facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Απευθείας ανάθεση 500 εκατ. δολαρίων για πολεμικά αεροπλάνα

Με υπογραφές Τσίπρα - Καμμένου διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ (Lockheed) για εκσυγχρονισμό πέντε αεροσκαφών ηλικίας 35 ετών.- Δίνεται προκαταβολή 45 εκατ. δολαρίων για να τα παραλάβουμε σταδιακά σε επτάμισι χρόνια
- Τι απαντά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια αποφάσισε να προχωρήσει αιφνιδίως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας με απευθείας ανάθεση και διακρατική συμφωνία στις ΗΠΑ (εταιρεία Lockheed Martin) τον εκσυγχρονισμό πέντε παλαιών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας εκτιμώμενου προϋπολογισμού 500 εκατ. δολαρίων.

Η έγκριση δόθηκε την Κυριακή 15 Μαρτίου από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έπειτα από εισήγηση του Πάνου Καμμένου και με τη γραπτή έγκριση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Πανούση, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θοδωρή Δρίτσα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου (ΚΥΣΕΑ), οι οποίοι επικύρωσαν ομοφώνως την εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Ηδη η ελληνική κυβέρνηση έδωσε εντολή να εκταμιευθεί η προκαταβολή ύψους 45 εκατ. δολαρίων προς τους Αμερικανούς η οποία σηματοδοτεί την τυπική έναρξη του προγράμματος. Η πληρωμή των 45 εκατ.δολαρίων στη Lockheed Martin που ενεργοποιεί τη σύμβαση αναβάθμισης των αεροσκαφών γίνεται σε μια χρονική περίοδο που τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου έχουν σχεδόν εξαντληθεί και στην κυβέρνηση αμφιταλαντεύονται από το δίλημμα αν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις ή οι δόσεις προς τους δανειστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δρίτσας είχε εκφράσει την έντονη αντίδρασή του όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές και προειδοποιήσει την κυβέρνηση Σαμαρά να μην προχωρήσει σε εκταμίευση κονδυλίων για οπλικά συστήματα.

Σταδιακή παράδοση σε 7,5 χρόνια

Το πρόγραμμα που θα διαρκέσει επτά χρόνια αφορά τον εκσυγχρονισμό, τη συντήρηση και εν συνεχεία την υποστήριξη πέντε εκ των έξι αεροσκαφών τύπου P-3Β Orion, τα οποία αποκτήθηκαν δωρεάν από τις ΗΠΑ την περίοδο 1991-1992 και είναι σήμερα ηλικίας 35 ετών, σε μια προσπάθεια να επιμηκυνθεί ο χρόνος ζωής τους για ακόμη 15.000 ώρες πτήσεων. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη βρίσκονταν σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι το 2009, οπότε το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιo αποφάσισε ότι ο εκσυγχρονισμός τους είναι οικονομικά ασύμφορος και προχώρησε στην απόσυρσή τους. Με απλά λόγια στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας θεωρούσαν τα αεροσκάφη αυτά υπέργηρα και τα παρόπλισαν εκτιμώντας ότι η αναβάθμισή τους δεν είχε νόημα.

Το πάγωσε η κυβέρνηση Σαμαρά

Η προκήρυξη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου σε συνδυασμό με την απροθυμία της προηγούμενης κυβέρνησης να υλοποιήσει τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ανέστειλαν το πρόγραμμα. Εντονες ήταν και οι αντιδράσεις του τότε επικεφαλής του Τμήματος Αμυντικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δρίτσα, ο οποίος είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση Σαμαρά να μην προχωρήσει σε εκταμίευση κονδυλίων για οπλικά συστήματα.

Μετά την αλλαγή κυβέρνησης, το ΓΕΕΘΑ επανέφερε την επιχειρηματολογία του ότι ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας είναι η συμφερότερη και αποτελεσματικότερη επιλογή για την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας. Ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας ενημερώθηκε ότι το προβλεπόμενο κόστος του προγράμματος της ριζικής αναβάθμισης των P-3B Orion μαζί με τα εκτιμώμενα κονδύλια για συντήρηση και υποστήριξη του αεροσκάφους μέχρι το 2030 ανερχόταν περίπου σε 500 εκατ. δολάρια με ορίζοντα αποπληρωμής των Αμερικανών το 2021.

Μέσα σε 48 ημέρες από την ημέρα που η κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου του 2015, το ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του κ. Τσίπρα, αποφάσισε τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής «έως 5 αεροσκαφών P-3B του Πολεμικού Ναυτικού» και ανέθεσε στον υπουργό Εθνικής Αμυνας να προβεί στις περαιτέρω απαραίτητες ενέργειες. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας που ανέλαβε να προωθήσει τον φάκελο εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών P-3B κατά προτεραιότητα υπέγραψε τη διακρατική συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ανέθεσε στην αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin να αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και άλλες ελληνικές εταιρείες ως υποκατασκευαστές κρίσιμων συστημάτων που θα ενσωματωθούν στα παλαιά αεροσκάφη.

Κι αυτό σήμερα, σε μια ιδιαίτερη περίοδο τρομακτικής οικονομικής στενότητας, που το Ελληνικό Δημόσιο αναζητά εναγωνίως κονδύλια για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, δεσμεύοντας καταθέσεις ΔΕΚΟ, ή και τα διαθέσιμα των Περιφερειών.

Τις ημέρες αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδεσμεύονται 45 εκατ. δολάρια ως προκαταβολή στους Αμερικανούς, μέσω Foreign Military Sales (FMS), και το πρόγραμμα πλέον ενεργοποιείται και τυπικά. Κι όλα αυτά για να εκσυγχρονιστούν πέντε αεροσκάφη τα οποία σήμερα έχουν ηλικία 35 ετών, για τα οποία θα εκταμιευθούν από τα δημόσια ταμεία σχεδόν 500 εκατ. δολάρια κι όταν τελικώς παραδοθούν σε επτάμιση χρόνια από σήμερα, τα P-3B θα είναι 42 ετών.

Ειδικοί λένε ότι μεταξύ των άλλων θεμάτων που προκαλούν ενδιαφέρον και αναμένουν απαντήσεις είναι πως ίσως για πρώτη φορά υπάρχει ασάφεια τόσο για το τελικό κόστος του προγράμματος που θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους, όσο και για τον αριθμό των αεροσκαφών P-3B που τελικώς θα εκσυγχρονιστούν. Οπως αναφέρεται στην κατακυρωτική απόφαση της προμήθειας με ημερομηνία επίσης 15 Μαρτίου 2015 (την ίδια ημέρα που συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ και ενέκρινε την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος), το τελικό κόστος του υποπρογράμματος μαζί με την εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών για την περίοδο 2022-2027 ανέρχεται στο ποσό των 499,8 εκατ. δολαρίων (393,54 εκατ. ευρώ με τιμές ισοτιμίας 1:1,27 της 30ής Οκτωβρίου 2014). Η δαπάνη για την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής και την αναβάθμιση των νέων συστημάτων που θα ενσωματωθούν αφορά την επιχειρησιακή εκμετάλλευση «έως 5 αεροσκαφών P-3B του Πολεμικού Ναυτικού εντός του ποσού των 499,8 εκατ. δολαρίων». Με απλά λόγια και με δεδομένο ότι οι Αμερικανοί αποφάνθηκαν πως τα παροπλισμένα αεροσκάφη βρίσκονται στη χειρότερη δυνατή κατάσταση, δεν είναι ξεκάθαρο ούτε το συνολικό κόστος του προγράμματος, ούτε όμως και ο τελικός αριθμός των αεροσκαφών που θα αναβαθμιστούν.

Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας δεν συζητήθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., παρά το γεγονός ότι το κόστος του προγράμματος αυξήθηκε κατά 30% λόγω της αλλαγής της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου μέσα σε λίγους μήνες. Ενώ στις 30 Οκτωβρίου του 2014 η ισοτιμία ήταν στο 1:1,27, η ενεργοποίηση της σύμβασης και της LOA (Letter of Acceptance) έγινε με την ισοτιμία στο 1:1,08.

Η υλοποίηση του προγράμματος επί της ουσίας έγινε εν κρυπτώ. Επίσημη ανακοίνωση με τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος δεν υπήρξε ούτε για την απόφαση που έλαβε το ΚΥΣΕΑ στις 15 Μαρτίου να εγκρίνει την αναβάθμιση έως 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας με εκτιμώμενο κόστος 499,8 εκατ.δολάρια ούτε για την ενεργοποίηση της σύμβασης με την εκταμίευση της προκαταβολής .

Η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Με ανακοίνωση που εκδόθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιβεβαιώνει πλήρως όλα τα στοιχεία του ρεπορτάζ.
Διαβάστε την ανακοίνωση:

Σάββατο, 04 Απριλίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

«Σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα αναφέρονται τα εξής:

Η συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P3 είναι διακρατική μέσω FMS. Απαράβατος όρος της ελληνικής πλευράς ήταν οι εργασίες να γίνουν στην Ελλάδα από ελληνική βιομηχανία.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούν πολλές χώρες ανάμεσα στις οποίες είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Ν. Κορέα, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Βραζιλία. Όλες αυτές οι χώρες τα αναβαθμίζουν και τα διατηρούν στη δύναμη τους.

Η λύση της αναβάθμισης κρίνεται συμφερότερη από την προμήθεια νέων αεροσκαφών για πολλούς λόγους. Ο χρόνος ζωής των αεροσκαφών παρατείνεται για τουλάχιστον 20 χρόνια, διαθέτουμε ήδη ανταλλακτικά για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, εκπαιδευμένο προσωπικό, οργανωμένη μονάδα υποστήριξης.

Είχε προταθεί η προμήθεια παροπλισμένων αεροσκαφών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία όμως χρειάζονταν τις ίδιες εργασίες αναβάθμισης με μεγαλύτερο κόστος ώστε να είναι διαθέσιμα ενώ όλες οι εργασίες θα γίνονταν στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα.

