facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Θητεία για τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων ανακοίνωσε ο Καμμένος

Την θεσμοθέτηση θητείας για τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων ανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στο χαιρετισμό του, στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης παραλαβής των καθηκόντων του απελθόντος αρχηγού ΓΕΑ πτεράρχου Ευάγγελου Τουρνά στον αντιπτέραρχο Χρήστο Βαϊτση, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ευελπίδων.

«Θα ήθελα να ανακοινώσω τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να θεσμοθετήσουμε πλέον συγκεκριμένη θητεία για τους αρχηγούς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και τους αρχηγούς των Τριών Επιτελείων. Θα το δούμε με 2+1 χρόνια ή 2+2 χρόνια, προκειμένου να υπάρχει από εδώ και πέρα μια πιο εύρυθμη λειτουργία στις Ένοπλες Δυνάμεις», ανέφερε σχετικά ο Υπουργός.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Θητεία για τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων ανακοίνωσε ο Καμμένος"

H Ελλάδα θα διεκδικήσει 12-15 δισ. ευρώ από το Σχέδιο Γιούνκερ

Την έγκριση προγραμμάτων ύψους 12-15 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση ή του «Σχεδίου Γιούνκερ», όπως συνηθίζεται να ονομάζεται, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Υπολογίζεται ότι το συνολικό «πακέτο Γιούνκερ» μπορεί να ανέλθει σε 315 δισεκατομμύρια ευρώ για τα προσεχή τρία χρόνια, μέχρι και το 2017, και ο κ. Μάρδας παρουσίασε αναλυτικά το γενικό πλάνο του ελληνικού προγράμματος, στη διάρκεια ημερίδας που έγινε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

«Είναι ένα πρόγραμμα της τάξης των 12-15 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει συγκεκριμένους προσανατολισμούς και είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι έτοιμο, δεν είναι στη διαδικασία ετοιμασίας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε:

«Προβλέπει ένα σύνολο δράσεων προς συζήτηση με έναν ιδιαίτερα αναλυτικό τρόπο και βέβαια θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να εγκριθεί και να περπατήσει».

Στη διάρκεια της ημερίδας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μάλλον θα πάρει «ψίχουλα» από το «Σχέδιο Γιούνκερ». Δήλωσε την αντίθεσή του στις πολιτικές της λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι δεν μείωσαν το δημόσιο χρέος και κατέστρεψαν το κοινωνικό κράτος.

«Η λιτότητα σκότωσε τις επενδύσεις και για να ξαναγίνουν επενδύσεις πρέπει να σκοτώσουμε τη λιτότητα», είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε για «εικονική δημοκρατία» στην Ε.Ε και κατηγόρησε τη Γερμανία ότι «μεταμόρφωσε την Ε.Ε. σε γερμανική Ευρώπη».

Για «δημοκρατικό έλλειμμα» στην ΕΕ μίλησε και η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, η οποία, όμως, παρατήρησε, ταυτόχρονα, ότι η ΕΕ είναι το μεγαλύτερο ειρηνικό επίτευγμα.

Χαρακτήρισε «μεγάλο στοίχημα» το «Σχέδιο Γιούνκερ», τονίζοντας πως το θέμα είναι να καταφέρει η Ελλάδα να αξιοποιήσει αυτή τη «μεγάλη ευκαιρία» που της δίνεται με ελκυστικές προτάσεις που θα εγκριθούν. «Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει πολιτική σταθερότητα, η κυβέρνηση ό,τι λέει να το εννοεί και να το εφαρμόζει, να υπάρχει οικονομική σταθερότητα, η κυβέρνηση να μην αλλάζει το φορολογικό τοπίο ανά δεκαπενθήμερο και να υπάρχει συγχρόνως και τήρηση των δεσμεύσεων, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας», είπε.

Παράλληλα εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τα κριτήρια και την επιτυχία του Σχεδίου.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι από τη ρητορική της λιτότητας έχουμε περάσει στη ρητορική της ανάπτυξης», τόνισε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή για το «Σχέδιο Γιούνκερ», σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει έλεγχος και διαφάνεια στην υλοποίησή του.

«Ως ευρωβουλευτές κάνουμε προσπάθειες να δοθούν χρήματα και επενδύσεις και στις χώρες του Νότου, καθώς υπάρχει και ο κίνδυνος, επειδή μας απασχολούν άλλα θέματα, να χάσουμε τη δυνατότητα αυτή. Να ζητήσουμε και να διεκδικήσουμε σημαντικά έργα τα οποία δεν θα είναι απλώς επενδύσεις, αλλά θα συμβάλλουν στο να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα μας», είπε.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η Ελένη Καββαδία παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το συνολικό ενεργητικό της Τράπεζας στο τέλος του 2014 ήταν 542,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι χρηματοδοτήσεις της το 2014 ανήλθαν σε 77 δισεκατομμύρια ευρώ και από αυτά το 1,5 δισ. ευρώ κατευθύνθηκε στην Ελλάδα.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης, είπε πως η συζήτηση για την αξιοποίηση του Σχεδίου Γιούνκερ «θέτει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων», διότι βάζει στις προτεραιότητες το ζήτημα της ανάπτυξης και απαντά στην ανεργία με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

«Πολύ μεγάλη ευκαιρία, για την Ελλάδα, που δεν πρέπει να χαθεί», χαρακτήρισε το Σχέδιο Γιούνκερ ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης.

Επισήμανε ότι η ημερίδα είχε προγραμματιστεί πριν την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών και είναι επίκαιρη με τις σημερινές εξελίξεις, καθώς η ανάπτυξη είναι το μόνο «εργαλείο» για να φύγουμε από την τρέχουσα κρίση.

Ομιλίες έκαναν καθηγητές Πανεπιστημίων και ακολούθησε διάλογος με ερωτήσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "H Ελλάδα θα διεκδικήσει 12-15 δισ. ευρώ από το Σχέδιο Γιούνκερ"

Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο: «Λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά»

«Η Ελλάδα βγαίνει πιο δυνατή από τη διαπραγμάτευση - Άμεσα στη Βουλή πέντε νομοσχέδια και Εξεταστική για τα Μνημόνια»

Με τη συμφωνία του Eurogroup έκλεισε ένας πρώτος κύκλος σκληρής και επίμονης διαπραγμάτευσης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το βράδυ της Παρασκευής.

Η χώρα πέτυχε τους προκαταρκτικούς στόχους που είχε θέσει σε αυτή τη φάση, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε με παράταση της δανειακής σύμβασης, αλλά σαφή διαχωρισμό της με τα μνημόνια που την συνόδευαν.

«Τα μνημόνια τελείωσαν τυπικά και ουσιαστικά» συνέχισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι οι ευρωπαίοι απέσυραν την επιμονή για ανέφικτα πλεονάσματα και επιβεβαίωσαν ότι πρέπει να ανοίξει η διαπραγμάτευση για το χρέος και την αποπληρωμή του.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι απογοητεύτηκαν ορισμένοι που πόνταραν σε αποτυχία της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο, για το οποίο μιλά η Αντιπολίτευση.

«Γνωρίζω, επίσης, ότι κάποιοι έχουν ποντάρει σε ένα Τρίτο Μνημόνιο τον Ιούνη. Λυπάμαι πολύ, αλλά δυστυχώς και πάλι θα τους απογοητεύσουμε. Ας το ξεχάσουν το τρίτο μνημόνιο, γιατί τα Μνημόνια τελείωσαν στις 25 Γενάρη.

» Αυτό που επιδιώκουμε στο τέλος του τετραμήνου είναι μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία. Μια συμφωνία που θα καταστήσει κοινωνικά βιώσιμες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις και θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, στη κανονικότητα, στη κοινωνική συνοχή» εξήγησε.

Τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης

Από την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση αναλαμβάνει συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, είπε ο πρωθυπουργός με το πρώτο νομοσχέδιο να αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου.

Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προχωρά η άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται -και μάλιστα αναδρομικά- το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΥΟ.

Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι στις 5 Μαρτίου κατατίθεται το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.

Με το νομοσχέδιο αυτό, όπως είπε ο πρωθυπουργός:

-Διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.

-Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης.
Ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα.

-Δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ.

-Προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, προκειμένου να μεταβούμε στη νέα εποχή της πραγματικά ανεξάρτητης και πολυφωνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης ή θύμα στο βωμό σκοπιμοτήτων.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την υλοποίηση της δέσμευσης μας για τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ, αλλά και για την τεχνική προετοιμασία δημιουργίας της κάρτας του πολίτη που θα εμπεριέχει όλες τις πληροφορίες που θα απαιτούνται για τις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση.

Και η πρώτη Εξεταστική

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια.

«Για να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό.

» Με ευθύνη, με εντιμότητα και χωρίς κανένα ρεβανσισμό θα αναλάβουμε την πολιτική αυτή πρωτοβουλία γιατί ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια, γιατί είμαστε ηθικά και πολιτικά υποχρεωμένοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη.

Το έχει ανάγκη το πολιτικό μας σύστημα που απαξιώθηκε. Το έχει ανάγκη η ίδια η δημοκρατία» κατέληξε.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Tσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο

Η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Εκτακτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον Πρωθυπουργό, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η σύσκεψη εστιάσθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει άμεσα η κυβέρνηση και σχετίζονται με τα μέτρα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τη ρύθμιση για την προστασία της α' κατοικίας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγήςκαι την ΕΡΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη εξετάσθηκε το θέμα της επέκτασης της δανειακής σύμβασης και η κάλυψη των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, ειδικά εν όψει των υποχρεώσεων του Μαρτίου.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει στη Βουλή πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τα Μνημόνια.
Πληροφορίες που δεν έχουν διαψευσθεί αναφέρουν πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να φέρει προς κύρωση στη Βουλή την επέκταση της δανειακής σύμβασης, καθώς αρκεί η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για να έχει αυτή ισχύ.

Σημειώνεται πως μιλώντας χθες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε να προχωρήσουν γοργά οι σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και να ξηλωθεί το καθεστώς του μνημονίου και των εκπροσώπων του στον κρατικό μηχανισμό.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο: «Λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά»"

Δημόσιο: Τι αλλάζει στον έλεγχο των πιστοποιητικών των υπαλλήλων

Aλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται από εδώ και στο εξής ο έλεγχος του φακέλου των δημοσίων υπαλλήλων και της γνησιότητας των πιστοποιητικών που έχει καταθέσει για την πρόσληψή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι «δεν πρόκειται να συνεχίσει το κυνήγι μαγισσών» που ξεκίνησε ο προκάτοχός του.

