facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Φινλανδός Πρωθυπουργός: Απορρίπτω το αίτημα της Ελλάδας

Ασαφές και ανεπαρκές χαρακτήρισε το ελληνικό σχέδιο ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ.

«Η ελληνική πρόταση δεν είναι επαρκής» δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters και το iefimerida.gr, o Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ.

Υπογράμμισε ο κ.Στουμπ ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι ασαφείς και τόνισε ότι η Ελλάδα «θα πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ως βασική προϋπόθεση για κάθε συζήτηση για το μέλλον του προγράμματος».

Διαβάστε Περισσότερα » "Φινλανδός Πρωθυπουργός: Απορρίπτω το αίτημα της Ελλάδας"

Θα δεχθούμε με «ηρεμία» τυχόν Grexit, λέει ο σλοβάκος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο απέκλεισε κάθε επιπρόσθετη βοήθεια της χώρας του προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι θα δεχτεί με «ηρεμία» μια ενδεχόμενη έξοδό της από την Ευρωζώνη.

«Κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να δώσει χρήματα στην Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός της αριστερής κυβέρνησης της Σλοβακίας, προσθέτοντας ότι θα του ήταν «αδύνατον να εξηγήσει στην κοινή γνώμη ότι η φτωχή Σλοβακία θα πρέπει να επιδοτεί την Ελλάδα».

Πώς να εξηγήσω στους ανθρώπους ότι θα πρέπει να δίνουμε χρήματα στους Έλληνες, με τους μισθούς και τις συντάξεις τους; Αδύνατον. Αδύνατον, επέμεινε στη συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times.

Σύμφωνα με τον Φίτσο, μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «θα ήταν λιγότερο επικίνδυνη σήμερα σε σύγκριση με αυτό που ήταν πριν από δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια».

Η Σλοβακία, κράτος-μέλος της ευρωζώνης από το 2009, είχε απειλήσει ήδη από τον Ιούνιο του 2012 να ζητήσει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη στην περίπτωση που η Αθήνα δεν εφάρμοζε ένα πρόγραμμα λιτότητας σε αντάλλαγμα για τη διεθνή βοήθεια που θα λάμβανε.

«Αν οι Έλληνες δεν σεβαστούν τις προϋποθέσεις που τίθενται όσον αφορά την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους, η Σλοβακία θα ταχθεί με τις χώρες που θα ζητήσουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» είχε πει την εποχή εκείνη ο Φίτσο.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Θα δεχθούμε με «ηρεμία» τυχόν Grexit, λέει ο σλοβάκος πρωθυπουργός"

Bloomberg: Ένα βήμα πίσω έκανε η Γερμανία, δέχεται να συζητηθεί η επιστολή Βαρουφάκη

Από το πρωινό απόλυτο «όχι» η γερμανική πλευρά πέρασε στην αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για παράταση ως βάση για τη διαπραγμάτευση

Ένα βήμα πίσω από το απόλυτο πρωινό «όχι» στην επιστολή Βαρουφάκη κάνει η Γερμανία. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, δεν απορρίπτει πλέον εντελώς, ως ασύμβατο με τα συμφωνηθέντα της Δευτέρας, το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης και δέχεται να γίνει η διαπραγμάτευση στο Eurogroup με βάση το ελληνικό έγγραφο.

Η Γερμανία, σύμφωνα με το Bloomberg, θεωρεί πως η πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα στις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μπορεί να αποτελέσει μια βάση για διαπραγματεύσεις και δεν κρίνει απαραίτητα αναγκαίο να υποβληθεί νέο προσχέδιο από την Ελλάδα, όπως ανέφερε Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ιδιωτικής φύσης των συζητήσεων.

Η στάση που υιοθέτησε η Γερμανία, σχολιάζει το Bloomberg, δείχνει ότι έγινε ένα βήμα πίσω σε σχέση με τη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας το ελληνικό αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης.

Ο κ. Σόιμπλε σχεδιάζει να παρευρεθεί στη συνάντηση των Βρυξελλών, συμπληρώνει το Bloomberg. Κάτι που έχει σημασία, δεδομένου ότι η αρχική απόλυτη απόρριψη των ελληνικών αιτημάτων υποδήλωνε άρνηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για τη σύγκληση της αυριανής συνεδρίασης.

ienimerosi
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Ένα βήμα πίσω έκανε η Γερμανία, δέχεται να συζητηθεί η επιστολή Βαρουφάκη"

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με θέμα την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα

Έντονο παρασκήνιο με πολλά τηλέφωνα και συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών υπάρχει πίσω από τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για το ελληνικό ζήτημα μετά και το επίσημο αίτημα της Αθήνας για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν πως στο τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ συζητήθηκε το ενδεχόμενο έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα αφορά το ελληνικό πρόβλημα την επόμενη εβδομάδα.

Αν και δεν διευκρινίστηκε η ακριβής ημερομηνία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πιθανότερες μέρες θεωρούνται η Τρίτη ή η Τετάρτη.

Tις προηγούμενες μέρες στο κεντρικό δελτίο του Star Channel με την Μάρα Ζαχαρέα είχε αναφερθεί το ενδεχόμενο ο Έλληνας πρωθυπουργός να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής αν δει "σκούρα" τα πράγματα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα από την συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Στόχος του κ.Τσίπρα είναι να επιδιώξει πολιτική λύση στο ελληνικό θέμα, γιατί θεωρεί πως το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό και όχι αμιγώς τεχνοκρατικό.

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Α.Τσίπρας επικοινώνησε με τον Ιταλό ομόλογο του Μ.Ρέντσι, ο οποίος με την σειρά του είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ.

star
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με θέμα την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα"

Τσίπρας: Σε πολλά επίπεδα η οικονομική συνεργασία με την Κίνα

«Η κυβέρνηση επιδιώκει την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Κίνα σε πολλά επίπεδα» υποστήριξε απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τελετής επίσημης υποδοχής του 18ου κινεζικού στόλου. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως η Ελλάδα θέλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του θαλάσσιου και χερσαίου «Δρόμου του Μεταξιού» και να αποτελέσει την κύρια πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και πως θα επιδιώξει νέες συνεργασίες με κινεζικούς ομίλους. Στόχος, όπως είπε, είναι να καταστεί ο Πειραιάς κορυφαίος κόμβος μεταφορών και εμπορίου όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως.

Περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας εντοπίζει ο κ. Τσίπρας στους τομείς των μεταφορών, των συγκοινωνιών και των σιδηροδρομικών / οδικών έργων. Υπενθυμίζεται πως κινεζικοί όμιλοι έχουν ενδιαφερθεί για την αναβάθμιση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος του Πειραιά ως μεταφορικού κόμβου. Ηδη προωθούν αντίστοιχες επενδύσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπως η Σερβία και η Βουλγαρία.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον θαυμασμό του για το λαό της Κίνας που πριν από μερικές δεκαετίες έδωσε αγώνα για την ανεξαρτησία του. «Ο ελληνικός λαός δίνει ένα αγώνα για την εδραίωση της λαϊκής κυριαρχίας στην πατρίδα μας», συμπλήρωσε.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Σε πολλά επίπεδα η οικονομική συνεργασία με την Κίνα"

Δραγασάκης: Πάμε με πρόταση και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του

Την αισιοδοξία του ότι στο έκτακτο Eurogroup της Παρασκευής θα υπάρξει «αμοιβαίως επωφελής» συμφωνία εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά τη συνάντησή του με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα. 

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι η ελληνική πλευρά πάει με συγκεκριμένες προτάσεις, έγινε μεγάλη προεργασία και δεν «έχουμε ακούσει κάποια αντιπρόταση». 

«Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί η μεταβατική συμφωνία [...] Αν υπάρξει άρνηση ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος.

Στην ίδια γραμμή, ότι η ευθύνη σε περίπτωση αδιεξόδου βαραίνει εξίσου -αν όχι κυρίως (δεδομένων των παραχωρήσεων που έχει κάνει η Αθήνα)- την Ευρώπη κινήθηκε και η τοποθέτηση προσκείμενων πηγών στο Μαξίμου μετά την αντίδραση της Γερμανίας που σχεδον πριν ακόμη διαβαστεί το κείμενο του ελληνικου αιτήματος έσπευσε να το απορρίψει.

«Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι» σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές.

Πάντως ο κ. Δραγασάκης ήταν πολύ προσεκτικός στις ερωτήσεις που δέχθηκε για τη στάση της Γερμανίας τονίζοντας ότι «δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να φοβόμαστε από τη Γερμανία» και τονίζοντας ότι η ελληνική πρόταση απευθύνεται στο Eurogroup και στους 18 εταίρους της στην ευρωζώνη. «Έχουμε κάνει μία συγκεκριμένη πρόταση και δεν έχουμε λάβει κάποια συγκεκριμένη απάντηση».

