facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Από την πρώτη ψηφοφορία, με 238 ψήφους αναμένεται να εκλεγεί ΠτΔ ο Πρ. Παυλόπουλος

Με 238 ψήφους, και με την πρώτη ψηφοφορία, αναμένεται να εκλεγεί αύριο το βράδυ Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, στην πρώτη ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί αύριο, χρειάζονται 180 ψήφοι.

Τον Προκόπη Παυλόπουλο αναμένεται να ψηφίσουν οι 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 76 της ΝΔ και οι 13 των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ θα θα καταψηφίσουν οι 19 βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Οι 19 βουλευτές του Ποταμιού και οι 13 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν τον επίσης συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο, που εκτιμάται ότι θα λάβει 32 ψήφους.

Το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών».

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ., και θα είναι ονομαστική. Με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, οι βουλευτές θα δηλώνουν το όνομα του προτεινόμενου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα που προτιμούν ή θα δηλώνουν «παρών». Ψήφος «κατά» ή «όχι» δεν προβλέπεται στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μαζί με τα μέλη του Προεδρείου της Βουλής, να μεταβεί στον χώρο που θα υποδείξει ο εκλεγείς ώστε να του ανακοινώσει το αποτέλεσμα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Μαρτίου, δηλαδή την επομένη της ημέρας που λήγει η θητεία του απερχόμενου Προέδρου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Από την πρώτη ψηφοφορία, με 238 ψήφους αναμένεται να εκλεγεί ΠτΔ ο Πρ. Παυλόπουλος"

Παράταση της δανειακής σύμβασης υπό όρους θα ζητήσει η κυβέρνηση

Αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης υπό όρους αναμένεται να υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στον πρόεδρο του Eurogroup την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αίτημα παράτασης θα έχει εξάμηνη διάρκεια, δηλαδή έως το τέλος Αυγούστου, και θα διαχωρίζει τη δανειακή σύμβαση από το πρόγραμμα (Μνημόνιο).

Στο κείμενο της αίτησης η Ελλάδα αναμένεται να αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων της και θα αποδέχεται όρους που θα υποβάλει η ίδια η ελληνική πλευρά.

Όπως έγινε γνωστό, η σχετική αίτηση θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα στο «έγγραφο Μοσκοβισί» που παρουσιάστηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup της Δευτέρας.

Εάν οι διατυπώσεις στο αιτιολογικό του αιτήματος ικανοποιούν τους εταίρους, τότε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντεϊσελμπλούμ θα συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.

Πηγές της ευρωζώνης λένε ότι για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί προϋποθέσεις και όρους.

Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο κ. Ντεϊσελμπλούμ και οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν αν το ελληνικό αίτημα παράτασης περιλαμβάνει τέτοιες προϋποθέσεις.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Αθήνα δεν θέλει τη ρήξη και είναι διατεθειμένη να βρεθεί λύση. Το βασικό είναι το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος να ικανοποιεί όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί την Τρίτη, στην οποία συζήτησαν το θέμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της.
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση της δανειακής σύμβασης υπό όρους θα ζητήσει η κυβέρνηση"

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ο υποψήφιος που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Άκουσα με ενδιαφέρον την πρόταση για αριστερό πρόεδρο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν ανακοινώσει το όνομα του υποψήφιου, χαρακτηρίζοντας την πρόταση αυτή «εύλογη, επειδή ποτέ στη χώρα δεν υπήρξε αριστερός πρόεδρος».

