facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Μετά τη σφοδρή αντίδραση της Αθήνας η Αγκυρα απέσυρε τη ΝΟΤΑΜ που δέσμευε το μισό Αιγαίο για 10μηνο

Η Τουρκία είχε εκδώσει μια διορθωτική ΝΟΤΑΜ που την απέρριψε η Ελλάδα - Δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης

Έπειτα από τη σφοδρή αντίδραση της Αθήνας στην έκδοση της ΝΟΤΑΜ Α0889/15 με την οποία η Άγκυρα (σε συνδυασμό με τη NAVTEX 201/15) δέσμευε μία τεράστια περιοχή στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο ασκήσεις ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 2 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 (σε μία περιοχή από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο), η τουρκική πλευρά υποχρεώθηκε τελικά τη Δευτέρα να υποχωρήσει και να προχωρήσει στην έκδοση διορθωτικών - ακυρωτικών ΝΟΤΑΜ που αποκαθιστούν, έστω προσωρινά, την τάξη πραγμάτων στην περιοχή.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η κίνηση της Άγκυρας φέρεται να εξόργισε ακόμη και το ΝΑΤΟ που παραδοσιακά τηρεί στάση ουδετερότητας στις διμερείς ελληνοτουρκικές διαφορές, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα ελληνικά επιχειρήματα.

Η τουρκική υπαναχώρηση έγινε σε δύο δόσεις. Κατ’ αρχήν, το πρωϊ της Δευτέρας, η Άγκυρα (και αφού είχαν προηγηθεί τα διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ICAO και Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ), προχώρησε στην έκδοση της πρώτης διορθωτικής ΝΟΤΑΜ (Α0900/15) με την οποία εξαιρούσε από την αρχική περιοχή που είχε δεσμεύσει το κομμάτι του εδάφους της Λήμνου που είχε συμπεριλάβει – κίνηση που συνιστούσε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας.

Η απάντηση της Αθήνας ήταν να εκδώσει νέα ακυρωτική ΝΟΤΑΜ, καθώς δεν την ικανοποιούσε ούτε αυτή η κίνηση της Άγκυρας, καθώς η πρόκληση παρέμενε αναλλοίωτη. Έπειτα και από νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες, η Άγκυρα υποχρεώθηκε να εκδώσει και δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ, την υπ’ αριθμόν Α904/15, περίπου στις 14.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, αποσύροντας ολόκληρη την προκλητική ΝΟΤΑΜ Α0889/15 που είχε εκδοθεί την περασμένη Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου.

Δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης

Δήλωση έκανε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γ. Σακελλαρίδης για την τουρκική ΝΟΤΑΜ και τις πρωτοβουλίες του κ. Σαμαρά

«Η απόσυρση της NOTAM, με την οποία η Τουρκία δέσμευε μία μεγάλη περιοχή του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αποδεικνύει ότι η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο.

Η βιασύνη του κ. Σαμαρά να ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ελάχιστες ώρες πριν τελεσφορήσει η ελληνική διπλωματία και αποσυρθεί η τουρκική ΝΟΤΑΜ, τον εκθέτει. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης ζήτησε ενημέρωση απευθείας από τη στρατιωτική ηγεσία και όχι από την πολιτική. Κάποιος που ήταν μέχρι πριν έναν μήνα Πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τη σφοδρή αντίδραση της Αθήνας η Αγκυρα απέσυρε τη ΝΟΤΑΜ που δέσμευε το μισό Αιγαίο για 10μηνο"

ESM: Το Μνημόνιο δεν λήγει - Κυβέρνηση: Το Μνημόνιο έληξε στις 25 Ιανουαρίου

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ξεκαθαρίζει ότι το Μνημόνιο δεν αποκόπτεται από τη δανειακή σύμβαση - Το Μαξίμου απαντά: Στη συμφωνία με το Eurogroup δεν υπάρχει καμία αναφορά σε Μνημόνια

Σε διελκυστίνδα δίχως τέλος εξελίσσεται η... λεκτική -και όχι μόνο- αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους δανειστές για το ζήτημα της κατάργησης όρων, όπως «Μνημόνιο» ή «Τρόικα».

Κι ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει να ξεκαθαρίζει ότι το Μνημόνιο τελείωσε, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, επιχειρεί να την... επαναφέρει στην πραγματικότητα, υπογραμμίζοντας ότι το Μνημόνιο «δεν λήγει και δεν αποκόπτεται από τη δανειακή σύμβαση».

«Η δανειακή σύμβαση (MFFA) είναι ένα νόμιμο συμβόλαιο που υπεγράφη από τον EFSF, την ελληνική κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Εξειδικεύει τους όρους και τις προϋποθέσεις της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, σε ότι αφορά το ποσό του δανείου, την περίοδο διαθεσιμότητας, τις δόσεις, τα επιτόκια και την αποπληρωμή» αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση του κ. Ρέγκλινγκ.

«Η παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας στο πλαίσιο του MFFA εξαρτάται από την τήρηση εκ μέρους της Ελλάδας των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που καθορίζονται στο μνημόνιο, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ. Το Μνημόνιο είναι ένα ξεχωριστό και αυτοτελές έγγραφο, αλλά συνδέεται με το MFFA -καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει, εάν δεν υπάρχει συμμόρφωση με τα μέτρα του μνημονίου, όπως αξιολογείται από από τα θεσμικά όργανα» είναι η ξεκάθαρη ερμηνεία του ESM, ενώ η ανακοίνωση εξηγεί και το τι ισχύει σε σχέση με τις παρατάσεις της σύμβασης:

«Η ελληνική δανειακή σύμβαση (MFFA) έληξε αρχικά στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Όμως, στις 19 Δεκεμβρίου 2014, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει τεχνική παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Στις 27 Φεβρουαρίου 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αποφάσισε να επεκτείνει την ελληνική MFFA κατά τέσσερις μήνες, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015».

Δείτε την πλήρη ανακοίνωση του ESM εδώ

Τι απαντά η κυβέρνηση

«Τα μνημόνια στην Ελλάδα τελείωσαν στις 25 Γενάρη» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στο σχόλιο του EFSF και προσθέτουν ότι «οι αρμόδιοι του EFSF καλό θα είναι να ενημερωθούν για τις σκληρές διαπραγματεύσεις στις τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις του Eurogroup. Και κυρίως, για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο δεν υπάρχει, όχι τυχαία, καμία αναφορά σε μνημόνια. Γι' αυτό άλλωστε και υπήρξε τελικά συμφωνία».

Με την ίδια διαρροή το Μέγαρο Μαξίμου επιτίθεται στη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «συνεχίζει να διαλέγει την πλευρά των δανειστών και όχι της ελληνικής κοινωνίας. Τους καλούμε να προσέλθουν στη Βουλή, στη συζήτηση για την παράταση της δανειακής σύμβασης, προκειμένου να ενημερωθούν για το τι υπέγραφαν μέχρι τώρα και τι κατάφερε η νέα κυβέρνηση».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ESM: Το Μνημόνιο δεν λήγει - Κυβέρνηση: Το Μνημόνιο έληξε στις 25 Ιανουαρίου"

Κυνισμός, απαξίωση, απειλές: Το τρίπτυχο της τακτικής του Σόιμπλε έναντι της Αθήνας

Τυχόν πτώχευση της Ελλάδας αφήνει παγερά αδιάφορο το Βερολίνο. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε σήμερα στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ στο ερώτημα δημοσιογράφου, «αν η Ελλάδα είναι έτοιμη για default» (χρεοκοπία). «Ρωτήστε τον κ.Βαρουφάκη γι αυτό» είπε. «Η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει εκτίμηση του γεγονότος».

