facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Απάντηση της κυβέρνησης στο βέτο: Κατέθεσε το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις

Την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση, απαντώντας έτσι στο βέτο που κατέθεσε ο Κοστέλο.

Σχετική ανακοίνωση έκανε πριν από λίγο στη Βουλή η πρόεδρος κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι η εισαγωγή του για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη.

Αν η πλειοψηφία της Βουλής αποδεχθεί την πρόταση της κυβέρνησης για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα, αυτό θα σημαίνει ότι η ψήφιση του στην Ολομέλεια θα γίνει το αργότερο το απόγευμα της Παρασκευής. Η οριστικοποίηση του προγράμματος αναμένεται τις επόμενες ώρες.

Δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση απάντησε η κυβέρνηση στα επιχειρήματα του εκπροσώπου της Κομισιόν στους θεσμούς Ντ. Κοστέλλο ο οποίος επιχειρεί να μπλοκάρει την νομοθετική λειτουργία της κυβέρνησης ενώ ήδη το σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση συζητείται στην Ολομέλεια και αναμένεται να κατατεθεί η ρύθμιση για τις εκατό δόσεις. Ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για άτοπες και αστήριχτες αιτιάσεις και ενστάσεις. Όπως είπε συγκεκριμένα, συνεχίζονται μέσω δηλώσεων ενστάσεις και άτοπες αιτιάσεις από διεθνείς παράγοντες και εκπροσώπους των θεσμών.

«Είναι σαφές ότι δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και οι σχετικές αναρτήσεις νομοσχεδίων αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που από κοινού έχουμε δεσμευτεί», πρόσθεσε και αναφερθείς στην τοποθέτηση της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Θεανώς Φωτίου ξεκαθάρισε ότι: «Λέμε ευθέως ότι η εισήγηση της υπουργού αποτελεί την έμπρακτη κυβερνητική θέση απέναντι σε αστήρικτες αιτιάσεις και μάλιστα σε ένα ζήτημα που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Τον λόγο πήρε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία δήλωσε ότι «η νομοθετική λειτουργία δεν εκβιάζεται».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση της κυβέρνησης στο βέτο: Κατέθεσε το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις"

Αποδεκτό το ελληνικό αίτημα για πενταμερή σύσκεψη

Αποδεκτό έγινε το ελληνικό αίτημα για πενταμερής συνάντηση, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Πενταμερής σύσκεψη για την Ελλάδα θα γίνει το πρωί της Παρασκευής με την συμμετοχή της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, του Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσούα Ολάντ, του πρόεδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η συνάντηση θα γίνει στις Βρυξέλλες, κατόπιν ελληνικού αιτήματος, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που αρχίζει εκείνη την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους πάντως, η συνάντηση δεν υποκαθιστά την αξιολόγηση από τους θεσμούς.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποδεκτό το ελληνικό αίτημα για πενταμερή σύσκεψη"

Το καψόνι του στρατού λέγεται bullying στα σχολεία!