Ως εκ τούτου:

-Παύει ο επανέλεγχος των συμβάσεων που με τα ΠΔ Παυλόπουλου και Β. Παπανδρέου και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, καθώς, όπως τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος, «πρόκειται για βαθύτατη υποκρισία του κράτους και του πολιτικού συστήματος» που χρησιμοποιούσε τους συγκεκριμένους συμβασιούχους ως αορίστου χρόνου το οποίο επικυρώθηκε με τα ΠΔ και στη συνέχεια επιχείρησε να θέσει τους υπαλλήλους εκτός Δημόσιου

-Στο πλαίσιο αυτό οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους δεν θα επικεντρώνονται ούτε στον έλεγχο των πλαστών πιστοποιητικών αλλά σε περίπτωση που βρεθεί υπάλληλος με τέτοιο πιστοποιητικό θα απομακρύνεται από το Δημόσιο

-Ο έλεγχος για την γνησιότητα των πιστοποιητικών και των πτυχίων θα γίνεται όταν προσλαμβάνεται κάποιος στο Δημόσιο και πιθανότατα, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε επί Κ. Μητσοτάκη, όταν μετακινείται σε άλλη θέση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσιο: Τι αλλάζει στον έλεγχο των πιστοποιητικών των υπαλλήλων"

Κοντονής: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναβολής του πρωταθλήματος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας αναβολής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας άφησε με σημερινές του δηλώσεις του ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής.

Ο κυβερνητικός παράγοντας μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» για τα όσα συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα και δεν απέκλεισε την πιθανότητα να παραταθεί η έναρξη των αγώνων της κορυφαίας κατηγορίας, εφόσον οι ομάδες δεν «πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους».

«Η Πολιτεία στο εξής θα πρέπει να παρεμβαίνει, όταν υπάρχουν τέτοιου είδους γεγονότα και παθογένειες. Η προστασία του κοινωνικού συνόλου προέχει, όπως και το αίσθημα ασφάλειας που θα πρέπει να αισθάνονται οι Έλληνες. Τα πειθαρχικά όργανα των διοργανωτριών αρχών δεν έχουν κανένα δικαίωμα να προστατεύουν τη δημόσια τάξη. Αυτό είναι καθήκον της Πολιτείας το οποίο κατά ένα περίεργο τρόπο δεν το ασκεί. Εμείς δεν θεωρούμε, ότι σπάμε το αυτοδιοίκητο, με το να αναλάβει το κράτος αυτά που του αναλογούν», τόνισε αρχικά ο Σταύρος Κοντονής που επανέλαβε πως:

«Εάν απειληθεί το ελληνικό κράτος, θα πρέπει να παρθούν μέτρα για την πάταξη της βίας, για παράδειγμα ακόμη και ο αποκλεισμός των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Καθήκον μας είναι να λύσουμε το θέμα της βίας και της διαπλοκής που υπάρχει στον αθλητισμό, έτσι ώστε οι ομάδες να μην έχουν κανένα πρόβλημα συμμετοχής στους διεθνείς αγώνες».

Σχετικά με τις υποθέσεις που έχουν «μπει στα συρτάρια», ήταν κατηγορηματικός: «Είμαστε απολύτως διατεθειμένοι να έρθουμε σε σύγκρουση. Γι' αυτό το λόγο επισκέφτηκα τον υπουργό δικαιοσύνης τον καθηγητή, Νίκο Παρασκευόπουλο, και του ζήτησα να κάνει ότι είναι δυνατόν να επισπευσθούν αυτές οι δίκες και να ολοκληρωθούν για να υπάρχει απόλυτη εκκαθάριση».

Για το αν θα υπάρξει και νέα αναβολή του πρωταθλήματος δεν απέκλεισε τίποτα: «Θα συζητήσω με τους εκπροσώπους των διοργανωτριών αρχών. Περιμένω τις εισηγήσεις, των κατά νόμου αρμοδίων φορέων και θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Εάν υπάρχει το ίδιο κλίμα κι αυτό περιγράφεται στις προτάσεις, τότε τίποτα δεν αποκλείεται».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοντονής: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναβολής του πρωταθλήματος"

Στρατούλης: Ούτε περικοπές στις συντάξεις ούτε αυξήσεις ορίων ηλικίας

Για την κυβέρνησή μας δεν υπάρχουν |ψαλίδια| στις συντάξεις, ούτε στις κανονικές ούτε στις πρόωρες και δεν θα γίνουν νέες μειώσεις συντάξεων, ούτε νέες αυξήσεις ορίων ηλικίας. Αυτά τελείωσαν με την ψήφο του λαού στις 25 Ιανουαρίου».

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, διαψεύδοντας ότι το email Βαρουφάκη υποκρύπτει ανατροπές στο συνταξιοδοτικό και επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα θιγούν, σε καμία περίπτωση, τα θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, «όσον αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, δεν έχουμε δώσει και ούτε πρόκειται να δώσουμε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου μας, να αυξηθούν οι προβλεπόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις προηγούμενων κυβερνήσεων για ποινές, τα λεγόμενα πέναλτι, ούτε να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ιδιαίτερα των εργαζόμενων γυναικών με ανήλικα τέκνα, των ατόμων με αναπηρία, των υπαγόμενων στα βαρέα και ανθυγιεινά και των ασφαλισμένων πριν το 1983. Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζουμε, ότι δεν θα θιγούν ούτε στο δημόσιο, ούτε στον ιδιωτικό τομέα, τα θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα δικαιώματα των ασφαλισμένων».

Προωθούνται νομοσχέδια για αναστολή των περικοπών

Όπως σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός, «τη μόνη εντολή που έχουμε δώσει στις υπηρεσίες του υπουργείου μας, είναι να προετοιμάσουν τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις μας, για να βάλουμε οριστικά φρένο στις μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, στις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για να υλοποιηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης μας για τη στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων».

Τέλος, αναφέρει ότι επίκειται η άμεση κατάθεση στη Βουλή των σχεδίων νόμων για τη βελτιωμένη ρύθμιση για τους οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία,τις αναγκαίες παρατάσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία των ενστόλων, την ασφαλιστική τακτοποίηση των σχολικών φυλάκων καθώς και για την υγειονομική περίθαλψη των μακροχρονίων ανέργων, των υποαπασχολούμενων και των υπερήλικων ανασφάλιστων και ομογενών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατούλης: Ούτε περικοπές στις συντάξεις ούτε αυξήσεις ορίων ηλικίας"

ΣτΕ: Συνταγματικός ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας

Συνταγματική είναι η επιβολή του ΦΑΠ (φόρος ακίνητης περιουσίας) όπως έκρινε η Ολομέλεια του
ΣτΕ μετά από προσφυγή φορολογουμένου που ζητούσε να ακυρωθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα των ετών 2011 και 2012.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 532/2015 απόφασή της έκρινε ότι ο ΦΑΠ δεν είναι αντίθετος στις συνταγματικές επιταγές της ισότητας ούτε αντιβαίνει την Ευρωπαική Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ακόμη, οι δικαστές σημειώνουν ότι για τον προσδιορισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας λαμβάνονται υπόψη γενικά και αντικειμενικά κριτήρια (τιμές εκκίνησης, επιφάνεια ακινήτου, κ.λπ.), ενώ προβλέπονται απαλλαγές από το φόρο για μη εκμεταλλεύσιμα ακίνητα, αφορολόγητο πόσο μέχρι 200.000 ευρώ, κ.λπ.

Με τα δεδομένα αυτά, υπογραμμίζεται στην απόφαση ότι η επιβολή του φόρου«δεν υπερβαίνει τα όρια της διακριτικής ευχέρειας του νομοθέτη» να διαμορφώνει το φορολογικό σύστημα και να καθορίζει τον ενδεδειγμένο τρόπο φορολογήσεως διαφόρων κατηγοριών φορολογικών στοιχείων και επομένως δεν παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Συνταγματικός ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας"

Το Βερολίνο διαψεύδει Βαρουφάκη:«Καμία μυστική συνεννόηση στο Eurogroup»

Η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει τις σημερινές δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη περί «δημιουργικής ασάφειας» στη συμφωνία με τους εταίρους και επιμένει στην ανάγκη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 4,5%.

Aμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στο γερμανικό κοινοβούλιο για την παράταση του τρέχοντος δανειακού προγράμματος, το ελληνικό πρόβλημα απασχόλησε και το καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Παρασκευής. Αφορμή για της ερωτήσεις προς τους εκπροσώπους των υπουργείων έδωσαν οι σημερινές δηλώσεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σύμφωνα με τις οποίες οι εταίροι ήταν εκείνοι που ήθελαν ασαφείς διατυπώσεις στη συμφωνία παράτασης.
Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, από την πλευρά της, διέψευσε τον κ. Βαρουφάκη λέγοντας ότι δεν υπήρξε «καμία μυστική συνεννόηση στο Eurogroup» ούτε για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων ούτε για το πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως διευκρίνισε μόνο για το 2015 το Eurogroup αποφάσισε να ληφθούν υπόψη οι «οικονομικές περιστάσεις». Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να τηρηθεί ο στόχος ενός πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ. Όπως τόνισε, το πλεόνασμα αυτό είναι αναγκαίο για την αποπληρωμή του χρέους έτσι ώστε ως το 2022 αυτό να καταστεί βιώσιμο. Ερωτηθείς για τις «σπόντες» του κ. Βαρουφάκη σε βάρος της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και προσωπικά σε βάρος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η κ. Κοτέ αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι ζητούμενο τώρα είναι «η ανάκτηση της εμπιστοσύνης δια της συγκεκριμένης πολιτικής».
Συνάντηση Άσμουσεν-Βαρουφάκη;
Δεν υπήρξε επιβεβαίωση αλλά ούτε και διάψευση για τη φημολογούμενη συνάντηση Βαρουφάκη - Άσμουσεν
Δεν υπήρξε επιβεβαίωση αλλά ούτε και διάψευση για τη φημολογούμενη συνάντηση Βαρουφάκη - Άσμουσεν
Στο πλαίσιο του μπρίφινγκ τέθηκε επίσης και θέμα για την φημολογούμενη μυστική συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον υφυπουργό εργασίας Γιέργκ Άσμουσεν, ο οποίος ως γνωστόν διατηρεί εδώ και χρόνια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Sächsiche Zeitung ο κ. Άσμουσεν συμβούλευσε τον κ. Βαρουφάκη πριν τη συνάντηση του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να τον αντιμετωπίσει ώστε να πετύχει την ευμενή μεταχείριση του κ. Σόιπλε αλλά και μια θετική αντιμετώπιση των ελληνικών αιτημάτων.
Μιλώντας επ΄αυτού η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι για σχετική συνομιλία μεταξύ των Άσμουσεν-Βαρουφάκη όπως επίσης ότι ο κ. Άσμουσε δεν έχει κάποια επίσημη εντολή για διαπραγματεύσεις με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις των εκπροσώπων του υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας. Πάντως κανείς δεν διέψευσε την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης. Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με το αν η Αθήνα έχει εκφράσει επιθυμία για επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο, η κ. Βιρτς απάντησε, ότι απ' όσο είναι σε θέση να γνωρίζει, αυτό δεν έχει συμβεί.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Βερολίνο διαψεύδει Βαρουφάκη:«Καμία μυστική συνεννόηση στο Eurogroup»"

