facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Πυρ ομαδόν από Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά Βαρουφάκη

Κάλεσμα στην κυβέρνηση της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το «πρόβλημα» που δημιουργεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης όσον αφορά την αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Αθήνα και τους εταίρους της στην ΕΕ, απηύθυναν αξιωματούχοι της ΕΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο ρόιτερς

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται, σύμφωνα με μια από τις πηγές του πρακτορείου, να είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα πως ο Γιάννης Βαρουφάκης πρέπει να χαμηλώσει τους τόνους για να υπάρξει επιτυχές αποτέλεσμα στις συνομιλίες.

Άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι το πρόβλημα έγκειται περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο στον Γιάννη Βαρουφάκη, που δεν είναι μέλος του κόμματος παρότι εξελέγη με το ψηφοδέλτιό του. Επικαλούνται τις τριβές της κυβέρνησης Τσίπρα με τη Γερμανία για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και την πρόσφατη σύγκρουσή του με τους ηγέτες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ επισήμαναν πάντως ότι οι υπουργοί Οικονομικών οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί, να μην επιδιώκουν συγκρούσεις, να καθησυχάζουν τις αγορές και να μην τις αναστατώνουν, να ασχολούνται με τους αριθμούς και όχι με συνθήματα, προσθέτει το Ρόιτερς.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρ ομαδόν από Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά Βαρουφάκη"

Πάλι με το σταγονόμετρο η αύξηση του ELA από τον Ντράγκι

Κλείνει σταδιακά και άλλο την στρόφιγγα για τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς, στη σημερινή της συνεδρίαση στην Φραγκφούρτη, αποφάσισε να αυξήσει κατά μόλις 400 εκατ. ευρώ το όριο δανεισμού τους από τον ELA.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι απομένουν περίπου 3 δισ. ευρώ ακόμη σαν διαθέσιμο υπόλοιπο άντλησης ρευστότητος από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητος ELA.

Το όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών θα εξεταστεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα, σε νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάλι με το σταγονόμετρο η αύξηση του ELA από τον Ντράγκι"

Τρίωρη στάση εργασίας σε ηλεκτρικό - μετρό την Πέμπτη

Xωρίς μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο θα μείνει για τρεις ώρες αύριο Πέμπτη η Αθήνα, μετά την απόφαση των εργαζομένων να πραγματοποιήσουν προειδοποιητική Στάση Εργασίας από 11:00 π.μ. έως 14:00 ακινητοποιώντας τους συρμούς στις Γραμμές 1, 2 & 3.

Αίτημα των εργαζομένων είναι η απόσυρση των καινούργιων συρμών 3ης σειράς του Μετρό της Αθήνας, που, σύμφωνα με το Σωματείο τους, «παρουσιάζουν προβλήματα τα οποία πέραν της αναστάτωσης των δρομολογίων, θέτουν σε κίνδυνο αυτό που λέγεται "Ασφάλεια Σιδηροδρόμου" (προσωπικό, επιβάτες, εξοπλισμός), όπως επίσης, τεράστια δυσλειτουργία παρουσιάζουν και οι οθόνες ελέγχου αποβίβασης – επιβίβασης επιβατών στις καμπίνες ηλεκτροδήγησης στους συρμούς του Ηλεκτρικού».

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίωρη στάση εργασίας σε ηλεκτρικό - μετρό την Πέμπτη"

ΔΝΤ: Η Ελλάδα είναι ο χειρότερος πελάτης μας τα τελευταία 70 χρόνια!

Aξιωματούχοι του ΔΝΤ υποστηρίζουν μιλώντας σε Ευρωπαίους συναδέλφους τους ότι η Ελλάδα είναι «ο χειρότερος πελάτης» (unhelpful client) που αντιμετώπισε το Ταμείο στα 70 χρόνια της Ιστορίας του.

Την είδηση μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές και έρχεται μετά την τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες και για την οποία οι δανειστές διαμαρτύρονται ότι η Αθήνα δεν έδωσε πληροφορίες για τα σχέδιά της αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις.
Μάλιστα στελέχη του Ταμείου σημείωσαν ότι η στάση της Ελλάδας ήταν απαράδεκτη καθώς δεν απάντησε σε πολλά αιτήματα.

Οι εξελίξεις έρχονται σε μια στιγμή όπου ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει πολλά στην πολιτική διαπραγμάτευση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Εν τω μεταξύ η πρόοδος στις τεχνικές συζητήσεις είναι μικρή και υπάρχουν ενστάσεις για τις «μονομερείς κινήσεις» της κυβέρνησης, όπως τις αποκαλούν, να προωθήσει στη Βουλή τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Η Ελλάδα είναι ο χειρότερος πελάτης μας τα τελευταία 70 χρόνια!"

Ο Γ.Σταθάκης «παγώνει» τα δημόσια έργα

Αναστέλλεται ο νόμος 4278/14 από το υπουργείο Οικονομικών που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις και ανέτρεπε το θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα αλλά και την οργάνωση του εργοληπτικού επαγγέλματος, ενάμιση μήνα μετά την εκλογή της κυβέρνησης.\

Το αρμόδιο υπουργείο δια του υπουργού κ. Γιώργου Σταθάκη αποφάσισε την αναστολή του νόμου τις προηγούμενες μέρες και αφού μεσολάβησαν οξύτατες αντιδράσεις από τον τεχνικό κόσμο την τελευταία διετία. Ο επίμαχος νόμος είχε ψηφιστεί το περασμένο καλοκαίρι αλλά εκκρεμούσαν τα προεδρικά διατάγματα με τα οποία θα εξειδικευόταν το θεσμικό πλαίσιο σε ότι αφορά το σύστημα παραγωγής και λειτουργίας των δημοσίων συμβάσεων και έργων.

Πριν από ένα μήνα με επείγον έγγραφο προς τον υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή του κ. Χρίστο Σπίρτζη, ο ΣΑΤΕ ζητούσε την ανάκληση του νόμου έως τα τέλη του 2015, επικαλούμενος την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και τους κινδύνους που παραμόνευαν από την εφαρμογή του. Μεταξύ των θεμάτων που οι εργολάβοι θεωρούν ότι παρέμεναν αρρύθμιστα με τον νόμο ήταν το μητρώο των εργοληπτών (ΜΕΕΠ), τα συστήματα δημοπράτησης και εκτέλεσης των έργων, οι αναλύσεις τιμών, οι επιμετρήσεις κ.α. Με αυτή την ασάφεια οι εταιρείες του κλάδου υποστήριζαν ότι από 1η Μαρτίου που έμπαινε σε εφαρμογή ο νόμος υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για πλήρη ασυδοσία στην αγορά εξαιτίας της απουσίας των ΠΔ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους για όσα έργα θα δημοπρατούνταν από εδώ και πέρα θα υπήρχε νομικό κενό για τις καλούμενες τάξεις, το περιεχόμενο της διακήρυξης δημοπρασίας, τα ζητούμενα δικαιολογητικά καθώς και τον τρόπο τροποποίησης της σύμβασης, με αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάθεση των έργων, λόγω δικαστικών προσφυγών και την καθυστέρηση υλοποίησης του Συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και πιθανότητα απώλειας κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ο εργοληπτικός σύνδεσμος έχει υποστηρίξει ότι με το νόμο δεν έχουν επιλυθεί σειρά προβλημάτων που θα ανακύψουν από την άμεση κατάργηση -χωρίς περίοδο προσαρμογής- από την 1/3/2015 π.χ. των άρθρων 15 (κατάργηση Πρότυπων Τευχών Διακηρύξεων), 20 (Κατάργηση Ενημερότητας Πτυχίου) 57 (Κατάργηση ΑΠΕ) και 102 (Αδυναμία αντιστοίχισης των καλούμενων τάξεων σε σχέση με τον προϋπολογισμό μελέτης του δημοπρατούμενου έργου) του Ν.3669/2008.