Στον στρατό λέγεται “καψόνι”. Έχει οδηγήσει νέους στο θάνατο. Στην αυτοκτονία. Συνέβαινε και συμβαίνει. 
«Για να μας κάνει άνδρες», ο Στρατός! Το πρώτο που λένε φυσικά οι διοικητές για να “καθαρίσουν” γρήγορα κι εύκολα, καθώς ούτε η πολιτική αλλά και ούτε η στρατιωτική ηγεσία αναλαμβάνει τις τεράστιες ευθύνες τους είναι ότι οι στρατιώτες που επιλέγουν να δώσουν τέλος στη ζωή τους μη αντέχοντας τις υπερβολές των “παλιών” και των ανωτέρων τους, είναι …αδύναμοι. Δηλαδή ότι αυτή ίσως να είναι η μοίρα των “πιο αδύναμων” στον στρατό…
Άλλη μια διαδεδομένη και εξίσου αισχρή δικαιολογία του Στρατού «είναι οι γκόμενες», που χωρίζουν τους φαντάρους και τους ωθούν στην αυτοκτονία!!!
Με αυτά και μ’ αυτά το “καψόνι” πέρασε στα σχολεία κι όπως απέδειξε η τραγωδία με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη η βία “συνοδεύει” τα παιδιά μας ακόμη και μετά από την εφηβεία τους που αποτελεί “άλλοθι” -κακώς- για την όποια βίαιη συμπεριφορά τους. Με νταήδες που με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να καλύψουν αδυναμίες, κόμπλεξ και φοβίες.
Όπως επισημαίνει και ο αρθρογράφος του onalert.gr «μια κοινωνία που τις τελευταίες δεκαετίες στηρίχθηκε στον απόλυτο ατομικισμό. Πετυχημένος ήταν όποιος “τ΄ άρπαζε”, αδύναμος και βλαξ όποιος δεν το έκανε. Μεγάλωσε παιδιά με “αρχές κουτσαβακισμού” κι όχι ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και τώρα παριστάνουμε τους έκπληκτους -ως συνήθως- για τον θάνατο του Βαγγέλη. Επιτρέψαμε να επικρατήσει η λογική του “νταή” ακόμη και στις πιο απλές ανθρώπινες συναναστροφές. Πόσο μάλλον στις περίπλοκες σχέσεις παιδιών, εφήβων και νέων ανθρώπων. Η “δεξαμενή” των “κακομαθημένων” παιδιών γέμιζε ραγδαία με βασικούς υπεύθυνους ανεύθυνους γονείς και αδιάφορους εκπαιδευτικούς. Τώρα θα το …συζητήσουμε για κάποιες ημέρες και μετά θα το ξεχάσουμε γρήγορα. Μέχρι να μας χτυπήσει το πρόβλημα την πόρτα. Ίσως και να έχει μπει στο σπίτι μας, αλλά να το αγνοούμε. Να μην το ξέρουμε καν.
Όμως αυτά τα πρότυπα επιβλήθηκαν στην κοινωνία μας από συγκεκριμένα καθεστωτικά κόμματα, διευκόλυναν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, τα προπαγάνδισαν μέσα από τα συγκεκριμένα καθεστωτικά ΜΜΕ, διαμόρφωσαν ολόκληρα δίκτυα πελατειακών σχέσεων ικανά να εξαγοράσουν, να υποτάξουν, να χειραγωγήσουν και να καλύψουν κάθε παρανομία. Ήταν η συνέχεια του κράτους της Δεξιάς, των ταγματασφαλιτών και των μαυραγοριτών, της Χούντας των Συνταγματαρχών και της αντιπαροχής, του Νιάρχου και του Ωνάση. Που το διαδέχτηκε η ΕΟΚ -που θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια-, οι Καραμανλής-Παπανδρέου-Μητσοτάκης-Σημίτης, ο Κοσκωτάς, ο Αλαφούζος, ο Λάτσης, ο Λαμπράκης, ο Μπόμπολας και ο Βαρδινογιάννης. Για να έρθει μετά η ακροδεξιά του Χριστόδουλου και του ΛΑΟΣ, οι φονιάδες ΝΑΖΙ μιζαδόροι των εφοπλιστών της Χρυσής Αυγής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην περίπτωση του Βαγγέλη ο αστός πολιτικός δεν παρενέβη για να στηρίξει τον αδύναμο, αλλά τον δυνατό, το βάναυσο, το θρασύδειλο, που είχε πίσω του ισχυρή και πολυπληθή οικογένεια με περίσσευμα ψήφων!
Όλοι αυτοί συγκάλυψαν το καθημερινό έγκλημα που συντελούνταν, είναι συνένοχοι της δολοφονίας, που ήταν αργή και βασανιστική:
 «Τον είχαν ακινητοποιήσει σε καρέκλα, τον τραμπούκιζαν, τον έφτυναν και τον χλεύαζαν με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς και σχόλια», αποκαλύπτει υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., για περιστατικό που είχε συμβεί πριν από περίπου 10 μήνες, με θύμα τον αγνοούμενο 20χρονο φοιτητή της Σχολής Γαλακτοκομικής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Σε άλλη περίπτωση που περιγράφεται σε κάποια από τις καταθέσεις, οι δράστες είχαν κάνει τον Βαγγέλη... τζουκ μποξ! Τον είχαν κλείσει σε ντουλάπα και έριχναν... κέρματα προκειμένου εκείνος να τραγουδήσει! 
Σε άλλο σημείο περιγράφεται ένα ακόμη επεισόδιο που εξελίχθηκε ενώ ο 20χρονος αγνοούμενος φοιτητής έκανε μπάνιο. Οι «εκφοβιστές» έκλεισαν το νερό και τον άφησαν για ώρα με τις σαπουνάδες! 
 «Βασανιστήρια» διαπόμπευσηςΜία ομάδα συμφοιτητών του, επίσης από την Κρήτη, είχαν στοχοποιήσει την ιδιαιτερότητα της προσωπικότητάς του και εξαπέλυσαν μπαράζ πειραγμάτων εκτός ορίων, με αυξητικές τάσεις και διαρκή κλιμάκωση. Ο «εξευτελισμός» του κορυφώθηκε με την απομόνωση σε δωμάτιο της φοιτητικής εστίας και την ακραία διαπόμπευσή του, στο περιστατικό της προηγούμενης Άνοιξης. Άρχισαν τον ακραίο χλευαστικό τραμπουκισμό του. Οι νεαροί κορόιδευαν τον Βαγγέλη με τοπικιστικά σχόλια του τύπου: «Πρέπει να δείχνεις και να φέρεσαι σαν Κρητικός. Να είσαι σκληρός άνδρας, όπως όλοι οι συντοπίτες σου». Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εξετάζουν την πιθανότητα εκτός από τον τραμπουκισμό και ξυλοδαρμό του, να υπέστη βασανιστήρια άλλου… τύπου για τα οποία δεν είχε μιλήσει ποτέ γιατί ντρεπόταν.
 Πόσο ξένα είναι όλα αυτά από την χακί καθημερινότητα των μονάδων;
Θα επιχειρήσουμε να περιγράψουμε τα βασανιστήρια-καψόνια που υφίστανται οι φαντάροι και όχι μόνο, καθώς είναι καθεστώς στις Στρατιωτικές Σχολές. Και φυσικά δε θα μπορούσαν να διατηρηθούν χωρίς της ανοχή των διοικητών, το έργο των οποίων διευκολύνουν, αλλά και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι μια πραγματικότητα που την συναντάς στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, στα ΣΠΕΝ, στην ΕΛΔΥΚ, στις Ειδικές Δυνάμεις, στη Προεδρική Φρουρά,  αλλά επίσης  στην Σχολή Ευελπίδων και στις Σχολές Υπαξιωματικών όλων των Όπλων. Αποκαλύπτοντας τελικά ότι τα καψόνια είναι τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας που έχουν στόχο την Αξιοπρέπεια και την Προσωπικότητα των εκπαιδευόμενων, με σκοπό την καθυπόταξη και χειραγώγηση τους.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΨΟΝΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ;
Απάντηση μας δίνει το  κείμενο με τίτλο «Η εκπαίδευση και το καψόνι» που συναντά κανείς στο blog «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ» όπου αναφέρει τα εξής:
«Μπορούμε λοιπόν να προσδιορίσουμε ότι "καψόνι" θεωρείται οποιαδήποτε συμπεριφορά ενός μέλους των ενόπλων δυνάμεων μόνιμου ή έφεδρου ανεξάρτητα βαθμού και υπηρεσίας που αναγκάζει ένα άλλο μέλος των ενόπλων δυνάμεων μόνιμο ή έφεδρο, ανεξάρτητα βαθμού ή υπηρεσίας να υποφέρει ψυχικά ή/και σωματικά, χωρίς να υπάρχει εύλογη αιτία, εκθέτοντάς το ή πιέζοντάς το να συμμετέχει σε βάναυσες, καταχρηστικές και επιβλαβείς δραστηριότητες, που δεν προβλέπονται από εγκεκριμένα προγράμματα ή διαταγές εκπαίδευσης της αρμόδιας στρατιωτικής υπηρεσίας.
Δηλαδή το καψόνι δεν περιορίζεται μόνο μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένου, αλλά μπορεί να συμβεί μεταξύ ομοιοβάθμων, για παράδειγμα μεταξύ παλαιών και νέων στρατιωτών, ή ακόμη να γίνει από κατώτερο προς ανώτερο, ειδικά όταν ο κατώτερος σε βαθμό ασκεί τα καθήκοντα του εκπαιδευτή και ο ανώτερος είναι εκπαιδευόμενος σε κάποιο στρατιωτικό σχολείο εκπαίδευσης. 
Συνήθως το καψόνι περιλαμβάνει χωρίς να περιορίζεται μόνο σ' αυτό, "τελετές" μύησης ή δήθεν στρατιωκοποίησης, με επιβολή σαδιστικής σωματικής δοκιμασίας, ή ψυχολογικής πίεσης με ύβρεις ή με εξαναγκασμό απαγγελίας αισχρολογιών ή ακραίων φανατισμών ή άλλων ανόητων συνθημάτων ή εκφράσεων, που καταφέρονται κατά της αξιοπρέπειας του εξαναγκαζόμενου ατόμου.
Κτυπήματα στο πρόσωπο, στ' αυτιά ή στη μύτη, πάτημα δακτύλων χεριών ή ποδιών, τραβήγματα, σκίσιμο ρούχων,  βάναυσο και βίαιο κόψιμο κουμπιών, βρέξιμο άνευ λόγου με κρύο νερό, υπερβολική με βίαιο εξαναγκασμό κατανάλωση  τροφών ή νερού ή άλλων αηδιαστικών "μιγμάτων", περιλαμβάνονται στην κατηγορία του καψονιού.
Δεν είναι απαραίτητο για να χαρακτηρισθεί μια πράξη σαν καψόνι, να περιλαμβάνει φυσική επαφή μεταξύ θύτη και θύματος. Μπορεί να περιορίζεται σε επίπεδο φραστικό με ύβρεις και φωνές ή σε άσκηση ψυχολογικής βίας, αλλά δεν παύει να είναι και αυτό καψόνι».
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ
 Από το Κέντρο Εκπαίδευσης του Αυλώνα μέχρι τη μονάδα που θα υπηρετήσουν και την ημέρα που θα απολυθούν η ζωή των φαντάρων που κατατάσσονται στους πεζοναύτες είναι ένα διαρκές καψόνι. Καψόνια που όπως λένε και οι ανώτεροι ή οι «παλιοί» που δρουν εν γνώσει ή εν αγνεία τους προς όφελος της ιεραρχίας των στρατοπέδων, είναι για να «στρώσουν». Δηλαδή για να πάψουν να διεκδικούν και να σκέφτονται οτιδήποτε άλλο εκτός από τις διαταγές των ανωτέρων τους. Να πάψουν να αγωνίζονται και να νιώθουν σαν πραγματικοί «πολίτες με στολή» και να μεταλλαχτούν ή σε συντηρητές στρατοπέδων, ή σε υποστηρικτές των βουλών της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας εντός και εκτός συνόρων, ή ακόμη και σε εν δυνάμει κατασταλτικές δυνάμεις εναντίον του «εχθρού λαού».
Το μείγμα συμπληρώνεται βέβαια και με την ανάλογή δόση εθνικισμού και μίσους με τα γνωστά «τραγουδάκια» του τύπου «Ήταν ένα καράβι ένα αρματαγωγό από το Βόλο σάλπαρε να σπείρει πανικό» (γνωστό και ως το τραγούδι των πεζοναυτών) που πέρα από το ότι είναι παράνομα επιχειρούν να μπολιάσουν το μυαλό των νέων με σχέδια και ιδέες που καμία σχέση δεν έχουν με την «ασφάλεια της πατρίδας» στο όνομα της οποίας πίνει νερό όλο το πολιτικό και στρατιωτικό δυναμικό της αστικής τάξης.
Τα εθνικιστικά συνθήματα και τραγούδια πολλές φορές δε, δίνουν τη θέση τους σε «εμπνευσμένα αποφθέγματα» όπως το «οι γυναίκες όλες είναι πουτάνες»!
Όλα αυτά εξάλλου αποτελούν την «εκπαίδευση» που δημιούργησε τα εκτρώματα των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού σώματος στην Στρατιωτική Παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, που φυσικά έπεσαν στα μαλακά στο Ναυτοδικείο!
Η καθημερινότητα αυτή λοιπόν κάνει το συνηθισμένο «πέσε και πάρε» και τις μεταβολές μέχρι τελικής πτώσεως να φαντάζουν σαν παιχνίδι, παρόλο που αποτελούν και αυτά από μόνα του ένα πρώτο καψόνι που αποσκοπεί σε όλα ή σε μέρος των παραπάνω. Το μυαλό όμως της ιεραρχίας των πεζοναυτών προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους δουλεύει. Και φτιάχνει καψόνια.
ΚΑΨΟΝΙ Νο 1: Ξεβίδωμα λάμπας. Κατά τη διάρκεια αυτού διατάζεσαι να ξεβιδώσεις μια λάμπα σε ένα μέρος που δεν υπάρχει.
ΚΑΨΟΝΙ Νο 2: Τραγούδισμα της «Μακεδονίας» πάνω σε μεγάλες πέτρες και έπειτα σε βάρκα με βήμα σημειωτόν (το καψόνι αυτό έγινε σε στρατιώτη στη σειρά Νοεμβρίου που ήταν «Ι».)
ΚΑΨΟΝΙ Νο 3: Το τζουκ μποξ: Κλειδώνεται ένας φαντάρος μέσα σε φωριαμό, του πετιούνται κέρματα από τον διατάζον το καψόνι και αυτός πρέπει να τραγουδήσει υποδυόμενος το τζουκ μποξ.
ΚΑΨΟΝΙ Νο 4: Το πινκ-πονκ: Οι δύο που διατάζουν το καψόνι στέκονται αντικριστά σε απόσταση 200 μέτρων και ο εκτελών τρέχει διαρκώς ανάμεσά τους και κάθε φορά που φτάνει μπροστά από τον κάθε ένα αναφέρεται.
ΚΑΨΟΝΙ Νο 5: Το ηλεκτρόνιο: Διαταγή να τρέχεις γύρω γύρω από μια περιοχή φωνάζοντας «είμαι ένα τρελό τρελό ηλεκτρόνιο»
ΚΑΨΟΝΙ Νο 6: Κατάβρεξη με λάστιχα στο κεφάλι
Η «εκπαίδευση» όμως συνεχίζεται και στις μονάδες υπηρεσίας. Συγκεκριμένα σε πενθήμερη άσκηση διαχείμασης που εκτέλεσε τάγμα της ταξιαρχίας πεζοναυτών Βόλου στην Πηλέα του Πηλίου οι πεζοναύτες διατάχτηκαν να παραμείνουν για ένα διάστημα γυμνοί στο χιόνι. Όταν δε γύρισαν στο στρατόπεδο Γεωργούλα και το ανέφεραν στους συναδέλφους τους, οι «παλιοί» και οι αξιωματικοί του στρατοπέδου τους διαβεβαίωσαν πως αυτό «προβλέπεται».
Τέλος, να θυμίσουμε τις αποκαλύψεις του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για την εκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων στην ΕΛΔΥΚ  όπου σε σχετικό βίντεο αποδεικνύονταν ότι η χειροδικία, η βαναυσότητα, τα εμετικά εθνικιστικά συνθήματα αποτελούν μέρος της εκπαίδευσης, στοχεύοντας στην καλλιέργεια και ενίσχυση μισαλλόδοξων αντιλήψεων και μετατροπή των εκπαιδευόμενων σε δολοφονικά πολεμοκάπηλα ζόμπι. 
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΨΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝ
Το πρότυπο Διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων της Τρίπολης αποκαλύπτεται ως πεδίο δράσης ακραίων αξιωματικών που υποβάλλουν τους στρατιώτες σε καψόνια παραβιάζοντας βάναυσα τον Στρατιωτικό Κανονισμό. Ενώ οι συνάδελφοι επιχειρούσαν να χαλαρώσουν στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους, Υπολοχαγός επέλεξε να αποδείξει ότι στον Στρατό κυριαρχεί η αυθαιρεσία της ιεραρχίας. Αφού συγκέντρωσε τους φαντάρους στο θάλαμο, διέταξε επιθεώρηση, βάζοντας τους να φορούν εξαρτύσεις. Επειδή δεν έμεινε ικανοποιημένος από τα στρωμένα κρεβάτια και την ένταση της φωνής των νεοσυλλέκτων στα παραγγέλματα του, διέταξε "πέστε και πάρτε"!
Ουσιαστικά μετέτρεψε τη γυμναστική σε ομαδικό καψόνι εντός του θαλάμου, κάτι που βεβαίως απαγορεύεται ρητώς, αφού η ώρα γυμναστικής καθορίζεται από το επίσημο πρόγραμμα εργασιών και σε καμιά περίπτωση ο χώρος διεξαγωγής της δεν είναι ο θάλαμος. Επίσης, μετέτρεψε -το όποιο κατά τη γνώμη του- ατομικό παράπτωμα σε ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΑΨΟΝΙ, στο πνεύμα της καταδικαστέας από όλους ναζιστικής αντίληψης και πρακτικής.
Κάτι που και πάλι παραβιάζει τον Στρατιωτικό Κανονισμό.
Πρόσφατα σε ορκωμοσία στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα σημειώθηκαν ξανά ρατσιστικές και μισαλλόδοξες συμπεριφορές του διοικητή ταξίαρχου Παπαδόπουλου. Οι συμπεριφορές αυτές αφορούσαν περισσότερο τις πρόβες αφού η παρουσία κοινού στην επίσημη ορκωμοσία εκλογίκευσε κάπως τον διοικητή. Φρόντισε από την πρώτη στιγμή να εκφραστεί υποτιμητικά προς τους αλλόθρησκους λέγοντας με σχετικό ύφος «Μουσουλμάνοι-Εβραίοι όλοι το ίδιο είστε, ελάτε όλοι μαζί». Στη συνέχεια διασκέδασε με τα σπαστά ελληνικά ορισμένων και δήθεν χαμηλόφωνα, αλλά δίπλα στο μικρόφωνο, σχολίασε «ούτε ελληνικά δεν ξέρετε, τι έρχεστε εδώ».
Η διαδικασία της ορκωμοσίας για τους λιγοστούς μη ορθόδοξους είναι από μόνη της δύσκολη και αγχωτική. Ο διοικητής έκανε ό, τι μπορούσε για να τη δυσκολέψει ακόμη περισσότερο. Απαιτούσε από 10-15 φαντάρους να ακούγονται σαν ολόκληρη ύλη. Αφού τους στρέσαρε όσο μπορούσε, έβγαλε κάποιους στο μικρόφωνο, σίγουρος ότι τα σαρδάμ θα προκαλέσουν γέλιο σε όλο το παραταγμένο κέντρο και ακόμη μεγαλύτερη ντροπή στους αλλόθρησκους. Παράλληλα πολλοί αξιωματικοί διέταξαν τους φαντάρους να γυρίσουν δεξιά το κεφάλι τους κατά τη στρατιωτική συνήθεια στην περίπτωση που διαδραματίζονται καψώνια.
Επίσης, στο ΚΕΝ Αυλώνας προσβολές είχαν δεχτεί συνάδελφοι Ποντιακής καταγωγής,  ενώ σε φαντάρους που κατάγονται από την Αλβανία είχε απαγορευτεί να συνομιλούν στην αλβανική, προφασιζόμενος ο υπαξιωματικός που πρωταγωνίστησε στο ρατσιστικό επεισόδιο ανύπαρκτη διαταγή του ΓΕΣ.
Μεταξύ άλλων, στις πρόσφατες δημοσιευμένες καταγγελίες μας για τα όσα συνέβαιναν στο ΚΕΤΧ Πάτρας, συμπεριλαμβάνονται και τα εξής:
«Σε όλα τα παραπάνω προφανώς και συμβάλει και (κυρίως) υποκινεί και ο ΕΠΟΠ λοχίας, τοποθετημένος ως Αρχιλοχίας λόχου, του λόχου «διαλύσεως». Αυτός όμως ξεπερνά κάθε όριο, προσβάλλει συνεχώς τους στρατιώτες κάτι που απαγορεύεται ρητά, ακόμα και με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, όπως για παράδειγμα αποκαλώντας φαντάρο «ιρακινό» (προφανώς υποτιμητικά) εξαιτίας και μόνο άλλης καταγωγής του. Είναι δε κάποιος ομοφυλόφιλος; Θα προσβάλλεται σταθερά, με πόλεμο και προσβολές επί παντός επιστητού. Τολμάει ακόμα και να αμφισβητεί τυχόν ασθένειες παιδιών, θεωρώντας ότι θέλουν να γλιτώσουν υπηρεσίες, κι ας έχουν 40 πυρετό! Οι στρατιώτες αντιμετωπίζονται σαν αριθμοί για υπηρεσίες, και όχι σαν άτομα».
ΣΤΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ! ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΨΟΝΙΑ
Άλλο ένα παλικάρι έχασε την ζωή του ενώ υπηρετούσε στις Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για 24χρονο στρατιώτη που υπηρετούσε τη θητεία του στην Προεδρική Φρουρά, ο οποίος αυτοκτόνησε πέφτοντας στις γραμμές του Προαστιακού, στη στάση Νερατζιώτισσα. Σύμφωνα με πληροφορίες , ο νεαρός ζούσε επί χρόνια στην Αγγλία, όπου εργαζόταν ως DJ, και επέστρεψε για να καταταγεί στον στρατό.
Είναι γνωστές οι ακραίες και απάνθρωπες συνθήκες στράτευσης στην Προεδρική Φρουρά. Η διοίκηση της μονάδας ασκεί παράνομες και εξίσου ακραίες τακτικές εκπαίδευσης, ενώ κρύβεται πίσω από τους παλιούς φαντάρους που τους χρησιμοποιεί για να βασανίζει τους νέους, να τους κάμπτει και να τους «παραδειγματίζει». Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο το 20-30% των φαντάρων που αρχικά επιλέχθηκαν στην Προεδρική Φρουρά θα παραμείνουν στις τάξεις της και φυσικά θα μεταφέρουν με χαρακτηριστική ομοιομορφία όλα τα μιλιταριστικά κατάλοιπα που θα τους μεταλαμπαδεύσουν οι εκπαιδευτές τους.

