facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Το ΙΚΑ ζητάει πίσω επιδόματα και μάλιστα με τόκο! (ΒΙΝΤΕΟ)

Διόλου ευχάριστα δεν είναι τα νέα για όσους κατά το παρελθόν έλαβαν επιδόματα από το ΙΚΑ δίχως στην πραγματικότητα να τα δικαιούνται.

Συγκεκριμένα, οικογενειακά επιδόματα που χορηγούσε το ΙΚΑ, διαπίστωσε ότι κακώς τα χορηγούσε και τώρα ζητάει τα χρήματα από συνταξιούχους. Μάλιστα θα τα κρατάει κάθε μήνα από τη σύνταξη.

Όπως ανέφερε ο Δ. Πατσούρης υποδιοικητής του ΙΚΑ στο Mega:

"Το ΙΚΑ θα κρατάει από τη σύνταξη το επίδομα που έδωσε παράνομα. Πρόκειται για χιλιάδες επιδόματα. Αυτοί οι άνθρωποι από κάποιους παραπλανήθηκαν".

Να σημειωθεί ότι το επίδομα εγκρίθηκε αρχικά από επιτροπή, ωστόσο τώρα το ΙΚΑ αποφάσισε ότι κακώς το χορηγούσε και το ζητάει πίσω αναδρομικά.


news
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΙΚΑ ζητάει πίσω επιδόματα και μάλιστα με τόκο! (ΒΙΝΤΕΟ)"

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9)

Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και μετά από αιτήματα που έχουν υποβληθεί προς τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, ανακοινώνεται ότι, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση, θα παραταθεί μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2015 η προθεσμία υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2015.

Στην ίδια προθεσμία θα υποβληθούν και οι δηλώσεις στοιχείων (έτους 2016) για τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης που πραγματοποιήθηκαν ή θα πραγματοποιηθούν μέχρι και την 31η Μαΐου 2015.

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9)"

Αυξήθηκε κατά 700 εκατ. ευρώ το όριο στον ELA

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε το πράσινο φως για την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) κατά 700 εκατ. ευρώ, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δύο τραπεζικές πηγές.

Με την αύξηση η «οροφή» του ELA διαμορφώνεται στα 71,8 δισ. ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξήθηκε κατά 700 εκατ. ευρώ το όριο στον ELA"

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ -Αλλάζει μέσα στο 2015, όμως θα υπάρξουν ισοδύναμα

Ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει μέσα στο τρέχον έτος, αλλά πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μη δημιουργηθεί «τρύπα» στον προϋπολογισμό.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκε για το θέμα δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο φόρος θα αλλάξει χωρίς να δημιουργηθεί «τρύπα». «Είναι ένας κακός φόρος, δεσμευόμαστε να γίνει την ώρα που πρέπει και μπορούμε εντός του 2015», είπε και συμπλήρωσε ότι ο νέος φόρος που θα τον διαδεχθεί θα βεβαιώσει μικρότερα έσοδα από τα 2,65 δισ. ευρώ που ήταν ο εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ.

Ομως, θα υπάρξουν και ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην υπάρξει τρύπα στον προϋπολογισμό. Δηλαδή είτε από περικοπές δαπανών, είτε από άλλους φόρους.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ -Αλλάζει μέσα στο 2015, όμως θα υπάρξουν ισοδύναμα "

Mοτοπορεία για τους απεργούς πείνας στο Κέντρο της Αθήνας

Ομάδα περίπου 70 μοτοσικλετιστών πραγματοποίησε πορεία με τις μηχανές της από τα Προπύλαια, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και νοσοκομεία, διαμαρτυρόμενοι για τη λειτουργία των φυλακών Τύπου Γ', και εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους στους απεργούς πείνας.

Η μοτοπορεία κατευθύνθηκε αρχικά προς το υπουργείο Δικαιοσύνης στη λεωφόρο Μεσογείων και ακολούθως προς το νοσοκομείο «Σωτηρία» και το Γενικό Κρατικό «Γ.Γεννηματάς» όπου και βρίσκονταν λίγο πριν από τις 20:00.

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται απεργοί πείνας.

Τους συμμετέχοντες στην πορεία ακολουθούσαν από κοντά δικυκλιστές της ΕΛ.ΑΣ. και κλούβα των ΜΑΤ.

Οι διαμαρτυρόμενοι δικυκλιστές επέστρεψαν στο χώρο των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς έχει προγραμματιστεί συνέλευση της κατάληψης της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Mοτοπορεία για τους απεργούς πείνας στο Κέντρο της Αθήνας"

Νέος συναγερμός στην Κωνσταντινούπολη: Μία νεκρή σε ένοπλη συμπλοκή έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας

Μια νέα αιματηρή επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη, ένα 24ωρο μετά το θρίλερ της ομηρίας στο δικαστικό μέγαρο, που είχε τραγική κατάληξη, με το θάνατο ενός εισαγγελέα. Μια γυναίκα που μετέφερε χειροβομβίδες και ένας ακόμη ένοπλος άνοιξαν πυρ εναντίον του γενικού αρχηγείου της αστυνομίας και ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών με τους φρουρούς. Η γυναίκα έπεσε νεκρή, ενώ ο άνδρας κατόρθωσε να διαφύγει, τραυματισμένος και συνελήφθη λίγη ώρα μετά.

Σε ανακοίνωση του, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Βασίπ Σαχίν, επισήμανε ότι δύο ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του κτιρίου όπου εδρεύει η αστυνομική διεύθυνση της πόλης, προκαλώντας την άμεση απάντηση των αστυνομικών που φρουρούν το κτίριο. «Μία γυναίκα τρομοκράτισσα σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή των πυρών, έφερε πάνω της έναν εκρηκτικό μηχανισμό και ένα περίστροφο. Ο άλλος δράστης, που έχει τραυματιστεί, κατάφερε να διαφύγει» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο δεύτερος δράστης συνελήφθη λίγο μετά από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Κατά την συμπλοκή τραυματίστηκε επίσης ένας αστυνομικός.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του πρακτορείου ειδήσεων Ντογάν απεικονίζεται η σορός ενός ανθρώπου στο έδαφος την ώρα που περιπολικά της αστυνομίας αποκλείουν την πρόσβαση στον δρόμο, στη συνοικία Ακσαράι στην κεντρική Κωνσταντινούπολη.


Αξιωματούχος της αστυνομίας επιβεβαίωσε το αιματηρό επεισόδιο, αλλά αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για τον απολογισμό, παραπέμποντας στις επίσημες ανακοινώσεις που θα γίνουν από το αρχηγείο της αστυνομίας. Τόνισε πάντως ότι όλες οι μονάδες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Η επίθεση σημειώνεται μόλις ένα 24ωρο μετά το μακελειό στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, όπου δύο μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP σκοτώθηκαν από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, που επιχείρησαν να απελευθερώσουν έναν εισαγγελέα που κρατούσαν όμηρο οι ένοπλοι επί έξι ώρες. Κατά τη συμπλοκή τραυματίστηκε σοβαρά ο εισαγγελέας, ο οποίος λίγη ώρα αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο.

Σε ένα άλλο επεισόδιο, νωρίτερα σήμερα, η αστυνομία συνέλαβε έναν ένοπλο άνδρα ο οποίος εισέβαλε στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στην Κωνσταντινούπολη.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος συναγερμός στην Κωνσταντινούπολη: Μία νεκρή σε ένοπλη συμπλοκή έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας"

Θ. Δρίτσας:Ούτε ως πρωταπριλιάτικο δεν τίθεται η αύξηση φορολογίας των ναυτικών

Δεν υπάρχει καμία σκέψη για αύξηση της φορολογίας στους ναυτικούς, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, διαψεύδοντας σχετική είδηση.

«Μόνο ως πρωταπριλιάτικο αστείο, μπορεί να διαβαστεί η είδηση περί αύξησης του συντελεστή φορολογίας των ναυτικών, η οποία κυκλοφόρησε νωρίς σήμερα το πρωί. Ακόμα και ως τέτοια, όμως, δημιουργεί ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα όσων τη ”διέρρευσαν”, δεδομένου ότι διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία το θέμα της απλήρωτης ναυτικής εργασίας και της υψηλής ανεργίας μεταξύ των ναυτικών, δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας. Δεν κατανοούμε τη σκοπιμότητα τού να δημιουργείται κλίμα σύγχυσης και ανησυχία σχετικά με ένα τόσο κορυφαίο ζήτημα, σε μια στιγμή που τα προβλήματα της ναυτεργασίας είναι τόσο οξυμένα και οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους είναι στην πρώτη προτεραιότητα όλων μας. Κατά συνέπεια, ούτε ως πρωταπριλιάτικο αστείο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» τόνισε ο κ. Δρίτσας και προσέθεσε:

«Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή αυτή η ”διαρροή”, επικοινώνησα με το υπουργείο Οικονομικών, από όπου έλαβα τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη σχετικά με την αύξηση της φορολογίας στους ναυτικούς. Σχετική διάψευση, μάλιστα, έχει ήδη κυκλοφορήσει από το υπουργείο Οικονομικών, με δελτίο Τύπου, που εξέδωσε νωρίτερα

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Θ. Δρίτσας:Ούτε ως πρωταπριλιάτικο δεν τίθεται η αύξηση φορολογίας των ναυτικών"

ΚΚΕ για εξεταστική επιτροπή: Η κυνέρνηση αναζητά άλλοθι γιατί δεν κατάργησε τα μνημόνια

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, με την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, αναζητά άλλοθι για το γεγονός ότι όχι μόνο δεν κατάργησε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, αλλά αντίθετα τα εφαρμόζει, ήδη, κανονικότατα και τα επεκτείνει παραπέρα», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «συγκαλύπτει συνειδητά τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα, επειδή ακριβώς κινείται και η ίδια στον ίδιο δρόμο».

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η πρόταση για τη σύσταση της επιτροπής «επιχειρεί να αποσιωπήσει το γεγονός ότι τα μνημόνια δεν ήταν η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που ακόμη είναι σε εξέλιξη και επιχειρεί να "βγάλει λάδι" την πολιτική της ΕΕ και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα απ' τα μνημόνια με βίαιο και γρήγορο τρόπο, όμως αποτελούν κατευθύνσεις που εφαρμόζονται σ' όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ».

«Τα μνημόνια ήταν επιλογή της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα, για να φορτωθεί η κρίση στις πλάτες των εργαζομένων και να γίνει ελεγχόμενα η όποια απαξίωση του κεφαλαίου, που συνοδεύει αναγκαστικά τις οικονομικές κρίσεις», υπογραμμίζει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «από αυτή την άποψη υπάρχουν αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες σ' όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις και όχι μόνο σ' εκείνες της περιόδου 2009-2014, χωρίς ν' αποκλείονται και άλλου είδους ευθύνες, που μπορούν φυσικά να διερευνηθούν».