«Εξασφαλισμένες οι τράπεζες»

Εκ των βασικών αντικειμένων της συνάντησης των κ.κ. Δραγασάκη και Στουρνάρα ήταν η επισκόπηση της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών και η αξιολόγηση της χθεσινής (Τετάρτη) απόφασης της ΕΚΤ να συνεχίσει την χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες για δύο εβδομάδες και να αυξήσει το όριο του ποσού, το οποίο μπορεί να αντληθεί από τα 65 δισ. ευρώ, στα 68,3 δισ. ευρώ.

«Θέλω να διαβεβαιώσω» ότι η κυβέρνηση θα κάνει από την πλευρά της ό,τι είναι δυνατόν για την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, επανέλαβε ο κ. Δραγασάκης.

Υπό απόλυτο έλεγχο οι εκροές

Οι δύο άνδρες καθησύχασαν ότι οι εκροές καταθέσεων παραμένουν υπό έλεγχο. 

«Είμαστε υπό απόλυτο έλεγχο», είπε ο κ. Στουρνάρας, ενώ ο κ. Δραγασάκης άδραξε την ευκαιρία για να επικροτήσει τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα η πλειονότητα των καταθετών στρέφοντας τα βέλη του σε όσους δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας.

Πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η αντίδραση των καταθετών είναι ψύχραιμη και γι' αυτό αξιοθαύμαστη παρά «τις απαράδεκτες και καταστροφολογικές αναφορές σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ» και την κινδυνολογία από διάφορες πηγές, είπε ο κ. Δραγασάκης, αποδίδοντας το κλίμα φόβου που καλλιεργείται από καιρού εις καιρόν σε δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα «γονατισμένη». 

«Υπάρχουν κάποιοι που επιθυμούν την Ελλάδα να είναι γονατισμένη προκειμένου να επιβάλλουν τις θέσεις τους. Ας αναλογιστούμε ποιον συμφέρει αυτό».

Στουρνάρας: είμαστε εδώ για να αποφύγουμε ατυχήματα

Ο διοικητής της ΤτΕ, επισήμανε ότι σαφώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συναρτά τη στάση που θα κρατήσει με τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίσημο επίπεδο στην Ευρώπη. 

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συναρτά τη στάση που θα κρατήσει εφεξής, από το αποτέλεσμα του αυριανού Eurogroup» είπε. 

Ωστόσο, τόνισε, ότι κύρια μέριμνα και της ΕΚΤ και της ΤτΕ είναι η προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η διασφάλιση της ρευστότητας του συστήματος. 

Ερωτηθείς δε εάν μπορεί να υπάρξει κάποιο ατύχημα που θα δημιουργήσει πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες ο κ. Στουρνάρας απάντησε «είμαστε εδώ, για να αποφεύγουμε τη δημιουργία ατυχημάτων».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραγασάκης: Πάμε με πρόταση και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του"

Μαξίμου: Σε καλό κλίμα η τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα - Μέρκελ

Τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της άρνησης του Βερολίνου στο αίτημα επέκτασης της δανειακής σύμβασης από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση των δύο πλευρών χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα εποικοδομητική, στο πλαίσιο εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής και επωφελούς λύσης, όπως έχει τονίσει κατ΄επανάληψη ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι η επικοινωνία έγινε αρκετή ώρα μετά την γερμανική παρέμβαση στο Euroworking Group, σύμφωνα με την οποία η ελληνική επιστολή χαρακτηρίζεται «Δούρειος Ιππος» στην Ευρώπη και μη ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις του Eurogroup.

Κυβερνητικοί κύκλοι, πάντως, αναφέρουν ότι υπήρξε διάθεση και από τις δύο πλευρές για άρση του αδιεξόδου στις κρίσιμες διαβουλεύσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σε άτυπο σημείωμά του, το Μαξίμου ανέφερε ότι «ο χαρακτηρισμός της ελληνικής επιστολής, που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως αμοιβαία επωφελή λύση, ως Δούρειο Ίππο στην Ευρώπη, σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων», σε απάντηση της γερμανικής παρέμβασης στο σημερινό Euro Working Group.

«Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως «Δούρειο Ίππο» όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη», τόνισαν κυκλοι της κυβέρνησης. Στην παρέμβασή του, το Βερολίνο σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή επιστολή του Γιάνη Βαρουφάκη «δεν ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, αποτελώντας έναν Δούρειο Ίππο, με σκοπό να εξασφαλίσει ένα πρόγραμμα-γέφυρα και επί της ουσίας να τελειώσει το υπάρχον πρόγραμμα»

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: Σε καλό κλίμα η τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα - Μέρκελ"

Όπου δεν πάνε οι εργολάβοι θα πηγαίνει η ΜΟΜΑ

Για επανασύσταση της ''ΜΟΜΑ'' - η οποία θα λέγεται αλλιώς - έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας που γνωστοποίησε ωστόσο ότι αυτή θα συγκροτηθεί από σταδιακά από 3 υπάρχουσες μονάδες: Δυο του Μηχανικού ( αυτές που είναι στο Λουτράκι και στη Λάρισα), και μια της Πολεμικής Αεροπορίας που είναι στην Αττική. Αυτές θα κάνουν εκείνα τα τεχνικά έργα ο διαγωνισμός των οποίων θα κηρύσσεται άγονος λόγω μη προσέλευσης εργολάβων. Τέτοια ίσως προκύψουν σε μικρές δυσπρόσιτες περιοχές ή νησάκια.. Επίσης θα γίνονται - όπως και τώρα - τεχνικά έργα σε έκτακτες καταστάσεις ( θεομηνίες κλπ) σε διάφορες περιοχές.

Η ''στροφή'', όπως είχε προϊδεάσει ήδη ο υφυπουργός Άμυνας κ Νίκος Τόσκας, εγινε διότι η ΕΕ δεν επιτρέπει την δραστηριοποίηση κρατικών φορέων όταν υπάρχουν εργοληπτικές εταιρίες για λόγους ανταγωνισμού. Έτσι τα έργα που θα ''περισσεύουν'' αναμένεται να είναι λίγα.

Βοήθεια από ΗΠΑ και Ρωσία

Για την τεχνική υποστήριξη των μονάδων αυτών ο κ. Καμμένος είχε επικοινωνία με τις ΗΠΑ προκειμένου να διαθέσουν δομικά και άλλα μηχανήματα που βρίσκονται ανενεργά στο Ιράκ αλλά και τον Ρώσο ομόλογο του για αντίστοιχες προσφορές. Επίσης έχει ζητήσει από τις Περιφέρειες μηχανήματα που μένουν ανενεργά.

Οι μονάδες της νέας ΜΟΜΑ θα εξυπηρετούνται και από αρματαγωγά - το μοντέλο φαίνεται να είναι ίδιο ή παρόμοιο με αυτό που είχε διαμορφωθεί το 2010 επί Μπεγλίτη για τις μονάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών

Αεροδιακομιδές με πληρωμή

Στο κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων που σχετίζεται με αεροπορικές μεταφορές ή άλλες εναέριες δράσεις ο υπουργός Άμυνας παρατήρησε ότι εάν υπάρξει ορθολογικός καταμερισμός όλων των ιπταμένων μέσων θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί ενιαίος φορέας που θα ενταχθούν και μέσα που έχει το ΕΚΑΒ και έργο τους θα είναι η μεταφορά ασθενών, ο έλεγχός για πυρκαγιές και η δασοπυρόσβεση.

Για τις δημόσιες υπηρεσίες που επωφελούνται, όπως πχ τα Ταμεία, ο κ Καμμένος είπε ότι αν δεν πληρώνουν δεν θα παρέχεται έργο.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Όπου δεν πάνε οι εργολάβοι θα πηγαίνει η ΜΟΜΑ"

Παραιτούνται τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των Πειραματικών Σχολείων

Παραιτούνται σήμερα, Πέμπτη, όλα τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των Πειραματικών Σχολείων μετά από νέα συνάντηση «ναυάγιο» του προεδρείου τους με τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά.

Όπως δηλώνει στο «Βήμα» ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των σχολείων Γ. Αντωνίου, ο υπουργός Παιδείας σχολιάζοντας το εγχείρημα των πρότυπων και πειραματικών σχολείων στη χώρα είπε ότι «μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό». Λίγα λεπτά αργότερα ξανασκέφτηκε τη φράση του, είπε «είμαι ίσως λίγο υπερβολικός», αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι η ιδεολογική του άποψη.

Παρών στην συνάντηση ήταν και ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημ. Χασάπης ο οποίος σε επιθετικό ύφος είπε προς τους εκπροσώπους των σχολείων όταν δήλωσαν ότι διοικούν 60 σχολεία σε όλη τη χώρα και έχουν την ευθύνη για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους, ότι «δεν διοικούν τίποτα» και πως δεν είναι αξιολογημένοι. Να σημειωθεί ότι για την επιλογή των καθηγητών των πειραματικών σχολείων έγινε αξιολόγηση πριν τη λειτουργία τους και απομακρύνθηκε περίπου το 40% των εκπαιδευτικών τους.