Το ΓΕΝ είχε εισηγηθεί να γίνει επισκευή μέσω FMS και πέρασε ΚΥΣΕΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2014. Στη συνέχεια η ίδια συμφωνία προσυπεγράφη και πέρασε ΚΥΣΕΑ με τους ίδιους όρους και την χρηματοδότηση από την σημερινή κυβέρνηση στις 15 Μαρτίου 2015 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απευθείας ανάθεση 500 εκατ. δολαρίων για πολεμικά αεροπλάνα"

Το Ποτάμι: Η Κωνσταντοπούλου εξακολουθεί να θεωρεί τη Βουλή τσιφλίκι της

Για «προσωπικά παιχνίδια» που εμπλέκουν ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και «αντιδημοκρατική συμπεριφορά» καταγγέλει την Ζωή Κωνσταντοπούλου το Ποτάμι.

«Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου εξακολουθεί να θεωρεί τη Βουλή τσιφλίκι της. Το νέο της "κατόρθωμα" είναι ότι σε εκδήλωση που οργάνωσε για τα αίτια δημιουργίας του χρέους, δεν κάλεσε το Ποτάμι και τον επικεφαλής του, Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά όπως πληροφορούμαστε και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος και συνεχιζει: «Με ποιο δικαίωμα μπορεί η Πρόεδρος της Βουλής να αποκλείει από μια τέτοια εκδήλωση κοινοβουλευτικά κόμματα; Με ποιο δικαίωμα στέλνει προσκλήσεις σε όσους εκείνη επιθυμεί, εμπλέκοντας στα προσωπικά της παιχνίδια και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;».

Τέλος υποστηρίζει πως «με τη συνεχιζόμενη αντιδημοκρατική συμπεριφορά της διαλύονται και οι όποιες αμφιβολίες διατύπωναν κάποιοι για το αν έπρεπε να αποχωρήσει το Ποτάμι από την επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις στην οποία η κυρία Κωνσταντοπούλου επέλεξε να προεδρεύει».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ποτάμι: Η Κωνσταντοπούλου εξακολουθεί να θεωρεί τη Βουλή τσιφλίκι της"

Νικολούδης: Οι μίζες στα εξοπλιστικά ήταν 4%

Στο σκανδαλώδες και πολυπλόκαμο σύστημα της «μίζας» που είχε στηθεί στη χώρα, με πρωταγωνιστές εντός και εκτός των συνόρων, και που η λειτουργία του κόστισε στην ελληνική οικονομία πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια, αναφέρθηκε σε παρέμβασή του από τη Βουλή, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής για το Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους, ο αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς υπουργός Επικρατείας, Παναγιώτης Νικολούδης.

Αφού, δε, έδωσε με συγκεκριμένα παραδείγματα «γεύση» ως προς το εύρος του φαινομένου, σημείωσε ότι οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν όχι μόνο στους αποδέκτες, αλλά και στους «χορηγούς» του παράνομου χρήματος.

«Δεν υπάρχει και νομίζω ότι δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία, ότι μία από τις βασικές αν όχι η βασικότερη αιτία για την οποία αυτή η χώρα περιήλθε στη γνωστή κατάσταση, τη λεγόμενη «κατάσταση της οικονομικής κρίσης», είναι η διαφθορά η οποία εμφανίστηκε ως ενδημικό φαινόμενο σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις και κυρίως στις συμβάσεις που αυτή η χώρα γιαδεκαετίες –κυρίως στην πρώτη δεκαετία του καινούριου αιώνα, δηλαδή από το 2000 έως το 2010- υπέγραψε με εταιρείες που βρίσκονταν κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολούδης

«Εδώ» συνέχισε, «τίθεται το πρώτο ζήτημα: η χώρα αυτή χαρακτηρίστηκε από πολλούς, άλλοτε δικαιολογημένα και άλλοτε -τις περισσότερες φορές- αδικαιολόγητα, ως μια χώρα διεφθαρμένη. Εάν μια χώρα είναι διεφθαρμένη, δηλαδή εάν οι πολίτες της είναι διεφθαρμένοι, εάν οι μισοί διαφθείρουν τους άλλους μισούς, η χώρα αυτή είναι κατά μία έννοια δίκαιο να πληρώνει τις δικές της αδυναμίες. Ωστόσο, από αυτό το σημείο αρχίζει η αμφισβήτηση κάποιων βασικών στοιχείων και η ανάγκη να αναδειχθούν κάποια χαρακτηριστικά αυτής της έννοιας που λέμε διαφθορά».

«Η διαφθορά» υπογράμμισε ο κ. Νικολούδης, «είναι σαν το ταγκό που χορεύεται από δύο. Δεν μπορεί να υπάρχει κάποιος που παίρνει χρήματα, αν προηγουμένως δεν βρεθεί κάποιος που έχει την διάθεση να του προσφέρει τα παράνομα χρήματα. Και αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο που αν δεν το ξεχωρίσουμε από την αρχή, είναι πολύ πιθανό ότι θα οδηγηθούμε συνεχώς σε λάθος συμπεράσματα».

Στη συνέχεια, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός Επικρατείας προχώρησε σε συνοπτική καταγραφή τριών κατηγοριών περιπτώσεων όπου καταγράφονται έκνομη δραστηριότητα κατά τη σύναψη συμβάσεων εκ μέρους του Δημοσίου, μιλώντας μεταξύ άλλων για μίζες που κυμαίνονται από 2% έως και 23%, υπογραμμίζοντας πως όλα τα παραδείγματα που παρουσίασε είναι «απολύτως υπαρκτά και απολύτως ακριβή»:

Πρώτον: «Είναι πλήρως διακριβωμένο ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις συμβάσεων αγοράς οπλικών συστημάτων που υπέγραψε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η παράνομη προμήθεια, ή άλλως «μίζα», που δινόταν σε Ελληνες αξιωματούχους –προκειμένου με παράνομο τρόπο να συμβάλουν στην κατάρτιση αυτών των συμβάσεων- ήταν κατά μέσο όρο 4%. Απώλεια για το ελληνικό Δημόσιο; Δισεκατομμύρια. Στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των συμβάσεων αυτών, ήταν έξω από τη χώρα εκείνοι που πουλούσαν τα όπλα και που έδιναν τα χρήματα, τα οποία κάποιοι όντως μέσα στη χώρα παρανόμως εισέπρατταν».

Δεύτερον: «Στις συμβάσεις προμήθειας παντός είδους αγαθών και υπηρεσιών εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου, το περίπου θεσμοθετημένο ποσοστό προμήθειας ήταν 2%-2,5%. Εδώ, αντιθέτως με την προηγούμενη κατηγορία, το κυρίαρχο μερίδιο στις συμβάσεις αυτές, το είχαν εταιρείες εντός της χώρας».

Τρίτον: «Συμβάσεις προμήθειας ιατροφαρμακευτικού υλικού από τα Δημόσια νοσοκομεία και γενικότερα από φορείς του Δημοσίου. Το ποσοστό παράνομης προμήθειας έφτανε το απίστευτο ποσοστό του 23%! Το ποσοστό αυτό που κυριολεκτικά σοκάρει, δεν είναι το μόνο στοιχείο το οποίο χαρακτηρίζει αυτού του είδους τις συμβάσεις. Εδώ, έχουμε μια διαδικασία όπου ο εντοπισμός των υπηρεσιακών φορέων που έπρεπε προσεγγιστούν για να γίνει η δουλειά, η διακίνηση μέσα από πολυπλόκαμους διαδρόμους των μαύρων ταμείων, των χρημάτων που προορίζονταν για τη δωροδοκία, και εν τέλει ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα χρήματα δίνονταν, είχε πραγματικά αναχθεί σε επιστήμη. Είχε σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να είναι πάρα πολύ δύσκολη η σύλληψη εκείνων που συμμετείχαν στις έκνομες δραστηριότητες. Στην τρίτη αυτή κατηγορία, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που πωλούσαν το φαρμακευτικό υλικό, ήταν εταιρίες εκτός αυτής της χώρας. Η απώλεια για το κράτος εδώ ήταν πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Νικολούδης έκανε λόγο για «διττά έκνομες ενέργειες» καθώς, όπως είπε, αφορούσαν πρόσωπα και φορείς εντός και εκτός της χώρας. Υπό αυτό την έννοια, τόνισε, «ως τελικό συμπέρασμα εξάγεται πως οι οικονομικές συνέπειες από τις ενέργειες αυτές, θα πρέπει να βαρύνουν και εκείνους στους οποίους τα παράνομα χρήματα ήρθαν, αλλά και αυτούς από τους οποίους τα παράνομα χρήματα προήλθαν. Μια τέτοια πράξη, είναι πράξη δικαιοσύνης» κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νικολούδης: Οι μίζες στα εξοπλιστικά ήταν 4%"

Έληξε η απεργία πείνας των φυλακισμένων Πυρήνων της Φωτιάς

Σταμάτησαν από το μεσημέρι του Σαββάτου την απεργία πείνας τα φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μετά από 32 μέρες απεργίας, που η υγεία τους είχε φτάσει σε οριακά σημεία, τα οκτώ μέλη της οργάνωσης αποφάσισαν να σταματήσουν την άρνηση τροφής, καθώς «η μητέρα των Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου και η φίλη του δεύτερου θα περάσουν σύντομα την έξοδο της φυλακής, ελεύθερες ξανά».

Οι υπογράφοντες φαίνεται πως αναφέρονται στη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, σύμφωνα την οποία σκέφτεται να υποβάλει τροπολογία που θα προβλέπει την με όρου αποφυλάκιση ορισμένων συγγενών κρατουμένων.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως την απεργία πείνας σταματούν μόνο τα μέλη των Πυρήνων, καθώς οι υπόλοιποι «πολιτικοί κρατούμενοι» συνεχίζουν «για τα συνολικά αιτήματα που έχουν τεθεί».

Η ανακοίνωση καταλήγει με μήνυμα στήριξης στον «στον αναρχικό σύντροφο Νίκο Μαζιώτη» και το «Δίκτυο Αγωνιστών Κρατουμένων».

Την ανακοίνωση υπογράφει ο «Πυρήνας Φυλακής» των Πυρήνων της Φωτιάς.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Έληξε η απεργία πείνας των φυλακισμένων Πυρήνων της Φωτιάς "

Διακοπές κυκλοφορίας την Κυριακή σε Θησέως και Ποσειδώνος

Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδούς των Δήμων Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου και Πειραιά έχει προγραμματιστεί την Κυριακή 5 Απριλίου, λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου με την επωνυμία «2ο Attica Run and Fun».

Οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Ανώνυμη οδό Μαρίνας Φλοίσβου, από το ύψος της οδού Ναϊάδων μέχρι τη νοτιοδυτική είσοδο του Ολυμπιακού Κλειστού Γυμναστηρίου Tae Kwon Do, κατά τις ώρες 06.00 έως 13.00, καθώς και στη Βοηθητική οδό Λ. Ποσειδώνος, στο τμήμα της μεταξύ της εισόδου του Ολυμπιακού Κέντρου Beach Volley και του Σ.Ε.Φ., κατά τις ώρες 08.00 έως 13.00.

Στο μεταξύ, επίσης την Κυριακή 5 Απριλίου, λόγω αγώνα δρόμου με την επωνυμία «4ο Kallithea Run», θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδούς των Δήμων Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου και Πειραιά, ως εξής:

Ελ. Βενιζέλου (Λ. Θησέως), στο τμήμα της μεταξύ των οδών Γρ. Λαμπράκη και Λ. Ποσειδώνος (Π. Παραλιακή) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 06.00 έως 12.00.

Λ. Ποσειδώνος (Π. Παραλιακή), στο τμήμα της μεταξύ της γέφυρας Ζησιμοπούλου και της οδού Αιγέως και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 06.00 έως 12.00.

Λ. Ποσειδώνος (Π. Παραλιακή), στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φαληρέως και Αιγέως, ρεύμα κυκλοφορίας προς Καλλιθέα, κατά τις ώρες 08.00 έως 12.00.

Ανώνυμη οδός που αρχίζει από το Σ.Ε.Φ. και καταλήγει στη Λ. Ποσειδώνος, κατά τις ώρες 08.00 έως 12.00.

Και στις δύο περιπτώσεις, η Τροχαία ζητά από τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διέλευσή τους από τις περιοχές αυτές και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Διακοπές κυκλοφορίας την Κυριακή σε Θησέως και Ποσειδώνος"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Μαραθώνα την Κυριακή λόγω ημιμαραθωνίου

Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων, σε λεωφόρους και οδούς του Δήμου Μαραθώνα-Νέας Μάκρης θα ισχύσουν την Κυριακή 5 Απριλίου, λόγω διεξαγωγής του 2ου Ημιμαραθωνίου.

Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις αυτές θα εφαρμοστούν σε:

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την αφετηρία μέχρι την οδό Κάτω Σουλίου, στο ρεύμα προς Αθήνα, από 07:30-09:30. Η κυκλοφορία από την πόλη του Μαραθώνα προς την Αθήνα θα διεξάγεται μέσω της οδού Δημοκρατίας.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την οδό Κάτω Σουλίου έως τη Λ. Διονύσου, στο ρεύμα προς Αθήνα, από 09:30-10:00. Η κυκλοφορία από την πόλη του Μαραθώνα προς την Αθήνα θα διεξάγεται μέσω των οδών Αρτέμιδος-Φειδιππίδου, όπου θα υπάρχει και κάθετη διέλευση των οχημάτων.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από τη Λ. Διονύσου έως την οδό Αεροπορίας (φανάρι Ζούμπερι), στο ρεύμα προς Αθήνα, από 10:00-10:30. Η κυκλοφορία από την πόλη του Μαραθώνα προς την Αθήνα θα διεξάγεται μέσω της Λ. Διονύσου.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την οδό Αεροπορίας έως τη Λ. Διονύσου, στο ρεύμα προς Μαραθώνα, από 10:30-11:00. Η κυκλοφορία προς Μαραθώνα θα διεξάγεται δεξιά μέσω της οδού Αεροπορίας και στη συνέχεια αριστερά στη Λ. Ποσειδώνος (παραλιακή Ν. Μάκρης).

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Κάτω Σουλίου, στο ρεύμα προς Μαραθώνα, από 11:00-11:30. Η κυκλοφορία για το κέντρο της πόλης του Μαραθώνα θα διεξάγεται μέσω των οδών Φειδιππίδου και Αρτέμιδος.

Οδός Μαραθωνομάχων, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (είσοδος, έξοδος, περιφερειακή οδός του Τύμβου Μαραθώνα), από 11:00-11:30. Η κυκλοφορία από και προς την πόλη του Μαραθώνα θα διεξάγεται μέσω των οδών Φειδιππίδου και Αρτέμιδος.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την οδό Κάτω Σουλίου έως τον τερματισμό (αφετηρία Μαραθωνίου), στο ρεύμα προς Μαραθώνα, από 11:30-12:45. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω της οδού Δημοκρατίας.

Η Τροχαία ζητά από τους οδηγούς να αποφύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους στις συγκεκριμένες οδούς και λεωφόρους κατά τα χρονικά αυτά διαστήματα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Μαραθώνα την Κυριακή λόγω ημιμαραθωνίου"

Από που μπορεί να "λείψουν" όσα δάνεισε ο ΟΑΕΔ στο Κράτος

Τρεις βασικές κατηγορίες δικαιούχων των κονδυλίων του ΟΑΕΔ «δάνεισαν» τα χρήματα οποία δικαιούνται στο κράτο, μέσω των ρέπος τα οποία αποφάσισε να συνάψει με το Δημόσιο το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού στις 26 Μαρτίου.

Αυτοί είναι προμηθευτές του ΟΑΕΔ, άνεργοι που έχουν ενταχθεί ή αναμένεται να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα απασχόλησης αλλά και όσοι έχουν ωφεληθεί από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Το ΔΣ του ΟΑΕΔ αποφάσισε τη μεταφορά 120 εκατ. ευρώ - επί συνόλου 283 εκατ. ευρώ - που διέθετε σε τρεις λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης της Εθνικής Τράπεζας σε Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας στην προοπτικής της σύναψης ρέπος με το Δημόσιο.

Τα κεφάλαια αυτά αναφέρουν πηγές του Capital.grαπό τον ΟΑΕΔ αποτελούν ένα «πάγιο» σχεδόν «πλεόνασμα» του οργανισμού, δηλαδή δεν προβλεπόταν να χρησιμοποιηθούν για κάποια πληρωμή μέχρι του τέλος του τρέχοντος μήνα. Η σύναψη ρέπος θα συναφθεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα 15 -20 και, έπειτα θα επιστραφούν από το Δημόσιο με τόκο 2,4%. Το ζήτημα είναι αν αυτά τα κεφάλαια θα «αντικατασταθούν» από τη μηνιαία κρατική χρηματοδότηση και τις ασφαλιστικές εισφορές του ΙΚΑ, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΟΑΕΔ σε όλα τα επίπεδα.

Συγκεκριμένα:

1. Από το Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης του ΟΑΕΔ μεταφέρθηκαν 50 εκατ. ευρώ (επί συνόλου 100 εκατ. ευρώ).

Από το λογαριασμό αυτό πληρώνονται προμηθευτές, λειτουργικές δαπάνες αλλά ακόμα και μισθοί των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ.

2. Από το Λογαριασμό για έργα του ΕΣΠΑ μεταφέρθηκαν 55 εκατ. ευρώ (από τα 138 εκατ. ευρώ).

Από το λογαριασμό αυτό πληρώνονται τα προγράμματα απασχόλησης τα οποία επιδοτεί ο ΟΑΕΔ (πχ κοινωφελής απασχόληση, επιταγές εισόδου στην αγορά εργασίας κλπ.).

Σημασία, επίσης, έχουν δύο ακόμα στοιχεία.

Ένα μήνα πριν την απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ για τη σύναψη κρατικών ρέπος και συγκεκριμένα στις 24 Φεβρουαρίου, ο λογαριασμός αυτός διάθετε 210 εκατ. ευρώ. Μ΄άλλα λόγια έχασε το 34% του μέσα σε τριάντα μέρες.

Το δεύτερο στοιχείο είναι πως παρότι αυτός ο λογαριασμός αφορά έργα ΕΣΠΑ δεν περιέχει κοινοτικά κονδύλια, ούτε κονδύλια του εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αντίθετα έχει πιστωθεί με «εξ ιδίων χρήματα» του... ΟΑΕΔ τα οποία αναμένεται να ανακτηθούν μετά την είσπραξη της σχετικής χρηματοδότησης από το ΠΔΕ.

3. Από τον Ενιαίο Λογαριασμό Εφαρμογών Κοινωνικής Πολιτικής (ΕΛΕΚΠ) μεταφέρθηκαν 15 εκατ. ευρώ (επί συνόλου 55 εκατ. ευρώ).

Από το λογαριασμό αυτό καταβάλλονται δαπάνες για:

- Την εκκαθάριση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το κατασκευαστικό πρόγραμμα του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.).

- Τον Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ)

- Το Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) Την εν γένει κάλυψη υποδομών, ινστιτούτων ερευνητικών και εκπαιδευτικών κέντρων της αντιπροσωπευτικής τριτοβάθμιας οργάνωσης των εργαζομένων, που υπογράφουν εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

- Κοινωνικούς σκοπούς, ιδίως την πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών του.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Από που μπορεί να "λείψουν" όσα δάνεισε ο ΟΑΕΔ στο Κράτος"

Πώς θα πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος

Έτοιμο σχέδιο έχει στα συρτάρια του το υπουργείο Οικονομικών στη περίπτωση που το επόμενο Eurogroup δεν αποφασίσει το ξεμπλοκάρισμα έστω και μερικώς της δόσης που περιμένει η Αθήνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Επένδυση», οι δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με το το «plan B» της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος, θα πληρωθούν με ομόλογα αντί ευρώ. Έτσι τα περίφημα IOU θα αντικαταστήσουν το ρευστό στις τσέπες δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα.

Να σημειωθεί ότι τα IOU που είναι συντομογραφία από τη φράση «I owe you», είναι ένα ανεπίσημο έγγραφο που αναγνωρίζει το χρέος, ωστόσο διαφέρει από το γραμμάτιο γιατί ο IOU δεν είναι αξιόγραφο και δεν διευκρινίζει τους τρόπους αποπληρωμής.

Με άλλα λόγια τα IOU δεν μπορεί κανένας να τα χρησιμοποιήσει ως χρήματα και να συνδιαλλαχθεί με αυτά αλλά πρέπει να περιμένει να του τα εξοφλήσει ο αρχικός εκδότης τους, χωρίς όμως να να αναγράφεται ο χρόνος αποπληρωμής.

