facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Απίστευτες αποκαλύψεις στη δίκη Παπακωνσταντίνου: Ο ΣΔΟΕ ήλεγχε... 10 ονόματα το χρόνο από τη λίστα Λαγκάρντ

Επί τρία ολόκληρα χρόνια οι αρμόδιοι μηχανισμοί του ΣΔΟΕ έχουν καταφέρει να ελέγξουν 30 από τους.... 2062 καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ. Και οι αρμόδιες ΔΟΥ δεν έχουν ακόμη καταλογίσει τα τυχόν πρόστιμα που έχουν προκύψει από μη φορολογητέα ύλη των συγγενών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα, η χώρα αιμορραγεί, ζητώντας ενέσεις ρευστότητας, ενώ από το 2009 η πάταξη τη φοροδιαφυγής παραμένει προεκλογική υπόσχεση όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα....

Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα της πρώτης ημέρας της διαδικασίας στη δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Ειδικού Δικαστηρίου για δύο κακουργήματα.

Μετά την έρευνα του ΣΔΟΕ, το οποίο με το πόρισμά του έδειξε για τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου μη φορολογητέα ύλη ύψους 6.000.000 ευρώ, στο οποίο ο αναλογούν φόρος είναι-σύμφωνα με το κατηγορητήριο-1.930.000 ευρώ, φύλλα καταλογισμού δεν έχουν γίνει ακόμη από τις αρμόδιες ΔΟΥ.

Η ζημία που αναφέρεται στο κατηγορητήριο ότι απειλήθηκε από την απόπειρα απιστίας του πρώην υπουργού δεν έχει ακόμη καταλογιστεί, κλονίζοντας το κατηγορητήριο και ενισχύοντας την υπερασπιστική γραμμή του κατηγορουμένου.

«Σήμερα ή αύριο θα τους κοινοποιήσουμε τις διαπιστώσεις μας μετά τον έλεγχο του ΚΕΦΟΜΕΠ, είπε ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου Δημ. Μασσίνας, ο οποίος έλεγξε όλα τα περιουσιακά στοιχεία των συγγενών του πρώην υπουργού, υποστηρίζοντας ότι ο φόρος που κατά την άποψή του αναλογεί στο οικογενειακό τους εισόδημα την 15ετία που ερευνήθηκε αγγίζει τα 8 εκατομμύρια ευρώ!

Ωστόσο, όπως είπε, 20 ημέρες μετά την κοινοποίηση των συμπερασμάτων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προβάλλουν τις αντιρρήσεις τους και εάν δικαιολογούν τα εισοδήματά τους, τότε ούτε γάτα ούτε ζημιά....

«Αν δεν υπήρχε αυτή η λίστα θα ελέγχονταν αυτά τα πρόσωπα;» ρωτούσε και ξαναρωτούσε ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Νίκος Πάσσος προσπαθώντας και ο ίδιος να κατανοήσει την τόσο μεγάλη καθυστέρηση που επέδειξαν οι μηχανισμοί και δεν κατάφεραν ακόμη να καταλήξουν ούτε καν στο πρόστιμο που θα πρέπει να καταλογίσουν στους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου.

«Αν υπήρχαν άλλα ερεθίσματα, ενδεχομένως και να τους ελέγχαμε», είπε το πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ Παν. Μαντούβαλος.

«Ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία, ψάχναμε σε βάθος 15ετίας. Δεν έχουμε τόσο εξειδικευμένο προσωπικό», είπε ο κ. Μασσίνας αναζητώντας άλλοθι. Για τους συνηγόρους του πρώην υπουργού, το κατηγορητήριο έχει κενά, ενώ οι κατηγορίες αλληλοσυγκρούονται και αυτό θα διαφανεί στη διαδικασία.

Ξετίναξαν την πρώην διευθύντρια του Γ. Παπακωνσταντίνου

Χθες πάντως, απασχόλησε έντονα τους δικαστές το πως χάθηκε το επίμαχο cd που έφτασε από τη Γαλλία στα χέρια της πρώην διευθύντριας του Γ. Παπακωνσταντίνου, Χρυσής Χατζή.

«Σε ποιον το παραδώσατε; Γιατί δεν πρωτοκολλήθηκε; Γιατί χάθηκε;» ρωτούσε και ξαναρωτούσε πρόεδρος και εισαγγελέας την μάρτυρα, με τον πρόεδρο να λέει στην κ. Χατζή: “Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε περισσότερα από όσα λέτε”.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο στις 3 το μεσημέρι με καταθέσεις μαρτύρων, ενώ το δικαστήριο θα απαντήσει στο αίτημα των συνηγόρων υπεράσπιση οι οποίοι ζήτησαν να ανέβει στο βήμα του μάρτυρα ο πρώην πρόεδρος της Αρχής Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος και νυν υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτες αποκαλύψεις στη δίκη Παπακωνσταντίνου: Ο ΣΔΟΕ ήλεγχε... 10 ονόματα το χρόνο από τη λίστα Λαγκάρντ"

Το Μαξίμου εξηγεί ξανά βήμα-βήμα τη συμφωνία με την Ευρωζώνη

Εν μέσω μιας μαραθώνιας συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου διατυπώθηκαν ενστάσεις από βουλευτές και υπουργούς, σκληρών δηλώσεων από τη Γερμανία, αλλά και προειδοποιήσεων για το χρηματοδοτικό κενό η κυβέρνηση προσπαθεί να εξηγήσει εκ νέου τη συμφωνία.

Το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω, άτυπης ενημέρωσης, αναλύει τη συμφωνία που έγινε πάνω στη λίστα Βαρουφάκη και τη χωρίζει σε οκτώ βασικούς τομείς.

1.Διαπραγμάτευση

Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε, αφορά 4 μήνες και οι εταίροι συμφώνησαν με την κυβέρνηση σε μια σειρά ζητήματα, όπως:

* Διαχωρισμό δανειακής σύμβασης από μνημόνια.
* Απεμπλοκή από μνημόνια, δηλαδή το πλαίσιο πολιτικής λιτότητας.
* Ενδιάμεση συμφωνία, 4μηνης διάρκειας, η οποία δίνει χώρο για διαπραγματεύσεις χωρίς πίεση.
* Αποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία και ουσιαστικά απέβλεπε σε «αντιμνημονιακή παρένθεση» της κυβέρνησης.
* Τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Για το 2015 προβλεπόταν πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ ή 5,5 δισ. ευρώ. Με τη συμφωνία προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα που θα «λάβει υπόψη του τις οικονομικές συνθήκες του 2015».
* Ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup.

2.Ανθρωπιστική κρίση

Στο κείμενο της συμφωνίας εμπεριέχεται ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Δηλαδή:
* Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
* Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης για 300.000 άπορες οικογένειες.
* Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους.
* Δραστική μείωση συμμετοχής για φαρμακευτική δαπάνη.
* Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης (30.000 διαμερισμάτων σε πρώτη φάση).
* Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μετακίνησης.

3. Ανάκαμψη οικονομίας

Μέτρα για την άμεση ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.
* Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
* Κόκκινα δάνεια.
Αποτροπή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με ορισμένο ύψος οικογενειακού εισοδήματος. Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών θα ισχύει για ένα χρόνο με διευρυμένα κριτήρια και θα αφορά στα επίπεδα των 300.000 ευρώ. Όποιος δανειολήπτης ενταχθεί στη διάταξη θα πρέπει να καταβάλει από 0-20% του εισοδήματός του, ενώ σε ότι αφορά στα όρια, με 500.000 ευρώ συνολική ακίνητη περιουσία και έως 25.000 εισόδημα ο δανειολήπτης θα καταβάλλει το 10% και από εκεί και πάνω έως τις 50.000 το ποσοστό θα ανέρχεται στο 20%.
Θα συσταθεί ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης στον οποίο θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες. Τα δάνεια θα πουληθούν από τις τράπεζες στο 50% της αξίας τους και στη συνέχεια ο δανειολήπτης θα πληρώσει στο φορέα της οφειλής ενώ ένα τρίτο μέρος θα καλυφθεί από το δημόσιο.
* Ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Διευκρινίζεται ότι θα υπάρχει διάκριση μεταξύ αυτών που σκόπιμα δεν πληρώνουν και σε όσους έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμής.

4. Δημόσια διοίκηση – διαφθορά

Αποτελεί εθνική προτεραιότητα ο αγώνας για μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση, της και ο πόλεμος κατά της διαφθοράς. Στο στόχαστρο μπαίνουν:
* Λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού.
* Ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
* Αυστηρότερη νομοθεσία χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων.
* Μέγιστο όριο δανεισμού των κομμάτων.
* Είσπραξη από το κράτος του τιμήματος για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης.

5. Φορολογία

* Δίκαιο φορολογικό σύστημα.
* Κατάργηση φορολογικής αμνηστίας.
* Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής / φοροαποφυγής.
* Όλα τα τμήματα της κοινωνίας, και κυρίως οι πλούσιοι, θα συμβάλλουν αναλογικά στη χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών.
* Δημιουργία περιουσιολογίου / ολοκλήρωση κτηματολογίου.

6. Εργασιακά

Στη λίστα γίνεται αναφορά και στα εργασιακά. Δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι, όπως ο αρμόδιος υπουργό έχει δηλώσει, αυτές θα ενταχθούν στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που αναφέρονται στον προϋπολογισμό.
* Το πιθανότερο εντός του Μαρτίου θα προχωρήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Θα αφορά και την μετενέργεια και επεκτασιμότητα.

7. Ιδιωτικοποιήσεις

* Όσες ιδιωτικοποιήσεις έχουν κλείσει δεν θα αναιρεθούν. Θα επανεξεταστούν, όμως, όλες όσες είναι σε εξέλιξη -και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια-, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης.