Όπως έλεγαν έτσι στο «Βήμα» εκπρόσωποι των πειραματικών σχολείων, η επίκληση της αξιολόγησης σήμερα στο υπουργείο Παιδείας είχε ακριβώς την «τιμωρητική» διάσταση που η κυβέρνηση έχει απορρίψει, καθώς τους έγινε σαφές ότι η ηγεσία του υπουργείου ενοχλήθηκε επειδή κατήγγειλαν δημόσια την αντίθεσή τους προς την κατάργηση του θεσμού.

«Δεν μου έχουν μιλήσει στη ζωή μου ποτέ τόσο προσβλητικά» λέει ο κ. Αντωνίου, «έχω δει πολλούς υπουργούς ως σήμερα και απ' ό,τι κατάλαβα δεν έχουν κανένα σχέδιο για τα σχολεία μας. Έχουν μόνο την ιδεοληψία τους».

Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των πειραματικών σχολείων συντάσσουν τώρα επιστολές παραίτησης τους και την ερχόμενη εβδομάδα δίνουν συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Κατόπιν αυτού, ο θεσμός τινάζεται όντως στον αέρα. 'Όλα αυτά βέβαια, χωρίς να έχει καν εξεταστεί η συνολική εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, όπως άλλωστε δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτούνται τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των Πειραματικών Σχολείων"

Αρνητική η πρώτη αντίδραση του Βερολίνου

Την ώρα που ο Β. Σόιμπλε απορρίπτει το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης, ο υπ. Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ζ. Γκάμπριελ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το γρήγορο «όχι» του υπουργού Οικονομικών.

Ενώ μέχρι χθες το βράδυ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνιστούσε «χαλάρωση» και εξέφραζε την πεποίθηση ότι η ευρωζώνη θα καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα, σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. «Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί κάποια ουσιώδη πρόταση για λύση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, σήμερα το μεσημέρι.
Στην πραγματικότητα το ελληνικό αίτημα στοχεύει σε μια «συμφωνία-γέφυρα» χωρίς να πληροί τα κριτήρια του προγράμματος. Όπως ακόμη τονίζει ο κ. Γέγκερ, «Η επιστολή δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα στο Eurogroup.»
Σε επικοινωνία με τη Deutsche Welle εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι οι δηλώσεις του κ. Γέγκερ εκφράζουν τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης.
Καμία παραχώρηση χωρίς συμβιβαστική διάθεση από την Αθήνα
Η επιστολή δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα στο Eurogroup»
Η επιστολή δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα στο Eurogroup»
Ο Mάρτιν Γέγκερ αρνήθηκε πάντως να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις για το ποια σημεία ακριβώς του ελληνικού αιτήματος απορρίπτονται από το Βερολίνο. Για παράδειγμα, αν το ελληνικό αίτημα δεν πληροί το ένα από τα πέντε κριτήρια της Δευτέρας, εκείνο δηλαδή που προβλέπει ότι κανένα από τα συμβαλλόμενα μέλη της δανειακής σύμβασης δεν θα προβεί σε μονομερείς πράξεις.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου κατέστησε σαφές ότι το όλο ζήτημα θα συζητηθεί σήμερα στη συνάντηση των υφυπουργών Οικονομικών (Euro working group) που θα προετοιμάσει την αυριανή έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στις 16:00 ώρα Ελλάδος.
Σύμφωνα με το Βερολίνο, το ζητούμενο σε αυτές τις συναντήσεις είναι κατά πόσο η ελληνική πλευρά να δεχθεί την παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Χωρίς μια συμβιβαστική διάθεση των Αθηνών σε αυτό το σημείο δεν πρόκειται να υπάρξουν παραχωρήσεις των εταίρων.
Διαφωνίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού
«Είμαι υπέρ του να μην λέμε τόσο γρήγορα ναι ή όχι. Θα συμβούλευα να διεξαχθούν συνομιλίες»
«Είμαι υπέρ του να μην λέμε τόσο γρήγορα ναι ή όχι. Θα συμβούλευα να διεξαχθούν συνομιλίες»
Πάντως ακόμη και εντός της γερμανικής κυβέρνησης φαίνεται πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο υπ. Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ότι ο υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε βιάστηκε να απορρίψει το ελληνικό αίτημα.
«Είμαι υπέρ του να μην λέμε τόσο γρήγορα ναι ή όχι. Θα συμβούλευα να διεξαχθούν συνομιλίες», είπε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, προσθέτοντας ότι είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα το ότι η Αθήνα αποδέχεται ότι πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα. Διευκρίνισε ωστόσο πως «ό,τι κι αν θέλει να αλλάξει η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να το χρηματοδοτήσει μόνη της».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρνητική η πρώτη αντίδραση του Βερολίνου"

Διέρρευσε το κείμενο της επιστολής Βαρουφάκη στον Ντάισελμπλουμ

Στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters διέρρευσε το κείμενο με το αίτημα που έστειλε σήμερα το πρωί η Ελλάδα, υπογεγραμμένο από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για επέκταση της δανειακής σύμβασης.

Το πλήρες κείμενο

Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο λαός της Ελλάδας έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται σε μια ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των αναπτυξιακών και εργασιακών προοπτικών στην επίτευξη της βιωσιμότητα του χρέους και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και μετριάζοντας το σημαντικό κοινωνικό κόστος της διαρκούσης κρίσης.
Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συμφωνηθείσες διαδικασίες διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και εθνικές εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές διευθετήσεις έχουν ακυρωθεί. Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές, και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχομένου.
Σ ΄αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια περίοδο έξι μηνών από την λήξη της, κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση, προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στην βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών.
Ο στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της Σύμβασης είναι :
α) Να συμφωνήσει στους αμοιβαία αποδεκτούς χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα οικονομική κατάσταση.
β) να βεβαιώσει, συνεργαζόμενοι στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς μας εταίρους, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
γ) Να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς.
δ) Να επεκταθεί η διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που διατηρεί το ΤΧΣ (HFSF) για τη διάρκεια της Συμφωνίας.
στ) Να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες, για τη δυνατότητα ενός νέου Συμβολαίου για την Aνάκαμψη και την Aνάπτυξη στο οποίο προσβλέπουν οι ελληνικές Αρχές, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και το οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει την τρέχουσα Συμφωνία.
η) Να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και, στο ίδιο πνεύμα, υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τη διάρκεια της επεκταθείσας Συμφωνίας.
θ) Να συζητηθούν οι τρόποι της ενεργοποίησης της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με τα δυνατά περαιτέρω μέτρα για το χρέος και τη βοήθεια τα οποία θα εφαρμοστούν , μετά την ολοκλήρωση της επεκταθείσας συμφωνίας, ως μέρος του Συμβολαίου που θα ακολουθήσει.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητα της να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε: α) να επιτύχει δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, β) να διευκολύνει την Ελληνική Κυβέρνηση να εισάγει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής που απαιτούνται για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών μέσα από τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την επωφελή απασχόληση και κοινωνική συνοχή.

Η επιστολή του Γιάνη Βαρουφάκη στα αγγλικά

TEXT-GREEK REQUEST LETTER FOR BAILOUT EXTENSION - RTRS
> BRUSSELS, Feb 19 (Reuters) - Following is the text of a letter sent by Greek Finance Minister Yanis Varoufakis to his Dutch counterpart Jeroen Dijsselbloem, president of the Eurogroup of euro zone finance ministers. The letter was seen by Reuters on Thursday:
>
> "Athens, February 18, 2015
> Dear President of the Eurogroup,
> Over the last five years, the people of Greece have exerted remarkable efforts in economic adjustment. The new government is committed to a broader and deeper reform process aimed at durably improving growth and employment prospects, achieving debt sustainability and financial stability, enhancing social fairness and mitigating the significant social cost of the ongoing crisis.
>
> The Greek authorities recognise that the procedures agreed by the previous governments were interrupted by the recent presidential and general elections and that, as a result, several of the technical arrangements have been invalidated. The Greek authorities honour Greece's financial obligations to all its creditors as well as state our intention to cooperate with our partners in order to avert technical impediments in the context of the Master Facility Agreement which we recognise as binding vis-a-vis its financial and procedural content.
>
> In this context, the Greek authorities are now applying for the extension of the Master Financial Assistance Facility Agreement for a period of six months from its termination during which period we shall proceed jointly, and making best use of given flexibility in the current arrangement, toward its successful conclusion and review on the basis of the proposals of, on the one hand, the Greek government and, on the other, the institutions.
>
> The purpose of the requested six-month extension of the Agreement's duration is:
> (a) To agree the mutually acceptable financial and administrative terms the implementation of which, in collaboration with the institutions, will stabilise Greece's fiscal position, attain appropriate primary fiscal surpluses, guarantee debt stability and assist in the attainment of fiscal targets for 2015 that take into account the present economic situation.
> (b) To ensure, working closely with our European and international partners, that any new measures be fully funded while refraining from unilateral action that would undermine the fiscal targets, economic recovery and financial stability.
> (c) To allow the European Central Bank to re-introduce the waiver in accordance with its procedures and regulations.
> (d) To extend the availability of the EFSF bonds held by the HFSF for the duration of the Agreement.
> (e) To commence work between the technical teams on a possible new Contract for Recovery and Growth that the Greek authorities envisage between Greece, Europe and the International Monetary Fund which could follow the current Agreement.
> (f) To agree on supervision under the EU and ECB framework and, in the same spirit, with the International Monetary Fund for the duration of the extended Agreement.
> (G) To discuss means of enacting the November 2012 Eurogroup decision regarding possible further debt measures and assistance for implementation after the completion of the extended Agreement and as part of the follow-up Contract.
> With the above in mind, the Greek government expresses its determination to cooperate closely with the European Union's institutions and with the International Monetary Fund in order: (a) to attain fiscal and financial stability and (b) to enable the Greek government to introduce the substantive, far-reaching reforms that are needed to restore the living standards of millions of Greek citizens through sustainable economic growth, gainful employment and social cohesion.
> Sincerely,
> Yanis Varoufakis
> Minister of Finance
> Hellenic Republic"

