facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

FT: "Φρένο" από την ΕΚΤ στο αίτημα για έντοκα 10 δισ. ευρώ

Η ΕΚΤ αντιστέκεται σε ορισμένα βασικά στοιχεία του νέου σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης, ενδεχομένως αφήνοντας την Αθήνα χωρίς πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν το υφιστάμενο πρόγραμμα λήξει στο τέλος του μήνα, αναφέρουν οι Financial Times.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει προτείνει η Αθήνα να αντλήσει €10 δισ. μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων ως ενδιάμεση χρηματοδότηση για να πορευτεί η χώρα τους επόμενους τρεις μήνες, σημειώνουν οι FT.

Αλλά η ΕΚΤ είναι απρόθυμη να εγκρίνει την πώληση του χρέους. Δεν θα αυξήσει το ανώτατο όριο των €15 δισ. στην έκδοση εντόκων κατά το αιτούμενο ποσό των €10 δισ., σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συζητήσεις.

“Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται πλήρως στην ΕΚΤ”, αναφέρει ένας άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης με γνώση των συνομιλιών.“Η ΕΚΤ θα τηρήσει σκληρή στάση”.

Χωρίς χρηματοδότηση από έντοκα, η Αθήνα θα βγει από το υφιστάμενο πρόγραμμα χωρίς πρόσβαση σε έκτακτη χρηματοδότηση.

Σε κάθε περίπτωση, το αίτημα με βάση τις ισχύουσες συμβάσεις πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης αλλά και η ΕΚΤ. Το αίτημα του κ Βαρουφάκη σύμφωνα με πληροφορίες έχει μεταφερθεί και στον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο, Pierre Moscovici στην συνάντηση που είχε μαζί του το πρωί της Κυριακής στο Παρίσι.

Παράλληλα ο κος Βαρουφάκης, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας έχει δηλώσει ότι έως και τον Ιούνιο ζητά το 1,9 δισ. ευρώ των επιστροφών κερδών ομολόγων που διακατέχουν κεντρικές τράπεζες (σημ. το σύνολο των εκκρεμών δόσεων της αξιολόγησης που έμεινε στην μέση είναι 7,2 δισ. ευρώ).

Μαζί με τα 10 δισ. ευρώ από έντοκα επιχειρεί έτσι να διασφαλίσει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της κατά τη διάρκεια της «συμφωνίας-γέφυρας» που επιδιώκει την περίοδο Μάρτιος – Ιούνιος 2015 και η οποία προτείνεται να διαδεχτεί ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "FT: "Φρένο" από την ΕΚΤ στο αίτημα για έντοκα 10 δισ. ευρώ"

Βαρουφάκης: Πουλάμε τον ΟΣΕ ακόμη και για 1 ευρώ...

Στην κλειστή συνάντηση με παράγοντες του Σίτι στο Λονδίνο βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δεν απέκλεισε να ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΣΕ ακόμη και έναντι... ενός ευρώ, αρκεί να δοθούν εγγυήσεις για έργα.

Συγκεκριμένα, και όπως ανέφερε ο ανταποκριτής για την τηλεόραση του Σκάι στη βρετανική πρωτεύουσα, αλλά και ο ανταποκριτής του Ant1, μεταξύ των πολλών ερωτήσεων που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών ήταν και αυτές περί των προθέσεων της κυβέρνησης αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις. «Δεν είμαστε δογματικοί», απάντησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ωστόσο απέκλεισε τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της Ενέργειας, ενώ για τον ΟΣΕ είπε, ότι ως ζημιογόνο θα τον πουλούσε και έναντι ενός ευρώ, αν δίνονταν εγγυήσεις για έργα.

Για ακόμα μία φορά υπογράμμισε πως δεν θα γίνει διαπραγμάτευση με την τρόικα υπό το παρόν σχήμα της, αλλά με τους επιμέρους θεσμούς.

