facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

S&P: Υποβαθμίζει το outlook της Ελλάδας

Σε υποβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας σε «CreditWatch negative» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.

Η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση του οίκου για ορισμένες από τις επιλογές της νέας κυβέρνησης τις οποίες χαρακτηρίζει ασύμβατες με το πλαίσιο της πολιτικής που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των πιστωτών και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Παράλληλα ο οίκος υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ότι «κατά τη γνώμη μας εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να συμφωνήσει με τους επίσημους πιστωτές της χώρας για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση, αυτό θα αποδυναμώσει περαιτέρω την πιστωτική αξιοπιστία της Ελλάδας».

Επίσης ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι έχει θέσει υπό «αρνητική παρακολούθηση» (CreditWatch Negative) τη συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας – αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Β/Β - και προειδοποιεί ότι μπορεί να προχωρήσει σε υποβάθμισή της εάν υπάρξει «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων με ΕΚΤ και ΔΝΤ, γεγονός το οποίο θα περιορίσει τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της.

Αντίθετα εάν οι διαπραγματεύσεις έχουν θετικό αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει σταδιακά. Πάντως ο οίκος ξεκαθαρίζει ότι είναι αντίθετος με ορισμένες προτάσεις που συγκαταλέγονται μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η μείωση του απόλυτου ποσοστού του πρωτογενούς πλεονάσματος ως ποσοστού επί του ΑΕΠ.

Η αντίθεση έγκειται στο γεγονός ότι τα τρία παραπάνω στοιχεία αποτελούν δεσμεύσεις της Ελλάδας βάσει του Μνημονίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Standard & Poor's «με δεδομένη την περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, η Ελλάδα στηρίζεται στην στήριξη του επίσημου τομέα προκειμένου να αποπληρώσει δάνεια ύψους 17 δισ. ευρώ φέτος, εκ των οποίων τα 6,7 δισ. βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ, αλλά και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, ενώ 8,6 δισ. ευρώ οφείλονται στο ΔΝΤ».

Προστίθεται ακόμη ότι η η πολιτική αβεβαιότητα αλλά και η αδύναμη πορεία του ΑΕΠ (τόσο του πραγματικού όσο και του κατά κεφαλήν) αποτελούν αρνητικούς παράγοντες για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ως εκ τούτου η πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις και να συνδέσει περισσότερο την πορεία του ΑΕΠ με αυτή της βιωσιμότητας του χρέους, χαρακτηρίζεται ως εποικοδομητική.

Διαβάστε Περισσότερα » "S&P: Υποβαθμίζει το outlook της Ελλάδας"

Τσίπρας: Είμαστε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας

Για τετραετές σχέδιο το οποίο θα στηρίζεται σε πρωτογενώς ισοσκελισμένους κρατικούς προϋπολογισμούς μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη του ομιλία στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Ο κ. Τσίπρας, έριξε ιδιαίτερο βάρος στη μάχη κατά τη διαφθοράς και της διαπλοκής ενώ επανέλαβε πολλές φορές τη λέξη "διαφάνεια".

Είμαστε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου. Πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ανέφερε και τόνισε ότι «ο λαός απαιτεί να ματώσουμε προκειμένου να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά του». Σημείωσε δε ότι θα κινηθεί προς την κατεύθυνση ευρύτερων συναινέσεων και έδωσε εντολή για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και αλαζονείας.

Τέσσερις είναι οι προτεραιότητες:

Α) Αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης. Βοήθεια σε αυτούς που στερούνται βασικά αγαθά όπως φαγητό, θέρμανση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Β) Στήριξη της οικονομίας για να επαναλειτουργήσει. Στήριξη των μικρών επιχειρήσεων που βουλιάζουν στα χρέη και δράσεις για την μείωση της ανεργίας

Γ) Διαπραγμάτευση με τους εταίρους για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Είμαστε έτοιμοι για αυτό με εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών και τετραετές σχέδιο με στόχο πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά χωρίς την υποχρέωση εξοντωτικών πλεονασμάτων. Εχουμε προτάσεις ρεαλιστικές για το χρέος και τις επενδύσεις.

