facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή

Επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συζήτησης για τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι άφησε άδεια ταμεία, πως «λεηλάτησε» μισθωτούς και συνταξιούχους και ότι «άφησε ανενόχλητους όσους δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση». Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους, αλλά όχι με «άνευ όρων συνθηκολόγηση», πως η νέα κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία νέα δανειακή σύμβαση και ότι δεν συζητά για νέο μνημόνιο, καλώντας μάλιστα την αντιπολίτευση να υιοθετήσει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «υπάρχει συλλογική στρατηγική διαπραγμάτευσης, ανοιχτή και διαφανής απέναντι στον ελληνικό λαό», σημειώνοντας πως σήμερα «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τη διαπραγματευτική λογική της κυβέρνησης και μας ζητά να μην κάνουμε βήμα πίσω».

«Θα τηρήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού», υπογράμμισε σημειώνοντας ότι «ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες, που δεν κρύβονται πια» και πως η στρατηγική της κυβέρνησης «αποδίδει καρπούς», παρά το «ναρκοθετημένο περιβάλλον».

Ο κ. Τσίπρας είπε αμέσως μετά ότι τα δημόσια ταμεία που παρέλαβε η κυβέρνηση δεν είχαν το πλεόνασμα για το οποίο μιλούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας πως ο νόμος για τις 100 δόσεις ήταν τόσο ελλιπής, ώστε έφερε μόλις 70 εκατ. ευρώ.

«Μόνο σε μία εβδομάδα φέραμε 100 εκατ. ευρώ από τις 100 δόσεις» είπε, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που από το καλοκαίρι του 2014 δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της, αλλά τα αποπληρώνει από τον προϋπολογισμό της.

«Η διαπραγματευτική μας στρατηγική οδήγησε στην παράταση της διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αντί για το mail Χαρδούβελη, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, με την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου αναγνωρίζεται η ανάγκη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση «είναι ο δρόμος για την απαλλαγή από τη λιτότητα εντός της Ευρωζώνης».

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε: «Θα συνεχίσετε να φέρεστε σαν φερέφωνα των εμπνευστών του Μνημονίου; Αυτό είναι το ερώτημα. Και πρέπει απόψε να απαντηθεί χωρίς μισόλογα».

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «ορισμένοι φέρονται ως φερέφωνα των εμπνευστών των μνημονίων» και πρόσθεσε πως «η αντιπολίτευση πρέπει να αποφασίσει αν η κυβέρνηση έχει υπογράψει μνημόνια ή οδηγεί τη χώρα στα μνημόνια».

«Ή το ένα ισχύει ή το άλλο», είπε.

«Είναι Μνημόνιο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση; Είναι Μνημόνιο ο νόμος για τις 100 δόσεις που έχει φέρει ήδη 100 εκ. ευρώ σε μία εβδομάδα;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους και «όχι μια άνευ όρων παράδοση».

«Η ελληνική κοινωνία καταλαβαίνει και μας στηρίζει», ανέφερε, τονίζοντας ότι το Μνημόνιο απέτυχε και πέρασε στην ιστορία» και πως πλέον, «έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις για το καλό της κοινωνίας και ανακούφισης των ασθενέστερων».

Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά ο πρωθυπουργός ρώτησε γιατί δεν προχώρησε η κυβέρνησή του σε ουσιαστικούς ελέγχους για την φοροδιαφυγή.

«Από τα 2.062 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί μόνο 25», είπε.

«Μόλις 10 αιτήματα για φοροδιαφυγή έχουν κατατεθεί στην Ελβετία από την Ελλάδα», συνέχισε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση πως «λεηλάτησε μισθωτούς και συνταξιούχους και άφησε ανενόχλητους όσους δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η νέα ελληνική κυβέρνηση ματώνει, «για να μην ματώνει ο ελληνικός λαός» και τόνισε πως έχει καταθέσει στους εταίρους λίστα πραγματικών μεταρρυθμίσεων όπως μέτρα καταπολέμησης λαθρεμπορίου, εναρμόνιση ελληνικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό δίκαιο, εντατικοποίηση ελέγχων σε εμβάσματα τραπεζών, καταπολέμηση μαύρης εργασίας, φόρος για τηλεοπτικές διαφημίσεις κ.λπ.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε στη συνέχεια την αντιπολίτευση να συστρατευτεί στην κρίσιμη προσπάθεια διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι κυβέρνηση «μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας» και «λέει λέξεις που είχαν ξεχαστεί».

«Η κυβέρνηση δεν δίστασε να πει λέξεις όπως αξιοπρέπεια, εθνική κυριαρχία -αλλά και Siemens, πολεμικές αποζημιώσεις, ακόμη και μέσα στο Βερολίνο», ανέφερε και ζήτησε από τους πολίτες και το λαό, τις κοινωνικές τάξεις-θύματα του Μνημονίου να σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης στην εθνική αυτή προσπάθεια.

«Δεν υπογράφουμε νέο μνημόνιο, αυτό είναι "κόκκινη" γραμμή»

«Το όπλο μας στην διαπραγμάτευση είναι η εμπιστοσύνη και η στήριξη του ελληνικού λαού», ανέφερε στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, ενώ απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά νέο μνημόνιο, σημειώνοντας πως «αυτή είναι εθνική κόκκινη γραμμή και σας καλούμε να την υιοθετήσετε».

Απαντώντας στον κ. Σαμαρά, που στήριξε τον κ. Παπασταύρου, είπε ότι «άλλους 2062 Παπασταύρου έχει η Ελλάδα και θα ελέγθούν όλοι». Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό ότι προστατεύει την ολιγαρχία του πλούτου και ζήτησε την θέση του για το ζήτημα των αδειών των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

«Γιατί πέντε χρόνια δεν ζητήσατε να πληρωθούν τα τέλη από τα κανάλια και έχουν σωρευθεί χρέη 40 εκατομμύρια ευρώ;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν το ζητήσατε γιατί δεν σας ενδιέφερε η στήριξη του ελληνικού λαού αλλά των καναλιών».

Παρέθεσε δε τα στοιχεία της πενταετούς λιτότητας, λέγοντας ότι ο πραγματικός λογαριασμός είναι 25% μείωση του ΑΕΠ, ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι, 3,5 εκατομμύρια φτωχοί και αύξηση του δημοσίου χρέους.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε να απευθύνεται στον κ. Σαμαρά λέγοντας, «αφήσατε πλεόνασμα μικρότερο κατά 2,7 δισ. ευρώ από ότι λέγατε και ταμειακό έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ Αφήσατε μία λίστα μνημονιακών μέτρων σκληρής λιτότητας που θα εκμηδένιζε τις επικουρικές συντάξεις, μείωση των κυρίων συντάξεων μέσω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, μείωση του εφάπαξ στο ένα πέμπτο αυτού που είναι σήμερα και αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και στον τουρισμό. Αφήσατε επίσης δεσμεύσεις για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Μήπως το ζητούσαν κάποιοι στις τράπεζες; Σας ρωτάω ευθέως αυτές τις κόκκινες γραμμές τις στηρίζετε; Κάθεστε χαιρέκακα και περιμένετε να αποτύχουμε όταν εμείς διαπραγματευόμαστε. Σας καλούμε να πάρετε θέση; μας ζητάτε να αποδεχθούμε αυτά που ήσασταν έτοιμοι να αποδεχθείτε εσείς; Περίμενα να αναγνωρίσετε τα αυτονόητα: εμείς δημιουργήσαμε το χρηματοδοτικό κενό στην χώρα σε 50 ημέρες; Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από το ότι θα βγάζατε την χώρα από το μνημόνιο με στασιμότητα αντί για ανάπτυξη και με χρηματοδοτικό κενό. Όταν το 2012 εσείς είσαστε σε κρίσιμη καμπή σας δόθηκε χρηματοδοτική δυνατότητα 3,5 δισ. σε εμάς δεν δόθηκε αυτή η δυνατότητα. Εμείς έχουμε πληρώσει 6,8 δισ. χωρίς να έχουμε εισπράξει τίποτε».

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι δεν έφερε στην βουλή την παράταση της δανειακής συμφωνίας γιατί δεν ανέλαβε καμία νέα υποχρέωση και γι αυτό δεν την ζητούν την κύρωση ούτε οι δανειστές.

«Εάν όμως δεν ζητούν την κύρωση οι δανειστές γιατί την ζητάτε εσείς;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «δεν έχει υπογραφεί καμία νέα σύμβαση και κανένα νέο μνημόνιο. Μην κάνετε λοιπόν φοβερές αποκαλύψεις για πράγματα που είναι γνωστά. Όταν πετύχουμε την νέα συμφωνία που θα περιλαμβάνει ρύθμιση του χρέους θα την φέρουμε στη Βουλή».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο κατοχικό δάνειο, λέγοντας ότι και ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών το έθεσαν στο Βερολίνο και εξήγησε ότι είπε πως το κατοχικό δάνειο έχει πρωτίστως ηθική σημασία και όχι μόνο.

Σαμαράς προς Τσίπρα: Αν προκαλέσετε πιστωτικό γεγονός θα είμαστε απέναντι σας

Κατα την ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και ειδικότερα στον Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της έκτακτης συζήτησης στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους, ο πρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: «Δεν κυβερνάτε τη χώρα, διότι δεν σας αφήνουν οι δικοί σας να κυβερνήσετε».

«Εάν θέλετε πραγματικά να γνωρίζουν οι πολίτες τι γίνεται, θα έπρεπε να έχετε φέρει την παράταση του Μνημονίου στη Βουλή κ. Τσίπρα», είπε και πρόσθεσε: «Εγώ είμαι της ευθείας, της αντρικής σχολής. Μακάρι η Ελλάδα να είχε δέκα Παπασταύρου. Του χρωστάμε πολλά και για όλα όσα είπατε κ. Τσίπρα έχουν δοθεί απαντήσεις. Είναι ντροπή. Γιατί θέλετε να κατασκευάσετε έναν Κατρούγκαλο μέσα στη Νέα Δημοκρατία».

Εάν έχετε την πρόθεση να προκαλέσετε πιστωτικό γεγονός, εμείς είμαστε 100% αντίθετοι. Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για τη χώρα.

«Εσείς, κ. Τσίπρα ονειρευόσασταν να παίρνετε δανεικά χωρίς μνημόνιο. Τελικά, υπογράψατε παράταση του μνημονίου χωρίς να πάρετε λεφτά», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως εάν η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός τότε η αντιπολίτευση θα είναι «100% αντίθετοι».

«Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για τη χώρα», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι με την κυβέρνησή του, δεν υπήρχε καμία ανησυχία για το εάν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η κυβέρνησή του τόλμησε να θέσει για πρώτη φορά επισήμως ζήτημα για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, με δύο εκθέσεις.

«Είστε Μερκελιστής κύριε Τσίπρα. Μετατρέψτε σε ηθικό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων», ανέφερε και σημείωσε: «Κύριε Τσίπρα δεν μας ενημερώσατε, ούτε για την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ούτε για τις προτάσεις που υποβάλλατε στην Τρόικα».

