facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Tο 70% των μνημονιακών υποχρεώσεων που δέχεται να υιοθετήσει η Ελλάδα

Να εφαρμόσει τα 11 από τα 16 διαρθρωτικά ορόσημα που αποτελούν τα προαπαιτούμενα της εκκρεμούσας αξιολόγησης της τρόικας προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup στο πλαίσιο της συμφωνίας - γέφυρα. Πρόκειται για το 70% των διαθρωτικών αλλαγών (Selected Structural Reforms) στο οποίο «επίμονα» αναφερόταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης όλο το τελευταίο διάστημα.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Χουλιαράκη καταρτίσθηκε το βασικό κείμενο θέσεων, επί του οποίου θα κινηθεί ο πρόεδρος του ΣΟΕ στις συζητήσεις που εκκινούν αύριο, Παρασκευή, με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο τεχνικές ομάδες εργασίας, μία ελληνική και μία αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες των πιστωτών θα εμπλακούν στις επαφές αυτές. Στην ελληνική αποστολή θα μετέχουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων η ειδική σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη, ενώ εκτιμάται πως θα μετέχει και ο Αμερικανός καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Το 70% των προαπαιτούμενων

Πληροφορίες του in.gr αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα παρουσιασθεί στις διαπραγματεύσεις αυτές διατεθειμένη να υιοθετήσει τα εξής «μνημονιακά» προαπαιτούμενα:

1) τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας για τις τράπεζες,
2) τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας,
3) την μελέτη του ΟΟΣΑ για το διοικητικό φόρτο,
4) την φορολόγηση των συλλογικών οχημάτων επένδυσης,
5) την διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής,
6) αλλαγές στο προσωπικό και το εταιρικό πλαίσιο αφερεγγυότητας,
7) την μεταρρύθμιση στο μισθολόγιο,
8) τις τροποποιήσεις στον οργανικό νόμο του Προϋπολογισμού,
9) την αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν προσδιορισθεί στην έκθεση του ΟΟΣΑ για τα νομοθετικά εμπόδια στον ανταγωνισμό,
10), τις αλλαγές στην αδειοδότηση επενδύσεων και
11) τις αλλαγές στο Λογιστικό Σχέδιο της Κυβερνήσεως.

Αντιθέτως η ελληνική πλευρά φέρεται να θέτει «κόκκινες γραμμές» σε 5 προαπαιτούμενα της πέμπτης αξιολόγησης και ειδικά:

1) στην μεταρρύθμιση του ΦΠΑ,
2) στην μείσωση των μη μισθολογικών επιδομάτων,
3) στην αλλαγή της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις,
4) στην αλλαγή του πλαισίου για την συνδικαλιστική δράση,
5) στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Βασικό επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι πως η μείωση των στόχων που προβλέπει το πρόγραμμα για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 4,5% του ΑΕΠ στο 1,5% του ΑΕΠ θα δημιουργήσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο και θα δώσει την ευχέρεια πολλές μεταρρυθμίσεις να γίνουν σε βάθος χρόνου και οργανωμένα.

Η Ελλάδα ζητά συμφωνία - γέφυρα που θα εκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι και θα προβλέπει την εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα, την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών με πρόσθετες εκδόσεις έντοκων 10 δισ. ευρώ, αλλά και την επέκταση της διαθεσιμότητας των 11 δισ. ευρώ που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να καλυφθούν οι διαγραφές «κόκκινων» δανείων.

Πλέον η προσοχή επικεντρώνεται στη στάση που θα κρατήσουν ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ στις ελληνικές θέσεις και στο πως θα προσεγγίσουν την ελληνική πρόταση. Τα μηνύματα προς το παρόν είναι αμφίσημα, ωστόσο εκφράζεται η πεποίθηση από στελέχη του οικονομικού επιτελείου ότι οι πιστωτές θα πειστούν πως πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Tο 70% των μνημονιακών υποχρεώσεων που δέχεται να υιοθετήσει η Ελλάδα"

«Σερφάρουμε με ασφάλεια»: Το τηλεοπτικό σποτ που πρέπει να δουν όλα τα παιδιά

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ο Συνέδριο σε θέματα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, που διοργανώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συμμετοχή 850 μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρακολούθησαν ο Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νικόλαος Βούτσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε θέματα Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.