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Διέρρευσε το κείμενο της επιστολής Βαρουφάκη στον Ντάισελμπλουμ "

Στο χέρι της κυβέρνησης η ακύρωση της συμφωνίας-ντροπής με τη Siemens

Μια χρυσή ευκαιρία να αποδείξει την αποφασιστικότητά της και τη δύναμή της να υποστηρίξει το εθνικά συμφέροντα έχει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση, καθώς στις αρχές Μαρτίου απλά με την παρουσία των εκπροσώπων του Δημοσίου στο ΣτΕ, μπορεί να πετύχει την ακύρωση της συμφωνίας που συγχωρεί τη Siemens για τις μίζες, που ζημίωσαν κατά δισεκατομμύρια το ελληνικό Δημόσιο. 
Μπορεί οι μνημονιακές κυβερνήσεις να επιχείρησαν να «κλείσουν» όπως όπως τα μεγάλα σκάνδαλα της Siemens με τον συμβιβασμό που πέρασε το 2012 από τη Βουλή, όμως ο ελληνικός λαός είναι αδύνατον να αποδεχθεί αυτό το πρωτοφανές κουκούλωμα. 
Στις 10 Μαρτίου θα εκδικασθεί η αίτηση ακύρωσης της συμφωνίας με τη Siemens που έχει καταθέσει από το 2012 το κίνημα «Ελληνες Φορολογούμενοι», στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από τρεις αναβολές. Εάν οι «Ελληνες Φορολογούμενοι» κερδίσουν και ακυρωθεί η συμφωνία με τη Siemens, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για να διεκδικήσει το Δημόσιο αποζημιώσεις από την εταιρεία.
Οι«Ελληνες Φορολογούμενοι» είχαν ζητήσει την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης, όμως η υπόθεση αναβλήθηκε τρεις φορές επειδή.... το ελληνικό Δημόσιο δεν προσερχόταν στο δικαστήριο για να καταθέσει προτάσεις.
Το κίνημα "Ελληνες Φορολογούμενοι" προχώρησαν στην κατάθεση (στις 26/10/2012) αίτησης ακύρωσης κατά της συμφωνίας αυτής στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτούμενοι μάλιστα την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης, καθ' όσον η χώρα βρισκόταν σε δεινή δημοσιονομική κατάσταση και συνεπώς, κάθε καθυστέρηση στη διεκδίκηση αποζημίωσης από τη γερμανική εταιρία θα είχε επιπτώσεις στη δημοσιονομική πορεία της χώρας, αλλά και στην οικονομική πολιτική. Από τότε, η υπόθεση αναβλήθηκε 3 φορές (17/9/2013, 14/6/2014 και 23/9/2014), επειδή το Ελληνικό Δημόσιο (η "αντίπαλος" πλευρά) δεν προσερχόταν στο Δικαστήριο για να καταθέσει προτάσεις.
Η υπόθεση αφορά τη συμφωνία την οποία ενέκρινε με νόμο προ τριετίας η Βουλή, στην τελευταία συνεδρίαση πριν από τη διάλυσή της τον Απρίλιο του 2012. Ειδικότερα, ο νόμος ενέκρινε το «Σχέδιο Συμφωνίας Συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens AG και Siemens ΑΕ» δίνοντας την εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να την υπογράψει σε μεταγενέστερο χρόνο.
Τον Αύγουστο του 2012 ο Γιάννης Στουρνάρας υπέγραψε την εν λόγω σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Siemens. Η συμφωνία τερμάτιζε φιλικά τη διένεξη παρά το γεγονός ότι οι 590 σελίδες του πορίσματος αποφαίνονται ότι υπήρξε ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Η εταιρεία συµφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια στη θυγατρική, στην Ελλάδα, και να διασφαλίσει 600 θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τη δική της κερδοφορία. Υποτίθεται ότι θα ανέγειρε νέο εργοστάσιο, δαπανώντας 60 εκατομμύρια, χωρίς όμως να υπάρχει υπογεγραμμένο χρονοδιάγραμμα, ούτε καν ρήτρες στην περίπτωση που δεν τηρήσει τη συμφωνία.
Όπως αναφέρει ο ιδρυτής και επικεφαλής του κινήματος κ. Γιάννης Σιάτρας «είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτή τη φορά το Ελληνικό Δημόσιο να παραστεί με τις προτάσεις του, καθώς ο μοναδικός τρόπος να ακυρωθεί μια συμφωνία που έχει περάσει από τη Βουλή είναι με απόφαση του ΣτΕ. Αν δεν παραστεί η υπόθεση θα αναβληθεί πάλι και θα χάσουμε άλλον ένα χρόνο. Αντίθετα αν παραστεί παρουσιάζοντας τα στοιχεία η ακύρωση της συμφωνίας είναι απόλυτα εφικτή.
Το κίνημα πρόκειται να αποστείλει πλήρη ενημερωτική επιστολή-φάκελο με την υπόθεση στο υπουργείο Οικονομικών, τόσο στον κ. Βαρουφάκη όσο και στην κα Βαλαβάνη, ελπίζοντας, παρά την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, να μην αμελήσει να παραστεί στο μεγάλης βαρύτητας αυτό δικαστήριο. Η σημασία ακύρωσης αυτή της συμφωνίας, είναι μεγάλη τόσο σε συμβολικό επίπεδο όσο και σε ουσιαστικό/οικονομικό, αφού ανοίγει το δρόμο για πραγματικές αποζημιώσεις».
Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η επίμαχη σύμβαση 
Παράλληλα, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ της Siemens και της ελληνικής κυβέρνησης του 2012 (Νόμος 4072/2012), με τον οποίο δίνεται «συγχωροχάρτι» στη γερμανική εταιρεία, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο, σχετικά τη συμβατότητά του με το «δίκαιο της ΕΕ περί δημοσίων συμβάσεων», όσο και αναφορικά με πιθανή εμπλοκή κοινοτικών πόρων.
Αυτό προκύπτει από απάντηση που έδωσε η Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, Elzbieta Bieńkowska, στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του, αφού μνημόνευε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και Siemens, «σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα παραιτείται από αστικές και διοικητικές αξιώσεις έναντι της εταιρείας, με αντάλλαγμα συγκεκριμένες οικονομικές παροχές», όπως «80 εκατ. ευρώ για συμψηφισμό απαιτήσεων συγκεκριμένων δημόσιων έργων, 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και επένδυση 100 εκατ ευρώ στην Ελλάδα, μέσω των δραστηριοτήτων της», ρωτούσε την Κομισιόν εάν «γνωρίζει κατά πόσο εφαρμόζεται εύρυθμα από την εταιρεία Siemens ο παραπάνω εξωδικαστικός συμβιβασμός», «ποια ήταν τα δημόσια έργα για τα οποία πραγματοποιήθηκε συμψηφισμός απαιτήσεων μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Siemens και πόσα από αυτά αφορούσαν έργα συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους», καθώς επίσης, κατά πόσο «έχει ξεκινήσει η Επιτροπή έρευνες για τυχόν παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων από την εταιρεία Siemens».
Στην απάντησή της η Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, αφού σημειώνει ότι η Κομισιόν «δεν γνωρίζει αν η Siemens και/ή το ελληνικό κράτος πληρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία συμβιβασμού», τονίζει με έμφαση ότι «Η Επιτροπή αυτή τη στιγμή εξακριβώνει με τις ελληνικές αρχές αν η συμφωνία είναι σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ περί δημοσίων συμβάσεων και κατά πόσον εμπλέκεται τυχόν συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο στην παρούσα συμφωνία».
newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο χέρι της κυβέρνησης η ακύρωση της συμφωνίας-ντροπής με τη Siemens"

El Publico: Το χρέος της ναζιστικής Γερμανίας ξεπερνά όσα ζητούν οι Μέρκελ και ΕΕ από την Αθήνα

Η Γερμανία χρωστά χρήματα στην Ελλάδα και, σύμφωνα με αρκετούς υπολογισμούς, το ποσόν αυτό ανέρχεται σχεδόν στα διπλά χρήματα από αυτά που έχει λάβει η Αθήνα από τους Ευρωπαίους εταίρους της, αποφαίνεται σε σημερινό της δημοσίευμα η ισπανική ηλεκτρονική εφημερίδα El Publico.