Αναφερόμενος στην προχθεσινή δήλωση του Βόλφγκανκ Σόιμπλε, σύμφωνα με την οποία «αν η Ελλάδα δεν τηρήσει (τις συμφωνίες), δεν θα της δοθεί πλέον βοήθεια», τόνισε, ότι ο υπουργός οικονομικών «εννοεί αυτά που λέει, δεν απειλεί, και ότι απλώς περιγράφει την κατάσταση». Είναι υπόθεση των Ελλήνων, πρόσθεσε, να την αντιμετωπίσουν.

Αλλά ούτε και το γεγονός, ότι η Αθήνα δεν θα είναι πιθανόν σε θέση να αποπληρώσει την πληρωτέα δόση του χρέους της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντός του Μαρτίου, φάνηκε να τον συγκινεί. «Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να υπενθυμίσω ποια είναι τα διεθνή ειωθότα» είπε. Αυτά πρέπει να τα τηρήσει και η Αθήνα.

Χωρίς να τον αναφέρει ονομαστικά, ο κ.Γιέγκερ άσκησε οξεία κριτική και στον Αλέξη Τσίπρα για την κριτική που άσκησε στην Ισπανία και την Πορτογαλία στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός, ως γνωστό, είχε καταγγείλει, ότι κατά τις πρόσφατες κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, οι Έλληνες βρέθηκαν «απέναντι σε έναν άξονα δυνάμεων, με πρωτεργάτες τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, που για ευνόητους πολιτικούς λόγους επιχειρούσαν να οδηγήσουν όλη τη διαπραγμάτευση στο χείλος του γκρεμού, παίρνοντας το ρίσκο μιας ανεξέλεγκτης εξέλιξης, προκειμένου να αποφύγουν το εσωτερικό πολιτικό ρίσκο».

«Πρόκειται για φάουλ, που αντιβαίνει στα ευρωπαϊκά ειωθότα» ήταν το σχόλιο του κ.Γιέγκερ. "Τέτοια πράγματα δεν επιτρέπονται, δεν τα κάνουμε στο Eurogroup». Η Πορτογαλία και η Ισπανία, πρόσθεσε, είναι εταίροι της Γερμανίας, «και έχουμε μεγάλη εκτίμηση γι αυτά που πέτυχαν τα περασμένα χρόνια».

Ο τρόπος που διαπραγματεύονται οι Έλληνες, πρόσθεσε, δεν «αντιστοιχεί σε εκείνον με τον οποίο λειτουργούμε συνήθως στην Eurogroup». Το αποτέλεσμα, πρόσθεσε, ήταν να χαθεί πολύ εμπιστοσύνη έναντι τους τις τελευταίες εβδομάδες. «Το μόνο που μας μένει λοιπόν είναι να επιμένουμε σε εκείνα που έχουν συμφωνηθεί γραπτώς» τόνισε. Κατά τα άλλα, πρόσθεσε, αντικρούοντας σχετική δήλωση του κ.Βαρουφάκη, η συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup δεν προσφέρει καμιά βάση για «δημιουργική ασάφεια». Το κείμενό της είναι σαφέστατο. Γι αυτό, κατέληξε, το Βερολίνο θα παρακολουθεί επιμελώς και «βήμα προς βήμα την εφαρμογή όλων των σημείων της συμφωνίας».

Εντείνοντας στο έπακρο τον πόλεμο νεύρων εναντίον του κ,Βαβουφάκη, κυβερνητική πηγή έλεγε τη Δευτέρα, ότι το Βερολίνο δεν τον παίρνει πλέον καθόλου στα σοβαρά. «Κάθε δήλωσή του προκαλεί αγανάκτηση, ή καγχασμό» πρόσθεσε. Γι αυτό και οι ανώτατοι γερμανοί αξιωματούχοι διαλέγονται πλέον μόνο με τον κ.Τσίπρα. Αυτό φάνηκε και κατά τη συμφωνία για την Ελλάδα στις 20 Φεβρουαρίου στο Eurogroup. «Όλα είχαν προσυμφωνηθεί με τον πρωθυπουργό» τόνισε. «Γι αυτό και κατά την κρίσιμη συνεδρίαση, ο Βαρουφάκης δεν άνοιξε σχεδόν καθόλου το στόμα του».

Η ίδια πηγή αμφισβήτησε την πρακτική αξία της δήλωσης του προέδρου του Eurogroup Γιέροεν Ντάισελμπλουμ, ότι οι εταίροι θα χορηγήσουν ήδη το Μάρτιο χρήματα στην Ελλάδα, αν η τελευταία αρχίσει αμέσως τις μεταρρυθμίσεις. «Η γερμανική Βουλή θα απορρίψει τη χορήγηση» είπε. «Η πλειοψηφία των βουλευτών δεν θέλει πλέον να ακούει για Ελλάδα». Εξάλλου, πρόσθεσε, ο Σόιμπλε δεν θα φέρει καν την πρόταση στο κοινοβούλιο, αν ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί. «Θα προτιμήσει τη ρήξη με τον Ντάισελμπλουμ και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, παρά με τους γερμανούς βουλευτές» τόνισε.

Αρνητική για την Ελλάδα είναι η θέση του και στο θέμα του default, της πτώχευσης, καθώς και του grexit, της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μπορούσε να είναι το επακόλουθο της πτώχευσης. «Ο Σόιμπλε λέει, ότι όλα αυτά πρέπει να τα αποφασίσουν οι Έλληνες» είπε. «Αν όμως πάρουν το δρόμο προς την έξοδο, εκείνος δεν θα κάνει τίποτα για να τους σταματήσει».

Ο κυνισμός, έλεγε σοσιαλδημοκράτης αξιωματούχος που θέλει να μείνει ανώνυμος, έρχεται έτσι να προστεθεί στην απαξίωση και τις απειλές που χαρακτηρίζουν την τακτική του γερμανού υπουργού έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα.

Αν μπορούσε, πρόσθετε ο ίδιος, ο κ.Σόιμπλε θα είχε ήδη εκτοπίσει την Ελλάδα από την ευρωζώνη. «Το κόστος της παραμονής της είναι γι αυτόν από καιρό πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της εξόδου» έλεγε. Αλλά η έξωση δεν είναι στο χέρι του. Εναντίον της είναι ο πυρήνας του πολιτικού κατεστημένου αρχίζοντας με την Άνγκελα Μέρκελ. Για το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μάλιστα, τόνιζε, η προσπάθεια έξωσης θα ήταν «casus belli», αιτία πολέμου, που θα οδηγούσε στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών.

Στους αντίπαλους του grexit, κατά τον ίδιο, ανήκουν και πολλές άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η γαλλική και η ιταλική. «Όλοι αυτοί συγκροτούν ισχυρό τείχος προστασίας για την Ελλάδα» είπε. Αυτό το ξέρει και ο κ.Σόιμπλε: Γι αυτό και ο πραγματικός στόχος του δεν είναι μια ανέφικτη έξωση, αλλά η εξουθένωση της κυβέρνησης Τσίπρα, έτσι αυτή να κάνει τις μέγιστες δυνατές παραχωρήσεις εντός του πλαισίου της ευρωζώνης.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυνισμός, απαξίωση, απειλές: Το τρίπτυχο της τακτικής του Σόιμπλε έναντι της Αθήνας"

«Πακέτο Βαρουφάκη» στο Eurogroup για να πειστούν οι δανειστές

Οι προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που θα τεθούν από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, «ο υπουργός Οικονομικών θα πάει στο Eurogroup με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που προάγουν την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στον τομέα της οικονομίας». Ερωτηθείς εάν οι συγκεκριμένες προτάσεις αφορούν στα υπό κατάρτιση νομοσχέδια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε ότι «θα είναι και καινούργια πράγματα». Πρόσθεσε δε, ότι «η κυβέρνηση έχει το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είναι ένα ευρύ πεδίο που έχει και το δικό μας πρόγραμμα και τη συμφωνία με τους θεσμούς. Η συμφωνία είναι υποσύνολο στο πρόγραμμα της κυβέρνησης».