WSJ: Η Ελλάδα θα αποφύγει τη δραχμή μόνο με περισσότερο δράμα

Την άποψη πως την άνοιξη, Ευρωζώνη και Ελλάδα αναμένεται να συγκρουστούν για πιο δύσκολα ζητήματα εκφράζει ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, Μάρκους Γουώκερ, σε κείμενό του με τίτλο «Μόνο με περισσότερο δράμα η Ελλάδα θα αποφύγει τη δραχμή».
Οπως επισημαίνει ο Γουώκερ, Ελλάδα και Ευρωπαίοι εταίροι πέρασαν τον Φεβρουάριο «μαλώνοντας» για τη διαδικασία που θα κρατήσει τη χώρα εν ζωή, ωστόσο, την άνοιξη θα πρέπει να αποφασίσουν ποιες οικονομικές πολιτικές μπορούν να κατευνάσουν τόσο τους πιστωτές όσο και τους πολίτες.
«Η συμφωνία αυτής της εβδομάδας ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Η επόμενη θα είναι ακόμη πιο δύσκολη διότι τα ανακοινωθέντα θα πρέπει να μετατραπούν τώρα σε πολιτικές αποφάσεις» αναφέρει η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η διαφορά που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών (με ηγέτη τη Γερμανία) προέρχεται από μια ιδεολογική κόντρα σχετικά με τι έχει πάει στραβά σε αυτή τη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Τα τρία στάδια για να αποφύγει η Ελλάδα τη δραχμή
Στο Βερολίνο αποδίδουν  την οικονομική κατάρρευση που ακολούθησε τη διάσωση της Ελλάδας στις δημοσιονομικές και άλλες αμαρτίες που είχαν προηγηθεί, ωστόσο, η νέα ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα διάσωσης είναι εκείνο που μετέτρεψε την χρηματοπιστωτική κρίση σε πλήρη ύφεση. Αυτές οι αντικρουόμενες ερμηνείες συνοδεύονται από αντίθετες πολιτικές συνταγές.
Το κοινό σημείο θα είναι το κλειδί για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και η αναζήτηση αυτή πρέπει να περάσει από τρία στάδια για να μην καταλήξει το νέο δράμα της χώρας σε δραχμή.
  • Η πρώτη πράξη αφορούσε το εάν η Αθήνα θα μπορούσε να αποδεχθεί τους κανόνες του παιχνιδιού κρατικής διάσωσης της ευρωζώνης, που σχεδιάστηκε από τη Γερμανία για να εξασφαλίσει ότι οι φορολογούμενοί της θα χρηματοδοτούσαν άλλα κράτη του ευρώ, μόνο με αντάλλαγμα σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο με την υπόσχεση να δώσει τέλος στην πενταετή ταπείνωση της Ελλάδας υπό τους ξένους τεχνοκράτες. Τον Φεβρουάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε πως ο μόνος τρόπος να αποφύγει μια άμεση τραπεζική κρίση και capital controls, ήταν να αποδεχθεί τη «μωρολογία των αξιολογήσεων, των μεταρρυθμίσεων και της αποδέσμευσης των δανείων», αναφέρει ο Μάρκους Γουώκερ.
  • Η δεύτερη πράξη θα είναι η συμφωνία και εφαρμογή των οικονομικών μέτρων (μέχρι το καλοκαίρι) που θα ξεκλειδώσουν την απολύτως αναγκαία χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του τρέχτοντος προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, θα πρέπει να μετατρέψει το πρόγραμμα πολιτικής που έστειλε στις Βρυξέλλες στις 23 Φεβρουαρίου επικεντρωμένο στις φιλοδοξίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και την ανακούφιση των περισσότερο πληγέντων- σε πιο συγκεκριμένα μέτρα που θα ικανοποιήσουν τις προτεραιότητες των πιστωτών: να αφήσουν την Ελλάδα με μια ευέλικτη και ανταγωνιστική οικονομία που θα μπορεί να εξυπηρετήσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της. Η ανάγκη της Αθήνας για χρηματοδότηση προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος της και η επιθυμία των Ελλήνων να παραμείνουν στο ευρώ, σημαίνει ότι οι πιστωτές θα συνεχίσουν να κρατούν αυτοί τα ατού. Ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να «πουλήσει» κάποιες οδυνηρές παραχωρήσεις στους υποστηρικτές και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι εκ των οποίων ήδη έχουν ξεκινήσει να βγάζουν αντάρτικες φωνές προτού καν ξεκινήσουν οι μεγάλες μάχες για την οικονομική πολιτική. Ο κύριος λόγος για την αισιοδοξία παραμένει ότι κανένας δεν θέλει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να βγει από το ευρώ. «Πιθανώς θα γίνουμε μάρτυρες μιας ακόμη συμφωνίας της τελευταίας στιγμής μετά από τέσσερις μήνες», δηλώνει ο Christian Odendahl, επικεφαλής οικονομολόγος του think tank CER.
  • Η τρίτη πράξη, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια συμφωνία που να ολοκληρώνει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, θα είναι να συμφωνηθεί ένα follow-up πρόγραμμα που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους το καλοκαίρι και μετά, μέχρι να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων. Για να πάρει τα λεφτά ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύσει την ασάφεια συμφωνώντας σε συγκεκριμένα μέτρα με τους θεσμούς. Το ΔΝΤ εδώ και καιρό είναι ο αυστηρότερος επιθεωρητής της Ελλάδας, κάτι που είναι και ο λόγος για τον οποίο η Γερμανίδα Ανγκελα Μέρκελ το έφερε στην κρίση χρέους της ευρωζώνης: δεν εμπιστεύεται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να κρατούν το μαστίγιο στις ευρωπαϊκές χώρες που χρειάζονται πολιτικά επώδυνες μεταρρυθμίσεις. «Απαιτείται η έγκριση από το ΔΝΤ για τα μεταρρυθμιστικά μέτρα της Ελλάδας, όχι απλώς για να εκταμιευθούν οι δόσεις του Ταμείου, αλλά και για να συναινέσει η Γερμανία στην απελευθέρωση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, δίνοντας στο ταμείο ένα ισχυρό βέτο σε όλα τα δάνεια της Ελλάδας», αναφέρει ο Γουώκερ της WSJ.
Ο καίριος ρόλος του ΔΝΤ
Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με τον Γουώκερ η πιο σημαντική από τις επιστολές ήταν εκείνη της Κριστίν Λαγκάρντ προς το Eurogroup τη Δευτέρα.
Σε αυτήν η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποιούσε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι διχασμένο για τις μεταρρυθμίσεις που το Ταμείο θεωρεί περισσότερο απαραίτητες, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, των ιδιωτικοποιήσεων, του φόρου επί των πωλήσεων και το ρυθμιστικό περιβάλλον για επιχειρήσεις και αγορά εργασίας.
«Οι δύο κύριοι τομείς τριβής θα είναι η αγορά εργασίας και οι συντάξεις», δηλώνει ο Γ. Παγουλάτος, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. «Δεν θα είναι ομαλό».
Ποια είναι η νίκη της Ελλάδας
Η μεγαλύτερη νίκη της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα, ήταν που κέρδισε την ευκαιρία να αντικαταστήσει τα προτιμώμενα μέτρα του ΔΝΤ με δικές της πολιτικές, τονίζει ο Walker. Αλλά για να ακολουθήσει η Ελλάδα το δικό της μονοπάτι, πρέπει να πείσει το ΔΝΤ ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ώστε να επιτευχθεί ο ευρύτερος στόχος του προγράμματος διάσωσης, το να καταστεί η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική εντός το ευρώ. «Το Ταμείο και το Βερολίνο είναι επιφυλακτικοί».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "WSJ: Η Ελλάδα θα αποφύγει τη δραχμή μόνο με περισσότερο δράμα "

Spiegel: Το ελληνικό χρέος πρέπει να κουρευτεί!

Το ελληνικό χρέος πρέπει να κουρευτεί αναφέρει σε σημερινό άρθρο γνώμης το περιοδικό «Der Spiegel» στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ένα κούρεμα θα ήταν η πιο ειλικρινής επιλογή και σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται φρέσκο χρήμα για κοινωνικές παροχές αλλά για να ξεπληρώσει το χρέος της. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του περιοδικού «δανείζουμε τους Έλληνες για να πάρουμε πίσω τα λεφτά που τους δανείσαμε προηγουμένως. Δεν έχει νόημα να συνεχίζεται αυτό».

Όπως τονίζεται στο άρθρο γνώμης, τα 227 δισεκ. ευρώ που έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια δεν ήταν δώρα, ήταν δάνεια. Ωστόσο είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουν οι χώρες - πιστωτές, με πρώτη απ' όλες τη Γερμανία ότι τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν στα ταμεία τους.

Όπως τονίζεται, «μπορεί να είναι λάθος ο τρόπος που το εκφράζουν οι Έλληνες αλλά στον πυρήνα του προβλήματος έχουν δίκιο, η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα του χρέους, δεν μπορεί να σωθεί με νέα δάνεια».

