facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Σάλος με τους «ράμπο Βαρουφάκη»: Πώς αντιδρούν Ευρώπη - κόμματα

Πρωτοσέλιδο σε διεθνή μέσα έγινε για ακόμη μια φορά η Ελλάδα έπειτα από τη διαρροή της νέας λίστας μεταρρυθμίσεων που έστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Εκείνο, ωστόσο, που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αίσθηση είναι η πρωτοφανής πρόταση του υπουργού Οικονομικών για «μυστικούς πράκτορες» οι οποίοι θα ελέγχουν και θα καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Πως θα δουλεύουν οι «μυστικοί πράκτορες»

Σύμφωνα με τα όσα φοβερά αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών στο κείμενό του οι «πράκτορες» που θα προέρχονται από διάφορα στρώματα της κοινωνίας (φοιτητές, νοικοκυρές, ακόμη και τουρίστες σε περιοχές όπου ανθεί η φοροδιαφυγή) θα πληρώνονται με την ώρα και θα έχουν συμβάσεις δύο μηνών.

Επιπλέον θα είναι εφοδιασμένοι με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας, ενώ, ο Γιάνη Βαρουφάκης επισημαίνει ότι και μόνο η είδηση ότι υπάρχουν χιλιάδες «μυστικοί πράκτορες» ακροβολισμένοι σε πολλά σημεία θα αλλάξει άρδην τις συμπεριφορές και θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η επίσημη ονομασία που χρησιμοποιεί ο Γιάνης Βαρουφάκης για την απίστευτη κατηγορία των «αστυνόμων του ΦΠΑ» είναι « Onlookers VAT Evasion-Fighting Scheme».

«Ο μεγάλος αριθμός των ερασιτεχνών ερευνητών θα προσλαμβάνεται για ένα αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα (που δεν θα είναι μεγαλύτερο των δύο μηνών και δεν θα τους δίνει καμία προοπτική επαναπρόσληψης) για να υποδύονται, μετά από κάποια βασική εκπαίδευση, ως πελάτες εκ μέρους των φορολογικών αρχών ενώ θα είναι καλωδιωμένοι με συσκευές καταγραφής ήχους και εικόνας. Και μόνο η "είδηση" ότι χιλιάδες απλοί "παρατηρητές" βρίσκονται παντού όντας εξοπλισμένοι με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας εκ μέρους των φορολογικών αρχών έχει τη δυναμική να αλλάξει τάχιστα τη φοροδοτική συμπεριφορά» προσθέτει ο Γιάνης Βαρουφάκης για να αιτιολογήσει το σκεπτικό του.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή Βαρουφάκη στα Αγγλικά ΕΔΩ (Η επίμαχη πρόταση είναι στις σελίδες 4 και 5).

Τι λένε ελεγκτές για την πρόταση Βαρουφάκη – Ενα κακό IRS

Η πρώτη αντίδραση έμπειρων ελεγκτών, πάντως, είναι μάλλον ψυχρή, καθώς υποστηρίζεται ότι το μέτρο αλά IRS είναι μάλλον αναποτελεσματικό στην Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα το μέτρο αυτό αντιγράφει ή, μάλλον, προσπαθεί να αντιγράψει αυτό που κάνει για χρόνια το αμερικανικό ΣΔΟΕ, το γνωστό IRS, το οποίο ως γνωστόν είναι ο φόβος και ο τρόμος ακόμα και των πιο μεγάλων επιχειρήσεων.

Το IRS επιστρατεύει τους αποκαλούμενους whistleblowers, οι οποίοι πολύ απλά «καρφώνουν» τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, που πέφτουν στην αντίληψη τους. Ποια είναι η αμοιβή τους; Διόλου ευκαταφρόνητη, αφού φτάνει στο 30% των φόρων και προστίμων που «πέφτουν» στις υποθέσεις που «καρφώνουν».

Μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα; Μάλλον όχι, αφού το πλαίσιο της φορολογίας και των φορολογικών ελέγχων είναι τελείως διαφορετικό, χωρίς να λειτουργούν οι ασφαλιστικές δικλείδες που υφίστανται στο αμερικανικό φορολογικό σύστημα, όπου το φόβητρο για τη φοροαποφυγή είναι όντως μεγάλο.

Διαφωνίες ακόμη και εντός του υπουργείου Οικονομικών

Ακόμα και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν λάθος και τη σκέψη για ανάθεση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων σε αυτούς τους... μυστικούς Ράμπο, αφού πέρα από τους προφανείς κινδύνους αυθαιρεσίας, ελλοχεύει ο κίνδυνος διαφθοράς ήτοι συναλλαγής κάτω από το τραπέζι, μεταξύ του «ελεγκτή» και του ελεγχόμενου, χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή η αναγκαία ασφαλιστική δικλείδα που θα αποτρέψει τέτοια φαινόμενα.

Εμπειρα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού παρατηρούν ότι η λύση στη παράβαση της μη έκδοσης αποδείξεων, δεν είναι τα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα, αφού πολύ απλά δεν εισπράττονται ποτέ.

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι μόνο από τα τα πρόστιμα του ΚΒΣ έχουν δημιουργηθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 25 δισ ευρώ! Αυτό που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, είναι στον επιτόπιο έλεγχο να επιβάλλονται μικρά και εισπράξιμα πρόστιμα (π.χ. 1000 ευρώ), να καταγράφεται η παράβαση και να ακολουθεί έλεγχος εισοδήματος και ΦΠΑ για τα περαιτέρω.

Ποια είναι η αντίδραση των Ευρωπαίων

Σε πρώτη φάση δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένη αντίδραση από την Ευρώπη, παρά μόνο διαρροές, ωστόσο, η πρόταση δεν δείχνει να γίνεται δεκτή με... ενθουσιασμό.

Οπως, άλλωστε σημειώνουν οι Financial Times, η αντίδραση στο σχέδιο πρακτόρων-τουριστών είναι ελαφρώς «χιουμοριστική» κάτι που καταγράφει το ολοένα και αυξανόμενο ρήγμα μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που σημειώνεται από τις Βρυξέλλες, είναι η μεγάλη εικόνα και σε αυτό το ζήτημα οι Ευρωπαίοι τονίζουν ότι δεν αρκούν μόνο οι δεσμεύσεις.

Πηγές αναφέρουν, μάλιστα, ότι οι Ευρωπαίοι στο Eurogroup θα προτιμούσαν να έχουν κάτι σε μορφή νομοθετήματος και όχι απλά μια λίστα προτάσεων-μεταρρυθμίσεων.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σάλος με τους «ράμπο Βαρουφάκη»: Πώς αντιδρούν Ευρώπη - κόμματα "

ΝΔ: Η κυβέρνηση βαφτίζει το κρέας ψάρι και ψεύδεται

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, σχολιάζοντας τη νέα επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ενόψει του Eurogroup.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με τη διαρροή της επιστολής Βαρουφάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η διαρροή της επιστολής Βαρουφάκη δείχνει τα εξής:

Πρώτον, ότι η κυβέρνηση βαφτίζει το κρέας ψάρι, αφού επιθυμεί το νέο μνημόνιο να ονομαστεί σε «συμβόλαιο για την ανάταξη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Δεύτερον, υιοθετεί, και ορθώς, μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως είναι το νομοθετικό πλαίσιο που ήδη υφίσταται για το δημοσιονομικό συμβούλιο και τον οργανικό νόμο. Διατάξεις που ως αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν ψήφισε, αλλά τις θεωρούσε και συνώνυμο της λιτότητας.

Τρίτον, ψεύδεται, όταν ισχυρίζεται ότι το επίδομα σίτισης θα αφορά 300 χιλιάδες νοικοκυριά. Με απλά μαθηματικά που όφειλε να γνωρίζει ο κ. Βαρουφάκης, 300 χιλιάδες νοικοκυριά επί 100 ευρώ το μήνα, επί 9 μήνες, κάνει περίπου 270 εκατ. ευρώ και όχι 138 εκατ. ευρώ που γράφει στην επιστολή του. Πολύ απλά, η ρύθμιση αυτή αφορά μέχρι 170 χιλιάδες νοικοκυριά, κάτι που επιβεβαιώνει και η επιστολή του υπουργείου Εργασίας προς το υπουργείο Οικονομικών.

Τέταρτον, δεν μας λέει από πού ακριβώς θα γίνουν οι περικοπές. Αναφέρεται σε οριζόντιες περικοπές στις δαπάνες των υπουργείων και σε ένα νέο σύστημα προμηθειών για δημόσιες συμβάσεις, το οποίο από μόνο του κινδυνεύει να δημιουργήσει μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Προβλέπουμε ότι σύντομα ο κ. Βαρουφάκης θα πάρει και πάλι απάντηση από την κα. Κωνσταντοπούλου για το κρέας που βαφτίζεται σε ψάρι».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Η κυβέρνηση βαφτίζει το κρέας ψάρι και ψεύδεται "

ΠΑΣΟΚ: Γελοίες οι προτάσεις της επιστολής Βαρουφάκη

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, κάνει το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του.

Μάλιστα, χαρακτηρίζεται γελοίες και αντιφατικές οι προτάσεις της επιστολής Βαρουφάκη προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή του Υπουργού Οικονομικών προς τον Πρόεδρο του Eurogroup και σημείωμα με τις επτά μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει στο Eurogroup της Δευτέρας 9.3., με στόχο την εκταμίευση μέρους έστω των υπολειπόμενων δόσεων του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος, προκειμένου να καλυφθούν επιτακτικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση στην αρχή δήλωνε υπερήφανα ότι δεν θέλει τις υπολειπόμενες αυτές δόσεις, αλλά χρηματοδότηση μέσω ΕΚΤ, ELA και εντόκων γραμματίων. Ιδέα που απορρίφθηκε με απόλυτο τρόπο από την ΕΚΤ.
Θυμίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των υπολειπόμενων προς καταβολή δόσεων αφορά το σκέλος του προγράμματος του ΔΝΤ που κάνει τις δικές του αξιολογήσεις, με βάση τα δικά του κριτήρια, τα οποία ενσωματώνονται στο δικό του μνημόνιο που είναι παρόμοιο αλλά όχι ταυτόσημο με το ευρωπαϊκό.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να φέρει στη Βουλή την παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου της Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης που ήδη υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύοντας τη χώρα .

Τώρα λοιπόν η Κυβέρνηση :
- υπόσχεται με την επιστολή του κ. Βαρουφάκη να φέρει τη συμφωνία με το Eurogroup για κύρωση στην Βουλή!
- προτείνει οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών» ( τρόικα ) να γίνουν στις Βρυξέλλες.
- θέτει υπό τον έλεγχο και την έγκριση των «θεσμών» και τελικά του Eurogroup το νομοσχέδιο για τα προνοιακά μέτρα που όμως ήδη κατατέθηκε και συζητείται στη διαρκή επιτροπή της Βουλής.
- θέτει υπό τον έλεγχο και την έγκριση των «θεσμών» και τελικά του Eurogroup την πρόταση για τις εκατό δόςεις που έχει ήδη παρουσιάσει σε δυο διαφορετικές εκδοχές ως δεδομένη.