Επικαλούμενη στοιχεία από μελέτες γνωστών και καθ' όλα έγκριτων Ισπανών ιστορικών κι οικονομολόγων, η αριστερών αποκλίσεων εφημερίδα δημοσιεύει, υπό τον τίτλο «Το χρέος της ναζιστικής Γερμανίας ξεπερνά όσα ζητούν οι Μέρκελ και ΕΕ από την Αθήνα» έναν εκτενή απολογισμό των γεγονότων από την επιβολή από το χιτλερικό καθεστώς του αναγκαστικού δανείου, ισοδύναμου με 3 δισεκ. ευρώ, τη συνδιάσκεψη του 1953 για τη διαγραφή του 63% του συνολικού εξωτερικού χρέους της Γερμανίας, έως τη συμφωνία των «Δύο συν Τέσσερις» του 1990 για τη μη πληρωμή των επανορθωτικών υποχρεώσεων του Βερολίνου, ενόψει της ενοποίησης των δύο Γερμανιών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας Εδμούνδο Φαγιάνας Εσκουέρ, εάν για το κατοχικό δάνειο «ισοδύναμο με 3 δισεκ. ευρώ», «εφαρμοσθεί ως σημείο αναφοράς το μέσο επιτόκιο των αμερικανικών ομολόγων, το ποσόν που θα έπρεπε σήμερα να καταβάλει η Γερμανία θα ήταν 163,800 δισεκ. ευρώ».

Ποσόν που ουδέποτε καταβλήθηκε, υπενθυμίζει από την πλευρά του κι ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Παν/μιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης Κάρλος Σάνθ Ντίαθ, «μολονότι η Κατοχή στην Ελλάδα ήταν μία από τις ωμότερες στην Ευρώπη» επισημαίνοντας τις μεγάλες απώλειες, από πείνα και κακουχίες, μεταξύ του πληθυσμού τις χώρας και τις καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία της Ελλάδας.

«Ο υπολογισμός της καταστροφής» εκτιμά ο Φαγιάνας Εσκουέρ «ποικίλει ανάλογα με τις διάφορες εκτιμήσεις, που την ανάγουν σε έως και 300 δισεκ. ευρώ. Ποσό που ο Γάλλος οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί, Ζακ Ντεπλά, ανεβάζει ακόμη και στα 575 δισεκ. ευρώ» υπογραμμίζεται στο ίδιο άρθρο. «Είναι σαφές πως με αυτά τα ποσά, η Ελλάδα όχι απλώς θα είχε λύσει το πρόβλημα του χρέους, αλλά θα της περίσσευαν και χρήματα» προσθέτει ο ίδιος καθηγητής.

Μάλιστα η εφημερίδα σημειώνει ιδιαίτερα, πως οι αποζημιώσεις, που αξιώνουν οι Έλληνες, δεν φθάνουν ούτε καν στα πραγματικά χρηματικά ύψη που πρέπει να τους δοθούν: «162 δισεκ. ευρώ, χωρίς να υπολογισθούν τα επιτόκια από την εποχή της Κατοχής (….) τα 108 δισεκ. αντιστοιχούν στις καταστροφές των υποδομών, ενώ τα υπόλοιπα στο καταναγκαστικό δάνειο της δοσίλογης κυβέρνησης».

Αναφορικά με τη δυσαρέσκεια της γερμανικής κυβέρνησης για τη μετεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο θέμα των επανορθώσεων, αλλά και στον παραλληλισμό που «τόλμησε» ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο Βερολίνο με την κατάσταση που οδηγεί στην άνοδο των νεοναζί στην Ελλάδα, ο καθηγητής στο UCM Κάρλος Σανθ Ντίαθ δηλώνει πως «δεν ήταν μία αναιδής στάση. Κανένα άλλο έθνος δεν μπορεί να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση στην Ελλάδα. Η Ευρώπη οφείλει να διδαχθεί το μάθημα πως, όταν φέρνουν έναν λαό στην απογοήτευση και την ταπείνωση, ο δρόμος προς τον εξτρεμισμό ανοίγει διάπλατα».

Ο Σανθ Ντίαθ επιπλέον υπενθυμίζει πως η «Γερμανία πέτυχε από την Ευρώπη συμφωνία ότι πάνω απ’ όλα δεν πρόκειται να αποζημιώσει τις χώρες της Νότιας Ευρώπης», για τις «βοήθειες» εν είδει άλλου «Σχεδίου Μάρσαλ» που τις εξανάγκασε να της δώσουν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συμφωνία που, όπως υπογράμμισε ο Γερμανός οικονομολόγος του London School of Economics Άλμπρεχτ Ριτσλ (σε συνέντευξή του στο Der Spiegel το 2011), καθιστά τη Γερμανία στον μεγαλύτερο χρεώστη του 20ου αιώνα, αλλά ακόμη και σε όλη την σύγχρονη χρηματοοικονομική ιστορία, καθώς ήταν πρωταγωνιστής στις πιο βαριές εθνικές χρεοκοπίες».

Κατά τον Σανθ Ντίαθ, η Ελλάδα έχει όλους τους καλούς λόγους και τα ιστορικά δεδικασμένα για να αξιώσει μία επίλυση του χρέους της... à la Γερμανικά, υπογραμμίζοντας πως χάρις σ’ αυτές τις χαριστικές συμφωνίες μπόρεσε να επανεκκινήσει το σημερινό γερμανικό οικονομικό θαύμα, να τεθούν οι βάσεις για τη σημερινή ανάπτυξή της.

Καταλήγοντας σχολιάζει: «Η Γερμανία ήταν η χώρα που επωφελήθηκε όσο καμμία άλλη από την ΕΕ, συνεπώς είναι εκείνη που περισσότερο απ’οποιονδήποτε άλλο οφείλει να φροντίσει γι αυτήν». Το άρθρο ολοκληρώνεται με την παρατήρηση του ίδιου καθηγητή, πως ψίχουλα που έδωσε η Γερμανία οιωνεί επανορθώσεων στην Ελλάδα μεταπολεμικά, «ήταν μία αρχική δόση εν αναμονή της διαπραγμάτευσης για την καταβολή των αποζημιώσεων μετά τη (γερμανική) ενοποίηση. Όμως, τα πάντα παρέμειναν σ’ αυτό το σημείο και μάλλον θα παραμείνουν εκεί, εάν ο Τσίπρας δεν βγάλει την Μέρκελ από την οικονομική της αμνησία».

Διαβάστε Περισσότερα » "El Publico: Το χρέος της ναζιστικής Γερμανίας ξεπερνά όσα ζητούν οι Μέρκελ και ΕΕ από την Αθήνα"

Κυβέρνηση: Αυτά ζητάμε στο αίτημα παράτασης του προγράμματος

Τέσσερα σημεία τα οποία εξηγούν το αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης που κατέθεσε το πρωί της Πέμπτης ο Γιάνης Βαρουφάκης δίνει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση

1. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας.

2. Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση, καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεών της.

3. Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία (συμφωνία-«γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

4. Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015-2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.

Σήμερα το απόγευμα, με αφορμή το αίτημα αυτό της ελληνικής κυβέρνησης, θα συγκληθεί το EuroWorking Group, ενώ αύριο στις 3 το μεσημέρι ώρα Βρυξελλών θα συγκληθεί το Eurogroup.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση: Αυτά ζητάμε στο αίτημα παράτασης του προγράμματος"

A. Τσίπρας σε Stern: Δώστε μας 6 μήνες και θα είμαστε μια άλλη χώρα

«Δώστε μας έξι μήνες και θα είμαστε μια άλλη χώρα», είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο γερμανικό περιοδικό Stern. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας τονίζει "το παλιό πρόγραμμα λιτότητας είναι νεκρό" και ότι δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά απορρίπτει οποιοδήποτε τελεσίγραφο από την πλευρά των εταίρων και υπόσχεται να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή και την διαφθορά. Σε ό,τι αφορά την διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, κάνει λόγο για ηθικό χρέος της Γερμανίας.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης, όπως δημοσιεύεται σήμερα στον ιστότοπο του περιοδικού:

«Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό Stern απορρίπτει κάθε τελεσίγραφο και βρίσκει θερμά λόγια να πει για την Άγγελα Μέρκελ.

Είναι μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, την επίσημη έδρα της κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Ο νεοεκλεγείς Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην πρώτη του συνέντευξη σε ξένο μέσο. Φοράει μπλε κοστούμι και καρό πουκάμισο, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίζεται με τζιν και μπλούζα. Αν και ο Τσίπρας φαίνεται λίγο κουρασμένος, είναι σε χαρούμενη διάθεση. Το νέο γραφείο του 40χρονου ηγέτη του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ είναι στο μέγεθος ενός γηπέδου μπάσκετ.