Οι απόψεις για την αίσθηση που άφησε η ενημέρωση από τον κ. Βαρουφάκη στα στελέχη του Σίτι διίστανται. Η στάση ορισμένων εκ των παρισταμένων περιγράφηκε από ανθρώπους που βρίσκονταν εντός της αίθουσας ως «επιφυλακτική». Κάποιοι επίσης φέρονται να απέρριψαν τις θέσεις του κ. Βαρουφάκη σχολιάζοντας ότι δύσκολα θα γίνονταν αποδεκτές από τους εταίρους και πιστωτές, ενώ από την άλλη πλευρά, παρόντες περιέγραψαν μία θετική υποδοχή στα λεγόμενα του υπουργού, κάνοντας λόγο για «ανακούφιση» από το γεγονός ότι η κυβέρνηση πιέζει για την αναδιάρθρωση χρεών προς τους επίσημους και όχι τους ιδιώτες πιστωτές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Πουλάμε τον ΟΣΕ ακόμη και για 1 ευρώ..."

Ρέντσι: Μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές

Την πεποίθηση πως υπάρχουν οι συνθήκες για να βρεθεί μια συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αναφερόμενος στις συναντήσεις που θα έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη, ο κ. Ρέντσι τόνισε θα είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρχει ισχυρός δεσμός με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά.
Σύμφωνα με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, όλοι πρέπει να διαβάσουμε στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογων ένα μήνυμα ελπίδας που προέρχεται από μία γενιά, η οποία αποτελείται από ατομα που ζητάνε περισσότερο ενδιαφέρον για αυτούς που υποφέρουν από την κρίση και όλους αυτούς που δεν βρίσκουν δουλειά λόγω της κρίσης αλλά θέλουν να συνεχίσουν να πιστεύουν στην πολιτική.
Όπως είπε, «η επιτυχία του Αλέξη οφείλεται σε ένα μήνυμα ελπίδας σε αντιδιαστολή με το μήνυμα του φόβου». 
Ο Ρέντσι εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι θα βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα.
«Είμαι οπαδός της ελληνικής προσπάθειας» είπε. Ωστόσο υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός στους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Ακόμη ο κ. Ρέντσι επεσήμανε πως η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη πρέπει να προσανατολίζεται προς την ανάπτυξη και όχι μόνο στη λιτότητα.



Ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε επίσης πως το σχέδιο Γιούνκερ και η ποσοτική χαλάρωση είναι σημάδια που δείχνουν ότι το αίτημα του κόσμου για ανάπτυξη εισακούγεται.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν συζητήθηκαν εις βάθος οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αυτό είναι κάτι που το έκανε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με τον Ιταλό ομόλογό του.
Όμως ο κ. Ρέντσι υπογράμμισε ότι οι προτάσεις αυτές θα παρουσιασθούν και θα συζητηθούν εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις.
«Μιλήσαμε σε επίπεδο αρχών και η αρχή να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες αλλά με ευελιξία και στόχος είναι η ανακούφιση των πολιτών» δήλωσε ο Ρέντσι.
Αλ. Τσίπρας: Χρειαζόμαστε χρόνο για το δικό μας σχέδιο
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι ο επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων στην Ευρώπη, χωρίς όμως να δημιουργηθεί ένας διχασμός μεταξύ του Βορρά και του Νότου, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη επιστροφής στις πραγματικές αξίες της Ευρώπης.
Τώρα είναι η ώρα να εργαστούμε μαζί για την αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, τώρα είναι η ώρα να φέρουμε συναισθήματα όπως ελπίδα και αισιοδοξία, είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι η  Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η Ελλάδα θα δουλέψει προκειμένου να συμβάλλει στην αλλαγή προοπτικής.

REUTERS/REMO CASILLI

Μία γραβάτα ήταν το δώρο του Ιταλό πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στον ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τη δέχτηκε με χαμόγελο και είπε μάλιστα ότι «αυτή τη γραβάτα θα φορέσω όταν βρεθεί λύση για το χρέος».
Ο Πρωθυπουργός ζήτησε για τη νέα κυβέρνηση τον απαραίτητο χρόνο «για το δικό μας μεσοπρόθεσμο σχέδιο με τις δικές μας σαρωτικές μεταρρυθμίσεις γιατί μέχρι τώρα δεν πλήρωσαν οι πλούσιοι» είπε  και πρόσθεσε πως ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει άδικα, ενώ επεσήμανε πως το κράτος παραμένει πελατειακό και διεφθαρμένο υποσχόμενος ότι η νέα κυβέρνηση θα τα αλλάξει όλα αυτά.
«Ανήκουμε στην ίδια γενιά. Τη γενιά που βρέθηκε στο στόχαστρο των αποτυχημένων πολιτικών. Μία γενιά που αναγκάστηκε να ξενιτευτεί, να μεταναστεύσει για να μπορέσει να ξαναβρεί το όνειρό της και έχουμε την υποχρέωση να μπορέσουμε να αγωνιστούμε για δικό της λογαριασμό για να μπορέσει να ελπίσει ξανά» είπε ο κ. Τσίπρας

