facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Δ. Στρατούλης: Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ για αποφυγή μειώσεων

Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ ώστε να μην υπάρξουν μειώσεις, ανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης σε παρέμβασή του στην συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής.

Η Επιτροπή διατύπωσε κατά πλειοψηφία θετική γνώμη για τον διορισμό του Γεράσιμου Φραγκισκάτου, στη θέση του Προέδρου του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).

Όπως υπογράμμισε ο Δ. Στρατούλης ο μαθηματικός τύπος, που ψηφίσθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, δημιουργούσε δύο προβλήματα:

αν εφαρμοζόταν θα οδηγούσε σε δραματικές μειώσεις εφάπαξ παροχών. «Υπήρχαν περιπτώσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που από 30.000 ευρώ θα μειωνόταν σε 3.500 ευρώ», ανέφερε ενδεικτικά.

«επιπλέον, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Υπουργείου, είναι και ανεφάρμοστος, καθώς προέβλεπε δείκτη βιωσιμότητας τον οποίο δεν μπορούσε να προσδιορίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους».

Κατόπιν αυτού η κυβέρνηση «πάγωσε» για 1 μήνα την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου, συγκρότησε ομάδα έργου με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά και τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι μπορεί να αναθεωρηθεί ο ισχύων μαθηματικός τύπος «με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ισχύουν οι μειώσεις στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων».

Με βάση τον νέο μαθηματικό τύπο κανείς απ’ όσους υπαλλήλους συνταξιοδοτείται δεν θα αποχωρεί με λιγότερα χρήματα απ’ όσα εισέφερε συν ένα μικρό επιτόκιο. Ο Βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης ρώτησε αν θα υπάρξει «τρύπα» 320 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Τόσο ο Δ. Στρατούλης, όσο και ο Γ. Φραγκισκάτος απάντησαν ότι το ΤΠΔΥ μέχρι τέλος 2015 δεν θα χρειαστεί ενίσχυση από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός μετέφερε την εκτίμηση των υπηρεσιών ότι το σύστημα «θα εξισορροπηθεί» μετά από 3 – 4 χρόνια, καθώς αρχικά θα υπάρξει μία εκροή από την παροχή εφάπαξ.

Όπως είπε ο νέος Πρόεδρος του ΤΠΔΥ, σήμερα περιμένουν να ικανοποιηθούν 28.000 αιτήσεις και εξ αυτών έχουν εκδοθεί 16.000 πράξεις συνταξιοδότησης.

naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news