8. Το email Χαρδούβελη

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει στο email Χαρδούβελη, για:
* Αύξηση του ΦΠΑ σε τουριστικές επιχειρήσεις από 6,5% στο 13%. Η κυβέρνηση Σαμαρά, μάλιστα, συζητούσε την αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά. Η νέα ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά.
* Ανατιμήσεις, που θα έφταναν ακόμη και στο 18%, σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα, εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, βιβλία, εφημερίδες, εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρων καθώς και σε διάφορα ακόμα προϊόντα και υπηρεσίες λόγω ενοποίησης των διαφορετικών συντελεστών του ΦΠΑ.
* Επιβολή ΦΠΑ και στη λαχειοφόρο αγορά.
* Περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
* Κατάργηση του ΕΚΑΣ.
* Αύξηση φόρου σε καπνό - αλκοόλ.
* Πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, δηλαδή 5,5 δισ. ευρώ!
* Αύξηση των ελάχιστων ενσήμων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από 4.500 σε 6.000, ενώ θα αυξάνονταν και άλλο, σταδιακά.
* Μονιμοποίηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης.
* Αύξηση στα τέλη που σχετίζονται με την έκδοση πιστοποιητικών αδειών κυκλοφορίας, κ.ά.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Μαξίμου εξηγεί ξανά βήμα-βήμα τη συμφωνία με την Ευρωζώνη"

Η Λαγκάρντ απαντάει στο ερώτημα: Φταίει η Γερμανία ή η Ελλάδα; [βίντεο]

Μια εμφάνιση-έκπληξη έκανε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα.

Η κα Λαγκάρντ βρέθηκε στην εκπομπή The Daily Show του γνωστού Αμερικανού κωμικού John Stewart και απάντησε σε ένα ερώτημα που... απασχολεί πολύ κόσμο.

Ο John Stewart τη ρώτησε «Ποιος φταίει; Η Ελλάδα ή η Γερμανία;» με την Γαλλίδα να παραμένει σταθερή στη διπλωματική της θέση και να απαντάει «Δεν είναι διαμάχη μιας χώρας με άλλη».

Οταν ο διάσημος κωμικός τη ρώτησε «Ποιος έκανε πίσω; Η Ελλάδα ή η Γερμανία» η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε ότι το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο.

«Οι περισσότερες χώρες λένε ότι δάνεισαν χρήματα στην Ελλάδα και έτσι είναι. Η Γερμανία ως η μεγαλύτερη οικονομία δάνεισε τα περισσότερα, αλλά χρήματα έδωσαν και μικρότερες χώρες όπως η Μάλτα» σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις τονίζοντας ότι έχει γίνει πρόοδος, αλλά χρειάζονται κι άλλες προσπάθειες, κυρίως κατά της διαφθοράς.



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Λαγκάρντ απαντάει στο ερώτημα: Φταίει η Γερμανία ή η Ελλάδα; [βίντεο]"

Ράπισμα Τουσκ: Δεν οικοδομείται εμπιστοσύνη με τέτοιες δηλώσεις από τον Τσίπρα

Εμφανώς ενοχλημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τούσκ από τις δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού μετά την επίτευξη της συμφωνίας με τους εταίρους.

«Δεν μπορεί να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη όταν μετά από αυτή τη συμφωνία ακούω τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να λέει πως η χώρα κέρδισε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο» είπε ο κ. Τούσκ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ε.Ε.έσπευσε να σημειώσει δηκτικά:

«Η πρώτη δήλωση που άκουσα από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη νίκη του στις εκλογές είναι πως η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη και χρειάζεται τη βοήθειά μας. Από πλευράς της Ρωσίας ή της Κίνας δεν άκουσα καμία συγκεκριμένη πρόταση για να βοηθηθεί η Ελλάδα. Η μόνη δυνατότητα είναι να τη βοηθήσουν τα μέλη της ευρωζώνης και διεθνείς οργανισμοί».

Οπως είπε ο ο Ντ. Τουσκ «δεν πρόκειται για μια ιδεολογία ή για έναν πόλεμο που κάνουν κάποιοι κατά της Ελλάδας. Ούτε πιστεύω ότι η Ελλάδα θέλει να είναι μόνιμος ταραχοποιός στην Ευρώπη».

Σημείωσε πως το θέμα είναι η οικονομική βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα και κατέληξε λέγοντας ότι στην ΕΕ χρειάζεται καλή συνεργασία και όχι διαμάχες, αλλά και σεβασμός μεταξύ των κρατών-μελών.

Είπε ωστόσο ότι «συμφωνήσαμε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, όπως και έγινε, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, για να βρεθεί κοινό έδαφος. Δεν είχα αμφιβολία ότι θα βρισκόταν κοινό έδαφος»

Γιούνκερ: Αλίμονο αν αλλάζαμε τους κανόνες σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, θα σκοτώναμε την Ευρώπη

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπεραμύνθηκε του ρόλου της Επιτροπής στις διαβουλεύσεις για το θέμα της Ελλάδας.

«Τον τελευταίο καιρό η Επιτροπή δέχθηκε κριτική για τη στάση της, όμως,ο ρόλος της Επιτροπής είναι ενωτικός και ο στόχος της είναι η καταδίκη των πιθανών ρήξεων στην ΕΕ. Κάναμε αυτό που έπρεπε. Αν δεν το είχαμε κάνει δεν θα είχε υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο η Επιτροπή σέβεται το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα ο Ζ.Κ. Γιούνκερ είπε ότι σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία του ελληνικού λαού, αλλά πρόσθεσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μιας χώρας δεν μπορεί να αλλάξει τις Συνθήκες και τις συμφωνίες που έχουν γίνει. «Αν σε κάθε εκλογική διαδικασία έπρεπε να αμφισβητούμε τις διαδικασίες και τους κανόνες, θα σκοτώναμε την Ευρώπη», κατέληξε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ράπισμα Τουσκ: Δεν οικοδομείται εμπιστοσύνη με τέτοιες δηλώσεις από τον Τσίπρα"

ΚΥΣΕΑ και κρίσεις της ηγεσίας των ΕΔ: Έκπληξη η αποστρατεία του Αρχηγού ΓΕΣ

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις της ηγεσίας των ΕΔ με δύο αποστρατείες και δύο θέσεις όπου διατηρούνται οι Αρχηγοί σε αυτές δηλαδή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και του Αρχηγού ΓΕΝ με τον Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. .

Πιο συγκεκριμένα αποστρατεύεται ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς και τη θέση του αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Τελλίδης Βασίλειος.

Ο μέχρι τώρα Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς κρίθηκε ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του, προάγεται στο βαθμό του Στρατηγού εν αποστρατεία και του απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΣ.

Να σημειωθεί πως η αποστρατεία του Αρχηγού ΓΕΣ Χρίστου Μανωλά οφείλεται σε λόγους που έχουν να κάνουν με την περσινή επιλογή του η οποία είχε να κάνει με περισσότερο με κομματικά παρά με επιχειρησιακά κριτήρια.

Στο ΠΝ διατηρείται ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ μέχρι την αποστρατεία του Μ. Κωσταράκου τον ερχόμενο Νοέμβριο όπου και θα αναλάβει τα καθήκοντα του νέου Α/ΓΕΕΘΑ.

Στην ΠΑ αποστρατεύεται ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς και στην θέση του τοποθετείται ο μέχρι πρότινος Διοικητής ΑΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαίτσης.

Ο μέχρι τώρα Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς κρίθηκε ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του, προάγεται στο βαθμό του Πτεράρχου εν αποστρατεία και του απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΑ.

Η αποστρατεία του Α/ΓΕΑ οφείλεται σε θέματα και λάθος χειρισμούς που του καταμαρτυρούσε το defencenet.gr ενώ πέρυσι είχε έλθει σε σφοδρή ρήξη και με τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο που παραλίγο να του είχε στοιχίσει τότε τη θέση του.

Παράλληλα και όπως γνώριζαν άπαντες όσοι έχουν αντίληψη του στρατιωτικού ρεπορτάζ τουλάχιστον ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος παραμένει στη θέση του μέχρι τον Νοέμβριο όπου και αναλαμβάνει καθήκοντα του επικεφαλής της στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ.

Η επιλογή για παραμονή στη θέση Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ήταν μια απόλυτη λογική εξέλιξη και με αυτή δικαιώνεται το γεγονός ότι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στις ΕΔ.

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΥΣΕΑ και κρίσεις της ηγεσίας των ΕΔ: Έκπληξη η αποστρατεία του Αρχηγού ΓΕΣ"

Για κίνδυνο στάσης πληρωμών προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ προειδοποιεί ο Βαρουφάκης(ΒΙΝΤΕΟ)

Δήλωση-σοκ από τον υπουργό Οικονομικών: «σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα στην αποπληρωμή δόσεων»!

Σε κίνδυνο στάσης πληρωμών της Ελλάδας προς τους επίσημους πιστωτές της χώρας παραπέμπουν ευθέως νέες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, που μεταδίδονται διεθνώς από το Reuters.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας για να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά θα υπάρξει πρόβλημα με τις προγραμματισμένες πληρωμές στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα!

«Δεν θα έχουμε προβλήματα ρευστότητας με το δημόσιο τομέα. Αλλά σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα στην αποπληρωμή δόσεων στο ΔΝΤ τώρα και στην ΕΚΤ τον Ιούλιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Σημειωτέον ότι η συμφωνία των Βρυξελλών για την παράταση της δανειακής σύμβασης δεν προβλέπει εκταμίευση, ολική ή μερική, της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς, τον Ιούνιο.

Όμως, η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυξημένες υποχρεώσεις, μέχρι και τον Ιούνιο, κυρίως προς το ΔΝΤ, για την εξόφληση δανείων του πρώτου μνημονίου. Το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου θα πρέπει να πληρωθούν σχεδόν 2 δισ. ευρώ προς το Ταμείο, ενώ το δίμηνο Μαίου-Ιουνίου οι υποχρεώσεις φθάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους δανειστές να εγκρίνουν την αύξηση του πλαφόν δανειοδότησης της χώρας με έντοκα γραμμάτια κατά 10 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν αυτές οι υποχρεώσεις με εσωτερικό δανεισμό, αλλά προς το παρόν η έγκριση δεν έχει δοθεί.

Κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει η ευρωζώνη να υπάρξει ένα τόσο σοβαρό γεγονός για λίγα δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στάσεις πληρωμών σε δάνειο του ΔΝΤ είναι ανεπίτρεπτες και στο παρελθόν έχει υπάρξει μόνο μία τέτοια σοβαρή περίπτωση, της Αργεντινής το 2003, που είχε κλονίσει συθέμελα το Ταμείο, εγείροντας αμφισβήτηση ακόμη και για την ίδια την ύπαρξή του.

Δείτε το βίντεο


ienimerosi
Διαβάστε Περισσότερα » "Για κίνδυνο στάσης πληρωμών προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ προειδοποιεί ο Βαρουφάκης(ΒΙΝΤΕΟ)"

Μια Κυριακή και βλέπουμε έγινε το επ' αόριστον λουκέτο στο ποδόσφαιρο

Οριστική και αμετάκλητη απόφαση των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, τουλάχιστον για μία εβδομάδα, έλαβαν στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή.
Την προσεχή Τετάρτη αναμένεται να υπάρξει συνάντηση με την ηγεσία της Λίγκας για να φανεί εάν έχει υπάρξει πρόοδος σε όσα ζητά η Πολιτεία. Πάντως ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε «ζοφερό» το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο ποδόσφαιρο.
Νωρίτερα, ο κ. Κοντονής είχε ανακοινώσει την επ΄ αόριστον αναβολή των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με τους προέδρους της Σούπερ Λίγκας, της Φούτμπολ Λιγκ και με εκπρόσωπο της ΕΠΟ.
Τα πρωταθλήματα θα επαναρχίσουν μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες για την καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την τοποθέτηση καμερών σε όλα τα γήπεδα, καθώς και για τη μετατροπή των συνδέσμων οπαδών σε λέσχες.
Ιδιαίτερα προβληματισμένος μετά τα θλιβερά επεισόδια μεταξύ παραγόντων στη συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας εμφανίστηκε ο Σταύρος Κοντονής στην πρωινή εκπομπή του Σκάι και δήλωσε αποφασισμένος να δώσει τέλος στα φαινόμενα βίας και χουλιγκανισμού στα ελληνικά γήπεδα.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόωρη διακοπή των πρωταθλημάτων, δήλωσε πως «όλα τα εξετάζουμε και θα μιλήσουμε αργότερα αναλυτικά για αυτό».

Παράλληλα, τόνισε ότι αν δεν υλοποιηθεί μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν το πρόγραμμα του ηλεκτρονικού εισιτήριου, του ελέγχου των οπαδών στα γήπεδα και την παρακολούθησή τους, τότε δεν πρόκειται να ξεκινήσει κανένα πρωτάθλημα στην Ελλάδα.

Για τα όσα έγιναν στο χθεσινό ΔΣ της Super League: «Μπορεί να πούμε ότι στο γήπεδο αυτά συμβαίνουν, αλλά όταν βλέπουμε να συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις από αυτούς που διοργανώνουν το πρωτάθλημα... Η κατάσταση έχει εκτροχιασθεί».

Για τις σημερινές του συναντήσεις: «Χθες είχα μια πρώτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και έχουμε κάποιες κατευθύνσεις. Σήμερα υπάρχουν δύο συναντήσεις. Στη 13:00 με ΕΠΟ, Super League και Football League και στις 17:00 με τον ΠΣΑΠ, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάνω από όλα και οι ποδοσφαιριστές είναι εργαζόμενοι. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια».

Για την Αστυνομία στα γήπεδα: «Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να υπάρχει στα γήπεδα. Ξέρετε ότι έχουμε πληρώσει 13 εκατ. ευρώ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και δεν χρησιμοποιείται; Κανένα πρωτάθλημα δεν πρόκειται να ξεκινήσει τη νέα χρονιά αν δεν λειτουργήσει το μέτρο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Αν δεν λειτουργήσει όλο το πλαίσιο για την παρακολούθηση των φιλάθλων που περιλαμβάνει και τις κάμερες εντός των γηπέδων, τότε κανένα πρωτάθλημα δεν έχει ξεκινήσει». Παράλληλα, ο υφυπουργός έκανε γνωστό ότι προσπάθησε να συναντηθεί με τη FIFA και την UEFA, αλλά τα τελευταία γεγονότα τον πρόλαβαν και πρόσθεσε: «Η συνάντηση αυτή θα γίνει, αλλά σήμερα θα εξαγγελθούν όσα πρέπει να κάνουμε. Όλα τα εξετάζουμε και θα μιλήσουμε αργότερα αναλυτικά γι' αυτό».

Όσο για τη διακοπή των πρωταθλημάτων ανέφερε: «Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα».

Για τους οργανωμένους οπαδούς: «Το πρόβλημα είναι ότι δεν τηρούνται οι νόμοι. Η νομοθεσία προβλέπει δημιουργία λεσχών που συνδέεται με τις ομάδες και μάλιστα απαιτείται η έγκριση από τις ΠΑΕ για αυτές τις λέσχες. Ζούμε σε ένα σαθρό σύστημα που δεν τηρούνται οι νόμοι και γίνεται μια συνεχής ανακύκλωση της βίας»

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Μια Κυριακή και βλέπουμε έγινε το επ' αόριστον λουκέτο στο ποδόσφαιρο"

Ο Αλ.Τσίπρας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συμφωνία

Να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας στο Eurogroup ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία το λόγο ζήτησε σχεδόν το σύνολο των 149 βουλευτών του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την ΚΟ να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και οι βουλευτές να πουν ανοιχτά αν εγκρίνουν τη συμφωνία ή όχι. Παράλληλα τους έθεσε προ των ευθυνών τους και ζήτησε να διατυπωθεί στη συνεδρίαση τυχόν πρόθεση οποιουδήποτε βουλευτή να καταψηφίσει τη συμφωνία.

«Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συμφωνία. Αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε θέλω να το πει εδώ», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές ερωτήσεις σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων έθεσε Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είπε πως δεν υπήρχε προετοιμασία για τη διαπραγμάτευση, ούτε έγινε συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Δεν υπήρξε συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για τους χειρισμούς πριν πάμε στις διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν σημεία στην επιστολή που δεν θυμίζουν γλώσσα δίκη μας αλλά των δανειστών» φέρεται να δήλωσε.

Ο κ. Λαφαζάνης φέρεται να υποστήριξε ότι σε πολλά σημεία, η επιστολή δεν θυμίζει τη γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτή των δανειστών. «Αυτά που λέω, τα λέω για να δούμε πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Για τα επόμενα βήματα» είπε.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς εξέφρασε την εκτίμηση πως η διπλωματία της κυβέρνησης απέδωσε στη Σύνοδο Κορυφής και το Εurogroup. Στην ουσία, είπε, η συμφωνία μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο, πρόσθεσε.

«Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση. Αυτοσκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και το λαό», είπε ο κ. Παππάς.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε ότι αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση της επιτρέπει να σταθεροποιήσει την κατάσταση και, τελικά, «αυτό για το οποίο θα κριθούμε είναι η αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πνεύμα που κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των βουλευτών ήταν ότι έχει γίνει ένας συμβιβασμός, η ευστάθεια του οποίου θα κριθεί από το κυβερνητικό έργο και την ανταπόκριση στις προσδοκίες των πολιτών.

«Διαπραγματευθήκαμε, τώρα πρέπει να κυβερνήσουμε», ήταν μια από τις φράσεις που ακούστηκαν.

Μεταξύ των τοποθετήσεων που ξεχώρισαν ήταν αυτή της Μαρίας Κανελλοπούλου, η οποία δήλωσε: «Κυκλοφορεί ένα ωραίο tweet: 8 στους 10 στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι άλλοι δύο είναι αριστεροί».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Αλ.Τσίπρας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συμφωνία"

Λεπέν: Πληρής υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ σε Ε.Ε. - Γερμανία και με προδοσία των δεσμεύσεών του

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επέλεξε την παραμονή στο ευρώ και πρόδωσε τις δεσμεύσεις τις οποίες είχε αναλάβει κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει σε δήλωσή της η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν.

Η υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας το 2017 και ευρωβουλευτίνα κάνει επίσης λόγο για απόλυτη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία, σημειώνοντας ότι σύντομα θα χάσει τη δημοτικότητά της.

«Όπως είχαμε αναλύσει από την ημέρα της έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στην Ελλάδα, η νέα κυβέρνηση βρισκόταν αντιμέτωπη με μία επιλογή: είτε να παραμείνει εντός του ζουρλομανδύα του ευρώ και να προδώσει γρήγορα τις υποσχέσεις της κατά της λιτότητας, είτε να ανακτήσει τη νομισματική ελευθερία για να μπορέσει να αλλάξει πραγματικά πολιτική», τονίζει η Μ. Λεπέν, στη γραπτή δήλωσή της η οποία τιτλοφορείται «Η ελληνική συνθηκολόγηση επιβεβαιώνει την ανάλυσή μας για το ευρώ».

