facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Σαμαράς: Μετατρέπουν την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών

Την έντονη αντίδραση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να μην συλλαμβάνονται οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του προέδρου της ΝΔ:

«Απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα σε κάθε παράνομο μετανάστη.

Σύμφωνα με αποκάλυψη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, ανοίγουν αύριο όλα τα κέντρα κράτησης και αφήνονται όλοι οι παράνομοι μετανάστες ελεύθεροι, να κυκλοφορούν στα κέντρα των πόλεων. Επίσης, σύμφωνα με την εντολή της κυβέρνησης όποιος παράνομος μετανάστης πλέον έρχεται στη χώρα μας, δεν θα κρατείται και θα του δίνεται 6μηνη άδεια παραμονής!

Η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών στη χώρα. Οι επιπτώσεις για την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομία και τον τουρισμό, θα είναι καταστροφικές και επιπλέον θα υπάρχουν και συνέπειες στη σχέση μας με την Ευρώπη.

Δυστυχώς, οι χειρότερες προβλέψεις μας επαληθεύονται.

Τους καλούμε να ανατρέψουν αμέσως την ανεύθυνη αυτή απόφαση».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Μετατρέπουν την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών"

Εντολή Πανούση: Δεν θα συλλαμβάνεται πια κανένας παράνομος μετανάστης

Αλλάζουν όλα στο μεταναστευτικό καθεστώς μετά την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.

Ελεύθεροι πρόκειται να αφεθούν όλοι οι παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας. Ενώ όσοι έρχονται στα σύνορα με την Ελλάδα δεν πρόκειται να συλλαμβάνονται

Αυτό προβλέπει διαβαθμισμένη υπηρεσιακή εντολή του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Πανούση.

Σύμφωνα με την διαταγή, θα αφεθούν ελεύθεροι όσοι μετανάστες βρίσκονται σε κέντρα κράτησης ή υπό κράτηση και δεν κατηγορούνται για κακούργημα, αλλά βαρύνονται απλώς με την κατηγορία της παράνομης εισόδου.

Οσοι μετανάστες εφεξής, εντοπίζονται στα σύνορα της χώρα, δεν θα συλλαμβάνονται πλέον, αλλά θα καταγράφονται θα γίνεται σήμανση και θα τους δίδεται μέσω «φύλλου πορείας» η δυνατότητα παραμονής στην Ελλάδα ενός μήνα, ώστε να επιλέξουν σε ποια χώρα θέλουν να πάνε. Ωστόσο, αν στη συνέχεια εντοπισθούν σε άλλη περιοχή της χώρα θα τους δίδεται άδεια παραμονής άλλων 6 μηνών προκειμένου να ζήσουν νόμιμα, μέχρι να βρουν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα.

Την είδηση επιβεβαίωσε μιλώντας στο iefimerida.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας.

Οπως μας ενημέρωσε, έχει δει με τα μάτια του την διαταγή, η οποία ισχύει από σήμερα. Εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις από εδώ και πέρα και αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αποσύρουν την διαταγή.

Συνοριοφύλακες: Ερχονται ορδές μεταναστών - Να ανακαλέσει η κυβέρνηση

Λίγο αργότερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση με την οποία εκφράζει έντονο προβληματισμό

«Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. παρακολουθώντας το τελευταίο διάστημα τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την πολιτική που έχει προαναγγείλει για το μεταναστευτικό στη χώρα, έθεσε σε προτεραιότητα και ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό και άμεσο πολιτικό προϊστάμενο των ενστόλων που εντάσσονται σε αυτή την αστυνομική δράση κ. Γιάννη Πανούση.

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, η Ομοσπονδία εξέθεσε τους προβληματισμούς της σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση των κέντρων κράτησης, την απελευθέρωση των παράνομων μεταναστών και παράλληλα ζήτησε από την πολιτική ηγεσία την βελτίωση των συνθηκών κράτησης αλλά και διαμονής αυτών των ανθρώπων.

Με σημερινή διαταγή του Αρχηγείου και του Αρμόδιου Κλάδου, διατάσσεται «ουσιαστικά» η πλήρης εκκένωση των κέντρων, η απελευθέρωση με υπηρεσιακά σημειώματα 6μηνης διάρκειας όλων των αλλοδαπών που κρατούνταν με το αιτιολογικό της παράνομης εισόδου, αλλά κυρίως η Μ Η κράτηση Κ Α Ν Ε Ν Ο Σ που στο μέλλον θα εισέρχεται παράνομα στη χώρα. Αντιθέτως η 7μηνη ουσιαστικά νομιμοποίησή τους - αφού ταυτοποιηθούν - θα τους καθιστά ισότιμους πολίτες στη χώρα μας.

Θεωρούμε πως κάθε ενέργεια που καθιστά ισότιμη την μεταχείριση από την Πολιτεία των νομίμων μεταναστών και πολιτών μιας χώρας, με αυτούς που εισέρχονται παράνομα, δίνοντας ίδιες ελευθερίες και ίσα δικαιώματα, οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες. Προκαλεί φυσικό κάλεσμα «ορδών» μεταναστών και μεταναστευτικών κυμάτων στη χώρα, αυξάνοντας τη ροπή προς την εγκληματικότητα ( έλλειψη σίτισης, διαμονής, ανθρώπινες συνθήκες, κ.α. ) και διαταράσσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών μιας χώρας (βλ. κέντρο Αθήνας προηγ. έτη).

Γνωρίζοντας από την πρόσφατη εμπειρία μας το τι συνέβαινε στα αστυνομικά κρατητήρια, προ της λειτουργίας των κέντρων κράτησης, με την πολύμηνη κράτησή των αλλοδαπών χωρίς προαυλισμό, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, με ξηρά τροφή και μόνο, χωρίς φώς ηλίου, θεωρούμε πως η κράτηση των παράνομων μεταναστών στα κέντρα σαφώς και εξάλειψε αυτές τις συνθήκες.

Διευκόλυνε της εργασία μας και έκανε ασφαλέστερη και πιο ανθρώπινη την κράτησή τους. Προβήκαμε σε καταγγελίες όταν και όπου διαπιστώσαμε άσχημες συνθήκες κράτησης και ζητήσαμε την άμεση βελτίωσή τους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να οδηγηθούμε και πάλι στο συνωστισμό των κρατητηρίων των αστυνομικών τμημάτων της χώρας.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, καθόσον η Ελλάδα μετά από αυτές τις εξαγγελίες, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να «υποδεχθεί» χιλιάδες παράνομους μετανάστες.

Οφείλει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα ώριμα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, διασφαλίζοντας όμως πρώτιστα την ασφάλεια της κοινωνίας.

Τέλος καλούμε, τη Φυσική Ηγεσία – αφού γνωρίζει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής – να επανεξετάσει το ζήτημα και να ενημερώσει τα συναρμόδια Υπουργεία για τις αναμενόμενες συνέπειες που επέρχονται.

Το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν και να αναμορφώσουν μια νέα ενιαία πολιτική, διακομματική και σταθερή, προς το συμφέρον πρωτίστως της χώρας.

Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. από την πλευρά της, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων τολμώντας με αλήθειες να υπενθυμίζει πως αρχές και αξίες δεν αλλοιώνονται από πολιτικές αλλά προάγονται διαχρονικά από το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πολίτη και την κοινωνία».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντολή Πανούση: Δεν θα συλλαμβάνεται πια κανένας παράνομος μετανάστης"

Τι κατέθεσαν σήμερα Καπελέρης - Πλασκοβίτης στη δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου

Με την κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, ο οποίος διετέλεσε προϊστάμενος του ΣΔΟΕ από 23 Ιανουαρίου 2010 έως τα μέσα Μαρτίου 2011, συνεχίσθηκε η διαδικασία κατά τη σημερινή ημέρα της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού Οικονομικών. Γ. Παπακωνσταντίνου για παρέμβασή του στον κατάλογο των ονομάτων της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κ. Καπελέρης σημείωσε πως στα τέλη του 2010 με αρχές 2011, τον κάλεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και του έδωσε ένα χαρτί, όπου αναγράφονταν δέκα ονόματα και διευθύνσεις και κάποια χρηματικά ποσά, ζητώντας του να ερευνήσει το φορολογικό προφίλ εκείνων των προσώπων. Επιπλέον, ο πρώην υπουργός του ανέφερε ότι τα άτομα αυτά είχαν χρήματα στο εξωτερικό, χωρίς, ωστόσο, να κάνει αναφορά στην ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την κατάθεση του Ι. Καπελέρη, αντίγραφο των ονομάτων έδωσε και στη γραμματέα τού τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, προκειμένου εκείνη να αναζητήσει στο ΤΑΧΙΣ τα επίμαχα ονόματα και να συγκεντρώσει στοιχεία - φορολογικές δηλώσεις των 2-3 τελευταίων ετών.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος, ρώτησε τον μάρτυρα εάν από τον έλεγχο βρέθηκαν εντυπωσιακά ποσά. Ο μάρτυς απάντησε ότι υπήρχε αναντιστοιχία των ποσών με τις φορολογικές δηλώσεις και ότι μεταξύ των δέκα ονομάτων, που θυμάται έως σήμερα, ήταν της κ. Φιξ και της Μαρίας Παντελή.

Σύμφωνα με τον κ. Καπελέρη, ακολούθησε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον κ. Παπακωνσταντίνου με τη συμμετοχή της διευθύντριας του γραφείου του πρώην υπουργού, κ. Χατζή, και του κ. Πλασκοβίτη, και με αντικείμενο συζήτησης την αξιοποίηση της λίστας. Το ζήτημα ήταν εάν η αξιοποίηση της λίστας θα γινόταν από το ΣΔΟΕ, ή από ειδικά συνεργεία. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο μάρτυς, το θέμα έμεινε ανοικτό για το ποιος εντέλει θα έκανε τον έλεγχο.

Ο αναπληρωματικός εισαγγελέας, Γεώργιος Μπομπόλης, στην προσπάθειά του να διατυπώσει ερώτημα προς τον μάρτυρα και πριν φτάσει στην ουσία του ερωτήματός του, διεκόπη από τον κ. Καπελέρη, ο οποίος επιχείρησε να απαντήσει. Ωστόσο, ο εισαγγελέας συνέχισε τη διατύπωση του ερωτήματός του, ακούγοντας από τον μάρτυρα τη φράση «δεν σας αφαιρώ τον λόγο, κύριε εισαγγελέα...». Η παρέμβαση του προέδρου της Έδρας ήταν κάθετη: «Τι είπατε; Δεν αφαιρείτε το λόγο...».

Και ο μάρτυρας έσπευσε να διορθώσει «όχι. Θέλω να πω...» για να σταματήσει και στρεφόμενος προς το δικαστήριο, να πει: «Κύριοι δικαστές, πέρασα από στάδιο κατάθλιψης, σέβομαι απόλυτα τους δικαστές και το δικαστήριο».

Η κατάθεση Πλασκοβίτη

Πάρα πολύ καλές χαρακτήρισε τις σχέσεις του με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο πρώην γγ του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ αναφερόμενος στην προσωπικότητα του πρώην υπουργού, είπε ότι ήθελε να δώσει την μάχη για τη σωτηρία της χώρας, ήθελε με κάθε τρόπο να πολεμήσει την τη φοροδιαφυγή.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι πληροφορήθηκε από τον Τύπο ότι χάθηκε το CD με την λίστα Λαγκάρντ και όπως χαρακτηριστικά είπε, όλα εκ των υστέρων τα πληροφορήθηκε.

