facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Η λίστα Βαρουφάκη με τα νέα μέτρα ως τον Ιούνιο

Παράταση στις ελπίδες (αλλά και στην αγωνία) μέχρι και τέλος Απριλίου έδωσε η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της Παρασκευής. Το επόμενο μεγάλο βήμα όμως για την κυβέρνηση, προκειμένου να μην κοπεί το (ήδη τεντωμένο) σχοινί στο οποίο ισορροπεί η χώρα, είναι να λάβει την έγκριση της Τρόικας των δανειστών –αλλά και από μισή ντουζίνα εθνικά κοινοβούλια μαζί με το ελληνικό- το πακέτο μέτρων που θα καταθέσει ως την Καθαρά Δευτέρα το βράδυ η Αθήνα.

Από αργά το βράδυ του Σαββάτου κιόλας, μόλις ο Γιάνης Βαρουφάκης επιστρέψει στην Αθήνα, αρχίζει η κατάρτιση του πίνακα με τα νέα μέτρα που θα προτείνει για να εφαρμόσει η κυβέρνηση, για το διάστημα που θα διαρκέσει η συμφωνία-"γέφυρα". Για πρώτη φορά η κυβέρνηση θα παρουσιάσει πλήρως κοστολογημένα μέτρα, όπως της ζητούσαν οι εταίροι.


Ο πίνακας των μέτρων που θα αποσταλεί θα εκτείνεται σε 2-3 σελίδες, θα πρέπει να εγκριθεί τάχιστα από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και να συζητηθεί στο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη. Αν εγκριθεί η Ελλάδα δεν θα απωλέσει την «ομπρέλα» προστασίας των δανειστών της (που αλλιώς χάνεται στις 28 Φεβρουαρίου) ενώ η ΕΚΤ θα θεωρήσει ότι η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και θα μπορέσει να προχωρά σε επαναγορές ελληνικών ομολόγων, ώστε να ξεπεραστεί ο κίνδυνος bankrun και η ανάγκη ελέγχου κεφαλαίων στα ΑΤΜ.

Από την άποψη αυτή, θεωρείται ζωτικής σημασίας το τι μέτρα θα περιλάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να τα εφαρμόσει στη διάρκεια της τετράμηνης παράτασης. Βασικός όρος της συμφωνίας αυτής είναι να μην επηρεάσουν δυσμενώς τον κρατικό προϋπολογισμό, που ήδη όμως καρκινοβατεί. Και αυτό χωρίς να έχει ακόμα συμφωνηθεί και ξεκαθαριστεί από τους εταίρους αν θα απαιτήσουν μέτρα για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015 –και πόσα. Πρακτικά, από την αξιολόγηση της Τρίτης στο Γιούρογκρουπ θα κριθεί αν, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, η κυβέρνηση θα μπορέσει να «περάσει» και μονομερώς ορισμένα δικά της μέτρα ή να ακυρώσει άλλα «μνημονιακά» που είχαν δρομολογηθεί.


Τι μένει και τι φεύγει
Η επιλογή μέτρων λιτότητος από μία κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς μόνο απλή υπόθεση δεν θεωρείται πάντως, παρότι θα χαραχτούν με δεδομένο τον στόχο για πολύ μικρότερα δημοσιονομικά πρωτογενή πλεονάσματα για το 2015 και εφεξής. Αν και δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί πόσο θα «χαλαρώσουν» σε συμφωνία με τους εταίρους, θεωρείται βέβαιο πως θα πρέπει να οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ (μπορεί και 1,5% αν φανεί ότι οι ρυθμοί Ανάπτυξης έχουν επιβραδυνθεί πέραν των αρχικών προβλέψεων στο α΄τρίμηνο του έτους).

Λόγω της «χαλάρωσης» των δημοσιονομικών στόχων όμως, η κυβέρνηση θεωρεί πως έχει ένα περιθώριο να μην αντικαταστήσει παλαιά μέτρα με νέα. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει αποκλείσει εκ των προτέρων τα μέτρα του email Χαρδούβελη, δηλαδή αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία ή στα νησιά και τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.

Αν και δεν θέλει να μπαίνει στη λογική των «ισοδυνάμων αντίμετρων», η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι για τους επόμενους 4 τουλάχιστον μήνες ως τον Ιούνιο, θα μπορεί να καλύψει τις απώλειες (ή να μην έχει μεγαλύτερες), από τα εξής μέτρα:

1. Ρυθμίσεις χρεών: η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να προχωρήσει έστω και μονομερώς στις ρυθμίσεις χρεών, προσδοκώντας εισπράξεις που δεν απέφεραν ως τώρα οι προηγούμενες ρυθμίσεις. Είναι σχεδόν βέβαιον ότι η γνωμοδότηση των τεχνοκρατών της ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα «ψαλιδίζει» τις προβλέψεις εσόδων της κυβέρνησης και θα πιέσουν για επιμέρους αλλαγές. Δεδομένου μάλιστα ότι τελική διορία για εφάπαξ εξόφληση παλαιών οφειλών θα λήγει τέλος Απριλίου, η είσπραξη θα φανεί τον Μάιο, με αποτέλεσμα να μπορεί το μέτρο να απορριφθεί στην αξιολόγηση της Τρόικας των δανειστών που θα γίνει τον Απρίλιο. Δύσκολα θα αποφύγουν πάντως κάποιες μικρές τουλάχιστον διορθωτικές κινήσεις, όπως πχ να μπουν δικλείδες ασφαλείας για να μην «τρυπώσουν» μεγαλοφειλέτες που έχουν αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν τα χρέη τους.

2. Μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής: στην κυβέρνηση θεωρούν ότι, κατ’αρχάς τουλάχιστον, τα σκληρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής «θα αρέσουν πολύ» στους ξένους, γιατί θα κτυπούν την διαφθορά και την υψηλή διαπλοκή που δεν πλήρωσε ποτέ τους φόρους που έπρεπε. Η απόδοση των μέτρων όμως πρέπει να φανεί τάχιστα, ώστε να μην «σκαλώσουν» και αυτά στην αξιολόγηση τον Απρίλιο.

3. Προστασία α΄κατοικίας: παρά τις επιφυλάξεις που πάντα είχαν οι δανειστές σε τέτοιες ρυθμίσεις, δεν θεωρείται πως συντρέχει λόγος ανησυχίας στην αξιολόγηση γιατί ισχύει ούτως ή άλλως ο νόμος Κατσέλη που καλύπτει όλες τις κατοικίες και όχι μόνον την πρώτη.

4. Επαναπρόσληψη 5.500 δημοσίων υπαλλήλων: θα καλυφθούν με επί μέρους εξοικονομήσεις των υπουργείων και το δημοσιονομικό κόστος δεν θεωρείται σημαντικό, καθώς μάλιστα προβλεπόταν για φέτος και πρόσληψη 1.500 νέων δημοσίων υπαλλήλων.

5. Νέος ΦΜΑΠ: η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 θα σημάνει απώλειες 2,6 δισ. ευρώ και από τον νέο φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας δεν μπορεί να αναμένει περισσότερα από 1,7-2 δισ. το πολύ. Στην πράξη, είναι από τα μέτρα που θα προταθούν αλλά κινδυνεύει να απορριφθεί, αν δεν συνοδευτεί από ισχυρά μέρα είσπραξης.

6. Αποκρατικοποιήσεις αεροδρομίων κλπ: ίσως ο πιο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης, που φοβάται και εσωτερικούς «κλυδωνισμούς» καθώς ήδη οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν σπεύσει να προαναγγείλουν «πάγωμα» και επανεξέταση. Ειδικά όμως για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που θεωρείται ώριμη και άμεσα εκτελέσιμη, καθώς έχει βρεθεί και ο επενδυτής που θα καταβάλει 1,4 δισ. ευρώ, η απόφαση δεν μπορεί να καθυστερήσει, ούτε να περιφρονηθεί, ιδίως όσο καθυστερούν οι εκταμιεύσεις δόσεων ή η επιστροφή των 1,9 δισ. ευρώ από τη ΕΚΤ.

