καταλήξουν κάπου, διότι δεν μπορεί να παρατείνεται το μαρτύριο της σταγόνας.

Και εξακολουθεί και υπάρχει αυτός ο προβληματισμός και ευτυχώς θα πληρωθεί κι αυτή η υποχρέωση και ίσως η επόμενη και η μεθεπόμενη και γι’ αυτό γίνονται και συζητήσεις, για τη χρηματοδότηση της χώρας μας, βεβαίως κάτω από διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις».

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στις ενδεχόμενες αλλαγές στο καθεστώς των πρόωρων συντάξεων: «Δεν έχει υπάρξει καμιά τέτοιου είδους σκέψη να χαθούν παγιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι στιγμής. Α

πό εκεί και έπειτα, το τι θα γίνει συνολικά πια, γιατί είναι λάθος το να περιπτωσιολογούμε, υπάρχει ανάγκη να έχουμε συνολική ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει βέβαια και σε μια πιο βιώσιμη κατάσταση τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ήδη βρισκόμαστε στην προσπάθεια διαμόρφωσης μια τέτοιας συνολικής πρότασης και φαντάζομαι ότι εντός του 2015, στο τέλος του τρέχοντος έτους, θα είμαστε σε θέση να καταθέσουμε μια τέτοιου είδους συνολική πρόταση».

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Ούτε χιλιοστό πίσω στις αλλαγές στα εργασιακά"

«Πράσινο φως» σε ελληνικές εταιρείες τροφίμων για εξαγωγές στη ρωσική αγορά

Για 20 ελληνικές εταιρείες παραγωγής τροφίμων ζωικής προέλευσης θα ανάψει το "πράσινο φως" προκειμένου να εξάγουν προϊόντα στη ρωσική αγορά, όταν αρθεί το εμπάργκο, όπως ανέφερε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας "Rosselkhoznadzor", Δρ. Αλέξι Αλεξένκο (Alexie Alekseenko).

Όπως διευκρίνισε ο κ. Αλεξένκο, το ισχύον -μέχρι σήμερα- μητρώο των εγκεκριμένων ελληνικών εταιρειών της "Rosselkhoznadzor" παύει να ισχύει και «μόνο οι 20 εταιρίες που θα επιλεγούν και θα ελεγχθούν από τα ρωσικά κλιμάκια θα πάρουν το 'διαβατήριο' προκειμένου να έρθουν και πάλι στη Μόσχα».

Επισημαίνεται ότι τα κλιμάκια της "Rosselkhoznadzor" θα βρίσκονται στην Ελλάδα από τις 20 Απριλίου και για δύο εβδομάδες θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους στις ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες και σε 20 ελληνικές επιχειρήσεις των κλάδων γάλακτος, ιχθύων και κρέατος.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Aλεξένκο ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που πρόκειται να δεχθεί τους σχετικούς ελέγχους και θα ακολουθήσουν η Κύπρος και η Ουγγαρία.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος και η γενική διευθύντρια της aCert (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πιστοποίησης ΑΕ) Στέφανος Μπίλλας και Κωνσταντία Ναλμπάντη αντίστοιχα, που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στη Μόσχα, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τις ρωσικές αρχές, καλούν τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εγγραφής στο μητρώο της "Rosselkhoznadzor".

Όπως εξήγησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η aCert αναλαμβάνει την προετοιμασία, την εκπαίδευση, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση των υπό ένταξη στο μητρώο επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Τελωνειακής Ένωσης (ΤΕ) και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο φως» σε ελληνικές εταιρείες τροφίμων για εξαγωγές στη ρωσική αγορά "

Π. Κουρουμπλής για ΕΟΠΥΥ: «Τα χρήματα επαρκούν τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Καλεσμένος της πρωινής εκπομπής στον ΣΚΑΪ ήταν ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Δήλωσε πως ο ΕΟΠΥΥ θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του τουλάχιστον ως το φθινόπωρο παρόλο που έχει δεχθεί περικοπές ακόμα και από τον πετσοκομμένο μνημονιακό προϋπολογισμό.