Πάντως, όπως ο ίδιος κατέθεσε δεν έκανε καμία κουβέντα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών για τον αριθμό των προσώπων που ήταν στην επίμαχη λίστα.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι κατέθεσαν σήμερα Καπελέρης - Πλασκοβίτης στη δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου"

ΣΥΡΙΖΑ: «Θλιβερή πρωτοτυπία» η αποφυλάκιση των Μιχαλολιάκου, Παππά

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την ενδεχόμενη αποφυλάκιση των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου και Χρήστου Παππά.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο αντιφασιστικό κίνημα και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, είχαν επισημάνει έγκαιρα τον κίνδυνο να αποφυλακιστούν οι βασικοί κατηγορούμενοι για τη δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής, λόγω παρέλευσης του 18μηνου, χωρίς να έχει οριστεί καν συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή της δίκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως η σημερινή πρόταση των αρμόδιων εισαγγελέων, η προσωρινή κράτηση των μελών ηγετικής ομάδας της οργάνωσης να αντικατασταθεί με περιοριστικά μέτρα, επιβεβαιώνει τον κίνδυνο αυτό.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, το γεγονός ότι οι ηγέτες μιας νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης θα αποφυλακιστούν πριν καν ξεκινήσει η δίκη τους, συνιστά πρωτοτυπία για υποθέσεις ανάλογης σοβαρότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η θλιβερή αυτή πρωτοτυπία δείχνει και πόσο 'σοβαροί' είναι οι ισχυρισμοί των υπόδικων νεοναζί, σύμφωνα με τους οποίους η δίωξή τους είναι αποτέλεσμα κυβερνητικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, η ποινική λογοδοσία των δραστών εγκληματικών ενεργειών είναι αναπόφευκτη. Στην κατεύθυνση αυτή δε, ανοίγεται ένα νέο πεδίο παρέμβασης για το αντιφασιστικό κίνημα».

Υπενθυμίζεται πως οι αρμόδιοι εισαγγελείς εισηγήθηκαν την Τρίτη, στο Συμβούλιο Εφετών την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του αρχηγού της «Χρυσής Αυγής» Νίκου Μιχαλολιάκου και του βουλευτή του κόμματος Χρήστου Παππά με περιοριστικούς όρους, λόγω παρέλευσης του 18μηνου, στις 29 Μαρτίου.

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: «Θλιβερή πρωτοτυπία» η αποφυλάκιση των Μιχαλολιάκου, Παππά"

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου και Παππά με περιοριστικούς όρους προτείνουν οι Εισαγγελείς

Κι ενώ αναμένεται να προσδιοριστεί η ημερομηνία έναρξης της δίκης τους οι αρμόδιοι εισαγγελείς εισηγούνται στο Συμβούλιο Εφετών την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του αρχηγού της «Χρυσής Αυγής» Νίκου Μιχαλολιάκου και του βουλευτή του κόμματος Χρήστου Παππά με περιοριστικούς όρους, λόγω παρέλευσης του 18μηνου, στις 29 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα οι εισαγγελείς Εφετών Ιωάννης Προβατάρης και Δημήτρης Ασπρογέρακας, προτείνουν:

*για τον αρχηγό του κόμματος την επιβολή χρηματικής εγγύησης 125.000 ευρώ και τη διατήρηση των όρων που του έχουν επιβληθεί για κατηγορίες που αφορούν παραβάσεις του νόμου περί όπλων ενώ βάση και του παραπεμπτικού βουλεύματος για τη ΧΑ, μετά την έξοδο του από τη φυλακή, τίθεται σε ισχύ ο όρος του κατ’ οίκον περιορισμού.

*για τον φερόμενο ως υπαρχηγό της οργάνωσης Χρήστο Παππά, προτείνεται η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, η παράδοση διαβατηρίου, η απαγόρευση μετακίνησης εκτός του νομού Αττικής, η απαγόρευση μετακίνησης με πλωτά ή εναέρια μέσα, η εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα τρεις φορές τον μήνα και η υποχρεωτική διανυκτέρευση στην οικία του.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών για τους όρους που θα επιβληθούν στους δύο κατηγορουμένους, ενώ αντίστοιχο βούλευμα αναμένεται και για τον Γιάννη Λαγό, ενόψει της συμπλήρωσης 18μηνου κράτησής του στα τέλη του μήνα.

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου και Παππά με περιοριστικούς όρους προτείνουν οι Εισαγγελείς"

Καθηγητής του Χάρβαρντ: Δεν φταίει η λιτότητα στην Ελλάδα -Τι λάθος έκαναν όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ρικάρντο Χάουσμαν υπήρξε υπουργός Ανάπτυξης στη Βενεζουέλα και επικεφαλής οικονομολόγος στην αμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης. Τώρα είναι καθηγητής στο φημισμένο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και μάλλον κάτι έχει να πει για το πρόβλημα της Ελλάδας.

Αυτό που τονίζει στο τελευταίο του άρθρο είναι ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η λιτότητα (έτσι άλλωστε επιγράφει και το κείμενό του), αλλά το γεγονός ότι για πολλά χρόνια ακολούθησε ένα αντιπαραγωγικό μοντέλο που στηριζόταν στην κατανάλωση και όχι στην παραγωγή, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.

Προλογικά αναφέρει: «Όταν κοιτάς από το παράθυρο είναι εύκολο να ξεγελαστείς και αντί να δεις τον εξωτερικό κόσμο να βλέπεις μόνο το πρόσωπό σου. Κάπως έτσι συμβαίνει με τους Αμερικανούς αναλυτές που ασχολούνται με την Ελλάδα. Για παράδειγμα ο Στίγκλιτς βλέπει τη λιτότητα στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα κακών οικονομικών ή ιδεολογικής επιλογής. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία γιατί κάποιος να ψηφίσει υπέρ της λιτότητας όταν υπάρχουν κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή το Podemos που του λένε πως θα την ανακόψουν; Η Ελλάδα συσσώρευσε ένα μεγάλο χρέος κατά την περίοδο αιχμής, μέχρι που οι αγορές, το 2009, της είπαν ''τέλος''».


Ο Ρικάρντο Χάουσμαν 

Τι έγινε στη συνέχεια; Ο Χάουσμαν αναφέρει: «Δόθηκαν στην Ελλάδα πρωτοφανή ποσά με σκοπό να μειωθούν σταδιακά οι δαπάνες. Όμως, μετά από όλη αυτή την ευρωπαϊκή και παγκόσμια γενναιοδωρία, ο Στίγκλιτς και άλλοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως πρέπει να συγχωρεθεί μέρος του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί χώρος για περισσότερες δαπάνες. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, καθώς μέχρι το 2014 δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ σε τόκους. Η κατάσταση άλλαξε μέσα στο 2014 όταν έτρεξε ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Η εμπειρία της Ελλάδας δείχνει κάτι για την μακροοικονομική πολιτική που δεν πρέπει να παραβλέπεται: ο κόσμος δεν κυριαρχείται από ανθρώπους που πιστεύουν στη λιτότητα. Αντιθέτως, οι περισσότερες χώρες έχουν πρόβλημα εξισορρόπησης των προϋπολογισμών τους».

Ο αυτοέλεγχος
Η έλλειψη αυτοελέγχου ήταν αυτό που οδήγησε την Ελλάδα σε μπελάδες. Όπου σε αυτή την κατηγορία μπαίνει η έλλειψη φορολογικών ελέγχων, τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Κατά τον Χάουσμαν: «Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ότι απέτυχε η λιτότητα, αλλά ότι η δημοσιονομική πολιτική της χρειάζεται σημαντικές προσαρμογές. Το 2007 η Ελλάδα δαπανούσε περισσότερα από όσα παρήγαγε, σε ποσοστό άνω του 14% του ΑΕΠ της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κενό που μπορούσε να συναντήσει κανείς στην Ευρώπη. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, στην Ελλάδα αυτό το δημοσιονομικό χάσμα χρησιμοποιήθηκε για κατανάλωση και όχι για επενδύσεις».

Η κριτική του Χάουσμαν συνεχίζεται ως εξής: «Συχνά η έλλειψη ανάπτυξης οδηγεί σε μια ξαφνική διακοπή στην εισροή κεφαλαίων, υποχρεώνοντας τις χώρες να μειώσουν τις δαπάνες τους σύμφωνα με όσα παράγουν. Στην Ελλάδα υπήρξε πρωτοφανής γενναιοδωρία από την πλευρά των δανειστών, σε αντίθεση με ότι έγινε στη Λετονία και την Ιρλανδία. Ακόμη και μέσα στην ύφεση, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε περισσότερο από τη Δανία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Πορτογαλία».


Ο Τζότζεφ Στίγκλιτς

Αύξηση των εξαγωγών
Ο μόνος δρόμος για να επανέλθει η Ελλάδα στην κανονικότητα είναι να ενισχύσει τις εξαγωγές της και να περικόψει τις δαπάνες της. Γράφει, ωστόσο, ο Χάουσμαν: «Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα παράγει λίγα πράγματα από αυτά που θέλει ο κόσμος να καταναλώσει. Τα εξαγώγιμα προϊόντα της είναι γεωργικά και μόλις το 0,2% αυτών καταναλώνονται από τους Γερμανούς. Ο τουρισμός είναι μια σοβαρή βιομηχανία, αλλά από την άλλη η Ελλάδα δεν παράγει μηχανές, ηλεκτρονικά ή χημικές ουσίες. Σκεφτείτε πως η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόλις το 0,01 των χρημάτων που παράγονται στο παγκόσμιο εμπόριο, στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ παραγωγική δομή για να είναι πλούσια. Έτσι, το εισόδημά της ήταν τα τεράστια δάνεια που λάμβανε και τα οποία δεν πήγαιναν στην αναβάθμιση της παραγωγικής ικανότητάς της.

Η Ελλάδα έμεινε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στίγκλιτς
Αντί η Ελλάδα να επικεντρώνεται στην Τρόικα, θα πρέπει να αναπτύξει τις παραγωγικές ικανότητές της και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αντ΄αυτού, επικεντρώθηκε στην ακτιβιστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και όχι στην προσέλκυση επενδυτών όπως κάνει η Ιρλανδία. Δυστυχώς, αυτό πιστεύουν και στην Ισπανία. Αυτοί που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ θέλουν αύξηση μισθών και δεν κάνουν λόγο για εξαγωγές, σημειώνει ο Χάουσμαν και καταλήγει, «θα ήταν καλό να θυμόμαστε πως τέτοιου είδους πολιτικές δεν έσωσαν τη Βενεζουέλα από την υπερπληθωριστική καταστροφή της».

 iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Καθηγητής του Χάρβαρντ: Δεν φταίει η λιτότητα στην Ελλάδα -Τι λάθος έκαναν όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ"

Αναλυτικά το σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση: Επίδομα ενοικίου, επίδομα σίτισης και δωρεάν ρεύμα

Επίδομα ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά για το 2015, επίδομα σίτισης για 300.000 άτομα και επανασύνδεση του κομμένου ρεύματος σε κύριες κατοικίες χωρίς επιβάρυνση και παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος έως 300 khw έως το τέλος του έτους, προβλέπονται, σύμφωνα με πληροφορίες στο σχέδιο νόμου, της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ειδικότερα, σχεδιάζονται τρία βασικά μέτρα:

α) Επανασυνδέονται όλα τα κομμένα ρεύματα σε κύριες κατοικίες χωρίς επιβάρυνση και παρέχεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα έως 300 khw έως το τέλος του έτους. Όλα τα νοικοκυριά που ζουν σήμερα με κομμένο ρεύμα θα επωφεληθούν άμεσα από το μέτρο.

β) Επίδομα ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά για το 2015, με ενδεχόμενη παράταση και για το 2016. Η επιδότηση θα ανέρχεται στα 70 έως τα 220 ευρώ το μήνα. Η επιδότηση δεν θα αποτελεί φορολογούμενο εισόδημα για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ δεν θα μπορεί να κατασχεθεί για χρέη του προς πιστωτικά ιδρύματα. Αντίθετα, θα μπορεί να καλύπτει, συμψηφιζόμενο, βεβαιωμένες οφειλές του προς τη ΔΟΥ και ασφαλιστικούς οργανισμούς.

γ) επίδομα σίτισης για την προμήθεια βασικών ειδών διατροφής και διαβίωσης για 300.000 άτομα. Το επίδομα θα δίνεται υπό μορφή κουπονιών ή ηλεκτρονικού μέσου προμήθειας αυτών των ειδών. Το ύψος του θα κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας για αγορά προϊόντων από επιχειρήσεις που θα θελήσουν να συνεργασθούν.

