facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Χρονόμετρο στις συνομιλίες βάζει ο Ντράγκι

Το χρονόμετρο πάνω στο τραπέζι έβαλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος σήμερα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Δ.Σ. της ΕΚΤ δεν προχώρησε σε καμία απόφαση όσον αφορά την Ελλάδα: ούτε “κούρεψε” την αξία των collateralls ούτε άνοιξε τη στρόφιγγα της ρευστότητας στον ELA.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από τραπεζικούς κύκλους ως προσπάθεια να στείλει μήνυμα τόσο προς την Αθήνα, όσο και προς τους πιστωτές να κλείσουν άμεσα τη συμφωνία. Διαφορετικά, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, την επόμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να αναγκαστεί να λάβει ποιο «σκληρές» αποφάσεις.

Το καμπανάκι της ΕΚΤ αφορά τη διατήρηση του ELA στα ίδια επίπεδα όπως αυτά είχαν καθοριστεί την προηγούμενη εβδομάδα και η εξέλιξη αυτή προβληματίζει. Ο λόγος είναι ότι ενώ τις προηγούμενες ημέρες η κατάσταση στα γκισέ είχε σταθεροποιηθεί (η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα ανέβασε το όριο του ELA μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ), το τελευταίο 48ωρο έχουν αυξηθεί οι εκροές καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λόγω της έντονης φημολογίας για capital controls αλλά και των αναφορών του υπουργού Οικονομικών για το τέλος στις συναλλαγές (που απεσύρθει άρον άρον) αλλά και της πρόθεσης να επιβληθεί φόρος 30% για τις μαύρες καταθέσεις στο εσωτερικό.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι το μαξιλάρι ρευστότητας που έχει παραμείνει στον ELA είναι χαμηλότερο των 3 δισ. ευρώ και κινείται στην περιοχή των 2,5 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τον ρυθμό των εκροών τις τελευταίες δύο ημέρες μπορεί εύκολα να σπάσει και το φράγμα των 2 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι αν οι εκροές (οι οποίες χθες ανήλθαν στα 300 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό σε ημερήσια βάση για τον τελευταίο μήνα), διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα, η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη.

Την ίδια στιγμή, πάντως, είναι σαφές ότι ο Μάριο Ντράγκι στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, καθώς το «πάγωμα» του ELA στερεί τη δυνατότητα από το Δημόσιο να τραβήξει καταθέσεις που θα μετατρέψει σε ρέπος για την εξυπηρέτηση υποχρεώσεων εντός και εκτός των συνόρων.

Κατόπιν όλων αυτών, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε στο πλέον κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης και αν μέχρι την επόμενη εβδομάδα -που θα συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο είναι το πρώτο του μήνα και έχει επίσημο χαρακτήρα-, δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά πάσα πιθανότητα θα προχωρήσει και στην αύξηση του haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news