Ακόμα και αν εγκριθεί όμως ο κατάλογος Βαρουφάκη με τα νέα μέτρα, χρήματα δεν διαφαίνεται όμως πως θα έρθουν πριν τον Απρίλιο και μετά από θετική αξιολόγηση των δανειστών επί των ως τότε αποτελεσμάτων από την εφαρμογή τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η λίστα Βαρουφάκη με τα νέα μέτρα ως τον Ιούνιο"

Απίθανη κωλοτούμπα Καμμένου για ΜΟΜΑ-Βαράνε Προσοχή με εργολάβους και Ε.Ε.

Το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ αναφέρει τα εξής:

Για επανασύσταση της ''ΜΟΜΑ'' - η οποία θα λέγεται αλλιώς - έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας που γνωστοποίησε ωστόσο ότι αυτή θα συγκροτηθεί από σταδιακά από 3 υπάρχουσες μονάδες: Δυο του Μηχανικού (αυτές που είναι στο Λουτράκι και στη Λάρισα), και μια της Πολεμικής Αεροπορίας που είναι στην Αττική.

Αυτές θα κάνουν εκείνα τα τεχνικά έργα ο διαγωνισμός των οποίων θα κηρύσσεται άγονος λόγω μη προσέλευσης εργολάβων. Τέτοια ίσως προκύψουν σε μικρές δυσπρόσιτες περιοχές ή νησάκια.. Επίσης θα γίνονται - όπως και τώρα - τεχνικά έργα σε έκτακτες καταστάσεις (θεομηνίες κλπ) σε διάφορες περιοχές.

Η ''στροφή'', όπως είχε προϊδεάσει ήδη ο υφυπουργός Άμυνας κ Νίκος Τόσκας, έγινε διότι η ΕΕ δεν επιτρέπει την δραστηριοποίηση κρατικών φορέων όταν υπάρχουν εργοληπτικές εταιρίες για λόγους ανταγωνισμού. Έτσι τα έργα που θα ''περισσεύουν'' αναμένεται να είναι λίγα.

Εμείς από την αρχή είχαμε κάνει λόγο για τα εξής:

Η μεγάλη «εθνική» αστική προσπάθεια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει πάντα το ίδιο θύμα: την νεολαία. Τώρα και με αφορμή την πλημμύρα του Έβρου θυμήθηκαν να ανασυγκροτήσουν τη ΜΟΜΑ!

Μάλιστα, η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση παρουσιάστηκε ως χαστούκι στους εργολάβους-κατασκευαστές, οι οποίοι είχαν πιέσει τα μέγιστα για να πετύχουν τελικά το κλείσιμο της ΜΟΜΑ, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη.

Σε αυτή την προπαγανδιστική τους προσπάθεια βοήθησε τα μέγιστα και το κόμμα του Μπόμπολα, το ΠΟΤΑΜΙ, καθώς σε ανακοίνωση τους άσκησαν δριμεία κριτική στην συγκεκριμένη απόφαση του ΥΠΕΘΑ.

Το κλείσιμο όμως της ΜΟΜΑ επιβάλλει μεταξύ άλλων η Ε.Ε., που προωθεί την ιδιωτικοποίηση όλων των κερδοφόρων τομέων κράτους-δήμων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η πραγμάτωση των τεχνικών έργων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των εργολάβων. Πρόκειται για βασική αντιλαϊκή-αντεργατική ρύθμιση καθώς όλοι γνωρίζουν τις εργασιακές σχέσεις ζούγκλας που επικρατούν στο χώρο των κατασκευών.

Στην πραγματικότητα όμως ο Στρατός δε θα παραγκωνίσει τους εργολάβους, αλλά θα αναλάβει την εκτέλεση διαφόρων έργων σε περιπτώσεις «έκτακτης ανάγκης» καλύπτοντας το κενό του κρατικού μηχανισμού και των Δήμων. Εκμεταλλευόμενος τη δωρεάν εργασία των φαντάρων: από τους αποφοίτους των πολυτεχνικών σχολών, τους χειριστές μηχανημάτων, τους φαντάρους με εξειδικευμένες οικοδομικές γνώσεις κλπ.

Αυτή είναι η "εθνική ανάπτυξη" των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: όπως και οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στέλνουν τους νέους στον στρατό για να τους δουλεύουνε τσάμπα, φορτώνοντας τους και το οικονομικό βάρος της υποχρεωτικής στράτευσης. Παράλληλα, θα δίνουν δις ευρώ για όπλα και το 2% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς.

Ουσιαστικά ο Π.Καμμένος συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων, και ιδιαίτερα των Μεϊμαράκη-Βενιζέλου, οι οποίοι είχαν θεσμοθετήσει την ένταξη του Στρατού στην Πολιτική Προστασία, μετατρέποντας την περίοδο της υποχρεωτικής στράτευσης σε περίοδο άγριας εργασιακής μας εκμετάλλευση.

Μας ντύνουν λοιπόν υποχρεωτικά στα χακί για να μετατραπούμε σε κρέας στα κανόνια τους και για να εκμεταλλεύονται τη Μαύρη, Απλήρωτη Εργασία μας.

Να καθαρίζουμε τις παραλίες. Να μαζεύουμε σκουπίδια στους δήμους. Να ανοίγουμε δρόμους που πλημμύρισαν ή έκλεισαν από τα χιόνια. Να σβήνουμε φωτιές ή να αναλαμβάνουμε την πυρασφάλεια. Να κάνουμε τους υπηρέτες στις κατασκηνώσεις των αξιωματικών και στις Λέσχες τους. Να καλύπτουμε θέσεις φαρμακοποιών-γιατρών στα νησιά της άγονης γραμμής.

Με αυτό τον τρόπο όμως οι φαντάροι καλύπτουν θέσεις εργασίας, συχνά μάλιστα εξειδικευμένης εργασίας.

Αντί λοιπόν να γίνονται προσλήψεις στο Δημόσιο, τρέχουν οι χαμάληδες στρατιώτες.

Έτσι όμως θα καταπολεμηθεί η ανεργία;

Ή αντίθετα με τη δική μας απλήρωτη εργασία εξοικονομούνται χρήματα για πολεμικές δαπάνες;

Από την άλλη μεριά αποκαλύπτεται τι σημαίνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναγνωρίζει το Χρέος και αναζητά τρόπους πληρωμής του, εντός της Ε.Ε. και του ΕΥΡΩ, ικανοποιώντας τους τοκογλύφους!

Χρέος που δεν προκάλεσε ο εργαζόμενος λαός αλλά καλείται να το καλύψει με ιδρώτα και αίμα, κυριολεκτικά!

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ
ΚΙΝΗΜΑ ΜΑΖΙΚΟ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ-ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ για τα συμφέροντα τους
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos

Διαβάστε Περισσότερα » "Απίθανη κωλοτούμπα Καμμένου για ΜΟΜΑ-Βαράνε Προσοχή με εργολάβους και Ε.Ε."

Τσίπρας: Τη Δευτέρα θα σταλεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις

«Η κυβέρνηση είναι σε πλήρη συνεννόηση με τους εταίρους της. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα καταρτιστεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και τη Δευτέρα θα σταλθεί», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ενω βρίσκεται σε εξέλιξη το Κυβερνητικό Συμβούλιο όπου συζητείται η απόφαση στο Eurogroup και συγκροτείται ο κατάλογος με τίς μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι εταίροι.

