facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ΙΚΑ: Δες με κλικ αν χρειάζεται ανανέωση το βιβλιάριο υγείας

Με ειδικη ηλεκτρονική εφαρμογή του IKA επιτρέπετε σε ασφαλισμένους μέσω του ika.gr να ενημερώνονται άμεσα, εάν έχουν ασφάλιση από το Ταμείο τους για το έτος 2015 και μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2016 ώστε να μην χρειάζεται η επίσκεψη σε υποκαταστήματα του Ιδρύματος και να γλιτώσουν τις απίστευτες ουρές που σχηματίζονται τις τελευταίες ημέρες στα κατα τόπους καταστήματα για την θεώρηση βιβλιαρίων του ΙΚΑ

Σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΙΚΑ, η υπηρεσία αυτή επιτρέπει, σε ασφαλισμένους, να ενημερώνονται άμεσα εάν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους ασφαλιστικής ικανότητας για το ασφαλιστικό έτος 2015 με σκοπό τον περιορισμό της επισκεψιμότητας στα Υποκαταστήματα, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ .Να υπενθυμίσουμε ότι η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας έχουν καταργηθεί και έτσι πολλοί δικαιούχοι δεν γνωρίζουν εαν έχουν ασφάλιση. Με την εφαρμογή αυτή μπορούν ανά πάσα στιγμή να το τσεκάρουν

Η πρόσβαση στην εν λόγω υπηρεσία μπορεί να γίνει με τους εξής δύο τρόπους:

Για την υπηρεσία απαιτείται η καταχώρηση του Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου (Α.Μ.Α.), του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)



Στην παραπάνω εικόνα μπορείτε να δείτε τα στοιχεία που πρέπει να εισάγετε ώστε να δείτε το δικαίωμα για ασφαλιστική ικανότητα

μπείτε εδώ στην υπηρεσία

Παράλληλα η ίδια υπηρεσία προσφέρεται απο το ΙΚΑ και για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΠΑΔ όπου μπορούν σε ειδικό πεδίο να εισάγουν τα στοιχεία τους και να δουν εαν καλύπτουν τις προϋποθέσεις για την ασφαλιστική ικανότητα.


Στην παραπάνω εικόνα μπορούν οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΠΑΔ να δουν τα στοιχεία που πρέπει να συμπληρώσουν για να δουν εαν έχουν ασφαλιστική ικανότητα για το 2015 και μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2016

Να υπενθυμίσουμε ότι με υπουργική απόφαση για το 2015 και έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2016 για τους άμεσα ασφαλισμένους, που έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις (τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης το έτος 2014), έχουμε ήδη αναγγείλει ηλεκτρονικά την ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας στο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης, ώστε οι πάροχοι υγείας (νοσοκομεία, κλινικές, ιατροί, διαγνωστικά κέντρα κλπ) να τους εξυπηρετούν με την επίδειξη του ατομικού βιβλιαρίου υγείας, χωρίς περαιτέρω διαδικασίες και κυρίως χωρίς να απαιτείται προσέλευσή τους στις υπηρεσίες μας.

Δειτε την εφαρμογη του ΙΚΑ εδω

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr η ηλεκτρονική υπηρεσία για την απογραφή των έμμεσων ασφαλισμένων (παιδιά, σύζυγοι), αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στην εβδομάδα.

www.dikaiologitika.gr

Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΚΑ: Δες με κλικ αν χρειάζεται ανανέωση το βιβλιάριο υγείας "

Στρατούλης: Απαράδεκτες οι ουρές και η ταλαιπωρία ασφαλισμένων στο ΙΚΑ

Ευθύνες θα αναζητηθούν, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

Αναλυτικά η δήλωση Δ.Στρατούλη

Σχετικά με τις ουρές ασφαλισμένων, που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ για τη θεώρηση βιβλιαρίων υγείας τους, δηλαδή για τη χορήγηση της ασφαλιστικής τους ικανότητας, θα ήθελα να δηλώσω τα εξής:

1) Η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη –και μάλιστα χωρίς λόγο- γιατί η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έχει υλοποιηθεί ηλεκτρονικά από το ίδιο το ΙΚΑ. Για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται η φυσική παρουσία των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

Θα αναζητήσουμε άμεσα ευθύνες από όσους δεν αντιμετώπισαν ή δεν αντιμετωπίζουν έγκαιρα αυτή την κατάσταση. Έχουμε ήδη ζητήσει από τους κατά τόπους Διευθυντές του ΙΚΑ να ενημερώνουν τους ασφαλισμένους, που σχηματίζουν ουρές, ότι έχουν ήδη ασφαλιστική ικανότητα και ότι τα προστατευόμενα μέλη τους μπορούν να έχουν τις παροχές υγείας τους μόνο με την επίδειξη του ατομικού ή οικογενειακού βιβλιαρίου τους, χωρίς να χρειάζεται να προσέρχονται στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ για να απογραφούν. Οι δημόσιες ανακοινώσεις και οι εκκλήσεις της Διοίκησης του ΙΚΑ επ’ αυτών είναι συνεχείς και καθημερινές.

2) Επαναλαμβάνουμε, ότι οι μόνοι που πρέπει να έχουν φυσική παρουσία, είναι οι μακροχρόνια άνεργοι. Και αυτό, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση καθυστέρησε αδικαιολόγητα την διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων ΙΚΑ-ΟΑΕΔ. Ήδη, όμως, έχω δώσει εντολή να ολοκληρωθεί άμεσα –χθες θα έλεγα- αυτή η διασύνδεση, για να σταματήσει η ταλαιπωρία αυτού του τμήματος των πολιτών.

3) Οι πολιτικές ευθύνες των μνημονιακών κυβερνήσεων για αυτή την κατάσταση είναι καθοριστικές, όχι μόνο, επειδή άφησαν το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, αλλά και επειδή απέλυσαν, μέσω της διαθεσιμότητας, επιπλέον 200 εργαζόμενούς τους.

4) Σήμερα το πρωί, απέστειλα στον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, επιστολή με την οποία ζητώ την πρόσληψη 1.720 υπαλλήλων σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και να σταματήσει, επιτέλους, η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και ο απαράδεκτά μεγάλος χρόνος αναμονής για την έκδοση των αποφάσεων συνταξιοδότησης τους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατούλης: Απαράδεκτες οι ουρές και η ταλαιπωρία ασφαλισμένων στο ΙΚΑ"

Δίκη Παπακωνσταντίνου: Τι κατέθεσε ο επίτιμος πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Με την κατάθεση του επίτιμου προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Φωκίωνα Γεωργακόπουλου, συνεχίστηκε στο ειδικό δικαστήριο η δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Ο Φωκίων Γεωργακόπουλος ήταν πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους όταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήταν υπουργός Οικονομικών.

«Είναι θέμα επιλογής του εκάστοτε υπουργού αν θα απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Αν στη συγκεκριμένη περίπτωση υποβαλλόταν το ερώτημα για τη λίστα, η απάντηση θα ήταν, ότι ήταν παράνομο υλικό και δεν μπορούσε χρησιμοποιηθεί. Τώρα αν το παράνομο υλικό θελήσει κάποιος να το χρησιμοποιήσει άτυπα, είναι θέμα πολιτικής βούλησης», κατέθεσε ο Φωκίων Γεωργακόπουλος.

Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου: Ανάλογες λίστες από τον Φαλτσιανί πήραν και άλλες χώρες. Τί έγινε εδώ με τη λίστα;

Γεωργακόπουλος: Για ένα τέτοιο θέμα χρειάζεται διακριτικότητα, μηχανισμός νομοθετικός και διοικητικός που να διευκολύνουν τους ελέγχους. Στις άλλες χώρες που λέτε ισχύουν άλλα.

Εισαγγελέας: Δηλαδή μας λέτε πως είμαστε άχρηστοι. Δεν τους έχουμε αυτούς τους μηχανισμούς;

Γεωργακόπουλος: Δεν υπάρχουν, ασφαλώς, για αυτό και μέχρι σήμερα η εν λόγω λίστα ακόμα δεν έχει ελεγχθεί. Σας τα λέω αυτά, με γνώση του χώρου. Έχω υπηρετήσει χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών. Έτσι όπως είναι διαρθρωμένα τα πράγματα οδηγείται η διοίκηση σε απόλυτη τυπολατρία.

Εισαγγελέας: Μπορούσε ο κ. Παπακωνσταντίνου να υποβάλει ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να δει τι μπορεί να κάνει με τη λίστα ;

Γεωργακόπουλος: Είναι θέμα επιλογής του εκάστοτε υπουργού αν θα απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Αν στη συγκεκριμένη περίπτωση υποβαλλόταν το ερώτημα για τη λίστα, η απάντηση θα ήταν, ότι ήταν παράνομο υλικό και δεν μπορούσε χρησιμοποιηθεί. Τώρα αν το παράνομο υλικό θελήσει κάποιος να το χρησιμοποιήσει άτυπα, είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

Αρεοπαγίτης Κωνσταντίνος Τσόλας: Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η λίστα; O επικεφαλής του ΣΔΟΕ χρειαζόταν εντολή;

Γεωργακόπουλος: Άτυπα ναι. Θα μπορούσε, όπως γίνεται και με μία απλή πληροφορία.

Αρεοπαγίτης: Το παράνομο της λίστας ο έλεγχος εμποδίζεται;

Γεωργακόπουλος: Βεβαίως εμποδίζεται. Άτυπα μόνον μπορεί να χρησιμοποιηθεί το περιεχόμενο μιας τέτοιας λίστας.

Συνήγορος υπεράσπισης Τάκης Βασιλακόπουλος: Ο κ. Παπακωνσταντίνου μόνον για ένα λόγο έπρεπε να δικαστεί στο υπουργοδικείο.

Γιατί έλαβε γνώση ενός υλικού που είχε ληφθεί παράνομα. Πως είναι δυνατόν να λέμε για τη λίστα, ότι είναι παράνομο υλικό αλλά παρόλα ταύτα να λέμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Δηλαδή τί λέμε σε αυτή την αίθουσα ότι η «λίστα Λαγκάρντ» είναι ολίγον έγκυος...

Γεωργακόπουλος: Να σας επαναλάβω ότι αν κάποιος έχει ένα παράνομο υλικό δεν μπορεί μεν να το χρησιμοποιήσει, αλλά από την άλλη πλευρά μπορεί εξ ιδίας πρωτοβουλίας, μπορεί να διενεργήσει ελέγχους με όσους ευχέρειες του δίδει ο νόμος.

Συνήγορος υπεράσπισης Τάκης Βασιλακόπουλος Έστω ότι δεν πρωτοκολλήθηκε η λίστα. Τί κέρδισε ο Παπακωνσταντίνου, αρνήθηκε ποτέ ότι την παρέλαβε;

Γεωργακόπουλος: Νομίζω ότι, όταν δεν αρνείται την ύπαρξη της λίστας, η πρωτοκόλληση της δεν σημαίνει κάτι.