REUTERS/REMO CASILLI

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έκανε δώρο στον Ρέντσι ένα cd με τραγούδια της Μεγάλης Ελλάδας, το οποίο κι έγινε αποδεκτό με ενθουσιασμό από τον Ιταλό πρωθυπουργό.
Παράλληλα παρέσχε εγγυήσεις ότι «δεν θα δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα αλλά θα αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση σε πλαίσια δημοσιονομικής πειθαρχίας».
«Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλοί διχασμοί που έχει δημιουργήσει η λιτότητα για να δημιουργήσουμε έναν ακόμα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ακόμα ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο. Θέλουμε τη συμμαχία της λογικής».
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα μπορέσει να πείσει τους εταίρους για τις προτάσεις του και σημείωσε ότι «είμαι ανοιχτός, όμως, να ακούσω και την εναλλακτική πρόταση».
Με τη νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν να φοβούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες αλλά ούτε και οι Ευρωπαίοι πιστωτές, συνέχισε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι «θα είχαν να φοβηθούν αν συνεχιζόταν η αδιέξοδη αυτή πολιτική που θα διόγκωνε ακόμη περισσότερο το χρέος και θα δημιουργούσε την ανάγκη για νέα δάνεια.
«Αυτή είναι η στρατηγική μας και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να δεχθούμε κάθε εναλλακτική πρόταση» είπε.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέντσι: Μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές"

Βέλγος ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της νομισματικής ένωσης

«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της νομισματικής ένωσης, ειδάλλως παίζει με την ουσία της Ένωσης. Το να κάνει κάποιος παραχωρήσεις στην Ελλάδα τώρα, δεν είναι στην ημερήσια διάταξη».

Αυτά δήλωσε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του βελγικού πρακτορείου ειδήσεων BELGA, ο βέλγος υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ, στο φλαμανδικό τηλεοπτικό κανάλι VRT.

Ο βέλγος υπουργός, οποίος πρόσκειται στο υπερσυντηρητικό κόμμα Ν-VA, πρόσθεσε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση παραμείνει στις θέσεις της, κινδυνεύει «να πάψει να ανήκει κλαμπ» της Ευρωζώνης.

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει περισσότερη βοήθεια και λιγότερο έλεγχο. Δεν είναι αυτό δυνατόν, εκτός και αν θέλουμε να αμφισβητήσουμε την ίδια την ουσία της νομισματικής ένωσης» είχε ήδη επισημάνει ο Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ στο Twitter την Τρίτη το πρωί.

Ερωτηθείς για τη δημοσιονομική πειθαρχία από το VRΤ, υπογραμμίζει ότι οι κανόνες δεν μπορούν να παρακαμφθούν.

«Όταν ζούμε σε μία νομισματική ένωση, πρέπει μερικοί κανόνες να γίνονται σεβαστοί, είτε πρόκειται για σοσιαλιστική είτε για φιλελεύθερη κυβέρνηση.

