facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την πάταξη της διαφθοράς. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση (ΝΔ) υπερψήφισε το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου που αφορά στην ανθρωπιστική κρίση και επιφυλάχθηκε για τα υπόλοιπα. Το Ποτάμι, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ενώ το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε μόνον τα πέντε τελευταία άρθρα του νομοσχεδίου (μεταφορά μαθητών και παράταση παροχών ασθενείας για ανέργους και υποαπασχολουμένους).

Από πλευράς ΑΝΕΛ, ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Παύλος Χαϊκάλης, κατέθεσε σειρά βελτιωτικών παρατηρήσεων στα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν στην ανθρωπιστική κρίση, προτείνοντας μεταξύ άλλων, να εξειδικευθεί η κατευθυντήρια αρχή ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από λογαριασμούς της ΔΕΗ "προκειμένου να διασφαλίζουν παράλληλα με την σταδιακή αποπληρωμή του χρέους την αξιοπρεπή και ανθρώπινη διαβίωση", να απαγορευτεί για τις περιπτώσεις που υπάρχει επιδότηση ενοικίου, η στέγαση δύο οικογενειών στον ίδιο χώρο, να μπει ανώτατο εισοδηματικό όριο για την επιδότηση σίτισης, τα 12.000 ευρώ ανά οικογένεια (πάντα σε περίπτωση συμβίωσης), και να δοθούν κίνητρα εντός του νομοσχεδίου, για τη ρύθμιση των οφειλών των ασφαλισμένων ή ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ.

Από πλευράς Ποταμιού, η Αντιγόνη Λυμπεράκη πρότεινε το επίδομα σίτισης μέσω «έξυπνης κάρτας» να δίνεται στις γυναίκες της κάθε οικογένειας, με παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του μέτρου, και να ληφθεί μέριμνα ώστε η επιδότηση του ενοικίου, να μην προκαλέσει και αύξησή του - φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη σε αντίστοιχες περιστάσεις.

Το Ποτάμι, όσο και το ΠΑΣΟΚ, επέμειναν στην επέκταση του πιλοτικού προγράμματος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, θεωρώντας έωλο το επιχείρημα της κυβέρνησης πως δεν έχουν εγγραφεί σχετικοί πόροι στον Προϋπολογισμό. "Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, πως με τη νομοθέτηση γίνεται και η πρόβλεψη από τον κρατικό Προϋπολογισμό" παρατήρησε σχετικά ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεγκέρογλου.

Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, εγκάλεσαν εκ νέου την κυβέρνηση για αθέτηση των αντιμνημονιακών προεκλογικών της υποσχέσεων - με το ΚΚΕ μάλιστα, να εγκαλεί την κυβέρνηση διά της Δ. Μανωλάκου, πως «είσαστε η συνέχεια του παλιού, της νέας αντιδραστικής Ε.Ε., των συνεχών μνημονίων και του ΝΑΤΟ που μακελεύει χώρες και λαούς».

«Η κυβέρνηση υποσχέθηκε πάρα πολλά, σε πάρα πολλούς. Βλέπουμε ότι άρχισαν ήδη οι πρώτες εκπτώσεις. Ποιος ξέρει τι θα γίνει στην πορεία; Κρατάμε ένα πάρα πολύ μεγάλο ερωτηματικό και επιφυλάξεις μέχρι την σύνταξη της κοινής υπουργικής απόφασης που θα εξειδικεύει τα κριτήρια» ανέφερε από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Παναγιώταρος.

Κατάθεση τροπολογιών από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ανακοίνωσε την κατάθεση δεκατεσσάρων τροπολογιών που ρυθμίζουν ζητήματα του χώρου της υγείας και αφορούν μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
- Αναπλήρωση υπερωριών και εφημεριών της προηγούμενης τριετίας και καθιέρωση της αποπληρωμής των δεδουλευμένων με νέο και ταχύτερο τρόπο (μετάβαση από το καθεστώς των επιτροπικών ενταλμάτων, σε καθεστώς μεταβιβαστικών πληρωμών).

- Τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, ώστε να ομαλοποιηθεί η τροφοδοσία των νοσοκομείων με υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.

- Παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, της θητείας του επικουρικού προσωπικού και των επικουρικών γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ, και παράταση θητείας των ειδικευόμενων γιατρών, μέχρι να αναπληρωθεί η θέση τους με τον επόμενο γιατρό της λίστας της οικείας υγειονομικής περιφέρειας.

- Ρύθμιση για το «πλαφόν του 9%», για την πληρωμή των πρόσθετων υπερωριών και επαναφορά του στο επίπεδο της Διοίκησης των ΥΠΕ.

- Αύξηση του ορίου ηλικίας για τη δυνατότητα διορισμού με τον εισαγωγικό βαθμό στα 50 έτη, καθώς είχε παρατηρηθεί μεγάλη δυσκολία κάλυψης εκκρεμών θέσεων, λόγω του παγώματος των προσλήψεων και των μεγάλων αναμονών για τη λήψη ειδικότητας.

- Παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, της δυνατότητας εφοδιασμού των νοσοκομείων με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.

- Κατάργηση της προαπαίτησης της εκπλήρωσης της υπηρεσίας ελέγχου των ασκουμένων ιατρών, κατά την έναρξη της ειδικότητας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης"

Σόιμπλε: Προσπαθώ να κρατήσω την ψυχραιμία μου με την Ελλάδα


«Προσπαθώ να κρατήσω την ψυχραιμία μου με την Ελλάδα, αλλά δεν βοηθάει» δήλωσε ο Βόλφκαγκ Σόιμπλε σηκώνοντας κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης στο πλαίσιο ομιλίας του στη Βιέννη. Παράλληλα, ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ, που ήταν επίσης ομιλητής, δήλωσε ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο Βόλφκαγκ Σόιμπλε ο οποίος δήλωσε ότι εκνευρίστηκε από την στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά δεν θέλει να το συζητήσει άλλο.

«Δοκιμάσαμε την εμπειρία συγκεκριμένου εκνευρισμού ενόσω βοηθούσαμε την Ελλάδα, αλλά δεν θέλουμε να μιλήσουμε άλλο γι' αυτό» είπε ο Σόιμπλε. Μάλιστα, έσπευσε να προσθέσει ειρωνικά: «Είναι πιο εύκολο για χώρες με προβλήματα να λένε στους λαούς τους ότι οφείλονται στο Βερολίνο ή στις Βρυξέλλες, αλλά αυτό δε βοηθάει».

Σκληρή στάση κράτησε και ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ ο οποίος δεν δίστασε να πει ότι «ο κίνδυνος για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, παραμένει».

Ενώ, έσπευσε να επισημάνει, αφήνοντας τις σπόντες του για την Ελλάδα: «Από τη στιγμή που έχεις αποφασίσει να έχεις κοινό νόμισμα, πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη, να ακολουθείς τους κανόνες».

iefimerida‎
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Προσπαθώ να κρατήσω την ψυχραιμία μου με την Ελλάδα "

Ειρωνικά «συγχαρητήρια» της ΝΔ στον Τσίπρα που «συνεχίζει τη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ»

Σακελλαρίδης: Με τη σημερινή συμφωνία μπήκε στο χρονοντούλαπο η «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ»

Με τα ειρωνικά της «συγχαρητήρια» προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υποδέχθηκε η Νέα Δημοκρατία την υπογραφή της συμφωνίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ κ. Angel Gurria, στο Παρίσι.

«Οφείλουμε να συγχαρούμε τον κ. Τσίπρα για τη συνέχιση της συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κώστας Καραγκούνης και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε όλες τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, που έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση, θεωρώντας ότι είναι "το σκοινί με το οποίο θα κρεμαστούμε". Προφανώς, σήμερα συνεργάζεται με τους δημίους».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Οφείλουμε να συγχαρούμε τον κ. Τσίπρα για τη συνέχιση της συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ! Να του θυμίσουμε βέβαια, ότι ο ίδιος χαρακτήριζε τη συνεργασία αυτή, που ξεκίνησε η Κυβέρνηση Σαμαρά, ως «συνταγή κοινωνικής κατεδάφισης» και ως «μαύρη βίβλο του νεοφιλελευθερισμού»!!!

Να του θυμίσουμε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε όλες τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, που έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση, θεωρώντας ότι είναι «το σκοινί με το οποίο θα κρεμαστούμε».

Προφανώς, σήμερα συνεργάζεται με τους δημίους.


Σακελλαρίδης: Με τη σημερινή συμφωνία μπήκε στο χρονοντούλαπο η «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ»

Στον κύριο Καραγκούνη απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης που τόνισε ότι με την σύναψη της σημερινής συμφωνίας τέθηκε στο χρονοντούλαπο η «περίφημη εργαλειοθήκη της κυβέρνησης Σαμαρά, που ονομάστηκε "εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ"».