«Είμαστε προφανώς όχι απλά διατεθειμένοι, υποχρεωμένοι να συνεργήσουμε, να επικουρήσουμε και με το Υπουργείο Παιδείας και με άλλους οργανισμούς και θεσμούς, να γίνουν κάποιες μόνιμες δομές που να μπορούν να προλαμβάνουν και να διαμορφώνουν πολιτικές σε σχέση με τη πρόληψη. Δεν είναι μόνο το ζήτημα της πορνογραφίας, αλλά και μία σειρά από καταστάσεις που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα και το bullying και οι οποίες οφείλονται στην κακή χρήση του internet», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Βούτσης.


«Η προσπάθεια λοιπόν πρέπει να είναι κοινή, να συντονιστεί, να κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά μας, να καταλάβουμε και εμείς οι παλαιότεροι και οι ενδιάμεσοι το ότι μπαίνετε σε ένα νέο κόσμο όπου αυτά για εσάς είναι αυτονόητα ενώ για εμάς ήταν αδιανόητα. Με τον καιρό ωστόσο και εμείς οι παλαιότεροι τα προσεγγίσαμε με περιέργεια, τα χρησιμοποιήσαμε ενώ εσείς με αυτά ξεκινάτε τη ζωή σας όπως εμείς με τη γομολάστιχα και με το μολύβι. Σε αυτή τη ρότα πρέπει να οδηγηθούμε. Αυτά είναι τα διακυβεύματα και οι προκλήσεις για όλους μας και όχι να σας επαναφέρουμε στη τάξη απαγορεύοντας, κλειδώνοντας και βάζοντας κωδικούς», πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.


«Είναι πολύ καλό να έχεις μια επικοινωνία με έναν μαθητή στην Κίνα, με μια μαθήτρια σε μία χώρα της Αφρικής, να καταλαβαίνεις, να μιλάς. Και αυτό, η παγκοσμιότητα, η παγκοσμιοποίηση έχει προβλήματα. Η παγκοσμιότητα ως μία ενότητα του ανθρώπινου γένους, όλοι αδέρφια είμαστε σε αυτό τον πλανήτη που ζούμε, αν το καλοδείτε, είναι πολύ καλό. Όμως, προσοχή, επαναλαμβάνω δεν είναι όλοι οι άνθρωποι, είπαμε, ανιδιοτελείς. Υπάρχουν και επικίνδυνοι, υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν λοιπόν αυτό το εργαλείο, αυτό το μέσο, αυτό το μέσο της πλανητοποίησης των αξιών, της επικοινωνίας των ανθρώπων, για ίδιον όφελος και με πολύ επικίνδυνες δραστηριότητες. Άρα λοιπόν, ακριβώς επειδή είναι παγκόσμιο το διαδίκτυο δημιουργεί και παγκόσμιους κινδύνους, στο επίπεδο της εγκληματικότητας και των δικαιωμάτων. Άρα έχουμε μία πληροφορική τεχνολογία που γίνεται εργαλείο, και, ή παλιά εγκλήματα γίνονται με νέο τρόπο ή διαμορφώνει και όρους νέων εγκλημάτων», υπογράμμισε ο κ. Πανούσης, τονίζοντας πως «ο εχθρός εδώ δεν έχει πρόσωπο. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα και αυτή είναι η γραμμή-άμυνά μας: να βρούμε το πρόσωπο του εχθρού μας πριν ο εχθρός μας πειράξει τα πρόσωπα των δικών μας ανθρώπων».


Στο συνέδριο μίλησε επίσης ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, κάνοντας έναν απολογισμό των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με το διαδίκτυο και ανάλυση στατιστικών αποτελεσμάτων, που προέκυψαν από τη συλλογή εξειδικευμένων ερωτηματολογίων που έχουν συμπληρωθεί από μαθητές, ανά την επικράτεια.