Από τις υπόλοιπες πέντε προτάσεις, οι τρεις είναι τελείως γενικόλογες, χωρίς ουσιαστικό σεβασμό στις προσπάθειες που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και χωρίς δημοσιονομική αποτίμηση της προστιθέμενης αξίας τους:
- το δημοσιονομικό συμβούλιο
- ο οργανικός νόμος περί προϋπολογισμού
- η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας

Απομένουν δυο προτάσεις :
- η άντληση δημοσιονομικών εσόδων από τα τυχερά παιχνίδια, που όλα τα προηγούμενα χρόνια έβρισκε ουσιαστικά αντίθετο το ΣΥΡΙΖΑ.
- η σύλληψη της φοροδιαφυγής με τη συγκρότηση εκτεταμένου μηχανισμού ημιεπαγγελματιών κουκουλοφόρων ( ακόμη και αλλοδαπών τουριστών ) που θα καταγράφουν οπτικοακουστικά και θα καταγγέλλουν παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας !

Πρόκειται για την επιτομή της ανατριχιαστικής φασίζουσας ελαφρότητας. Πρόκειται για καφκικό σχέδιο που συνέλαβαν άνθρωποι χωρίς αίσθηση ούτε του τι σημαίνει κράτος δικαίου, δικαιώματα και Σύνταγμα, ούτε του τι είναι και πώς λειτουργεί η κοινωνία των πολιτών σε σχέση με την αγορά !

Σε κάθε περίπτωση, οποίος έχει αίσθηση των ευρωπαϊκών διαδικασιών, αντιλαμβάνεται ότι με τέτοιες αντιφατικές, γενικόλογες ή γελοίες προτάσεις δεν πρόκειται να επιτευχθούν οι πιεστικοί χρηματοδοτικοί στόχοι της χώρας .
Επειδή δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, παρακαλούμε ειλικρινά την κυβέρνηση να ετοιμάσει μέχρι τη Δευτέρα, σοβαρές, συνταγματικά νόμιμες, συγκεκριμένες, τεχνικά τεκμηριωμένες και δημοσιονομικά μετρήσιμες προτάσεις που να μπορούν να αξιολογηθούν θετικά και σε τεχνοκρατικό και σε πολιτικό επίπεδο .

Η προεργασία που είχε γίνει πριν τις εκλογές - όταν η χώρα είχε ακόμη ως στόχο να βγει μέχρι 28 Φεβρουαρίου από το μνημόνιο και να περάσει στην φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής - μπορεί να είναι χρήσιμη.

Περιττεύει φυσικά να πούμε ότι ούτε ενημέρωση των κομμάτων και της Βουλής υπάρχει, ούτε κάποια στοιχειώδης προσπάθεια για ευρύτερη συναίνεση και συστράτευση ενόψει ορατών μεγάλων προβλημάτων».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: Γελοίες οι προτάσεις της επιστολής Βαρουφάκη"

Η πρόταση του Βαρουφάκη: Φοιτητές και τουρίστες γίνονται "μυστικοί" εφοριακοί

Πολλή συζήτηση αναμένεται να προκάλεσει η τρίτη μεταρρύθμιση που περιλαμβάνεται στην 11σελιδη επιστολή που απέστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στη συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής ΦΠΑ.

O κ. Βαρουφάκης προτείνει να προσληφθούν μη επαγγελματίες ελεγκτές, αυστηρά για μικρά χρονικά διαστήματα, σε περιστασιακή βάση, (όχι περισσότερο από δύο μήνες και χωρίς καμία προοπτική για να επαναπροσληφθούν) για να παριστάνουν, μετά από κάποια βασική εκπαίδευση, τους πελάτες, για λογαριασμό των φορολογικών αρχών. Όπως τονίζει μάλιστα, θα είναι... καλωδιωμένοι, ωστόσο δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους και να βεβαιώνουν παραβάσεις. Όσα καταγράφουν, θα χρησιμοποιούνται από τις αρχές ως αποδεικτικά στοιχεία για την επιβολή προστίμων.

"Προσβλέπουμε ότι θα προέλθουν από όλες κοινωνικές ομάδες, πχ φοιτητές, oικιακοί βοηθοί ακόμα και τουρίστες σε περιοχές με υψηλή φοροδιαφυγή", επισημαίνεται στην επιστολή. Οι "μυστικοί" εφοριακοί θα πληρώνονται με την ώρα και θα είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτοί, όπως σημειώνεται.



Στη μεταρρύθμιση αυτή ο υπουργός Οικονομικών είχε αναφερθεί εμμέσως πλην σαφώς στη συνέντευξή του "στον ενικό" με τον Νίκο Χατζηνικολάου, σχολιάζοντας την αποκάλυψη της εφημερίδας «Αγορά» για την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, ιδίως στις τουριστικές περιοχές.

"Στην Ελλάδα ζούμε...Εγώ ένα πράγμα ξέρω. Εάν δεν υπάρξει κάποιος φόβος οποιουδήποτε πωλεί αγαθά ή υπηρεσίες, χωρίς αποδείξεις και χωρίς να εισπράττει τον ΦΠΑ και να τον αποδίδει, ένας φόβος ότι ο επόμενος πελάτης μπορεί να δουλεύει για την εφορία, αυτό το πρόβλημα δεν θα λυθεί" είπε ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας: "Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε", είχε πει ο κ. Βαρουφάκης.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Η πρόταση του Βαρουφάκη: Φοιτητές και τουρίστες γίνονται "μυστικοί" εφοριακοί"

Γερμανική πρόκληση στη Eurovision: «Δεν είναι μόνο η Αυστραλία εκτός Ευρώπης, είναι και η... Ελλάδα!»! (Βίντεο)

Σε μία ακόμα ακραία πρόκληση κατά της Ελλάδας προέβη Γερμανός δημοσιογράφος, αυτή τη φορά με φόντο τον… διαγωνισμό της Eurovision.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια την προκριματική διαδικασία για την ανάδειξη τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη Γερμανία στο φετινό διαγωνισμό τραγουδιού, η παρουσιάστρια έσταξε… χολή για τη χώρα μας εμπλέκοντας την πολιτική και την οικονομία με τη… Eurovision.

Με αφορμή την πρόσκληση της Αυστραλίας στον πανευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό (υπενθυμίζεται ότι η χώρα δεν ανήκει στην Ευρώπη), η παρουσιάστρια σχολίασε πως πρόκειται για μία πολύ ωραία έκπληξη. Ωστόσο, συνέχισε λέγοντας πως, εκτός της Αυστραλίας, και η Ελλάδα είναι εκτός Ευρώπης!

Χαρακτηριστικά, είπε: «Αναρωτιέστε όλοι από το σπίτι σας... "Μα η Αυστραλία δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση". Αλλά, ούτε η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή ¨Ενωση αλλά τους επιτρέπεται να τραγουδήσουν και αυτοί».
Την ίδια στιγμή, το κοινό ξέσπασε σε επιφωνήματα ενθουσιασμού και χειροκροτήματα.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό πρόκειται για μία… πρωτοφανή πρόκληση. Oι Γερμανοί επιλέγουν να σπείρουν το διχασμό και να… φορτίσουν αρνητικά το διαγωνισμό για τη χώρα μας σε έναν... μουσικό διαγωνισμό που παρακολουθείται κατά κύριο λόγο από το "νέο αίμα" της Ευρώπης.


kontranews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανική πρόκληση στη Eurovision: «Δεν είναι μόνο η Αυστραλία εκτός Ευρώπης, είναι και η... Ελλάδα!»! (Βίντεο)"

Ανεπάγγελτοι με καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ

Ένας αστρολόγος, ένας υπάλληλος ΔΕΚΟ, αγρότες, λογιστές, γιατροί και ανεπάγγελτοι με καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, τις τελευταίες ώρες στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ.

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα νέα ευρήματά του, ενώ από τη λίστα αυτή «ξεχωρίζουν» ένας υπάλληλος τράπεζας με περιουσία 900.000 ευρώ που δεν δικαιολογείται, γιατροί που απέκρυβαν τεράστιες αμοιβές και λογιστές που εξέδιδαν πλαστά τιμολόγια σε συνεργασία με επιχειρήσεις πελάτες τους ακόμη.

Τα στοιχεία αφορούν στην ελεγκτική διαδικασία του διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου και, τα περισσότερα, προήλθαν από το άνοιγμα των τραπεζικών καταθέσεων.

Ο κατάλογος όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών:

Ι. Περιφερειακή Δ/νση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής – Αιγαίου