«Το ΚΚΕ θα συμμετέχει στην εξεταστική επιτροπή προκειμένου ν' αποκαλύψει στον ελληνικό λαό αυτή την αλήθεια, ώστε ο ίδιος (ο λαός) να φτιάξει τη δική του τελική "εξεταστική επιτροπή" σε βάρος της ΕΕ, του κεφαλαίου και όλων των κυβερνήσεων που τους υπηρετούν, χθες και σήμερα», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΚΕ για εξεταστική επιτροπή: Η κυνέρνηση αναζητά άλλοθι γιατί δεν κατάργησε τα μνημόνια"

Παράνομες κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη οι απολύσεις που έγιναν στην ΕΡΤ το 2013

Την επαναπρόσληψη των εργαζομένων της ΕΡΤ στον διάδοχο φορέα, που σχηματίστηκε μετά το «μαύρο» στην κρατική τηλεόραση, διατάσσει το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με πρόεδρο των πρωτοδίκη Χριστόφορο Λινό.

Η απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία το περασμένο έτος έκρινε ότι οι απολύσεις στην ΕΡΤ δεν υπάγονται στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις (για την οποία αναφέρει πως δεν είναι δεσμευτική για τα πολιτικά δικαστηρια), θεωρεί παράνομες τις ομαδικές απολύσεις των 2.915 εργαζομένων που έγιναν τον Ιούνιο του 2013 και κρίνει πως υποχρεούται ο διάδοχος φορέας στην άμεση επαναπασχόλησή τους με την απειλή χρηματικής ποινής 100 ευρώ για κάθε ημέρα παράβασης και για κάθε εργαζόμενο.

Η υπόθεση έφτασε στα πολιτικά δικαστήρια μετά από προσφυγή στο Πρωτοδικείο της Αθήνας που έκαναν 198 εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, υποστηρίζοντας ότι οι απολύσεις είναι παράνομες ως αντίθετες στην Ευρωπαϊκή (Οδηγίες 75/129/ΕΟΚ, 92/56/ΕΟΚ και 98/59/ΕΚ) και την Ελληνική νομοθεσία (νόμος 1387/1983) για τις ομαδικές απολύσεις.

Με την υπ΄ αριθμ. 820/2015 απόφασή του το Πρωτοδικείο κρίνει ότι εμπίπτουν στην νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων και επομένως έπρεπε να έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις του νόμου 1387/1983.

Σύμφωνα με την απόφαση η ΕΡΤ «συνιστούσε πέραν πάσης αμφιβολίας επιχείρηση υπαγόμενη στη νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων, αφού παρείχε μεν δημόσια ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία, πλην όμως δεν αποτελούσε οργανισμό δημοσίου δικαίου».

Δηλαδή, η ΕΡΤ «δεν συνδεόταν με την άσκηση δημόσιας εξουσίας, ως τέτοιας προφανώς νοουμένης της αρμοδιότητας εκείνης να θεσπίζει μονομερώς κανόνες δικαίου», έτσι ώστε να εξαιρείται από την νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων.

Η ΕΡΤ «διέθετε και κερδοσκοπικό χαρακτήρα, δοθέντος ότι είχε τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται τις παραγόμενες από την ίδια ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές της και να αναπτύσσει επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσω των θυγατρικών της, ενώ εισέπραττε έσοδα από διαφημίσεις και από κάθε άλλη πηγή και επομένως δρούσε σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας, όπως άλλωστε έχει γίνει δεκτό και με την 12/2013 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου».

Επικαλέστηκε μάλιστα το Πρωτοδικείο για ενίσχυση της κρίσης του και σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δικαστήριο κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή ως προς τους 198 απολυμένους της συγκεκριμένης απόφασης.

Δηλαδή σε περίπτωση μη άμεσης επαναπασχόλησής τους, υποχρεούται ο διάδοχος φορέας να πληρώνει για κάθε έναν από αυτούς 100 ευρώ για κάθε ημέρα άρνησης επαναπασχόλησής τους.

Δικηγόροι των εργαζομένων ήταν η Λέκτορας της Νομικής Σχολής Αθηνών Φωτεινή Δερμιτζάκη και ο Δημήτριος Βασιλείου, οι οποίοι δήλωσαν ότι με την απόφασή του το Πρωτοδικείο Αθηνών «βάζει τα πράγματα στη θέση τους, ξεκαθαρίζοντας τόσο ότι η ως άνω απόφαση του ΣτΕ δεν είναι δεσμευτική για τα πολιτικά δικαστήρια, όσο και ότι η ΕΡΤ Α.Ε., με βάση τη νομολογία του ίδιου του ΔΕΕ, δεν ασκούσε δημόσια εξουσία, και επομένως οι απολύσεις που έλαβαν χώρα ήταν παράνομες, αφού παραβίασαν το ευρωπαϊκό δίκαιο των ομαδικών απολύσεων».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράνομες κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη οι απολύσεις που έγιναν στην ΕΡΤ το 2013"

Κατατέθηκε το ν/σ για την ΕΡΤ - Αυτόνομο ν/σ η ΠΝΠ για ΕΒΖ και ληξιπρόθεσμες οφειλές

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ, ενώ ως αυτόνομο σχέδιο νόμου κατατέθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου.

Ο λόγος που επελέγη ο συγκεκριμένος τρόπος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν να συζητηθεί εκτενώς, καθώς αφορά εκατοντάδες εργαζομένους στην ΕΒΖ καθώς χιλιάδες πολίτες που θα ωφεληθούν από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη το απόγευμα η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έστειλε πίσω το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονταν η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Η κ. Κωνσταντοπούλου θέλησε με αυτή την κίνηση να μείνει σταθερή στη δέσμευσή της ότι θα τηρεί τους κανόνες καλής νομοθέτησης και δεν θα δέχεται νομοσχέδια με άσχετες διατάξεις.

Η ίδια πάντως η πρόεδρος της Βουλής ερωτηθείσα αν αληθεύει ότι «επέστρεψε» στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ ενημέρωσε πως ζήτησε από την κυβέρνηση να διαχωριστεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την Βιομηχανία Ζάχαρης που περιείχετο σε αυτό, κάτι το οποίο και έγινε.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

Στους 2.500 θα ανέρχεται το μέγιστο συνολικό προσωπικό της νέας ΕΡΤ, όπως εξηγεί ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

«Το άθροισμα των επιλέξιμων για πρόσληψη πρώην υπαλλήλων της ΕΡΤ συν όσων πρώην τακτικών υπαλλήλων απασχολούνται στη ΔΤ (ειδικός λογαριασμός διαχείρισης) με δίμηνες συμβάσεις και στη ΝΕΡΙΤ με συμβάσεις αορίστου χρόνου μετά από διαδικασίες ΑΣΕΠ, ανέρχεται σε 2.500 οι οποίοι αποτελούν το μέγιστο συνολικό προσωπικό της νέας ΕΡΤ» αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και όπως τονίζει εκ προοιμίου ο κ. Παππάς, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο προς συμμόρφωση με τις προβλέψεις του Συντάγματος (άρθρο 15 παρ.2), επιδιώκεται κατ΄αρχάς η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, η εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας και όλα αυτά τόσο υπό τον έλεγχο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ως προς το παρεχόμενο περιεχόμενο) όσο και των κανόνων δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο κ. Παππάς αναφέρει επίσης ότι με το ίδιο νομοσχέδιο αποφεύγονται οι δαιδαλώδεις νομικές και κανονιστικές διαδικασίες και οδηγούμαστε στην ομαλή μετάβαση και λειτουργία του δημόσιου φορέα, ενώ ταυτόχρονα επανέρχεται η ιστορική επωνυμία της ΕΡΤ με όρους όχι μόνο συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς, με σκοπό την αποκατάσταση της διαρρηγμένης σχέσης του κοινωνικού συνόλου με τον δημόσιο φορέα.

Όπως εξάλλου τονίζει ο υπουργός Επικρατείας, ταυτόχρονα επιτυγχάνεται ο πραγματικός οικονομικός και διοικητικός εξορθολογισμός της ΕΡΤ ΑΕ και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας γίνεται ανταγωνιστικός μέσα από ένα ασφαλές ουσιαστικό και νομικό πλαίσιο στελέχωσής του. Επιπλέον, η οικονομική εξυγίανση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα επιτυγχάνεται μέσω ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, του ουσιαστικού ελέγχου των οικονομικών πεπραγμένων του παρελθόντος, της μείωσης των μεικτών και εξωτερικών παραγωγών, της κατάργησης των υψηλών αποδοχών και των προνομίων του δημόσιους ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Ο κ. Παππάς υπογραμμίζει ότι ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας παραμένει το ανταποδοτικό τέλος ύψους 3 ευρώ μηνιαίως ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Περαιτέρω, μειώνονται οι λειτουργικές δαπάνες λόγω κατάργησης διοικητικών οργάνων και αντίστοιχων παροχών και προνομίων, αλλά και του περιορισμού των εξωτερικών και μεικτών παραγωγών.

«Δεδομένου ότι το ανταποδοτικό τέλος παραμένει στα μέχρι σήμερα επίπεδα και ο στόχος είναι η ΕΡΤ να λειτουργήσει και πάλι με πλήρη σύνθεση προσωπικού και τεχνικών μέσων και η αντίστοιχη παραγωγή και εκπομπή περιεχομένου, καθίσταται σαφές ότι στόχος είναι μια δραστική αύξηση της αποδοτικότητας της νέας ΕΡΤ με μείωση σπατάλης και βέλτιστη κατανομή των διαθέσιμων πόρων.

Επιπλέον, κρίνεται ως ύψιστης σημασίας η αναγκαιότητα να αυξηθεί σημαντικά το μερίδιο της ΕΡΤ στη διαφημιστική αγορά» αναφέρει ο υπουργός και επικαλείται συγκριτικά στοιχεία από τις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις στα κράτη- μέλη της ΕΕ που δείχνουν ότι η ΕΡΤ είναι κάτω από τον μέσο όρο και σε ετήσιο τέλος ανά νοικοκυριό και σε απόλυτο αριθμό εργαζομένων και σε αντιστοιχία υπαλλήλων ανά κατοίκους της κάθε χώρας.

Ανάμεσα στα θέματα που είχε θέσει ο κ. Μητσοτάκης ήταν με ποια κριτήρια θα γίνει επαναπρόσληψη 2.500 εργαζομένων και πόσο θα αυξηθεί το ανταποδοτικό τέλος.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε το ν/σ για την ΕΡΤ - Αυτόνομο ν/σ η ΠΝΠ για ΕΒΖ και ληξιπρόθεσμες οφειλές"

Το Ποτάμι: Καταγγέλλει τη Ζωή για «one woman show» και αποχωρεί από την επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Αποχωρεί το Ποτάμι από την επιτροπή για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων καταγγέλλοντας την Πρόεδρο της Βουλής, που αναλαμβάνει και καθήκοντα προέδρου της επιτροπής, ότι λειτουργεί με τη λογική «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Στη σχετική ανακοίνωση το Ποτάμι αναφέρει:

«Η πρόεδρος της Βουλής, με τη λογική 'αποφασίζομεν και διατάσσομεν' αποφάσισε να προσθέσει κι άλλον έναν τίτλο στο βιογραφικό της: αυτόν της Προέδρου της Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Μάλιστα η κυρία Κωνσταντοπούλου, στο πνεύμα των νέων κοινοβουλευτικών ηθών που εισάγει, αυτοαναγορεύθηκε σε Πρόεδρο δίχως καν να συνεδριάσει η Επιτροπή. Γεγονός πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά.