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε ποτέ διαπραγμάτευση και πως «και μνημόνιο υπέγραψε και αγγλικό δίκαιο και διαπραγματεύεται με την τρόικα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε στο σημείο αυτό την κυβέρνηση «να αφήσει τα παραμύθια και να γυρίσει στην πραγματικότητα» και τον κ. Τσίπρα να σταματήσει «το θέατρο της διαπραγμάτευσης», δηλώνοντας την ίδια ώρα πως είναι πρόθυμος να στηρίξει μία σοβαρή συμφωνία της κυβέρνησης.

«Θα στηρίξουμε μια σοβαρή συμφωνία, ακόμη και εάν πολλοί από το κόμμα σας, κε Τσίπρα, την σαμποτάρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιχαλολιάκος: Θα επιστρέψει η εθνική κυριαρχία αν καταργηθεί το μνημόνιο

Στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή μετά την αποφυλάκισή του αναφέρθηκε σε θέματα εφ' όλης της ύλης ο γενικός γραμματέας της Χρύσης Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. Ξεκινώντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στον κ. Σαμαρά και στις αναφορές του για ορδές μεταναστών και αναρωτήθηκε τι παραπάνω έχει πει το κόμμα του.

Ο κ. Μιχαλολιάκος παραδέχθηκε ότι ο νόμος για τις 100 δόσεις δεν είναι μνημόνιο και πρόσθεσε ότι ίσως και να είναι μονομερείς ενέργεια. Είπε επίσης ότι είναι μνημόνιο η παράταση της δανειακής σύμβασης, όχι όμως οι 100 δόσεις. Εκτίμησε πως στις 25 Ιανουαρίου 2015 ψήφισε ο ελληνικός λαός κατά του μνημονίου, ένα ποσοστό άνω του 50%, συνυπολογίζοντας και άλλα δύο κόμματα ακόμα εκτός κυβέρνησης, ανάμεσα στα οποία και η Χρύση Αυγή, όπως είπε. Συμπλήρωσε πως αν οδηγηθεί η χώρα στα βράχια το επέλεξε ο ελληνικός λαός.

Ανέφερε δε πως στη χρεοκοπία δεν μας οδήγησαν οι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά μας οδήγησε το χρήμα που έφευγε προς τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην περίπτωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής εκτίμησε ότι με τους ρυθμούς που γίνονται οι έλεγχοι όσοι περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ θα ελεγχθούν σε 200 χρόνια.

Τελειώνοντας, είπε ότι η κυβέρνηση αυτή βρίσκεται στην εξουσία για να καταγγείλει το μνημόνιο και εξέφρασε την ελπίδα να τηρήσει την υπόσχεση της «γιατί μόνο τότε θα επιστρέψει η εθνική κυριαρχία».

Σημειώνεται ότι η συζήτηση κορυφής στη Βουλή ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:30 και οι έμπειροι κοινοβουλευτικοί παρατηρητές στοιχηματίζουν για το αν η διαδικασία θα οδηγήσει σε ολομέτωπη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ή σε προσωρινή συναίνεση, εν όψει και των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Το διαδικαστικό καθορίζεται από το περιεχόμενο του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο, τη συζήτηση ανοίγει ο πρωθυπουργός με δεκάλεπτη τοποθέτηση, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για την πορεία των συζητήσεων με τους δανειστές.

Θεοδωράκης: Στηρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, όχι τη ρήξη

Το γενικό πλαίσιο εντός του οποίου το Ποτάμι θα στηρίξει την κυβέρνηση περιέγραψε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θα είναι αντίθετο σε κάθε πολιτική που οδηγεί τη χώρα σε ρήξη με τους εταίρους και εκτός ευρώ.

«Είμαστε μαζί σας -και δεν φοβάμαι να το πω- για να δώσουμε μάχες για το χρέος και την αναδιάρθρωσή του», είπε για να επισημάνει ωστόσο τις παραφωνίες που ταλαιπωρούν τόσο το εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αναφορές του μάλιστα στις αντιφατικές δηλώσεις Δραγασάκη - Δρίτσα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και η κριτική του στην πολιτική για την Παιδεία προκάλεσαν την έκρηξη του πρώτου και του κ. Μπαλτά από τα υπουργικά έδρανα.

«Θα το δώσουμε το λιμάνι στους κινέζους ναι ή όχι;» αναρωτήθηκε για να παρέμβει ο κ. Δραγασάκης λέγοντας «Είχα συνάντηση με την κινέζικη ηγεσία. Όχι για ιδιωτικοποίηση αλλά για ένα μοντέλο με συμμετοχή του Δημοσίου, κοινοπρακτικό σχήμα».

Ο κ. Θεοδωράκης αντέδρασε λέγοντας: «Απ' ό,τι καταλάβαμε ο εσωκομματικός αγώνας Δραγασάκη - Δρίτσα έληξε 0-1!».

Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα στηρίξει κάθε απόφαση ώστε «Τα λεφτά των ιδιωτικοποιήσεων να μην πηγαίνουν στο χρέος αλλά στην πραγματική οικονομία. Είμαστε μαζι σας στη μάχη κατά της διαφθοράς» και συνέχισε «Το πραγματικό δίλημμα είναι με τα συμφέροντα και τις συντεχνίες, το λόμπι της δραχμής ή με την Ευρώπη;».

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση αποφεύγει τη συζήτηση «όπως ο διάβολος το λιβάνι»

Ότι αποφεύγει τη συζήτηση «όπως ο διάβολος το λιβάνι» κατηγόρησε από την πλευρά του την κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, σήμερα στη Βουλή δεν έγινε ενημέρωση, αλλά «επανάληψη συνθημάτων» και μάλιστα «αμήχανα» καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση ήξερε ότι «θα σήκωνε το χέρι μαζί με την ΝΔ» και αυτό «οδήγησε σε παρωδία συζήτησης».

Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, ο πρωθυπουργός «προσπαθεί να παρουσιάσει ως υπερήφανη διαπραγμάτευση» τις ιδιωτικοποιήσεις και χρησιμοποιεί «παραπλανητικά συνθήματα για τέλος λιτότητας και αντιυφεσιακά μέτρα», ενώ πρόσθεσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων «όχι μόνο δεν έφερε αμέσως στη Βουλή νόμο κατάργησης των μνημονίων, αλλά προχώρησε σε νέα συμφωνία επέκτασης των μνημονίων» και επί 40 μέρες «δεν έφερε στη Βουλή την συμφωνία για συζήτηση».

Βενιζέλος: Μην περιμένε βοήθεια ούτε για τη «γυριστή» ούτε για την καταστροφή

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για τον τρόπο που διαπραγματεύεται με τους εταίρους, δύο μήνες μετά τις εθνικές εκλογές.

Ο κ. Βενιζέλος είπε αρχικά πως η κυβέρνηση υπέγραψε την τροποποίηση και παράταση της σύμβαση που παραπέμπει στο μνημόνιο ερήμην της Βουλής, προσθέτοντας: «σας πήραν μέσα από τα χέρια τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ».

Για τη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή σημείωσε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «ήρθατε να ζητήσετε τα ρέστα από την αντιπολίτευση». Ανέφερε, δε, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρωστάει την πολιτική και εκλογική υπόσταση της στην αντιμνημονιακή ψευδολογία.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι το 36% του ελληνικού λαού που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήξερε ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες θυσίες ετών μπορούν να καταστραφούν και υπογράμμισε πως κατά την άποψή του η κυβέρνηση έχει πάει χιλιόμετρα πίσω τη χώρα, προσθέτοντας ότι μετονόμασε το τρίτο μνημόνιο σε νέο αναπτυξιακό συμβόλαιο, κάνοντας αναφορά στο μυθιστόρημα 1984.

Αναλύοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης είπε ότι δεν συνέχισε τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων αμέσως, «γιατί ήθελε να στηρίξει συμβολισμούς, λέξεις και αντιμνημονιακά ψέμματα».

Δήλωσε επίσης η κυβέρνηση έχει δώσει γεωστρατηγική διάσταση στο αδιέξοδό της και μίλησε για στρατηγικό εγκλωβισμό, κάνοντας παράλληλα αναφορά, με διάθεση απαξίωσης, σε όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους.

Τέλος, εκτίμησε ότι η πολιτική μυωπία των Γερμανών ήταν τόσο μεγάλη που ο ελληνικός λαός ψήφισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Νικολόπουλος: Ο Σαμαράς έβαλε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα με τον Παπασταύρου

«Με τον κ. Σταύρο Παπασταύρου ο κ. Αντώνης Σαμαράς είχε βάλει τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος αναπλήρωσε στην συζήτηση στην Βουλή τον πρόεδρο του κόμματος κ. Πάνο Καμμένο που απουσίαζε.

«Ήλθε η ώρα των ξεκάθαρων επιλογών» είπε ο κ. Νικολόπουλος και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση: «Έχετε πει 30 φορές ότι πάμε την χώρα στα βράχια και άλλες τόσες ότι κάνουμε κωλοτούμπα, διαλέχτε τί ισχύει».

Η κυβέρνηση είπε ακόμη προσπαθεί να ανατρέψει το επαίσχυντο καθεστώς του μνημονίου που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η παρούσα κυβέρνηση είπε διαπραγματεύεται σκληρά από την πρώτη ημέρα είπε ο κ. Νικολόπουλος.

Κλείνοντας είπε ότι «οι ΑΝΕΛ στήριξαν και στηρίζουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα γιατί κάνει σκληρή διαπραγμάτευση αν και έγιναν και θα γίνουν υποχωρήσεις όχι όμως τέτοιες που να διαιωνίζουν την λιτότητα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή"

Stratfor:Η σημαντικότερη απειλή για την Ελλάδα έρχεται από το εσωτερικό της

Η σημαντικότερη απειλή για την Ελλάδα έρχεται από το εσωτερικό της, αναφέρει το STRAFOR σε ανυπόγραφη ανάλυσή του με τίτλο «Greece: The Government Prepares for Battle».

Το σημαντικότερο πρόβλημα της Αθήνας δεν προέρχεται από το εξωτερικό αλλά από το εσωτερικό της, σύμφωνα με το STRAFOR, το οποίο αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε προεκλογικά να θέσει τέλος σε νέα μέτρα λιτότητας και να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος της Ελλάδας.

Η Αθήνα υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει ορισμένες από τις προεκλογικές της υποσχέσεις κατά τις αρχικές διαπραγματεύσεις με το Eurogroup προκαλώντας την αντίδραση των πιο ριζοσπαστικών μελών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει πιθανώς συμφωνία με το Eurogroup αλλά ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του θα δυσκολευθούν να την περάσουν στους βουλευτές τους.

Οι αντιδράσεις από το εσωτερικό της κυβερνητικής συμμαχίας ώθησαν την Αθήνα στη διεκδίκηση εύθραυστων συμβιβασμών. Τα πιο αριστερά παραδείγματος χάριν αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις στην Αθήνα για την πώληση κρατικών εταιρειών ώστε να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Οι αντιθετικές αυτές διεκδικήσεις ώθησαν την ελληνική κυβέρνηση να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διακόψει τις ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά κατά τα μελλοντικά εγχειρήματα θα αναζητηθούν «στρατηγικοί εταίροι» μεταξύ του ελληνικού κράτους και ξένων επενδυτών, αντί της πλήρους ιδιωτικοποίησης.