«Όμως η αριστερά δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική και δεν διεκδικούσε τα αξιώματα για τον εαυτό της» πρόσθεσε και συνέχισε: «Χρεαζόμαστε έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας που να χαίρει ευρύτατης αποδοχής τόσο στην κοινωνία όσο και στη Βουλή των Ελλήνων που θα κληθεί αύριο να τον εκλέξει». Αφού ανακοίνωσε ότι προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διευκρίνισε ότι έχει έρθει σε συνεννόηση με το συγκυβερνών κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κώστας Καραγκούνης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα της ΝΔ ότι ο κ.Παυλόπουλος θα επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας"

Γερμανικά ΜΜΕ: «18 εναντίον ενός στην ευρωζώνη»

Ανησυχία προκαλεί στους γερμανούς σχολιαστές η αποτυχία του χθεσινού Γιούρογκρουπ. Τα δημοσιεύματα δίνουν την εικόνα ότι η Ελλάδα έχει απομονωθεί πλήρως στην ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα ζητεί χρήματα χωρίς αντάλλαγμα» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «οι δανειστές ζητούν από την Αθήνα τουλάχιστον δύο πράγματα: να αναγνωρίσει η κυβέρνηση Τσίπρα την υποχρέωση αποπληρωμής δανείων που έχουν ήδη εκταμιευθεί και να δεσμευθεί σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Σε ανταπόδοση, το Γιούρογκρουπ θα μπορούσε να αποδεχθεί την αντικατάσταση ορισμένων μεταρρυθμίσεων από άλλες». «Σχεδόν ξεδιάντροπη» χαρακτηρίζει η εφημερίδα του Μονάχου την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη για μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους. Και τη σχολιάζει ως εξής: «Και γιατί να εγγυηθούν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ακόμα περισσότερα δισεκατομμύρια χωρίς αντάλλαγμα, όταν η Αθήνα δεν αναγνωρίζει ούτε καν την υποχρέωση να αποπληρώσει τα δάνεια που ήδη έλαβε; Με το σχέδιο περί μορατόριουμ ο Βαρουφάκης έχει απολέσει το κύρος του σοβαρού διαπραγματευτή για τα συμφέροντα των ελλήνων πολιτών».
Ακόμη πιο επικριτικό για τον υπουργό Οικονομικών είναι το σχόλιο της Rheinische Post του Ντύσελντορφ: «Με την εμφάνισή του στις Βρυξέλλες απέδειξε ότι δεν έχει ιδέα ούτε από αγορές, αλλά ούτε και από πολιτική. Με συμπεριφορά ανάγωγη οδήγησε σε ναυάγιο μία υπουργική σύνοδο που απέβλεπε στη σωτηρία της χώρας του». Και ο αρθρογράφος συμπληρώνει: «Ο Βαρουφάκης θέλει περισσότερα, χωρίς να λέει τί ακριβώς. Η διεθνής πολιτική είναι και πολιτική ισχύος. Λειτουργεί μόνο εάν οι εμπλεκόμενοι συμπεριφέρονται με ορθολογισμό. Με διαπραγματευτές παράλογους όπως η Ελλάδα, δεν νοείται διαπραγμάτευση».
Τελεσίγραφο προς την Αθήνα;
Επικριτικά σχόλια για τον υπουργό Οικονομικών
Επικριτικά σχόλια για τον υπουργό Οικονομικών
«Οι Βρυξέλλες απευθύνουν τελευταίο τελεσίγραφο προς την Ελλάδα» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας. Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες επισημαίνει: «Η Ελλάδα απειλείται με έξοδο από την ευρωζώνη. Μετά από μία χαοτική συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έθεσαν στην Αθήνα ένα τελεσίγραφο. Η νέα κυβέρνηση υπό τον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έχει χρόνο μέχρι την Τετάρτη για να ζητήσει την παράταση του προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου». Στο σχόλιό της η εφημερίδα επισημαίνει: «Η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξαρτάται τώρα από τη συμπεριφορά των καταθετών. Εάν κάνουν έφοδο στις τράπεζες, η Ελλάδα μάλλον δεν θα μπορεί να σωθεί. Να περιμένουμε μία αθέλητη έξοδο από το ευρώ, λόγω κακού crisis-management; Το σίγουρο είναι ότι τον λογαριασμό θα τον πλήρωναν οι ίδιοι οι Έλληνες».
«Το Γιούρογκρουπ απευθύνει τελεσίγραφο στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine. Η εφημερίδα επικαλείται δήλωση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γιερούν Νταϊζελμπλουμ για «απόλυτη συναίνεση» των υπολοίπων 18 χωρών της ευρωζώνης απέναντι στην Αθήνα, ενώ παραθέτει και την εκτίμηση του Μαλτέζου υπουργού Οικονομικών ότι, εάν δεν παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης η Ελλάδα απειλείται με «καταστροφή».
Σενάρια εξόδου από το ευρώ
Απόλυτη συναίνεση στην ευρωζώνη απέναντι στην Ελλάδα βλέπει ο Γιερούν Ντάιζελμπλουμ
Απόλυτη συναίνεση στην ευρωζώνη απέναντι στην Ελλάδα βλέπει ο Γιερούν Ντάιζελμπλουμ
«Πόκερ για την Ελλάδα» βλέπει η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου και προσπαθεί να διερευνήσει τις πρακτικές πτυχές της υπόθεσης, για παράδειγμα το κόστος των διακοπών στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων η εφημερίδα προτείνει στους αναγνώστες της να μην κάνουν ακόμη την κράτησή τους για τις καλοκαιρινές διακοπές, ώστε να επωφεληθούν σε μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ: «Εάν οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδωθούν και η Ελλάδα βρεθεί σύντομα εκτός ευρώ, τότε οι τιμές θα μειωθούν αισθητά για όσους πληρώνουν με ευρώ. Είναι σίγουρο ότι η δραχμή θα υποτιμηθεί και μάλιστα πολύ. Δεν είναι βέβαιο ότι οι τουρ οπερέιτορς θα μετακυλίσουν τη διαφορά τιμής στους πελάτες τους, αλλά τουλάχιστον μερικοί από αυτούς μάλλον θα το προσπαθήσουν ώστε να αποκτήσουν πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό. Όσοι κάνουν κράτηση απευθείας στο ξενοδοχείο τους σίγουρα θα επωφεληθούν, αφού οι ξενοδόχοι θα υπολογίζουν τα κόστη τους με το νέο νόμισμα. Πάντως οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων δεν πρόκειται να αλλάξουν, καθώς τα κόστη των εταιρειών υπολογίζονται σε δολάρια ή σε ευρώ».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικά ΜΜΕ: «18 εναντίον ενός στην ευρωζώνη»"

