facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Έβαλαν αναδρομικό μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις

Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε το εκκαθαριστικό με τη σύνταξη Φεβρουαρίου για χιλιάδες συνταξιούχους της πρώην Εμπορικής τράπεζας, καθώς το ΕΤΕΑ, το επικουρικό τους ταμείο προχώρησε σε αναδρομική μείωση των συντάξεων. Και μάλιστα, στο σύνολο του ποσού της σύνταξης, παρότι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι λαμβάνουν από το ταμείο και προσυνταξιοδοτικό ποσό, κάτι που σημαίνει ότι στην επικουρική σύνταξη συμπεριλαμβάνεται και μέρος από την κύρια σύνταξή τους.

Με λίγες ημέρες καθυστέρηση μάλιστα, το ΕΤΕΑ, με ανακοίνωσή του ενημερώνει τους συνταξιούχους ότι «η πρόσθετη κράτηση του ν.4093/2012, που υπολογίστηκε στις συντάξεις Φεβρουαρίου 2015 σε συνταξιούχους του, οφείλεται σε αναδρομική εφαρμογή του νόμου στις συντάξεις που έχουν ήδη λάβει χωρίς την κράτηση αυτή και αφορούν σε διάστημα από 01.01.2013 μέχρι το μήνα της πρώτης πληρωμής της σύνταξής τους, ο οποίος διαφοροποιείται κατά περίπτωση συνταξιούχου».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη, επιβάλλονται περικοπές για ποσό σύνταξης (κύριας και επικουρικής) από 1.000 ευρώ και άνω, που κυμαίνεται από 5%-20%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Παραδέχεται μάλιστα το ταμείο, ότι η κράτηση του ν.4093/2012 υπολογίζεται βάσει του συνόλου των συντάξεων που λαμβάνει κάθε συνταξιούχος, πρόβλεψη που λόγω δυσχέρειας υπολογισμού των, εφαρμόζεται κανονικά από 01.09.2014.

Το σύνολο της μείωσης καθώς και ο τρόπος παρακράτησης των αναδρομικών (αριθμός δόσεων) για κάθε συνταξιούχο, εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του ΕΤΕΑ www.etea.gov.gr.

Διαβάστε Περισσότερα » "Έβαλαν αναδρομικό μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις"

Σοκ στις ελληνικές επιχειρήσεις: Ακόμα και στην Αφρική ζητούν ρευστό και εγγυήσεις

Πληρωμές σε ρευστό και εγγυήσεις καλής εκτέλεσης ζητούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις ξένοι προμηθευτές, ακόμα και εταιρείες από χώρες της Αφρικής.

Όπως υποστήριξε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, οι σχέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων με τους ξένους προμηθευτές και συνεργάτες τους, οι οποίοι τείνουν ν΄ ακυρώνουν παραγγελίες και να ζητούν πληρωμές μόνο σε μετρητά, έχουν επιστρέψει τις τελευταίες εβδομάδες στο ψυχρό κλίμα του 2012.

Η μεταστροφή της στάσης των ξένων επιχειρηματιών άρχισε να εκδηλώνεται κατά τον ίδιο, μετά τη δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και έχει γίνει εντονότερη την τρέχουσα εβδομάδα, έπειτα και από την απόφαση τής Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μη δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο και να σταματήσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

"'Ο,τι είναι να γίνει [σε σχέση με τη στρατηγική της νέας κυβέρνησης], πρέπει να γίνει γρήγορα. Ιδίως για τη χρηματοδότηση, στο κομμάτι της ρευστότητας πρέπει να δοθεί άμεσα λύση γιατί αρχίσαμε να δεχόμαστε τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από συνεργάτες του εξωτερικού. Έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μια αρνητική κατάσταση, που μας επιστρέφει στο 2012. Τις τελευταίες τρεις ημέρες έχει χτυπήσει ένα πολύ σημαντικό καμπανάκι για όλους μας [...] Συνεργάτες, προμηθευτές και ξένες τράπεζες δεν δέχονται τις εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών ούτε ως cash collateral (σ.σ. ενεχυρίαση μετρητών ή τίτλων). Ξεκινά πάλι η ιστορία του country risk (σ.σ. αυξημένος κίνδυνος χώρας). Η πραγματική οικονομία όμως έχει ανάγκες που τρέχουν, η βιομηχανία δεν μπορεί να κάνει υπομονή μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου να δούμε τι θα γίνει και μετά να καταστρώσουμε τη μακροπρόθεσμη στρατηγικής της χώρας" επισήμανε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως χαρακτηριστικά είπε, πλέον υπάρχουν ακούσματα για συνεργάτες των ελληνικών επιχειρήσεων, που πέραν των πληρωμών σε μετρητά, ζητούν και εγγυήσεις καλής εκτέλεσης, ακόμη και από περιοχές όπως η Αφρική. "Κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνονται και περισσότερες επιχειρήσεις και πολύ φοβάμαι ότι οι επιχειρήσεις αυτές σύντομα δεν θα έχουν μείνει ούτε καν με το ένα πόδι στις αγορές του εξωτερικού" σημείωσε ο κ.Σαββάκης.