Όταν ο Τσίπρας περπατά στον τεράστιο διάδρομο, μοιάζει σχεδόν σαν να μην έχει ακόμη εξοικειωθεί με τον χώρο. Πίσω από το γραφείο του υπάρχει ένας πίνακας της Ελληνίδας θεάς Νίκης. «Αυτό θα φύγει», λέει ο σύμβουλος Τύπου του. Πάρα πολλοί από τους άτυχους προκατόχους του έχουν φωτογραφηθεί κάτω από τον ίδιο πίνακα. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης καθόμαστε στο τεράστιο τραπέζι συνεδριάσεων, με θέα έναν μικρό κήπο με πορτοκαλιές. Έχουν διατεθεί 45 λεπτά για την συνάντησή μας. Ωστόσο μιάμιση ώρα μετά βρισκόμαστε βυθισμένοι στην συζήτηση.

Stern: Πρωθυπουργέ, πιστεύετε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες των Ελλήνων πολιτών;

Α. Τσίπρας: Οι συζητήσεις μου μαζί της ήταν πολύ σύντομες για να μπορώ να πω. Αλλά την βρήκα πολύ ευγενική και όχι τόσο αυστηρή όσο μας είχε κάνει να πιστεύουμε ο Τύπος. Την θεωρώ μια πραγματίστρια αφοσιωμένη στην προώθηση του ευρωπαϊκού σκοπού. Και ως εκ τούτου, στην εξεύρεση μιας λύσης με την Ελλάδα.

Stern: Θα έπρεπε να στείλετε μια πρόσκληση στην κυρία Μέρκελ.

Α. Τσίπρας: Γιατί όχι; Είμαστε γνωστοί για την φιλοξενία μας. Οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές.

Stern: Αλήθεια, κοιμάστε καλά από τότε που γίνατε Πρωθυπουργός;

Α. Τσίπρας: Όχι ιδιαίτερα καλά, τις τελευταίες νύχτες. Και επιπλέον κόλλησα και ένα κρυολόγημα από τα παιδιά μου.

Stern: Η κυβέρνησή σας βρέθηκε σαρωτικά στην κυβέρνηση με την ταχύτητα ενός πραξικοπήματος. Ο συνασπισμός με τον Πάνο Καμμένο, αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σχηματίστηκε σε λιγότερο από 24 ώρες. Ήταν όλα προσυμφωνημένα;

Α. Τσίπρας: Όχι, οι διαπραγματεύσεις ήταν απλές. Ο κ. Καμμένος δεν έθεσε όρους. Αναγνώρισε ότι μας έλειπαν δύο έδρες για την πλειοψηφία και μπήκε στην κυβέρνηση για να ακολουθήσει την θέληση του λαού: ένα τέλος στην λιτότητα.

Stern: Ο Καμμένος θεωρείται δεξιός λαϊκιστής. Υποστηρίζει χαμηλούς φόρους για τις επιχειρήσεις και θα προτιμούσε να διώξει όλους τους μετανάστες στην Γερμανία και στην Σκανδιναβία. Αυτό ακούγεται πολύ σαν προπαγάνδα κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Α. Τσίπρας: Και βέβαια έχουμε τις διαφορές μας. Αλλά ήταν πάντα αντίθετος στα σκληρά μέτρα λιτότητας. Ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους έφυγε από την ΝΔ και ίδρυσε το δικό του κόμμα. Αυτό το επίπεδο σταθερότητας το θαυμάζω.

Stern: Πώς έχει επηρεάσει η κρίση τους φίλους ή τους συγγενείς σας;

 Α. Τσίπρας: Με 1,5 εκατομμύριο άνεργους σε έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων δεν είναι πιθανό να βρεις κάποιον που δεν γνωρίζει ένα θύμα της κρίσης. Αυτό ισχύει και για την οικογένειά μου. Τα αδέλφια μου είναι πολιτικοί μηχανικοί, αλλά τώρα οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον κλάδο πηγαίνουν στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερη τύχη. Οι άνθρωποι που πήραν δάνειο πριν από την κρίση είναι τώρα βυθισμένοι στο χρέος και άλλοι μετά βίας τα καταφέρνουν. Το κεντρικό πρόβλημα είναι ότι οι μεσαίες τάξεις καταστράφηκαν. Ακόμη και στην οικογένειά μου χρειάστηκε να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Ξέρω ανθρώπους που δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν επιπλέον δίδακτρα για τα παιδιά τους. Το σύστημα υγείας μας είναι ΄στα σχοινιά΄ επειδή ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη. Ολόκληρες οικογένειες αναγκάζονται να ζήσουν με τις συντάξεις των παππούδων τους. Αυτό είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής των τελευταίων ετών. Και το θέμα δεν είναι μόνο τα λεφτά. Το θέμα είναι ο εξευτελισμός και η υποβάθμιση.

Stern: Δώσατε πολλές υποσχέσεις στους ψηφοφόρους σας: δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν απολυθεί θα αποκαθίσταντο και ο κατώτατος μισθός θα ανέβαινε στα 751 ευρώ. Θέλετε να πληρώσετε δώρο Χριστουγέννων σε χαμηλοσυνταξιούχους και να παρέχετε ελεύθερη μετακίνηση στους άνεργους και επιδοτούμενο ηλεκτρικό ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά.

 Α. Τσίπρας: Είναι απλώς μια ανθρώπινη ανταπόκριση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ανεξαρτήτως του εάν κάποιος έχει αριστερές ή δεξιές πολιτικές απόψεις. Αυτό είπα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν μπορείς να συγκρίνεις την Ελλάδα με άλλες χώρες που περνούν κρίση. Οι πολίτες μας χτυπήθηκαν πολύ σκληρότερα. Πρέπει να θεραπεύσουμε αυτές τις πληγές, αλλά αυτό δεν σημαίνει να επαναλάβουμε τις αμαρτίες του παρελθόντος, ξοδεύοντας χρήματα που δεν έχουμε.

Stern: Το πρόγραμμά σας για κοινωνικές παροχές θα κοστίσει περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Πού θα βρείτε τόσα λεφτά;

Α. Τσίπρας: Δεν χρειάζεται να πάρουμε νέα δάνεια. Αντ΄ αυτών, θα βρούμε τα χρήματα αλλού. Θα βάλουμε τέλος στην αδικία στην ελληνική κοινωνία. Τα προηγούμενα χρόνια πολλοί άνθρωποι δεν πλήρωσαν την συνδρομή τους στο σύνολο. Αντιθέτως, χρησιμοποίησαν την κρίση για να πλουτίσουν - παρανόμως. Κάποιοι φοροδιαφεύγουν, κάποιοι κάνουν λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού σε μεγάλη κλίμακα και αυτό στοιχίζει δισεκατομμύρια στο κράτος. Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν πολλά λεφτά εκεί. Αλλά χρειαζόμαστε χρόνο για να το πετύχουμε.

Stern: Πόσο χρόνο;

Α. Τσίπρας: Θα βάλω ένα στοίχημα μαζί σας. Αν πάρουμε έξι μήνες, η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα. Αν και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να καταπολεμήσει αυτές τις ύποπτες δραστηριότητες, της έλειπε η πολιτική βούληση. Ο λόγος ήταν ότι ήταν πολύ στενά συνδεδεμένοι με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το πλεονέκτημά μας είναι ότι δεν έχουμε υποχρεώσεις.

Stern: Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ κηρύσσει τον πόλεμο στους ολιγάρχες.

Α. Τσίπρας: Δεν υπάρχει λόγος να μας φοβάται κανείς αν συμμορφώνεται με τον νόμο. Δεν τρέφουμε εκδικητικά αισθήματα. Αλλά είναι απαράδεκτο ένας αυτοαπασχολούμενος να αναγκάζεται να κλείσει την επιχείρησή του επειδή δεν μπορεί να αποπληρώσει ένα μικρό δάνειο, ενώ άλλοι, που οφείλουν εκατομμύρια στις τράπεζες, να παίρνουν συνεχώς φθηνά δάνεια. Και αυτό επειδή έχουν επαφές με πολιτικούς και ελέγχουν τα ΜΜΕ. Αλλά αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας.

Stern: Τι θα γίνει εάν αποτύχετε να υλοποιήσετε τις υποσχέσεις σας;

Α. Τσίπρας: Κανένας Έλληνας δεν περιμένει να έχω μαγικό ραβδί και να γυρίσω τη χώρα μας πίσω στο 2009. Οι άνθρωποι θέλουν μια νέα αίσθηση ελπίδας και περιμένουν δικαιοσύνη. Όποιος συνέχισε το πάρτι κατά την διάρκεια της κρίσης τώρα θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα. Εμείς θα το φροντίσουμε. Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ελληνική ιστορία έχουμε υπουργό για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Είναι πρώην εισαγγελέας, ο οποίος ασχολήθηκε επιτυχώς με την αντιμετώπιση του μαύρου χρήματος. Με την βοήθειά του περιμένουμε να βρούμε τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Stern: Δύο δισεκατομμύρια ευρώ όμως δεν θα έλυναν το πρόβλημα της Ελλάδας. Λίγες ώρες μετά την εκλογική σας νίκη, λάβατε πρόκληση από τον ρώσο πρέσβη. Σας υποσχέθηκε χρήματα ο Πούτιν;

Α. Τσίπρας: Μόνο να ήταν τόσο εύκολο να συγκεντρώσεις κεφάλαια. Αλλά είναι αλήθεια: Ο πρέσβης της Ρωσίας ήταν ο πρώτος διπλωμάτης που με συνεχάρη. Πριν από αυτό ωστόσο δέχθηκα το τηλεφώνημα του Προέδρου Ομπάμα. Και αργότερα του Προέδρου Πούτιν και του Κινέζου Πρωθυπουργού. Απλώς αποδεικνύεται πόσο μεγάλο παγκόσμιο ενδιαφέρον υπάρχει για την συνέχιση του δρόμου της Ελλάδας προς την σταθερότητα και την επιστροφή της στην ανάπτυξη.