Αναλυτικά, το σχέδιο νόμου έχει ως εξής:

Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με τη λιτότητα που επέβαλαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις είχε δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις. ‘Ολοι οι κοινωνικοί δείκτες, όπως φτώχεια και ειδικότερα η παιδική φτώχεια, ανεργία, ανεργία των νέων επιδεινώθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στα μέσα του 2014

-  Φτάσαμε σε ποσοστό ανεργίας της τάξης του 26,4% (δηλαδή 1.280.101 ανέργους) και ειδικά για νέους τους ηλικίας 15-24 στο 52%.
-  Η φτώχεια στην χώρα αφορά στο 23,1% του πληθυσμού (με την παιδική φτώχεια να φτάνει το 28,8%) και να χτυπάει κυρίως μονογονεϊκά και πολυμελή νοικοκυριά, τους οικονομικά μη ενεργούς και τους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με στοιχεία γνωστά σε όλους, έχουμε νοικοκυριά που αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως αυτές προσδιορίζονται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, όπως τροφή, στέγη, ενέργεια.

Η ελληνική κυβέρνηση, γνωρίζοντας το τραγικό πρόβλημα, δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να ανακόψει την πορεία προς μια ολοκληρωτική κοινωνική καταστροφή. Έτσι, το πρώτο νομοσχέδιο που εισάγεται στη Βουλή, ουσιαστικά και συμβολικά, αφορά στις ενέργειες αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το Σχέδιο Νόμου, το οποίο έχει σταλεί από το Υπουργείο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, είναι ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με τρεις παροχές που θα ανακουφίσουν τους συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και θα συντελέσουν στην εργασιακή και κοινωνική τους επανένταξη, αποκαθιστώντας, κατά το δυνατόν, την κοινωνική συνοχή.

Στον προσδιορισμό των επωφελούμενων θα δοθεί προτεραιότητα στις οικογένειες με ανήλικα παιδιά, στους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους, στους ενοικιαστές που απειλούνται με έξωση και σε οικογένειες που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει την πρόσβαση στα τρία αυτά βασικά αγαθά.

Σε αυτή την κατεύθυνση, της ανάσας για τα νοικοκυριά σχεδιάζονται τρία βασικά μέτρα:

α) Επανασυνδέονται όλα τα κομμένα ρεύματα σε κύριες κατοικίες χωρίς επιβάρυνση και παρέχεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα έως 300 khw έως το τέλος του έτους. Όλα τα νοικοκυριά που ζουν σήμερα με κομμένο ρεύμα θα επωφεληθούν άμεσα από το μέτρο.

β) Επίδομα ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά για το 2015, με ενδεχόμενη παράταση και για το 2016. Η επιδότηση θα ανέρχεται στα 70 έως τα 220 ευρώ το μήνα. Η επιδότηση δεν θα αποτελεί φορολογούμενο εισόδημα για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ δεν θα μπορεί να κατασχεθεί για χρέη του προς πιστωτικά ιδρύματα. Αντίθετα, θα μπορεί να καλύπτει, συμψηφιζόμενο, βεβαιωμένες οφειλές του προς τη ΔΟΥ και ασφαλιστικούς οργανισμούς.

γ) επίδομα σίτισης για την προμήθεια βασικών ειδών διατροφής και διαβίωσης για 300.000 άτομα. Το επίδομα θα δίνεται υπό μορφή κουπονιών ή ηλεκτρονικού μέσου προμήθειας αυτών των ειδών. Το ύψος του θα κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας για αγορά προϊόντων από επιχειρήσεις που θα θελήσουν να συνεργασθούν. Υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λειτουργήσει και ως τόνωση των τοπικών αγορών, αφού θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό επιχειρήσεις κάθε μεγέθους που το επιθυμούν.

Με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις θα εξειδικευτεί η πρώτη εφαρμογή των μέτρων με ειδικά κριτήρια και διαδικασίες καθώς και συνέργεια των δράσεων που ήδη υλοποιούνται ή προβλέπεται να υλοποιηθούν ώστε να υπάρξει το μέγιστο δυνατό όφελος.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την έμπρακτη Κοινωνική Αλληλεγγύη και την οργανωμένη Κοινωνική Πρόνοια, ώστε επιτέλους να μπουν τα θεμέλια για ένα Κοινωνικό Κράτος που θα είναι σύγχρονο, αποτελεσματικό, δίκαιο και με απλές διαδικασίες αναγνώρισης και κάλυψης των πραγματικών αναγκών

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναλυτικά το σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση: Επίδομα ενοικίου, επίδομα σίτισης και δωρεάν ρεύμα"

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ

Δόσεις δανείων, μερίσματα και ασφαλιστήρια συμβόλαια μπαίνουν από φέτος στο μικροσκόπιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μαζί με καταθέσεις και μετοχές που αξιοποιούνται ήδη προκειμένου να σχηματίζει σαφή εικόνα για τα εισοδήματα και τη φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων
Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου οι τράπεζες, τα ΕΛΤΑ, η εταιρεία Ελληνικά Χρηματιστήρια και οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών πρέπει να στείλουν έως τις 31 Μαρτίου τα στοιχεία αυτά που είναι απαραίτητα για το προφίλ των φορολογουμένων. Παράλληλα αυξάνονται τα όρια πάνω από τα οποία οι τράπεζες υποχρεούνται σε ετήσια αποστολή στοιχείων για καταθέσεις ( από 50.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ ) και για τα χαρτοφυλάκια κινητών αξιών ( από 100.000 σε 200.000 ευρώ).

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να αποστείλουν στην ΓΓΔΕ τα ακόλουθα:
1. Καταθέσεις. Θα αποστέλλονται στοιχεία καταθετικών λογαριασμών ή και λογαριασμών πληρωμών φυσικών προσώπων με ετήσια χρέωση ή πίστωση άνω των 100.000 ευρώ.

Διαβιβάζονται τα ακόλουθα:

α) Ο τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή επίσημη επωνυμία ιδρύματος πληρωμών ή ΕΛΤΑ,
β) Το ονοματεπώνυμο δικαιούχων του λογαριασμού,
γ) Ο ΑΦΜ των δικαιούχων ή όταν δεν υπάρχει, ΑΔΤ ή αριθμ. διαβατηρίου,
δ) Ο Αριθμός λογαριασμού,
ε) Τα ποσά συνολικής χρέωσης σε ευρώ,
στ) Τα ποσά συνολικής πίστωσης σε ευρώ,
ζ) Το ποσό της μεγαλύτερης συναλλαγής, χρέωσης ή πίστωσης, ανά λογαριασμό,
η) Τα υπόλοιπα λογαριασμού σε ευρώ με ημερομηνία 31/12 τόσο για έκαστο ημερολογιακό έτος αναφοράς όσο και για το αμέσως προηγούμενο,
θ) Ο Κωδικός νομίσματος, σε ISO code 4217,

2. Κινητές αξίες. Διαβιβάζονται στοιχεία χαρτοφυλακίου φυσικών προσώπων που αφορά σε κινητές αξίες, με ημερομηνία 31/12 τόσο έκαστου ημερολογιακού έτους αναφοράς όσο και του αμέσως προηγούμενου, χρηματικής αξίας μεγαλύτερης από διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ.
Τα στοιχεία αφορούν:

α) Ονοματεπώνυμο δικαιούχων,
β) ΑΦΜ των δικαιούχων ή όταν δεν υπάρχει, ΑΔΤ ή αριθμ. διαβατηρίου,
γ) Αριθμός λογαριασμού στο Σ.Α.Τ. (Σύστημα 'Αυλων Τίτλων), εφόσον τηρείται τέτοιος αριθμός επ' ονόματι δικαιούχου ενεργού χαρτοφυλακίου,
δ) Αποτίμηση χαρτοφυλακίου σε ευρώ την 31/12 τόσο για έκαστο ημερολογιακό έτος αναφοράς όσο και για το αμέσως προηγούμενο, ε) Ημερολογιακό έτος αναφοράς.»

3. Μερίσματα. Διαβιβάζονται στοιχεία που αφορούν σε μερίσματα, που διανεμήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από εταιρείες με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τα στοιχεία αφορούν:
α) Το ονοματεπώνυμο-επωνυμία δικαιούχων,
β) Το Α.Φ.Μ των δικαιούχων,
γ) Τον αριθμό λογαριασμού στο Σ.Α.Τ. (Σύστημα 'Αυλων Τίτλων), εφόσον τηρείται τέτοιος αριθμός επ' ονόματι δικαιούχου ενεργού χαρτοφυλακίου,
δ) Την Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγονται οι δικαιούχοι,
ε) Την επωνυμία της εταιρείας που διένειμε το μέρισμα,
στ) Το Α.Φ.Μ της εταιρείας που διένειμε το μέρισμα,
ζ) Το ποσό του μερίσματος,
η) Το ποσό του φόρου που αναλογεί στο μέρισμα,
θ) Το ημερολογιακό έτος αναφοράς.»

4. Δάνεια. Διαβιβάζονται στοιχεία που αφορούν σε χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων, περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβλημένων τόκων, καθώς και των τυχόν τόκων υπερημερίας.

Τα στοιχεία αφορούν:
α) Κωδικός Πιστωτικού Ιδρύματος
β) Είδος δανείου (1:Στεγαστικό, 2:Καταναλωτικό, 3:'Αλλο)
γ) Συνολικό ύψος εκταμιευμένου δανείου σε ευρώ
δ) Ημερομηνία χορήγησης δανείου
ε) Συνολικό καταβληθέν ποσό για απόσβεση δανείου (τόκοι και κεφάλαιο)
στ) Πλήθος οφειλετών/ συνοφειλετών
ζ) ΑΦΜ πρώτου οφειλέτη ή ΑΔΤ ή αριθμ. διαβατηρίου
η) Ποσοστό συμμετοχής πρώτου οφειλέτη
θ) Ονοματεπώνυμο πρώτου οφειλέτη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα στοιχεία ζ, η και θ επαναλαμβάνονται για κάθε οφειλέτη, όταν υπάρχουν συνοφειλέτες.»

5. Ασφαλιστήρια Συμβόλαια. Διαβιβάζονται στοιχεία που αφορούν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθενείας που συνάφθηκαν


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ"

Ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη – Τι είναι, που θα χρησιμοποιείται

Τέλος σε μεγάλο μέρος της χαρτούρας και της ταλαιπωρίας στις δημόσιες υπηρεσίες έρχεται να βάλει η “κάρτα του πολίτη” που θα δημιουργηθεί άμεσα ώστε να εξυπηρετήσει στις συναλλαγές με το δημόσιο

Η ηλεκτρονική κάρτα θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αφορούν τον πολίτη όπως τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ, τον αριθμό της αστυνομικής ταυτότητας και άλλα.

Στόχος να μην χρειάζεται ο πολίτης απ' την μια υπηρεσία στην άλλη να δίνει τα ίδια και τα ίδια έγγραφα και κυρίως να μην χρειάζεται συνεχώς η επανέκδοση πιστοποιητικών.

Παράλληλα θα αποτελεί την ψηφιακή ταυτότητα του πολίτη, με διάφορους κωδικούς ασφαλείας, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τις διαδικτυακές συναλλαγές με το κράτος.

Παράλληλα με την κάρτα του πολίτη πολίτες που ανήκουν σε οικονομικά ασθενέστερες ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να εντάσσονται σε διάφορα προγράμματα όπως η παροχή δωρεάν ρεύματος ή ακόμη και η παροχή δωρεάν τροφίμων μέσω σούπερ μάρκετ με πίστωση του κράτους.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη – Τι είναι, που θα χρησιμοποιείται"

Τουρκία: «Κατά λάθος» δεσμεύσαμε το... μισό Αιγαίο

Το αίτημα για συνομιλίες με την Ελλάδα για το ζήτημα των «μακροχρόνιων δεσμεύσεων περιοχών» στο Αιγαίο και την «αμοιβαία κατάργηση» των περιοχών αυτών προβάλλει η Άγκυρα, δηλώνοντας πως ακυρώνεται η πρόσφατη δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο από την Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «ανακοινώθηκε κατά λάθος με λανθασμένες συντεταγμένες».