Οι εργολήπτες έχουν ταχθεί υπέρ της αναγκαιότητας μεταρρυθμίσεων στο θεσμικό πλαίσιο παραγωγής δημοσίων έργων απο μηδενική βάςη με στόχο την εναρμόνισή του και με τις τελευταίες Οδηγίες της Ε.Ε.

toxrima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Γ.Σταθάκης «παγώνει» τα δημόσια έργα"

Σόιμπλε: Ο χρόνος για την Ελλάδα λιγοστεύει

Την εκτίμηση ότι ο χρόνος λιγοστεύει στο θέμα της Ελλάδας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνοντας λόγο για δυσκολίες στην εξεύρεση λύσης. Σχολιάζοντας το διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ότι δεν θα ζητήσει συγγνώμη για κάτι που δεν έκανε και μίλησε για «μεταφραστικό σφάλμα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει κλιμάκωση των εκφράσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν πρόκειται για τίποτα τέτοιο, αλλά για μια «προσεκτικά αντικειμενική περιγραφή της κατάστασης».

Το γεγονός είναι, όπως είπε, ότι «έπειτα από μακρές διαβουλεύσεις στο Eurogroup καταλήξαμε σε μια κοινή δήλωση», την οποία υπέβαλε στη Βουλή και «παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές αμφιβολίες, ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία».

«Δεν βοηθά την αμέσως επόμενη μέρα να λες ότι δεν έχεις την πρόθεση να τηρήσεις την κοινή δήλωση και τις υποχρεώσεις. Αν κοιτάξετε την ”τραγωδία” με τους τρεις θεσμούς στην Αθήνα, θα διαπιστώσετε ότι είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε λύση. Αυτή είναι η ανησυχία. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να συμφωνήσει με τους θεσμούς για την υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος. Συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους είναι παρωχημένες. Όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα συμφωνούν ότι ο χρόνος για την Ελλάδα λιγοστεύει», τόνισε.

«Απολύτως σωστή η σχέση με τον Γ. Βαρουφάκη»

Σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη, επισήμανε ότι «δεν υπάρχουν καθόλου αγενείς δηλώσεις» και προσέθεσε ότι ο ίδιος έχει δώσει μάχη ώστε τα γερμανικά ΜΜΕ να μην μεταδίδουν τα σχετικά με την Ελλάδα με αρνητικά λόγια».

«Έχω μια απολύτως σωστή σχέση με τον Έλληνα συνάδελφό μου» τόνισε και παραδέχτηκε ότι «δεν συμφωνούμε επί της ουσίας».

Σε ό,τι αφορά το διάβημα στο οποίο προέβη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τον ίδιο, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι πάντα συμπεριφερόταν με σεβασμό απέναντι στην Ελλάδα, τον ελληνικό λαό, τους Έλληνες πολιτικούς και σημείωσε ότι «κάποιοι δημιουργούν κλίμα και προβλήματα».

Διάβημα λόγω «μεταφραστικής ανοησίας Έλληνα δημοσιογράφου»

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επέκρινε ως μη λογική χρήση των μέσων της διπλωματικής υπηρεσίας το διάβημα «λόγω μιας προφανούς μεταφραστικής ανοησίας ενός Έλληνα δημοσιογράφου».

«Δεν θα ξεκινήσω να ζητάω συγγνώμη για πράγματα που δεν έχω κάνει. Όταν μεταδίδετε δηλώσεις Γερμανών πολιτικών, πρέπει να προσπαθήσετε να καταλαβαίνετε την γερμανική γλώσσα επαρκώς. Διαφορετικά, δεν εκπληρώνετε την αποστολή σας. Και το γεγονός ότι ένα υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι σε θέση να το αναγνωρίσει (ενν. ότι πρόκειται για λάθος μετάφρασης), σημαίνει ότι υπάρχει πιθανώς ακόμη ανάγκη βελτίωσης στην αποτελεσματικότητα της δουλειάς», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Συμπλήρωσε ότι ακόμη και στην κοινοβουλευτική του ομάδα ζήτησε να μην επιτρέψει κανείς να επηρεαστεί από αυτό κατά οποιονδήποτε τρόπο. «Δεν ξέρω γιατί κάποιοι από τους δημοσιογράφους βλέπουν προφανώς τον σκοπό τους στο να θέτουν υπό αμφισβήτηση ξανά και ξανά την μεγάλη προθυμία της πλειοψηφίας στην Γερμανία - και έχουμε στην Γερμανία λιγότερο ευρωσκεπτικισμό από ό,τι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Χρειαζόμαστε όλοι μια δυνατή, αλληλέγγυα Ευρώπη. Έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας. Για αυτό πρέπει να μπορούμε στην Ευρώπη να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον. Για αυτό πρέπει αυτοί που περνούν καλύτερα να βοηθούν εκείνους οι οποίοι περνούν χειρότερα. Η αλληλεγγύη είναι η προϋπόθεση. Αλλά και ένα μίνιμουμ αξιοπιστίας δεν βλάπτει», κατέληξε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Ο χρόνος για την Ελλάδα λιγοστεύει"

Τηλεφωνική παρέμβαση Ομπάμα σε Μέρκελ: Κάντε ρεαλιστική συμφωνία με την Ελλάδα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, για το θέμα της Ελλάδας είχε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κ. Ομπάμα ζήτησε από την κυρία Μέρκελ να γίνει προσπάθεια ώστε να βρεθεί μια λύση και να υπάρξει μια ρεαλιστική συμφωνία για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, ο Αμερικανός πρόεδρος επανεξέτασε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και τις προσπάθειες να υπάρξει μια πραγματιστική συμφωνία που θα «χτίζει» επάνω στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε με την Άνγκελα Μέρκελ και για το θέμα της Ουκρανίας και συμφώνησαν για την πλήρη και απρόσκοπτη εφαρμογή των τριών συμφωνιών του Μινσκ ώστε να υπάρξει μια βιώσιμη και ειρηνική επίλυση στη διαμάχη στη χώρα.

Επανέλαβαν την συμφωνία τους ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μέχρις ότου να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της που πηγάζουν από τις συμφωνίες του Μινσκ.

Ο Πρόεδρος και η Καγκελάριος συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη παροχής οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία καθώς θα εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Στη συζήτησή τους επανεξέτασαν και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και τις προσπάθειες να υπάρξει μια πραγματιστική συμφωνία που θα «χτίζει» επάνω στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεφωνική παρέμβαση Ομπάμα σε Μέρκελ: Κάντε ρεαλιστική συμφωνία με την Ελλάδα"

Απάντηση Χατζηδάκη στις καταγγελίες Τσίπρα για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ

«Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ήταν ένα εφεύρημα της προηγούμενης κυβέρνησης, που υπέκλεψε την υπογραφή του ΟΟΣΑ, για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα... Ήταν η εργαλειοθήκη του κ. Χατζηδάκη» είπε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι και τη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Άνχελ Γκουρία.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «η προηγούμενη κυβέρνηση εμπνεύστηκε την εργαλειοθήκη, για να περάσει συγκεκριμένες αλλαγές».

«Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ήταν η εργαλειοθήκη του κ. Χατζηδάκη. Ήταν εφεύρημα του Χατζηδάκη, που υπέκλεψε την υπογραφή του ΟΟΣΑ, για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα» είπε ο πρωθυπουργός και προκάλεσε τις αντιδράσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Ουσιαστικά, ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε πως ο κ. Χατζηδάκης, με πρόσχημα τον ΟΟΣΑ, επιχείρησε να εισαγάγει δράσεις, «βαφτισμένες» ως μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στη Βουλή, είπε πως «το κείμενο υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΟΟΣΑ, παρουσιάσαμε μαζί τη μελέτη».

Ο Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε το λόγο, επί προσωπικού, στη Βουλή και, μεταξύ των άλλων, υπενθύμισε στο σώμα ότι η σχετική μελέτη είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΟΟΣΑ και ο καθένας μπορεί να δει ότι φέρει τον πρόλογο και την υπογραφή του κ. Γκουρία και αναφέρονται ονομαστικά τα στελέχη του ΟΟΣΑ που συμμετείχαν στη μελέτη.