«Από το 2004 μέχρι και σήμερα έχουμε διερευνήσει 8.430 υποθέσεις και 4.490 καταγγελίες πολιτών. Παράλληλα οι Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν διαχειριστεί 1.870 αιτήματα της Interpol και Europol», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σφακιανάκης, τονίζοντας πως «η πρώτη μας καινοτόμος δράση στη πρόληψη είναι οι Ημερίδες, που έχουμε διοργανώσει σαν Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Έχουμε ογδόντα εννέα Ημερίδες σε πόλεις όλης της χώρας μας, με πάνω από 27.000 συμμετέχοντες μαθητές και γονείς».


«Δεύτερο, τα διαδικτυακά μαθήματα. Αυτή η νέα τάση, που σας είπα, με τη συνδρομή του Υπουργείου Παιδείας, μέσα από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Μέχρι σήμερα, τους τελευταίους τέσσερις μήνες, έχουν γίνει διαδικτυακά μαθήματα σε πάνω από 5.000 σχολεία», πρόσθεσε.


Στο συνέδριο παρευρέθησαν ακόμη ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο βοηθός του Προϊσταμένου του Επιτελείου, Υποστράτηγος Δημήτριος Σοφιός, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Ιωάννης Διαμαντόπουλος, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Βασίλειος Κοντογιάννης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης & Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος Δημήτριος Γεωργατζής, ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης και άλλοι Αξιωματικοί του Σώματος.


Επίσης, το Συνέδριο παρακολούθησαν η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου, καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνικής, οικονομικής και πνευματικής ζωής της χώρας, επιχειρηματίες και διευθύνοντες σύμβουλοι.


Επιπλέον, προβλήθηκε και το τηλεοπτικό «σποτ» για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τις Ημερίδες που διοργανώνονται.







Διαβάστε Περισσότερα » "«Σερφάρουμε με ασφάλεια»: Το τηλεοπτικό σποτ που πρέπει να δουν όλα τα παιδιά"

Τα πέντε μέτρα της τρόικας που απορρίπτει η κυβέρνηση

Πέντε μέτρα που ζητούσε η τρόικα και περιλαμβάνονταν στο περίφημο mail Χαρδούβελη, αποτελούν τις κόκκινες γραμμές για την ελληνική κυβέρνηση, στη νέα συμφωνία που θα εφαρμοστεί.

Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και η νέα μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών και του ΕΚΑΣ,η αλλαγή του πλαισίου για τη συνδικαλιστική δράση, η αλλαγή στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, η διατήρηση των μη μισθολογικών επιδομάτων και οι αλλαγές στον ΦΠΑ, είναι σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που δεν θα συμπεριληφθούν στη νέα συμφωνία.

Ειδικότερα για το ασφαλιστικό οι δανειστές ζητούσαν:

1. Για όσους έχουν γεννηθεί μετά την 1-1-1975 και έχουν περισσότερα από 15 χρόνια ασφάλισης, αλλά λιγότερα από 20, οι παροχές να συνδεθούν με τις εισφορές τους.

2. Να αυξηθούν τα ελάχιστα ένσημα για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, από 4.500 σε 6.000, ενώ για τους νεοεισερχόμενους στο ασφαλιστικό σύστημα που γεννήθηκαν μετά την 1-1-1975 αυξάνονται σταδιακά.

3. Να καταργηθούν τα ειδικά ορια ηλικίας συνταξιοδότησης (πριν από το 62ο ή το 67ο έτος ηλικίας), με καταληκτική ημερομηνία την 1-1-2019. Γι' αυτούς που θα συνταξιοδοτούνταν το 2019, προτείνεται αύξηση του ορίου ηλικίας κατά 2 έτη, ενώ γι' αυτούς που θα συνταξιοδοτούνταν το 2020, προτείνεται αύξηση κατά 4 έτη. Οπως αναφέρεται, το μέτρο αφορά τα λεγόμενα ευγενή ταμεία, μητέρες ανηλίκων και βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα πέντε μέτρα της τρόικας που απορρίπτει η κυβέρνηση"

Σε 100 δόσεις όλα τα χρέη του 2014 προς το Δημόσιο

Διευρύνεται η ρύθμιση με τις 100 δόσεις, ώστε να περιλάβει όλα τα χρέη που έμειναν απλήρωτα μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, εκτός της νέας ρύθμισης των 100 δόσεων θα μείνουν όσα χρέη βγήκαν ληξιπρόθεσμα μέσα στο 2015.