» Το Ποτάμι έχει ταχθεί υπέρ της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και θα συνεχίσει να ενισχύει τις σχετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης. Δε θα συνηγορήσει όμως στον ευτελισμό των θεσμών και στη μετατροπή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε ντεκόρ για τις παραστάσεις, που θέλει να ανεβάσει η κυρία Κωνσταντοπούλου.

» Οι θεσμοί αποκτούν κάθε φορά ειδικό βάρος από το ηθικό και πολιτικό ανάστημα αυτών, που τους υπηρετούν. Όμως εδώ και δύο μήνες, έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες της συμπεριφοράς της Προέδρου της Βουλής. Ναρκισσισμός, κομματισμός και αμετροέπεια είναι -δυστυχώς- οι πιο ήπιοι χαρακτηρισμοί που διέπουν τη συμπεριφορά της. Οι ειρωνείες της και τα σχόλια της προς τους βουλευτές που ανεβαίνουν στο βήμα ή ζητούν το λόγο, την καθιστούν μέρος του προβλήματος της ασυνεννοησίας που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό και όχι παράγοντα συνεννόησης.

» Το Ποτάμι είναι στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει ότι θα απέχει από τις εργασίες της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και στην Ολομέλεια θα δώσουμε τη μάχη για να μην ποδοσφαιροποιηθεί η λειτουργία του σημαντικότερου θεσμού της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι και δε θα γίνει one woman

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ποτάμι: Καταγγέλλει τη Ζωή για «one woman show» και αποχωρεί από την επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις"

Βούτσης: Λεφτά μέχρι μέσα Απριλίου - Σκουρλέτης: «Αν δεν πάρουμε χρήματα σε 10 μέρες τότε... λυπάμαι»

Θα πληρώσουμε μισθούς-συντάξεις και όχι το ΔΝΤ, προειδοποιεί ο ΥΠΕΣ - Διάψευση Σακελλαρίδη

Σε μια παραδοχή - «βόμβα» προχωράει ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel για τις διαπραγματέυσεις της κυβέρνησης με τους «θεσμούς», αλλά και για τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους. Ο κ. Βούτσης στη συνέντευξή του σημειώνει πως: «Τα χρήματα επαρκούν μόνο μέχρι τα μέσα Απριλίου».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βούτσης αναφέρει: «Αν έως τις 9 Απριλίου δεν εισρεύσουν χρήματα, θα πληρώσουμε πρώτα τους μισθούς και τις συντάξεις εδώ στην Ελλάδα και μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους μας στο εξωτερικό συναίνεση και κατανόηση για το ότι δεν θα πληρώσουμε εγκαίρως τα 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ». Αυτό όμως πρέπει «να γίνει σε συμφωνία ότι δεν θα σημειωθεί πιστωτικό γεγονός».

Σε ό,τι αφορά στις απαιτήσεις της κυβέρνησης λέει ότι αίτημα της είναι η επιστροφή των 1,2 δις ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF, «τα οποία εμβάσαμε κατά λάθος μέσα στα 11 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών». Προσθέτει, δε: «Θέλουμε τα 1,9 δισ. από το Ταμείο διάσωσης τραπεζών, που παρακρατούνται εδώ και μήνες - Τα χρήματα προέρχονται από τα κέρδη του προγράμματος αγοράς ομολόγων SMP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ)».

Υπογραμμίζει, επιπλέον, πως η Ελλάδα θα ήθελε τουλάχιστον μια μίνιμουμ συμμετοχή στα χρήματα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι.

Σε ό,τι αφορά στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης της περιγράφει ως εξης:
- Άρνηση της απελευθέρωσης του ανώτατου ορίου απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
- Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις συντάξεις.
- Δεν θέλουμε άλλες μειώσεις συντάξεων και μισθών.
- Καμία μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των κατώτερων εισοδηματικών στρωμάτων, ούτε αύξηση του ΦΠΑ.

- Όχι άλλη διάβρωση του εργατικού δικαίου, αντιθέτως. Θέλουμε να αναστρέψουμε τη διάβρωση του εργατικού δικαίου και να αποκαταστήσουμε τις προηγούμενες εργασιακές σχέσεις. Όσον αφορά σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί θα επανεξεταστούν όλες, για να δούμε κατά πόσο διαφυλάχτηκε το δημόσιο συμφέρον. Κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά, ώστε να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία για το δημόσιο συμφέρον. Το σύνθημα είναι: Όχι στο ξεπούλημα!

Επίσης, ο κ. Βούτσης αναφερόμενος στις θέσεις της κυβέρνησης για το χρέος είπε ότι «η τωρινή θέση είναι ότι πρόκειται για την ονομαστική μείωση του δημοσίου χρέους τουλάχιστον στο μισό με διάφορες προσεγγίσεις και διάφορους τρόπους. Αυτό έχει ήδη τεθεί προς συζήτηση με τους θεσμούς». Υπενθύμισε, δε, ότι από τον Αύγουστο «δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ, δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να πληρώνει τα χρέη της μόνο με ίδια μέσα, χωρίς δανεισμό».

Σε σχέση με τις σχέσεις της Ελλάδας με Ρωσία και Κίνα, είπε ότι από τον Ιούνιο και μετά η Ρωσία και η Κίνα αναμένεται «να αποτελέσουν συμπληρωματικά προς μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους», αναπόσπαστο κομμάτι ενός νέου, ελληνικού «σχεδίου Α». Πρόσθεσε ότι αυτό το σχέδιο θα ξεκινήσει εκ των πραγμάτων τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου και συμπεριλαμβάνει μείωση του χρέους, το τέλος των μέτρων λιτότητας και μια νέα συμφωνία με ρήτρα ανάπτυξης.

Δεν έκρυψε, πάντως, και την επιθυμία της ελληνικής πλευράς να αναπτύξει στενότερη σχέση με τη Ρωσία. Είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να μας βοηθήσει και η Ρωσία στην ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας. Τόσο μέσα από εμπορικές συμφωνίες, όσο και μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά».

«Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή», είπε σχολιάζοντας το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, υπογραμμίζοντας: «Υπάρχουν Έλληνες και πλούσιοι ολιγάρχες, οι οποίοι έχουν σωρεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στο εξωτερικό και τότε σε περίπτωση εξόδου θα υπάρξουν αυτόματα δύο Ελλάδες, με δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις». Ο υπουργός Εσωτερικών στάθηκε, επίσης, και στη γεωστρατηγική σχέση της Ελλάδας λέγοντας πως «είναι άγκυρα στρατηγικής σημασίας στην ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά στο κόμμα του, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ευτύχημα για την Ευρώπη, «διότι στην Ελλάδα ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με τις ριζοσπαστικές κοινωνικές διεκδικήσεις, αντί για την άκρα δεξιά όπως συμβαίνει ακόμα και σε χώρες του Βορρά».

Ο κ. Βούτσης, στην ίδια συνέντευξη, είπε ότι ο ίδιος ανήκει «στους Αριστερούς με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό». Μιλώντας για την ομάδα Λαφαζάνη ανέφερε ότι «η αριστερή πλατφόρμα δεν πιστεύει ότι η Ευρώπη, όπως έχει διαμορφωθεί, μπορεί να μεταμορφωθεί/αλλάξει».

«Είμαστε ένα πολύ δημοκρατικό κόμμα, αυτό κρατά ενωμένο και τον ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε.


Διαψεύδει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σχολιάζοντας τις αναφορές Βούτση, ότι η Ελλάδα έχει χρήματα μέχρι τα μέσα Απριλίου και πως η κυβέρνηση θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις και όχι το ΔΝΤ, ο κ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου».

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η πορεία των διαπραγματεύσεων έχει καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος», ενώ πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη σε Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία.

Ολόκληρη η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο Reuters: «Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Η πορεία των διαπραγματεύσεων, άλλωστε, έχει καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη σε Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία».


Δόση στο ΔΝΤ ναι, ρευστότητα όχι

Να σημειωθεί πως, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι στο ΔΝΤ, στις 9 Απριλίου, ωστόσο, δεν διαψεύδει επί της ουσίας αυτό για το οποίο προειδοποιεί ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βούτσης στη συνέντευξή του, πως η ρευστότητα στην Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη μέχρι τα μέσα Απριλίου.


Σκουρλέτης: Αν δεν πάρουμε χρήματα σε 10 μέρες τότε... λυπάμαι


Αίσθηση προκαλεί δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη σε γερμανική εφημερίδα o οποίος αναφέρει ότι η Αθήνα θέλει να μείνει στην Ευρώπη, αλλά θα πρέπει να κολυμπήσει αν την πετάξουν εκτός και ετοιμάζει plan B, με φόντο την προσέγγιση Ελλάδας - Ρωσίας.

Η Die Zeit, σύμφωνα με τη Deutsche Welle - φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος παρατηρεί μεταξύ άλλων ότι «αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επόμενων δέκα ημερών, τότε λυπάμαι, αλλά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων συμμάχων μας αποφάσισε να σκοτώσει την Ελλάδα'».

Όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, «θα θέλαμε ευχαρίστως να μείνουμε στο καράβι που ονομάζεται Ευρώπη, (...) αλλά αν ο καπετάνιος μας πετάξει από το κατάστρωμα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε». Σύμφωνα με τον Πάνο Σκουρλέτη, η κυβέρνηση θα αποκαλύψει ποιο σχέδιο Β διαθέτει και ποιο ρόλο θα μπορούσε να παίξει σε αυτό η Ρωσία, εφόσον δεν υπάρχει καμία άλλη λύση.

Η προσέγγιση που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση με τη Μόσχα σχολιάζεται και από την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Γερμανός αρθρογράφος κάνει λόγο για «φλερτ με τη Μόσχα», εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ρισκάρει να απομονωθεί πλήρως εντός της ΕΕ». Ο Γερμανός σχολιαστής θεωρεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα τύχει θερμής υποδοχής στο Κρεμλίνο αφού όπως υπογραμμίζει, «η Ρωσία έχει οικονομικές φιλοδοξίες στην Ελλάδα».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης: Λεφτά μέχρι μέσα Απριλίου - Σκουρλέτης: «Αν δεν πάρουμε χρήματα σε 10 μέρες τότε... λυπάμαι»"

Βολές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατά Κωνσταντοπούλου για την «εισβολή» στη Βουλή

Την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση αποδοκιμάζει την εισβολή των αντιεξουσιαστών στη Βουλή, η Πρόεδρος της Βουλής αδειάζει το Μαξίμου, λέγοντας ότι πρόκειται περί ειρηνικής διαδήλωσης διαμαρτυρίας.

Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα αποσυντονισμού και παράλυσης του κράτους.

To ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Η σημερινή ανοικτή σύγκρουση κυβέρνησης και προέδρου της Βουλής για τα γεγονότα που προκάλεσαν οι αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί, δείχνει για μια ακόμη φορά πόσο επιβαρυντικό είναι για τη λειτουργία των θεσμών να έχει καταστεί η πρόεδρος της Βουλής αυτόνομο κέντρο πολιτικής με προσωπική ατζέντα. Η ιδιότητα του προέδρου της Βουλής δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως όχημα εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

» Η διαφωνία εντοπίζεται όμως μόνο στο γεγονός της εισβολής που η κυβέρνηση καταδικάζει, ενώ η κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζει καλοδεχούμενη ειρηνική διαμαρτυρία.

» Δυστυχώς και η κυβέρνηση ένιωσε την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις για να κατευνάσει το 'χώρο'.

» Στο μεταξύ ακάθεκτη η κ. Κωνσταντοπούλου αναλαμβάνει και την προεδρία όλων των επιτροπών θεωρώντας ότι δεν υπάρχει βουλευτής άξιος να προεδρεύει ούτε της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ούτε της Επιτροπής για τις πολεμικές επανορθώσεις.

» Είναι αυτονόητο ότι θα προεδρεύσει και της εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο προκειμένου να διασφαλίσει την επέκταση της διερεύνησης και στα όσα κάνει η σημερινή κυβέρνηση αποκλίνοντας από την ορθή κομματική γραμμή.»

«Αντικανονική είσοδος» όχι «εισβολή»

Η είσοδος των 15 διαδηλωτών στον προαύλιο χώρο της Βουλής μπορεί να συνιστά αντικανονικότητα, δεν συνιστά οπωσδήποτε όμως επικινδυνότητα, είπε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σε συζήτηση για το πρωινό περιστατικό.

Η κ. Κωνσταντοπούλου επανέλαβε πως δεν πρόκειται για «εισβολή», όπως παρουσιάστηκε, αλλά αντικανονική είσοδο των διαδηλωτών η οποία δεν υπήρξε επικίνδυνη όπως έκρινε η Φρουρά της Βουλής.

Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τον ισχυρισμό ότι υπάρχει διάσταση της ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου της Βουλής για το γεγονός και της ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Είπε ότι ο κ. Σακελλαρίδης τοποθετήθηκε για το θέμα έχοντας ενημερωθεί από τα ΜΜΕ και γνωστοποίησε ότι την ώρα του συμβάντος η ίδια δεν βρίσκονταν στο Κοινοβούλιο και ενημερώθηκε επισήμως τόσο από το οπτικοακουστικό υλικό όσο και από την Φρουρά της Βουλής, την οποία -όπως επανέλαβε- εμπιστεύεται απολύτως.

Διαψηφισμοί στη Βουλή για το περιστατικό

Ένταση προκλήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων με αφορμή το πρωινό περιστατικό της εισόδου στο προαύλιο της Βουλής ομάδας αντιεξουσιαστών, οι οποίοι ανήρτησαν πανό, πέταξαν φέιγ βολάν και φώναξαν συνθήματα.

Το θέμα έθεσε σε υψηλούς τόνους ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Κυριαζίδης, προς την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, από την οποία ζήτησε επιμόνως να τοποθετηθεί «αν θεωρεί φυσιολογικό και λογικό να υπάρχει εισβολή στο ναό της Δημοκρατίας».

Μάλιστα, ο βουλευτής είπε πως η Βουλή τελούσε στην πραγματικότητα υπό κατάληψη, καθώς ο ίδιος εκείνη την ώρα επιχείρησε να εξέλθει, κάτι που δεν του επιτράπηκε λόγω του ότι είχαν κλείσει οι πόρτες στο μέγαρο του Κοινοβουλίου. «Πίστεψα ότι πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο. Δεν το πίστευα αυτό που συνέβαινε. Είναι πρωτοφανές να γίνεται εισβολή στη Βουλή» είπε ο κ. Κυριαζίδης.

«Δεν πρόκειται περί καμίας εισβολής. Οφείλατε να μην ενημερώνεστε από παραπολιτικά, που επιχείρησαν διαστρέβλωση μιλώντας περί δήθεν εισβολής, αλλά από την επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Βουλής» απάντησε η κα Κωνσταντοπούλου, προσθέτοντας πως η ίδια δεν βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη Βουλή, αλλά την καλύπτει πλήρως η καταγραφή του περιστατικού από τη φρουρά της Βουλής, στην οποία και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, όπως είπε χαρακτηριστικά. Εξήγησε ότι η καταγραφή του γεγονότος δεν αφορά επουδενί εισβολή, αλλά είσοδο 15 πολιτών με πανό και ειρηνική αποχώρησή τους, ενώ δεν υπήρξε καμία απόπειρα βλάβης ούτε σε πρόσωπα ούτε στον χώρο.

Η απάντηση της κας Κωνσταντοπούλου δεν κάλυψε τον βουλευτή, ο οποίος εξακολούθησε να τη ρωτά αν θεωρεί το επεισόδιο φυσιολογικό, για να απαντήσει εκ νέου η πρόεδρος ότι η φρουρά έκλεισε ως όφειλε τις εισόδους του κτιρίου, ενώ οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν στο πλαίσιο του συνταγματικού τους δικαιώματος. Επανέλαβε δε πως περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της τη Φρουρά της Βουλής, «παρότι το ένα τρίτο της δύναμής της αφορά σε μη δικαιούμενα πρόσωπα».

Καθώς ο βουλευτής εξακολούθησε να διαμαρτύρεται δείχνοντας να μην ικανοποιείται από τις απαντήσεις της προέδρου και να διακόπτει τον λόγο της, ρωτώντας την «το θεωρείτε ομαλό αυτό που έγινε;», η κα Κωνσταντοπούλου σχολίασε πως «ο τρόπος αυτός είναι φασιστικός, εκτός εάν θέλετε σκοπίμως να διακόψετε την επιτροπή και το τόσο σοβαρό θέμα που πραγματεύεται και να δυναμιτίσετε τη συζήτηση». Η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, επίσης, πως «ορισμένοι θέλουν κλούβες και άλλου είδους υπηρεσίες στη Βουλή, εμείς δεν θα το κάνουμε αυτό».
«Κι εσείς δεν είστε εισαγγελέας. Δεν είμαστε σε ιερά εξέταση. Είστε πρόεδρος όλων μας και οφείλετε να μας προστατεύετε. Προεδρεύετε ολοκληρωτικά» επανήλθε ο κ. Κυριαζίδης. «Δεν σας το επιτρέπω» είπε η πρόεδρος. «Μου είναι αδιάφορο» επανήλθε ο βουλευτής.

«Πυροσβεστικά» έδρασε ο λόγος του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος ζήτησε να μην συνεχιστεί το θέμα αυτό, αφού θα συζητηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων, παρότι επισήμανε ότι συμφωνεί σε πολλά με τον κ. Κυριαζίδη και σημείωσε ότι «δεν έχει ξανασυμβεί αυτό».

«Μπορεί μερικοί να θέλουν να φέρουμε τα ΜΑΤ και τα τανκς. Δεν είναι στη δική μας λογική αυτά. Μπορεί να μην συμφωνούμε μαζί τους (σ.σ. τους διαμαρτυρόμενους), αλλά έχουμε διαφορετική αντίληψη» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γεράσιμος Μπαλαούρας.

Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ για το θέμα παρέπεμψε η βουλευτής του κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, επισημαίνοντας πως οι εκδηλώσεις αυτές δεν έχουν σχέση με την έκφραση της γνήσιας διαμαρτυρίας του λαϊκού κινήματος, ενώ το ΚΚΕ διαφωνεί και με όσους εκφράζουν τη στήριξή τους σ' αυτές.

Παίρνοντας τον λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, ζήτησε την αποπομπή του κ. Κυριαζίδη από την Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, διότι «δεν ταιριάζει το προφίλ του» και οι απόψεις του είναι «φασιστικές, χυδαίες και ρατσιστικές».

«Τώρα ξεπεράσαμε τα εσκαμμένα» παρενέβη ο Νικήτας Κακλαμάνης, για να πάρει τον λόγο η κα Κωνσταντοπούλου η οποία και ζήτησε «να διαγραφούν τα προηγούμενα» και παρακάλεσε να λήξει το θέμα ώστε η Επιτροπή να συγκεντρωθεί στον σκοπό της, «ο οποίος είναι πάνω από κάθε άλλο θέμα».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Βολές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατά Κωνσταντοπούλου για την «εισβολή» στη Βουλή"

Σύγκλιση αλλά και «αγκάθια» μεταξύ Αθήνας και δανειστών

Ελάχιστη πρόοδο έχει σημειώσει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις και η λίστα των ελληνικών προτάσεων χαρακτηρίστηκε “γενική και αόριστη”. Αυτό ήταν το συμπέρασμα του σημερινού Euroworking Group, ενώ ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να επιταχύνει τις διαδικασίες και να συνεργαστεί με τους εκπροσώπους των τεχνικών κλιμακίων που βρίσκονται στην Αθήνα, κάτι το όποιο αναγωρίστηκε ότι έχει αρχίσει να γίνεται πιο εντατικά τις τελευταίες τρεις μέρες.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε πιο θετικά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων από τους εκπροσώπους των θεσμών που τόνιζαν ότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί δεν είναι αρκετή.

Τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών αποτελούν η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις και να μην εφαρμόσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση του Euroworking Group, στο οποίο ήταν παρών και ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, υπάρχει σύγκλιση των δύο πλευρών, αλλά οι δανειστές θεωρούν μεγάλο ατόπημα την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και λάθος την καθιέρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτά που έχει ανακοινώσει, ενώ σημείωσαν ότι οι δανειστές συνεχίζουν να βλέπουν με εισπρακτικούς όρους το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, τα ίδια στελέχη ανέφεραν ότι θα αλλάξει πλήρως, αλλά δεν μπόρεσαν να πουν το πότε. Πρόσθεσαν, όμως, ότι η αλλαγή του θα γίνει εντός του έτους, ενώ επισήμαναν ότι θα παραμείνει σταθερός ο στόχος των εσόδων ύψους 2,65 δισ ευρώ. Ακόμα κι αν ο νέος φόρος δεν φέρνει τα έσοδα αυτά, θα υπάρξουν ισοδύναμα σύμφωνα με τα ίδια στελέχη.

Πάντως, συμπλήρωσαν ότι η ελληνική πλευρά προσπαθεί να συνδέσει όλα τα θέματα του ελέγχου, ενώ ανέφεραν ότι η Αθήνα συγκέντρωσε όλες τις προτάσεις της σε ένα κείμενο 26-27 σελίδων και την απέστειλε σήμερα στο Brussels Group, αναγράφοντας ακόμα και ανά μήνα το τι θα εφαρμοστεί.