Μέχρι τώρα η πολιτική κρίση έχει αποφευχθεί καθώς το Κοινοβούλιο ψήφισε μόνο για μη αμφιλεγόμενα θέματα, όπως την θέσπιση κουπονιών για σίτιση και φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα στα πιο φτωχά νοικοκυριά. Η Αθήνα ωστόσο θέλει να αρχίσει να δέχεται χρήματα σύντομα και αυτό σημαίνει ότι τον Απρίλιο θα έρθουν στο Κοινοβούλιο ορισμένα από τα μέτρα που υποσχέθηκε στο Eurogroup. Τότε θα φανεί και ο ακριβής αριθμός των «ανταρτών» βουλευτών.

Το STRAFOR σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να αναζητήσει εξωτερικούς εταίρους για την υπερψήφιση των νομοσχεδίων, αλλά διαθέτει περιορισμένες επιλογές. Δεν πρόκειται να στραφεί στην κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, ούτε στο κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ, ούτε ακόμη στην ακροδεξιά Χρυσή Αυγή. Το πιθανότερο είναι Το Ποτάμι, ένα μικρό κεντρώο κόμμα, το οποίο όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επικριτικό έναντι της καθεστηκυίας τάξης της χώρας. Το να στραφεί ωστόσο τόσο γρήγορα για στήριξη εκτός της κυβερνητικής συμμαχίας θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά την ικανότητα διακυβέρνησης, σημειώνει η ανάλυση.

Ανεξάρτητα από αυτά η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα θα ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση και θα αποδυναμώσει ή θα καθυστερήσει την εφαρμογή των όποιων υποσχέσεων αναλάβει η Αθήνα προς τους πιστωτές της. Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου το Eurogroup θα παράσχει στην Ελλάδα τα χρήματα που απαιτούνται για την αποφυγή της χρεοκοπίας. Μετά τη λήξη του σχεδίου διάσωσης στα τέλη Ιουνίου η Αθήνα θα πρέπει να προβεί σε μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη αλλά θα προβάλλει και απαιτήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε για να επαναδιαπραγματευθεί το ελληνικό χρέος, να θέσει τέλος στη λιτότητα και να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Σε αυτό το σημείο, οι εσωτερικές πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στην αναζήτηση της έγκρισης του λαού πριν λάβει απόφαση για το μέλλον της χώρας. Η πιο σημαντική απειλή για την Αθήνα θα έρθει από το εσωτερικό της, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσεις σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές ή ακόμη σε ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Τρία κρίσιμα προβλήματα

Η Ελλάδα βρίσκεται ωστόσο αντιμέτωπη με τρία κρίσιμα προβλήματα: τη μειωμένη ρευστότητα, την ωρίμανση ενός σημαντικού μέρους του χρέους και έναν ευάλωτο τραπεζικό τομέα. Οι εκτιμήσεις ποικίλουν αλλά πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι χωρίς εξωτερική βοήθεια η Ελλάδα θα βρεθεί χωρίς χρήματα εντός του Απριλίου. Η Αθήνα θα πρέπει να αποπληρώσει 458 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και 2,4 δις ευρώ έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, μεταξύ 14 και 17 Απριλίου, συν τις δαπάνες για τη λειτουργία του κράτους.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ελληνικές τράπεζες. Μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 15%, καθώς οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν στα 20 δις ευρώ. Οι Έλληνες καταθέτες είναι ευαίσθητοι στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι μια συμφωνία θα ανακόψει την αιμορραγία των τραπεζών.

Μέχρι τώρα οι πιστωτές της Ελλάδας είναι επιφυλακτικοί ως προς τις προτάσεις της κυβέρνησης. Η Αθήνα πέτυχε συμφωνία στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου για την παράταση του σχεδίου διάσωσης κατά τέσσερις μήνες. Πολλοί ωστόσο αξιωματούχοι της ΕΕ και κυβερνήσεις διαμαρτύρονται για την έλλειψη σαφήνειας και λεπτομερειών στις περισσότερες από της προτάσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας. Για να πετύχει την εκταμίευση των απεγνωσμένα αναγκαίων χρημάτων ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποσχέθηκε στους ξένους εταίρους του ότι η κυβέρνηση θα διευρύνει τις προτάσεις με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας στις αρχές Απριλίου.

Η Γερμανία είναι η πιο κρίσιμη χώρα που πρέπει να πεισθεί

Η Γερμανία είναι η πιο κρίσιμη χώρα που θα πρέπει να πεισθεί, καθώς αποτελεί την μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική δύναμη στην Ευρωζώνη. Το Βερολίνο είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό όταν πρόκειται για την Ελλάδα. Από τις απαρχές της κρίσης το 2009 η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, υπερασπίζεται την ενότητα της Ευρωζώνης, υποσχόμενη ταυτόχρονα στους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δεν πρόκειται να σπαταληθούν σε δάνεια για χώρες που δεν προβαίνουν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Το Βερολίνο επιθυμεί ωστόσο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου η Γερμανία εκτιμούσε ότι το οικονομικό κόστος από μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα ήταν τόσο υψηλό όσο το 2011, παρ’ όλα αυτά ανησυχεί για τις πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, καθώς ενδεχόμενο Grexit θα μπορούσε να προκαλέσει την αποχώρηση και άλλων χωρών της μεσογειακής Ευρώπης.

Επιπλέον το Βερολίνο επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα ενσωματωμένη στη Δύση. Η Αθήνα έχει προβεί σε διάφορες κινήσεις για να δείξει την ισχύ των δεσμών της με την Ρωσία, ενώ ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με το Πρόεδρο Πούτιν τον Απρίλιο. Το Βερολίνο φοβάται ότι η Αθήνα θα μπορούσε να παρέμβει στην πολιτικής της σχετικά με την Ρωσία, θέτοντας πχ βέτο στις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Φοβάται επίσης, όπως και οι ΗΠΑ, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί εταίρος που εξυπηρετεί τα ενεργειακά και αμυντικά συμφέροντα της Ρωσίας.

Κατά συνέπεια η Γερμανία θα προσπαθήσει πιθανώς να διευκολύνει την Ελλάδα. Αυτό ωστόσο δεν θα είναι εύκολο, καθώς αρκετά συντηρητικά μέλη του Γερμανικού Κοινοβουλίου αντιτίθενται στον δανεισμό της Αθήνας. Το πιθανότερο είναι ότι το Eurogroup θα αποφασίσει την κατάτμηση της τελευταίας δόσης του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας σε μικρότερες δόσεις, που θα συνδέονται με τις μεταρρυθμίσεις. Οι Γερμανοί βουλευτές θα διαμαρτυρηθούν αλλά στο τέλος θα εγκρίνουν την απόφαση.

antenna
Διαβάστε Περισσότερα » "Stratfor:Η σημαντικότερη απειλή για την Ελλάδα έρχεται από το εσωτερικό της"

Λαφαζάνης: Νέο κεφάλαιο στις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας

Για νέο κεφάλαιο στη συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας και γενικά στις σχέσεις των δύο χωρών έκανε λόγο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ.

Ο κ. Λαφαζάνης, μάλιστα, εκτίμησε ότι "θα είναι θετική η ανταπόκριση της ρωσικής πλευράς" σε ό,τι αφορά τα ελληνικά αιτήματα ως προς τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και την αποφυγή της καταβολής της ρήτρας "take or pay" λόγω της μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Παρέπεμψε, πάντως, σε αναλυτικότερη ενημέρωση μετά την ολοκλήρωση εκκρεμών συνεννοήσεων με τη ρωσική πλευρά και την άφιξή του στην Αθήνα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι "η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μια πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική στις διεθνείς της σχέσεις", προσθέτοντας: "Θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτήν την πολιτική διεθνών ενεργειακών σχέσεων, διότι πιστεύουμε ότι έτσι εξυπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και η σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή μας και η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη και φυσικά η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας".

"Αυτήν την πολιτική αναδείξαμε και με την παρουσία μας στη Ρωσία, και αυτό το νόημα είχε η επίσκεψή μας στη ρωσική πρωτεύουσα" τόνισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε στη Ρωσία, με έμφαση στη συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας, επισήμανε: "Συνομολογήσαμε ότι πρέπει να περάσουμε σε ένα νέο επίπεδο, σε ένα νέο στάδιο στις ενεργειακές μας συνεργασίες και τις ενεργειακές μας σχέσεις, και να τις καταστήσουμε πολύ πιο ουσιαστικές και σε όσο το δυνατόν περισσότερους θα έλεγα τομείς".

"Ανοίγουμε μία νέα σελίδα, ένα νέο κεφάλαιο, πιστεύουμε ότι αυτό το κεφάλαιο θα είναι σε όφελος του ελληνικού και ρωσικού λαού και μπορεί να διαμορφώσει νέα θετικά δεδομένα στην περιοχή μας και την Ευρώπη" επισήμανε.

megatv
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Νέο κεφάλαιο στις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας"

ΣτΕ: Οι παραλίες δεν ανήκουν στους δήμους

Βόμβα, ειδικά ενόψει καλοκαιριού, έπεσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία οι παραλίες δεν ανήκουν στους δήμους και τους ΟΤΑ και συνεπώς αυτοί δεν μπορούν να τους εκμεταλλεύονται. Με την απόφαση υπ' αριθμόν 646/2015, το Ε' τμήμα του Συμβουλίου, κρίνεται παράνομη η μαζική παραχώρηση αιγιαλού και παραλιών στους ΟΤΑ καθώς αποτελούν δημόσια κτήση.

Η απόφαση αυτή αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τα οικονομικά των παράκτιων δήμων, που εκμεταλλεύονται τις παραλίες. Ανοικτό μένει και το ερώτημα της αξιοποίησης, της προστασίας και της φύλαξης των ακτών εφόσον αφαιρούνται οι δικαιοδοσίες των δήμων από αυτές.

Την σχετική προσφυγή είχε κάνει πριν από 4 χρόνια ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών στο ΣτΕ. Να σημειωθεί πάντως ότι η απόφαση δεν είναι οριστική. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος και των συνεπειών που θα έχει, το Ε' τμήμα έχει παραπέμψει το θέμα στην ενισχυμένη 7μελη σύνθεση του Συμβουλίου, προς οριστική απόφαση.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Οι παραλίες δεν ανήκουν στους δήμους"

Παραδέχεται ο Παρασκευόπουλος ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής θα γίνει σε «προβληματικές συνθήκες»

Την ύπαρξη προβλημάτων και στην ευρύτερη περιοχή του Κορυδαλλού, εξαιτίας της διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής στις φυλακές, το προσεχές διάστημα, αναγνώρισε από του βήματος της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, με αφορμή σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου.

«Η δίκη είναι ιστορική και με διεθνές ενδιαφέρον», είπε η κα Κατριβάνου.

Και επικαλούμενη τόσο υπομνήματα από πλευράς της πολιτικής αγωγής και του Δήμου μέσω των οποίων αναδεικνύονται αυτά τα προβλήματα, όσο και το βίαιου περιεχομένου ιστορικό της παρουσίας μελών της ΧΑ σε αίθουσες δικαστηρίων κατά το παρελθόν, ζήτησε να δρομολογηθεί η αλλαγή του χώρου εκδίκασης της συγκεκριμένης υπόθεσης από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Εφετείο, στο κέντρο των Αθηνών.