Loading the player ...

Ο κ. Δραγασάκης διέψευσε τη φημολογία περί άφιξης την Τετάρτη στην Αθήνα τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχω καμία τέτοια ενημέρωση».

Στο Συμβούλιο μετείχαν, εκτός του κ. Δραγασάκη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρης Μάρδας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σημειώνεται ότι νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη των κ. Βαρουφάκη και Μάρδα, με τη συμμετοχή του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στέλιου Παπαδόπουλου, με αντικείμενο την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου. Όπως δε δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, στο περιθώριο της σύσκεψης, «υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων ρευστότητας για τον Μάρτιο».

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "«Πακέτο Βαρουφάκη» στο Eurogroup για να πειστούν οι δανειστές"

Αυξάνονται οι φωνές για τρίτο πακέτο διάσωσης - Διαψεύδουν Ντάισελμπλουμ και Γιούνκερ

Πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν την Ελλάδα να οδεύει προς ένα τρίτο "πακέτο" στήριξης, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αλλά και τον Ισπανό ΥΠΟΙΚ Λουίς ντε Γκίντος να προστίθενται στη λίστα. Ωστόσο με δηλώσεις του τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, όσο και της Κομισιόν, διέψευσαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τελικά τι ισχύει με το τρίτο πακέτο διάσωσης; Αν και η κυβέρνηση δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι πληροφορίες που έρχονται από την Ευρώπη, είναι αντικρουόμενες και αντιφατικές.

Τόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, όσο και ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών, την Δευτέρα, φάνηκαν σχεδόν σίγουροι ότι η συζήτηση έχει ανοίξει. Ντάιελμπλουμ και Γιούνκερ, από την πλευρά τους διέψευσαν με δικές τους παρεμβάσεις αυτό το ενδεχόμενο.

Τι υποστηρίζουν Ντομπρόβσκι - Λουίς ντε Γκίντος

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το Bloomberg, ο Βάλντις Ντομπρόβσκι, σε συνέντευξή του στη Ρίγα, είπε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης όταν λήξει το υφιστάμενο πρόγραμμα τον Ιούνιο, ακόμη και με τη μορφή μιας πιστωτικής γραμμής, επειδή οι αγορές μπορεί να μην είναι ακόμη έτοιμες να δανείσουν στην κυβέρνησή της.

«Μπορεί η Ελλάδα να χρειαστεί έναν πρόσθετο διακανονισμό μετά τη λήξη του προγράμματος της», είπε ο Ντομπρόβσκι, το χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνει το ευρώ και τη νομισματική ένωση.

«Με την προηγούμενη κυβέρνηση, συζητούσαμε πώς η Ελλάδα θα ανακτήσει τη χρηματοδότηση από τις αγορές με μια προληπτική πιστωτική γραμμή ή μια ενισχυμένη πιστωτική γραμμή. Ωστόσο τώρα, αυτό το σενάριο μοιάζει λιγότερο πιθανό, δεδομένης της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής αστάθειας», συμπλήρωσε ο αντιπροεδρος της Κομισιόν.

Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά και πιο συγκεκριμένος, ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ, Λουίς ντε Γκίντος, τόνισε ότι οι χώρες τις ευρωζώνης βρίσκονται σε συνομιλίες για τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδας ύψους μεταξύ 30-50 δις. ευρώ.

Μάλιστα, υποστήριξε πως η Ισπανία θα συμβάλει με το 13-14% του συνολικού ποσού που θα διατεθεί στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως μεταδίδει το Reuters, μία νέα συμφωνία διάσωσης θα προσφέρει πιο ευέλικτους όρους για την Ελλάδα, ενώ τονίζει ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εκτός από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Διαψεύδουν Ντάισελμπλουμ και Γιούνκερ

Με αφορμή τις δηλώσεις του Ισπανού ΥΠΟΙΚ, ο εκπρόσωπος τύπου του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έσπευσε να διαψεύσει ότι η ευρωζώνη συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών δεν συζητούν τρίτο πακέτο διάσωσης», τόνισε εμφατικά.

Τα περί τρίτου πακέτου διάσωσης διέψευσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν υπάρχουν συζητήσεις για κάτι τέτοιο» είπε ο Γιούνκερ σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνεδρίου στο Βερολίνο.

Τι έλεγαν τα δημοσιεύματα

Να υπενθυμίσουμε ότι Ντομπρόβσκι και ντε Γκίντος δεν ήταν και οι πρώτοι που ανακάλυψαν το τρίτο πακέτο διάσωσης.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα την προηγούμενη εβδομάδα, που επικαλούμενα ανώνυμες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, η γερμανική εφημερίδα FAZ ανέφερε σε δημοσίευμά της την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα απαιτήσει επιπλέον δάνεια αξίας 20 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούλιο.

Αργότερα την ίδια ημέρα, το γερμανικό πρακτορείο MNI επικαλούμενο δηλώσεις κορυφαίου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, μετέδωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ύψους πάνω από 30 δισ. ευρώ την επόμενη διετία.

reporter
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνονται οι φωνές για τρίτο πακέτο διάσωσης - Διαψεύδουν Ντάισελμπλουμ και Γιούνκερ"

Νέα βόμβα Λαπαβίτσα: Για να νικήσουμε τη λιτότητα πρέπει να απελευθερωθούμε από το ευρώ

Με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, εξηγεί τους λόγους που η Ελλάδα πρέπει να ποντάρει σε Grexit

"Πλανώνται όσοι νομίζουν πως μπορεί να επιτευχθεί πραγματική αλλαγή εντός της ευρωζώνης", τονίζει σε άρθρο του στον Guardian ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η στρατηγική της επίτευξης ριζικών αλλαγών εντός του ευρώ έχει φτάσει στο τέλος της", τονίζει στο ίδιο άρθρο, που αναμφίβολα αναμένεται να συζητηθεί και να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

"Όπως σημειώνει ο κ. Λαπαβίτσας η στρατηγική αυτή χάρισε στο κόμμα την νίκη στις εκλογές μέσω της υπόσχεσης για απελευθέρωση του ελληνικού λαού από την λιτότητα χωρίς μια ολοκληρωτική ρήξη με την ευρωζώνη. Δυστυχώς, τα γεγονότα έχουν δείξει πέραν κάθε αμφιβολίας πως αυτό είναι αδύνατο και είναι ώρα να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα", τονίζει ο ίδιος.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγει μια κατάρρευση ή μια ολοκληρωτική παράδοση, πρέπει να είναι πραγματικά ριζοσπαστικός", υπογραμμίζει.

"Η δύναμη μας βρίσκεται ακριβώς στην τεράστια λαϊκή στήριξη που απολαμβάνουμε. Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει γρήγορα μέτρα για την ανακούφιση του λαού από τις τεράστιες πιέσεις των τελευταίων ετών: να απαγορεύσουμε τις εξώσεις, να διαγράψουμε το εγχώριο χρέος, να επανασυνδέσουμε οικογένειες με το ηλεκτρικό ρεύμα, να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, να σταματήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις. Με αυτό το πρόγραμμα εκλεγήκαμε. Οι δημοσιονομικοί στόχοι και η εποπτεία από τους θεσμούς πρέπει να αποκτήσουν δευτερεύουσα θέση στους υπολογισμούς μας, αν είναι να διατηρήσουμε την λαϊκή στήριξη" γράφει ο κ. Λαπαβίτσας.

"Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ έπειτα από τρεις εβδομάδες διαπραγματεύσεων είναι ένας συμβιβασμός ο οποίος επιτεύχθηκε κάτω από οικονομική πίεση. Η μόνη της αξία για την Ελλάδα είναι ότι έχει κρατήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζωντανή και ικανή να πολεμήσει μια άλλη ημέρα. Αυτή η μέρα δεν είναι μακριά. Η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης τον Ιούνιο και έχει σημαντικές αποπληρωμές χρέους να κάνει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Κατά τους προσεχείς τέσσερις μήνες, η κυβέρνηση θα πρέπει να συντονιστεί για να διαπραγματευθεί για τα εμπόδια αυτά και να εφαρμόσει το ριζοσπαστικό πρόγραμμα της. Η ευρωπαϊκή αριστερά έχει μερίδιο στην ελληνική επιτυχία, αν σκοπεύει να καταπολεμήσει τις δυνάμεις της λιτότητας που σήμερα στραγγαλίζουν την ήπειρο", καταλήγει.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα βόμβα Λαπαβίτσα: Για να νικήσουμε τη λιτότητα πρέπει να απελευθερωθούμε από το ευρώ"

Παπαδημούλης: «Είναι επιβεβλημένο όχι νομικά, αλλά πολιτικά» να έρθει η συμφωνία στη Βουλή

«Είναι πολιτικά επιβεβλημένο» γράφει στο Τwitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης, παίρνοντας κι αυτός θέση για το αν η τετράμηνη παράταση που συμφωνήθηκε πρέπει να έρθει ή όχι στη Βουλή προς ψήφιση.

Με ένα tweet και ενώ σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη η απόφαση της κυβέρνησης είναι να έρθει προς συζήτηση και όχι προς ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία για την παράταση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει θέση στο ζήτημα και μάλιστα αναφέρεται και στις πρακτικές που ακολουθούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυβερνούσαν με ΠΝΠ κ "κατεπείγοντα". Εμείς, όχι. Η 4μηνη συμφωνία να έλθει στη Βουλή. Είναι επιβεβλημένο όχι νομικά, αλλά πολιτικά», έγραψε χαρακτηριστικά.


Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδημούλης: «Είναι επιβεβλημένο όχι νομικά, αλλά πολιτικά» να έρθει η συμφωνία στη Βουλή"

Πάτρα: Κατάσχεσαν τα λεφτά 80χρονης με άνοια για οφειλές της κόρης της

Μόνο της «αμάρτημα» ότι την είχε συνδικαιούχο

Χωρίς ευρώ άφησαν οι υπεύθυνοι των ελεγκτικών μηχανισμών, σε συνεργασία με γνωστή τράπεζα η οποία διαθέτει υποκαταστήματα στην Πάτρα, μία 80χρονη γυναίκα που πάσχει από άνοια, καθώς προχώρησαν σε δέσμευση του ποσού των 10.000 ευρώ που είχε προκειμένου να καλύπτει ιατρικές της και άλλες ανάγκες.

Η γυναίκα έκπληκτη διαπίστωσε, πριν από λίγες ώρες, ότι τα λεφτά είχαν κάνει… φτερά από το λογαριασμό της και όταν απευθύνθηκε στους υπευθύνους της τράπεζας αυτοί την πληροφόρησαν πως είχαν κατασχεθεί για οφειλές της κόρης της την οποία είχε κάνει το «λάθος» να έχει συνδικαιούχο.

Να σημειωθεί ότι η ηλικιωμένη αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας, καθώς εκτός από άνοια έχει και μειωμένη ακοή, ενώ από αυτά τα χρήματα κάλυπτε τις ανάγκες της για ιατρικές εξετάσεις.

patrastimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Κατάσχεσαν τα λεφτά 80χρονης με άνοια για οφειλές της κόρης της"

Κέρκυρα: Αγανακτισμένοι δικαιούχοι εργατικών κατοικιών κατέλαβαν γραφεία του ΟΑΕΔ

Σε κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΔ στην Κέρκυρα προχώρησαν, από το πρωί, οι δικαιούχοι των Εργατικών Κατοικιών Αγ. Ιωάννη, οι οποίοι επί πέντε χρόνια ζητούν απεγνωσμένα την ολοκλήρωση του έργου και την παράδοση του οικισμού στις 176 οικογένειες, οι οποίες περιμένουν να μπουν στα σπίτια τους.

Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποίησαν συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΔ (σ.σ. διαδέχθηκε ουσιαστικά την Εργατική Εστία στην συγκεκριμένη αρμοδιότητα) και ζήτησαν από τον προιστάμενο της υπηρεσίας στην Κέρκυρα να ζητήσει από τα κεντρικά της υπηρεσίας ενημέρωση για το τι γίνεται με την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας από τον Δήμο Κέρκυρας, τη ΔΕΥΑΚ και τον ΟΑΕΔ, για την προκήρυξη του έργου για το αποχετευτικό. Απαντήσεις ουσιαστικές από τα κεντρικά του οργανισμού δεν υπήρξαν.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο των δικαιούχων Αντριάνα Κοσκινά βάση αυτής της συμφωνίας ο Δήμος σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ θα αναλάβει την προκήρυξη του αποχετευτικού, ενώ θα γίνει τροποποίηση της αρχικής μελέτης, Το θέμα βέβαια θα πρέπει να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο, κάτι που εκκρεμεί. Από την άλλη, οι δικαιούχοι ζητούν επιτακτικά να διευκρινιστεί τι ακριβώς έχει γίνει με την τροποποίηση της μελέτης, αφού όπως λένε αναγκάζονται να «παίζουν κρυφτό» με τον Δήμο, μην έχοντας καμία απολύτως ενημέρωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμότητα υπάρχει και με τη ΔΕΗ καθώς για την επαρκή ηλεκτροδότηση των κατοικιών απαιτείται να περαστεί νέα παροχή ρεύματος από την Αλεπού.

Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος Κ. Νικολούζος μετά από συνάντησή του με αντιπροσωπεία των οικιστών είχε δηλώσει (σ.σ. τον περασμένο Δεκέμβριο) ότι «εφόσον το έργο του αποχετευτικού προκηρυχθεί από το Δήμο, το θέμα θα εισαχθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε στη συνέχεια να υπογραφεί η απαραίτητη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του ΟΑΕΔ για την προκήρυξη της δημοπρασίας». Τότε είχε ανακοινωθεί ότι ο αποχετευτικός αγωγός θα συνδεθεί με το βιολογικό Σιναράδων

corfutime
Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα: Αγανακτισμένοι δικαιούχοι εργατικών κατοικιών κατέλαβαν γραφεία του ΟΑΕΔ"

Αύξηση στους μισθούς της ΔΕΗ

Έξι σωματεία της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων Σπάρτακος, ΕΤΕ και ΠΑΣΥΠ, υπέγραψαν την περασμένη Παρασκευή νέα συλλογική σύμβαση τριετούς διάρκειας, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων της τάξης 8 με 10%.

Στις προβλέψεις της νέας Συλλογικής Σύμβασης περιλαμβάνονται οι εξής αλλαγές:

1. Χορήγηση τροφείου ύψους 6 ευρώ την ημέρα για κάθε μέρα πραγματικής εργασίας (φυσικής εργασίας) στη ΔΕΗ, με σκοπό όπως αναφέρεται στο κείμενο της σύμβασης «την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της επιχείρησης, τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας». Τα 150 ευρώ μηνιαίως αντιστοιχούν σε αύξηση 8 έως 10% για το μέσο μισθό της ΔΕΗ

2. Διασφαλίζεται ότι δε γίνεται καμία απολύτως μείωση στους μισθούς
3. Η ΔΕΗ δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση εργαζομένου για οικονομοτεχνικούς λόγους

4. Η ΔΕΗ είναι πλέον υποχρεωμένη (μέχρι τώρα κατέβαλε από ελευθεριότητα) να καταβάλει επίδομα ευδόκιμης παραμονής Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος εργαζόμενος έχει εξαντλήσει τη μισθολογική του εξέλιξη, θα λαμβάνει υποχρεωτικά μισό κλιμάκιο

5. Καθιερώνεται ειδική άδεια 4 ημερών ετησίως για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην εξυπηρέτηση πελατών (front office) της επιχείρησης

Η Φωτεινή Πιπιλή σχολίασε στο Twitter τις νέες συλλογικές συμβάσεις που υπεγράφησαν στη ΔΕΗ.
«Συγγνώμη @atsipras να μην πληρώνουν οι ανήμποροι ΔΕΗ υποσχέθηκες,όχι να κάνεις αύξηση 10% στους εργαζόμενους της ΔΕΗ.Απίστευτη πρόκληση!»


