facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Στα 60 δις τον μήνα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ - Ποσοτική Χαλάρωση υπο όρους στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε σήμερα την ιστορική απόφαση να ξεκινήσει το Μάρτιο ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (κρατικών και ιδιωτικών), ύψους 60 δισ. ευρώ κάθε μήνα έως το Σεπτέμβριο του 2016. Το συνολικό ύψος του προγράμματος φθάνει τα 1,1 τρισ. ευρώ και έχει ως στόχο να αυξήσει τον πληθωρισμό προς το επίπεδο του 2% και ταυτόχρονα να βοηθήσει την ανάπτυξης της καχεκτικής οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι τόνισε, πάντως, ότι η ΕΚΤ με τη νομισματική πολιτική της μπορεί μόνο να δημιουργήσει τις βάσεις για την ανάπτυξη, αυξάνοντας τη ρευστότητα των τραπεζών. Για να υπάρξει, πράγματι, η ανάπτυξη, πρόσθεσε, πρέπει να γίνουν επενδύσεις και αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει την εμπιστοσύνη από την πλευρά των επενδυτών και την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι, τόνισε, θέμα των κυβερνήσεων.

Οι αγορές ομολόγων θα αφορούν τους τίτλους με επενδυτική διαβάθμιση, ενώ για τα ελληνικά (και κυπριακά) ομόλογα που δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση οι αγορές θα γίνονται, εφόσον οι χώρες βρίσκονται σε πρόγραμμα. Οι αγορές ελληνικών τίτλων δεν μπορούν να αρχίσουν πριν από τον Ιούλιο, όπως είπε ο Ντράγκι. Και αυτό, επειδή η ΕΚΤ -που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικά ομόλογα- δεν μπορεί να αγοράζει πάνω από το 33% των ομολόγων μίας χώρας και συνεπώς θα πρέπει να εξοφληθούν πρώτα τα ομόλογα που λήγουν το καλοκαίρι.

Ο κ. Ντράγκι παρέκαμψε τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ – κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας – όσον αφορά στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, αν και αναγκάσθηκε να δεχθεί τις αντιρρήσεις της Γερμανίας στον επιμερισμό του κινδύνου από τις αγορές κρατικών ομολόγων σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Έτσι, ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι τον κίνδυνο μη αποπληρωμής των ομολόγων κάθε χώρας θα έχει η αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζά της που θα τα αγοράζει, ενώ η ΕΚΤ (και συνεπώς όλες οι χώρες – μέλη) θα αναλαμβάνει τον κίνδυνο μόνο για το 8% των συνολικών αγορών ομολόγων. Επίσης, ο κίνδυνος θα επιμερίζεται σε όλες τις χώρες για τις αγορές ομολόγων ευρωπαϊκών θεσμών (όπως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων), οι οποίες αντιστοιχούν στο 12% του συνολικού προγράμματος, οπότε η διάχυση του κινδύνου θα αφορά στο 20% των συνολικών αγορών (περίπου 220 δις. ευρώ). Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε, πάντως, ότι οι αγορές των ομολόγων θα αποφασίζονται κεντρικά από τη Φρανκφούρτη και συνεπώς δεν τίθεται θέμα παράκαμψης της ενιαίας νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Ενδιαφέρον έχει ότι υπήρξε μεγάλη πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ υπέρ της άμεσης έναρξης της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης. Τόσο μεγάλης, που όπως είπε ο κ. Ντράγκι, δεν χρειάσθηκε να γίνει ψηφοφορία. Επιπλέον, όλα τα μέλη του Δ.Σ. – ακόμη και οι Γερμανοί που διαφώνησαν με την υλοποίηση της πολιτικής αυτής – συμφώνησαν ότι η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το μέσο αυτό, καθώς αποτελεί ένα μέτρο νομισματικής πολιτικής. Συναίνεση υπήρξε και στον περιορισμό της κοινής ανάληψης κινδύνου στο 20% του προγράμματος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 60 δις τον μήνα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ - Ποσοτική Χαλάρωση υπο όρους στην Ελλάδα"

Microsoft: Δωρεάν αναβάθμιση από Windows 8.1 και 7 σε Windows 10

Τα «νερά» στον κόσμο της τεχνολογίας τάραξε η Microsoft, αποκαλύπτοντας ότι το upgrade για το νέο λειτουργικό της, Windows 10, θα είναι δωρεάν για συσκευές με Windows 8, Windows 7 και Windows Phone, ανακοινώνοντας την έλευση της ψηφιακής «βοηθού» Cortana στα PC και παρουσιάζοντας το ολογραφικό της headset, Hololens- το οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία, κάποια στιγμή θα «παντρεύει» την προβολή των Windows με τον πραγματικό κόσμο.