Συγκεκριμένα, από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι «στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση που προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών θα περιλαμβάνονται χρέη προς το Δημόσιο που έχουν λήξει στις 31-12-2014».

Από την προηγούμενη ρύθμιση που είναι ανοιχτή, εξαιρούνται όσα χρέη βγήκαν ληξιπρόθεσμα μετά την 1η Οκτωβρίου 2014.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών δίνει διευκρινίσεις και για τα σημειώματα που συνεχίζουν να αποστέλλονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), ενώ διαρκεί η υπαγωγή στη ρύθμιση.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα μηνύματα «προέρχονται από το αυτοματοποιημένο σύστημα, το οποίο στέλνει κάθε μήνα σημειώματα με πανομοιότυπο περιεχόμενο καθ' όλη τη διάρκεια της ρύθμισης των 100 δόσεων και για την αποστολή των οποίων δεν χρειάζεται και δεν δόθηκε οποιαδήποτε εντολή».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε 100 δόσεις όλα τα χρέη του 2014 προς το Δημόσιο"

Βαρουφάκης στο Spiegel: Η τρόικα μας «βασανίζει» όπως η CIA

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παρομοίασε σε συνέντευξή του στο Spiegel τις μεθόδους της τρόικας με τα βασανιστήρια της CIA και συγκεκριμένα με τον εικονικό πνιγμό.

«Λίγο πριν την ανακοπή μας επιτρέπουν να πάρουμε μερικές ανάσες. Στη συνέχεια μάς σπρώχνουν και πάλι κάτω από το νερό» δηλώνει σε συνέντευξή του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αν και είπε ότι πολλοί αξιωματούχοι της τρόικας είναι αξιοπρεπείς άνθρωποι, τόνισε ότι το έργο τους μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Είπε ότι και στη CIA υπήρχαν πολλοί καλοί άνθρωποι που ενάντια στη θέλησή τους στήριξαν τον εικονικό πνιγμό και βρέθηκαν απέναντι σε ένα τεράστιο ηθικό δίλημμα.

Δήλωσε πως όλοι γνωρίζουν ότι το χρέος της Ελλάδας, χωρίς μία νέα συμφωνία, δεν είναι βιώσιμο. Πρόσθεσε ότι αν και η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη λέξη "κούρεμα", στην πραγματικότητα, αυτό θα ήταν καλύτερο και πιο ευνοϊκό για τους δανειστές από μία παράταση της πίστωσης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης στο Spiegel: Η τρόικα μας «βασανίζει» όπως η CIA"

Ειρωνείες ή αλήθειες; Εκπρόσωπος Σόιμπλε: «Από σεβασμό προς την Ελλάδα η τρόικα δεν θα ονομάζεται πλέον τρόικα»

- Ξεχάστε το ενδεχόμενο ο ΟΟΣΑ να πάρει την θέση της τρόικας, διαμηνύει το Βερολίνο
- Η επέκταση του προγράμματος είναι ο μόνος δρόμος λέει ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε
- Ψάχνουν και το τελευταίο ευρώ των μέτρων για τη συμφωνία του Eurogroup
- Αναχωρούν για Βρυξέλλες και άλλοι εμπειρογνώμονες για να ενισχύσουν την ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης
- Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος παραμένει το ίδιο


Την ώρα που οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες συνεχίζονται και τα τεχνικά κλιμάκια κάνουν φύλλο και φτερό μέχρι τη Δευτέρα τις προτάσεις και τα μέτρα που θα περιληφθούν στο σχέδιο συμφωνίας το οποίο θα συζητήσει το Eurogroup, οι ειρωνείες από το Βερολίνο περισσεύουν. Και όχι μόνο από το Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητήσουν λεπτομερώς το κόστος και την απόδοση του κάθε μέτρου ξεχωριστά ώστε να γνωρίζουν την ακριβή επίπτωση στον προϋπολογισμό.
Για το λόγο αυτό αναχωρούν από την Αθήνα για τις Βρυξέλλες σήμερα το απόγευμα Ελληνες εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες με όλα τα στοιχεία και τις λεπτομέρειες υπό μάλης με στόχο να ενισχύσουν την ομάδα του κυρίου Χουλιαράκη η οποία ήδη βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Πως να την λέμε;

«Από σεβασμό» προς την Ελλάδα, η τρόικα δεν θα ονομάζεται πλέον τρόικα, αλλά οι θεσμοί θα διατηρήσουν τον ρόλο τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, ο οποίος, ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο ΟΟΣΑ δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο της τρόικας ή να ενταχθεί σε αυτό το σχήμα και επανέλαβε ότι η μόνη επιλογή είναι η επέκταση του προγράμματος.