Διαβάστε Περισσότερα » "Αύξηση στους μισθούς της ΔΕΗ"

Στρατούλης: Δεν θα στείλω τίποτα στους Θεσμούς για έγκριση

«Οι πόροι για τα νομοσχέδια που αφορούν στην ανθρωπιστική κρίση, είναι ανεξάρτητα από όποια διαπραγμάτευση κάνουμε» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Στρατούλλης τόνισε ότι «πριν από τους θεσμούς, προηγούνται οι ανάγκες των ανθρώπων, προηγείται η ανάγκη να αντιμετωπίσεις την ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκαλέσει τα μνημόνια».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι ό ίδιος δεν θα στείλει τίποτα στους Θεσμούς για έγκριση αφού τα νομοσχέδια δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και τόνισε: «Το ζήτημα δεν είναι αν συμφωνούν οι εταίροι και οι θεσμοί στα συγκεκριμένα νομοσχέδια, αλλά το ότι θα τα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ» είπε ο αναπληρωτής υπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα «να τα ψηφίσουν και η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ».

Ανάμεσα στις ρυθμίσεις είναι:
-Παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος ως 300kw τον μήνα, σε μέχρι 300.000 άτομα που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο. Διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί με κριτήρια και το κοστολόγησε στα 58 εκατ. ευρώ, τα οποία «είναι εύκολο να βρεθούν».

-Επιδότηση ενοικίου σε 30.000 οικογένειες. Το ποσό του επιδόματος θα είναι στα 70 ευρώ ανά άτομο και 220 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια και θα δοθεί σε όσους βρίσκονται κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας.

-Σίτιση με κουπόνια σε μέχρι 300.000 άτομα, σε συνεργασία με φορείς, όπως οι Δήμοι.

Τα μέτρα αυτά ισχύουν για όλους τους φορολογούμενους κατοίκους της χώρας, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

Για τη χρηματοδότηση των μέτρων δε θα μπουν νέοι φόροι - σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη - αλλά θα πληρώσουν «αυτοί που δεν έχουν πληρώσει ποτέ».

Πρόστιμα 64,5 εκατ. ευρώ για «μαύρη» εργασία το 2014

Την ίδια ώρα οι επιθεωρητές εργασίας , κατά τους ελέγχους που διενήργησαν ολόκληρο το 2014 σε 27.635 επιχειρήσεις, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 3.827 (ποσοστό 13,85%) ,σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων γστο πλαίσιο του σχεδίου Αρτεμις

Σε σύνολο 135.566 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 6.177 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 4,56%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 64.592.922 ευρώ.

Τα πρόστιμα έχουν αυστηροποιηθεί και ανέρχονται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

Πάντως , σύμφωνα με τα στοιχεία των επιθεωρήσεων εργασίας ,μόνο το 20%-25% των προστίμων (με έκπτωση 30%) εισπράττονται άμεσα. Το 75% ρυθμίζεται, οδηγείται στα δικαστήρια ή στον «κουβά» των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το υπουργείο σχεδιάζει εκλογίκευση των υψηλών προστίμων (10.500 ευρώ) για την ανασφάλιστη εργασία ανάλογα με το προφίλ (βαθμός συνέπειας ή παραβατικότητας) των εργοδοτών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατούλης: Δεν θα στείλω τίποτα στους Θεσμούς για έγκριση"

Βενιζέλος: Η συμφωνία δεν έρχεται στη Βουλή γιατί η κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται τους βουλευτές της

Επίθεση στην κυβέρνηση ότι «δεν εμπιστεύεται τους βουλευτές της» εξαπολύει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή την υπογραφή της κύριας δανειακής σύμβασης «δηλαδή το μνημόνιο» από τον Γιάνη Βαρουφάκη «παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους ειδικούς νόμους».

«Είναι δυνατόν να έχουμε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που λέει: "Κάντε ό,τι θέλετε, υπογράψτε την παράταση του μνημονίου, απλώς μην με βάζετε να λερώσω τα χέρια μου, ψηφίζοντας"» αναρωτιέται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Έτσι πορεύεται η χώρα; Με τέτοια ψέματα απέναντι στο λαό; Απέναντι στη διεθνή κοινότητα;» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος.

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

Η κυβέρνηση δυστυχώς, δια του κ. Βαρουφάκη, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους ειδικούς νόμους, υπέγραψε την κύρια δανειακή σύμβαση, δηλαδή το μνημόνιο, δηλαδή το πρόγραμμα, θέλοντας να αποφύγει τη Βουλή, παραβιάζοντας τα δικαιώματα της Βουλής γιατί η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει εμπιστοσύνη στους βουλευτές της.

Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές, για κάτι που εκθέτει τη χώρα διεθνώς, αλλά και για ένα μεγάλο ζήτημα δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού.

Είναι δυνατόν να έχουμε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που λέει: «Κάντε ό,τι θέλετε, υπογράψτε την παράταση του μνημονίου, απλώς μην με βάζετε να λερώσω τα χέρια μου, ψηφίζοντας».

Έτσι πορεύεται η χώρα; Με τέτοια ψέματα απέναντι στο λαό; Απέναντι στη διεθνή κοινότητα;

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος: Η συμφωνία δεν έρχεται στη Βουλή γιατί η κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται τους βουλευτές της"

Σε απεργία πείνας Κουφοντίνας, Μαζιώτης, Γουρνάς

Σε απεργία πείνας προχώρησαν από σήμερα οι κρατούμενοι για συμμετοχή στις τρομοκρατικές οργανώσεις «Επαναστατικός Αγώνας» και 17 Νοέμβρη, Νίκος Μαζιώτης, Κώστας Γουρνάς και Δημήτρης Κουφοντίνας, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό.

Σε κείμενό του σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ο Νίκος Μαζιώτης αναφέρει: «ως μέλος του Επαναστατικού Αγώνα και ως πολιτικός κρατούμενος των φυλακών τύπου Γ΄ στα πλαίσια της αγωνιστικής κινητοποίησης των πολιτικών κρατουμένων ενάντια στις ειδικές «αντιτρομοκρατικές» νομοθεσίες , τα ειδικά δικαστήρια και τις ειδικές φυλακές συμμετέχω από 2 Μαρτίου στην απεργία πείνας των πολιτικών κρατούμενων»

Σε άλλο σήμείο επισημαίνει ότι η ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει ουσιαστικά τα πράγματα, τονίζοντας ότι η πολιτική που έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει δεν διαφέρει από αυτή τον προκατόχων του.

Κλείνοντας το κείμενό του ζητά: «κατάργηση του Α΄ «αντιτρομοκρατικού» νόμου του 2001, του άρθρου 187 (εγκληματική οργάνωση), του Β΄ του «αντιτρομοκρατικού» νόμου του 2004, του άρθρου 187Α (τρομοκρατική οργάνωση), του κουκουλονόμου, του του νόμου για τις φυλακές τύπου Γ' και απελευθέρωση του καταδικασμένου για την 17Ν Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας».