Ήταν πολλές χιλιάδες οι χρήστες που περίμεναν στη σχετική παρουσίαση της Microsoft να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά στα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των επερχόμενων Windows 10, ήταν όμως κυριολεκτικά... εκατομμύρια αυτοί που περίμεναν να διαπιστώσουν ποιές θα ήταν οι προθέσεις της αμερικανικής εταιρείας όσον αφορά το κόστος απόκτησής τους και στον τρόπο μετάβασης σε αυτά από τα Windows 7/8.1. Με την Apple να έχει καθιερώσει τις δωρεάν αναβαθμίσεις του OS-X εδώ και χρόνια στους προσωπικούς υπολογιστές, αλλά και τα iOS και Android να έχουν καταστήσει πρακτικά δεδομένη τη δωρεάν διάθεση επόμενων εκδόσεών τους στο κοινό των σχετικών φορητών συσκευών, το να χρεώνει μία εταιρεία λογισμικού για ένα λειτουργικό σύστημα - το άλλοτε αναμενόμενο και σύνηθες - δεν φάνταζε τόσο εύκολο. Και δεν ήταν, ούτε είναι. Γι' αυτό και αξίζουν τα εύσημα στη Microsoft, καθώς κατόρθωσε να βρει ακριβοδίκαιη, αλλά όχι επιχειρηματικά... αυτοκτονική λύση!

Στην λεπτομερή παρουσίαση των Windows 10 ο αμερικανικός κολοσσός επιβεβαίωσε πως τα Windows 10 θα προσφερθούν ως δωρεάν αναβάθμιση, χωρίς κανένα απολύτως κόστος, σε όλους τους χρήστες PC στηριγμένων σε Windows 8.1, αλλά και σε Windows 7 (!). To πρώτο ομολογούμε πως το περιμέναμε, ενώ το δεύτερο όχι - ας μην ξεχνάμε πως τα Windows 7 είναι ένα λειτουργικό σύστημα πενταετίας που έχει περάσει στην πρώτη φάση συνταξιοδότησής του ουσιαστικά. Είναι ιδιαιτέρως γενναιόδωρο εκ μέρους της Microsoft να προσφέρει οδό αναβάθμισης στα νεότερα Windows σε τόσες εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες - έστω κι αν, υποθέτουμε, υπάρχουν κάποιες διαφορές στις minimum προδιαγραφές συστήματος που απαιτούν τα Windows 7 και τα Windows 10.

Η δωρεάν αναβάθμιση ωστόσο - και εκεί "κρύβεται" η ευφυία στην μελετημένη κίνηση της Microsoft - θα προσφέρεται μόνο κατά τους πρώτους 12 μήνες της διάθεσης των Windows 10. Από το πέρας του πρώτου έτους και μετά θα υπάρχει κάποιο, αδιευκρίνιστο ακόμη, κόστος, ενώ κόστος θα υπάρχει και για τους καταναλωτές που επιθυμούν να αγοράσουν και να εγκαταστήσουν τα Windows 10 από αυτόνομη, εμπορική μορφή. Κόστος θα υπάρχει, φυσικά, έμμεσο και για το κοινό που θα λάβει τα Windows 10 προεγκατεστημένα σε καινούργιο PC (αφού στην τιμή του δεύτερου περιλαμβάνεται και αυτή των πρώτων... έστω και "ειδική"). Με αυτά ως δεδομένα, βέβαια, είναι φανερό πως περίπου... οι πάντες θα σπεύσουν να αναβαθμίσουν το συντομότερο δυνατό τους Η/Υ τους με Windows 7/8.1 σε Windows 10, βοηθώντας έτσι τη Microsoft να σημειώσει το δίχως άλλο την ταχύτερη μετάβαση σε νέα Windows που έγινε ποτέ και να είναι σε θέση (α) να επικαλεστεί αυτήν την μετάβαση ως μεγάλη επιτυχία, αλλά και (β) να προσφέρει στους δημιουργούς apps πάρα πολύ γρήγορα ένα πολύ μεγάλο κοινό καταναλωτικό στο οποίο μπορούν να απευθυνθούν. Με εφαρμογές, μάλιστα, που εκτελούνται αυτούσιες σε laptop, tablet, smartphone, ακόμη και στο Xbox One.

Την ίδια δωρεάν μετάβαση σε Windows 10 θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν και οι κάτοχοι smartphones που στηρίζονται αυτή τη στιγμή σε Windows 8.1 (τα κορυφαία ή/και νεότερα Lumia στην ουσία), με τον ίδιο περιορισμό των 12 μηνών. Με τα Windows 10 να διατίθενται στο κοινό το φθινόπωρο, η Microsoft προσφέρει με αυτόν τον τρόπο εξασφάλιση - και ολοφάνερο κίνητρο - σε όλους τους καταναλωτές που σκέφτονταν στο μεσοδιάστημα να αγοράσουν ένα κινητό τηλέφωνο βασισμένο σε Windows Phone 8.1 αλλά διατηρούσαν αμφιβολίες για την διατήρηση της αξίας αυτής της συσκευής μετά την εμφάνιση αντίστοιχων βασισμένων σε Windows 10.