Με τον ίδιο τρόπο βέβαια το κράτος θα ρυθμίσει και τις υπόλοιπες οφειλές του προς τους πιστωτές τους, δηλαδή προς εταιρίες και επιχειρήσεις στις οποίες οφείλει.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος"

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χρωστάει στην εφορία 1,9 εκατ. ευρώ!

Μία σοβαρή αποκάλυψη κάνει σήμερα η στήλη Μικροπολιτικός της εφημερίδας τα Νέα, για βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που κατέχει και κορυφαία θεσμική θέση. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ιστορία ξεκινάει το 1999 όταν ο ήρωάς της, τότε γνωστός δικηγόρος, εισέπραξε για τις νομικές του υπηρεσίες ένα εκατομμύριο δολάρια για τα οποία δεν θεώρησε σκόπιμο να κόψει απόδειξη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα Νέα, αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως του έχουν βεβαιωθεί χρέη προς την Εφορία – από πρόστιμα και μη δηλωθέν εισόδημα – ύψους 1,94 εκατ. ευρώ από τα οποία μέχρι στιγμής το Δημόσιο δεν έχει εισπράξει ούτε ένα σεντ.

Για το 1 εκατ. που έχει καταλογιστεί από το ΣΔΟΕ και έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο από το καλοκαίρι ο βουλευτής έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, σημειώνει το δημοσίευμα, και συνεχίζει αναφέροντας πως για το ήμισυ του ποσού, που δεν καλύπτεται από την αναστολή, φαίνεται να έχουν γίνει κινήσεις είσπραξης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα Νέα έχουν δοθεί εντολές για δέσμευση λογαριασμών του σε τέσσερις τράπεζες και για επιβολή υποθήκης σε ένα ακίνητό του 500 τ.μ. στο Χαλάνδρι. Μάλιστα, καμία από τις εντολές είσπραξης φαίνεται πως δεν έχει εκτελεστεί.

Ενδιαφέρον αποτελεί και το γεγονός ότι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το υπόλοιπο χρέος βεβαιώθηκε μόλις χθες, με καθυστέρηση 30 ημερών. Μάλιστα, γι' αυτό το ποσό είχε ακολουθηθεί μια ασυνήθιστη διαδρομή.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, στις 31 Δεκεμβρίου 2014 η αρμόδια ΔΟΥ καταλόγισε στον βουλευτή επιπλέον φόρο 940.800,55 ευρώ για το εισόδημα που είχε παραλείψει να δηλώσει στη χρήση του 1999. Η απόφαση ήταν, σύμφωνα με τον νόμο, τετελεσμένη. Συνέχεια θα μπορούσε να δοθεί μόνο στα δικαστήρια. Όμως, και αφού είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές, η εκκρεμότητα ξανάνοιξε. Σε μια πρωτοφανή για φορολογική υπόθεση τροπή, ο φάκελος του βουλευτή παραπέμφθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) με ερώτημα της γενικής γραμματείας Εσόδων περί παραγραφής.

Πρόκειται, συνεχίζει το δημοσίευμα, για εξέλιξη που κομψά χαρακτηρίζεται ως «μη προβλεπόμενη από τον νόμο». Ερώτημα προς το ΝΣΚ απευθύνεται μόνο αν η υπηρεσία έχει νομική αμφιβολία κατά τη σύνταξη του πορίσματος ελέγχου. Ο βουλευτής είχε εξαντλήσει τα μέσα άμυνάς του στο πλαίσιο του ελέγχου. Είχε αναπτύξει όλες τις ενστάσεις του – μεταξύ των οποίων και αυτήν περί παραγραφής της αξίωσης του Δημοσίου. Όλες έχουν απαντηθεί λεπτομερώς από τους ελεγκτές στο πόρισμά τους. Και όμως, το ερώτημα που είχε ήδη απαντηθεί από την υπηρεσία παραπέμφθηκε εκ των υστέρων προς το ΝΣΚαναφέρει το δημοσίευμα.

Το γεγονός ήρθε στη δημοσιότητα, έπειτα από αντιδικία του πρώην δικηγόρου με συνεργάτες του που διεκδικούσαν μέρος της αμοιβής για τη διεκπεραίωση κληρονομικών υποθέσεων.

Η διαμάχη έφθασε μέχρι τον Αρειο Πάγο, που το 2009 δικαίωσε τους αντιδίκους του βουλευτή υποχρεώνοντάς τον να τους καταβάλει 750.000 δολάρια.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, ο βουλευτής προσπάθησε με ενστάσεις να αποφύγει την επιβολή του φόρου. Στον βασικό ισχυρισμό του όμως φαίνεται – σύμφωνα με το πόρισμα της αρμόδιας ΔΟΥ – ότι κατάφερε τελικώς να δυσχεράνει τη θέση του.

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως η αρχική υπεράσπιση του νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι γι' αυτά τα 750.000 δολάρια μπορεί να μην είχε κόψει αρχικά απόδειξη, αλλά είχε πληρώσει φόρο σε δεύτερο χρόνο, το 2005. Τότε είχε επωφεληθεί από τον νόμο Αλογοσκούφη (ν. 3259/2004) που χορηγούσε φορολογικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Ωστόσο, από τα ίδια τα παραστατικά που ο δικηγόρος προσκόμισε στις φορολογικές Αρχές, προέκυψε ότι ο αριθμός του λογαριασμού από τον οποίο έγινε ο επαναπατρισμός του ποσού των 750.000 δολαρίων δεν ήταν ο ίδιος με τον λογαριασμό στον οποίο είχε κατατεθεί η αρχική αμοιβή του ενός εκατομμυρίου δολαρίων συνεχίζει το δημοσίευμα.

Παράλληλα τα Νέα επικαλούνται το πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο, «αποδεικνύεται σαφώς ότι ο λογαριασμός της τράπεζας του εξωτερικού (150ΧΧΧΧ της Laiki Bank του Λονδίνου) από τον οποίο έγινε ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων είναι διαφορετικός από τον λογαριασμό (ACXXXXX της τράπεζας Cyprus Popular Bank LTD UK) στον οποίο είχε κατατεθεί το ποσό του 1.500.000 δολαρίων από την [αναφέρεται το όνομα της πελάτισσας] ως αμοιβή του ελεγχομένου για παρασχεθείσες υπηρεσίες το 1999, για την οποία δεν εξέδωσε φορολογικό στοιχείο».

Από τον ελεγχόμενο ζητήθηκε να προσκομίσει δικαιολογητικά που θα αποδείκνυαν ότι πρόκειται για το ίδιο ποσό που απλώς μεταφέρθηκε από τον έναν λογαριασμό στον άλλον. Όπως επισημαίνεται, τέτοια στοιχεία «ούτε στο αρχείο της τράπεζας βρέθηκαν ούτε προσκομίστηκαν από τον ελεγχόμενο».

Η παραγραφή

Ο βουλευτής κατέφυγε τελικώς στον ισχυρισμό ότι οι αξιώσεις του Δημοσίου που αφορούν τη χρήση του 1999 έχουν παραγραφεί.

Το πόρισμα επικαλείται τις προβλέψεις διαδοχικών νόμων που παρέτειναν τη δεκαετή προθεσμία παραγραφής για τις υποθέσεις στις οποίες περιέρχονται νέα στοιχεία σε γνώση των αρμόδιων ΔΟΥ.

Πρόκειται για ένα μείζον πολιτικό θέμα, για το οποίο θα πρέπει να τοποθετηθεί τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο ίδιος ο βουλευτής, δεδομένου ότι κατέχει και πολύ σημαντική θεσμική θέση...

usay
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χρωστάει στην εφορία 1,9 εκατ. ευρώ!"

Καμμένος: Μακάρι να δέχονταν οι ΗΠΑ τη συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων

«Μακάρι να δέχονταν οι Αμερικανοί να συνεκμεταλλευτούμε το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Δεν υπάρχει κανείς ο οποίος θα είχε αντίρρηση, ούτε ο πρωθυπουργός» τόνισε ο Πάνος Καμμένος.

Σε συνέντευξή του στην Realnews ο υπουργός Άμυνας στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κόψει μισθούς και συντάξεις για να πληρώσει τις δόσεις προς τους δανειστές.

Ξεκαθαρίζει πως ακόμα και αν οι εταίροι επιμείνουν σε επώδυνα μέτρα, η κυβέρνηση θα κρατήσει σθεναρή στάση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για ρήξη. «Συμφωνία από τη στιγμή που βρισκόμαστε μέσα στο πλαίσιο των εντολών που έχουμε λάβει από τον ελληνικό λαό στις εκλογές. Ρήξη από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι "θεσμοί" ή, για παράδειγμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίζουν ότι θέλουν τη ρήξη» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμμένος τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών και εξαπολύει επίθεση κατά των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου, κλείνοντας το ενδεχόμενο μιας οικουμενικής κυβέρνησης και λέγοντας πως «αποτελούν παρελθόν», καθώς «και οι δύο απέδειξαν ότι δεν είναι ικανοί να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο ο κ. Καμμένος αφήνει ανοιχτό να εξεταστούν και τα «περίφημα swaps του κ. Σημίτη», όπως λέει χαρακτηριστικά, ενώ τονίζει πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να διερευνήσουμε την περίοδο Καραμανλή, διότι ο Καραμανλής δεν παρέδωσε τη χώρα στον μηχανισμό στήριξης και στους δανειστές».

Τέλος ο κ. Καμμένος δηλώνει πως με βάση την απόφαση του ΣτΕ θα επιστραφούν άμεσα στους ένστολους οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ το θέμα των αναδρομικών θα προχωρήσει αργότερα και με δόσεις.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Μακάρι να δέχονταν οι ΗΠΑ τη συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων"

Παππάς: Η ΕΚΤ θα αποκαταστήσει εγκαίρως τη χρηματοδότηση

Βέβαιος πως τελικά «όλα τα μέρη θα είναι συνεπή προς τις υποχρεώσεις τους και ότι η ΕΚΤ θα αποκαταστήσει εγκαίρως την κανονικότητα στη χρηματοδότηση» δηλώνει ο Νίκος Παππάς εκτιμώντας πως «κανείς δεν θέλει να προκαλέσει δυστύχημα».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο υπουργός Επικρατείας απορρίπτει τη θέση του Αντώνη Σαμαρά για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, λέγοντας πως ο πρόεδρος της ΝΔ «θέλει μνημονιακή κυβέρνηση και προσωπική δικαίωση μέσω της παλινόρθωσης των μνημονίων».