Ολόκληρη η δήλωση:
Τα συγχαρητήρια από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πάντοτε δεκτά.
Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την χώρα στον ΟΟΣΑ, ένα σχέδιο που απαντάει στα πραγματικά διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Έτσι μπήκε στο χρονοντούλαπο η περίφημη εργαλειοθήκη της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά -που ονομάστηκε «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ»- και ήταν πράγματι συνταγή κοινωνικής κατεδάφισης, όπως πολύ σωστά θυμάται ο κ. Καραγκούνης και φυσικά όλη η κοινωνία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ειρωνικά «συγχαρητήρια» της ΝΔ στον Τσίπρα που «συνεχίζει τη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ»"

Η Ίβα Πέτροβα επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα

Η Ίβα Πέτροβα θα είναι η επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα, Πέμπτη, από την Ουάσιnγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Ο Ράις απαντώντας σε πλήθος ερωτήσεων ξεκαθάρισε πως η διεξαγωγή των συζητήσεων για το ελληνικό πρόγραμμα σε Βρυξέλλες και Αθήνα δεν αποτελεί «θεμελιώδη» αλλαγή στον τρόπο που εργάζεται το ΔΝΤ, ενώ εμφανίσθηκε καθησυχαστικός τόσο για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το Ταμείο όσο και για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για την αξιολόγηση του προγράμματος ξεκίνησαν εκ νέου. «Είναι θετικό βήμα ότι τουλάχιστον οι συζητήσεις ξεκίνησαν» είπε.

Όπως ανέφερε, κάποιες συζητήσεις έγιναν χθες στις Βρυξέλλες και θα συνδυαστούν με τεχνικές συνομιλίες στην Αθήνα. «Οι συζητήσεις στις Βρυξέλες ολοκληρώθηκαν και θα επανεκκινήσουν όταν ολοκληρωθεί η τεχνική εργασία στην Αθήνα» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ρίσι Γκογιάλ παραμένει επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος με έδρα στις Βρυξέλλες και η αναπληρώτριά του Ίβα Πέτροβα θα είναι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα. Σημειώνεται πως η Πέτροβα είναι στέλεχος της Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ.

Ο Ράις δέχθηκε συγκεκριμένη ερώτηση για το εάν ο Ρίσι Γκογιάλ θα επιστρέψει στην Αθήνα, ωστόσο δεν απάντησε με σαφήνεια. «Δεν θα δώσω μια οριστική απάντηση για το ποιος θα πάει που και πότε», ανέφερε και προσέθεσε πως δεν είναι ασυνήθιστο να αλλάζουν τα στελέχη από καιρού εις καιρόν.

Κληθείς να απαντήσει εάν έχει υπάρξει αλλαγή τόσο στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα όσο και στις σχέσεις θεσμών - Ελλάδας, ο Ράις δεν επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο. «Διεξάγουμε συζητήσεις σε Βρυξέλλες και σε Αθήνα. Και οι συζητήσεις γίνονται μεταξύ των τρίτων θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης» απάντησε, θέλοντας να δείξει ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση. «Έχουμε διαδικασίες για τις αξιολογήσεις μας που τις ακολουθούμε σε κάθε περίπτωση», προσέθεσε.

«Η Ελλάδα είναι συνεπής στο ΔΝΤ»

Αναφορικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές δεν θέλησε να επεκταθεί, αλλά παρέπεμψε στην επιστολή που απηύθυνε στις 23 Φεβρουαρίου η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για το θέμα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων. Υπενθυμίζεται πως στην επιστολή αναφερόταν πως: «Προκειμένου να είναι επιτυχημένες οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν μπορούν να περιοριστούν στο πλαίσιο των πολιτικών που περιγράφονται στην κυβερνητική λίστα».

Ο Ράις επισήμανε χαρακτηριστικά πως στόχος της εν εξελίξει διαδικασίας είναι να επανέλθουν οι πολιτικές και πάλι σε τροχιά υλοποίησης (bring the policys back on track), να διασφαλισθεί ότι η Ελλάδας χρηματοδοτείται ικανοποιητικά και μπορεί να αποπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της και ότι το ελληνικό χρέος είναι σε βιώσιμα επίπεδα.

Ερωτηθείς εάν το Ταμείο ανησυχεί για την ικανότητα της Ελλάδος να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς αυτό, καθώς η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς ασφυκτικής ρευστότητας, ανέφερε πως το ΔΝΤ δεν περιμένει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αναφέροντας πως οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την βούληση τους να αποπληρώσουν το ΔΝΤ και ότι μέχρι σήμερα η Ελλάδα είναι συνεπής στις πληρωμές της αυτές.

Κληθείς να σχολιάσει σενάρια που φέρουν την Ελλάδα αφενός να υιοθέτει ένα άλλο νόμισμα, αφετέρου για νομικούς λόγους να παραμένει στην ευρωζώνη ο Ράις είπε πως δεν θα κάνει «σπέκουλα» για το θέμα αυτό. «Δεν θα εμπλακώ σε μια τέτοια συζήτηση», τόνισε.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ίβα Πέτροβα επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα"

Τσίπρας – Γκουρία υπέγραψαν συμφωνία για νέα εργαλειοθήκη από τον ΟΟΣΑ

Με τον επικεφαλής στο ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία συναντήθηκε στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οι δυο άνδρες υπέγραψαν συμφωνία για νέα «εργαλειοθήκη».

Η συνάντηση των δυο πλευρών στο Παρίσι, όπου εδρεύει ο Οργανισμός, έγινε σε καλό κλίμα.

Τσίπρας και Γκουρία υπέγραψαν συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

Μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην βιωσιμότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Προκειμένου, όπως είπε και στην σύντομη εισήγησή του ο πρωθυπουργός, «να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και της οικονομίας».

Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ βραχυπρόθεσμα αποσκοπεί στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Μεσομακροπρόθεσμα θα βοηθήσει την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει και να αξιολογεί όχι μόνο την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και την απόδοσή τους.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας – Γκουρία υπέγραψαν συμφωνία για νέα εργαλειοθήκη από τον ΟΟΣΑ"

Κομισιόν: Συνέχιση των τεχνικών συζητήσεων και στην Αθήνα

Συνέχιση των τεχνικών συζητήσεων και μέσω επαφών στην Αθήνα προανήγγειλε για τις επόμενες ημέρες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας την ανάγκη να επιτραπεί στους εμπειρογνώμονες να συνεχίσουν τις συζητήσεις σε ήρεμη εργασιακή ατμόσφαιρα, μακριά από τη δημοσιογραφική και την πολιτική έκθεση.

Για τον λόγο αυτόν ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι δεν θα δώσει λεπτομέρειες για την έκβαση των συζητήσεων και σε γενικές γραμμές εμφανίστηκε ιδιαίτερα φειδωλός στις απαντήσεις του.

Πάντως αρκέστηκε να πει ότι οι εμπειρογνώμονες θα εξειδικεύσουν τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έλαβαν από τις ελληνικές Αρχές και θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Εν όψει της συνάντησης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι θα γίνει ένας γενικότερος απολογισμός της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.


naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Συνέχιση των τεχνικών συζητήσεων και στην Αθήνα"

Τέλος η Τράπεζα Θεμάτων - Το 9,5 βαθμός προαγωγής

Αποκλειστικά από τους διδάσκοντες στο μάθημα θα ορίζονται τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων των μαθητών Α΄ και Β΄ τάξεων Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο που απέστειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης σε όλα τα Λύκεια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Βάσει της εγκυκλίου, παύει να ισχύει επομένως από την εξεταστική περίοδο Μαΐου - Ιουνίου 2015 η επιλογή τους κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων. Παράλληλα, επανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος εννέα και πέντε δέκατα (9,5), ενώ ο βαθμός προαγωγής των μαθητών στη Α΄ και Β΄ Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται στον βαθμό εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τέλος, η εξεταστέα ύλη για τα μαθήματα θα είναι λιγότερη από το μισό και περισσότερη από τα 2/3 της διδακτέας. Η επιλογή και ο ακριβής προσδιορισμός της για κάθε μάθημα γίνεται με εισήγηση των διδασκόντων και με την έγκριση του Διευθυντή του Λυκείου και γνωστοποιείται στους μαθητές πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος η Τράπεζα Θεμάτων - Το 9,5 βαθμός προαγωγής"

Για στάση πληρωμών στο μέρισμα 230.000 συνταξιούχων προειδοποιεί το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίου

Μέχρι και τον Απρίλιο θα μπορούν να καταβληθούν τα μερίσματα σε 230.000 συνταξιούχους σύμφωνα με επιστολή «βόμβα» που έστειλε το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου, στο υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με την επιστολή αυτή, όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», ουσιαστικά προειδοποιεί ότι τα διαθέσιμα του Ταμείου με βάση το καταγραφόμενο έλλειμμα επαρκούν ως το τέλος Μαρτίου για την καταβολή των μερισμάτων του Απριλίου σε 230.000 συνταξιούχους. Το ερώτημα, βέβαια, είναι τι θα γίνει μετά από την καταβολή του Απριλίου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Για στάση πληρωμών στο μέρισμα 230.000 συνταξιούχων προειδοποιεί το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίου"

Παπακωνσταντίνου: Με πέταξαν στα σκυλιά, η ιστορία είναι στημένη

«Δεν έχω κάνει απολύτως καμία νόθευση. Είναι στημένη ιστορία. Δεν ξέρω από ποιον». Με τα λόγια αυτά ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου ολοκλήρωσε την απολογία του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ.