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς αναφέρει: «Το ζήτημα των μακροχρόνιων δεσμεύσεων περιοχών στο Αιγαίο εκ μέρους της Ελλάδας και της χώρας μας είναι επίκαιρο εδώ και μεγάλο διάστημα. Τον περασμένο χρόνο είχαμε προτείνει στην ελληνική πλευρά την αμοιβαία κατάργηση των περιοχών αυτών. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η ελληνική πλευρά δεν μας έχει απαντήσει θετικά. Επιθυμούμε το πρόβλημα αυτό να επιλυθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης: «Για τον σκοπό αυτόν ακυρώνεται η πρόσφατη διακοίνωσή μας για δέσμευση περιοχών, η οποία ανακοινώθηκε κατά λάθος με λανθασμένες συντεταγμένες. Στη φάση αυτήν και για ένα διάστημα δεν θα προχωρήσουμε σε νέα δέσμευση. Βεβαίως, διατηρούμε τη στηριζόμενη στην αρχή της αμοιβαιότητας στάση μας στο ζήτημα αυτό».

Τέλος, ο τούρκος εκπρόσωπος σημειώνει: «Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας περί εξέτασης των υφιστάμενων προβλημάτων μεταξύ των χωρών μας, με δημιουργική αντίληψη και αξιοποιώντας τους διαύλους διπλωματικού διαλόγου».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: «Κατά λάθος» δεσμεύσαμε το... μισό Αιγαίο"

Ποτάμι: «Αόριστο και ασαφές» τo νομοσχέδιο για την ακραία φτώχεια

Ζητά να εφαρμοστεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

«Αόριστο και ασαφές» χαρακτηρίζει το Ποτάμι τo νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανακούφιση της ακραίας φτώχειας αφού, όπως αναφέρει, παρότι κάποιες ρυθμίσεις του κινούνται σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο, δεν προσδιορίζει ούτε κριτήρια, ούτε διαδικασίες και παραπέμπει σε έκδοση υπουργικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με το Ποτάμι, αποτελεί ερώτημα αν τα μέτρα θα εφαρμοστούν άμεσα και προκαλεί εντύπωση ότι δόθηκε σε διαβούλευση μόλις 15 ωρών (8 από τις οποίες ήταν νύχτα).

«Αυτό που θα έδινε άμεση απάντηση στην ακραία φτώχεια (εκτός φυσικά από το να δημιουργηθούν δουλειές) θα ήταν η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή μιας από τις 7 προτάσεις του Ποταμιού προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα, υπογραμμίζοντας πως η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, «στη μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν εφαρμόζεται, θα ανακούφιζε 400.000 οικογένειες».

Ωστόσο, όπως σημειώνει, «η κυβέρνηση δεν προχωράει στην υλοποίηση της πρότασης, ενώ και η ΝΔ παρότι την υποστηρίζει στα λόγια όταν ήταν κυβέρνηση, δεν προχώρησε στην υλοποίησή της, παρά μόνο σε πιλοτικό στάδιο σε πολύ λίγες περιοχές».

Το Ποτάμι τάσσεται υπέρ μιας κοινωνικής πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας ακόμη και τα μέτρα έκτακτου χαρακτήρα, όπως αυτά που προωθούνται, εντάσσονται στο συνολικότερο πλαίσιο λειτουργίας του κοινωνικού κράτους, όμως, όπως σημειώνει «δυστυχώς, η κυβέρνηση λειτουργεί εμβαλωματικά, καθώς στερείται συνολικής γραμμής πλεύσης στην κοινωνική πολιτική».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: «Αόριστο και ασαφές» τo νομοσχέδιο για την ακραία φτώχεια"

Θύελλα αντιδράσεων για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ

Κυβέρνηση: Δεν έχουμε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις ΔΕΗ-ΓΕΝΟΠ

Αποστάσεις από την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΗ και της ΓΕΝΟΠ που προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς τηρεί η κυβέρνηση, την ώρα που η επιχείρηση τονίζει ότι δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση στους καταναλωτές και στον προϋπολογισμό. Αντίθετα, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται σε συνεργασία με τη ΔΕΗ σχέδιο για τη μείωση των τιμολογίων του ρεύματος. Το θέμα πάντως έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεις και έχει διχάσει ακόμη και τα σωματεία της ίδιας της ΔΕΗ.

Με αφορμή την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, πηγές της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση μεταξύ ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, τονίζουν:

1. Η κυβέρνηση αυτή, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, έχει ως θέμα αρχής να μην παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων, όποια μορφή και ιδιοκτησιακό καθεστώς και εάν έχουν οι τελευταίες, και των συνδικάτων. Δεν ακολουθούμε, συνεπώς, τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που παρενέβαιναν διαρκώς εις βάρος πάντοτε της πλευράς των εργαζομένων.

2. Αντίθετα, επίσης, με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως και απολύτως την ελευθερία των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα από την κατάληξή τους, την οποία θεωρεί ως ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας και θεμελιώδες εργαλείο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ελευθερία των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, όπως είναι γνωστό, είναι βασικό όπλο για την καταπολέμηση της λιτότητας και εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλου του κόσμου της εργασίας, και πρώτα από όλα των πιο αδύναμων.

3. Η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε πριν από τις εκλογές. Οποιαδήποτε κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για ανάμιξη στη διαμόρφωση και κατάληξη τής συγκεκριμένης Σύμβασης είναι, επομένως, εντελώς αβάσιμη με βάση την κοινή λογική.

4. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. που υπέγραψε τη σύμβαση με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

5. Οποιαδήποτε δημοσιεύματα αναφορικά με πιθανές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας της συλλογικής σύμβασης είναι εκτός πραγματικότητας. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι μισθοί των εργαζομένων στη ΔΕΗ έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά πολύ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχώρησαν σε πολιτικές αύξησης των τιμολογίων, επιβαρύνοντας κατά πολύ νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

6. Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία με τη ΔΕΗ επεξεργάζεται για το επόμενο διάστημα σχέδιο για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

7. Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης σε σχέση με το τιμολόγιο της ΔΕΗ και την πρόσβαση των νοικοκυριών στο ηλεκτρικό ρεύμα έγιναν γνωστά στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

ΔΕΗ: Δεν επιβαρύνονται καταναλωτές και προϋπολογισμός
Η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ σε καμμία περίπτωση δεν επιβαρύνει τους καταναλωτές, δεν επιφέρει μισθολογική αύξηση και δεν προκαλεί ουδεμία επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό, αναφέρει, από την πλευρά της, η ΔΕΗ.
Σε αποψινή ανακοίνωση της, η επιχείρηση υποστηρίζει για το επίδομα τροφείου ότι θα κταβάλλεται σε είδος και όχι σε χρήμα και ότι θα καταβληθεί σε δόσεις, αρχής γενομένης από τα ορυχεία και τις μονάδες παραγωγής.

«Εάν το μέτρο εφαρμοζόταν αμέσως και σε πλήρη έκταση, το ετήσιο κόστος του εκτιμάται ότι θα δεν θα υπερέβαινε τα 15 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Εταιρείας δηλαδή σε 2,3% περίπου του σημερινού κόστους μισθοδοσίας και στο 0,25% του ετήσιου τζίρου της. Υπενθυμίζεται ότι, κατά την τελευταία πενταετία το κόστος μισθοδοσίας της ΔΕΗ έχει μειωθεί σε άνω των 2,8 δισεκ. ευρώ αθροιστικά ή άνω των 700 εκατ. Ευρώ τον χρόνο", αναφέρει μεταξύ άλλων η ΔΕΗ.

Τονίζει επίσης ότι σειρά άλλων ρυθμίσεων της ΣΣΕ είτε προβλέπονταν από δικαστικές αποφάσεις είτε θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του μεσοπρόθεσμου.

Αυτό είναι το μέτρο σύγκρισης του Φωτόπουλου
Ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, μίλησε για υποκρισία και φαρισαϊσμό, με αφορμή τις αντιδράσεις για τη νέα Συλλογική Σύμβαση, καθώς η νέα ΣΣΕ προβλέπει την καταβολή επιδόματος "τροφείου" ύψους 6 ευρώ την ημέρα στους εργαζόμενους στην επιχείρηση.

Ο κ. Φωτόπουλος αναφέρει ότι "από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ έκλεψαν 2,8 δισ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια από την κατακρεούργηση των μισθών τους, ποσό που καρπώθηκε η ΔΕΗ και κατ' επέκταση και οι καταναλωτές" ενώ κάνει λόγο για "μεγαλοσχήμονες που όλα αυτά τα χρόνια οικονόμησαν εκατοντάδες εκατ. ευρώ σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών".
Θέτει τέλος το ερώτημα: «Ποιο πρέπει να είναι το μέτρο σύγκρισης για το μισθό του καθενός μας, οι άνεργοι και όσοι εργαζόμενοι αμείβονται χαμηλότερα ή η κάλυψη των καθημερινών αναγκών για να ζούμε αξιοπρεπώς».

ΝΔ: Να πάρει πίσω τις αυξήσεις η κυβέρνηση
H ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη, όπως υποστηρίζει, απόφαση για αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων της ΔΕΗ, επισημαίνοντας μάλιστα πως «για τον ΣΥΡΙΖΑ το συμφέρον του κ. Φωτόπουλου μπαίνει πάνω από την κοινωνική δικαιοσύνη».

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης κάνει λόγο για «ψέματα που αραδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου για να καλύψει τις προκλητικές αυξήσεις που ενέκρινε στους κομματικούς του φίλους, τον κ. Φωτόπουλο και τους υπόλοιπους συνδικαλιστές της ΔΕΗ», τονίζοντας πως οι αυξήσεις αυτές υπεγράφησαν την προηγούμενη Παρασκευή, στις 27/2/15, με απόλυτη γνώση και έγκριση του αρμοδίου υπουργού.

Ο κ. Καραγκούνης κάνει λόγο για απύθμενη υποκρισία, καθώς, όπως υποστηρίζει, την ώρα που η κυβέρνηση χαρίζει αυξήσεις 6 ευρώ την ημέρα στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, υπόσχεται ότι θα δώσει μόλις 1,5 ευρώ την ημέρα σε 300.000 ανθρώπους για να αντιμετωπίσουν την «ανθρωπιστική κρίση».

«Είναι αδιανόητο να συμβαίνει αυτό, την ώρα που η κυβέρνηση περικόπτει στο μισό τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, την ώρα που προαναγγέλλει έκτακτες εισφορές και αύξηση του ΦΠΑ, την ώρα που αυξάνει το χαράτσι για τη λειτουργία της ΕΡΤ, μόνον και μόνο για να ικανοποιηθεί η κομματική της πελατεία», τονίζει ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου
Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναφέρει ότι «ο κ. Καραγκούνης επιλέγει να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει προκειμένου να ρίξει λάσπη στη νέα κυβέρνηση.
Χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που προσβάλουν την κοινή νοημοσύνη, απλώς ματαιοπονεί».
Και προσθέτει τα εξής:

1. Η συλλογική σύμβαση υπογράφηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. και τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ας υπενθυμίσουμε στον κ. Καραγκούνη ότι η διοίκηση της ΔΕΗ είχε οριστεί από την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά.

2. Ας του γνωστοποιήσουμε επίσης ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν πριν τις εκλογές, παρόλο που η υπογραφή της σύμβασης έγινε μετά.

3. Καλό θα είναι ο κ. Καραγκούνης να μάθει τι ψήφισαν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που μετέχουν στη ΓΕΝΟΠ/ ΔΕΗ και ιδιαίτερα η ΔΑΚΕ που πρόσκειται στη ΝΔ.