Το κούρεμα του χρέους θα έδινε στην ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να ορθοποδήσει και να γίνει ξανά υπεύθυνη για τον εαυτό της, αποδεικνύοντας ότι είναι έτοιμη και ικανή να απαλλάξει τη χώρα από τα δεινά της διαφθοράς και να επιβάλει επιτέλους ένα λογικό φορολογικό σύστημα.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους δανειστές, ειδικά από χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, ωστόσο σημειώνει ότι θα ήταν η πιο ειλικρινής επιλογή συγκριτικά με την «ψευδαίσθηση» ότι θα επιλυθεί το ελληνικό πρόβλημα χρέους.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Το ελληνικό χρέος πρέπει να κουρευτεί!"

Κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού κάνει απεργεία πείνας γαιτί δεν του επιτρέπουν να σπουδάσει στο ΙΕΚ

Στο δρόμο που χάραξε ο Νίκος Ρωμανός βαδίζει ο κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού Θέμης Δήμου

Σε απεργία πείνας βρίσκεται από την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου, ο κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού, Θέμης Δήμου, όπως αναφέρει ο ίδιος σ’ επιστολή του προς το thebest.gr. Σύμφωνα με τα όσα σημειώνει στο e-mail του προχώρησε σε αυτή την ενέργεια επειδή το συμβούλιο της φυλακής δεν του επιτρέπει να παρακολουθήσει μαθήματα στο ΙΕΚ που λειτουργεί για τους κρατούμενους, εντός του σωφρονιστικού καταστήματος.

Θυμίζουμε ότι ο Δήμου είχε συλληφθεί στο Χαλάνδρι στις 28 Ιουνίου του 2013, ενώ της σύλληψης εκείνη την ημέρα είχε διαφύγει ο Δ. Βαρβαρέσος. Ο Δήμου κατηγορείται για ένοπλες ληστείες σε Υποκαταστήματα Τραπεζών καθώς και για κλοπές. Παράλληλα δημοσιεύματα τον συνέδεαν, τότε και με τη δολοφονική επίθεση έξω από το κλαμπ Bijoux της οδού Σαχτούρη της Πάτρας.

Η επιστολή του Θέμη Δήμου στο thebest.gr έχει ως εξής:

"Από την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου ξεκινάω απεργία πείνας ως έσχατο μέσο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μου. Εδώ και λίγους μήνες εντός των φυλακών Κορυδαλλού που κρατούμαι λειτουργεί σχολή ΙΕΚ για τους κρατούμενους. Ενώ πληρώ όλες τις προϋποθέσεις, το συμβούλιο της φυλακής μου στερεί το δικαίωμα να παρακολουθήσω τα μαθήματα στο ΙΕΚ και ήδη έχει απορρίψει την πρώτη μου αίτηση χωρίς καμία αιτιολογία.

Αυτή τη στιγμή έχω υποβάλλει δεύτερη αίτηση. Επειδή γνωρίζω τον τρόπο που λειτουργεί το σωφρονιστικό-στην πραγματικότητα τιμωρητικό-σύστημα είμαι ιδιαίτερα καχύποπτος καθώς θεωρώ ότι οι λόγοι της πρώτης αναίτιας απόρριψης είναι η συμμετοχή μου στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις εναντίον του νομοσχεδίου για τις φυλακές τύπου Γ΄ που πραγματοποιήθηκαν πριν λίγους μήνες, με αποκορύφωμα τη μαζική απεργία πείνας 4500 κρατουμένων.

Επίσης το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις δημόσιες παρεμβάσεις μου μαζί με άλλους κρατούμενους σε εφημερίδες και δημοσιογραφικά σάιτ που καταγγείλαμε επανειλημμένως τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στις σημερινές φυλακές-αποθήκες ψυχών, ίσως είναι ο πραγματικός λόγος που το συμβούλιο της φυλακής απέρριψε την αίτησή μου.

Όμως όσο ενοχλητική κι αν είναι η αλήθεια για την τραγική κατάσταση των φυλακών, δεν πρόκειται να συνθηκολογήσω και να πάψω να αγωνίζομαι. Γι αυτό ξεκίνησα απεργία πείνας ενάντια στην εκδικητική-μεροληπτική μεταχείριση εναντίον μου και διεκδικώ το δικαίωμά μου να σπουδάσω.

Δήμου Θέμης - Α΄ Πτέρυγα φυλακών Κορυδαλλού"

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού κάνει απεργεία πείνας γαιτί δεν του επιτρέπουν να σπουδάσει στο ΙΕΚ"

Ξεκινάει μεγάλο κυνήγι σε φορολογούμενους

«Ηλεκτρονικά όπλα» επιστρατεύει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο για το 2015, η Εφορία αποκτά online σύνδεση με τις τραπεζικές καταθέσεις, τα δάνεια αλλά και τα χρηματιστηριακά προϊόντα, ενώ προχωρά στο φακέλωμα της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογουμένου. Στο στόχαστρο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μπαίνουν επιχειρήσεις, επαγγέλματα υψηλής παραβατικότητας και φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου.

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου βάζει στο «παιχνίδι» πάταξης της φοροδιαφυγής νέα ηλεκτρονικά εργαλεία.

Πλέον θα μπορεί να έχει πρόσβαση εκτός από τα στοιχεία των καταθέσεων των φορολογουμένων και στα στοιχεία δανείων.

Το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, το ηλεκτρονικό μάτι των ελεγκτών στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών σχεδιάζεται επεκτείνεται και σε συναλλαγές δανειακών προϊόντων, σφίγγοντας τον κλοιό έναντι των φοροφυγάδων.

Σύμφωνα με τους στόχους που περιγράφονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΓΓΔΕ το ηλεκτρονικό μάτι θα επεκταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 σε όλες τις δανειακές συναλλαγές και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 και σε όλα τα χρηματιστηριακά προϊόντα.

Παράλληλα, έως το τέλος του έτους ενεργοποιείται και το Μητρώο των off shore εταιρειών ενώ προωθείται και η ενεργοποίηση αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης και είσπραξης οφειλών.

Μάλιστα μέσα στο έτος θα χτυπήσει τηλέφωνο περισσότερους από 100.000 φορολογούμενους για να τους υπενθυμίσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ενώ σχεδιάζεται και αυτοματοποιημένο σύστημα μηνιαίας υπενθύμισης «υποχρεώσεων» μέσω e mail.

Η εφορία μεταξύ άλλων θα ελέγξει

400 πλήρεις και 500 μερικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις. Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων έχει στόχο να βεβαιώσει έσοδα πάνω από 2,925 δισ. ευρώ φέτος.

-900 ελέγχοι φορολογουμένων μεγάλου πλούτου στους οποίους περιλαμβάνονται υποθέσεις φορολογουμένων με εμβάσματα, μεγάλη ακίνητη περιουσία, οφ σορ και άλλοι «μεγάλοι» οι οποίοι βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής. Το ΚΕΦΟΜΕΠ ( Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) στόχο έχει να βεβαιώσει φόρους αυξημένους κατά 30% σε σχέση με το 2014, επομένως περισσότερα από 325 εκατ. ευρώ και να εισπράξει περισσότερα από 77 εκατ. ευρώ.

-2.000 έλεγχοι φορολογίας κεφαλαίου από τις Δ.Ο.Υ

-15.000 έλεγχοι πρόληψης από τις Δ.Ο.Υ σε κλάδους ή επιχειρήσεις με υψηλή παραβατικότητα

-5.000 προληπτικοί έλεγχοι από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων με διαφορές προς καταλογισμό τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ

Παράλληλα επιδιώκεται ολοκλήρωση τουλάχιστον 200 υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου από την ΥΕΔΔΕ από τις οποίες 40 να αφορούν απάτη ΦΠΑ και αύξηση κατά 400% των εντοπιζομένων διαφυγόντων εσόδων από τη διενέργεια ερευνών της ΥΕΔΔΕ σε σχέση με το 2014.

-Η ΓΓΔΕ θέτει στόχο είσπραξης τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ από τις συσσωρευμένες οφειλές έως το 2014 και επιπλέον 25% από τα νέα ληξιπρόθεσμα που θα δημιουργηθούν φέτος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινάει μεγάλο κυνήγι σε φορολογούμενους "

Παν. Νικολούδης σε New York Times: Αναζητούμε €120 δισ. στο εξωτερικό

«Δεν έχω τίποτα εναντίον των πλουσίων, είμαι εναντίον των ανέντιμων πλουσίων. Και είμαι εδώ για να τους πιάσω», δηλώνει ο υπουργός υπερ-ελεγκτής Παναγιώτης Νικολούδης σε συνέντευξή του στους New York Times, ενώ εκτιμά πως εκτός Ελλάδας υπάρχουν 120 δισ. ευρώ, κυρίως σε επενδυτικούς λογαριασμούς στους οποίους η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση.

Ο νέος υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς που ως πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ασχολούνταν για δεκαετίες με υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, λαθρεμπορίου καυσίμων και διαφθοράς σχεδιάζει να βάλει στο στόχαστρο τους ολιγάρχες της Ελλάδας.

Ερευνώντας μια στοίβα ελληνικών τραπεζικών λογαριασμών ανώτατων στελεχών, πολιτικών και άλλων μελών της ελληνικής ελίτ, ο κ. Νικολούδης βρήκε κάποια ανησυχητικά νούμερα.

Οπως αναφέρει σε συνέντευξή του στους New York Times έχει στα χέρια του 3.500 ελέγχους οφειλόμενους φόρους ύψους 7 δισ. ευρώ, από τους οποίους ευελπιστεί πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εισπραχθεί 2,5 δισ. ευρώ. Σύντομα θα βρεθούν στο στόχαστρο άλλες 22.000 υποθέσεις, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπληρώνει.

Κατά τον ίδιο, υπάρχει σημαντικός αφορολόγητος πλούτος εκτός Ελλάδας, στον οποίον περιλαμβάνονται περισσότεροι από 2.000 ελληνικοί τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελβετία, που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ η οποία εστάλη στην Ελλάδα το 2010. Συνολικά εκτιμάται πως εκτός Ελλάδας υπάρχουν 120 δισ. ευρώ, κυρίως σε επενδυτικούς λογαριασμούς στους οποίους, όπως σημειώνει ο κ. Νικολούδης, η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Παν. Νικολούδης σε New York Times: Αναζητούμε €120 δισ. στο εξωτερικό"

Ανοίγει η ΕΡΤ αυξάνεται η ΔΕΗ!

«Κατά 99% το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ τονίζοντας ότι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ θα γίνει από μηδενική βάση αλλά και ότι η χρηματοδότηση των αλλαγών στο νέο φορέα θα γίνει μέσω της αύξησης του ανταποδοτικού τέλους που πληρώνεται δια των λογαριασμών της ΔΕΗ

Μια μικρή αύξηση στο ανταποδοτικό τέλος, τόνισε συγκεκριμένα ο υπουργός μιλώντας στο ΣΚΑΙ, θα μπορούσε πάρα πολύ εύκολα να καλύψει όλες τις ανάγκες.

