facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Βαλαβάνη: Δεν παραδίδω την βουλευτική έδρα

Με μια παραληρηματικού τύπου ομιλία, η οποία διήρκεσε σχεδόν 40 λεπτά, η Νάντια Βαλαβάνη αποχαιρέτησε το υπουργείο Οικονομικών, επιχείρησε να... αυτοαποθεωθεί για τα επιτεύγματά της, επιτέθηκε σε όσους την επέκριναν για λάθη ή παραλείψεις κατά την εξάμηνη θητεία της και επικαλέστηκε τους εργαζόμενους στο υπουργείο Οικονομικών για να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι είναι «καλός άνθρωπος» κατά την άποψη του Μπρεχτ.

«Την Κυριακή 28 Ιουνίου μας ειδοποίησαν πρώτη φορά για τα capital controls»

Αναφερόμενη στην υπόθεση της ανάληψης 200.000 ευρώ από την μητέρα της λίγο πριν τα capital contols, η Νάντια Βαλαβάνη έκανε λόγο για κανιβαλισμό και επιχείρησε να δώσει κάποιου είδους εξηγήσεις. Επικαλέστηκε την μαρτυρία του διευθυντή στο γραφείο του νέου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η μητέρα της έβγαλε το τεράστιο ποσό πριν επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι. «Ο διευθυντής του κ. Αλεξιάδη μου θύμισε ότι ήμουνα μπροστά την Κυριακή 28 Ιουνίου όταν για πρώτη φορά μας ειδοποίησαν για capital controls, είπε η κυρία Βαλαβάνη» θέλοντας να ισχυριστεί ότι η ίδια δεν θα μπορούσε να γνωρίζει πριν την συγκεκριμένη ημερομηνία ότι οι τράπεζες θα κλείσουν κι ότι θα επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων.Με τον τρόπο αυτό η κυρία βαλαβάνη θέλησε να αφήσε να εννοηθεί ότι δεν είχε εμπλοκή στην εκταμίευση των 200.000 ευρώ από την μητέρα της αφού -όπως ισχυρίστηκε- η ίδια έμαθε για τα capital controls μόλις στις 28 Ιουνίου...

Με την αιτιολογία ότι της γίνεται... πόλεμος, η βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την βουλευτική έδρα.

«Οι καθαρίστριες μου είπαν ότι είμαι καλός άνθρωπος»

Θέλοντας να δείξει ότι είναι διαφορετική από τους προκατόχους της, η κυρία Βαλαβάνη επικαλέστηκε τις καθαρίστριες. «Όχι αυτές που από το 2013 αγωνιστήκαμε να επαναπροσληφθούν αλλά εκείνες που αδιατάρακτα συνεχίζουν να εργάζονται στο υπουργείο» διευκρίνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Μου είπαν ότι είμαστε καλοί άνθρωποι. Οτι είμαστε οι πιο καλοί άνθρωποι που έχουν γνωρίσει στο υπουργείο τα τελευταία χρόνια». Κατά την κυρία Βαλαβάνη αυτή η αξιολόγηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ως καλών ανθρώπων -με την έννοια που έδινε ο Μπρεχτ στον καλό άνθρωπο- είναι πολύ σημαντική για την ίδια αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά.

Βαλαβάνη: «Δεν ζηλεύω ούτε τον Ευκλείδη, ούτε τον Τρύφωνα»

Η κυρία Βαλαβάνη έκανε απολογισμό του έργου της και ευχήθηκε καλή τύχη όσο στον νέο αναπληρωτή υπουργό Oικονομικών Τρύφων Αλεξιαδη, όσο και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν τους ζηλεύει. «Ούτε τον Ευκλείδη, ούτε τον Τρύφωνα τους ζηλεύω. Βέβαια αυτή η θέση θα επανέλθει στα φυσιολογικά της. Ολο το προηγούμενο εξάμηνο, λόγω της διαπραγμάτευσης ο ΥΠΟΙΚ ήταν απών στο εξωτερικό» είπε η κυρία Νάντια Βαλαβάνη κατά τη διάρκεια παράδοσης - παραλαβής στο υπ. Οικονομικών «καρφώνοντας» εμμέσως τον Γιάνη Βαρουφάκη για τον οποίο σε άλλο σημείο είπε ότι δέχεται κανιβαλισμό και ότι δεν αξίζει αυτό που του επιφυλάττουν.

«Η Γενική Γραμματεία Εσόδων δεν θα γίνει IRS»

Μεταξύ άλλων, η κυρία Βαλαβάνη υπογράμμισε ότι είναι πλέον πολύ δύσκολη η πραγματοποίηση του ονείρου ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος. «Αυτό που μας στέρησε τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής συνεργασίας -δεν κάτσαμε να βάλουμε στο χαρτί τι κάνουμε -μας έβαλε τη δυνατότητα να ονειρευτούμε ένα δικαιότερο φορολογικό συστημα. Τώρα αυτό το όνειρο γίνεται πολύ δυσκολότερο» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δικαιότερο φορολογικό σύστημα δεν μπορεί να γίνει χωρίς βαθιές αλλαγές. Εύχομαι και ελπίζω σήμερα αυτοί που έχουν τη δυνατότητα τελικά να το κάνουν το δικαιότερο φορολογικό σύστημα» είπε εν συνεχεία.