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ, Γιάννης Σταύρου, επισήμανε ότι ήδη έχουν αρχίσει να ακυρώνονται και δρομολογημένες παραγγελίες. Ο ίδιος σημείωσε πάντως ότι η διοίκηση του ΣΒΒΕ συμφωνεί σε πολλά σημεία με το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης, που προτείνει η νέα κυβέρνηση, το οποίο έχει ενσωματώσει πολλές προτάσεις των βιομηχάνων. Αυτό που μετράει τώρα είναι ο παράγοντας χρόνος, κατέληξε.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ στις ελληνικές επιχειρήσεις: Ακόμα και στην Αφρική ζητούν ρευστό και εγγυήσεις"

Αποσύρθηκαν όλες οι ξένες εταιρείες από τον διαγωνισμό για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Με καταθέσεις προσφοράς μόνο από ΕΛΠΕ και Energean Oil για τις τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας έληξε το μεσημέρι της Παρασκευής η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Επιβεβαιώθηκαν οι φήμες ότι θα αποχωρήσει η ιταλική ENEL από την κατάθεση προσφοράς για το διαγωνισμό των τριών χερσαίων μπλόκ της Δυτικής Ελλάδας, με το ενδιαφέρον να εκφράζεται μόνο από τις ελληνικές ΕΛΠΕ και Energea Oil, σύμφωνα με πληροφορίες

Η μη καταβολή προσφοράς από την ιταλική εταιρεία κρίνεται πολύ σημαντική δεδομένου ότι ο διαγωνισμός εξαρχής κινήθηκε μετά από αίτημα που υπέβαλε η ίδια τον περασμένο Απρίλιο για τις περιοχές Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των ονομάτων που φερόταν ότι θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό ήταν η ιταλική ENEL και οι ελληνικές εταιρείες ΕΛΠΕ και Energean Oil. Επίσης, είχαν εκφράσει ενδιαφέρον η Shell, η γαλλική Total και η ισπανική Repsol.

Η νέα κυβέρνηση διαβεβαίωσε και προσπάθησε να καθησυχάσει πως δεν προτίθεται να σταματήσει τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την παραχώρηση των οικοπέδων σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, Βορειοδυτικη Πελοπόννησο. Βέβαια, για το νέο γύρο παραχωρήσεων που αφορά τα 20 θαλάσσια οικόπεδα ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε θα επανεξετασθούν οι όροι προς όφελος του δημόσιου εθνικου συμφέροντος.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, οι δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι εταιρίες :
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. για τις περιοχές «Άρτα-Πρέβεζα» και «βορειοδυτική Πελοπόννησος»,
ENERGEAN OIL & GAS για τις περιοχές ««Άρτα-Πρέβεζα» και «Αιτωλοακαρνανία».

Όλες οι αιτήσεις θα κριθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2289/1995 και του Ελληνικού Δικαίου και υπό το πρίσμα της συνεχούς, εμπεριστατωμένης, αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας για τον εντοπισμό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Ελληνική Επικράτεια και την εκμετάλλευση αυτών των πόρων, λαμβάνοντας όμως σοβαρά υπόψη τα Περιβαλλοντικά θέματα.

Οι αιτούντες που πληρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια θα κληθούν να διαπραγματευθούν ανταγωνιστικά για τις προσφερόμενες εκτάσεις. Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν βάσει των ανταγωνιστικών στοιχείων και η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός τριμήνου.

Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συνάψει χωριστές συμβάσεις για κάθε περιοχή προς παραχώρηση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον προκηρυχθέντα διεθνή διαγωνισμό.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Energean η προσφορά κατατέθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αντανακλά στις εκτιμήσεις της Energean για τις προοπτικές εντοπισμού και αξιοποίησης του δυναμικού υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, καθώς οι δύο περιοχές αποτελούν φυσική γεωλογική συνέχεια των Ιωαννίνων και του Κατακόλου. Παράλληλα, υποστηρίζει η Energean, αποτελεί ένα έμπρακτο δείγμα στήριξης της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την προκήρυξη οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με βάση:

1. την οικονομική βιωσιμότητα του αιτούντος να διεξάγει έρευνα και, όπου προσήκει, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές ενδιαφέροντος,
2. την αποδεδειγμένη τεχνική ικανότητα και εμπειρογνωμοσύνη του αιτούντος,
3. την αποδεδειγμένη εμπειρία του εντολοδόχου στην εκτέλεση εργασιών έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής υδρογονανθράκων, ειδικά σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλου και εξαιρετικά μεγάλου βάθους,
4. την ποιότητα του υποβληθέντος προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος εργασιών για την αξιολόγηση του πλήρους δυναμικού της περιοχής για την οποία κατατίθεται η αίτηση,
5. την κατανόηση από τον αιτούντα του γεωλογικού περιβάλλοντος της γεωγραφικής περιοχής και ο τρόπος με τον οποίο ο επιλεγείς αιτών προτείνει τη διεξαγωγή αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας υδρογονανθράκων,
6. την εμπειρία στην όρυξη γεωτρήσεων υπό την παρουσία υδροθείου,
7. την ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης προς συμμόρφωση με κανονιστικές απαιτήσεις και προς επίτευξη της μέγιστης δυνατής περιβαλλοντικής επίδοσης, καθώς και η εμπειρία στην εκτέλεση εργασιών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε περιοχές όπου ο τουρισμός είναι ανεπτυγμένος και μεγάλης οικονομικής σημασίας,
8. την έμφαση θα δοθεί σε κάθε έλλειψη αποτελεσματικότητας και υπευθυνότητας ή σε περιπτώσεις μη εκπλήρωσης που έχει τυχόν επιδείξει ο αιτών ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από προηγούμενες παραχωρήσεις σε αυτόν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποσύρθηκαν όλες οι ξένες εταιρείες από τον διαγωνισμό για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες"

Ρέγκλινγκ: Αν δεν υπάρξει συμφωνία τέλος τα χρήματα από τον EFSF

Αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε δεν θα υπάρχουν άλλα διαθέσιμα χρήματα, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Το υπάρχον πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα θα εκπνεύσει στο τέλος Φεβρουαρίου εκτός και αν η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει περαιτέρω παράταση. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πάνω από το 70% των Ελλήνων θέλει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να βρούμε μια συμφωνία με την νέα κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα άλλα χρήματα. Είναι, όμως, πολύ νωρίς για να κρίνει κανείς» δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας στο Nikkei.

O επικεφαλής του EFSF εκφράζει επίσης την ελπίδα η νέα ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει σημειώνοντας ότι «η νέα κυβέρνηση θα θελήσει να κάνει κάποιες προσαρμογές, αλλά θα είναι μια χαμένη ευκαιρία αν δεν εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις και αφήσουν να πάει χαμένη η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα».

Η εκτίμησή του, τέλος, είναι ότι δεν θα υπάρξει νέα ευρωκρίση όπως δεν συνέβη αμέσως μετά τις εκλογές στην Ελλάδα γιατί στην ευρωζώνη υπάρχει μια τελείως διαφορετική κατάσταση σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ: Αν δεν υπάρξει συμφωνία τέλος τα χρήματα από τον EFSF"

Η Standard & Poor's υποβάθμισε την Ελλάδα

Σε υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα (από Β σε Β-) προχώρησε η Standard & Poor's το απόγευμα της Παρασκευής.