Ποια είναι η εκπαίδευση; Τηρώντας πιστά την ιδέα ότι "όσο πιο άχρηστο για τη ζωή σου είναι αυτό που κάνεις τόσο πιο μεγάλο πρέπει να φαίνεται "και η προεδρική φρουρά με τη σειρά της έρχεται να τονίσει αναχρονιστικά και απάνθρωπα χαρακτηριστικά που παράγονται και αναπαράγονται μέσα στο στρατό. Σύμφωνα, με μαρτυρίες συναδέλφων φαντάρων:
Η 1η μέρα: Αν ισχύει η λαϊκή παροιμία ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, τότε ο νέος φαντάρος που εισέρχεται από τις πύλες του στρατοπέδου της προεδρικής φρουράς μόνο απαισιόδοξος και τρομοκρατημένος μπορεί να είναι. Οι εκπαιδευτές (4 σειρές παλιότεροι) τον περιμένουν πίσω από την πύλη έτοιμοι να του μάθουν το αγαπημένο τρίπτυχο της φρουράς, "δε μιλάς, δε γελάς και το κεφάλι να κοιτάει κάτω". Τον οδηγούν στο «ενυδρείο» όπου και ξεκινάει η παράσταση.
Με το κεφάλι σκυμμένο κάτω και εν μέσω ουρλιαχτών και θορύβων που προκαλούν χτυπώντας τραπέζια και ντουλάπες τον διατάζουν να στηθεί στον τοίχο ώστε η μύτη του και οι μύτες των παπουτσιών του να ακουμπούν σε αυτόν, εικόνες που θυμίζουν τις χειρότερες φυλακές. Εκεί περιμένει φωνάζοντας το όνομά του μέχρι να τελειώσει η διαδικασία ελέγχου των αποσκευών και παει να συμπληρώσει τα κατάλληλα χαρτιά. Έπειτα μέσα στους θαλάμους και σε πιο ήπιο κλίμα, με τα κεφάλια των νέων να είναι σκυμμένα ή ψηλά γίνεται μια σύντομη ενημέρωση για την εκπαίδευση τους ως υποψήφιοι εύζωνες. Πρώτος και βασικός κανόνας δε κοιτάμε ποτέ τους εκπαιδευτές στα μάτια.
Από και προς για φαγητόΓενικά ακολουθείται ο κανόνας, δεν πας πουθενά χωρίς συνοδεία και φυσικά όχι μόνο δεν επιτρέπετε να πας αλλά ούτε να κοιτάξεις το μέρος που βρίσκονται οι θάλαμοι και το προαύλιο των ευζώνων, καθώς και το ΚΨΜ του στρατοπέδου. Όταν έρθει η ώρα του φαγητού και αφού παραταχθούν, ακολουθούν (πάλι με τα κεφάλια σκυμμένα και ανάμεσα από φωνές που απαγορεύουν έστω και το λοξοκοίταγμα) τους εκπαιδευτές τους.
Κατά τη διάρκεια του φαγητούΠάλι τα κεφάλια των υποψηφίων πρέπει να είναι σκυμμένα και απαγορεύεται να μιλάς με το διπλανό σου. Το φαγητό κατά κοινή ομολογία είναι αρκετό και προσεγμένο, το νερό όμως μόνο μετά από αίτημα φαντάρων μπήκε στο τραπέζι.
ΕκπαίδευσηΌπως αναμένονταν ίσως η εκπαίδευση είναι απαιτητική και οι εκπαιδευτές προσεκτικοί ως προς τη φυσική κατάσταση των υποψηφίων. Μελανό σημείο όμως η εγκαθιδρυμένη κι εδώ κλασική για των ελληνικό στρατό, λογική της συλλογικής τιμωρίας. Ένας κάνει κάτι παράτυπο όλοι πληρώνουν το τίμημα!
ΚΑΨΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ; ΒΕΒΑΙΩΣ!!!
Ούτε πέντε χρόνια δεν έχουν περάσει όταν συγκλονισμένη η κοινή γνώμη παρακολουθούσε τις αποκαλύψεις σχετικά με τη δράση ακροδεξιών στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού και πιο συγκεκριμένα στη Σχολή Ευελπίδων. Σύμφωνα με την αρθρογραφία «τα χουντικά τραγούδια που ακούστηκαν στη Σχολή Ευελπίδων κατά τη διάρκεια του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου φαίνεται πως δεν είναι η μοναδική δραστηριότητα των ακροδεξιών σταγονιδίων, όπως χαρακτηρίστηκαν οι πρωταγωνιστές.
Όπως κατάγγειλε ο πρωτοετής στη σχολή Διονύσης Παπαντώνης, τεταρτοετείς σπουδαστές βασανίζουν νεοεισαχθέντες συναδέλφους τους σε σημείο που τους εξανάγκασαν σε παραίτηση, αφού προηγουμένως τους προκάλεσαν σοβαρά τραύματα. Στις αναφορές του καταγγέλλει πως οι Ευέλπιδες Νικόλαος Ταλιαδούρος και οι αδελφοί Φαραντάτου (πρωταγωνιστές στα τραγούδια της χούντας λίγες ημέρες νωρίτερα) είχαν μετατρέψει σε κολαστήριο τους κοιτώνες και τον προαύλιο χώρο της Σχολής Ευελπίδων. Η ομάδα τεταρτοετών υποχρέωσε τους πρωτοετείς να κάνουν κάμψεις έχοντας στην πλάτη τους στρώματα και κουβέρτες, ενώ οι... θύτες βιντεοσκοπούσαν το καψόνι με κινητό τηλέφωνο.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο τεταρτοετής Ν. Ταλιαδούρος αιφνιδίασε τον Παπαντώνη ψεκάζοντάς τον με αφρό ξυρίσματος στο πρόσωπο, γεγονός που του προκάλεσε χημικό τραύμα στο μάτι. Στην ημερησία διάταξη ήταν και οι βρισιές και οι προσωπικές προσβολές με σεξιστικό περιεχόμενο: «Δεν ξέρεις ποιος σε γαμάει ρε...», του έλεγαν οι βασανιστές του. Η ομάδα των τεταρτοετών, συνέχισε να ικανοποιεί τις αρρωστημένες ορέξεις της εις βάρος των πρωτοετών, με διάφορους τρόπους, μέχρι ότου ο Διονύσης Παπαντώνης δεν άντεξε άλλο και υπέβαλε αναφορά στην διοίκηση της Σχολής Ευελπίδων, με την οποία κατήγγειλε τα όσα συνέβαιναν, κατονομάζοντας τους βασανιστές του.
Λίγες ημέρες αργότερα, ο Εύελπις εγκατέλειπε τα όνειρα για μία σταδιοδρομία στον Στρατό Ξηράς και υπέβαλλε, με υπεύθυνη δήλωση του, παραίτηση από την Σχολή.
Μήπως τελικά αυτά τα γεγονότα, που σήμερα έχουν πρωταγωνιστές Ακροδεξιούς, αποτελούν μέρος του προγράμματος εκπαίδευσης και συνήθη γεγονότα στο πλαίσιο μιας αντίληψης που θέλει την κτηνωδία, το τσαλαπάτημα της προσωπικότητας την εθνικιστική προπαγάνδα και την καλλιέργεια της εχθρότητας απέναντι στα κοινωνικά κινήματα, συστατικά στοιχεία της Σχολής;
Εντυπωσιάζει μεταξύ άλλων, η εξαφάνιση των αξιωματικών από όλα αυτά τα οδυνηρά γεγονότα.
Είναι τυχαίο; Όχι βεβαίως.
Επειδή πρέπει να καλλιεργηθεί η αντίληψη του διαχωρισμού «παλιός-νέος» και η απόλυτη υποταγή του κατώτερου όχι μόνο γενικά στην ιεραρχία, αλλά κυρίως και πρωτίστως στον αμέσως ιεραρχικά ανώτερο, σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης του κάθε έτους των σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές διεξάγεται από το αμέσως επόμενο. Έτσι λοιπόν, το ένα έτος τρέχει, βασανίζει, εξυβρίζει, δηλαδή εκπαιδεύει το αμέσως προηγούμενο!
Τα ερωτήματα προκύπτουν αμείλικτα:
1.Γιατί οι διοικητές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Υποστράτηγος Μπασιακούλης Γεώργιος (7/3/2010-6/11/2011) και ο Ταξίαρχος Αρβανίτης Γεώργιος (διοικητής από τις 7/11/2011) αποδέχονταν και συγκάλυπταν αυτή την ακραία συμπεριφορά;
2. Γιατί ο τότε αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος δεν έκανε τίποτε;
3. Γιατί οι ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτης και Δ.Αβραμόπουλος δεν αντιμετώπισαν αποφασιστικά όλα αυτά τα ακραία περιστατικά;
4.Μήπως τελικά αυτή είναι η επιδιωκόμενη εκπαίδευση των υποψηφίων αξιωματικών και υπαξιωματικών;
Τελικά μετά την έρευνα και την ΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στην Σχολή Ευελπίδων για "τη Γιορτή της Χούντας" οι πρωταγωνιστές έπεσαν στα μαλακά, ενώ ένας από τους απολογητές τους, ο καθηγητής της Σχολής Λιόλιος, μήνυσε το ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για διασπορά ψευδών ειδήσεων και ορίστηκε δικάσιμος!!!  
Σχετικά πρόσφατα είχαμε αναδείξει τις συνθήκες που κυριαρχούν στις εν λόγω σχολές όπου αποκαλύπταμε ότι «οι σχολές υπαξιωματικών έχουν ένα πλούσιο παρελθόν αυθαιρεσίας, συστηματικής παραβίασης των νόμων και του Στρατιωτικού Κανονισμού. Τα βασανιστήρια πάντα αποτελούσαν μέρος της πραγματικότητας των Σχολών αυτών είτε ως καψόνια, είτε ως ακραίας μορφής εκπαίδευση. Ζητούμενο ήταν πάντα το τσάκισμα της προσωπικότητας των υφιστάμενων, η βίαιη στρατιωτικοποίηση τους».
Διαβάστε τους και βγάλτε τα συμπεράσματα σας: «ΣΧΟΛΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ (ΣΜΥ)-ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΑΨΟΝΙΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΑΙΜΑ»!
«Άμεσα συνυφασμένη με την αποστολή τους είναι και η εκπαίδευσης τους. Ιεραρχία, Πειθαρχία, Υποταγή στον αμέσως ανώτερο, ασχολίαστη και αδιαπραγμάτευτη εκτέλεση των διαταγών είναι το άλφα και ωμέγα της εκπαίδευσης. Για αυτό ακριβώς τον λόγο είναι τόσο συχνές οι καταγγελίες, ιδιαίτερα από τις Σχολές Υπαξιωματικών, για τα καψόνια-βασανιστήρια που υποβάλλονται τα νεώτερα έτη από τους παλιούς , πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα και την καθοδήγηση των αξιωματικών. Αν το πράγμα ξεφύγει και υπάρξουν καταγγελίες, τότε ο παλιός θα πληρώσει τη νύφη . Σχεδόν πάντα υπάρχει η φήμη ότι κάποιοι κακοί παλιοί ή κατώτεροι αξιωματικοί αυθαιρετούν εξαιτίας της προβληματικής προσωπικότητας τους, ενώ ο διοικητής είναι καλός και δεν ξέρει!
Οι καταστάσεις που βιώνουν είναι τραγικές και την αποκλειστική ευθύνη όλων αυτών φέρει ο Διοικητής Ταξίαρχος Δημήτριος Μπίκος και ο Υποδιοικητής, Συνταγματάρχης, Τραγαζίκης Ευάγγελος. Ο διοικητής που σχετικά πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα στη ΣΜΥ, υπό την πίεση που άσκησε το ΓΕΣ μετά τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες για τα άγρια καψόνια που σημειώνονταν στη ΣΜΥ, άλλαξε το τροπάριο και ουσιαστικά ενσωμάτωσε τη βιαιότητα της καθυπόταξης των υποψηφίων υπαξιωματικών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Σύνθημα του: Αφού δε μπορούμε να κάνουμε καψόνια, εκπαίδευση μέχρι να βγάλετε αίμα ! Για την ποιότητα της παρεχόμενης στρατιωτικής εκπαίδευσης είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες. Κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διαβίωσης στο Λιτόχωρο, οι επικεφαλής αξιωματικοί δε μπορούσαν να συντονιστούν μεταξύ τους και χάθηκαν μέσα σε δάσος του Ολύμπου! Οι κίνδυνοι ήταν πολλοί και η εξάντληση των σπουδαστών ξεπέρασε κάθε ανθρώπινο όριο. Οι σπουδαστές πριν συμμετέχουν στην άσκηση, μπορεί να είχαν νυχτερινά νούμερα σκοπιάς και να ήταν άυπνοι, να έτρεχαν όλη μέρα από τις 6.00 π.μ. σε εκπαίδευση και αγγαρείες, για να διαταχθούν το βράδυ να φορτωθούν πλήρη φόρτου (20 κιλά τουλάχιστον), για να διεξάγουν πορεία. Είναι ενδεικτικό ότι τους σπουδαστές συνόδευαν αξιωματικοί χωρίς πλήρη φόρτου, λες και πήγαιναν εκδρομή. Μάλιστα, οι ξεκούραστοι βαθμοφόροι επέλεξαν κάποια στιγμή να τρέξουν τους κατάφορτους και κουρασμένους σπουδαστές, κοροϊδεύοντας τους γιατί δεν άντεχαν. Πολλοί σπουδαστές χαρακτήρισαν το Λιτόχωρο ως νεά Γυάρο και Μακρόνησο εξαιτίας των βογγητών που ακούγονταν και των πόνων που υφίσταντο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η νέα διοίκηση της ΣΜΥ έχει απαγορεύσει τη συνοδεία ασθενοφόρου στις εκπαιδευτικές πορείες, με αποτέλεσμα όταν κάποιος καταρρεύσει να τον μεταφέρουν δύο συνάδελφοι του σε φορείο.
Το αποκορύφωμα αυτής της αντίληψης ήταν όσα σημειώθηκαν μετά την τελευταία άσκηση στις 3 Σεπτεμβρίου, που περιελάμβανε πορεία 20 χλμ. και εξαντλητικές ασκήσεις. Οι υποψήφιοι υπαξιωματικοί βίωσαν καταστάσεις πανικού αφού πολλοί κατέρρευσαν ψυχολογικά, οι τραυματισμοί που σημειώθηκαν ήταν πολλοί και εξαιρετικά σοβαροί: ρήξη χιαστών, υγρό στο γόνατα, τραύματα στις φτέρνες κλπ. έκαναν πολλούς να πιστεύσουν ότι απειλείται σοβαρά η υγεία τους και ότι η εκπαίδευση θα τους προκαλέσει σοβαρές και μόνιμες σωματικές βλάβες.
Η διοίκηση της ΣΜΥ αντί να συναισθανθεί το τι οξύτατο πρόβλημα δημιουργεί και σε τι κινδύνους εμπλέκει τους σπουδαστές, επέλεξε να ρίξει την ευθύνη στους τραυματίες! Με πνεύμα εκδίκησης, αποφάσισε να τιμωρήσει τους ασθενούντες. Μετά από διαταγή του Υποδιοικητή Ευ.Τραγαζίνη, Λοχαγοί ανέλαβαν να τριγυρνούν στα ιατρεία και να σημειώνουν τα ονόματα των τραυματιών, απειλώντας τους θα τα πούμε και υπόσχονταν αυστηρή τιμωρία!
Με την λίστα των τραυματιών ανά χείρας ο διοικητής Δ.Μπίκας διέταξε τους αξιωματικούς να κυνηγούν αυτούς, να τους τιμωρούν με αστείες αφορμές, ώστε να παραμείνουν για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα εσώκλειστοι στη ΣΜΥ, που μετατράπηκε σε φυλακή για αυτούς».
Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενη παρέμβαση μας «Στον σύγχρονο Κοινοβουλευτικό Ολοκληρωτισμό η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να γαλουχήσουν την νέα γενιά αξιωματικών ώστε να είναι προετοιμασμένη για θερμά πολεμικά επεισόδια που θα προκαλέσει ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών Ελλάδας-Τουρκίας, για την συμμετοχή τους στις δολοφονικές αποστολές των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ, αλλά και για να κατέβουν στο δρόμο σε ρόλο Απεργοσπάστη, αναλαμβάνοντας επίσης αποστολές Καταστολής των κοινωνικών κινημάτων.
Ολοκληρώνοντας την προσπάθεια μας θα δώσουμε κάποιες πρακτικές συμβουλές στους συναδέλφους για την αντιμετώπιση καψονιού:
Ø  Μάθετε καλά τους κανονισμούς που ισχύουν και αντιληφθείτε από την πρώτη στιγμή το πρόγραμμα ωρών υπηρεσίας και εκπαίδευσης. Ρωτήστε ευθέως για το τι δεν πρέπει να εκτελείτε, που σύμφωνα με τις διαταγές, λογίζεται σαν καψόνι.
Ø  Εκτός προγράμματος εκπαίδευσης και καθηκόντων υπηρεσίας, μη δεχθείτε να υποστείτε οποιαδήποτε σωματική δοκιμασία με το πρόσχημα της "ατομικής εκπαίδευσης" από παλιό στρατιώτη ή βαθμοφόρο, μέσα ή έξω από το θάλαμο σε ώρες που είναι αφιερωμένες σε ανάπαυση. Κάντε το θέμα και ζητήστε να δείτε τον υπεύθυνο αξιωματικό υπηρεσίας.
Ø  Αν κάποιος προσπαθήσει να χειροδικήσει επάνω σας, αντισταθείτε και αναφέρετε το θέμα πιο ψηλά. 
Ø  Αρνηθείτε να απαγγείλετε "ποιηματάκια" ή να φωνάζετε φράσεις ή συνθήματα με γελοίο περιεχόμενο, που θίγουν την προσωπικότητά σας και την αξιοπρέπειά σας και δεν έχουν σχέση με την στρατιωτική σας θητεία.
Ø  Να μη φοβάστε απειλές ούτε νταηλίκια από επίδοξους "αναμορφωτές" του στρατεύματος, αλλά αντιμετωπίστε τους με ηρεμία και σταθερότητα, όταν ξέρετε ότι έχετε το δίκιο με το μέρος σας.
ΜΗΝ ΕΚΤΕΛΕΙΤΕ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΤΑΓΗ
Οι στρατιώτες πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στον πόλεμο, εθνικισμό, τον ρατσισμό και φασισμό. 
Υπερασπιζόμενοι τα Δικαιώματα του Φαντάρου Πολίτη με Στολή. Εμπιστευόμενοι μόνο το συλλογικό αγώνα και τα κοινά συμφέροντα και ελπίδες που έχουν τόσο μεταξύ τους, όσο και με εμάς και με όλο τον κόσμο της εργασίας.
Συνάδελφοι, πρέπει ο καθένας μας να συμβάλλει στην ανάπτυξη καθημερινής συνδικαλιστικής δράσης, σε Κίνημα Μέσα και Έξω από τον Στρατό.
Ότι άλλαξε, βελτιώθηκε, κερδήθηκε ήταν αποτέλεσμα αγώνων του εργαζόμενου λαού. Δε το χάρισε κανείς!
diktiospartakos
Διαβάστε Περισσότερα » "Το καψόνι του στρατού λέγεται bullying στα σχολεία!"

