facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Επιστρέφουν παντού οι ταμειακές μηχανές – Ποιοι είχαν εξαιρεθεί με απόφαση που καταργείται

Επιστρέφουν οι ταμειακές μηχανές σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες καθώς μετά από... προτροπή των δανειστών η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακαλέσει εγκύκλιο που είχε εκδόσει η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το 2014.

Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του μέτρου της online διασύνδεσης όλων των επαγγελματιών με το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του Taxis, για την είσπραξη του ΦΠΑ αλλά και για την γενικότερη καταγραφή των εσόδων.

Η απόφαση αυτή είχε εκδοθεί ταυτόχρονα με την απόφαση για την απαλλαγή από την καταβολή ΦΠΑ των πολύ μικρών καταστημάτων σε χωριά και νησιά με ετήσιο τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ.

Η απαλλαγή είχε δοθεί με απόφαση που εξέδωσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου (ΠΟΛ 1002/2014) για δεκάδες κατηγορίες επιτηδευματιών οι οποίοι το 2015 δεν είχαν την υποχρέωση χρήσης φορολογικών ταμειακών μηχανών ή φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών.

Πρόκειται για τις ακόλουθες γενικές κατηγορίες (καθεμία περιέχει περισσότερες δραστηριότητες):

- Εκμεταλλευτής κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, παιδικού σταθμού, κλινικής ή θεραπευτηρίου, καθώς και οι γιατροί και οδοντίατροι.
- Εκμεταλλευτής χώρων στάθμευσης.
- Εκμεταλλευτής θεαμάτων, ο πράκτορας κρατικών λαχείων, ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ και συναφών, η επιχείρηση μεταφοράς προσώπων γενικά, με εξαίρεση τον εκμεταλλευτή ΤΑΞΙ.
- Κατά παραγγελία αυτοαπασχολούμενος (φυσικό πρόσωπο) ράπτης ή ράπτρια, που επιδιορθώνει ενδύματα και υφασμάτινα είδη, γενικώς, καθώς και ο εκμεταλλευτής ιαματικών πηγών του ΕΟΤ.
- Εκμεταλλευτής γεωργικών μηχανημάτων ή ελαιουργείου ή αλευρομύλου για τις δικαιούμενες αμοιβές από την παροχή των σχετικών υπηρεσιών.
- Διατηρούντες κτηματομεσιτικό γραφείο, γραφείο συνοικεσίων, γραφείο διεκπεραίωσης εμπιστευτικών εργασιών, γραφείο ευρέσεως εργασίας.

Για κάποιες από τις κατηγορίες αυτές, η απαλλαγή από την υποχρέωση χρησιμοποίησης φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών ισχύει με την προϋπόθεση ότι στις εκδιδόμενες αποδείξεις αναγράφουν και το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη.

Η απαλλαγή ισχύει και για δεκάδες επιστημονικά επαγγέλματα (κτηνιάτρου, φυσικοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου κ.ά.) και για όλους τους λογιστές ή φοροτεχνικούς, αναλογιστές οι οποίοι πρέπει να κόβουν χειρόγραφες αποδείξεις, παρότι όλη η πελατεία τους βρίσκεται στους υπολογιστές τους!

koolnews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news