Ο κ. Παρασκευόπουλος, αφού χαρακτήρισε την εν λόγω δίκη «ακραία από πλευράς μεγεθών», καθώς «ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχε τόσο μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων και δημοσιογράφων», σημείωσε ότι για μια τέτοια δίκη «η χώρα μας ήταν απροετοίμαστη από πλευράς υποδομών».

Είπε ότι απευθύνθηκε στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου, σε μια προσπάθεια αναζήτησης εναλλακτικής λύσης.

Από την απάντηση που έλαβε από το τριμελές Συμβούλιο του Εφετείου, προκύπτει ότι από τυχόν μεταφορά του χώρου διεξαγωγής της δίκης στο συγκεκριμένο χώρο, θα προκαλούνταν προβλήματα δυσλειτουργίας για όλες τις υπόλοιπες υποθέσεις.

«Είμαστε σε κατάσταση ανάγκης. Προβλήματα και στον Κορυδαλλό και στο Εφετείο. Η αλλαγή της αίθουσας πλέον δεν είναι δυνατή», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε, πάντως, ότι αν κάποιος εκ των παραγόντων, κατά την πρώτη ημέρα της διαδικασίας, ζητήσει για λόγους μη ομαλής λειτουργίας αναβολή της δίκης και αν το Δικαστήριο κάνει αποδεκτό το αίτημα, τότε το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναλάβει να αναζητήσει άλλον, κατάλληλο χώρο.

Με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό, προβλέπονται 153 θέσεις για το κοινό, 128 για δικηγόρους, ενώ οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ θα βρίσκονται σε διπλανή αίθουσα.

Από την πλευρά της η κυρία Κατριβάνου είπε ότι είναι απαράδεκτες «οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα διεξαχθεί η δίκη» υποστηρίζοντας ότι «τα μέλη της ΧΑ θα εκβιάζουν και θα τρομοκρατούν τους μάρτυρες».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραδέχεται ο Παρασκευόπουλος ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής θα γίνει σε «προβληματικές συνθήκες»"

Ο Έλληνας που επέζησε από τη συντριβή Airbus το 1992

Τη συγκλονιστική του ιστορία και το πώς επέζησε από τη συντριβή του Air-Bus A320-111 της Air-Inter, θυγατρικής εταιρείας της Air France, που εκτελούσε τη μοιραία πτήση 148 Λυών-Στρασβούργο ξεδιπλώνει ο Νίκος Σκουριάς. Στις 20 Ιανουαρίου του 1992 ο Νίκος Σκουριάς ήταν 26 ετών και προετοίμαζε το διδακτορικό του, ενώ εργαζόταν στο πανεπιστήμιο Aix-Μarseille III ως ερευνητής στα οικονομικά και επίσης παρέδιδε μαθήματα οικονομικών.

«Ξαφνικά αισθάνθηκα ένα πρώτο ισχυρό τράνταγμα, ακολούθησαν μια σειρά τρανταγμάτων, εκκωφαντικών ήχων, σπινθήρων. Αυτό για κάποια δευτερόλεπτα. Μετά, νεκρική σιγή. Καθόμουν στην τελευταία σειρά, στη θέση 32Β. Το αεροπλάνο είχε προσκρούσει σε βουνό», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 



Ένα χειμωνιάτικο απόγευμα, ο Νίκος Σκουριάς πήγε στο αεροδρόμιο της Μασσαλίας προκειμένου να ταξιδέψει για το Στρασβούργο, με ενδιάμεσο σταθμό τη Λυών, όπου οι επιβάτες της πτήσης άλλαξαν αεροπλάνο για να φτάσουν στον προορισμό τους. Το Air-Bus με 96 επιβάτες και μέλη πληρώματος, απογειώθηκε από τη Λυών περίπου στις 6.30 το απόγευμα, ενώ η προσγείωση αναμενόταν 55 λεπτά αργότερα.

Η συντριβή πριν την προσγείωση



Κατά την πορεία καθόδου του αεροσκάφους προς το αεροδρόμιο του Στρασβούργου, πέντε λεπτά πριν από την προσγείωση, όπως αναφέρει ο κ. Σκουριάς, «για κάποιους αδιευκρίνιστους μέχρι τώρα λόγους», το αεροπλάνο προσέκρουσε στο βουνό Βοsges, κοντά στον λόφο Saint-Odile, σε ύψος 800 μέτρων. Ο απολογισμός της συντριβής του αεροπλάνου είναι 87 νεκροί και 9 επιζώντες, ανάμεσα τους και ο Έλληνας επιβάτης Νίκος Σκουριάς, ο οποίος αφηγείται πως επέζησε.

«Ήταν μια απλή και ήρεμη πτήση. Τελείως ξαφνικά, έγινε η μοιραία σύγκρουση. Κανένας από τους επιβάτες δεν είχε αντιληφθεί, το τι επρόκειτο να συμβεί την επόμενη στιγμή. Ξαφνικά, μια τρομακτική σύγκρουση. Το αεροπλάνο προσέκρουσε στο βουνό, με μία ταχύτητα 350-360 χιλιόμετρα την ώρα. Ήμουν δεμένος στο κάθισμα, διάβαζα εφημερίδα. Το σώμα μου άρχισε να ταλαντώνεται. Το πρώτο ισχυρό τράνταγμα, ακολούθησαν και άλλα, εκκωφαντικοί θόρυβοι και φωτιά.

Αντιλήφθηκα ότι κάτι σοβαρό έχει γίνει. Μάλλον δυστύχημα. Μετά, πολύ γρήγορα συνήλθα. 'Αμεσα, άρχισα να σκέφτομαι τι να κάνω. Έλυσα τη ζώνη μου. Ασυναίσθητα έψαξα για μια μικρή βαλίτσα που είχα τοποθετήσει πάνω από το κάθισμα, όμως τίποτε δεν υπήρχε. Το αεροπλάνο είχε διαλυθεί. Δεν υπήρχε τίποτε από πάνω μου. Δεν είχα καταλάβει ότι είχε διαλυθεί το αεροπλάνο. Σηκώθηκα, είδα ότι η ουρά είχε διαλυθεί, είχε μείνει μόνο ένα κομμάτι του δαπέδου, πίσω στην αριστερή μεριά. Δεν υπήρχε άτρακτος, είχε διαλυθεί. Κάτω από το δάπεδο υπήρχαν συντρίμμια. Έξω είχε χιόνι, συντρίμμια, έλατα που καίγονταν, η θερμοκρασία στους -10 βαθμούς και το κρύο τσουχτερό. Κατά την πρόσκρουση δεν άκουσα κάποια φωνή. Παντού υπήρχαν σπινθήρες, εστίες φωτιάς και έλατα που καίγονταν».

Ανάμεσα στα συντρίμμια του Air-Bus υπάρχουν επιζώντες



Ο Νίκος Σκουριάς γρήγορα αποφασίζει να απομακρυνθεί από το αεροπλάνο. Όπως θυμάται, βγήκε μέσα από τα συντρίμμια της ουράς και άρχισε να περπατά στο χιόνι. Τα μοναδικά του τραύματα ήταν κάποιες αμυχές στο πρόσωπο. Ένιωθε «ένα έντονο συναίσθημα χαράς», γιατί ήταν ζωντανός. Τα επόμενα λεπτά θα συναντηθεί και με τους άλλους επιζώντες. «Πολύ σύντομα, είδα έναν μεσήλικα και ένα 9χρονο παιδάκι τον Ρομέν. Στην πτήση, κάθονταν 5 σειρές εμπρός από εμένα» αναφέρει και συνεχίζει τη συγκλονιστική του αφήγηση. «Παρά το σοκ, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης λειτουργούσε και αποφασίσαμε να απομακρυνθούμε από το σημείο της πτώσης, γιατί δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ακριβώς, ποια ήταν η κατάσταση του αεροπλάνου. Ο φόβος της έκρηξης ήταν μεγάλος. Τελικά, το αεροπλάνο δεν καιγόταν. Δεν υπήρχε αεροπλάνο. Ουσιαστικά είχε διαλυθεί.

Υπήρχε ένας διασωθείς που καθόταν στις μεσαίες σειρές του αεροπλάνου, ήταν βαριά τραυματισμένος και τον παρέλαβαν οι διασώστες. Ακούγαμε κάποιες φωνές, αλλά δεν μπορούσαμε μέσα στη νύχτα να προσδιορίσουμε από που έρχονταν για να βοηθήσουμε.

Μία αεροσυνοδός, που βρισκόταν στο πίσω μέρος του αεροπλάνου, εκσφενδονίστηκε, αλλά ζούσε. Τη βρήκαμε στο δάσος τραυματισμένη. Εντοπίσαμε μία γυναίκα και το μωρό της μέσα στα συντρίμμια, δίπλα σε κάποια διαλυμένα καθίσματα. Βγάλαμε πρώτα το μωρό και μετά τη μητέρα. Μετά, συναντήσαμε και άλλους δύο διασωθέντες. Όλοι ήταν τραυματίες, πονούσαν, το κρύο ήταν τσουχτερό».




Τα σωστικά συνεργεία έφτασαν στον τόπο της τραγωδίας, έπειτα από 4,5 ώρες. Ο Έλληνας διασωθείς από την πτήση θανάτου, θυμάται πως δύο κάτοικοι κοντινού χωριού τούς εντόπισαν αρχικά, ενώ στη συνέχεια κατέφθασαν στρατιώτες. Ωστόσο, επισημαίνει πως ποτέ δεν πήραν απάντηση στο ερώτημα, γιατί άργησαν τόσο πολύ οι διασώστες να φτάσουν στο σημείο συντριβής, που απέχει 5 μόλις λεπτά από το αεροδρόμιο του Στρασβούργο.

Ο Νίκος Σκουριάς, θεωρεί πως το γεγονός της ξαφνικής πρόσκρουσης του αεροπλάνου στο βουνό, αν και τραγωδία, έχει «τη θετική» πλευρά: δηλαδή, οι επιβάτες ήταν ανυποψίαστοι, καθώς δεν έζησαν εφιαλτικές στιγμές, όπως στην πτήση αυτοκτονίας των γαλλικών'Αλπεων που τον συγκλόνισε. «Έχω ευαισθησία, πλέον. Πάντα σκέφτομαι τη δική μου περιπέτεια. Στεναχωριέμαι, ζω με αυτό. Ουσιαστικά ξέρω πως αν και το αεροπλάνο είναι το πιο ασφαλές μέσο μεταφοράς, δυστυχήματα γίνονται. Δεν με εκπλήσσει. Στενοχωριέμαι για τα θύματα και μου έρχονται κάποιες αναμνήσεις. Αυτό που συνέβη στην πτήση της Germanwings ,τι να πω…. Θα προτιμούσα, αν ήταν να πεθάνω, να συμβεί από λάθος πιλότου, ή βλάβη του αεροπλάνου και όχι να με παρασύρει κάποιος στο θάνατο, τι να πω…».