'Οσον αφορά τις καταλήψεις, ο κ. Παππάς επισημαίνει πως «η Αριστερά έχει διαρκές ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο με όσους νομίζουν ότι ερήμην του λαού μπορούν να τον εκπροσωπούν» τονίζοντας πως «κάποιοι από τη δεξιά τους χρησιμοποιούν».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Παππάς: Η ΕΚΤ θα αποκαταστήσει εγκαίρως τη χρηματοδότηση"

Δείτε το «μπουγιουρντί» που έστειλε ο Παππάς στο MEGA (έγγραφο)

Σάλος έχει ξεσπάσει στις τάξεις των καναλαρχών μετά τα «ραβασάκια» που τους έστειλε ο Νίκος Παππάς, καλώντας τους να πληρώσουν τα χρέη για τις τηλεοπτικές συχνότητες εθνικής εμβέλειας που χρησιμοποιούν.

Όπως αναμενόταν η κίνηση του υπουργού Επικρατείας αποτελούσε casus belli για τους καναλάρχες, με τον πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης πλέον να μαίνεται ανοιχτός.

Δείτε το έγγραφο που έστειλε ο Νίκος Παππάς στο MEGA, ζητώντας 1,5 εκατ. ευρώ για το 2014.


tribune
Διαβάστε Περισσότερα » "Δείτε το «μπουγιουρντί» που έστειλε ο Παππάς στο MEGA (έγγραφο)"

Μέτρα ΦΩΤΙΑ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης - Διαψεύδει το Μαξίμου

Πέντε μ​έτρα άμεσης εφαρμογής, με καθαρά θετική επίπτωση στον προϋπολογισμό του 2015 έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα «Αγορά», προκειμένου να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας και να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός.

Τα μέτρα αυτά, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αφορούν από την αύξηση του ΦΠΑ στους τουριστικούς νησιωτικούς προορισμούς, μέχρι την κατάργηση της έκπτωσης 30% στην εισφορά αλληλεγγύης.

Την λήψη των συγκεκριμένων μέτρων έχουν εισηγηθεί συνεργάτες του πρωθυπουργού που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με το Brussels Group και οι οποίοι διαφωνούν με την πλήρη άρνηση για οποιοδήποτε μέτρο άμεσης παράδοσης που κυριαρχεί στην πλευρά Βαρουφάκη.

Θεωρούν μάλιστα ότι αν φανεί η βούληση ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να υιοθετήσει έστω και μέρος των μέτρων αυτών, τότε θα υπάρξει συμφωνία.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση μέλους της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Brussels Group, το οποίο δήλωσε στην Αγορά ότι «όλες οι πλευρές αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να χυθεί αίμα. Εάν χυθεί μιάμιση μπουκάλα αντί για πέντε που ζητούν οι δανειστές, δεν θα χαλάσει η συμφωνία».

Τα μέτρα αυτά είναι:

1. Αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που σήμερα έχουν μειωμένο συντελεστή κατά 30% με την εξαίρεση αυτών που βρίσκονται στην άγονη γραμμή.
2. Ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων που θα αποφέρει 1,2 δισ. ευρώ και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, με βάση τους όρους του τρέχοντος διαγωνισμού.
3. Κατάργηση της έκπτωσης 30% στην εισφορά αλληλεγγύης για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.
4. Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
5. Επίσπευση της προκήρυξης των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.

Μεταξύ των Ευρωπαίων συνομιλητών στο Brussels Group επικρατεί η εντύπωση πως αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν το διαβατήριο για να εγκριθεί η χρηματοδότηση και εκτιμούν ότι όσο πιο γρήγορα υιοθετηθούν τα μέτρα αυτά τόσο καλύτερα θα είναι για την γρηγορότερη εκταμίευση της δόσης.

Διαψεύδει το Μαξίμου τα πέντε μέτρα «φωτιά» στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Kύκλοι της κυβέρνησης διαψεύδουν ότι υπάρχουν «5», «6» ή «7» μέτρα «φωτιά» στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Όπως επισημαίνουν "υπάρχουν διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν οι «κόκκινες γραμμές», τις οποίες κατά κόρον έχει επαναλάβει ο Πρωθυπουργός, όπως το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις , καθώς και πως υπάρχει μια ενιαία ομάδα διαπραγμάτευσης".

star
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρα ΦΩΤΙΑ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης - Διαψεύδει το Μαξίμου"

Αποστάσεις Βαρουφάκη από Κωνσταντοπούλου για την επιτροπή για το χρέος

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η επιτροπή που διερευνά το ζήτημα του δημόσιου χρέους μπορεί να αποκαλύψει το πώς η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και οι επιλογές του χρηματοπιστωτικού συστήματος οδήγησαν στη διόγκωση των οφειλών της χώρας μας, όμως υπογράμμισε πως οι εν λόγω πρακτικές «έχουν κριθεί νόμιμες από την Eurostat και την Κομισιόν».

Αποστάσεις φάνηκε να παίρνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφακης από την επιτροπή για τη διερεύνηση του χρέους, που συστάθηκε κατόπιν απόφασης της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Μιλώντας στη Βουλή κατά την εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών της επιτροπής, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως η έρευνα πρέπει να «φέρει στο φως τις διαδικασίες με τις οποίες διογκώθηκε το χρέος των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ως αποτέλεσμα της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης και των επιλογών του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος», όμως ξεκαθάρισε πως αυτές οι πρακτικές «έχουν κριθεί νόμιμες από την Eurostat και την Κομισιόν».

Επιπλέον, με μια δήλωση που φαίνεται να αφορά τη σύσταση της επιτροπής για τα Μνημόνια, ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε πως «οι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν τη συνήθεια όταν αποτυγχάνουν να προσπαθούν να τα ρίξουν σε άλλους φτιάχνοντας εξεταστικές επιτροπές».

Νωρίτερα, η κ. Κωνσταντοπούλου είχε αφήσει σαφείς αιχμές για τη νομιμότητα του χρέους, σημειώνοντας πως έως ότου να ελεγχθεί και αναλυθεί [...] το χρέος παραμένει άγνωστο ποιο ποσοστό του είναι παράνομο».

Σημείωσε ότι η αποπληρωμή του χρέους λειτουργεί ως μοχλός εκβιασμού και πρόκλησης συνθηκών ανθρωπιστικής κρίσης και επισήμανε ότι «ο έλεγχος πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους».

Ο υπουργός Επικρατείας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, τόνισε πως «δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία για το ότι μία απ' τις βασικότερες αιτίες που η χώρα περιήλθε στη γνωστή κατάσταση, είναι η διαφθορά που εμφανίστηκε ως ενδημικό φαινόμενο σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις».

Ο κ. Νικολούδης παρουσίασε μάλιστα στοιχεία για τα ποσοστά στις μίζες που δίνονταν σε όλους τους τομείς των προμηθειών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστάσεις Βαρουφάκη από Κωνσταντοπούλου για την επιτροπή για το χρέος "

Ξεκίνησε η «Επιτροπή Αλήθειας» για το δημόσιο χρέος

Mε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας άρχισε το μεσημέρι στη Βουλή η διερεύνηση των αιτίων της δημιουργίας και της διόγκωσης του Δημόσιου Χρέους.

Στην Επιτροπή που συστήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, θα τοποθετηθούν ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του υπεραμύνθηκε της αναζήτησης των ευθυνών που οδήγησαν τη χώρα σε υψηλό χρέος.

«Επιτροπή Αλήθειας», χαρακτήρισε την Εξεταστική Επιτροπή η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τον συντονισμό έχει αναλάβει η ευρωβουλευτής κυρία Σοφία Σακοράφα και τον Επιστημονικό Συντονισμό της διεθνούς ομάδας ο ειδικός επί θεμάτων χρέους Ερίκ Τουσέν, ο οποίος κατά την ομιλία του επισήμανε τα σημεία στα οποία πρέπει να επικεντρωθούν οι έρευνες.

Σημαντική ημέρα για τη χώρα και για τη δημοκρατία, χαρακτήρισε την έναρξη των εργασιών ο υπυργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος

Στη διάρκεια του τετραημέρου, θα υπάρξουν χαιρετισμοί και παρεμβάσεις Πολιτειακών Παραγόντων, Υπουργών, αρμόδιων Φορέων της Πολιτείας, μελών της Επιστημονικής και Ακαδημαϊκής Κοινότητας.

sofokleousin
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκίνησε η «Επιτροπή Αλήθειας» για το δημόσιο χρέος"

Κατατέθηκε η τροπολογία για τη «μεταφορά» του υπουργείου Δημοσιας Τάξης

Με τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τις φυλακές θα γίνει η μεταφορά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και η συζήτησή του αρχίζει τη Μεγάλη Εβδομάδα, για να ψηφιστεί από την Ολομέλεια μετά το Πάσχα.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση για την μεταφορά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, «η προτεινόμενη ρύθμιση βάζει σε μια ενιαία διοικητική δομή τους φορείς διασφάλισης της δημόσιας ζωής, της ευνομίας, ασφαλείας και προστασίας του πολίτη με εκείνους που μεριμνούν με την δικαιοσύνη».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε η τροπολογία για τη «μεταφορά» του υπουργείου Δημοσιας Τάξης"

Λαφαζάνης: Ή προοδευτικές ανατροπές ή δεν θα έχουμε μέλλον

«Η κυβέρνηση μας, ή θα είναι μια κυβέρνηση των μεγάλων τομών και προοδευτικών ανατροπών, ή δεν θα έχει μέλλον», ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ στο δίλημμα για «ρήξη, ή συμβιβασμό» απαντά ότι καμία συμφωνία και κανένας συμβιβασμός δεν πρέπει να ακυρώσει, να αλλοιώσει και να βάλει στο «ψυγείο» τις πιο ριζοσπαστικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», ο κ. Λαφαζάνης τονίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει τώρα να προχωρήσει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς στην υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις δεσμεύσεις της, όχι για λόγους ενδοκομματικής πίεσης - όπως λέει - αλλά γιατί μια τέτοια υποχώρηση θα αντιπροσώπευε ένα πραγματικό «βατερλώ» για την ίδια και κυρίως για τον τόπο.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπογραμμίζει ότι οι «θεσμοί» και κυρίως το γερμανικό κατεστημένο αντιμετωπίζουν με δογματική προκατάληψη την κυβέρνηση και ως μισοαποικία τη χώρα. «Δεν τους ενδιαφέρει τόσο το περιεχόμενο των προτάσεών μας, αλλά ότι προέρχονται από μια κυβέρνηση με κορμό τη ριζοσπαστική Αριστερά, που επιδιώκει την ανεξάρτητη και προοδευτική πορεία της χώρας. Αυτό τους ενοχλεί μέχρι υστερίας», αναφέρει χαρακτηριστικά και προειδοποιεί ότι αν η βαθιά συντηρητική, νεοφιλελεύθερη Ευρώπη συνεχίσει την ίδια πορεία και δεν αλλάξει εκ βάθρων, αντιμετωπίζει την παρακμή και τη διάλυση.