Νωρίτερα,ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης είχε δηλώσειότι "δεν είναι κάτι πολύπλοκο, είναι μια ευκολη διαδικασία".

Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ενημερώνει αναλυτικά τα μέλη του Κ.Σ για την απόφαση του Eurogroup.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους σε μια ανάπαυλα της συνεδρίασης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει με μια μεγάλη λίστα μεταρρυθμίσεων από την οποία θα στείλει ένα μέρος.
Σε ερώτηση για τον αν θα καθυστερήσει η συνεδρίαση είπε με χιούμορ "Να μην συζητήσουμε και εμείς, μόνο ο Σόιμπλε θα μιλάει;"

Κατά την εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου είναι μια συμφωνία που ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνηση:

- για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις,

- για απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο,

- για αυξήσεις στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στις τουριστικές υποδομές.

Η συμφωνία αυτή:

- Ακυρώνει στην πράξη τη λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλλουν, όπως είναι τα εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα

- δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή των αναγκαίων, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αφορούν την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του κράτους, αλλά και την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, που αποτελεί πρώτιστο καθήκον.

Παράλληλα όμως δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα για την περαιτέρω συνέχεια αφού:

- η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3% στο 1,5%, σημαίνει πρακτικά ότι μένει ανοικτό ένα δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 2-3 δισ. €

- οι δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές ανάγκες με βάση τα σημερινά στοιχεία του προϋπολογισμού ανεβάζουν αυτό το ποσό για φέτος τουλάχιστον στα 23 δις.€

- η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 θα σημάνει απώλειες 2,65 δισ.€ και από τον νέο φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας δεν μπορεί να αναμένει περισσότερα από 1,7 δισ. το πολύ

- η ρύθμιση χρεών δεν μπορεί να κατατεθεί μονομερώς, σύμφωνα με την χθεσινή συμφωνία Eurogroup

- η πάταξη φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και η απόδοση των όποιων μέτρων θα φανεί μετά από ένα 6μηνο τουλάχιστον

- για την προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να συμφωνήσουν και οι δανειστές γιατί αλλιώς δεν θα γίνει αποδεχθεί η ρύθμιση αν και ούτως ή άλλως ισχύει ο νόμος Κατσέλη που καλύπτει όλες τις κατοικίες.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Τη Δευτέρα θα σταλεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις"

Π.Κουρουμπλής:«Την επόμενη εβδομάδα θα σκάσει σκάνδαλο με τις ιδιωτικές εταιρείες»

Την αποκάλυψη, την ερχόμενη εβδομάδα, σκανδάλου με ιδιωτικές εταιρείες προαναγγέλλει ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην «Εφ.Συν.». Μετά τις ασφαλιστικές εταιρείες που με την ανοχή, όπως καταγγέλλει, των προηγούμενων κυβερνήσεων ζούσαν «παρασιτικά» με τη δημόσια χρηματοδότηση αναμένονται αποκαλύψεις για τις ιδιωτικές εταιρείες. Αλλωστε, όπως τονίζει, η χώρα μας έχει ιδιωτική δαπάνη 45%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 25%. Για την ΕΣΑΝ Α.Ε. ο υπουργός Υγείας δηλώνει ότι μπορεί και να μην την καταργήσει. «Σε έναν χρόνο τίποτα στο δημόσιο νοσοκομείο δεν θα θυμίζει τη σημερινή κατάσταση», επισημαίνει και υπόσχεται δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη και φαρμακευτική περίθαλψη με διαβάθμιση στους πολίτες.
• Πριμοδοτήθηκε ο ιδιωτικός τομέας σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων τα τελευταία χρόνια. Τι λένε οι αριθμοί;
Η Ελλάδα έχει ιδιωτική δαπάνη Υγείας κοντά στα 45%-46% όταν το μέσο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 25%. Αυτό και μόνο το στοιχείο δείχνει ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ουσιαστικά ευνόησαν τον ιδιωτικό τομέα.
• Μιλήσατε τις τελευταίες ημέρες για κρατικοδίαιτες ασφαλιστικές εταιρείες με την ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Πριν από 10-12 χρόνια ίσχυε αυτό που λέω εγώ τώρα, ότι δηλαδή, όταν ένας πολίτης είχε ιδιωτική ασφάλιση και είχε και δημόσια, πλήρωνε πρώτα η ασφαλιστική εταιρεία και μετά πλήρωνε το Δημόσιο αν έμενε κάτι. Τώρα, όλα αυτά τα χρόνια, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, έχοντας πρόσβαση στην πολιτική εξουσία κατάφεραν με την ανοχή του πολιτικού συστήματος να τα φορτώνουν όλα στο Δημόσιο. Αυτό δεν θα συνεχιστεί. Η γελάδα δεν έχει άλλο να δώσει. Τώρα έχει φυματίωση.
• Για τις ιδιωτικές κλινικές;
Αρκετά ζητήματα είναι προς έρευνα και τεκμηρίωση. Την επόμενη εβδομάδα θα σκάσει ιστορία χοντρή με τις ιδιωτικές εταιρείες.
• Ο ρόλος της ΕΣΑΝ Α.Ε. θα ήταν σχετικός, θα διευθετούσε, δηλαδή περαιτέρω όλη αυτή τη ροή νομίμως πλέον προς τον ιδιωτικό τομέα; Θα κοστολογούσε και θα διένειμε χρήμα προς αυτή την κατεύθυνση; Πότε έχετε σκοπό να την καταργήσετε;
Η ΕΣΑΝ Α.Ε. εξαρτάται τι διοικητικό συμβούλιο και τι βούληση θα έχει. Εάν την κρατήσουμε, θα κάνει την πολιτική που θέλουμε εμείς και όχι την πολιτική που θέλει αυτή. Θέλουμε να έχουμε μια πραγματική εικόνα των πολλών μικρών και μεγάλων προβλημάτων σε θεσμικό ουσιαστικό επίπεδο και από εκεί και πέρα να καταστρώσουμε τον σχεδιασμό. Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα την καταργήσουμε.
• Για να μπορέσει να καλύψει τους αρρώστους το ΕΣΥ χρειάζεται άμεση ενίσχυση με προσωπικό και ανάπτυξη τομέων που λείπουν.
Κάποιοι τομείς όπως η καρδιοχειρουργική ή η ακτινοθεραπεία κ.ά. δεν αναπτύχθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία από τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, με αποτέλεσμα ο κόσμος να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να κάνουν χρυσές δουλειές οι μεγαλοκλινικάρχες. Κάποιες, όπως η ακτινοθεραπεία, χρειάζεται μία εβδομάδα για να μηδενιστεί η αναμονή με προσλήψεις, για την καρδιοχειρουργική όμως είναι απαραίτητος περισσότερος χρόνος για την ανάπτυξη τομέων.
• Ποια είναι τα βήματα που έχετε σκεφτεί; Μπορείτε να μου δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα;
Με στοχευμένες τοποθετήσεις μόλις ξεπεράσει η χώρα την κρίση αυτή της διαπραγμάτευσης, οι όποιες προσλήψεις θα γίνουν στοχευμένα προς την κατεύθυνση της στήριξης του ΕΣΥ. Δεν μπορούμε να πούμε στον πολίτη πήγαινε στο Δημόσιο αν δεν το αναβαθμίσουμε. Τέτοια προβλήματα και εξοπλισμού και στελέχωσης υπάρχουν πολλά, θα τα επεξεργαστούμε. Οσο για το χρονοδιάγραμμα, σε έναν χρόνο τίποτα στο δημόσιο νοσοκομείο δεν θα θυμίζει τη σημερινή κατάσταση.
• Για τα ΚΕΝ, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις επιβαρύνουν τους αρρώστους ακόμα και στα δημόσια νοσοκομεία τι σκέψεις έχετε; Εχετε στους σχεδιασμούς σας να επιστρέψετε ένα δωρεάν και δημόσιο σύστημα υγείας στους πολίτες δηλαδή να μπαίνουν και να βγαίνουν από το δημόσιο νοσοκομείο χωρίς να έχουν καμία συμμετοχή;
Το νοσοκομείο πρέπει να είναι δωρεάν.
Αυτός είναι ο στόχος.
• Οσον αφορά τη φαρμακευτική περίθαλψη της οποίας ένα μεγάλο μέρος έχει μετακυλιστεί στον άρρωστο, θα τον απαλλάξετε;
Η συμμετοχή των πολιτών από 12% μεσοσταθμικά έφτασε στο 29%. Το φάρμακο πρέπει να λειτουργήσει με διαβάθμιση. Θα διαβαθμίσουμε τη συμμετοχή των πολιτών. Δεν μπορώ να πληρώνω την ίδια συμμετοχή και την ίδια και ο άνεργος.
• Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με ένα ΠΕΔΥ που δεν λειτούργησε ποτέ, και με τα νοσοκομεία να επιφορτίζονται και με τη δουλειά αυτή, από πού θα αρχίσετε;
Επαναπροσδιορισμός, σωστή οργάνωση, προσλήψεις. Η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας είναι προτεραιότητά μας.
efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Π.Κουρουμπλής:«Την επόμενη εβδομάδα θα σκάσει σκάνδαλο με τις ιδιωτικές εταιρείες»"