«Ακολουθούμε τον προϋπολογισμό που ψήφισε η περασμένη κυβέρνηση. Οι δαπάνες στο χώρο της Υγείας έχουν περικοπεί. Ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να λαμβάνει σύμφωνα με τους μνημονιακούς νόμους το 0,6%, φέτος στον προϋπολογισμό από 730 εκατομμύρια του 2014 που έγραφε το μνημόνιο για τον ΕΟΠΥΥ έδωσαν με το φετεινό προυπολογισμο μόνο τα 526εκατομμύρια. Στα νοσοκομεία συνέβη το ίδια. Αντί για 1,620 δις, δόθηκαν μόλις τα 1,380δις.»

Παρόλα αυτά όπως τόνισε ο κ. Υπουργός «στον ΕΟΠΥΥ δε πρόκειται να προκύψει κανένα πρόβλημα ρευστότητας τουλάχιστον έως το φθινόπωρο».

Στη συνέχεια ο κ. Κουρουμπλής πρόσθεσε πως από τις δαπάνες της υγείας δεν δεσμεύθηκε ούτε ένα ευρώ για τις δανειακές ανάγκες της χώρας, όπως αναφέρει ψευδώς μερίδα του τύπου.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:


farmakopoioi
Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Κουρουμπλής για ΕΟΠΥΥ: «Τα χρήματα επαρκούν τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο» (ΒΙΝΤΕΟ)"

Μόνο με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα οι πληρωμές από 300 ευρώ!

Ακόμη και σχετικά μικρές συναλλαγές πλέον θα γίνονται με κάρτα και όχι με μετρητά. Παράλληλα σχεδιάζεται να επεκταθεί το σύστημα με μηχανήματα POS σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες με ακόμη και με φορητά μηχανήματα.

Ο στόχος είναι η εφορία να μπορέσει να εντοπίσει όλες τις συναλλαγές κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών (γιατρών, δικηγόρων, τεχνικών κλπ) και το κράτος εκτός από τους υπόλοιπους φόρους να λαμβάνει άμεσα τον ΦΠΑ.

Για τον λόγο αυτό θα επεκταθεί, αρχικά πιλοτικά και στη συνέχεια κανονικά, το σύστημα των ειδικών τερματικών μηχανημάτων POS που είναι συνδεδεμένα με τις ΔΟΥ σε κάθε συναλλαγή. Μάλιστα προβλέπεται και η χρήση φορητών μηχανημάτων εκτός από εκείνα τα οποία θα είναι εγκατεστημένα στην έδρα του κάθε επαγγελματία και τα οποία θα έχουν μέγεθος ενός πακέτου τσιγάρων.

Έτσι το κράτος θα έχει άμεση εικόνα σε πραγματικό χρόνο όλων των συναλλαγών.

Βέβαια αυτό προϋποθέτει και την συμφωνία του πελάτη, ακριβώς όπως και στην περίπτωση της απόδειξης, ωστόσο ο κύκλος των εργασιών θα συνδυάζεται με άλλα στοιχεία όπως καταθέσεις και έξοδα του κάθε επαγγελματία και έτσι θα προκύπτει το “μαύρο χρήμα”.

Σε ό,τι αφορά στις συναλλαγές όλα δείχνουν ότι η υποχρέωση για πληρωμές μόνο με κάρτες ή τραπεζική συναλλαγή, δηλαδή αποκλειστικά και μόνο μέσω τράπεζας, θα επεκταθεί.

Αυτό θα γίνει με τη μείωση του ποσού που είναι σήμερα στα 1.500 ευρώ στα 500 ή ακόμη και σε συναλλαγές ακόμη και αξίας 200 ή 300 ευρώ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνο με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα οι πληρωμές από 300 ευρώ!"