Καταλήγει δε σημειώνοντας ότι, υπό το φως των εξελίξεων στην Ελλάδα, πρέπει οι Γάλλοι να κατανοήσουν την ασυμβατότητα του ευρώ με τη δημοκρατία και την ευημερία, επιτιθέμενη στους ηγέτες της Κεντροδεξιάς, της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς στη Γαλλία, οι οποίοι, κατά την ίδια, είναι «βουτηγμένοι στα ψέματα», καθώς δεν υπερασπίζονται τη νομισματική ανεξαρτησία της χώρας.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεπέν: Πληρής υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ σε Ε.Ε. - Γερμανία και με προδοσία των δεσμεύσεών του"

Το σχέδιο της κυβέρνησης για κόκκινα δάνεια

Ρύθμιση σε πέντε στάδια

Εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να καταθέσει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης την ρύθμιση με την οποία επαναφέρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς,

Στην προκειμένη περίπτωση θα αφορά ακίνητα «κόκκινων» δανείων των οποίων η αντικειμενική αξία ανέρχεται στα 300.000 – 350.000 ευρώ, η ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη δεν υπερβαίνει σε αντικειμενική αξία των 500.000 ευρώ και οι καταθέσεις του στην τράπεζα δεν υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ.

Επίσης θα προβλέπεται ότι στο καθεστώς προστασίας οι άνεργοι δεν θα καταβάλουν κανενός ύψους μηνιαία δόση, όσοι δανειολήπτες έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ θα καταβάλουν μηνιαίες δόσεις που είναι ίσες με το 10% των εισοδημάτων τους, όσοι διαθέτουν ετήσια εισοδήματα από 25.000 ως και 50.000 ευρώ θα καταβάλουν μηνιαίες δόσεις που αντιστοιχούν στο 20% των εισοδημάτων τους και όσοι έχουν εισοδήματα εκτός των 50.000 ευρώ θα τεθούν εκτός της ρύθμισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για 40.000 δανειολήπτες που έχουν λάβει ήδη επιστολή πλειστηριασμού ή τους έχει ανακοινωθεί ημερομηνία πλειστηριασμού. Για την νομοθέτηση της απαιτείται η γνωμοδότηση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και ο χρονικός ορίζοντας της ρύθμισης θα είναι η 31 Δεκεμβρίου 2015.

Επόμενο στάδιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων που αφορά σε 100.000 δανειολήπτες οι οποίοι βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, πρόκειται να συσταθεί Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης στον οποίο θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες.

Τα δάνεια θα πουληθούν από τις τράπεζες στο 50% της αξίας τους και εν συνεχεία και κατά περίπτωση θα γίνει η διαχείριση του δανείου (επιμήκυνση, «κούρεμα», περίοδος χάριτος κλπ). Οπως εξήγησε ο υπουργός το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη μπορεί να γίνει άμεσα στο διάστημα των 2 – 3 επόμενων μηνών, θα γίνει σε μικρή κλίμακα, θα αφορά κυρίως άνεργους και τα κεφάλαια δεν θα προέλθουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αλλά από το προυπολογισμό.

Παράλληλα θα σχεδιάζεται η διεύρυνση του, η οποία απαιτεί από 6 ως και 9 μήνες για να πάρει το «πράσινο φώς» από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαικής Επιτροπής και την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Τα περίπου 3 δις. Ευρώ που θα απαιτηθούν θα προέλθουν – ο κ. Σταθάκης είναι αισιόδοξος – από το ΤΧΣ, αλλά συνολικά υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν περί τα 12 δις. Ευρώ. Γι΄ αυτό μπορεί να υπάρξει διακανονισμός με τις τράπεζες και να πληρώνονται από τον φορέα κάθε χρόνο.

Ο υπουργός Οικονομίας είναι αισιόδοξος για την έκβαση του εγχειρήματος λέγοντας ότι σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία το 75% αυτών των «κόκκινων» δανείων «πρασινίζουν» πάλι.

Αναφορικά με τα επιχειρηματικά δάνεια όπως είπε η πρώτη φάση θα αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων θα ενισχυθεί η θέση τους στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες. Ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις στόχος της κυβέρνησης είναι και οι τράπεζες να μην χάσουν από την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Κι αυτό γιατί χρειάζεται αλλαγή του πτωχευτικού νόμου, όμως η πρόταση των τραπεζών - εάν εφαρμοζόταν αυτή - θα οδηγούσε τις μισές επιχειρήσεις στον έλεγχό τους.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Το σχέδιο της κυβέρνησης για κόκκινα δάνεια"

Σόιμπλε: Ούτε σεντ προκαταβολικά στην Ελλάδα

Η παράταση για τέσσερις μήνες της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας δεν ήταν μία εύκολη απόφαση για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σημείωσε ότι παραμένουν πολλές αμφιβολίες στη Γερμανία για την αξιοπιστία των δεσμεύσεων της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις.

«Δεν ήταν για μας μία εύκολη απόφαση, αλλά δεν ήταν εύκολη ούτε για την ελληνική κυβέρνηση, διότι είχαν πει στον λαό κάτι τελείως διαφορετικό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και στη συνέχεια» είπε στο ραδιοφωνικό δίκτυο SWR2.

«Το θέμα είναι τώρα αν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ή όχι. Στη Γερμανία υπάρχουν πολλές αμφιβολίες και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό» πρόσθεσε ο Σόιμπλε, ο οποίος πάντως κάλεσε τους Γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν την παράταση κατά την αυριανή ψηφοφορία στη γερμανική Bουλή.

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές της Μπούντεσταγκ πρόκειται να αποφανθούν την Παρασκευή σχετικά με την παράταση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για την εφημερίδα Bild, που δημοσιεύεται σήμερα, οι περισσότεροι Γερμανοί αντιτίθενται σ' αυτή την επέκταση της βοήθειας προς την Αθήνα. Μόνο 21% καλούν τους βουλευτές να δώσουν το «πράσινο φως».

Σύμφωνα δε με την εφημερίδα Rheinische Post, περίπου εξήντα βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) δεν θα υπερψηφίσουν την εισήγηση του Βόλγκανγκ Σόιμπλε για παράταση του ελληνικού προγράμματος.

«Ούτε ένα σεντ προκαταβολικά»

Ο ίδιος, μάλιστα, προειδοποίησε ότι «δεν θα δοθεί ούτε ένα σεντ προκαταβολικά» και τόνισε ότι προϋπόθεση για την καταβολή των προβλεπόμενων κεφαλαίων αποτελεί η υλοποίηση όλων των όρων.

«Δεν υπάρχουν νέοι όροι στο πρόγραμμα. Αυτή η εντύπωση δόθηκε στην κοινή γνώμη εν μέρει εσφαλμένα» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και υποστήριξε ότι πρόκειται για την παραχώρηση περισσότερου χρόνου, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του τρέχοντος προγράμματος.

«Μόνο όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, θα δοθούν χρήματα. Αν όχι, δεν θα δοθούν περισσότερα χρήματα» τόνισε και πρόσθεσε ότι κατανοεί πως στη Γερμανία υπάρχουν πολλές αμφιβολίες σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Ούτε σεντ προκαταβολικά στην Ελλάδα"

Ντάισελμπλουμ: Στο τέλος του τετραμήνου και υπό όρους η χρηματοδότηση της Ελλάδας

Ο επικεφαλής του Eurogroup επέμεινε ότι η χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου, με την καταβολή των προγραμματισμένων δόσεων, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του τετραμήνου. Διευκρίνισε δε ότι θα ισχύσουν οι κανόνες αξιολόγησης που ίσχυαν για την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και πως το χρονοδιάγραμμα θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από την πορεία των φορολογικών εσόδων και των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην ερώτηση-παρέμβαση που έκανε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, υποστήριξε ότι το Eurogroup έκανε ένα σοβαρό λάθος προγραμματισμού στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσει το Δημόσιο να διαχειριστεί επαρκώς τις υποχρεώσεις του ήδη από το Μάρτιο.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση εξετάζει να επανέλθει με αίτημα στην ΕΚΤ προκειμένου να της επιτραπεί να δανειστεί έως 8 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες, εκδίδοντας επιπλέον έντοκα γραμμάτια πέραν από τις προγραμματισμένες εκδόσεις των 15 δισ. ευρώ. Ακόμη διεκδικεί να της δοθούν τα 1,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στα κέρδη από ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή του το ευρωσύστημα, ώστε να αποπληρώσει με αυτά τα 1,6 δισ. ευρώ της δόσης του ΔΝΤ του Μαρτίου.

Σε αναγνώριση ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι τον Αύγουστο είναι μεγάλες προχώρησε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" αναφερόμενος στις πληροφορίες από τη Γερμανία για ανάγκη νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα τον Ιούλιο.
"Με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας από τώρα μέχρι και τον Αύγουστο, ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες. Το δεύτερο είναι ότι προφανώς υπάρχει η ανάγκη να ποσοτικοποιηθούν κάποια από τα μέτρα μας και κάποιοι από τους στόχους μας σε σχέση με τα έσοδα. Όλα αυτά πολύ σύντομα θα προσδιοριστούνε. Αλλά νομίζω ότι αυτές οι πραγματικότητες που αναφέρατε, γιατί είναι πολύ πραγματικές αυτές οι ανάγκες, δείχνουν ότι αυτό το τετράμηνο θα είναι ένα τετράμηνο μιας καθημερινής διαπραγμάτευσης. Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Έχουμε μπει σε έναν άλλο δρόμο", σημείωσε ο υπουργός.

Και διευκρίνισε: "Αυτή τη στιγμή δεν έχει ανοίξει το θέμα της οποιασδήποτε χρηματοδότησης αυτούς τους τέσσερις μήνες. Είναι στον αέρα κάτι τέτοια. Άρα η διαπραγμάτευση επ' αυτού του ζητήματος και η συσχέτισή του με το μεγάλο θέμα που λέγεται βιωσιμότητα χρέους είναι κάτι που θα κινείται παράλληλα με το κυβερνητικό έργο αυτούς τους τέσσερις μήνες".

Για την χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup για την τετράμηνη παράταση εστίασε στο γεγονός ότι "δεν υπάρχει αυτό το ενιαίο μόρφωμα της τρόικας, το οποίο δεν είχε καμία μα καμία δημοκρατική νομιμοποίηση".