Επίσης, υπενθύμισε στους βουλευτές ότι ο κ. Γκουρία είχε έρθει στην Ελλάδα και παρουσίασε στο υπουργείο Ανάπτυξης, μαζί με τον κ. Χατζηδάκη, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Αντιλαμβάνομαι, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, την προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογήσει τη στροφή 180 μοιρών που έχει κάνει με τον ΟΟΣΑ, δεν περίμενα όμως ότι θα ερχόταν στη Βουλή ο πρωθυπουργός, για να πει τέτοιες ανακρίβειες.

«Εάν ισχύει αυτό, τότε ο ΟΟΣΑ είναι ένας οργανισμός που του επιβάλλουν τι να κάνει, άρα γιατί συνεργάζεστε μαζί του; Εγώ δεν περίμενα ότι θα με κατηγορούσε έτσι. Η μελέτη είναι στη δημοσιότητα και μπορεί να την βρει όποιος θέλει. Αφού δημοσιοποιήσετε το κείμενο της 20ής Φεβρουαρίου, τότε να εξαπολύσετε επιθέσεις» κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση Χατζηδάκη στις καταγγελίες Τσίπρα για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ"

Δημοσκόπηση - μήνυμα: «Βαφτίσατε την τρόικα», λέει το 73% - Εξι στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί τις υποσχέσεις της

Μεγάλη διαφορά, πάνω από 22 μονάδες έχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε από την εταιρεία Interview για το ΒΕΡΓΙΝΑ TV. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει τα ποσοστά του, συγκεντρώνοντας το 39,8%, με τη Νέα Δημοκρατία να υποχωρεί στο 17%. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 5,7% και ακολουθούν το ΚΚΕ (5,1%), οι ΑΝΕΛ (4,8%), το Ποτάμι (4,2%), και το ΠΑΣΟΚ (3,2%).

Ωστόσο, τα πρώτα σύννεφα για την κυβέρνηση έρχονται από τη γνώμη του κοινού για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Συγκεκριμένα, το 50,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, ενώ το 58% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της.

Συντριπτικό είναι το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν κατάργησε την Τρόικα, αλλά απλά της άλλαξε όνομα, καθώς αυτή την απάντηση έδωσε το 73% των ερωτηθέντων.

Υπέρ των ξένων επενδύσεων στο μεταλλευτικό κλάδο, εμφανίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (52%) στο δείγμα της Μακεδονίας ενώ 25% έχουν αρνητική στάση. Ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό 23%, δηλώνει άγνοια για το θέμα και αρνείται να πάρει θέση.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση - μήνυμα: «Βαφτίσατε την τρόικα», λέει το 73% - Εξι στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί τις υποσχέσεις της"

Εκρηξη Γιούνκερ προς Αθήνα και Βρυξέλλες: «Είμαι ανήσυχος για την Ελλάδα - να συμμαζευτούν όλες οι πλευρές»

«Συνεχίζω να είμαι ανήσυχος, δεν είμαι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

Μάλιστα, σε αυστηρό τόνο, προειδοποίησε τόσο την Αθήνα όσο και τις Βρυξέλλες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να συμμαζευτούν»,

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι ανησυχεί για τον ρυθμό με το οποίο προχωρά η διαδικασία για τη διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος.

Νωρίτερα, σε μια απόδειξη ότι η Αθήνα έχει απολέσει και αυτά τα λίγα ερείσματα που είχε στις Βρυξέλλες τα τελευταία 24ωρα, ο γάλλος Επίτροπος για τις Οικονομικές Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ως τώρα κρατούσε μια πιο φιλική στάση, προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση ότι το Eurogroup δεν θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος.

Επιβεβαιώνοντας το χάσμα που έχει επέλθει στις σχέσεις Ελλάδας- πιστωτών ο Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ανέφερε πως ενώ το Eurogroup έχει ισχυρή βούληση να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη δεν θα το κάνει με κάθε κόστος.

«Χρηματοοικονομικά ατυχήματα μπορούν να συμβούν. Καθήκον μας όμως, δεν είναι να το οργανώσουμε αυτό, αλλά να το αποτρέψουμε», δήλωσε.

Αν και ο Πιερ Μοσκοβισί προειδοποίησε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα θα επιφέρει μεγάλες πολιτικές ζημίες, ωστόσο ξεκαθάρισε τα εξής: «Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες είναι αποδεκτές και για τις δύο πλευρές».

Εν τω μεταξύ, ικανοποιείται τελικά το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για συζήτηση του ελληνικού ζητήματος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. Μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η εξαμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στις 9 μ.μ. την Πέμπτη.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκτός από τον Πρωθυπουργό, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Οι επαφές θα γίνουν υπό το αρνητικό κλίμα που έχει καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο για την Ελλάδα και λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Βερολίνο.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε πως θα θέσει το θέμα της ρευστότητας στις συναντήσεις που θα έχει με ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκρηξη Γιούνκερ προς Αθήνα και Βρυξέλλες: «Είμαι ανήσυχος για την Ελλάδα - να συμμαζευτούν όλες οι πλευρές»"

Μοσκοβισί: «Δεν βάζει βέτο η Επιτροπή στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση»

Μοσκοβισί: «Δεν βάζει βέτο η Επιτροπή στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση»Δεν υπάρχει θέμα βέτο από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, ξεκαθάρισε την Τετάρτη ο γάλλος Επίτροπος για τις Οικονομικές Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.

Σε ότι αφορά τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει η Επιτροπή για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση των 100 δόσεων ο κοινοτικός επίτροπος, υπογράμμισε ότι η αντιπροσωπεία της Επιτροπής στη Αθήνα, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ντ. Κοστέλο, είναι εξαιρετικού επιπέδου και «χαίρουν της πλήρους εμπιστοσύνης τόσο της Επιτροπής όσο και της δικής μου προσωπικά».

Η Επιτροπή έχει στόχο να είναι εποικοδομητική δύναμη που εργάζεται προς το συμφέρον της Ευρωζώνης και του ελληνικού λαού, είπε και τόνισε: «Υποστηρίζουμε το στόχο να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι, αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα άσκησης βέτο εκ μέρους μας για ένα νομοσχέδιο περί ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο είναι αναγκαίο και που συζητήθηκε μεταξύ των κ.κ. Γιούνκερ και Τσίπρα».

Σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, αυτό που υπογράμμισε ο κ. Κοστέλο, είναι ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας πλαίσιο τη 20ης Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να έχουν διαβουλεύσεις από κοινού με τους εταίρους, ώστε να υπάρχει εκτίμηση του δημοσιονομικού αντικτύπου αυτών των μέτρων. Δεν θα πρέπει να γίνεται άδικη κριτική στην Επιτροπή, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Π. Μοσκοβισί, σημείωσε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει σκλήρυνση των θέσεων της Επιτροπής η οποία εργάζεται για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β και βάση της εργασίας μας είναι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Μέχρι τα τέλη Απριλίου θα πρέπει να εξειδικευτεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια να αποφασιστούν άλλες διευθετήσεις τον Ιούλιο, τόνισε.

«Αν περνάμε τον χρόνο μας να παρατηρούμε ο ένας τον άλλος με καχύποπτο τρόπο χάνουμε χρόνο, ο οποίος δεν είναι είναι μόνο χρήμα αλλά και αποφάσεις και εμπιστοσύνη. Ζητούμενο είναι να υπάρξουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις που να είναι φιλόδοξες και ορισμένες με κοινωνικό χαρακτήρα στις οποίες δεν μπορούμε να αντιταχθούμε» κατέληξε.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: «Δεν βάζει βέτο η Επιτροπή στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση»"

Σκουρλέτης: «Εχθρικές τοποθετήσεις των Ευρωπαίων προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση»

Σκουρλέτης: «Δεν είναι μονομερής ενέργεια η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» «Εχθρικές τοποθετήσεις προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό» χαρακτηρίζει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι «ουσιαστικά ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να αθετήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό».