«Δεν θα μπορούσα να διανοηθώ να κάνω κάτι τέτοιο, και δεν το έκανα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι ούτε οι συγγενείς του είχαν ιδέα. Ο ίδιος αναφέρθηκε επιθετικά στον Ευ. Βενιζέλο, τονίζοντας ότι όταν ξέσπασε ο θόρυβος, «το κόμμα μου με πέταξε στα σκυλιά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, σκαστές, διαφθοράς, ο πρόεδρος έβγαινε και υπερασπιζόταν».

Στην αρχή της συνεδρίασης ο πρόεδρος κατέστησε σαφές στον κατηγορούμενο τι δικαιούται -μεταξύ άλλων να μην απαντήσει σε ερωτήσεις, ακόμη και να μην απολογηθεί-, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε άρνησή του δεν μπορεί να ερμηνευθεί σε βάρος του.

«Θα απολογηθώ, κ. πρόεδρε, και θα απολογηθώ όρθιος. Είμαι απολύτως αθώος και αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες. Έρχομαι στα πραγματικά περιστατικά».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου στην απολογία του τόνισε τα εξής:

«Εγώ το ζήτησα το υλικό και ήθελα να αξιοποιηθεί».
«Είχα ήσυχη τη συνείδησή μου ότι είχα δώσει στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ τη μισή λίστα» (με ποσά που ισούνται με τη μισή λίστα).
«Έδωσα το usb στον υπηρεσιακά αρμόδιο, τον κ. Διώτη, και όχι στον υπουργό που με διαδέχθηκε, τον κ. Ευ. Βενιζέλο».
«Δεν έλαβα ουδέποτε τηλέφωνο από τον κ. Βενιζέλο σχετικά με τη λίστα».
«Η πρώτη και η τελευταία φορά που μίλησα μαζί του ήταν όταν είχε ξεσπάσει ο θόρυβος».
«Την περίοδο της κατάθεσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο θόρυβος είχε ενταθεί. Η διαφορά είναι ότι εγώ πλέον είμαι σπίτι μου και ο κ. Βενιζέλος, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στηρίζει τρικομματική κυβέρνηση».
«Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι τυχαίο αυτό που συμβαίνει, όταν σκάει το θέμα. Αναρωτιέμαι ποιος είναι δυνατόν να μου έχει στήσει αυτή την ιστορία».
«Την περίοδο της προανακριτικής, το κόμμα μου με είχε πετάξει στα σκυλιά. Το ίδιο βράδυ με διέγραψε, όταν σε άλλες περιπτώσεις ο πρόεδρος υπερασπιζόταν σκαστές περιπτώσεις διαφθοράς».
«Οι συγγενείς μου διεσυρθήσαν απολύτως. Δεν είχα καμία απολύτως επαφή μαζί τους για τέτοιες υποθέσεις. Όταν ξέσπασε ο θόρυβος, πήρα τηλέφωνο την εξαδέλφη μου Ελένη, της λέω 'τι είναι αυτό;' 'Δεν έχω ιδέα' μου απάντησε. Ακολούθησαν οι χειρότερες ημέρες της ζωής μου».
«Ανακάλυψα ότι αυτό που βολεύει είναι να πάει μια ολόκληρη ιστορία πάνω μου...»
«Δικάζομαι κάθε μέρα και έχω καταδικαστεί από την πρώτη μέρα».

«Πώς πήρα τη λίστα»

Αναλυτικά, στην απολογία του ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πώς ήρθε στα χέρια του η λίστα.

«Ήταν στα τέλη της άνοιξης, πιθανώς τον Μάιο, όταν με επισκέφθηκε ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Κ. Μπίκας. Η χώρα δεχόταν κερδοσκοπικές επιθέσεις, μόλις είχε υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο. Με ενημέρωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει στην κατοχή της στοιχεία για φορολογούμενους διαφόρων εθνικοτήτων. Ο γάλλος ομόλογός του τού είχε πει ότι τα στοιχεία υπάρχουν στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και του συνέστησε απευθείας επαφή.

» Στο περιθώριο ενός Eurogroup πιάνω την Κριστίν Λαγκάρντ, γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, της μεταφέρω τη συζήτηση, αλλά εκείνη επιφυλάσσεται. Επανήλθε στο επόμενο Eurogroup, τον Ιούλιο, και μου λέει ότι θα μου τα δώσει, πλην όμως είναι παράνομα, κλεμμένα, και η χρήση πρέπει να είναι εμπιστευτική».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε διεξοδικά στο πώς ήλθε η λίστα στην Ελλάδα, με τη βοήθεια του Ηλία Πλασκοβίτη, γενικού γραμματέα τότε στο υπουργείο Οικονομικών, και ενώ συνεργάτης του τον είχε ενημερώσει ότι «έχει έλθει κάποιος να μας πουλήσει μια λίστα» κάτι που είδε αργότερα και σε δημοσίευση στον Τύπο.

Ο πρώην υπουργός περιέγραψε πώς συνεννοήθηκε με τον πρέσβη στο Παρίσι και πώς μερικές εβδομάδες αργότερα έφθασε το cd στα χέρια του. Το cd δεν είχε κανένα διακριτικό και συνοδευόταν από έγγραφο στο οποίο δεν υπάρχουν πουθενά λέξεις όπως «Ελβετία», «έλληνες καταθέτες», πολλώ δε μάλλον «Φαλτσιάνι».

«Δεν είχα ιδέα τι είχα πάρει»

«Δεν είχα ιδέα τι είχα πάρει. Ανοίγω στην τύχη μερικά από αυτά. Στοχευμένη αναζήτηση δεν έχω κάνει. Το κλείνω, το βάζω στο συρτάρι μου και φεύγω την αλλαγή μέρα για Eurogroup».

Ο κατηγορούμενος έδωσε τεράστια βαρύτητα στους ενδοιασμούς που είχε, αφού τα στοιχεία έπρεπε να κρατηθούν εμπιστευτικά. «Δεν ήθελα να μας δημιουργηθεί πρόβλημα με τη χώρα που μας στηρίζει στο Eurogroup, δεν θέλω να την προδώσω. Από την άλλη, η φοροδιαφυγή έχει ανεβεί πολύ στην ατζέντα της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα επίκειται σύμβαση με την Ελβετία για το ίδιο ζήτημα. Γνωρίζω πολύ καλά ότι για την Ελβετία το ζήτημα του τραπεζικού απορρήτου είναι ζήτημα εθνικής υπόστασης. Γνωρίζω επίσης ότι το ΣΔΟΕ έχει εξαιρετική δυσκολία να κάνει στοχευμένη, περίπλοκη έρευνα. Έχω ένα Σώμα με τεράστιες παθογένειες και κρούσματα διαφθοράς. Αν το υλικό δοθεί στο ΣΔΟΕ, ξέρω ότι αν θα δω τίτλους την επόμενη για τη λίστα... πάει περίπατο η συμφωνία με τη Λαγκάρντ και την Ελβετία».

Διαβάστε Περισσότερα » "Παπακωνσταντίνου: Με πέταξαν στα σκυλιά, η ιστορία είναι στημένη"