«Δυστυχώς τα βάρη που επιβάλλονται πάνω σε άλλα δυσβάστακτα βάρη δεν θα μπορεί να αναιρέσει τα βάρη που υφίστανται οι πραγματικοί δημιουργοί του πλούτου. Εμείς δεν μπορέσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα σ' αυτή την κατεύθυνση» υπογράμμισε η κυρία Νάντια Βαλαβάνη.

Κάναμε κάποια πράγματα και διευκολύνσεις όμως τα βασικά προβλήματα –φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, ΕΝΦΙΑ- παρέμειναν και υφίστανται και σήμερα, σημείωσε.

«Εμείς κάναμε κλάδεμα κάποιων κλαδιών που εξείχαν, κάτι για τα τεκμήρια κλπ, αλλά ο ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο δεν έγιναν» παραδέχτηκε η ίδια.

«Κάναμε κάτι για τους αγρότες, αλλά τώρα τα παίρνει όλα η σκούπα του Μνημονίου», τόνισε σε άλλο σημείο των δηλώσεών της.

Η υπουργός υπερασπίστηκε επίσης τη ρύθμιση των 100 δόσεων και κάλεσε τους συναδέλφους της Ευκλείδη Τσακαλώτο και Τρύφωνα Αλεξιάδη να υπερασπιστούν και να περιφρουρήσουν τις αλλαγές.
Όπως είπε:

- Τα προηγούμενα χρόνια έκλεισαν 260.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

- Η ρύθμιση χρεών ήταν μια ανάσα για 3,5 εκατ. οφειλέτες από τα 3,9 εκατ. οφειλέτες.

- Εντάχθηκαν περίπου 880.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα

- ρυθμίστηκαν συνολικά χρέη ύψους 6,2 δισ. ευρώ

- εισπράχτηκαν 800 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος 2015 θα φτάσουν στα 1,2 δισ. ευρώ

«Δέχτηκα λάσπη γιατί μπήκαν στη ρύθμιση τα μεγάλα και τα παλαιά χρέη. Μόλις 250 από τους 880.000 ήταν μεγαλοφειλέτες» τόνισε, χωρίς να διευκρινίσει πόσα πλήρωσαν, πόσα είχαν να πληρώσου και πόσα γλίτωσαν αυτοί οι 250 οφειλέτες.

«Από τα ληξιπρόθεσμα 77-78 δισ. ευρώ, τα 60 δισ. είναι εντελώς νεκρά, αλλά δεν μπορούμε να τα σβήσουμε» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «ήταν μπλοκαρισμένοι οι εισπρακτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Η κυρία Βαλαβάνη δεν απέφυγε τις αυτοαναφορικές δηλώσεις. Κάποια στιγμή είπε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι η Γενική Γραμματεία Εσόδων θα γίνει IRS (εννοώντας την αμερικανική εφορία). «Η ΓΓΔΕ δεν είναι ούτε θα γίνει ποτέ IRS, και στις ΗΠΑ υπάρχει πάντα στενή σχέση με την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο, η κυρία Βαλαβάνη επικαλέστηκε στελέχη του ΣΔΟΕ τα οποία όπως είπε της έδωσαν συγχαρητήρια με το αιτιολογικό ότι είναι (σύμφωνα με αυτά που η ίδια η κυρία Βαλαβάνη είπε ότι της μετέφεραν) η πρώτη υπουργός από την μεταπολίτευση που δεν παρενέβη σε κάποιον ελεγκτικό μηχανισμό για να αντιμετωπιστεί θετικά κάποια φορολογική υπόθεση.

Αποκρατικοποιήσεις

Για την δημοσια περιουσια η κυρία Βαλαβάνη είπε πως υπάρχουν τεράστια περιθώρια αξιοποίησης «όταν οι άνθρωποι που τη διαχειρίζονται δεν ντηλάρουν».

Σαν παράδειγμα μεγάλης εξοικονόμησης ανέφερε πως, μόλις ανέλαβε το νέο ΔΣ της Ελληνικο ΑΕ, μετακόμισαν από το γραφείο της πλατείας Συντάγματος και «γλιτώσαμε 3.100 ευρώ το μήνα ενοίκιο (για γραφείο 3 ανθρώπων) και 1.200 ευρώ το μήνα για το πάρκινγκ του αυτοκινήτου του διευθύνοντος συμβούλου.

Είπε ακόμη πως το νέο ΔΣ μείωσε μισθούς ή δεν εισπράττανε τίποτε μέχρι να δούνε τι θα γίνει.

Αντίστοιχα και στην ΕΤΑΔ έκοψαν τα 1900 ευρώ που προβλέπονται συμπληρωματικά για συνεδριάσεις, για όσους είναι εντεταλμένοι να μετέχουν στα ΔΣ.

«Στην ΕΤΑΔ υπάρχουν άπειροι σκελετοί στα ντουλάπια, τεράστιο υλικό τροφοδότησης του Εισαγγελέα, όχι μόνο για τους επόμενους μήνες αλλά και για τα επόμενα χρόνια» τόνισε.

Για τις απόψεις της για τις αποκρατικοποιήσεις είπε πως τις έχει γράψει στο βιβλίο της "Η Αρπαγή της Ελλάδας", αλλά τόνισε πως «οπωσδήποτε πρέπει να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διασωθούν ιπποδρομίες, εργαζόμενοι και τα άλογα».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news