Ο σκοπός είναι σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, την επόμενη εβδομάδα, μέχρι το επόμενο Εuroworking group στις 8 Απριλίου (Μ.Τετάρτη) να έχουν δουλέψει οι τεχνικές ομάδες πολύ εντατικά, ώστε να υπάρξει μία πρώτη συμφωνία στην ανανεωμένη λίστα μέτρων που αναμένεται να καταθέσει η ελληνική πλευρά. Αν υπάρξει μία τέτοια πρώτη συμφωνία, ότι τα μέτρα κινούνται στην σωστή κατεύθυνση και στις γραμμές του προγράμματος τότε το σενάριο που εξετάζεται είναι η ΕΚΤ και οι θεσμοί να αποφασίσουν να αυξήσουν το όριο έκδοσης των έντοκων γραμματίων. Δεν θα είναι μία απόφαση που θα ληφθεί εύκολα λέει πηγή των Βρυξελλών αλλά ίσως να είναι η λύση για να αντιμετωπιστεί το άμεσο πρόβλημα της ρευστότητας στην χώρα. Εκταμίευση δεν αναμένεται να αποφασιστεί παρά μόνο αν έχει γίνει συμφωνία με τους θεσμούς και δώσει και το πράσινο φως το Eurogroup, πιθανότατα όχι πριν τέλος Απριλίου.

Τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα περιοριστούν εξαιτίας των διακοπών του Πάσχα, με τα κλιμάκια του ΔΝΤ να αποχωρούν από την Αθήνα αύριο και να επιστρέφουν την επόμενη εβδομάδα.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκλιση αλλά και «αγκάθια» μεταξύ Αθήνας και δανειστών"

Οι Financial Times αποκαλύπτουν τη λίστα με τα μέτρα Βαρουφάκη για την είσπραξη 6,1 δισ

Ο Βαρουφάκης επέστρεψε στο 3,1% πλεόνασμα (από 1,5%);

Στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ για φέτος υπολογίζονται τα έσοδα που υπολογίζει πως θα φτάσει η ελληνική κυβέρνηση, βάσει της λίστας μέτρων που κατατέθηκε σήμερα στους Θεσμούς. Αυτό αποκαλύπτεται από την 26σέλιδη ελληνική πρόταση μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2015 που δημοσιεύθηκε στους Financial Times.

Στην χειρότερη περίπτωση, η Αθήνα δεσμεύεται να πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,1% του ΑΕΠ φέτος (πάνω από 3% που ήταν ως τώρα ο στόχος στο Μνημόνιο) ενώ στο αισιόδοξο σενάριο το πλεόνασμα θα φτάσει στα 3,9% του ΑΕΠ.

Από μόνη της, αυτή η παραδοχή συνιστά μείζονα ανατροπή του προγραμματισμού της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για επίτευξη πλεονάσματος 1,5% που στο Μέγαρο Μαξίμου πίστευαν ότι θα διευκόλυνε την υλοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένη την σημαντική υστέρηση στα έσοδα το πρώτο δίμηνο του 2015 και σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για υλοποίηση πλεονάσματος από 3,1% μέχρι 3,9% ο προγραμματισμός της κυβέρνησης μοιάζει να ανατρέπεται;

Στο αναλυτικό ρεπορτάζ όπου εξηγούνται τα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη (η επιστολή έχει έκταση 26 σελίδες) αναφέρεται πως πρόκειται για την πιο κατανοητή έως τώρα προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει προτάσεις για το «ξεκλείδωμα» της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε διαφόρων μορφών σχέδια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της απάτης, από τα οποία θα προκύψει και ο κύριος κορμός των εσόδων. Εκεί περιλαμβάνονται και 875 εκατ. ευρώ από ελέγχους υπεράκτιων τραπεζικών εμβασμάτων και 600 εκατ. ευρώ από το νέο σύστημα λαχείων στις αποδείξεις.

«Ο κυριότερος σκοπός αυτού του εγγράφου είναι να "ξεκλειδώσει" την άμεση χρηματοδότηση, που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις της», αναφέρεται στην σύντομη εισαγωγή του εγγράφου. «Η Ελληνική Δημοκρατία, θεωρεί ότι είναι περήφανο και αναπόσταστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και αμετάκλητο μέλος της Ευρωζώνης».

Παρά το ότι η υποβολή της νέας λίστας μέτρων σηματοδοτεί την προσπάθεια της Αθήνας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Θεσμών, εν τούτοις η λίστα της Τετάρτης μοιάζει πολύ με εκείνη που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, σημειώνει στο ρεπορτάζ του ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times και συμπληρώνει πως και τα νέα μέτρα «αποτυγχάνουν ως προς το να αντιμετωπίσουν διάφορα θέματα στα οποία έχουν εστιάσει οι ελεγκτές, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά».

Στην πρόταση περιλαμβάνονται οι παροχές, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, από τα οποία, περίπου 600 εκατ. ευρώ αφορούν στην επιστροφή της 13ης σύνταξης στους χαμηλόμισθους συνταξιούχους.

Περιλαμβάνεται επίσης η «ρήτρα μηδενικού ελλείματος» στις συντάξεις, αλλά και πέντε ξεχωριστά μέτρα υπό τον γενικό τίτλο «μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά», όπου περιλαμβάνεται η σταδιακή αύξηση στον κατώτατο μισθό και η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που όπως παρατηρούν οι FT, «πρόκειται για δύο μέτρα ποα ανατρέπουν προηγούμενες μεταρρυθμίσεις του ελληνικού προγράμματος».

Το έγγραφο περιλαμβάνει και αρκετές παραχωρήσεις προς τους εταίρους, ιδίως στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, όπου αναφέρεται «όλες οι υπάρχουσες συμφωνίες θα παραμείνουν σε ισχύ και όλες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν». Οι υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις θα εξεταστούν κατά περίπτωση και προβλέπεται να αποφέρουν έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2015.

«Πολύ σπάνια ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει αποτύχει τόσο θεαματικά! Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο στόχος των 2,2 δισ. ευρώ του προηγούμενου προγράμματος ήταν μη ρεαλιστικός, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι χαμηλό και ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψγφίων αδύναμος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ελληνικό κείμενο.

«Παρά τις απαιτήσεις από την Αθήνα ότι θα πρέπει να τους επιτραπεί να μειώσουν στόχο για πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού της, το έγγραφο υποστηρίχει ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να φέρουν πλεόνασμα 3,9%, που είναι μεγαλύτερο από το 3% που έχει τώρα στόχο το τρέχον πρόγραμμα».

Αναλυτικά τα κοστολογημένα μέτρα και τα ποσά που αναμένει να εισπράξει η κυβέρνηση

- Από τον έλεγχο στα εμβάσματα του εξωτερικού προβλέπονται έσοδα από 725 έως 875 εκατ. ευρώ

- Από την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου στο πετρέλαιο, τον καπνό και το αλκοόλ από 250 έως 400 εκατ. ευρώ

- Από τη «λοταρία» στη συλλογή αποδείξεων, 600 εκατ. ευρώ

- Από την καταπολέμηση της απάτης στο ΦΠΑ, έσοδα 350-420 εκατ. ευρώ

- Από τη βελτίωση του κρατικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού, έσοδα 225-235 εκατ. ευρώ

- Από την επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, έσοδα 50-70 εκατ. ευρώ

- Από το φόρο πολυτελείας, έσοδα 20 εκατ. ευρώ

- Από την αύξηση εισιτηρίων (πολιτιστική κληρονομιά), έσοδα 5-10 εκατ. ευρώ

- Από το e-gaming, έσοδα 125-175 εκατ. ευρώ

- Από τις τηλεοπτικές άδειες, 350-380 εκατ. ευρώ

- Από την πληρωμή δόσεων, 350-400 εκατ. ευρώ

- Από πάταξη φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών, 20-30 εκατ. ευρώ

- Από ιδιωτικοποιήσεις εντός του 2015, έσοδα 1,5-1,6 δισ. ευρώ

- Από τη φορολογία ακινήτων, άλλα 50-70 εκατ. ευρώ

- Από την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, δέκα εκατ. ευρώ

Διαβάστε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2015

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Financial Times αποκαλύπτουν τη λίστα με τα μέτρα Βαρουφάκη για την είσπραξη 6,1 δισ"

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης εντάσσεται το Προστασίας του Πολίτη

Τρέχοντα ζητήματα που άπτονται του σωφρονιστικού συστήματος και της αστυνόμευσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο, τον υπ. Εσωτερικών Ν. Βούτση, τον υπ. Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη και τον αναπληρωτή υπ. Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση.

Συγκεκριμένα τέθηκαν στο τραπέζι η ένταξη του χαρτοφυλακίου της Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης με κεντρική στόχευση την προστασία των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της δημόσιας τάξης καθώς και η συγκρότηση μόνιμης ειδικής επιτροπής της Βουλής για τον έλεγχο της αστυνόμευσης.

Οπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου με αφορμή τη σύσκεψη αυτή «η κυβέρνηση συνεπής στις προγραμματικές της δηλώσεις προχωράει αταλάντευτα το νομοθετικό της έργο. Άμεσα θα φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές και θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια για την ΕΡΤ, τη διοικητική μεταρρύθμιση και τον αθλητισμό».

Επισημαίνουν μάλιστα ότι η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών με πρώτες την αναμόρφωση του σωφρονιστικού κώδικα και του ποινικού κώδικα.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο υπουργείο Δικαιοσύνης εντάσσεται το Προστασίας του Πολίτη"

Χάρης Θεοχάρης: «Μίας χρήσης κάποια από τα μέτρα της λίστας»

Σοβαρές αμφιβολίες ως προς την επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης, με βάση τη λίστα μέτρων που έχει παρουσιαστεί από το υπουργείο Οικονομικών, εξέφρασε ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.

«Οι προβλέψεις για τα έσοδα είναι υπερτιμολογημένες και κάποια από τα μέτρα είναι μίας χρήσης» είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5.

Πρόσθεσε ότι ο φόρος λίπους έχει ήδη αποσυρθεί στις χώρες όπου εφαρμόστηκε.

Ο κ. Θεοχάρης άφησε αιχμές και για το ΣΔΟΕ, ως προς τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας ότι «η πολιτική ηγεσία του Σώματος δεν άφησε τους ελέγχους να προχωρήσουν».

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, τόνισε ότι έχει τεθεί στη διάθεσή της, για να ενημερώσει ή να συνδράμει κυβερνητικά στελέχη, λόγω της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο ουδείς μέχρι σήμερα τού έχει ζητήσει οτιδήποτε.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Για την αύξηση του ΦΠΑ
Ο κ. Θεοχάρης μίλησε για τον ΦΠΑ τονίζοντας ότι «είναι ένα μέτρο πού είναι αρκετά πολύπλοκο. Έχω την αίσθηση ότι δεν θα ξεκινούσε κανείς από αυτό το μέτρο για να δώσει λύση στο πρόβλημα του ΦΠΑ, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσει από τα ζητήματα της χονδρικής πώλησης. Υπάρχει κι ένα ζήτημα ρευστότητας, εκτός του ότι θα αναγκαστούν όλες οι επιχειρήσεις ενδεχομένως για κάθε ταμειακή να πληρώσουν 200-250 ευρώ. Ακόμα και να ξεκινήσει τώρα, θα χρειαστεί τουλάχιστον τρία χρόνια για να υλοποιηθεί. Αυτό (σ.σ.: για τη λοταρία με τις αποδείξεις) είναι εφικτό. Δεν νομίζω, όμως, ότι είναι εφικτό για φέτος.