Μία εβδομάδα μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της Αir Inter, ο Νίκος Σκουριάς ταξίδεψε και πάλι με αεροπλάνο προκειμένου να έρθει στην Ελλάδα, για να συναντήσει την οικογένεια του. Όπως επισημαίνει, δεν ήταν μία εύκολη απόφαση. Πάλεψε, γιατί ο κίνδυνος να μην ταξιδέψει ποτέ πλέον με αεροπλάνο ήταν μεγάλος. «Αν δεν το κάνεις στην αρχή, υπάρχει κίνδυνος να μην ξαναμπείς ποτέ σε αεροπλάνο και επαγγελματικά να μην κάνεις πράγματα που είναι απαραίτητα» λέει. Η νεαρή τότε αεροσυνοδός, νοσηλεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μονάδα εντατικής θεραπείας και σήμερα συνεχίζει το επάγγελμά της, σε υπερατλαντικές πτήσεις. Οι εννέα διασωθέντες της πτήσης 148, δεν χάθηκαν ποτέ. Η κοινή μοίρα τούς ενώνει και ανταμώνουν στην εκκλησία, στον λόφο Saint-Odile, κάθε επέτειο της τραγωδίας... και καθώς τα χρόνια περνούν, ακόμη διερωτώνται πως είναι δυνατόν να επέζησαν από ένα τέτοια δυστύχημα.

Ο Νίκος Σκουριάς έχει σήμερα τη δική του οικογένεια, είναι πατέρας δύο παιδιών, ασχολείται με τα χρηματοοικονομικά και ζει στην Αθήνα.


newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Έλληνας που επέζησε από τη συντριβή Airbus το 1992"

Μέρκελ: Η Ελλάδα έχει μία ευελιξία, αλλά κι εμείς θέλουμε αποτελέσματα

Η Ελλάδα διαθέτει έναν βαθμό ευελιξίας σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει, όμως “το γενικό πλαίσιο πρέπει να καταλήγει στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα”, προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια της επίσκεψής της στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

“Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα μπορεί και πρόκειται να εκπληρώσει τις προσδοκίες που όλοι μας έχουμε”, σημείωσε η Μέρκελ, και υπογράμμισε: “Μπορεί να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση σχετικά με το ποια μέτρα θα επιλέξει να λάβει η κυβέρνηση, όμως τελικά το γενικό πλαίσιο πρέπει να καταλήγει στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα|.

“Το είδαμε στην Ιρλανδία όταν η νέα κυβέρνηση άλλαξε μέρη του προγράμματος. Όμως τελικά πρέπει να αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα της χώρας. Η Ελλάδα μιλά με τους θεσμούς τώρα. Περιμένουμε το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων και θα περιμένουμε την εκτίμηση των θεσμών”, επεσήμανε εξάλλου η Άνγκελα Μέρκελ.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Η Ελλάδα έχει μία ευελιξία, αλλά κι εμείς θέλουμε αποτελέσματα"

Θα πληρωθεί κανονικά το ΔΝΤ, λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών

Θα πληρωθεί κανονικά το ομόλογο του ΔΝΤ, ύψους 450 εκατ. ευρώ, στις 9 Απριλίου, όπως διαβεβαιώνουν κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ίδιες πηγές, αν και επισημαίνουν ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να αλλάξει, δεν αποκλείουν να παραμείνει ως έχει φέτος, ενώ σε ό,τι αφορά την αύξηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος στα 12.000 ευρώ σημειώνουν ότι θα γίνει σταδιακά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει παραδοθεί στους θεσμούς το ελάχιστο ποσό εσόδων που μπορεί να προσδοκάται είναι 3,2 δισ. ευρώ, ενώ στη καλύτερη περίπτωση μπορεί οι εισπράξεις να υπερβούν και τα 4 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, από το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδουν ότι υπάρχει Fat TAX (φόρος στα προϊόντα με υψηλά λιπαρά), όπως και σκέψεις για αυξήσεις φόρων σε ποτά και τσιγάρα. Αναφέρουν, πάντως, ότι εκτός από την πρώτη λίστα των μεταρρυθμίσεων που εστάλη στους πιστωτές της χώρας υπάρχει και δεύτερο σημείωμα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει αποσταλεί.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δεν είναι η αύξηση του ΦΠΑ, αλλά η ενίσχυση της εισπραξιμότητάς του. «Υπάρχει πρόβλημα στην εισπραξιμότητα» λένε και αναρωτιούνται «πώς είναι δυνατόν με διπλασιασμό τουρισμού στη Μύκονο να έχουμε μείωση ΦΠΑ 30%»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θα πληρωθεί κανονικά το ΔΝΤ, λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών"

Τα μέτρα των 3,7 δισ. ευρώ της λίστας Βαρουφάκη

Αποκρατικοποιήσεις 1,5 δισ. ευρώ και φορολογικές παρεμβάσεις - Καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις - Τέλος οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις - Εξάλειψη φοροαπαλλαγών - Τι αναφέρει non paper του Μαξίμου

Λίγο μετά τις 16:00 της Δευτέρας το υπουργείο Οικονομικών «υπέδειξε» μέσω κύκλων την παρακάτω λίστα μέτρων η οποία φαίνεται ότι ετέθη υπόψη των Θεσμών.

Ξεχωριστό σκέλος της πρότασης είναι οι ιδιωτικοποιήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ποσό κατά 700 εκατ. ευρώ χαμηλότερο σε σχέση με τον στόχο των 2,2 δισ. ευρώ

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται:

- Ο ΟΛΠ

- Τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια

- Ο ΟΔΙΕ

Η λίστα περιλαμβάνει μέτρα ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, στην λίστα περιλαμβάνονται μέτρα που προβλέπουν:

- 725 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους καταθέσεων εξωτερικού

- 350 εκατ. από την καταπολέμηση απάτης στον ΦΠΑ

- 350 εκατ. από τις τηλεοπτικές άδειες

- 600 εκατ. από τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών

- 300 εκατ. από αλλαγές τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

- 270 εκατ. από την λοταρία αποδείξεων κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας

- 250 εκατ. από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού

- 225 εκατ. από την ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων

- 200 εκατ. από μέτρα για το ηλεκτρονικό στοίχημα

Στο καθαρό αποτέλεσμα το οποίο ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν ότι θα αναβάλει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, μέτρο που κοστίζει 326 εκατ. ευρώ.

Κόστος 1 δισ. ευρώ η αναστολή μέτρων

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να αναβάλει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές συντάξεις (κόστος 326 εκατομμύρια ευρώ), να επαναφέρει την 13η σύνταξη για τους συνταξιούχους κάτω από το όριο της φτώχειας (κόστος 600 εκατομμύρια ευρώ) και να μη θίξει τους συνταξιούχους που λαμβάνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) (κόστος 82 εκατομμύρια ευρώ).

Από τις τρεις αυτές παρεμβάσεις που αφορούν ουσιαστικά αναστολή μέτρων του μνημονίου αναγνωρίζεται αρνητική δημοσιονομική επίπτωση ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Πρόταση για τα «κόκκινα δάνεια»

Η Αθήνα προτείνει την δημιουργία ενός επενδυτικού προγράμματος, μέσω της δημιουργίας «κακής τράπεζας» σε συνεργασίας με την ΕTΕπ για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χρησιμοποιώντας τα 10,9 δισ. ευρώ του EFSF. Αυτά τα χρήματα έχουν επιστραφεί στον ESM/EFSF τον περασμένο μήνα. Παράλληλα η λίστα προβλέπει εξωδικαστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια).

Swaps για τo χρέος

Προτείνεται αναδιαμόρφωση του προφίλ του ελληνικού χρέους, μέσω ενός «μενού» από SWAPS, τα οποία θα περιλαμβάνουν ρήτρα ανάπτυξης, που θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με το ονομαστικό ΑΕΠ (ανάλογα με την ανάπτυξη).

Τέλος οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις - εξάλειψη φοροαπαλλαγών

Παράλληλα η κυβέρνηση σημειώνει ότι θα υποβάλει οκτώ νομοσχέδια για την εισαγωγή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στους ακόλουθους τομείς:

1) Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)

2) Αποκλεισμός πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

3) Ο εκσυγχρονισμός του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και την εξάλειψη των φοροαπαλλαγών.

4) Η εισαγωγή του συστήματος των πολυμερών ακυρώσεις των καθυστερούμενων οφειλών, τόσο από το κράτος για τους φορολογούμενους και αντίστροφα.

5) Η εφαρμογή ενός νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

6) Εξωδικαστική επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

7) Υιοθέτηση ενός νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας, ενθάρρυνση της μεγαλύτερης εξειδίκευσης των δικαστηρίων και εγκαινιάζοντας ένα σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

8) Βελτίωση της αξιοπιστίας και τη θεσμική ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Τι αναφέρει non paper του Μαξίμου

Σχετικά με τις συζητήσεις στο Brussels Group και την λίστα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων

Οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται σε καλό κλίμα και αναγνωρίζεται –και από τις δύο πλευρές- ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε σημεία της διαπραγμάτευσης.

Διάφορα δημοσιεύματα που επιμένουν να παρουσιάζουν ότι η ελληνική πλευρά είτε είναι «απροετοίμαστη» είτε ότι «υπάρχουν τριβές» μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας, αν δεν επιχειρούν να υπονομεύσουν τις συζητήσεις, απλώς αλλοιώνουν την πραγματικότητα.

Η ελληνική πλευρά έχει τεκμηριωμένες θέσεις τις οποίες παρουσιάζει στους θεσμούς σε επίπονες και μακρές διαδικασίες. Σε αρκετές περιπτώσεις οι θέσεις αυτές γίνονται δεκτές, ενώ σε άλλες υπάρχουν και διαφωνίες.

Η διαβούλευση πάντως συνεχίζεται επί του κειμένου των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση. Στη λίστα αυτή δεν υπάρχουν υφεσιακά και αντιλαϊκά μέτρα, αλλά θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης που μεταφέρουν τα βάρη από τα συνήθη υποζύγια στους έχοντες και κατέχοντες.

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που διέρρευσαν στον Τύπο

Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν διαρρεύσει στον τύπο ανταποκρίνονται σε αρκετές περιπτώσεις σε σημεία της λίστας που έχει στείλει η Κυβέρνηση στo Brussels Group. Παρόλα αυτά δεν εκφράζουν το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, αφού υπάρχουν σημαντικά περισσότερες και σε πολύ μεγαλύτερη ανάλυση.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα μέτρα των 3,7 δισ. ευρώ της λίστας Βαρουφάκη"

Παυλόπουλος: «Συνομιλίες μόνο αν φύγει το Μπαρμπαρός»

Η πρώτη επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πραγματοποιεί από σήμερα ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος έφθασε σήμερα το πρωί στην Κύπρο και αμέσως μετά την άφιξή του, κατά την οποίαν τον υποδέχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά την τελετή υποδοχής, στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές, ενώ έγινε η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων. Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος κατέθεσε στη συνέχεια στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’.