Κατατίθεται αύριο η νομοθετική ρύθμιση για την παύση της μείωσης των επικουρικών συντάξεων

Τρεις ρυθμίσεις υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημ. Στρατούλης, οι οποίες θα ισχύσουν άμεσα, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1.

Οι ρυθμίσεις προβλέπουν παράταση ενός έτους της δυνατότητας ασφαλιστικής ικανότητας όσων έχουν πάνω από 50 ένσημα, αντί των 100 που ισχύουν, συνέχιση της πλήρους υγειονομικής περίθαλψης των ανασφάλιστων ηλικιωμένων του ΟΓΑ και σε ενάμιση μήνα επαναφορά της σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες στους οποίους έχει κοπεί. Επίσης, να δοθεί το ΕΚΑΣ με τους ισχύοντες όρους και προϋποθέσεις, χωρίς αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια.

«Η μόνη εκκρεμότητα που έχουμε είναι για τους άνω των 65 με αναπηρία και στους επόμενους μήνες, θα λυθεί και αυτό. Σταματάμε με νομοθετική ρύθμιση τις μειώσεις που έχουν προγραμματιστεί στις επικουρικές συντάξεις. Θα κατατεθεί αύριο» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ερωτώμενος για το πώς θα εξασφαλιστούν τα κονδύλια για τις παραπάνω εξαγγελίες, ο κ. Στρατούλης απάντησε ότι «μαζί με τις ρυθμίσεις που θα στείλουμε, θα υπάρχουν και μέτρα που θα αυξάνουν τα έσοδα».