Συνήγορος υπεράσπισης Βασίλειος Δημακόπουλος: Γιατί όταν εστάλη το αίτημα στη Γαλλία για να μας σταλεί η λίστα το σχετικό έγγραφο δεν πρωτοκολλήθηκε;

Γεωργακόπουλος: Αν το έγγραφο είναι στο πλαίσιο επαφών που δεν έχουν επίσημο χαρακτήρα, η αναφέρεται σε στοιχεία αμφιβόλου νομιμότητας, τότε δεν μπορεί να πρωτοκολληθεί.

kontranews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Παπακωνσταντίνου: Τι κατέθεσε ο επίτιμος πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους"

Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση με Τσίπρα: Τα πράγματα είναι ανησυχητικά για τη χώρα

Την ανησυχία του εξέφρασε για την κατάσταση της χώρας ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε 
«Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για τα ταξίδια. Του είπα ότι τα πράγματα για εμένα είναι ανησυχητικά και πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας. Αντίστοιχα ο πρωθυπουργός με ενημέρωσε για τις αποφάσεις του το επόμενο διάστημα και ειδικά για τις προτάσεις που θα κάνουμε την Δευτέρα στο Eurogroup. Μιλήσαμε για αυτές τις έξι μεταρρυθμίσεις που μελετούν. Ανταλλάξαμε απόψεις και νομίζω ήταν μια ενδιαφέρουσα συνάντηση που βοηθάει λίγο και εμείς να κατανοήσουμε και η κυβέρνηση να καταλάβει ότι υπάρχουν μεταρρυθμιστικές προτάσεις που μπορούν να ενταχθούν στην πρότασή της προς τους εταίρους μας».
Τι ανέφερε για Ντράγκι και Κύπρο
Ανεξαρτήτως του τι συνέβη στην Κύπρο νομίζω ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για τη χώρα. Οταν λέμε είναι δύσκολα δεν σημαίνει ότι δεν παλεύονται, πρέπει να παλευθούν. Πρέπει η απόφαση του Eurogroup να είναι μια απόφαση σεβαστή και από τους εταίρους μας και να μην κάνουν πίσω όπως και εμείς δεν πρέπει να κάνουμε πίσω βέβαια και να πάμε σε μεταρρυθμίσεις. Με οδηγό, δηλαδή, την απόφαση του Eurogroup να πάμε τα πράγματα μπροστά γιατί υπάρχουν και δυνάμεις στην Ευρώπη που θέλουν να πάνε τα πράγματα πίσω από την απόφαση του Eurogroup.
Είστε πιο αισιόδοξος ή λιγότερο μετά τη συνάντηση;
Ο πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τους υπουργούς του να υπάρξουν τη Δευτέρα σοβαρές και συγκεκριμένες προσπάθεις μεταρρυθμίσεων. Ελπίζω να είναι όντως έτσι. Περιμένουμε βέβαια να δούμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις και εμείς.
Θα πείσουν οι μεταρρυθμίσεις;
Είπα στον πρωθυπουργό και συμφώνησε γιατί το ξέρει ότι δεν είναι πια η εποχή για μεγάλα λόγια και πολλές δηλώσεις.Ειναι η εποχή των συγκεκριμένων λύσεων, των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Εμείς σαν Ποτάμι έχουμε πει ότι υπάρχει μια αμηχανία από την πλευρά της κυβέρνησης. Οτι δίνουμε τίτλους αλλά δεν δίνουμε περιεχόμενο, συμφώνησε και ο πρωθυπουργός ότι ήταν λίγο το χρονικό διάστημα αλλά από εδώ και πέρα θα υπάρχει περισσότερη ουσία και περισσότερο περιεχόμενο.
Τι δήλωσε για την Κωνσταντοπούλου
Είπαμε προς την κα Κωνσταντοπούλου, μιλώντας και με κάποιους επιφανείς συνταγματολόγους της χώρας, ότι εκτός από την Πρόεδρο της Βουλής υπάρχουν και άλλοι αρμόδιοι να κρίνουν την συνταγματικότητα των νόμων και θα πρέπει ο καθένας να περιοριστεί στον ρόλο του και να μην νομίζει ότι είναι για όλες τις λύσεις.
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση με Τσίπρα: Τα πράγματα είναι ανησυχητικά για τη χώρα "

Γραμματέας του Βενιζέλου: Το στικάκι ήταν κρυμμένο στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Απίστευτες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την κατάθεση της γραμματέας του Βαγγέλη Βενιζέλου που όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είδε τη λίστα γιατί δεν ξέρει να χειρίζεται υπολογιστή, ενώ το στικάκι της λίστας Λαγκάρντ έμεινε κρυμμένο σε ένα συρτάρι στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Αστείες και συνάμα εξοργιστικές είναι οι δικαιολογίες που προέβαλε η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σοφία Μπέλμπα στο ειδικό δικαστήριο.

Από τις μέχρι τώρα καταθέσεις των μαρτύρων στο ειδικό δικαστήριο προκύπτει το συμπέρασμα ότι κανείς δεν είχε δει το υλικό που υπήρχε στο επίμαχο CD της λίστας Λαγκάρντ.

Η γραμματέας του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, Σοφία Μπέλμπα είναι η δεύτερη μάρτυρας της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας.

Η κυρία Μπέλμπα που είναι γραμματέας του Βενιζέλου από το 2005, μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είδε τη λίστα διότι δεν ξέρει να χειρίζεται υπολογιστή!!!

Πρόκειται βεβαίως για αστείες δικαιολογίες που όχι μόνο δεν μπορούν να σταθούν, αλλά δεν πείθουν ούτε ιθαγενείς άλλων εποχών.

Η κατάθεση της κυρίας Μπέλμπα κρίθηκε απαραίτητη μετά την κατάθεση της πρώην συνεργάτιδας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Σοφίας Ρίτσου, η οποία ανέφερε ότι ο χρήστης υπολογιστή με τον κωδικό «Σοφία» που την 1η Οκτωβρίου του 2012 εμφανίζεται να διαβάζει μέρος της λίστας Λαγκάρντ, ήταν η γραμματεύς του κ. Βενιζέλου και όχι η ίδια η κυρία Ρίτσου, όπως είχε υποστηριχθεί αρχικά. Όπως είπε η μάρτυς πράγματι είχε τον κωδικό πρόσβασης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή «Σοφία».

Απίστευτα πράγματα που θα ζήλευαν ακόμα και οι συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων. Από τις μέχρι σήμερα καταθέσεις των μαρτύρων που έχουν κληθεί στο ειδικό δικαστήριο δεν υπάρχει ούτε ένας που να ισχυριστεί - έστω και για τα προσχήματα - ότι είδε τη λίστα αναλυτικά.

Το δε καταπληκτικό είναι πως ένα τόσο σημαντικό υλικό που ήταν μάλιστα και απόρρητο ήταν στα χέρια γραμματέων οι οποίες ανα πάσα στιγμή θα μπορούσαν να το δούν, ακόμα και να το αλλοιώσουν ή να το καταστρέψουν, έστω και χωρίς δόλο.

Από τις καταθέσεις επιβεβαιώθηκε ότι κατά την παράδοση και παραλαβή του υπουργείου Οικονομικών που έγινε μεταξύ των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, δεν παραδόθηκε κανένα CD ή στικάκι.

Τον Αύγουστό του 2011, είπε η μάρτυς, ήρθε ο Ιωάννης Διώτης και έδωσε ένα στικάκι στον κ. Βενιζέλο και κάποιες σελίδες, χωρίς όμως εκείνη να γνωρίζει το περιεχόμενο του.

Γίνεται σαφές ότι το στικάκι γύριζε από γραφείο σε γραφείο σαν να επρόκειτο για «μπακαλόχαρτο», ενώ το υλικό αυτό η κυρία Μπέλμπα το έβαλε σε ένα κουτί και το κλείδωσε σε ένα ντουλάπι των γραφείων του ΠΑΣΟΚ το οποίο – όπως είπε - ήταν ασφαλές.

Αυτό κι αν είναι από τα «άγραφα». Το στικάκι έμεινε κρυμμένο σε κάποιο γραφείο του ΠΑΣΟΚ και σε όλους η ενέργεια αυτή φαίνεται φυσιλογική!!!

'Όταν έγινε ο θόρυβος ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από την Μπέλμπα το επίμαχο στικάκι (2.10.2012). Η κυρία Μπέλμπα άνοιξε το στικάκι για να δει ότι είναι το συγκεκριμένο, ενώ το άνοιξε και πάλι για δεύτερη φορά πριν το παραδώσει στον κ. Βενιζέλο ο οποίος το έβαλε σε ένα φάκελο και τον έστειλε με αστυνομικό στο Μαξίμου, χωρίς κανένα διαβαθμισμένο υπηρεσιακό έγγραφο!!!

Παρά τα όσα ευτράπελα συμβαίνουν αποτελεί απορία όλων των πολιτών για πιο λόγο το δικαστήριο δεν καλεί τον κ. Βενιζέλο να δώσει κι αυτός τις δικές του απαντήσεις επί των... ταξιδίων της λίστας Λαγκάρντ.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Γραμματέας του Βενιζέλου: Το στικάκι ήταν κρυμμένο στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ"

Σουλτς: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει «περίοδο χάριτος»

Οι επόμενοι τέσσερις μήνες θα είναι κρίσιμοι για την τύχη των δεσμεύσεων της Ελλάδας και του σεβασμού της επιθυμίας των ψηφοφόρων, υπογράμμισε σε συνέντευξη του στο EuroActiv.gr ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Πρέπει να δείξουν ευελιξία και οι δύο πλευρές, τόνισε.

Το ερχόμενο τετράμηνο είναι κρίσιμο και χρειάζεται «ευελιξία» από όλες τις πλευρές, ώστε να τηρηθούν τόσο οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσο και να γίνει σεβαστή η επιλογή του ελληνικού λαού, είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στην EurActiv.gr ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Σαράντη Μιχαλόπουλο για τις πρώτες εντυπώσεις από την νέα ελληνική κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σούλτς απάντησε:

Οι εντυπώσεις μου είναι αυτές που θα είχα για κάθε νέα κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα σύνολο ανθρώπων που χρειάζεται κάποιο χρόνο να προσαρμοστεί στο καθήκον της διακυβέρνησης. Το πρόβλημα φυσικά είναι ότι αυτή η ‘’περίοδος χάριτος’’ δεν υπήρξε ποτέ για την ελληνική κυβέρνηση, λόγω των εξαιρετικά πιεστικών προθεσμιών που ήλθαν αμέσως μετά τις εκλογές. Επομένως, υπήρξε λίγος χρόνος για τον Τσίπρα να γίνει από ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, πρωθυπουργός της χώρας. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους υπουργούς. Θα πρέπει πάντα να έχουμε αυτό στο μυαλό μας όταν μιλάμε για αυτή την κυβέρνηση.

Η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το γεγονός ότι έχει λίγο χρόνο για την μετάβαση. Αυτό θα είναι σημαντικό, προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ενώ ταυτόχρονα, να διαμορφώσει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία που θα αντανακλά την ψήφο του ελληνικού λαού.

Οι επόμενοι τέσσερις μήνες θα είναι κρίσιμοι για την τύχη των δεσμεύσεων της Ελλάδας και του σεβασμού της επιθυμίας των ψηφοφόρων. Ο κύκλος μπορεί να τετραγωνιστεί, με την προϋπόθεση ότι και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να δείξουν κάποια ευελιξία. Αλλά προτού δειχθεί αυτή η ευελιξία, πρέπει να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Και η εμπιστοσύνη θα επανέλθει μόνο εάν όλοι χρησιμοποιήσουν αυτό το 4μηνο παράθυρο ευκαιρίας εποικοδομητικά, εξετάζοντας ειδικά το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία του Eurogroup ομαλά και γρήγορα. Γι’ αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί αυτό το χρονικό διάστημα και όχι για να εμφανιστούν νέα στοιχεία ή για λεκτικές διαμάχες.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει «περίοδο χάριτος»"

«Ξεφόρτωσαν» πάλι μετανάστες σε Ομόνοια και Κολωνό

Ένα ακόμη λεωφορείο που μετέφερε περίπου 40 μετανάστες από το Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας, έφτασε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.