Παυλόπουλος: «Αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου»

Εντός του Προεδρικού, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος είπε ότι στην Κύπρο αισθάνεται ωσάν να βρίσκεται στο σπίτι του. Πρόσθεσε ότι όσες δυσκολίες κι αν συναντούν οι δύο χώρες, τόσο οι δεσμοί τους γίνονται στενότεροι. «Οι αγωνίες των δύο λαών είναι κοινές», είπε, σημειώνοντας ότι ο Ελληνισμός, Κύπρος και Ελλάδα, αγωνίζονται για να ξαναβρεί η Ευρώπη τις αρχές και αξίες που πηγάζουν από τον ελληνικό πολιτισμό και τώρα ξεθωριάζουν.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στον Πρόεδρο της Ελλάδας ότι «είναι γνωστό το ενδιαφέρον σας για την Κύπρο και η γνώση που έχετε για τα τεκταινόμενα στο νησί. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα και προσβλέπω στη στενότατη συνεργασία μας, καθώς οι δεσμοί των δύο χωρών είναι άρρηκτοι και διαχρονικοί. Είμαι βέβαιος ότι κατά την εδώ παρουσία σας θα εισπράξετε την άδολη αγάπη του λαού στο πρόσωπό σας, γιατί και ο κυπριακός λαός έχει ανάγκη να νιώθει τη διαχρονική αγάπη της Ελλάδας».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Προεδρικό Μέγαρο, οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση αλλά και διευρυμένες συνομιλίες, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και οι οικονομικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ανταλλαγή ανώτατων παρασήμων

Μετά τις συνομιλίες πραγματοποιήθηκε τελετή παρασημοφόρησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να παρασημοφορεί τον Πρόεδρο Παυλόπουλο με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’ και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να παρασημοφορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε στον Πρόεδρο της Ελλάδας ένα ασημένιο αμφορέα και ο Πρόεδρος Παυλόπουλος χάρισε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ένα ερυθρόμορφο κρατήρα που συμβολίζει την Αρπαγή της Ευρώπης.

Υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών ο Παυλόπουλος

Αμέσως μετά την παρασημοφόρηση, ο κ. Παυλόπουλος υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου στο οποίο ανέγραψε τα ακόλουθα:

«Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα βαδίζουν μαζί το δρόμο της δικαιοσύνης και της ιστορικής τους δικαίωσης. Αισθάνομαι ευγνώμων διότι μπορώ να συμβάλλω με τις ταπεινές μου δυνάμεις σε αυτή την εθνική αποστολή».

Παυλόπουλος: «Ορθός διέκοψε ο Πρόεδρος τις συνομιλίες»

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των δύο Προέδρων, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως η Ελλάδα συμπαρίσταται στην Κύπρο και στην προσπάθεια δικαίωσής της. «Δηλώνουμε κατηγορηματικά οτι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τετελεσμένα. Παραμένουμε στη γνωστή αταλάντευτη γραμμή για την επίλυση του κυπριακού» ανέφερε μεταξύ άλλων Έλληνας Πρόεδρος, ο οποίος απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι ορθώς διέκοψε τις συνομιλίες ενόσω το Μπαρμπαρός αλώνιζε στην κυπριακή ΑΟΖ και πως αυτές θα πρέπει να ξεκινήσουν μόνο εάν το Μπαραμπαρός αποχωρήσει από την Κύπρο για την Τουρκία.

Συναντήσεις με Αρχιεπίκοπο και πολιτική ηγεσία

Το μεσημέρι ο κ. Παυλόπουλος θα συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β', ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στη Βουλή για συνάντηση με τον Πρόεδρο του Σώματος Γιαννάκη Ομήρου, όπου και θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής αργά το απόγευμα.

Ακολούθως με βάση το πρόγραμμά του θα συναντήσει διαδοχικά τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το πρόγραμμα του κ. Παυλόπουλου περιλαμβάνει επίσκεψη στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα. Θα αναγορευθεί επίσης Επίτιμος Διδάκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.

Κατά τη δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψής του ο Πρόεδρος Παυλόπουλος θα επισκεφθεί,μεταξύ άλλων, την Πράσινη Γραμμή συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζιη και το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος: «Συνομιλίες μόνο αν φύγει το Μπαρμπαρός»"

Στη Βουλή στοιχεία για τις απολύσεις δικαστών και εισαγγελέων

Στοιχεία για τους δικαστές και εισαγγελικούς λειτουργούς που απολύθηκαν από την υπηρεσία τους, διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς σχετική με την αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών.

Όπως ειδικότερα προκύπτει από την έγγραφη απάντηση του υπουργού, την τελευταία δεκαετία (2004-2014) έχουν απολυθεί, με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, 20 δικαστές και 14 εισαγγελικοί λειτουργοί.

Όσον αφορά την κατάσταση στα Διοικητικά Δικαστήρια, από το έγγραφο γίνεται γνωστό ότι την περίοδο 2005-2015 έχουν παυθεί από την υπηρεσία, λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, 3 διοικητικοί δικαστές, 1 εφέτης ΔΔ και 2 Πρωτοδίκες ΔΔ.

Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο, κατά την τελευταία δεκαετία δεν έχει εκδοθεί καμία απόφαση Πειθαρχικού Συμβουλίου σε βάρος δικαστικού λειτουργού.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, επισημαίνει, κατά τα λοιπά, ότι οι δικαστές και εισαγγελείς αξιολογούνται, μέσω ειδικών εξετάσεων, για την είσοδό τους στο Δικαστικό Σώμα.

Αξιολογούνται κατά τη φοίτηση και για την αποφοίτησή τους από την Εθνική Σχολή Δικαστών. Κυρίως, όμως, αξιολογείται (πολλαπλώς) η εργασία τους και η συμπεριφορά τους καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας τους και δη σε ετήσια βάση.

Ο κ. Παρασκευόπουλος υπενθυμίζει, επίσης, ότι κάθε δικαστής και κάθε εισαγγελέας επιθεωρείται από ανώτατο δικαστικό λειτουργό (επιθεωρητή) με βάση την ποιοτική και ποσοτική απόδοση έργου για κάθε δικαστικό έτος, συντάσσεται δε αντίστοιχη έκθεση επιθεώρησης που τίθεται στον υπηρεσιακό φάκελο εκάστου, ώστε να διασφαλίζεται το υψηλό επίπεδο των έργων τους.

Όπως, πάντως, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κρίνονται, επιπλέον, πειθαρχικώς για τυχόν παραπτώματά τους είτε αυτεπαγγέλτως, είτε ύστερα από αναφορές πολιτών.

real
Διαβάστε Περισσότερα » " Στη Βουλή στοιχεία για τις απολύσεις δικαστών και εισαγγελέων"

Διαμάχη στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει προκαλέσει η Ελλάδα

Έντονες τριβές μεταξύ των στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις λεπτές ισορροπίες στις οποίες καλείται να κινηθεί η ΕΚΤ, αλλά και στη διάσταση απόψεων με το νέο εποπτικό μηχανισμό (SSM) του οποίου επικεφαλής έχει τεθεί η Ντανιέλ Νουί.

«Καθώς οι αξιωματούχοι υπό τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναζητούν τρόπους να καλύψουν τις καταθέσεις που φεύγουν από τις ελληνικές τράπεζες χωρίς να χρηματοδοτήσουν σκανδαλωδώς το ελληνικό κράτος, οι προσπάθειες του νέου Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού εκνευρίζουν την παλαιά φρουρά. Οι κεντρικοί τραπεζίτες δηλώνουν πως ανησυχούν για το ότι οι υπερβολικά αυστηροί κανόνες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορεί να επιδεινώσουν την ελληνική κρίση» αναφέρει το δημοσίευμα.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι ο νέος εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ δημιουργήθηκε το Νοέμβριο και πως πλέον «η ΕΚΤ αντιμετωπίζει μία από τις πιο επικίνδυνες στιγμές στην κρίση χρέους. Οι αξιωματούχοι πρέπει να βρουν πώς θα ευθυγραμμίσουν τους δύο βραχίονες πολιτικής έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί η ελληνική κρίση, αλλά και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για τη διαχείριση των τραπεζικών προβλημάτων που θα έρθουν στο μέλλον».

«Είναι σαφές ότι υπάρχει ένταση και ήταν εμφανές από την αρχή ότι θα υπήρχε» δήλωσε ο Νικολά Βερόν, του ινστιτούτου Bruegel και συμπλήρωσε: «Είναι όμως μία δημιουργική ένταση, όπως ήταν μεταξύ του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ και της προέδρου της Federal Deposit Insurance Corporation, Σίλα Μπερ, το 2008. Θα μπορούσε να καταλήξει με το σωστό μίγμα πολιτικής».

«Όπως ακριβώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ του ηθικού κινδύνου που δημιουργείται από τη διάσωση των τραπεζών και του οικονομικού χάους που θα προκαλούσε η κατάρρευσή τους, έτσι και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εγκλωβιστεί και πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της υποχώρησης στα ελληνικά αιτήματα για ρευστότητα και της πολιτικής διαμάχης για την αποχώρηση της χώρας από το ευρώ» σχολιάζει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Αυτή η ένταση κορυφώνεται στην ΕΚΤ, επηρεάζοντας τη σχέση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών αλλά και του νέου εποπτικού οργάνου».

Το Bloomberg αποκαλύπτει ακόμα: «Οι αξιωματούχοι του νέου εποπτικού οργάνου, του οποίου επικεφαλής είναι η Ντανιέλ Νουί, προσπάθησαν να απαγορεύσουν την αγορά βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες λίγες ώρες πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις του κ. Τσίπρα με το Μάριο Ντράγκι. Η κίνηση αυτή αρχικά απέτυχε καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ τη ματαίωσε, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις».

«Για ορισμένους κεντρικούς τραπεζίτες, η πρόταση του Εποπτικού Μηχανισμού ήταν μία άτσαλη παρέμβαση στην πολιτική διαχείρισης της κρίσης που απειλούσε να διαταράξει τη μετρημένη στρατηγική του Διοικητικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της ελληνικής αναταραχής, με βάση ορισμένους παράγοντες που ζήτησαν να μην κατονομαστούν» αναφέρει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Αν και η πρόταση πέρασε αργότερα με περισσότερο περιορισμένους όρους αναφοράς, η διαμάχη υπογραμμίζει την ένταση που υπάρχει στους κόλπους της ΕΚΤ. Οι αξιωματούχοι του εποπτικού βραχίονα υποστηρίζου ότι το 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο δεν κατανοεί τη δύσκολη δουλειά της εποπτείας των τραπεζών και η απάντηση είναι πως οι επόπτες, που απλώς ελέγχουν ρυθμιστικούς κανόνες, δεν κατανοούν τον κόσμο πέρα από την τραπεζική νομοθεσία».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμάχη στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει προκαλέσει η Ελλάδα "

Λεουτσάκος: Το λιμάνι του Πειραιά δεν πωλείται

Απόλυτα κατηγορηματικός ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Λεουτσάκος, μιλώντας στα Παραπολιτικά, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει στη βουλή πρόταση για τη πώληση του λιμανιού του Πειραιά.

Ο βουλευτής που βρίσκεται κοντά στην αριστερή πλατφόρμα διατύπωσε την άποψη ότι, «οι δανειστές πρέπει να δουν το ρόλο τους σαν εταίρους και λιγότερο σαν οικονομικούς δολοφόνους», συμπληρώνοντας πως θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα σε σύγχρονη αποικία.

Σε ότι αφορά το λιμάνι του Πειραιά, κράτησε αποστάσεις από αυτά που υποστήριξε ο κ. Δραγασάκης από το Πεκίνο περί πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ, βρισκόμενος στη γραμμή των δηλώσεων του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας, Θεόδωρου Δρίτσα,ο οποίος έχει ταχθεί επανειλημμένως κατά της πώλησης του λιμένος.