1. Φυσικό πρόσωπο που ασχολείται με αστρολογικές προβλέψεις κατά τα έτη 2002-2013 απέκρυψε καθαρά εισοδήματα συνολικού ύψους 1.275.062,00 ευρώ. Η φοροδιαφυγή προέκυψε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών σε συνδυασμό με τα φορολογικά στοιχεία και τις δηλώσεις εισοδήματος.
2. Τρείς (3) δικηγόροι δεν εξέδωσαν φορολογικά στοιχεία για αμοιβές 242.569,00, 138.590,00 και 87.295,00 ευρώ αντίστοιχα.
3. Δύο (2) Νομικά Πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν εξέδωσαν φορολογικά στοιχεία για έσοδα συνολικού ύψους 1.115.166,00 ευρώ.
4. Οδοντίατρος δεν εξέδωσε αποδείξεις και με αυτό τον τρόπο απέκρυψε εισοδήματα 226.648,00 ευρώ.
5. Πολιτικός Μηχανικός δεν εξέδωσε αποδείξεις και με αυτό τον τρόπο απέκρυψε εισοδήματα 185.379,00 ευρώ.
6. Υπάλληλος ΔΕΚΟ προσαύξησε την περιουσία του, κατά τα έτη 2000-2012, κατά 2.193.037,00 ευρώ χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές τους δηλώσεις.
7. Συνταξιούχος ΔΕΚΟ, ομοίως, προσαύξησε την περιουσία του αδικαιολογήτως κατά τα έτη 1999-2011 κατά 666.383,00 ευρώ.
8. Συνταξιούχος του δημοσίου δεν δικαιολόγησε προσαύξηση περιουσίας κατά 307.296,00 ευρώ.
9. Μισθωτός δεν δικαιολόγησε προσαύξηση της περιουσίας του κατά 152.394,00 ευρώ.
10. Ιατρός, κάτοικος Πάτρας, δεν δικαιολόγησε προσαύξηση περιουσίας κατά 298.774,00 ευρώ. Στον εν λόγω καταλογίσθηκε χαρτόσημο με το νόμιμο πρόστιμο για δάνειο ύψους 1.349.332,80 ευρώ.
11. Τραπεζικός υπάλληλος βρέθηκε με περιουσία μεγαλύτερη εκείνης που δικαιολογείται από τις δηλώσεις του κατά 897.068,00 ευρώ.
12. Συνταξιούχος δικηγόρος δεν δικαιολόγησε προσαύξηση περιουσίας κατά 494.661,00 ευρώ.
13. Φυσικό πρόσωπο έμπορος βρέθηκε με περιουσία μεγαλύτερη κατά 1.187.103,00 ευρώ, εκείνης που δικαιολογείται από τις δηλώσεις του χωρίς, όμως, να προκύπτει σαφώς ότι προέρχονται από μη έκδοση φορολογικών στοιχείων.
Σημειώνεται, ότι η αδικαιολόγητη προσαύξηση της περιουσίας θεωρείται εισόδημα και φορολογείται με τις γενικές διατάξεις στον χρόνο που προέκυψε ενώ επιβάλλονται στον αναλογούντα φόρο και οι νόμιμες προσαυξήσεις λόγω ανακρίβειας της δήλωσης.
14. Δέκα έξι (16) επιχειρήσεις έλαβαν παράνομα φορολογικά στοιχεία (εικονικά, πλαστά) με σκοπό τη μη απόδοση του ΦΠΑ και τη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος. Το ύψος των ανύπαρκτων συναλλαγών ανέρχεται σε 29.638.556,00 ευρώ.
Αναφέρονται μόνο περιπτώσεις που οι παράνομες ανά επιχείρηση συναλλαγές υπερβαίνουν το ποσό των 100.000,00 ευρώ.
15. Δύο (2) Λογιστές συνέπραξαν με επιχειρήσεις στην έκδοση έξι χιλιάδων πενήντα (6.050) και χιλίων τριακοσίων ογδόντα εννέα (1389) εικονικών τιμολογίων για ανύπαρκτες συναλλαγές ύψους 63.261.059,00 και 10.790134,00 ευρώ, αντίστοιχα, κατά τα έτη 2002-2009. Σε βάρος τους καταλογίσθηκαν οι προβλεπόμενες παραβάσεις.
16. Δέκα τέσσερις (14) επιχειρήσεις εξέδωσαν σωρεία εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικού ύψους 8.969.420,00 ευρώ.
Επίσης, και στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνονται υποθέσεις με παράνομες συναλλαγές που υπερβαίνουν το ποσό των 100.000,00 ευρώ.
17. Πέντε (5) επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν ανύπαρκτα πρόσωπα ή επιχειρήσεις αλλά και ευάλωτα πρόσωπα προκειμένου να καλύψουν δικές τους συναλλαγές με εικονικά φορολογικά στοιχεία. Κατ’ αυτό τον τρόπο δεν απέδιδαν ΦΠΑ και απέκρυπταν ισόποσα καθαρά κέρδη. Πρόκειται για συνήθη πρακτική φοροδιαφυγής αφού η είσπραξη των φόρων και των προστίμων από τα πρόσωπα αυτά είναι δυσχερής αν όχι αδύνατη, αφού στερούνται εισοδήματος και περιουσίας. Βεβαίως στις περιπτώσεις αυτές οι κυρώσεις επιβάλλονται τόσο στον φερόμενο ως εκδότη του στοιχείου, όσο και στον υποκρυπτόμενο, που είναι υπαρκτός.
18. Ανώνυμη εταιρία εμπορίας μηχανών γραφείου δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία για πωλήσεις 1.263.402,00 ευρώ και κατ΄ αυτόν τον τρόπο δεν απέδωσε τον ΦΠΑ και απέκρυψε ισόποσα κέρδη.

II. Ειδική Δ/νση Ελέγχου Εθνικών και Κοινοτικών Δαπανών και Καταπολέμησης Απάτης και Διαφθοράς

1. Φυσικό πρόσωπο, ιδιώτης, κατά τα έτη 2008-2010 προσαύξησε την περιουσία του κατά 5.609.846,73 ευρώ περισσότερα από εκείνα που δικαιολογούνται από τις φορολογικές του δηλώσεις. Η διαπίστωση προέκυψε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή με τις φορολογικές του δηλώσεις. Τα ποσά αυτά θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα στον χρόνο που προέκυψαν.
2. Φυσικό πρόσωπο, επιτηδευματίας, δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει καταθέσεις ύψους 831.043,40 ευρώ που έγιναν κατά τα έτη 2008-2010.
3. Φυσικό πρόσωπο, μέλος Ν.Π. προσαύξησε την περιουσία της κατά 608.774,35 ευρώ, χωρίς, να προκύπτει η πηγή ή η αιτία προέλευση.
4. Δύο (2) φυσικά πρόσωπα, χωρίς επαγγελματική ιδιότητα, εμφανίζουν αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας κατά 209.041,48 και100.098,02 ευρώ, αντίστοιχα.
5. Δύο (2) επιχειρήσεις εξέδωσαν ή έλαβαν 625 εικονικά τιμολόγια για ανύπαρκτες συναλλαγές συνολικού ύψους 10.519.010,00 ευρώ κατά τα έτη 2006-2012.
6. Δύο(2) επιχειρήσεις, προκειμένου να ωφεληθούν παρανόμως τον ΦΠΑ και μειώσουν τα φορολογητέα κέρδη τους έλαβαν εικονικά φορολογικά στοιχεία ύψους 601.350,00 ευρώ.
7. Δύο (2) επιχειρήσεις δεν εξέδωσαν φορολογικά στοιχεία και κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν απέδωσαν τον αναλογούντα ΦΠΑ και δεν εμφάνισαν έσοδα ύψους 1.192.965,00 ευρώ.

ΙΙΙ. Περιφερειακή Δ/νση Διώξης Οικονομικού Εγκλήματος Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

1) Δημόσιος υπάλληλος απέκρυψε φορολογητέο εισόδημα ύψους 246.000,00 ευρώ.
2) Δύο ιατροί προσαύξησαν αδικαιολόγητα την περιουσία τους κατά 1.016.250,00 ευρώ και 100.000,00 ευρώ αντίστοιχα, χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την πηγή ή την αιτία προέλευσης.
3) Δεκαεπτά (17) επιχειρήσεις έλαβαν παράνομα φορολογικά στοιχεία (εικονικά) με σκοπό την μη απόδοση του ΦΠΑ και την μείωση του φορολογητέου εισοδήματος. Το ύψος των ανύπαρκτων συναλλαγών ανέρχεται σε 41.109.557,00 €.
4) Επιχείρηση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας εξέδωσε σωρεία εικονικών τιμολογίων συνολικής αξίας 4.064.000,00 €.
5) Σε αυτοκινητιστή-μεταφορέα, που μετέφερε λαθραία εμπορεύματα στη Γερμανία, για μη έκδοση και λήψη φορολογικών στοιχείων επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 1.190.046,00 €.

ΙV. Περιφερειακή Δ/νση Διώξης Οικονομικού Εγκλήματος Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας

1) Δύο (2) φυσικά πρόσωπα, ανεπάγγελτοι, εμφανίζουν αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας κατά 303.164,04 και 114.700,00 ευρώ, αντίστοιχα.
2) Δημόσιος υπάλληλος προσαύξησε την περιουσία της κατά 155.227,83 ευρώ, χωρίς, να μπορεί να δικαιολογήσει την πηγή ή την αιτία προέλευσης.
3) Τρεις (3) αγρότες του ειδικού καθεστώτος έλαβαν 23 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 378.255,00 ευρώ.
4) Ένας αγρότης του ειδικού καθεστώτος εξέδωσε τέσσερα (4) πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία και έλαβε είκοσι τρία (23) πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 179.266,00 ευρώ.
5) Πρατήριο υγρών καυσίμων δεν εξέδωσε φορολογικό στοιχείο σε τουλάχιστον μία (1) περίπτωση συνολικής καθαρής αξίας 199.647,36 ευρώ και δεν ζήτησε . δεν έλαβε, και δεν εξέδωσε τιμολόγιο ή άλλο στοιχείο που επέχει θέση τιμολογίου, για αγορά αγαθών συνολικής καθαρής αξίας 29.452,73 ευρώ.

V. Περιφερειακή Δ/νση Διώξης Οικονομικού Εγκλήματος Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίων Νήσων

1) Φυσικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στο χώρο των γεωργικών επιχειρήσεων εξέδωσε ανακριβή φορολογικά στοιχεία με συνέπεια να εμφανίζει αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας κατά 6.327.842,99 ευρώ.
2) Φυσικό πρόσωπο, ανεπάγγελτος, υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης με συνέπεια να εμφανίζει αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας κατά 1.709.704,20 ευρώ.
3) Κτηματομεσίτης, δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία με συνέπεια να εμφανίζει αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας κατά 4.687.990,93 ευρώ
4) Δικηγόρος υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης συνολικής αξίας 270.000,00 ευρώ.
5) Μέλος Ν.Π. υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης συνολικής αξίας 592.350,07 ευρώ.
6) Επιχείρηση συμμετοχών και κατασκευών έλαβε – εξέδωσε ανακριβή τιμολόγια συνολικής καθαρής αξίας 16.071.811,98 ευρώ.
7) Επιχείρηση διαχείρισης ακινήτων εξέδωσε ανακριβές τιμολόγιο συνολικής καθαρής αξίας 2.163.046,55 ευρώ.
8) Επιχείρηση αγοραπωλησίας ακινήτων εξέδωσε ανακριβές τιμολόγιο συνολικής καθαρής αξίας 1.570.000,00 ευρώ.
9) Επιχείρηση αλουμινίου και οικοδομικών υλικών εξέδωσε ανακριβές τιμολόγιο συνολικής καθαρής αξίας 472.000,00 ευρώ.
10) Επιχείρηση του τουριστικού τομέα εξέδωσε ανακριβές τιμολόγιο συνολικής καθαρής αξίας 9.642.561,00 ευρώ.
11) Έξι (6) αγρότες του ειδικού καθεστώτος έλαβαν εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 656.895,43,00 ευρώ.
12) Οικοδομική επιχείρηση έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 114.581,00,43,00 ευρώ.
13) Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου ξυλείας και οικοδομικών υλικών εξέδωσε σωρεία εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικής καθαρής αξίας 1.152.884,02 ευρώ.
14) Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου εξέδωσε σωρεία εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικής καθαρής αξίας 578.063,59 ευρώ.
15) Φυσικό πρόσωπο, στο χώρο των κατασκευαστικών εργασιών, εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 181.581,12 ευρώ.
16) Επιχείρηση κατασκευών κτιρίων εξέδωσε σωρεία εικονικών τιμολογίων συνολικής καθαρής αξίας 574.295,27 ευρώ.

VI. Περιφερειακή Δ/νση Διώξης Οικονομικού Εγκλήματος Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Βορείων Νήσων

1) Φυσικό πρόσωπο, προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία της κατά 55.000,00 ευρώ, εισπράττοντας παρανόμως σύνταξη αποβιώσαντος.
2) Δημόσιος υπάλληλος προσαύξησε την περιουσία του κατά 185.000,00 ευρώ, χωρίς, να μπορεί να δικαιολογήσει την πηγή ή την αιτία προέλευσης.
3) Δύο (2) φυσικά πρόσωπα, αλλοδαποί υπήκοοι, προσαύξησαν αδικαιολόγητα την περιουσία τους κατά 200.000,00 ευρώ και 150.000,00 ευρώ αντίστοιχα, χωρίς, να μπορούν να δικαιολογήσουν την πηγή ή την αιτία προέλευσης.