«Τοποθετήσεις που ζητούν να αγνοηθεί το μήνυμα των τελευταίων εκλογών και να συνεχιστεί μια πολιτική, η οποία καταδικάστηκε από τους Έλληνες, μόνο φιλικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Θα έλεγα ευθέως και με απόλυτη σαφήνεια ότι είναι εχθρικές τοποθετήσεις προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση, προς τον ελληνικό λαό» σημειώνει ο υπουργός και διευκρινίζει: «Είναι αδιανόητο και προκλητικό, η πρώτη κίνηση που γίνεται από την κυβέρνησή μας για την ανθρωπιστική κρίση να ερμηνεύεται ως μονομερής κίνηση. Προφανώς, ή δεν έχει καταλάβει ο κ. Κοστέλο τι συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου, ή τελικά φαίνεται είναι από εκείνες τις δυνάμεις που επιχειρούν να δώσουν διαφορετικό περιεχόμενο σε αυτή καθαυτή τη συμφωνία και να τορπιλίσουν αυτό που πάει να αποτυπωθεί μέσα από αυτή τη διαπραγμάτευση των τελευταίων ημερών, δηλ. μια νέα σχέση ισοτιμίας ανάμεσα στη χώρα μας και τους Ευρωπαίους εταίρους. Είναι βέβαιο ότι αυτές οι τοποθετήσεις ουσιαστικά δεν τίθενται μόνο απέναντι στη χώρα μας, αλλά δυναμιτίζουν την ίδια τη συνοχή της Ευρώπης και την επόμενη μέρα συνολικά για την Ευρώπη».

Σε ερώτηση για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει τη σύγκληση πενταμερούς συνάντησης κορυφής αύριο στις Βρυξέλλες, ο κ. Σκουρλέτης απαντά: «Η κίνηση του πρωθυπουργού αποσκοπεί στο να επιχειρηθεί να δοθεί απάντηση στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο σε σχέση με τα ζητήματα της συμφωνίας ανάμεσα στη χώρα μας και τους εταίρους μας. Είναι φανερό πως δεν μπορούμε να ροκανίζουμε τον χρόνο ούτε να λειτουργούμε παρελκυστικά -και βέβαια δεν αναφέρομαι στην ελληνική πλευρά- με σκοπό αντικειμενικά να δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας. Είναι η στιγμή να δοθεί πολιτική απάντηση στα ζητήματα. Αυτή η κίνηση φέρνει τον καθένα απέναντι στις ευθύνες του».

Ο υπουργός Εργασίας καθιστά σαφές ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων». Προσθέτει, ωστόσο: «Δεν πρέπει προφανώς να παραγνωρίζουμε ότι αυτή η πολιτική της χρηματοδοτικής ασφυξίας εκ μέρους των εταίρων μας, κατά παράβαση των πρακτικών που ισχύουν για όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, προκαλεί επιπλέον προβλήματα και εντάσσεται σε έναν σχεδιασμό που θέλει να ακυρώσει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για να σταθεί η χώρα στα πόδια της και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να διαμορφώσει ένα παράδειγμα ήττας, οπισθοχώρησης μιας διαφορετικής φωνής που ακούγεται σήμερα στην Ευρώπη. Είναι, τελικά, πολιτικό το διακύβευμα απέναντί μας».

Αναφέρει τέλος ότι «το νομοσχέδιο για τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα κατατεθεί περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός και αμέσως μετά, γύρω στο Πάσχα, θα αναρτηθεί το ν/σ για την αποκατάσταση της λειτουργίας των Συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

express
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: «Εχθρικές τοποθετήσεις των Ευρωπαίων προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση»"

Reuters: Οργή πιστωτών με απροθυμία Αθήνας να δώσει στοιχεία

Reuters: Οργή πιστωτών με απροθυμία Αθήνας να δώσει στοιχείαΟργή των εταίρων και πιστωτών της Ελλάδας από την άρνηση της Αθήνας να δώσει περισσότερα στοιχεία για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group αποκαλύπτει με δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Όπως τονίζει στο άρθρο, η Αθήνα επιμένει πως οι συζητήσεις θα κλιμακωθούν στην πενταμερή Σύνοδο Κορυφής αύριο στις Βρυξέλλες.

"Για πολλούς η τηλεδιάσκεψη αυτό το απόγευμα ήταν κάτι σαν την τελευταία σταγόνα", ανέφερε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Επισημαίνεται πως η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group είχε ως στόχο να παρασχεθεί ανανέωση ενημέρωσης για την κατάσταση της Ελλάδας "που ξεμένει από χρήματα και χρόνο, ώστε να γίνει διαπραγμάτευση και να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να ξεμπλοκάρουν δάνεια τα οποία θα αποτρέψουν πιθανή πτώχευση".

Το δημοσίευμα εν συνεχεία επικαλείται τρεις πηγές με γνώση του θέματος που δήλωσαν πως αντί για ενημέρωση, ένας Έλληνας αξιωματούχος τους είπε πως αυτά τα θέματα θα συζητηθούν από τον πρωθυπουργό με τους ηγέτες της Ευρώπης στη σύνοδο των Βρυξελλών.

Δυο πηγές υποστήριξαν ότι ένας από τους αξιωματούχους που συμμετείχε στη σύντομη τηλεδιάσκεψη δήλωσε πως η ελληνική άρνηση να δώσει ενημέρωση στους πιστωτές ήταν σαν να "ιππεύεις ένα νεκρό άλογο" ενώ ο ίδιος φέρεται να είπε ότι οι συζητήσεις δεν καταλήγουν πουθενά.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μάλιστα δηλώνουν στο άρθρο ότι δεν καταλαβαίνουν σε τι ελπίζει η Ελλάδα μεταφέροντας τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής, όπου η χώρα δεν είναι στην επίσημη ατζέντα και μπορεί να συζητηθεί μόνο στο περιθώριο και υπό ευρύτερους πολιτικούς όρους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορούν να προσφέρουν στον Αλέξη Τσίπρα τίποτα περισσότερο απ' ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς οποιαδήποτε περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Αθήνα θα πρέπει να στηρίζεται σε μεταρρυθμίσεις που παρά τη μεγάλη διστακτικότητά της, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Οργή πιστωτών με απροθυμία Αθήνας να δώσει στοιχεία"

Τσίπρας στη Βουλή: Δεν κάνουμε πίσω σε όσα έχουμε εξαγγείλει - Εχουμε μπροστά μας μια σκληρή διαπραγμάτευση

Τσίπρας στη Βουλή: Δεν κάνουμε πίσω σε όσα έχουμε εξαγγείλει - Εχουμε μπροστά μας μια σκληρή διαπραγμάτευση«Δεν κάνουμε πίσω σε όσα έχουμε εξαγγείλει. Η κυβέρνηση υλοποιεί αυτό για το οποίο δεσμεύθηκε», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

«Είμαστε όμως ανοιχτοί σε προτάσεις και μέσα και έξω από την χώρα», πρόσθεσε.

«Για πρώτη φορά μετά από χρόνια κατατίθεται στη Βουλή ένα σχέδιο που δεν μεταφράστηκε από e-mail αλλά γράφτηκε εδώ. Δεν θα συνεχίσουμε την τακτική να δίνουμε σε τεχνοκράτες να γράφουν τα δικά μας νομοσχέδια» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Διεθνοποιήσαμε το πρόβλημα, θέσαμε τις βάσεις για λύση» είπε, καθώς η Ευρώπη παραδέχεται για πρώτη φορά πως η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την ανθρωπιστική κρίση, που είναι αποτέλεσμα του προγράμματος που εφαρμόστηκε και απέτυχε παταγωδώς.

«Προσήλθαμε στην διαπραγμάτευση με απόλυτη διαφάνεια. Δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση, ζητάμε ισότιμη μεταχείριση. Ούτε απομονωθήκαμε, ούτε βρεθήκαμε χωρίς συμμάχους, όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν» υπογράμμισε.