Το λεωφορείο έκανε αρχικά μία στάση στην οδό Λένορμαν, όπου και αποβιβάστηκαν ορισμένοι από τους αλλοδαπούς, ενώ συνέχισε στην πλατεία Ομόνοιας όπου και κατέβηκαν οι υπόλοιποι μετανάστες.
Κρατώντας έναν πράσινο φάκελο στα χέρια τους, όπου μέσα περιλαμβάνονται τα χαρτιά που τους είχαν δώσει οι αρχές, όπως και η εξάμηνη άδεια παραμονής, κάνουν σχέδια για το μέλλον τους. 





Σε δηλώσεις τους κάποιοι περιέγραψαν ότι οι συνθήκες στην Αμυγδαλέζα δεν ήταν καλές, ενώ αρκετοί από αυτούς είπαν ότι είχαν κάπου να φιλοξενηθούν, σε σπίτια φίλων ή συγγενών.

 

Κάποιοι απ' αυτούς έχουν ήδη βρει δουλειά, ενώ άλλοι θα προσεγγίσουν τους πρώην εργοδότες τους, ελπίζοντας ότι θα τους πάρουν πίσω.


newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ξεφόρτωσαν» πάλι μετανάστες σε Ομόνοια και Κολωνό"

Ελεύθερος να... επιστρέψει στον Κορυδαλλό ο Κασιδιάρης για την υπόθεση Μπαλτάκου

Ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή διαφθοράς Κωνσταντίνο Σαργιώτη ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για το βίντεο Μπαλτάκου.

Ετσι ο Ηλ. Κασιδιάρης επέστρεψε και πάλι στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ηλίας Κασιδιάρης αρνήθηκε πως έκανε την επίμαχη καταγραφή και υποστήριξε πως δεν γνώριζε ποιος βιντεοσκόπησε την συνομιλία του με τον Τάκη Μπαλτάκο.

Σε βάρος του Η. Κασιδιάρη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παραβίαση απορρήτου ίδιας προφορικής συνομιλίας και χρήση παράνομης αποτύπωσης ίδιας προφορικής συνομιλίας όσο αφορά αυτήν την υπόθεση.

Κατά την προσαγωγή του στο ανακριτή περίπου 100 άτομα που έχουν συγκεντρωθεί στην Ευελπίδων φώναζαν συνθήματα υπέρ της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα πολλοί από τους συγκεντρωμένους μπήκαν στο ισόγειο του κτιρίου 6 όπου στεγάζεται ο ανακριτής σε μια κίνηση- δήλωσης συμπαράστασης στον ήδη προφυλακισμένο στον Κορυδαλλό για την υπόθεση της της εγκληματικής οργάνωσης βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερος να... επιστρέψει στον Κορυδαλλό ο Κασιδιάρης για την υπόθεση Μπαλτάκου"

Ειδικό Δικαστήριο: Απορρίφθηκε η πρόταση της εισαγγελέως να κληθεί ως μάρτυρας ο Βενιζέλος

Πρόταση για κλήτευση στο Ειδικό Δικαστήριο τεσσάρων ακόμη ατόμων, μεταξύ αυτών και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου, ως μαρτύρων στη δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, διατύπωσε την Πέμπτη η εισαγγελέας της Εδρας Ξένη Δημητρίου.

Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο. Ωστόσο, όπως είπε ο πρόεδρος, «ανά πάσα στιγμή η απόφαση είναι ανακλητή».

Απορρίφθηκε επίσης και το αίτημα της εισαγγελέως να ζητηθούν από υπουργείο Οικονομικών, ΣΔΟΕ και ΠΑΣΟΚ όλα τα usernames υπαλλήλων που υπηρέτησαν σε γραφεία υπουργών για να διαπιστωθεί ποιος είναι ο USER V που άνοιξε το στικάκι στις 8-7-2011.

Εν τω μεταξύ, η δίκη διεκόπη την Πέμπτη χωρίς να ολοκληρωθεί η κατάθεση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Φ. Γεωργακόπουλου.

Οι δικαστές διέκοψαν την ακροαματική διαδικασία για το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η ακροαματική διαδικασία για την εμπλοκή ή μη του Γ. Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ «άνοιξε» με την κατάθεση του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), καθηγητή Ευρωπαϊκής Οικονομίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Λουκά Τσούκαλη.

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, τον κ. Παπακωνσταντίνου «ευφυή» και «καλλιεργημένο», προσθέτοντας πως «όλοι έχουν να πουν καλά λόγια για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ακόμη και στο εξωτερικό, όπου συχνά βρίσκεται».

Ο καθηγητής ανέφερε ότι η Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του πρώην υπουργού Οικονομικών, είναι γραμματέας του ΕΛΙΑΜΕΠ και υπέβαλε την παραίτησή της, αλλά δεν έγινε δεκτή, καθώς -όπως σημείωσε- ο καθένας είναι αθώος μέχρι να υπάρξει -εάν υπάρξει- καταδικαστική απόφαση. Επίσης, κατέθεσε ότι έχει φιλικές σχέσεις με τον κατηγορούμενο και βρίσκονται μια φορά κάθε τρεις μήνες, ενώ αντίθετα δεν είχε σχέσεις με την Ελένη Παπακωνσταντίνου.

Η γραμματέας (από το 2005) του Βαγγέλη Βενιζέλου, Σοφία Μπέλμπα, είναι η δεύτερη μάρτυρας της ακροαματικής διαδικασίας. Υπενθυμίζεται ότι την κλήτευση της κ. Μπέλμπα αποφάσισε το Ειδικό Δικαστήριο έπειτα από πρόταση της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου.

Η εξέταση της κ. Μπέλμπα κρίθηκε απαραίτητη μετά την κατάθεση της πρώην συνεργάτιδας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Σοφίας Ρίτσου, η οποία ανέφερε ότι ο χρήστης υπολογιστή με τον κωδικό «Σοφία» που την 1η Οκτωβρίου του 2012 εμφανίζεται να διαβάζει μέρος της λίστας Λαγκάρντ, ήταν η γραμματεύς του κ. Βενιζέλου και όχι η ίδια η κ. Ρίτσου, όπως είχε υποστηριχθεί αρχικά.

Οπως κατέθεσε η μάρτυρας, πράγματι είχε τον κωδικό πρόσβασης «Σοφία» σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επιπλέον, ότι κατά την παράδοση και παραλαβή του υπουργείου Οικονομικών μεταξύ των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, δεν παραδόθηκε κανένα CD ή στικάκι.

Τον Αύγουστο του 2011 - είπε η μάρτυς - ήρθε ο Ιωάννης Διώτης και παρέδωσε ένα στικ στον κ. Βενιζέλο και κάποιες σελίδες, χωρίς όμως εκείνη να γνωρίζει το περιεχόμενό του. Η κ. Μπέλμπα έβαλε αυτό το στικ σε ένα κουτί και το κλείδωσε σε ασφαλές ντουλάπι των γραφείων του ΠΑΣΟΚ.

Όταν δημιουργήθηκε ο θόρυβος για το θέμα, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τη μάρτυρα το επίμαχο στικάκι (2.10.2012). Εκείνη το «άνοιξε» για πρώτη φορά για να διαπιστώσει ότι ήταν το συγκεκριμένο, και για δεύτερη πριν το παραδώσει στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος -όπως η ίδια κατέθεσε- το έβαλε σε έναν φάκελο και τον έστειλε με αστυνομικό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η μάρτυρας διαβεβαίωσε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και δεν είχε καμία εικόνα του περιεχομένου του. Η μόνη που είχε δει το περιεχόμενο του στικ, είπε, ήταν η ίδια.

Η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου πρότεινε να κλητευθεί να καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία μετέβη στο Παρίσι για παραλάβει και να φέρει το νέο CD με την επίμαχη λίστα, Σμαράγδα Πιτέμη, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που πήρε το στικ από τον τότε οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και ο Χρίστος Αθανασίου.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδικό Δικαστήριο: Απορρίφθηκε η πρόταση της εισαγγελέως να κληθεί ως μάρτυρας ο Βενιζέλος"

Η Ντόρα «ρίχνει το γάντι» στον Σαμαρά και ζητά Συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας

Θέμα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία έθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια της κλειστής Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αποτιμά το αποτέλεσμα των εκλογών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είπε πως «όσοι Πρόεδροι της ΝΔ, έχασαν σε εκλογική μάχη, παραιτήθηκαν», ανοίγοντας έτσι τον κύκλο αμφισβήτησης του προέδρου του κόμματος.

Η κυρία Μπακογιάννη, αντίπαλος του Αντ. Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές του 2009, επέμεινε στην άποψη ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί η διεξαγωγή εκτάκτου Συνεδρίου στη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να ξεκινήσει η προσπάθεια επανεκκίνησης της Παράταξης.

Αναφορικά με το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν ακολούθησε το παράδειγμα των προκατόχων του, οι οποίοι μετά από μια ήττα στις εκλογές υπέβαλαν την παραίτησή τους από την ηγεσία του κόμματος, ανεξαρτήτως αν στη συνέχεια διεκδικούσαν ή όχι την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό τους, η Ντόρα Μπακογιάννη… εξήγησε στον Αντώνη Σαμαρά γιατί συνέβαινε αυτό.

Σύμφωνα με τη Ντόρα Μπακογιάννη, οι αρχηγοί που υπέβαλαν την παραίτησή τους, δεν ήταν απαραίτητα κακοί αρχηγοί ή πρωθυπουργοί. Το έκαναν ωστόσο για να μην εγκλωβίσουν τη Νέα Δημοκρατία στην προσπάθεια να δικαιωθούν οι ίδιοι πολιτικά, κάτι που αν το έκαναν θα είχε ολέθριες συνέπειες για την Παράταξη.

Oμιλία Σαμαρά

«Αν κάποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα θα θέσει θέμα προέδρου να το πει τώρα και να πάρει την ευθύνη και να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες. Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη σε τέτοια δύσκολη στιγμή», είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «επειδή η παράταξη θα κληθεί να παίξει πρωτόγνωρους ρόλους θέλω να είμαστε ενωμένοι και να τελειώνουμε με την όποια εσωστρέφεια σήμερα. Όχι να την αφήσουμε να υφέρπει, γιατί θα κάνουμε το μεγαλύτερο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Σαμαράς απέρριψε την εκδοχή σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ και πρόσθεσε ότι θα συγκαλέσει την Εθνική Συνδιάσκεψη.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σκέφθηκα το έκτακτο συνέδριο. Αυτό, όμως, θα το εμφάνιζαν και θα το μετέτρεπαν σε σύμπτωμα μέγιστης εσωστρέφειας για την παράταξή μας. Και θα εκμεταλλεύονταν και την παραμικρή δήλωση οποιουδήποτε στελέχους για να δείξουν την παράταξη ως σπαρασσόμενη σε κρίσιμες ώρες. Αντίθετα θα ανακοινώσω Εθνική Συνδιάσκεψη προκειμένου να υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος στη βάση για την επικαιροποίηση της ιδεολογικής μας ταυτότητας».