«Το λιμάνι του Πειραιά δεν πουλιέται. Πρέπει να βρούμε τρόπους αξιοποίησης, εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης. Δεν είναι ωφέλιμο να προχωρήσουμε σε εκποίηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να φέρει τέτοια πρόταση στη Βουλή», υπογράμμισε και παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο κ. Λεουτσάκος κράτησε σαφείς αποστάσεις κι από την πρόταση Καμμένου για συνεκμετάλλευση με τις ΗΠΑ των κοιτασμάτων του Αιγαίου, τις οποίες χαρακτήρισε ως προσωπική πρόταση η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης.

antenna
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεουτσάκος: Το λιμάνι του Πειραιά δεν πωλείται"

Ο Θεοδωράκης χαρακτήρισε «φουσκωμένη γαλοπούλα» τον Καμμένο

Κορυφώνεται η κόντρα ανάμεσα στον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Πάνο Καμμένο.

Μετά τον καυγά για το ποιος είναι ο «ιδιοκτήτης» του protagon και την αγωγή Καμμένου σε Θεοδωράκη και Πετρουλάκη ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, χθες ο επικεφαλής του Ποταμιού επανήρθε.

Και μάλιστα με εμφατικό τρόπο χαρακτηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ τον υπουργό Εθνικής Άμυνας «φουσκωμένη γαλοπούλα».
Μιλώντας στους υπεύθυνους των τομέων πολιτικής του Ποταμιού, χθες το βράδυ στη Βουλή, σε μια αποστροφή της ομιλίας του είπε:

«Εμείς που έχουμε υπηρετήσει στον αληθινό στρατό – και έχουμε δει τις ειδικές δυνάμεις στα χαρακώματα του Έβρου – δεν κρεμάει το σαγόνι μας, με τις παρελάσεις στο Σύνταγμα.

Οι φουσκωμένες γαλοπούλες όμως του κυβερνητικού στρατοπέδου που δεν έχουν υπηρετήσει στο στρατό ή έχουν υπηρετήσει στα σπίτια τους, φαίνεται να εκστασιάζονται με το χακί».

Και η απάντηση του protagon στον Πάνο Καμμένο:

Ο Πάνος Καμμένος ισχυρίζεται ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης διατηρεί ιδιοκτησιακή σχέση με το protagon. Αυτό, φυσικά, δεν είναι αληθές. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει αποχωρήσει από το protagon, τόσο ως μέτοχος, όσο και ως μέλος της συντακτικής του ομάδας. Το protagon παραμένει ένα μέσο πολυφωνικό, πολυμετοχικό, που διοικείται αποκλειστικά από δημοσιογράφους.

Παραθέτουμε ανακοίνωση που εκδόθηκε από Το Ποτάμι, την οποία και υιοθετούμε απολύτως, ως προς τα στοιχεία που αναφέρει και όχι, φυσικά, ως προς τους πολιτικούς χαρακτηρισμούς.

«Την άνοιξη του 2014 ο Σταύρος Θεοδωράκης αποχώρησε από το protagon.gr. Η πρόθεση αποχώρησής του άλλωστε, έγινε δημόσια προς τους άλλους μετόχους στις 26.2.14, γεγονός που έχει καταγραφεί και στον Τύπο των ημερών. Η μεταβίβαση των μετοχών του ολοκληρώθηκε νομικά στις 25.6.14 (ενώ έναν χρόνο πριν, στις 28.6.13 είχε παραιτηθεί και από πρόεδρος του Δ.Σ. της Πρόταγκον ΑΕ). Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν κατέχει σήμερα ούτε μια (αριθμός: 1) μετοχή της Ανώνυμης Εταιρίας που με ευθύνη της λειτουργεί το protagon.gr.

Το όνομα protagon.gr έχει κατοχυρωθεί από τον Σταύρο Θεοδωράκη πολύ πριν συσταθεί η Πρόταγκον ΑΕ και, όπως γνωρίζουν ακόμη και οι πρωτοετείς φοιτητές Νομικής και Πληροφορικής, αυτό δεν συνιστά ιδιοκτησία και δεν συνδέεται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Πρόταγκον ΑΕ.

Βέβαια, όλη αυτή η συζήτηση που προκαλεί ο πολυπράγμων υπουργός Αμύνης είναι εντελώς εκ του περισσού, καθότι ο Σταύρος Θεοδωράκης, όπως ήδη έχει δηλώσει, θα υπερασπισθεί στο δικαστήριο το δικαίωμα των δημοσιογράφων να γράφουν τις απόψεις τους χωρίς να τους κυνηγά με αγωγές κανένας πολιτικός, πόσω μάλλον ένας Καμμένος.».
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Θεοδωράκης χαρακτήρισε «φουσκωμένη γαλοπούλα» τον Καμμένο"

Λουκέτο σε υπερχρεωμένα ΜΜΕ με απόφαση υπουργού!

Τη δυνατότητα να παρεμβαίνει ο υπουργός Επικρατείας και να ζητά τη λύση εταιρειών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια και αποφεύγουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και γενικότερα δεν έχουν τακτοποιημένα τα οικονομικά των επιχειρήσεών τους δίνει άρθρο που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.

Μάλιστα η συμπεριφορά ενίων ιδιοκτητών έχει προκαλέσει και την αντίδραση των τραπεζών που χρηματοδοτούν με δάνεια τη λειτουργία χρεωμένων Μέσων Ενημέρωσης. Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι σκοπεύει να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και δείχνει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το νομοσχέδιο, λοιπόν, περιλαμβάνει διάταξη που τροποποιεί το παλαιό άρθρο 48 του Κ.Ν. 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών. Συγκεκριμένα, δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Επικρατείας να προβαίνει σε λύση ανώνυμης εταιρείας στην περίπτωση που αυτή έχει παραβιάσει τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για τη σύσταση και τη λειτουργία της.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις αυτές όπως ορίζονται από το νόμο: «Η εταιρεία μπορεί να λυθεί με δικαστική απόφαση έπειτα από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον αν: α) κατά τη σύσταση της εταιρείας δεν καταβλήθηκε το κεφάλαιο που ήταν καταβλητέο, ολικά ή μερικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και του καταστατικού, β) η εταιρεία δεν έχει το ελάχιστο κεφάλαιο που ορίζεται κάθε φορά από τον νόμο, γ) το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας καταστεί κατώτερο του ενός δεκάτου του μετοχικού κεφαλαίου και η γενική συνέλευση δεν λαμβάνει μέτρα, δ) η εταιρεία δεν έχει υποβάλει, προς καταχώριση, οικονομικές καταστάσεις τριών τουλάχιστον συνεχών διαχειριστικών χρήσεων, εγκεκριμένες από τη γενική συνέλευση». Ακολούθως ορίζει ότι «έννομο συμφέρον για τη λύση της εταιρείας έχει και ο υπουργός Ανάπτυξης ή η κατά περίπτωση αρμόδια εποπτεύουσα Αρχή». Το άρθρο 18 του νέου νομοσχεδίου για την ΕΡΤ αντικαθιστά το συγκεκριμένο εδάφιο της παραγράφου αυτής ως εξής: «Εννομο συμφέρον έχει και ο υπουργός Οικονομικών, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης». Παρότι η νέα ρύθμιση θεωρητικά «προικίζει» τον υπουργό Επικρατείας με γενική αρμοδιότητα επέμβασης επί πάσης φύσεως ανώνυμων εταιρειών, εκτιμάται ότι στην πράξη το πεδίο της δυνητικής εφαρμογής της θα περιοριστεί στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και στα μέσα ενημέρωσης γενικότερα. Είναι δε μία προειδοποίηση προς τους ιδιοκτήτες να φροντίσουν να τακτοποιήσουν ενδεχόμενες εκκρεμότητες που μπορεί να έχουν τα Μέσα τους.

Μεγάλες ζημιές για τις εκδοτικές εταιρείες

Στο μεταξύ στενεύει ο κλοιός γύρω από τις εκδοτικές εταιρείες στην Ελλάδα καθώς οι ζημιές εξαφανίζουν τα ίδια κεφάλαια (Πήγασος - ΔΟΛ - ΣΚΑΪ), ενώ ακόμα και εταιρείες που έχουν έσοδα από άλλες δραστηριότητες («Καθημερινή») προχωρούν σε ενυπόθηκα δάνεια. Σε δεινή θέση βρίσκεται και η Τηλέτυπος, καθώς έχουν μειωθεί τα ίδια κεφάλαια και θα υπάρξει ανεπάρκεια κεφαλαίου εφόσον δεν ληφθούν μέτρα. Αναλυτικά η εικόνα ανά εκδοτική έχει ως εξής:

Πήγασος: εμφάνισε για τη χρήση του 2014 αρνητικά ίδια κεφάλαια 92,3 εκατ. ευρώ από 59,9 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι ζημιές χρήσης ήταν 32,3 εκατ. ευρώ από 29,8 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 58,9 εκατ. ευρώ από 59,9 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια ανέρχονται σε 145 εκατ. ευρώ έναντι 136 εκατ. ευρώ πέρυσι και οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις 11 εκατ. ευρώ από 10,9 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τηλέτυπος: Ζημιές 12,4 εκατ. ευρώ από 20,4 εκατ. ευρώ πέρυσι εμφάνισε το 2014 η Τηλέτυπος (MEGA), για την οποία οι ορκωτοί λογιστές σημειώνουν με έμφαση ότι το ερχόμενο διάστημα πιθανότατα να υπάρξει ανεπάρκεια κεφαλαίου. Τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν λόγω των ζημιών σε 25,4 εκατ. ευρώ από 39,1 εκατ. ευρώ. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν σε 52,8 εκατ. ευρώ έναντι 41,4 εκατ. ευρώ το 2013. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις μειώθηκαν σε 67,9 εκατ. ευρώ από 82,2 εκατ. ευρώ.

Αττικές Εκδόσεις: Με ζημιές 175.000 ευρώ έκλεισε το 9μηνο του 2014 έναντι κερδών 572.000 ευρώ το 2013. Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια ανήλθαν σε 10,3 εκατ. ευρώ και οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις σε 8,7 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος ανήλθε σε 37,7 εκατ. ευρώ από 40,5 εκατ. ευρώ.

Ναυτεμπορική: Σε 2,2 εκατ. ευρώ έφτασαν οι ζημιές της Ναυτεμπορικής το 9μηνο του 2014 έναντι 2,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν σε 8,9 εκατ. ευρώ από 13 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος της ανήλθε σε 4,2 εκατ. ευρώ από 5,6 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Καθημερινή: Ζημιές 4,5 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2014 για την Καθημερινή έναντι 13,5 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τον περασμένο Απρίλιο αύξησε το κεφάλαιό της κατά 8,9 εκατ. ευρώ.

ΣΚΑΪ: Το έτος 2012, όπως και το 2013 ο ΣΚΑΪ εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια και χρήζει αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ο κύκλος εργασιών με τα στοιχεία 31/12/2013 ήταν 58,9 εκατ. ευρώ. Στις τράπεζες οφείλονται 17 εκατ. ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι 34,6 εκατ. ευρώ.

ΔΟΛ: Ζημιές 17,5 εκατ. ευρώ σημείωσε ο όμιλος το 2013, ενώ τα κεφάλαια ήταν αρνητικά, στα 70 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια την ίδια περίοδο ήταν 24,7 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών το 2013 ανήλθε σε 58,9 εκατ. ευρώ. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 72,5 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες 107,5 εκατ. ευρώ.