Ξεκαθάρισε εκ νέου και παρά τις απαιτήσεις των εταίρων, ότι δεν θα υπάρξει μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Για το θέμα των οφειλών προς τα ταμεία, σημείωσε ότι σε συνεργασία με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, σχεδιάζεται πλάνο για τη ρύθμιση και των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικής ομάδας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), υπεύθυνης για τη διευθέτηση των χρεών.

Σχετικά με τις οφειλές, έκανε έκκληση στους φορολογούμενους που πρόκειται να υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις να αποπληρώσουν τις τρέχουσες οφειλές τους. Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα, σημείωσε ότι θα υπάρξει ειδική ρύθμιση.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατίθεται αύριο η νομοθετική ρύθμιση για την παύση της μείωσης των επικουρικών συντάξεων"

Η μάχη των κειμένων: Στο φως τα τρία προσχέδια του Eurogroup

Τρία κείμενα έχουν έρθει στη δημοσιότητα τη νύχτα που ακολούθησε την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου και στο οποίο η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να υπογράψει το σχέδιο συμφωνίας. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι παρουσιάστηκαν δυο διαφορετικά κείμενα τη Δευτέρα στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Το πρώτο δόθηκε στον κ. Βαρουφάκη από τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

Οπως, μάλιστα, δήλωσε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ήταν διατεθειμένος να υπογράψει αυτό το κείμενο.

Ωστόσο, το προσχέδιο που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης από τον πρόεδρο του συμβουλίου Γερούν Ντεϊσελμπλούμ ήταν πολύ πιο σκληρό και απορρίφθηκε από την Ελλάδα.

Το κείμενο του Πιερ Μοσκοβισί αποκαλύφθηκε από τον δημοσιογράφο Paul Mason στο Channel 4.

Εχει δυο εκδοχές, μια από τις οποίες (η αρχική), όπως πιθανολογεί ο Mason αποτελεί την πρόταση του κ. Βαρουφάκη προς το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών. 

Η δεύτερη αναφέρεται ως το προσχέδιο του Πιερ Μοσκοβισί προς τον κ. Βαρουφάκη και η τελευταία (τρίτη) εκδοχή είναι η πρόταση του Eurogroup που απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά. 

Οπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Βαρουφάκης, το τελικό (δεύτερο) σχέδιο του Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης (όχι του προγράμματος), η οποία θα οδηγούσε σε ένα τετράμηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα, ως μεταβατικό στάδιο, προς ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. 

Προέβλεπε επίσης την παροχή τεχνικής βοήθειας εκ μέρους της Επιτροπής για την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Το κείμενο αυτό αναφερόταν στην επέκταση της δανειακής σύμβασης δίνοντας περιθώριο 4 μηνών ως γέφυρα για ένα νέο πρόγραμμα. «Σε αυτή τη βάση, θα είμαστε περισσότερο από ευτυχείς να υπογράψουμε» με μόνη προϋπόθεση, όπως είπε ο έλληνας υπουργός, να μην ληφθούν νέα υφεσιακά μέτρα σε αυτήν την περίοδο.

«Δυστυχώς αυτό το καταπληκτικό κείμενο αποσύρθηκε» από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, και παρουσιάστηκε ένα νέο που μιλά για επέκταση του προγράμματος. «Αυτό μας έφερε πίσω στην προηγούμενη Τετάρτη» πρόσθεσε.

Η ιστοσελίδα των ΝΕΩΝ παρουσιάζει και τα τρία έγγραφα:

Η πρώτη πρόταση Μοσκοβισί (πιθανόν του Γιάνη Βαρουφάκη προς το Eurogroup):



Προσχέδιο Δήλωσης του Eurogroup για την Ελλάδα

Το Eurogroup υπογραμμίζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της Ελλάδας και των Ελλήνων για προσαρμογή, τα τελευταία χρόνια. Την προηγούμενη εβδομάδα το Eurogroup και τα λοιπά θεσμικά όργανα, λαμβάνουν μέρος σε έναν εντατικό διάλογο με την νέα κυβέρνηση της Ελλάδος.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους ως προς μια ευρύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο την διαρκή βελτιστοποίηση των προοπτικών ανάπτυξης και της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την διασφάλιση της σταθερότητας και στιβαρότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, οι Ελληνικές αρχές δεσμεύονται για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ως προς την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, όπως και την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα, οι Ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους ως προς την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς τους εταίρους. Οι νέες αρχές θα αξιοποιήσουν στο βέλτιστο την συνέχισης της παροχής χρηματοπιστωτικής και τεχνικής βοήθειας.