Επί των διαδικαστικών, ξεκαθάρισε ότι δικαιούνται να επιστρέψουν στην ΕΡΤ οι εργαζόμενοι που δούλευαν την ημέρα που έκλεισε η ΕΡΤ, μίλησε για «εσωτερική αναδόμηση», διευκρίνισε ότι το όνομα θα παραμείνει "ΕΡΤ" ενώ δεσμεύτηκε ότι θα λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη, στη μορφή που είχε δηλαδή πριν την αντικατάστασή της από τη "ΝΕΡΙΤ".

Υπενθυμίζεται ότι στην ομιλία του κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, ο κ. Παππάς είχε υποστηρίξει πως επιστροφή στο αμαρτωλό παρελθόν δε θα υπάρξει, καθώς δεν πρόκειται να υπάρξουν αστρονομικοί μισθοί, ούτε εξωφρενικές δαπάνες.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγει η ΕΡΤ αυξάνεται η ΔΕΗ!"

Μάρδας: Θα βρούμε τα λεφτά - Υπάρχει «μαύρο» χρήμα στις θυρίδες

Αισιόδοξος ότι η χώρα θα καταφέρει να βρει τα χρήματα που χρειάζεται εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε αρκετές πόρτες για να βρούμε τα λεφτά».

Σχετικά με τα προβλήματα ρευστότητας είπε ότι το θέμα δεν λύνεται μόνο από μια διέξοδο αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν και άλλες πηγές χρηματοδότησης. Ο κ. Μάρδας είπε πως χρήματα θα βρεθούν από την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής αλλά και από καταθέσεις που έχουν βγει παράνομα στο εξωτερικό, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα θα χρειαστεί χρήματα.

Είπε ότι χρήματα θα βρεθούν και από το «μαύρο» χρήμα που βρίσκεται στις θυρίδες.

Επιπλέον, ο υπουργός είπε ότι μνημόνιο και συμφωνία είναι διαφορετικά καθώς οι δύο αυτές λέξεις εμπεριέχουν άλλα μηνύματα. Τόνισε πως το μνημόνιο αντανακλούσε μια κουλτούρα οικονομικής πολιτικής που έχει πλέον τελειώσει και ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία από τη στιγμή που υπάρχει θα τηρηθεί.

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάρδας: Θα βρούμε τα λεφτά - Υπάρχει «μαύρο» χρήμα στις θυρίδες"

Η Γερμανική Βουλή ψήφισε υπέρ της παράτασης με συντριπτική πλειψοφηφία

Με συντριπτική πλειοψηφία ψηφίστηκε απο την Γερμανική Βουλή η παράταση του ελληνικού προγράμματος. Υπέρ ψήφισαν 542 βουλευτές, 32 ψήφισαν κατά και υπήρξαν 13 αποχές. Οπως σχολιάζει το περιοδικό Spiegel, είναι η μεγαλύτερη πλειοψηφία που σημειώθηκε ποτέ σε ψηφοφορία για πρόγραμμα διάσωσης της Ευρωζώνης.

«Η απόφαση δεν είναι εύκολη για κανένα μέλος της Βουλής. Οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών, ακόμη και ωρών δεν έκαναν την απόφαση ευκολότερη. Η βάση του αιτήματος προς τη Βουλή είναι η δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα χωρίς καμμιά επιφύλαξη» τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την εισήγησή του στη γερμανική Βουλή για την έγκριση της παράτασης του ελληνικού προγράμματος και ανέδειξε ως βασικό στοιχείο ότι οι όροι δεν έχουν αλλάξει.

«Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς, να ξεπληρώσει όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα, να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα» επισήμανε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι «η αλληλεγγύη συνδέεται με τη σταθερότητα» και «δεν σημαίνει ότι μπορείς να αφήνεις τον άλλον να σε εκβιάζει, αλλά ότι πρέπει να βοηθάει ο ένας τον άλλο». Πάντα σεβόμαστε τις εκλογές, πρόσθεσε, αλλά η Ελλάδα «δεν μπορεί μόνη της να αποφασίσει ποιος είναι ο σωστός δρόμος για όλη την Ευρώπη. Αποδείξαμε ποιος είναι ο σωστός δρόμος και αυτόν πρέπει να συνεχίσουμε».

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ακόμη ότι το βιοτικό επίπεδο και ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερα σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης από ό,τι στην Ελλάδα, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν ισχύει για τη Γερμανία.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί σήμερα στη γερμανική Βουλή είναι το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε, όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του διεκόπη από παρεμβάσεις βουλευτών τόνισε ότι "δεν έχει διάθεση" για τέτοια και ότι το ζήτημα "είναι πολύ σοβαρό".

SPD: Ακριβή λύση το Grexit

«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η πιο ακριβή λύση για όλους, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Γερμανία» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ, στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται στο γερμανικό κοινοβούλιο για την έγκριση της παράτασης της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα.

Ο κ. Σνάιντερ τόνισε ότι συμμερίζεται τα αισθήματα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι αυτή η απόφαση δεν είναι εύκολη, κυρίως λόγω των τελευταίων δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, αλλά διευκρίνισε ότι πρόκειται μόνο για την παράταση του προγράμματος για τέσσερις μήνες, όχι για επιπλέον χρήματα και έκανε λόγο για «πολιτικό σφάλμα» όταν η γερμανική κυβέρνηση εμπόδισε το δημοψήφισμα που είχε προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Λάθος, όπως είπε, είναι όμως και το γεγονός ότι δεν κάνει η ίδια η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις, αλλά δημιουργείται η εντύπωση ότι επιβάλλονται από έξω.

Ο εκπρόσωπος της ΚΟ του SPD για τα δημοσιονομικά επανέλαβε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστεί και νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά σημείωσε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αξίζει μια ευκαιρία, προκειμένου να δημιουργήσει ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα, ώστε ο κάθε Έλληνας -και όχι μόνο ο απλός κόσμος- να συμβάλει στον στόχο εξοικονόμησης. «Πρέπει να πληρώσουν και οι πλούσιοι. Αυτό αποτελεί όρο για το SPD» τόνισε.

Απευθυνόμενος στην Αριστερά (Die Linke), ο κ. Σνάιντερ ανέφερε ότι σήμερα ψηφίζει αυτό που απέρριψε τον περασμένο Δεκέμβριο και υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με ένα ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα.

Καταδίκη της Bild

Την ανθελληνική εκστρατεία της εφημερίδας «Bild» καταδίκασε ο βουλευτής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) 'Αξελ Σέφερ από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου, κρατώντας το χθεσινό πρωτοσέλιδό της με διαγεγραμμμένο τον πηχυαίο τίτλο «Nein» («όχι»), ο οποίος απευθυνόταν στην Ελλάδα.

Στην ομιλία του ο κ. Σέφερ ανέφερε ότι «η απειλή για αποκλεισμό από την Ευρωζώνη και η συζήτηση για Grexit είναι ανοησία - κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ» και τόνισε ότι «δεν υπάρχει γερμανική επιβολή επί της Αθήνας ούτε γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη, όλα τα κράτη είναι ισότιμα». Συνεννόηση μπορεί να υπάρξει «μόνο μέσω αμοιβαίας κατανόησης» πρόσθεσε.

Τόνισε, ακόμη, ότι η επιστροφή της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια μετά τον πόλεμο κατέστη δυνατή μόνο επειδή οι εταίροι συνεργάστηκαν μαζί μας και μας άπλωσαν το χέρι. Αναφερόμενος, επίσης, στη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «κερδίσαμε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο» μετά το Eurogroup, υποστήριξε ότι στην Ευρώπη δεν δίνουμε μάχες ούτε κάνουμε πολέμους, αλλά διαπραγματεύσεις και επιτυγχάνουμε συμβιβασμούς, ακόμη και δύσκολους.

Στήριξη απο την Αριστερά

Για «πολιτική-καμικάζι» εκ μέρους της ΕΕ, της ΕΚΤ και της ΔΝΤ, έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΚΟ της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παράταση της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα στη γερμανική Βουλή και ζήτησε, αντί για μια πολιτική που μειώνει το επίπεδο των κοινωνικών παροχών, να ασκηθεί πολιτική ανοικοδόμησης - διαφορετικά, όπως είπε, «δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιστραφούν τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα».

Ο κ. Γκίζι τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για τη νότια Ευρώπη και ειδικά για την Ελλάδα. Όπως είπε, αυτό σημαίνει ενίσχυση της παιδείας, της ναυτιλίας και του τουρισμού. Τόνισε πάντως ότι, ακόμη και αν αυτά δεν εντάσσονται στον σχεδιασμό της Γερμανίας και της Ευρώπης αυτή τη στιγμή «υπερψηφίζουμε την παράταση του πακέτου βοήθειας για τέσσερις μήνες ώστε η Αθήνα να πάρει μια ανάσα και να μπορέσει να επεξεργαστεί νέα σχέδια ώστε να ανακάμψει οικονομικά».