Αλ. Τσίπρας: Κερδίσαμε μια μάχη, όχι όμως και τον πόλεμο

Για σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σε διάγγελμά του για την απόφαση του Eurogroup, σημειώνοντας πάντως ότι «χθες κερδίσαμε μια μάχη, όμως όχι και τον πόλεμο».

Διάγγελμα του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα σχετικά με την απόφαση του Eurogroup

Η Ελλάδα χθες πέτυχε μια σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία στην Ευρώπη.
Σε μια σκληρή και δύσκολη, ίσως για πρώτη φορά, αληθινή διαπραγμάτευση,
θέσαμε στόχους, ήμασταν συγκροτημένοι, δείξαμε αποφασιστικότητα αλλά και ευελιξία, πετύχαμε στο τέλος τον βασικό μας σκοπό.
Θέλω από τη καρδιά μου να ευχαριστήσω όλες και όλους εσας, τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνίδων και των ελλήνων, που στάθηκαν στο πλευρό της Ελληνικής κυβέρνησης.
Αυτή ήταν η καθοριστικότερη συμβολή, το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό μας όπλο.
Με αυτή τη καθοριστική υποστήριξη, χθες κερδίσαμε μια μάχη, όχι όμως και το πόλεμο.
Οι δυσκολίες, οι πραγματικές δυσκολίες, όχι μόνον αυτές που αφορούν τη διαπραγμάτευση και τη σχέση με τους εταίρους, είναι μπροστά μας.
Πριν περίπου είκοσι μέρες, παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος του γκρεμού, με άδεια ταμεία και με έλλειμμα ρευστότητας.
Και ταυτόχρονα παγιδευμένη σε ένα εσκεμμένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, γιατί κάποιοι σχεδίαζαν το σενάριο της αντιμνημονιακής παρένθεσης, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις αυτών των σχεδιασμών στην ήδη ταλαιπωρημένη οικονομία και στη λεηλατημένη από τα μνημόνια, πατρίδα.
Χθες ακυρώσαμε τα σχέδιά τους.
Αποτρέψαμε το σχέδιο των τυφλών, συντηρητικών δυνάμεων, μέσα και έξω από τη χώρα, να προκαλέσουν ασφυξία στην Ελλάδα στις 28 Φεβρουαρίου.
Κρατήσαμε την Ελλάδα αξιοπρεπή και όρθια.
Και αποδείξαμε ότι η Ευρώπη αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης και αμοιβαία βιώσιμων συμβιβασμών και όχι πεδίο εξόντωσης, υποταγής και τυφλής τιμωρίας.
Και υπό αυτή την έννοια, ίσως η χθεσινή ημέρα να είναι πιο σημαντική για την Ευρώπη από ότι είναι για την ίδια την Ελλάδα.
Το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup αποτελεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία-πλαίσιο, η οποία γεφυρώνει το χρόνο ανάμεσα στο Μνημόνιο και στο δικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη.
Είναι μια συμφωνία που ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις,
για απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο,
για αυξήσεις στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στις τουριστικές υποδομές.
Ακυρώνει στην πράξη τη λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλλουν, όπως είναι τα εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα.
Δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή των αναγκαίων, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αφορούν την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του κράτους, αλλά και την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, που αποτελεί πρώτιστο καθήκον.
Ελληνίδες, Έλληνες
Μέσα σε λίγες μόνο μέρες πετύχαμε πολλά.
Έχουμε όμως ακόμα μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας
Ο ελληνικός λαός το γνωρίζει.
Έχει, άλλωστε, μια κυβέρνηση που θα του λέει πάντα την αλήθεια.
Γιατί η μόνη μας δύναμη είναι η δική του στήριξη και εμπιστοσύνη.
Χθες λοιπόν κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα, αφήνοντας πίσω μας τη λιτότητα, τα Μνημόνια και τη Τρόικα.
Ένα αποφασιστικό βήμα για αλλαγή πορείας εντός της ευρωζώνης.
Η διαπραγμάτευση, όμως, δε τελείωσε χθες.
Η διαπραγμάτευση τώρα μπαίνει σε ένα νέο, πιο ουσιαστικό στάδιο μέχρι την οριστική συμφωνία μετάβασης από τη πολιτική των μνημονίων της καταστροφής στη πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.
Σε αυτή τη διαρκή και δύσκολη μάχη.
Σε αυτή την ουσιαστική διαπραγμάτευση με ορίζοντα τον ερχόμενο Ιούνη, η ελληνική κυβέρνηση θα πορευτεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.
Με γνώμονα πάντα την αποκατάσταση της εθνικής και λαϊκής μας κυριαρχίας.
Και με μοναδικό σύμμαχο, συμπαραστάτη αλλά και αυστηρό κριτή τον ελληνικό λαό.
Σύμμαχο αλλά και ενεργό συμμέτοχο στην μεγάλη προσπάθεια για τη πολιτική αλλαγή και τη κοινωνική σωτηρία.
Ο κοινός μας αγώνας συνεχίζεται.


Διαβάστε Περισσότερα » "Αλ. Τσίπρας: Κερδίσαμε μια μάχη, όχι όμως και τον πόλεμο"

Δολοφόνησαν εν ψυχρώ αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού

Εναν 47χρονο αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού, πατέρα δύο παιδιών, γάζωσαν με Καλάσνικοφ το απόγευμα του Σαββάτου άγνωστοι έξω από το σπίτι του στην περιοχή Κουβέλα Στυλίδας.

Ο άτυχος σωφρονιστικός υπάλληλος, Σεραφείμ Γκαλιμάνης, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια εργαζόταν ως αρχιφύλακας των φυλακών Δομοκού, βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του γύρω στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου.

Μόλις ο αρχιφύλακας μπήκε στο αυτοκίνητό του, τύπου τζιπ, το οποίο ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι του 47χρονου, τον πλησίασε επιβατικό αυτοκίνητο στο οποίο βρίσκονταν δύο ή τρία άτομα και άνοιξαν πυρ εναντίον του με Καλάσνικωφ και εννιάρι πιστόλι. Το θύμα δεν μπόρεσε να αντιδράσει καθώς «γαζώθηκε» με πάνω από 20 σφαίρες στο θώρακα και το κεφάλι, ενώ τραγική αυτόπτης μάρτυρας ήταν η ηλικιωμένη μητέρα του σωφρονιστικού υπαλλήλου.