VΙΙ. Περιφερειακή Δ/νση Διώξης Οικονομικού Εγκλήματος Κρήτης

1) Ιατρός – γυναικολόγος δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 416.900.00 € και προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 218.664,00 €.
2) Εργολάβος οικοδομών, εξέδωσε σωρεία εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικής καθαρής αξίας 871.118,00 €.

Το ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι στα παραπάνω σημαντικά αποτελέσματα των ερευνών του διμήνου, πρέπει να προστεθεί και η επιτυχία του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών-Όπλων του Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. Αττικής-Αιγαίου σε συνεργασία με το Ε’ Τελωνείο Πειραιά, κατά του λαθρεμπορίου καπνικών στις 25.02.2015 όταν και κατασχέθηκαν 30.334.000 τεμάχια λαθραίων τσιγάρων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανεπάγγελτοι με καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ"

Μάρδας: Οι μετακλητοί υπάλληλοι της κυβέρνησης μειώνονται από 1.173 σε 554

Μείωση του αριθμού των μετακλητών και επιστημονικών συνεργατών των υπουργών κατά περίπου 50% υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ότι προκαλούν οι προωθούμενες διατάξεις που αφορούν την νέα δομή των υπουργείων και περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

Κατά την επεξεργασία των ρυθμίσεων στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών ο υπουργός εξήγησε πως το ισχύον καθεστώς προβλέπει 1.173 μετακλητούς, επιστημονικούς συνεργάτες και αποσπασμένους ενώ με το προωθούμενο ο αριθμός θα πέσει στους 554. Πρόσθεσε πως οι εν λόγω ρυθμίσεις θα επιφέρει εξοικονόμηση ύψους 50 εκατ. ευρώ κατ’ έτος ενώ προανήγγειλε ανάλογες δράσεις που δεν θα μειώνουν τις υπηρεσίες των πολιτών το επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με τα μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είπε πως η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 200,3 εκατ. ευρώ. Υποστήριξε ότι τα χρήματα θα αντληθούν από εξοικονόμηση στις κρατικές προμήθειες και τις καταναλωτικές δαπάνες που θα ανέλθει σε 2,45 δις ευρώ.

Τόνισε δε πως «διαβάζουμε γραμμή – γραμμή τον κρατικό προϋπολογισμό και τις μη μισθολογικές δαπάνες. Η «περικοπή» δεν θα είναι γραμμική και δεν θα προκαλέσει περιορισμό των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες».

Αίσθηση ωστόσο δημιουργεί το γεγονός ότι ο υπουργός δεν αναφέρθηκε στο άρθρο 24 που προκαλεί καθώς δίνει την δυνατότητα στους υπουρογούς να διορίζουν όσους εθελοντές – συνεργάτες επιθυμούν αρκεί να τους πληρώνουν τα οδοιπορικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάρδας: Οι μετακλητοί υπάλληλοι της κυβέρνησης μειώνονται από 1.173 σε 554"

«Βόμβα» Deutsche Bank: Η Ελλάδα απειλεί την παγκόσμια οικονομία!

Η Ελλάδα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί η γερμανική τράπεζα, σε νέα έκθεσή της, με τίτλο «Global Economic Perspectives - Will exit or Grexit vol give the Fed pause?».

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας, η Ελλάδα είναι ικανή να γεννήσει κινδύνους κατά το τρέχον έτος, 2015. Ο βασικός κίνδυνος που συνδέεται με την Ελλάδα είναι ο προφανής: Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της μπορεί να καταρρεύσουν.

Μπορεί στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου να υπήρξε συμφωνία για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας, ωστόσο, κατά τη Deutsche Bank, η συμφωνία αυτή είναι μόλις το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της γερμανικής τράπεζας, αυτή η μακρά διαπραγματευτική διαδικασία θα έχει θετική έκβαση. Η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμβιβασμό με τους δανειστές και θα διασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μήνες.

Η Ελλάδα, στο χρονικό αυτό διάστημα, θα πρέπει να:
- ολοκληρώσει το υφιστάμενο πρόγραμμα
- προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα
- εγκρίνει το νέο πρόγραμμα η ελληνική βουλή

«Οι πιθανότητες να υπάρξει νέο ατύχημα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι σημαντικές», προειδοποιεί, τέλος, η Deutsche Bank.

fpress
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» Deutsche Bank: Η Ελλάδα απειλεί την παγκόσμια οικονομία!"

Μείωση μισθών της τάξης του 10% στη ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε πως μειώνει τον μισθό του, αλλά και τους μισθούς πολλών υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων, καθώς η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε κρίση, επιβαρυμένη από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την κατάρρευση του ρουβλίου.

Από την 1η Μαρτίου ως την 31η Δεκεμβρίου 2015, οι μισθοί του Ρώσου προέδρου, του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, του γενικού εισαγγελέα Γιούρι Τσάικα και του προέδρου της Επιτροπής Ερευνών Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, θα είναι μειωμένοι κατά 10%, σύμφωνα με ένα διάταγμα που υπογράφηκε σήμερα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η μείωση θα ισχύσει επίσης για τους μισθούς των προσώπων που απασχολούνται στην προεδρική διοίκηση και στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με δεύτερο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος.

Τον Απρίλιο του 2014, με διάταγμα του Κρεμλίνου είχε τριπλασιασθεί ο μισθός του προέδρου Πούτιν, ο οποίος το 2013 πληρωνόταν λιγότερο από τους υπουργούς του.

Εδώ και πολλού μήνες, η Ρωσία πλήττεται από μια σοβαρή οικονομική κρίση, η οποία έχει προκληθεί από τις δυτικές κυρώσεις που συνδέονται με την ουκρανική σύγκρουση και από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, παράγοντες που έκαναν το ρωσικό νόμισμα να χάσει πέρυσι σχεδόν το μισό της αξίας του.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μείωση μισθών της τάξης του 10% στη ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ο Πούτιν"

Τους έπιασαν στα πράσα στο αεροδρόμιο: Θα έβγαζαν 700.000 ευρώ στο εξωτερικό στοιβαγμένα στις βαλίτσες, ανάμεσα στα εσώρουχα

Στο δόκανο του ΣΔΟΕ πιάστηκαν τα πρώτα «πουλάκια» που επιχείρησαν να βγάλουν χρήματα στο εξωτερικό χωρίς τη μεσολάβηση κάποιας τράπεζας, αλλά στοιβάζοντας τα «γκρίζα» ευρώ ανάμεσα σε ρούχα και εσώρουχα κάποιας βαλίτσας.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του Σώματος, όταν ξεκίνησαν οι έλεγχοι στα εμβάσματα, κλήθηκαν για εξηγήσεις οι πρώτοι φορολογούμενοι και άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες «καμπάνες», πολλοί ήταν εκείνοι που θορυβήθηκαν και αποφάσισαν να ακολουθήσουν άλλη οδό, είτε για να φυγαδεύσουν στο εξωτερικό το ρευστό είτε για να φέρουν από το εξωτερικό το χρήμα που είχαν βγάλει την προηγούμενη 3ετία, προκειμένου να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες.

Το κακό γι' αυτούς είναι ότι στο ΣΔΟΕ έχει πέσει σύρμα και, σύμφωνα με πληροφορίες, έμπειρα στελέχη έχουν ακροβολιστεί σε αεροδρόμια και λιμάνια, ελέγχοντας τη διακίνηση ύποπτων κεφαλαίων. Τα πρώτα «πουλάκια» πιάστηκαν ήδη στο δόκανο, αφού σε 25 περιπτώσεις φορολογούμενων βρέθηκαν πάνω από 700.000 ευρώ κρυμμένα στις αποσκευές και έπεσαν οι σχετικές καμπάνες.

Με βάση τη νομοθεσία, απαγορεύεται η κίνηση κεφαλαίων άνω των 10.000 ευρώ με βαλίτσα. Στην περίπτωση παράβασης κατάσχεται επιτόπου το 25% των κεφαλαίων που θα πιαστούν από τους ελεγκτές, χωρίς να ελέγχεται αν το χρήμα αυτό είναι «μαύρο», ενώ το υπόλοιπο 75% δεσμεύεται έως ότου αποδειχθεί ότι πρόκειται για χρήμα που έχει δηλωθεί.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τους έπιασαν στα πράσα στο αεροδρόμιο: Θα έβγαζαν 700.000 ευρώ στο εξωτερικό στοιβαγμένα στις βαλίτσες, ανάμεσα στα εσώρουχα"

Βούτσης:Χώρα και κυβέρνηση σε ταξικό πόλεμο με τους δανειστές

«Η χώρα είναι σε πόλεμο, η κυβέρνηση είναι σε πόλεμο κοινωνικό και ταξικό με τους δανειστές. Βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση με τους εταίρους και κάθε μήνας περνά με σφίξιμο των λουριών και των οβολών μας. Σε αυτόν τον πόλεμο δε θα πάμε σαν χαρούμενοι πρόσκοποι με πρόθεση να συνεχίσουμε τις μνημονιακές πολιτικές», δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης.
Επιτέθηκε δε κατά της ΝΔ και το ΠαΣοΚ ότι επικροτούν την τιμωρία που επιχειρούν να επιβάλλουν στην κυβέρνηση και τον λαό οι εταίροι. «Στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης αντί να στέλνουν μηνύματα στους εταίρους να σταματήσουν την ασφυξία, έρχονται σήμερα και ζητούνε σε χρόνο μερικών ημερών τα ρέστα από την κυβέρνηση γιατί με τον δεδομένο προϋπολογισμό καλούμαστε να εφαρμόσουμε τον προγραμματισμό μας», τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι «εμείς θα μείνουμε πιστοί στο συμβόλαιό μας με τον λαό, εσείς να μείνετε πιστοί σε αυτούς που μας τιμωρούν».
Όπως είπε εξάλλου οι συνθήκες αναγκάζουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της «κουτσουρεμένο» και λιγότερο ριζοσπαστικό απ’ όσο θα επιθυμούσε.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης:Χώρα και κυβέρνηση σε ταξικό πόλεμο με τους δανειστές"

Δεν καταδικάστηκε, δεν αθωώθηκε για το χαστούκι ο Κασιδιάρης

Σε παύση της ποινικής δίωξης του Ηλία Κασιδιάρη για την επίθεση εναντίον της Λιάνας Κανέλη οδήγησε η σημερινή ακροαματική διαδικασία στο Μονομελές Πρωτοδικείο, η οποία ήταν επεισοδιακή και γεμάτη διακοπές από τις προκλήσεις των μελών της Χρυσής Αυγής.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, που είχε απαγγελθεί αυτεπαγγέλτως από την Εισαγγελία σε βάρος του Ηλία Κασιδιάρη, χαρακτηρίζοντας την πράξη του απλή σωματική βλάβη.