Τέλος η σύνταξη στα 55 – Σαρωτικές αλλαγές για όλους στο Ασφαλιστικό

Δεν είναι μία, δεν είναι δύο, αλλά πέντε διαφορετικές κατηγορίες εργαζόμενων που κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν το δικαίωμα σύνταξης στα 55 έτη και να μείνουν στη δουλειά ως τα 62 τους.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που έστειλε σε εταίρους και δανειστές η κυβέρνηση για να ξεμπλοκάρει τη διαπραγμάτευση σε αυτό το σημείο, όσοι δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα στη σύνταξη, χάνουν το δικαίωμα για έξοδο σε ηλικία 55 ετών και πάνε στο όριο των 62 ετών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” οι αλλαγές θα αφορούν όσους συνταξιοδοτούνται με γενικές ή ειδικές διατάξεις πριν τα 62 είτε με μειωμένη, είτε με πλήρη σύνταξη.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι άνδρες που υπηρετούν στο Δημόσιο πριν από το 1983 και βγαίνουν σε σύνταξη με 35ετια χωρίς όριο ηλικίας.

Άνδρες και γυναίκες του δημοσίου με πρόσληψη μετά το 1983 που βγαίνουν έχοντας ανήλικο παιδί και 25 έτη υπηρεσίας στα 52 έτη σε σύνταξη, ενώ μπορούν να βγουν στα 58 ή τα 59 έτη με 35 ή 37 έτη. Με λιγότερα χρόνια μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη από 56 ως 58 και πλήρη από τα 61 ως τα 63.

Επηρεάζονται επίσης γυναίκες που υπηρετούν στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες με ή χωρίς ανήλικο παιδί, αλλά και μητέρες ασφαλισμένες πριν το '93 στο ΙΚΑ που έχουν ανήλικο παιδί και 5.500 ένσημα ως το 2012.

Από τις αλλαγές επηρεάζονται επίσης άνδρες και γυναίκες που κατοχυρώνουν δικαίωμα στο ΙΚΑ με 10.500 ένσημα ως το 2012, αλλά και γυναίκες που κατοχυρώνουν έξοδο με όριο τα 57 ή τα 55 ( για μειωμένη) με 10.000 ένσημα ως το 2012.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος η σύνταξη στα 55 – Σαρωτικές αλλαγές για όλους στο Ασφαλιστικό"

Γιάνης Βαρουφάκης: Πρόταση πέντε σημείων για να γίνει το χρέος βιώσιμο

Σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τους εταίρους στο Eurogroup της 24ης Απριλίου προσβλέπει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση αγωνιά, όπως και οι πολίτες, για την ασφυξία που προκαλεί στις αγορές η πολιτική των δανειστών και αφήνει σαφείς αιχμές για τον ρόλο μικρομεσαίων στελεχών των «θεσμών», τα οποία «αυτονομούνται και ακολουθούν δική τους ατζέντα».

Σε συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης στη «Ν», ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει «φωτογραφία σε μια χρονική στιγμή» τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις που εστάλησαν στους «θεσμούς» την περασμένη Τετάρτη, «στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης» και προσθέτει με νόημα ότι «το πραγματικό ερώτημα αφορά τι προτείνει η άλλη πλευρά». Υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση αποκρούει πιέσεις για υφεσιακά μέτρα. «Δεν πρόκειται να καταδικάσουμε τη χώρα, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στη μακροπρόθεσμη ασφυξία αποδεχόμενοι σήμερα όρους και μέτρα που την εγγυώνται», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Το PSI θα μείνει στην οικονομική ιστορία ως ένα θλιβερό επεισόδιο, όπου μια χώρα προέβη σε τεράστιο κούρεμα αλλά, την ίδια στιγμή, το δημόσιο χρέος της παρέμεινε μη βιώσιμο.

Σημειώνει πως η αστοχία στο πλεόνασμα του 2014, «προφανώς και επηρεάζει τη διαπραγμάτευση», αλλά καλύπτεται από τα μη υφεσιακά μέτρα που προτάθηκαν, ενώ τονίζει πως τα έσοδα του περασμένου Μαρτίου υπερκάλυψαν τους στόχους.

Στην περιρρέουσα φημολογία για αναζήτηση χρημάτων από άλλες πηγές πλην του μηχανισμού στήριξης, απαντά ότι «η λύση στην κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας αφορά την ευρωπαϊκή οικογένεια και πρέπει να βρεθεί εντός του πλαισίου της Ε.Ε.», ενώ για τα σενάρια περί Grexit και χρεοκοπίας ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως όποιος τα επεξεργάζεται προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στην Ευρώπη.