Η υποβάθμιση αντανακλά την απόψή μας ότι οι περιορισμοί στη ρευστότητα όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία έχουν περιορίσει το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο η νέα κυβέρνηση μπορεί να φτάσει σε συμφωνία για ένα οικονομικό πρόγραμμα με τους πιστωτές της: τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τον EFSF, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Αν και η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία για λιγότερες από δύο εβδομάδες πιστεύουμε ότι τα περιορισμένα ταμειακά αποθέματα και οι επερχόμενες πληρωμές του χρέους στους επίσημους προνομιούχους πιστωτές περιορίζει τη διαπραγματευτική ελαστικότητα.

Κατά την άποψή μας η παράταση των συνομιλιών με τους επίσημους πιστωτές θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση όσον αφορά την οικονομική σταθερότητα με τη μορφή της απόσυρσης των καταθέσεων και στο χειρότερο σενάριο στην επιβολή ελέγχου των κεφαλαίων και στην απώλεια της πρόσβασης στον δανεισμό της τελευταίας καταφυγής και ενδεχομένως στην αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Στην έκθεση της S&P γίνεται αναφορά και στην προσφυγή των τραπεζών στον ELA σημειώνοντας ότι εκτίμηση του οίκου είναι ότι η ΕΚΤ θα περιορίσει την πρόσβαση των τραπεζών στη ρευστότητα και επομένως στην οικονομία σε περίπτωση που δεν υπάρξει επέκταση της δίμηνης παράτασης που δόθηκε για τη λήξη του προγράμματος του EFSF πέραν της 28ης Φεβρουαρίου 2015.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Standard & Poor's υποβάθμισε την Ελλάδα"

Έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου για την Ελλάδα

Επιβεβαιώθηκε σήμερα Παρασκευή από τις Βρυξέλλες η διεξαγωγή του έκτακτου Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, το Eurogroup θα ξεκινήσει στις 6.30 ώρα Ελλάδος.

Πηγές της ευρωζώνης επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα θα είναι το βασικό θέμα του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Η απόφαση ελήφθη στο χθεσινό Euroworking Group στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών καθηγητής Γιώργος Χουλιαράκης.

Στο Euroworking Group οι εμπειρογνώμονες των 18 κρατών μελών της ζώνης του ευρώ ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να αιτηθεί επισήμως παράταση του χρηματοδοτικού σκέλους του ισχύοντος προγράμματος, ώσπου να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το επόμενο πρόγραμμα.

Στη βάση αυτή ζήτησαν στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου – και όχι στο έκτακτο της επομένης εβδομάδας- η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, με αναλυτική αποτύπωση των διαρθρωτικών αλλαγών. Στα ελάχιστα θετικά του χθεσινού Euroworking Group συγκαταλέγεται η διαβεβαίωση της ΕΚΤ ότι η στήριξη των τραπεζών μέσω του ELA θα συνεχισθεί απρόσκοπτα.

Εξάλλου, αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι χθες στο EWG δεν υπήρξε σύγκλιση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτό να συμβεί. Όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι κάτι που το οφείλουμε για το συμφέρον όλων και για την Ελλάδα και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι αυτό.

Κυβερνητικά στελέχη συνδέουν τον καθορισμό έκτακτου Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου, με τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου και το πρώτο τετ α τετ Τσίπρα – Μέρκελ. Όπως εκτιμούν, ενδεχομένως, επιδίωξη της ευρωζώνης είναι η Ελλάδα να λάβει ένα σαφές μήνυμα από το Eurogroup, ώστε ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην έχει τη δυνατότητα να εγείρει συγκεκριμένα ζητήματα και αξιώσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου για την Ελλάδα"

Κατρούγκαλος: Αποκατάσταση των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ

Τις διαδικασίες για την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν διά της διαθεσιμότητας, αλλά και για την επαγγελματική αποκατάσταση των περίπου 4.500 επιτυχόντων του ΑΣΕΠ που παραμένουν αδιόριστοι, εκκινεί ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος έχει ξεκινήσει ήδη σειρά επαφών.