Στρατούλης: Δεν αγγίζουμε τα λεηλατημένα αποθεματικά των ταμείων

Εθελοντική η επένδυση σε ρέπος, λέει ο υπουργός

«Η κυβέρνηση δε θα αγγίξει τα αποθεματικά των ταμείων, τα οποία είναι ο "κουμπαράς" των ασφαλισμένων, που έχει λεηλατηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, μετά από συναντήσεις που είχε με ομοσπονδίες εργαζόμενων (χάρτου, οικοδόμων, φαρμάκου, ΙΚΑ).

Ο κ. Στρατούλης υπογράμμισε ότι τυχόν αποφάσεις των Δ.Σ. να επενδύσουν τα ρευστά τους σε κρατικά ρέπος είναι καθαρά εθελοντικές ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει σταδιακά τις απώλειες που προκλήθηκαν από το καταστροφικό PSI που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας ότι τα μνημόνια και οι πολιτικές λιτότητας τελείωσαν.

Τέλος, ενημέρωσε τους αντιπροσώπους των Ομοσπονδιών, για τις νομοθετικές ενέργειες που θα δρομολογηθούν τις επόμενες εβδομάδες, όπως είναι η δημιουργία ενός ταμείου εθνικού πλούτου και κοινωνικής ασφάλισης -από τα έσοδα του οποίου θα χρηματοδοτηθούν τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης- αλλά και η υλοποίηση της προγραμματικής δέσμευσης της κυβέρνησης για να μπει φρένο σε νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Την αντίθεσή της να επενδυθούν τα διαθέσιμα επεσήμανε και η ΟΤΟΕ τονίζοντας χαρακτηριστικά «όποιος καεί στο χυλό φυσά και το γιαούρτι».

«Τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία- είναι η τελευταία γραμμή άμυνας για τη διατήρηση των ήδη συρρικνωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Η ΟΤΟΕ είναι αντίθετη σε κάθε απόπειρα παρέμβασης στα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, είτε αυτή είναι εθελοντική εκ μέρους των Διοικητικών Συμβουλίων, είτε είναι υποχρεωτική, είτε νομοθετική, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και επισημαίνει τις σοβαρές ευθύνες εκείνων που θα το επιχειρήσουν, οι οποίες δεν εξαντλούνται μόνο στο νομικό επίπεδο, αλλά αφορούν και στο ηθικό και στο πολιτικό επίπεδο δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία σήμερα, αλλά όπως όλα δείχνουν και στο μέλλον.»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατούλης: Δεν αγγίζουμε τα λεηλατημένα αποθεματικά των ταμείων"

Υποχρεωτική για τα ασφαλιστικά ταμεία η επένδυση σε ρέπος

Yποχρεωτικά, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των διοικητικών συμβουλίων των ασφαλιστικών ταμείων, θα τοποθετούνται σε κρατικά ρέπος τα διαθέσιμα κεφάλαια των ΝΠΔΔ και των Ασφαλιστικών Ταμείων, τα οποία θα μεταφερθούν σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η τροπολογία που κατατέθηκε με στόχο να καθησυχάσει τα ταμεία ότι διασφαλίζει τα διαθέσιμα τους, προβλέπει ρητά ότι τα κεφάλαια θα τοποθετούνται στο σύνολό τους σε σύμβάσεις πώλησης ή αγοράς τίτλων του ελληνικού δημοσίου με σύμφωνο επαναγοράς (repos-reserve repos).

Kύκλοι του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων διαβεβαίωσαν ότι η ρύθμιση θα τροποποιηθεί προκειμένου να διευκρινιστεί ο ρόλος των ΔΣ των ταμείων αλλά και να αναφερθεί κατηγορηματικά ότι ο «δανεισμός» δε θα υπερβαίνει ένα αριθμό ημερών (5 εως 15).

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συντάκτες του υπουργείου οικονομικών πρότειναν η διάρκεια της επένδυσης να φθάνει τους 6 μήνες, ενδεχόμενο που απέκρουσε το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με την τροπολογία, παρέχονται εγγυήσεις ότι α) τα κεφάλαια των ταμείων θα επενδύονται αποκλειστικά σε άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, β) θα ικανοποιούνται όσο είναι εφικτό, εγκαίρως οι τρέχουσες ανάγκες των ταμείων και γ) θα μπορούν να αξιώνουν απευθείας από το δημόσιο τυχόν ζημίες που προκύπτουν από την επένδυση ή από την αθέτηση των υποχρεώσεων του δημοσίου.

Αναλυτικά η τροπολογία έχει ως εξής:

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτική για τα ασφαλιστικά ταμεία η επένδυση σε ρέπος"

Συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά στις Βρυξέλλες την Πέμπτη

Συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να έχει την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο κ. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με την κ. Μέρκελ για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την ελληνική οικονομία.

Η συνάντησή τους αναμένεται να έχει ενδιαφέρον, καθώς θα γίνει λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την κ. Μέρκελ.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά στις Βρυξέλλες την Πέμπτη"

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς που φέρνει η κυβέρνηση

Ολες οι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρούν όσοι να υπαχθούν στην ρύθμιση για την προστασία από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του ν/σ που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα.
Σημειωτέον, όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι τις 31/12/2015.
Σύμφωνα με το σχέδιο που δημοσιεύει το Euro2day.gr, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει κάτι μέχρι την κατάθεση του στη Βουλή, η προστασία από τους πλειστηριασμούς αφορά την κύρια ή μοναδική κατοικία του δανειολήπτη η αξία του ακινήτου του οποίου δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ και εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
  1. Το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό τους εισόδημα όπως διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης είναι μικρότερο ή ίσο των 50.000 ευρώ.
  2. Η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους είναι μικρότερη ή ίση των 500.000 ευρώ και εξ αυτής το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την 31η Δεκεμβρίου του 2014 δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, εξαιρουμένων περιοδικών παροχών από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα.
Τα κριτήρια αυτά προσαυξάνονται κατά 20% στην περίπτωση οικογενειών με τρία ή και περισσότερα τέκνα, άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όσους βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% και άνω.
Σε αυτή την περίπτωση η αντικειμενική αξία του ακινήτου φθάνει έως 360.000 ευρώ, το εισόδημα έως 60.000 ευρώ, η συνολική ακίνητη περιουσία έως 600.000 ευρώ και οι καταθέσεις έως 36.000 ευρώ.
Το ύψος της καταβολής για προστασίας από τους πλειστηριασμούς
Οι οφειλέτες -εφόσον δεν είναι άνεργοι- υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό έως 20% του καθαρού ετήσιου εισοδήματός τους. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια απαγόρευσης πλειστηριασμού οι οφειλέτες εφόσον δεν είναι άνεργοι υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 25.000 ευρώ.
Στην περίπτωση που το καθαρά μηνιαίο εισόδημα ξεπερνά τις 25.000 ευρώ οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% στο ποσό μέχρι τις 25.000 ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα.
Εξαιρούνται της παραπάνω υποχρέωσης καταβολής οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα, άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όσους βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% όταν το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα είναι έως 35.000 ευρώ.
  • Οι καταβολές κατά την περίοδο απαγόρευσης πλειστηριασμού αφαιρούνται από το ανεξόφλητο υπόλοιπο.
  • Για τους οφειλέτες που είναι άνεργοι και για τους οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών.
  • Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων του ενός δανειστών η μηνιαία καταβολή κατανέμεται συμμέτρως σύμφωνα με το ανεξόφλητο υπόλοιπο της κάθε οφειλής.
  • Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης ως και για έξι συνεχόμενους μήνες αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού.
  • Στη ρύθμιση προβλέπεται ότι κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης πλειστηριασμού εφόσον η απαγόρευση δεν έχει αρθεί για τον πρωτοφειλέτη ως προς τη συγκεκριμένη οφειλή, απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων των εγγυητών για τις συγκεκριμένες οφειλές.Οφειλέτες που θα υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα επιβαρύνονται με επιτόκιο υπερημερίας για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών και τηρούν την υποχρέωση καταβολής του 10% ή 20% του εισοδήματός τους.
Τι άλλο προβλέπει η ρύθμιση για την απαγόρευση των πλειστηριασμών
  • Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τις οφειλές που:
  • α) προέκυψαν από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, από χρηματικές ποινές, εξαιρουμένων των διοικητικών προστίμων, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, τέλη προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και εισφορές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης
  • β) προέκυψαν από χορήγηση δανείων από φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
  • Κατά τη διάρκεια απαγόρευσης του πλειστηριασμού οι οφειλέτες έχουν υποχρέωση υποβολής στην τράπεζα υπεύθυνης δήλωσης στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία τους, λεπτομερή και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας, περιγραφή της πλήρωσης των προϋποθέσεων και αναγραφή των κινήσεων λογαριασμού κατά το χρόνο υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης.
  • Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η συγκεκριμένη ρήτρα εντός δυο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου ή δύο μηνών από την επίδοση επιταγής προς εκτέλεση αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού.
  • Η τράπεζα κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης του πλειστηριασμού μπορεί να καλεί τον οφειλέτη να προσκομίσει, αντίγραφο τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007, βεβαίωση συγκριτικών στοιχείων της αρμόδιας φορολογικής αρχής, αντίγραφο των τελευταίων δηλώσεων Ε1 και Ε9, αποδεικτό έγγραφο με το ύψος των καταθέσεων και των κινητών αξιών, βεβαίωση ανεργίας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό Α'/Βάθμιας ή Β'/Βάθμιας Επιτροπής για την πιστοποίηση της αναπηρίας και του ποσοστού της.
  • Σε περίπτωση μη προσκόμισης των ανωτέρων εντός δύο μηνών αίρεται η απαγόρευση πλειστηριασμού.
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς που φέρνει η κυβέρνηση "

Ερχονται 20 νέοι κωδικοί φορολόγησης, όσα πρέπει να ξέρουν οι φορολογούμενοι

Μετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Ωστόσο ακόμα δεν έχουν δοθεί οι σχετικές διευκρινήσεις έτσι ώστε να συνταχθούν τα έντυπα με βάση τις αλλαγές της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.
Φέτος θα προστεθούν 20 νέοι κωδικοί στη φορολογική δήλωση οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί πλήρωσε έτσι ώστε να ενταχθούν στο έντυπο.
Κάποιοι από τους νέους κωδικούς στο Ε1 είναι οι εξής:
  • Τόκοι καταθέσεων από το εξωτερικό
  • Μερίσματα από το εξωτερικό
  • Υπεραξίες από μεταβίβαση τίτλων
  • Εισοδήματα από δικαιώματα
  • Δαπάνες απόκτησης περιουσίας
Ουσιαστικά ακόμη δεν έχουν σχεδιαστεί πλήρως τα νέα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και έτσι όλη η διαδικασία πάει πίσω με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος φόβος για τη ροή των εσόδων, αλλά και ο σχεδιασμός για επιπλέον έσοδα ως τον Ιούνιο με βάση τις εξαγγελίες για μπόνους σε όσους υποβάλλουν νωρίς τη φορολογική δήλωση.
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχονται 20 νέοι κωδικοί φορολόγησης, όσα πρέπει να ξέρουν οι φορολογούμενοι "

Εκτακτη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group - Βίζερ: «Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ»

Εκτακτη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, προκειμένου να εξεταστεί από τεχνικής άποψης η κατάσταση των οικονομικών δεδομένων της Ελλάδας.