Ο επικεφαλής της ΚΟ της Αριστεράς ανέφερε ακόμη ότι το κόμμα του θα στηρίξει το πακέτο μέτρων -αν και απορρίπτει το περιεχόμενο του πακέτου- καθώς, όπως υποστήριξε, «θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να μην ωθήσουμε, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, τη χώρα εκτός Ευρωζώνης».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γερμανική Βουλή ψήφισε υπέρ της παράτασης με συντριπτική πλειψοφηφία"

Ο Γιάννης Μηλιός κατακεραυνώνει κυβέρνηση και Βαρουφάκη για τη συμφωνία του Eurogroup

Ο Γιάννης Μηλιός, εκ των βασικών συγγραφέων του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε όλη την πορεία των τελευταίων χρόνων προς την εξουσία, επιτίθεται να ιδιαίτερη σφοδρότητα στην κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με αφορμή τη συμφωνία στο Eurogroup.
Σε ανάρτηση του στο facebook ενός άρθρου με τίτλο «Μόνη διέξοδος η φυγή προς τα εμπρός!» που συνυπογράφει με τους Σπύρο Λαπατσιώρα, και Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλο, ο κ. Μηλιός που αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο καθώς δεν ήταν καν υποψήφιος στις εκλογές και δεν αξιοποιήθηκε σε καμία θέση, μετεκλογικά, κάνει λόγο για «υποχώρηση της κυβέρνησης στις προεκλογικές της δεσμεύσεις», για «συμφωνία ασαφή, χωρίς αριθμούς» και σημειώνει πως «το μόνο που πέτυχε ο υπουργός Οικονομικών είναι η αλλαγή στην ορολογία (θεσμοί)».
Το κείμενο αυτό που έρχεται λίγες μόνον ώρες μετά τη επίσης σφοδρή κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει επίσης λόγο για ελλιπή προετοιμασία της κυβέρνησης και αντιφατικές τακτικές του ΥΠΟΙΚ.
Μεταξύ άλλων, στο άρθρο, τονίζονται τα εξής:
Με τα νέα αρνητικά δεδομένα που συνεπάγεται η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μία μόνο οδό εξόδου από το αδιέξοδο του νεοφιλελεύθερου ευρωπαϊκού κλοιού: Την έφοδο προς τα εμπρός!
  • Την έφοδο προς τα εμπρός με όχημα την αλήθεια: Να ξεκινήσει κανείς από την παραδοχή των υποχωρήσεων, με στόχο να αναζητηθούν οι τρόποι, ώστε να μην υπάρξει μακροπρόθεσμη βλάβη, δηλαδή η κυβέρνηση να επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις για αναδιανομή εισοδήματος και ισχύος προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας, για ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, για δημοκρατία και συμμετοχή.
  • Την έφοδο προς τα μπρος, με όχημα τόσο τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε επιτέλους το κεφάλαιο να επωμιστεί τα βάρη που του αναλογούν, όσο και με την εξυγίανση της δημόσιας ζωής από τις έκνομες πρακτικές στις οποίες επιδίδεται μερίδα της ελληνικής ολιγαρχίας: Λαθρεμπορία πετρελαιοειδών και προϊόντων καπνού, ενδο-ομιλικές συναλλαγές, φοροδιαφυγή, καταχρηστική δανειοδότηση κλπ.
Το πλήρες κείμενο του άρθρου που συνυπογράφουν οι Σπύρος Λαπατσιώρας, Γιάννης Μηλιός και Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος
1. Εισαγωγή
Μία αποτίμηση της «μεταβατικής» συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου είναι ότι αποτελεί ανακωχή που επετεύχθη με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και αποδοχή από την άλλη πλευρά (των «θεσμών»). Στο επόμενο διάστημα, μέχρι το πέρας του τετραμήνου, θα διαμορφωθούν οι όροι διαπραγμάτευσης για την επόμενη συμφωνία. Αυτό κατά μία έννοια σημαίνει ότι δεν κρίθηκε τίποτα ακόμη. Όμως, η αποτίμηση αυτή είναι επισφαλής. Πρώτον, η ίδια η «μεταβατική» συμφωνία αλλάζει το συσχετισμό δύναμης. Δεύτερον, επειδή οι «εχθροπραξίες» θα συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια του τετραμήνου (έλεγχος των δεσμεύσεων και επανερμηνεία των όρων της από κάθε πλευρά) απαιτείται να κατανοήσουμε πρώτα το τοπίο των διαπραγματεύσεων.
2. Συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου: Ένα πρώτο βήμα σε ολισθηρό έδαφος …
2α. Οι στόχοι της διαπραγμάτευσης
Η ελληνική κυβέρνηση προσήλθε στο Eurogroup της 12ης Φεβρουαρίου, δηλαδή στην πρώτη ουσιαστική φάση της διαπραγμάτευσης, με αίτημα μια συμφωνία σε ένα νέο «πρόγραμμα-γέφυρα», δηλώνοντας ρητά ότι είναι αδύνατη η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, που έχει απορριφθεί από τον ελληνικό λαό:
1. Το «πρόγραμμα-γέφυρα» δεν θα περιελάμβανε όρους, αξιολογήσεις κλπ., αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς και χωρίς οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια.
2. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα παραιτείτο από τις εναπομείνασες δόσεις του προηγούμενου προγράμματος – πέραν των 1, 9 δις ευρώ που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών-μελών από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SMP και ANFA) – και θα της δινόταν η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δις, ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.
3. Στο τέλος της μεταβατικής αυτής περιόδου, (α) η Ελλάδα θα καταθέσει τις τελικές της προτάσεις, που σύμφωνα με τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για τα επόμενα 3-4 χρόνια και ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και παράλληλα (β) θα τεθεί το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για αναδιάρθρωση-ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Η γερμανική κυβέρνηση αλλά και οι «θεσμοί» (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) προσήλθαν στη διαπραγμάτευση με τη θέση ότι η Ελλάδα έπρεπε να ζητήσει εξάμηνη «τεχνική επέκταση» του υφιστάμενου Προγράμματος (το οποίο για επικοινωνιακούς λόγους δέχθηκαν να μετονομαστεί σε «υφιστάμενο διακανονισμό» – existing arrangement), ώστε να γίνει δυνατή η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης (successful completion of the review).
2β. Η έκβαση της διαπραγμάτευσης
Η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου περιλαμβάνει τετράμηνη παράταση της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement, MFFA), η οποία θεμελιώνεται σε ένα σύνολο δεσμεύσεων».
Η παράταση της Σύμβασης («η οποία θεμελιώνεται σε ένα σύνολο δεσμεύσεων») σημαίνει: (α) αξιολογήσεις από τους τρεις «θεσμούς», (β) δεσμεύσεις ή όρους, (γ) συνέχιση της χρηματοδότησης με βάση το πλάνο των δόσεων του υφιστάμενου Προγράμματος, εφόσον υπάρξει θετική αξιολόγηση, (δ) επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των εθνικών ΚΤ από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων, και πάλι όμως εφόσον υπάρξει θετική αξιολόγηση από τους «θεσμούς» (δεδομένης μάλιστα της «ανεξαρτησίας» της ΕΚΤ).
Με δυο λόγια πρόκειται για την απόρριψη-απόσυρση των σημείων (1) και (2) με τα οποία προσήλθε η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε εδώ ότι δεν υπάρχει καμία ρητή αναφορά στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών (π.χ. ότι θα επιτραπεί η έκδοση εντόκων για να πληρωθούν χρεολύσια, τόκοι και έκτακτες ανάγκες) μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης – εκτός αν η αναφορά στην «ανεξαρτησία της ΕΚΤ» υπονοεί την «ευχέρεια» αυτής να εξετάζει κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται «θετικά» στις «δεσμεύσεις» που συνοδεύουν την επέκταση της συμφωνίας (γεγονός το οποίο αναμφισβήτητα δυσχεραίνει τις όποιες «ερμηνευτικές» προσπάθειες προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία).
Ταυτόχρονα, στη Συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου περιλαμβάνεται η θέση: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν επίσης να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως όριζε το ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου του 2012». Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση παραιτείται από το στόχο διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση-απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους και υιοθετεί το «πρόγραμμα βιωσιμότητας» που στηρίζεται στην «πληρωμή του κεφαλαίου του χρέους» μέσω πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό σημαίνει την απόρριψη-απόσυρση και του σκέλους (β) του σημείου (3) με το οποίο προσήλθε η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση.
Αυτό που κέρδισε η ελληνική κυβέρνηση (πέρα από την αλλαγή στην ορολογία, για την οποία έγινε τόση συζήτηση), είναι:
Α) Το σκέλος (α) του σημείου (3) των προτάσεών της, δηλαδή την ευχέρεια να προτείνει εκείνη προς έγκριση από τους «θεσμούς» τις μεταρρυθμίσεις για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την ανάπτυξη. Έτσι απορρίφθηκαν τα μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση (μείωση συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά) και συμφωνήθηκε να δοθεί το βάρος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας, στη μεταρρύθμιση του δημοσίου, στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος κλπ.1
Β) Η διαπραγμάτευση για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015. Αντί του συμφωνημένου 3% του ΑΕΠ, η συμφωνία αφήνει το ζήτημα ανοιχτό για τον προσδιορισμό ενός χαμηλότερου ποσοστού: «Οι θεσμοί, σε ό, τι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, θα λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015».