Σε κοινό τους κείμενο που δημοσιεύτηκε νωρίτερα στην ίδια ιστοσελίδα, οι Κουφοντίνας και Γουρνάς αναφέρουν «εμείς, πολιτικοί κρατούμενοι στη φυλακή τύπου Γ του Δομοκού, ο Κώστας Γουρνάς και ο Δημήτρης Κουφοντίνας, προχωράμε από σήμερα Δευτέρα 2 Μάρτη σε απεργία πείνας. Παλεύουμε για να καταργηθούν τα άρθρα 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, για να καταργηθεί ολόκληρη η ειδική νομοθεσία εκτάκτων μέτρων με την οποία η εξουσία επιδιώκει να εγκληματοποιήσει και να εξοντώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους».

Οι δύο κρατούμενοι ζητούν, μεταξύ άλλων, «άμεση κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, που αποτελούν το σύμβολο του καθεστώτος εξαίρεσης των πολιτικών κρατούμενων και του εκφοβισμού της κοινωνίας που αντιστέκετα, καθώς και άμεση αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού που η εξουσία επί 13 χρόνια τώρα εξοντώνει μεθοδικά και εκδικητικά, με αποτέλεσμα να έχει οδηγηθεί σε ανήκεστες βλάβες, με το επίσημο ποσοστό αναπηρίας του να έχει φτάσει πλέον στο 98»

«Η ελπίδα έρχεται μόνο μέσα από τον αγώνα», κλείνουν την επιστολή τους οι δύο κρατούμενοι.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε απεργία πείνας Κουφοντίνας, Μαζιώτης, Γουρνάς"

Στη Βουλή για ενημέρωση και όχι για ψήφιση η συμφωνία για παράταση

Την απόφαση να ενημερώσει ο ίδιος τη Βουλή σε ότι αφορά τη συμφωνία της τετράμηνης παράτασης το επόμενο χρονικό διάστημα, πήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χωρίς όμως να υπάρξει κύρωση από το κοινοβούλιο.

Ο κύριος Τσίπρας αποφάσισε να ανοίξει τη σχετική συζήτηση, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα, ενώ την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη υπογράμμιζαν πως δεν είναι απαραίτητο τεθεί προς ψήφιση. Αντίθετα, σημείωναν ότι αρκεί η υπογραφή του υπουργού Οικονομών και έφερναν ως παράδειγμα την μη κύρωση της συμφωνίας από άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ. Παράλληλα σημείωναν πως οι Θεσμοί δεν έχουν ζητήσει κάτι τέτοιο.

Την παραπάνω απόφαση του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό, Real FM. Ο κ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε ότι ο λόγος που δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή η τετράμηνη συμφωνία, δεν είναι επειδή υπάρχει πρόβλημα στην κυβέρνηση. Απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική των μνημονίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και σημείωσε ότι η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύει ότι δεν συνεχίζει τα μνημόνια.

Σχολιάζοντας την έντονη κριτική που ακούστηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σαββατοκύριακο, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι στα συλλογικά Όργανα «συζητάμε ανοιχτά, ώστε να βγαίνουμε πιο ισχυροί και καλά προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα». Παραδέχθηκε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι στη Βουλή θα υπάρχει ομοφωνία.

Τέλος ο κ. Σακελλαρίδης εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της χώρας μέσα στον Μάρτιο. Υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει τις λύσεις να μην υπάρχει πρόβλημα με τις υποχρεώσεις και πρόσθεσε ότι το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε επαφές με επενδυτές και με εταίρους. «Κανείς δεν θέλει να υπάρξει πρόβλημα», κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή για ενημέρωση και όχι για ψήφιση η συμφωνία για παράταση"

Στο σπίτι κορυφαίου στελέχους των «Πυρήνων της Φωτιάς» συνελήφθη η Αγγελική Σπυροπούλου

Τη σύλληψη της καταζητούμενης για τρομοκρατία, Αγγελικής Σπυροπούλου, ανακοίνωσε η Αστυνομία. Η σύλληψή της έγινε τις πρωινές ώρες στην περιοχή της Σαλαμίνας. Πρόκειται για την τέταρτη σύλληψη συνεργάτη του Χριστόδουλου Ξηρού και της οργάνωσης των «Πυρήνων της Φωτιάς.

Η Αντιτρομοκρατική είχε εντοπίσει την Αγγελική και την παρακολουθούσε και σήμερα το πρωί έκανε κίνηση για να την συλλάβει συμπληρώνοντας το καρέ των συλλήψεων βασικών μελών της εγχώριας τρομοκρατίας.

Η 22χρονη συνελήφθη στο πατρικό του Χρήστου Τσάκαλου ο οποίος είναι στον Κορυδαλλό για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς». Μαζί της συνελήφθησαν και η μητέρα του Τσάκαλου, Αθηνά η οποία κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία και η αρραβωνιαστικιά του και θα οδηγηθούν όπως και η Αγγελική στον ειδικό εφέτη ανακριτή. H Αγγελική έχει βάψει τα μαλλιά της καστανά και κατά την μεταγωγή της φορούσε ένα σκουφί το οποίο κάλυπτε τα χαρακτηριστικά του προσώπου της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κυκλοφορούσε με το όνομα Εφη Στατίδου.

Η Αθηνά Τσακάλου συνελήφθη έξω από το Εφετείο όπου είχε μεταβεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή με δική της πρωτοβουλία το πρωί για να δώσει κατάθεση υπέρ της 36χρονης "αγγελιοφόρου" που συνελήφθη το περασμένο Σάββατο.

Με Ξηρό

Η Σπυροπούλου, που καταζητούνταν μετά τη σύλληψη του Χρ. Ξηρού, είχε βοηθήσει τον αρχιτρομοκράτη και φέρεται να είχε σημαντικό ρόλο στην υπόθεση της ανατίναξης των φυλακών Κορυδαλλού. Ωστόσο, από τις σημειώσεις της που βρέθηκαν σε γιάφκες, φαίνεται ότι είχε στραφεί εναντίον του Ξηρού και με τα φυλακισμένα μέλη των «Πυρήνων» σχεδίαζαν να τον βγάλουν από τη μέση.

Της αποδίδεται ηγετικό ρόλος στην οργάνωση. Να θυμίσουμε ότι η νεαρή φοιτήτρια είχε εξαφανιστεί μήνες και οι γονείς της έλεγαν ότι παράτησε τις σπουδές της.

Στα χειρόγραφα σημειώματά της η 22χρονη κάνει αναφορά σε «δουλειές που απομένουν μέχρι το πάρτι», αναφερόμενη στις εκκρεμότητες του σχεδίου απόδρασης των μελών της «Συνωμοσίας» από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ακόμα βρέθηκαν σημειώματα με οδηγίες για το «μαγείρεμα», δηλαδή την παρασκευή των εκρηκτικών και την κατασκευή βομβών. Μάλιστα, στερεωμένο με μαγνήτη στην πόρτα του ψυγείου που υπήρχε στη γιάφκα του Λουτρακίου βρέθηκε χαρτί με χειρόγραφες ενδείξεις όπως «Συνταγή», «Ψήσιμο νιτρικής αμμωνίας», «1.050 γραμμάρια αμμωνίας σε πυρέξ» και «130 γραμμάρια νιτρομεθάνης» κ.ά.