Η νομισματική ένωση προϋποθέτει μερικές υποχρεώσεις, τόσο σε επίπεδο δημοσιονομικής πειθαρχίας όσο και στη διατήρηση του επιπέδου της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της υγείας του τραπεζικού συστήματος» είπε ο βέλγος υπουργός.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Βέλγος ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της νομισματικής ένωσης"

Σε κατάσταση συναγερμού ο Έβρος - Απομακρύνονται κάτοικοι από τα σπίτια τους

Η περιοχή της Βύσσας στο επίκεντρο - Παραμένουν τα προβλήματα στις Καστανιές - Βελτιωμένη η εικόνα στο Ορμένιο και το Τρίγωνο

Δύο ηλικιωμένες γυναίκες από την κάτω Βύσσα, εννέα οικογένειες από την παλαιά Σαγήνη Ορεστιάδας και μία οικογένεια από την περιοχή της Οινόης Ορεστιάδας απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους το τελευταίο 24ωρο, καθώς εκτιμήθηκε ότι κινδύνευαν από τις πλημμύρες που πλήττουν για μία ακόμα φορά την ευρύτερη περιοχή του δήμου Ορεστιάδας.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και η ανησυχία επικεντρώνεται στην περιοχή της Βύσσας, όπου η στάθμη παραμένει σε απειλητικά υψηλά επίπεδα και η πτώση (της στάθμης) είναι πολύ αργή.

Στο ωοειδές, δηλαδή στις εκτάσεις του «μεγάλου» κάμπου της περιοχής, έκτασης 85.000 στρεμμάτων, έχουν πλημμυρίσει ήδη τα 10.000 στρέμματα, μετά την υποχώρηση αναχωμάτων σε Οινόη-Κλεισσώ και Παλαιά Σαγήνη.

Το πρωί ο δήμος Ορεστιάδας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις τους στην περιοχή του κάμπου, λόγω της μεγάλης εισροής υδάτων.

Κρίσιμη αλλά ελεγχόμενη κρίνεται η κατάσταση στην περιοχή Ορμενίου αλλά και σε άλλα σημεία της περιοχής Τριγώνου, που εχθές απειλήθηκαν σοβαρά από εκτεταμένες πλημμύρες. Στις Καστανιές τα νερά του Άρδα άγγιξαν επικίνδυνα τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται κοντά στην όχθη και ο κίνδυνος παραμένει, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση ότι εφόσον η ροή από τη Βουλγαρία μειώνεται, σταδιακά θα απομακρύνεται η απειλή.

Τα σχολεία είναι κλειστά στις στις δημοτικές ενότητες Τριγώνου, Κυπρίνου, Βύσσας.

Η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, τελικά λόγω των έκτακτων συνθηκών, αναβάλλεται.

Η ροή στα φράγματα φαίνεται να μειώνεται από τα ξημερώματα, ωστόσο οι στάθμες σε Πύθιο και Πέταλο είναι στα όρια συναγερμού.

Περιοχή
Ημερ.
Στάθμη
Επιφ.
Συν.
Πύθιο
03/02/15 10:00
6.08
4.70
5.70
Πέταλο
03/02/15 10:00
6.00
5.60
6.00
Πύθιο
03/02/15 07:00
6.12
4.70
5.70
Πέταλο
03/02/15 07:00
5.85
5.60
6.00


Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση συναγερμού ο Έβρος - Απομακρύνονται κάτοικοι από τα σπίτια τους"

Αρειος Πάγος: Συνυπαίτιος ο συνοδηγός σε τροχαίο λόγω μέθης του οδηγού

Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη μένουν οι οδηγοί που οδηγούν μεθυσμένοι και προκαλούν τροχαίο ατύχημα, ενώ οι τυχόν συνοδηγοί τους που γνωρίζουν ότι βρίσκονται υπό την επίδραση οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών οι έχοντες στα χέρια τους το τιμόνι θεωρούνται συνυπαίτιοι του ατυχήματος και μάλιστα προσδιορίζεται σε ποσοστό 30%.

Αυτό έκινε το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι ο συνοδηγός αυτοκινήτου που γνωρίζει ότι ο οδηγός είναι μεθυσμένος και παρ' όλα αυτά δέχεται να επιβιβαστεί, είναι συνυπαίτιος κατά 30% σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται επίσης ότι η μη ασφαλιστική κάλυψη του οδηγού λόγω μέθης δεν απαλλάσσει την ασφαλτική εταιρεία από την υποχρέωση να αποζημιώσει τους ζημιωθέντες τρίτους (συγγενείς κ.ά.) και να αξιώσει στη συνέχεια το ποσό που θα καταβάλει από τον οδηγό.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρειος Πάγος: Συνυπαίτιος ο συνοδηγός σε τροχαίο λόγω μέθης του οδηγού"

Την Πέμπτη η ορκωμοσία στη Βουλή, τη Δευτέρα πιθανώς η ψήφος εμπιστοσύνης

Την Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου, ανοίγει επίσημα η αυλαία της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Το πρόγραμμα φαινομενικά δείχνει απλό. Οι ημερομηνίες για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ωστόσο αποτελούν μια πιο σύνθετη υπόθεση, για αυτό και δεν έχουν «κλειδώσει» όλες ακόμη.