Δ) Σύγκρουση με ένα κατεστημένο δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα. Θεσμική θωράκιση της διαφάνειας, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

«Οι Ελληνες έχουν μεγάλες προσδοκίες. Δεν περιμένουν να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη η δύσκολη οικονομική κατάσταση αλλά έχουν την απαίτηση να είμαστε κυβέρνηση με εντελώς διαφορετικό ύφος εξουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. «Δεν έχουμε άλλες εξαρτήσεις ή άλλο αφεντικό πέραν από τους πολίτες. Σε αυτούς λογοδοτούμε» είπε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση δεν έρχεται να καταλάβει δομές και προνόμια εξουσίας. Ερχόμαστε να αλλάξουμε τον τρόπο που ασκείται η διοίκηση της χώρας, να κάνουμε οριστικά παρελθόν το πελατειακό κράτος και το κράτος-πελάτη που εξυπηρετούσε συμφέροντα.

Θέλω να έχετε στο μυαλό σας ότι η εξουσία δεν μας ανήκει. Ανήκει σε αυτούς που μας την ανέθεσαν. Είμαστε υπό την κρίση τους. «Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας, αμείλικτη στάση σε φαινόμενα διαφθοράς».

Τον πρωθυπουργό στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικό συμβουλίου πλαισίωνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης.
Ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας Γιάννης Βαρουφάκης κάθισε ακριβώς απέναντι από τον πρωθυπουργό. Δίπλα στον κ. Βαρουφάκη ήταν ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης και ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Είμαστε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας"

Χριστοδουλοπούλου: Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα

Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, τη λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών».

Τόνισε ότι πρέπει να γίνει αποκατάσταση όλων αυτών των παιδιών που δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα, «ακόμη και αυτών που δεν γεννήθηκαν, αλλά ήρθαν πολύ μικρά στην Ελλάδα, μεγάλωσαν εδώ. Πήγαν και τελείωσαν το σχολείο τους, εδώ».

Διαβάστε Περισσότερα » "Χριστοδουλοπούλου: Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα"

Σπίρτζης: Στοπ στις ιδιωτικοποιήσεις

“Η κεντρική τοποθέτηση της Κυβέρνησης είναι ότι θα σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών που εξυπηρετούν και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας”, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης, αναφορικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων. Την απόφαση της νέας κυβέρνησης να σταματήσει άμεσα κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ανακοίνωσε, εξάλλου, με δηλώσεις του στον ΣΚΑτ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ. Σπίρτζης παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ανέφερε ότι οι προτεραιότητες του ως Υπουργού, θα είναι αυτά που έχουν ειπωθεί έως τώρα από το ΤΕΕ και τον επιστημονικό κόσμο. Πρέπει, είπε, να γίνουν ιεραρχήσεις των προγραμμάτων και των δημοσίων επενδύσεων και των έργων και πρόσθεσε ότι τα έργα πρέπει να υπηρετούν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ανέφερε, τέλος, ότι σε θεσμικό επίπεδο θα δούμε πολλούς τομείς που τα τελευταία 4-5 χρόνια είχαν αποδιοργανωθεί πλήρως με απανωτές διατάξεις.

Ο κ. Λαφαζάνης από πλευράς του δήλωσε σχετικά με τη ΔΕΗ, ότι “θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το ρεύμα πιο φθηνό για να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα και να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά”.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίρτζης: Στοπ στις ιδιωτικοποιήσεις "

Πανούσης: Καταργούνται οι φυλακές τύπου Γ

Πρέπει να συμφιλιώσουμε την αστυνομία με τον πολίτη δήλωσε μιλώντας στην "Κοινωνία ώρα Mega" ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, επισημαίνοντας ότι το πρώτο μέλημα του θα είναι η καθημερινότητα.