Ωστόσο, για να προκύψει καταδίκη για το αδίκημα αυτό θα έπρεπε η Λιάνα Κανέλλη να είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του, μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την ημέρα που είχε δεχτεί την επίθεση, πράγμα το οποίο η βουλευτής του ΚΚΕ δεν είχε πράξει.

Οι τραμπουκισμοί του χρυσαυγίτη βουλευτή που σόκαραν όλη την Ελλάδα έγιναν τον Ιούνιο του 2012, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής του ΑΝΤ1. Τόσο η πρόεδρος της έδρας όσο και ο εισαγγελέας χαρακτήρισαν απαράδεκτη τη συμπεριφορά του Ηλία Κασιδιάρη και τόνισαν ότι θα έπρεπε ως άνδρας απέναντι σε μια γυναίκα να είχει ζητήσει συγγνώμη.

Ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης είπε ότι η συμπεριφορά του είναι καταδικαστέα, τόνισε όμως ότι οποιοσδήποτε άλλος να ήταν στη θέση του θα είχε παραφερθεί και δήλωσε ότι θα ζητήσει συγγνώμη μόνον εφόσον το πράξει πρώτη η Λιάνα Κανέλη.

Στις δηλώσεις της μετά τη δίκη, η Λιάνα Κανέλλη τόνισε ότι "το ζήτημα της Χρυσής Αυγής και του φασισμού είναι ζήτημα πολτικής καταδίκης, στη συνείδηση του ελληνικού λαού και όχι στα δικαστήρια". "Αθώος δεν ακούστηκε και δεν είναι. Ο ελληνικός λαός είδε πολύ καλά και την πράξη και τον στόχο. Για τυπικούς λόγους εγώ παρέστην ως πολιτική αγωγή όταν πια άρχισε να χύνεται αίμα. Είχα πει ότι δεν θα κάνω μήνυση και αυτός είναι ο τυπικός λόγος για τον οποίο δεν καταδικάστηκε για την απλή σωματική βλάβη, παρότι αναγνωρίστηκε ότι διέπραξε αυτό το αδίκημα" είπε η κ. Κανέλλη.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, μάλιστα, άφησε σαφέστατες αιχμές κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τις πρόσφατες θέσεις της περί της εγκυρότητας νομοσχεδίων που πέρασαν χωρίς τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, λέγοντας: "Μια έκκληση κάνω σε όλους. Τα μάτια σας στους στόχους της Χρυσής Αυγής. Και επειδή το κλίμα που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά τυπικό, τόσο τυπικό ώστε να πρέπει να αναρωτηθούμε αν αποφασίζουμε και στη Βουλή ορθά αν δεν παρίσταται η ΧΑ, ζωή σε λόγου σας".

"Το ζήτημα της Χρυσής Αυγής και του φασισμού είναι ζήτημα πολιτικής καταδίκης. Στη συνείδηση του ελληνικού λαού και όχι στα δικαστήρια. Αν την ελπίδα την αφήσετε στο σύστημα, τότε θα πρέπει να ζητήσετε δανεικά για να πάρετε τις αποφάσιες που πρέπει" κατέληξε.

megatv
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν καταδικάστηκε, δεν αθωώθηκε για το χαστούκι ο Κασιδιάρης"

Αλ. Τσίπρας στο Der Spiegel: «Δεν θέλω Grexit... Αγαπώ την Ευρώπη»

«Αποκλείω έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, διότι αγαπώ την Ευρώπη», δηλώνει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο και εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν θα ρισκάρει την διάλυσή της για ομόλογα αξίας 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Τονίζει πάντως ότι η ΕΚΤ έχει περάσει την θηλιά στον λαιμό της Αθήνας παρά το γεγονός ότι στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου αποφασίστηκε να μας δοθεί αέρας να αναπνεύσουμε και διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή του θέλει να προχωρήσει στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά δεν θα μειώσει κι άλλο τους μισθούς. Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ακόμη ότι δεν έχει επισκεφθεί το Βερολίνο διότι δεν έχει δεχθεί πρόκληση από την Καγκελάριο και διαβεβαιώνει ότι, εάν η Άγγελα Μέρκελ του απευθύνει πρόσκληση, θα την αποδεχθεί αμέσως.

Το σημερινό χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, τονίζει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και επισημαίνει ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι να λυθεί αυτό πρόβλημα. «Μέσω ενός κουρέματος, μιας αναδιάρθρωσης ή ομολόγων η αποπληρωμή των οποίων θα συνδέεται με την ανάπτυξη. Το σημαντικότερο είναι όμως να λύσουμε το σοβαρότερο πρόβλημα: Αυτό είναι η λιτότητα, η οποία οδήγησε το χρέος στα ύψη», δηλώνει ο κ. Τσίπρας και, απαντώντας σε ερώτηση, αν το θέμα και στην περίπτωση της τρόικας είναι η γλωσσολογία αντί της πολιτικής, επισημαίνει: «Όχι. Δεν είναι θέμα ορολογίας, αλλά ουσίας του θέματος. Κάθε χώρα στην Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί με αυτούς τους θεσμούς. Αυτό όμως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την τρόικα, η οποία δεν ελέγχεται από κανέναν. Οι υπάλληλοί τους έρχονταν στην Ελλάδα για να μας επιτηρήσουν αυστηρά. Τώρα συζητούμε και πάλι απευθείας με τους θεσμούς. Η Ευρώπη, μέσω αυτής της αλλαγής, έγινε πιο δημοκρατική». Παλαιότερα, προσθέτει, η τρόικα έστελνε στην κυβέρνηση e-mail με οδηγίες για το τι έπρεπε να κάνει. «Οι σχεδιασθείσες μεταρρυθμίσεις μας είναι απαραίτητες, αλλά για αυτές θα αποφασίσουμε οι ίδιοι, δεν θα μας επιβληθούν από κανέναν. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουν να σταματήσουν την μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Ως τώρα πληρώνουν μόνο οι μικροί και όχι οι πλούσιοι. Θέλουμε όμως και να οργανώσουμε το κράτος πιο αποτελεσματικά», αναφέρει.

Ο κ. Τσίπρας ερωτάται ακόμη αν τον Ιούνιο θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο διάσωσης (bail-out), για να απαντήσει ότι «δεν θα το ονόμαζε έτσι» και να εξηγήσει: «Θα έλεγα ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη χρηματοδότησης. Τα τελευταία χρόνια όμως κάναμε μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Έχουμε τώρα πρωτογενή πλεονάσματα αντί για ελλείμματα, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να δανειστούμε χρήματα από τις αγορές. Για αυτό πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, να είμαστε ανταγωνιστικοί και να έχουμε ανάπτυξη. Μέχρι τότε, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούμε διαφορετικά». Αρνείται ωστόσο κατηγορηματικά την ιδέα ότι η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί «φιλανθρωπία»: «Το θέμα είναι η κοινή ευθύνη και η αλληλεγγύη της Ευρώπης. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της, αυτό αφορά και τους εταίρους μας. Είναι λοιπόν απαραίτητο ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα και πρέπει ταυτόχρονα, όσο το δυνατόν συντομότερα, να επιστρέψουμε στις αγορές. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι συνδεδεμένο με πρόγραμμα το οποίο οδήγησε την κοινωνία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά με ένα που θα μας φέρει ανάπτυξη». Στην παρατήρηση μάλιστα ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα ήθελε να ακούσει η γερμανική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι, αν και κάποιοι πιστεύουν ότι για τις επενδύσεις είναι προϋπόθεση η μείωση των μισθών, στην Ελλάδα, όπου μειώθηκαν ήδη κατά 40%, δεν υπάρχει σχεδόν καμία νέα επένδυση, καθώς οι δανειστές είχαν ως στόχο την διάσωση των τραπεζών και δεν έλυσαν το θέμα της ρευστότητας.

"Δεν θέλουμε να δανειζόμαστε επ' άπειρον"

«Δεν θέλουμε να δανειζόμαστε επ' άπειρον, θέλουμε να βγούμε από αυτή την στενωπό. Μπορούμε όμως να δεσμευτούμε σε μέτρα τα οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε», σημειώνει και αναφέρεται στον φορολογικό μηχανισμό, στην γραφειοκρατία, στο περιουσιολόγιο, στο κτηματολόγιο κλπ.

Ο κ. Τσίπρας ερωτάται ακόμη γιατί θεωρεί ότι θα επιτύχει εκεί όπου απέτυχαν οι προκάτοχοί του και τονίζει ότι «εμείς δεν είμαστε μέρος του παλιού συστήματος, όπως οι προκάτοχοί μας», ενώ αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα περιορίσει την αχαλίνωτη δραστηριότητα των ολιγαρχών. «Ελέγχουν τα ΜΜΕ και παίρνουν από τις τράπεζες συνεχώς μεγάλα δάνεια, σε αντίθεση με τους κανονικούς επιχειρηματίες. Θέλουμε να ελέγξουμε και την δουλειά των κρατικών προμηθευτών, οι οποίοι δημιουργούν μεγάλα καρτέλ. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να είναι αντίθετος σε αυτό. Και είμαστε αποφασισμένοι να το καταπολεμήσουμε», συμπληρώνει, για να υπογραμμίσει ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορολογικού συμβουλίου. Κάνει δε λόγο για δύο Ελλάδες, μία των τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στο όριο της φτώχειας και μιας άλλης που πηγαίνει στα μπουζούκια της παραλιακής ή στην Μύκονο. «Ξέρουμε ότι πολλά από αυτά τα μπαρ και τα εστιατόρια δεν εκδίδουν αποδείξεις. Εναντίον αυτής της Ελλάδας θα είμαστε πολύ αυστηροί», υπογραμμίζει και αναφέρεται στην δημιουργία μιας Ομάδας Δράσης, της οποίας τα μέλη θα αλλάζουν κάθε δύο μήνες.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι η δημόσια περιουσία θα αξιοποιηθεί, αλλά δεν θα πωληθούν όλα.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρεται ακόμη στις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη υποβάλει στο Eurogroup, με έμφαση στα μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς η Αθήνα θα αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της το επόμενο διάστημα, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «T-Bills» και σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ τονίζει: «Αν η ΕΚΤ επιμείνει σε αυτή την απόφαση (σσ. να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα), τότε θα αναλάβει μεγάλη ευθύνη. Τότε θα επιστρέψει το θρίλερ που είδαμε πριν από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Αυτό όμως θα έπρεπε να είναι μια πολιτική απόφαση και όχι μια απόφαση που θα λάβουν τεχνοκράτες», δηλώνει και εκφράζει την πεποίθηση ότι θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις προκειμένου να ξεπεραστεί το δημοσιονομικό κενό ως το τέλος Απριλίου.