Τα μέλη του Κοινοβουλίου που ανέδειξαν οι κάλπες της 25ης Ιανουαρίου θα ορκιστούν το μεσημέρι της Πέμπτης. Μία ημέρα αργότερα, δηλαδή το πρωί της Παρασκευής, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής. Για το αξίωμα έχει προταθεί από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, και εκτός απροόπτου, αναμένεται να ακολουθήσει η εκλογή των λοιπών μελών του προεδρείου - αντιπρόεδροι, κοσμήτορες και γραμματείς εκλέγονται σε τέσσερις διαδοχικές χωριστές ψηφοφορίες.

Επίσης, την ίδια ημέρα εκδίδονται δύο ημερήσιες διατάξεις για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η τελευταία για να πραγματοποιηθεί απαιτείται να περάσουν τουλάχιστον πέντε ημέρες.

Αμφιβολίες υπάρχουν για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και για την προεδρική εκλογή. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει τις πρώτες να ακολουθούν το αμέσως επόμενο τριήμερο (Σάββατο 7, Κυριακή 8 και Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου). Την πρώτη ημέρα αναγιγνώσκονται οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στη συνέχεια διεξάγεται συζήτηση επ' αυτών και τα μεσάνυχτα της 9ης Φεβρουαρίου πραγματοποιείται η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Πάντως, το ακριβές χρονοδιάγραμμα των προγραμματικών δεν έχει επισημοποιηθεί, καθώς ο ορισμός των τελικών ημερομηνιών θα εξαρτηθεί από τις υποχρεώσεις του πρωθυπουργού στο εξωτερικό. Σημειώνεται πάντως ότι εφόσον στις 12 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες - η πρώτη στην οποία θα συμμετέχει ο Αλέξης Τσίπρας - πιθανολογείται ότι Παρασκευή και 13 μπορεί να γίνει η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Την Πέμπτη η ορκωμοσία στη Βουλή, τη Δευτέρα πιθανώς η ψήφος εμπιστοσύνης"

Καμμένος: «Θα ανοίξουν όλοι οι φάκελοι των εξοπλιστικών»

Αποφασισμένος να ανοίξει τις υποθέσεις που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις προμήθειες, εμφανίζεται με δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καμμένος τόνισε ότι «όλες οι υποθέσεις οι οποίες αφορούν εξοπλιστικά θα ανοίξουν. Θα επανεξετάσουμε όλους τους φακέλους, θα επανεξετάσουμε και παλαιότερες προμήθειες».

Και πρόσθεσε:

«Θα ανοίξουν όλοι οι φάκελοι, δεν πρόκειται να μείνει κανένας φάκελος κλειστός. Δεν πρόκειται να κρύψουμε τίποτα, θα ανοίξουν όλοι οι φάκελοι, θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια.

»Δεν μπορεί να αιμορραγεί ο ελληνικός λαός και εδώ κάποιοι να έχουν κάνει πάρτι με τους εξοπλισμούς. Ξεκάθαρα πράγματα. Αν κάποιες προμήθειες πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα, θα πάνε».

Στόχος του Πάνου Καμμένου είναι να διαχειρίζονται τα εξοπλιστικά προγράμματα τα Γενικά Επιτελεία, γιατί «δεν είναι δυνατόν οι σύμβουλοι του εκάστοτε υπουργού να γίνονται οι διαχειριστές των οπλικών συστημάτων. Εξάλλου οι μισοί είναι στη φυλακή».