4. Το κοινό αίσθημα το προκαλεί η, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, στάση της ΝΔ. Δηλαδή ενός εκ των δύο μνημονιακών κομμάτων που με την πολιτική τους οδήγησαν την κοινωνία στη σημερινή κατάσταση. Όταν λέει ο κ. Καραγκούνης για περικοπές σε νοσοκομεία, έκτακτες εισφορές και αυξήσεις ΦΠΑ μάλλον νομίζει ότι είναι Πρωθυπουργός ακόμα ο κ. Σαμαράς και ΥΠΟΙΚ ο κ. Χαρδούβελης».

ΠΑΣΟΚ: Πρωτοφανής και υποκριτικός ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι δεν γνώριζε
«Επιτέλους λίγη σοβαρότητα. H κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει τη διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. Μπορούσαν επίσης να πουν στην ΔΕΗ Α.Ε. να μην υπογράψει με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε σχόλιό του που εξέδωσε «σχετικά με το non paper της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ/ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ».

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι στην κυβέρνηση «δεν λένε τίποτα επί της ουσίας» και κάνει λόγο για «πρωτοφανή και υποκριτικό ισχυρισμό» της ότι δεν γνώριζε για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ της ΓΕΝΟΠ και της ΔΕΗ. Προσθέτει ακόμα ότι «επιπλέον δεν δηλώνουν διαφωνία ούτε πρόθεση επανόρθωσης». Επίσης, η Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει ότι αφενός «ο αρμόδιος υπουργός κ. Λαφαζάνης και ήξερε και μπορούσε» και ότι από την άλλη, «ο επί της ουσίας συναρμόδιος υπουργός Οικονομικών, δήλωσε άγνοια κινούμενος στο προσφιλές του δόγμα της δημιουργικής ασάφειας».

«Ποιός τους πιστεύει;", ερωτά το ΠΑΣΟΚ και καλεί στην κυβέρνηση να «σταματήσουν να ψεύδονται ασυστόλως» και να «αναλάβουν τις ευθύνες τους». «Και φυσικά», συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ, «να μην διανοηθούν να προχωρήσουν σε αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Θύελλα αντιδράσεων για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ"

Ιδού το σκάνδαλο με τη «ΓΕΝΟΠ TOURS» και τις προκλητικές αυξήσεις

Πόλεμος... έχει ξεσπάσει μεταξύ των σωματείων της ΔΕΗ για το «χαράτσι» ύψους 1,3 εκ. ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οι 18.000 εργαζόμενοι υπέρ της ΓΕΝΟΠ και μάλιστα υποχρεωτικά μέσα από την τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας τους.

Πιο συγκεκριμένα, 11 από τις 24 πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που είναι μέλη της ΓΕΝΟΠ αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συλλογική σύμβαση εργασίας, καθώς μεταξύ άλλων διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώνουν έκτακτη εισφορά 2 ευρώ τον μήνα για τρία χρόνια, προκειμένου να αποπληρωθούν οι οφειλές συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας για το δάνειο ύψους 500.000 ευρώ που είχε δώσει η διοίκηση της ΔΕΗ, πρόστιμα προς την Εφορία και χρέη προς άλλους προμηθευτές. Πρόκειται δηλαδή να πληρώσουν τις «αμαρτίες» μερίδας συνδικαλιστών, γνωστές και ως «ΓΕΝΟΠ TOURS», που είχε εντοπίσει η «ομάδα Ρακιντζή».

Μάλιστα τα χρήματα αυτά -υπολογίζονται σε 1.296.000 ευρώ- για τρία χρόνια θα τα παρακρατεί η ΔΕΗ από τους μισθούς των 18.000 εργαζομένων της και θα τα αποδίδει στο ταμείο της ΓΕΝΟΠ.

Είναι προφανές ότι η διοίκηση θα κρατήσει τις 500.000 ευρώ που της αντιστοιχούν ως προς το δάνειο που είχε δώσει το 2011 στην Ομοσπονδία. Τα υπόλοιπα χρήματα θα κατευθυνθούν στη ΓΕΝΟΠ για άλλες οφειλές.

Το σημείο αυτό της νέας σύμβασης όπως και εκείνο που προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης επιδόματος βάρδιας και σε συνδικαλιστές χωρίς φυσική παρουσία στο πόστο τους (σ.σ.: ανήκουν μεν ως απλοί εργαζόμενοι στην κατηγορία της έξτρα οικονομικής ενίσχυσης, αλλά απαλλάσσονται από το να κάνουν βάρδια) έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση σωματείων της ΓΕΝΟΠ. Οι συνδικαλιστές αυτοί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζονται σε περίπου 10 άτομα, τα οποία μάλιστα θα πάρουν αναδρομικά τις βάρδιές τους. Αυτές υπολογίζονται ανάλογα με τη θέση σε 600 με 1.000 ευρώ τον μήνα.

Χθες πέντε σωματεία η Ενωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού, ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού, η Ενωση Προσωπικού Σταθμού Παραγωγής ΑΗΣ Κερατέας - Λαυρίου, ο Πανελλαδικός Σύλλογος Καταμετρητών - Εισπρακτόρων και το ΣΕΕΝ - Εργατική Αλληλεγγύη εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ιδίως για το θέμα της έκτακτης εισφοράς υπέρ της ΓΕΝΟΠ: «Για εμάς εγείρεται, πέραν όλων των άλλων, ηθικό ζήτημα γιατί δημιουργείται μία νέα χρηματοδότηση υπέρ ΓΕΝΟΠ, ενώ θεσμοθετείται και πάλι εισφορά εργαζομένων υπέρ της Ομοσπονδίας με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη. Αραγε», διερωτώνται τα σωματεία, «δεν αρκεί η αύξηση των εισφορών των σωματείων μελών υπέρ ΓΕΝΟΠ που έγινε πρόσφατα με απαίτηση της Ομοσπονδίας από 0,53 ευρώ σε 1,65 ευρώ;».

Τα πέντε σωματεία υπαινίσσονται πως για τον λόγο αυτό -για να χρυσωθεί το χάπι της έκτακτης εισφοράς- συμπεριλήφθηκε στη σύμβαση και η καταβολή «τροφείου» για κάθε μέρα φυσικής παρουσίας έως 6 ευρώ στο προσωπικό. Πρόκειται για τροφείο στον χώρο ή διατακτικές σίτισης, κάτι που θα αποφασίσει η διοίκηση της ΔΕΗ (σ.σ.: τη μορφή του επιδόματος).

Οι ίδιες συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως με τη νέα σύμβαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα μπορεί να περικόπτει οποιαδήποτε έξτρα δαπάνη, ακόμη και μισθούς στην περίπτωση που οι δαπάνες ξεπερνούν το όριο που είχε θέσει ο νόμος για τις ΔΕΚΟ. Κι αυτό γιατί παύει να ισχύει η σειρά προτεραιότητας των ειδών δαπανών (π.χ. υπερωρίες, επιδόματα κ.λπ.) που θα μπορούσαν να περικοπούν χωρίς να επηρεαστεί ο καθαρός μισθός.

ΔΕΔΔΗΕ
Επίδομα επικινδυνότητας στους εναερίτες
Επανέρχεται και το επίδομα επικινδυνότητας στους τεχνικούς του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), στη σύμβαση που θα υπογράψει η διοίκηση της θυγατρικής της ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι εναερίτες θα έχουν μια έξτρα ενίσχυση, αν και εντάσσονται στην κατηγορία του επασφάλιστρου των βαρέων και ανθυγιεινών. Μάλιστα, γι' αυτόν τον λόγο εγείρονται και ερωτηματικά σχετικά με τη νομιμότητα της καταβολής και του προαναφερόμενου επιδόματος. Αλλωστε για τον συγκεκριμένο λόγο στη σύμβαση του 1995 που είχε υπογραφεί και στις μετέπειτα συμβάσεις οι τεχνίτες δεν μπορούσαν να παίρνουν και το επίδομα και το επασφάλιστρο των βαρέων και ανθυγιεινών. Η καταβολή του επιδόματος επικινδυνότητας θα είναι το επιπρόσθετο σημείο της σύμβασης μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και ΓΕΝΟΠ, αναφέρουν πληροφορίες. Το κείμενο κατά τα άλλα θα είναι ίδιο με εκείνο των εργαζομένων της μητρικής ΔΕΗ.

Στο μεταξύ, η ΓΕΝΟΠ και το σωματείο εργαζομένων των Σταθμών Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Β. Ελλάδας - «Σπάρτακος» είναι ικανοποιημένοι από τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Υποστηρίζουν ότι διασφαλίζονται οι μισθοί, αφού δεν θα γίνει καμία απολύτως μείωση, οι θέσεις εργασίας διατηρούνται και θα καταβάλλονται τα μισθολογικά κλιμάκια, καθιερώνεται για πρώτη φορά κοινωνικός μισθός παρέχοντας στο προσωπικό - καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης- τροφεία στον χώρο και κατά τον χρόνο εργασίας ή διατακτικές σίτισης 6 ευρώ για κάθε ημέρα πραγματικής εργασίας. Επιπλέον, σύμφωνα με τη σύμβαση, διευρύνεται κατά ένα μισθολογικό κλιμάκιο το τερματικό όλων των κατηγοριών.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδού το σκάνδαλο με τη «ΓΕΝΟΠ TOURS» και τις προκλητικές αυξήσεις"