Για το σύνολο των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση και το στόχο εσόδων των 3,7 δις ευρώ έκανε λόγο ο κ. Θεοχάρης επισημαίνοντας ότι «νομίζω αν κάτσουμε να τα κοστολογήσουμε, τα προβλήματα είναι δύο. Το ένα είναι τα μέτρα, τα οποία είναι υπερτιμολογημένα και το δεύτερο είναι ότι πολλά από αυτά τα μέτρα είναι μιας χρήσης, δηλαδή η πώληση αδειών, τα τυχερά παιχνίδια και όλα αυτά. Είναι μέτρα μιας χρήσης, ακόμα και οι ρυθμίσεις, δεν είναι μέτρα, τα οποία θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα».

Η λίστα Λαγκάρντ
Για τη λίστα Λαγκάρντ ο βουλευτής του Ποταμιού τόνισε ότι ««η λίστα Λαγκάρντ δεν ήταν ποτέ στη δικαιοδοσία της Γ.Γ. Εσόδων. Ήταν πάντοτε κάτω από το ΣΔΟΕ, το οποίο είχε πολιτικό προϊστάμενο και τον γενικό γραμματέα, αλλά και τον υφυπουργό, τον κ. Μαυραγάνη, οπότε ο τρόπος δουλειάς και η μεθοδολογία ήταν πλήρως υπό τον έλεγχο της πολιτικής ηγεσίας εκεί».

Όσες προσπάθειες και αν κάναμε να συνενωθούν το ΣΔΟΕ με τη Γ.Γ., πάντοτε υπήρχαν αντιρρήσεις για λόγους αποτελεσματικότητας.

Στο τέλος της θητείας μου περίπου, οι οικονομικοί εισαγγελείς, όταν είδαν ότι δεν υπήρχε ουσιαστικό αποτέλεσμα μας έδωσαν κάποιες υποθέσεις, γύρω στις εκατό. Όσες υποθέσεις τελειώσανε - τριάντα, σαράντα πού ακούω στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - έχουν τελειώσει ουσιαστικά από τη Γ.Γ. Εσόδων. Νομίζω κάποια έσοδα έχουν αποδώσει. Ακούω ότι κάποιες υποθέσεις ολοκληρώνονται αυτή την περίοδο.

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιούσε το ΣΔΟΕ ήταν μεθοδολογία που χρησιμοποιούσαμε κι εμείς και την αλλάξαμε, γιατί δεν μπορούσαμε να βρούμε άκρη. Η οποία ήταν να γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία και όχι μόνο στις καταθέσεις που η λίστα Λαγκάρντ μας δίνει. Ήταν μια μεθοδολογία που βοηθούσε στο να παίρνουν πάρα πολύ χρόνο οι υποθέσεις και να βολεύονται όλοι και να μην τελειώνουν ποτέ».

Για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
Τέλος ο κ. Θεοχάρης μίλησε και για τον ΕΝΦΙΑ, αναφέροντας ότι «επ’ ουδενί δεν είναι εφικτό. Εγώ είχα κάνει μια πρόβλεψη ότι δεν θα αλλάξει μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα-γέφυρα και μέχρι τον Ιούνιο δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Δεν υπάρχει πουθενά στις όποιες κουβέντες και συζητήσεις πού κάνει η κυβέρνηση».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Χάρης Θεοχάρης: «Μίας χρήσης κάποια από τα μέτρα της λίστας»"

ΠΑΣΟΚ: «Να κληθεί και ο Καραμανλής στην εξεταστική για τα Μνημόνια»

Τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή προτείνει το ΠΑΣΟΚ να κληθεί ως πρώτος μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια, η σύσταση της οποίας θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί τη Μεγάλη Δευτέρα από την Ολομέλεια της Βουλής, ύστερα από κοινή πρόταση των ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Το ΠΑΣΟΚ έχει χωρίσει την περίοδο που προτείνεται να διερευνηθεί σε οκτώ υπο-περιόδους, για κάθε μια από τις οποίες προτείνει να κληθούν συγκεκριμένα πρόσωπα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και κορυφαίοι παράγοντες της Ευρώπης, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και προκάτοχοί τους, όπως ο Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο Ντομινίκ Στρος Καν.

Σε μακροσκελές ενημερωτικό κείμενο που εξέδωσε η Χαρ. Τρικούπη, η πρόταση για την Εξεταστική Επιτροπή αντιμετωπίζεται ως μια «εξαιρετική ευκαιρία» να συζητηθούν δημόσια πολλά πράγματα.

Παράλληλα, διατυπώνεται η απορία πώς είναι δυνατόν ο Αλ. Τσίπρας να προκαλεί συζήτηση στη Βουλή για να ζητήσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και την επομένη να προωθεί τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Η εξήγηση που δίνεται αναφέρει ότι «υπάρχει και εξελίσσεται σχέδιο τεχνητής έντασης, που δεν επιτρέπει, σκόπιμα, να συγκροτηθεί ενιαίο εθνικό διαπραγματευτικό μέτωπο».

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι βλαπτικό για τη χώρα ότι «έλαβε δάνειο 250 δισ. ευρώ, ότι κούρεψε και αναδιάρθρωσε το χρέος της και ότι ανακεφαλαιοποίησε και αναδιάρθρωσε το τραπεζικό της σύστημα».

Στο ενημερωτικό κείμενο του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ακόμη ότι αν η ενέργεια του πρωθυπουργού δεν δείχνει «αλαζονική άγνοια κινδύνου», τότε «πρόκειται για σχέδιο ωμής υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης». Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται, αν υπάρχουν ευθύνες για τα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αυτές δεν είναι μόνο εσωτερικές, αλλά ευρωπαϊκές και διεθνείς, που πρέπει να αναζητηθούν. Και αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα ονόματα των Γιούνκερ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Λαγκάρντ.

Γίνεται λόγος και για την ύψωση «φράγματος προστασίας για την κυβέρνηση Καραμανλή», επί της οποίας, κατά το ΠΑΣΟΚ, γιγαντώθηκε η κρίση και η ενέργεια αυτή συσχετίζεται με τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συνεργασία των ΑΝΕΛ και την ανάδειξη του Πρ. Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η Εξεταστική πρέπει να ερευνήσει και την περίοδο μετά τις εκλογές του 2015 και ειδικότερα:

- Την παράταση της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης» να έχει υπογραφεί ερήμην της Βουλής και χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση,

- τα 11 δισ. του αποθεματικού του ΤΧΣ να έχουν αφαιρεθεί μέσα από τα χέρια της κυβέρνησης - τις καταθέσεις να διαρρέουν και τα επιτόκια των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων να ανεβαίνουν λόγω δηλώσεων και χειρισμών της κυβέρνησης,

- τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των ΝΠΔΔ, του ΟΑΕΔ κλπ να σαρώνονται για να καλυφθούν ταμειακές ανάγκες του δημοσίου κλπ.

Το ΠΑΣΟΚ έχει, ήδη, επεξεργαστεί τον πρώτο κατάλογο των προσώπων που θεωρεί απολύτως αναγκαίο να κληθούν στην εξεταστική επιτροπή για τις τέσσερις ενότητες που περιλαμβάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα θεωρεί ότι πρέπει να κληθούν:

1. Όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που άσκησαν κυβερνητικά καθήκοντα, με επικεφαλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θα ζητήσουν να εμφανισθούν ενώπιον της επιτροπής.

2. Ιδιαίτερη, όμως, σημασία έχει η εμφάνιση προσώπων που φαίνεται να περιβάλει με εμπιστοσύνη η σημερινή κυβέρνηση και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο ιδίως την περίοδο Οκτώβριος 2009- Ιούνιος 2011.

3. Για την πρώτη φάση (από τις εκλογές του 2009 έως τον Μάιο 2010) το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει, μεταξύ άλλων, να καταθέσουν -για τα δεδομένα του 2009- ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και οι πρώην υπουργοί οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Ιω. Παπαθανασίου και ως υπηρεσιακός παράγων ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος.

Για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009 και την πορεία προς τον Μάιο 2010, προφανώς θα καταθέσουν ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Θεωρείται, επίσης, αναγκαία και η κατάθεση, μεταξύ άλλων, της τότε υπουργού Οικονομίας και νυν προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Λούκας Κατσέλη, της τότε βουλευτού Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, συμβούλου του κ. Παπανδρέου και νυν συμβούλου του υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, Έλενας Παναρίτη, του τότε εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ και τώρα φερομένου ως επόμενου προέδρου του ΤΧΣ Παν. Ρουμελιώτη.

4. Για την πρώτη αυτή φάση το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να ενημερώσουν την επιτροπή ο επικεφαλής της Eurostat, ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ, ο τότε πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ , ο τότε αρμόδιος επίτροπος κ. Ρεν και ο τότε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

5. Για τη δεύτερη φάση που οδήγησε στο δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο οριστικοποιήθηκε στις 21.2.2012, το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να διαφωτίσουν την επιτροπή, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Γιούνκερ, Ρεν και Ντράγκι, η κ. Λαγκάρντ και ο πρόεδρος του EuroWorkingGroup κ. Βίζερ.

6. Για το PSI, το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους του Μαρτίου 2012, το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει να διαφωτίσουν την επιτροπή, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην διοικητής της ΤτΕ Λουκάς Παπαδήμος, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Πικραμένος, οι εκπρόσωποι του διεθνούς ιδιωτικού τομέα κ.κ. Νταλάρα και Λεμιέρ που διαπραγματεύθηκαν με την τότε ελληνική κυβέρνηση, τα στελέχη της Lazard, που είναι και σήμερα σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης.

7. Ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα ομόλογα των οποίων «κουρεύτηκαν» υπέρ του ελληνικού δημοσίου που τα επιχορηγεί (επρόκειτο, δηλαδή, όπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, για λογιστικού χαρακτήρα πράξη υπέρ του δημοσίου και εντός της γενικής κυβέρνησης) το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει να κληθεί ο τότε -αλλά και τώρα- διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος, αναφέρει το κόμμα, εφάρμοσε τις συστάσεις της τότε κυβέρνησης και απεκατέστησε το χαρτοφυλάκιο του ΙΚΑ σε λίγους μήνες σε ποσοστό 130%, αλλά και οι τότε συνδικαλιστικές διοικήσεις άλλων ταμείων, που δεν ακολούθησαν τις συστάσεις της τότε κυβέρνησης.

8. Για την τελευταία περίοδο (Ιούνιος 2012- εκλογές Ιανουαρίου 2015) το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει, μεταξύ άλλων, να κληθεί ο Φώτης Κουβέλης το κόμμα του οποίου μετείχε στη κυβέρνηση συνεργασίας μέχρι τον Ιούνιο του 2013, δηλαδή κατά την περίοδο της συμφωνίας του Νοεμβρίου 2012 στο Εurogroup, της επαναγοράς ομολόγων και της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, είναι προφανές ότι πρέπει να καταθέσουν ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της ΤτΕ Ιω. Στουρνάρας, η διοίκηση του ΤΧΣ, της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και οι διοικήσεις και οι νέοι ξένοι βασικοί μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών, με τους οποίους συναντάται την περίοδο αυτή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: «Να κληθεί και ο Καραμανλής στην εξεταστική για τα Μνημόνια»"

Γ. Σακελλαρίδης: Προκλητική και ακατανόητη η εισβολή στο προαύλιο της Βουλής

«Προκλητική και ακατανόητη» χαρακτηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τη «σημερινή ενέργεια ομάδας αντιεξουσιαστών να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου».