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε επίσης δύο αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος: Είπε ότι θα δημιουργήσει ένα άτυπο δεκαπενταμελές συμβουλευτικό όργανο που θα λειτουργεί σαν συμβουλευτικό όργανο του προέδρου και θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα θεσμοθετηθεί στο επόμενο τακτικό συνέδριο. Σε αυτό θα συμμετέχουν οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ο γραμματέας του κόμματος, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ο εκπρόσωπος του κόμματος καθώς και τρεις βουλευτές που θα εκλέξει απευθείας η ΚΟ. Επίσης θα συμμετέχουν δύο μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που θα επιλεγούν από τον πρόεδρο και δύο σύμβουλοί του. Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ακόμη ότι θα ανασυγκροτηθούν οι γραμματείες του κόμματος με την τοποθέτηση βουλευτών ως γραμματέων και αναπληρωματικών, με δική του ευθύνη. Επίσης θα αναδιοργανωθεί πλήρως η επικοινωνία και θα συνδεθεί με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Αντ. Σαμαρά αφορούσε τον απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας και την υπεράσπιση του έργου του και ακολούθως την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ότι η ΝΔ έχασε μόνο 1,83% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και παρέμεινε κόμμα εξουσίας, όταν άλλα κόμματα εξουσίας ακόμη και σε καλύτερες περιόδους έπεφταν πολύ περισσότερο, ενώ το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε. Μάλιστα στράφηκε κατά των στελεχών της ΝΔ που είχαν διατελέσει υπουργοί και που τώρα ασκούν κριτική. Υποστήριξε δε ότι αν δεν είχαν γίνει εκλογές τώρα, η χώρα θα ήταν χωρίς μνημόνια και με ανοικτή την πόρτα για τη λεωφόρο της ανάπτυξης. Σημείωσε ότι η ΝΔ θα υπερασπίζεται ό,τι είναι προς το συμφέρον της χώρας και της ευρωπαϊκής της πορείας. Συγκεκριμένα είπε ότι θα στηρίξει στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους το αίτημα για μείωση των πλεονασμάτων, όπως και τη «βοήθεια» χρέους, δύο θέματα για τα οποία, είπε, ότι η κυβέρνησή του έβαλε τα θεμέλια. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι θα είναι αντίθετος στην κατάργηση των αποκρατικοποιήσεων και στο σταμάτημα των μεταρρυθμίσεων.

Εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σαμαράς είπε:

«Η προπαγάνδα τους υποστηρίζει ότι κάνουν καλύτερη διαπραγμάτευση. Αποδείχθηκε, όμως, ότι οι μισοί πηγαίνουν τη χώρα σε σύγκρουση και οι άλλοι μισοί προσπαθούν να κάνουν τη μεγαλύτερη κωλοτούμπα της Ιστορίας. Και όλοι μαζί τριγυρνάνε κάθε μέρα από κανάλι σε κανάλι και αναρωτιέται ο κόσμος πότε επιτέλους δουλεύουν».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίστηκε την απόφαση του ΕΛΚ λέγοντας:

«Έχουν φθάσει στο έσχατο κατάντημα να επικαλούνται δήθεν συνωμοσίες των ξένων, δηλαδή των εταίρων μας, με τη ΝΔ. Μας κατήγγειλαν για την απόφαση του ΕΛΚ που ανέφερε ότι η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έκανε μεγάλη πρόοδο και ότι η χώρα οφείλει να σέβεται όσα υπογράφει. Αυτονόητα και τα δύο».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «θέατρο της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης» το οποίο έχει μεγάλο κόστος για την Ελλάδα αφού δημιουργεί αβεβαιότητα και επιβράδυνση της οικονομίας, σε απόσυρση καταθέσεων, σε υστέρηση εσόδων και σε διόγκωση του ελλείμματος. «Είμασταν στο παρά πέντε να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο και το ματαίωσαν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη υπερασπίστηκε την προεκλογική του τακτική, λέγοντας ότι δεν ήταν εκστρατεία φόβου αλλά επισήμανση αληθινών κινδύνων και είπε ότι «εμείς θέλουμε τη δικαίωση που θα προέλθει από την κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι από την καταστροφή της χώρας».

Ο Αντ. Σαμαράς αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη τον χαρακτήρισε «ανεκδιήγητο» και πρόσθεσε ότι σε μία από τις αναρίθμητες συνεντεύξεις του δεν γνώρισε ότι είχαν αυξηθεί τα επιδόματα της ΔΕΗ και είπε δημόσια το απίστευτο ότι του ζήτησαν οι άλλοι υπουργοί να είναι ασαφές το κείμενο του Eurogroup.

Τέλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την άρνησή της να φέρει τη συμφωνία του Eurogroup στη Βουλή, λέγοντας ότι δεν τολμά γιατί φοβάται τους βουλευτές της.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ντόρα «ρίχνει το γάντι» στον Σαμαρά και ζητά Συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας"

Χριστοδουλοπούλου: Δεν ευθύνομαι εγώ για το έγγραφο, φταίει η Αστυνομία

Τουλάχιστον «παράλογο» χαρακτήρισε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, τον ισχυρισμό ότι συνεργάτης της έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι οι παράνομοι μετανάστες.

Σχολιάζοντας το επίμαχο έγγραφο για τους λαθρομετανάστες και τα κέντρα κράτησης και τις φήμες που ήθελαν συνεργάτιδά της να είχε την πρωτοβουλία της έκδοσης διαταγής να μην συλλαμβάνονται οι παράνομοι μετανάστες, η κυρία Χριστοδουλοπούλου είπε πως «δεν μπορεί να είναι βάσιμος ο ισχυρισμός ότι ένας υποστράτηγος της Αστυνομίας βγάζει διαταγή κατόπιν προφορικής υπαγόρευσης συνεργάτη μου, χωρίς να την περνάει από την ιεραρχία της Αστυνομίας».

«Αυτό είναι αν όχι παράδοξο, τουλάχιστον παράλογο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως δεν θέλει να εμπλακεί στα υπηρεσιακά της Αστυνομίας, αλλά και ότι δεν την αφορούν.

Πάντως, ένας πρώτος καθορισμός των αρμοδιοτήτων γύρω από τα μεταναστευτικά θέματα έγινε στη σημερινή σύσκεψη που είχε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης με τους αναπληρωτές υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση και Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Η σύσκεψη, όπως είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου, δεν είχε να κάνει με το επίμαχο έγγραφο, καθώς είχε οριστεί από την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, «για ό,τι είναι πολιτική υπηρεσία και δεν εμπλέκεται η Αστυνομία, η αρμοδιότητα θα είναι δική μου, δηλαδή για την υπηρεσία Ασύλου, την Αρχή Προσφυγών και την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής. Επίσης, θα ασκώ εποπτεία στις παλιές υποθέσεις ασύλου, το backlog».

Σύμφωνα με την κυρία Χριστοδουλοπούλου, ότι έγινε μια πρώτη προσέγγιση των θεμάτων και ο σχεδιασμός θα ολοκληρωθεί σε νέα σύσκεψη, προκειμένου να εκδοθεί και σχετικό ΦΕΚ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χριστοδουλοπούλου: Δεν ευθύνομαι εγώ για το έγγραφο, φταίει η Αστυνομία"

Μαξίμου: Κανένα πρόσθετο πρόβλημα στις τράπεζες από την απόφαση της ΕΚΤ

Η απόφαση της ΕΚΤ δεν δημιουργεί κανέναν επιπρόσθετο πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο πρωθυπουργός απόψε αργά το βράδυ θα ενημερωθεί από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στην Κύπρο.

Στη διευκρίνιση αυτή προχώρησαν οι κυβερνητικές πηγές μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι από τη Λευκωσία, όπου συνεδρίασε το ΔΣ της κεντρικής ευρωτράπεζας, ότι προς το παρόν αποκλείει να ξαναρχίσει η ευρωτράπεζα να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για την άντληση ρευστότητας.

Ο Ντράγκι επικαλέστηκε την Συνθήκη της ΕΕ και συγκεκριμένα το άρθρο 123 για τη νομισματική χρηματοδότηση.

Αναφερθείς στην εξαίρεση που υπήρχε για τα ελληνικά ομόλογα ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι προβλέφθηκε μια εξαίρεση «σε μια εποχή, όπου υπήρχαν εύλογες εκτιμήσεις για επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης του προγράμματος. Με άλλα λόγια το πρόγραμμα λειτουργούσε κανονικά».

Και ρίχνοντας την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση για τη διακοπή της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων πρόσθεσε ότι είναι ξεκάθαρο πως στα μέσα Φεβρουαρίου το πρόγραμμα δεν ακολουθούσε το δρόμο του. «Ήταν εκτίμηση που εκφράσθηκε και από την κυβέρνηση», είπε.

Πάντως ο Μ.Ντράγκι εξέφρασε ετοιμότητα για επαναφορά της εξαίρεσης, μόλις μπορέσει να γίνει «μια πιθανή θετική αξιολόγηση της αναθεώρησης».

Τέλος, δήλωσε ότι «το υπόβαθρο θα είναι διαφορετικό, αν υπάρξει συμφωνία-συμβόλαιο στο Eurogroup».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: Κανένα πρόσθετο πρόβλημα στις τράπεζες από την απόφαση της ΕΚΤ"

Ντράγκι: Οι κανόνες απαγορεύουν άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας

Η ΕΚΤ υπόκειται σε κανόνες «δεν είναι πολιτικός θεσμός» και απαγορεύεται ρητά η έμμεση ή άμεση νομισματική χρηματοδότηση ενός κράτους, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι απορρίπτοντας ουσιαστικά το αίτημα της Αθήνας για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων Δημοσίου και αυξάνοντας την πίεση για συμφωνία με τους εταίρους δανειστές της.

Τόνισε δε, αντιδρώντας εμμέσως στα περί έλλειψης στήριξης και τιμωρητικής και εκβιαστικής πολιτικής από την ευρωτράπεζα στην Αθήνα, ότι η ΕΚΤ έχει δανείσει μέχρι σήμερα 100 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, -το ποσό διπλασιάστηκε σε δύο μήνες, σημείωσε- δανεισμός που φθάνει στο 68% του ΑΕΠ της, το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη. «Το τελευταίο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι η ΕΚΤ δεν στηρίζει την Ελλάδα» τόνισε.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδος, αλλά είναι επίσης και όλων των άλλων κρατών-μελών. Είναι ίδρυμα με κανόνες» είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση έλληνα δημοσιογράφου.

«Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να ξεκινήσει τη χρηματοδότηση υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι είναι στη θέση τους. Αυτοί οι όροι αφορούν πρόοδο, που θα υποδεικνύει ότι προχωρά η πορεία για επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος» επισήμανε απαντώντας σε ερώτηση για τις προϋποθέσεις, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και η ευρωτράπεζα να ξανακάνει αποδεκτά ως ενέχυρα για παροχή ρευστότητας τα ελληνικά ομόλογα.

Ως υπεύθυνη δε για τη διακοπή αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ο Ντράγκι έδειξε την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι οι δηλώσεις και η ρητορεία της δεν άφηνε άλλη επιλογή.

Ασκώντας δε πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση για την ύπαρξη συμφωνίας Αθήνας-δανειστών, επισήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι «το υπόβαθρο θα είναι διαφορετικό, αν υπάρξει συμφωνία-συμβόλαιο στο Eurogroup».

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι είναι φερέγγυες και αυτό πρέπει να διατηρηθεί, εξού και η ΕΚΤ ζήτησε να είναι διαθέσιμα τα κεφάλαια του ΤΧΣ για τυχόν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης.

«Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να διατηρήσουμε την φερεγγυότητα και την ευρωστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Για το λόγο αυτό, η ΕΚΤ ζήτησε από τα μέλη του Eurogroup να διασφαλίσουν ότι το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης των περίπου 10 δισ. ευρώ θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ξαφνική συγκυρία» είπε.

Εκτός QE η Ελλάδα

Ο Ντράγκι επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα δεν θα μετέχει στο QE για μια σειρά λόγων, όπως είπε. Καταρχάς, ως χώρα που βρίσκεται σε οικονομικό πρόγραμμα και υπό αξιολόγηση δεν μπορεί να περιληφθεί. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο, μέχρι να ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος της οικονομίας της από την τρόικα. Όταν χώρες που ακολουθούν οικονομικό πρόγραμμα βρίσκονται υπό αξιολόγηση δεν μπορούν να μετέχουν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, υπενθύμισε.