Οι πέντε προτάσεις για το χρέος
Ο Γιάνης Βαρουφάκης προτείνει πέντε ταυτόχρονες παρεμβάσεις για το δημόσιο χρέος, που αφενός θα εξασφαλίσουν μια ελάφρυνσή του, αφετέρου θα διασφαλίσουν τη βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα προτείνει «λογικά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 1,5%», μια «λελογισμένη αναδιάρθρωση χρέους» και σύνδεση αποπληρωμών με τον ρυθμό ανάπτυξης, επενδυτικό πακέτο από την ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, αποτελεσματική αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της ίδρυσης Κακής Τράπεζας (Bad Bank) και μεταρρυθμίσεις που θα στηρίζουν την παραγωγή εμπορεύσιμων και εξαγώγιμων αγαθών.

Θα ήθελα να πιστεύω ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα επισκεφτεί την Ελλάδα είτε πριν είτε μετά από μια έντιμη συμφωνία που θα αποκαταστήσει τη δυνατότητα των Ελλήνων να οραματίζονται την Ευρωζώνη ως πεδίο ευημερίας και δημοκρατίας κοινό για όλους τους Ευρωπαίους.

Αναφερόμενος στο PSI του 2012 σημειώνει πως θα μείνει στην οικονομική ιστορία ως ένα θλιβερό επεισόδιο, όπου μια χώρα προέβη σε τεράστιο κούρεμα αλλά, την ίδια στιγμή, το δημόσιο χρέος της παρέμεινε μη βιώσιμο. Προσθέτει ότι «σχεδιάστηκε με καταστροφικό τρόπο, π.χ. αφήνοντας τα ομόλογα που είχε αγοράσει η ΕΚΤ εκτός κουρέματος, κουρεύοντας τα ασφαλιστικά ταμεία, περνώντας τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο δημόσιο χρέος, επιτρέποντας να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση χωρίς να ρυθμιστούν πρώτα τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια». Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί πως το κούρεμα του χρέους θα έπρεπε να γίνει το 2010 και να ακολουθήσει ο όποιος νέος δανεισμός, μαζί με πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αλλά έγινε ακριβώς το αντίθετο.

«Ούτε μια στιγμή», απαντά στο ερώτημα εάν σκέφτηκε την παραίτηση, υπό το βάρος των πιέσεων που δέχεται. Σε μια τέτοια συγκυρία ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών είναι κάτι μεταξύ αλεξικέραυνου και ηλεκτρικής καρέκλας, λέει ο υπουργός Οικονομικών. Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως τον τιμά που τον έχει γνωρίσει και έχει διαπραγματευτεί με έναν άνθρωπο που αποτελεί κεφάλαιο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε αυτό το πλαίσιο εκτιμά ότι «θα επισκεφτεί την Ελλάδα είτε πριν είτε μετά από μια έντιμη συμφωνία».

Η συνέντευξη αναλυτικά έχει ως εξής:

Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, με παράλληλο «πάγωμα» των εκταμιεύσεων από τους εταίρους, έχουν προκαλέσει ασφυξία στο δημόσιο ταμείο, στις τράπεζες και την οικονομία γενικότερα. Ολοι ρωτούν πότε και πώς θα λήξει αυτή η κατάσταση…

Η διαπραγμάτευση θα λήξει όταν καταλήξουμε σε μια έντιμη συμφωνία η οποία δίνει στην ελληνική οικονομία την προοπτική της πραγματικής σταθεροποίησης και, περαιτέρω, της ουσιαστικής ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση αγωνιά, όπως και οι πολίτες, για την ασφυξία που προκαλεί στις αγορές η πολιτική των δανειστών και γι’ αυτό πασχίζει να λήξουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν. Παράλληλα, όμως, δεν πρόκειται να καταδικάσουμε τη χώρα, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στη μακροπρόθεσμη ασφυξία αποδεχόμενοι σήμερα όρους και μέτρα που την εγγυώνται.

Εχετε την αίσθηση ότι οι «θεσμοί» μάς οδηγούν στην ασφυξία;

Είναι φανερό ότι η κυβέρνησή μας αντιμετωπίζεται, τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα της ρευστότητας, με τρόπο που διαφέρει εντυπωσιακά από την αντιμετώπιση που είχε μια άλλη, νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση σε συνθήκες όμοιες με τις σημερινές.