Συζητήσαμε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Ελλάδος, βάσει των εργασιών που πραγματοποιούνται από τα υπεύθυνα μέσα των Ελληνικών αρχών. Βλέπουμε θετικά το γεγονός πως σε μία σειρά από τομείς, η Ελληνική πολιτική μπορεί να βοηθήσει σε μία καλύτερη θέσπιση του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας, κάτι που μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση ενός νέου προγράμματος. Οι αρχές θα συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουν την τήρηση των παραμέτρων του προγράμματος με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν για την εξασφάλιση κατάλληλου πρωτογενούς πλεονάσματος και χρηματοδοτήσεως έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Οποιαδήποτε νέα μέτρα θα χρηματοδοτούνται έτσι ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. (1).

Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για ένα αίτημα για την παράταση του ισχύοντος δανειακού προγράμματος, το οποίο θα πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία οι λεπτομέρειες της οποίας θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν σε μία περίοδο έξι μηνών. Συμφωνήσαμε επίσης πως το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του σε αυτή τη συμφωνία. Το Eurogroup είναι θετικά προδιατεθειμένο για μία τέτοια πρόταση από την Ελληνική πλευρά.

Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πως θα ήταν φρόνιμο να παρατεθεί η χρονική περίοδος διάθεσης ομολόγων του EFSF στο ρυθμιστικό HFSH για έξι μήνες, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup προσβλέπει θετικά μία τέτοια επέκταση. Κατόπιν αιτήματος από την Ελληνική πλευρά, το EFSF μπορεί να κάνει τις προαπαιτούμενες ρυθμίσεις. Το Eurogroup τονίζει πως αυτοί οι πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και θα δοθεί μόνος με βάση την αξιολόγηση από τα θεσμικά όργανα και την απόφαση του Eurogroup.

Παραμένουν προσηλωμένοι στην παροχή επαρκούς στήριξης προς την Ελλάδα έως ότου επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, όσο τιμά τις δεσμεύσεις τις μέσα στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας.

1) Να μην προβεί σε μονομερή μέτρα με καθαρά δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Η δεύτερη πρόταση (τελική) του Πιερ Μοσκοβισί:




Σήμερα το Eurogroup έλαβε υπόψη την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα βασισμένο στον εντατικό διάλογο μεταξύ των νέων ελληνικών αρχών και των Θεσμών.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη, κοινωνικά δίκαιη και ισχυρότερη μεταρρυθμιστική διαδικασία η οποία θα στοχεύσει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η Ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, όπως και στην αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για εφαρμόσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και για να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση. Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως οποιαδήποτε νέα μέτρα δεν θα ανακόπτει τις παρούσες δεσμεύσεις, ενώ θα είναι εξολοκλήρου χρηματοδοτημένα. Η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, ενώ θα συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της.

Η Ελλάδα θα τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της στους εταίρους για να διασφαλίσει βιώσιμα δημόσια έσοδα με την επίτευξη και τη διατήρηση στη συνέχεια σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Η δυνατότητα επίτευξης του χρηματοοικονομικού στόχου για το 2015 θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα των οικονομικών συγκυριών. Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και την επίτευξη μίας αξιόπιστης και βιώσιμης μείωσης του Ελληνικού χρέους σε αναλογία με το ΑΕΠ θα πρέπει να κριθούν παράλληλα με την υποχρέωση που ανέλαβε η χώρα κατά το Eurogroup του 2012.