Αναφερόμενος στα υποβρύχια και τη σχετική σύμβαση είπε ότι «τα θέλουμε, τα έχουμε ανάγκη» αλλά, διευκρίνισε ότι «από εκεί και πέρα δεν σημαίνει ότι επειδή θα πάρουμε τα υποβρύχια δεν θα αναζητήσουμε τις ευθύνες εκείνων που έκαναν το ελληνικό δημόσιο να χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια. Βεβαίως δεν θα σταματήσουμε στον Τσοχατζόπουλο... Ο Τσοχατζόπουλος πλήρωσε για ό,τι έκανε, υπάρχουν και άλλοι. Καμία ασυλία, αυτό σας το διαβεβαιώνω».

Τέλος ο κ. Καμμένος επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι, μεταξύ άλλων και η αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, η επαναφορά της Δημοκρατίας, η λειτουργία του Συντάγματος και η αξιοπρέπεια των πολιτών.

Όπως είπε, δεν έχει σημασία αν είναι κάποιος δεξιός ή αριστερός και επισήμανε την ανάγκη εθνικής ενότητας, προκειμένου «να πάμε με μία φωνή προς τους δανειστές, να τους εξηγήσουμε το απλό, το οποίο είπε χθες και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ότι δεν μπορεί να πιέζουν ένα κράτος το οποίο έχει 25% ύφεση, έχει φτωχοποιηθεί, έχει εξαντληθεί η μεσαία τάξη.

»Δεν είναι θέμα δεξιού και αριστερού, είναι θέμα που αφορά όλο το έθνος, είναι θέμα που αφορά όλο τον ελληνικό λαό και αυτό δημιούργησε τούτη την κυβέρνηση»

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: «Θα ανοίξουν όλοι οι φάκελοι των εξοπλιστικών»"

Κυβερνητικές αναταράξεις για τη ρύθμιση χρέους

Αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη για το πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση το θέμα της ρύθμισης του χρέους. Εκτός από τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος μετά τις δηλώσεις του στους Financial Times προχώρησε σε διευκρινήσεις χωρίς ωστόσο να αλλάζει την ουσία της τοποθέτησής του, κυβερνητικά στελέχη προχώρησαν σήμερα σε μπαράζ δηλώσεων, διαβεβαιώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει "το κούρεμα του ελληνικού χρέους".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό (ANT1) ότι «πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο γι’ αυτό απαιτείται η διαγραφή του. Δεν έχουμε κάνει κωλοτούμπα. Ενδεχομένως κάποιοι να δυσαρεστούνται που δεν έχουμε κάνει κωλοτούμπα».

Παράλληλα, τόνισε ότι η διαγραφή μπορεί να γίνει με διάφορους τεχνικούς τρόπους και «ένας από αυτούς τους τεχνικούς τρόπους είναι αυτός που ακούστηκε χθες σε παρουσίαση του κ. Βαρουφάκη σε Βρετανούς επενδυτές» συμπλήρωσε. Ωστόσο, όπως είπε, αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι το δημόσιο χρέος να καταστεί βιώσιμο, για να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία. Αναφερόμενος στις επαφές του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη με Ευρωπαίους, ο κ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας.

Πάντως, σε αντίθετο μήκος κύματος από αυτό του κ. Βαρουφάκη ήταν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δημήτρη Στρατούλη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό (Mega) η κυβέρνηση επιμένει στη διαγραφή του χρέους: «Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Διεκδικούμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους γιατί μόνο έτσι μπορεί να πάρει ανάσα ο λαός», επισήμανε.

Ο κ. Στρατούλης, αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Βαρουφάκη υποστήριξε ότι το δημοσίευμα των Financial Times δεν αποδίδει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και τόνισε: «Ζητούμε διαγραφή του χρέους για να γίνει το χρέος μας βιώσιμο».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη υποστήριξε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό (Παραπολιτικά) πως «είναι η πρώτη φορά που γίνεται διαπραγμάτευση με τους εταίρους που έχει ως στόχευση το συμφέρον της Ελλάδας, και του ελληνικού λαού».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ΑΝΕΛ ζητούν τη σύσταση μιας ανεξάρτητης αρχής λογιστικού ελέγχου για το χρέος.

Η κ. Χρυσοβελώνη επικαλέστηκε δήλωση του Πάνου Καμμένου σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή στην οποία είπε πως οι ΑΝΕΛ δεν αποκλίνουν από τις αρχές τους και εμμένουν στην διαγραφή του χρέους.