Τα μέτρα Πανούση για συμφιλίωση αστυνομίας και κοινωνίας

Τις βασικές αρχές αλλά και συγκεκριμένα μέτρα που θα διέπουν την προσπάθεια «συμφιλίωση αστυνομίας και κοινωνίας», αναλύει σε σχετική δήλωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.
Ο κ. Πανούσης θέτει ως βασικούς στόχους την «αυτοκάρθαση της αστυνομίας» από τους παραβάτες και τα αντιδημοκρατικά «σταγονίδια», το τέλος των χημικών και η πάταξη αντιρατσιστικών συμπεριφορών. Παράλληλα, αναφερόμενος και στις αρμοδιότητες των αστυνομικών της Τροχαίας, προαναγγέλλει μείωση των προστίμων και «κάθαρση» των δρόμων από τα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα και τα μηχανάκια στα πεζοδρόμια, για τη διευκόλυνση των πολιτών και κυρίως των ατόμων με αναπηρίες.
Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει ότι για να πείσει η Αστυνομία ότι υιοθετεί νέα σχέση με τους πολίτες, πρέπει πρώτα να δείξει το καλό πρόσωπό της, που σημαίνει ανάμεσα στα άλλα:
• Αυτοκάθαρση σε περιπτώσεις παρανομίας αστυνομικών (επανέλεγχος της διαδικασίας χορήγησης αδειών οπλοφορίας, επανέλεγχος του τρόπου χορήγησης άδειας Δακτυλίου, έλεγχος των μέσων αντιμετώπισης σε κάθε είδους «λέσχες» παράνομου τζόγου ή σε διάφορα κυκλώματα trafficking, ναρκωτικών κ.λπ).
• Αυτοκάθαρση περιπτώσεων συμμετοχής σε πιθανούς θύλακες ακραίων και αντιδημοκρατικών αντιλήψεων, οι οποίοι έχουν αυτονομηθεί και λειτουργούν με βάση «δικούς τους κανόνες» ή με βάση στόχους έξω από τη συνταγματική τάξη και τις εντολές της Ηγεσίας.
• Αντικατάσταση και βελτίωση του Πειθαρχικού δικαίου, ώστε να μη δίνεται η εντύπωση ότι οι όποιοι παραβαίνοντες τον όρκο τους αστυνομικοί εκφεύγουν τον έλεγχο και μένουν ατιμώρητοι.
• Αποφυγή χρήσης βίας ή χημικών σε διαδηλώσεις και ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας πολιτών και φορέων. Μόνο σε ελεγχόμενες –εκ των προτέρων και εκ των υστέρων– περιπτώσεις κινδύνου ζωής πολιτών ή αστυνομικών ή εκτεταμένων επεισοδίων και καταστροφών και μετά από συνεννόηση με τη Φυσική και Πολιτική Ηγεσία μπορεί να επιτραπεί κατ’ εξαίρεση η αμυντικού χαρακτήρα χρήση.
• Ρητή απαγόρευση ύβρεων, προπηλακισμών και εν γένει άσκηση περιττής ή ρατσιστικής βίας κατά τη σύλληψη ή προσαγωγή ατόμων που εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες. Με τη σύλληψη ολοκληρώνεται η αστυνομική ενέργεια και απάδει οποιοσδήποτε άλλος φυσικός ή ψυχολογικός καταναγκασμός.
Ως προς την Τροχαία, στην δήλωσή του, ο κ. Πανούσης καταγράφει ως αναγκαία τα εξής:
• Τη μείωση των προστίμων ώστε να μην καθίστανται δυσβάστακτο βάρος στον παραβάτη.
• Τη δυνατότητα ενστάσεων του παραβάτη ως προς το νόμιμο ή αβάσιμο της παράβασης και της καταβολής.
• Την «εκκαθάριση» των δρόμων του Κέντρου από διπλοπαρκαρισμένα οχήματα και παράνομες σταθμεύσεις.
• Την απαγόρευση κυκλοφορίας δίτροχων επί του πεζοδρομίου.
• Διόδους για άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
• Εντατικοποίηση ελέγχων έξω από νυχτερινά κέντρα και του τρόπου αφαίρεσης πινακίδων σε σχέση με τα ιδιωτικά parking
• Αύξηση, σε συνεργασία με Δήμους και Περιφέρεια, της τροχαίας ασφάλειας των επικίνδυνων δρόμων.
Η χορήγηση άδειας Δακτυλίου πρέπει να δίνεται από την Τροχαία μετά από εξέταση αντικειμενικών κριτηρίων και όχι χαριστικών ή προνομιακών πράξεων ή σχέσεων.
Σε συνεννόηση με τον Διοικητή, θα εγκαινιάσουμε μια εβδομάδα καλών σχέσεων με τους οδηγούς, όπου η πρόληψη και η προειδοποίηση θα αποτελούν την κύρια αποστολή και όπου η επιβράβευση του Καλού Οδηγού θα έχει το δικό της συμβολισμό.
Καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο κ. Πανούσης υπογραμμίζει:
«Όλες οι υπηρεσίες μαζί, όλοι οι φορείς μαζί, και κάθε αστυνομικός ξεχωριστά θα δώσουμε στην Αστυνομία τη θέση που της ανήκει στη Δημοκρατία και στον πολίτη ένα αυξημένο αίσθημα προσωπικής και κοινωνικής ασφάλειας.
Δεν πρέπει τέλος να παραβλέπουμε την προστατευτική για το φυσικό περιβάλλον και για τα αγαθά των πολιτών δράση της Πυροσβεστικής, ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και της πολιτικής προστασίας, η οποία διαχειρίζεται όλες τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων».
kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα μέτρα Πανούση για συμφιλίωση αστυνομίας και κοινωνίας"

Σουλτς: «Ελληνες θάψτε τα τσεκούρια του πολέμου. Εκπληρώστε τις δεσμεύσεις σας»

Μήνυμα στην Αθήνα να σταματήσει να κατηγορεί τους άλλους, να μην απειλεί με Αρμαγγεδών (σ.σ. όπως έχει κάνει με δηλώσεις του ο Γιάνης Βαρουφάκης) στο άμεσο μέλλον και να μην προβαίνει σε ενέργειες που «βγάζουν τίτλους» αλλά αντίθετα να κάνει κάτι πιο χρήσιμο για τους πολίτες στέλνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με άρθρο του στην πλατφόρμα linkedin.

«Είναι ώρα να θα θαφτούν τα τσεκούρια και να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν στη συμφωνία του Eurogrop και να αναπτυχθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα δημιουργήσουν ροή επενδύσεων, αύξηση των φορολογικών εσόδων με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και διατήρησης ενός ικανού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό είναι το μήνυμα που έχω μεταφέρει στην Αθήνα, το Βερολίνο και σε όλες τις συναντήσεις μου με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες» γράφει ο Σουλτς.


Κατά τον Γερμανό πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε θα εξυπηρετήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης «ενός παράγοντα που έχει λείψει πάρα πολύ και χωρίς τον οποίο οι βιώσιμές λύσεις γίνονται πολύ δύσκολες».

Σύμφωνα με τον Σουλτς, ο οποίος απορρίπτει όλες τις συζητήσεις που αφορούν το παρασκήνιο για τυχόν κόντρες στις συνεδριάσεις κτλ., υπάρχουν τρεις παράγοντες που αν χρησιμοποιηθούν σοφά θα δώσουν ώθηση στην Ελλάδα.

Κατά πρώτον η εκλογή μιας κυβέρνησης που δείχνει πρόθυμη να ασχοληθεί με την φοροδιαφυγή και τις απάτες. Είναι στο χέρις της να τα καταφέρει. «Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δει΄χνει να έχει διαγνώσει τα προβλήματα πρόβλημα σωστά αλλά έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει τους δανειστές της ως αποδιοπομπαίους τράγους. Αυτή η άποψη μπορεί να περνάει σε ορισμένους από τους Έλληνες ψηφοφόρους αλλά δεν μπορεί να αντιληφθεί τους πολύπλοκους παράγοντες του προβλήματος».

Δεύτερον η ΕΕ αρχίζει να καταλαβαίνει τις επιπτώσεις από την ακραία λιτότητα. Τώρα τα υγιή δημοσιονομικά παραμένουν κρίσιμα γιατί χωρίς αυτά οι οικονομίες είναι ασταθείς αλλά από την άλλη υπάρχει ισχυρότερη συνειδητοποίηση της ανάγκης για ανάπτυξη και μέτρων που είναι φιλικά στις επενδύσεις.

Τρίτον η ΕΕ έχει τώρα ένα πολύ συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο. Αν η Ελλάδα δημιουργήσει μια οικονομική δομή απαλλαγμένη από την ενδημική διαφθορά με ένα σταθερό νομικό περιβάλλον μπορεί να γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια για παράδειγμα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς: «Ελληνες θάψτε τα τσεκούρια του πολέμου. Εκπληρώστε τις δεσμεύσεις σας»"

Π. Κουρουμπλής: Με εισοδηματικά κριτήρια η συμμετοχή στα φάρμακα (ΒΙΝΤΕΟ)

"Θα παραιτηθώ αν κάποιος διοικητής νοσοκομείου πει ότι έμεινε χωρίς χρήματα το Γενάρη" πρόσθεσε κατηγορηματικά σήμερα το πρωί, ο υπ. Υγείας και είπε ότι το δημοσίευμα του Βήματος αναφερόταν στο Μάρτιο που δεν έχει τελειώσει καν!

Ο γενικός διευθυντής Οικονομικών του υπ. Υγείας κ. Κομματάς μάλιστα διορισμένος από την προηγούμενη κυβέρνηση είπε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και συνέστησε ""Θα πρέπει να γνώριζαν ήδη οι πρώην Υπουργοί Υγείας ότι είναι τελείως διαφορετική έννοια, το αποθεματικό των νοσοκομείων από το ταμειακό υπόλοιπο των νοσοκομείων. Νομίζω ότι το γνωρίζουν, αλλά προτιμούν πολιτικό παιχνίδι".

"Το υπουργείο υγείας δεν έχει αφήσει κανένα νοσοκομείο ακάλυπτο". Πρόσθεσε ο υπ. Υγείας ότι ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και όχι από τον ίδιο. Ωστόσο , όπως είπε δεν υπάρχει νοσοκομείο ακάλυπτο ως προς τις υποχρεώσεις του στους προμηθευτές. Επίσης ο υπ. Υγείας κατήγγειλε ότι ανέλαβε ένα σύστημα υγείας, σε πλήρη κατάρρευση.

Τέλος δεσμεύτηκε στην υλοποίηση των προσλήψεων των 1.100 γιατρών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ενώ ξεκαθάρισε ότι είναι τελειωμένη υπόθεση η κατάργηση των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και η απόφαση θα έρθει εντός των ημερών.

Αναφορικά με τα φάρμακα δεσμεύτηκε ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα θα γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ τόνισε ότι η τιμή του φαρμάκου δεν μειώθηκε ποτέ, γιατί αυξήθηκε η συμμετοχή του πολίτη.


avgi
Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Κουρουμπλής: Με εισοδηματικά κριτήρια η συμμετοχή στα φάρμακα (ΒΙΝΤΕΟ)"

Π. Κουρουμπλής: Δημόσιο χρήμα σε γερμανικές εταιρείες για τεχνική βοήθεια, που δεν ήρθε ποτέ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε συμβάσεις έργου για τεχνική βοήθεια από γερμανικές εταιρείες που δεν ήρθε ποτέ κατήγγειλε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παν. Κουρουμπλής, ενώ εξήγγειλε ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα θα γίνεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρωινές δηλώσεις του στο Πρωινό ΑΝΤ1, υπεγράφησαν «λεόντειες συμβάσεις έργου» με γερμανικές εταιρείες με κόστος 10 εκ. ευρώ εις βάρος του ελληνικού δημοσίου που δεν παραδόθηκαν ποτέ. Ενώ μίλησε και για ύπαρξη έκθεσης 700.000 ευρώ. Σύμφωνα με την καταγγελία του υπουργού οι εταιρείες αυτές δεν δραστηριοποιήθηκαν ποτέ στην Ευρώπη, παρά μόνο στην Αφρική! Εσείς θα υπογράφατε τέτοιες συμβάσεις;

«Μοιρολογούν τώρα υποκριτικά εκείνοι που συνειδητά εγκλημάτισαν εις βάρος του συστήματος. Έμφραγμα θα πάθω από αυτά που βρίσκω στο υπουργείο υγείας» δήλωσε ο Παν. Κουρουμπλής και απευθυνόμενος στην προηγούμενη κυβέρνηση είπε ότι «φοβερίζει ο κλέφτης για να ακούσει ο νοικοκύρης».

Επιπλέον διέψευσε το δημοσίευμα του Βήματος για περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Ο Υπουργός διευκρίνισε την καθιερωμένη διαδικασία, η οποία προβλέπει ότι όταν έχουν διαθέσιμα τα νοσοκομεία τα χρησιμοποιούν για τον επόμενα μήνα, ενώ αυτά που έχουν έλλειμμα καλύπτεται. Ενώ υπογράμμισε ότι η παραπάνω ενέργεια αφορούσε στα διαθέσιμα του Ιανουαρίου για τον Φεβρουάριο και όχι του Φεβρουαρίου για τον Μάρτιο. Σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρετε ότι:

«Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για το έτος 2015 οριοθετήθηκαν από την προηγουμένη κυβέρνηση με συνολικό ποσό δαπάνης 1.388.587.994 € για: φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια, μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού, υπηρεσίες (outsourcing) και λοιπές, τη στιγμή μάλιστα που το αντίστοιχο ποσό για τον προϋπολογισμό το 2014 ήταν στα 1.618.000 €. Η κατανομή του ποσού αυτού ανά ΔΥΠΕ αποφασίσθηκε στην 43η απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ στις 6/10/2014 και κατανεμήθηκε στα νοσοκομεία κάθε ΔΥΠΕ με απόφαση των διοικήσεων των ΔΥΠΕ.

Οι αγορές των νοσοκομείων του μηνός Ιανουαρίου 2015, ανήλθαν στα 87,7 εκ. € στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες επικουρικού προσωπικού και πρόσθετων αμοιβών οι οποίες βαρύνουν τα έσοδα των νοσοκομείων.

Από τα απολογιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου (υπόλοιπα λογαριασμών σε τράπεζες) προκύπτει ότι τα νοσοκομεία έχουν ταμειακά διαθέσιμα 31/1/2015 258,5 εκ. € και εξ αυτών δεσμευμένα 93,4 εκ. € , δηλαδή προς διάθεση 165,1 εκ. € .