Τσίπρας: Αυτές είναι οι οκτώ μεταρρυθμίσεις που προωθούμε

Για τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης και τη συνδρομή του ΟΟΣΑ στη κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στο Παρίσι, αμέσως μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον γραμματέα του Οργασιμού Ανχελ Γκουρία.
«Για την Ελλάδα η εποχή της λιτότητας έχει παρέλθει, όπως η εποχή της Τρόικα και των Μνημονίων» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε υποκρισία το να μην αναγνωρίζει κανείς ότι μετά από πέντε χρόνια λιτότητας στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, αλλά και ότι επίσης αποτελεί υποκρισία το να υποστηρίζει κανείς ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο. 
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας την αναδιάρθωση του Ελληνικού Δημόσιου χρέους λέγοντας χαρακτηριστικά : «Δεν μπορούμε πλέον να υποκρινόμαστε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, όταν ανέρχεται περίπου στο 178% του ΑΕΠ, με τους τόκους περίπου στα 6,5 δισεκατομμύρια ετησίως μέχρι το 2021, και μετά στα ?11 δισεκατομμύρια και το 2022 στα ?24,5 δισεκατομμύρια.Και δεν μπορούμε πια να συνεχίσουμε με εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% το 2015 και του 4,5% στη συνέχεια, απλά και μόνο για να προσποιούμαστε ότι το Ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο».
Μεταρρυθμίσεις με κεντρικό στόχο την ανθρωπιστική κρίση
Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αποτελεί την 1η προτεραιότητα της Κυβέρνησης όπως και η δραστική αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, κάνοντας ειδική αναφορά στο λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, όπως και στην ανεξαρτησία της γγ δημοσίων εσόδων : «θα στοχεύσουμε το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, θα κάνουμε πιο αυστηρή τη νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, θα ενισχύσουμε την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα εξασφαλίσουμε την πλήρη λογοδοσία και διαφάνεια των λειτουργιών της και θα διευρύνουμε τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, ενώ θα καταργήσουμε την φορολογική ασυλία ».
Καλύτεροι μηχανισμοί και διαδικασίες για τον δημόσιο τομέα
Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι είναι πιο δύσκολο εγχείρημα προσθέτοντας ότι «Εχουμε ήδη ξεκινήσει, με τον εξορθολογισμό της ίδιας της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, έχουμε ήδη μειώσει τον αριθμό των Υπουργείων».
«Θα προωθήσουμε μηχανισμούς για καλύτερους διορισμούς, αξιολογήσεις και καθιέρωση δίκαιων διαδικασιών για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα.Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δραστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κεντρικών και τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών στοχεύοντας τις δημοσιονομικές διαδικασίες, την αναδιάρθρωση της διαχείρισης, και την ανακατανομή των πόρων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σωστά» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Οικονομική ατζέντα
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την οικονομική ατζέντα του προγράμματός του, σημειώνοντας ότι «θα επιδιώξουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις σε βασικούς τομείς και να αξιοποιήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους πιο αποτελεσματικά, εξετάζοντας κάθε περίπτωση χωριστά και σεβόμενοι το δημόσιο συμφέρον.Για παράδειγμα, πρέπει να ενοποιήσουμε το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους φορείς διαχείρισης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων (που σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα) με σκοπό την ανάπτυξη των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και την αύξηση της αξίας τους μέσω μικροοικονομικών μεταρρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε τέσσερις νέες μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η κυβέρνησή του
Πράσινη Ανάπτυξη: Σύμφωνα με τις προτεραιότητες που εξήγγειλε η νέα Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, θα θέλαμε να γίνει η Ελλάδα ένας ηγέτης στις στρατηγικές του πράσινου μετασχηματισμού. Μερικές από τα μείζονες αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μέσω της εισαγωγής των κατανεμημένων συστημάτων (στον τομέα της ενέργειας ή των αποβλήτων, για παράδειγμα), αλλά αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως οι κατασκευές και ο βιομηχανικός σχεδιασμός.
Κοινωνική Οικονομία: Η κοινωνική Οικονομία έχει αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης και έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στα χρόνια που έρχονται. Πρέπει να προωθήσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα εντοπίζει τα σημεία συμφόρησης για την μελλοντική ανάπτυξή του, θα παρέχει υποστήριξη στους οργανισμούς που μπορούν να ξεπεράσουν αυτά τα σημεία συμφόρησης, ενώ θα ενθαρρύνει τις συνέργειες με άλλους τομείς της οικονομίας.
Νέα Δικτυακά Συστήματα: Η πληροφορική έχει πλέον δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για δικτυακά συστήματα και κινείται προς μια παραγωγή με βάση τα κοινά στοιχεία. Η εφαρμογή της, όπως προκύπτει από την ευρωπαϊκή εμπειρία, είναι ευρέα: από την κοινωνική φροντίδα μέχρι τον τραπεζικό τομέα, και από τα τρόφιμα μέχρι την εκπαίδευση. Μια τέτοια προσέγγιση είναι ιδιαίτερα σημαντική στην Ελλάδα, όχι μόνο λόγω της αδυναμίας των υφιστάμενων θεσμών, αλλά και λόγω του μεγάλου αριθμού ειδικευμένων ατόμων που τώρα είτε είναι άνεργοι είτε στο εξωτερικό, καθώς και λόγω των πολλών απομακρυσμένων νησιωτικών ή ορεινών περιοχών.
Επιχειρηματικά οικοσυστήματα (clusters): Η δημιουργία των οικοσυστημάτων παραγωγής μπορεί να προσφέρει σημαντικά κίνητρα για να παραμείνουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αντί να φύγουν στο εξωτερικό. Ένα οικοσύστημα μπορεί να περιλαμβάνει συνένωση υποδομών, εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, σύμπραξης με δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με τρόπο που να μεγιστοποιεί τα οφέλη της επένδυσης στην συνεργασία.
«Ο πυρήνας των πολιτικών μας δεν είναι να αναμορφώσουμε την Ελλάδα. Είναι να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Αυτές είναι οι οκτώ μεταρρυθμίσεις που προωθούμε "

Σόιμπλε: «Ανοησίες» τα περί προσβολής στον Βαρουφάκη

«Όχι, δεν προσέβαλα τον Έλληνα ομόλογό μου, αυτά είναι ανοησίες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πρακτορείο Reuters, κληθείς να σχολιάσει τη διαμαρτυρία της Αθήνας στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ακόμη ότι ουδέποτε αποκάλεσε τον Γιάνη Βαρουφάκη «ανόητα αφελή».

Υπενθυμίζεταιι ότι νωρίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προχωρήσει σε διάβημα προς το γερμανικό υπουργείο, με το οποίο εκφραζόταν η αποδοκιμασία της ελληνικής πλευράς για τις δηλώσεις του γερμανού υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να χαρακτήρισε τον κ. Βαρουφάκη, «ανόητα αφελή» στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά το EcoFin της Τρίτης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, φαίνεται ότι υπήρξε παρανόηση των όσων είπε ο κ. Σόιμπλε: χαριτολογώντας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και επισημαίνοντας ότι δεν είθισται να βγαίνουν προς τα έξω οι συνομιλίες μεταξύ υπουργών, μετέφερε έναν διάλογο που είχε με τον κ. Βαρουφάκη, εν είδει ανεκδότου, όπως ο ίδιος είπε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο διάλογο αυτό με τον Έλληνα ομόλογό του και σε σχόλιο του κ. Βαρουφάκη ότι είναι απαίσιος ο τρόπος που τα ΜΜΕ μεταχειρίζονται το θέμα της Ελλάδας, ο κ. Σόιμπλε του απάντησε ότι στη Γερμανία είχαν την εντύπωση ότι ειδικώς σε θέματα επικοινωνίας (ο Γ. Βαρουφάκης) είναι ακόμη καλύτερος και από το αντικείμενό του. Και πως το ότι ξαφνικά ο ίδιος είναι αφελής σε θέματα επικοινωνίας, του είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Αλλά πάντα μαθαίνει κανείς, συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε.

Επί της ουσίας, ο κ. Σόιμπλε είπε στον κ. Βαρουφάκη πως δε θα μπορούσε να τον θεωρεί αφελή σε θέματα επικοινωνίας, όταν από τη στιγμή που ανέλαβε υπουργός εμφανίζεται να τα χειρίζεται τόσο καλά. Από το διάλογο αυτό, λοιπόν, δεν προκύπτει ότι ο γερμανός υπουργός αποκάλεσε τον έλληνα ομόλογό του αφελή, πόσο μάλλον «ανόητα αφελή».

«Προφανώς το διάβημα του ελληνικού υπ. Εξωτερικών στηρίχθηκε σε παρανόηση των συμφραζόμενων και σε λάθος μετάφραση» καταλήγει το δημοσίευμα.

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: «Ανοησίες» τα περί προσβολής στον Βαρουφάκη"

Σκληρή επίθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στον Βαρουφάκη

Δριμεία επίθεση στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, εξαπέλυσαν με ανακοινώσεις τους η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Ειδικότερα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Βαρουφάκης μόνος του γελοιοποιεί τη χώρα. Τα τελευταία δύο χρόνια, η τρόικα ερχόταν μόνο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και δεν επισκεπτόταν τα υπουργεία. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Σαμαρά ξεπερνούσε στόχους, έφερνε αποτελέσματα και απέρριπτε νέα μέτρα που ζητούσε η τρόικα. Τελείωνε οριστικά με την τρόικα και δεν την βάφτιζε «Brussels Group».

«Η συγκυβέρνηση υπέγραψε την πρόοδο που πέτυχε η προηγούμενη, αναγνώρισε τα επιτεύγματά της και στηρίχτηκε σε αυτά. Τώρα θα δούμε ποια μέτρα θα δεχτεί, ποια πρόοδο θα κάνει και ποιους στόχους θα ξεπεράσει. Και τότε οι πολίτες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν…», σημείωσε ο κ.Καραγκούνης.

ΠΑΣΟΚ: Νάρκισσος, χωρίς αίσθηση ευθύνης

«Υπάρχουν πολιτικές συμπεριφορές που έχει ιστορικά αποδειχθεί ότι μπορεί να είναι και γραφικές και επικίνδυνες ταυτόχρονα. Aυτή είναι η περίπτωση του κ. Βαρουφάκη που ενεργεί σε συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα που τον επέλεξε και τον ανέχεται» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Τού καταλογίζει ότι ερωτώμενος για τον ορυμαγδό ανοικτών επιθέσεων που δέχεται από τους ομολόγους του «περιέπεσε και πάλι στο βαρύ αντιδημοκρατικό ατόπημα να συκοφαντήσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις και όλους τους προκατόχους του», αντί, όπως λέει το ΠΑΣΟΚ, «να προσπαθήσει να δώσει μια ουσιαστική απάντηση που προστατεύει το εθνικό συμφέρον και δίνει κάποια στοιχειώδη προοπτική».

«Όλοι ήσαν "προσκυνημένοι", "υποτεταγμένοι", έτοιμοι να δεχθούν τις επιθυμίες της γερμανικής κυβέρνησης!» συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «αυτά λέει ο υπουργός Οικονομικών:

- που υπέγραψε την παράταση της κύριας σύμβασης χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης, δηλαδή του προγράμματος / μνημονίου, χωρίς έγκριση της Βουλής και τώρα κρύβει το κείμενο που υπέγραψε από τη Βουλή και ιδίως από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,

- που του πήραν μέσα από τα χέρια τα 11 δισ. του ΤΧΣ και τα έθεσαν υπό τον αποκλειστικό έλεγχο του EFSF,

- που εκλιπαρεί κάθε εβδομάδα την ΕΚΤ και τον κ. Ντράγκι για μια μικρή αύξηση του ELA και οδηγεί σε αδιέξοδο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα,

-που πήγε τη χώρα πίσω, βαθύτερα στο τρέχον μνημόνιο και μετά στο μνημόνιο 3,

- που επιδείνωσε μέσα σε λίγες εβδομάδες όλα τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

Αυτά λέει ο υπουργός που εγκατέλειψε μέσα σε λίγες ημέρες την προσπάθεια παραμετρικής βελτίωσης του χρέους, δηλαδή την αξιοποίηση των αποφάσεων του 2012».