Η διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ήταν περίπου 45 λεπτά και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι «πήγε καλά« και ότι «δεν προγραμματίστηκε Eurogroup».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποχώρησε από το υπουργείο στις 18.20 και μαζί του έφυγαν ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλός του Έλενα Παναρίτη.

Στη συνεδρίαση αναμένετο να εξεταστούν οι ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και πιθανόν θα αναλυθούν οι ανάγκες ρευστότητάς της.

Υπενθυμίζεται ότι τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται από την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και συνεχίζουν το έργο τους προκειμένου να συγκεντρώσουν στοιχεία για την ελληνική οικονομία

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι την έκτακτη σύσκεψη φέρεται να ζήτησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ζητά πενταμερή συνάντηση με Φρανσουά Ολάντ, Ανγκελα Μέρκελ, Μάριο Ντράγκι και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη.

Βίζερ: «Η Αθήνα θα μείνει στο ευρώ»

«Το γενικό σενάριο είναι ότι η Αθήνα θα παραμείνει μέρος της Νομισματικής Ένωσης», τόνισε, εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Tiroler Tageszeitung», απαντώντας με ένα κατηγορηματικό «όχι» στην ερώτηση αν αληθεύουν σενάρια και εικασίες περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Με την απάντησή του αυτή, ο Τόμας Βίζερ αντικρούει εμμέσως πλην σαφώς τη θέση που διατύπωσε χθες ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος, επαναφέροντας το θέμα ενός Grexit, τόνισε πως πρέπει να τεθεί το θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που, όπως ισχυρίστηκε, «δεν αποτελεί ένα σενάριο που πρέπει να αποκλείεται, αλλά το τελείως αντίθετο».

Στη συνέντευξή του ο επικεφαλής του EuroWorking Group, δηλώνει «απολύτως αισιόδοξος» για μια επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, παρατηρώντας συγχρόνως πως οι τελευταίες δύο εβδομάδες πέρασαν μάλλον με παρασκηνιακές αντιπαραθέσεις παρά με σκληρή εργασία.

Διευκρινίζει δε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι έδειξαν ευελιξία, αλλά ανακοίνωσαν πως τα βασικά σημεία του προγράμματος είναι αμετάκλητα, δηλαδή τα σημεία τα οποία αφορούν τη δημοσιονομική σταθερότητα, τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και τη διατήρηση των μέτρων που θα φέρουν την Ελλάδα στον δρόμο μιας εθνικής οικονομίας προσανατολισμένης στις εξαγωγές και στην ισχυρή ανάπτυξη.

Απαντώντας σε ερώτηση «οι όροι που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα δεν είναι πραγματικά σκληροί, ενόψει της εξασθενημένης οικονομίας της», σημειώνει ότι κανείς πρέπει να βλέπει το έλλειμμα σε αναλογία με το συνολικό πρόβλημα, και η Ελλάδα είχε μια τεράστια ανισορροπία στα δημοσιονομικά ώστε να πρέπει να πετύχει μεγαλύτερο πλεόνασμα από ό,τι η Γερμανία.

Επισημαίνει στη συνέχεια ότι η Αθήνα δεν μπόρεσε να παρουσιάσει τα προηγούμενα τρία με τέσσερα χρόνια καμία επιτυχία σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και πως εάν είχαν εφαρμοστεί θα μειώνονταν οι τιμές και θα αποτρέπονταν ένα κατρακύλημα του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού, «αλλά αυτό δεν συνέβη στη διάρκεια διακυβέρνησης, ούτε του Παπανδρέου ούτε του Σαμαρά».

Εάν υπάρξει πάλι επιστροφή στον δρόμο του προγράμματος, τότε δίχως άλλο μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί και το ύψος του απαιτούμενου πλεονάσματος, του 4,5%, στον προϋπολογισμό, διευκρινίζει.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, αναφέρει πως όλοι συμφωνούν με τις προθέσεις του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για εξάλειψη της διαφθοράς στην Ελλάδα, για μια δημόσια διοίκηση όπου ο καθένας θα πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν, ωστόσο οι διαφορές αρχίζουν από το πώς αυτά θα εφαρμοστούν, και η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες, κατά την άποψη του Τόμας Βίζερ, σαφώς δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ως παράδειγμα αναφέρει τις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί γιατί ένας ο οποίος χρωστά ένα εκατομμύριο ευρώ θα πρέπει να ευνοηθεί με την αποπληρωμή σε εκατό δόσεις και τί έχει να κάνει αυτό με τους απλούς πολίτες, μερικοί από τους οποίους, όπως λέει, θα ήταν ευτυχείς εάν είχαν φορολογικές υποχρεώσεις ενός εκατομμυρίου ευρώ.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτακτη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group - Βίζερ: «Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ»"

Ειδική διάταξη για το bullying εισάγει ο Ν. Παρασκευόπουλος

Ειδική διάταξη με την οποία θα τιμωρείται με ποινή τουλάχιστον 6 μηνών όποιος διαπράττει μπόυλινγκ (εκτός κι αν η πράξη τιμωρείται με βαρύτερη ποινή) εισαγάγει προς ψήφιση στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης Ασφαλείας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος.

Η διάταξη αυτή έρχεται να καλύψει ένα νομικό κενό που όπως επισημάνθηκε υφίσταται. Με την ίδια ποινή πέραν των δραστών θα τιμωρείται και όπως κακόβουλα παραμέλησε τα καθήκοντά του και δεν απέτρεψε, ως όφειλε το συμβάν. Η διάταξη αναφέρει επί λέξει:

Το άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα και ο τίτλος του αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 312. Πρόκληση βλάβης με συνεχή σκληρή συμπεριφορά.

Αν δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση όποιος με συνεχή σκληρή συμπεριφορά προξενεί σε τρίτον σωματική κάκωση ή άλλη βλάβη της σωματικής ή ψυχικής υγείας. Αν το θύμα δεν συμπλήρωσε ακόμη το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του ή δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του και ο δράστης το έχει στην επιμέλεια ή στην προστασία του ή ανήκει στο σπίτι του δράστη ή έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή που του το έχει αφήσει στην εξουσία του ο υπόχρεος για την επιμέλειά του επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος με κακόβουλη παραμέληση των υποχρεώσεών του προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα γίνεται αιτία να πάθουν σωματική κάκωση ή βλάβη της σωματικής ή ψυχικής τους υγείας.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδική διάταξη για το bullying εισάγει ο Ν. Παρασκευόπουλος"

Σε απεργία πείνας η Αγγελική Σπυροπούλου

Απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους συντρόφους της - μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς που ζητούν την απελευθέρωση της μητέρας των αδερφών Τσάκαλου και της κοπέλας του ενός εκ των δύο αδερφών, έχει ξεκινήσει η Αγελική Σπυροπούλου. Η νεαρή, με κείμενο που ανέβασε σήμερα στον ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου Indymedia, αναφέρεται στην υπόθεση που πρωταγωνίστησε η ίδια με το σχέδιο «Γοργοπόταμος» για τη μεγάλη απόδραση απο τις φυλακές Κορυδαλλού, στις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής ενώ ζητεί την άμεση αποφυλάκιση ατόμων που δεν έχουν σχέση με την οργάνωση.

Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

«Εδώ και δύο μήνες, μετά την αποκάλυψη του σχεδίου απόδρασης των μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, έχει ξεκινήσει ένα κυνήγι μαγισσών προς όλες τις κατευθύνσεις. Από τη σύλληψή μου, όμως, και ύστερα, η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη, με τα σκυλιά της αντιτρομοκρατικής να ξεπερνούν κάθε όριο. Προφανώς, η συνεχής κι αμετανόητη δράση ορισμένων ανθρώπων, που πεισματικά αρνούνται να δεχτούν την εξουσία του δεσμοφύλακα που κάθε βράδυ τους κλειδώνει στο τσιμέντο, έχει εξοργίσει όλους εκείνους που δε μπορούν να καταλάβουν τί σημαίνει να ζει κανείς με περηφάνια και αξιοπρέπεια. Δεν αρκούνται καν σε όσους έχουν ταχθεί ανοιχτά εναντίον τους, αλλά, πια, στο στόχαστρό τους μπαίνουν και άνθρωποι που, παρότι δεν έχουν καμία πολιτική σχέση μαζί μας, επέλεξαν να μην εγκαταλείψουν τους δικούς τους ανθρώπους, ούτε να γυρίσουν την πλάτη σε κυνηγημένους. Όσο βρώμικα και να παίζουν, όμως, δε μπορούν να μας λυγίσουν. Σε κάθε τους χτύπημα, θα απαντάμε επιθετικά και πάντα με ψηλά το κεφάλι. Η αδράνεια και η παθητικότητα δε συγκαταλέγονται στα χαρακτηριστικά μας.