"Ήταν ένα υβριδιακό κατασκεύασμα, αφορούσε την ελληνική περίπτωση, αυτό αποτελεί παρελθόν, έχει φανεί, έτσι συζητήσαμε το προηγούμενο διάστημα μετά τις εκλογές, έτσι θα πορευτούμε από εδώ και πέρα. Τελεία και παύλα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στις εκλογές υπήρξε τομή, τομή στις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους, με την Ευρώπη, με το ΔΝΤ. Ξεχάστε λοιπόν αυτά που έζησε τα μαρτυρικά η χώρα επί 5 χρόνια, τα ταπεινωτικά, μιλάμε με όρους ισοτιμίας. Γνωρίζουμε ότι είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι μπροστά μας, είναι μακρύς, δύσκολος ο δρόμος, αλλά είμαστε σε μια νέα ποιοτική κατάσταση", είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Σχετικά με τα εργασιακά θέματα που περιλαμβάνονται στη λίστα, ο υπουργός τα έκρινε αναγκαίες καθώς όπως τόνισε "διαλυθήκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, μειώθηκε βίαια ο κατώτατος μισθός, αυτά όλα βοηθήσαν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα στην Ελλάδα; Όχι. Είχαμε μείωση κατά 25% της αγοραστικής δύναμης και των εισοδημάτων και παράλληλα είχαμε και μείωση 1% της παραγωγικότητας στην Ελλάδα".

"Θέλουμε να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνει όλους", είπε για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2016.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Στο τέλος του τετραμήνου και υπό όρους η χρηματοδότηση της Ελλάδας"

Βαρουφάκης: Δείτε τι έλεγε ένα χρόνο πριν (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακούστε τι έλεγε ένα χρόνο πριν

Τον ρωτάει ο Παπαδάκης αν μας έδιναν δάνειο με μηδενικό επιτόκιο και χωρίς μέτρα να το πάρουμε;

Όχι, να μας κοπεί το χέρι!


Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Δείτε τι έλεγε ένα χρόνο πριν (ΒΙΝΤΕΟ)"

Σαμαράς: Η κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως το e-mail Χαρδούβελη και φέρνει νέο μνημόνιο

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με το email Βαρουφάκη:

«Με το email Βαρουφάκη:

Αφού η Κυβέρνηση αποδέχθηκε προχθές την παράταση του Μνημονίου, και ενώ έχει ήδη αποδεχθεί τη βιωσιμότητα του χρέους, σήμερα με την πρόταση Βαρουφάκη αποδέχθηκε και το e-mail Χαρδούβελη!

Κι ενώ το email Χαρδούβελη ήταν για να βγούμε από την εποχή των Μνημονίων, η πρόταση Βαρουφάκη το υιοθετεί (και μάλιστα με δυσμενέστερες εκδοχές σε κάποια σημεία), για να φέρει τη χώρα σε νέο Μνημόνιο!
Αναφέρουμε ενδεικτικά:

1ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της πολιτικής για το ΦΠΑ. Και μάλιστα περιορίζοντας εξαιρέσεις και καταργώντας φορολογικές ελαφρύνσεις! Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε απορρίψει την κατάργηση των εκπτώσεων σε φάρμακα και βιβλία, καθώς και των εκπτώσεων στα νησιά. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποδεχθεί (προσωρινά) μόνο την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Η σημερινή όμως Κυβέρνηση αναφέρεται στο σύνολο των εκπτώσεων και των εξαιρέσεων: και στα φάρμακα, και στα βιβλία, και στους μειωμένους συντελεστές στα νησιά...

2ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει στο 2ο στάδιο θεσμοθέτησης του νέου Οργανικού Νόμου που περικλείει τους Ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, όπως είχε δεσμευθεί και η προηγούμενη Κυβέρνηση (για παράδειγμα την ετήσια μείωση του χρέους κατά 5%). Να θυμίσουμε ότι το πρώτο στάδιο δεν το ψήφισε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Βουλή, λέγοντας ότι «δεν πιστεύει σε αυτή την Ευρώπη των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων»…

`3ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει στην περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως έκανε και η προηγούμενη Κυβέρνηση. Να θυμίζουμε ότι καταψήφιζε στη Βουλή κάθε αντίστοιχο μέτρο μέχρι σήμερα.

4ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει στην αξιολόγηση των δαπανών των Υπουργείων (spending review), όπως έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση σε έξι Υπουργεία. Η ίδια ως αξιωματική αντιπολίτευση, σταθερά τότε καταψήφιζε…

5ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει τις διατάξεις που ήδη είχε καταρτίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση για τις μη-μισθολογικές παροχές και τα οδοιπορικά.

6ον. Δεσμεύεται να συνεχίσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση τον έλεγχο των παράνομων δικαιούχων για συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

7ον. Δεσμεύεται να συνεχίσει (“continue…”) από την προηγούμενη Κυβέρνηση τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος. Μεταξύ άλλων, με τη διοικητική ενοποίηση των ταμείων και την κατάργηση κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση. Όλα αυτά τα κατήγγειλε μέχρι πριν λίγες εβδομάδες…

8ον. Δεσμεύεται να συνδέσει τις ασφαλιστικές εισφορές με τις παροχές, θεσπίζοντας και κίνητρα για να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης. Κι αυτά - ποιος δεν θυμάται - τα κατήγγελλε μέχρι πριν λίγο…

9ον. Δεσμεύεται να καταργήσει «φόρους υπέρ τρίτων». Μέχρι σήμερα, είχε καταψηφίσει όλους τους φόρους που κατήργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην κυβερνητική εξαγγελία για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα ταμεία επικουρικών συντάξεων.

10ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων. Ήδη η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει επιπλέον 740 εκατομμύρια ευρώ στον Προϋπολογισμό και πρόσθετα 700 εκατομμύρια στο email Χαρδούβελη για χτύπημα του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής για το 2015. Και είχε μάλιστα προχωρήσει όλους τους διαγωνισμούς για την προμήθεια του απαραίτητου σύγχρονου υλικού.

11ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει, όπως και η προηγούμενη Κυβέρνηση, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, σε ένα νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο. Μέχρι προχθές διαφωνούσε κατηγορηματικά και με αυτό…

12ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει σε δομές «αυθεντικής αξιολόγησης» στο Δημόσιο, όπως έκανε και η προηγούμενη Κυβέρνηση. Όλοι θυμόμαστε πόσο κατηγορούσε όλα αυτά τα μέτρα ως αντιπολίτευση, μέχρι πριν λίγο…

13ον. Δεσμεύεται να μην ακυρώσει τις αποκρατικοποιήσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης και να αξιολογήσει τις νέες αποκρατικοποιήσεις από δω και στο εξής, διατηρώντας το ΤΑΙΠΕΔ. Πάνε περίπατο οι υποσχέσεις για ακύρωσή τους «με ένα νόμο και ένα άρθρο».

14ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει τις αλλαγές στην αγορά εργασίας «σε εύλογο χρόνο», δηλαδή θα ακολουθήσει, όπως και έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση, βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ILO. Κάπου εκεί μέσα ενταφιάζεται και η αύξηση του ελάχιστου μισθού, όπως και το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

15ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει στην απελευθέρωση αγορών με βάση μελέτες του ΟΟΣΑ. Μέχρι σήμερα δεν είχε ψηφίσει ως Αξιωματική Αντιπολίτευση ούτε μία!

16ον. Διακηρύσσει ότι τα μέτρα «ανθρωπιστικής κρίσης», θα ληφθούν χωρίς να έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή χωρίς να κοστίσουν στο δημόσιο!

Τέλος, το email Βαρουφάκη έχει και σημεία που δείχνουν στοιχειώδη άγνοια των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών: Για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι, αν εξαιρέσει κανείς μισθούς και συντάξεις, οι μη μισθολογικές δαπάνες του κράτους φτάνουν το 56% του συνόλου των δαπανών. Κι από εκεί θα υπάρξουν, υποτίθεται περιθώρια μεγάλων περικοπών. Η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίστροφη: Μισθοί και συντάξεις, που καταβάλλονται και μέσω ασφαλιστικών ταμείων και ΚΑΠ, ξεπερνούν το 70% του τακτικού Προϋπολογισμού! Άρα οι μη μισθολογικές δαπάνες είναι περίπου οι μισές απ' αυτές που υπολογίζει το σχέδιο Βαρουφάκη…

Δεν θα αναφερθούμε σε γενικότερα ζητήματα που είναι εξ ίσου σημαντικά: όπως, για παράδειγμα, στις ενδείξεις που διαφαίνονται για επερχόμενες φοροκαταιγίδες. Σημειώνουμε, όμως ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας.

Το email Βαρουφάκη υποβλήθηκε στην Τρόϊκα (στους «θεσμούς»), για να εγκριθεί! Ώστε να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου. Και θα αποτελέσει τη «γέφυρα» για να πάμε σε νέο Μνημόνιο (που θα αποκαλείται πλέον «Συμβόλαιο»). Αυτή είναι η αλήθεια!

Ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά προχωρούσε στην έξοδο από το Μνημόνιο και σε πιστοληπτική γραμμή, για να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές και να μην έχει ανάγκη το νέο Μνημόνιο.

Χάθηκαν, επομένως, δύο μήνες εκλογικής αβεβαιότητας και ένας μήνας «εικονικής διαπραγμάτευσης», για να επιστρέψει η χώρα πιο πίσω από εκεί που ήταν πέρυσι τον Νοέμβριο!

«Συναντηθήκαμε» τελικά με το ΣΥΡΙΖΑ στην… έξοδο του Μνημονίου:

Εμείς βγαίναμε, ενώ εκείνοι έμπαιναν με φόρα!»

