facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Βρετανός ΥΠΟΙΚ: Το αδιέξοδο Ελλάδας-ευρωζώνης είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία

Η εμπλοκή μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο Λονδίνο.

Ο κ. Όζμπορν χαρακτήρισε μεν εποικοδομητική τη συνομιλία του με τον κ. Βαρουφάκη, απηύθυνε όμως έκκληση στον Έλληνα υπουργό να δράσει υπεύθυνα, ενώ τόνισε πως και η Ευρωζώνη πρέπει να έχει ένα καλύτερο σχέδιο για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

«Πρόκειται για μία αναδυόμενη απειλή για τη βρετανική οικονομία και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στην Ευρώπη, όπως και στη Βρετανία, επιλέγουμε την ικανότητα αντί για το χάος» πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός.

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανός ΥΠΟΙΚ: Το αδιέξοδο Ελλάδας-ευρωζώνης είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία "

Ισπανός ΥΠΟΙΚ: Δεν θα αλλάξουμε τους κανόνες της ΕΕ για την Ελλάδα

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αλλαγής των κανόνων της ΕΕ για να υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματα της Ελλάδας εξέφρασε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Κριστόμπαλ Μοντόρο.

"Το να μπει κανείς στην Ευρώπη είναι κάτι εθελοντικό και ανήκουμε στη λέσχη αυτή με την προϋπόθεση ότι σεβόμαστε τους κανόνες της λέσχης επειδή αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας", είπε σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVE και πρόσθεσε:

"Την Ευρώπη δεν την έφτιαξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρώπη είμαστε εμείς, οι χώρες που την αποτελούμε, εμείς είμαστε που έχουμε ορίσει αυτούς τους κανόνες...Δεν είναι συνεπώς δυνατό να απαντάμε στις εσωτερικές πολιτικές αλλαγές στις χώρες με νέους κανόνες διότι έτσι η λέσχη απλούστατα θα καταρρεύσει".

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, απάντησε: "Ναι, προφανώς, όπως κάναμε όλοι".

"Είναι εύκολο να ανέβεις στην κυβέρνηση και να πεις, 'θέλω να αυξήσω αυτή τη δαπάνη, αυτήν εδώ και επίσης αυτή την άλλη', προφανώς έτσι θα θέλαμε όλοι να κυβερνάμε. Όμως η ερώτηση είναι, από πού βγαίνουν τα χρήματα αυτά; Από τους Έλληνες; Από τους άλλους Ευρωπαίους ή από τον υπόλοιπο κόσμο; Ποιος θα δώσει αυτά τα χρήματα; Αυτό είναι το όλο θέμα", υπογράμμισε.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανός ΥΠΟΙΚ: Δεν θα αλλάξουμε τους κανόνες της ΕΕ για την Ελλάδα"

Αυστριακός ΥπΟικ: «Δεν θα ανεχθούμε εκβιασμό από την Ελλάδα»

“Είναι τελείως σίγουρο ότι δεν θα ανεχθούμε εκβιασμό”, προειδοποιεί, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα “Τιρόλερ Τάγκες Τσάιτουνγκ” ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς-Γέργκ Σέλινγκ του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος – διατεινόμενος, ταυτόχρονα, πως “η μπάλα της κρίσης χρέους βρίσκεται τώρα μόνον στην Ελλάδα”.

Όπως αναφέρει, η Ευρώπη και η Αυστρία, έχουν κάνει πάρα πολλά και είναι πρόθυμες να παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη, ωστόσο μόνον με ταυτόχρονη καταβολή προσπαθειών από τους ίδιους τους Έλληνες”.

Ο ίδιος αποσαφηνίζοντας ότι υπάρχουν σαφείς κανόνες παιχνιδιού, οι οποίοι δεν μπορούν να αλλάζουν κάθε φορά με μια νέα κυβέρνηση, τονίζει πως δεν τίθεται θέμα διαγραφής χρέους, το οποίο, κατά την άποψή του, δεν θα προσέφερε τίποτε αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα επειδή οι Έλληνες ούτως ή άλλως δεν θα πρέπει να πληρώνουν σχεδόν κανένα επιτόκιο μέχρι το 2022.

Όπως γράφει η εφημερίδα, στη συνέντευξή του ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, παραπέμπει σε δηλώσεις από την Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα πήγαινε σε κρατική χρεοκοπία χαμογελώντας, πως μπορεί να δεχθεί χρήματα από τη Ρωσία, πως θα αγνοήσει το “Ecofin” και πως τελικά ούτως ή άλλως θα πληρώσουν οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί.

“Η νέα ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται δυστυχώς σε κλίμα προεκλογικού αγώνα και θα πρέπει, για το δικό της το συμφέρον, να περάσει γρήγορα σε κλίμα εργασίας”, αποφαίνεται ο Χανς-Γεργκ Σέλινγκ.

Με ειρωνική διάθεση, ο ίδιος παρατηρεί ότι μέσα στην ΕΕ έχουν υπάρξει προφανώς αρκετές αλλαγές, αν ενθυμηθεί την τότε κατακραυγή και τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων, υπό τον καγκελάριο Σιούσελ, ενώ στην Ελλάδα κυβερνά τώρα ένα “αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα” με ένα “δεξιό λαϊκιστικό κόμμα” και η Ευρώπη παραμένει ατάραχη σε μεγάλο βαθμό.