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον κ. Βαρουφάκη ότι «μέσα στον ναρκισσισμό του, είναι προφανές ότι δεν έχει αίσθηση της ευθύνης του για τη βαθιά και μακροπρόθεσμη ζημιά που κάνει στη χώρα».

Υπογραμμίζει «βαυκαλίζεται» πως κάνει διαπραγμάτευση «αντί με συστολή να μελετήσει το πώς έγινε η πραγματική διαπραγμάτευση υπό τραγικές συνθήκες, διαπραγμάτευση που έφερε το πιο ευνοϊκό δάνειο που έχει λάβει ποτέ χώρα, μαζί με το μεγαλύτερο κούρεμα και τη ριζικότερη αναδιάρθρωση χρέους στα διεθνή χρονικά».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρή επίθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στον Βαρουφάκη"

Καταδίκη της Ελλάδας για τις συνθήκες στις φυλακές από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα, για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, ελλήνων και αλλοδαπών κρατουμένων σε ελληνικές φυλακές, επιδικάζοντας συνολικές αποζημιώσεις, για ηθική βλάβη και δικαστικά έξοδα, προς τους ενάγοντες, ύψους 82.600 ευρώ.

Η υπόθεση αφορούσε την προσφυγή τριών ελλήνων κρατουμένων (Βασίλης Μπούρος, Χριστόδουλος Γιατζολίδις και Μιχαήλ Γαβριηλίδης), ενός Ρουμάνου (Γιώργος Πουρσελαντζέι) και ενός Βούλγαρου (Στέφαν Δημητρόφ), που προσέφυγαν στο Δικαστήριο διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους στις φυλακές Κορυδαλλού, Λάρισας και Διαβατών.

Οι προσφεύγοντες κατήγγειλαν στο Δικαστήριο, τον υπερπληθυσμό κρατουμένων στις φυλακές, τις πολύ κακές συνθήκες υγιεινής, την έλλειψη επίπλων και θέρμανσης στα κελιά και την αφόρητη μυρωδιά από απορρίμματα που ρίχνονταν, στον προαύλιο χώρο, έξω από τα παράθυρα των κελιών των κρατουμένων.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτούς όλους τους ισχυρισμούς τους και καταδίκασε την Ελλάδα, για παράβαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, επιδικάζοντας και τις χρηματικές αποζημιώσεις.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταδίκη της Ελλάδας για τις συνθήκες στις φυλακές από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων"

Βρούτσης: Δεν είναι γραφικός ο Ρωμανιάς, είναι υποκριτής και λαϊκιστής

Σφοδρή επίθεση κατά του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Ρωμανιά εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Ρωμανιά για τις λανθασμένες αναλογιστικές μελέτες, αλλά και τα περί ασχετοσύνης του ίδιου, ο κ. Βρούτσης δήλωσε στα Παραπολιτικά FM: «Λυπάμαι πάρα πολύ αλλά μετριάζει τη λύπη μου ότι τα λέει ένας άνθρωπος γνωστός, χθες το ΠΑΣΟΚ τον ονόμασε γραφικό, εγώ θα πω ότι πρόκειται περί υποκρισίας και λαϊκισμού».

Ο πρώην υπουργός Εργασίας στη συνέχεια κατηγόρησε τόσο τον κ. Ρωμανιά όσο και τον κ. Στρατούλη ότι αντί να κάνουν τη δουλειά τους επιδίδονται σε μικροπολιτική: «Ένας άνθρωπος που έπρεπε να ασχολείται με την δουλειά του και αυτός και ο υπουργός, να δουλεύουν νυχθημερόν για το πώς θα βγάλουν πέρα τα ασφαλιστικά ταμεία, πως θα αυξήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές, πως θα μειώσουν την εισφοροδιαφυγή κάθονται και κάνουν μικροπολιτική. Εγώ κατανοώ όμως ότι μπήκαν στο υπουργείο ως ηγεμόνες που έρχονται να κατακτήσουν και να ανακαλύψουν θησαυρούς, κατάλαβαν ποια είναι η πραγματικότητα και αντί να ασχοληθούν με την δουλειά τους βλέποντας τα δύσκολα δηλαδή πρώτον είδαν ότι δεν μπορούν να δώσουν αυτά που υποσχέθηκαν βλέποντας αυτό κάνουν το πολύ απλό, επικοινωνιακό αντιπερισπασμό. Σήμερα έρχεται η Τρόικα, θα συναντηθούν με την Τρόικα οι υπηρεσίες του υπ. Εργασίας τι θα πρέπει να κάνουμε; Να ρίξουμε λίγο καπνό, να θολώσουμε τα νερά και πετάνε μια “μπαρούφα”».

Όσονα φορά στην αναλογιστική αρχή διευκρίνισε: «Η αναλογιστική αρχή του υπουργείου Εργασίας δημιουργήθηκε το 2002 κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις όπως έγινε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, είναι ανεξάρτητη αρχή, συγκροτείται και στελεχώνεται από πολύ υψηλόβαθμα στελέχη που ασχολούνται με την οικονομετρία και παίρνουν παραδοχές και λειτουργούν με κανόνες και πλαίσια και οδηγίες που έχουν όλες οι χώρες της Ευρώπης. Αν ισχύει αυτό που είπε ο κ.Ρωμανιάς θα έπρεπε σήμερα να έχει πάει και στην Δικαιοσύνη να πει ότι έγινε παραπλάνηση και κλοπή του ελληνικού λαού και ταυτόχρονα να φέρει όλο τον “κρυμμένο θησαυρό” στην Βουλή να αποκαταστήσει τις συντάξεις. Σήμερα άκουσα τον κ.Σκουρλέτη ο οποίος πήρε πίσω τα περί Δικαιοσύνης άρα αποδόμησε τον κ.Ρωμανιά και δεύτερον δεν είδα να κάνουν καμία κίνηση να έρχεται τίποτα στην Βουλή να μειώνουν τα όρια ηλικίας. Με λίγα λόγια επιβεβαιώνεται αυτό το επικοινωνιακό αλαλούμ».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: Δεν είναι γραφικός ο Ρωμανιάς, είναι υποκριτής και λαϊκιστής"

Σκουρλέτης: Εσκεμμένα λάθος οι αναλογιστικές μελέτες για να δικαιολογούν μειώσεις στις συντάξεις

«Στη σύνταξη των αναλογιστικών μελετών, έγιναν εσκεμμένα λάθη, με στόχο τα συμπεράσματα να οδηγούν στη μείωση των συντάξεων» ανέφερε μιλώντας νωρίτερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε ως ορθές, τις εκτιμήσεις του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Ρωμανιά ότι οι αναλογιστικές μελέτες που έγιναν ήταν νοθευμένες και πρόσθεσε ότι δεν είχαν συμπεριληφθεί σε αυτές οι αποδόσεις της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό την επέκταση του θεσμού σε όλη τη χώρα μετά τη λήξη του πιλοτικού προγράμματος που ξεκίνησε στους δήμους 13 περιφερειών.

Ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενώ πρόσθεσε ότι ο μηχανισμός που δημιουργήθηκε από τους Δήμους για την εφαρμογή του μπορεί να αποδειχθεί κατάλληλος για τον εντοπισμό των ανθρώπων που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Τις απόψεις του κ. Ρωμανιά στο θέμα των αναλογιστικών μελετών υπερασπίστηκε μιλώντας χθες στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Ο κ. Στρατούλης, κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι χρησιμοποίησαν τις μελέτες αυτές «ως άλλοθι», «με στόχο να δικαιολογούν τις σφαγιαστικές μειώσεις συντάξεων, τις οποίες συμφωνούσαν με την τρόικα», ενώ παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της απόδοσης και ποινικών ευθυνών. «Ό,τι χρειαστεί από ελέγχους θα το κάνουμε. Και αν χρειαστεί να σταλούν κάποια πράγματα στον Εισαγγελέα, θα σταλούν» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

express
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Εσκεμμένα λάθος οι αναλογιστικές μελέτες για να δικαιολογούν μειώσεις στις συντάξεις"

Διαπραγματεύσεις: Δημοσιονομικό κενό σήμερα, Δευτέρα οι τράπεζες

Τα «φώτα» των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν χθες στις Βρυξέλλες με την επίσημη μαραθώνια πρώτη συνάντηση της «Ομάδας Βρυξελλών», στρέφονται πλέον στην Αθήνα. Σε ξενοδοχείο - όπως προανήγγειλε από το MEGA ο ΥΠΟΙΚ Γ Βαρουφάκης - αναμένεται να ξεκινήσουν οι συναντήσεις για «τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων» όπως τις ονομάζουν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιοι κύκλοι προαναγγέλλουν ότι πρώτα θα βρεθούν στο επίκεντρο δύο από το πλέον καυτά θέματα:

· Σήμερα θα έρθει στην Αθήνα η τεχνική ομάδα που θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ

· Τη Δευτέρα θα έρθει τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η διαπραγμάτευση, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι «θα συνεχιστεί με ορίζοντα τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας».