Όπως σημειώνει, «σειρά τέτοιων ενεργειών δίνουν επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Η εισβολή αυτή λειτουργεί σε βάρος της απόφασης της κυβέρνησης να ξηλωθούν τα κάγκελα της ντροπής από τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Απόφαση στην οποία θα επιμείνουμε».

Σύμφωνα με τον Γ. Σακελλαρίδη, «η κυβέρνηση ήδη από τις προγραμματικές τις δηλώσεις είχε εξαγγείλει την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Το νομοσχέδιο οδεύει άμεσα προς ψήφιση. Ποιους λοιπόν ευνοεί μια τέτοιου είδους ενέργεια;

Αυτές τις ώρες πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και ψύχραιμοι καθώς υπάρχει μια απεργία πείνας σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση λειτουργεί σταθερά με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και τη διασφάλιση της έννομης τάξης», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

avgi
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Σακελλαρίδης: Προκλητική και ακατανόητη η εισβολή στο προαύλιο της Βουλής"

«Νέα» Λαμπεντούζα η Μυτιλήνη: 3.000 παράνομοι μετανάστες σε ένα μήνα

Μετά τη διάσωσή τους, οι αλλοδαποί φέρονται να ομολογούν στους εμβρόντητους Έλληνες αξιωματούχους: «Ακούσαμε ότι η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της και πλέον μπορούμε να ταξιδέψουμε εύκολα στην Ευρώπη»

Τι Λαμπεντούζα, τι... Μυτιλήνη! Το ελληνικό νησί, σύμφωνα με περιγραφές αξιωματικών του Λιμενικού, «κατακλύζεται» τις τελευταίες ημέρες από αλλοδαπούς, που συρρέουν εκεί, επειδή φέρονται να έμαθαν ότι η Ελλάδα... άνοιξε τα σύνορά της!

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», που επικαλείται μαρτυρίες αξιωματικών του Λιμενικού που υπηρετούν στο νησί, μόνο το τριήμερο από την Παρασκευή 27 Μαρτίου έως και την Κυριακή 29 Μαρτίου διασώθηκαν 620 αλλοδαποί που μπήκαν παράνομα στη χώρα, ενώ ανακοίνωση της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Λέσβου μιλά για πενταπλασιασμό του αριθμού των παράνομων μεταναστών που συνελήφθησαν το Μάρτιο του 2015, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

«Το Μάρτιο του 2014 καταγράφηκαν 650 άτομα, φέτος έως 30 Μαρτίου είχαν καταγραφεί ήδη πάνω από 3.000» αναφέρουν συνδικαλιστές του Λιμενικού.

Μόλις χθες το πρωί εντοπίστηκαν και διασώθηκαν από την περιοχή Βατάχτι Πλωμαρίου 38 παράνομοι μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους τέσσερις γυναίκες και τρία παιδιά, ενώ, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ένα δεύτερο περιστατικό καταγράφηκε στις 3 χθες το μεσημέρι στην περιοχή Κόρακας Λέσβου.

Ανδρες του Λιμενικού που υπηρετούν στο νησί αποδίδουν την πρωτοφανή όξυνση του φαινομένου στη διαφαινόμενη κυβερνητική πολιτική στο θέμα διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης.

Λένε χαρακτηριστικά ότι στις μίνι συνεντεύξεις (debriefing) μετά τη διάσωσή τους, οι αλλοδαποί ομολογούν στους Έλληνες αξιωματούχους: «Ακούσαμε ότι η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της και πλέον μπορούμε να ταξιδέψουμε εύκολα στην Ευρώπη».

Άλλη πηγή παραδέχεται εμμέσως ότι το προηγούμενο διάστημα επιχειρούνταν ανασχέσεις της εισόδου δουλεμπορικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα, πρακτική που σήμερα έχει εγκαταλειφθεί.

«Ορισμένοι από τους εθελοντές που επέκριναν στο παρελθόν τακτικές που ακολουθούσε το Λιμενικό βρίσκονται πλέον σε επιτελικές θέσεις» σχολίασε στην εφημερίδα πηγή του Λιμενικού.

Πάντως, ανώτατο στέλεχος του σώματος απέδωσε τις τελευταίες εξελίξεις στη συριακή κρίση και προέβλεψε ότι οι συλλήψεις παράνομων μεταναστών στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας θα ανέλθουν το 2015 τις 60.000, έναντι 40.000 πέρυσι.

Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι στα απέναντι τουρκικά παράλια παραμένουν κατά πληροφορίες συγκεντρωμένοι 2.500.000 πρόσφυγες και μετανάστες, που περιμένουν να μπουν παράνομα στην Ελλάδα και την ΕΕ.

«Αυτό που ζητάμε είναι οι επιχειρησιακοί πόροι του Λιμενικού να διατίθενται στη φύλαξη των συνόρων και όχι στη διαχείριση των παράτυπων μεταναστών» δήλωσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Νέα» Λαμπεντούζα η Μυτιλήνη: 3.000 παράνομοι μετανάστες σε ένα μήνα"

ΝΔ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιφρουρήσει ούτε τη Βουλή

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ για την είσοδο αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής.

«Αναρχικοί, με και χωρίς κουκούλες, εισέβαλαν στο προαύλιο της Βουλής. Η ανασφάλεια τείνει να γίνει γενικευμένη».

Αυτό αναφέρει σε σχετική δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραγκούνης και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση που επαγγέλθηκε διάλογο με τους κουκουλοφόρους, τώρα δεν μπορεί να περιφρουρήσει ούτε την ίδια τη Βουλή.Τους ρωτάμε ευθέως: Υπάρχει κράτος ή καταργήθηκε και αυτό;».

Καραγκούνης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται πίσω από τις ιδεοληψίες του

Νωρίτερα, με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ αναφέρει ότι οι καταλήψεις δημόσιων χώρων γενικεύονται.

Ο Κώστας Καραγκούνης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, ενώ υπάρχει παραγγελία για την εφαρμογή του νόμου στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Αθηνών, «επιλέγει να κρυφτεί πίσω από τις ιδεοληψίες της και τις νοοτροπίες της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Καραγκούνης σημείωσε ότι πριν από δύο εβδομάδες είδαμε αποκεφαλισμένα αγάλματα, λεηλατημένες εκκλησίες και κατεστραμμένους πανεπιστημιακούς χώρους.

«Αυτή την εβδομάδα, τι να περιμένουμε; Και ας μας πουν ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό. Ο κ. Τσίπρας ή η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ;» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιφρουρήσει ούτε τη Βουλή"

Λαπαβίτσας: «Δεν θα ψηφίσω ό,τι φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή»

Ξεκάθαρος ότι δεν θα ψηφίσει ό,τι έρθει στη Βουλή δήλωσε σε συνέντευξή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας θέτοντας ως προσωπική του «κόκκινη γραμμή» τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ο κ. Λαπαβίτσας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «προφανώς δεν θα ψηφίσω ότι και αν έρθει στη Βουλή και κανένας μας στην κοινοβουλευτική ομάδα δεν θα ψηφίσει ότι έρθει στη Βουλή. Όλοι θέλουμε να δούμε ακριβώς τι θα έρθει, να το διαβάσουμε και να δούμε κατά πόσο συνάδει στο πρόγραμμά μας».

Οταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με την πρόταση που κάνει λόγο για παραχώρηση του ΟΛΠ, των αεροδρομίων και του ιπποδρόμου, απάντησε ότι «πρέπει να τα δούμε συγκεκριμένα να δω τι ακριβώς προτείνεται και στη βάση αυτή θα ψηφίσω κι εγώ όπως και πολλοί άλλοι. Βγήκαμε και είπαμε ξεκάθαρα ότι είμαστε εναντίον του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Όσον αφορά τη συνεδρίαση του Euroworking Group ο κ. Λαπαβίτσας δήλωσε ότι «δεν περιμένει πολλά πράγματα σήμερα» και πρόσθεσε ότι «αν υπάρξει έστω και την τελευταία στιγμή κάποια αντιμετώπιση λογική προς την κυβέρνηση από την πλευρά της Ευρώπης θα πρέπει να χαλαρώσουν ορισμένοι όροι ρευστότητας».

«Η τεχνική διαπραγμάτευση είναι πάρα πολύ σημαντική και θα πάρει χρόνο. Πιστεύω όμως ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες ή κάπου τόσο θα υπάρξει κάποια διευθέτηση στη βάση των προτάσεων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση πρόσφατα. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στάσης πληρωμών ή άλλα ευφάνταστα σενάρια και θα πάμε τον Ιούνιο όπως έχουμε υπολογίσει και εκεί θα τεθεί και θέμα χρέους και γενικότερα θέμα κατεύθυνσης της χώρας», εξήγησε ο κ. Λαπαβίτσας.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαπαβίτσας: «Δεν θα ψηφίσω ό,τι φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή»"

Πορεία στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι

Αίτημα η κατάργηση των μνημονιακών, αντιασφαλιστικών νόμων

Παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι οι οποίοι συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Κοτζιά με αίτημα την κατάργηση των μνημονιακών, αντιασφαλιστικών νόμων και με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας.

Οι συνταξιούχοι διαδήλωσαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ διεκδικώντας:

Στήριξη του δημόσιου ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος δημόσιας υγείας.

Ακύρωση των σχεδίων μετατροπής του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό.
Αποκατάσταση, μέσω αυξήσεων, των μεγάλων απωλειών στις συντάξεις.

Κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Άμεση χρηματοδότηση όλων των ταμείων (ΜΤΠΥ, ΕΤΕΑ, ΤΠΔΥ) για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους.

Επαναφορά της κράτησης του 3% στις προμήθειες του Δημοσίου υπέρ του ΜΤΠΥ.

Αποκατάσταση των απωλειών λόγω του PSI.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Πορεία στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι"

Με πολύ αλκοόλ έβαλε τέλος… στο μαρτύριό του ο Βαγγέλης

Στοιχείο-«βόμβα» επεφύλασσαν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων του Βαγγέλη Γιακουμάκη, καθώς στα εργαστήρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων εντοπίστηκε σημαντική ποσότητα αλκοόλ στα σπλάχνα του.

Ο άτυχος σπουδαστής, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού φαγητού ή μετά από αυτό, φαίνεται να έχει καταναλώσει σχετικά μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, πιθανόν τσικουδιά. Αυτή η διαπίστωση δίνει νέα τροπή στις έρευνες, καθώς οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αναζητούν ξανά τους μάρτυρες που ήταν παρόντες στο εστιατόριο, για να εξακριβώσουν αν είχε πιει αλκοόλ κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Δεν αποκλείουν όμως το ενδεχόμενο ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, αποφασισμένος να προβεί στο απονενοημένο διάβημα, να θέλησε να βρει δύναμη για την πραγματοποίησή του, μέσα από την κατανάλωση αλκοόλ.