«Πετύχαμε πλήρη διάκριση της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο, πετύχαμε να μην σημειωθεί καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις. Η Ελλάδα υλοποιεί μεταρρυθμίσεις που δημιουργεί η ίδια» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Τι είδους Ευρώπη είναι αυτή που θεωρεί μονομερή ενέργεια το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την επιστολή Ντ. Κοστέλο που μπλοκάρει το εν λόγω νομοσχέδιο.

Ορισμένοι από τους τεχνοκράτες που δεν έχουν προλάβει να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα άλλαξαν, προσπαθούν να φοβερίσουν με τελεσίγραφα. Τους απαντάμε ψηφίζοντας σήμερα στη Βουλή το σ/ν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Αν το κάνουν για να μας τρομάξουν πρέπει να ξέρουν ότι δεν φοβόμαστε. Είναι απειλές κενές περιεχομένου, είναι απειλές που απαξιώνουν όσους τις εκτοξεύουν» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Κάποιοι που μας ζητάνε να παγώσουμε νομοσχέδια. Ώστε να συνεχίζουν «ξεπαγιάζουν» χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα. Αυτή την Ευρώπη οραματιστήκαμε ; Την Ευρώπη που με τις επιλογές της δημιουργεί ανθρωπιστική κρίση σε ένα λαό» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «Σήμερα προχωράμε στη διασφάλιση βασικών αναγκών, όπως περιγράφονται στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε Στέγαση, σίτιση, ενέργεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ιδιοκτησία των τεχνοκρατών. Έχει θεσμούς και κανόνες που ελέγχονται από τους λαούς της. Η Ελλάδα έγινε για πέντε χρόνια οικονομικό πειραματόζωο. Τώρα κάποιοι επιθυμούν να γίνει και πολιτικό πειραματόζωο».

Οσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε έναν αναλυτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Οι αλλαγές αυτές είναι στον αντίποδα των μνημονιακών μέτρων λιτότητας, απορρύθμισης εργασιακών σχέσεων, εκθεμελίωσης του κοινωνικού κράτους. Tο μνημόνιο δεν ήταν μεταρρύθμιση. Οι περικοπές, οι απολύσεις, οι προγραφές & η απορρύθμιση της αγοράς είναι μεταρρύθμιση; Στον ΟΟΣΑ, συμφωνήσαμε σε μεταρρυθμίσεις με θετικό κοινωνικό αλλά και δημοσιονομικό πρόσημο, που θα υλοποιηθούν».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας στη Βουλή: Δεν κάνουμε πίσω σε όσα έχουμε εξαγγείλει - Εχουμε μπροστά μας μια σκληρή διαπραγμάτευση"

Ρ. Μακρή: Πρέπει να υπάρχει πλάνο σε περίπτωση εξόδου

h-raxil-makri-zita-plan-b-gia-eksodo-apo-tin-eurwzwniΠρέπει να υπάρχει πλάνο για την περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ, υποστήριξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ είπε: «Eγώ θεωρώ λοιπόν, αν με ρωτάτε, ότι πρέπει να υπάρχει και τεκμηριωμένο πλάνο για την περίπτωση εξόδου της χώρας που δεν υπάρχει βέβαια τέτοιο πράγμα, το γνωρίζουμε όλοι, δεν προβλέπεται στη συνθήκη της Ευρωζώνης έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ωστόσο όμως το να υπάρχει ένα θέμα τέτοιο, υπάρχει, γιατί να μην υπάρχει;».

Όλα αυτά είναι σενάρια που οι ίδιοι τα έχουνε απορρίψει και έχουνε πει ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της χώρας από το ευρώ, υποστήριξε η Ραχήλ Μακρή.

«Μέτρα τοξικά και εναντίον της ελληνικής κοινωνίας όπως έχουν εφαρμοστεί τα προηγούμενα δυόμιση χρόνια δεν πρόκειται ποτέ να τα ψηφίσω και δεν θα εφαρμοστούν όπως έχει δεσμευτεί και ο πρωθυπουργός ο Αλέξης ο Τσίπρας» ξεκαθάρισε όταν της ζητήθηκε να προσδιορίσει ποια είναι η κόκκινη γραμμή της.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρ. Μακρή: Πρέπει να υπάρχει πλάνο σε περίπτωση εξόδου "

Παρασκευόπουλος: Δεν υπάρχει φωτογραφική διάταξη για τον Ξηρό

Διευκρινίσεις σχετικά με το νομοσχέδιο για αποφυλάκιση κρατουμένων με μεγάλα ποσοστά αναπηρίας, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, με αφορμή τις αντιδράσεις που υπήρξαν για φωτογραφική απόφαση που αφορά τον Σάββα Ξηρό.

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε στο MEGA ότι "η νομοθεσία που ετοιμάσαμε δεν έχει καμία "φωτογραφία", ούτε θετική για να ευνοείται αυτός, ούτε αρνητική για να ισχύει για όλους εκτός από έναν.

Εμείς είδαμε την κατάσταση που υπήρχε και θεσπίσαμε τα κριτήρια", προσθέτοντας ότι "ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας του εκάστοτε ασθενούς κρατουμένου θα είναι και η σύντμηση του χρόνου για την αποφυλάκισή του".

Υπογράμμισε μάλιστα ότι όπως προβλέπεται στη νομοθετική ρύθμιση που περιέχεται στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, θα υπάρχουν τρεις διαβαθμίσεις αναπηρίας, με τα σχετικά ποσοστά να είναι στο 50%, 67% και 80%.

Δικαιολόγησε δε την απόφαση για το νέο νομοσχέδιο λέγοντας ότι "στις ελληνικές φυλακές υπάρχουν σχεδόν 200 κρατούμενοι βαριά άρρωστοι. Αυτοί οι άνθρωποι κρατούνται σε πολύ άσχημες συνθήκες. Είναι πολλοί στους θαλάμους, περισσότεροι από όσους επιτρέπεται, σε ορισμένες περιπτώσεις ο συγχρωτισμός αντενδείκνυται, υπάρχουν θάλαμοι που οι τρόφιμοι δεν έχουν ούτε χώρο ούτε για ένα τραπεζάκι να ακουμπήσουν το φαγητό τους.

Δεν επιτρέπεται η ελληνική πολιτεία να κρατά σε αυτήν την κατάσταση ανθρώπους που είναι άρρωστοι.

Για αυτό το λόγο θεσπίσαμε μία ρύθμιση που προβλέπει την ταχύτερη έξοδο αυτών των ανθρώπων. Εάν είχαμε συνθήκες περίθαλψης ανθρώπινες για τους ανθρώπους, οι οποίοι κρατούνται, θα μπορούσαν ακόμα και εάν είναι ισοβίτες να μένουν εκεί για πάντα.

Ο λόγος ο οποίος αυτοί οι άνθρωποι, με όρους πάντα, αποφυλακίζονται νωρίτερα είναι ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται δεν είναι κατάλληλες".