Παράλληλα, οι Ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους ως προς τις υποχρεώσεις προς τους εταίρους.

Τα παραπάνω σχηματίζουν μία βάση για μία παράταση του τρέχοντος προγράμματος δανεισμού, το οποίο θα μπορούσε να πάρει τη μορφή ενός (τετράμηνου) ενδιάμεσου προγράμματος ως ένα μεταβατικό στάδιο για ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, η οποία θα μελετηθεί και θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Όταν κρίνεται χρήσιμο, η Κομισιόν θα παρέχει τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα για να ενδυναμώσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το Eurogroup προσκαλεί τους Θεσμούς να συνεχίσουν την τεχνική τους συνεργασία με τις Ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβάνοντας και την αναγνώριση ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών αναγκών, πώς αυτές θα καλυφθούν και υπό ποιες προϋποθέσεις. Οι Θεσμοί θα υποβάλουν την αναφορά στο Eurogroup μέχρι τις [21] Φεβρουαρίου

Η πρόταση του Eurogroup που απορρίφθηκε από την Ελλάδα:







«Το Eurogroup τονίζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έγιναν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες το Eurogroup και οι θεσμοί ενεπλάκησαν σε έναν έντονο διάλογο με τις νέα ελληνική κυβέρνηση».

«Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν σε ανεξίτηλα βελτιούμενeς προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης (με την ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης) και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ειδικά οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής καθώς (σ.σ. δεσμεύονται) και για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της συνεχιζόμενης παρεχόμενης τεχνικής βοήθειας».

«Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό».

«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδοτήσεις προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους σε ευθεία γραμμή με τους στόχους που συμφωνήθηκαν το Νοέμβριο του 2012 στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup. Επιπλέον κάθε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδείται και να μην βάζει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα».

«Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία». Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές».

«Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα ήταν φρόνιμο να παραταθεί η περίοδος διαθεσιμότητας των ομολόγων του EFSF στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για έξι μήνες, παράλληλα με την παράταση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το Eurogroup θα επιθυμούσε μια τέτοια παράταση. Ακολουθώντας ένας ελληνικό αίτημα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να προβεί στους απαραίτητους διακανονισμούς. Το Eurogroup υπογραμμίζει με έμφαση ότι τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το «σπάσιμο» των τραπεζών (σ.σ. Σε «καλή» και «κακή») και θα απελευθερωθούν μόνο στη βάση της συμμόρφωσης με τους κανόνες και με μια απόφαση του Eurogroup».

«Δεσμευόμαστε να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να αποκαταστήσει την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές αρκεί να τιμά τις δεσμεύσεις της μέσα στο συμφωνηθέν πλαίσιο».


tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Η μάχη των κειμένων: Στο φως τα τρία προσχέδια του Eurogroup"

Διαγραφή χρέους άνεργης δανειολήπτριας ύψους 300.000 προς τράπεζες!

-Πρόκειται για άνεργη με μηδενικά εισοδήματα και ο σύζυγός της έχει εισοδήματα κάτω των 400 ευρώ

Ανάσα ζωής έδωσε το Ειρηνοδικείο Καβάλας σε μια άνεργη δανειολήπτρια οι οφειλές της οποίας προς τις τράπεζες ανέρχονταν σε 300.000 ευρώ, με το Δικαστήριο να την απαλλάσσει πλήρως από την καταβολή δόσεων.

Πρόκειται για ακόμη μια γενναία απόφαση από το Ειρηνοδικείο της περιοχής, που έρχεται να δικαιώσει δανειολήπτη. Πρόκειται για μια άνεργη γυναίκα με μηδενικό εισόδημα, ενώ το εισόδημα του συζύγου της δεν ξεπερνά σήμερα ούτε τα 400 ευρώ.

Το ιστορικό της δικαίωσης
Με την υπ αριθμ 510/2014 απόφασή του, το Ειρηνοδικείο Καβάλας, δικαίωσε καταναλώτρια μέλος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας, η οποία έχοντας συνολική οφειλή ύψους περίπου 300.000 ευρώ απαλλάχθηκε πλήρως από την υποχρέωση της καταβολής δόσεων.