Διαπραγματεύσεις σε δόσεις

Πληροφορίες από Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση αποφασίστηκε να γίνει σε… δόσεις με πρώτο στόχο τα δημοσιονομικά- χρηματοπιστωτικά που ελπίζουν να ολοκληρωθούν την προσεχή εβδομάδα, δεύτερο τα διαρθρωτικά και τις αποκρατικοποιήσεις και τρίτο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στόχος- αναφέρουν – είναι στο καλό σενάριο μία πρώτη συμφωνία πριν το Πάσχα ώστε τα μέτρα να έρθουν προς ψήφιση στην Βουλή.

Η ελληνική αποστολή στο BG υπό τον Γ.Γ. Ν. Θεοχαράκη επιστρέφει και αυτή στην Αθήνα για να συντονιστεί με το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο και τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη που έχει – σε τεχνοκρατικό πάντα επίπεδο- αναλάβει τις εν Ελλάδι συναντήσεις.

Η διαδικασία

Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση του Brussels Group, διευκρινίζουν, ότι συμφωνήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί η οποία είναι η εξής: το Brussels Group θα συζητάει τα τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup και όποτε χρειάζεται θα εξουσιοδοτεί ομάδες για συλλογή δεδομένων που θα έρχονται στην Αθήνα και θα λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται. Οι τεχνικές ομάδες που θα έρχονται στην Αθήνα δε θα είναι στα υπουργεία ή στις υπηρεσίες του κράτους (σ.σ. ως λύση και παρά το ότι χθες το πρωί από τον κ. Μάρδα είχε προαναγγελθεί ραντεβού στο ΓΛΚ επιλέχθη τελικά ξενοδοχειακός χώρος).

Πιέσεις για ρευστό

Ο ΥΠΟΙΚ έκανε σαφές εκ νέου ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση και έθεσε – εκ νέου – ως τελικό ορόσημο την 20η Απριλίου για την συμφωνία, χωρίς να αποκλείουν κάποιες πηγές προσυμφωνία νωρίτερα.

Πάντως, ο επικεφαλής της ευρωομάδας έδωσε πιο.. μακρύ ορίζοντα. Ο επικεφαλής των τεχνοκρατών του Eurogroup Τόμας Βίζερ δήλωσε χθες αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, εκτιμώντας πως μετά τον Αύγουστο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα για τη χώρα.

Το Brussels Group

Χθές ανακοινώθηκε από την Αθήνα ότι το όνομα στις συναντήσεις σε Βρυξέλλες στις οποίες θα μετέχουν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, το ESM/EFSM θα είναι πλέον Brussels Group (BG). «Η διαπραγμάτευση στο Brussels Group, πολιτική και τεχνική, θα γίνεται στις Βρυξέλλες, μεταξύ ομολόγων» επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές.

Όσο για την Αθήνα οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν ότι «για εξειδικευμένα ζητήματα, που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται "on Site Exchange of Facts" για το συγκεκριμένο ζήτημα»

ΟΟΣΑ

Εν τω μεταξύ σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΥΠΟΙΚ Γ Βαρουφάκης θα έχουν ολοήμερη συνάντηση με τον κ. Γκουρία στον ΟΟΣΑ για την ολοκλήρωση του σχεδίου μεταρρυθμίσεων.

apital
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαπραγματεύσεις: Δημοσιονομικό κενό σήμερα, Δευτέρα οι τράπεζες"

ΕΕ: Η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία

Σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος για τα ζητήματα της Τουρκίας των Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερόμενος στην Τουρκία τόνισε ότι θα πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση η οποία δημιουργείται στην ΑΟΖ, η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και πρέπει να περάσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές σε συνομιλίες λύση του κυπριακού.

Ο Πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ παραδέχθηκε ότι οι ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας είναι τελματωμένες και ότι για να αναζωογονηθούν θα πρέπει να στηριχθεί η χώρα του σε δυο πυλώνες . Ο πρώτος είναι ο τεχνοκρατικός, που αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τις νομοθεσίες και ο δεύτερος αφορά στους αξιωματούχους και ειδικότερα το θέμα της ενέργειας.

Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ των Κύπριων Ευρωβουλευτών Ελένη Θεοχάρους και Κώστα Μαυρίδη με τον Τούρκο Πρέσβη για την παρουσία των τ/κ στο ευρωκοινοβούλιο. Οι δύο Κύπριοι ευρωβουλευτές, όταν ήγειρε το θέμα ο Τούρκος Πρέσβης, υπέδειξαν ότι οι τ/κ είχαν την ευκαιρία να έχουν παρουσία μέσω των ευρωεκλογών, αλλά δεν τους το επέτρεψαν οι κατοχικές αρχές.

Η κ. Θεοχάρους τον ρώτησε, ποιο κράτος θα εκπροσωπούσαν αν έρχονταν εδώ, την Κυπριακή Δημοκρατία την οποία θεωρείτε ως «εκλιπούσα»;


sigmalive
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία"

Reuters: H Κύπρος γυρίζει την πλάτη στην Ελλάδα για μη ρισκάρει το ευρώ

Αποστάσεις από την Ελλάδα παίρνει η Κύπρος, παρά τους ιστορικούς δεσμούς των δυο χωρών, λόγω των αμφιβολιών για το μέλλον της χώρας μας εντός της Ευρωζώνης, σημειώνει το πρακτορείο Reuters, λέγοντας πως η Κύπρος προσπαθεί να διασφαλίσει τη θέση της στο κοινό νόμισμα, με κάθε τρόπο.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Κύπρος επιδιώκει να ανατρέψει την αντίληψη ότι οι δυο χώρες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, με το φόβο μήπως παρασυρθεί εκτός του ευρώ αν αναγκαστεί να το κάνει η Ελλάδα.

Το Reuters αναφέρει πως το μέλλον της Κύπρου θα αποτελέσει ένα σοβαρό crash test για τις αντοχές της Ευρωζώνης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "(Το να μοιραζόμαστε μία) γλώσσα είναι ένα πράγμα αλλά το να είμαστε η ίδια οικονομία είναι κάτι τελείως διαφορετικό" δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου. "Υπάρχουν πολιτισμικοί δεσμοί, αλλά αυτό είναι όλο. Ακολουθούμε τη δική μας πορεία" προσθέτει ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ.

Το Reuters αναφέρει πως σε αντίθεση με την Αθήνα, η Λευκωσία εφάρμοσε το μεγαλύτερο αριθμό των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων προσαρμογής, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος στήριξης.

"Οι δρόμοι των δύο χωρών έχουν αποκλίνει πιο απότομα από τότε που το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εξουσία στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, αποκηρύσσοντας τη λιτότητα και απαιτώντας μία μείωση του επίσημου χρέους της" γράφει το Reuters.

Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας και Κύπρου δεν είναι υψηλό. Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τη Βρετανία στην πώληση υπηρεσιών στην Κύπρο, όπως είναι οι διακοπές, αλλά υπολείπεται κατά πολύ της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας ως "πελάτης" της Κύπρου, επισημαίνει το Reuters. Ενώ περιορισμένοι είναι πλέον και οι τραπεζικοί δεσμοί της Ελλάδας με τη Μεγαλόνησο, μετά την αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων.

Οι τιμωρητικοί όροι της διάσωσης επέφεραν απώλειες στους μεγάλους καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες ως αντάλλαγμα για δάνεια από τα κράτη της ευρωζώνης όπως η σκληροπυρηνική πιστώτρια Γερμανία. Αυτό προκάλεσε μία βαθιά ύφεση σε μία χώρα εξαρτημένη από τον τουρισμό και την παροχή επιχειρηματικών υπηρεσιών, συνήθως προς ρωσικές εταιρείες που επιδιώκουν να μειώσουν την φορολόγησή τους.

"Οι όροι της διάσωσης κατέστρεψαν τεράστιο κομμάτι των αποταμιεύσεων" δήλωσε στο Reuters ο John Hourcan, διευθύνων σύμβουλος στην Τράπεζα Κύπρου, την κύρια τράπεζα της χώρας.

Το Reuters επισημαίνει πάντως την ευάλωτη θέση της Κύπρου, η οποία απέχει μόλις 100 χλμ από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας.

Όπως επισημαίνει το Reuters, το αβέβαιο μέλλον της Ελλάδας ανησυχεί πολλούς Κύπριους, οι οποίοι βλέπουν την Αθήνα ως το μόνο πυλώνα στήριξής τους έναντι της Τουρκίας. "Η ευρωζώνη πιέζει την Ελλάδα εκτός, είναι, όπως λένε οι Κινέζοι, σαν να καίμε το σπίτι για να ψήσουμε το γουρούνι", ανέφερε ο Τεό Παναγιώτου του Cyprus International Institute of Management.