Για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' ανέφερε πως "καταργείται το μοντέλο φυλακή - σωφρονιστικό κατάστημα Γ' Τύπου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καταργείται η ασφάλεια".

pathfinder
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρασκευόπουλος: Δεν υπάρχει φωτογραφική διάταξη για τον Ξηρό"

Die Welt: Δεν υπάρχει κατοχικό δάνειο

Die Welt: Δεν υπάρχει κατοχικό δάνειο
«Δεν υπάρχει το ελληνικό δάνειο των 476 εκατομμυρίων κατοχικών μάρκων» αναφέρει η εφημερίδα «Die Welt» στον τίτλο σημερινού δημοσιεύματός της, στο οποίο σημειώνεται ότι, με βάση πρωτότυπα έγγραφα στα αρχεία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, «δεν υπήρχε γερμανικό δάνειο αυτού του ποσού, αλλά μόνο η απαίτηση για τα έξοδα της κατοχής, τα οποία έπρεπε να αναλάβει η Ελλάδα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στον υπ.αρ. R27320 φάκελο που βρίσκεται στο πολιτικό αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχει έγγραφο, στο οποίο γίνεται λόγος για ένα «γερμανικό υπόλοιπο χρέους ύψους 476 εκατομμυρίων», από το οποίο προκύπτει ότι «δεν πρόκειται ούτε για δάνειο, ούτε για πίστωση, αλλά απλώς για ποσό που έχει υπολογιστεί».
Die Welt: Δεν υπάρχει κατοχικό δάνειο

Διαβάστε Περισσότερα » "Die Welt: Δεν υπάρχει κατοχικό δάνειο"

Μοσκοβισί: Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε τίμημα

Πιέρ ΜοσκοβισίΜήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διατεθειμένη να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη με κάθε κόστος στέλνει μέσω συνέντευξής του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προειδοποιώντας παράλληλα πως μολονότι πρόθεση του Eurogroup είναι να κρατήσει τη χώρα μας στο κοινό νόμισμα, υπάρχει πάντα κίνδυνος «οικονομικών ατυχημάτων».


«Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ με κάθε τίμημα, αλλά υπό αυστηρούς όρους που είναι αποδεκτοί και από τις δυο πλευρές», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως τυχόν τρίτο πρόγραμμα στήριξης θα πρέπει να είναι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα.

Προειδοποίησε παράλληλα πως μολονότι οι εταίροι θέλουν την παραμονή της χώρας μας στο κοινό νόμισμα, υπάρχουν πάντα κίνδυνοι «ατυχημάτων», απηχώντας την πρόσφατη προειδοποίηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως υπάρχουν κίνδυνοι Grexit ατυχήματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνίας μεταξύ της χώρας μας και των πιστωτών της έως τον Ιούλιο.

«Ξεκάθαρη βούληση του Eurogroup είναι να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Οικονομικά ατυχήματα συμβαίνουν. Το καθήκον μας όμως δεν είναι τα οργανώσουμε, αλλά να τα αποτρέψουμε», είπε ο επίτροπος Οικονομικών, απαντώντας έτσι και στις αιτιάσεις Ελλήνων αξιωματούχων πως υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που θέλουν ρήξη στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Μοσκοβισί προσέθεσε πως η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν, όμως επανέλαβε πως τυχόν έξοδος της Ελλάδας θα επέφερε μεγάλο πολιτικό πλήγμα, γεννώντας κίνδυνο «ντόμινο».

«Οι πάντες θα ρωτούσαν ποιο κράτος-μέλος ακολουθεί», είπε.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε τίμημα "

ΜΑΤ έχουν κυκλώσει τη Νομική

Δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί από το πρωί γύρω από το κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία βρίσκεται υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές για έκτη ημέρα.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, όμως έχει απαγορευθεί η διέλευση πεζών μπροστά από τη Νομική στον πεζόδρομο της Μασσαλίας.

Στον χώρο βρίσκεται και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, που είχε νωρίτερα σύντομη συνομιλία με τους αντιεξουσιαστές που έχουν καταλάβει τη Νομική.

Οι καταληψίες, που εισέβαλαν στη Σχολή το πρωί της περασμένης Παρασκευής, ζητούν μεταξύ άλλων την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και των συγγενών κρατουμένων της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», την κατάργηση των «αντιτρομοκρατικών» νόμων, αλλά και των φυλακών τύπου Γ'.

Φοιτητές αριστερών παρατάξεων, όπως η Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ) και τα ΕΑΑΚ, βρέθηκαν χθες το πρωί έξω από το κτίριο της Νομικής μοιράζοντας φυλλάδια και ενημερώνοντας τον κόσμο για τις θέσεις τους, ζητώντας ταυτόχρονα τον τερματισμό της κατάληψης.

Παρά το γεγονός ότι ένα κομμάτι των φοιτητών των συγκεκριμένων παρατάξεων θεωρεί πως κάποια από τα αιτήματα των καταληψιών μπορεί να είναι δίκαια (αφορούν σε φυλακισμένους απεργούς πείνας, απελευθέρωση συγγενών φυλακισμένων μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς» κ.λπ.), ωστόσο διαφωνούν με την κατάληψη.

Εισαγγελία: Μέριμνα για την αποτροπή νέων επεισοδίων

Νέα ανακοίνωση για την κατάληψη της Νομικής Σχολής, εξέδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών με αφορμή τα επεισόδια σημειώθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας, και τα οποία κατά τον εισαγγελέα «εκτυλίσσονται με επίκεντρο την κατάληψη της Νομικής».

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος επαναλαμβάνει, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι η Εισαγγελία από την Κυριακή έχει ζητήσει από την Αστυνομία «τη λήψη μέριμνας» για την αποτροπή νέων επεισοδίων.

Η ανακοίνωση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών

«Με αφορμή τα νεότερα επεισόδια που εκτυλίσσονται, με επίκεντρο την κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών, επαναλαμβάνουμε ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ενήργησε ήδη από την Κυριακή 15/3/2015 ζητώντας το σχηματισμό δικογραφίας και ασκώντας τη δέουσα ποινική δίωξη.
Ζητήθηκε δε από τις αστυνομικές αρχές, αφενός η αποκάλυψη και η σύλληψη των δραστών στα πλαίσια του αυτοφώρου , αφετέρου η λήψη μέριμνας από τις αστυνομικές αρχές για την αποτροπή νέων επεισοδίων. Σημειώνεται ότι στην ως άνω σχηματισθείσα το πρώτον από την Εισαγγελία δικογραφία συσχετίστηκε και η μήνυση των κοσμητόρων της Νομικής Σχολής κατά των καταληψιών».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΜΑΤ έχουν κυκλώσει τη Νομική"

Διώξεις για εκμίσθωση ακινήτων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ζημία που υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια αυρώ φέρονται να προκάλεσαν στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι υπεύθυνοί της κατά την περίοδο 2006 - 2008, με αποτέλεσμα σήμερα να αντιμετωπίζουν βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη, αφού ολοκλήρωσε την προκαταρκτική έρευνά της για την εκμίσθωση ακινήτων του ΟΣΕ που δεν της ανήκουν αντί ευτελούς τιμήματος.

Τα επίμαχα κτίρια φέρεται να εξακολουθούν να είναι μισθωμένο μέχρι σήμερα προκαλώντας -κατα την Εισαγγελία- ζημία που ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ στον ΟΣΕ. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από ενημερωτικό της Νομικης υπηρεσίας του ΟΣΕ, η οποία διαπίστωσε ότι εκμισθώνονται ακίνητα που της ανήκουν και δεν έχουν μεταφερθεί υπό οποιαδήποτε νομικό καθεστώς, από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και να χάνονται μισθώματα.

Η ποινική δίωξη αφορά στο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία κατά παντός υπευθύνου της περιόδου και είναι κακούργημα αφού η ζημία ξεπερνά τις 120.000 ευρώ και αγγίζει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Παλιότερα δημοσιεύματα πάντως αναφέρονταν στο θέμα και συγκεκριμένα έδιναν χαρακτηριστικά παραδείγματα σκανδαλώδους διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας όπως τα βιομηχανικά κτίρια Κ1-Κ2 στο Θριάσιο Πεδίο. Από το 2006, τα κτίρια Κ1 και Κ2, αξίας άνω των 40 εκ. ευρώ, τα οποία κατασκευάστηκαν το 2004 για τη στέγαση των εγκαταστάσεων συντήρησης τροχαίου υλικού, παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες για τη διακίνηση και αποθήκευση προϊόντων, με αποτέλεσμα όχι μόνο την απώλεια σημαντικών εσόδων για τον ΟΣΕ, αλλά και την άμεση οικονομική του ζημία με την επιβάρυνση υπέρογκων λογαριασμών παροχών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ).