Δεν τίθεται θέμα αφοπλισμού των αστυνομικών πρόσθεσε επίσης ο υπουργός αλλά όπως είπε το θέμα είναι ο αστυνόμος να γνωρίζει πότε βγάζει το όπλο του και που το στρέφει. "Η εκπαίδευση, η κοινωνική αντίληψη του αστυνόμου θα πρέπει να είναι όχι ότι είναι ένας άοπλος πολίτης αλλά ότι εκφράζει το κράτος, κυρίως τη δημοκρατία, τις ελευθερίες, την προσωπική και κοινωνική ασφάλεια και όχι μόνο τη δημόσια". Επισήμανε ωστόσο ότι δεν μπορεί στις πορείες να υπάρχουν 1000 διαδηλωτές και 2000 αστυνομικοί.

Για τις φυλακές τύπου Γ είπε ότι θα τις καταργήσει, ενώ αναφορικά με την αστυνομική παρουσία στα Εξάρχεια δήλωσε ότι πρόκειται για ειδικό θέμα, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρχουν στην Αθήνα περιοχές γκέτο με κλούβες ανα 100 μέτρα, γεγονός που δίνει την εντύπωση ότι όλοι οι κάτοικοι είναι επικίνδυνοι. Αν υπάρξουν πληροφορίες ότι κάτι θα συμβεί στα Εξάρχεια προφανώς η αστυνομία θα παρέμβει είπε ωστόσο ο κ Πανούσης.

Το πρώτο βήμα που μετά από συζήτηση θα κάνει όπως είπε ο κ Πανούσης είναι να αφαιρέσει τα κάγκελα από τον άγνωστο στρατιώτη μπροστά στη βουλή, καθώς μία αριστερή κυβέρνηση δε μπορεί να φοβάται τον λαό.

Ο υπουργός εκτίμησε επίσης ότι οι σχέσεις του με την αστυνομία είναι καλές καθώς υπήρξε και καθηγητής τους ενώ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ινστιτούτου αντεγκληματικής πολιτικής και εθνικού συμβουλίου αστυνομευσης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανούσης: Καταργούνται οι φυλακές τύπου Γ"

Κουράκης: Καταργούνται εξετάσεις σε Α' και Β΄Λυκείου - Τέλος σε διαγραφή αιώνιων φοιτητών

Άμεσες και σαρωτικές αλλαγές αναμένονται στην εκπαίδευση από την εφετινή χρονιά. Δεν θα δώσουν οι μαθητές της Α' και της Β' Λυκείου το καλοκαίρι εξετάσεις με το σύστημα της «Τράπεζας θεμάτων» η οποία καταργείται, ενώ σταματούν και οι εξετάσεις που θα προσμετρούν σε ποσοστό για την είσοδο στο πανεπιστήμιο στις δυο αυτές τάξεις.

Αυτά είπε πριν το απόγευμα της Τρίτης, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο», ο αναπληρωτή υπουργός Παιδείας κ. Τάσος Κουράκης.
Ο κ. Κουράκης δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά θα τηρηθούν όλες, ενώ οι πόρτες του υπουργείου του θα είναι ανοικτές σε όλους. «Επειδή έχουμε εκλεγεί, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα κάνουμε και όλα σωστά, χρειάζεται συλλογική δράση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Και έδωσε τις εξής «ειδήσεις» :

- Καταργείται από εφέτος η «Τράπεζα θεμάτων».
- Καταργούνται από εφέτος οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στην Α' και την Β΄ Λυκείου.
-Στην Γ' Λυκείου θα διευρυνθούν τα επιστημονικά πεδία, έτσι ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για σπουδές στους υποψηφίους σε τμήματα που είναι κοντά στην περιοχή κατοικίας τους.
- Επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές και καταργείται ο νόμος που ορίζει την διαγραφή τους. Όσοι ενδιαφέρονται θα συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους, χωρίς περιορισμό χρόνου.
- Οι μετεγγραφές σε κάθε περίπτωση θα διευκολύνονται έτσι ώστε να μπορούν να σπουδάσουν πιο εύκολα οι νέοι και οι νέες
- Οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας, επιστρέφουν στις θέσεις τους.
- Επαναπροσλαμβάνονται αλλά από την επόμενη σχολική χρονιά όλοι οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης και ειδικά των Επαγγελματικών Λυκείων, που καταργήθηκαν οι ειδικότητες τους
- Επιστρέφουν στις θέσεις τους οι σχολικοί φύλακες που απολύθηκαν.
- Θα γίνει αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και θα γραφτούν νέα βιβλία στα σχολεία.
- Θα καταργηθεί το ένα σύγγραμμα στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση με αξιόπιστο τρόπο στις «ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες».
Αύριο στις 12.30 το μεσημέρι θα γίνει η τελετή παράδοσης - παραλαβής από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας την επόμενη ηγεσία του.
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουράκης: Καταργούνται εξετάσεις σε Α' και Β΄Λυκείου - Τέλος σε διαγραφή αιώνιων φοιτητών"