Στο μεταξύ η Μαρία Γιακουμάκη στην ερώτηση του αξιωματικού της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου αν έχει κάτι άλλο να προσθέσει στην κατάθεσή της απάντησε: «Πιστεύω ότι οι παραπάνω συμφοιτητές του Βαγγέλη συμπεριφέρονταν βίαια στο γιο μου, με πρόθεση και γνώριζαν ότι με τις πράξεις τους αυτές του δημιουργούσαν τεράστιο πρόβλημα». Με αυτή τη φράση της αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της άσκησης ποινικής δίωξης για συμμετοχή σε αυτοκτονία, καθώς ο δράστης επιδιώκει το αποτέλεσμά της με βίαιες συμπεριφορές.

«Είχα εφησυχάσει» είπε η Μαρία Γιακουμάκη σχετικά με όσα ακραία «αστεία» συνέβαιναν στη Γαλακτοκομική Σχολή, με στόχο το γιο της. Η χαροκαμένη μητέρα γνώριζε κάποια από αυτά τα περιστατικά των συμφοιτητών του Βαγγέλη, όπως αυτό που τον είχαν κάνει… juke box, και είχε παρέμβει για την αλλαγή δωματίου του, παρότι ο γιος της τα απέδιδε σε «πλάκα» που έκανε με τους φίλους του. Με τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, πίστευε ότι ο γιος της, με τον οποίο είχε καθημερινή επαφή, δεν είχε παρόμοια πειράγματα θεωρώντας πως αυτά είχαν λήξει με την… αλλαγή δωματίου!

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "Με πολύ αλκοόλ έβαλε τέλος… στο μαρτύριό του ο Βαγγέλης"

Στα 85.479 ευρώ το χρόνο ο μισθός του Αλέξη Τσίπρα

Δείτε τι μισθό παίρνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες -Ποιοι παίρνουν τα λιγότερα και ποιοι τα περισσότερα

Στην 15η θέση βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας που λαμβάνει 85.479 ευρώ το χρόνο ως μισθό, σύμφωνα με την λίστα μισθοδοσίας όλων των Ευρωπαίων ηγετών.

Πιο ακριβοπλωρωμένος είναι ο Γιούνκερ, ο Τουσκ, ο Μπετέλ (Λουξεμβούργο) και η Μέρκελ.



Δεύτερος πίνακας της Eurostat δείχνει το ωρομίσθιο των ηγετών συγκρινόμενο με το μέσο κόστος εργασίας στη χώρα. Εδώ ο Ελληνας πρωθυπουργός σκαρφαλώνει στην 9η θέση.


Επίσης η ιστοσελίδα statista δημοσιεύει πόσα χρήματα βάζουν στην τσέπη τους οι 12 κορυφαίοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί του πλανήτη. Το αξιοπερίεργο είναι στην κορυφή της λίστας, όπου ο Λι Χσιενγκ Λουνγκ της Σιγκαπούρης, λαμβάνει ως καταγεγραμμένο μισθό πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες ετησίως, ενώ ο δεύτερος Μπαράκ Ομπάμα, μόλις 269.690 λίρες! Ουραγός της λίστας είναι ο Κινέζος ηγέτης Σι Ζινπίνγκ με ετήσιο εισόδημα 14.836 λίρες.

parapolitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 85.479 ευρώ το χρόνο ο μισθός του Αλέξη Τσίπρα"

Σύγκρουση δύο Boeing 737 της Ryanair στο Δουβλίνο - Έχει συμβεί και πάλι!

Πανικός προκλήθηκε στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου από την για δεύτερη φορά σύγκρουση δύο αεροσκαφών Boeing 737 της Ryanair καθώς τροχοδρομούσαν στον διάδρομο απογείωσης. Από την σύγκρουση δεν υπήρξε τραυματισμός.

Το ίδιο (φωτογραφικό) γεγονός είχε συμβεί στις 7 οκτ. 2014 στο ίδιο αεροδρόμιο με δυο αεροσκάφη τις Ryanair

Ολοι οι επιβάτες απομακρύνθηκαν από το αεροσκάφος.

Μικρές καθυστερήσεις σημειώθηκαν στις πτήσεις εξαιτίας του περιστατικού.

Σε δήλωσή της η Ryanair είπε ότι «τα αεροσκάφη ήταν σε τροχοδρόμηση και κινούνταν με αργές ταχύτητες. Και τα δύο είχαν πάρει εντολή από τον Πύργο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας του αεροδρομίου του Δουβλίνου. Ολοι οι επιβάτες μεταφέρθηκαν με λεωφορείο πίσω στον τερματικό σταθμό και θα προωθηθούν με με άλλα αεροσκάφη στους προορισμούς τους. Η Ryanair ζητά συγγνώμη από τους πελάτες της για οποιαδήποτε ταλαιπωρία».








Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκρουση δύο Boeing 737 της Ryanair στο Δουβλίνο - Έχει συμβεί και πάλι! "

Εισβολή αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής - Καταλήψεις δημόσιων χώρων

Ομάδα περίπου 20 αντιεξουσιαστών, εισήλθαν το μεσημέρι στο προαύλιο της Βουλής, φώναξαν συνθήματα και πέταξαν φέιγ βολάν, ζητώντας, μεταξύ άλλων την απελευθέρωση του Σ. Ξηρού για λόγους υγειας, την κατάργηση του λεγόμενου "τρομονόμου" και των φυλακών τύπου Γ. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε είκοσι προσαγωγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «ντόμινο» καταλήψεων από ομάδες αντιεξουσιαστών για τους κρατούμενους απεργούς πείνας.

Υπό κατάληψη τελούν τα δημαρχεία Νέας Σμύρνης και Ξάνθης, το ΑΠΘ, τα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ενώ για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η κατάληψη του ΕΚΠΑ.

Κατάληψη στα δημαρχεία Νέας Σμύρνης και Ξάνθης

Αναλυτικά, στο δημαρχείο Νέας Σμύρνης η κατάληψη γίνεται για συμπαράσταση στους κρατούμενους απεργούς πείνας. Με πανό που έχουν αναρτήσει οι αντιεξουσιαστές ζητούν "Κοινωνική Ταξική Αντεπίθεση".



Οι καταληψίες ζητούν την απελευθέρωση συντρόφων τους, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται σε απεργία πείνας (Ν. Μαζιώτης, Κ. Γουρνάς, Δ. Κουφοντίνας, Α. Σταμπούλος, Τ. Θεοφίλου, Φ. Χαρίσης κ.α.), την κατάργηση της ειδικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, καθώς και την οριοθέτηση της χρήσης και επεξεργασίας του DNA ως αποδεικτικού υλικού. Ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, εκτιμά ότι η κατάληψη έχει συμβολικό χαρακτήρα και θα τερματιστεί εντός της ημέρας.

Από τις 7 το πρωί, υπό κατάληψη τελεί και το δημαρχείο Ξάνθης, σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς πείνας, όπως αναφέρεται σε πανό που έχει αναρτηθεί στην κεντρική είσοδο.

Ομάδα αντιεξουσιαστών εισήλθε στο δημαρχείο, ζητώντας από τον δήμαρχο Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο και τους εργαζόμενους να βγουν έξω από το κτίριο. Στη συνέχεια το κατέλαβαν, ανάρτησαν το πανό και έκαναν διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού για την κατάληψη.



Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ξάνθης "οι καταληψίες των ενημέρωσαν πως η δράση τους έχει συμβολικό χαρακτήρα και θα ολοκληρωθεί ως το μεσημέρι".

Υπό κατάληψη το πολιτικό γραφείο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη

Υπό κατάληψη βρίσκεται και το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, στην πλατεία Κορνάρου, από ομάδα νεαρών που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Οι νεαροί κατέλαβαν το γραφείο ανάρτησαν πανό και ζητούν την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Παράλληλα, συνεχίζεται και η κατάληψη της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.

Κατάληψη στα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

Εν τω μεταξύ, σε κατάληψη των γραφείων της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, που βρίσκονται στο κέντρο της Πάτρας, έχει προχωρήσει ομάδα αντιεξουσιαστών.

Οι αντιεξουσιαστές έχουν αναρτήσει πανό, στα οποία αναγράφονται συνθήματα κατά των φυλακών υψίστης ασφαλείας και ταυτόχρονα ζητούν την αποφυλάκιση κρατουμένων.

Επίσης, μία δεύτερη ομάδα αντιεξουσιαστών βρίσκεται στην είσοδο των γραφείων της νομαρχιακής επιτροπής, στην οδό Κορίνθου, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Υπό κατάληψη συνεχίζει να τελεί το ΕΚΠΑ

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η κατάληψη της πρυτανείας του πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ επεισοδιακή αποδείχθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πανεπιστημιακών στα Προπύλαια καθώς εκδιώχθηκαν, όπως καταγγέλλουν, προς την πλατεία Κοραή από ομάδες αντιεξουσιαστών που συγκεντρώθηκαν στον ίδιο χώρο.



Η συγκέντρωση των πανεπιστημιακών πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα των πρυτανικών Αρχών του ΕΚΠΑ. Ωστόσο, τα περίπου εκατό μέλη ΔΕΠ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα βρέθηκαν αντιμέτωπα με αντιεξουσιαστές που τους υποχρέωσαν να αποχωρήσουν από τα Προπύλαια, με συνθήματα και ύβρεις.



Σε ανακοίνωσή της την Τρίτη η Πρυτανεία αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι "οι πρυτανικές Αρχές διαπιστώνουν ότι για δεύτερη μέρα συνεχίζεται η κατάληψη του κεντρικού κτιρίου διοίκησης του ΕΚΠΑ από εξωπανεπιστημιακά άτομα και με αιτήματα άσχετα προς οποιαδήποτε ακαδημαϊκά θέματα".

Στις 6 το απόγευμα αντιεξουσιαστές πρόκειται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κατάληψη στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ

Κατάληψη πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Νεαροί σηκώνουν πανό, με τα αιτήματά τους, στον 5ο όροφο του κτιρίου. Η κατάληψη γίνεται σε ένδειξη συμπαράστασης στην ομάδα που έχει κάνει κατάληψη στο ΕΚΠΑ.

Κ. Καραγκούνης: Oι καταλήψεις δημόσιων χώρων γενικεύονται

Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Kώστας Καραγκούνης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, ενώ υπάρχει παραγγελία για την εφαρμογή του νόμου στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Αθηνών, «επιλέγει να κρυφτεί πίσω από τις ιδεοληψίες της και τις νοοτροπίες της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Καραγκούνης σημείωσε ότι πριν δύο εβδομάδες είδαμε αποκεφαλισμένα αγάλματα, λεηλατημένες εκκλησίες και κατεστραμμένους πανεπιστημιακούς χώρους.

«Αυτή την εβδομάδα, τι να περιμένουμε; Και ας μας πουν ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό. Ο κ. Τσίπρας ή η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ;» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισβολή αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής - Καταλήψεις δημόσιων χώρων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news