Αναφέρονταν επίσης ότι ο οργανισμός «Αθήνα 2004», που ενοικίαζε στο παρελθόν το κτίριο Κ1συνολικής έκτασης 20.000 τ.μ., κατέβαλλε ετήσιο μίσθωμα της τάξεως των 4,2 εκατ. ευρώ.

Παρ' όλα αυτά η εταιρεία που ενοικίασε στη συνέχεια τη συγκεκριμένη αποθήκη στο Θριάσιο είχε συμφωνήσει με την αρμόδια διεύθυνση στον ΟΣΕ να καταβάλλει μίσθωμα μόλις 100 ευρώ το μήνα και ενώ τα ετήσια λειτουργικά έξοδα ανέρχονταν σε 700.000 ευρώ. Στην προσπάθειά τους, μάλιστα, να δικαιολογήσουν το υπερβολικά χαμηλό μίσθωμα, το συμβόλαιο έκανε λόγο για ενοικίαση μόλις 20 τ.μ., άσχετα αν η συγκεκριμένη εταιρεία χρησιμοποιούσε και τα 20.000 τ.μ.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Διώξεις για εκμίσθωση ακινήτων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ"

Το μεσημέρι η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Με τοποθετήσεις βουλευτών, συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής, για δεύτερη μέρα, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το μεσημέρι θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η Χρυσή Αυγή επί της αρχής του νομοσχεδίου, η ψήφιση του οποίου θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα μιλήσει το απόγευμα, ενώ τον λόγο θα πάρουν και πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ήδη, τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος ανακοίνωσαν ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Την απόφαση του ΚΚΕ να μην μετέχει στην επικείμενη ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.

Κατηγορηματικός ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στο νομοθετικό της έργο, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις αιτιάσεις περί μονομερούς ενέργειας εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο απαραίτητο αναγκαίο βήμα, τονίζοντας ότι οι κόκκινοι δείκτες δεν χωράνε στις επαναξιολογήσεις και στην αυστηρή νεοφιλελεύθερη λογική.

Παράλληλα, έκανε λόγο για κορυφαίο κύκλο Ευρωπαίων που με τις δηλώσεις τους προσπαθούν να στραγγαλίσουν την ελληνική οικονομία, ενώ επιτέθηκε και στην αντιπολίτευση, και κυρίως σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καλώντας τους να σταματήσουν να αβαντάρουν αυτούς που θέλουν τον στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας.

Στη συνέχεια, κάλεσε όλα τα κόμματα να βοηθήσουν στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για να επανέλθει η κοινωνική δικαιοσύνη και η αξιοπρέπεια της χώρας, όπως είπε, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που κάνουμε εμείς είναι ένας αγώνας που πάει αντάμα με τους αγώνες των ευρωπαϊκών λαών. Ελάτε μαζί μας. Αυτή θα είναι η καλύτερη προσφορά σας. Μην εύχεστε, όπως είδαμε να το κάνουνε κορυφαίοι ευρωπαϊκοί κύκλοι με δηλώσεις τους, να αποτύχει αυτή η προσπάθεια. Έστω και με καθυστέρηση, ελάτε να ακολουθήσουμε όλοι, αυτήν προσπάθεια».

Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να προχωρήσει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, σημειώνοντας πως πρέπει να καταστεί σαφές ότι τα θέματα που αφορούν κοινωνικές προτεραιότητες δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οποιοδήποτε πλαίσιο. «Το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, μπάζει κι από δεξιά και από αριστερά: Από δεξιά μπάζει γιατί δεν λέει από πού θα πάρει τα λίγα χρήματα που δίνει και από αριστερά επειδή δίνει ελάχιστα: Μόλις 15 ευρώ τον μήνα για ηλεκτρικό ρεύμα, όταν ο κ. Φωτόπουλος της ΔΕΗ πήρε 6 ευρώ την ημέρα» ανέφερε στη Βουλή, στην ομιλία του επί της αρχής του νομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης.

«Ζητούσαμε για πολύ καιρό επιτέλους να κυβερνήσετε. Πέρασαν πενήντα μέρες, ξεκινήσαμε και έχουμε αρχίσει να φοβόμαστε μήπως ήταν καλύτερα όταν δεν κυβερνούσατε» σχολίασε ο κ. Θεοχάρης.

«Σε κάθε υπουργείο βλέπουμε δύο πολιτικές: Δύο πολιτικές στο μεταναστευτικό, τώρα ανοίγουν, τώρα κλείνουν. Άλλα λέει ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup, υπογράφοντας και κάνοντας μία συμφωνία που χαιρετίσαμε και στις 20 Φεβρουαρίου και στηρίξαμε ενεργά, άλλα είπε χθες η κ. Βαλαβάνη. Αλλάζει ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ- όχι όπως είχε πει και είχε δεσμευθεί ο υπουργός Οικονομικών της χώρας στους ομολόγους του: Τα έσοδα πηγαίνουν για την κοινωνική ασφάλιση και όχι για τη μείωση του χρέους της χώρας. Όσο ευγενής κι αν είναι ο σκοπός, δεν μπορεί να λέμε κάποια πράγματα και την επόμενη μέρα να τα αναιρούμε» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.

Ειδικότερα, για το ζήτημα της συγκρότησης Επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του επαχθούς δημοσίου χρέους, ο κ. Θεοχάρης παρατήρησε πως έρχεται με την επίκληση λάθους άρθρου του Κανονισμού της Βουλής, που δεν απαιτεί προηγούμενη έγγραφη πρόταση βουλευτών, και δήλωσε πως το κόμμα του είναι πρόθυμο με τους βουλευτές του, να βοηθήσει την κυβέρνηση να τη συγκροτήσει με τον σωστό τρόπο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, επαίνεσε εξάλλου την κυβέρνηση για τα κριτήρια που έθεσε κατόπιν των παρατηρήσεων της αντιπολίτευσης, σε σχέση με τους εθελοντές συμβούλους των υπουργών που θα εργάζονται αμισθί (να είναι διακεκριμένοι επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες ειδικού αντικειμένου), υπέδειξε ωστόσο πως θα πρέπει να εισαχθεί όριο για τον αριθμό τους, καθώς και ασυμβίβαστα, ώστε «να μην προσλάβει για παράδειγμα κάποια κυβέρνηση έναν κλινικάρχη ως εθελοντή σύμβουλο στον υπουργό Υγείας, ή ιδιοκτήτη κατασκευαστικής εταιρείας στον υπουργό Μεταφορών».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει κάτι διαφορετικό επί της ουσίας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» ανέφερε στη δική του ομιλία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Διαπραγματεύεται σκληρά με τους θεσμούς, τους τροϊκανούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως αυτή η διαπραγμάτευση δεν αφορά μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, πολύ δε περισσότερο αποκατάσταση των απωλειών και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, δηλαδή δεν διαπραγματεύεται για λογαριασμό του λαού, αλλά διαπραγματεύεται για λογαριασμό του κεφαλαίου» είπε.

Η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ, εντάσσεται στον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας σε ό,τι αφορά την ισχύ των νομισμάτων τους και τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των αγωγών ενέργειας.

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως για τη φτώχεια και την εξαθλίωση ευθύνη έχουν οι μνημονιακές πολιτικές. Υπάρχει όντως τέτοια ευθύνη, αλλά γιατί δεν φέρνετε έναν νόμο να καταργήσετε όλους τους εφαρμοστικούς νόμους, που οδήγησαν εκτεταμένα λαϊκά στρώματα στη φτώχια και στην εξαθλίωση;» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

«Βάλατε στους εφοπλιστές κάποια έκτακτη εισφορά να πληρώσουν για να δώσετε χρήματα στα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα; Στους μεγαλοβιομήχανους, στους τραπεζίτες, στους μεγαλέμπορους; Όχι. Κάνετε κάποιες ρυθμίσεις στα πλαίσια του Προϋπολογισμού που χρηματοδοτείται από τη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, καθώς ο λαός πληρώνει τους φόρους, και όχι οι εφοπλιστές, ή οι βιομήχανοι- ή πληρώνουν ελάχιστα (...) Κουρέψατε τα ψίχουλα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, για να μπορείτε να πληρώνετε τους δανειστές και το ΔΝΤ» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο κ. Καραθανασόπουλος τόνισε πως η αιτία της διαφθοράς εντοπίζεται στον καπιταλισμό, όπου «νομιμοποιείται η υφαρπαγή του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου» και παρατήρησε πως στο όνομα της πάταξης του μαύρου πολιτικού χρήματος «η ΕΕ θέλει να ποινικοποιήσει και να περιορίσει τη δράση των ριζοσπαστικών κομμάτων».