Stern: Θέλετε χρήματα από την Ρωσία ή την Κίνα;

Α. Τσίπρας: Για την ώρα έχουμε στο νου μας μόνο μια ευρωπαϊκή λύση. Ως χώρα ανήκουμε στην Ευρωζώνη. Θα ήταν λάθος να θέσουμε σε κίνδυνο αυτή την πολιτική ενότητα. Έχουμε πλήρη επίγνωση του γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στον κόσμο και θα συνεχίσουμε να αποτελούμε σταθερή άγκυρα σε μια εύθραυστη περιοχή μεταξύ τριών περιοχών.

Stern: Αναφέρεστε στην Συρία, στην Λιβύη και στην Ουκρανία. Προκαλέσατε όμως κάποια σύγχυση στην κρίση της Ουκρανίας όταν ήσαστε ο μόνος ηγέτης της ΕΕ που επέκρινε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία.

Α. Τσίπρας: Σταθείτε! Δεν είμαι ο μόνος. Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Φάιμαν και η φινλανδική κυβέρνηση είναι επίσης επιφυλακτικοί. Καταδικάζω κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες που ζουν στην εμπόλεμη πόλη της Μαριούπολης. Αλλά το να αρχίσουμε έναν οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας δεν έχει νόημα. Επιπλέον, οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι υποκριτικές. Αν τιμωρήσεις την Ρωσία, τότε θα πρέπει να τιμωρήσεις και όλες εκείνες τις χώρες στις οποίες οι ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι έχουν επενδύσει τα κεφάλαιά τους.

Stern: Θα ψηφίζατε λοιπόν κατά της επέκτασης ή της αυστηροποίησης αυτών των κυρώσεων;

Α. Τσίπρας: Θέλω η ΕΕ να φθάνει σε συμφωνία με διάλογο και να μιλάει με μια φωνή. Στο κάτω-κάτω, και η Ελλάδα υποφέρει από τις κυρώσεις. Οι Ρώσοι τουρίστες δεν έρχονται και έχει επηρεαστεί η αγροτική μας οικονομία.

Stern: Χρειάζεστε και το τελευταίο σεντ. Δεν θα ήταν καλύτερα αν φθάνατε σε συμφωνία με τους πιστωτές σας; Γιατί επιτρέψατε να αποτύχουν οι συνομιλίες την περασμένη Δευτέρα;

Α. Τσίπρας: Για μας, το παλιό πρόγραμμα λιτότητας είναι νεκρό. Η πρόταση να το επεκτείνουμε για έξι μήνες είναι παράδοξη. Όποιος έχει τέτοιες τις ιδέες, χάνει τον καιρό του.

 Stern: Το Eurogroup σας παρουσίασε ένα τελεσίγραφο προκειμένου να συμφωνήσετε στην συμφωνία ως την Παρασκευή.

Α. Τσίπρας: Τέτοια τελεσίγραφα δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στην ΕΕ. Κανείς δεν μπορεί να μας διατάξει να συνεχίσουμε από εκεί όπου σταμάτησε η κυβέρνηση Σαμαρά. Σαν να μην έγιναν ποτέ εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έχει ποσοστό αποδοχής 80%. Μπορεί να ακούγεται διασκεδαστικό, αλλά αυτές είναι σχεδόν σοβιετικές συνθήκες. Θα έπρεπε να τις αγνοήσουμε; Η απογοήτευση θα οδηγούσε τους ανθρώπους στα χέρια της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει τους όρους του ισχύοντος προγράμματος. Για αυτό και πρέπει να αλλάξει.

Stern: Ο υπουργός Οικονομικών σας Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι δεν φοβάται έναν Αρμαγεδδώνα.

Α. Τσίπρας: Είπε στην Βουλή: Αν μπαίνεις σε διαπραγματεύσεις, δεν ψάχνεις την ρήξη. Αλλά πρέπει να έχεις στο νου σου και την ρήξη ως ενδεχόμενο. Συμμερίζομαι αυτή την άποψη.

Stern: Έχετε λοιπόν ένα «Σχέδιο Β» για την περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να βγει από το κοινό νόμισμα;

Α. Τσίπρας: Δεν χρειαζόμαστε σχέδιο εκτάκτου ανάγκης διότι θα μείνουμε στην Ευρωζώνη. Αλλά δεν θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο σε βάρος των αδυνάτων - όπως η προηγούμενη κυβέρνηση.

Stern: Ο προκάτοχός σας Σαμαράς μείωσε το δημόσιο έλλειμμα. Αν η Ελλάδα δεν είχε να αποπληρώνει τα χρέη της τώρα θα κέρδιζε περισσότερα χρήματα από όσα ξοδεύει.

Α. Τσίπρας: Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε ό,τι έχει επιτευχθεί. Αλλά το τίμημα που πληρώσαμε ήταν υπερβολικά υψηλό. Η οικονομική μας παραγωγή έπεσε κατά 25%. Αυτό είναι σαν να βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου. Η οικονομία μας καταστράφηκε. Δεν έχουμε πλέον αέρα να αναπνεύσουμε.

Stern: Τι ζητάτε; Χωρίς ξένο κεφάλαιο θα χρεοκοπήσετε σε μερικές εβδομάδες.

Α. Τσίπρας: Πρώτα από όλα, δεν θέλουμε νέα δάνεια βοήθειας. Θέλουμε χρόνο ώστε να μπορούμε να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις μας. Για αυτό χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα - γέφυρα. Θα μας επέτρεπε επίσης να συγκεντρώσουμε τους απαραίτητους επιπλέον οικονομικούς πόρους μέσω βραχυπρόθεσμων κυβερνητικών ομολόγων. Θέλουμε χρήματα από τους κοινοτικά πλαίσια στήριξης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ανθρωπιστικά προβλήματα. Επιπλέον, απαιτούμε τα κέρδη της κεντρικής τράπεζας τα οποία δικαιούμαστε, συνολικά 1,9 δισεκατομμύριο. Και τα έντεκα δισεκατομμύρια από το ταμείο διάσωσης των τραπεζών προκειμένου να μεταρρυθμίσουμε το οικονομικό μας σύστημα.

Stern: Οι περισσότεροι από αυτούς τους πόρους θα είναι διαθέσιμοι μόνο υπό αυστηρούς όρους.

Α. Τσίπρας: Τότε οι όροι θα πρέπει απλώς να τροποποιηθούν. Το θέμα δεν είναι να κάνουμε περισσότερη οικονομία, αλλά να προωθήσουμε την ανάπτυξη. Και οι εταίροι μας θα πρέπει να μας στηρίξουν σε αυτό.

 Stern: Μόλις πετάξατε έξω τους ελεγκτές της τρόικας.

Α. Τσίπρας: Εννοείτε αυτούς τους ανθρώπους με τους χαρτοφύλακες από τους οποίους η προηγούμενη κυβέρνηση έπαιρνε τις διαταγές της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου; Μπορούμε και χωρίς αυτούς.

Stern: Και η Task Force που ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό να κάνει την ελληνική διοίκηση πιο αποτελεσματική;

Α. Τσίπρας: Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον συμπατριώτη σας, τον Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος ηγείτο της Task Force. Όποιος μας συμβουλεύει είναι ευπρόσδεκτος.

Stern: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσφέρθηκε να σας παραχωρήσει 500 εφοριακούς.

 Α. Τσίπρας: Θα έπρεπε να στείλει 5.000 αν μπορούν να μας βοηθήσουν να πολεμήσουμε την φοροδιαφυγή. Και όσο θα το κάνει, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να μας βοηθήσει να ρίξουμε λίγο φως στο σκάνδαλο διαφθοράς της Siemens.

Stern: Η οικονομική ανάπτυξη θα έρθει μόνο εάν προσελκύσετε επενδυτές. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για να τους τρομάξει. Θέλετε να σταματήσετε την ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας, ακόμη και να ακυρώσετε συμβόλαια που έχουν ήδη υπογραφεί. Αυτός δεν είναι ο τρόπος για να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη.

Α. Τσίπρας: Αυτό που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν ιδιωτικοποίηση αλλά αχαλίνωτο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε φίλους του συστήματος. Αρχικά ελέχθη ότι θα εισπράτταμε 50 δισεκατομμύρια από ιδιωτικοποιήσεις. Τρία χρόνια μετά, φθάνει συνολικά τα πέντε δισεκατομμύρια.