Επί τόπου έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και εξεπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό ενώ ελέγχουν με μπλόκα την ευρύτερη περοχή για τον εντοπισμό των δραστών οι οποίοι τράπησαν σε φυγή με ένα παλιό μαύρο αυτοκίνητο.

Μετά τη μαφιόζικη επίθεση, η αστυνομία Αττικής, η οποία θα ασχοληθεί με την υπόθεση, στρέφεται προς κάθε κατεύθυνση με τις έρευνες να εστιάζονται στον χώρο των ποινικών, χωρίς όμως να αποκλείεται οι δράστες να ανήκουν και σε άλλες ομάδες δεδομένου ότι στις φυλακές Δομοκού κρατούνται τόσο ποινικοί κρατούμενοι όσο και τρομοκράτες.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δολοφόνησαν εν ψυχρώ αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού"

Επεισόδια στην Αμυγδαλέζα κατά την έξοδο των μεταναστών (VIDEO)

Με την απελευθέρωση 20 κρατουμένων της Αμυγδαλέζας ξεκίνησε η υλοποίηση των εξαγγελιών για το κλείσιμο των κέντρων κράτησης. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες έχουν ζητήσει άσυλο και κρατούνταν καταχρηστικά. Άλλοι βγήκαν με απόφαση αναβολής απομάκρυνσης για έξι μήνες. Σημειώνεται ότι συνολικά στην Αμυγδαλέζα βρίσκονται 1.450 μετανάστες.

Νωρίτερα σημειώθηκε ένταση έξω από το κέντρο κράτησης όπου πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας από περίπου 250 άτομα. Οι αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές ενώ προχώρησαν και σε περιορισμένη ρίψη χημικών προκειμένου να τους απομακρύνουν.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΡΙΤ:


parapolitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στην Αμυγδαλέζα κατά την έξοδο των μεταναστών (VIDEO)"

Δυο διαφορετικές προτάσεις για το ασφαλιστικό του μέλλοντος

Σε ριζική αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, ωστόσο ακόμη δεν έχει αποφασιστεί από την ηγεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ποια θα είναι η τελική του μορφή. 

Όπως είχε αποκάλυψε η Realnews, η ηγεσία του υπουργείου είναι αποφασισμένη να ανατρέψει το πλαίσιο που υιοθετήθηκε το 2010 στηριζόμενο σε τρεις πυλώνες (βασική, αναλογική σύνταξη και επαγγελματική ασφάλιση), αντικαθιστώντας το με τριμερή χρηματοδότηση που θα περιλαμβάνει ισχυρή συμμετοχή του κράτους για την καταβολή τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων. 

Η αλλαγή του σημερινού καθεστώτος αναμένεται να ξεκινήσει με την κατάθεση τροπολογίας, σε νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που θα προβλέπει την αναστολή της εφαρμογής του Ν. 3863/10 και του Ν. 3865/10. Υπενθυμίζεται ότι οι νόμοι αυτοί εισήγαγαν από την 1η Ιανουαρίου νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με βάση την κρατική εγγυημένη σύνταξη των 360 ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Σταδιακά το νέο καθεστώς θα έφερνε μειώσεις στις κύριες συντάξεις και ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. 

Παράλληλα, θα ανασταλεί για 6 μήνες, με στόχο να καταργηθεί, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις που θα έφερνε 15% μειώσεις για φέτος. Ακόμη θα δοθεί 6μηνη παράταση για να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι με την ένταξη των επικουρικών ταμείων των ασφαλισμένων στο ΤΕΑΠΑΣΑ, αστυνομικών και πυροσβεστών, καθώς και των λιμενικών του ΤΕΑΠΙΕΝ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. 

Αμέσως μετά την εφαρμογή των διατάξεων που θα βάλουν «φρένο» στη μείωση των αποδοχών των συνταξιούχων, η ηγεσία του υπουργείου θα επικεντρωθεί στη χάραξη στρατηγικής για τη διαμόρφωση νέου ασφαλιστικού μοντέλου που θα στηρίζεται κυρίως στην ενίσχυση των ταμείων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και στην εξεύρεση πόρων που θα συγκεντρώνονται στο Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ παράλληλα θα εξακολουθήσει να υπάρχει ο λογαριασμός ΑΚΑΓΕ. 

Η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ ενός αναδιανεμητικού συστήματος που θα αναδεικνύει τα θετικά αποτελέσματα της αλληλεγγύης των γενεών. Παράλληλα δεν αποδέχεται ένα κατακερματισμένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης πολλών ταχυτήτων. 

Μεταξύ των προτάσεων που θα τεθούν επί τάπητος αναμένεται να είναι η δημιουργία τριών ενοποιημένων ασφαλιστικών ταμείων, ενός ενιαίου ασφαλιστικού ταμείου για όλους τους μισθωτούς, ενός για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ενός για τους αγρότες προς όφελος του συνόλου των ασφαλισμένων. Γνώμονας των αλλαγών θα είναι η οικονομική βιωσιμότητα των ταμείων, η ενίσχυση της αναδιανομής μεταξύ των ασφαλισμένων με πρόβλεψη ικανών μεταβατικών περιόδων και επιδιώκοντας τη συναίνεση και τη συμμετοχή των ενοποιούμενων φορέων. 

Άλλη προσέγγιση 
Υπό εξέταση θα τεθεί και πρόταση του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Ρωμανιά, ο οποίος χαίρει απόλυτης εμπιστοσύνης του κ. Στρατούλη, που περιλαμβάνει εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος BISMARCK που ισχύει σήμερα και αντικατάστασή του από το σύστημα BEVERIDGE. «Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχει εξαντλήσει τα όρια του. Θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα νέο που θα εξασφαλίζει την μακροχρόνια βιωσιμότητα των ταμείων και ταυτόχρονα θα παρέχει ικανοποιητικές συντάξεις στους σημερινούς αλλά και μελλοντικούς συνταξιούχους», ανέφερε στην «R» ο κ. Ρωμανιάς

Βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος BEVERIDGE είναι η μετατροπή των ασφαλιστικών ταμείων σε αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες (όπως ισχύει στη Βρετανία και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες), την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών και την αντικατάσταση τους με ειδικό φόρο εισοδήματος για τη χρηματοδότηση του συστήματος και τη θέσπιση ενιαίων ρυθμίσεων που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού, χωρίς διάκριση επαγγελματικής του απασχόλησης. 

Το σχέδιο για το νέο συνταξιοδοτικό έχει υποβληθεί για συζήτηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θα προβλέπει μεταβατική περίοδο, δηλαδή θα ισχύσει είτε για όσους είναι ηλικίας κάτω των 45 - 50 ετών, είτε για όσους έχουν λιγότερα από 25 χρόνια ασφάλισης (για τους υπόλοιπους θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι σημερινές προϋποθέσεις).

Διαβάστε Περισσότερα » "Δυο διαφορετικές προτάσεις για το ασφαλιστικό του μέλλοντος"

Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση για την Ελλάδα πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος

Μέχρι την Τρίτη το Eurogroup θα έχει την γνωμοδότηση των τριών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επισήμανε ότι, αν το πρόγραμμα δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, δεν θα γίνουν και οι καταβολές των προβλεπόμενων κεφαλαίων.