Επιπλέον, τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν τους όρους ώστε να είναι επιλέξιμα. Επίσης, πρόσθεσε, η ΕΚΤ δεν μπορεί μέχρι τον Ιούλιο ή Αύγουστο να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος QE δεδομένου ότι ήδη οι τίτλοι που κατέχει η ΕΚΤ υπερβαίνουν το όριο που τέθηκε ανά εκδότη (33%) και έτσι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρώτα να γίνουν αποπληρωμές και μετά αγορές.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντράγκι: Οι κανόνες απαγορεύουν άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας"

Mετεγγραφή από τη ΧΑ στους ΑΝΕΛ

Στο δυναμικό των ΑΝΕΛ ανήκει πλέον το μέχρι πρότινος μέλος της Χρυσής Αυγής και δημοτικός σύμβουλος Σπάτων-Αρτέμιδος με την Ελληνική Αυγή Γρηγόρης Γερακόπουλος.

Σε επιστολή του που είχε αποστείλει προς τους υπεύθυνους της Χρυσής Αυγής, ο κ. Γερακόπουλος είχε επισημάνει, όπως αναφέρει, «την έκδηλον δυσαρέσκειάν του επί πολλών θεμάτων». Η δυσαρέσκειά του δεν πηγάζει από κάποια από τα γνωστά συμβάντα στα οποία πρωταγωνιστούν μέλη και στελέχη της ΧΑ, αλλά από την οικογενειοκρατία που υπάρχει στο κόμμα.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει, αυτό που έγειρε τη ζυγαριά στην απόφασή του να αποχωρήσει από τη ΧΑ ήταν «το τελευταίο συμβάν της μη εκλεγείσης κ. Ελένης Ζαρούλια εις τη Β' Περιφέρεια Αθηνών και την εν τούτοις είσοδόν της εις το Κοινοβούλιον» προσθέτοντας ότι αυτό οριστικοποίησε την απόφασή του να αποχωρήσει «λόγω οικογενειοκρατίας».

Ο κ. Γερακόπουλος έκανε γνωστό ότι εγγράφεται «εις τους ΑΝΕΛ του κ. Παναγιώτη Καμμένου, ο οποίος λόγω και έργω πιστεύει εις τον Τριαδικόν Θεό και την Πατρίδα!!!», ενώ διευκρινίζει ότι η εγγραφή του «στο κοινοβουλευτικό κόμμα των ΑΝΕΛ εσημειώθη την 24ην Φεβρουαρίου 2015».

«Κατόπιν τούτου ζητώ την οριστική και αμετάκλητη διαγραφή μου από τα μητρώα της Χ.Α. όπως και την τελεσίδικη διαγραφή μου από το δυναμικό της Ελληνικής Αυγής, γεγονός για το οποίο έχω ήδη ενημερώσει τον δήμαρχο Σπάτων-Αρτέμιδος κ. Δημήτρη Μάρκου», καταλήγει ο κ. Γερακόπουλος.

Σημειώνεται ότι ο Γρηγόρης Γερακόπουλος ήταν επικεφαλής του συνδυασμού της Ελληνικής Αυγής στον δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος, ο οποίος στις δημοτικές εκλογές του 2014 είχε λάβει 1.052 ψήφους (ποσοστό 6,79%) και μάλιστα στην εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου είχε προλογιστεί από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος –και προφυλακισμένο πλέον– βουλευτή Αττικής Ηλία Κασιδιάρη.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Mετεγγραφή από τη ΧΑ στους ΑΝΕΛ "

«Φύγε από τη χώρα μου βρωμοέλληνα»

Λεκτικός εκφοβισμός και ρατσισμός κατά ελλήνων μαθητών από γερμανούς καθηγητές

«Λυπάμαι τους Έλληνες, ψήφισαν ανεύθυνη κυβέρνηση» δήλωνε ο Bόλφγκαν Σόιμπλε μια μέρα πριν το τελευταίο Eurogroup, επιθυμώντας να υπερτονίσει το κρίσιμο του πράγματος όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας και την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη, ενώ συμπλήρωνε πως ο ίδιος απεύχεται ένα Grexit χωρίς όμως να γνωρίζει αν το ίδιο κάνουν και οι Έλληνες… «Ας περιμένουμε. Ίσως αυξηθεί η συναίσθηση»... ήταν η καταληκτική φράση των δηλώσεών του, χαρακτηρίζοντας ανέμελα την πλειονότητα του ελληνικού λαού «ασυναίσθητη».

Μόλις προχθές, σε νέες δηλώσεις, ανέφερε πως «ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ορισμένες φορές η Αθήνα τον αφήνει άφωνο». Η πρακτική αυτή βέβαια του κραταιού υπουργού οικονομίας της Γερμανίας δεν είναι καινοφανής. Κατά το παρελθόν, ουκ ολίγες φορές, έχει δηλώσει ή καταφερθεί εναντίον μας, επιλέγοντας σκληρά κοσμητικά επίθετα να συμπληρώνουν τη λέξη Griechenland. «Η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο το ευρώ», «Η ρίζα του προβλήματος παραμένει η Ελλάδα» και πολλά άλλα είναι μερικές από τις παλαιότερες δηλώσεις του που αποδεικνύουν την άτεγκτη στάση του.

Την ίδια στιγμή στην μακρινή βόρεια χώρα, σύσσωμος ο Τύπος συνυπογράφει την πρακτική του υπουργού Οικονομικών και της γερμανικής ηγεσίας, μετασχηματίζοντας αρκετές φορές την ενημέρωση σε προπαγάνδα -πρακτική που ακολουθείται ακόμα κι από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες - απευθύνοντας δριμύτατες κατηγορίες όχι μόνο για τους έλληνες ηγέτες αλλά και για τον ελληνικό λαό, διαμορφώνοντας και κατευθύνοντας πολλές φορές συνειδήσεις.

Πόσο όμως όλο αυτό το κλίμα που διαμορφώνεται στην Γερμανία αφομοιώνεται από τον γερμανικό λαό και πως μεταφέρεται στους αναρίθμητους έλληνες μετανάστες, σύγχρονους ή και παλαιότερων γενεών που διαβιούν στη χώρα; Το newsbeast.gr, συνομίλησε με έλληνες ομογενείς σε μια προσπάθεια να καταγράψει το κλίμα της ελληνικής καθημερινότητας στη Γερμανία. Δυστυχώς το κλίμα καταγράφεται εχθρικό και η πραγματικότητα επ' ουδενί δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καθησυχαστική. Από τις ρατσιστικές συμπεριφορές που άνθισαν εν μέσω κρίσης - όχι αποκλειστικά στη Γερμανία...- και αυξήθηκαν με την εκλογή της νέας κυβέρνησης και τη διατάραξη της σταθερότητας που οι Γερμανοί θέλουν να προκάλεσε, πεισματικά αρνούμενοι να σεβαστούν την λαϊκή εντολή, η χειρότερη που μας περιγράψανε εξ αρχής οι λεκτικές επιθέσεις και τα φαινόμενα bullying από μαθητές και από καθηγητές σε ελληνόπουλα γερμανικών σχολείων.



Μαρία Κοντογεώργου, Καθηγήτρια 

«Ήρθα ένα καλοκαίρι για μεταπτυχιακό. Δεν είχα σκοπό να μείνω μόνιμα απλώς προέκυψε. Είμαι ήδη εδώ 6 χρόνια, γιατί βρήκα μια δουλειά. Μελλοντικός στόχος είναι βέβαια να γυρίσω» μας λέει η Μαρία Κοντογεώργου, καθηγήτρια Αγγλικών σε σχολείο της Γερμανίας.

Αν και όπως διευκρινίζει η ίδια είναι κατά των στερεοτύπων που θέλουν τους βόρειους να έχουν διαφορετική νοοτροπία από τους νότιους «δυστυχώς όταν ζήσεις έξω καταλαβαίνεις πως οι ισχυρισμοί έχουν κάποια βάση. Η κουλτούρα είναι διαφορετική σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητα, από τις φιλικές μέχρι τις εργασιακές σχέσεις, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως είναι πάντα κακό. Για παράδειγμα ένα πολύ θετικό της Γερμανίας είναι η οργάνωσή της που καταπολεμά την ανασφάλεια σε αντίθεση με την πατρίδα μας που το στοιχείο της αβεβαιότητας είναι εμφανές ακόμα και στο τι ώρα θα περάσει το λεωφορείο».

Μένει στην Βαυαρία, λίγο πιο έξω από το Μόναχο, μια πόλη με ένα εκατομμύριο κατοίκους. «Τους κατοίκους θα τους χαρακτήριζα ακραία συντηρητικούς, και τα φαινόμενα ρατσισμού είναι διάχυτα στην κοινωνία, ακόμα και στις φιλικές σχέσεις. Έχω υπάρξει κι εγώ θύμα κι έχω βιώσει συνδιαλλαγές του τύπου, «νομίζεις ότι είσαστε πολιτισμένοι». Κυρίαρχη είναι η αντίληψη πως δεν ανήκουμε στην ίδια κατηγορία» αναφέρει η κ. Κοντογεώργου ενώ διευκρινίζει πως το φαινόμενο αυτό είναι γέννημα της κρίσης. «Παλιά υπήρξε κλίμα φιλελληνικό, αυτό όμως έχει αναστραφεί. Όχι ότι δεν υπάρχουν πλέον φιλέλληνες , απλά είναι μειονότητα. Ειδικά τον τελευταίο καιρό βρισκόμαστε παντού, εφημερίδες, τηλεοράσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μην δεις ή να μην διαβάσεις κάτι για την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μπει στη μαύρη λίστα ακόμα και άνθρωποι που είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς μετανάστες και μέχρις στιγμής δεν είχαν αντιμετωπίσει θέματα».

Μας αναφέρει το παράδειγμα μιας φίλης που εργάζεται χρόνια στο ίδιο εργοστάσιο και μόνο πρόσφατα αντιμετώπισε προβλήματα. «Νιώθει έναν ασφυκτικό έλεγχο στο πως εργάζεται, μια συνεχή παρακολούθηση ενώ ταυτόχρονα φημολογείται πως αναμένονται απολύσεις που θα εφαρμοστού πρώτα στους Έλληνες».



«Σήκω φύγε και μην τολμήσεις να μου ξαναφέρεις Έλληνα να νοικιάσει σπίτι»

Ένα ακόμα παράδειγμα είναι όταν η ίδια έψαξε να νοικιάσει σπίτι. «Ενώ είχα τα τυπικά προσόντα, τα οποία είναι αμέτρητα - πρέπει να γνωρίζουν που δουλεύεις, πόσα λεφτά παίρνεις, αν έχεις καταθέσεις στην τράπεζα και άλλα πολλά - και εξαιτίας αυτού ήταν αναγκασμένοι να μου νοικιάσουν το σπίτι, χρησιμοποίησαν την δικαιολογία πως το e-mail που τους έστειλα έφτασε 6:02 κι όχι 6:00 όπως είχαμε συμφωνήσει, οπότε μιας και δεν είμαι τυπική δεν θα μου νοικιάσουν το σπίτι. Σε τέτοιες περιπτώσεις αντιλαμβάνεσαι πως πρόκειται για δικαιολογίες που κρύβουν την βασική αιτία. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που στο λένε κατάμουτρα. Μια φίλη  όταν έφτασε στη Γερμανία που πήγε να νοικιάσει σπίτι μαζί με μια γνωστή της Γερμανίδα, ο ιδιοκτήτης είπε στη γνωστή της «Σήκω φύγε και μην τολμήσεις να μου ξαναφέρεις Έλληνα να νοικιάσει σπίτι»….