Stern: Η υπηρεσία για τις ιδιωτικοποιήσεις διαλύεται λοιπόν;

Α. Τσίπρας: Θα δούμε. Αλλά θέλουμε το κράτος να ελέγχει κομβικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας ώστε να εισπράττουμε τα κέρδη. Ως τώρα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις διατίθεντο για την μείωση του εθνικού χρέους. Αλλά αυτό είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο. Και δεν μπορείς να σώσεις μια χώρα με πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Stern: Η εταιρεία Fraport με έδρα την Φραγκφούρτη εμπλέκεται στην εξαγορά 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Είναι υπό συζήτηση το θέμα;

Α. Τσίπρας: Η τιμή του ενός δισεκατομμυρίου ήταν δίκαιη. Αλλά τα αεροδρόμια είναι μέρος του τουριστικού τομέα μας. Έτσι κερδίζει η Ελλάδα τα προς το ζην. Είναι και αυτό κάτι που πρέπει να επανεξετάσουμε.

Stern: Ας γυρίσουμε στη σχέση σας με την Γερμανία. Η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευσε μια γελοιογραφία η οποία παρουσίαζε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως Ναζί που ετοιμάζεται να φτιάξει σαπούνι από ελληνικά σώματα. Σε μια συνέντευξή σας στο stern.de την περιγράψατε ως ατυχή.

Α. Τσίπρας: Και βέβαια δεν ταυτίζομαι με αυτό. Αλλά η σάτιρα είναι σάτιρα. Και δεν έχει κανόνες. Τέλος πάντων, οι Γερμανοί δεν είναι και ακριβώς προσεκτικοί στην συμπεριφορά τους απέναντι στους Έλληνες. Δυσφημιστήκαμε ως έθνος τεμπέληδων. Αυτό που πρέπει τώρα να πετύχουμε είναι μια νέα κατανόηση μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών. Σέβομαι την Γερμανία. Δεν είναι μόνο η χώρα της Deutsche Bank. Είναι και η χώρα του Γκέτε, του Καντ, του Αϊνστάιν και του Γκίντερ Γκρας.

Stern: Να μην ξεχνάμε και τον Μαρξ.

Α. Τσίπρας: Και τον Μπέρτολντ Μπρεχτ.

Stern: Ως Πρωθυπουργός, η πρώτη σας επίσημη πράξη ήταν να επισκεφθείτε ένα μνημείο αντίστασης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Α. Τσίπρας: Ήμουν ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που δεν ορκίστηκε στο Ευαγγέλιο. Αντ΄ αυτού, ήθελα να ξυπνήσω τη μνήμη των ριζών του λαού μας. Αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες πέθαναν για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την δικαιοσύνη. Για όλη την Ευρώπη. Η ήπειρός μας έχει κοινή ιστορία την οποία πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πεπεισμένος ότι οι Γερμανοί και οι Έλληνες έχουν περισσότερα κοινά από ό,τι διαφορές. Οι Γερμανοί αγαπούν τους Έλληνες. Και οι Έλληνες αγαπούν τους Γερμανούς. Και παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να επανεκτιμηθούν.

Stern: Αναφέρεστε στην απαίτησή σας για επανορθώσεις από τον Β΄ ΠΠ;

Α. Τσίπρας: Αυτό επικρέμαται πάνω από τα δύο έθνη μας επί 70 χρόνια. Το θέμα δεν είναι να εξασφαλίσουμε οικονομικούς πόρους που θα μας βοηθούσαν να ξεπεράσουμε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά περισσότερο να εκπληρωθεί μια ιστορική υποχρέωση.

Stern: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει μια ομάδα δράσης η οποία ξεσκονίζει τα γερμανικά αρχεία, αναζητώντας έγγραφα που θα ενίσχυαν τους ισχυρισμούς σας.

Α. Τσίπρας: Και υπάρχει μια καλά θεμελιωμένη μελέτη για τα αναγκαστικά δάνεια των Ναζί.

Stern: Σε ό,τι αφορά το θέμα του δανείου των 476 δισεκατομμυρίου κατοχικών μάρκων τα οποία η Τράπεζα της Ελλάδος αναγκάστηκε να εκδώσει στο Γ΄ Ράιχ. Σε σημερινά λεφτά θα ήταν 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Με τους τόκους, 70.

Α. Τσίπρας: Το θέμα δεν είναι τα χειροπιαστά κεφάλαια, αλλά τα ηθικά θέματα. Το γεγονός ότι η Γερμανία τακτοποιεί το χρέος της. Ακόμη και αν ήταν μόνο ένα ευρώ.

Stern: Θα πάτε το θέμα στα δικαστήρια;

Α. Τσίπρας: Αυτό θα ήταν η τελευταία λύση. Είμαι άνθρωπος του διαλόγου. Είναι ο μόνος δρόμος για να διευθετήσεις μια διαμάχη.

Stern: Αυτό είναι σίγουρα καλή αφετηρία για διαπραγματεύσεις με τους δανειστές σας.

Α. Τσίπρας: Ακριβώς. Θέλω μια λύση win-win, η οποία θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών. Θέλω να σώσω τους Έλληνες από μια τραγωδία και να αποτρέψω τον διχασμό στην Ευρώπη.

Stern: Στην αρχή της κρίσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρομοίασε την ελληνική οικονομία με τον «Τιτανικό» που κατευθυνόταν προς το παγόβουνο. Αισθάνεστε κι εσείς σαν να στέκεστε στην γέφυρα του Τιτανικού;

 Α. Τσίπρας: Ο «Τιτανικός» βυθίστηκε πριν από καιρό. Οδηγούμε τις σωστικές λέμβους και ρίχνουμε σωσίβια σε εκείνους που πνίγονται γύρω μας.


capital
Διαβάστε Περισσότερα » "A. Τσίπρας σε Stern: Δώστε μας 6 μήνες και θα είμαστε μια άλλη χώρα"

Σόιμπλε: Στενά τα περιθώρια, αλλά... θα τα καταφέρουμε

Τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ιδρύματος Bertelsmann το βράδυ της Τετάρτης στο Βερολίνο, ωστόσο άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο αισιοδοξίας για την λύση της κρίσης λέγοντας: «Χαλαρώστε, θα τα καταφέρουμε - επιβιώσαμε της κρίσης του ευρώ. Θα αξιοποιήσουμε την κάθε κρίση προκειμένου να ενισχύσουμε ξανά και ξανά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

«Πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι έχουμε όλοι μεγάλη ευθύνη και πρέπει να κρατήσουμε σταθερή την Ευρώπη» πρόσθεσε δηλώνοντας ωστόσο ωστόσο αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα τα καταφέρει.

«Η βασική προϋπόθεση είναι να μην υπονομεύεται η αξιοπιστία» σημείωσε και πρόσθεσε: «Αν καταστρέψουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, καταστρέφουμε την Ευρώπη»

Ο κ. Σόιμπλε απέφυγε να προβλέψει τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, αλλά επισήμανε ότι ο ίδιος πρέπει να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους για την ανάγκη να βοηθήσουν την Ελλάδα και το εγχείρημα είναι δύσκολο, εάν οι Έλληνες εμφανίζονται να μην τηρούν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας.

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε ακόμη στην επιτυχία της Πορτογαλίας και άλλων χωρών οι οποίες χρησιμοποίησαν τα προγράμματα βοήθειας και, ειδικά για την Πορτογαλία, υποστήριξε ότι «η εξέλιξή της αποτελεί απόδειξη για την επιτυχία των ευρωπαϊκών προσπαθειών να ξεπεράσουν την κρίση».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Στενά τα περιθώρια, αλλά... θα τα καταφέρουμε"

Εστάλη το αίτημα της Ελλάδας για την παράταση - Αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων ο Γ. Βαρουφάκης

Εστάλη το αίτημα της Ελλάδας για 6μηνη παράταση και αναμένεται να εξετασθεί το στις 4: 00 το απόγευμα στο Euroworking Group παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Euroworking Group Γιώργου Χουλιαράκη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε τη λήψη του ελληνικού αιτήματος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter.

«Οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους παρουσιάζουν σημάδια σύγκλισης» δήλωσε εξερχόμενος από τη Βουλή μετά το τέλος της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η αίτηση παράτασης που θα κατατεθεί θα είναι γραμμένη με έναν τρόπο που να καλύπτει και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup».

Ο κ. Βαρουφάκης επίσης εξήγησε ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί Eurogroup με τηλεδιάσκεψη.

Ο κ. Βαρουφάκης προς «Το Βήμα» και πρόσθεσε ότι με το συγκεκριμένο κείμενο ζητείται παράταση ως τον Αύγουστο, χωρίς να περιλαμβάνει υφεσιακά, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα.

Το Eurogroup της Παρασκευής, θα είναι απλά, ένα «ναι» ή ένα «όχι» για την Ελλάδα, πρόσθεσε.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εστάλη το αίτημα της Ελλάδας για την παράταση - Αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων ο Γ. Βαρουφάκης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news