"Η Ελλάδα είναι κάποιου είδους ασπίδα για την Κύπρο έναντι στις υπερβολές των τουρκικών πολιτικών. Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα είναι τόσο φτωχή…. Για τουλάχιστον δύο ή τρία χρόνια, η Ελλάδα δεν θα είναι αξιόπιστη απειλή στην Τουρκία", δήλωσε ο Τεό Παναγιώτου.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία να κινηθεί στα προσφάτως ανακαλυφθέντα μεγάλα αποθεματικά φυσικού αερίου στα κυπριακά ύδατα, που υπόσχονται στο νησί ένα μέλλον ευημερίας, ως παραγωγός ενέργειας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: H Κύπρος γυρίζει την πλάτη στην Ελλάδα για μη ρισκάρει το ευρώ"

Διάβημα της Αθήνας στο Βερολίνο για τις δηλώσεις Σόιμπλε

Το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις Αθηνών-Βερολίνου επισφραγίστηκε με το διάβημα που σύμφωνα με πληροφορίες έκανε η ελληνική πλευρά στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρόμενη για τις δηλώσεις που έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Σε θέματα επικοινωνίας μας έδωσες την εντύπωση του τέλειου. Μας έκανες ισχυρότερη εντύπωση απ' ότι στην ουσία, αλλά μπορεί να ήταν λάθος εντύπωση και μου λέει μη γελάτε» είπε ο κ. Σόιμπλε αποκαλύπτοντας διάλογο που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στο περιθώριο του Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαρτίου και την απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη.
«Το να είναι λοιπόν ξαφνικά τόσο αφελής σε θέματα επικοινωνίας του είπα ότι δεν θα το πίστευα» συνέχισε ο κ. Σόιμπλε.

Η φράση αυτή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για τον Γιάνη Βαρουφάκη εξόργισε την ελληνική κυβέρνηση και η Αθήνα αποφάσισε να δοθεί οδηγία από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το διάβημα έκανε προφορικά το βράδυ της Τρίτης (οι δηλώσεις Σόιμπλε έγιναν μετά το Ecofin της Τρίτης) ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο Παναγιώτης Καλογερόπουλος στον γενικό διευθυντή Ευρώπης του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το προφορικό διάβημα του Έλληνα πρέσβη Παναγιώτη Καλογερόπουλου στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αφορούσε τα υποτιμητικά σχόλια του κ. Σόιμπλε σε βάρος του κ. Βαρουφάκη και το γεγονός ότι η γερμανική πλευρά (διά στόματος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών) αμφισβήτησε δημόσια δηλώσεις και προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Παράγοντας του υπουργείου Εξωτερικών ρωτήθηκε από το protothema.gr αν ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε τον κ. Βαρουφάκη «ανόητα αφελή» ή αν ο Γερμανός υπουργός είπε ότι ο Έλληνας ομόλογός του έγινε «ξαφνικά αφελής», εκδοχή που διακινείται σήμερα από τους New York Times. Η απάντηση ήταν ότι συνολικά η τοποθέτηση και οι χαρακτηρισμοί του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν υποτιμητικά για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Την ίδια ώρα, η αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου γύρω από το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου συνεχίζεται με εκατέρωθεν δηλώσεις.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την διεκδίκηση από το ελληνικό δημόσιο των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου προκάλεσε την ενόχληση της γερμανικής ηγεσίας που βρήκε την αντανάκλασή της στον γερμανικό Τύπο με αιχμή όπως ήταν αναμενόμενο την Bild η οποία απηχεί τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε. Στις δηλώσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ο οποίος ανέφερε ότι “το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων έχει οριστικά διευθετηθεί πολιτικά και νομικά, δεν έχει αλλάξει τίποτε στην στάση της Γερμανίας». Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, είπε ότι δεν θα γίνει τέτοια συζήτηση με την Ελλάδα δείχνοντας παράλληλα τον δρόμο του διεθνούς Δικαίου. Εκτίμησε δε ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι λάθος και παρέπεμψε στα σημερινά σοβαρά προβλήματα, για τα οποία, όπως είπε, δεν βοηθά η «συναισθηματικοποίηση». Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δεν έθεσε το ζήτημα, όταν επισκέφθηκε τον γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο Βερολίνο. Η δήλωση αυτή προκάλεσε διάψευση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο δια του εκπροσώπου του κ. Κώστα Κούτρα ανάφερε ότι ο κ. Νίκος Κοτζιάς είχε θέσει το θέμα κατά την επίσκεψή του στις 10 ΦΕβρουαρίου τόσο στην συνάντηση όσο και αμέσως μετά στις δηλώσεις.

Από ελληνικής πλευράς την σκυτάλη πήραν οι υπουργοί Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης και Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος. Ο κ. Φλαμπουράρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει αδιέξοδο και ότι παρά την αρχική της άρνηση η γερμανική κυβέρνηση τελικά θα συζητήσει το θέμα.

Η σημαντικότερη παρέμβαση όμως ήταν του κ. Παρασκευόπουλου ο οποίος εμφανίστηκε έτοιμο να υπογράψει παλαιότερη απόφαση του 2000 του Αρείου Πάγου για την δήμευση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην χώρα μας. Ανέφερε πάντως ότι “υπάρχουν νομικές περιπλοκές σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση σε συνέχεια της εκτέλεσης. Θα περιμένω να λυθούν τα ζητήματα αυτά, καθώς και να υπάρξει πιθανώς μία διαπραγμάτευση με τη Γερμανία σε ό,τι αφορά, ειδικά, το θέμα της αποζημίωσης». Αρνητική εντύπωση πάντως προκάλεσε φημολογία περί πρόθεσης να υπάρξει κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα. Το Ινστιτούτο είναι το πιο γνωστό πολιτιστικό ίδρυμα της Γερμανίας και μία κίνηση εναντίον του έχει αρνητικό συμβολισμό.

Μετά την αναμενόμενη άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης η μπάλα είναι πάλι στην πλευρά της Αθήνας. Η επόμενη κίνηση θα είναι εκ των πραγμάτων η υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων -αν και όχι κατ' ανάγκη του Ινστιτούτου Γκαίτε- περισσότερο σαν μία ενέργεια για να μπει στην συζήτηση η γερμανική κυβέρνηση.

Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα παρότι η κυβέρνηση αποσυνδέει το θέμα από την συγκυρία των διαπραγματεύσεων έχει υψηλό πολιτικό συμβολισμό. Συνιστά πολιτική απάντηση στις επιθέσεις που είχε εξαπολύσει εναντίον της χώρας μας ο κ. Σόιμπλε ο οποίος αφενός επαναλαμβάνει συνεχώς ότι κανένα ποσό δεν θα απελευθερωθεί αν δεν προχωρήσει η αξιολόγηση και αφετέρου μίλησε με ανοίκειο τρόπο για τον κ. Γιάννη Βαρουφάκη την απομάκρυνση του οποίου είχε ζητήσει δύο φορές το Βερολίνο. Ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι στηρίζει τον υπουργό του και ότι δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει. Φυσικά ο πρωθυπουργός απευθύνεται και στο εσωτερικό μέτωπο στην Ελλάδα ικανοποιώντας το κοινό αίσθημα σε μία συγκυρία που από διάφορες πλευρές και εντός του κόμματός του εκφράζεται δυσαρέσκεια για τις υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς στο πεδίο των διαπραγματεύσεων. Η έλευση των τεχνικών κλιμακίων έστω και αν δεν έχουν καμία σχέση με τη ντροπιαστικές επελάσεις της τρόικας προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις. Στο προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα καταγγείλλει και την συμφωνία που είχε υπάρξει για την Ζίμενς ενώ με αφορμή την δίκη που άρχισε θα θέσει ξανά το θέμα του κ. Χριστοφοράκου που προστατεύουν οι γερμανικές αρχές λόγω της εκεί συνεργασίας του.

Η κύρια στόχευση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει όλα τα μέσα προκειμένου να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό στις διαπραγματεύσεις. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το θέμα των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου θα έπρεπε να τεθεί στην δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης για την οριστική συμφωνία και όσο θα πλησιάζουμε προς τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση το άνοιξε τώρα σε απάντηση της επιθετικότητας Σόιμπλε και του αποκλεισμού της ελληνικής οικονομίας από την ρευστότητα της ΕΚΤ. Παράλληλα η κυβέρνηση έχει βάλει και δύο ακόμη χαρτιά στο τραπέζι. Ανοίγει το γεωπολιτικό ζήτημα επισείοντας τους κινδύνους που ενέχει για την ισορροπία της ευρύτερης περιοχής ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας ακόμη και με τους μετανάστες. Παράλληλα αφήνει να διαφανεί ότι κάνει κινήσεις για εξεύρεση χρηματοδότησης από άλλες πηγές.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διάβημα της Αθήνας στο Βερολίνο για τις δηλώσεις Σόιμπλε"