Το χειρότερο βέβαια, όπως υπογραμμίζει η ίδια, είναι πως αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ενήλικους αλλά και για τους ανήλικους, για παιδιά δηλαδή που φοιτούν στα γερμανικά σχολεία. «Ειδικά όταν έχουμε έξαρση δημοσιευμάτων από εφημερίδες που κρατούν μια μεροληπτική στάση και στοχοποιούν την Ελλάδα, έχουμε έξαρση και των φαινομένων που σας λέω. Και το ακόμα χειρότερο είναι πως τα φαινόμενα αυτά δεν εξελίσσονται μόνο μεταξύ μαθητών αλλά και μεταξύ καθηγητών και ελλήνων μαθητών».

Καθηγητής τυλιγμένος με την ελληνική σημαία φώναζε στους μαθητές «Καλά κάνουν και θέλουν να σας διώξουν από την Ευρώπη»

«Δύο παραδείγματα που εγώ γνωρίζω είναι ενός καθηγητή που κορόιδευε δύο μαθήτριες για το επώνυμό τους λέγοντας "τζι τζι τζατζίκι", συμπεριφορά που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ανώριμη, καθώς και ενός άλλου καθηγητή ο οποίος είχε τυλιχτεί με την ελληνική σημαία και απευθυνόμενος σε μαθητές έλεγε "καλά κάνουν και θέλουν να σας διώξουν από την Ευρώπη". Το περιστατικό συνέβη μέσα στην τάξη. Αν θέλετε, βέβαια, μπορώ να σας φέρω σε επαφή με μαθητές για να καταγράψετε και την δική τους άποψη».

Κάπως έτσι συνομιλήσαμε με την Κωνσταντίνα, τον Αντόνιο, τον Θοδωρή, την Βασιλική και τον Σωτήρη, δεύτερης γενιάς μετανάστες, μαθητές λυκείου σήμερα, σε διαφορετικά σχολεία της Γερμανίας. Αλλού εντονότερες κι αλλού πιο ήπιες το σίγουρα είναι πως οι συμπεριφορές υπάρχουν και δυστυχώς αυξάνονται μέχρι να πεις... διαπραγμάτευση.



Κωνσταντίνα:
 Μια βδομάδα πριν τις διακοπές ήρθε η καθηγήτρια και μου είπε "Ας είμαστε ρεαλιστές, εσύ ως Ελληνίδα που ήρθες σε γερμανικό σχολείο, καταλαβαίνεις και μόνη σου πως είσαι σε δύσκολη θέση. Καλό θα είναι να μην περιμένεις κάποια επιτυχία"…» αναφέρει η Κωνσταντίνα έχοντας την ωριμότητα να συμπεράνει και να συμπληρώσει πως μπορεί να εννοούσε τις δυσκολίες της γλώσσας με τις οποίες θα ερχόμασταν αντιμέτωποι, «παρόλο που δεν ακούστηκε έτσι. Συνέχισε μάλιστα λέγοντας πως δεν θα έπρεπε να σκεφτόμαστε καν να προαχθούμε στη 13η τάξη, το πιο πιθανό ήταν να μην καταφέρουμε να περάσουμε την 12η. Πίστευα σε εμένα, αλλά φυσικά και απογοητεύτηκα παρά τη θέλησή μου, καθηγήτρια το είπε, δεν μπορείς να πάρεις τα λόγια της αψήφιστα. Πέρυσι η χρονιά ήταν πολύ χάλια, σκεφτόμουν συνέχεια αυτά τα λόγια».

Αυτό όμως ήταν μόνο ένα από τα περιστατικά που μας διηγείται η ελληνίδα μαθήτρια. «Πολλές φορές, σχεδόν καθημερινά θα έλεγα πως υπήρχαν περιστατικά που γινόταν λόγος για την καταγωγή μου. Απλά μετά από κάποιο σημείο σταμάτησα να δίνω σημασία. Παραδόξως σε αντίθεση με την πεποίθηση της καθηγήτριάς μου κατάφερα να προαχθώ στην επόμενη τάξη. Ένα άλλο παράδειγμα ήταν όταν επρόκειτο να γράψουμε ένα διαγώνισμα και μας ενημέρωνε ένας καθηγητής για το πώς θα είναι οι ασκήσεις που θα περιλαμβάνει. Καθώς περιέγραφε την πιο δύσκολη και τελευταία άσκηση, στην οποία θα έπρεπε να διαβάσουμε ένα κείμενο και με δικά μας παραδείγματα να το σχολιάσουμε αποδίδοντας το νόημα, προσέθεσε στο τέλος "μην αγχώνεστε, ακόμα και για τα ελληνάκια θα είναι βατό"»… περιγράφει η Κωνσταντίνα επαναλαμβάνοντας τη σκέψη της να εννοούσε την δυσκολία της γλώσσας.



«Πολύ συχνά αναφέρεται το ότι είμαστε Έλληνες και ειδικά τον τελευταίο καιρό. Αρκετές φορές έχει τη μορφή πλάκας αλλά η συχνότητα είναι τέτοια που πλέον δεν έχει και τόσο πλάκα. Συνεχώς επαναλαμβάνουν ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία σαν λαός, ότι δεν μπορούν να μας δανείζουν χωρίς να τα ξεπληρώνουμε κλπ σε εμάς που πληρώνουμε φόρους εδώ και δύο γενιές. Ο μόνος φόρος που δεν πληρώνουμε είναι αυτός της ευαγγελικής εκκλησίας επειδή δεν είμαστε ευαγγελιστές. Μάλιστα μια φορά μια καθηγήτρια μας επεσήμανε πως πρέπει να πάρουμε την γερμανική υπηκοότητα για να πληρώνουμε φόρους, πράγμα το οποίο δεν ισχύει. Από τότε ενισχύθηκε στους συμμαθητές μου η εικόνα του «τζαμπατζή Έλληνα» που ούτως ή άλλως προβάλλεται από τα γερμανικά media».

«Εντάξει δεν χρειάζεται να ντρεπόμαστε όλοι για την εθνικότητά μας»

Αντόνιο:
 Στην τάξη δεν έχει συμβεί κάτι, αλλά έχω ζήσει παρόμοια περιστατικά κατά την διάρκεια της πρακτικής που κάνω τώρα. Τις πρώτες μέρες ήταν όλα εντάξει, μέχρι που με ρώτησαν για την καταγωγή μου. Αφού είπα στην προϊσταμένη πως είμαι Έλληνας είπε μπροστά σε όλους «εντάξει δεν χρειάζεται να ντρεπόμαστε όλοι για την εθνικότητά μας», και στη συνέχεια μου ανέθετε επιπλέον δουλειές. Στο σχολείο ευτυχώς δεν έχει συμβεί κάτι, το μόνο που παρατηρώ είναι πως, ίσως καλύτερα, πολλοί δεν αναφέρουν το θέμα της εθνικότητα ή αποφεύγουν να το συζητήσουν επειδή είμαι μπροστά. Είναι ένα θέμα ταμπού.



Θοδωρής:
 Δεν είναι όλοι της ίδιας γνώμης, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι είναι κατά των Ελλήνων. Στην τάξη μας έχουν χαρακτηρίσει «αυθάδεις, απαράδεκτους, έχουν πει πως έχουμε απίστευτο θράσος. Νομίζω πως την εκλογή της νέας κυβέρνησης την βλέπουν σαν απειλή για τους ίδιους. Μια καθηγήτρια είχε πει χαρακτηριστικά πως πρέπει να πληρώσουμε για να μάθουμε από τα λάθη μας». Ο Θόδωρος μας λέει πως εδώ και δύο χρόνια που πηγαίνει σε γερμανικό σχολείο έχει κάνει φιλίες μόνο με ξένους. «Υπάρχουν προκαταλήψεις εναντίον μας. Μόλις μαθαίνουν την εθνικότητά σου ρωτάνε “πως είναι η κατάσταση εκεί, έχουνε λεφτά; πότε θα πληρώσουν τα χρέη τους;” και μετά ακολουθεί η πεποίθηση πως μας ταΐζουν»…



«Επειδή ήμουν Ελληνίδα όταν πήγα για πρώτη φορά στην αίθουσα μουσικής ούτε καλημέρα δεν μου είπαν»

Βασιλική: 
Αντιμετώπισα πολλές φορές θέματα στο σχολείο. Επειδή ήμουν Ελληνίδα όταν πήγα για πρώτη φορά στην αίθουσα μουσικής ούτε καλημέρα δεν μου είπαν. Γίνεται προπαγάνδα από τα ΜΜΕ, γράφουν τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε σύμφωνα με τις οποίες "μας λυπάται" αλλά δεν αναφέρονται ποτέ για παράδειγμα στο βιογραφικό του, δεν αναφέρονται ποτέ στις πολεμικές αποζημιώσεις και στο κατοχικό δάνειο, παρά μόνο για να διευκρινίσουν πως είναι πεπερασμένο γεγονός. Αποποιούνται την ευθύνη των πράξεων του Χίτλερ, το όνομά του είναι σχεδόν ποινικοποιημένο, δεν επιτρέπεται η δημόσια αναφορά του… Πέρυσι που πήγα για πρώτη φορά σε γερμανικό σχολείο, στην αρχή τα παιδιά δεν με ήξεραν αλλά με αντιμετώπισαν με άσχημο τρόπο, δεν έκαναν παρέα μαζί μου επειδή ήμουν Ελληνίδα. Με το χρόνο ευτυχώς άλλαξαν γνώμη και τώρα πια δεν έχω ιδιαίτερα προβλήματα» αναφέρει η Βασιλική ενώ συνεχίζει αναφέροντας ένα ακόμα χαρακτηριστικό περιστατικό.

«Γιατί αργήσατε, ήρθατε με το ιδιωτικό σας τζετ από Ελλάδα»;

«Όταν τελείωσαν οι εκλογές ο καθηγητής μπήκε στην τάξη και μας ρώτησε αν πήγαν οι γονείς μας να ψηφίσουν. Στο τέλος της ώρας μας λέει “θέλω τα λεφτά μου πίσω να ξέρετε”. Πάρα πολλά έχουν γίνει , δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει μέρα που δεν θα αναφερθούν στο όνομα της Ελλάδας και συνήθως κατηγορούν εμάς τις ελληνίδες για τα πάντα. Έχει τύχει να αργήσουμε πέντε λεπτά και μπαίνοντας στην τάξη ο καθηγητής μας είπε "γιατί αργήσατε, ήρθατε με το ιδιωτικό σας τζετ από Ελλάδα". Επίσης τραγικό είναι πως σε κουβέντες χαρακτηρίζουν την Χρυσή Αυγή δεξιό κόμμα»;



Σωτήρης: Ο Σωτήρης είναι από εκείνους που έχει βιώσει λίγο εντονότερα την αντίδραση για την καταγωγή του, όταν ένας συμμαθητής στην τάξη του σηκώθηκε ενώπιον όλων φωνάζοντάς του «Φύγε από την χώρα μου βρωμοέλληνα» παρουσία καθηγητή ο οποίος δεν αντέδρασε καθόλου.