«Πολύ φοβόμαστε, πως δυστυχώς, στο όνομα της πάταξης της διαφθοράς, θα επιδιώξετε να νομιμοποιηθούν στη λαϊκή συνείδηση αντιλαϊκού χαρακτήρα μέτρα» κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Την προειδοποίηση πως η ελληνική κυβέρνηση θα απαντήσει αν συνεχιστούν μονομερείς ενέργειες εκ μέρους των δανειστών και συνεχίσουν να σφίγγουν τη θηλιά απέναντι στη χώρα, απηύθυνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση. «Εάν οι δανειστές συνεχίσουν ένα παιχνίδι εκβιασμών, τελεσιγράφων και αν συνεχίσουν να σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τον λαιμό του ελληνικού λαού, τότε η κυβέρνηση δεν έχει άλλη λύση παρά να απαντήσει σε αυτήν τη μονομερή ενέργεια των δανειστών, καταφεύγοντας στο μόνο ισχυρό όπλο που έχει. Που είναι η προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Η λειτουργία του ελληνικού κράτους, των υποχρεώσεων που έχει απέναντι στους ελληνες πολίτες, ως προτεραιότητα» είπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «Δεν θα γίνουμε αποδέκτες μονομερών ενεργειών εκ μέρους των δανειστών. Είναι σαφής η άποψή μας και τη διατυπώνουμε με μεγάλη σαφήνεια για όποιον θέλει να την ακούσει για μια ακόμη φορά. Εμείς δεν κάνουμε μονομερείς ενέργειες αλλά δεν θα ανεχθούμε όμως και μονομερείς ενέργειες εις βάρος του ελληνικού λαού. Είναι προφανές ότι δεν κυβερνά μια κυβέρνηση υπό επιτροπεία, ούτε με μερική εξουσιοδότηση και εντολή. Κυβερνά μια κυβέρνηση που θέλει να αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία, τη δημοκρατία, την εθνική αξιοπρέπεια και το διεθνές κύρος της χώρας, τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών».

Ταυτόχρονα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Θα πέσουν στο κενό οι εκβιασμοί που απεργάζονται απέξω και από μέσα. Εκβιασμοί που θέλουν να εμποδίσουν το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης αυτής. Θα προχωρήσουμε χωρίς να δίνουμε σε κανέναν λόγο σε αυτά τα οποία έχουμε εξαγγείλει και τα οποία είναι απολύτως εντός των πλαισίων της δημοσιονομικής προσαρμογής» δηλαδή, το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία, για την ΕΡΤ αλλά και μια σειρά άλλα μέτρα ανθρωπιστικής υφής όπως αυτά που ανήγγειλε χθες το υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορούν την κατάργηση φυλακών Τύπου Γ, την αποφυλάκιση ανηλίκων, βαριά ασθενών και αναπήρων και την τιμωρία του Bullying.

«Θα πέσουν στο κενό αυτοί οι εκβιασμοί παρεμπόδισης του νομοθετικού έργου και θα επιμείνουμε στην εφαρμογή του πλαισίου συμφωνίας στις 20 Φεβρουαρίου που συνυπογράψαμε με το Eurogroup, ένα πλαίσιο το οποίο θέτει μια κίνηση για μεταρρυθμίσεις και καθιστά οριστικά παρελθόν το Μνημόνιο και την 5η αξιολόγηση. Και ταυτοχρόνως θα επιμείνουμε στο μεταβατικό διάστημα των τεσσάρων μηνών, στην υποχρέωση των δανειστών να δώσουν τα χρήματα στη χώρα μας» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Το μεσημέρι η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση"

Με επεισόδια, φωτιές και 350 συλλήψεις τα εγκαίνια του νέου Πύργου της ΕΚΤ

Επεισόδια και 350 συλλήψεις στα γραφεία της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη Στη σύλληψη 350 ατόμων έχει προχωρήσει η αστυνομία έπειτα από τις ταραχές στο κέντρο της Φρανκφούρτης κατά τις οποίες διαδηλωτές που διαμαρτύρονται κατά της πολιτικής λιτότητας με την ευκαιρία των σημερινών εγκαινίων της νέας έδρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το κόστος της οποίας ανέρχεται σε 1,3 δισεκ. ευρώ, έκαψαν περιπολικά της αστυνομίας, επετέθησαν κατά δημαρχείου περιοχής της πόλης και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις αφού πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων και λάστιχα.

Επεισόδια και 350 συλλήψεις στα γραφεία της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη

Η αστυνομία της Φρανκφούρτης ανακοίνωσε τις συλλήψεις με μήνυμά της στο Twitter. Οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πέτρες και 80 δέχθηκαν επίθεση με σπρέι, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Φρανκφούρτης.
Κλοιός ασφαλείας έχει σχηματιστεί γύρω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επεισόδια και 350 συλλήψεις στα γραφεία της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη

Το δημαρχείο της πόλης έγινε στόχος επιθέσεων των διαδηλωτών που πέταξαν πέτρες και έσπασαν τζάμια στο ισόγειο του κτιρίου. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν λάστιχα στους γύρω δρόμους και η πυροσβεστική επενέβη για να σβήσει τις φωτιές.
Στην περιοχή της παλιάς όπερας της Φρανκφούρτης, διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς, ένας από τους οποίους τραυματίσθηκε, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA). Κάδοι απορριμμάτων και αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύκτας.

To κίνημα του Blockupy επέρριψε την ευθύνη των επεισοδίων στην αστυνομία, καταλογίζοντάς της ανάπτυξη δυνάμεων «με σενάριο εμφυλίου πολέμου, το οποίο γίνεται αντιληπτό ως πρόκληση». Από την πλευρά της, η αστυνομία είχε ήδη από νωρίς μιλήσει για «πολύ επιθετικό κλίμα» απέναντί της.
Επεισόδια και 350 συλλήψεις στα γραφεία της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη
Κατόπιν πρόσκλησης του αντικαπιταλιστικού Blockupy, δεκάδες διαδηλωτές κατευθύνονταν νωρίς το πρωί προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα εγκαίνια της νέας έδρας της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν στις 11.00 (τοπική ώρα).

Επεισόδια και 350 συλλήψεις στα γραφεία της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της Ευρωπαϊκής Πολιτικής και της Πολιτικής της Λιτότητας αναμένεται ότι θα εξακολουθήσουν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς εκτός από τα λεωφορεία που ήδη έχουν καταφτάσει στην Φραγκφούρτη από αρκετές πόλεις της γερμανικής επικράτειας αναμένονται να καταφτάσουν ακόμη 40 λεωφορεία από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας περιμένουν τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές, ανάμεσά τους 800 αναμένονται από το Βερολίνο με ειδικά ναυλωμένο τρένο. Εξήντα λεωφορεία προερχόμενα από 39 ευρωπαϊκές πόλεις κατευθύνονται προς την Φρανκφούρτη.

Η αστυνομία της πόλης έχει κινητοποιήσει χιλιάδες αστυνομικούς, υδροφόρες και ελικόπτερα για να αντιμετωπίσει την διαδήλωση κατά της λιτότητας.

Εκτός από Γερμανούς, το «παρών» έχουν δώσει υποστηρικτές του κινήματος και από άλλες χώρες, κυρίως από την Ιταλία.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Με επεισόδια, φωτιές και 350 συλλήψεις τα εγκαίνια του νέου Πύργου της ΕΚΤ "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news