Επομένως καθίσταται σαφές ότι αν η συμφωνία συνιστά ανακωχή, στην προκειμένη περίπτωση ανακωχή δεν σημαίνει «ισοπαλία»: Η συμφωνία αποτελεί ένα πρώτο βήμα σε ολισθηρό έδαφος. Ναι μεν δίνεται χρόνος για το επόμενο βήμα, αλλά το τοπίο που οργανώνεται είναι ασφυκτικό, ελάχιστα θυμίζει τα minimum που επιζητούσε η κυβέρνηση μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου.
3. Υπάρχει ακόμα περιθώριο για αμφισβήτηση του νεοφιλελευθερισμού;
3α. Η επιτήρηση ως ισορροπία ανάμεσα σε «πολιτικό» και «ηθικό» κίνδυνο.
Η πολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι η ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή εκείνης της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που επιδιώκει να εναποθέσει όλες τις κοινωνικές διαδικασίες (από την εκπαίδευση και την κοινωνική ασφάλιση μέχρι το δημόσιο χρέος) στη δικαιοδοσία και το «ρυθμιστικό ρόλο» των αγορών. Η ευρωπαϊκή Αριστερά επιδιώκει έτσι να διασφαλίσει εκείνη την ελευθερία άσκησης κυβερνητικής πολιτικής, που θα της επιτρέψει να περιορίσει την ισχύ των αγορών, φέρνοντας στο προσκήνιο τις κοινωνικές ανάγκες.
Ο νεοφιλελευθερισμός είναι ένα «πρόγραμμα» συνεχούς ενίσχυσης των συμφερόντων του κεφαλαίου, σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των συνταξιούχων, της νεολαίας, των μικρομεσαίων. Ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, όπως εκφράζεται, για παράδειγμα, από τον κ. Σόιμπλε, δεν στερείται ορθολογικών στόχων και στρατηγικής, παρά τις ρητορικές ευκολίες που δίνει ο περί του αντιθέτου ισχυρισμός σε όποιον τον χρησιμοποιεί. Επιχειρεί να επιλύσει και μέχρι στιγμής το κάνει, ορθολογικά, δύο προβλήματα:
Πρώτον, τη νομιμοποίηση ενός εργασιακού μοντέλου χωρίς δικαιώματα και κοινωνική προστασία, με χαμηλές και εύκαμπτες αμοιβές, χωρίς ουσιαστική διαπραγματευτική δυνατότητα από τη μεριά των εργαζομένων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την κερδοφορία και τη συσσώρευση κεφαλαίου.
Δεύτερον, την οργάνωση της Ευρωζώνης (συντονισμός δημοσιονομικών πολιτικών, τραπεζική ενοποίηση, προγράμματα διάσωσης κλπ.) με στόχο μία Οικονομική και Νομισματική Ένωση στην οποία τα κράτη μέλη δεν θα υποκύπτουν στον «ηθικό κίνδυνο» να στηρίζουν κοινωνικές (ή άλλες) δαπάνες προσφεύγοντας στον δημόσιο δανεισμό. Τα κράτη υποβάλλονται στο δίλημμα λιτότητα-περικοπές-ιδιωτικοποιήσεις ή κίνδυνος χρεοστασίου, με αποτέλεσμα στη δεύτερη περίπτωση την αποδοχή ενός προγράμματος διάσωσης, το περιεχόμενο του οποίου είναι φυσικά και πάλι λιτότητα-περικοπές-ιδιωτικοποιήσεις.
Αυτή η ακραία οπτική επιθυμεί ιδιωτικοποιήσεις και πρωτογενή πλεονάσματα για να αποπληρωθεί το χρέος ενώ δεν αντιτίθεται σε μεταρρυθμίσεις όπως αυτές τις οποίες προτείνει η ελληνική κυβέρνηση (και ενδεχομένως έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία) – όπως η καλύτερη οργάνωση των συστημάτων είσπραξης (φόροι, εισφορές), η αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα, 2 η αποδυνάμωση γενικά των ολιγοπωλίων. Μπορεί ακόμα να καλωσορίσει ένα νέο πολιτικό προσωπικό, καθώς κατανοεί ότι έχει επιταχυνθεί ο κύκλος φθοράς και έλλειψης λαϊκής νομιμοποίησης του παλιού πολιτικού προσωπικού. Η διατήρηση του παλιού προσωπικού, εφόσον αυτό έχει απαξιωθεί στη συνείδηση της κοινωνικής πλειοψηφίας, θεωρείται από τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική «πολιτικός κίνδυνος», διότι μπορεί να οδηγήσει στις ανεξέλεγκτες ατραπούς μιας κοινωνικής έκρηξης.
Ο νεοφιλελευθερισμός θεωρεί όμως παράλληλα «ηθικό κίνδυνο» (moral hazard) κάθε πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, διευρύνει το δημόσιο χώρο, επεκτείνει το κοινωνικό κράτος, θέτει την αναπαραγωγή της κοινωνίας πέρα και έξω από την εμβέλεια δράσης των αγορών.
Με άλλα λόγια, το ζητούμενο του νεοφιλελευθερισμού είναι τόση λιτότητα, όση απαιτείται ώστε να μην αυξάνει ο «πολιτικός κίνδυνος», ενώ ταυτόχρονα αποτρέπεται ο «ηθικός κίνδυνος».
Γενικά μιλώντας, οι δύο κίνδυνοι, «ηθικός» και «πολιτικός», κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση, λόγω των συνεπειών με τις οποίες είναι συνδεδεμένοι στην τρέχουσα συγκυρία. Όταν μειώνεται ο «ηθικός» κίνδυνος, αυξάνει ο «πολιτικός» και αντίστροφα. Επομένως, η ένταση μεταξύ αυτών των δύο αυτών τάσεων καταλήγει, όταν συναντούνται, στην ανίχνευση της εκάστοτε κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ «ηθικού κινδύνου» (όταν οι κυβερνήσεις υποκύψουν στον «κίνδυνο» να αποδεχθούν συμφέροντα των κατώτερων τάξεων) και «πολιτικού κινδύνου» (να αποδιαρθρωθούν οι πολιτικές ελίτ και να προκύψουν φαινόμενα ανεξέλεγκτων μαζικών κινητοποιήσεων). Οι «ανεξάρτητες αρχές» που δεν ελέγχονται «δημοκρατικά», ειδικά για θέματα που αφορούν την «οικονομία», με κύριο παράδειγμα την «ανεξαρτησία» της ΕΚΤ, είναι μία μέθοδος ανίχνευσης της ισορροπίας ανάμεσα στους δύο «κινδύνους». Αυτό όμως δεν θεωρείται επαρκές.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον καθοριστικό ρόλο έχει πλέον αναλάβει η «αξιολόγηση των συμφωνιών». Αν προσέξουμε τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου θα δούμε ότι δεν είναι εντελώς κλειστή για αιτήματα που αυξάνουν τον «ηθικό κίνδυνο», δηλαδή προωθούν ρυθμίσεις υπέρ του κοινωνικού κράτους και της εργασίας. Όμως, βασικό σημείο της συμφωνίας είναι ότι οι «θεσμοί» θα αξιολογούν ποιες μεταρρυθμίσεις (δεν) δημιουργούν προβλήματα στα δημόσια οικονομικά, στις προοπτικές οικονομικής μεγέθυνσης και στη σταθερότητα και ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.3 Η αξιολόγηση, δηλαδή η επιτήρηση, αποτελεί σημαντική τροχοπέδη στην υλοποίηση του προγράμματος και των κοινωνικών μετασχηματισμών που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πέραν του ρητώς ανοικτού ακόμη ζητήματος της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών, δείγματα γραφής της συνεχούς αξιολόγησης, που εγείρει τόσο η συμφωνία όσο και η σχέση με την ΕΚΤ ως έμμεσου χρηματοδότη, αποτελεί τόσο η επιστολή της ΕΚΤ, αλλά και αυτή του ΔΝΤ, που «ερμηνεύουν» τις μεταρρυθμίσεις ως «ισοδύναμα» μέτρα των δεσμεύσεων που περιγράφονταν στο παλιότερο «Πρόγραμμα». Ειδικά το ΔΝΤ δεν παραιτείται από την ολοκλήρωση των μέτρων για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις, την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό, που περιγραφόταν στο παλιότερο «Πρόγραμμα». Αξίζει να σημειωθεί ότι η μη-ποσοτικοποίηση των στόχων, το μη-καθορισμένο έλλειμμα, η απουσία οποιασδήποτε ρητής συζήτησης για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού κενού, καθιστά ανοικτό και συνεχώς «ερμηνεύσιμο» ζήτημα τον υπολογισμό της απόδοσης των μέτρων ως «ισοδυνάμων».4
3β. Πού κρίθηκε η διαπραγμάτευση: Για τη διαπραγματευτική τακτική και στρατηγική
Το βασικό ερώτημα για τη σημασία της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, πέραν των στρατηγικών που διαπλέκονται και συμπυκνώνονται σε αυτήν, είναι τι δυνατότητες (παρά τα ασφυκτικά περιθώρια) αφήνει στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Προηγουμένως όμως χρειάζεται να ανιχνεύσουμε τις «δυσκολίες» που οδήγησαν την κυβέρνηση στην αναδίπλωση της 20ής Φεβρουαρίου.
Η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου καθορίστηκε προφανώς τόσο από εξωτερικούς παράγοντες, το δεδομένο και γνωστό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο των «θεσμών», όσο όμως και από εσωτερικούς, οι οποίοι τελικά έπαιξαν και τον καθοριστικό ρόλο.
Δευτερεύουσα μόνον σημασία έπαιξε η ελλιπής προετοιμασία της κυβέρνησης και οι αντιφατικές τακτικές του ΥΠΟΙΚ, όπως για παράδειγμα:
Πρώτον: Η απουσία σοβαρού σχεδίου που να στηρίζεται σε αριθμούς και ανάλυση. Ακόμη και στο Παράρτημα που δημοσίευσε το ΥΠΟΙΚ ως τεχνική σύνοψη φαίνεται το επιφανειακό επίπεδο. Επιπλέον, σε αυτό γίνεται η κρίσιμη παραδοχή ότι η βιωσιμότητα του χρέους συνδέεται με τα πρωτογενή πλεονάσματα (θέση που συνιστά σημαντική στρατηγική υποχώρηση).
Δεύτερον: Η εκφορά κάποιων γενικών αρχών της πρότασης για την απομείωση του χρέους από το Λονδίνο. Εδώ υπάρχει τακτικό σφάλμα: Χωρίς συνάντηση με την ΕΚΤ ανακοινώνεται μία πρόταση, από χώρα εκτός Ευρωζώνης, η οποία εμπλέκει τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ σε συμφωνία ανταλλαγής. Πρόκειται για πρόταση αλλαγής των κανόνων της ΕΚΤ, η οποία ωθεί την ΕΚΤ κατευθείαν, χωρίς δεύτερη κουβέντα, σε θέση άρνησης για προφανείς λόγους που συνδέονται με την πολιτική της και τις ισορροπίες που τηρούνται στο ΔΣ, αλλά και την επίθεση που ήδη δέχεται για «παραβίαση των κανόνων» που την διέπουν, με την πολιτική «ποσοτικής χαλάρωσης». Είναι επίσης προφανές ότι δεν χρειάζεται να εμπλακεί άμεσα η ΕΚΤ σε μία τέτοια συμφωνία, αλλά το ίδιο μπορούσε να γίνει με άλλους τρόπους, οι οποίοι είναι συμβατοί με τις τρέχουσες ισορροπίες. Το άλλο κομμάτι της πρότασης, τα δάνεια σε EFSF συνδεδεμένα με τους ρυθμούς μεγέθυνσης, συνιστά γενικόλογη πρόταση και προφανώς αφορά το δεύτερο στάδιο της διαπραγμάτευσης.