«Πολλοί ειδικοί φοβούνται στο μεταξύ για ένα "Graccident" - μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ από λάθος» αναφέρουν οι συντάκτες του περιοδικού, για να απαντήσει ο κ. Τσίπρας ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να διακινδυνεύσει να διαλυθεί για ομόλογα 1,6 εκ. ευρώ. «Ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται», λέει χαρακτηριστικά και σχετικά με την πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη, αναφέρει ότι η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον ενός διλήμματος είτε να δεχθεί τις απαιτήσεις των λαών του Νότου και να αλλάξει πορεία είτε να αντιδράσει αλαζονικά και τιμωρητικά -και τότε η Ελλάδα σταδιακά θα πνιγεί. Μιλάει μάλιστα και για πολιτικό κίνδυνο στην Ευρώπη, όχι, όπως διευκρινίζει από τους Podemos, αλλά από τον Πέπε Γκρίλο, την Μαρίν Λεπέν και τον Νάιτζελ Φαράτζ και απορρίπτει κατηγορηματικά τις εικασίες περί απομόνωσης της Ελλάδας στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις.

"Αποκλείω το Grexit διότι αγαπώ την Ευρώπη"

Ερωτώμενος εάν θα απειλούσε τους εταίρους με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο Αλέξης Τσίπρας είναι κατηγορηματικός: «Αποκλείω το Grexit διότι αγαπώ την Ευρώπη. Πιστεύω ότι στην Ευρωζώνη συμβαίνει ό,τι και με ένα πουλόβερ: αν αρχίσει να ξηλώνεται, τότε δεν σταματάει».

Σε ερωτήσεις σχετικά με την κριτική που έχει δεχθεί τελευταία ο υπουργός Οικονομικών, ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα αυστηρός, τονίζοντας ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν αναμιγνύονται στα εσωτερικά θέματα της Γερμανίας, στο ποιος θα είναι υπουργός Οικονομικών ή Καγκελάριος και περιμένει το ίδιο και από τους άλλους. Ερωτώμενος ωστόσο εάν συνέστησε στον κ. Βαρουφάκη να δίνει λιγότερες συνεντεύξεις, διευκρινίζει ότι ζήτησε από όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου «λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις».

"Έχουμε καλή χημεία με την Μέρκελ"

Η τελευταία ερώτηση της συνέντευξης αφορά το ενδεχόμενο επίσκεψης του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο. Ο πρωθυπουργός εξηγεί ότι πήγε στο Παρίσι, στη Ρώμη, στην Βιέννη και στις Βρυξέλλες, όπου τον κάλεσαν οι ομόλογοί του, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη πρόσκληση από την 'Ανγκελα Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες έχουν μιλήσει αρκετές φορές τηλεφωνικά, ενώ έχουν συναντηθεί και στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια. «Πιστεύω ότι έχουμε καλή σχέση, καλή χημεία μεταξύ μας», σημειώνει και προσθέτει ότι ο ίδιος δεν ζήτησε συνάντηση, καθώς είναι πρωθυπουργός για πολύ λίγο καιρό. «Όταν ήθελα να μιλήσω με την κυρία Μέρκελ, της τηλεφώνησα. Αλλά δεν πηγαίνω πουθενά όπου δεν έχω προσκληθεί», καταλήγει.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλ. Τσίπρας στο Der Spiegel: «Δεν θέλω Grexit... Αγαπώ την Ευρώπη»"

Παράθυρο για σύνταξη σε 50.000 δημοσίους υπαλλήλους 50 ετών

Μια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει τον δρόμο ώστε όλοι οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν 25ετία έως το τέλος του 2010 και ταυτόχρονα είχαν ανήλικο τέκνο, να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη, στο 50ό έτος της ηλικίας τους.

Με επιστολή της προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος ζητεί άμεση παρέμβαση για το θέμα, καθώς πρόκειται όπως αναφέρει, για ένα «ασφαλιστικό παράδοξο».

Αναλυτικά, στο πλαίσιο της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, ο νόμος ορίζει ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν 25ετή υπηρεσία το 2011 και κατά τον χρόνο αυτό είχαν ανήλικο παιδί, λαμβάνουν σύνταξη με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας τους. Για όσους συμπλήρωσαν την 25ετία το 2012, η καταβολή της σύνταξης είναι δυνατή με τη συμπλήρωση του 55ου έτους. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο καθεστώς για τους άνδρες που κατά τη συμπλήρωση της 25ετίας είχαν ανήλικο παιδί ώς το 2010. Ετσι, σύμφωνα με τη ΔΟΕ, παρατηρείται το ασφαλιστικά παράδοξο οι νεότεροι δημόσιοι υπάλληλοι άνδρες, που συμπλήρωσαν 25ετία τα έτη 2011 και 2012, να έχουν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έναντι των παλαιοτέρων με τις ίδιες προϋποθέσεις. Την διαφοροποίηση αυτή ήρθε να ανατρέψει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο οποίο προσέφυγε συνταξιούχος με αναστολή συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του και ο οποίος είχε συμπληρώσει 25ετία ως 31-12-2010 με ανήλικο παιδί κατά τη συμπλήρωση της 25ετίας. Ο συνταξιούχος αυτός δικαιώθηκε και σύμφωνα με τη ΔΟΕ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει προσφύγει κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δικαιώνοντας, έτσι, τον υπάλληλο ο οποίος έλαβε άμεσα τη σύνταξή του.

Εφόσον η απόφαση αυτή καταστεί αμετάκλητη, αναμένεται να ανοίξει την πόρτα εξόδου τουλάχιστον 50.000 ανδρών, δημοσίων υπαλλήλων, που σήμερα, πρέπει να περιμένουν έως τη συμπλήρωση 35ετίας ή 37ετίας για να λάβουν πλήρη σύνταξη.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράθυρο για σύνταξη σε 50.000 δημοσίους υπαλλήλους 50 ετών"

Πέθανε ο πρώην υπουργός της ΝΔ Βασίλης Μαγγίνας

Πένθος στον πολιτικό κόσμο, από την απώλεια του πρώην υπουργού της ΝΔ, Βασίλη Μαγγίνα. Διετέλεσε υπουργός Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας. Είχε παραιτηθεί μετά από δημοσιεύματα εις βάρος του για εργασιακές και πολεοδομικές παρατυπίες

Τραγική εξέλιξη είχε ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε ο πρώην βουλευτής και υπουργός της κυβέρνησης του Κ. Καραλανλή Βασίλης Μαγγίνας.

Ο 66χρονος πολίτικος από τον Αστακό, επρόκειτο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στη χολή στο Αρεταίειο και κατά πληροφορίες μετά από επιπλοκή, βρήκε τον θάνατο, από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

Ο Βασίλης Μαγγίνας καταγόταν από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, αλλά γεννήθηκε το 1949 στην Αθήνα και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Το σχόλιο του Αντώνη Σαμαρά για την απώλεια του πρώην υπουργού Απασχόλησης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, για την απώλεια του Βασίλη Μαγγίνα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για τον αδόκητο θάνατο του Βασίλη Μαγγίνα, ακούραστου αγωνιστή της Παράταξής μας.

Υπηρέτησε ως βουλευτής και υπουργός των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, το δημόσιο συμφέρον και τίμησε την ιδιαίτερη Πατρίδα του, την Αιτωλοακαρνανία.

Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο πρώην υπουργός της ΝΔ Βασίλης Μαγγίνας"

Η επιστολή Βαρουφάκη στον Ντάισελμπλουμ με τις 7 μεταρρυθμίσεις

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην επιστολή που έστειλε σήμερα το πρωί στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρει πιο αναλυτικά τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Στο νέο έγγραφο του υπουργού Οικονομικών αναφέρονται τα 6 σημεία που είχε στείλει στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση συν ένα ακόμα για «άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών».

Τα 7 σημεία της επιστολής Βαρουφάκη

1. Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.

2. Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του Προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό.

3. Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.

4. Βελτιώσεις στη νομοθεσία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

5. Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών.

6. Μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών.

7. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το χρονικό της αποστολής της νέας επιστολής

Η αποστολή της νέας επιστολής Βαρουφάκη έγινε γνωστή από Ευρωπαίο αξιωματούχο, που δήλωσε το πρωί της Παρασκευής: «Λάβαμε νέα επιστολή του Γ. Βαρουφάκη με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις για το Eurogroup της Δευτέρας».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, η νέα επιστολή Βαρουφάκη προς τον κ. Ντάισελμπλουμ έφτασε στις Βρυξέλλες μετά τη συνεδρίαση του τελευταίου Euro Working Group, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχει προετοιμαστεί ώστε να συζητηθεί στο ερχόμενο Eurogroup της Δευτέρας. Ο κ. Σπίγκελ ανέφερε μάλιστα πως στην επιστολή Βαρουφάκη υπάρχουν 7 σημεία μεταρρυθμίσεων, αντί για έξι όπως ήταν αρχικά, ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών υποστήριζαν αρχικά πως τα σημεία παραμένουν έξι, απλώς ένα από αυτά -χωρίς να διευκρινίζεται ποιο- έχει σπάσει στα δύο.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η επιστολή Βαρουφάκη στον Ντάισελμπλουμ με τις 7 μεταρρυθμίσεις "

Νέα επιστολή Βαρουφάκη στον Ντάισελμπλουμ -Εστειλε κατάλογο μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup

Το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έστειλε στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επιστολή που συνοδεύει τον πίνακα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή του ο κ. Βαρουφάκης εξειδικεύει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις, ενώ έχει εντάξει και άλλες.Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε το θέμα. Μάλιστα από το περιβάλλον του κ.Βαρουφάκη υποστηρίζουν πως στο έγγραφο εξειδικεύονται οι εξι μεταρρυθμίσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση στο Eurogroup.

Η αποστολή της νέας επιστολής Βαρουφάκη έγινε γνωστή από Ευρωπαίο αξιωματούχο, που δήλωσε το πρωί της Παρασκευής: «Λάβαμε νέα επιστολή του Γ. Βαρουφάκη με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις για το Eurogroup της Δευτέρας».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, η νέα επιστολή Βαρουφάκη προς τον κ. Ντάισελμπλουμ έφτασε στις Βρυξέλλες μετά τη συνεδρίαση του τελευταίου Euro Working Group, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχει προετοιμαστεί ώστε να συζητηθεί στο ερχόμενο Eurogroup της Δευτέρας. Ο κ.Σπίγκελ αναφέρει στο twitter πως στην επιστολή Βαρουφάκη υπάρχουν 7 σημεία μεταρρυθμίσεων αντί για έξι όπως ήταν αρχικά, ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως τα σημεία παραμένουν έξι, απλώς ένα από αυτά -χωρίς να διευκρινίζεται ποιο- έχει σπάσει στα δύο.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το Eurogroup δεν είναι σε θέση να συζητήσει τις προτάσεις Βαρουφάκη εάν αυτές δεν έχουν προηγουμένως εξεταστεί από τους «θεσμούς».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα επιστολή Βαρουφάκη στον Ντάισελμπλουμ -Εστειλε κατάλογο μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup "

Ε.Κ.ΠΟ.Σ.Π.Ο «ΝΟΣΤΟΣ»: Καταπολέμηση της φτώχειας ή εκμετάλλευση ανέργων;

Η Εταιρεία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Στήριξης Παλιννοστούντων Ομογενών «Νόστος» (Ε.Κ.ΠΟ.Σ.Π.Ο «ΝΟΣΤΟΣ») είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση (MKO), η οποία υλοποιεί προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης με έμφαση σε άνεργους, άστεγους και μετανάστες. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγεται η δημιουργία Δημοτικού Λαχανόκηπου στο Δήμο Αχαρνών, με σκοπό την υποστήριξη της σίτισης 120 άπορων οικογενειών με οπωροκηπευτικά προϊόντα και την ενδυνάμωσή τους ώστε «να βοηθηθούν και να βγουν από τη δυσάρεστη κατάσταση στην οποία βρίσκονται».