Από τις 2/3, λοιπόν, συμμετέχω κι εγώ στην απεργία πείνας, μαζί με τους συντρόφους της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς - Πυρήνας Φυλακής, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση της μητέρας των Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου και της κοπέλας του δεύτερου. Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι τέλους…

Ούτε βήμα πίσω
Υ.Γ. Εκείνα που πρέπει να ειπωθούν είναι πολλά, όμως, είναι σημαντικό να έχει κανείς την ικανότητα να διαχωρίζει τις περιστάσεις, κι εκείνο που προέχει τώρα είναι η άμεση απελευθέρωση όσων δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση. Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν. Προς το παρόν, το μόνο που έχω να πω είναι πως δεν πρόκειται ούτε για την αρχή και, σίγουρα, ούτε για το τέλος μιας ιστορίας, αλλά για τη διαδρομή, κι εκεί ακριβώς είναι που βρίσκεται η ομορφιά.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ
1. Για την κατάργηση του Α’ αντιτρομοκρατικού νόμου (άρθρο 187),
2. Την κατάργηση του Β’ αντιτρομοκρατικού νόμου (187Α),
3. Την κατάργηση του κουκουλονόμου,
4. Την κατάργηση του νόμου για τις φυλακές τύπου Γ’,
5. Την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας,
6. Την κατάργηση της εισαγγελικής διάταξης που επιβάλλει τη βίαιη λήψη του DNA (και, γενικότερα, την αστυνομική μεθόδευση με την κατασκευή ενόχων μέσω DNA).
Αγγελική Σπυροπούλου,
Γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού» καταλήγει το κείμενό της.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε απεργία πείνας η Αγγελική Σπυροπούλου"

Ν.Δ.: Ποιος εκπροσωπεί τις θέσεις της χώρας; Βαρουφάκης ή Βαλαβάνη;

Για «παλινωδίες» στο θέμα του ΤΑΙΠΕΔ κατηγορεί η ΝΔ την κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως άλλα υπόσχεται εκτός Ελλάδος και άλλα θέλει να πράξει εντός Ελλάδος.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Καραγκούνης τονίζει πως ο Υπουργός Οικονομικών, στις τοποθετήσεις του στο Eurogroup (11 και 16 Φεβρουαρίου), υποστήριζε ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να μειώνουν το δημόσιο χρέος, ενώ η αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών, χθες είπε σε Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ότι θα έρθει διάταξη στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα πηγαίνουν πλέον για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

«Ποιός εκπροσωπεί τις θέσεις της χώρας; Ο Υπουργός Οικονομικών ή η Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών; Δεν αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση ότι έτσι φέρνει πιο κοντά νέο Μνημόνιο; Ή μήπως αυτός είναι ο στόχος της;», διερωτάται ο κ. Καραγκούνης, ο οποίος και τονίζει πως οι όποιες απώλειες εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας, θα διευρύνουν το, ήδη, σημαντικό δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό, καθιστώντας αναγκαία και νέα μέτρα, όσο και νέα δάνεια από τους δανειστές.

«Δε θέλουν να μειώσουν το χρέος. Δεν θέλουν να μειώσουν τα ελλείμματα των επομένων ετών. Διώχνουν τους επενδυτές και υπονομεύουν την ανάπτυξη. Και τώρα θυμήθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα αποθεματικά των οποίων προσπαθούν να υφαρπάξουν», καταλήγει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν.Δ.: Ποιος εκπροσωπεί τις θέσεις της χώρας; Βαρουφάκης ή Βαλαβάνη;"

Δραγασάκης:Το μόνο που ζητάμε από την Ευρώπη είναι να δώσει μια ευκαιρία στην Ελλάδα

«Αποτελεί κοινή πεποίθηση πως η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει ειδική μεταχείριση σε σχέση με άλλα οικονομικά πιεσμένα μέλη της ευρωζώνης. Δεν ζητάμε κάτι τέτοιο. Θέλουμε ίση μεταχείριση».

Αναφέρει στο άρθρο του στους Financial Times ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης υπό τον τίτλο, «Το μόνο που ζητάμε από την Ευρώπη είναι να δώσει μια ευκαιρία στην Ελλάδα».

Στη συγγραφή του άρθρου, όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Από τότε που ξέσπασε η κρίση, η οικονομία μας έχει συρρικνωθεί κατά 26%. Η ανεργία έχει αυξηθεί από το 8% στο 26%. Οι μισθοί έχουν υποχωρήσει 33%. Οι επιπτώσεις αυτές είναι χειρότερες από αυτές που βίωσε οποιαδήποτε χώρα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 και πολύ χειρότερες από αυτές που προέβλεπαν τα δύο πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει ασκήσει κριτική στα προγράμματα αυτά.

Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες χώρες. Από το 2009, έχουν εφαρμοστεί περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων που αντιστοιχούν σε πάνω από το 45% του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Στην Πορτογαλία ήταν 20%. Στην Ιταλία και στην Ιρλανδία 15%.

Οχι μόνο ήταν μεγαλύτερα τα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά για κάθε ποσοστιαία μονάδα προσαρμογής, η οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο. Αυτό συνέβη γιατί η ελληνική οικονομία δεν είναι τόσο ανοιχτή όσο άλλες. Οποιαδήποτε πτώση στη ζήτηση επιφέρει μεγαλύτερο πλήγμα στα εγχώρια προϊόντα από ό,τι στις εισαγωγές. Διαδοχικοί γύροι λιτότητας διόγκωσαν τη συρρίκνωση του ΑΕΠ. Και με αυτό αυξήθηκε ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ, καθιστώντας τη δυναμική του χρέους μη διαχειρίσιμη. Η Ελλάδα δανείζεται ακόμη περισσότερο για να πληρώσει παλιότερα χρέη.

Μπήκαμε στην κρίση με ένα μεγάλο εξωτερικό έλλειμμα. Με τον πληθωρισμό κοντά στο μηδέν, οι περικοπές στις τιμές που ήταν απαραίτητες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας έγιναν με μεγάλο κόστος για τις οικονομικά πιεσμένες χώρες της ευρωζώνης. Η παραγωγή έπρεπε να συρρικνωθεί, δημιουργώντας αποπληθωρισμό και επιδεινώνοντας τη δυναμική του χρέους. Τα μεγάλα χρέη είναι δύσκολο να σταθεροποιηθούν όταν ο αποπληθωρισμός αυξάνει την πραγματική αξία του χρέους. Στη δεκαετία του 1920, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μεγάλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, αλλά ο αποπληθωρισμός αύξησε το λόγο του χρέους του προς το ΑΕΠ.

Αν και η κρίση έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα για την Ελλάδα και άλλες χώρες, είχε αθέλητες αλλά θετικές επιδράσεις για τις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης. Η Γερμανία και άλλες χώρες έχουν ευνοηθεί από συναλλαγματικές ισοτιμίες και επιτόκια που είναι χαμηλότερα από αυτά που θα αντιμετώπιζαν αν είχαν τα δικά τους νομίσματα.

Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε ως στόχο να μειώσει το κόστος δανεισμού των οικονομικά πιεσμένων χωρών μέσω της αγοράς του κρατικού τους χρέους. Επίσης εξάλειψε ουσιαστικά το ελληνικό χρέος που είχαν στην κατοχή τους οι τράπεζες του πυρήνα. Οι ελληνικές τράπεζες ωστόσο, συνέχισαν να κατέχουν μεγάλη ποσότητα αυτού του χρέους και το κόστος της αναδιάρθρωσης του έπρεπε να καταβληθεί από τον Ελληνα φορολογούμενο.

Οι κεφαλαιακές ροές από τις οικονομικά πιεσμένες χώρες έχουν στερέψει τη ρευστότητα από τα τραπεζικά τους συστήματα, ενώ έχουν αυξήσει τη δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών του πυρήνα. Η έξοδος ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης έχει περιορίσει την παραγωγική δυνατότητα των οικονομικά πιεσμένων χωρών. Θα χρειαστεί πάνω από μια γενιά για να αντιστραφούν οι επιπτώσεις αυτές.

Οι γεννήτορες του ευρώ οραματίζονταν μια νομισματική ένωση στα πρότυπα του κλασικού κανόνα του χρυσού, κάτω από τον οποίο η προσαρμογή μεταξύ χωρών με εξωτερικά πλεονάσματα και αυτών με εξωτερικά ελλείμματα θα ήταν συμμετρική. Με το ευρώ, το κόστος της προσαρμογής επιβαρύνει τις ελλειμματικές χώρες. Από το 2008 ως το 2014, τα εξωτερικά ισοζυγία των οικονομικά πιεσμένων χωρών έχουν μετακινηθεί από τεράστια ελλείμματα σε πλεονάσματα. Τα εξωτερικά πλεονάσματα του πυρήνα παραμένουν σταθερά.

Το αποτέλεσμα είναι πως η χώρα βρίσκεται σε μια θέση σαν και αυτήν του Σίσυφου, ενός ανθρώπου που είναι καταδικασμένος να κουβαλάει μια πέτρα στην κορυφή ενός λόφου μόνο και μόνο για να τη δει να κατρακυλάει και πάλι προς τα κάτω. Οι Ελληνες εφάρμοσαν μέτρα λιτότητας και έχουν υποφέρει πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Πολλοί από το 60% των νέων που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας θα κατηγοριοποιηθούν μια μέρα ως μακροχρόνια άνεργοι. Κινδυνεύουμε να καταδικάσουμε μια ολόκληρη γενιά σε ένα μέλλον χωρίς ελπίδα. Για να το αποφύγουμε αυτό, αυτό που ζητάμε από τους εταίρους μας στην ευρωζώνη είναι να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα ως ισότιμο μέλος και να μας βοηθήσουν να βγούμε από αυτό το μαρτύριο του Σίσυφου».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραγασάκης:Το μόνο που ζητάμε από την Ευρώπη είναι να δώσει μια ευκαιρία στην Ελλάδα "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news