"Φθάσαμε στην σωστή απόφαση. Το Eurogroup έχει τώρα την σαφήνεια που ζητούσε", δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και τόνισε ότι το σημαντικότερο σημείο της συμφωνίας είναι το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις σχετίζονται σαφώς με το πρόγραμμα και ότι η τετράμηνη παράταση θα συμφωνηθεί, μόνο εφόσον πληρούνται οι όροι. Επιπλέον, η Αθήνα δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ακόμη ότι οι εταίροι δεν επιθυμούσαν να κάνουν την κατάσταση πιο δύσκολη από ό,τι ήδη ήταν για την Αθήνα και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν θα είναι εύκολο για την ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει την αποψινή απόφαση στους ψηφοφόρους της. "Έίχα προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του", πρόσθεσε και ανέφερε ότι "για κάθε νέα κυβέρνηση υπάρχει το ραντεβού με την πραγματικότητα". Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση που έλαβαν οι υπόλοιπες χώρες στο Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ο έλληνας ομόλογός του ήταν απομονωμένος.

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση για την Ελλάδα πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος"

«Πόθεν έσχες» με τεκμήρια για ακίνητα, μετοχές, δάνεια, κάρτες

Αντιμέτωποι με ένα ακόμη πιο αυστηρό σύστημα τεκμηρίων θα βρεθούν φέτος οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2014.

Με βάση το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος ισχύει πλήρως από το τρέχον έτος, όλα τα χρήματα που ξόδεψαν μέσα στο 2014 τα φυσικά πρόσωπα για την ανέγερση οικοδομών, για αγορές ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη στο Χρηματιστήριο, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων και για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιριών θεωρούνται πλέον «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων» και λαμβάνονται υπόψη από την εφορία για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος. Οι απαλλαγές που ίσχυαν για τις δαπάνες αυτές μέχρι και πέρυσι καταργήθηκαν, αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Παραμένουν

Επιπλέον, εξακολουθούν να θεωρούνται «τεκμήρια» προσδιορισμού εισοδήματος και οι δαπάνες των φυσικών προσώπων για αγορές ή χρηματοδοτική μίσθωση Ι.Χ. αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων, για αγορές κινητών αντικειμένων αξίας άνω των 10.000 ευρώ, για αποπληρωμή στεγαστικών, καταναλωτικών, προσωπικών δανείων και πιστωτικών καρτών, για δωρεές και χορηγίες και για χορήγηση δανείων προς άλλα φυσικά πρόσωπα ή προς επιχειρήσεις.

Όλες οι δαπάνες

Ουσιαστικά, όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες των φυσικών προσώπων για την απόκτηση κινητών ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, για δωρεές και δάνεια λαμβάνονται πλέον υπόψη από την εφορία με σκοπό τον τεκμαρτό προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων του έτους 2014. Κατά τη διαδικασία υπολογισμού του φόρου επί των εισοδημάτων του 2014, η οποία θα λάβει χώρα αμέσως μόλις υποβληθούν ηλεκτρονικά οι φορολογικές δηλώσεις, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα συναθροίζουν όλα τα ποσά των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και των δαπανών για δωρεές και δάνεια με τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης (για τη χρήση κατοικιών, Ι.Χ. αυτοκινήτων, δεξαμενών κολύμβησης, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών κ.λπ.) και τα συνολικά ποσά τεκμηρίων που θα προκύπτουν θα προσδιορίζουν τα ελάχιστα όρια φορολογητέων εισοδημάτων πάνω από τα οποία θα πρέπει να έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι.

Σε περίπτωση που τα δηλούμενα εισοδήματα είναι χαμηλότερα των τεκμαρτών, ο φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, εκτός εάν οι φορολογούμενοι έχουν καταφέρει να δικαιολογήσουν τις πρόσθετες διαφορές στην εφορία, επικαλούμενοι την ύπαρξη εισοδημάτων ή εσόδων νομίμως αποκτηθέντων τα προηγούμενα έτη.

«Ραπόρτο»

Στο πλαίσιο εφαρμογής των νέων αυτών αυστηρών νομοθετικών ρυθμίσεων, η φετινή φορολογική δήλωση θα μετατραπεί σε δήλωση «πόθεν έσχες» ή δήλωση περιουσιακής κατάστασης, για μεγάλο αριθμό φορολογουμένων, οι οποίοι θα κληθούν:

-Να δηλώσουν αναλυτικά τα χρηματικά ποσά που δαπάνησαν εντός του 2014 για την απόκτηση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, για δωρεές και δάνεια προς συγγενείς, φίλους και επιχειρήσεις, για αγορές μετοχών, εντόκων γραμματίων, ομολόγων και άλλων επενδυτικών προϊόντων, για τη σύσταση ή την αγορά επιχειρήσεων και για την εξόφληση δανείων.

-Να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρηματικών ποσών που διέθεσαν για όλες αυτές τις δαπάνες τους, να αποδείξουν με συγκεκριμένα στοιχεία όλα αυτά τα ποσά ήταν έσοδα ή εισοδήματα που αποκτήθηκαν από νόμιμες δραστηριότητες.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να συμπεριλάβει πολλούς νέους κωδικούς στους οποίους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν αναλυτικά τα ποσά που δαπάνησαν για όλους τους προαναφερθέντες σκοπούς, αλλά και τις πηγές εισοδημάτων και εσόδων από τις οποίες προήλθαν τα συγκεκριμένα ποσά.


newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πόθεν έσχες» με τεκμήρια για ακίνητα, μετοχές, δάνεια, κάρτες"

Έρχονται μπόνους για τους συνεπείς φορολογούμενους

Μπόνους για τους συνεπείς φορολογούμενους εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να ενισχύει τη συνεπή στάση τους στην αποπληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων και σε αντιστάθμισμα για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί μπόνους σε όσους ήταν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις τα προηγούμενα χρόνια και θα παραμείνουν συνεπείς και στις φετινές τους υποχρεώσεις.

Η ρύθμιση αυτή σύμφωνα με την υπουργό εξετάζεται να κατατεθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια που θα αφορούν είτε τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ή το φόρο εισοδήματος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται μπόνους για τους συνεπείς φορολογούμενους"

Ξεκινά την Τετάρτη η δίκη Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ

Ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο Ειδικό Δικαστήριο, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Η δίκη θα διεξαχθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αντιμετωπίζει το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 για τους καταχραστές του Δημοσίου και το επίσης κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα (λόγω των επιβαρυντικών διατάξεων του Ν. 1608/1950) της απόπειρας απιστίας.

Όπως αναφέρουν νομικοί, το νομικό παράδοξο του νόμου περί ευθύνης υπουργών είναι ότι στην σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώθηκαν και μετέχουν δύο αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας (και ένας αναπληρωματικός αντιπρόεδρος του ΣτΕ), αλλά πρόεδρος του δικαστηρίου είναι αρεοπαγίτης. Δηλαδή, στην πυραμίδα της Δικαιοσύνης ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου είναι χαμηλότερου βαθμού από αυτόν που κατέχουν οι δύο αντιπρόεδροι του ΣτΕ.