Η καταναλώτρια προσέφυγε στην Ένωση Καταναλωτών Καβάλας στο τέλος του 2010 και συνεργάτης της Ένωσης κατέθεσε προς τις πιστώτριες Τράπεζες του καταναλωτή, πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού. Πρόταση την οποία οι πιστώτριες Τράπεζες αγνόησαν.

Ακολούθως η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας εξέδωσε πρακτικό αποτυχίας εξωδικαστικού συμβιβασμού και ο καταναλωτής με την βοήθεια εθελοντή μέλους της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας, κατέθεσε στο Ειρηνοδικείο Καβάλας σχετική αίτηση Δικαστικής Ρύθμισης των χρεών της.

Το Ειρηνοδικείο Καβάλας αφού δίκασε την υπόθεση, εξέδωσε απόφασή τον Ιανουάριο του 2012 με την οποία όριζε μηνιαίες δόσεις επί μια τετραετία ύψους 100 ευρω μηνιαίως.

Εκείνο το διάστημα τα εισοδήματα της καταναλώτριας ανερχόταν συνολικά στο ποσό των 568 ευρω και ο σύζυγος της είχε επιπλέον εισοδήματα ύψους 636 ευρω.

Ακολούθως τον Μάιο του 2013 τα εισοδήματα της οικογένειας χειροτέρευσαν δραματικά, καθώς η ίδια έμεινε άνεργη και ο σύζυγος είχε πλέον εισοδήματα ύψους περίπου 380
ευρω.

Με την βοήθεια εθελοντή της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας, η καταναλώτρια κατέθεσε αίτηση επανακαθορισμού της δόσης, όπως προβλέπει ο Νόμος 3869/2010 για την ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Το Ειρηνοδικείο Καβάλας αφού δίκασε την υπόθεση, εξέδωσε την παραπάνω απόφαση του, με την οποία πλέον η καταναλώτρια απαλλάχθηκε από το σύνολο των οφειλών της που ανερχόταν στο υψος των περίπου 300.000ευρω.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Καταναλωτών
“Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι οι σωστές ρυθμίσεις του Ν 3869/2010 σε συνδυασμό με τις δίκαιες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Καβάλας, αποτελούν για τις δύσκολες εποχές που περνούν οι υπερχρεωμένοι πολίτες της Καβάλας, μοναδική σανίδα σωτηρίας και ελπίδας” αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας.

Η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας Γεροστεργιου Κατερίνα δήλωσε ότι ελπίζει πως η Νέα Ελληνική κυβέρνηση, με τις φημολογούμενες καινούργιες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, αφ ενός μεν θα εντάξει περισσότερες κατηγορίες πολιτών στις ευεργετικές ρυθμίσεις του Ν 3869/2010, αλλά και επιπλέον θα ισχυροποιήσει τις διαδικασίες του εξωδικαστικού συμβιβασμού, εισάγοντας διατάξεις υποχρεωτικότητας για τις Τράπεζες, έτσι ώστε να αποσυμφορηθουν τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας αλλά και οι πολίτες να αποφύγουν χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες.

thrakitoday
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαγραφή χρέους άνεργης δανειολήπτριας ύψους 300.000 προς τράπεζες!"

Σακελλαρίδης: Δεν θα ζητήσουμε παράταση του προγράμματος, ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο

«Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα. Προσερχόμαστε σε ένα διάλογο για να βρούμε κοινούς στόχους» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναφερόμενος στο αδιέξοδο του χθεσινού Eurogroup.