Αυτή η πολιτική «διακρίσεων» απειλεί την αρχή της μη παρέμβασης των «θεσμών» στην εσωτερική πολιτική σκηνή μιας χώρας-μέλους της Ευρωζώνης. Πέραν τούτου οι «θεσμοί», πρέπει να ξέρετε, είναι σύνθετοι οργανισμοί.
Δεν συνάδει πάντα η πρακτική τους με τη βούληση των ανώτατων αξιωματούχων τους, καθώς -όπως όλες οι γραφειοκρατίες- πολλές φορές μεσαία στελέχη αυτονομούνται και ακολουθούν δική τους ατζέντα.

Στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο, τι θα ζητήσετε από τους εταίρους στο επικείμενο Euroworking Group;
Το ερώτημα προδίδει έλλειψη πληροφόρησης για το πώς λειτουργεί το EWG. Σε αυτές τις συνεδριάσεις δεν υπάρχουν αιτήματα αλλά ανταλλαγές απόψεων όσον αφορά τεχνικά ζητήματα και διαδικασίες. Η διαπραγμάτευση λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup, αλλά και, πολλές φορές, στο περιθώριό του.

Υπάρχουν επίσημες και ανεπίσημες αναφορές από κυβερνητικά στελέχη για αναζήτηση χρημάτων από άλλες πηγές, πλην του μηχανισμού στήριξης. Συγκεκριμένα αναφέρουν ως πηγές την Κίνα και τη Ρωσία. Είναι εφικτό, χωρίς να διαταράξουμε τις σχέσεις με τους εταίρους;

Οπως έχω δηλώσει πολλές φορές, η λύση στην κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας αφορά την ευρωπαϊκή οικογένεια, και πρέπει να βρεθεί εντός του πλαισίου της Ε.Ε. Η σύσφιγξη και καλλιέργεια σχέσεων με χώρες εκτός Ευρωζώνης και εκτός Ε.Ε., οι οποίες έχουν κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα, και θέληση να τα προωθήσουν στη βάση της συνεργασίας και της αμοιβαιότητας, αποτελεί εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο.

Καθημερινά βλέπουμε σενάρια σε έντυπα του εξωτερικού για χρεοκοπία Grexit, τα οποία προκαλούν ανησυχία στον κόσμο. Ως υπουργός Οικονομικών τι απαντάτε στους πολίτες που δικαιολογημένα ανησυχούν;

Οτι όποιος επεξεργάζεται τέτοια σχέδια ή συζητά καν την προοπτική τους προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στην Ευρώπη.
Την Τετάρτη στείλατε στους «θεσμούς» ένα κείμενο εργασίας που περιλαμβάνει λίστα μεταρρυθμίσεων με σκοπό την άντληση εσόδων μεταξύ 4,7 δισεκατομμυρίων και 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εχετε κάποια μηνύματα από τους εταίρους ως προς την αποδοχή της; Τους ικανοποιούν, ζητούν περισσότερα;

Το κείμενο εργασίας στο οποίο αναφέρεστε αποτελεί μια «φωτογραφία», σε μια χρονική στιγμή, των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς το Brussels Group στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης.
Το πραγματικό ερώτημα αφορά τι προτείνει η άλλη πλευρά. Η διαπραγμάτευση θα έρθει πιο κοντά στην κατάληξή της όταν υπάρξει απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Πότε εκτιμάτε ότι θα λήξει η τρέχουσα διαπραγμάτευση;
Στο Eurogroup της 24ης Απριλίου θα πρέπει να υπάρξει μια κατ’ αρχήν κατάληξη, όπως προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Με την ολοκλήρωση της τρέχουσας διαπραγμάτευσης ανοίγουν αμέσως δύο νέα κεφάλαια στις σχέσεις με τους εταίρους. Το πρώτο αφορά τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους και το δεύτερο τη συζήτηση που έχει ανοίξει, εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο. Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, μετά το PSI και την επαναγορά ομολόγων το 2012 βρίσκεται στα 324 δισ. ευρώ ή στο 178% του ΑΕΠ. Είναι βιώσιμο;

Για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος απαιτείται μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη πέντε σημείων:
Λογικά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων (της τάξης του 1,5%, αντί για το άκρως υφεσιακό 4,5% που είχαν αποδεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις).