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Η κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως το e-mail Χαρδούβελη και φέρνει νέο μνημόνιο"

«Αντίσταση» Λαφαζάνη σε ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ

Ερωτηματικά έχει προκαλέσει το email με τη λίστα των Μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές, καθώς υπάρχουν ασάφειες σε σημεία της πρότασης, ενώ το κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων φέρεται να έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις κάποιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος δεν έχει σταματήσει να αναφέρεται στο “πάγωμα” των ιδιωτικοποιήσεων που αφορούν το υπουργείο του.

Στο κείμενο που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση υπάρχει εξάλλου σημείο που αναφέρεται στην προσαρμογή των κανονισμών της αγοράς ηλεκτρικού και αερίου της Ελλάδας με τις καλές πρακτικές και νομοθεσίες της Ευρωπαικής Ένωσης, στην ενότητα που περιγράφει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Πηγές από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ούτε το σχέδιο για το “σπάσιμο” της “μικρής” ΔΕΗ, τονίζοντας, μάλιστα, ότι ο υπουργός θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και θα καταθέσει τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή, ώστε να ακυρωθούν οι διαδικασίες, που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. “Θα μείνει στα δικά μας χέρια η Ενέργεια”, αναφέρει πηγή.

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε σχετικά ότι θα προχωρήσει ότι έχει ολοκληρωθεί, ενώ για ότι είναι σε εξέλιξη η πορεία θα κριθεί σύμφωνα με το νόμο και με βάση το δημόσιο συμφέρον.

Το σημείο του ελληνικού κειμένου για τις ιδιωτικοποιήσεις αναφέρει: Οι ελληνικές αρχές θα δεσμευτούν ότι δεν θα καταργήσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο. Στόχος είναι η βελτίωση των όρων ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου, να δημιουργηθούν έσοδα, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, να προωθηθεί η οικονομική ανάκαμψη και να ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση αναφέρονται, επίσης, και ότι ιι ιδιωτικοποιήσεις έχουν στόχο να υιοθετήσουν μια προσέγγιση μέσω της οποίας οι νέες περιπτώσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση ανάλογα με την αξία τους, με έμφαση στις μακροχρόνιες μισθώσεις, κοινοπραξίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συμβολαίων που μεγιστοποιούν όχι μόνο τα κυβερνητικά έσοδα αλλά και τις προοπτικές των ιδιωτικών επενδύσεων. Επίσης, θα ενοποιήσουν το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους δημόσιους οργανισμούς που βρίσκονται διασκορπισμένοι με στόχο την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας και την ενίσχυση της αξίας του μέσω μικροοικονομικών πολιτικών και αναθεωρήσεων στα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Τα παραπάνω, λοιπόν, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση για τον ΑΔΜΗΕ, που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, ή ακόμα και της ΔΕΗ, αλλά και του ΔΕΣΦΑ (όπου το ελληνικό υπουργείο αναμένει την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού). Κύκλοι της αγοράς ερμηνεύουν το email λέγοντας ότι όπως φαίνεται υπάρχει πιθανότητα για “ξεπάγωμα” του διαγωνισμού, ίσως με μία αναθεώρηση των όρων.

Τι είναι κοινοτική υποχρέωση και τι όχι

Να σημειωθεί ότι αναμενόταν η κατάθεση των δεσμευτικών προτάσεων για την εξαγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ τον Ιανουάριο, κάτι το οποίο “πάγωσε” εξαιτίας των εκλογών. Η εταιρεία από το Μάρτιο του 2014 έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών, όπως είναι η ιταλική ΤΕRNA, η βελγική Elia η κινεζική China State Grid Corporation και η καναδική PSP Investments.

Πάντως, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ δεν είναι υποχρέωση κοινοτική, αλλά η προώθηση της ανεξαρτησίας των του Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και του Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) ώστε να διασφαλίζεται η ισότιμη λειτουργία της αγοράς.

Η «μικρή ΔΕΗ» -για την οποία το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων- περιελάμβανε το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη και την απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και την σχεδιαζόμενη κατασκευή νέων. Επίσης, εντός του 2015 θα γινόταν η ανακοίνωση του σχετικού διαγωνισμού, ενώ θα είχε προηγηθεί το “σπάσιμο” της. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δεν είναι ευρωπαική υποχρέωση, ωστόσο αυτό που υπαγορεύει η απελευθέρωση της αγοράς είναι η πρόσβαση τρίτων σε πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας , δηλαδή σε λιγνίτες και νερό. Η «Μικρή ΔΕΗ» προωθήθηκε ως πρόταση για αυτόν ακριβώς το λόγο, δηλαδή για να “σπάσει” το μονοπώλιο στους λιγνίτες και την κοινοτική οδηγία για ισότιμη πρόσβαση στα υδροηλεκτρικά. Φυσικά, ο κ. Λαφαζάνης μπορεί να αντιπροτείνει μέτρα για να εναρμονιστεί η χώρα σε με αυτή την υποχρέωση.

Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα από τη "μικρή ΔΕΗ" θα τα αποκόμιζε η ίδια η ΔΕΗ, ύψους περίπου 1,5 δισ. Ευρώ, τα έσοδα από τον ΑΔΜΗΕ επίσης η ΔΕΗ ύψους περίπου 600 εκατ. Ευρώ, ενώ από τα ΕΛΠΕ θα διοχετευόταν στο χρέος.

Για τον ΔΕΣΦΑ, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία θα προχωρήσει, με την πώληση στη Socar να βρίσκεται στο τελικό στάδιο και επομένως “πετάει” το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένοντας την απόφαση της Κομισιόν. Η συμφωνία πώλησης μετοχών του ΔΕΣΦΑ στη Socar υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου 2013. Μαζί της υπεγράφη και άλλη συμφωνία μετόχων μεταξύ του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και της Socar. Το τίμημα της συμφωνίας ήταν 400 εκατ. ευρώ για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ (31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ).

Επίσης, για την ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ δεν είναι ευρωπαική υποχρέωση, αλλά με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία θα πρέπει όμως να απελευθερωθεί η λιανική αγορά και το σπάσιμο του μονοπωλίου των τριών ΕΠΑ.

Τέλος, οι διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων πετρελαίου προχωρούν κανονικά, ενώ εκείνος για τα θαλάσσια οικόπεδα θα αναθεωρηθεί προς το δημόσιο συμφέρον.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αντίσταση» Λαφαζάνη σε ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ"

Τρίτο πακέτο; «Ποτέ μη λες ποτέ»

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της σημερινής Rheinische Post, κορυφαία στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι το καλοκαίρι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 20 δις ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, μετά την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα θα χρειαστεί το καλοκαίρι ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 20 δις ευρώ. «Είναι απολύτως σαφές ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι. Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια από το καλοκαίρι, ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε φέρεται να απάντησε στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας «Ποτέ μη λες ποτέ».

Στη συνεδρίαση αυτή ο γερμανός υπ. Οικονομικών προσπάθησε να πείσει τους συναδέλφους του να πουν «ναι» στην παράταση του ελληνικού προγράμματος, τονίζοντας, σύμφωνα με συμμετέχοντες, ότι το Grexit δεν συνιστά επιλογή. Η ίδια η Άγκελα Μέρκελ παρενέβη χθες ελάχιστα στη συζήτηση, σύμφωνα με συμμετέχοντες. Μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι η Αθήνα αρχίζει να αποδέχεται την πραγματικότητα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η αποστολή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

60 πιθανά «όχι» στην CDU / CSU

Ο Β. Σόιμπλε προσπαθεί να πείσει τους συναδέλφους
 τους να πουν «ναι» στην παράταση του
ελληνικού προγράμματος
Παρά τις όποιες επιφυλάξεις και ενστάσεις που εκφράζονται, το «ναι» της γερμανικής βουλής στην παράταση του ελληνικού προγράμματος, μεθαύριο Παρασκευή, μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Ωστόσο όπως φάνηκε από τα χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), δεν αποκλείεται να υπάρξουν έως και 60 «όχι» από βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης. Όπως αναφέρει η Rheinische Post πρόκειται κυρίως για νέους βουλευτές αλλά και βουλευτές από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών που εδώ και μέρες εκφράζουν επιφυλάξεις για την παράταση του ελληνικού προγράμματος. Σε έκτακτη συνεδρίαση της CSU ο Β. Σόιμπλε θα ενημερώσει σήμερα Τετάρτη διεξοδικά τους βουλευτές για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Ελλάδα ενώ αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στην Κ.Ο. της CDU / CSU δοκιμαστική ψηφοφορία.

Στην ψηφοφορία της Παρασκευής δεν αποκλείεται για πρώτη φορά βουλευτές του κόμματος της Αριστεράς που ανέκαθεν ψήφιζαν κατά των πακέτων διάσωσης λόγω των μέτρων λιτότητας που τα συνόδευαν, να ψηφίσουν αυτή τη φορά υπέρ, με βασικό επιχείρημα ότι λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίτο πακέτο; «Ποτέ μη λες ποτέ»"

Νέο ενιαίο μισθολόγιο με ψαλίδι επιδομάτων στο Δημόσιο

Αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που δεν θα οδηγούν σε αυξήσεις μισθών αλλά θα στοχεύουν στην εξομοίωση των αποδοχών για υπαλλήλους διαφορετικών υπουργείων και υπηρεσιών που έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια αποδοτικότητα, αλλά και περικοπές πρόσθετων επιδομάτων και παροχών που χορηγούνται σε χιλιάδες εργαζομένους στο Δημόσιο (για υπερωρίες, αποζημιώσεις λόγω μετακινήσεων εκτός έδρας κ.λπ.), προαναγγέλλει η κυβέρνηση μέσω της «λίστας Βαρουφάκη» με τις δεσμεύσεις για την εφαρμογή «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Επιπλέον, η κυβέρνηση φαίνεται ότι σχεδιάζει να επιβάλει, σε συνεργασία με τους δανειστές, δραστικές μειώσεις σε δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την καταβολή κοινωνικών παροχών, την παιδεία, την εθνική άμυνα, τις μεταφορές και την τοπική αυτοδιοίκηση!