Σε συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους του Πανελληνίου Συλλόγου Αδιόριστων του ΑΣΕΠ, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε σκάνδαλο τη μη εφαρμογή αποφάσεων του ΑΣΕΠ, σημειώνοντας ότι η πρακτική αυτή «προσβάλλει τη νομιμότητα και το κράτος δικαίου». Δεσμεύθηκε, επίσης, να «αποκαταστήσει τη νομιμότητα», επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει ανά υπουργείο. «Το δέχθηκαν καλόπιστα αντιλαμβανόμενοι και αυτοί ότι δεν μας αφορά μόνο το θέμα της δικαιοσύνης ατομικά αλλά και η ανάγκη αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος. Στην κατεύθυνση αυτή, οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Αδιορίστων ΑΣΕΠ κατήγγειλαν στη νέα ηγεσία του υπουργείου τις ώς τώρα εφαρμοζόμενες πρακτικές, επισημαίνοντας ότι «κρατούνται σε μια ιδιότυπη ομηρία άνθρωποι που είχαν πιστέψει στην αξιοκρατία και την αξιοπιστία της Πολιτείας».

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ αλλά και επιτροπών δημοσίων υπαλλήλων που απολύθηκαν μέσω της διαθεσιμότητας ή βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς. Θέμα της συνάντησης είναι η ενημέρωση των εκπροσώπων για την επαναπρόσληψη της συγκεκριμένης κατηγορίας απολυμένων αλλά και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Η άμεση επαναπρόσληψη περίπου 3.500 δημοσίων υπαλλήλων που απολύθηκαν διά της διαθεσιμότητας αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η σχετική διάταξη αναμένεται να περιλαμβάνεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Αποκατάσταση των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ"

Αποστάσεις από Κ. Λαπαβίτσα στις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη

Αποστάσεις από τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble, κράτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Βήματος, ανέφερε: «ξέρω τι λέει το διακηρυγμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στο οποίο κέρδισε τις εκλογές και τι λέει το κόμμα, οι άνθρωποι με τους οποίους συζητάω μέσα. Αυτό ξέρω. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει παντελώς το Μνημόνιο και ό,τι αυτό σημαίνει».

Όπως είπε ο οικονομολόγος, ερωτηθείς αν θεωρεί ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι εκτός γραμμής, το αρνήθηκε και πρόσθεσε «εγώ αξιολογώ τι συμβαίνει και τι λένε το πρόγραμμα και οι αποφάσεις...».

Ερωτηθείς τι εννοούσε ο κ. Βαρουφάκης απάντησε «δεν ξέρω πώς ακριβώς το εννοούσε ο κ. Βαρουφάκης. Να τον ρωτήσετε εσείς και θα τον ρωτήσω κι εγώ, όταν τον δω».

Επιπλέον χαρακτήρισε το Μνημόνιο «απαράδεκτη κατάσταση» και εκτίμησε ότι θα πρέπει να σταματήσει να ισχύει. «Γι’ αυτό εκλέχθηκα με τον ΣΥΡΙΖΑ», διευκρίνισε.

Τέλος τόνισε «δεν έχω δει να απορρίπτεται συνολικά από τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπάρξει μια βαθιά διαγραφή του χρέους, ούτε έχω δει να αλλάζουν οι προγραμματικές του θέσεις. Σας το λέω ως οικονομολόγος και ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που έχει εκλεγεί».

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστάσεις από Κ. Λαπαβίτσα στις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη"

Κόκκινος συναγερμός στον Έβρο - Εκκενώνονται χωριά

Σε εκκένωση των οικισμών Λαγυνά και Πόρου στον νομό Εβρου προχώρησαν οι Αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά τις έντονες πλημμύρες.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης υπογράμμισε ότι το βράδυ της Πέμπτης το νερό πέρασε κάτω από τη λιθορριπή της σιδηροδρομικής γραμμής και έφτασε στα πρώτα σπίτια του οικισμού Λαγυνά, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί ο οικισμός. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έσπασε το ανάχωμα που προστάτευε τον οικισμό από τα νερά.

«Εχουμε μια πρωτοφανή, ιστορικά ποσότητα νερού στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης, προσθέτοντας ότι στο ύψος των Φερών, η ποσότητα των υδάτων φθάνει τα 2.850 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι μεγάλες πιέσεις υδάτων δέχεται και η περιοχή των Φερών, όπου εκκενώθηκε ο οικισμός Πόρος αργά το βράδυ της Πέμπτης και περίπου 80 άτομα μετακινήθηκαν σε ξενοδοχεία της γύρω περιοχής.

Σημείωσε δε, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές και ο ίδιος, όπως και στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών, βρίσκονται στα σημεία που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα.