Μια λελογισμένη αναδιάρθρωση χρέους (χωρίς αναγκαστικά κούρεμα κάποιου μέρους της ονομαστικής αξίας) που να συνδέει τις αποπληρωμές με τον ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.

Επενδυτικό πακέτο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αποκλειστικά για την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να διατεθεί ως επί το πλείστον στον ιδιωτικό τομέα, με νέες μη γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Αποτελεσματική αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της ίδρυσης Κακής Τράπεζας (Bad Bank) από τους εναπομείναντες πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που να δίνουν ανάσες στους δημιουργικούς πολίτες και τις επιχειρήσεις που παράγουν εμπορεύσιμα αγαθά και διαθέτουν εξαγωγική προοπτική.

Μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνει πως το PSI ήταν αναποτελεσματικό, καθώς διέγραψε χρέος ύψους 137,9 δισ. ευρώ, με το καθαρό όφελος να είναι μόλις 51,2 δισ. ευρώ. Τι θα μπορούσε να είχε γίνει αντί του PSI, με τα γνωστά αποτελέσματα και τι θα προτείνετε τώρα εσείς στους εταίρους, ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο;
Το PSI θα μείνει στην οικονομική ιστορία ως ένα θλιβερό επεισόδιο, όπου μια χώρα προέβη σε τεράστιο κούρεμα αλλά, την ίδια στιγμή, το δημόσιο χρέος της παρέμεινε μη βιώσιμο. Αυτά όμως παθαίνουν όσοι ξορκίζουν μια χρεοκοπία (όπως συνέβη τον Μάιο του 2010) με τεράστια νέα δάνεια, την ώρα που αποδέχονται προγράμματα λιτότητας που συρρικνώνουν βάναυσα τα εισοδήματα από τα οποία πρέπει να πληρωθούν νέα και παλαιά δάνεια.

Δεν πρόκειται να καταδικάσουμε τη χώρα, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στη μακροπρόθεσμη ασφυξία αποδεχόμενοι σήμερα όρους και μέτρα που την εγγυώνται.

Το τι έπρεπε να έχει γίνει είναι απλό: πρώτα έπρεπε να έχει γίνει το κούρεμα και να ακολουθήσει ο όποιος νέος δανεισμός, μαζί με πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Στην περίπτωση του 1ου μνημονίου η κυβέρνηση έκανε ακριβώς το αντίθετο. Κι όταν ήρθε η ώρα του 2ου μνημονίου, το κούρεμα (PSI) ήρθε πολύ αργά και σχεδιάστηκε με καταστροφικό τρόπο, π.χ. αφήνοντας τα ομόλογα που είχε αγοράσει η ΕΚΤ εκτός κουρέματος, κουρεύοντας τα ασφαλιστικά ταμεία, περνώντας τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο δημόσιο χρέος, επιτρέποντας να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση χωρίς να ρυθμιστούν πρώτα τα «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.

Πώς είναι οι σχέσεις σας με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Θα τον καλέσετε για μια επίσκεψη στην Αθήνα;

Οι συναντήσεις μας έγιναν όλες σε εξαιρετικό κλίμα και με την ευθύτητα που απαιτεί η συγκυρία. Οπως του έχω ομολογήσει, με τιμά ότι έχω γνωρίσει και έχω διαπραγματευτεί με έναν άνθρωπο που αποτελεί κεφάλαιο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα ήθελα να πιστεύω ότι, σε αυτό το πλαίσιο, θα επισκεφτεί την Ελλάδα είτε πριν είτε μετά από μια έντιμη συμφωνία που θα αποκαταστήσει τη δυνατότητα των Ελλήνων να οραματίζονται την Ευρωζώνη ως πεδίο ευημερίας και δημοκρατίας, κοινό για όλους τους Ευρωπαίους.