«Από σεβασμό προς τους Έλληνες φίλους μας, στο εξής η τρόικα δεν θα λέγεται τρόικα» δήλωσε ο κ. Γιέγκερ, κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ΟΟΣΑ τον έλεγχο της υλοποίησης της συμφωνίας που θα προκύψει μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της τόνισε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να δει τέτοιον ρόλο για τον Οργανισμό.

«Έχουμε εδώ συμβατικούς κανόνες, οι οποίοι προβλέπουν ξεκάθαρα ποιοι θεσμοί ελέγχουν την εκπλήρωση, την υλοποίηση του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο δεν προβλέπεται κανένας ρόλος για τον ΟΟΣΑ» δήλωσε.
Ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε τόνισε ακόμη ότι η επέκταση του ελληνικού προγράμματος αποτελεί τον μόνο δρόμο προς τα εμπρός και διευκρίνισε ότι αυτό που μπορεί να συζητηθεί είναι τα τυπικά στοιχεία.

Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος παραμένει το ίδιο

Η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση, εφόσον υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα, δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν και κατά πόσο είναι αναγκαία η παράταση του προγράμματος, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε ότι, από νομική άποψη, για να παραταθεί το πρόγραμμα πρέπει να υποβάλει αίτημα η ελληνική πλευρά. Ταυτόχρονα, όμως, ανέφερε ότι εκτός από την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, ανοιχτή είναι από πολιτική άποψη η δυνατότητα της μετάβασης σε ένα νέο πρόγραμμα.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως από σήμερα ξεκινάνε στις Βρυξέλλες οι τεχνικές συζητήσεις των ελληνικών Αρχών και των θεσμικών αντιπροσώπων, ξεκαθαρίζοντας ότι στις συζητήσεις αυτές εμπλέκονται οι τρεις θεσμοί, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Όπως είπε, μέσα από αυτές τις τεχνικές συζητήσεις, και ως το Eurogroup της Δευτέρας, θα καταγραφούν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης των δύο πλευρών.

Σε ερώτηση τι μπορεί να αλλάξει στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε ότι το πρόγραμμα δεν είναι η Αγία Βίβλος, μπορούν να γίνουν αλλαγές, όμως το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος παραμένει το ίδιο, σημειώνοντας ότι αλλαγές υπήρχαν συχνά μετά τη διαδικασία των αξιολογήσεων και πως αυτό είχε γίνει στο παρελθόν και με την Ιρλανδία και με την Ελλάδα.

Επί της ουσίας, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να αξιολογηθούν και να κοστολογηθούν οι αλλαγές που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε, επίσης, ότι πολύ σημαντικό είναι να ξεκαθαριστεί η ακριβής οικονομική κατάσταση της χώρας, δεδομένου ότι δεν είναι σαφείς οι δημοσιονομικές εξελίξεις του τελευταίου διμήνου.

Επίσης, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συζήτηση, σε πολιτικό επίπεδο, που έγινε τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση για τους περιορισμούς που προβάλουν και οι δύο πλευρές, αλλά και για το γεγονός ότι οι ελληνικές Αρχές συνεργάζονται με τον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα. «Οι θεσμοί και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι ενθουσιασμένα με την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτήν τη διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτηθείς για το πώς θα ονομάζεται από εδώ και στο εξής η τρόικα, είπε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση, υπενθυμίζοντας ότι στη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) η λέξη τρόικα δεν υπάρχει.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ειρωνείες ή αλήθειες; Εκπρόσωπος Σόιμπλε: «Από σεβασμό προς την Ελλάδα η τρόικα δεν θα ονομάζεται πλέον τρόικα»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news