Φυσικά όπως διευκρινίζουν μαθητές και καθηγητές δεν παρουσιάζουν όλοι τις ίδιες συμπεριφορές. Τόσο η κ. Κοντογεώργου όσο και τα παιδιά αναφέρουν πως το ποσοστό που τους αντιμετωπίζει θετικά είναι της τάξης του 20% με 30% «Το υπόλοιπο 80-70% έχει διαφορετική άποψη που διαμορφώνεται από αυτή την, ο θεός να την κάνει, εφημερίδα, την Bild. Ο τύπος είναι εντελώς κατευθυνόμενος και δεν ενημερώνονται σωστά. Βέβαια το πρόβλημα του τύπου δεν είναι γερμανικό. Απλά στην Ελλάδα είμαστε λίγο πιο πλουραλιστές στη γνώμη, θα ακουστεί και κάτι διαφορετικό».

Όπως συμπληρώνει η καθηγήτρια πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσεις αυτές τις ρατσιστικές συμπεριφορές που είναι καθημερινό φαινόμενο. «Το θέμα είναι πως όταν είσαι ενήλικας αυτό είναι εύκολο. Όταν πρόκειται για παιδιά ειδικά στην εφηβεία, τέτοιου είδους περιστατικά, με συχνότητα, έχουν αρνητικό αντίκτυπο. Ως ενήλικας είσαι αναγκασμένος να κάνεις τις επιλογές σου, να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους με τους οποίους μπορείς να συνδιαλλαγείς, ανθρώπους που έχετε κοινές προσλαμβάνουσες, ένα κοινό υπόβαθρο και δεν σε θεωρούν κατώτερό τους είτε είσαι Έλληνας είτε είσαι Γερμανός. Πόσο εύκολο είναι όμως αυτό για ένα παιδί;

Είναι άδικο να αντιμετωπίζουν τα παιδιά στα Γερμανικά σχολεία καθηγητές και μαθητές με αυτό τον τρόπο, να υφίστανται ιστορίες καθημερινής τρέλας. Με τον τρόπο αυτό χτίζεται μια μελλοντική κοινωνία ρατσιστική και άδικη σε μια χώρα μάλιστα που στηρίζει την μεταναστευτική της παράδοση, προτιμά να εισάγει από το να παράγει για παράδειγμα επιστήμονες.

Μεγάλο λάθος σύμφωνα με την κ. Κοντογεώργου είναι η εικόνα του τζαμπατζή που έχουν αποδώσει στους Έλληνες.
«Μας παρουσιάζουν πολύ άσχημα αλλά σε αυτό έχουμε μερίδιο ευθύνης κι εμείς οι ίδιοι, οι πολιτικοί μας αρχηγοί με τις παλαιότερες δηλώσεις τους. Και να μην ξεχνάμε πως και οι Έλληνες δεν είμαστε ένας λαός υποδειγματικός από άποψη συμπεριφοράς. Υπάρχουν δηλαδή και Έλληνες που καταφέρονται εναντίων των Γερμανών την ώρα που ζουν και εργάζονται στη χώρα τους για χρόνια, σχήμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί οξύμωρο. Και σίγουρα έχετε διαβάσει τις περιπτώσεις εκμετάλλευσης Ελλήνων που έφτασαν μέσα στην κρίση από Έλληνες μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Το σίγουρο είναι πως οι κατηγορίες που φιγουράρουν συχνά πυκνά σε δημοσιεύματα και εκφέρονται από πολιτικούς και όχι μόνο δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη βάση όπως μας ενημερώνει η κ. Κοντογεώργου. «Κι εδώ ο λαός είναι διεφθαρμένος, κι εδώ κρύβει ο κόσμος λεφτά από την εφορία κι εδώ δεν κόβουν αποδείξεις κι εδώ υπάρχουν φοιτητές που δουλεύουν κι είναι ανασφάλιστοι κι εδώ υπάρχουν φοιτητές που παίρνουν λεφτά από παντού, βολεμένοι άνεργοι που εισπράττουν επιδόματα σε βάρους του υπόλοιπου λαού που είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του. Δυστυχώς όμως θέλουν να δημιουργήσουν μια ψευδαίσθηση στο λαό τους και αυτά δεν αναφέρονται»...

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "«Φύγε από τη χώρα μου βρωμοέλληνα»"

Τι σχεδίαζε η Αγγελική από το Αίγιο -Ξεσπά ο πατέρας της:"Κατηγορούμενος έπρεπε να ήμουν εγώ που στήριζα όλα αυτά τα χρόνια τα "λαμόγια"

Να αποκρυπτογραφήσουν τα σχέδια τις Αγγελικής Σπυροπούλου από το Αίγιο προσπαθούν στην Αντιτρομοκρατική, αλλά και τι εντολές είχε λάβει από τους έγκλειστους συντρόφους της. Την ίδια ώρα ο πατέρας της ξεσπά.

"Κατηγορούμενος έπρεπε να ήμουν εγώ και όχι η κόρη μου. Γιατί εγώ τόσα χρόνια στήριζα αυτά τα λαμόγια" λέει σε δήλωσή του. Και συνεχίζει: Θεωρώ ότι τα παιδιά δεν είναι ένοχοι. Οι πραγματικοί ένοχοι είναι εκείνοι που υπηρέτησαν ένα σύστημα. Και το σύστημα αυτό δυστυχώς το υπηρέτησα κι εγώ. Ολοι αυτοί ήσαν ανάξιοι να διοικήσουν. Ετσι φέραμε τα παιδιά μας σε αδιέξοδο, να μην έχουν αύριο και μέλλον. Κανένας μα κανένας δεν έχει στραφεί στους πραγματικούς αίτιους που τα παιδιά μας κατέληξαν έτσι. Οι πραγματικοί υπάιτιοι είναι αυτοί που οδηγούν ανθρώπους να πηδούν από τα παράθυρα" λέει στην εφημερίδα "Πελοπόννησος".

Και προσθέτει:"Αν δει κανείς τη δικογραφία θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στα όσα αποδίδουν στην κόρη μου σε σχέση με τους άλλους κατηγορούμενους. Εχουν βγάλει αντίγραφα και απλά αλλάζουν ονόματα" δηλώνει ο Τάκης Σπυρόπουλος, πρώην Αντιδήμαρχος Αιγίου.

Τι ψάχνει η Αντιτρομοκρατική

«Ψάχνουμε στους υπολογιστές, τα usb και τις κάρτες μνήμης την προκήρυξη με την οποία η Σέχτα θα αναλάμβανε το αιματοκύλισμα του Α.Τ Ιτέας. Θεωρούμε ότι πρέπει να είχαν κάνει τουλάχιστον προσχέδιο με την ανάληψη ευθύνης». Με αυτά τα λόγια αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που έχει άριστη γνώση της υπόθεσης, περιγραφεί τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες των ερευνών, αναφέρει το protothema.gr. Η ίδια πηγή προσθέτει πως «προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε γιατί η Σέχτα Επαναστατών άφησε τα όπλα και έπιασε τις βόμβες. Ως πιθανότερο ενδεχόμενο αυτής της μεταστροφής εκτιμάται ότι οι πιστολέρο της οργάνωσης απενεργοποιήθηκαν είτε γιατί βρίσκονται φυλακή για άλλες υποθέσεις, είτε γιατί έφυγαν από τη Σέχτα...».

Παράλληλα με τις έρευνες για την εξάρθρωση της «Σέχτας Επαναστατών», στην Αντιτρομοκρατική προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τι ετοίμαζε η Αγγελική Σπυροπούλου όταν θα έφευγε από το σπίτι της μητέρας των αδερφών Τσάκαλου στη Σαλαμίνα και τι εντολές είχε λάβει από τους έγκλειστους συντρόφους της.

Όλα δείχνουν ότι θα έφευγε από τη Σαλαμίνα την ημέρα της σύλληψής της. H Αγγελική θα απολογηθεί στον Ανακριτή αύριο Πέμπτη. Οι αναλυτές εκτιμούν πως η υπόθεση «Γοργοπόταμος» έχει κλείσει για αυτούς, καθώς έχουν συλληφθεί όλα τα βασικά πρόσωπα από το αντάρτικό πόλης και έχουν μείνει 2-3 ποινικοί που όμως είχαν περιφερειακό ρόλο.

Αξίζει να τονισθεί ότι το πρόσωπο στο οποίο οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής έχουν επικεντρωθεί είναι ο 39χρονος με το κωδικό όνομα «Ιάσονας» ο οποίος φέρεται ως ο πιθανός συνδετικός κρίκος μεταξύ «Σέχτας Επαναστατών» και «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Στα κινητά τηλέφωνα και τον υπολογιστή που βρέθηκε στο σπίτι του στο Γαλάτσι, αναζητούν τους ανθρώπους με τους οποίους ερχόταν σε επαφή και το βασικότερο, το ρόλο που είχε στις δύο οργανώσεις. Μέχρι στιγμής οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής έχουν ενδείξεις για το τι παίζεται καθώς δεν υπάρχει καμία απόδειξη για εμπλοκή της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών» σε όλη την ιστορία.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι σχεδίαζε η Αγγελική από το Αίγιο -Ξεσπά ο πατέρας της:"Κατηγορούμενος έπρεπε να ήμουν εγώ που στήριζα όλα αυτά τα χρόνια τα "λαμόγια""

Γ. Σταθάκης: Κανένα ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος τον Μάρτιο

Αισιόδοξος για το Eurogroup της Δευτέρας εμφανίστηκε, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να αποκλειστεί πιστωτικό επεισόδιο τον Μάρτιο».

«Εμείς προσερχόμαστε στο Eurogroup με ένα πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων και φυσικά θα θέσουμε και το θέμα της ομαλής χρηματοδότησης της οικονομίας μέχρι τον Ιούνιο» τόνισε ο κ. Σταθάκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real.

Σε ερώτηση για το πώς θα αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός, ο υπουργός Οικονομίας είπε: «Η απάντηση είναι η πρώτη από τις τρεις διαδοχικές ανανεώσεις που υπάρχουν μπροστά μας, η πρώτη πήγε καλά, θα υπάρχει ομαλή ροή και για τη δεύτερη και για την τρίτη. Η κατάσταση είναι απόλυτα διαχειρίσιμη, κατά τη γνώμη μου».

Αναφορικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ένας κανόνας για όλα- για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Όλοι θα συμφωνήσουμε, και οι ξένοι και εμείς, ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως έγινε, είχε πάρα πολλά προβλήματα.

Το πρώτο ήταν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είχαμε μια μεταφορά κρατικού μονοπωλίου σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο... Το δεύτερο θέμα είναι ότι πάρα πολλές από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν ακολούθησαν τις προβλεπόμενες -από τους διεθνείς κανόνες- νομικές διαδικασίες...

Άρα, η απάντηση είναι ότι δεν είναι ένας κανόνας για όλα. Κάποιες που έχουν γίνει και έχουν ολοκληρωθεί, και έχουν τηρήσει τους διεθνείς κανόνες, αυτές προφανώς δεν ανατρέπονται, γιατί εγείρονται πάρα πολλές αξιώσεις εναντίον της χώρας.

Κάποιες που έχουν γίνει, άλλα έχουν πάρα πολλά νομικά προβλήματα είναι προς αναθεώρηση. Τις εν εξελίξει, προφανώς, η νέα κυβέρνηση θα κοιτάξει μια προς μια, την καθεμία από αυτές, με ένα πρίσμα εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Σταθάκης: Κανένα ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος τον Μάρτιο"

ΕΛ.ΑΣ: Αποστρατεύτηκε ο υποστράτηγος Νίτσας που υπέγραψε την εγκύκλιο για τους μετανάστες

Δεκατέσσερις, από τους 21 υποστράτηγους της ΕΛ.ΑΣ, αποστρατεύτηκαν κατά τις τακτικές κρίσεις των αξιωματικών, που είναι σε εξέλιξη, ενώ δύο προήχθησαν στον βαθμό του αντιστράτηγου για την κάλυψη των κενών θέσεων και πέντε διατηρήθηκαν στον βαθμό του υποστράτηγου.