Κατρούγκαλος: Θα επαναπροσληφθούν καθαρίστριες και σχολικοί φύλακες

Για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και των σχολικών φυλακών που απολύθηκαν λόγω διαθεσιμότητας δεσμεύθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι θα ανακληθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο που προήλθαν από το μέτρο της διαθεσιμότητας ή κρίθηκαν αντισυνταγματικές. «Οι καθαρίστριες και οι σχολικοί φύλακες είναι οι πρώτες αδικίες που θα διορθωθούν» είπε.

Για το μέτρο της αξιολόγησης, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση πρότασης και τόνισε ότι «η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει να είναι έτοιμη τις πρώτες 100 ημέρες».

Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα ισχύσει ό,τι ισχύσει και για τις άλλες περιπτώσεις εργαζομένων που προανέφερα».

Σημείωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε την ΕΡΤ όπως ήταν πριν το μαύρο, αλλά όπως εμφανίστηκε μετά το μαύρο.

«Θα πρέπει να γυρίσουμε όχι στην παλιά ΕΡΤ γιατί είχε τις αμαρτίες του πελατειακού κράτους που είχαμε. Πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο να έχουμε την ΕΡΤ την ανοιχτή στην κοινωνία. Την ΕΡΤ αυτή που λειτούργησε από τη στιγμή που έπεσε το μαύρο εκεί και αυτό είναι μια διαδικασία δύσκολη. Γιατί ούτε θα πρέπει να φερθούμε εκδικητικά απέναντι σε αυτούς της ΝΕΡΙΤ γιατί πολλοί από αυτούς από ανάγκη πήγαν εκεί. Να μην επαναφέρουμε την πελατειακή ΕΡΤ» είπε το βράδυ της Τρίτης στο Mega.

Ως προς το θέμα του ενιαίου μισθολογίου ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως θα πρέπει να εξορθολογιστεί, να εξαλειφθούν οι ανισότητες και εκτίμησε ότι για αυτό δεν θα χρειαστεί χρόνος μεγαλύτερος του εξαμήνου.

Yπογράμμισε πως το πρώτο πράγμα που θα συζητήσει με τους δημόσιους υπαλλήλους θα είναι το σύστημα αξιολόγησης, λέγοντας πως αυτό θα πρέπει να είναι τίμιο, δημοκρατικό και πρόσθεσε ότι θα δώσει εντολή ενός 15 ημερών να κλείσουν όλες οι εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Θα επαναπροσληφθούν καθαρίστριες και σχολικοί φύλακες"

Σκουρλέτης: Κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και επιστροφή 13ης σύνταξης

Την επαναφορά, άμεσα, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης.

«Μέσα στα πρώτα νομοσχέδια, υπάρχουν αυτά που σχετίζονται με τις συλλογικές συμβάσεις, με τον νόμο για την επιστράτευση και βεβαίως όσα σχετίζονται με την προστασία σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ» δήλωσε στον ANT1 ο Π.Σκουρλέτης, επισημαίνοντας ότι «σε αυτά όλα υπάρχουν ήδη, σχεδόν έτοιμα, στην τελική τους μορφή, νομοθετήματα».

«Είναι μία πρόκληση για μία κυβέρνηση της Αριστεράς, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να αναμετρηθεί με τα προβλήματα της εργασίας» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ.Στρατούλης επανέλαβε, στον ΑΝΤ1, τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά της 13ης σύνταξης και των επικουρικών συντάξεων σε όσους λαμβάνουν μηναία σύνταξη κάτω από 700 ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και επιστροφή 13ης σύνταξης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news