Εκτιμώντας την ταμειακή κατάσταση κάθε νοσοκομείου (υπόλοιπα τραπεζών), για τις αγορές του μηνός Ιανουαρίου 2015 χρηματοδοτήθηκαν στο σύνολο των δαπανών τους τα νοσοκομεία με μικρό ταμειακό υπόλοιπο όπως το ΚΑΤ, της Μυτιλήνης, το Χατζηκώστα των Ιωαννίνων κ.α. Συνεπώς δεν υπάρχει νοσοκομείο ακάλυπτο ως προς την πληρωμή των υποχρεώσεών του σε προμηθευτές.

Η συνολική χρηματοδότηση για τις αγορές Ιανουαρίου 2015 ανήλθε στα 43,3 εκ. € και τα υπόλοιπα θα αποδοθούν στα νοσοκομεία που οφείλονται, όταν αυτά πληρώσουν στους προμηθευτές τα χρήματα που διαθέτουν στις τράπεζες από προηγούμενες χρηματοδοτήσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, είναι σαφές ότι το δημοσίευμα στερείται βάσης, αφού ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός των νοσοκομείων δεν εξαρτάται από το ποσό της χρηματοδότησης για τις αγορές του μηνός Ιανουαρίου, τουναντίον η χρηματοδότηση νοσοκομείων με υψηλά υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς μετατρέπει αυτά σε «τράπεζες».


avgi
Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Κουρουμπλής: Δημόσιο χρήμα σε γερμανικές εταιρείες για τεχνική βοήθεια, που δεν ήρθε ποτέ! (ΒΙΝΤΕΟ)"

Ατελείωτες ουρές έξω από το ΙΚΑ για τη θεώρηση βιβλιαρίων

Πανικός επικρατεί από τα ξημερώματα έξω από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, καθώς ασφαλισμένοι σχηματίζουν ουρές για την θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας τους.

Σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφέρει ότι πλέον η θεώρηση μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά και δεν χρειάζεται οι ασφαλισμένοι να προσέρχονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα.

Εν τω μεταξύ η κατάσταση στις ουρές επιδεινώνεται από τις ελλείψεις σε προσωπικό στο ΙΚΑ.

Σχολιάζοντας το πρωί στο ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, υποστήριξε ότι θα ζητήσει προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ατελείωτες ουρές έξω από το ΙΚΑ για τη θεώρηση βιβλιαρίων"

Φλαμπουράρης: Το νερό και η ενέργεια δεν περνάνε σε χέρια ιδιωτών

Το ενδεχόμενο το νερό και η ενέργεια να περάσουν στα χέρια ιδιωτών απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στο ρ/σ «Κόκκινο». Σχετικά με τη συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης, είπε πως θα έρθει στη Βουλή προς συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και δεν χρειάζεται να ψηφιστεί.

«Και θα προλάβουμε και θα πετύχουμε» δήλωσε ο κ. Φλαμπουράρης. Αναφερόμενος στις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη, υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δεν μπορεί η Ευρώπη να ζει άλλο έτσι, με πολίτες χωρίς φως, θέρμανση, να ψάχνει τα σκουπίδια. Αυτό θα ανατραπεί, έτυχε σε μας να είμαστε οι πρώτοι, θα έρθουν κι άλλοι. Και θα προλάβουμε και θα μείνουμε για πολλά χρόνια, διότι έχουμε το λαό με το μέρος μας».

Ο υπουργός Επικρατείας αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, τόνισε πως το νερό και την ενέργεια, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, «δεν τα πειράζει κανείς». Μάλιστα, δεσμεύτηκε για επανεξέταση των ιδιωτικοποιήσεων και των επιχειρήσεων, οι συμβάσεις των οποίων δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως για παράδειγμα των 14 αεροδρομίων της χώρας, ενώ υποσχέθηκε αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ, αποκλείοντας το ξεπούλημα τους:

«Πρώτον, είπαμε ότι γι' αυτές που ολοκληρώθηκαν και μόνο, όπως ο ΟΤΕ, δεν επαναδιεκδικούμε τη επαναδημοσιοποίησή της σε αυτή τη φάση, αν σε 10 χρόνια έχουμε τη δυνατότητα να τις παρουμε πίσω, το βλέπουμε. Δεύτερον, οι συμβάσεις που προκηρύχθηκαν τα έργα, αλλά δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις, όπως τα 14 αεροδρόμια, ο νόμος μας δίνει μεγάλα περιθώρια να επανεξετάσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις αυτές. Να βρούμε το τρόπο αυτά τα αεροδρόμια να αρχίσουν να λειτουργούν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού κλπ. Τρίτον, τα 200- 300 εκατ. δημόσιου χώρου, τα οποία παραμένουν στην ιδιοκτησία του δημοσίου και δεν μας υποχρεώνει κανείς να τα πουλήσουμε. Εμείς θέλουμε μόνο να τα αξιοποιήσουμε. Ναι στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όχι στο ξεπουλημά τους. Επιπλεόν, το νερό και την ενέργεια, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ δεν την πειράζει κανείς. Ευτυχώς την προλάβαμε την ενέργεια. Ο ΟΤΕ δεν είναι προτεραιότητα, σε μία προοπτική και τα δίκτυα τηλεφωνίας πρέπει να είναι σε κρατικό έλεγχο. Οι συχνότητες επίσης».

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη, ο υπουργός είπε: «Υπάρχει ένας προγραμματισμός από τη μεριά μας. Για παράδειγμα, άμεσα θα μαζέψουμε να δούμε ποια είναι η αγροτική, εκκλησιαστική, αναξιοποίητη περιουσία. Αν τα αναξιοποίητα τα εντάξεις μέσα σε μια λογική κοινωνικής οικονομίας, θα μπορέσεις ανά περιφέρεια να δημιουργήσεις μονάδες, και να προχωρήσεις σε πρωτογενή παραγωγή, πρωτοφανή και σε ποιότητα και σε ποσότητα, κι εκεί θα απασχολήσεις πολύ κόσμο, θα ανοιξουν θέσεις εργασίας. Στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στη ναυτιλία, το ίδιο, το δημόσιο μπορεί να βοηθήσει να συγκροτηθεί. Να προχωρήσουμε σε αναπτυξιακές λειτουργίες, οι οποίες θα αρχίσουν να κινούν την οικονομία. Οι δημόσιες επενδύσεις είναι απαραίτητες στο να μπορέσουν να υπάρξουν και ιδιωτικές επενδύσεις. Δεν μπορούν να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις χωρίς ισχυρό δημόσιο τομέα».

Επανέλαβε τη δέσμευση της προέδρου της Βουλής ότι θα συσταθεί επιτροπή ελέγχου για το χρέος, ενώ είπε πως η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει μετά το τετράμηνο: «Το ζήτημα του χρέους θα ξεκινήσει μετά το τετράμηνο. Πήραμε την ανάσα των τεσσάρων μηνών, θα προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση του κράτους, των υπηρεσιών ώστε να έχουμε διαφάνεια, του εισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού, ώστε να πληρώνουν όλοι με βάση τη φοροδοτική τους ικανότητα και μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα μαζέψουμε και έσοδα που θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Εμείς κάναμε τη συμφωνία, προχωράμε, με τα νομοσχέδια για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, για να δώσουμε λίγο αέρα και φως στους ανθρώπους που ασφυκτιούν».

Για τις τράπεζες, ο κ. Φλαμπουράρης υπογράμμισε: «Οι τράπεζες είναι μοχλός ανάπτυξης, άρα είναι υποχρεωμένες με μια διοίκηση που θα είναι υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φλαμπουράρης: Το νερό και η ενέργεια δεν περνάνε σε χέρια ιδιωτών"

EBRD: Χρηματοδότηση 1 δις ευρώ μέχρι και το 2020 στην Ελλάδα

Παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας μέχρι και το 2020 ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) για την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το Reuters την έγκριση της βοήθειας ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της τράπεζας Σούμα Κακραμπάρτι σε συνέντευξη Τύπου με το ποσό να κυμαίνεται περί το 1 δις ευρώ.

Σημειώνεται ότι αίτημα είχε υποβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στα τέλη του 2014 για την Ελλάδα ως μιας χώρας που δραστηριοποιείται η ΕΤΑΑ. Ωστόσο, λόγω των εκλογών και της αβεβαιότητας είχε «παγώσει». Η διαδικασία όμως ενεργοποιήθηκε ξανά μετά την έγκριση για 4μηνη παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα από την Ευρωζώνη και σήμερα ανακοινώθηκε η έγκριση.

Οι μέτοχοι της ΕΤΑΑ, 64 χώρες, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την περασμένη Παρασκευή ενέκριναν ομόφωνα το αίτημα. Ο κ. Κακραμπάρτι είπε ότι θα υπάρξει ανώτατο όριο για τα δάνεια προς την Ελλάδα, αλλά ότι το ποσό θα εξαρτηθεί από όλα όσα προτείνονται για χρηματοδότηση.

«Η Ελλάδα είναι εμπορικός και επενδυτικός εταίρος για πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου η ΕΤΑΑ έχει ισχυρή παρουσία», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. Ο κ. Σούμα Κακραμπάρτι δήλωσε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΤΑΑ και μέχρι σήμερα οι ελληνικές εταιρείες και τράπεζες έχουν επενδύσει 2,3 δισ. ευρώ σε κοινές επενδύσεις με την τράπεζα σε χώρες μέλη της ΕΤΑΑ, με έμφαση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα, τόνισε πως το 2010, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Βιέννης, η EBRD υποστήριξε τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην περιοχή, στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η ΕΤΑΑ, σκοπεύει να ανοίξει γραφείο στην Αθήνα, ενώ στο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να εκπονήσει την στρατηγική της χώρας για την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να ξεκινήσει να επενδύει στην Ελλάδα χαιρέτισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης.

Όπως αναφέρει, η EBRD είναι μια διεθνής αναπτυξιακή τράπεζα με υψηλή φερεγγυότητα (triple-A), εκτεταμένη εμπειρία χρηματοδότησης διαδικασιών οικονομικής αναδιάρθρωσης και αποδεδειγμένη ικανότητα μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανάσχεση της κατάρρευσης των επενδύσεων, η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων και η προσέλκυση κεφαλαίων με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα.

«Παράλληλα», πρόσθεσε, «σχεδιάζουμε μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την άρση των εμποδίων στη χρηματοδότηση των εξαγωγών προιόντων και υπηρεσιών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έναρξη των δραστηριοτήτων της EBRD στην Ελλάδα, παράλληλα με την αναμενόμενη ενδυνάμωση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στo πλαίσιο του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη, θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης «με τη βελτίωση της ποιότητας των επενδύσεων και την αποτελεσματική αξιοποίηση των υποδομών και των συγκριτικών γεωγραφικών πλεονεκτημάτων της Ελληνικής οικονομίας».

Διαβάστε Περισσότερα » "EBRD: Χρηματοδότηση 1 δις ευρώ μέχρι και το 2020 στην Ελλάδα"

Με πακέτο 6 μέτρων ο Βαρουφάκης στο Eurogroup - ΕΝΦΙΑ και τον Απρίλιο

Καμία περίπτωση χρεωκοπίας ή εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη δεν υπάρχει διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, λίγες ώρες μετά το κυβερνητικό συμβούλιο για την Οικονομία, αλλά και τις προειδοποιήσεις του Βερολίνου ότι η Ελλάδα θα αφεθεί να χρεωκοπήσει αν βρει τρόπο να φανεί συνεπής στην πληρωμή των υποχρεώσεών της.

«Είμαστε σίγουροι ότι οι αποπληρωμές στο ΔΝΤ θα γίνουν στο ακέραιο και θα εξασφαλιστεί η ρευστότητα για να φτάσουμε στο τετράμηνο. Ο Μάρτιος είναι λυμένο θέμα. Είμαστε στην διαδικασία εξασφάλισης πόρων για όλο το τετράμηνο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σε τηλεοπτική συνέντευξή του τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στο STAR.