Κόλλια-Τσαρουχά: «Προτεραιότητά μας η προστασία της ανθρώπινης ύπαρξης»

Απόλυτη προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή, είναι να προστατευθεί η ανθρώπινη ύπαρξη, δήλωσε η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, αναφερόμενη στις πλημμύρες στον Έβρο.

«Έχω ήδη ενημερωθεί για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Έβρου και ειδικά τα Λαγυνά και ο Πόρος. Θα ήθελα να συγχαρώ δημόσια τον αντιπεριφερειάρχη κ. Δ. Πέτροβιτς και τους τοπικούς φορείς για την άμεση κινητοποίηση που ελπίζουμε ότι θα αποτρέψει τα χειρότερα. Το ελάχιστο που μπορώ να πω αυτές τις στιγμές είναι ότι συμπάσχω με τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας», τόνισε η υφυπουργός.

Σημείωσε δε, ότι «το πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι προτεραιότητα και η αντιμετώπισή του έχει να κάνει με τη στενή συνεργασία με τη γείτονα χώρα και τους φορείς της».

Η ίδια διαβεβαίωσε πως «από μέρους μας υπάρχει η πολιτική βούληση» και εξέφρασε την ελπίδα για μια «ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία» και ανάλογη ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά.

Η κ. Κόλλια-Τσαρουχά ανέφερε ακόμη ότι η πρώτη επίσημη περιοδεία της ως υφυπουργός θα είναι στον νομό Έβρου.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόκκινος συναγερμός στον Έβρο - Εκκενώνονται χωριά"

Πρόεδρος της Βουλής με 235 ψήφους η Ζωή Κωνσταντοπούλου - ρεκόρ όλων των εποχών

Πρόεδρος της Βουλής με ρεκόρ ψήφων, 235, εξελέγη το πρωί της Παρασκευής η Ζωή Κωνσταντοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από τη μυστική ψηφοφορία που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 στην Ολομέλεια. Η 39χρονη Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι επίσης η νεότερη βουλευτής που αναλαμβάνει Πρόεδρος της Βουλής.

Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε 235 ψήφους, ενώ υπήρξαν 61 λευκά και δύο άκυρα ψηφοδέλτια.

«Πρόκειται για ρεκόρ όλων των εποχών» ανακοίνωσε ο Γιάννης Τραγάκης, προεδρεύων του σώματος κατά τη συνεδρίαση ως αρχαιότερος στη Βουλή. «Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης» προσέθεσε.

Τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ευχαρίστησε προσωπικά στα πρώτα της λόγια ως Πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η ίδια ευχαρίστησε τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ αλλά και τις κοινοβουλευτικές ομάδες που έδωσαν θετική ψήφο. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είχαν ανακοινώσει ότι θα υπερψηφίσουν την υποψηφιότητά της.

Προτού ξεκινήσει η διαδικασία ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσαν τον πολιτικό τους όρκο ως βουλευτές - καθώς απουσίαζαν στο Βερολίνο για τη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν τελέστη την Πέμπτη η ορκωμοσία της νέας Βουλής.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων.

Για τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων προτείνονται οι Αλέξης Μητρόπουλος (α' αντιπρόεδρος), Γιάννης Μπαλάφας (β' αντιπρόεδρος) και Δέσποινα Χαραλαμπίδου (γ' αντιπρόεδρος). Από τη ΝΔ υποψήφιος αντιπρόεδρος είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Κοσμήτορες της Βουλής προτείνονται οι Νάσος Αθανασίου και Γιώργος Πάντζας. Για γραμματείς οι Παναγιώτα Δριτσέλη, Δανάη Τζίκα, Ζήσης Ζάννας και Βασίλης Τσίρκας.

Επίσης, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε ο Χρήστος Μαντάς και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Νίκος Φίλης, Θανάσης Πετράκος και Όλγα Γεροβασίλη.

Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Κώστας Αθανασίου, συντονιστής της ΕΕΚΕ ο Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων θα ξεκινήσει τελικά το απόγευμα της Κυριακής (ώρα 18:00).

Την πρώτη ημέρα αναγιγνώσκονται οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στη συνέχεια διεξάγεται συζήτηση επ' αυτών και τα μεσάνυχτα της Τρίτης 10 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος της Βουλής με 235 ψήφους η Ζωή Κωνσταντοπούλου - ρεκόρ όλων των εποχών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news