Παράλληλα, στο ερώτημα αν πρέπει να γίνουν εκλογές ή δημοψήφισμα εάν δεν επιτευχθεί ένας «έντιμος συμβιβασμός», τονίζει ότι το εκλογικό σώμα έδωσε πρόσφατα σαφή εντολή ριζοσπαστικής ανατροπής και αυτή η λαϊκή πλειοψηφία διευρύνεται συνεχώς.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Ή προοδευτικές ανατροπές ή δεν θα έχουμε μέλλον"

Λευκωσία: Παρερμηνεύτηκε η δήλωση Αναστασιάδη για Grexit

Για παρερμηνεία της αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη περί προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι, για το λόγο αυτό, χθες υπήρξε επικοινωνία με το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Υπάρχει συνεχής επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και δεν τίθεται θέμα παρερμηνειών από την Αθήνα», ανέφερε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και επανέλαβε ότι η Λευκωσία στηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, πολύ σημαντική, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, την ανακοίνωση του Προέδρου Αναστασιάδη που αφορά στην άρση όλων των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων. Άρση που θα τεθεί σε ισχύ, όπως εξαγγέλθηκε χθες. από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως 24 μήνες μετά το Μάρτιο του 2013, «είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην άρση όλων των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων», κάτι που θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων. Επισήμανε ότι από αυτή την εξέλιξη θα ενισχυθεί σημαντικά η αξιοπιστία της χώρας.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η οικονομία δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις. "Η προσπάθεια", είπε, «είναι κοινή και θα πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να έρθουν καλύτερες ημέρες στον τόπο».

philenews
Διαβάστε Περισσότερα » "Λευκωσία: Παρερμηνεύτηκε η δήλωση Αναστασιάδη για Grexit"

«Βόμβα» Χρυσόγονου: Αν δεν βελτιωθεί η συμφωνία αναλαμβάνει το εκλογικό σώμα

Εναν σαφή υπαινιγμό ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει την οδό της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ή του δημοψηφίσματος σε περίπτωση που η συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές δεν είναι καλύτερη απ' όσα προβλέπονταν στο περίφημο «email Χαρδούβελη» έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.

Αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι πηγαίνουμε στον λαό, είπε ο κ. Χρυσόγονος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μετους πιστωτές.

«Έχουμε λαϊκή εντολή για να φέρουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Αν το φέρουμε πηγαίνουμε στη Βουλή. Αν δεν το φέρουμε θα πρέπει να αναζητηθεί λαϊκή εντολή...» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας ότι η κυβέρνηση έχει λάβει εντολή από τον ελληνικό λαό να βελτιώσει τους όρους της δανειακής σύμβασης.

«Εάν τελικώς οι δανειστές ακολουθήσουν μια αδιάλλακτη γραμμή επιμένοντας στο email Χαρδούβελη ή και σε χειρότερα, εκεί είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εντολή να τα ψηφίσει αυτά» επισήμανε ο Κώστας Χρυσόγονος και συμπλήρωσε: «Τότε θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του το εκλογικό σώμα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» Χρυσόγονου: Αν δεν βελτιωθεί η συμφωνία αναλαμβάνει το εκλογικό σώμα"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω του Μαραθώνιου Μέγας Αλέξανδρος

Ανακοινώνεται από την Τροχαία Θεσσαλονίκης ότι, το Σάββατο (04-04-2015) κατά τη διάρκεια τέλεσης Λαμπαδηδρομίας, στο πλαίσιο του 10ου Διεθνούς Μαραθώνιου δρόμου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», ο οποίος θα ξεκινήσει από την Παλαιά Πέλλα και θα καταλήξει στον Λευκό Πύργο, με σκοπό την ομαλή διεξαγωγή της και την ασφάλεια των δρομέων, θα εφαρμοσθούν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις :

(1) Στον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου από 15:00΄ ώρα δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία και η στάση όλων των οχημάτων, προοδευτικά και ανάλογα με το χρονικό σημείο διέλευσης των δρομέων, στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου, από την οδό Μοναστηρίου μέχρι την οδό Εθνικής Αντιστάσεως και καθ’ όλο το πλάτος αυτής, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, από την οδό Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι την οδό Κατσαντώνη και καθ’ όλο το πλάτος αυτής, στην οδό Κατσαντώνη, από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως μέχρι την οδό Φλώρου και καθ’ όλο το πλάτος αυτής, στην οδό Φλώρου από την οδό Κατσαντώνη μέχρι την οδό Μεγ. Αλεξάνδρου και καθ’ όλο το πλάτος αυτής, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, από την οδό Φλώρου μέχρι τo ύψος της Πλατείας Ευόσμου (οδός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ) και καθ’ όλο το πλάτος αυτής.

(2) Στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, από 15:30΄ ώρα δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία και η στάση όλων των οχημάτων, προοδευτικά και ανάλογα με το χρονικό σημείο διέλευσης των δρομέων, στην οδό Αγίας Παρασκευής, από την οδό Μοναστηρίου μέχρι την οδό Θ. Χατζίκου και καθ’ όλο το πλάτος αυτής, στην οδό Θ. Χατζίκου, από την οδό Αγ. Παρασκευής μέχρι την Λεωφ. Δενδροποτάμου και καθ’ όλο το πλάτος αυτής, στην Λεωφ. Δενδροποτάμου, από την οδό Θ. Χατζίκου μέχρι την οδό 28ης Οκτωβρίου και μόνο στο ρεύμα πορείας προς την οδό Καραολή Δημητρίου, στην οδό 28ης Οκτωβρίου, από την Λεωφ. Δενδροποτάμου μέχρι την οδό Μ. Αλεξάνδρου και μόνο στο ρεύμα κυκλοφορίας προς ανατολικά, στην οδό Μ. Αλεξάνδρου, από την οδό 28ης Οκτωβρίου μέχρι το ύψος της Πλατείας Επταλόφου και καθ’ όλο το πλάτος αυτής.

- Από τις 14.00΄ έως τις 18.30΄ ώρα, δεν θα επιτρέπεται επίσης η κυκλοφορία και η στάση όλων των οχημάτων πέριξ της πλατείας Επταλόφου και συγκεκριμένα στις συμβολές με τις οδούς Μ. Αλεξάνδρου, Ελ. Βενιζέλου και Γ. Χαλκίδη, με εξαίρεση την οδό Μ. Αλεξάνδρου για την οποία θα ισχύσουν οι ρυθμίσεις της παραγράφου (2).

- Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από τους γύρω δρόμους.
(3) Επίσης κατά την ίδια ως άνω ημερομηνία, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, από 16.30΄ ώρα δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία και η στάση όλων των οχημάτων, προοδευτικά και ανάλογα με το χρονικό σημείο διέλευσης των δρομέων, στην Λεωφόρο Στρατού, από την οδό Γ’ Σεπτεμβρίου μέχρι το ύψος της Πλατείας Χ.Α.Ν.Θ., στην οδό Μαν. Ανδρόνικου, από την οδό Γ’ Σεπτεμβρίου μέχρι το ύψος της Πλατείας Χ.Α.Ν.Θ , στην οδό Νικολάου Γερμανού, από το ύψος της Πλατείας Λευκού Πύργου μέχρι το ύψος της Πλατείας Χ.Α.Ν.Θ, στην οδό Σαλαμίνος, από την οδό Πολυτεχνείου μέχρι την οδό Κουντουριώτη και καθ’ όλο το πλάτος αυτής, στην οδό Κουντουριώτη, από την οδό Σαλαμίνος μέχρι την Λεωφ. Νίκης και καθ’ όλο το πλάτος αυτής, στην Λεωφόρο Νίκης, από την οδό Κουντουριώτη μέχρι τον Λευκό Πύργο και καθ’ όλο το πλάτος αυτής.

- Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και στάση των οχημάτων θα εφαρμόζονται σταδιακά και ανάλογα με το σημείο κίνησης των δρομέων.

- Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις των τροχονόμων που θα καλύπτουν τις διαδρομές και να επιλέγουν έγκαιρα εναλλακτικές διαδρομές προς αποφυγή δημιουργίας κυκλοφοριακών συμφορήσεων.