Wall Street Journal: Ο Τσίπρας κινδυνεύει να οδηγήσει την Ελλάδα στην καταστροφή

Ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, Σάιμον Νίξον, ρίχνει ξανά τους προβολείς στην Ελλάδα και προειδοποιεί εξαρχής: «Ο Αλέξης Τσίπρας ρισκάρει και οδηγεί την Ελλάδα στην καταστροφή – έχει μόλις λίγες ημέρες για να επαναφέρει την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού».
Σε ένα έντονα επικριτικό άρθρο, ο Νίξον σημειώνει πως τρεις μήνες αφότου ο Τσίπρας οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και έξι εβδομάδες από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, η ελληνική οικονομία βυθίζεται, η πρόσκαιρη ανάκαμψη διακόπηκε, τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, οι τράπεζες άδειασαν από καταθέσεις (άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ), τα όρια δανεισμού ανέβηκαν και οι επενδύσεις τέθηκαν σε αναμονή. Τέλος, από στιγμή σε στιγμή η χώρα μπορεί να ξεμείνει από χρήματα.
Και συνεχίζει ο Νίξον: «Κανείς δεν ξέρει πότε μπορεί να συμβεί αυτό (σ.σ.: να μην υπάρχουν άλλα χρήματα), καθώς η Αθήνα αρνείται να επιτρέψει στους αξιωματούχους της Ευρωζώνης να μελετήσουν τα βιβλία της. Κάποιοι λένε πως ούτε ο Βαρουφάκης γνωρίζει ποια είναι η πραγματική εικόνα. Πλέον η Ευρωζώνη ελάχιστα εμπιστεύεται τα λόγια του, καθώς έχει τρωθεί η αξιοπιστία του».
Ξέμεινε από ιδέες
Από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου φτάσαμε στο τελευταίο Eurogroup με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει με ανησυχία πως έχει χαθεί πάρα πολύς χρόνος. Η, δε, λίστα Βαρουφάκη με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις έγινε δεκτή με γέλια. Ειδικά εκείνη που είχε να κάνει με τους ιδιώτες εφοριακούς. Κι όλα αυτά από μια κυβέρνηση που προετοιμαζόταν εδώ και τρία χρόνια να ανέλθει στην εξουσία και είχε ως προτεραιότητες την πάταξη της φοροδιαφυγής και το κυνηγητό στους ολιγάρχες.
«Η λίστα της κυβέρνησης δείχνει πως δεν έχει βάθος και ότι έχει ξεμείνει από ιδέες. Στην πραγματικότητα, η Αθήνα φαίνεται να έχει μόνο μια επιτακτική ιδέα: να αναγκάσει την Ευρωζώνη να προσφέρει στην Ελλάδα με μετρητά άνευ όρων.
Περίμενε χρήματα
Κατά τον Νίξον, η Αθήνα περίμενε πως θα της έρθουν χρήματα -άμεσα ή έμμεσα- από την ΕΚΤ – μέχρι που εκείνη είπε πως δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει κυβερνήσεις. Εν συνεχεία, προσπάθησε να πείσει τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να μειώσουν τις απαιτήσεις τους για μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα να πάρει δάνεια και τώρα κάνει διαπραγματεύσεις και αμέσως παίρνει πίσω ότι υπόσχεται στηριζόμενη στην εποικοδομητική ασάφεια της συμφωνίας. «Καθώς ο χρόνος τρέχει και η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία, η Αθήνα φαίνεται να ποντάρει στο γεγονός ότι η ΕΚΤ και το Eurogroup θα υποχωρήσουν», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η στρατηγική του Τσίπρα
Η στρατηγική του Τσίπρα είναι πως αν πιέσει την Ευρωζώνη να της δώσει γρήγορα ευρώ δίχως όρους, τότε θα ακολουθήσουν και άλλα χρήματα και θα αλλάξει η φύση της Ένωσης. Αυτή η στρατηγική, όμως, δεν πρόκειται να επιτύχει. Τα πάντα στην Ευρωζώνη έχουν να κάνουν με τους νόμους. Ορισμένοι τραπεζίτες ανησυχούν πως η ΕΚΤ δεν είναι σκληρή αρκετά με την Ελλάδα. Κανονικά θα έπρεπε να στείλει μήνυμα στις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τις εκμεταλλεύσεις τους από το ελληνικό χρέος και να συγκεντρώσουν κεφάλαιο, εν μέσω ανησυχιών για τη ζημιά που θα έθετε η οικονομική κρίση στους δείκτες ρευστότητας και φερεγγυότητάς τους.
Ομοίως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να καταβάλει μετρητά στην Ελλάδα χωρίς ένα συμφωνημένο πρόγραμμα διάσωσης που θα βασίζεται σε μια αξιόπιστη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Ήδη, έχει δανείσει την Ελλάδα με πολλαπλάσια χρήματα από την καθιερωμένη ποσόστωση που έχει για τις φτωχές χώρες. Επομένως αν το ΔΝΤ αρνείται να δανείσει, ποια χώρα θα συμφωνήσει να δώσει χρήματα;
Το 2015 δεν είναι 2012
Ο Νίξον σημειώνει πως σε σχέση με το 2012 που ο κίνδυνος μετάδοσης ήταν μεγάλος, τώρα δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία που προηγουμένως κινδύνευαν τώρα ανήκουν στις χώρες που αναπτύσσονται γοργά, μειώνουν την ανεργία, προσελκύουν επενδύσεις και τα ομόλογά τους κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα. Οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά αν υπάρχει μια συμφωνία που θα δίνει το δικαίωμα και σε άλλα ριζοσπαστικά κόμματα να διεκδικήσουν ανάλογη αντιμετώπιση στο μέλλον. «Άλλωστε οι οικονομικές επιπτώσεις των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να ειδωθούν και στη Βενεζουέλα, από όπου το συγκεκριμένο κόμμα παίρνει έμπνευση. Είναι η χώρα που οι κάτοικοί της δεν έχουν ούτε χαρτί τουαλέτας.
Για να καταλήξει ο Νίξον: «Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας είναι αδιάφορος για τους κινδύνους ενός Grexit. Όμως, ουδείς μπορεί να προβλέψει τη φύση των πολιτικών αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη, έτσι όπως θα προκύψουν από μια πιθανή κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Κανείς δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με μια πλήρη άνθηση της ανθρωπιστικής κρίσης στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ελληνική έξοδος θα δημιουργούσε τεράστιες προκλήσεις. Οι περισσότεροι φορείς χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης παραμένουν προσκολλημένοι στην ελπίδα ότι η Αθήνα θα τηρήσει, τελικά, τους κανόνες της ευρωζώνης και να παραμείνει στην νομισματική ένωση.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή είναι δεν είναι πλέον στα χέρια της ευρωζώνης. Εάν η Ελλάδα είναι να παραμείνει μέλος, ένα από τα δύο πράγματα πρέπει να συμβούν: είτε ο κ Τσίπρας πρέπει να αποκηρύξει πολλές από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, είτε η Ελλάδα θα πρέπει να αποκηρύξει τον κ Τσίπρα. Αυτή τη στιγμή, κανένα από αυτά δεν φαίνεται πιθανό».
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Wall Street Journal: Ο Τσίπρας κινδυνεύει να οδηγήσει την Ελλάδα στην καταστροφή "

Ντάισελμπλουμ: Κανένα πρόβλημα αν η Ελλάδα θέλει να φύγει από το ευρώ

Μέσα σε καταιγισμό αρνητικών για την ελληνική πολιτική ηγεσία δηλώσεων και δημοσιευμάτων άρχισαν χθες στις Βρυξέλλες, στο Μέγαρο Καρλομάγνος, οι τεχνικές διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της Ελλάδας και των δανειστών.

Ευσεβής πόθος και των δύο πλευρών είναι η πρώτη φάση των διαβουλεύσεων, που αφορά την εξειδίκευση της πρόσφατης επιστολής Βαρουφάκη προς το Eurogroup, να περατωθεί εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Ωστόσο το διεθνές περιβάλλον για την Ελλάδα έχει καταστεί τις τελευταίες ημέρες δυσμενέστερο παρά ποτέ.

Σύμφωνα με Τα Νέα, καλά πληροφορημένες πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα όσα ελέχθησαν την προηγούμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι επί της ουσίας κατέστη σαφές ότι αν η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ δεν δημιουργείται πρόβλημα.

H τοποθέτηση αυτή αποδίδεται στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η αφορμή δόθηκε όταν η ελληνική πλευρά ανακοίνωσε στο Συμβούλιο πως δεν επιθυμεί την παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα. Ανακοίνωση που λίγο μετά ανακλήθηκε.

«Μπηχτές» Ντάισελμπλουμ για τα λεφτά Χαρδούβελη στο εξωτερικό

Ο πρόεδρος του Eurogroup σε δηλώσεις του στον ολλανδικό Τύπο και ερωτηθείς για την ομολογία του Γκίκα Χαρδούβελη ότι έστελνε λεφτά στο εξωτερικό επειδή φοβόταν ότι η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει, άφησε σαφείς αιχμές κατά του τέως υπουργού Οικονομικών: «Τα τελευταία χρόνια που είμαι υπουργός Οικονομικών έχω γνωρίσει μερικούς Έλληνες ομολόγους. Οι περισσότεροι ασχολήθηκαν σοβαρά με το έργο τους, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο υπάρχουν και πολλοί πολιτικοί στην Ελλάδα, και αυτό είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και καιρό, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με προσωπικά συμφέροντα και με βοήθεια προς τους φίλους τους αντί να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στη χώρα τους. Αυτό πρέπει να σταματήσει, είναι πρόβλημα διαφθοράς, φοροδιαφυγής και νεποτισμού. Εάν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα στη διακυβέρνηση της χώρας, τότε δεν υπάρχει πολλή ελπίδα».
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Κανένα πρόβλημα αν η Ελλάδα θέλει να φύγει από το ευρώ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news