Πρώτοι μάρτυρες θα είναι:
-ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, ακαδημαϊκός και Ευρωπαϊκός Διαμεσολαβητής (European Ombudsman -Στρασβούργο),

-ο Νικόλαος Αλιβιζάτος, υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών (2004) και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών,

-ο Δημήτριος Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ),

-ο Απόστολος Δελτσίδης, πραγματογνώμονας αξιωματικός της ΕΛΑΣ,

-ο Παναγιώτης Μαντούβαλος, στέλεχος του ΣΔΟΕ αρμόδιος για τον έλεγχο της Λίστα Λαγκάρντ,

-η Χρυσή Χατζή, πρόσωπο του στενού πυρήνα του κ. Παπακωνσταντίνου και διευθύντρια του γραφείου του,

-ο Γεώργιος Αγγελόπουλος, εξειδικευμένος συνεργάτης του υπουργείου σε θέματα πληροφορικής,

-η Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου επί θεμάτων ληξιπρόθεσμων οφειλών και ο Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινά την Τετάρτη η δίκη Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ"

Ελευθερώθηκαν από την Αμυγδαλέζα οι πρώτοι 20 μετανάστες

Ελεύθεροι αφέθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής οι πρώτοι 20 αλλοδαποί που κρατούνταν στο Κέντρο Κράτησης Αμυγδαλέζας σε υλοποίηση των εξαγγελιών του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Πανούση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για είκοσι μετανάστες ορισμένοι εκ των οποίων είχαν καταθέσει αίτηση για χορήγηση ασύλου ενώ άλλοι είχαν συμπληρώσει το χρονικό όριο διοικητικής κράτησης.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Πανούσης και της αναπληρώτριας υπουργού Εσωτερικών Τασίας Χριστοδουλοπούλου η απόφαση για άμεση απόλυση αφορά:
– όσους κρατούνται για χρονικό διάστημα πέραν των 18 μηνών
– όσους ανήκουν σε ευάλωτες περιπτώσεις (οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυες, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες) με την αναγκαία παραπομπή τους σε δομές φιλοξενίας καθώς και την άμεση απόλυση των αιτούντων άσυλο.
– όσους έχουν κρατηθεί για διάστημα πέραν των 6 μηνών, ανώτατο όριο που τίθεται ως κανόνας από τον νόμο-ταυτόχρονα με την έκδοση απόφασης εξάμηνης αναβολής απομάκρυνσης σύμφωνα με τις πρόνοιες του ν.3907/2011.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό έγιναν δεκτές με θετικά σχόλια από διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ανακοίνωση έβγαλε και η Ύπατη Αρμοστεία στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ικανοποίησή της και καλώντας την κυβέρνηση να αλλάξει και τα υπόλοιπα προβληματικά σημεία της πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση.

 Την ίδια στιγμή, συλλογικότητες του αντιρατσιστικού χώρου εντείνουν τις πιέσεις τους για να επιταχυνθούν οι αλλαγές της πολιτικής, ύστερα και από τους τρεις θανάτους κρατουμένων την περασμένη εβδομάδα (δύο αυτοκτονίες και ένας θάνατος από παθολογικά αίτια).

Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία ενάντια στα Κέντρα Κράτησης καλεί σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην Αμυγδαλέζα το απόγευμα του Σαββάτου, με αίτημα να κλείσουν αμέσως όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελευθερώθηκαν από την Αμυγδαλέζα οι πρώτοι 20 μετανάστες "

Ολάντ: Καλός συμβιβασμός η συμφωνία του Eurogroup

«Καλό συμβιβασμό» ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

«Στο θέμα της Ελλάδας, αναζητήσαμε μια καλή λύση. Η καλή λύση ήταν να παρατείνουμε τη χρηματοδότηση επιτρέποντας στην Ελλάδα να διασφαλίσει τη μετάβαση και να μπορέσει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της. Η καλή λύση ήταν επίσης να της δώσουμε χρόνο ώστε να αναλάβει τις μεταρρυθμίσεις της και να γίνει επίσης σεβαστή η επιλογή των Ελλήνων ψηφοφόρων», είπε ο Γάλος πρόεδρος, στο περιθώριο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Αγροτική Έκθεση, στο Παρίσι.

Τόνισε ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει αξιοπιστία αλλά και αλληλεγγύη: «Αξιοπιστία, επειδή πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε κανόνες οι οποίοι ισχύουν για όλες τις χώρες (...) Αλληλεγγύη, επειδή όταν υπάρχουν χώρες που υποφέρουν είναι θεμιτό να μπορούμε να τους συμπαρασταθούμε ζητώντας τους ταυτόχρονα να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και της ζητήθηκαν πολλές θυσίες. Τώρα, πρόσθεσε, «πρέπει να της δοθεί χρόνος, αλλά ταυτοχρόνως να τηρηθούν οι δεσμεύσεις επειδή οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι είναι αυτοί που επέτρεψαν στην Ελλάδα να βγει από την κρίση».

«Αναζητούμε πάντα με την (καγκελάριο της Γερμανίας) Άγκελα Μέρκελ τον σωστό συμβιβασμό, τη σωστή λύση. Και όταν καταφέρνουν να συμφωνήσουν η Γαλλία με τη Γερμανία, ενισχύεται όλη τη Ευρώπη», κατέληξε.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολάντ: Καλός συμβιβασμός η συμφωνία του Eurogroup"

Σακελλαρίδης: Τώρα αρχίζει η μεγάλη μάχη

Παραδεχόμενος αμοιβαίες υποχωρήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, χαρακτήρισε τη συμφωνία στο Eurogroup ως ένα σημαντικό και καθοριστικό πρώτο βήμα.

«Κερδίσαμε χρόνο. Δεν στραγγαλίστηκε η ελληνική οικονομία ούτε η ελληνική κυβέρνηση όπως ενδεχομένως ήταν και ένας αρχικός πολιτικός σχεδιασμός και κέντρων στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας. Τώρα αρχίζει η πραγματική μάχη. Θα τη δώσουμε και με νηφαλιότητα και με αποφασιστικότητα. Θα είναι μια μάχη εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία που θα πάει η χώρα τα επόμενα χρόνια» τόνισε μιλώντας στήν πρωινή εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Σακελλαρίδης αναγνώρισε ότι μια από τις υποχωρήσεις που έγιναν αφορά στα 11 δισ. του ΤΧΣ, τα οποία, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, θα είναι δεσμευμένα μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Δεν εγκαταλείπουμε κανένα στόχο. Προφανώς μέσα από αυτήν την απόφαση τα χρήματα αυτά φαίνεται ότι είναι δεσμευμένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εμείς αυτό το αναγνωρίζουμε ως μια παραχώρηση. Αναγνωρίζουμε ότι είναι κάτι που δεν αντιστοιχεί σε αυτό που λέγαμε στο προηγούμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Μίλησε παράλληλα για «μεγάλες επιτυχίες», μεταξύ των οποίων η πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και το γεγονός ότι αποφεύχθησαν νέα μέτρα λιτότητας. Για φέτος στο κείμενο δεν αναφέρεται ποσοστό και σημειώνεται ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί στις οικονομικές συνθήκες, ενώ για τα επόμενα έτη το κείμενο κάνει λόγο για τα «κατάλληλα» πρωτογενή πλεονάσματα.

Εξήγησε, δε, ότι σκληρή διαπραγμάετευση έγινε και για την πρόβλεψη σχετικά με την κατάργηση μέτρων και τις μονομερείς ενέργειες, στην οποία αρχικά δεν υπήρχε η φράση «που θα επηρεάζουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι από σήμερα ξεκινά ένας δεύτερος κύκλος διαπραγμάτευσης που θα αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Εξήγησε ότι η λίστα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υποβληθεί από την ελληνική πλευρά τη Δευτέρα αφορά θεσμικά και διαρθρωτικά μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής, την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Η λίστα των συνολικών μεταρρυθμίσεων, όπως διευκρίνισε, θα πρέπει να έχει κατατεθεί και εγκριθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για την προστασία της α΄κατοικίας είπε ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και δεν δημιουργεί δημοσιονομικό κόστος. «Θέλουμε να έρθει το συντομότερο δυνατό. Όχι απλά στο πρώτο τετράμηνο, αν είναι δυνατόν μέσα στον πρώτο ή τον δεύτερο μήνα», σημείωσε ο κ. Σακελλαρίδης.

Υποστήριξε επίσης ότι και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις "όχι μόνο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος αλλά θα υπάρχει δημοσιονομικό όφελος".