Ποτέ δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ
Υπό την πίεση που δέχεστε το τελευταίο διάστημα, είπατε κάποια στιγμή «δεν πάει άλλο»; Σκεφτήκατε ποτέ να υποβάλετε παραίτηση;

Ούτε μια στιγμή. Αλλωστε όταν αποδεχθήκαμε την κυβερνητική ευθύνη, όλοι οι συνάδελφοι και σύντροφοι γνωρίζαμε πως αναλαμβάναμε σε συνθήκες σχεδιασμένης ασφυξίας, που στόχο είχαν να ανατρέψουν την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς. Σε μια τέτοια συγκυρία ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών είναι κάτι μεταξύ αλεξικέραυνου και ηλεκτρικής καρέκλας. Εχοντας λοιπόν αυτές τις προσδοκίες τίποτα δεν με ξένισε ή πτόησε.

Απόκλιση
Στον προϋπολογισμό του 2014, που υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση, υπάρχει μια αισθητή απόκλιση στον στόχο του πλεονάσματος. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχαμε από το υπ. Οικονομικών, το πλεόνασμα συρρικνώθηκε στο 0,3% του ΑΕΠ. Η αστοχία αυτή, του 2014, επηρεάζει την τρέχουσα διαπραγμάτευση, δηλαδή οι δανειστές σάς ζητούν μέτρα για την κάλυψη της απόκλισης;

Προφανώς και επηρεάζει τη διαπραγμάτευση το γεγονός ότι κληρονομήσαμε μια ακόμα «τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2015. Ομως το υπουργείο Οικονομικών έχει μεριμνήσει σχεδιάζοντας ρυθμίσεις και μη υφεσιακά μέτρα που θα καλύψουν αυτό το κενό. Ηδη τα έσοδα του Μαρτίου ξεπέρασαν τις προσδοκίες του προϋπολογισμού και η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές συνεισέφερε σε λίγες μέρες υπερδιπλάσια έσοδα από εκείνα που είχε συνεισφέρει ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης για τις 75 δόσεις σε πέντε μήνες.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάνης Βαρουφάκης: Πρόταση πέντε σημείων για να γίνει το χρέος βιώσιμο"

Θετικό κλίμα στη συνάντηση Βαρουφάκη-Λαγκάρντ

Λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα της Μεγάλης Δευτέρας, ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με την εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσιγκτον.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η κα Κριστίν Λαγκάρντ, σε γραπτή ανακοίνωσή της, ανέφερε πως επικροτεί την επιβεβαίωση που έλαβε από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών πως η Αθήνα θα καταβάλει την οφειλή της προς το Ταμείο στις 9 Απριλίου.

«Χαιρετίζω την επιβεβαίωση από τον υπουργό ότι η πληρωμή προς το Ταμείο θα γίνει στις 9 Απριλίου», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει σε φάση βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και για να τονωθεί η απασχόληση.

Όπως είπε η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμφώνησε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων, τονίζοντας ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για πιθανή χρεοκοπία δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας.

Επίσης, η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας για τη βελτίωση της ικανότητας των τεχνικών κλιμακίων στη συνεργασία τους με τις αρχές.



Από την πλευρά του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα «προτίθεται να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της».

Μάλιστα, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι η συνάντηση εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και ήταν παραγωγικότατη, ενώ ανέφερε πως «ως επί το πλείστον συζητήθηκε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, με τον Υπουργό Οικονομικών να τονίζει πως η κυβέρνηση εξελέγη στην βάση ενός πολυσχιδούς και σε βάθος μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο είχε την ευκαιρία να εκθέσει αναλυτικά στην κα Λαγκάρντ».

«Περαιτέρω συζητήθηκε μια συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brussels Group, με παράλληλη ενίσχυση της διαδικασίας συγκομιδής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων αποπληρωμής της χώρας προς το ΔΝΤ, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η κυβέρνηση προτίθεται να σεβαστεί όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Τη Δευτέρα το πρωί, ώρα Ουάσινγκτον, ο κ. Βαρουφάκης θα γίνει δεκτός από την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ στην μία το μεσημέρι θα έχει συνομιλία με την σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα κα Caroline Atkinson.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Θετικό κλίμα στη συνάντηση Βαρουφάκη-Λαγκάρντ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news