Την Κυριακή (05-04-2015) λόγω διεξαγωγής του 10ου Διεθνούς Μαραθώνιου δρόμου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», ο οποίος θα ξεκινήσει από την Παλαιά Πέλλα και θα καταλήξει στον Λευκό Πύργο, του δρόμου 10 χλμ., ο οποίος θα ξεκινήσει από το Δημοτικό Στάδιο του Δήμου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης και θα καταλήξει στον Λευκό Πύργο, του δρόμου 5 χλμ., ο οποίος θα ξεκινήσει από το Εμπορικό Κέντρο «ONE SALONICA», επί της οδού Γιαννιτσών και θα καταλήξει στον Λευκό Πύργο καθώς και του δρόμου 1000 μέτρων για μαθητές δημοτικών σχολείων, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην Λεωφόρο Νίκης, με σκοπό την ομαλή διεξαγωγή τους και την ασφάλεια των δρομέων, από ώρα 04.00΄ δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση, εκεί όπου αυτή δεν απαγορεύεται και από ώρα 07.30΄ η κυκλοφορία και στάση όλων των οχημάτων κατά μήκος του δρομολογίου κίνησης των δρομέων, όπως αυτό αναφέρεται παρακάτω:

- Στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Έδεσσας, από τα όρια του Νομού Πέλλας μέχρι τη Χαλκηδόνα, σε όλο το πλάτος του οδοστρώματος, από τη Χαλκηδόνα μέχρι την πόλη της Θεσσαλονίκης, μόνο στο ρεύμα πορείας προς Θεσ/νίκη και στις ακόλουθες οδούς : στη Λεωφόρο Κ. Καραμανλή στην Ιωνία, μόνο στο ρεύμα πορείας προς Θεσσαλονίκη, στην οδό Νέα Μοναστηρίου (Δήμων Δέλτα – Κορδελιού-Ευόσμου), μόνο στο ρεύμα πορείας προς Πλατεία Δημοκρατίας, στην οδό Μοναστηρίου μέχρι την οδό Γιαννιτσών, μόνο στο ρεύμα πορείας προς Πλατεία Δημοκρατίας, στην οδό Γιαννιτσών, από την οδό Μοναστηρίου μέχρι την οδό Δάφνης και καθ΄ όλο το πλάτος αυτής, στην οδό Δάφνης, από την οδό Γιαννιτσών μέχρι την Νέα Δυτική Είσοδο και καθ΄ όλο το πλάτος αυτής, στη Νέα Δυτική Είσοδο, από την οδό Δάφνης μέχρι την οδό Παλαιού Σταθμού και μόνο στο ρεύμα πορείας προς ανατολικά, στην οδό Παλαιού Σταθμού, από την Νέα Δυτική Είσοδο μέχρι την οδό 26ης Οκτωβρίου (κόμβος Δικαστηρίων) και καθ΄ όλο το πλάτος αυτής, στην οδό Ν. Κουντουριώτου, καθ΄ όλο το μήκος και το πλάτος αυτής καθώς και στην Λεωφόρο Νίκης, από την οδό Ν. Κουντουριώτου μέχρι την οδό Ελ. Βενιζέλου, καθ’ όλο το πλάτος αυτής.

- Επιπρόσθετα, από ώρα 04.00΄ δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα της Λεωφόρου Νίκης, από την οδό Ελ. Βενιζέλου μέχρι την πλατεία Λ. Πύργου, καθώς και στην οδό Βασ. Γεωργίου Β΄, από την Λεωφόρο Νίκης μέχρι την οδό Γ’ Σεπτεμβρίου και καθ’ όλο το πλάτος αυτών.

- Επίσης κατά την ίδια ως άνω ημερομηνία, από ώρα 04.00΄ , δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση, εκεί όπου αυτή δεν απαγορεύεται, καθώς και από ώρα 07.00΄ η κυκλοφορία και η στάση όλων των οχημάτων, στην οδό 28ης Οκτωβρίου (Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης) από την οδό Μ. Αλεξάνδρου έως τη Λεωφόρο Δενδροποτάμου και στα δύο ρεύματα πορείας. Από ώρα 04.00΄ δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση και από 07.00΄ και μόνο για τον απολύτως αναγκαίο για τη διέλευση των αθλητών χρόνο, η κυκλοφορία και η στάση όλων των οχημάτων, στη Λεωφόρο Δενδροποτάμου (Δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά, Κορδελιού - Ευόσμου), από την οδό Καραολή & Δημητρίου μέχρι την οδό Θ. Χατζίκου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην οδό Θ. Χατζίκου (Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης), από την Λεωφόρο Δενδροποτάμου μέχρι την οδό Αγαμέμνονος, καθ΄ όλο το μήκος και το πλάτος αυτής και στην οδό Αγαμέμνονος (Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου), από την οδό Θ. Χατζίκου μέχρι την οδό Μοναστηρίου και καθ΄ όλο το πλάτος αυτής.
- Ακόμη κατά την ίδια ημερομηνία, από ώρα 04.00΄ δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση, εκεί όπου αυτή δεν απαγορεύεται, και από ώρα 07.30΄ η στάση και η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, προοδευτικά και ανάλογα τον αναγκαίο για τη διέλευση των αθλητών χρόνο, στην οδό Γιαννιτσών, από την οδό Αναγεννήσεως μέχρι την οδό Γ. Κουμαρά και καθ’ όλο το πλάτος αυτής, στην οδό Γ. Κουμαρά, από την οδό Γιαννιτσών μέχρι την οδό Μοναστηρίου και καθ’ όλο το πλάτος αυτής, στην οδό Μοναστηρίου, από την οδό Γ. Κουμαρά μέχρι την οδό Μιχ. Καλού, μόνο στο ρεύμα πορείας προς ανατολικά, στην οδό Μοναστηρίου, από την οδό Μιχ. Καλού μέχρι την οδό 26ης Οκτωβρίου και καθ’ όλο το πλάτος αυτής και στην οδό 26ης Οκτωβρίου, από την οδό Μοναστηρίου μέχρι την οδό Ν. Κουντουριώτου και καθ’ όλο το πλάτος αυτής.

- Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και στάση των οχημάτων θα εφαρμόζονται σταδιακά και ανάλογα με το σημείο κίνησης των δρομέων.

- Οι εκδηλώσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν περίπου την 16.00΄ ώρα.

- Παρακαλούνται οι οδηγοί να απομακρύνουν εγκαίρως τα οχήματά τους από το δρομολόγιο κίνησης των δρομέων, να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις των τροχονόμων που θα καλύπτουν όλη τη διαδρομή και να επιλέγουν έγκαιρα εναλλακτικές διαδρομές προς αποφυγή δημιουργίας κυκλοφοριακών συμφορήσεων.

thesstoday
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω του Μαραθώνιου Μέγας Αλέξανδρος"

Spiegel: Αυστηρή προειδοποίηση Σουλτς προς Τσίπρα για το ταξίδι στη Ρωσία

Πρώτο θέμα σήμερα στο γερμανικό περιοδικό Spiegel παίζει η αυστηρή προειδοποίηση του Γερμανού προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προς τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα. Οπως αποκαλύπτει το περιοδικό, ήδη ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έχει χτυπήσει καμπανάκι για πιθανό ρήγμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αναφέρεται ότι την Τετάρτη 8 Απριλίου, μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας θα ταξιδέψει στη Ρωσία. Ο Μάρτιν Σουλτς, λίγες μέρες πριν το ταξίδι επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε να προφυλάξει την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας του να μην στραφεί εναντίον των Ευρωπαίων συμμάχων του.



Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, μετά το ταξίδι του στο Βερολίνο ο κ. Τσίπρας είχε αρχίσει να κερδίζει την εμπιστοσύνη του Βερολίνου. Ο κ. Σουλτς σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Hannoverschen Allgemeinen Zeitung είπε ότι είναι απαράδεκτο τώρα ο Αλέξης Τσίπρας να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις με την Ευρώπη σε αναζήτηση ρωσικής βοήθειας. Αναφέρεται δε ότι και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έχει προειδοποιήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό για την προσέγγισή του με τη Μόσχα.

Επίσης φιλοξενούνται δηλώσεις του Gunther Krichbaum του CDU (Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες) για το επικείμενο ταξίδι: «Αν η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί  ότι μπορεί να βρει την ψυχή της στη Μόσχα, τότε να ξέρει ότι στέκεται στη λάθος πλευρά. Οποιος χρειάζεται βοήθεια πρέπει να στραφεί προς τις Βρυξέλλες και όχι προς τη Μόσχα». Δήλωσε επίσης: «Μετά το χάος των τελευταίων εβδομάδων στην Αθήνα, η Ελλάδα κινδυνεύει η κυβέρνησή της να την οδηγήσει πάνω σε τοίχο».

Εν τω μεταξύ, διπλωμάτης αναφέρει για τις διαπραγματεύσεις: «Η λίστα είναι κινούμενη άμμος. Μέτρα έρχονται και φεύγουν. Στην αρχή η λίστα είναι 15 σελίδων, μετά έχει 26 σελίδες. Τη μία τα μέτρα είναι 3,7 δις. Μετά γίνονται 6,1 δισ.»

Μια ημέρα μετά την εκλογική νίκη ο πρώτος ξένος διπλωμάτης που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό ήταν ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ. Ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει επίσης στους εορτασμούς της 9ης Μαΐου στη Μόσχα για την 70η επέτειο από την νίκη των συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δεν θα συμμετάσχουν λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Αυστηρή προειδοποίηση Σουλτς προς Τσίπρα για το ταξίδι στη Ρωσία"

Νίκος Νικολόπουλος: Να ελεγχθούν οι διαδικασίες ανάθεσης της εκκαθάρισης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές εταιρείες

Τον έλεγχο των διαδικασιών ανάθεσης της εκκαθάρισης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές εταιρείες, θέτει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής και Γενικός Γραμματέας των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στη σελίδα διαδικτύου «dikaiologitika.gr», πληροφορηθήκαμε, ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει επιλέξει πέντε ελεγκτικές εταιρίες για την εκκαθάριση των υποβληθέντων δαπανών από κλινικές και γιατρούς προς τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρεται, τα έσοδα αυτά θα προκύψουν απευθείας από τις εταιρείες ή τους γιατρούς, που θα ελεγχθούν. Άρα, για να πάρει ένα διαγνωστικό κέντρο ή ένας ιδιώτης γιατρός τα χρήματα, που του οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να ελεγχθεί από κάποια ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία (ΙΕΕ) και ταυτόχρονα, να την πληρώσει για τις υπηρεσίες της.

Κατά της συγκεκριμένης απόφασης για τις ΙΕΕ έχουν ταχθεί επίσημα σχεδόν το σύνολο των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, ενώ ειδικά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας, έχει προχωρήσει σε ενημέρωση και της Οικονομικής Εισαγγελίας για τα περαιτέρω. Επίσης, προκαλεί εντύπωση ότι, οι ΙΕΕ δεν έχουν καταφέρει να επιταχύνουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης των ελέγχων, έτσι ώστε να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια στους παρόχους.

Σχεδόν εννέα μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, ακόμα δεν έχουν πραγματοποιήσει τις εκκαθαρίσεις, ως όφειλαν.

Υπάρχουν επίσης καταγγελίες, που έχουν γίνει στην οικονομική εισαγγελία, σχετικά με κλινικό έλεγχο που γίνεται χωρίς την παρουσία γιατρών, γεγονός που επίσης υποβαθμίζει το τελικό αποτέλεσμα των ελέγχων.