Οπως ήδη έχει αποκαλύψει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και επιβεβαιώνει το κείμενο με τις «δεσμεύσεις Βαρουφάκη», στο ενιαίο μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου θα επέλθουν σημαντικές τροποποιήσεις με στόχο να εξισωθούν πλήρως οι αποδοχές υπαλλήλων με τις ίδιες δεξιότητες και την ίδια παραγωγικότητα. Ουσιαστικά, με τις νέες μισθολογικές ρυθμίσεις θα επιδιωχθεί να συνδεθούν οι αμοιβές όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο με την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά τους. Επιπλέον, με τις αλλαγές στο μισθολόγιο θα επιδιωχθεί και η λεγόμενη «αποσυμπίεση» της κατανομής των μισθών στα μισθολογικά κλιμάκια, εξέλιξη η οποία σημαίνει ότι η κλιμάκωση των αμοιβών θα είναι πιο ευρεία με πιθανές μειώσεις στα κατώτατα επίπεδα!

Το σχέδιο που θα προωθηθεί δεν θα διαφέρει και πολύ από αυτό που σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, καθώς περίπου την ίδια δέσμευση είχε συμπεριλάβει στα δύο τελευταία αναθεωρημένα Μνημόνια και ο κ. Ι. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών εκείνης της κυβέρνησης! Συγκεκριμένα, στα δύο εκείνα Μνημόνια ο κ. Στουρνάρας είχε δεσμευθεί ότι:

* Το σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο θα επανεξεταστεί με στόχο να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών συνάδουν με την ποιότητα των παρεχομένων δημοσίων υπηρεσιών και ταυτόχρονα είναι δημοσιονομικά βιώσιμα.
* Η επανεξέταση του συστήματος αμοιβών θα περιλαμβάνει μια δημοσιονομικά ουδέτερη αναθεώρηση του μισθολογίου, με σκοπό να «αποσυμπιεστεί» το εύρος των μισθών σε συνάρτηση με την ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται επίσης για σημαντικές περικοπές σε όλες τις πρόσθετες παροχές προς τους εργαζομένους στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή στα λεγόμενα «μη μισθολογικά επιδόματα», τα οποία συνίστανται σε αποζημιώσεις για υπερωριακή απασχόληση, για δαπάνες εκτέλεσης υπηρεσίας και για μετακινήσεις εκτός έδρας!

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο ενιαίο μισθολόγιο με ψαλίδι επιδομάτων στο Δημόσιο"

216 βουλευτές είπαν "όχι" στην άρση ασυλίας του Άδωνι- Τους ευχαρίστησε με tweet

Κατά της άρσης του βουλευτή της ΝΔ ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των 216 βουλευτών, μόλις ένας ψήφισε υπερ ενώ επτά δήλωσαν «παρών».

Η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από μήνυση πολίτη που κατήγγειλε πως ο κ. Γεωργιάδης δεν κόβει αποδείξεις για τις πωλήσεις βιβλίων. Να σημειωθεί ότι και τα μέλη της επιτροπής Δεοντολογίας είχαν εισηγηθεί ομόφωνα την μη άρση ασυλίας του βουλευτή ενώ στην αίθουσα της Ολομέλειας παρενέβη και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης που αποκάλυψε ότι και ο ίδιος έχει ανάλογες εμπειρίες από τον εν λόγω πολίτη που όπως είπε καταθέτει ανυπόστατες μηνύσεις.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα ο βουλευτής της ΝΔ με ανάρτησή του στο Twitter ευχαρίστησε όσους «έβαλαν τέλος σε μια αθλιότητα».

Διαβάστε Περισσότερα » "216 βουλευτές είπαν "όχι" στην άρση ασυλίας του Άδωνι- Τους ευχαρίστησε με tweet"