«Δεν θα έχουμε πιστωτικό γεγονός ούτε τον Μάρτιο, ούτε σε ολόκληρο το τετράμηνο» είπε και τόνισε ότι «χρεωκοπία και έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί». Υποστήριξε πως «ούτε οι υπόλοιποι του Eurogroup θέλουν πιστωτικά γεγονότα» αλλά ξεκαθάρισε και ότι διαφωνεί με την άποψη του κ. Λαμπαβίτσα ο οποίος, όπως είπε, «έχει χτίσει καριέρα με την άποψη ότι πρέπει να πάμε στη δραχμή».

«Δεν είναι λύση η επιστροφή στη δραχμή. Σε καμία περίπτωση!» δήλωσε και εξήγησε πως «αν βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, θα γυρίσουμε …στη νεολιθική εποχή»!

Η μάχη του Eurogroup

Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, την Δευτέρα το βράδυ, χαράχτηκε η διαπραγματευτική γραμμή της Αθήνας ενόψει Γιούρογκρουπ. «Την Δευτέρα θα πάω στο Γιούρογκρουπ με ένα φάκελο με 6 μεταρρυθμίσεις, για να δούμε ποιες θα είναι άμεσης εφαρμογής» δήλωσε ο κύριος Βαρουφάκης, χωρίς να αποκαλύψει ποιες.

Για την ανακοίνωση του EFSF περί υποχρέωσης τήρησης του Μνημονίου προκειμένου να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «ο EFSF δεν έχει καμία υπόσταση» αλλά εκτελεί «εντολές» του Eurogroup το οποίο, όπως υποστήριξε, «στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε δεν κάνει καμία αναφορά σε Μνημόνιο, αλλά σε ελληνικές προτάσεις».

«Η μεγάλη διαφορά με το email Χαρδούβελη είναι ότι καταφέραμε να διαχωρίσουμε το δάνειο από τους όρους χορήγησης, που ήταν το Μνημόνιο. Το λέει το Γιούρογκρουπ. Συμφωνήσαμε ότι το «κατάλληλο» πρωτογενές πλεόνασμα, θα αποφασιστεί σε συνάρτηση με τα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς. Δεν θα είναι 4,5% του ΑΕΠ «βρέξει χιονίσει». Με τη συμφωνία του Γιούρογκρουπ σταματάει η αυτοματοποιημένη αιματηρή λιτότητα» τόνισε ο κύριος Βαρουφάκης, επικρίνοντας την προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι « ο κύριος Χαρδούβελης δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ με τους δανειστές».

Τόνισε πως «τελείωσε το Μνημόνιο» και διέψευσε πως έρχεται η Τρόικα τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.

«Κούρεμα» και... μετά δάνεια;

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, δεν έπρεπε να είχαν δοθεί τόσα δάνεια στη χώρα και «έπρεπε να είχαμε χρεοκοπήσει» ήδη από το 2010. Για τη διαπραγμάτευση τόνισε ότι «η άλλη πλευρά (των δανειστών) μάς προτείνει την αναδιάρθρωση, δεν θα την αρνηθεί».

Είπε ότι «μόνο με αναδιάρθρωση χρέους μπορεί να καταστεί βιώσιμο το χρέος και, μετά να μπορείς να ξαναδανειστείς». Απέφυγε όμως επιμελώς να πει αν με το «νέο συμβόλαιο» με τους δανειστές, από Ιούνιο και μετά, θα ζητήσει νέο δάνειο η χώρα, ή ακόμα και προληπτική γραμμή πίστωσης για να βγει ξανά στις αγορές. «Δεν μπορώ να πω ακόμα αν θα χρειαστούμε νέο δάνειο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Ο κύριος Βαρουφάκης, στην τηλεοπτική συνέντευξή του στο STAR, έδειξε αιφνιδιασμένος και να μην γνωρίζει ότι υπεγράφη ήδη η πρώτη σύμβαση εργασίας με αυξήσεις μισθών 8%-10% στη ΔΕΗ. Για αυτό και επιφυλάχθηκε να ενημερωθεί πριν κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Ωστόσο ήταν προετοιμασμένος για να δώσει το περίγραμμα των μέτρων που συζητά η κυβέρνηση, λέγοντας συγκεκριμένα:

- «το κόστος για τα πρώτα μέτρα ανθρωπιστικής κρίσης είναι 200 εκατ. ευρώ και έχουμε βρει ήδη κονδύλια από υπάρχοντα κοινοτικά προγράμματα ή περικοπή άλλων δαπανών»
- η όποια αλλαγή στον ΦΠΑ θα είναι «ανεπαίσθητη»
- δεν θα αλλάξουν συντελεστές ΦΠΑ στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στα νησιά κλπ
- η ρύθμιση για τις 100 δόσεις τελεί υπό συζήτηση με τους εταίρους μας
- «δουλεύουμε για μία λύση και για όσους πλήρωσαν τους φόρους τους στην ώρα τους».
- «δεν θα κάνουμε μονομερείς κινήσεις με σοβαρό δημοσιονομικό αντίκτυπο για το επόμενο τετράμηνο».

ΕΝΦΙΑ και τον Απρίλιο

Στο πλαίσιο αυτό, ο κύριος Βαρουφάκης προανήγγειλε και ότι ο ΕΝΦΙΑ θα συνεχίσει να πληρώνεται και τον Απρίλιο, όταν ξεκινά η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου για το 2015!

Όπως τόνισε «θα αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ αλλά μπορεί να πάρει 2-3 μήνες. Είναι πατριωτικό καθήκον να πληρωθεί αλλά μέχρι να αλλάξει ο φόρος ακινήτων, θα ισχύει ο προηγούμενος»!

Δεν διευκρίνισε πάντως αν και πώς θα γίνει κάποιος συμψηφισμός των δόσεων τού υπό κατάργηση ΕΝΦΙΑ του 2015 που θα έχει πληρωθεί κανονικά, με τον νέο φόρο ακινήτων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, όταν και εφόσον τελικώς ο ΦΜΑΠ υποκαταστήσει τον προηγούμενο φόρο στη διάρκεια της χρονιάς.

«Ο Λαπαβίτσας έχει χτίσει καριέρα πάνω στην επιστροφή στη δραχμή»

Ερωτηθείς για το άρθρο Λαπαβίτσα στον Guardian, όπου υποστηρίζει ότι ο μόνος δρόμος είναι η δραχμή, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Καλά, ο Κώστας Λαπαβίτσας έχει χτίσει καριέρα πάνω σ' αυτό το επιχείρημα, όπως και άλλοι όπως ο Βάισμπροτ, ο Κρούγκμαν και ο Μούνσαου», προσθέτοντας πάντως ότι «η μόνη μου διαφωνία με αυτούς τους εξαιρετικούς συναδέλφους μου οικονομολόγους ήταν ότι εγώ θεωρούσα την έξοδο από την Ευρωζώνη, όσο κι αν ασκώ κριτική στην αρχιτεκτονική δόμηση της Ευρωζώνης, καταστροφική».

15%-16% ΦΠΑ

Φειδωλός στις δηλώσεις του στο STAR φάνηκε πάντως ο κύριος Βαρουφάκης και για τις αλλαγές στον ΦΠΑ. Μετά τον «πάγο» από τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που έλεγαν «έ, όχι» στον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, περιορίστηκε να δηλώσει γενικά μόνον ότι θα ήθελε ένα ΦΠΑ 15%-16% αντί 23%. Χαρακτήρισε μάλιστα τον ΦΠΑ γενικά ως φόρο «ανόητο, άδικο και αναποτελεσματικό».

Για τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, τόνισε: «ενοποιήσαμε όλες τις λίστες. Πολύ σύντομα θα κινηθούμε εναντίον όσων δήλωναν 4-5 χιλιάδες ευρώ και ξαφνικά αγόρασαν έπαυλη, αυτοί θα έχουν πρόβλημα».
«Αν δεν υπάρξει φόβος ότι ο επόμενος πελάτης μπορεί να είναι η εφορία, θα συνεχίσουν να μην κόβουν αποδείξεις οι φοροφυγάδες» τόνισε, προαναγγέλλοντας ότι «θα πληρώσουν οι πλούσιοι που δεν πληρώνουν».

Διέψευσε πάντως ότι σχεδιάζει να βάλει έκτακτο φόρο. «Θα τον βάλω μόνο αν μπορώ να εξασφαλίσω ότι δεν θα τον πληρώσουν πάλι οι συνήθεις ύποπτοι» τόνισε.


Φόρος στα λεφτά στο εξωτερικό

Ο κύριος Βαρουφάκης προανήγγειλε και ρύθμιση για … «εθελοντική νομιμοποίηση για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό». Το σχέδιο προβλέπει ότι όσοι έχουν λεφτά στο εξωτερικό, θα μπορούν να τα δηλώσουν και όχι κατ’ανάγκη να τα φέρουν πίσω, προκειμένου να φορολογηθούν και να μη διωχθούν για μαύρο χρήμα. Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα και να ληφθούν ασφαλιστικές δικλείδες για να μη δοθεί χρόνος να «τρυπώσουν» κάποιοι που θα βγάλουν τώρα έξω «μαύρα λεφτά» για να τα νομιμοποιήσουν.

Αποκρατικοποιήσεις

Ο κ.Βαρουφάκης τόνισε πως θα προσπαθήσει να επέλθει συμφωνία με τους «θεσμούς» πριν εκπνεύσει το τετράμηνο της συμφωνίας γέφυρας. Δήλωσε ανοικτός σε αποκρατικοποιήσεις λέγοντας πως:

- H είσοδος επενδυτών στον ΟΣΕ είναι απολύτως απαραίτητη, αλλά «στη ΔΕΗ σε καμία περίπτωση»

- H επένδυση της Cosco είναι πολύ σημαντική

- Ηταν απαράδεκτο αυτό που έγινε στον ΟΠΑΠ, αλλά η ιστορία αυτή τελείωσε

- Το Ελληνικό είναι «φιλέτο» αλλά το τίμημα είναι χαμηλό, δεν υπάρχει αγορά λόγω κρίσης.

- Θα πρέπει να ξανακοιτάξουμε τα αεροδρόμια. Για τα περιφερειακά αεροδρόμια πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την εθνική ασφάλεια και την ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Το ΤΕΒΕ και η …Ανάπτυξη

Για τα επόμενα βήματα μετά τον Ιούνιο δήλωσε: «Πετύχαμε την σταθεροποίηση. Τώρα χρειάζονται αναπτυξιακά μέτρα. Έχουμε αναπτυξιακό σχέδιο. Πρέπει να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις από το δημόσιο, να μην ζητούνται από τους πολίτες πιστοποιητικά που τα έχει το ίδιο το δημόσιο και … να μην πληρώνουν 1-2 χρόνια ΤΕΒΕ οι νέοι επιχειρηματίες». Επίσης «χρειάζεται ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα που πρέπει να περνάει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μία δημόσια αλλά ανεξάρτητη αναπτυξιακή τράπεζα».

Ύμνοι στον Σόιμπλε

Ο κύριος Βαρουφάκης δεν απέφυγε πάντως να πλέξει για άλλη μια φορά το εγκώμιο στον γερμανό ομόλογό του και «σκληρό» αντίπαλό του στο Γιούρογκρουπ λέγοντας πως «ο κ.Σόιμπλε είναι ο μόνος συνδετικός κρίκος μεταξύ των νέων πολιτικών και εκείνων των παλαιών ευρωπαϊστών που μιλούσε για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Είναι πολύ σκληρός αντίπαλος, αλλά χαίρομαι να συζητώ ή να διαφωνώ μαζί του. Είναι σαν την ζωντανή ιστορία της Ευρώπης» σχολίασε.

Δεν ήξερε για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ!

Εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν είχε ιδέα για την αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας δήλωσε: «Δεν έχω ακούσει ότι αυξήθηκαν οι μισθοί της ΔΕΗ»!

Σημείωσε μάλιστα στο άκουσμα της είδησης ότι «εάν ισχύει αυτό, τότε έχω πρόβλημα»...

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με πακέτο 6 μέτρων ο Βαρουφάκης στο Eurogroup - ΕΝΦΙΑ και τον Απρίλιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news