Η ίδια η ΜΚΟ διατείνεται πως «Ακόμη και αν ο ρόλος τους [των ΜΚΟ] δεν είναι θεσμικά αναγνωρισμένος στο μέγεθος που αντιστοιχεί στην προσφορά τους, ωστόσο οι ίδιοι οι αποδέκτες των υπηρεσιών τους, γυναίκες και άντρες, αλλά επίσης οικογένειες και παιδιά που βιώνουν τις πιο δύσκολες καταστάσεις που επιφυλάσσει η κοινωνία μας για τα μέλη της, αποτελούν και τον σπουδαιότερο μάρτυρα της αποτελεσματικότητας της δουλειάς των ΜΚΟ…». Ας δούμε, όμως, πώς αντιλαμβάνεται η διοίκηση της ΝΟΣΤΟΣ «το έργο της κοινωνικής πρόνοιας» και τί «μαρτυρούν» οι εργαζόμενοί της και οι ωφελούμενοι, άνεργοι και άποροι!

Συνάδελφός μας εργαζόταν για περίπου δυο χρόνια στη ΜΚΟ Ε.Κ.ΠΟ.Σ.Π.Ο «ΝΟΣΤΟΣ», απ” όπου τελικά παραιτήθηκε για λόγους αξιοπρέπειας. Εργασία πέραν του ωραρίου και δουλειά τα Σαββατοκύριακα με αντάλλαγμα ρεπό (χωρίς τις προσαυξήσεις), πιέσεις για τη διεκπεραίωση εργασιών εκτός της ειδικότητας και του υποτιθέμενου καθηκοντολογίου αποτελούν τις βασικές εργασιακές συνθήκες στη ΝΟΣΤΟΣ. Ενδεικτικό είναι ότι οι προσληφθέντες ως μάγειρες αναγκάζονταν να οδηγούν οχήματα, μέχρι που απευθύνθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία και απεφάνθη κατά του εργοδότη, ενώ άλλοι εργαζόμενοι να καθαρίζουν δημόσιους χώρους και αποχωρητήρια, παρόλο που δεν είχαν προσληφθεί ως υπάλληλοι καθαριότητας.

Συγχρόνως, κι ενώ η ΜΚΟ συνέχιζε να λαμβάνει χρηματοδότηση για τη λειτουργία του πιλοτικού προγράμματος που αφορούσε στην παροχή καλλιεργήσιμης γης σε άπορους, δύο εργαζόμενες μαζί με 18 ωφελούμενους προέβησαν σε καταγγελία τόσο στο Συνήγορο του Πολίτη όσο και στο συνεργαζόμενο Δήμο. Συγκεκριμένα, έχοντας στοιχεία και φωτογραφικό υλικό που επιβεβαιώνει ότι ο Δημοτικός Λαχανόκηπος δεν υλοποιήθηκε, κατήγγειλαν τη ΜΚΟ που άφηνε έκθετους εργαζόμενους και ωφελούμενους, μη δίνοντας εξηγήσεις για τη διάθεση της χρηματοδότησης που λάμβανε.

Η αντίδραση της επιχείρησης ήταν αυταρχισμός και παντός τύπου ψυχολογικοί εκβιασμοί, γεγονός που φανερώνει την εντύπωσή πολλών ΜΚΟ ότι οι εργαζόμενοι είναι αναλώσιμοι. Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΜΚΟ «ΝΟΣΤΟΣ» αρνούταν να δώσει στη συνάδελφο βεβαίωση εργοδότη για τα ένσημά της, όταν αυτή προσπάθησε να λάβει επίδομα ανεργίας, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες. Τελικά, τη Δευτέρα 10/11, ομάδα συνδικαλιστών από σωματεία και εργατικές συλλογικότητες επισκεφθήκαμε τα γραφεία της εν λόγω ΜΚΟ. Οι εκπρόσωποι της διοίκησης μας –αφού αρχικά αρνήθηκαν την έκδοση βεβαίωσης, παραβλέποντας τις σχετικές οδηγίες του ΟΑΕΔ- μας έδωσαν τελικά τη βεβαίωση, επιφυλασσόμενοι κάθε νόμιμου δικαιώματός τους!

Με αφορμή τα περιστατικά στην Ε.Κ.ΠΟ.Σ.Π.Ο «ΝΟΣΤΟΣ» ανοίγει εκ νέου το ζήτημα της φύσης και λειτουργίας των ΜΚΟ στην Ελλάδα. Την εποχή της κρίσης, οι ΜΚΟ, προβάλλοντας κίνητρα και σκοπούς ευγενείς προς το «συμφέρον» πάντα των κοινωνικά αποκλεισμένων και ευάλωτων ομάδων, φαίνεται να ξεχνούν αρχικά τα δικαιώματα των ίδιων των εργαζομένων τους, αυτών που φέρουν τελικά εις πέρας το έργο, όντας συχνά ανασφάλιστοι, για πολλούς μήνες απλήρωτοι ή -όπως στην περίπτωση της συναδέλφου- ενώ υπόκεινται σε παντός τύπου εξαναγκασμούς και πιέσεις.

Ταυτόχρονα, στην περίπτωση του Δημοτικού Λαχανόκηπου, βλέπουμε την εκμετάλλευση απόρων και κοινωνικά αποκλεισμένων «ωφελούμενων», στο όνομα των οποίων δίνονται μεγάλες χρηματοδοτήσεις, χωρίς οι ίδιοι τελικά να «ωφεληθούν» ποτέ. Αναπάντητα μένουν ακόμα τα ακόλουθα ερωτήματα:
- Για ποιο λόγο δεν υλοποιήθηκε το έργο για τη δημιουργία και λειτουργία του Δημοτικού Λαχανόκηπου και πού διοχετεύθηκε η σχετική χρηματοδότηση;
- Γιατί ο συνεργαζόμενος Δήμος δεν απάντησε ποτέ στις καταγγελίες των εργαζομένων και των ωφελούμενων σχετικά με τη μη υλοποίηση του έργου;
- Γιατί το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αγνόησε τις σχετικές καταγγελίες και μετά από ποιόν ακριβώς έλεγχο έκρινε ότι το έργο είχε υλοποιηθεί και δεν ζήτησε την επιστροφή της χρηματοδότησης;

Η στάση της συναδέλφου και των ωφελούμενων που αντέδρασαν στην εκμετάλλευσή τους έρχεται σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα ιδιώτευσης, κανιβαλισμού και του «φόβου μη χάσω τη δουλειά μου», που οδηγεί πολλούς στο «να κάνω ότι μου ζητήσουν» ή «να κάνω τα στραβά μάτια». Για αυτό και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα αντίστασης ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να αναγνωρίσουμε τη δική μας δύναμη, που κινεί τα πάντα και που μπορεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη ελπίδα για τη μελλοντική κοινωνία. Οι συλλογικότητες που υπογράφουμε το παρόν κείμενο στεκόμαστε αλληλέγγυες και στηρίζουμε τους αγώνες όλων των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Περιμένουμε να ανοίξει ευρύτερα από τους ίδιους τους εργαζόμενους το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στις ΜΚΟ, καθώς και του ίδιου τους του ρόλου. Οι εργασιακές συνθήκες αλλάζουν μόνο όταν εργαζόμενοι και άνεργοι συσπειρώνονται και αγωνίζονται.

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων
(Σ.Β.Ε.Μ.Κ.Ο.)

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας
(Ε.Σ.Ε. Αθήνας)

Διαβάστε Περισσότερα » "Ε.Κ.ΠΟ.Σ.Π.Ο «ΝΟΣΤΟΣ»: Καταπολέμηση της φτώχειας ή εκμετάλλευση ανέργων;"

Έκπτωση φόρου για να γεμίσουν τα ταμεία προτείνει η Ελλάδα

Εκπτωση του φόρου εισοδήματος για όσους φορολογουμένους υποβάλουν φέτος νωρίς τη φορολογική τους δήλωση και αυτόματα πληρώσουν εφάπαξ το συνολικό ποσό του φόρου που προκύπτει από το εκκαθαριστικό προβλέπει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης που θα παρουσιασθεί στο Eurogroup της Δευτέρας.
Στις προτάσεις περιλαμβάνονται η ρύθμιση-εξπρές για την αποπληρωμή των οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που θα ισχύσει μέχρι το τέλος Μαρτίου και θα προβλέπει διαγραφή, ακόμα και μηδενισμό των προσαυξήσεων, καθώς και το νέο πλαίσιο διακανονισμού των χρεών σε 100 δόσεις με ισχυρά κίνητρα για τους οφειλέτες, όπως γράφει το Εθνος.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου κινείται σε τρεις βασικούς άξονες:
  • Γενναία έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος σε περίπτωση που ο φορολογούμενος υποβάλει φορολογική δήλωση το 2015 νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία που είναι το τέλος Ιουνίου (Απρίλιο ή Μάιο) και προκαταβάλει ολόκληρο το ποσό του φόρου. Η έκπτωση δεν έχει ακόμα προσδιορισθεί αλλά σύμφωνα με ένα από τα σενάρια θα κυμαίνεται στο 10% του τελικού φόρου που θα προκύπτει από την εκκαθάριση.
  • Πλήρης διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της αρχικής οφειλής στο Δημόσιο μέχρι το τέλος Μαρτίου. Για την πληρωμή μέρους της οφειλής θα διαγράφεται ισόποσο ποσοστό των προσαυξήσεων.
  • Ενταξη στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων όλων των οφειλών ανεξάρτητα από το ύψος τους καθώς καταργείται το πλαφόν του 1 εκ. ευρώ που ισχύσει σήμερα, καθώς και το όριο των 15.000 ευρώ πάνω από το οποίο ισχύουν 72 δόσεις. Η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Μαΐου. Οποιος φορολογούμενος δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες δόσεις θα τίθεται αυτόματα εκτός ρύθμισης. Το ελάχιστο ποσό της μηναίας δόσης θα μειωθεί από τα 50 ευρώ στα 20 ευρώ για όσους έχουν οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ και χαμηλά εισοδήματα, ενώ θα συσταθούν ειδικές επιτροπές για τους οικονομικά αδύναμους, οι οποίες θα αποφασίσουν το ύψος της δόσης και τη διάρκεια εξόφλησης της οφειλής.
Οι «τίτλοι» των μεταρρυθμίσεων
Οι κ.κ. Γιάννης Δραγασάκης, Γιάνης Βαρουφάκης και Ευκλ.Τσακαλώτος θα πάνε στο Eurogroup της Δευτέρας με μια δέσμη έξι μεταρρυθμίσεων για τα εξής θέματα:
  • ανθρωπιστική κρίση/διοικητική μεταρρύθμιση, για την καταπολέμηση της φτώχειας (σίτιση-στέγαση-ενεργειακή επάρκεια)
  • ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δημόσιο και Ταμεία
  • μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης
  • ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου και «οργανικός νόμος» για αποτελεσματική οργάνωση του προϋπολογισμού.
  • δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων
Οι πληροφορίες από τις πρώτες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες πάντως δείχνουν ότι δύσκολα θα υπάρξει άμεση συμφωνία, καθώς το Eurogroup αναμένει τις ολοκληρωμένες ελληνικές προτάσεις, πριν εγκρίνει την εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, εντός του Μαρτίου.
Οπως υπογραμμίζουν, η επίτευξη προόδου εξαρτάται από το περιεχόμενο του φακέλου που θα αποστείλει η Αθήνα.
Στην καλύτερη περίπτωση και εφόσον κριθεί ικανοποιητικό το περιεχόμενο του ελληνικού πακέτου των μεταρρυθμίσεων, τη Δευτέρα θα μπορούσε να ληφθεί μια καταρχήν απόφαση η οποία θα εξουσιοδοτούσε την Ομάδα Εργασίας του Εurogroup να αποδεσμεύσει εντός του Μαρτίου ένα μέρος του διαθέσιμου ποσού των 7,2 δισ. ευρώ (Ευρωζώνη, ΔΝΤ, κέρδη ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα). Προϋπόθεση είναι το πακέτο να αρχίσει να υλοποιείται άμεσα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκπτωση φόρου για να γεμίσουν τα ταμεία προτείνει η Ελλάδα"