H σημασία της ουσιαστικά δωρεάν διάθεσης των Windows 10 δεν μπορεί να υποτιμηθεί: είναι μία κίνηση που δεν έχει προηγούμενο στην μέχρι σήμερα πορεία της Microsoft και μία επιλογή που αλλάζει τις ισορροπίες ανάμεσα στα οικοσυστήματα των Windows, του OS-X και του Linux. Για τα Windows Phone το "ειδικό βάρος" της δωρεάν αναβάθμισης είναι υπολογίσμο, αλλά μικρότερο. Για τους Η/Υ, όμως, με την προσφορά των Windows 10 δίχως κόστος ο αμερικανικός κολοσσός καθιερώνει μία προσέγγιση από την οποία "δεν υπάρχει επιστροφή": θα είναι αδιανόητο, από τον φετινό χειμώνα και μετά, η Microsoft να χρεώσει για αναβάθμιση από μία έκδοση του δημοφιλέστερου λειτουργικού στον κόσμο, στην επόμενη. Τα στελέχη της το συνειδητοποιούν και το αποδέχονται, εξ ου και η δεδηλωμένη τους πια πρόθεση να καταστήσουν τα Windows "υπηρεσία" και αυτά να μην χαρακτηρίζονται πλέον ως "προϊόν". Και αν υπήρχε ακόμη κάποιος που χρειαζόταν απόδειξη όσον αφορά στις προθέσεις του Satya Nadella να αλλάξει την πορεία της Microsoft αποφασιστικά... δεν νομίζουμε να υπάρχει, πλέον!

Όσον αφορά στην έλευση της Cortana στα PC και τα tablets με τα Windows 10, υπογραμμίζεται ότι η Cortana «μαθαίνει τις προτιμήσεις σας για να παρέχει σχετικές προτάσεις, γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίες και σημαντικές υπενθυμίσεις. Η αλληλεπίδραση είναι φυσική και εύκολη μέσω ομιλίας ή πληκτρολόγησης, με προηγμένα χαρακτηριστικά ελέγχου για μεγαλύτερη αξιοπιστία και διαφάνεια».

Παράλληλα, η Microsoft υπόσχεται μια βελτιωμένη εμπειρία σε τηλέφωνα και tablets με τα Windows 10, η οποία χαρακτηρίζεται από απρόσκοπτη αλληλεπίδραση με το PC, ενώ κάνει λόγο για έναν browser επόμενης γενιάς για το νέο λειτουργικό, υπό την κωδική ονομασία «Project Spartan», που περιλαμβάνει πολλά νέα χαρακτηριστικά.

Η εταιρεία επίσης προέβη σε ανακοινώσεις σχετικά με το Office στα Windows 10, με νέες εκδόσεις των Word, Excel, PowerPoint, OneNote και Outlook. «Η επόμενη έκδοση του Office είναι επίσης υπό ανάπτυξη, περισσότερα για αυτό μέσα στους ερχόμενους μήνες» αναφέρεται σχετικά. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η διάθεση νέων «universal» εφαρμογών με τα Windows 10, με προσανατολισμό προς φωτογραφίες, βίντεο, μουσική, χάρτες, messaging, mail και ημερολόγιο. Ενσωμάτωση υπάρχει και όσον αφορά στο Xbox Live, με τη νέα Xbox App, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο continuum mode, για συσκευές «2in1», για την εύκολη μετάβαση από πληκτρολόγιο/ ποντίκι σε touch/tablet.

Όσον αφορά στο Mictosoft Hololens, η Microsoft χαρακτηρίζει τα Windows 10 για την «πρώτη ολογραφική υπολογιστική πλατφόρμα στον κόσμο- πλήρη με ένα σετ από API που επιτρέπουν σε developers να δημιουργούν ολογραφικές εμπειρίες στον πραγματικό κόσμο. Με τα Windows 10, τα ολογράμματα είναι universal εφαρμογές για τα Windows, και οι universal εφαρμογές για τα Windows μπορούν να λειτουργούν ως ολογράμματα, καθιστώντας δυνατή την τοποθέτηση τρισδιάστατων ολογραμμάτων στον κόσμο γύρω σας για να επικοινωνείτε, δημιουργείτε με τρόπο που είναι πολύ πιο προσωπικός και ανθρώπινος».

Το Microsoft Hololens, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι ο πρώτος «αδέσμευτος» ολογραφικός υπολογιστής στον κόσμο- «δεν χρειάζονται καλώδια, τηλέφωνα ή σύνδεση στο PC. Το Microsoft Hololens σας επιτρέπει να δείτε ολογράμματα σε υψηλή ανάλυση και να τα ακούσετε σε ήχο surround, ακόμα και αν είναι πίσω σας». Μέσω προηγμένων αισθητήρων, η συσκευή μπορεί να «δει» τι κοιτάει ο χρήστης και να κατανοήσει τι θέλει να επικοινωνήσει με τα χέρια και τη φωνή του.

Η Microsoft έκλεισε το «μπαράζ» παρουσιάσεών της με το Microsoft Surface Hub, μία νέα μεγάλη συσκευή οθόνης σχεδιασμένη για επαγγελματική χρήση, και ειδικότερα για ομαδική εργασία.

Διαβάστε Περισσότερα » "Microsoft: Δωρεάν αναβάθμιση από Windows 8.1 και 7 σε Windows 10"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news