Ταυτόχρονα έγιναν και οι τοποθετήσεις των αντιστράτηγων στο επιτελείο του Σώματος.

Μεταξύ αυτών που αποστρατεύονται είναι ο Γεώργιος Νίτσας, ο οποίος υπέγραφε την επίμαχη διαταγή για την απελευθέρωση αλλοδαπών απο τα Κέντρα Κράτησης, αλλά και ο πρώην διευθθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Αλκιβιάδης Τζοΐτης.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ, που συνεδρίασε υπο την προεδρία του αρχηγού Δημήτρη Τσακνάκη και τη συμμετοχή των δύο αντιστράτηγων που παραμένουν, Κων/νο Τσουβάλα και Εμμανουήλ Κατριαδιάκη, προήγαγε στον βαθμό του αντιστράτηγου τον, μέχρι χτες, κλαδάρχη Τάξης του Αρχηγείου Δημήτρη Σοφό και τον Αττικάρχη Κων/νο Μιχαιρίνα.

Διατηρητέους έκρινε τους υποστράτηγους:

1. Ιωάννη Διαμαντόπουλο
2. Γεώργιο Καραϊτση
3. Δημήτριο Γεωργατζή
4. Αριστείδη Ανδρικόπουλο
5. Μιχαήλ Καραμαλάκη
Ω ευδόκιμα τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, το Συμβούλιο έκρινε τους κατωτέρω 14 υποστράτηγους γενικών και ειδικών καθηκόντων, εκ των οποίων ο ένας Υγειονομικός, οι οποίοι προάγονται στον βαθμό του αντιστράτηγου εκτός οργανικών θέσεων, τους απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου της θέσης που κατείχαν και θα αποστρατευθούν ύστερα από 30 ημέρες:
1. Βάϊο Χονδρό
2. Γεώργιο Σαλαμάγκα
3. Αλκιβιάδη Τζοϊτη
4. Γεώργιο Νίτσα
5. Ιωακείμ Τσουκνάδη
6. Αθηναγόρα Παζαρλή
7. Παναγιώτη Αλειφέρη
8. Βασίλειο Γεωργακόπουλο
9. Κωνσταντίνο Τρομπούκη
10. Δημήτριο Ζάγκα
11. Βασίλειο Κοντογιάννη
12. Αθανάσιο Παπαγεωργίου
13. Γεώργιο Σουγλιέρη
14. Πλάτωνα Ζαφείρη- Υγειονομικό (όριο ηλικίας)

Μετά την ολοκλήρωση των κρίσεων των υποστρατήγων, με απόφαση του Αρχηγού Δημήτρη Τσακνάκη, έγιναν και οι τοποθετήσεις των τεσσάρων αντιστράτηγων ως εξής:

• Κωνσταντίνος Τσουβάλας, Υπαρχηγός του Σώματος
• Εμμανουήλ Κατριαδάκης, Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας
• Δημήτριος Σοφιός, Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας
• Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας.

Οι κρίσεις θα συνεχιστούν με την κρίση των ταξιάρχων της Ελληνικής Αστυνομίας.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛ.ΑΣ: Αποστρατεύτηκε ο υποστράτηγος Νίτσας που υπέγραψε την εγκύκλιο για τους μετανάστες"

Αξιωματούχος Ευρωζώνης:«Περιμένουμε τις ολοκληρωμένες ελληνικές προτάσεις»

Δεν υφίσταται σε αυτή τη φάση θέμα έγκρισης ή απόρριψης ελληνικής δέσμης προτάσεων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διαβεβαίωναν σήμερα στις Βρυξέλλες πηγές της ευρωζώνης.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών συνεχίζονται και άφηναν να εννοηθεί ότι η Ευρωζώνη αναμένει τις ολοκληρωμένες ελληνικές προτάσεις.

Παράλληλα, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωναν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ενόψει Eurogroup.

«Εχουμε εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν λάβουμε τις δόσεις», διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Λέμε όχι στο νυν υπέρ πάντων ο αγών για μία δόση», σχολίασε.

Παράλληλα κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές στην Ευρώπη για την ανάγκη ενός νέου δανείου 30 έως 50 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει μεθόδευση για ένα τρίτο δάνειο, «κάτι το οποίο έχει διαψεύσει και ο Ντάισελμπλουμ», επισημαίνοντας: «Εμείς θέλουμε να ξεφύγουμε από τον δανεισμό, αλλά δεν υπάρχει ένας μαγικός αριθμός, αλλά τρεις», αναφερόμενος στις επενδύσεις, στα πρωτογενή πλεονάσματα και στις αποπληρωμές του χρέους. «Εμείς καλούμαστε να λύσουμε την εξίσωση», είπε.

Προτεραιότητα η εφαρμογή της συμφωνίας
Χθες, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ απέφυγε επιμελώς να πάρει θέση στο ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, ενώ για εικασίες έκανε λόγο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα πρόωρη.

Τόσο η Α. Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν, που συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, επέμειναν ότι αυτό που προέχει για την Ελλάδα είναι η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τις ελληνικές αρχές να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες, που θα αποκλίνουν από τη συμφωνία του Εurogroup, της 20ής Φεβρουαρίου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αξιωματούχος Ευρωζώνης:«Περιμένουμε τις ολοκληρωμένες ελληνικές προτάσεις»"

Αποστάσεις του Μαξίμου από τις δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Αποστάσεις έσπευσε να πάρει το Μαξίμου την Πέμπτη από τις δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έθεσε θέμα εγκυρότητας διατάξεων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή με λιγότερες από 151 ψήφους, λόγω της απουσίας των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

«Οταν η κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει ένα νόμο, θα το κάνει με νομοθετικές πρωτοβουλίες των υπουργών» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στο MEGA.

Παρατήρησε, πάντως, ότι η πρόεδρος της Βουλής «δεν είπε ότι [οι διατάξεις] είναι άκυρες, αλλά να εξεταστεί η εγκυρότητά τους».

Από την πλευρά του και μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε: «Θα ήθελα να δώσει περισσότερες εξηγήσεις η Πρόεδρος της Βουλής».

Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκης επισήμανε ότι κανένα νομοσχέδιο δεν ψηφίστηκε στην Βουλή με τα «όχι» μαζί με τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να ήταν περισσότερα από τα «ναι».

«Τα είχαμε ελέγξει» δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης. Παράλληλα, σημείωσε πως με τις επίμαχες δηλώσεις της η κ. Κωνσταντοπούλου μπέρδεψε τον θεσμικό της ρόλο με τον κομματικό.

H Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε την Τετάρτη συνέντευξη Τύπου στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμετοχής των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής στις ψηφοφορίες.

Εθεσε, δε, ζήτημα εγκυρότητας ορισμένων διατάξεων νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, και είχαν λιγότερες από 151 ψήφους, ενώ απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής καθώς δεν τους δόθηκε ειδική άδεια για να παραστούν στην ψηφοφορία.

Οι θέσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ που με ανακοινώσεις τους επιτέθηκαν στην Πρόεδρο της Βουλής.

Κλικ στην εικόνα


tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστάσεις του Μαξίμου από τις δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου"

Μπλόκο από το ΣτΕ στην επένδυση στον Αστέρα Βουλιαγμένης

Κόκκινη κάρτα έδειξε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην επένδυση που επρόκειτο να γίνει στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Με γνωμοδότηση του το Ε΄ Τμήμα έκρινε μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που είχε κατατεθεί για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία και αφορούσε την έγκριση «του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), η τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως της Βουλιαγμένης στην έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης και ο καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης».

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 28/2015 γνωμοδότηση τους αποφάνθηκαν ότι στο επίμαχο σχέδιο διατάγματος «δεν προτείνεται νομίμως κατά το μέρος που επιτρέπει τη χρήση κατοικίας εκτός των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας, ήτοι σε αυτοτελείς κατοικίες με τη διαμόρφωση και ανακατασκευή υφισταμένων κτισμάτων και με την ανέγερση νέων κατοικιών, καθώς και κατά το μέρος που επιτρέπει τη δόμηση σε αδόμητες επιφάνειες της χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου».
Συγκεκριμένα, οι δικαστές στην γνωμοδότηση τους υπογραμμίζουν ότι «έχει αναχθεί σε συνταγματικά προστατευόμενη αξία το οικιστικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, από το οποίο εξαρτάται η ποιότητα ζωής και η υγεία των κατοίκων των πόλεων και των οικισμών. Οι συνταγματικές αυτές διατάξεις απευθύνουν επιταγές στο νομοθέτη (τυπικό ή κανονιστικό) να ρυθμίσει τη χωροταξική ανάπτυξη και πολεοδομική διαμόρφωση της χώρας με βάση ορθολογικό σχεδιασμό υπαγορευόμενο από πολεοδομικά κριτήρια, σύμφωνα με την ιδιομορφία, την φυσιογνωμία και τις ανάγκες κάθε περιοχής».

Αναφερόμενοι στα κριτήρια για την χωροταξική αναδιάρθρωση και την πολεοδομική ανάπτυξη των πόλεων και των οικιστικών εν γένει περιοχών τονίζουν ότι είναι «η εξυπηρέτηση της λειτουργικότητας και της αναπτύξεως των οικισμών και η εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών όρων διαβίωσης των κατοίκων» και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «απαγορεύεται, κατ’ αρχήν, η λήψη μέτρων που επιφέρουν την επιδείνωση των όρων διαβιώσεως και την υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού ή του προβλεπόμενου από την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία οικιστικού περιβάλλοντος».

Όπως υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας από το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα προκύπτει ότι «η μεταβολή των επιτρεπομένων χρήσεων που επιχειρείται στη ζώνη Ι του ΕΣΧΑΔΑ δεν συνιστά ρύθμιση απορρέουσα από χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής και ειδικότερα από το νέο ΡΣΑ ή το ΓΠΣ του οικείου Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης» και τονίζουν ότι «η προσθήκη της χρήσης κατοικίας στις νυν επιτρεπόμενες χρήσεις τουρισμού-αναψυχής και των συνοδευτικών τους χρήσεων στη ζώνη Ι του ΕΣΧΑΔΑ, η οποία περιλαμβάνεται στη χερσόνησο του Μικρού Καβουρίου, και μάλιστα με τη δημιουργία ή την ανέγερση μεγάλου αριθμού κατοικιών ύψους 7,5 μ. σε δομημένες αλλά και αδόμητες επιφάνειες της χερσονήσου συνιστά επιβάρυνση των ήδη επιτρεπομένων χρήσεων και μετατρέπει στο διηνεκές την ευαίσθητη περιοχή της χερσονήσου σε οικιστική περιοχή με μικτές χρήσεις, προεχόντως κατοικίας, ενόψει και του συνολικού αριθμού των κατοικιών (έως 100), και δευτερευόντως τουρισμού».

Έτσι καταλήγουν ότι «η προσθήκη της χρήσης κατοικίας στη ζώνη Ι του ΕΣΧΑΔΑ συνιστά επιδείνωση του υφισταμένου φυσικού, πολιτιστικού και του οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής».
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο διατάγματος αφορούσε:

- την έγκριση ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) συνολικού εμβαδού 301.864,99 τ.μ. που βρίσκεται στο Μικρό Καβούρι Αττικής
- την τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης της Βουλιαγμένης Αττικής στην έκταση του «Αστέρα Βουλιαγμένης»
- τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δομήσεως κατά ζώνες, και
- την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλόκο από το ΣτΕ στην επένδυση στον Αστέρα Βουλιαγμένης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news