Ο κ. Νικολόπουλος θέτει τις εξής ερωτήσεις:

- Αληθεύει ότι υπάρχουν καταγγελίες από μέλη του ΔΣ του Οργανισμού, ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες δόθηκε το ελεγκτικό τμήμα του ΕΟΠΥΥ σε ΙΕΕ, δεν πέρασαν ποτέ από επίσημο ΔΣ, ενώ επίσης δεν υπάρχουν ούτε καταγραφές από σχετικές συζητήσεις σε επίσημα πρακτικά συνεδρίασης του σχετικού ΔΣ;

- Έχετε προβλέψει την υποχρέωση παρουσίας ελεγκτών του ΕΟΠΥΥ στην διαδικασία επεξεργασίας των ιατρικών φακέλων και δεδομένων των ελλήνων ασφαλισμένων;

Τέλος ο κ. Νικολόπουλος ζητά:

- Αναλυτικές καταστάσεις κόστους έργου, ανά ελεγκτική ιδιωτική εταιρεία, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ρήτρες μη έγκαιρης παράδοσης έργου κλπ, όσον αφορά στην ανάθεση της παροχής υπηρεσιών, που θίγει η παρούσα.

- -Το ιδιωτικό συμφωνητικό ή οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο παραχώρησης ή ενοικίασης του κτιρίου, που ο ΕΟΠΥΥ έσπευσε να παραχωρήσει στις ελεγκτικές εταιρείες, τις οποίες έχει επιλέξει (κτίριο του ΕΤΑΠ - MME που βρίσκεται στην Πεύκη) για να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Νικολόπουλος: Να ελεγχθούν οι διαδικασίες ανάθεσης της εκκαθάρισης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές εταιρείες"

ΥΠΕΚΑ: Καταργεί τις αυξήσεις της ΡΑΕ στο τιμολόγιο της ΔΕΗ

Κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία ακυρώνει τις αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων).

Διαβάστε εδώ την Τροπολογία - Προσθήκη, την Αιτιολογική Έκθεση και την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Με την τροπολογία - προσθήκη στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρία και Τροποποίηση του Άρθρου 48 του Ν. 2190/1920», ακυρώνονται οι αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ, που είχε επιβάλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για το 2015 και επιβαρύνουν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, η ρύθμιση ισχύει αναδρομικά από 1.1.2015, ενώ τα ποσά που τυχόν χρεώθηκαν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οι οποίοι έχουν εκδοθεί έως σήμερα θα συμψηφιστούν στον αμέσως επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό.

Με τον τρόπο αυτό, υλοποιείται η δέσμευση του υπουργού κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, για ακύρωση των αυξήσεων, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η δύσκολη οικονομική συγκυρία επιτάσσει όχι μόνο να μην επιβάλλονται αυξήσεις, αλλά, αντίθετα, καθιστά αδήριτη ανάγκη να γίνουν μειώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και για την προστασία των νοικοκυριών, αλλά και ως εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΚΑ: Καταργεί τις αυξήσεις της ΡΑΕ στο τιμολόγιο της ΔΕΗ"

Επερώτηση στη Βουλή εξ΄αιτίας του εγγράφου της ΔΕΠ/ΥΠΟΙΚ προς το ΣτΕ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΩΤ. ΓΚΙΚΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 03.04.2015

Ερώτηση προς τους Υπουργούς

Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη

Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένο

ΘΕΜΑ : Αποκατάσταση των αποδοχών των Στελεχών των Ε.Δ. και Σωμάτων Ασφαλείας

Κύριοι Υπουργοί,

Τεράστια αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κόλπους των Στελεχών των Ε.Δ. και Σωμάτων Ασφαλείας, έγγραφο της Διεύθυνσης Εισοδηματικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών (αριθμ. πρωτ. 2/17317/ΔΕΠ/12-3-2015) προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, βάσει του οποίου «τυχόν περαιτέρω αύξηση των αποδοχών και συντάξεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τον δημοσιονομικό προγραμματισμό της χώρας, τόσο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Προϋπολογισμού του 2014 και του 2015, όσο και του ΜΠΔΣ (όπως αυτό εγκρίθηκε με το ν. 4263/2014) για τα επόμενα οικονομικά έτη 2016-2018».

Επειδή, το παραπάνω έγγραφο σηματοδοτεί μία ριζική μεταστροφή των προεκλογικών αλλά και μετεκλογικών δεσμεύσεων των δύο κομμάτων που συγκροτούν την σημερινή Κυβέρνηση,

Επειδή το εν λόγω έγγραφο επίσης αναφέρεται, σε «μέσες σταθμισμένες μηνιαίες αποδοχές» των στελεχών των Ε.Δ. και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίες κατά τον συντάκτη του εγγράφου υπερβαίνουν αυτές των αμειβομένων με το Ενιαίο Μισθολόγιο,

Επειδή, η συγκεκριμένη αναφορά στις «μέσες σταθμισμένες μηνιαίες αποδοχές» των στελεχών των Ε.Δ. και των Σωμάτων Ασφαλείας και η σύγκριση τους με το Ενιαίο Μισθολόγιο, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες ακόμη και για πιθανές μειώσεις αποδοχών,

Επειδή ωστόσο, ο ΥΕΘΑ με την υπ΄ αριθμ. Φ.900α/315/14220/13-3-2015 απάντησή του σε ερώτηση Βουλευτών, δεσμεύθηκε εκ μέρους της Κυβέρνησης ότι θα εφαρμοσθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα δικαιωθεί το προσωπικό των Ε.Δ.,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ


Αν επιβεβαιώνουν την άποψη της Διεύθυνσης Εισοδηματικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, ότι τυχόν περαιτέρω αύξηση των αποδοχών και συντάξεων των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τον δημοσιονομικό προγραμματισμό της Χώρας; Εάν ναι, πώς και πότε θα υλοποιήσει η Κυβέρνηση την υπ΄ αριθμ. 2193/2014 απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ, πού τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά δήλωνε σε όλους τους τόνους, ότι η υλοποίηση της είναι θέμα 30 ημερών;

Περαιτέρω, μπορούν να αποκλείσουν ρητά και κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μελλοντικής μείωσης των αποδοχών των Στελεχών των Ε.Δ. και των Σωμάτων Ασφαλείας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

1. Στέφανος Σωτ. Γκίκας - Βουλευτής ΝΔ Κέρκυρας

2. Νικος Παναγιωτόπουλος – Βουλευτής ΝΔ Καβάλας

3. Σίμος Κεδίκογλου – Βουλευτής ΝΔ Ευβοίας

4. Γιώργος Στύλιος – Βουλευτής ΝΔ Άρτας

5. Μάξιμος Χαρακόπουλος – Βουλευτής ΝΔ Λαρίσης

6. Ευριπίδης Στυλιανίδης – Βουλευτής ΝΔ Ροδόπης

eaasartas
Διαβάστε Περισσότερα » "Επερώτηση στη Βουλή εξ΄αιτίας του εγγράφου της ΔΕΠ/ΥΠΟΙΚ προς το ΣτΕ"

Τεκμήριο θα θεωρείται και το χαρτζιλίκι πάνω από 300 ευρώ το χρόνο!

Δωρεές, γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών εφόσον αυτά υπερβαίνουν ετησίως τα 300 ευρώ θα θεωρούνται τεκμήριο για τα εκατομμύρια των φορολογουμένων που θα κληθούν να δηλώσουν τις ετήσιες δαπάνες τους στο νέο έντυπο Ε1. Με πιο απλά λόγια, από φέτος το χαρτζιλίκι αποτελεί τεκμήριο και θα πρέπει να δηλωθεί στη φετινή φορολογική δήλωση.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αναφέρει: «Δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων λογίζεται η ετήσια δαπάνη για δωρεές, γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών, εφόσον αυτά υπερβαίνουν ετησίως τα τριακόσια (300) ευρώ, εκτός από τις δωρεές προς το Δημόσιο, τους δήμους και τις κοινότητες του κράτους, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία, που αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και τα προνοιακά ιδρύματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα (κρατικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου), ως και τα προνοιακά ιδρύματα ιδιωτικού δικαίου των οποίων οι εν γένει δαπάνες λειτουργίας καλύπτονται τουλάχιστον κατά εβδομήντα τοις εκατό (70%) με επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Εξαιρούνται οι δωρεές ή χορηγίες προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που έχουν συσταθεί νόμιμα και τα οποία επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς, καθώς και τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που έχουν συσταθεί νόμιμα, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς».

Παράλληλα εφαρμόζεται για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2014 διευρυμένο πόθεν έσχες, καθώς θα πρέπει να δικαιολογείται η προέλευση των χρημάτων για αγορές κινητών άξιων άνω των 10.000

Διαβάστε Περισσότερα » "Τεκμήριο θα θεωρείται και το χαρτζιλίκι πάνω από 300 ευρώ το χρόνο!"

Δ. Μάρδας: Στις 9 Απριλίου η πληρωμή στο ΔΝΤ

Την διαβεβαίωση ότι τα χρήματα για την πληρωμή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται στα κρατικά ταμεία, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο", σύμφωνα με το megatv.com.

Ο κ. Μάρδας ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι η καταβολή της δόσης είναι θέμα και πολιτικής απόφασης, που θα λάβει το μέγαρο Μαξίμου και τόνισε:

"Η πληρωμή του ΔΝΤ θα λάβει χώρα στις 9 Απριλίου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα προβλήματα πολιτικού περιεχομένου. Χρήματα υπάρχουν για να γίνουν οι πληρωμές μισθών, συντάξεων και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για όλη την επόμενη εβδομάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν για την μεθεπόμενη. Αυτό είναι μια πολιτική απόφαση η οποία θα παρθεί και εμείς θα ακολουθήσουμε τις όποιες πολιτικές αποφάσεις".

Αποφεύγοντας να πει εάν ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει τη σχετική εντολή για πληρωμή των 460 εκατ. προς το ΔΝΤ και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση πιέζει εμμέσως για να βρεθεί λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα ο κ. Μάρδας είπε:

"Υπάρχουν κάποιες πολιτικές αποφάσεις από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση από το Μαξίμου εμείς είμαστε οι διαχειριστές των χρημάτων. Έχω συγκεκριμένες εντολές τις οποίες θα εκτελέσω στο χρόνο που πρέπει. Οι εντολές όλες θα δοθούν στις 8 Απριλίου".

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Μάρδας: Στις 9 Απριλίου η πληρωμή στο ΔΝΤ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news