«Κρατηθείτε μία εβδομάδα», έγραφε ένα από τα σημειώματα, το οποίο κατέληξε «όσο πιο γρήγορα μπορείτε κάτι». «Να τελειώσουν όλα σύντομα», αναφέρει άλλη «εντολή» της 22χρονης. «Τίποτα δεν γινόταν αν δεν το είχε εγκρίνει πρώτα η Αγγελική. Δεν είναι τυχαίο που στα σημειώματα οι Πυρήνες αναφέρουν ότι θα '' απολύσουν'' τον Χριστόδουλο Ξηρό, όταν η 22χρονη εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της. Όπως προκύπτει από τα σημειώματα, η Αγγελική ήταν το μεγάλο αφεντικό, που είχε υπό τον έλεγχό της τον ''Μανώλη'' της 17Ν και κανόνιζε τα πάντα», ανέφερε στο Έθνος της Κυριακής στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής.

Στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκεται και πλήθος χειρόγραφων σημειωμάτων με καταγραφές δρόμων και περιοχών με «σημάδια» και οδηγίες. «Βίλια-Αλεποχώρι», γράφει ένα από αυτά, που καταλήγει «ξεκινά (καντίνα)», ενώ ένα ακόμη σημειώνει «Είμαστε στην Αριστείδου» και τελειώνει με τη φράση «Αγ. Γεωργίου και στρίβεις δεξιά. Αν δεν περνάει...». Επίσης, στη... λίστα των αστυνομικών συγκεντρώνονται και τα κωδικοποιημένα ονόματα που αναφέρονται στα σημειώματα: Ρωξάνη, Ιάσονας, Σπύρος είναι μερικά από αυτά.

Μέσα από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση προκύπτουν νέα πρόσωπα που εμπλέκονται στην προετοιμασία του σχεδίου «Γοργοπόταμος». Μέσα από τις καταθέσεις του 29χρονου Αλβανού υπηκόου Μπουγιάρ Μ., που υπήρξε οδηγός της Αγγελικής, αλλά και του 23χρονου Ελληνοαρμένιου Μάριου Μ,. ο οποίος συνελήφθη για την κλοπή του αυτοκινήτου που είχε βρεθεί εγκαταλελειμμένο σε ερημική περιοχή τους όρους Αιγάλεω, αναδεικνύονται πέντε ακόμη πρόσωπα, των οποίων η εμπλοκή στην υπόθεση εξετάζεται.

Αστυνομικοί κατάσχεσαν ακόμα σημειώματα που αντάλλασσε η 22χρονη με τα έγκλειστα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» και αφορούσαν το σχέδιο απόδρασης και όχι μόνο.

Βρέθηκαν ενδεικτικά τρεις σελίδες Α4 διπλωμένες μεταξύ τους με μηνύματα ανάμεσα στην 22χρονη και τους εγκλείστους. Σε ένα από αυτά κάνουν αναφορά στον Χριστόδουλο Ξηρό, τον οποίο αποκαλούν κωδικοποιημένα «Νίκο», γράφοντας ότι «δεν θα πούμε στον Νίκο», ενώ σε άλλο σημείο φέρονται να κατανέμουν ρόλους στην απόδραση γράφοντας «εγώ με το καλάσνι» (εννοώντας καλάσνικοφ). Ορισμένες από τις επιστολές της καταζητούμενης Αγγελικής Σπυροπούλου απευθύνονται προς όλα τα έγκλειστα μέλη της «Συνωμοσίας». Βρέθηκε, για παράδειγμα, σημείωμα με ημερομηνία Πέμπτη 18/12 και ένδειξη «ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ».

Αντίστοιχα, υπάρχουν αρκετά σημειώματα με ένδειξη «ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ» ή «ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΟ ΜΟΝΟ» πιθανότατα δηλαδή για τους Σπύρο Μάνδηλα και Χρήστο Τσάκαλο, κατηγορούμενοι και οι δύο για συμμετοχή στην οργάνωση.

Στα χειρόγραφα σημειώματα υπάρχουν τέλος αναφορές σε κωδικές ονομασίες ατόμων, όπως για παράδειγμα «Ιάσονας» ο οποίος συνελήφθη το Σαββατοκύριακο.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο σπίτι κορυφαίου στελέχους των «Πυρήνων της Φωτιάς» συνελήφθη η Αγγελική Σπυροπούλου"

Χρηματοδότηση έναντι μεταρρυθμίσεων, ζητά ο Ντάισελμπλουμ

Η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέσα στον Μάρτιο την «πρώτη εκταμίευση» από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, που απομένει από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας, εάν η κυβέρνηση της χώρας υιοθετήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να συμφωνηθούν γρήγορα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην εφημερίδα Financial Times.

«Το μήνυμά μου στους Έλληνες είναι: Προσπαθήστε να ξεκινήσετε το πρόγραμμα πριν τελειώσει η συνολική επαναδιαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία που μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε σήμερα. Αν τα κάνετε, τότε κάποια στιγμή στον Μάρτιο, ενδεχομένως θα μπορεί να γίνει μία πρώτη εκταμίευση. Αλλά, αυτό θα απαιτούσε πρόοδος και όχι μόνο προθέσεις» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.Ο Ντάισελμπλουμ δεν ασπάστηκε το αίτημα της Ελλάδας να εκδόσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια, αντιπροτείνοντας ένα πακέτο διάσωσης το οποίο θα δοθεί στην Ελλάδα σε περίπτωση που θα υπάρξει συμφωνία για μεταρρυθμίσεις. «Αν ξοδέψουμε δύο μήνες μιλώντας ο ένας στον άλλο και μην κάνοντας τίποτε, στο τέλος Απριλίου θα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως οι πρωτεύουσες της Ευρωζώνης ανησυχούν για τον κίνδυνο η Αθήνα να μην έχει τα χρήματα που απαιτούνται για την αποπληρωμή των χρεών της, γεγονός που αναγκάζει την κυβέρνηση να κάνει αγώνα δρόμου ακόμα και μετά την τετράμηνη παράταση που εξασφαλίστηκε.

Σύμφωνα με τους F.T., αξιωματούχοι που παρακολουθούν το ελληνικό πρόγραμμα εκτιμούν ότι η Αθήνα μπορεί να μην έχει χρήματα τις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες και ίσως να μην είναι σε θέση να καλύψει τον Μάρτιο πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους της, ύψους 4,3 δισ. ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνονται 1,4 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό έλλειμμα, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αυξήσει το όριο των 15 δισ. ευρώ για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Αλλά, όπως προσθέτει το δημοσίευμα, οι αρμόδιοι για την πολιτική της ΕΚΤ είναι απρόθυμοι να αυξήσουν το όριο αυτό.

Παρά την προσφορά του, αξιωματούχοι οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε συζητήσεις για το χρέος της Ελλάδας, τονίζουν πως υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η Αθήνα έχει την πρόθεση να δεχτεί τέτοιους όρους. Μάλιστα, τονίζεται πως μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων για το τελικό πλάνο των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πριν η χώρα μας ξεκινήσει να λαμβάνει χρήματα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν πως η Αθήνα έχει ακόμα θέματα να λύσει. Ένας εξ' αυτών μάλιστα έκανε λόγο για επαφές κυβερνητικών στελεχών με δημόσιους υπαλλήλους, προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Μάλιστα δεν έλειψε και η κινδυνολογία, αφού οι FT αναφέρουν πως υπήρχε ένδειξη πισωγυρίσματος στις συμφωνίες, η οποία τελικά αποφεύχθηκε.

Τέλος, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, πρότεινε πως θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση όσον αφορά τις πληρωμές των ομολόγων της ΕΚΤ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα όσα υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα, πως δηλαδή οι πιστωτές θα πρέπει να ξεπληρωθούν στο ακέραιο.

express
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρηματοδότηση έναντι μεταρρυθμίσεων, ζητά ο Ντάισελμπλουμ"

Ο Ντάισελμπλουμ για το παρασκήνιο των συνομιλιών με την Ελλάδα

Παραδέχεται στους Financial Times ότι άλλαξε το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης

Στο παρασκήνιο που οδήγησε στη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου για την παράταση του ελληνικού προγράμματος αναφέρθηκε ο επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times. 