Alpha: Ζημιές 4,8 εκατ. ευρώ ήταν το αποτέλεσμα για την Alpha Τηλεόραση το 2013. Με τζίρο 48,7 εκατ. ευρώ, οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 24,2 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες 37,5 εκατ. ευρώ. Στις τράπεζες οφείλονται 11 εκατ. ευρώ.

STAR: Σύμφωνα με ισολογισμό της περιόδου 1/7/2013 -30/6/2014, το STAR ήταν κερδοφόρο κατά 149.000 ευρώ. Με κύκλο εργασιών 698.000 ευρώ, τα ίδια κεφάλαια ήταν 695.000 ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λουκέτο σε υπερχρεωμένα ΜΜΕ με απόφαση υπουργού!"

Μητρόπουλος: Αφελείς όσοι μιλούν για ρήξη

«Το χρέος πρέπει να πληρωθεί ακόμη και αν βγούμε από το ευρώ»

«Αφελείς» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος όσους κάνουν λόγο για ρήξη με τους δανειστές.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «είναι αφελείς όσοι μιλούν για ρήξη» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν νομικά κείμενα που δεσμεύουν την κυβέρνηση ότι ακόμη και εκτός ευρώ θα πρέπει να πληρώσει κανονικά το χρέος της.

Μάλιστα ο κ. Μητρόπουλος φρόντισε να επαναλάβει αρκετές φορές ότι όσοι μιλούν για ρήξη είναι αφελείς.

Σημειώνεται ότι αρκετοί βουλευτές, αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης έχουν κάνει λόγο για ρήξη.


newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: Αφελείς όσοι μιλούν για ρήξη"

BILD: Οι Ελληνες μας κοροιδεύουν !

«Οι Έλληνες κοροϊδεύουν τους Ευρωπαίους με τις μεταρρυθμίσεις. Παρουσίασαν τη λίστα στους εταίρους μέσω tablet και γραμμένη στα ελληνικά».

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Bild, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο Από τις αρχές Απριλίου, προσθέτει, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της. Μόνο η βοήθεια της ΕΚΤ που δεν έρχεται όμως θα μπορούσε να την αποτρέψει από την χρεοκοπία. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εξακολουθεί να παίζει πόκερ και μέχρι τώρα δεν έχει υποβάλει καμία χρηστική λίστα μεταρρυθμίσεων που θα της εξασφάλιζε περαιτέρω οικονομική βοήθεια».

Η εφημερίδα επικαλείται Ευρωπαίο διπλωμάτη που δεν κατονομάζεται και ο οποίος δηλώνει πως ακόμη και έτσι η λίστα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ασαφής και αναξιόπιστη. Από την μεριά του, ο Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στο MΕGΑ διέψευσε το σχόλιο της Bild -και άλλων γερμανικών μέσων- για το θέμα.

kerdos
Διαβάστε Περισσότερα » "BILD: Οι Ελληνες μας κοροιδεύουν !"

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για τον Νίκο Μπελογιάννη

Ένα μήνυμα για τον Νίκο Μπελογιάννη ανάρητσε σήμερα στα κοινωνικά δίκτυα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Σαν σήμερα, το 1952, ο Νίκος Μπελογιάννης και τέσσερις σύντροφοί του κομμουνιστές, εκτελέστηκαν, μετά την καταδίκη τους για κατασκοπεία, σε μία δίκη που κέντρισε το διεθνές ενδιαφέρον.

«Νίκος Mπελογιάννης: "Αγωνιζόμαστε για να δημιουργήσουμε νέους χρόνους & εποχές, στο μπόι των ονείρων μας..."» έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στο λογαριασμό του στο Twitter, και ανέβασε μια φωτογραφία από τη δίκη.



Παρόμοιο ήταν και το μήνυμα που ανέβηκε στο λογαριασμό του πρωθυπουργού στο facebook, όπου έγραψε «Νίκος Μπελογιάννης: "Αγωνιζόμαστε για να προφτάσουμε την αυγή και το αύριο, για να δημιουργήσουμε νέους χρόνους κι εποχές, στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων".
Την Κυριακή, 30 Μαρτίου 1952, στις 4.12 π.μ τα ξημερώματα, ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του Καλούμενος, Αργυριάδη και Μπάτση, εκτελούνται στο στρατόπεδο του Γουδή και περνούν δια παντός στην ιστορία».



Ο Νίκος Μπελογιάννης έμεινε στην ιστορία ως ο «άνθρωπος με το γαρύφαλλο», καθώς προσερχόταν καθημερινά στη δίκη, κρατώντας ένα κόκκινο γαρύφαλλο. Η φωτογραφία του, που δημοσιεύθηκε σε πολλά διεθνή μέσα ενέπνευσε και τον Πάμπλο Πικάσο, που του αφιέρωσε ένα έργο του. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για τον Νίκο Μπελογιάννη"

Ερευνα-σοκ! Αύξηση αυτοκτονιών 35% στην Ελλάδα λόγω κρίσης

Αύξηση 35% υπήρξε στις αυτοκτονίες κατά τα «μνημονιακά» έτη 2011-2012, σε σχέση με την περίοδο έως το 2010, σύμφωνα με στοιχεία που ανέλυσαν ερευνητές από την Ελλάδα και τη Βρετανία.

Η συγκεκριμένη έρευνα, όπως πολλές άλλες, έρχεται να καταδείξει τις συνέπειες της κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων, με κύριο λόγο της αυτοκτονίας την ανεργία. Πιο σοβαρές φάνηκε ότι ήταν οι συνέπειες για τους άνδρες που έχασαν τη δουλειά τους σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ αύξηση παρουσιάστηκε και στους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Γεώργιο Ραχιώτη, επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι αναλύσεις έδειξαν ότι υπήρξε ένα σημαντικό «άλμα» στη θνησιμότητα από αυτοκτονίες μετά το 2010, έτος-«ορόσημο» για την εφαρμογή του μνημονίου και των πολιτικών λιτότητας στη χώρα μας.

Ο δείκτης αυτοκτονιών στην Ελλάδα από 3,37 ανά 100.000 κατοίκους το 2010 αυξήθηκε σε 4,56 ανά 100.000 το 2012, ενώ την περίοδο 2003 - 2010 ο μέσος δείκτης αυτοκτονιών ήταν 3,35 ανά 100.000, αυξήθηκε σε 4,42 ανά 100.000 κατά τη διετία 2011 - 2012.

Ανάμεσα στα δύο φύλα, χειρότερη αποδείχτηκε η κρίση για τους άνδρες, στους οποίους ο δείκτης αυτοκτονιών από 5,75/100.000 έως το 2010 ανέβηκε στο 7,43/100.000 στη συνέχεια. Στις γυναίκες υπήρξε επίσης αύξηση αυτοκτονιών, αλλά μικρότερη αναλογικά, από 1,17 πριν από την κρίση, σε 1,55 μετά.

Οι θάνατοι από αυτοκτονίες αυξήθηκαν σε όλες ουσιαστικά τις ηλικιακές ομάδες (και των δύο φύλων), ιδίως όμως στους άνδρες παραγωγικής ηλικίας 20 έως 59 ετών, όπου η αύξηση ήταν 34% (από 6,58 σε 8,81 ανά 100.000 άτομα). Μικρότερη, περίπου 20%, ήταν η αύξηση στους άνδρες άνω των 60 ετών (από 8,58 σε 10,3). Σταθερές παρέμειναν οι αυτοκτονίες πριν και μετά την κρίση στους νέους έως 19 ετών. Αύξηση υπήρξε και στις γυναίκες 20 έως 59 ετών, από 1,37/100.000 προ κρίσης σε 1,84 κατά την περίοδο 2011 - 2012.

Άλλες πρόσφατες έρευνες προειδοποιούν ότι οι αυτοκτονίες δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου στον τομέα της επιδείνωσης της ψυχικής υγείας λόγω της κρίσης και της λιτότητας. Τα περιστατικά κατάθλιψης και άγχους εμφανίζουν σημαντική αύξηση στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη.

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερευνα-σοκ! Αύξηση αυτοκτονιών 35% στην Ελλάδα λόγω κρίσης"

Βίντεο - αποκάλυψη: Οι Γερμανοί σατιρίζουν εαυτούς και τρόικα για τη στάση προς την Ελλάδα

Η Ελλάδα αποτελεί ξανά το κύριο θέμα σατιρικής εκπομπής στη γερμανική τηλεόραση... Αυτή τη φορά όμως το σόου Die Anstalt («To Ινστιτούτο») που προβάλλεται στο κρατικό κανάλι ZDF κατακεραυνώνει την τρόικα και τάσσεται υπέρ του ελληνικού αιτήματος για τις πολεμικές αποζημιώσεις μέσω δύο ευφάνταστων σκετς.

Στην εκπομπή που θα προβληθεί αύριο, Τρίτη, και είναι ήδη διαθέσιμη στο YouTube και μάλιστα με ελληνικούς υπότιτλους, ξεχωρίζουν δύο σκετς: Στο πρώτο παρουσιάζεται η Ελλάδα ως... ταβέρνα και οι πιστωτές ως κοστουμαρισμένοι πελάτες που πηγαίνουν για φαγητό στο μαγαζί.

Ανάμεσα σε αυτά που ζητάνε στον ταβερνιάρη είναι να σερβίρει φαγητό «χωρίς ήλιο», να πληρώσει τα δάνειά του από τα πενιχρά έσοδά του και από την κατάσχεση των «ασημικών» του ενώ όταν εκείνος ζητά να επαναπροσλάβει τον μάγειρά του, τον κατηγορούν για ευργεσίες.

Η μόνιμη επωδός τους, δε, είναι ότι πρέπει πρώτα να αποπληρωθούν τα χρέη και μετά να γίνουν τυχόν επενδύσεις. Όπως, μάλιστα, λένε στον ταβερνιάρη που τους ζητά χρήματα για επενδύσεις στην επιχείρησή του απαντούν: Να χαρίζεις χρήμα σε μια ταβέρνα η οποία δεν έχει ούτε μάγειρα, ούτε μαχαιροπήρουνα ούτε καρέκλες;
«Οι Έλληνες είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως» καταλήγουν.

Το δεύτερο σκετς θίγει με τον πλέον καυστικό αλλά και συγκινητικό τρόπο το ζήτημα των αποζημιώσεων, παραθέτοντας πληροφορίες για τις ναζιστικές θηριωδίες. Ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά στιγμή είναι εκείνη όπου φιλοξενείται ο επιζών από το Δίστομο, Αργύρης Σφουντούρης, του οποίου οι Γερμανοί εκτέλεσαν και τους δύο γονείς και αρκετούς συγγενείς.

Ο σκηνοθέτης δείχνει το κοινό που παρίσταται στο στούντιο να ακούει έκπληκτο τις αφηγήσεις του κ. Σφουντούρη αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η επίσημη γερμανία έχει χειριστεί μέχρι τώρα το θέμα. Οι παραγωγοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι μόνο οι Έλληνες οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν τα χρέη τους αλλά και οι Γερμανοί, χωρίς τρικ όπως επισημαίνεται, καθώς «οι κανόνες είναι κανόνες».


imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο - αποκάλυψη: Οι Γερμανοί σατιρίζουν εαυτούς και τρόικα για τη στάση προς την Ελλάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news