Reuters: Αποπλήρωσε την πρώτη δόση στο ΔΝΤ η Ελλάδα

Την πρώτη δόση των 310 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κατέβαλε εμπρόθεσμα σήμερα η Ελλάδα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο αναφέρει πως η Αθήνα αποπλήρωσε την πρώτη δόση, ύψους 310 εκατ. ευρώ, από το δάνειο που έχει λάβει από το ΔΝΤ, που λήγει αυτόν τον μήνα, τηρώντας τις συμφωνηθείσες προθεσμίες.

«Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πληρώσει συνολικά 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ αυτόν τον μήνα, τις επόμενες δύο εβδομάδες», αναφέρει το Reuters στο δημοσίευμά του.

«Η κυβέρνησή του έχει δηλώσει πως θα κάνει τις πληρωμές, αλλά υπάρχει εντεινόμενη αβεβαιότητα για τη θέση ρευστότητας της χώρας καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη μείωση των φορολογικών εσόδων, ενώ η στήριξη από Ε.Ε./ΔΝΤ έχει παγώσει έως ότου η Αθήνα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί», προσθέτει το πρακτορείο.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Αποπλήρωσε την πρώτη δόση στο ΔΝΤ η Ελλάδα"

Τα € 387 εκ. που μοίρασε ο Χατζηγάκης στους αγρότες ζητά πίσω η Ευρώπη

Τον λογαριασμό ύψους 327 εκατ. ευρώ από το «πακέτο Χατζηγάκη» με τις παράνομες αποζημιώσεις καλούνται να πληρώσουν 700.000 αγρότες, σύμφωνα με ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας το «Έθνος», η κυβέρνηση επιμένει να αναζητά τρόπους για το ψαλίδισμα του προστίμου και την εξαίρεση από τη λίστα περίπου 25.000 συνταξιούχων και αγροτών που πήραν μικρά ποσά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, από εκείνο το πακέτο περίπου 270.000 αγρότες πήραν ποσά κάτω των 100 ευρώ, ενώ 80 μεγαλοαγρότες πήραν από 30.000 έως 100.000 ευρώ. Επίσης πάνω από 429.000 αγρότες πήραν έως 500 ευρώ.

Τα συνολικά πρόστιμα που αφορούν σε παράνομες κρατικές ενισχύσεις ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά η Κομισιόν απαιτεί να τα ανακτήσει η Ελλάδα, ειδάλλως απειλείται με μεγάλα πρόστιμα

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα € 387 εκ. που μοίρασε ο Χατζηγάκης στους αγρότες ζητά πίσω η Ευρώπη"

Στουρνάρας: Κανένα πρόβλημα με τράπεζες και καταθέσεις

Το Eurogroup της Δευτέρας πρέπει να είναι επιτυχημένο, είπε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου συνομίλησε με τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις τράπεζες και τις καταθέσεις παρείχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το Eurogroup της Δευτέρας πρέπει να είναι επιτυχημένο και σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση εργάζεται άοκνα προκειμέου να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Η συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών ολοκληρώθηκε δέκα λεπτά μετά τις 11:00 το πρωί της Παρασκευής ενώ είχε ξεκινήσεις στις 9:40.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά την επιστροφή του διοικητή της ΤτΕ από την Κύπρο, στον απόηχο των ανακοινώσεων Ντράγκι που ακολούθησαν τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Λευκωσία και τρεις ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup ης Δευτέρας στο οποίο θα παρουσιαστούν οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Κανένα πρόβλημα με τράπεζες και καταθέσεις"

"Δεν θα βαφτίσουμε το κρέας - ψάρι" λέει η πρόεδρος της Βουλής

Να αντιδράσουν κατά της συμφωνίας του Eurogroup καλεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με συνέντευξή της στο περιοδικό Unfollow, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, αυξάνοντας την απόστασή της από την κυβέρνηση.

Την φράση του Μανώλη Γλέζου "δεν θα βαφτίσουμε το κρέας - ψάρι" επανέλαβε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σχολιάζοντας την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα στο Eurogroup.

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό UNFOLLOW η κ. Κωνσταντοπούλου εξηγεί γιατί ή ίδια είπε όχι στο να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή χαρακτηρίζοντάς τη ένα συνδυασμό επιστολών και ανακοινωθέντων, που δεν ψηφίζει η Βουλή.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι "το Κοινοβούλιο δεν ψηφίζει επιστολές" ενώ προειδοποιεί ότι "η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν θα δεχθεί να μην υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ".

"Οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο κομμάτων δεν είναι διατεθειμένες να βαφτίσουν το κρέας-ψάρι και να υπαναχωρήσουν στις αδιαπραγμάτευτες αρχές επί τη βάση των οποίων δόθηκε η λαϊκή εντολή" λέει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε Περισσότερα » ""Δεν θα βαφτίσουμε το κρέας - ψάρι" λέει η πρόεδρος της Βουλής"

"Μαχαίρι" σε 112.000 "διπλές" συντάξεις χηρείας από το δημόσιο

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, απέστειλε προ ημερών μαζικά ειδοποιητήρια σε 112.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας από το Δημόσιο και ταυτόχρονα κύρια σύνταξη είτε από το Δημόσιο είτε από άλλο Ταμείο και τους καλεί εντός 20 ημερών να δηλώσουν ποια από τις δυο συντάξεις θα κοπεί, αλλιώς, δηλαδή μετά την παρέλευση της 20ήμερης προθεσμίας, η περικοπή θα γίνει αυτόματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία!

Σε όσες περιπτώσεις μάλιστα έχουν περάσει τρία χρόνια μετά τη μεταβίβαση της σύνταξης χηρείας και δεν έχει γίνει έλεγχος οι μειώσεις θα γίνουν αναδρομικά!

Οι περιορισμοί μπαίνουν σε εφαρμογή μετά από 5 χρόνια καθυστέρησης και οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν όλους τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας από το Δημόσιο να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις με τις οποίες να γνωστοποιούν:

* Αν λαμβάνουν κύρια σύνταξη από το Δημόσιο ή οποιοδήποτε άλλο ταμείο και από πότε, για να αποφασίσουν ποια σύνταξη θα μειωθεί.

* Αν εργάζονται ως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούνται και από πότε, οπότε αυτόματα η σύνταξη χηρείας αναστέλλεται.
Στην περίπτωση που δεν υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις με τα στοιχεία που τους ζητούνται, τότε οι περικοπές που προβλέπει ο νόμος 3865/10 όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4002/2011 θα γίνουν αυτόματα!

Σύνταξη χηρείας από το Δημόσιο παίρνουν 112.000 δικαιούχοι οι οποίοι κατά πλειοψηφία έχουν και δική τους σύνταξη, είτε από το Δημόσιο είτε από το ΙΚΑ ή άλλους φορείς.

Εφόσον η σύνταξη λόγω θανάτου μεταβιβάστηκε στα πρόσωπα αυτά μετά τον Ιούλιο του 2010 (ημερομηνία ψήφισης του ν. 3865/10) και έχει παρέλθει η τριετία, τότε θα επιβληθούν περικοπές κατά 50% αν είναι κάτω των 65 ετών ή 30% αν είναι πάνω από 65.

Στην περίπτωση όμως που τα πρόσωπα αυτά λαμβάνουν και κύρια σύνταξη από το Δημόσιο, τότε σύμφωνα με τη νομοθεσία η μία από τις δυο θα πρέπει να μειωθεί κατά 75%!

Ενώ αν η σύνταξη χηρείας καταβάλλεται από το Δημόσιο και η κύρια από άλλο Ταμείο (π.χ. ΙΚΑ), τότε επιλέγουν σε ποια από τις δυο θα γίνει η μείωση κατά 50% ή κατά 30% ανάλογα με το αν είναι κάτω ή άνω των 65 ετών.

Από τις περικοπές εξαιρούνται όσοι παίρνουν σύνταξη χηρείας και έχουν αναπηρία 67%.

Διαβάστε Περισσότερα » ""Μαχαίρι" σε 112.000 "διπλές" συντάξεις χηρείας από το δημόσιο"

Süddeutsche Zeitung: «Οχι» Γιουνκέρ σε συνάντηση με Τσίπρα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε αρνητικά στην πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού για μία συνάντηση πριν το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είπε στον κ. Τσίπρα ότι θα ήταν προτιμότερο να περιμένουν το Eurogroup πριν οριστικοποιήσουν την συνάντησή τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, οι κκ. Τσίπρας και Γιουνκέρ συμφώνησαν να συνομιλήσουν εκ νέου μετά τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Γιουνκέρ το απόγευμα της Πέμπτης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του κύκλου επικοινωνίας με Ευρωπαίους ομολόγους τους και θεσμικούς εκπροσώπους των κέντρων λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες, με στόχο να προλειανθεί το έδαφος ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, οι διαπραγματευτές του Eurogroup απέρριψαν τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις την Τετάρτη, επισημαίνοντας πως τα έσοδα από την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών φέρνουν ελάχιστα χρήματα στα ταμεία του κράτους, ενώ καταλήγει πως οι εταίροι μας επιθυμούν την παιρετέρω ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Süddeutsche Zeitung: «Οχι» Γιουνκέρ σε συνάντηση με Τσίπρα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news