ΝΔ: «Να ανακοινώσει η κυβέρνηση την επίσημη θέση της»

Να ανακοινώσει την επίσημη θέση της ενόψει των κρίσιμων συζητήσεων για την πορεία της χώρας καλεί την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης. Εκανε μάλιστα την ακόλουθη δήλωση για τις αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών.

«Λίγες μόνο ημέρες μετά τις εκλογές και πριν τις προγραμματικές δηλώσεις, η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, δια του λαλίστατου κ. Βαρουφάκη, ομολογεί απερίφραστα ότι:

Πρώτον, η διαγραφή χρέους δεν είναι πλέον στο τραπέζι, αθετώντας τα όσα έλεγαν μέχρι σήμερα. Δεύτερον, ότι δεν θα τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Στην αντίπερα όχθη, ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι: Πρώτον, το χρέος θα διαγραφεί και δεύτερον, θα τηρηθούν στο ακέραιο οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Κάπου στη μέση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σακελλαρίδης συμφώνησε με τον κ. Στρατούλη, επικαλούμενος τον κ. Βαρουφάκη!

Η κυβέρνηση οφείλει αμέσως να ανακοινώσει την επίσημη θέση της, ενόψει των κρίσιμων συζητήσεων, που διεξάγονται για την πορεία της χώρας».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβερνητικές αναταράξεις για τη ρύθμιση χρέους"

Γιάνης Βαρουφάκης: Οχι διαγραφή χρέους, ιδέες για την ελάφρυνσή του

Τα σχέδιά του για αναδιάρθρωση του χρέους μόνο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και για ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, ανέπτυξε χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης σε επενδυτές στο Λονδίνο. Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν ζητεί διαγραφή του χρέους αλλά την ελάφρυνσή του.

Νωρίτερα ο κ. Βαρουφάκης άνοιξε τα χαρτιά του και στον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, ο οποίος από την πλευρά του απηύθυνε προειδοποιήσεις τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι η μεταξύ τους αντιπαράθεση συνιστά κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία. «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση και είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία» δήλωσε ο Οσμπορν. Σε μήνυμά του στο twitter, εξάλλου, προσέθετε: «Στην Ευρώπη, όπως και στη Βρετανία, είναι τώρα ώρα για αποτελεσματικότητα αντί για χάος. Κάλεσα όλους τους εμπλεκομένους να δράσουν υπεύθυνα και την ευρωζώνη να αποκτήσει ένα καλύτερο σχέδιο για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη».

Ικανοποιημένος από τη συνάντηση εμφανίστηκε ο κ. Βαρουφάκης. Τη χαρακτήρισε σαν μια «ανάσα φρέσκου αέρα» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «παρά τις διαφορές μας, συντονιζόμαστε για να βρούμε κοινό έδαφος και νομίζω ότι ήδη το έχουμε βρει».

Το σχέδιο για την οικονομία. Το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως ο ίδιος το περιέγραψε χθες στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (και το είχε αναπτύξει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» στις 23/1/2015) προβλέπει την ανταλλαγή των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με ένα άλλο απεριόριστης διάρκειας (perpetual bond) και αυτών της ευρωζώνης με άλλα, συνδεδεμένα με ρήτρα ανάπτυξης. Ακόμη ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, είπε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μετριάσει τους στόχους του Μνημονίου για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά πάντως να υπάρχει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, της τάξης του 1%-1,5%, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα αθετηθούν κάποιες από τις προεκλογικές υποσχέσεις της.

Καθησυχαστικός θέλησε να εμφανιστεί ο κ. Βαρουφάκης και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας πως δεν είναι συνετή η ανάκληση αυτών που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ χαρακτήρισε πολύ θετικές τις επενδύσεις της COSCO στην Ελλάδα. Ακόμη, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «όταν θα δανειστούμε και πάλι αυτό θα γίνει στο πλαίσιο ενός βιώσιμου σχεδίου». Ωστόσο επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει τη δόση των 7 δισ. ευρώ, παρά μόνο το 1,9 δισ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάνης Βαρουφάκης: Οχι διαγραφή χρέους, ιδέες για την ελάφρυνσή του"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news