Τρίτον: Φάνηκε ότι η κυβέρνηση έδωσε πολύ μεγάλο βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, σε σχέση με άλλες διαστάσεις. Αυτό αποτελεί αρνητικό σημάδι και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό. Για παράδειγμα, το περιστατικό με τον Ντάισελμπλουμ προφανώς τόνωσε το «εθνικό αίσθημα», αλλά συγχρόνως αφαίρεσε διαπραγματευτική ισχύ από τη στιγμή που όλο το Σαββατοκύριακο ασχολήθηκε η κυβέρνηση με το να καθησυχάζει τις αγορές που θα άνοιγαν την Δευτέρα, γεγονός που σηματοδότησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σταθερή τακτική διαπραγμάτευσης (και φυσικά στην ίδια συνάντηση ακόμη και σε μη έμπειρους παρατηρητές φάνηκε ότι δεν υπάρχει και ομάδα ισότιμων κυβερνητικών μελών στη διαπραγμάτευση).
Είναι εύκολα κατανοητό πώς αυτή η κακά στημένη διαπραγμάτευση, παρά τις εργατοώρες που αφιέρωσαν οι πρωταγωνιστές της, είχε τα χαρακτηριστικά άλματος με δεμένα μάτια. Επίσης, οι διαφορές και οι κακοί χειρισμοί και οι μετατοπίσεις έδειξαν στους εταίρους ότι η ελληνική πλευρά είναι επιδεκτική χειρισμών.
Όμως τελικά η διαπραγμάτευση δεν κρίθηκε τόσο στο επίπεδο των τακτικών κινήσεων ή στο εξωτερικό, όσο στο εσωτερικό. Εκείνο που καθόρισε την αναδίπλωση της ελληνικής πλευράς ήταν η στρατηγική πολιτική απόφαση για οικοδόμηση συμπαγών σχέσεων κοινωνικής εκπροσώπησης με εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που θεωρούν ως αδιανόητη τη διαταραχή της «ομαλότητας της αγοράς», τη στιγμή που όλοι γνώριζαν τη σημασία και το χαρακτήρα της αναμέτρησης. Το συζητημένο σενάριο ενός bankrun οφείλει πάντα να εντάσσεται (και άρα να εξετάζεται, πέρα από τις επιμέρους τεχνικές αντιμετώπισης) στο πλαίσιο ενός κοινωνικού συσχετισμού δύναμης. Παράλληλα είναι αδιανόητο να υιοθετείται το επιχείρημα ότι συνέχεια μιας υποτιθέμενης «κατάρρευσης των τραπεζών» θα ήταν η «έξοδος από το ευρώ», ένα σενάριο μηδενικής πιθανότητας, που αποτέλεσε απλώς «επιχείρημα» των κυβερνήσεων Παπανδρέου – Παπαδήμου – Σαμαρά για να αποδεχθεί η ελληνική κοινωνία τα Μνημόνια, και αποτελεί πάντα «όπλο» ακραίων νεοφιλελεύθερων, τύπου Σόιμπλε.
3γ. Το διακύβευμα: Τίποτα δεν είναι δυνατό να αλλάξει, ή ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός;
Όσα προηγήθηκαν μας οδηγούν στο συμπέρασμα, με την πιο ήπια διατύπωση, ότι έχει συνομολογηθεί μία συμφωνία, η οποία περιορίζει σημαντικά την άσκηση πολιτικής στα δημόσια οικονομικά αλλά και σε άλλους τομείς. Επομένως, το οικονομικό τοπίο στο οποίο βασίζεται η κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση της τελικής συμφωνίας είναι ολισθηρό.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιλέγει να παρουσιάζει την προφανή υποχώρηση και την αναγκαστική αλλαγή του προγράμματός της ως «νίκη», αποτελεί κακό σημάδι για τη συνέχεια, επειδή δείχνει ότι περισσότερο ενδιαφέρεται για την επικοινωνία παρά για την ουσία. Αυτό ίσως προοπτικά να αποτελέσει την πραγματική ήττα, εφόσον το σήμα το οποίο εκπέμπεται και εισπράττεται από την κοινωνία ενισχύει την πεποίθηση: «μην πιστεύεις τους πολιτικούς σε ό, τι λένε, επάγγελμα κάνουν για να είναι κυβέρνηση».
Ας αναλογιστούμε το εξής απλό δεδομένο: Η κυβέρνηση αυτή δεν προήλθε επειδή υποστήριξε το 70% του Μνημονίου – αν μάλιστα το είχε υποστηρίξει ίσως να μην περιλαμβανόταν καν στον κοινοβουλευτικό χάρτη σήμερα. Η επιχείρηση επανεγγραφής της εντολής της, ώστε να περιλαμβάνει το 70% του Μνημονίου αποτελεί εγχείρημα αλλαγής των σχέσεων εκπροσώπησης και των κοινωνικών συμμαχιών στις οποίες στηρίζεται. Επειδή προφανώς το 70% αυτό καθαυτό είναι ένα νούμερο του αέρα (γιατί όχι 68% ή 72%; με βάση τις σελίδες, τα υποκεφάλαια, ή τα μέτρα;), η επιλογή του αποτελεί διακύβευμα ερμηνείας και συγκρότησης σχέσεων εκπροσώπησης. Το ερώτημα, το οποίο είναι ανοικτό ακόμη για την κυβέρνηση, είναι αν θα επικρατήσει η επικοινωνιακή λογική της «νίκης» και της παράβλεψης των κρίσιμων ζητημάτων που αναδείχθηκαν, ή θα επιχειρηθεί να αναλυθεί σε βάθος η υποχώρηση που συνιστά η συμφωνία και οι όροι αυτής της υποχώρησης όσο υπάρχει χρόνος (πολύ λίγος, μιας και άμεσα ξεκινά ήδη ο επόμενος γύρος διαπραγμάτευσης).
Με τα νέα αρνητικά δεδομένα που συνεπάγεται η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μία μόνο οδό εξόδου από το αδιέξοδο του νεοφιλελεύθερου ευρωπαϊκού κλοιού: Την έφοδο προς τα εμπρός!
- Την έφοδο προς τα εμπρός με όχημα την αλήθεια: Να ξεκινήσει κανείς από την παραδοχή των υποχωρήσεων, με στόχο να αναζητηθούν οι τρόποι, ώστε να μην υπάρξει μακροπρόθεσμη βλάβη, δηλαδή η κυβέρνηση να επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις για αναδιανομή εισοδήματος και ισχύος προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας, για ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, για δημοκρατία και συμμετοχή.
- Την έφοδο προς τα μπρος, με όχημα τόσο τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε επιτέλους το κεφάλαιο να επωμιστεί τα βάρη που του αναλογούν, όσο και με την εξυγίανση της δημόσιας ζωής από τις έκνομες πρακτικές στις οποίες επιδίδεται μερίδα της ελληνικής ολιγαρχίας: Λαθρεμπορία πετρελαιοειδών και προϊόντων καπνού, ενδο-ομιλικές συναλλαγές, φοροδιαφυγή, καταχρηστική δανειοδότηση κλπ.
Απαιτείται δηλαδή άμεσα μια νέα ορμητικότητα αλλαγών στο εσωτερικό της χώρας, έτσι ώστε να οικοδομηθούν σε νέες βάσεις οι συμμαχίες με τις κατώτερες τάξεις. Μεταφορικά, αυτό που λείπει και που δυστυχώς μοιάζει να απομακρύνεται με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, είναι ένα εσωτερικό «μνημόνιο για τον πλούτο», με παράλληλη βελτίωση των όρων ζωής των λαϊκών τάξεων. Ο στόχος «να πληρώσει η ολιγαρχία» δεν ήταν ποτέ περισσότερο επίκαιρος.
Σε μια κοινωνία που η απώλεια του 25% του ΑΕΠ και η φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού δεν είναι παρά η ορατή όψη της ραγδαίας όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, σε μια κοινωνία που η τεράστια ανεργία είναι το συμπλήρωμα ενός εκτεταμένου εργασιακού μεσαίωνα, σε μια κοινωνία πολλαπλών αντιθέσεων αλλά και υψηλών προσδοκιών, η «δημοτικότητα» της κυβέρνησης δεν θα διατηρηθεί στο 87% ή στο 80% για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Για να παραμείνει η κυβερνητική πολιτική ηγεμονική, θα πρέπει να ταχθεί καθαρά με τα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας, να αμφισβητήσει τη στρατηγική νεοφιλελευθερισμού. Περιθώριο για «εθναρχική» πολιτική, που να υπερασπίζεται γενικά και αόριστα κάθε τι «ελληνικό» ή «ευρωπαϊκό» δεν υπάρχει, δεν υπήρξε άλλωστε ποτέ, αλλά ούτε και θα υπάρξει ποτέ στην προβληματική της Αριστεράς.
1 Και στο σημείο αυτό βέβαια, οι τελικές αποφάσεις απαιτούν την έγκριση των «θεσμών»: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από την ακύρωση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη της οικονομίας ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αυτά αξιολογούνται από τους θεσμούς».
2 Αλλά και εδώ ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες: στις μορφές που θα λάβει η αναδιοργάνωση.
3 Να μην ξεχνάμε για παράδειγμα, ότι η μεγέθυνση στο τρέχον πρόγραμμα εξαρτάται από τις εξαγωγές και η αύξηση των μισθών θεωρείται ότι μειώνει τους βαθμούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και εμποδίζει την αύξηση των εξαγωγών (λανθασμένη άποψη, όπως προκύπτει πλέον και εμπειρικά, αλλά αυτή είναι η κυρίαρχη θεώρηση των «θεσμών»). Επίσης, άλλο παράδειγμα, η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» προφανώς επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και επομένως είναι υπό αίρεση ως πρόγραμμα αλλά και ως προς τον βαθμό, το χρόνο και τους όρους εφαρμογής της αν υπάρξει ως πρόγραμμα.
4 Στην επιστολή του προς τον Jeroen Dijsselbloem με ημερομηνία 24/2/2015, ο Mario Draghi επισημαίνει: «Σημειώνουμε ότι οι δεσμεύσεις που περιγράφονται από τις [ελληνικές] αρχές διαφέρουν από τις υπάρχουσες δεσμεύσεις του προγράμματος σε ορισμένους τομείς. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να αξιολογηθεί κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης, εάν τα μέτρα που δεν γίνονται αποδεκτά από τις αρχές αντικατασταθούν με μέτρα ίσης ή καλύτερης ποιότητας όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του προγράμματος». (“We note that the commitments outlined by the authorities differ from existing programme commitments in a number of areas. In such cases, we will have to assess during the review whether measures which are not accepted by the authorities are replaced with measures of equal or better quality in terms of achieving the objectives of the programme”).
5 To “Grexit” ως επαρκή λόγο συμβιβασμού χρησιμοποιεί, π.χ., ο James Galbraith: «Μη συμφωνία θα σήμαινε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, ή διαφορετικά κατάρρευση τραπεζών, χρεοστάσιο και πρόωρη έξοδο από το ευρώ» (“No agreement would have meant capital controls, or else bank failures, debt default, and early exit from the Euro”): “Reading The Greek Deal Correctly”, http://www.socialeurope.eu/2015/02/greek-deal

koolnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Γιάννης Μηλιός κατακεραυνώνει κυβέρνηση και Βαρουφάκη για τη συμφωνία του Eurogroup"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news