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών παραδέχεται στην βρετανική εφημερίδα πως ήταν εκείνος που άλλαξε το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης στο δεύτερο Eurogroup, προκαλώντας την αντίδραση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και επιρρίπτει ευθύνες για αυτή την εξέλιξη στην Κομισιόν και εμμέσως στον Πιέρ Μοσκοβισί, που δεν τον είχε ενημερώσει για τις κινήσεις του.
 

Ο Ντάισελμπλουμ υπερασπίστηκε την απόφαση να επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα πριν καν η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει επισήμως την εξουσία, λέγοντας πως προσπαθούσε να «μαζέψει» μέρος της ζημιάς που είχε προκαλέσει η προεκλογική εκστρατεία.
«Υπήρχαν πολλοί πολιτικοί από όλη την Ευρώπη που βασικά παρενέβαιναν, δίνοντας συμβουλές στο ελληνικό εκλογικό σώμα για το ποιον να ψηφίσει, κάτι που δεν πίστευα ότι ήταν σωστό», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. «Δεν έχουμε πολύ χρόνο, πρέπει να αρχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί τους και θέλω να τους στείλω το σήμα: σας αποδέχομαι πλήρως ως νέους εταίρους, ας αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις».
Παρά τη δύσκολη αρχή, ο Ντάισελμπλουμ λέει πως η σκληρή γραμμή της νέας κυβέρνησης άρχισε να μαλακώνει καθώς οι δημόσιες διακηρύξεις του Βαρουφάκη και άλλων υπουργών ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, πυροδότησαν μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες. Αυτό, με τη σειρά του, ενέτεινε την πίεση στην Αθήνα να κλείσει γρήγορα μια συμφωνία, πρόσθεσε. «Ήταν η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη».
Ωστόσο, η επεξεργασία μιας συμφωνίας αποδείχθηκε δύσκολη. Μια πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup για να ξεκινήσει η διαδικασία διαλύθηκε σε κακό κλήμα. Ο Ντάισελμπλουμ προσπάθησε και πάλι πέντε ημέρες αργότερα, όμως η κατάληξη αποδείχθηκε ακόμα πιο θεαματική: ο Βαρουφάκης βγήκε από τη συνεδρίαση κατηγορώντας τον Ολλανδό ότι αναίρεσε τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η Αθήνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί, τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Ντάισελμπλουμ επιρρίπτει ευθύνες στην Κομισιόν, η οποία τυπικά δείχνει μεγαλύτερη επιείκεια έναντι της Ελλάδας απ' ότι στους άλλους πιστωτές, λέγοντας πως η παρέμβασή της βραχυκύκλωσε την διαδικασία και πως ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί.
«Τότε οι Έλληνες νόμιζαν πως είχαν συμφωνία», λέει ο Ντάισελμπλουμ. «Δεν είχα εμπλοκή σε αυτό και αυτό δεν ήταν πολύ έξυπνο. Αν θέλεις να έχεις μια συμφωνία με το Eurogroup, θα βοηθούσε αν με ενημέρωνες για το τι προσπαθείς να κάνεις».
Αντιθέτως, ο Ντάισελμπλουμ έδωσε τη δική του, πολύ σκληρότερη πρόταση, η οποία γρήγορα διέρρευσε στον Τύπο. Έβαλε το κεφάλι του στα χέρια του για να δείξει την αντίδρασή του όταν έμαθε για τη διαρροή –που πιθανώς ενορχηστρώθηκε από τον Βαρουφάκη. «Γνωρίζω πως στην πολιτική όλα έχουν να κάνουν με τον εγκλωβισμό (frame) και το ποιος θα εγκλωβίσει πρώτος τον άλλον», λέει. «Όμως αν βρίσκεσαι σε μια τόσο ευαίσθητη διαδικασία, προσπαθώντας να ξαναχτίσεις την εμπιστοσύνη, προσπαθώντας να αρχίσει η διαδικασία, το να πηγαίνεις στην αίθουσα Τύπου και να λες 'α, δεν μπορείς να εμπιστευτείς αυτούς τους τύπους, κοίτα τι προσπαθούν να μας επιβάλουν', αυτό δεν βοηθάει πολύ».
Μια τρίτη και τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου η Αθήνα έστειλε το αίτημα για παράταση, και ο Ντάισελμπλουμ άλλαξε στρατηγική. Οι βασικοί παίκτες ήταν όλοι παρόντες: οι τρεις θεσμοί που επιβλέπουν τη διάσωση της Ελλάδας, μαζί με «τους Έλληνες και τους Γερμανούς, για να το θέσω ωμά», λέει ο Ντάισελμπλουμ.
Ο καθένας ήρθε για τις προσυνεδριακές διαπραγματεύσεις. Αντί όμως να μιλήσει με τον Βαρουφάκη, ο Ντάισελμπλουμ μίλησε μόνο στον Τσίπρα τηλεφωνικά. «Δεν είδα τον Βαρουφάκη καθόλου εκείνο το πρωί», λέει. «Δεν του μίλησα».
Μετά από ώρες διαπραγματεύσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ επεξεργάστηκε μια προσφορά «πάρ' την ή άφησέ την» και την παρουσίασε στον Τσίπρα, την ώρα που η αίθουσα όπου βρίσκονταν οι υπουργοί Οικονομικών προσπαθούσε να ηρεμήσει. «Είπα στον Τσίπρα ότι αυτό ήταν», θυμάται. «Και νομίζω πως μετά από 15 λεπτά με πήρε πάλι τηλέφωνο, και υπήρξε μία λέξη που καταφέραμε να αλλάξουμε. Και αυτό ήταν».
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η συμφωνία σηματοδότησε το τέλος ενός μήνα θυελλωδών διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια του οποίου ο Ντάισελμπλουμ και το απότομο διαπραγματευτικό του στυλ συγκρούστηκε άμεσα με τον Βαρουφάκη, τον «χαλαρό» και εικονοκλαστικό Έλληνα ομόλογό του.
Αν και απετράπη η καταστροφή, οι διαπραγματεύσεις άφησαν πληγωμένους εγωισμούς σε όλες τις πλευρές, όπως κατέστησε σαφές ο Ντάισελμπλουμ στην εκτενέστερη συνέντευξή του μέχρι τώρα για το επεισόδιο. Αυτό δείχνει πως τα επόμενα βήματα που απαιτούνται ώστε να παραμείνει φερέγγυα η Αθήνα θα μπορούσαν να γίνουν σε ακόμα πιο τεταμένο κλίμα και να δοκιμάσουν την Ελλάδα και τους 18 εταίρους της στην ευρωζώνη.
Η εφημερίδα σημειώνει πως «ο Ντάισελμπλουμ δεν απολογήθηκε για το στυλ του, λέγοντας πως ήταν δουλειά του να πιέσει τον Βαρουφάκη». Αν και παραδέχθηκε πως «κάποιες φορές οι άνθρωποι θυμώνουν» στη διάρκεια τέτοιων διαπραγματεύσεων, ωστόσο αρνήθηκε τις αναφορές που έλεγαν ότι οι δυο άνδρες κόντεψαν σε κάποιο σημείο να παίξουν ξύλο.
«Είναι βλακείες», είπε. «Το γεγονός είναι ότι έπρεπε να τον πιέσω για μια λύση, και αυτή είναι η δουλειά μου. Πρέπει επίσης να πιέζω και άλλους υπουργούς, που είναι επίσης αρκετά σκληροί και πεισματάρηδες, για μια λύση».
tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ντάισελμπλουμ για το παρασκήνιο των συνομιλιών με την Ελλάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news