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σακελλαρίδης: Τώρα αρχίζει η μεγάλη μάχη"

EKT: Σύντομα θα δεχτούμε πάλι τα ελληνικά ομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στις πράξεις αναχρηματόδοτησης των ελληνικών τραπεζών. Αυτό ανέφεραν πηγές της ΕΚΤ μετά την συμφωνία για την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα επαναφέρει την εξαίρεση που ίσχυε μέχρι πρότινος (waver) στην αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο, όταν θα γίνουν τα απαραίτητα εκείνα βήματα τα οποία θα καθιστούν πιθανή την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Η εξέλιξη αυτή εφόσον υλοποιηθεί θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να απεξαρτηθούν από την χορήγηση ρευστότητας μέσω του ΕLA.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, εκτιμά ότι μετά τη συμφωνία δεν υπάρχει πλέον καμία πιθανότητα να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Αναφορικά με τα 10 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η ΕΚΤ θεωρεί ως θετική εξέλιξη ότι τα κεφάλαια αυτά παραμένουν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, παρόλο που αυτές είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Ωστόσο σύμφωνα με την ΕΚΤ είναι σημαντικό ότι τα κεφάλαια αυτά είναι διαθέσιμα για τα πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδος ακόμη και στην περίπτωση ατυχήματος.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "EKT: Σύντομα θα δεχτούμε πάλι τα ελληνικά ομόλογα"

Κωνσταντοπούλου: Εχει δρομολογηθεί λογιστικός έλεγχος χρέους

Μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως «έχουμε δρομολογήσει πρωτοβουλίες για λογιστικό έλεγχο του χρέους».

Η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι το Κοινοβούλιο θα τιμήσει την ανάγκη του ελληνικού λαού να μάθει για το χρέος.

Εξέφρασε επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης και της ίδιας, ως προέδρου της Βουλής, ότι θα διεκδικήσει για τον ελληνικό λαό αξιοπρέπεια, δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Πρόσθεσε ότι προσβλέπει στη στενή συνεργασία του ελληνικού Κοινοβουλίου με το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην επανάκτηση των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών, από τις οποίες η Ευρώπη διολισθαίνει.

Στην εκδήλωσε μίλησε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής, ο οποίος εξέφρασε την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές «γρήγορα και με καλό αποτέλεσμα».
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης είπε ότι η χώρα ζει κρίσιμες ώρες, δήλωσε όμως αισιοδοξίας ότι η ΕΕ θα βρει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Η πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαριέτα Γιαννάκου εξέφρασε την προσδοκία ότι θα εξευρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός και η καλύτερη λύση για τον ελληνικό λαό, έτσι ώστε να μην επιμηκυνθεί η λιτότητα, να υπάρξει ευημερία και ανάπτυξη.

Για «άμεση προσχώρηση της νέας κυβέρνησης στον ρεαλισμό» έκανε λόγο η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Σπυράκη, προκαλώντας την απάντηση του κ. Παπαδημούλη: «Υπάρχει ο ρεαλισμός της διαπραγμάτευσης και ο ρεαλισμός της προσχώρησης».

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λ. Αντωνακόπουλος ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν ημερίδες στην Άρτα και τα Ιωάννινα για το ΕΣΠΑ, την προώθηση της απασχόλησης και την ανάπτυξη στην περιφέρεια.

Στην εκδήλωση που έγινε για τον εορτασμό του νέου έτους, καθυστερημένα λόγω των εθνικών εκλογών που μεσολάβησαν, παρευρέθηκαν ευρωβουλευτές, πρέσβεις, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι ΜΚΟ κ.ά.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντοπούλου: Εχει δρομολογηθεί λογιστικός έλεγχος χρέους"

Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας του Eurogroup

Σύμφωνα με το κείμενο, σκοπός της παράτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των όρων της τρέχουσας διευθέτησης, ενώ παράλληλα να λειτουργήσει ως «γέφυρα» για μια ενδεχόμενη διάδοχη διευθέτηση ανάμεσα στο Γιούρογκρουπ, τους θεσμούς και την Ελλάδα.

Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής:

«Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής οι οποίες ανελήφθησαν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των λίγων τελευταίων εβδομάδων διεξαγάγαμε, από κοινού με τους θεσμούς, έναν εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές και καταλήξαμε σε μια κοινή θέση σήμερα.

Το Γιούρογκρουπ σημειώνει, στο πλαίσιο της υπάρχουσας διευθέτησης, το αίτημα των ελληνικών αρχών για την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement, MFFA), η οποία θεμελιώνεται σε ένα σύνολο δεσμεύσεων.

Ο σκοπός της παράτασης αυτής είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των όρων της τρέχουσας διευθέτησης, με την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας η οποία θα εξετασθεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.

Αυτή η παράταση θα γεφυρώσει το χρόνο που θα απαιτηθεί για τις συζητήσεις για μια ενδεχόμενη διάδοχη διευθέτηση ανάμεσα στο Γιούρογκρουπ, τους θεσμούς και την Ελλάδα.

Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων, επί τη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, ως το τέλος της Δευτέρας 23ης Φεβρουαρίου (2015).

Οι θεσμοί θα εκφέρουν μια πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι επαρκώς συνεκτική ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο κατάλογος αυτός θα διευκρινιστεί περαιτέρω και κατόπιν θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς ως τα τέλη του Απριλίου.

Μόνον η έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του παραταθέντος προγράμματος από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά του την οποιαδήποτε εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης από το τρέχον πρόγραμμα του ΕΤΧΣ και την μεταφορά των κερδών του 2014 από το πρόγραμμα SMP. Αμφότερες υπόκεινται στην έγκριση του Γιούρογκρουπ.

Ενόψει της αξιολόγησης από τους θεσμούς η Ευρωομάδα συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, τα οποία είναι ως τώρα διαθέσιμα στο ΤΧΣ, θα πρέπει να διακρατηθούν από τον ΕΤΧΣ, άνευ δικαιώματος τρίτων, για τη διάρκεια της παράτασης της MFFA. Τα κεφάλαια θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της παράτασης της MFFA και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τα κόστη ανακεφαλαιοποίησης και εκκαθάρισης τραπεζών. Θα μπορούν να εκταμιευθούν κατόπιν αιτήματος με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας / του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Υπό αυτό το φως καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον δικό του ρόλο.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη σθεναρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αποσκοπεί στην διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και της προαγωγής της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και πολύ καιρό για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν την ευθύνη να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη συνεχιζόμενη παροχή τεχνικής βοήθειας.

Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους πλήρως και εγκαίρως.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν επίσης να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως όριζε το ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου του 2012.

Οι θεσμοί, σε ότι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, θα λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015.

Με δεδομένες αυτές τις δεσμεύσεις καλωσορίζουμε το ότι σε έναν αριθμό πεδίων, οι ελληνικές πολιτικές προτεραιότητες μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση και την καλύτερη εφαρμογή της τρέχουσας διευθέτησης.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από την ακύρωση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη της οικονομίας ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αυτά αξιολογούνται από τους θεσμούς.

Βάσει του αιτήματος, των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών, των γνωμοδοτήσεων των θεσμών και τη σημερινή συμφωνία, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με σκοπό να καταλήξουμε σε μια οριστική απόφαση για την παράταση της τρέχουσας Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης του ΕΤΧΣ για έως και τέσσερις μήνες από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΧΣ. Επίσης καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξαναρχίσουν αμέσως το έργο τους που θα επιτρέψει την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παραμένουμε δεσμευμένοι στη χορήγηση επαρκούς στήριξης στην Ελλάδα ωσότου ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις εντός του συμφωνημένου πλαισίου».

Διαβάστε Περισσότερα » "Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας του Eurogroup"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news