Πρέπει να σημειωθεί πως με εκείνη την κυβέρνηση στην Αυστρία, ο Χανς-Γέργκ Σέλινγκ εννοεί τον δεξιό-ακροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό στο διάστημα 2000-2006, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του, με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, που είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών και την επιβολή από την ΕΕ οκτάμηνων κυρώσεων εναντίον της κυβέρνησης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστριακός ΥπΟικ: «Δεν θα ανεχθούμε εκβιασμό από την Ελλάδα»"

Το προφητικό ντοκιμαντέρ για το γεφύρι της Πλάκας

Το γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες απόσπασμα ντοκιμαντέρ του 2004 που ουσιαστικά προέβλεπε την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας στην Άρτα, του μεγαλύτερου μονότοξου των Βαλκανίων, λόγω της παραμέλησής του.

Η «προφητεία» του προ δεκαετίας ντοκιμαντέρ του Νίκου Παπαθανασίου «Τα γεφύρια της Ηπείρου: περιμένοντας το θάνατο» βγήκε αληθινή χθες, Κυριακή, όταν το μεγαλύτερο τμήμα του μοναδικού αρχιτεκτονήματος κατέρρευσε λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, προκαλώντας συγκίνηση όχι μόνο στους ηπειρώτες.

Ήδη από το 2004 ο ερευνητής Σπύρος Μαντάς, ο οποίος από το 1982 ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τη μελέτη των πέτρινων γεφυριών της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου αλλά και τους μαστόρους της, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το γεφύρι, υποστηρίζοντας πως αν αυτό δεν πνιγεί, σίγουρα θα καταρρεύει αν κάποιος δεν ασχοληθεί σοβαρά με τη συντήρηση και διάσωσή του.

«Και τότε θα μείνει μονάχα ένα μεγάλο γιατί», τον ακούμε να λέει στο ντοκιμαντέρ.






Διαβάστε Περισσότερα » "Το προφητικό ντοκιμαντέρ για το γεφύρι της Πλάκας"

Υπ. Υποδομών: Εφικτή η αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας στην Πλάκα

Είναι εφικτή τεχνικά η αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας στην Πλάκα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ωρα Mega, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά του ΕΜΠ για τη δωρέαν μελέτη.

O κ. Σπίρτζης, ο οποίος βρίσκεται στην Άρτα, ανέφερε ότι ήδη έχουν μεταβεί στο σημείο τα κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού και πρόσθεσε πως μόλις υποχωρήσουν τα καιρικά φαινόμενα θα βρεθούν και τα υλικά της γέφυρας για να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Τέλος, επανέλαβε ότι από σήμερα το πρωί αρχίζει η καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, με τη βοήθεια και των κλιμακίων μηχανικών του υπουργείου Υποδομών που έχουν μεταβεί απο την Αθήνα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Υποδομών: Εφικτή η αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας στην Πλάκα"

Χουντής: Tο ραντεβού με την Μέρκελ θα ζητηθεί στην ώρα του

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει συνάντηση και με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Χουντής σε συζήτηση στο Mega

Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι «σε αυτό το διήμερο δεν υπάρχει στο πρόγραμμα συνάντηση με την κυρία Μέρκελ».

Ωστόσο σημείωσε ότι «θα γίνει οπωσδήποτε», τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συζητήσει με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους.

Επισήμανε ότι οι επικείμενες συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τους κ. Ρέντσι και Ολάντ θα γίνουν με δική τους πρωτοβουλία και πρόσθεσε: «Το επόμενο διάστημα να περιμένετε προσκλήσεις και πρωτοβουλίες δικές μας».

Ερωτηθείς αν θα ζητηθεί συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο ανέφερε χαρακτηριστικά «αυτό θα γίνει στην ώρα του».

Ξεκαθάρισε πάντως πως αυτό που ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση είναι να μιλήσει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Με αυτούς θα διαπραγματευτούμε κυρίως, δίνουμε μεγάλο βάρος στη συνάντηση και με τον κύριο Γιούνκερ», είπε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης σημείωσε ότι «η λογική των πραγμάτων και το κλίμα που διαμορφώνεται δείχνει ότι θα υπάρξει κάτι τέτοιο».

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνήσει ότι «χρειάζεται χρόνος για να συζητήσουμε χωρίς τους περιορισμούς ότι συνεχίζεται το μνημονιακό έργο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χουντής: Tο ραντεβού με την Μέρκελ θα ζητηθεί στην ώρα του"

Bloomberg: Η Μέρκελ δεν θέλει συνάντηση με τον Τσίπρα

Σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Bloomberg, στόχος της καγκελαρίου είναι να δείξει στον Έλληνα πρωθυπουργό πως είναι απομονωμένος στο ευρωπαϊκό σκηνικό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προτιμά να αποφύγει μια διμερή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και κατ’ αυτόν τον τρόπο να του δείξει πως – με δεδομένες τις προτάσεις του – είναι απομονωμένος στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο γερμανική κυβερνητική πηγή.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, η κ. Μέρκελ τρέφει αμφιβολίες για το κατά πόσον ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του περί αύξησης των κρατικών εσόδων μέσω πάταξης της διαφθοράς και αύξησης της φορολόγησης.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την ίδια πηγή, η κ. Μέρκελ δε διαβλέπει μεγάλα περιθώρια διαπραγματευτικών ελιγμών έναντι της Ελλάδας για να διασφαλιστεί η παροχή περαιτέρω βοήθειας προς τη χώρα μας.

Κατά τις επόμενες ημέρες ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι στη Ρώμη, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες, και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

Έως τώρα δεν υπάρχει καμία πληροφορία έστω για επαφή μεταξύ του νέου Έλληνα πρωθυπουργού και της κ. Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν ούτως ή άλλως κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 12 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Η Μέρκελ δεν θέλει συνάντηση με τον Τσίπρα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news