Μνημονιακή καταιγίδα - Αυτά είναι τα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΥΡΙΖΑ… Αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που δεν θα οδηγούν σε αυξήσεις μισθών αλλά θα στοχεύουν στην εξομοίωση των αποδοχών για υπαλλήλους διαφορετικών υπουργείων και υπηρεσιών που έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια αποδοτικότητα, αλλά και περικοπές πρόσθετων επιδομάτων και παροχών που χορηγούνται σε χιλιάδες εργαζομένους στο Δημόσιο (για υπερωρίες, αποζημιώσεις λόγω μετακινήσεων εκτός έδρας κ.λπ.), προαναγγέλλει η κυβέρνηση μέσω της «λίστας Βαρουφάκη» με τις δεσμεύσεις για την εφαρμογή «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Επιπλέον, η κυβέρνηση φαίνεται ότι σχεδιάζει να επιβάλει, σε συνεργασία με τους δανειστές, δραστικές μειώσεις σε δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την καταβολή κοινωνικών παροχών, την παιδεία, την εθνική άμυνα, τις μεταφορές και την τοπική αυτοδιοίκηση!
Οπως ήδη έχει αποκαλύψει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και επιβεβαιώνει το κείμενο με τις «δεσμεύσεις Βαρουφάκη», στο ενιαίο μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου θα επέλθουν σημαντικές τροποποιήσεις με στόχο να εξισωθούν πλήρως οι αποδοχές υπαλλήλων με τις ίδιες δεξιότητες και την ίδια παραγωγικότητα. Ουσιαστικά, με τις νέες μισθολογικές ρυθμίσεις θα επιδιωχθεί να συνδεθούν οι αμοιβές όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο με την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά τους. Επιπλέον, με τις αλλαγές στο μισθολόγιο θα επιδιωχθεί και η λεγόμενη «αποσυμπίεση» της κατανομής των μισθών στα μισθολογικά κλιμάκια, εξέλιξη η οποία σημαίνει ότι η κλιμάκωση των αμοιβών θα είναι πιο ευρεία με πιθανές μειώσεις στα κατώτατα επίπεδα!
Το σχέδιο που θα προωθηθεί δεν θα διαφέρει και πολύ από αυτό που σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, καθώς περίπου την ίδια δέσμευση είχε συμπεριλάβει στα δύο τελευταία αναθεωρημένα Μνημόνια και ο κ. Ι. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών εκείνης της κυβέρνησης! Συγκεκριμένα, στα δύο εκείνα Μνημόνια ο κ. Στουρνάρας είχε δεσμευθεί ότι:
* Το σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο θα επανεξεταστεί με στόχο να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών συνάδουν με την ποιότητα των παρεχομένων δημοσίων υπηρεσιών και ταυτόχρονα είναι δημοσιονομικά βιώσιμα.
* Η επανεξέταση του συστήματος αμοιβών θα περιλαμβάνει μια δημοσιονομικά ουδέτερη αναθεώρηση του μισθολογίου, με σκοπό να «αποσυμπιεστεί» το εύρος των μισθών σε συνάρτηση με την ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται επίσης για σημαντικές περικοπές σε όλες τις πρόσθετες παροχές προς τους εργαζομένους στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή στα λεγόμενα «μη μισθολογικά επιδόματα», τα οποία συνίστανται σε αποζημιώσεις για υπερωριακή απασχόληση, για δαπάνες εκτέλεσης υπηρεσίας και για μετακινήσεις εκτός έδρας!
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 1
Ποιες πρόωρες συντάξεις καταργούνται για δημόσιο, ένστολους, τράπεζες
Τέλος στις πρόωρες συντάξεις κάτω των 62 και 67 ετών για μειωμένη και πλήρη σύνταξη και νέο ασφαλιστικό με 5+1 σαρωτικές αλλαγές φέρνει το e-mail της κυβέρνησης με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει να υλοποιήσει στο τετράμηνο Μαρτίου – Ιουνίου 2015, με την παράταση της δανειακής σύμβασης.
Στο ασφαλιστικό οι δομικές αλλαγές που προτείνονται είναι οι εξής:
1. Η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.
2. Η κατάργηση των κοινωνικών πόρων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, δηλαδή να μην αντικατασταθούν από κρατική χρηματοδότηση, αλλά από εξοικονόμηση (μείωση) παροχών.
3. Η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα, μέτρο που θα αφορά κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ. Αυτό σημαίνει νέα κλίμακα εισφορών για σύνταξη σε πλήρως ανταποδοτική βάση, δηλαδή ό,τι «βγάζεις ανάλογα και θα πληρώνεις» και «ό,τι πληρώσεις τόση σύνταξη θα πάρεις» .
4. Η θέσπιση ενός υπο-κατώτατου μισθού για όσους μετακινούνται από την εργασία στην ανεργία σε ηλικίες 50 ως 65 ετών, αντί σύνταξης.
5. Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε 3 φορείς, μισθωτών, αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών.
6. Η ενοποίηση της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Ποιες πρόωρες συντάξεις καταργούνται για δημόσιο, ένστολους, τράπεζες
Το «πρώτο κύμα» έρχεται με την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους ενστόλους και τους τραπεζοϋπαλλήλους.
Ανάλογες ρυθμίσεις θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα Ταμεία, καθώς όπως αναφέρεται στο επίμαχο κείμενο η εξάλειψη των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης θα αφορά «στο σύνολο της οικονομίας».
Αμεσα, δηλαδή από την ψήφιση των μέτρων, καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις για τους ασφαλισμένους που δεν έχουν ως το 2012, από πραγματικό ή πλασματικό χρόνο ασφάλισης, την 25ετία (αν πρόκειται για το Δημόσιο) ή την 35ετία (αν πρόκειται για υπαλλήλους τραπεζών), καθώς ένα από τα μέτρα φραγής της πρόωρης εξόδου θα είναι η κατάργηση της αναδρομικής εξαγοράς πλασματικών ετών που επιτρέπει στους ασφαλισμένους να συμπληρώσουν ως το 2012 τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και έτσι να κατοχυρώσουν και να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με όρια ηλικίας χαμηλότερα των 62 και 67.
Στο e-mail με τα νέα μέτρα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, απουσιάζει κάθε αναφορά σε διακηρυγμένες μέχρι και την περασμένη Παρασκευή θέσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πάγωμα των μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και στα εφάπαξ. Παρά ταύτα, όπως έλεγαν χθες συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλη, οι δεσμεύσεις αυτές θα τηρηθούν, ενώ κύκλοι του υπουργείου σημείωναν ακόμη πως από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων δεν θα θιγούν (σ.σ.: ή τουλάχιστον θα γίνει προσπάθεια να μη θιγούν) τρεις κατηγορίες:
• Μητέρες που θεμελιώνουν δικαίωμα με ανήλικο παιδί.
• Δικαιούχοι σύνταξης λόγω αναπηρίας ή με ανάπηρο μέλος.
• Εργαζόμενοι στα βαρέα (κυρίως γυναίκες).
Τέλος στις εξαιρέσεις χαμηλού ΦΠΑ, «ζωντανός» ο ΕΝΦΙΑ
Τέλος στις εξαιρέσεις χαμηλού ΦΠΑ, «ζωντανός» ο ΕΝΦΙΑ
Υπό πλήρη αναθεώρηση θέτει πλέον η κυβέρνηση όλο το πακέτο των προεκλογικών της υποσχέσεων για ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, όπως προκύπτει από το κείμενο των δεσμεύσεων του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη προς το Eurogroup, για την εφαρμογή… «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Επιπλέον, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι αποδέχθηκε να προχωρήσει σε καταργήσεις μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. H εξέλιξη αυτή συνεπάγεται αφενός την αύξηση του ΦΠΑ για ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες, αφετέρου την μερική ή ολική εξάλειψη του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος για τα νησιά του Αιγαίου. Η κυβέρνηση συμφώνησε εξάλλου να εξαλείψει και όλες τις εναπομείνασες απαλλαγές και εξαιρέσεις που ισχύουν σήμερα στη φορολογία εισοδήματος!
Στις καλένδες
Η προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ απουσιάζει πλήρως από το κείμενο που απέστειλε ο υπουργός, εξέλιξη η οποία σημαίνει ότι το μέτρο αυτό δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα της κυβέρνησης και συνεπώς δεν θα υλοποιηθεί άμεσα ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα υλοποιηθεί μερικώς για τα εισοδήματα του 2015 και σταδιακά μέχρι το 2018!
Επιπλέον, η υπόσχεση για την κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και την αντικατάστασή του από ένα νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που θα επιβάρυνε μόνο τους «έχοντες και κατέχοντες» προκαλώντας απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ, είναι πλέον προφανές ότι τίθεται υπό ριζική επανεξέταση. Ως πιο πιθανή εξέλιξη προβάλλει η επιβολή ενός νέου «χαρατσιού» σε όλα τα ακίνητα των φορολογουμένων, πλην την πρώτης κατοικίας, ώστε το Δημόσιο να εξακολουθεί να εισπράττει σημαντικού ύψους έσοδα, ελάχιστα μειωμένα σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «χρυσώσει το χάπι» προτάσσοντας την ταυτόχρονη μείωση των αντικειμενικών αξιών, στην οποία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει τον Ιούνιο βάσει σχετικής αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων είναι η χθεσινή αναφορά υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία όσον αφορά την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ θα επιχειρηθεί, σε προσεχείς συνεδριάσεις του κυβερνητικού συμβουλίου, να συγκεραστεί η προεκλογική δέσμευση με τα νέα δεδομένα της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους!
Πέραν της… υπόσχεσης Βαρουφάκη για μη εφαρμογή των προεκλογικών υποσχέσεων που αφορούν στο αφορολόγητο και τον ΕΝΦΙΑ, από το κείμενο των δεσμεύσεων του υπουργού Οικονομικών προκύπτουν κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις για τους πολίτες.
Αυξήσεις ΦΠΑ
Σύμφωνα με το κείμενο που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε «εξορθολογισμό» του καθεστώτος των συντελεστών ΦΠΑ, σε περιορισμό των απαλλαγών από τον ΦΠΑ και σε εξάλειψη των περιπτώσεων εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που θα κριθούν «παράλογες».
Πρόκειται για εκφράσεις και διατυπώσεις παρόμοιες με αυτές που είχαν περιληφθεί στα τελευταία 2 αναθεωρημένα Μνημόνια τα οποία υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Μάλιστα, οι υπεσχημένες από τον κ. Βαρουφάκη παρεμβάσεις στον ΦΠΑ θυμίζουν τα όσα είχε «υποσχεθεί» στην τρόικα ο προκάτοχός του Γκ. Χαρδούβελης με το περίφημο e-mail, το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταδικάσει ως «απαράδεκτο». Αν και γενικόλογες, οι δεσμεύσεις Βαρουφάκη για τις αλλαγές στον ΦΠΑ παραπέμπουν ευθέως στις «εξειδικευμένες» εισηγήσεις του κ. Χαρδούβελη προς την τρόικα των δανειστών για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος επιβάλλεται στις υπηρεσίες που παρέχουν τα ξενοδοχεία, από το 6,5% στο 13%, καθώς και για επανεξέταση του καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου.
Επιπλέον, οι δεσμεύσεις Βαρουφάκη για τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ αφήνουν περιθώρια στους δανειστές να επιβάλουν, στο πλαίσιο των «διαπραγματεύσεων» που θα ακολουθήσουν, αυξήσεις σε συντελεστές ΦΠΑ και για πολλές άλλες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως π.χ. για την εστίαση, τις επισκευές παλαιών κατοικιών, τις εκδόσεις βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων, τα εισιτήρια θεάτρου, κινηματογράφου και λοιπών θεαμάτων, ίσως δε και ακόμα και περιπτώσεις κατηγοριών αγαθών και υπηρεσιών υψηλής ζήτησης (εισιτήρια μεταφορών, κόμιστρα ταξί, τρόφιμα, φάρμακα κ.λπ.).
Ουσιαστικά, από τη διατύπωση του κειμένου προκύπτει ότι όλες οι εκπτώσεις και εξαιρέσεις από τον ΦΠΑ βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ! Σήμερα, στην ελληνική φορολογική νομοθεσία ισχύουν 81 περιπτώσεις απαλλαγών και εξαιρέσεων από τον ΦΠΑ που κοστίζουν συνολικά 969,73 εκατ. ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
hellasforce
Διαβάστε Περισσότερα » "Μνημονιακή καταιγίδα - Αυτά είναι τα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη"

Κατάργηση των «αδικαιολόγητων εκπτώσεων» στον ΦΠΑ

Κατάργηση των εκπτώσεων στον ΦΠΑ στα λεγόμενα κοσμικά νησιά φέρεται να αποδέχεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συστήματος ΦΠΑ, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και τεχνολογικών εργαλείων για αύξηση της εισπραξιμότητας.

Οι αλλαγές στο σύστημα ΦΠΑ είναι το πρώτο μέτρο στη λίστα μεταρρυθμίσεων. Οχι τυχαία. Το ελληνικό Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο τρία στα δέκα ευρώ ΦΠΑ λόγω φοροδιαφυγής, παραπάνω από 6,5 δισ. ευρώ, και η μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ ήταν από τα «αγαπημένα» της τρόικας τα τελευταία χρόνια.

Παγίως η «παλιά» τρόικα ήθελε κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και καθιέρωση ενιαίου συντελεστή, ενώ αν η νέα κυβέρνηση κατάφερνε να εισπράξει έστω τα μισά από τα 6,5 δισ. ευρώ που διαφεύγουν κάθε χρόνο θα έλυνε μεγάλο μέρος των δημοσιονομικών προβλημάτων.

Ετσι, το θέμα του ΦΠΑ βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων. «Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη, με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις αδικαιολόγητες εκπτώσεις» αναφέρεται στο κείμενο που συμφώνησαν κυβέρνηση και εταίροι.

Με σαφήνεια λοιπόν μπαίνουν στο στόχαστρο και οδεύουν προς κατάργηση οι «αδικαιολόγητες εκπτώσεις», συμφωνήθηκε η μείωση των εξαιρέσεων, ενώ από τις διατυπώσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από τους χαμηλότερους συντελεστές στον υψηλότερο.

Οταν γίνεται συζήτηση για εξαιρέσεις και εκπτώσεις στο θέμα του ΦΠΑ, τίθενται αμέσως δύο ζητήματα. Οι μειωμένοι συντελεστές κατά 30% που ισχύουν σήμερα για τα νησιά αλλά και ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% ο οποίος αγγίζει σήμερα φάρμακα, ξενοδοχεία, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι αποκρούστηκε το μέτρο της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% για τα ξενοδοχεία, όπως είχε προτείνει η προηγούμενη κυβέρνηση με το e-mail Χαρδούβελη, ενώ δεν γίνεται κουβέντα για ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή στα φάρμακα.

Στο έτερο ζήτημα που έθετε παγίως η τρόικα, αυτό της πλήρους ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αναλαμβάνονται δεσμεύσεις για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της - ακόμα και με νόμο αν κριθεί απαραίτητο - με θωράκισή της έναντι πολιτικών ή άλλων παρεμβάσεων. Τίθεται, τέλος, εκ νέου το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ παρότι με την πρόσφατη απόφαση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, ορίζεται ότι το ΣΔΟΕ περνά στις αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Π. Νικολούδη.


«Θα δούμε»
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, όταν ρωτήθηκε χθες τι ακριβώς θα γίνει με τον ΦΠΑ, παρέπεμψε στη «δημιουργική ασάφεια» του κειμένου στο οποίο συμφώνησαν κυβέρνηση και εταίροι για να μην απαντήσει με σαφήνεια. «Θα δούμε» σημείωσε.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάργηση των «αδικαιολόγητων εκπτώσεων» στον ΦΠΑ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news