«Δεν αντιλαμβάνομαι πώς είναι δυνατόν να τίθενται τελεσίγραφα με ένα τρόπο ωμό και σκληρό», είπε στην πρωινή εκπομπή του Mega ο κ. Σακελλαρίδης και συμπλήρωσε:

«Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε ένα πράγμα, σε μια αμοιβαία σταθερή συμφωνία. Για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχει κοινή συναίνεση για να προκύψει μια κοινή λύση. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό για την δημοκρατία αυτό που συμβαίνει. Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα. Προσερχόμαστε σε ένα διάλογο για να βρούμε κοινούς στόχους. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι αυτή η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν θα μπορούσε να λήξει μέσα σε μία εβδομάδα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει παράταση του Μνημονίου: «Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του μνημονίου, ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν να τίθενται τελεσίγραφα με ένα τέτοιο σκληρό τρόπο» στη χώρα μας, «ειδικά όταν έχει υπάρξει μία προεργασία ώστε να υπάρχει μία διαφορετικού τύπου κατεύθυνση».

Επίσης, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «ούτε μπλοφάρει, ούτε παίζει πόκερ με τη χώρα και με την Ευρωζώνη» και σημείωσε ότι το άγχος και η πίεση αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην άλλη πλευρά. Επειδή κατηγορηθήκαμε και ως ανεύθυνη κυβέρνηση, δεν θεωρώ ότι είναι υπεύθυνη στάση να γίνονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί, επισήμανε ο κ. Σακελλαρίδης απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για τους Έλληνες υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση φέρεται με ανεύθυνο τρόπο στις διαπραγματεύσεις.

Δεν είναι ότι έχεις πεισμώσει, μιλάς για μια πολιτική που πατάει σε έναν ορθό λόγο και βάζει τέλος σε έναν παραλογισμό που όλοι ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν πρόκειται να συρθούμε από κανέναν με τελεσίγραφα και εκβιασμούς» τόνισε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε οτιδήποτε θα αποβεί συμφέρον για την ελληνική κοινωνία, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζοντας ότι το έγγραφο που παρουσίασε στο Eurogroup ο Επίτροπος Μοσκοβισί λάμβανε υπόψιν την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Σακελλαρίδης: Δεν θα ζητήσουμε παράταση του προγράμματος, ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο"

Ecofin-Βαρουφάκης: Το επόμενο βήμα είναι ένα υπεύθυνο βήμα

Ντάισελμπλουμ: Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα ζητήσει παράταση του προγράμματος

«Το επόμενο βήμα είναι ένα υπεύθυνο βήμα», δήλωσε προσερχόμενος στο συμβούλιο Ecofin στις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως δήλωσε η Ευρώπη θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, ώστε να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα. «Η Ευρώπη θα συνεχίσει να συζητά προκειμένου να ενισχύσει τις πιθανότητες και να φτάσει σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τον Ευρωπαίο πολίτη είτε αυτός είναι Έλληνας, Ολλανδός ή Γερμανός. Στην Ευρώπη ξέρουμε να συζητούμε ώστε να φτάσουμε σε μια πολύ καλή και αξιότιμη λύση μέσα από αρχικές διαφωνίες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στην σύνοδο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδύσεις είναι σήμερα το μεγάλο ζήτημα για την Ευρώπη.

Προσερχόμενος στο Ecofin ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα ζητήσει παράταση του προγράμματος.

«Ελπίζω ότι θα ζητήσουν μία παράταση και τότε θα υπάρχει περιθώριο για ευελιξία» είπε. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την ελληνική πλευρά τις επόμενες ημέρες. Εναπόκειται στην Ελλάδα το τι θα πράξει», προσέθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε πως θα πρέπει να διαπιστωθεί το αν το πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά και ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να προχωρήσουμε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε προσερχόμενος στο συμβούλίο υπουργών της ΕΕ πως μπορεί να υπάρξει νέο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν έχει νόημα η διεξαγωγή ενός νέου Eurogroup χωρίς να υπάρχουν στοιχεία και δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας.

Ο Σέλινγκ δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα ζητήσει παράταση του υφισταμένους προγράμματος, αναφέροντας πως υπάρχει χρόνος μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ecofin-Βαρουφάκης: Το επόμενο βήμα είναι ένα υπεύθυνο βήμα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news